KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
2 hónapja
#6329
shinita 2 1
reply to 1holattminusz10kilo's post #6328
De, van, akinek átkozottul durva. S nekem egy PERC elkerülhető szenvedés is sok, arra én nem vagyok hajlandó, nem érdekel, hogy mekkora a fogyás. Én élvezni akarom a dolgot, ilyen a személyiségem. Ha csak kifejezetten megkívánok valamit, megeszem, nemhogy ha még éhes is vagyok :D S bár a többség elszántabb, azért náluk is sokszor megvan az, hogy ha valami szenvedés, akkor feladják. Aki képes "bármire", az le tudja rövidíteni a dolgot, ennek is megvannak az előnyei, de ez nekem sosem volt opció.

Persze, le lehet csökkenteni napi egy órára is... Amikor naponta egyszer ettem, soha nem voltam éhes, a legelején sem, mert különben nem csináltam volna. De ez nem mindenkinek megy, nekem sem jó hosszútávon, de sok napom ilyen, ha jó az étrend.
Van, aki 8 órás ablakkal is koplal, mert képtelen eleget enni ennyi idő alatt. Van, aki a főnöke/kliensei pofájára mászik éhesen, mert kikészíti a dolog (nem véletlenül létezik a "hangry" angol szó s egyeseknél extrém erős), nos, annak is ennie kell előtte.
S van, akinek sokkal, sokkal kényelmesebb máshogy megoldani a kalóriadeficitet.

A páromnak MUSZÁJ enni reggel 6-7-kor, mert éhes és kell neki az energia. De utána nem fog megéhezni 5 órán belül, mert alapos reggeli az... Tuti sok ember ilyen. Persze a napi egyszer evők özt is van, aki reggelizik, nyilván oda pakoljuk a valahány óránkat, ahova akarjuk, de az nekem hol 1, hol 12 órának kényelmes (általában 1-5), másnak pedig más a jó. Van, akinek a 12 óránként evés jön be, az se rossz, így is békén hagyja a szervezetét jó időre, pláne, ha alig dobja meg a vércukrát.

Nekem délután 3-7-ig tart a jóllakottság (előző napról), de ettől még simán túlmegyek a 6-8 órán olykor. De ha megéhezem, enni kell, nincs mese, ebben nem ismerek tréfát, nem játszom a testem jelzéseivel és az egészségemmel. A szervezetem tudni szokta, mi kell neki. Nyilván nem halnék bele egy erőszakos hosszabb böjtbe se, de azért nem ideális a dolog.
Sokkal szimpatikusabb, hogy fogunk egy remek étrendet (az egészségünknek is jó az), s ha éhesek vagyunk, akkor eszünk, amíg jól nem lakunk. Jó esetben beválik. Más kérdés, hogy ez sem kivitelezhető mindenkinek, de azért nagyvonalakban jó ötlet.

2 hónapja
#6328
1holattminusz10kilo
reply to shinita's post #6327
6 óra egyáltalán nem durva.max 2óra szenvedés 10től délig utána déltől 6ig kaja sőt...6órát le lehet csökkenteni 5re például ugy ha 5kor mész sétálni és séta után már nem esznek
10től délig van egy kissé szenvedősa időszak de az is max 10napig tart és az elején minden kezdet nehéz de akkor még a kezdeti lendülettől simán kibirható utána meg ha fogy az ember heti 1.5-2kilót akkor az nagyon motiváló tud lenni

2 hónapja
#6327
shinita 2 1
reply to 1holattminusz10kilo's post #6326
Ez működik annak, aki ennyi kalóriával fogy és tud is ennyit s így enni. Miért támadtak? Időszakos böjt kalóriamegszorítással, de sokaknak megfelelő kalóriabevitellel, ez azért nem kevés embernek vált be eddig. Szóval egy ötletnek nem rossz. Ha valaha lefogyok, nekem is ez lesz, csak átlagban bizonyára kisebb evési ablakkal (de ahogy jön, én nem erőltetem soha) s persze igen speciális étrend kell, ami mellett jóllakom ennyivel. Úgy nekem kiváló módszer. Nyilván nem mindenkinek az, sokaknak teljességgel irreális.

Tejberizzsel nekem esélytelen lenne a 2000 kcal is, de kinek mi jön be, ugye. Azért elég fura étrend, hús és cukrok (jó, egy része összetett cukor, de gyors. bár ez nem mindenkinek számít sokat)... No mindegy, ki mit tud betartani és sokkal többet számít a későbbi étrend, mert azért a súlyt meg is kell tartani s az egészség, jó közérzet is ott van. Az étrend nagyon egyéni, rövidebb távon pedig kevésbé fontos, hogy minden meglegyen, bár az az igazi (de kinek sikerül az? a Chronométer alapján nekem sose fog, pedig elég tápanyagdús ételeket eszem).

6 óra azért elég durva lehet helyből. Vagy valaha is. Én annak ajánlom, aki egyáltalán vagy csak alig éhes ezen a 6 órán kívül - vagy nem tud jobb módszert s bevállalja az éhséget, ismerek olyat, akinek kizárólag étkezéskihagyással s éhes órákkal megy a fogyás, de akkor remekül (igaz, nem 6 órában, viszont viszonylag magas kalóriaigénnyel).

2 hónapja
#6326
1holattminusz10kilo
Ha fogyni szeretnétek akkor válasszatok ki egy 6órás időintervallumot és csak abban a 6 órában egyetek 1400-1500 kalóriát én egy 4tagú családot ezzel a módszerrel fogyasztottam le és régeben én is igy fogytam le akkro azt itt publikáltam is és persze az okosok folyamatosan támadtak azért is hagytam itt az egészet én nem akarok senkit meggyőzni és veszekedni sincs kedvem se időm.
húsokat és tejberizst ettek 2hónapon át +a család 3tagja pluszban minden nap sétált 1órát.

2 hónapja
#6325
OverweightPork 298
reply to drisztina's post #6319
Ja, mert Te aztán tutira okosabb vagy meg tájékozottabb is ezekben a dolgokban mint Szendi Gábor. Röhög a vakbelem.

De mindegy, neked is csak azt mondhatom: Ne kövesd őt! Menj csak a saját fejed után! Mit bánom én, a te életed. Tőlem aztán lehetsz Darwin-díjas is ha neked az a jó... Így működik elvégre a természetes szelekció.

2 hónapja
#6324
OverweightPork 298
reply to sinnesro's post #6318
Hát akkor te ne kövesd Szendit, legyen neked a te hited szerint! Miért is ne. Én nem bánom ha nem hiszel neki. Én nem leszek betegebb a te hitetlenségedtől. A te életed. Elvégre az Életben az a szép, hogy mindenki a saját tetszése szerint ronthatja el...

2 hónapja
#6323
shinita 2 1
reply to bmati's post #6322
A PKD-ban (ketó, sőt carnivore stílus, nem tudom, említettem-e már, valami magyar klinikán megy a dolog s persze szerte a világban követik egyesek, akiknek komoly okuk van egy ilyen korlátozott étrendet követni) kétszer annyi a zsír, mint a fehérje, grammban. Olyat én növények nélkül nem szoktam, de persze megoldható, már akinek, persze. Egyesek kellően zsíros húst esznek, de tömény állati zsírból is lehet enni igen sokat, húshoz vagy magában. Nekem ezt szokni kéne, de nem sokáig, nem ez a gond, hanem a jóllakás. De 2g/ttkg átlaggal azért fogyáskor szerintem elvagyok, ami nem rossz érték. Most már emelem a zsírt, de az leginkább csak megsemmisíti a pici deficitemet, így azzal is vigyázok. A fehérjét nem nagyon csökkenti a zsír emelése, volt már ketó napom 254g zsírbevitellel (nem volt célom a sok zsír, akkor nem ennyi lett volna, csak volt egy kellemes napom), a fehérjére ez nem volt hatással, ahogy a jóllakottságérzetemre se különösebben.
Kíváncsiságból majd megpróbálhatom levinni a fehérjét, persze csak amíg jólesik. Néha úgyis kellenek zsírosabb, de azért fehérjét is rendesen tartalmazó receptek, főleg ha majd jóval többet kell ennem valami okból, bár egy nap nem sokat számít.
Normál ketóban nem szokás aggódni a sok fehérje miatt, de terápiás ketó, egyéni érzékenység és a meglepően sok fehérjedús étel azért segít, hogy egyeseknek mégis sikerüljön túltolni a dolgot. A ketózist nem zavarja, ahogy az inzulinszintet sem, legjobb tudomásom szerint, erről azért elég sok szó esik, cikkek, videók vannak. De engem a ketózis megléténél s mindenféle számoknál (arra is rá lehet kattanni, mint a makrókra. engem azok is elég enyhén érdekelnek, nyilván kicsit igen, de fix céljaim nincsenek) jobban érdekel, hogy olyan életmódom legyen, amiben a legjobban érzem magam, tartósan. A jelenlegi fehérjebevitelem már elég jól bevált.

2 hónapja
#6322
bmati 207
reply to shinita's post #6321
0,5 g/ttkg az abszolút minimum, amennyit meg kellene enni minden embernek. Ez az izmok létszükségleti minimuma. A fölösleges fehérje pedig csak felesleges terhelést ró a szervezetre. Ha bírod, akkor nincs vele gond, de sok ember nem tolerálja a magas fehérjebevitelt (2 g/ttkg fölé én sem igazán tudok menni tartósabban). A felesleges fehérjéből a szervezeted úgyis alakít vissza szénhidrátot, amit az izmok felhasználnak. A ketogén/lowcarb diétában ez a fehérjedús dolog egyben hátrány is lehet, de ugye csak abból lehet összehozni a kalóriabevitelt a zsíron kívül, mert nem lehet mindent a zsírbevitellel megoldani. Itt sok a járulékos fehérjebevitel is a sok állati eredetű zsír miatt, emiatt nehéz is csökkenteni a bevitelét.

2 hónapja
#6321
shinita 2 1
reply to bmati's post #6320
0.5g/tt? Én inkább 0.8-at láttam abszolút minimumnak... Saját étrendemben nem foglalkozom az alsó határral, mivel képtelen vagyok 2g/ttkg alatt maradni folyamatosan, 1.5 alá pedig jóformán sosem megyek. Nem vagyok valami aktív (tudom, hogy nem jó, de ez van, igyekszem, változó eredménnyel, de nagyon aktív soha életemben nem voltam), fogyni pedig nem fogyok vagy igen lassan, úgyhogy bizonyára alatta se lenne gond, de a jóllakáshoz nekem kell ennyi (rengeteg zsírral és/vagy szénhidráttal menne kicsit kevesebb fehérje mellett is, de az alapos túlevés lenne s nem érezném magamat jól). A fehérje laktat, a zsír csak kisegítő, a szénhidráttól pedig egyenesen éhes leszek. Egy "kis" felesleges fehérje szerencsére még nem gond. De ha az lenne, akkor se tudnék mit csinálni, nem tudok kevés fehérjét enni, a jelenlegi kb. a minimum, emelni könnyedén tudnám, de csökkenteni? Esélytelen. De ez így most jó. A számok sem vészesek, a szervezetem pedig majd szól, ha valami gondja van a bevitellel, szokott (a fehérje miatt még sosem szólt, de tényleg sosem ettem még rengeteget).

2 hónapja
#6320
bmati 207
reply to shinita's post #6317
Én inkább hobbi sportolókkal foglalkoztam, illetve saját tapasztalataim is vannak, kevesen vannak, akiknek úgy kellett étkezési tanács, hogy nem nagyon mozognak.
Sajnos ma már ott tartunk, hogy valaki egész évben patent kinézetet akar vagy évi több versenyt is bevállal, amit csúcsteljesítménnyel szeretne teljesíteni.
Én például a munkám miatt hagytam abba az erőedzéseket, mert egyszerűen nem fér össze vele (4 műszakos könnyű-nehéz fizikai munka). Kb. másfél évembe telt, mire kikísérleteztem több edzést és az aktuális energiaszintem szerint váltogatom őket (főleg ha túlterhelt vagyok).
Mozgástér pedig mindenkinek van, pont ezért nem szeretem az olyan diétákat, ahol adott étel/ételtípusok tiltva vannak, viszont tényleg van olyan ember, akinek meg kell tiltania magától.
Fehérjebevitelről annyit, hogy 0,5 g/ttkg az alja, viszont 2 g/ttkg fölé menni viszont felesleges naturálként. Akik kémiáznak versenyekre, még ők is 3-3,5 g/ttkg-ig mennek fel. Egy normál embernek 0,8-1,2 g/ttkg fehérje elég, ha ülő munkát végez és néha sportol valamit, esetleg könnyű fizikai munkát (ott már az utóbbi legyen meg, de ott is bőven elég a 1,5 g/ttkg). Én sose számolok zsírmentes testsúlyra, mert nem tudod megmondani a zsírmentes testsúlyodat. :)

2 hónapja
#6319
drisztina 1322
reply to sinnesro's post #6318
Igen, az elején én is jót röhögtem, aztán napokig gondolkodtam, hogy neki válaszoljak vagy másokat tájékoztassak erről az oltári nagy baromságról. De mire megfogalmaztam volna a gondolataimat, addigra elmúlt a kényszer, hogy megszólaljak "szendi-paleo" ügyben.

A lényeg, hogy OWP tisztában van a zigassággal.

2 hónapja
#6318
sinnesro
Szendi mint komoly tudós. Jaj. Nem kéne itt olvasgatnom, de egyesek sokat írnak, így sok baromságot is, de azt legalább nagy önbizalommal.

2 hónapja
#6317
shinita 2 1
reply to bmati's post #6316
Nyilván hiába mondok bárkinek bármit, neki is akarnia kell, de ha már tanácsolok valamit, ott figyelembe veszem az egészségi szempontokat, mivel normál embereknek az azért fontos. Sportolóknak pedig nyilván nem adok tanácsot (másoknak is inkább csak leírok pár dolgot, amit fontosnak tartok s igen biztos vagyok benne annyi év után. de inkább feldobni szeretek lehetőségeket s közölni, hogy sokfélék vagyunk s ami az egyik embernek jó, az neki lehet roppant rossz), az speckó, egyetértek, ott értsen hozzá ő vagy az edző... Megértem, hogy egyes dolgok egészségtelenek, de az embert pont nem érdekli az évi egy extrém versenynapján. Minden tiszteletem egyes extrémsportolóké :D De ők kipihenik magukat. Testépítők képesek állandóan rombolni az egészségüket sok éven át, na az már gond, de az ő döntésük, az emberek a sikerért néha olyat is beáldoznak vagy kockáztatnak, amit én semmiképp...

Amiket soroltál, azt a legtöbben bizonyára sosem tanulják meg, főleg, hogy nem is lehet bizonyos pontokban. Nem mindenkinél vannak ideális makrók, van, aki elvan bármivel, csak a kalória és azért a megfelelő tápanyagbevitel legyen OK. Nekem is van mozgástér. Bár ezt tudni is fontos infó... Sokan nem tudják, hogy milyen makrókat alkalmazzanak. Ez még extrém alacsony szénhidrátbevitelnél is gond tud lenni, pedig ott a szénhidrát elég fix, s a fehérje is korlátozott valamelyest, bár nem mindenkinél. Mégsem egyértelmű, hogy mi a jó, kinek ez jön be, kinek az, nálam leginkább a kalóriabevitelen s a tipikus ételeimen múlik, nem igazán érdekel, ha elszáll a fehérje, úgyis elszáll, ha fejreállok is, de azért igyekszem épeszű szinten tartani, ez annyira nem is nehéz a jelenlegi nem valami nagy energiabevitelemmel. No, ebben nem mindenki ért egyet velem, de nem is mondom, hogy mindenkinek kötelező így csinálni, nekem viszont így ideális. Abban azért biztos vagyok, hogy a rengeteg és a kevés fehérje (mondjuk 1g/kg alatt, zsírmentes testsúlyra) nagy általánosságban nem ajánlatos. Fehérjeszegény diétát igénylő betegségeknél nyilván más, ahogy annál is, aki 10 éve eszik fehérjedúsan s neki pont az jött be. Az egyéni esetek roppant érdekesek tudnak lenni. A tapasztalatokkal eszembe sincs vitázni.
(Egyesek ki tudnak akadni, ha azt merem mondani, hogy létezik túl sok fehérje. Pedig létezik. Sokaknak nem is megvalósíthatatlanul magas. Én sem félek a magastól, de azért van egy határ, no. Nem arra van, hogy az adja az energia nagy részét...)

2 hónapja
#6316
bmati 207
reply to shinita's post #6315
Valakinek hiába mondod, hogy nem jó ez a kúraszerű dolog. Előbb-utóbb, ha kitartó, akkor rájön, hogy neki mi lesz a tartható irány. Ahhoz, hogy célt érjen legalább az alapvető dolgokkal tisztában lesz (mikro-makrotápanyagbevitel, makroarányok, vitamin- és ásványi anyag bevitel fontossága, folyadékbevitel fontossága, mozgás milyensége, mennyisége). Ezek nélkül nem lehet elérni a kitűzött célt, mert az út valamely szakaszán meg fog rekedni és felemás eredmény kap.
Vannak olyan diéták, nem csak itt, hanem versenyzőknél is, ami nagyon egészségtelen, de nekik rövid távon szolgálja a célt (pl:. egy adott súlykategóriába bekerülni vagy testépítőknél optikai tuning). Mondjuk a versenyzői szint pont nem az egészségről szól. Ha a hatékonyságot nézzük, akkor hatékony, de az biztos, hogy nem egészséges.

2 hónapja
#6315
shinita 2 1
reply to bmati's post #6308
Egészségtelenül is lehet fogyni, persze, de nem célszerű. Ha csak gyorsan le kell adni pár kilót, akkor még istenes egy nem valami épeszű kúra, mert az még nem vágja tönkre a szervezetet (hacsak nem NAGYON beteg dologról van szó, a sima kis koplalós agymenések szolidabbak), de hosszan megfosztani magunkat fontos tápanyagoktól, az gond. No persze én 2 napig sem akarom azt tenni, hacsak nem böjtölök egy aprót, de nem mindenki ilyen aggályos. Nem tudom nem az egészséget nézni egy diétánál, annyira agyament dolog azt figyelmen kívül helyezve fogyni...

2 hónapja
#6314
shinita 2 1
reply to OverweightPork's post #6309
Abban szerintem a legtöbben egyetértünk, hogy az életmódváltás a tuti, nem a kúraszerű fogyózások, de persze van, akinek még ez utóbbi is bejön, ami a fogyást illeti. De azért az egészség többi része is fontos, a rendben levő testsúly, testzsír még kevés...
A diéta sokunknak étrendet jelent, ahogy eredetileg, bár magyarul valóban sokszor a fogyással, súlytartással kapcsolatban használják. Ami természetesen sokszor egyáltalán nem koplalás. Sokféleképpen fogynak emberek, ezen az oldalon pont nem koplalásra buzdítunk senkit, de kalóriadeficit az kell, bármilyen komplex is ez (ketós oldalakon meglepően sokan hisznek abban, hogy az inzulinszinten múlik minden, a kalóriák teljesen mellékesek. Ez nyilván nem igaz, de az sem, hogy csak a kalóriát kell nézni, a kalóriaszámolás sokaknak teljesen rossz ötlet, más megközelítés kell. Én vegyes vagyok: simán csak viszonylag keveset kell ennem, de ennek eléréséhez igen speciális diéta kell).

A paleo és a ketó diéta, de lehet életmód is, hisz sokaknak az. A legszigorúbb carnivore-t is jópáran űzik 10-20 vagy több éve (igazából nevezhetjük soknak, de az emberiség számához képest persze elenyésző. de terjed ez is, ahogy a ketó lazább formái is).
Az életmód kicsit még több is, mint az étrend, de annak igen komoly része.

Visszahízás kalóriatöbbletnél történik, ennyi. Ismerek olyat, aki koplalással fogyott, majd visszatért a régi, szénhidrát- és zsírdús étrendjére, azóta is karcsú. o persze, némi odafigyelés kellett, néha szigorítás, az izmok fejlődése sem jött rosszul... De van, akinek még ez az igen rossz módszer is bejön, mert képes nem túlenni magát később. Ez nem(csak) akaraterő, szerintem elsősorban nem az, a szervezetet erősen tönkre tudja vágni egy elszánt koplalás, lassú anyagcserével, elgyengült izomzattal nehéz nem visszahízni.

A ketó sokaknak könnyen tartható egyébként, a cikkek írják, hogy jaj de nehéz... Nem feltétlenül s elég élvezetes is tud lenni, ez nyilván emberfüggő is. Nekem a lehetetlentől a természetesig terjedt a skála, változik az ember :)

Te bizonyára paleo ketót folytatsz. Én normál ketót, régen vegát, most majdnem carnivore-t, valahogy a hús és zöldség kombinálását kihagytam. Persze a címkék nem olyan fontosak, csak segítik a kommunikációt, a lényeg a testhezálló diéta/életmód megtalálása.
Az is működhet, hogy valaki ketóval fogy, majd sima szénhidrátszegény étrenddel tart súlyt. Ez merőben egyéni. Ahogy az is, hogy ki mikor mit tart szigorúnak. Való igaz, ha valamire nem vágyunk, azt igen könnyű elhagyni (a másik eset, hogy egészség miatt muszáj elhagyni, az is komoly motiváció). Az ember sokat tud változni, ha elszánt s meg mer próbálni új utakat. Látom, te sem a kemény, akaraterővel fenntartható szenvedések híve vagy :D Én mint hedonista csak viszonylag könnyű s igen élvezetes utakat követek, de egyrészt más opcióm nemigen van, viszont ráérek lassan csinálni, de persze van, akit az élet és nyavajái kényszerítenek egy túl hirtelen ugrásra, de végül jobb lesz neki. (S haladás, hogy érdekli a javulás. Amikor erősen elhízott cukorbetegek lelkesen tolják a cukros túlevést, az szomorú.)

3 hónapja
#6313
OverweightPork 298
reply to bmati's post #6311
Na végre valamiben egyetértünk...

3 hónapja
#6312
OverweightPork 298
reply to drisztina's post #6310
Csak hogy TE ne verj át senkit: a paleo, az igenis ÉLETMÓD! Azért az, mert hosszú távon művelik általában. Lehet hogy a neve „diéta”, de az egy baromság. Diéta annyiból, hogy lehet vele fogyni is. De a fogyásra tulajdonképpen vannak ennél sokkal hatékonyabb „diéták” is, például épp a keto. A paleo esetében a fogyás tulajdonképpen csak „mellékhatás”. A lényege az egészséges életmód. Ha nekem nem hiszel kérdezd meg erről Szendi Gábor urat, aki a magyarországi paleo mozgalom elindítója, majd ő megmondja neked a tutit. Rengeteg könyve is megjelent már e témakörben.

Ami a ketót illeti, ott én magam is hajlok arra hogy diétának nevezzem, mert bár lehet azt is életmódszerűen végezni, hosszú távon, de azt a legtöbben valóban csak rövid ideig művelik, és konkrétan a fogyás érdekében. A keto azonban nem azonos a paleóval.

Én magam már tulajdonképpen nem ketós vagyok hanem paleós, és IGENIS ÉLETMÓDSZERŰEN, az más kérdés, hogy a paleón belül egy nagyon húsos étrendet követek, ami ezért nagyon közel van a ketóhoz, annyira hogy majdnem egyfolytában ketózisban vagyok folyamatosan. De ettől még amit csinálok nem keto hanem paleo, mert már nem TÖREKSZEM rá hogy ketózisban legyek/maradjak. Egyszerűen csak nekem az úgy esik jól hogy sok húst eszem, s annál is több zsírt. Továbbá azért is inkább paleo amit művelek mert egy rakás olyasmit NEM eszem amit a sima keto tulajdonképpen megengedne, de a paleo nem. Például ilyenek a tejtermékek meg a hüvelyesek.

Tehát összefoglalva: elfogadom, hogy a keto egy diéta, de határozottan az a véleményem hogy a paleo egy ÉLETMÓD. Már amiatt is mert ha valaki csak rövid ideig paleózik, annak nem sok haszna van.

3 hónapja
#6311
bmati 207
reply to OverweightPork's post #6309
A diéta étrendet jelent. Amúgy életmódot kell váltani, ez tény, de valamerre akkor is el kell indulni. Aztán ahogy finomodik és beilleszkedik a mindennapokba, úgy lesz belőle az új életmód. :)

3 hónapja
#6310
drisztina 1322
Csak, hogy senki ne hagyja magát átverni: A paleo- is, és a ketogén étrend is diéta, azaz semmi esetre sem életmód! (még akkor sem, ha egyesek ezzel áltatják magukat/ „ne adj’ isten” áltatnak másokat)

3 hónapja
#6308
bmati 207
reply to shinita's post #6307
Van, aki 90 napossal fogyott le és évek óta tartja. Én mondjuk alapból nem szeretem az olyasmiket, amikben ez vagy az tiltva van; kivéve, ha betegség miatt kell tartani (pl.: májkímélő diéta).
Paleo, vega vonal megy nagyrészt itthon. Sok diétánál fogom én is a fejem, de van akinek működik/működött, illetve sokkal úgy vagyok, hogy nem tartható fent hosszú távon.
Én sem mindig számolok kalóriákat, de néha be szoktam írogatni, hogy miket eszem, csak hogy ne szaladjon el velem a ló. Aki komolyabban tömegel/szálkásít, ott muszáj számolni a kalóriákkal és makrókkal.

3 hónapja
#6309
OverweightPork 298
reply to shinita's post #6307
Nekem az a véleményem, hogy alapból MINDEN DIÉTA HÜLYESÉG.

Tudom, ez az állításom őrültségnek hangzik, de mindjárt jól megaszondom a Zigasságot hogy miként értem. Egyszerű amúgy!

Az a szó hogy "diéta", csak az ánglius nyelvterületen jelent étkezést (többek közt), gyakorlatilag azonban - magyaroknál mindenképp - eléggé szinoním azzal a fogalommal hogy „koplalás”. Lényegében tehát azt jelenti hogy valamiből igyekszünk keveset enni, más dolgokat meg egyáltalán nem enni. Tulajdonképpen tehát e szóhoz olyan negatív emóciók társulnak hogy „szenvedés”, „akaraterő”, „elszántság”, „éhség”, „kényszerűség”, „muszáj”, „kínlódás”, „önuralom”...

Most komolyan, KI A FENÉNEK VAN KEDVE EHHEZ?!

Jó, persze sokan megcsinálják magam se vitatom, és van aki még le is fogy így. Tudjuk azonban, még sikeres fogyás esetén is mi következik: Visszahízás! Persze hogy az következik, ez egészen törvényszerű, mert az illető örül hogy sikerült leadnia a kilókat, szóval hurrá, végetért a SZENVEDÉS...

Azaz az egésznek semmi értelme. Annak hogy DIÉTA, annak nincs értelme. Ami sikeres lehet az NEM a diéta, hanem az ÉLETMÓDVÁLTÁS. Azaz nem diétázni kell, hanem áttérni egy olyan ÉLETMÓDRA, ami egyrészt egészséges, másrészt amit hosszú távon (optimális esetben életünk végéig) tartani tudunk!

Persze én is használom a "diéta" szót, mert elterjedt, valójában azonban a legtöbb esetben életmódot értek alatta. Számomra a keto is egy ÉLETMÓD. akkor is ha ezt egyesek nehezen képesek elhinni. NEKEM igenis KÖNNYŰ betartani.

Annak ellenére, hogy a paleóval kombinálom, azaz tekinthetjük úgyis hogy a paleót követem de annak egy nagyon húsevő változatát, és tekinthetjük úgy is hogy ketós vagyok, de nem eszek olyasmiket amiket a sima keto megengedne, de a paleo nem. Például nem fogyasztok tejterméket meg hüvelyeseket se.

Tudom hogy sokan ezt extrém szigorúnak hiszik és a hátuk borsódzik a gondolatra hogy nekik így kéne élniük. És lehet hogy igazuk is van, amennyiben nekik nem menne. De épp ez a lényege az egésznek amit most írok: Azt kell megtalálni ami az illetőnek igenis MEGY, méghozzá HOSSZÚ TÁVON, különösebb megerőltetés nélkül!

Ha ugyanis nem olyan, úgyis beleun és abbahagyja, azaz garantált a kudarc.

Az igaz hogy mélyen hiszek abban, egyedül az a csúcsszuper és abszolút tökéletes út amit én követek... igen, mondhatjátok hogy fanatikus vagyok... De legalább nem hiszem azt hogy mindenkinek azonnal e „legdurvább” verzióval kéne kezdeni. A végső cél az természetesen hogy efelé törekedjék a "bátor újonc", de eleinte nem muszáj minden kötöttséget felvállalni. Fokozatosan hozzászoktathatja magát, mindig annyit felvállalva amennyiről úgy hiszi, élete végéig is tartani tudja. Később, ha „gyakorlottabb”, tovább szigoríthat, és még egészségesebb lesz ennek hála.

Szóval ne diétázni óhajtsatok hanem életmódot váltani!

3 hónapja
#6307
shinita 2 1
reply to bmati's post #6306
A 90 napos speciel masszívan szembemegy az emberi test igényeivel, tisztán megvalósíthatatlan is, átkozottul rossz ötlet mindenkinek. Hajmeresztő, szerencsére évek óta nem halllottam róla. Nem mintha a ketóról sokat hallottam volna hazánkban, itt inkább a paleo és a vegaság népszerű, nem? Bár én majdnem kő alatt élek.

A betegeknek célszerű minél hamarabb jó étrendre térni, ha eddig rosszon voltak, hogy ez kinek konkrétan mi, az persze nehéz kérdés, elvileg erre vannak a szakemberek, gyakorlatban pedig sok a kísérletezés, mert az ember szeretne jobban lenni s azért van infó, amire támaszkodni lehet valamelyest.

3 hónapja
#6306
bmati 207
reply to OverweightPork's post #6305
Epilepszia kezelésére fejlesztették ki. Sokan most is alkalmazzák, de manapság hatékonyabb a gyógyszeres kezelés, így inkább kiegészíti a gyógyszeres kezelést.
Én is most vettem lejjebb a napi szénhidrátbevitelemet 100 grammal, de attól még nem a ketogén irányba mozdulok el, csak csökkentettem (így is közel 300 grammot eszem).
Ketogénbe belekezdtem, de nem tudtam úgy levinni, hogy érdemben elérjem a megfelelő szintet, 120 gramm CH alá nem tudtam menni (szó szerint belebetegedtem), pedig akkor már eleve alacsonyabb CH-ról indítottam (250 gramm), ami nálam alacsony. Ez több hetes/hónapos csökkentésekből jött, tehát nem hirtelen csökkentettem, akkor még irodai munka mellett.
Az angol szakirodalomról annyit, hogy abból is tájékozódom. Mára kicsit kopottasabb a tudásom, de több diétát is ismerek ezen kívül, egy részét magam is próbáltam.
Mivel elvileg veszélytelen, így pár dolgot azért leírnék, hogy mik a hátrányai a ketogén diétának és az oda vezető útnak. Kiindulásképpen csak annyit mondok, hogy ezek nem egészséges emberekre vonatkoznak. Akik fogyni akarnak, azok általában már szenvednek valamilyen betegségben vagy egyenes úton vannak afelé, ha nem változtatnak a súlyukon. Emiatt a szervezetük sem feltétlenül úgy reagál bizonyos dolgokra, mint ahogy egy egészséges embernél.
Ha érdekel, akkor nézz utána, hogy miért írom ezeket, nem fogom kifejteni:
- epeköveseknek vagy epekőre hajlamosaknak nem szabad elkezdeni
- ugyanez igaz a hasnyálmirigy-problémásokra is
- bizonyos májproblémákra is
- aki inzulinos cukorbeteg, annak csak orvosi felügyelettel
- aki vérnyomáscsökkentőt szed, annak szintén
- a pajzsmirigy érzékenység nő (különösen az elején), ezért ott sem árt az orvosi felügyelet, ha valamilyen probléma áll fent vele korábban vagy jelenleg is
- izomépítés jóval lassabb, nehezebb vele tömeget növelni; viszont az igaz, hogy az izomtömeget könnyebb vele megtartani és tömegnövelésnél is kevesebb zsír jön fel; szálkásítani jól lehet vele (ez utóbbi inkább ciklikus ketogénre igaz)
- anaerob edzések húzósak (kemény edzések (pl.: erőemelés, sprint, hegymenet kerékpárral, stb.)) és ez nem csak a versenyzői szintre igaz (bár rájuk főleg)
- ha nem fokozatosan csökkented a CH beviteledet, akkor hasmenés, hányinger, egyeseknél szorulás
- komoly szellemi vagy nehéz fizikai munkánál teljesítménycsökkenés
- edzéseknél akár 20-40%-os visszaesés erőben, aminek egy része később még visszajöhet (ez főleg az erősportokra igaz)
Félreértés ne essék. Jó a ketogén diéta bizonyos embereknek, csak jó lenne felhívni a hátrányokra is a figyelmet, mert azt el szokták felejteni. Nekem az az egyik legnagyobb bajom vele, hogy nagyon erőltetik. Jelenleg ez az egyik - ha nem a legfelkapottabb - diéta. Pár éve a vega/vegán vonal volt felkapva. Mindig van valami aktuális. Pár év múlva ez is kicsit háttérbe szorul, mert jön helyette valami új, ami megint elhozza a tutit. Könyveket olvastam különböző diétákról, de ott is általában el szokták felejteni a hátrányokat, a jobbakban viszont az is benne van, kutatásokkal alátámasztva, hogy miért nem igazak már vagy mivel lehet kivédeni. Csak a kutatásokkal is az a baj, hogy sokszor van úgy, hogy A bizonyít valamit, rá pár hétre/hónapra B megcáfolja és sokszor nem reprezentatívak, szóval azoknak is rendesen utána kell nézni.
Ebben a témában is próbálok középen maradni. A laikus ember pedig először csak próbálja ki azt, hogy milyen kalóriadeficitben lenni, utána már lehet sakkozni az arányokkal, illetve az idővel, aztán majd döntse el ő, hogy merre akar elmenni: low carb, ketogén, vega, harcosok étrendje, 90 napos diéta, léböjt, vérdiéta, stb. Mindegyiknek van előnye-hátránya, csak legyen vele tisztában, mint ahogy a céljaival és a lehetőségeivel is...

3 hónapja
#6304
shinita 2 1
reply to bmati's post #6303
Gondolom, a legtöbb ketózó és sok más ember is tudja, hogy epilepsziára jó. Az kicsit más, speckó arányok vannak.
Most Magyarországon valami klinikán egy másik igen speciális szabályokkal rendelkező verzióját használják egyéb betegségek gyógyítására, sokan esküsznek rá.
Mellékhatásról nem tudok, de nehéz is lenne erről beszélni, mivel ketogén és ketogén diéta között óriási különbségek vannak. Az egyetlen közös bennük a kevés szénhidrát, az pedig nem probléma az emberi szervezetnek. Egyéneknek lehet, teljesen biztos vagyok benne, hogy sokak jobban működnek jóval több szénhidráttal. Bizonyára sok ember a sok zsírt nem bírja... Azok nyilván csinálják azt, ami nekik jó.
A ketó nyomatását én sem helyeslem, a saját családomon látom, hogy különböző embereknek igen gyakran igencsak más étrend működik. Úgyhogy abban egyetértünk. De sok ember olyan, hogy ha talál magának valami csodálatos étrendet, akkor azt hiszi, hogy az az Egy Igaz Út s másoknak is azt ajánlja igen erősen, merő jóindulatból. Sokszor láttam már ilyet.
Nem engem kérdeztél, de mostanság én is lelkesedem az extrém alacsony szénhidrátbevitelért (jóval a sima ketó szint alatt) s gondoltam, reagálok.

3 hónapja
#6305
OverweightPork 298
reply to bmati's post #6303
Drága barátom, esetleg ha megpróbálnád ÉRTELMEZNI IS azt amit írtam... de jó is volna!
Akkor ugyanis rájönnél hogy én sem neveztem ketogénnek azt amit az illető művel(ni akar), csak a ketogén IRÁNYÁBA tett lépésnek!

Kapisgálod már a különbséget?!

Tudod ez olyasmi, ha szabad egy hasonlattal élnem, mint az udvarlás és a szex. Az udvarlást simán tekinthetjük a szex irányába tett lépésnek, hiszen aki udvarol, az vélhetőleg szándékozik feleségül venni a nőt, s azután vele is hálni. (sőt lehet hogy a feleségül vevés kimarad, de hálni akkor is szeretne vele...). Ettől azonban az udvarlás még nem azonos a szexszel. De abba az IRÁNYBA tett lépés!

Na most már tiszta?!

És igen, tisztában vagyok vele eredetileg mire találták ki a ketogén diétát. Szerintem messze sokkal pontosabb infókkal rendelkezem e téren mint te, mert az egész keto és paleo témakörről elsősorban az angol szakirodalomból tájékozódom. Nem mernék rá mérget venni hogy ez rád is igaz...

A magyart inkább csak akkor olvasom e témakörről ha jót akarok röhögni a sok hagymázas hülyeségen amit összeirkálnak róla, vagy ha túl jó a kedvem és úgy vélem ez nem egészséges, ideje elrontanom azzal hogy szomorkodni kezdjek a magayr nép ezen újabb hülyeségén...

Az egyetlen kivétel Szendi Gábor úr honlapja. Ő komoly tudós, az általa közölt információk helyesek. Ezt amiatt állíthatom mert elég sok állítását bátorkodtam leellenőrizni megintcsak az angol szakirodalomban, de abszolút korrektnek találtam mindet. Szóval ő az aki magyar mivolta ellenére is hiteles.

A ketogén diétának különben veszélye végülis nincs semmi, ELVILEG. Gyakorlatilag persze lehet, ha valaki rosszul csinálja. Sajnos nagyon könnyű rosszul csinálni, én is belefutottam pár bakiba minden óvatosságom ellenére; mentségemre szóljon akkor még én is kezdő voltam és csak úgy fejest ugrottam bele. Ez azonban semmi esetre se a keto hibája egyrészt; másrészt meg most már sokkal tájékozottabb vagyok.

Mindazonáltal abból hogy valamit könnyű rosszul csinálni, még nem következik hogy lehurrogjuk (mint te teszed...) rémhíreket keltve és elbátortalanítva másokat akiknek esetleg nagy szükségük volna épp e módszerre. Ha neked nem tetszik ne csináld; ha neked nincs is rá szükséged akkor se csináld és örülj neki; ebből azonban nem következik hogy a keto rossz lenne.

Nem mellékesen, attól hogy eredetileg bizonyos - mondjuk úgy - betegségek, tünetek gyógyítására fejlesztették ki, még jó lehet akármi másra is. Számos ilyen felfedezésről tud a tudomány. Például egy bizonyos anyagot amit eredetileg gyapjúfestésre találtak ki, remekül tudták alkalmazni antibiotikumként, például vérmérgezés megelőzésére illetve e folyamat visszafordítására... nem írom le az anyag nevét, nézz utána ha érdekel, google a barátod.


3 hónapja
#6303
bmati 207
reply to OverweightPork's post #6300
Ketogénnek semmiképpen nem nevezném, még low carb-nak sem. Amúgy nem tudom, hogy mi ez a ketogén mánia sok embernél. Kemény fizikai munkánál szinte semmi haszna nincs. Amúgy pedig nem tudom, hogy tudod-e, hogy mire használták a ketogén diétát eredetileg és milyen mellékhatásai vannak, ugyanis erről valahogy nem szeretnek beszélni a ketogénezők...

3 hónapja
#6302
shinita 2 1
reply to fec82's post #6293
A könnyű fizikai munka és a kis gyógytorna nagyon keveset jelent energiában. De az alap energiaigényedet sem ismerheted pontosan (s még változik is idővel vagy bizonyos körülmények hatására).
Hogy hogyan osztod be, az a te dolgod, nyilván célszerű úgy csinálni, hogy kényelmes és tartható legyen. A kalóriakeretről viszont majd kiderül, hogy megfelelő-e. Ha lassabb az anyagcseréd és a "rendes evés" rengeteget jelent ahhoz képest, az gond lehet, de a te számaiddal elvárnám, hogy így is fogyj. De ez csak a papírforma, nem kicsi a mozgástér az energiaigény terén, megegyező adatokkal is. Én kipróbálnám így, ahogy írtad, aztán módosítanék, ha valami gond lenne, éhség, gyengeség, nem megfelelő tempójú fogyás, akármi. S a rendes evés rendes legyen, ne pompás jóllakottság, ha ahhoz neked brutál sok kalória kell s elrontod vele az egész heted.

Az arányok igazából nem fontosak, pontosabban egyéniek. Legyen meg minimum a szükséges fehérje (én ezzel éheznék, én elég magasra megyek. egyetértek azzal a gyakori véleménnyel, hogy 1-2g/kg fehérje legyen meg nettó testtömegre, de a valamivel magasabb sem feltétlenül gond, ez egyéni is), a szükséges zsír, a kalória legyen megfelelő, a tápanyagbevitel is... De ezen túl az elosztás sokféle lehet s adott embernél is kissé változó. A fő, hogy passzoljon hozzánk, érezzük magunkat jól a saját arányainkkal.

Amikor én fogytam, akkor annyit ettem, hogy jól érezzem magam s ne legyek éhes tartósan sosem. Ha ezzel nem fogytam, akkor igyekeztem változtatni valamin, hogy kevesebb kalóriával se kelljen éheznem, mozogni is próbálok, fontos is, de az sosem sok. A legelején fogalmam sem volt a kalóriaigényemről, azt fogyással tapasztaltam ki, de nálam nagy volt a türelem, inkább várok és kísérletezem, de nem éhezem vagy eszem úgy, hogy ne élvezzem (böjtölök is, de csak addig, amíg nem éhezem meg vagy nem érzem, hogy nem árt egy kis üzemanyag). Van, aki más prioritásokkal rendelkezik s gyorsabb eredményt akar s inkább küzd és tűr érte.

3 hónapja
#6301
shinita 2 1
reply to OverweightPork's post #6300
Azért, mert nem mindenkinek megfelelő a ketogén, főleg nem rögtön. Pláne nem az extrém alacsony szénhidrátbevitel, amiről te írtál. A ketogénben simán lehet szénhidrátot enni, csak nem sokat, általában legalábbis, van, aki feljebb mehet, mert aktív s még az egyéni faktor is mellette van. Aztán hogy ez elég-e a fogyáshoz, az egy más kérdés, a ketózis ezt még nem garantálja, ezt már igen sokan megtapasztalták. A carnivore diéta pedig egy más világ a ketón belül, de ott sem garantált a fogyás az első hónapokban (jó, sosem garantált az ilyesmi, de ha jól csinálja az ember, akkor azért mennyi szokott, azt hiszem).

Nekem évek kellettek 80g szénhidrátbevitellel a ketóhoz, de akkor is kellett 40g nettó szénhidrát. 9 év után jutottam el az extrém alacsony szénhidrátbevitelhez, de természetesen van, aki soha vagy ha meg is próbálja, nem válik be neki. Nincs mindenkire illő étrend.

3 hónapja
#6300
OverweightPork 298
reply to fec82's post #6298
Hát pedig ha több zsírt, kevesebb szénhidrátot akarsz enni - ami kétségkívül a jó irányba tett lépés, ez nem tagadható! - akkor az kizárólag úgy értelmezhető hogy a ketogén felé mozdulsz el. Nem mész el addig, de afelé haladsz. Csak azt nem értem, minek félúton megállni...?! De persze, ez a te döntésed... Semmi se erőszak...

3 hónapja
#6299
drisztina 1322
reply to fec82's post #6298
…én már csak azzal tudom kiegészíteni az előttem szólókat, - mivel korábban már megpróbáltam megmutatni neked azt, hogy mennyit számít(hat) az étkezésed „milyensége/minősége” a mennyiségen túl - hogy, ha a céljaid elérésére komolyan a kalóriaszámolás módszerét választottad, akkor bizony nincs mese, számolj, számolj, számolj!
…és szerintem mindegy, hogy napi vagy heti keretet használsz, az viszont nem mindegy, hogy számolgatsz vagy korrektül számolsz.

3 hónapja
#6298
fec82
Köszi a válaszokat mindenkinek, a ketogén diétát egyelőre nem próbálom ki, de a több zsír kevesebb szénhidrátot viszont igen, mert azt is észrevettem,hogy amikor ettem sokat,akkor sok zsírosat ettem és jóllakott voltam és energiával teli és nem híztam sokáig.
Arányokra figyelek persze, fehérje mindig bőven meg van.
Igazatok lehet, türelem a kulcsszó, az az ami kevesebb lett 3 év alatt nem a súlyom :D
1 hónap teszt evvel a módszerrel,ha nem mozdul a mérleg visszatérek :) (lefelé :'D)

3 hónapja
#6297
bmati 207
reply to fec82's post #6293
Szia!
Emeld a kalóriakereted a BMR-ed fölé (ami az adataiddal számolva 2226 kcal). Én így egy 2350-2400 kcal bevitellel számolnék napi szinten, így nem lenne szükséged az 5+2-re (5 nap diéta, 2 nap minden belefér). Minél idősebb leszel, annál nehezebb lesz megszabadulni a felesleges zsírtól.
A sok víz mit jelent Nálad? Ilyen súly mellett az 5 liternek meg kellene lennie naponta.
Az itt megadott arányok nem feltétlenül fedik a Te megfelelő arányaidat. A helyedben napi 120 gramm fehérjével kezdenék, mellette 90 gramm zsírral, a maradék kalóriát pedig szénhidrátból vinném be (ez kb. 265 gramm naponta). Alkalmazd ezt 1 hónapig, figyeld meg magad, utána lehet finomhangolni. Finomhangolás alatt a zsír és a szénhidrát arányát értem. A lényeg, hogy a fehérjebeviteled 1-1,2 gramm/testtömeg kg között legyen fixen, a zsírod 0,7-1 gramm/testtömeg kg között, a többi a szénhidrát. A zsír és a szénhidrát kiindulásképpen így jó, Ha nem érzed jól magad vagy nagyon éheznél, akkor egyél több zsírt és kevesebb szénhidrátot, de a fehérjét ne csökkentsd semmiképpen sem 1 g/ttkg alá.
Amikor átállsz könnyű fizikai munkára, akkor növelheted a kalóriakereted, ha szükségesnek érzed, de akkor sem mennék 2800-3000 kcal fölé. Ezt megint kitapasztalás útján fogod tudni eldönteni hetek/hónapok alatt.
A legfontosabb tanács, ne légy türelmetlen! Ha kipróbálsz valamit, akkor 1-2 hónapot adj neki legalább és csak utána válts, ha szükséges.
Hajrá! :)

3 hónapja
#6296
OverweightPork 298
reply to fec82's post #6293
Nézd, én 91 kiló voltam a 176 centimhez 54 évesen. Körülbelül 3 hónap alatt lefogytam, a KETOGÉN diéta segítségével, azóta a súlyom 70 és 75 kilogram közt váltakozik, mondható hogy tulajdonképpen 73 kiló vagyok. Ezzel a súllyal még túlsúlyos se vagyok a BMI értékem szerint! Mióta lefogytam, nem figyelem hogy mennyit eszem, jóllakásig zabálok (néha azon túl is mert szeretek finomat enni), és reménytelen volna a kalóriákat is számolnom, mert a saját főztömet eszem, főleg disznóhúst, és fogalmam se lehet róla mennyi kalória van benne ugye...
Csak azt figyelem, MIT eszek! Tehát nem azt mennyit, hanem hogy MIT!

Ha érdekel a ketogén diéta téged, van e fórumban külkön topik neki, szívesen adok ott neked tanácsot erről. Röviden a lényege az, hogy SEMMi szénhidrátot nem ehetsz (kenyeret meg krumplit se mert az is szénhidrát!), gyümölcsöket se (abban fruktóz van és az is szénhidrát, bár egy árnyalatnyival jobb mint a „közönséges” cukor), hanem gyakorlatilag csak húst meg zsírt ehetsz. Sőt még e kettő közül is a zsír az amit elsősorban enned kell, a „hús”, azaz a fehérje csak „mértékkel”. (tojást is ehetsz. Sajtot is, bár a tejtermékek egy egészen más ok miatt végülis nem javasoltak. De megtűrtek. Ha nem édesítettek...).

Ez így fentebb persze egy rémségesen elnagyolt vázlat csak, van a dolognak azért számos trükkje meg peremfeltétele, de felesleges leírnom ha esetleg nem érdekel téged. Mondom ha akarod, gyere át a ketogénes topikba...

De arra készülj fel, sokak szerint ez „szélsőséges” diéta meg stb. És annyiban igazuk is van, ha le is fogysz így, de csak akkor van értelme ha fogyás után NEM térsz vissza a régi életmódodhoz (táplálkozásban) mert akkor egyrészt iszonyú rosszul leszel, a ketó ugyanis teljesen átformálja a biokémiádat, másrészt ha mégis visszatérsz a szénhidrátkajálásra, egykettőre visszahízod amit leadtál, de még többet is. Ketóval pillanatok alatt lefogyhatsz, de teljes életmódváltást követel tőled. Szerencsére ez nem olyan vészes (legalábbis nekem nem volt az) mert finom husikákat enni nem szenvedés hanem élvezet...3 hónapja
#6295
feketeinci 9
reply to fec82's post #6293
Nem tudom mit jelent a heti másfél nap "eszek rendesen", de ha előzőleg már bevált, akkor most is működnie kell.
Az én tapasztalatom az, hogy a szervezetünket nem tudjuk becsapni, tudja mire készülsz, de ő valamiért ragaszkodik a kilóidhoz. Nekem is ilyen tapasztalatom van.

Az egyetlen dolog ami segít, az a kitartás. Visszatart a szervezet az elején, de hosszú távon (ami nem 2 hét, hanem mondjuk 6 hét), meg kell hogy induljon a folyamat.

Bár az előző fogyásod óta idősebb lettél, kevesebb kalóriával is beéred, mégis többet engedsz. 1800-al nem megy? Legalább addig amíg beindul! Amúgy meg a 192cm-hez nem nagy súly az a 106kg, tudod hogy minél kisebb a felesleg, annál nehezebb leadni.

Nem mondom hogy a gyógytorna az semmi, de megnézted már mennyi többletet éget? Én nem számolnék ezzel.

Nézted már azt a variációt, amikor nem napi, hanem heti keretet tartasz?
Akkor is számolsz, de számolod azt a másfél napot is, de a kalória deficit legyen meg. Anélkül nem megy.

3 hónapja
#6294
fec82
reply to fec82's post #6293
ui.: jelenleg 106 kiló

3 hónapja
#6293
fec82
Üdv. Kezdem feladni,mit csinálok rosszul?! Egyszer már lefogytam az oldal segítségével, de azóta eltelt 3 év és szép lassan felszedtem 10 kilót. Többször nekifutottam a 3 év alatt, és több hónap kitartás után sem hozott eredményt ugyan az a módszer, egyet viszont észrevettem, mikor feladtam és ettem mindent amit megkívántam és annyit amennyit megkívántam nem híztam fél év alatt egy dekát sem, stagnált a súlyom, egy év kellett mire feljött a 10 kiló második fele, elkezdtem hát újra a diétát, de most nem 1800 kalóriával, hanem 2000 kcal/nap - pal, heti 5 és fél napot tatrom mint régen is és másfél nap eszek rendesen, e-nélkül nem is tudnám tartani, de nem is akarnám és ,ahogy mondtam előtte ez már bevált. Most 2 hete tartom a diétám és feljött rám egy kiló....Mit tegyek,hogy meginduljanak újra a kilók lefelé.
Életmódom, jelenleg ülő, de ez hamarosan átmegy könyü fizikai munkába, szobafestés.Napi 20 perc gyógytornát is végzek gerincsérveim miatt.
A szénhidrát fehérje zsír arányt 90%-ban betartom. Iszok sok vizet(kávét is feketén)
192 centi magas férfi vagyok 37 éves és inkább a zsírosodásra hajlamos fajta és nem az a pocakos fajta vagyok.
Tanácsot szeretnék, egyek kevesebbet vagy inkább többet vagy mit tegyek,hogy végre fogyjak? Köszönöm.

5 hónapja
#6292
OverweightPork 298
reply to HUNited's post #6291
Teljesen igazad van ebben. A baj az, hogy amint magad is elismerted: „Sokszor nehéz megállni”.

5 hónapja
#6291
HUNited 460 83
reply to OverweightPork's post #6290
Én igyekszem ignorálni az olyan jellegű szövegeket, amik nem szimpatikusak. Sokszor nehéz megállni, de egyre kevésbé állok bele ilyenekbe. Mert két dolog is lehet: 1 direkt trollkodik valaki, ergo az a célja hogy negatív pillanatokat hozzon (nem hiszem hogy most ez a helyzet). 2 annyira eltökélt az irányban amit gondol/hisz, hogy "tűzzel-vassal" küzd ellene.

A végkifejlet egyébként azonos, tehát az "elszenvedő" fél jobban teszi ha marad a puszta érveknél, és nem áll bele a személyeskedésbe.

5 hónapja
#6290
OverweightPork 298
reply to HUNited's post #6289
Ő kezdte. Jogom van emailt írni annak akinek akarok, és NEKI ehhez abszolúte semmi köze. Az meg pláne nevetséges tényleg, ha hetekkel később is még ezen csámcsog. Szálljon le rólam és akkor nem írok ilyesmiket. Én se szeretem ezt a hangnemet, biztosíthatlak róla. De azt se amit ő enged meg magának hogy belekotnyeleskedik a dolgaimba, meg akarja szabni kivel levelezek meg ilyesmi, ráadásul maró gúnnyal. ha ő gúnyolódik, nekem is jogom van hozzá és kész, ennyi.
Emlékszel, írtam korábban hogy nem is akarok már fórumozni? Az efféle beköpések és az ilyen hangulat miatt volt. Most se „tértem volna vissza”, de ha ő még ennyi idővel később is rajtam köszörüli a nyelvét, hát kinyílt a „zsebemben a bicska”.
A jövőben is megkaphatja ha nem száll le rólam. Mondom, nem szeretem e stílust magam se, nem szép, ebben neked igazad van, de nem vagyok egy ijedős fajta se azért.


5 hónapja
#6289
HUNited 460 83
reply to OverweightPork's post #6287
No azért ez most kicsit szerintem erős volt. Nem lehetne, hogy a személyeskedést kerüljük?

Nem csak neked írom, mindenkinek. A véleménykülönbségeket kulturáltan is meg lehet beszélni (ha igény van rá), nem kell habzó szájjal fröcsögni egyik félnek sem, szerintem.

5 hónapja
#6288
HUNited 460 83
reply to drisztina's post #6286
Reagáltam rá. Nem értettem egyet vele. Ennél többet nem tudtam hozzátenni :)

5 hónapja
#6287
OverweightPork 298
reply to drisztina's post #6286
Elbújva terjesztek? Micsoda aljas rágalom! Akkor terjeszteném „elbújva”, ha olyasmiket irogatnék emailban (vagy akárhogy) amiről nem tudod, micsoda. (Mondjuk ha nem neked írom, talán előfordulhat hogy nem is tartozik rád, de az már mindegy). Ezt azonban te magad se hiszed ugye. Pontosan tudod mit „terjesztek”, hiszen most is a „ketogén fanatizmust” emlegeted. Akkor mi a bajod? Ja tudom, az, hogy mint a pletykás vénasszonyok sért téged hogy nem tudsz mindenbe kéretlenül belekotyogni...
Amúgy meg, mindössze 2 ilyen levélváltás történt, hiszen olvashattad a hölgy nem óhajt belevágni. Pedig megírtam neki, a megoldás egyszerűen az elektrolit pótlása. Mégse akarja. Oké. Költse a pénzét az úgymond szakértőkre vagy amit akar. Az ő döntése. Ettől még azonban az email egy tökéletesen legális kapcsolatteremtési forma, különösen ha az illető maga önként adja meg a mailcímét. Úgyhogy most mi a csudát fújolsz, mi?
Tényleg úgy viselkedel mint a falusi pletykafészkek, komolyan mondom, ha még ennyi idővel később is ezen füstölögsz. Szánalmas és nevetséges viselkedés.

Igen, én a ketogén diétára esküszöm, legalábbis ha nagy a súlyfelesleg. ha kicsi, vagy ha kifejezetten épp a súly szintentartása a cél, akkor meg a paleóra. Tágabb értelemben úgy általában a lowcarb híve vagyok. Vallom hogy a szénhidrátra úgy általában semmi szükség, persze ettől még az megengedhető hogy időnként bekapjunk némi gyümölcsöt, legalábbis akkor ha nem a ketogén diéta kezdeti legszigorúbb szakaszában vagyunk épp.

Ez a véleményem. MINDENKI tudja errefele. Ezen semmit se változtat az, ezt emailban írom le vagy a fórumba. Nyilván emailba ennél részletesebben írom, de a lényeg akkor is ez. Szóval ha agyadra mentek az összeesküvéselméletek, akkor ne itt éld ki magadat lécci, ez nem az a hely ami a legmegfelelőbb arra a célra.

Vagy ez valami rejtett, kacifántos udvarlási kísérlet a részedről? Úgy érzed lemaradtál valamiről, mert nem neked írtam az emailt? Mert figyu Babe, ha ez a búbánatod, add meg te is a mailcímedet, írok neked is, nem akarom hogy mellőzve érezd magadat és ezen picsogj éjjelenként...

5 hónapja
#6286
drisztina 1322
reply to HUNited's post #6259
Ejjjhbekárhogyeztahozzászólástnemláttammegelőbb :DDD

Kérdésedre röviden válaszolva: „hazudnék, ha azt mondanám, ááá, dehogy!”, hosszabban – mivel nem a kollégád és a ketogén fanatizmusa volt a mondandóm lényege - inkább nem is pazarolnám rá a szót.

...viszont a 6255.sz.hozzászólásom lezárásaként fontosnak tartom megjegyezni, hogy:
- Marcsi48, (ha nem is pont úgy, ahogy gondoltam, de) jól döntött.
- Az „elbújás vs nyilvánosság”-gal kapcsolatos véleményem továbbra is fenntartom, sőt másoknak is tanulságul ajánlom, miszerint: a nyilvánosság nagyon sok helyzetben biztonságot, védelmet adhat.

...és én örülnék a legjobban annak, ha nem csak arra szeretnél reagálni, amit a kollégád (miattam) elbújva, e-mailen terjeszt, hanem arra is, amit itt a fórumon időről-időre megoszt velünk.

5 hónapja
#6285
OverweightPork 298
reply to shinita's post #6279
Itt az USA-ban is a legtöbb ember a marhahúsért van oda, mondjuk érthető, hiszen afféle hagyomány, gondolj csak bele, a cowboy-filmeken is mindig marhacsordákat legeltetnek, és nem disznó-kondákat.
A disznót nem becsülik sopkra errefelé. nem azt mondom hogy nem eszik, mert persze hogy eszik... csak nem az a kedvencük. De amúgyis rém válogatósak itt a népek. Teljesen kiakadtak például azon, hogy én szeretem a főtt agyvelőt... De már azon is hogy a főtt disznónyelvet megeszem. Mert milyen már az! A marhanyelv az oké, na de a disznóé?! Meg azt is kérdezték, mit kezdek egy disznófejjel. Minek az, azon nincs semmi ami ehető! Mire én:
—????!!!!
Egyszerűen nem voltunk közös nevezőn. Szerintem ugyanis a csonton kívül minden ehető egy disznófejen. Szerintük nem, mert ami azon van az bőr meg zsír, és az nem finom, sőt egészségtelen (itt a téveszme ugye hogy szerintük ami zsíros az egészségtelen... ez nemcsak nem keto- de még nem is paleo-gondolkodás...).
Amikor meg azt kezdtem ecsetelni, mi a legfinomabb a főtt disznófejen: a szem, meg a torok környéki mirigyek, na akkor olyan sápadtak lettek mint a meszelt fal, és gyorsan odébbálltak, amit nem is bántam mert nem szeretem ha leokádnak...
Errefelé bár szeretik a húst az emberek, de nem szeretik LÁTNI hogy amit esznek, az valaha egy élőlény része volt. Jó, na, nem azt mondom hogy mindenki ilyen, persze hogy nem. De sokan, s ezek száma növekszik. Ezeknek lélektanilag sokkal megfelelőbbek a feldolgozott húsáruk.

5 hónapja
#6284
shinita 2 1
reply to Weightmaster's post #6283
Aki izmosabb, az több kalóriát éget, így hasonló bevitel mellett jobban fogy, ha más nem változott meg...
Nem tudhatom, neked mi jön be. Én magamon elég világosan látom, hogy a több szénhidrát előnytelen, ezért igyekszem lent tartani, de van, akinek semmi problémája nincs a szénhidrátdús étrendekkel sem, sőt. Azért nem mindegy, miből jön a szénhidrát, legalábbis általában nem az, ami a jóllakást illeti. Nekem pl. a gyümölcs (egyszerű cukor) az egyik legrosszabb ötlet nagyobb mennyiségben, inkább éhes leszek tőle, ezzel sokan így vagyunk. Nekem a többi szénhidrát sem jó, de azért egy borsófőzelék mégis más, mint egy fél kiló cseresznye. Sokakat laktat a zabkása, mert rostos, sok benne a víz és nekik a rost és a térfogat sokat számít. Nekem egyáltalán nem, csak sok fehérjével tudok jóllakni, nálam a hüvelyesek a jobbféle szénhidrátok, azok a szénhidráttartalmuk ellenére is laktatnak. De azokkal is nehezen fogynék, így maradok a zsíros fehérjeforrásaimnál, kevés zöldséggel, mert nekem ez jön be.
A helyedben próbálnék kisebb változtatásokat eszközölni s kideríteni, mi laktat, mikor, mennyi. A számomra reális legszénhidrátszegényebb étrenden sem fogyok, ha az időzítéssel és konkrét ételválasztással gond van, ezek fontos tényezők lehetnek adott diétán belül is.

5 hónapja
#6283
Weightmaster
reply to shinita's post #6270
igen, csökkentettem, ráadásul erős fizikai igénybevétel mellett. kezdek arra gondolni, hogy nem tunya vagyok, hanem izmosabb... :P a szénhidrátot mostanában nem vonom meg olyan szigorúan, mint előtte, bár dőzsölésről, szénhidrát-orgiákról nyilván szó sincs. lehet, hogy mégis kellene?

5 hónapja
#6282
Weightmaster
reply to HUNited's post #6267
Köszönöm a javaslatot!

5 hónapja
#6281
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6280
A kalóriát nem akarom már lejjebb vinni, az tuti. 1600 kcal egy felnűtt férfinak kevés így is. Meglátom majd hogyan tovább.

5 hónapja
#6280
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6273
Ritkán van itt élet, most már nem nézek ide folyton. A stagnálás valóban fura dolog tud lenni. Nekem sosem volt az, én fogyok, ha kevesebbet eszem és nem, ha nem, de a testsúlyunk hajlamos ingadozni, sok tényező van és illogikusnak látszó stagnálás is van. A sok mozgás és 1600 kcal nehezen jön össze a stagnálással, még ha meg is ijed a szervezet a nagy deficittől, azért csodákra nem képes, de hallottam már ilyesmit. De lehet olyan, mint a spontán stagnálás, amikor az ember mindent jól csinál, de a tempós fogyás pár hétre abbamarad. Én várnék, aztán játszanék a kalóriákkal, sokaknál bejött, állítólag. De sok mozgás mellett nem lehet meglenni kevés kalóriából, akármi is van. De ha kitapasztaljuk, hogy mégse jó és több kalória kell, akkor csináljuk úgy, ha nem is értjük teljesen komplex szervezetünk misztikus működését.
A stagnálás amúgy az, hogy mondjuk 5 héten át semmi. A 0, 0.3, 1.0 az teljesen OK, biztos van valami a vízzel vagy efféle. 1-2 kiló egyik napról a másikra is tök normális tud lenni, ez általában víz, ha más egyértelmű ok nincs.

5 hónapja
#6279
shinita 2 1
reply to OverweightPork's post #6278
Való igaz, Magyarországon sokan tartanak disznót. Nekem a kedvenc húsom gyermekkorom óta, ha nem is szoktam enni, de csak az igazán jó, nagyon érzékeny vagyok rá, gyerekként a szomszédban kiváló disznót tartottak, azóta mindent húst ahhoz hasonlítok (max. a halakat nem, túl másak), ami gond, mert nagyon magasra tette a lécet, én pedig a legtöbb húst elég ízetlennek érzem, de az igazán jókat extrém finomnak. Fura ízlelésgörbém van.
Az USA-beli ketósok sokszor a marhahúsért vannak oda (a húson élők gyakran arra fókuszálnak, ahogy láttam), igényesebbek rámennek a legeltetettre. Én csak látok kismillió legeltetett marhát, de egyetlen helyet tudok csupán, ahol néha vágnak, de hogy mikor, azt ki kell nyomozni előtte, pontosabb odamenni, ahol kiírják. Még sosem sikerült összehozni a dolgot, sebaj, az ottani becsületkasszás hűtő szalonnája remekül feldobta a nyulat. A marhát sosem szerettem, de azért meg tudnám kóstolni néha. Feltett szándékom egyszer steak-et enni, fogalmam sincs, milyen, egyes ketós fórumokon pedig szinte másról se beszélnek :D Találtam egy új fórum, megrontanak, sosem vonzott ennyire a hús, most már el tudom képzelni havi 1 alkalom fölött is egy ideig. Igaz, most kevés tojást kapunk. Itt még tejszín sem kapható sehol,. legalábbis én nem tudok róla, kizárólag bolti UHT-s, ami rossz ízű s ugye az eredete sem az igazi számomra. Illetve akad féltartós, az még istenes, de persze jobb lenne házi.
Az a jó, hogy remek házi tojást viszont könnyen lehet szerezni, tipikusan minden faluban, sőt jóféle zöldségeket is, mostanában tombol errefelé az édesburgonya-termesztés, van sokféle és igen olcsó. A ketóhoz persze nem passzol, de nem ketózom mindig, a párom pedig szénhidrátszegényen nem eszik soha. Néha tervezgetem, hogy egyszer összehozok neki egy egész napot, de az is nehéz lesz.

Ketóhoz jó a vaj is, persze ízlés dolga, na az itt iszonyat drága, akármilyen minőségű is legyen. Én kerülöm a hozzáadott zsírt, szinte amennyire tudom, nem fér a keretbe. Némi kókuszzsírt használok, az olcsó a vajhoz képest, bár ízben persze jóval gyengébb. Kenyérre vajat. Ritkán eszem kenyeret, de a vajhoz, Marmitéhez kvázi kell s jó ketó kenyerem van.

A mikrotápanyagok adagolásával igencsak megoszlanak a vélemények, tudom. A bődületes magnéziumadagokról még nem hallottam, a C-vitaminnal szoktak elszállni, de miért ne, a macska állítólag sok grammot termel egyes időszakokban, pedig milyen kicsi. Túladagolni pedig igen nehéz, ugyebár. Én nem szedek kiegészítőket, csak megnéziumot, mert azt muszáj, túl keveset fogyasztok belőle s igen fontos.
A káliumról szoktam hallani étellel közel lehetetlen mennyiségeket. Az nem érdekel, amíg jól vagyok, ahogy az alacsony sófogyasztásom sem, nekem valamiért kevesebb kell, mint az átlagnak, úgy látszik. Tudom, hogy az elektrolitok fontosak, e téren valószínűleg nem fog sok meglepetés érni, az első jelre eszem akár sót, nem úgy, mint az 5 napos böjtömben, mikor mit sem tudtam elektrolitokról s lehet, hogy azt éreztem, mindenesetre poénos volt. Most már okosabb vagyok.
Ezeket mindenki találja ki magának, hogy hogyan csinálja. Hinni pedig kell, illetve történik, mivel nem vagyunk mind tudósok, más tudósoknak pedig hinni az már hit és nem mindig jogos, sajna. Ha valamit egybehangzóan állítanak a világ tudósai, abban lehet valami (aztán esetleg nincs). Táplálkozás terén sajna sok a gyenge pont, az ismeretlen tényező, valamit pedig csinálni kell bizonytalanság esetén is. Én szeretem a tapasztalatokat nézni, másokét és a magamét is, valamit az is jelent, s jobb esetekben vannak azért adatok (akár ellentmondók, a csudába) s logikus cikkek, bár azokat én ritkán értem, egyszerűen a kémia neken nem megy, sokat kéne utánaolvasnom, hetek, hónapok után is még az első cikken rágódnék.

5 hónapja
#6277
HUNited 460 83
reply to OverweightPork's post #6276
A c vitamin hiányt én magam azért nem értem, mert már mindenbe aszkorbinsavat (c vitamint) tesznek, hol a tartósítás miatt (pl kenyér), hol mert az olyan trendi, és ha az én termékemen nincs rajta akkor lemaradok. Az igazság az, higy ha a c vitamint túl lehetne adagolni (de nem lehet, mert simán kipisiled), akkor az jelentősen nagyobb számban okozna problémát, mint a hiánya. De persze azzal egyetértek, hogy a napi párszáz miligramm kevés belőle.

Magnézium: egyébként MO-n amennyire én tudom, nem lehet ekkora dózisú magnézium készítményt kapni, mert törvény szabályozza a max dózist, 375 grammban (jogszabály szerinti NRV). A te nézőpontod szerint napi 10-11 kapszulát kéne beszedni. Ez a 30 darabos 1800 forintos ára mellett napi 600 ft. Itthon más a helyzet, mint odakint, ezek szerint.

5 hónapja
#6278
OverweightPork 298
reply to HUNited's post #6277
Nyilván itt az USA-ban rengeteg dolog más mint Orbanisztánban, elismerem. Van ami jobb, de van ami rosszabb. A dózisok itt is szabályozva vannak a készítményekben többnyire, de amint látom nem mindig veszik ezt komolyan. Úgy értem, azokban igen amikre az van írva hogy "FDA approved". Ami tehát jóvá van hagyatva hatóságilag. Ami nincs, ott többnyire nincs figyelembe véve ez a hatóanyagmennyiség-korlátozás. Persze ezt meg az ember csak saját felelősségére szedheti ugye...
Van ami jobb Magyarországon ilyen téren, s ez például a ketogén diéta legfontosabb alapanyagához, a zsírhoz hozzáférés. Magyarországon könnyű például hogy elmegy az ember vidékre, s megvesz valakitől egy egész disznót. „Csak ölje le kérem, és tegye a kocsimba, majd én feldolgozom”! És már viszed is. Vagy akár házhoz is szállítja neked a gazda, és örül hogy eladta jó áron. Ez a „jó ár” azonban még mindg messze olcsóbb mintha boltban akarsz magadnak megfelelő húst venni.
Itt az USA-ban ilyen kábé nincs. Itt mindenféle ravasz trükkökre kényszerülök ha olyan húst akarok venni ami kellően zsíros, sok, olcsó, nem előfeldolgozott/agyonkezelt. Itt olyasmi sincs hogy az emberek disznót tartanak vidéken a kertes házukban... Azonnal fel lennének jelentve hogy büdös a szomszédság, meg hogy miként bánnak a szegény állattal, szűk a ketrec, stb. És miként vágják le, hiszen az állat szenved közben meg mittudomén.
Ha van is házi disznótartás, rém ritka lehet mert én még nem találkoztam vele, és valami nagyon de nagyon vidéki helyen fordulhat elő, netán valami rezervátum mélyén vagy Alaszkában mlyen az erdőkben, távol a civilizációtól...
Szóval, van ami itt jobb, de van ami ott.
Azt aláírom, simán lehet hogy az efféle vitamin- meg más kapszulák nagyon drágák lehetnek Magyarországon. Simán elhiszem. De ezen már nem segíthetek, én csak leírtam nálam mi vált be.

5 hónapja
#6276
OverweightPork 298
reply to HUNited's post #6275
Nos kedves HUNited, a helyzet az hogy rosszul tudod, mert az „idegbajosságnak” az oka elsősorban nem a magnéziumhiány. Hanem épp a rossz táplálkozás, ami többek közt depressziót okozhat. A depressziót manapság egyes felvilágosultabb kutatók kezdik egyenesen „hármas típusú cukorbetegségnek” tartani...
Természetesen a magnéziumhiány is okozhat „idegbajosságot”, igen, bár a véleményem az hogy inkább csak „rásegít”. A fáradékonyság oka szintén lehet a depresszió (amit ugye a helytelen táplálkozás okoz...) ekkor az embernek nincs kedve még élni se, nemhogy mozogni... ÉS okozhatja a magnéziumhiány, ÉS a káliumhiány is, és ezek bármely kombinációja, vagy mind egyszerre.
Az hogy te azt HISZED hogy elég magnéziumot (vagy más ásványi anyagot) szedsz, a világon semmit se jelent már megbocsáss. HISZED, ez jó... Ez kérlek nem vallás. Hinni a templomban kell (már annak aki jár oda - én nem teszem...) és nem a tudományban. ÉN IS AZT HITTEM, hogy elég az ásványianyag-bevitelem, sokáig azt hittem, aztán kiderült hogy bár ezt tényleg hittem, őszinte és mély meggyőződéssel, de sajnos HÜLYESÉGBEN HITTEM. Van ez így. Az efféle kiábrándulások rém kínosak, de olykor ez van, megtörténik, és el kell viselnünk.
Nézetemet revideáltam, és most minden oké.
Azt se tudom honnan szedted hogy épp pont 4-500 milligramm magnézium az elég egy felnőtt embernek naponta, pláne BŐSÉGESEN. Illetve sejtem: valami a „mainsteream” azaz „fősodratú” dietetikusoknak szánt irományból biztos... Na az annyit is ér. Talán leírtam már, a C vitamin „ajánlott napi mennyisége” úgy van meghatározva mennyi az amit ha beszedünk, akkor nem kapunk skorbutot. Röhejes! Attól hogy az embernek nem olyan súlyos egy HIÁNYBETEGSÉGE hogy kihulljanak a fogai, attól még simán lehet C-vitaminhiányos állapotban! VAN IS, az amerikai lakosság kb 30 százaléka... És ez egy nagyon óvatos becslés...
Gondolom ilyen hatalmas bölcsességgel van meghatározva a magnézium „ajánlott” mennyisége is, meg hogy mennyi a „bőséges”...
Én naponta úgy három-négy grammot szedek be belőle, és ennél egy kicsit több káliumot. Ez van. Eddig kizárólag az előnyeit tapasztaltam csak.
De most én is azt írom amit te az előbb: a Te döntésed...

5 hónapja
#6275
HUNited 460 83
reply to OverweightPork's post #6274
Szia!
Továbbra sem értem, hogy miért ne írhatnál ide... De ez a te döntésed. Nem azért vagyunk itt, hogy bólogató kutyák legyünk, lehet mindenkinek saját véleménye.

Az analizáló mérleg iránymutatás, tudom hogy pontatlan, informatikusként nagyjából értem is hogy miért, azonban a tendencia az akkor is tendencia, ha a pontos eredmény más.

Ásványi anyagokat nem eszem külön, mert úgy érzem elég változatosan étkezek. A magnézium sem kivétel. Egyébként nem vagyok idegbajos, tehát esélyes hogy nincs magnéziumhiányom (annak a tünete a fáradékonyság és letargikus hangulat ok nélkül, amennyire én tudom).

Gondolom felesleges leírnom, hogy a túlzott magnéziumbevitel sem szerencsés (májad hogy funkcionál?), és nem csak a fosás miatt. Nyilván ha hiány volt, fel kell töltődni, de hosszú távon azért vigyázz vele, egy felnőtt embernek elvileg 4-500 milligramm magnézium bőséggel elég kell hogy legyen.

5 hónapja
#6274
OverweightPork 298
reply to HUNited's post #6273
Bár nem nagyon óhajtottam már fórumozni, de most kivételt teszek mert veled HUNited sose volt semmi bajom. Szóval:
—Az „analizáló” mérleget add el ha tudod és vegyél egy olcsóbbat ami nem analizálós, a pénzkülönbözetet pedig szórakozd el, többre mész vele. Ha nem tudod eladni, ajándékozd oda annak, akit az ellenségeid közül a legjobban gyűlölsz. (Azért hogy azt csapja be a mérleg, ne téged). Ugyanis: Ezek a mérlegek semmit se érnek! Oké, a súlyodat talán jól mutatják. Azt is csak talán. Minden egyéb amit kikalkulálnak neked, akkora hibaszázalékkal történik, hogy teljesen felesleges bíznod benne jobban, mintha egy jósnőt kérnél meg az adatok szolgáltatására, azt is csak levélben, úgy, hogy téged nem is látott! Na most ha e véleményem OKÁT kéred, akkor MEG TUDNÁM INDOKOLNI szakmailag, a fizikára és kémiára (meg biológiára) hivatkozva de nem teszem mert túl tudományos és hosszú lenne. De ha nem hiszel nekem, ellenőrizheted úgy, hogy elmész az Ebay-ra vagy az Amazon-ra (az ANGOL oldalakra!) és ott megnézed a vásárlók feedbackjeit. (bocs: a visszajelzéseket. Kommenteket.) ÉN MEGTETTEM. Én is akartam ilyen mérleget venni, de előbb ugye tájékozódtam... Megvan ez a rossz szokásom tudod. És láttam hogy a visszajelzések majdnem fele (néhol több is mint a fele) NEGATÍV. A szöveg meg olyasmi mint a te esetedben: Megbízhatatlan a mérleg ilyen szempontból...
Mikor ezt láttam, utánanéztem mi lehet ennek az OKA, mármint a tudományos oka. Hogyan is működnek e mérlegek. Stb. Na ez az ami hosszú és nem írom le de a lényeg hogy ELVILEG SE lehetnek pontosak!
Kár a pénz rájuk.
Ami a stagnálás okát illeti, ezer oka lehet, nem tudom hogy nálad mi. Nálam akkor kezdett lefele indulni megint (de lassan...) amikor rájöttem hogy hiába szedek elektrolitkapszulákat, annál is több kell mint amit szedtem eddig, ráadásul külön ügyelnem kell rá hogy olyan fajta legyen amiben NINCS kalcium, ellenben VAN magnézium ÉS Kálium!
Nálam az vált be (bár ne feledd hogy én ketogénezek, ha te nem azt csinálod lehet hogy neked nem ez az arány lesz az oké) hogy eszem naponta ilyen kapszulákból annyit hogy kb 4 teljes gramm legyen a bevitel magnéziumból is ÉS külön ugyanennyi káliumból is, de EMELLETT még az étkezéshez használt sót is ami ugye nátrium-klorid kicseréltem kálium-kloridra. Lehet ilyet kapni asszem Magyarországon is, nézz utána.
Ez segített. De ez is csak egy idő után, mert eleinte már teljesen kiürültem káliumból meg magnéziumból, voltak is emiatt tüneteim. Amíg visszapótoltam, időbe tellett. Ezen idő alatt a fent említettnél is többet ettem ezen elektrolitkapszulákból. Annyit, hogy a végén hasmenésem is lett (ez a túl sok magnézium bűne). Hiába szedsz be belőle sokat, nem bír beszívódni a sejtjeidbe olyan hamar. Amíg tehát visszapótolod, IDŐBE telik. Utána meg szinten kell tartani. Fentebb a szintentartás mennyiségét írtam le, amíg visszapótolod azt az időt nyugodtan veheted egy teljes hétnek s ezalatt ennél is többet kell szedned belőle (de ha nálad is előjön a hasmenés csökentsd le. Azon a napon csak 3 grammot szedjél be (magnéziumból, a kálium nem okoz hasmenést...), majd emeld fel az adagot megint de 1 grammal kevesebbre mint amit azon a napon szedtél amikor hasmenés kezdődött nálad. Már ha valóban belefutsz e bajba).
Na most arra ügyelj leírom megint: kalciumot NE szedj külön! Valamennyi van az ételekben is, az elvileg elég. Tudom, mindenki abban a bűvöletben van hogy az kell a csontoknak. Igaz. KIS mennyiségben... Jelenleg azonban minden tele van kalciummal, pláne ha tejterméket sokat fogyasztasz akkor extrém mértékben van már benned kalcium, s ez amiatt baj mert a sejtmembránoknál a kalcium ugyanazon kötőhelyekért verseng mint a magnézium. Ergo, HIÁBA szedsz sok magnéziumot ha közben sok a kalciumbeviteled! Ekkor a kötőhelyek nagy részére kalcium épül be, a sejtedben továbbra is hiány keletkezik magnéziumból, ami irtó genyó dolgokat okoz az energiaháztartásodban. Ha hiszed ha nem, de ez, a magnéziumhiány (és kisebbrészt a káliumhiány, annak biokémiájáról is regélhetnék...) az oka a „krónikusfáradtság-szindrómának”. NEKEM VOLT. Sokáig. Évekig. MOST múlt el hogy rájöttem, miféle nyomelemekből kell többet szednem és mennyit. Igaz annyit kell zabálnom belőle (leírtam fentebb mennyit...) hogy az már ijesztő, egy „klasszikus” tanokon felnőtt dietetikus vagy más doki tuti kitalálná hogy ez valamiért veszélyes. NEM ÉRDEKEL. A lényeg hogy százszor jobban érzem magam mint korábban! Ez önmaga megéri, még ha továbbra is stagnálna a fogyásom akkor is.
Kiemelem, NEM a keto diéta miatt lettem magnézium- és káliumhiányos, ELŐTTE IS az voltam, mert akkor is megvolt ez a fáradtság-szindrómám! Igaz a keto alatt a tünetek súlyosbodtak, ELISMEREM. De semmi baj, mert megtaláltam a megoldást. Előre számítottam rá hogy belefutok majd ordasnagy hibákba, de VÁLLALTAM A RIZIKÓT. Eddig igazam lett, a siker engem igazol. Sorra minden bajra megtaláltam a megoldást mert UTÁNANÉZTEM, abból kiindulva hogy aki él mindig hibázik, de sebaj, a hibák azért vannak hogy tanuljunk belőlük, s különben is az Ember amiatt értelmes lény hogy leküzdje a problémákat...
Ja persze vannak akik ezt nem vállalják, hát azoknak úgy kell meg ilyesmi, nemakarásnak nyögés a vége és stb.
Lehet várni a csodára hogy majd valami okos dietetikus megoldja helyettünk a gondokat... A csoda szép és jó, vozó eszme, egyetlen baj van vele: csak a gyermekmesékben létezik...
A dietetikusok manapság mind a rég megcáfolt MASZLAGOKBAN hisznek, hogy a táplálkozás alapja a szénhidrát kell legyen; hogy a sok zsír növeli a koleszterinszintet; hogy a koleszterin okozza az érelmeszesedést; hogy a depressziónak nincs köze a táplálkozáshoz; hogy a tejtermékek egészségesek; hogy nem szabad „túl sok” vitamint szedni; és még sorolhatnám sokáig. EZ MIND BABONA. Rég megcáfolták. Csak akik az ellenkezőjét hirdetik azokat lehurrogják, stb...
Csak egyetlen példa az ostobaságaikra: Tele van minden azzal hogy a sófogyasztást nem szabad „túlzásba” vinni, mert magas vérnyomást okoz, s ez állítólag igazolva van kísérletekkel. Minthogy én a „vízimajom-elméletben” hiszek (most nem fejtem ki mi az) nem hittem el e sómítoszt. Utánanéztem tényleg voltak-e ilyen kísérletek mert biztos ami biztos... Kiderült, valóban voltak ilyen kísérletek, és a kutatók nem hazudtak mert a sok só valóban magas vérnyomást okoz... csak egy a bökkenő: NYULAKBAN! Értitek?! NYULAKBAN. Az ember mióta nyúl, az ég szerelmére?! A nyúl egy növényevő állat, az ember meg köztudott hogy legalábbis mindenevő!!!!!
SEMMIRE SE bizonyíték tehát az a kísérlet. Oké, a nyulaknak nem szabad túl sok sót adni, ezt megtudtuk, köszönet érte a kutatóknak. Ebből azonban marhára semmi se következik arra vonatkozóan, az EMBER mennyi sót ehet...
Ilyen BABONÁKRA épül azonban az egész modern dietetika... röhejes, na!
De mondom, én elolvastam a vonatkozó könyveket... Csak egy szavatokba kerül, és le is írom ide a vonatkozó publikációk (könyvek) címét, szerzőit, mindent, BÁRMELYIKTEK megveheti őket az ebay-en (szerintem az amazonon is) használtan is jók és úgy olcsóak... egyetlen baj van velük: mind angol nyelvű...
De ismétlem csak egy szavatokba kerül, adok nektek egy szép listát róluk, aki elolvassa, meggyőződhet róla hogy nem a magam kitalációit fújom, hanem minden úgy van leírva bennük ahogy mondom...

Na ez hosszú lett, megyek aludni szép álmokat nektek is! Főleg neked HUNited. Remélem használ neked a tanácsom.

5 hónapja
#6273
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6272
Vicces amúgy ez a stagnálás dolog. Nem tudok rájönni, hogy miért van az hogy az egyik héten szinte semmi, a másik héten 0,3 kiló, most meg egy egész kiló, amiből ráadásul 850 gramm a zsír (analizálós mérleg). Mindezt úgy, hogy semmivel sem voltam aktívabb ezen a héten, mint a múlt héten, sőt.

Az lehet egyébként, hogy pont ez a baj? Tehát hogy kevés kalória (1600) mellett a sok mozgás az nem fogyást, hanem stagnálást eredményez? Az ember azt hinné, hogy minél nagyobb a kalóriadeficit, annál többet fogy, de nekem kb pont az ellentéte kezd körvonalazódni (vagy valamit nagyon szarul csinálok, és nem látom a fától az erdőt).

5 hónapja
#6272
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6271
Nem gond a gyümölcs, ha valaki így is megfelelő kalóriadeficitet tart, természetesen. A párom mindig "sok" gyümölccsel (kinek mi a sok, kilószámra azért nem eszi) és sok szénhidráttal fogy. Én sok gyümölccsel garantáltan nem fogynék, mert kalóriadeficitben éheznék és azt nem vagyok hajlandó. Minimális gyümölccsel épp elég nehéz... De ha mindent jól csinálok és sok tojást eszem, akkor azért több gyümölcs sem feltétlenül gond, csak minek nehezíteni az életemet, ha nem muszáj. Ma 6 dkg málnát ettem, ami nekem alapos adag fagyottan, egyik kedvencem, bár nem olyan édes és jóízű, mint a meggy, ami pont alig terem a kertemben, de már 3 meggyfám van, nem adom fel.

5 hónapja
#6271
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6269
Hm akkor lehet a sok gyümölcs miatt stagnálok :-)
Nem hiszem amúgy, mindig sok gyümit ettem, az egész fogyás alatt

5 hónapja
#6270
shinita 2 1
reply to Weightmaster's post #6266
Csökkentetted a bevitelt, ahogy csökkent a súlyod vagy más módon mentél biztosra, hogy továbbra is maradt rendes kalóriadeficit? A BMI-t nem lehet kiszámítani, persze tempós fogyásról átállni stagnálásra ugyanakkora bevitel és aktivitás mellett gyanús, normális szervezet nem kezd el durván anyagcserét lassítani csak úgy. heteknél mondanám, hogy van ilyen, de hónapok, az hosszú idő... Nem változott meg valami? Oly sok tényező be tud kavarni, alvás, stressz, még az aktuális étrend is. Saját tapasztalatom nincs erről, nálam csak a kalóriák számítanak, de sokaktól hallottam már, s logikus is, hogy ez-az megváltozik, a hormonok más szintre kerülnek és ez látványosan ki tud hatni a testsúlyváltozásokra is.
Ha éhesedsz és világos, hogy több kalória gond lenne, akkor egyél laktatóbb ételeket vagy jobb elosztásban, már ha ez így működik, a legtöbb embernél, úgy tudom, igen. Az elég köztudott, hogy bizonyos mikrotápanyagok alacsony szintje képes túlzott éhséget előidézni, fontos a kiegyensúlyozott étrend.
Én sem tudtam 69 kg alá fogyni a régi jó kis szénhidrátszegény étrendemen (évekig próbáltam), pedig odáig olyan jól ment (de itt lassú fogyásból lett nulla, az energiaigényem természetes csökkenése miatt. még ha hirtelennek is látszott is, nem lassulónak). Új módszer kellett. Lehet, hogy neked is. De lehet, hogy valami más a gond, annyi oka lehet, sajna...

5 hónapja
#6269
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6265
Hoppá, ezt nem vettem észre anno, bocsánat, akkor válaszolok most. Minden általam kóstolt nemesített körte nagyon édes, vagyis cukros is... Sosem bíztam az itteni adatban, a többi netes általában jelentősen magasabb s az nekem hihetőbb is. Nekem Vilmoskörtém van (más is, de én a Vilmosra repülök rá, mert az a finomabb), már-már ehetetlenül édes (sokat nem is bírnék enni), a szőlőm sem annyira az, pedig az is igen jó, de a másik fám és a bolti körték mind-mind kiemelkedően édesek szoktak lenni.
De 100 grammhoz 9g cukor is brutál sok nekem, ha gyümölcsről van szó, ahol 10 dekát általában semmi megenni. Azért vannak kivételek, szerencsére.
A nettó szénhidrátban pedig nemcsak cukor van. Az általam használt oldalon (ahonnan áthozok adatokat, ha nem megfelelőnek találom az ittenit) 9.5 gramm cukrot és 12g fölötti nettó szénhidrátot írnak a körtére s 3g fölötti rostot. Namármost hogy a körtefajok, időjárás, érettség és egyebek mit kavarnak be, honnan is tudhatnám? De egy érezhetően igen cukros körte valószínűleg minimum almaszinten van (persze azok is igen különbözőek, még jobban, mint a körték). De végülis mindegy, körteszezonban úgyse ketózom, máskor pedig kit érdekel pár gramm cukor ide vagy oda.

Nagyanyám azért azt nem várta el senkitől, hogy menjen neki dolgozni. Ő jött, amikor már a másik lányánál lakott, s nem a régi saját házában. Azt az évi egy hetet végülis kibírtuk, csak elég kemény kiképzés volt, ha épp rájött a munkálkodhatnék :D
A kötelező krumpliszedés egyszerű, azt kell mondani, hogy nem. Én soha nem mennék ilyesmire, nos, mi 70 km-re mentünk tömegközlekedéssel és átszállással, de nem krumplit szedni, hanem általánosan kertezni és én imádtam a kertes házban ténykedni a zajos környékű lakásban gubbasztás helyett. A krumplitermelést rossz ötletnek tartottam, de a többi termény jó volt, a futóbabért voltam oda, mert azzal nemigen volt munka, viszont remek dísznövény volt a rengeteg fehér és piros virággal. Odavagyok a virágokért, abból nekem mindig sokféle kell.

5 hónapja
#6268
Tagsi 713 241
reply to Weightmaster's post #6266
Ha nem szedsz, esetleg kezdj el szedni krómot.
https://shop.builder.hu/kromkeszitmenyek/scitec-nutrition-chromium-picolinate-100-tab-p5559

6 hónapja
#6267
HUNited 460 83
reply to Weightmaster's post #6266
Bagatellnek tűnhet a javaslatom, de tarts ki, és ne add fel.

6 hónapja
#6266
Weightmaster
Stagnálok. Ez van. Lementem 77 kg-ra 103-ról bő egy év alatt, de innen nincs tovább. Holott a BMI alapján még bőven lehetne. Most 77-79 között pendlizek hónapok óta és ÉRZEM, hogy kezdek éhes lenni. Vagy mondhatni falánk. (Jön a tél? Zsírfelhalmozó génjeim tartalékolni akarnak?) Félek, hogy elindulok felfelé és akkor nem lesz megállás. Mit tegyek?

6 hónapja
#6265
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6264
Melyik körte az, ami cukros? Itteni adatok szerint 35 kcal van 100 grammban. Érdekes hogy a 8,4 gramm szénhidrát mellé 9,5 gramm cukor van beírva... Nem hiszem hogy az stimmelne. De mondjuk a zöldalmánál is hasonló a helyzet. Már el vannak cseszerintve az adatok, vagy eredetileg nem voltak jók??? Mindenesetre az adatok szerint olyan sok cukor nem lehet ezekben a gyümölcsökben (bár biztosan van olyan körte is ami jóval édesebb, pl. a vilmoskörte).

Nálunk a feleségem nagyanyja hasonló, mint a tied. A kis kertjét ápolgatja, szeretgeti, elvárja hogy több mint 100 km-ről kumpriszedésre vonuljon a fél család (tehát baromira nem éri meg anyagilag), pedig ő maga már nem bírja. Az egész kertben terem kb. akkora érték, mint egy útiköltség, és még sajnos a minőség sem az igazi - nem jó a föld. Nyilván az ember jár látogatni, meg ilyenek, de azért a legszarabb időpontban a "kötelező" krumpliszedés nem hiányzik senkinek. Ráadásul mikor arról van szó, hogy ő jöjjön a dédunokákhoz, akkor nem lehet kirobbantani (eddig minden évben velünk volt decemberben pár hetet, idén már jelen állás szerint nem hajlandó, pedig hozzuk - visszük).

6 hónapja
#6264
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6263
Nekem sokkal apróbb a kertem, így is elég munkás, pedig mi a permetezést is egy az egyben kihagyjuk. Egy kisebb kertbe is sok gyümölcsfa fér :D A föld nem jó, szinte semmilyen zöldség nem terem meg még, de a gyümölcsök jól elvannak.
Nekem a körte és a szőlő egy kategória: bitang cukros, igen finom gyümölcs. De egyik sem tart sokáig, befőttben már sokkal kevésbé eszem, főleg, hogy úgy már tényleg iszonyú édes, én pedig jobbára magában eszem a gyümölcsöt (a meggyet és a banánt pedig csokival. de a banán nekem ízesítő és édesítőszer, nem annyira gyümölcs, gyümölcséhségre egyáltalán nem jó)... Mmmm, gyümölcs :) Már ma is megettem egy szem szőlőt, szinte ellenállhatatlan, én pedig nem szeretek ellenállni :)
Banánból régen simán bement 5 rendesebb darab, ha éhes voltam, ami 1 órára jól is lakatott :) Ma már előbb tiltakozik a szervezetem, de a banánt akkor is jól bírom s ha a párom hoz 3 kilót, néha megeszem kettőt is. Aztán rájövök, hogy 2 dkg sokkal nagyobb élmény, fagyasztva és csokival... De azért néha simán is kell :D
A szilvából a legjobbakat kivéve a lekvár a csábító, bizonyára elég sokat el tudnék nyalogatni belőle. Ha jót akarok, sütibe teszem, akkor még összejöhet egy fogyós nap, a tortáim igen laktatóak (s persze szénhidrátszegények, semmi értelme nem lenne liszteseket ennem).

Nekem tengeri miatti traumám nincs (egyszer volt, amikor a nagyanyám bevetette a kavicsos udvart, ráadásul késve. remekül termett, na ott jó volt a föld). A napraforgók emlékezetesek, amikor cirka 100 darab megtermettet kellett kiszedni 2 hónapos aszály után a kőkemény feketeföldből. S feldarabolni fejszével. A kiszedést 40 fokban, mert nagyanyámnál az ötletet tett követte. Én egy lusta, kényelmes típus vagyok, anyám dolgos, nagyanyám extra dolgos volt (de már öreg, így az efféle munkákat mi csináltuk, a fejszézést csak én, de este. szuper volt nem 40 fokban, én 25 fölött kezdek haldokolni). Szegény anyám szerette az anyját igen nagyon, de amikor Mama hazament, mindig megkönnyebbült kicsit :D
Nálunk a krumplinak nem volt elég értelme. Napi 2 óra melóval meg se tudtuk termelni a szükségletünket, márpedig nem krumplin alapult a táplálkozásunk. Ma már eszembe se jutna túl melós vagy anyagilag ráfizetős dolgokat termelni. Jó, az idei gyöngyhagyma nem volt nagy ötlet, máskor nem lesz. A paradicsom megéri, főleg, mert ízes paradicsomot nem lehet kapni (csak háztól, 2 évente 2 hétig), errefelé legalábbis. De Budapesten is csak egyszer találkoztam olyannal 8 év alatt. Az újhagymák is jók. A cukkini is nagyon megérné, ha megteremne, de még nem teszi.
Na mindegy, gyümölcsöm van dögivel, bár idén már nem lesz sok új. Most épp az egyik málnavessző terem, egész rendesen. Minden ősszel ez van, eper, málna, szeder, valamelyiknek eszébe jut teremni. A tavaly ültetett őszi málnám kihagyta az őszi szezont, de nincs jó helyen.
Örülök a kertnek, eleve nagyon jót kellett venni, mert amúgy várhatsz sok évet, míg beindul és pótolni kell a kiesőket is (plusz minden kerten van mit fejleszteni. én egyszerűen mindenféle gyümölcsöt akarok, amit lehet és amit szeretek. kb. mindet szeretem s amit nem ismerek, az is érdekel. ezért van mézbogyóm). A családi kertben anno alig volt gyümölcsfa és ki is pusztultak. Néha az ember vesz egy kertet sok fával és évek alatt lecsökken az állomány. Nagyon ügyelek rá, hogy mindenből legyen több, ha nem is ugyanaz a fajta, szeretem a változatosságot :) Cseresznyefából egy nagy volt, tavaly vettem egy újat, de az sárga gyümölcsű lesz! Alig várom, hogy teremjen. Az a jó, hogy a párom bírja a gyümölcsöt, mert nekem nagyon rossz lenne folyamatosan sokat enni belőlük. Ez a napi 20 dkg szőlő egy rövid ideig épp elég durva.

A frazeológiám már megint. Könyvnyit tudnék írni a gyümölcseimről s a hozzájuk fűződő meleg érzéseimről.

6 hónapja
#6263
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6262
Az én esetemben a gyümölcs 2-4 szem almát takar mostanában (zöld alma a kedvencem, az max 150 kalória a fél kiló), nemrégiben a barackkal, nektarinnal voltam így, majd a szilvával. No mikor az eper érett, akkor azzal, ráadásul ahhoz csináltam finom mogyorókrémet (házit). Most jön a körte is, de az sem vészes.

A szőlőt tudatosan kerülöm, pedig imádom, abból egy kilót is lazán benyomnék. Banánból max csak egy felet eszek meg mostanában, de nem is annyira kívánom, sosem voltam igazán banános.

A gyümölcsös miatt irigyellek, nekem is célom pár éven belül (újra) falura költözni, és szeretnék saját kertet (most már, egy éve hülyét kaptam volna a kert gondolatától, a gyerekkorom miatt - falun nőttem fel, és apám nem volt hogy mondjam... kímélő típus, és ráadásul a tengerinek nem láttam sok értelmét, viszont annál jobban gyűlöltem). Egy 2-5000 m2 körüli terület pont elég lesz.

6 hónapja
#6262
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6260
A gyümölcs nekem is a gyengém szezonban, nekem is bizonyos értelemben sajnos (a zöldségről szerencsére már eléggé lejöttem, kevésbé gond, de jóval nagyobb mennyiségben ettem, mint a gyümölcsöt s éppúgy nem laktatott soha, így elszálltam a kalóriákkal). Ráadásul van egy alapos gyümölcsöskertem, úgyhogy ha nem veszek, akkor is van dögivel, az év nagyobb részében frissen is.
A sok gyümölcsben lévő rengeteg cukor igenis sokakat gátol a fogyásban. Kevés gyümölccsel nincs gond, egyeseknek több is OK, de aki csak éhes lesz tőle (vagy nem, de határozottan nem segít a jóllakásban), annak általában nem szerencsés sokszáz kcalt bevinni csak gyümölcsből, márpedig esetenként ennél többet is igen könnyű (elég hozzá pár óra is), ha engem kérdezel, pedig én még nem is vagyok nagyevő gyümölcsből, csak szeretem szinte mindet, a cukor ellenére is. Úgyhogy mennyiség kérdése. Illetve függőség, illetve erősebb kísértés is van a világon, a gyümölcsök fantasztikusan ízleni tudnak sokunknak, némelyikük szinte (de gyakorlatilag akár teljesen) ellenállhatatlan.
De azért nem adnám a gyümölcsimádatomat, alaposan emeli az élet élvezetét a gyümölcsevés s a legtöbb esetben tudom tartani a mértéket.

6 hónapja
#6261
Marcsi48
HUNitednek!
Köszönöm. Kértem egy szakember segítségét.

6 hónapja
#6260
HUNited 460 83
reply to Marcsi48's post #6257
Én is rengeteg gyümölcsöt eszek, miért mondod azt, hogy ez sajnos? Nyilván nem szőlőt és görögdinnyét, de körtét, zöldalmát, cseresznyét, málnát stb. tehát azokat a gyümölcsöket aminek nem túl nagy a GI indexe, szerintem nyugodtan fogyaszthatod.

Nekem az 5 étkezés jött be, tízórai és uzsonna zöldség-gyümölcs. 50 kilónál tartok, és egészségügyileg is rendben vagyok.

Nagyon igazad van a tisztán zsír alapú táplálkozással kapcsolatban, de azért mértékkel az is fogyasztandó. Én a mértékletesség híve vagyok.

Fehérjeport pedig kifejezetten ajánlotta nekem egy dietetikus szakember (bár mondjuk én már nem csak fogyni, hanem izmosodni is szeretnék).

6 hónapja
#6259
HUNited 460 83
reply to drisztina's post #6255
Jól érzem, hogy ez OverweightPork kollégának és a ketogén fanatizmusának szólt? Szerintem nem kellene ennyire ellenségesnek lennetek vele (én sem értek vele egyet sok mindenben! És szerintem is szélsőséges irányba ment el, de...), és akkor nem e-mailen terjesztené azt, amit te nem feltétlen gondolsz helyesnek, és lenne rá módunk reagálni.

6 hónapja
#6258
shinita 2 1
reply to Marcsi48's post #6257
Szakember se tudja megmondani vakon, hogy kinek pont mi kell. Nincs ilyen, hogy a nap hanyadik órájában mit ehet az ember. Bármit ehet és fogyhat, ez a kalóriaegyenlegen múlik... Hogy mit egészséges ennie, az más kérdés, de az is egyéni. Reggel rosszabb az inzulinérzékenység, ezért elvileg sok gyors cukor (pl. gyümölcs) olyankor nem jó, de ekkor is inkább az egyéni tapasztalatokra érdemes hallgatni. Az étkezések száma is egyedi, kinek mi jön be. Nekem csak a napi 1-2 étkezés működik, másnak a 3 vagy az 5, de vannak extrém könnyen jóllakó s megéhező emberek, akiknek még több apró étkezés kell (vagy pár nagyobb és pár kicsi). Az étrend is befolyásolja ezt, erősen szénhidrátszegény étrenden gyakori az étkezések számának automatikus csökkenése, de persze sokan megmaradnak a valószínűleg legáltalánosabb 3 étkezésnél.
A Herbalife fehérjepor összetételét nem ismerem, de ha normális fehérjepor, azzal különösebb baj nnincs, max. az édesítője lehet problémás (az édesítők kérdése nem egyszerű, egy egészségesebb fajta is árthat egy érzékenyebb embernek) s azért van, akinek kiváló bio cuccok kellenek csak, de azért e magas szint alatt sem betegszik meg az ember a terméktől. Szükség nincs rá, ha az étrend enélkül is megfelelő, persze. A fehérjét szerintem nagyon könnyű bevinni, főleg egy húskedvelőnek, de egyébként is, csak ügyelni kell rá, minél kisebb a kalóriakeret, annál jobban, pláne ha nem soványak a fehérjeforrásaink.

Kiegészítőkből hasznos lehet egy jó multivitamin (ha biztosak vagyunk benne, hogy igazán jó az étrendünk, akkor persze elhagyható, kivéve, ha pl. az extrém magas C-vitamin bevitelben hiszünk, azt azért nehéz túladagolni), de mindenféle extra vackok tényleg nem kellenek és bizonyára a zömük parasztvakítás (nem hiszek a fogyasztószerek létezésében, ennek nincs is értelme számomra, ez nem így működik, de ha valakinek az étvágyát pozitívan befolyásolja valami s ez neki bejön, lelke rajta). Illetve némelyik extra cucc egyes testépítők kihegyezett tápanyagbevitelében értelmes lehet, de normál embernek sem tömegeléskor, sem szálkásításkor nem számottevő.

6 hónapja
#6257
Marcsi48
Köszönöm szépen nektek. Közben kaptam az e-mail címemre is segítőkész levelet. A legújabbat zsír-hús diétát illetően. Azt hiszem nem próbálom ki, mert nagyon hasonlít egy régebben elkövetett baklövésre, az Atkins diétára, amiben igaz fogytam, csak éppen kórházba kötöttem ki. A kalóriaszámolás, az nagyon szuper a kalória bázisban. Azt hiszem inkább arra lenne igen nagy szükségem, hogy mit, mikor, mivel egyek, vagy ne egyek össze. Talán még arra, hogy most melyik a jó, a napi háromszor, vagy ötször étkezés? Esetleg egy étkezés miből, mit, mennyit tartalmazzon? A cukros űdítőket, chipset utálom. Gyógyteázok édesítőszerrel citromlével, vagy szűrt csapvizet iszom. Kávét tejjel, cukor nélkül. A gyümölcs sajnos a gyengém. Burgonyát, rizst, nem eszünk. Helyette általában bulgurt, kuszkusz. Azt is jó lenne tudni, hogy a nap hányadik órájában mit fogyaszthatok. Sokat olvasok és mindenki mást ír, mást mond. Ezért is lenne nagy szükségem szakember segítségére, mert a magam kárán tanultam meg, hogy semmilyen az éppen aktuális, divatos fogyókúrát ne kövessem és felejtsem el az éppen aktuális táplálék kiegészítőket, fogyasztószerek szedését. Herbalife termékek közül még van néhány doboz fehérjeporom, de ha azt írjátok, hogy egészségtelen, azonnal megy a szemétbe, még ha nem is volt túl olcsó. Az egészségem fontosabb, mint a pénz. Már pár dolgot kidobtam, amitől rosszul éreztem magam, pedig nem volt túl olcsó egyik sem.

6 hónapja
#6256
shinita 2 1
reply to drisztina's post #6255
Az email nem elbújás, hanem az érintett személy által megadott teljesen logikus út. Én általánosan ide leírtam, amit fontosnak tartottam s ami jött, de ha testreszabottan kéne a magam laikus módján óvatos tanácsokat adni, akkor már nem várnám el, hogy valaki részletesebben írjon magáról itt, illetve minél személyesebb a dolog, annál kevésbé érint másokat, habár engem az ilyen egyedi esetek is tudnak érdekelni :)
A keretet amúgy szakértő sem tudja megmondani az ember aktív közreműködése nélkül, nem mindenki bír keveset (vagy egyes módszereknél elég sokat) enni. Gondolom, az igazi dietetikusi segítség olyan szoros kapcsolatot feltételez, mint a jó pszichiáterrel való kapcsolat, túl sok egyedi tényező van, amik nélkül egyeseknél durván rossz tanács születik. Egyes esetekben egy ráérő sorstárs többet érhet, mint egy nem egyedszintre lemerülő szakértő, de persze az a tuti, ha minden egyben van. Kevesen ilyen szerencsések, azt hiszem, a táplálkozás egy kemény téma, ahol még a szakértők sem értenek egyet minden esetben, de a jobbak azért a kevésbé vitatott témákban képben vannak, az átlagemberekkel ellentétben, akik hajmeresztő dolgokban képesek hinni.

6 hónapja
#6255
drisztina 1322
reply to Marcsi48's post #6247
A felsorolt egészségügyi problémáid miatt – én így, első blikkre, laikusként – nem venném a bátorságot arra, hogy a napi kalóriakeretedre/makroidra* vonatkozóan konkrét tanácsot adjak, viszont prémium tagként lehetőséged van az oldal szakértőivel felvenni a kapcsolatot, akik általános kérdésedre (lehet, hogy nem azonnal, hiszen szabadidejükben, önkéntesen vannak az oldalon) szívesen válaszolnak. A keretedre/makrodra vonatkozóan Beáta, Petra és Diána (a maguk területére vonatkozóan), míg az urak, Tivadar és Zoltán a sporttal kapcsolatban tudnának neked érdemi segítséget adni.
Persze, a „hozzánemértő” meglátásom én is szívesen megosztanám veled, - ellentétben másokkal, nem elbújva e-mailek mögé, hanem – szigorúan nyilvánosan, esélyt adva arra, hogy mások is elmondhassák „hozzánemértő” meglátásukat.


*ha a kalóriaszámolást választod, szerintem ez az egyik legfontosabb adat a sikeres fogyáshoz… (najó, a másik az, hogy ne kövess semmilyen „trendi/divatos” diétát)

6 hónapja
#6254
shinita 2 1
reply to Marcsi48's post #6253
Szíevesen. Örülök, ha bármi haszna van annak, hogy évek óta foglalkozom a témával, kicsit túlzottan is néha... Megpróbálhatok segíteni a személyre szabásban emailben, de ahhoz információk kellenek majd, általánosan most már legfeljebb a fehérjeigényről tudnék regélni, de az sok helyen megtalálható (néhol rosszul, én sokakhoz hasonlóan a 1,5-2 g/feleslegmentes testtömegkg mellett vagyok fogyáskor, néha kevesebb is elég, de a fenti a tuti). A százalékok nem mérvadóak, az igényeink grammban fejezhetők ki s mivel az emberi szervezet minimális zsírigénye kicsi, a minimális szénhidrátigénye pedig nulla, nagy a mozgástér.

6 hónapja
#6253
Marcsi48
Shinitának! Nagyon szépen köszönöm a segítőkészségedet. Sokat segítettél.

6 hónapja
#6252
Marcsi48
reply to OverweightPork's post #6251
Válaszoltam rá. Köszönöm.

6 hónapja
#6251
OverweightPork 298
reply to Marcsi48's post #6247
Írtam neked Marcsi. Nézd meg nem került-e a spam mappába netán...

6 hónapja
#6250
shinita 2 1
reply to Marcsi48's post #6249
Nos, ez az, ami nagyon, nagyon egyéni... A hús jó, a fehérje általánosan a leglaktatóbb makrotápanyag, persze túlzásba vinni sem előnyös, de azt a legtöbbünknek nehéz is. Sokakat laktat a rostban dús étel, van, aki térfogatevő s rengeteg kalóriaszegény étel a megfelelő megközelítés... Rám egyik se hat, a szénhidrátcsökkentés viszont remekül, de azért egy alacsony napi keret kizárt, inkább a mozgás. Ezt ki kell tapasztalni.
Írtam már, hogy nem feltétlenül csak az ételek számítanak a jóllakásban. Az elosztás, időzítés is fontos. Sokan így vagyunk ezzel, a sok kis étkezéstől pokolian lehet éhezni fogyáskor, no persze, van, akinek pont az kell. A reggeli sem jó mindenkinek, a vacsora sem... Tényleg nincsenek támpontok, bámulatosan különböző eseteket ismerek. Biztos van, akinek teljesen mindegy, csak megfelelően egyen valamikor, de vannak nagyon fix esetek, ahol eléggé kötött az étkezések ideje és mérete.
Én akkor eszem, ha megéhezem, érzem az energiahiányt vagy ha elérkezik az evésidő (szeretem a közös családi étkezéseket), ez nekem működik. Viszont az, hogy akkor mit és mennyit eszem, meghatározza, hogy milyen hosszú időre lakom jól s ez szoros kapcsolatban van a fogyásommal, hízásommal. Kitapasztaltam, hogy mi laktat jól s adja meg a szükséges tápanyagbevitelt kalóriadeficitben is és ideális esetben főleg azt eszem, plusz ami még belefér. Ha tervezek, számolok és nem csábulok el, akkor nem lehet gond. Régen nem kellett ennyit tennem, csak kicsit ügyeltem a szénhidrátra és kész.
A családomban működött a vega étrend (ma is elhanyagolható a húsfogyasztásunk, nincs minden hónapban húsos nap), bőven elég változatos ahhoz, hogy ne kelljen szedni mellé semmit... Legalábbis ha az ember mindenfélét eszik, főleg a táplálóbb ételekből (azért nem zárom ki az egyéni tényezőt, sőt. De a problémás vegák jelentős része egyszerűen nem eszik elég kiegyensúlyozottan vagy eleget). Egy erősen szénhidrátszegény vega étrend is megfelelő tud lenni (annak, aki jól bírja a kevés szénhidrátot), csak egyre jobban oda kell figyelni, ahogy sorra zárjuk ki az ételcsoportokat. Én sok tojást eszem, ami a tápanyagigényem igen jelentős részét lefedi, de ez nem is mindenkinek megfelelő irány. Az olajos magvak és a zöldségek is sokat segítenek, ha már az igazán szénhidrátdús ételek kiestek. De a hús is roppant tápanyagdús (annyira, hogy egyesek kizárólag húson jól elélnek sok évig. Ez extrém eset, megváltozik az ember működése és kicsit a tápanyagigénye is, de rámutat arra, hogy mennyire jó számunkra az összetétele).
Nagyon sokan a hús+zöldség alapú étrendre esküsznek. De a hús kicserélhető más jó fehérjére, s persze van, akinek nagyon kell valami jó kis összetett szénhidrátban dús köret is. Kis mennyiségben pedig mehet szinte bármi, ami - ha nem is szükséges - könnyebbé, élvezetesebbé teszi az életünket.
De ezt tényleg egyénileg kell kitapasztalni, főleg a mennyiségek térnek el. Nem kell félni egy nagy étkezéstől sem, ha az jólesik, sokkal tovább laktat minket s egy kicsitől csak éhesek maradnánk. A kalóriaegyenleg számít fogyáskor, nem az ételeink kalóriasűrűsége vagy az étkezéseink mérete, ezek ideális értéke egyénenként igen változó, ha egyáltalán számít valamit az adott egyénnél.

6 hónapja
#6249
Marcsi48
Köszönöm. A Herbalifot fogyasztom, hogy ne legyek túl éhes. A cukrok nem vonzanak. Viszont igencsak szeretem a húsokat. Egy évig vegetáriánus étrendem volt, de hiába pótoltam B-vitamin koncentrátum áll, állandósult a fáradtság. Örülnék néhány jó ötletnek, hogy mit, mikor fogyasszak , hogy ne éhezzek?

6 hónapja
#6248
shinita 2 1
reply to Marcsi48's post #6247
A mozgás miatt minden tiszteletem, én egészségesen nem mozgok ennyit rosszabb időszakaimban, sajna, tudom, hogy kéne s alapvetően jólesne, de olykor nehéz rávennem magam. No, ezt az elszántságot kell alkalmazni az étkezésben is, persze ahhoz némi tudás és olykor nagyfokú kreativitás is kell, pláne két máshogyan táplálkozó embernél.
Az életmódváltás étrendi része alapvetően fontos, hisz sok mozgást is lazán ellensúlyozni lehet táplálkozással, ha olyan az ember, illetve nemcsak a súly miatt fontos az egészséges étkezés.
A rengeteg diéta rosszul hangzik, ugyanis valószínűleg volt köztük igen egészségtelen is. Jó, ha az ember a mai világban (csábos, de nem jó étkek, agyament kúrák, mert diétának nehezen nevezhető a sok szinte véletlenszerű elemet tartalmazó koplalós agymenés) tisztában van azzal, hogy mi a jó neki. Ez részben egyedi, persze.
Az édesszájúság nem akadály, mi is rengeteg édességet eszünk, nem is vagyunk karcsúak, de azért 70 kiló fölé sosem megyünk. Ami engem illet, fontos, hogy az édesség szénhidrátszegény legyen (s azért a zsír se tengjen túl, mert azzal is könnyen elszállok), a páromnak teljesen mindegy, minden ugyanúgy laktatja. De a többség nem ilyen, úgyhogy fogyáskor érdemes a fehérjedús (s más miatt laktató), tápláló ételekre fókuszálni, illetve a mennyiségekkel ügyesen bánni. Az egyértelműen mérgező, káros ételeket leszámítva (plusz azokat, amiktől megbolondolunk és elkezdünk mindenfélét összeenni) voltaképpen bármi belefér, csak a mennyiség legyen megfelelő. Ez sokunknak igen fontos, mert a tiltások tömkelege eléggé el tudja csüggeszteni az embert. Azért egy rendes életmódváltás alapvetően letilt bizonyos ételeket, ételcsoportokat, de ez nem gond, nem kell MINDENT enni, még ha egyesek ezt is képzelik. Jól meg kell választani, mit hagyunk el és mit nem, személyre szabottan. Ezért nehéz általánosan tanácsot adni, mindenki más. Kis családomban ügyelünk a szerintünk kellően egészséges táplálkozásra (mivel nincs ember, aki meg tudná mondani, MI az egészséges, ez emberenként változó is), de ketten eléggé máshogyan táplálkozunk. Kölcsönösen kegyetlenül szenvednénk egymás étrendjén s mi még egészségesek is vagyunk és általában igen szeretjük a másik ételeit, legfeljebb nem tesz jót nekünk. Úgyhogy némi kutatómunka, kísérletezés nem árt, de a szervezetünk azért elég gyorsan jelezni tudja, hogy mi esik jól neki.
A legtöbb embernek jót tesz a szénhidrátcsökkentés, ha fogyni akar, egyeseknek alapos zsírcsökkentésre is szükség van s persze a konkrét ételek terén sem árt változtatni annak, aki tudja, hogy nem étkezik egészségesen s nemcsak a mennyiségek miatt. Cukorbetegségnél, ugye, a gyors cukrokat érdemes levinni, de a lassúakkal sem jó elszállni, pláne fogyási céloknál. A mozgás különösen fontos ilyenkor, segít a vércukorszinten is, de eleve az egészséges élet része s ugyebár a fogyásban is komoly szerepe lehet. Nagy súlynál azért pusztán étkezéssel is könnyebb elérni eredményt, de persze nem mindenkire igaz ez és az étrend is ott van. Tudom, milyen végigéhezni a napot nagyobbacska kalóriatöbblet mellett, ez határozottan rossz étrendre, esetleg rossz elosztásra utal (pl. túl kicsi étkezések vagy rossz időpontban evés).

6 hónapja
#6247
Marcsi48
Nem haladok előre. 53 évesen, ülőmunkám van, gerincsérvem, a bal térdemet lassan műteni kellene. A sokízűleti gyulladás miatt kezd a sarkam eldeformálódni. A hasamba teljes hálóbeültetés történt. Néha sikerül pár kg-ot leadnom, de aztán újta felszedem. Ez így nem mehet tovább. Igaz, minden reggel 30-35 percet tornázok és ezzel a félig nyomorék lábbal, napi egy órát sántikálva sétálok. Sajnos a háló akadály. Egy kg-nál többet nem emelhetek és a hasizomtornáról le vagyok tíltva, de csinálom, csak óvatosan. Szinte minden nap főzök, de nem mindig jön össze az egészséges étkezés. Életmódot kell váltanunk a férjemmel. A túlsúlyom ellenére alacsony a koleszterin és a vércukorszintem. Szedtem L-Carnitint, zöldtea forte kapszulát, hogy ne hízzak tovább. A májfunkcióm magas lett. Most szedem a Legalon kapszulát, amely máriatövist tartalmaz. Rettenetes, hogy lassan saját magam pusztítom el. A férjem kissé elhízott. 175 cm magas, 98 kg. Neki inkább pocakja van. Viszont örökölte a cukorbetegségrevaló hajlamot. Az Ő koleszterinszintje és trigliceridszintje, nagyon magas. Rettentően édesszájú. Mivel voltam már 179 kg félek. Most 120 kg vagyok újra. Rettenetes. Annyira nem látszik a súly nagysága, mert laza háj van rajtam. Undorítónak tartom magam. Tükörbe nem merek nézni, csak ameddig felöltözve fésülködök. Nem tudom igazán jól megválogatni, hogy mit is egyek. Rengeteg diétát kipróbáltam. Volt, amelyikben majdnem belehaltam. Remélem, hogy talán inspirálja Önöket az esetem és segítséget kapok. Köszönöm. Az e-mail címem: habama2012@gmail.com

6 hónapja
#6246
shinita 2 1
reply to GIJane's post #6245
Ez a legtöbbeknél így van, valóban,. Nálam pont nem, de normális az efféle vízvisszatartás. Természetesen sok más okból is változhat a testsúly, változó szénhidrátbevitellel is simán lehet kilókat ingadozni, akár jópárat is, ez egyéni. Nincs ezzel baj, ha tudja az ember, hogy ez ilyen. Ha a deficit megvan, akkor a fogyásnak is mennie kell. Amúgy gratula, szépen fogysz, persze ilyen súlynál általában még könnyebben megy, de ezzel együtt sem mindenki képes rá.

6 hónapja
#6245
GIJane
Sziasztok, egy kis kezdő női tapasztalatot szdretnék megosztani, hátha valakinek segít☺ 10 hete kezdtem a Bázis segítségével az életmódváltást (most már szeretem inkább így hívni és nem diétának). Akkor 110.3 kg voltam, ma 100.2 kg, úgyhogy megugrottam a -10-et. Boldogsááág. A módszer működik csodaszerek nélkül, kontrollal és odafigyeléssel. DE: a női szervezetem is működik a maga fantasztikus módján, ami nem mindig jelent örömet ha a mérleget nézzük. 43 évesen kellett szembesülnöm egy totális közhellyel: a menstruációs ciklus 2. felében (menzesz előtt 1-2 hét) a szervezetem raktároz. Emiatt mind a két hónapban nálam ebben az időben megállt a fogyás, sőt genyó módon még van hogy egyik napról a másikra többet mutat a mérleg úgy is, hogy mindent jól csinálok. Szóval én levontam a magam kis következtetését: a menzesz előtti héten már tutira nem fogok mérlegre állni, ha nem akarok elkeseredni. Oké hogy ezt az ember amúgy mindenhol hallja, és tudja, de nálam most tudatosult igazán. Szóval a lényeg, hogy aki stagnálást tapasztal úgy hogy mindent jól csinál, először nézzen a naptárra, hogy nem éppen menzesz előtt van-e. Mert engem amúgy el tud keseríteni ha nem mozdul az a rohadt mérleg lefelé, pedig csak a szervezetem teszi a dolgát időnként, amit meg kell neki bocsátani☺ ( ja ezt kezdőknek írtam, aki régóta csinálja, nyilván tisztában van ezzel) puszi, és hajrá mindenkinek, aki itt van!!!!

6 hónapja
#6244
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6243
Azért olcsók, mert ők maga az előállító. Ha bioboltban akarsz venni BalanceFood terméket, akkor ott is kb annyi lesz, mint máshol.

Ezek rendes jó minőségű termékek, nagy webshopok is árulják, sőt még az Auchan is. Tehát bátran rendelhetsz tőlük.

Közvetlen a gyártótó, én így szeretem :)

Ui: Hogy találok rájuk? Ez a szakmám, webáruház szakértő vagyok, keresőmarketing specialista, ha keresem, megtalálom a legolcsóbbat. És erre sokszor sokan rácsodálkoznak.

6 hónapja
#6243
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6242
Nem fogok össze senkivel, nem is ismerek senkit, aki eritritet használ, nekem pedig ez túl sok évnyi adag, de milyen helyeket ismersz Te? :D Én egy csomó webshopot körbenéztem az elmúlt években s 1500-ért veszem az eritritet. S van ingyenes és nem futáros szállítás, ez csodálatos, köszi!!! S neked be is vált, ez így főleg biztató, nem mintha valaha is csalódtam volna webshopokban, kivéve egyes termékeket néhanapján. De ez durván alacsony ár, az ember óvatos. Ha ez igaz, tudunk spórolni vele, ami most különösen fontos, ért minket egy komoly sokk az autónk kapcsán, gyakorlatilag gazdasági totálkár derült égből (2 éve még semmi gond nem volt a műszakin, azóta pedig működik szépen), pedig eddig is csórók voltunk, autó pedig kell. Ahogy eritrit is, odáig nem tudunk süllyedni a nyomorban, hogy megint cukrot vagy napraforgóolajat használjunk s a minőségi zsíros kakaópor is igen intenzíven fogy nálunk, mindennap csokizunk meg ilyenek. Azt is jó áron vettem eddig, de itt... Szóval roppant hálás vagyok, bár meglepően alámennek a máshol remek áraknak, amitől kissé fura. Hogy mik vannak...
Sajna krumplilisztjük nincs (hogy egy ilyen egyszerű és hasznos dolgot miért nem lehet szinte sehol kapni, nem tudom. bioboltban vettem krumplipelyhet drágán, mert már nagyon hiányzott s az legalább volt), de nem lehet minden tökéletes (a Pick-pack pont eleve csak közel tökéletes, 40-50 km-t kell utaznunk érte, de az nem baj, úgyis szoktunk járni városban, csak össze kell szinkronizálni).

Ettől még sajnálni fogom az eritritet, egyszerűen nem akarok sokat használni belőle, az édesítők, cukrok nem arra vannak, hogy úgy használjuk, mint az átlagember. Az olcsó cukrot sem használtam kilószámra. A végcél az lenne, hogy szinte soha semmit nem édesítek és már sok éve lelkesen tepernék ebbe az irányba, csak ott van az édességek számos előnye s a környezeti hatás... S az igazán édes gyümölcsöknél még mindig jobb az eritrit, csak ízre nem, de arra ott van a többi alkatrész.

A bioboltok árai általában elszálltak, igen. Simán lehet triplaáron venni dolgokat, ezt ismerem, engem már nem lep meg. De azért haladunk, ma már a falusi zöldségesnél is sokkal kevésbé vannak elszállva a paleo cuccok árai, hipermarketekben és bioboltokban pedig főleg majdnem jók az árak, nem 2,5-szeres a xilité a webshophoz képest, csak másfeles meg ilyenek, csak hasraütve mondtam valamit, de tényleg ilyesmi a különbség, pláne akcióban. Nem tudnak úgy akciózni, hogy az általam használt webshopokat verjék, de már kicsi a különbség.

6 hónapja
#6242
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6240
Eritrit egy kiló 1070 Ft (leosztva)
https://www.balancefood.hu/eritrit-25-kg-zsakos-kiszereles-527

Néhányan összefogtok, ez nem nagy mennyiség. A kilós is csak 1200 itt egyébként.

Viszont nagyon felment az ára most, én legutóbb még 1100 alatt vettem (10 kilót, az ingyen szállítás miatt).

Tegnap voltam bioboltban, és herbáriában. Egyik helyen 1690, másik helyen 1750 a FÉL kilós! Azt hittem seggre ülök.

BalanceFoodtól egyébként mást is érdemes rendelni, pudingpor, Stevia+ (4:1 cukor, Eritrit és Stevia megfelelő arányú keveréke), Konjacliszt, stb. Minősége teljesen jó, relative régóta rendelek tőlük. Ami nem jó, azok a levesporok, de abból még sosem ettem finomat.

6 hónapja
#6241
shinita 2 1
reply to feketeinci's post #6239
Köszi! Még átolvasom ezt párszor és kísérletezésbe kezdek megint. Most nem várok decemberig, a díszítőművészet fejlesztéséhez is idő kell... S jobb, ha nem ég a körmömre a dolog.
Láttam én mindenféle leírást már s el is hiszem, hogy van, akinek úgy bejött. Nekem eddig nem, amit próbáltam. A cukrot (s egyesek az édesítőt) teljesen változatos időben teszik a habhoz. Tojáshabot rengetegszer verek különféle ételekhez, az ugyebár megy (akkor is, ha került bele egy kis sárgája, ami számtalanszor megtörtént már nálam, ugyanolyan remekül felverődik kivétel nélkül mindig. nem értem, miért írja mindenki, hogy úgy nem verődik fel), szóval azt szerintem nem ronthatom el, bár az se lesz mindig pont ugyanolyan, hol levegősebb, hol kevésbé (általában ez az utóbbi, jó kis sűrű krémes, ami szerintem jó dolog), nyilván a tojás kora vagy fajtája is bejátszhat, de ez normál ételnél sosem okoz gondot. Persze a fehérjehab utána nem marad meg akármeddig, de nyilván a cukor ezen változtat.
Köszi a részletes leírást, írókánál jó néven veszem az ilyet, minden tipp jól jöhet :) Nem színeztem még írókát, a fehér szín nagyon mutatós a barna mézeseken (néha barna vagy vörös mázat is adok neki, azon is remek a kontraszt) s érdekes módon a fehér terülőmázon is csinos, na az a szint még nincs meg az én vastagon folyó írókámmal (a lyuk kicsi, de az íróka akkor is híg lesz, ha az elkészítéskor még nem volt az). Fátyolos terülőmáz is van? Hoppá, olyat még nem láttam, de jól hangzik.

6 hónapja
#6240
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6238
Nem az a gond, csak sajnálok ilyen drágaságot özönnel zúdítani. A vajas sütik is ezért remén ytelenek számomra: nincs nekem pénzem arra, hogy akár 10 dekát elhasználjak ebből a drága cuccból ilyen felesleges dologra, mint a süti :D Jó, karácsonykor rokonnak kicsit más, akkor rendes marcipánt is gyártok, de mégis. A cukrokkal amúgyis ösztönösen óvatosan szeretek bánni (kivéve, ha gyümölcs, néha meg is járom, kirívóan egészségtelen számomra a sok gyümölcs a sok cukor miatt). Már régen, a répacukros időmben is kevés cukrot használtam, szerintem a mézfogyasztásommal lehetett összemérhető (no igen, sok mézet ettem). Ma pedig... Egy komplett tortának (kicsinek, minisütőm van, bár minisütőnek elég nagy, egy rendesebb kenyér is belefér, de azért a tepsim nem nagy, csak nem apró) legyen elég 40 gramm eritrit. Néha picit több kell, de azért szeretek ezen a szinten maradni, ha már a semmi nem elég hozzá, mint kávéhoz, teához, forró csokihoz (bár néha azokba is teszek, csak nem ez a jellemző).
Az ilyennek nem való a habcsók, a törökméz, a marlenka, a baklava, de sajna ezek is vonzanak :) Az íróka kicsit más, mivel roppant kevés írókára van szükségem a mézeseimhez s azt is inkább csak karácsony előtt csinálom s amúgyis kedvezményezettebb, mint egy magamnak szóló hétköznapi süti. De akkor sem bírok elpazarolni egy csomó eritritet vagy xilitet, amikor már reményem is alig van, hogy valaha is rendesen sikerül. Mert a mézeseim egy része folyós írókával is aranyos s rászáradnak azok is a tésztára, de én azokat a részletes, gyönyörű, aprólékos munkákat akarom megközelíteni, amihez bizonyára még kézügyességem sincs, de ez nem állít meg, amúgyis gyakorlat teszi a mestert s nem a topon akarok lenni, csak jobbat alkotni, mint 2 vastag spirál és egy pötty. Bár tényleg érdekes alkotások lesznek sietősen és vastagon is, csak a stressz és a továbblépés vágya hajt. Úgyhogy gondoltam, kikísérletezem cukorral a dolgot, aztán ha már rutinom lesz, áttérhetünk eritritre. Mit se számít, hogy vannak eritrites írókás receptek, azok eddig se működtek. Amúgyis mindenki másra esküszik, én pedig próbálom így, úgy és csalódom. Pedig arányaiban igen sok édesítőt is használtam már. De a fehérjehabjaim se egyformák...

6 hónapja
#6239
feketeinci 9
reply to shinita's post #6237
Az írókához tudok pár tanácsot adni. A neten óriási marhaságok vannak fenn, nem csoda hogy nem sikerül. Eritritből nem lehet írókát csinálni sajnos.
Az íróka alapja a tojás és a sweet famili porcukor, ha nem veszel cukrászatit. A tojásfehérjéből ki kell halászni a fehér csomót, mert attól elakad az íróka. Nem tudod előre mennyi porcukor kell bele, azt csak állagra látod. Felütsz egy tojást, kihalászod a csomót, és előre szitált porcukrot kezdesz adni hozzá, KEVERVE! Nem szabad felverni habnak! először adsz 4 púpos evőkanállal, majd sűríted még, legjobb keverőgéppel csinálni, mert ez összesen bizony eltart kb 15 percig, amíg annyi porcukor kerül abba az 1 fehérjébe, hogy ha kiemeled a kanalát, húzódjon a szál, és íróka állaga legyen, de ez még NEM íróka, csak az lesz.
Beteszed egy műanyagba, vagy üvegbe, fóliával úgy takarod le, hogy az hozzáérjen az írókához, nem baj ha a szélén ágaskodik, és még az edény tetejét is rázárod, ne érje levegő, mert kiszárad.
Másnap fogsz egy kanalat, és elkezded keverni, kb 1 perc keverés után látod majd hogy kb 1/3-a eltűnt, az volt benne a levegő, ami még így is belekerült, és az íróka szárát megtöri.
Eldöntöd jó-e az állaga, ha kell sűrítheted szitált porcukorral, vagy keményítővel.
Mit akarsz belőle csinálni? Írni akarsz, vagy terülőmázat?
Szinezheted, de a szinezékek befolyásolják a sűrűséget, ezt vedd figyelembe! Ha fehér írókát akarsz, akkor titánium dioxid a legegyszerűbb, de elhagyható.

Ha terülőmázat akarsz (tudod amit az írókába ecsettel belekenünk a mézesre akár fátyolosra, akár telibe), nem tehetsz a mázadba citromot, mert ragacsos lesz.

Ha színezni akarsz, ne használj titánium dioxidot, mert elszívja a színét a festéknek.

A festék nem adja ki azonnal a színét (főleg a por), azzal jobb ha vársz egy kicsit bekeverés után. (persze ez opcionális)

A habzsák használata is fontos. Nem a habzsákba tesszük az írókát, hanem folpackba csomagoljuk kb akkora mennyiséget, ami a tenyerünkben elfér, feltekerjük, megcsavarjuk a két végét, az egyikre csomót kötünk, a másikat levágjuk ott ahol az íróka kezdődik, és ezt illesztjük a habzsákba. Ha nem használjuk el mindet, nyugodtan vissza lehet nyomni a többihez, amíg be nem szárad használható. Minden nap folyósabb lesz egy kicsit. Lehet keverni a mait a tegnapival, semmi baj, ennyi cukorban nincs az a baktérium ami megmaradna.

Még egy fontos, és ígérem utolsó hasznos tanács: munka közben mindig mindent takarj tiszta vizes ronggyal, mert minden azonnal beszárad!

A habcsókhoz nem értek :)


6 hónapja
#6238
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6237
Pedig az eritritnek elvileg az az egyik legnagyobb előnye, hogy tulajdonságait tekintve teljesen pótolja a cukrot sütés főzés esetén (kivéve a karamellizálódást).

6 hónapja
#6237
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6236
Dehogyis beteges. A sütés-főzés jó kis hobbi tud lenni :) Én ugyan nem beszélek tárgyakhoz, de semmi problémát nem látok benne. Ma már nem szeretek sokat szöszölni a főzéssel (így is simán rámegy több óra, bámulatos, persze ez mindennel, mosogatás, konyhatakarítás, desszerttel játszadozás), de a kenyérsütés roppantul jóleső. Lágy tészta, ami esztétikusra sül, akármilyen kis amorf is rögtön formázás után :D A gluténmentes kenyérfélék azért olyan kis rondák még a gluténmentes albumok fedőlapján is. Formázni ritkán szoktam, de majd arra is sort kerítek megint, régen csináltam napraforgókenyeret, ilyen kis madárkákat meg amit még láttam, mert magamtól nem vagyok olyan kreatív. Kifliket nem szoktam, mert a minisütőmbe nem fér rendesen, ellentétben a sajttal ugyanúgy tölthető rudakkal. A kenyér bevágása szinte sosem jut eszembe, illetve annyira nem dobja fel a kenyeremet, én csak lekenem vizes tojássárgájával és megszórom szezámmal vagy kirakom tökmagvakkal :) Annyira jól néz ki rajta, főleg a világos szezám a piros héjon.
A múltkori csak tk-s kenyerem (fehérebb öregtésztával és extra sikérrel) mégiscsak túl tömör lett még nekem is. A páromnak megfelel, de szerintem maradok a 20-30% fehérlisztnél, az bevált. A pogácsához nem használok fehéret, mert azt könnyíti a főtt krumpli s rusztikus lesz, de kicsit sem tömör.

Persze nem kelt cuccokkal is lehet játszani, hamarosan újra elkezdem a mézessütést, idén megpróbálok igazi, nem folyós írókát összehozni. Ha kell, még némi cukrot is szerzek, mert az eritritet sajnálom nagy mennyiségben használni merő kísérletezéshez, ez a baj az elvetélt habcsókjaimmal is, illetve az, hogy a recept szerinti cukormennyiség ehetetlenül édessé tenné. Nem tudom, miért akarok mindenféle kétes értékű dolgot sütni, de akarok. A habcsók poénos. De soha nem sikerül. Tényleg szerzek cukrot, onnantól már könnyebb lesz módosítani, ha látom a helyes technikát.

6 hónapja
#6236
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6235
Én is nagyon sokat pofázok, szóval hasonszőr.

Az a videó amit linkeltem, nekem nagyon jó állagú kenyeret termett. Nem volt sem tömör, sem pufi. A pufit amúgy én sem szeretem. Az a baj hogy mostanában nagyon nincs időm sütögetni, pedig olyan szeretettel lehet bambulni a kelő kenyérre, hogy az csuda. Meg formázgatni, bevágni a tetejét mintázni cifrázni beszélni hozzá. Hajaj ez már beteges, dehát mi kell a kenyérhez? Liszt, víz, só... nameg szeretet! :P

6 hónapja
#6235
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6234
Egy jól megkelt kenyér messze esik a kőtömbtől :) A brutál tömöreket én sem szeretem.
A másik nekem nem gond, ha valami tömörebb, akkor igyekszem kevesebbet enni (ez normál esetben eléggé automatikus, nem vagyok az a típus, akinek a lightosabb dolgok kalóriaspórolást jelentenek, sőt) vagy több feltéttel (én mindig aktuális kedv szerint eszem hozzá valamit - feltét a legritkább esetben van, sosem voltam szendvicses -), nekem ugye csak a saját kenyerem van, de egyszer-egyszer megesik, hogy rokonnál eszem teljesen más sűrűségű bolti kenyeret, nem gond (csak nem finom, úgyhogy inkább csak kényszerből alkalmazom, pici mennyiségben. de ma már viszek saját, jobb kenyeret, ha lehet).
A súlyt pedig úgyis le kell mérni, bár biztos van, aki szemre képes megmondani az ilyesmit. A párom már rutinosan vágja a 200-250 grammos szeleteit egy KIS, minisütőben sütött, lapított cipóból (ugyanúgy elhűlve nézem, mint ő az olykor 15 grammos szeleteimet ugyanabból)... Azért mérni mérünk.
Úgyhogy nekem nem túl tömör a tk kenyér, hanem tökéletes. A nem tk a túl levegős, nehezebben kezelhető (csak a szuperlágy kenőke kenhető el rajta rendesen) és rosszabb ízű is. Nyilván ízlések és pofonok, ráadásul gyerekként éppenséggel megettem némelyik fehéret is, de annyira nem voltam oda érte. A kenyérimádat a szénhidrátszegény étrend elkezdése után (s nincs visszaút, max. rövid epizódok) jött, amikor már tudtam, hogy a kenyér egészségtelen, hizlaló étel számomra. Ma már van remek ketó kenyerem, de még vannak visszaesések, amikor elkövetem azt a hibát, hogy csak búzakenyeret sütök... Még jó, hogy kevés zsírral, ami jelentősen csökkenti a vonzerejét. Nem eléggé, ha kenyeres hangulatban vagyok.

Már megint túl sokat írtam (pedig hol van ez a képességeimtől, amúgyis töröltem), de ez egyik kedvenc témám. Most amúgyis iszonyúan kenyeres vagyok (tegnap már szinte csak kenyérfélét ettem, így jár az, aki pogácsát süt és én), de majd letöröm ezt a hullámot.

6 hónapja
#6234
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6233
Pusztán nem mindegy, hogy egy szelet szerű dologra pakolja az ember a feltéteket, vagy egy kis kőtömbre. Erre gondoltam adaholhatóságnál. Vagy ha levágok mondjuk egy 0,8 cm-es szeletet, annak mennyi a tömege, 65 vagy 90 gramm vagy akár még több.

7 hónapja
#6233
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6232
Az én tk kenyerem pont tökéletes tömörségű, de mindig van benne egy kis fehérliszt is. Nem a tömörség, az íz miatt. 30% fehérliszttel ízlik nekünk. A páromnak lehet szupertömör, szerintem keletlen is, ő azt is szereti, s a habkenyeret is megveszi valaki a boltban, szóval ez bizonyára ízlés dolga.
Múltkor fehér kenyeret sütöttem, az tömörebb volt, mint a tk, fene se tudja, miért... Viszont elég rossz íze volt. Nem szeretem a fehér kenyereket, lisztízűek, illetve kissé ízetlenek nekem. Hogy azzal a kis korpával, ami a tk lisztben van (lehet, hogy ez nem pontos, de közel áll hozzá) miért finomabb, passz, de az. Amúgy régen 25% tk liszttel ízlett a kenyér, most inkább kb. 75-tel, öregtésztával és magvakkal, valamint zsírosabban. A zsír szempontjából száraz kenyérre hiába kenek olyan vastagon vajat, mint ő maga (nem szoktam, de csábító a dolog), akkor is száraz marad, benne is kell legyen zsír.
Azt megértem, hogy a kenyérhez kötöttség gond, de mi van az adagolással? Nekünk e téren nincs gond, nem érdekel minket a térfogat, kenyérnél legalábbis (más ételnél fontos, mert a páromnak 1 literes dobozba kell beleférnie az 1000 kcal körüli alapételnek. de a kenyérfélék nem dobozban utaznak). Vagy eszel könnyed kenyeret is és megzavar a tömörség? Rosszak lesznek az arányok valaminél?

7 hónapja
#6232
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6231
A teljes kiőrlésű kenyér azért túl tömör, lássuk be. Ami nem a fogyaszthatóság, hanem az adagolhatóság miatt lehet problémás (legalábbis számomra). Amúgy nem a stészolás a gond, mert néhány mozdulat, hanem az hogy nem mehet az ember el. Én olyankor tudok kiszabadulni sétálni, mozogni.

7 hónapja
#6231
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6230
Huhh, ha ilyen macerás lenne kenyeret sütni, sose csinálnám (ha az ősemberek olyanok lettek volna, mint én, nem ennénk kenyeret. mennyit kell dolgozni még a lisztért is, ha maga készíti az ember). Viszont a cserepes héjjal még próbálkozom, igazából nekünk nem alapvetően fontos, de azért vonzóbb lenne úgy...
Gondolom, a levegőztetés is a könnyebbségért van, úgyhogy tök felesleges számunkra. Szeretjük a kicsit tömör kenyeret, a túl levegőset nem. Ha az összetétele megfelelő és jól megkel, pont jó. Bár egyes célokra jobb lehet a könnyedebb kenyérféle.

7 hónapja
#6230
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6229
Stészolás, bocsánat, csak nem tudok írni. Amúgy a kelő tészta átlevegőztetését jelenti. A jó öregtésztás/hosszú kelesztési idejű kenyereknél legalább kétszer kell ezt megcsinálni, én úgy tudom.
https://www.youtube.com/watch?v=o-3BCWyNkxw

7 hónapja
#6229
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6228
40 km az szép, gyalog nekem nem nagy ügy évtizedek óta, de bringával idén sikerült fölémennem, de akkor aztán alaposan, fájtam is egy ideig. Egy ideje csak aprókat megyek, majd kéne még pár jó kis út s most már futni is igyekszem rendszeresebben, ma pedig újra megfogtam a súlyzóimat. 6 kiló hátgyakorlatnál, amikor 16 kilóval hagytam abba? Ajajj, de bizonyára hamar feljövök megint, az izmaim nyilván nem sorvadtak ennyit, csak valahogy elszoktam az egésztől. A héten építek magamnak fekpadot fából, kell.

A kenyérsütőgépemet sok éve dobtam ki, sokkal kényelmesebb, egyszerűbb, stresszmentesebb nélküle s az eredmény is szebb és jobb lesz kézzel. Csak és kizárólag hátrányát láttam a gépnek. Manapság hagyok időt a kenyérnek, de amúgy 1 óra alatt sem nehéz összehozni egy tepsi zsemlét (a kenyér tovább sül, a kelés minimum 20 perc, összegyúrni is beletelik jópár percbe, az enyém sok hozzávalós)... De ráérek várni többet is.
Mi az, hogy stájszol? Guglival sem tudtam rájönni.

Most épp sárgaborsós kenyéren vagy pogácsán gondolkodom. Miért ne? Létezik lisztkeverék hüvelyessel, a pogácsa pedig fel tud venni egy csomó főtt krumplit, főtt sárgaborsót miért ne? Tuti ehető lesz az eredmény, csak kérdés, megéri-e. Hajlamos vagyok szénhidrátcsökkenteni az ételeimet, a sárgaborsó persze erősen szénhidrátos, de fehérje is akad benne rendesen... Annyi kipróbálnivalóm van... Ritkán tudok valamit kétszer egyformán elkészíteni, az alapkenyerem már egész összeállt, de azért muszáj apró módosításokat eszközölnöm néha. De holnap nem kísérletezek, rendes kenyér lesz (plusz sajtos rudak és pizza), csak az elfehérített öregtészta miatt kizárólag tk lisztből. Plusz több zsírral, mert az nagyon bejött s most én is eszem belőle.

7 hónapja
#6228
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6227
No a túra jól ment a gyerekeknek is, persze mindig lemaradtak és a végén kullogtak ami engem felettébb irritált, de a feleségem is ez a típus. Én mindig elöl szeretek lenni, ő mindig hátul.

Tegnap már több mint 40 km-t tekertem, elmentünk Gödöllőről a Hungaroringre bringával, és a pályán is mentem egy kört (volt aki négyet is, nekem nem volt annyi energiám). Ez egy gödöllői természetjáró szövetség egyébként, tehát ez nem családi program volt. Azért igen megéreztem, ez a 40 km táv ilyen szintkülönbségekkel már nem a jól esett kategóriába tartozott, ráadásul a szél is viszonylag nagy volt... De azért abszolváltam, és büszke vagyok magamra (pedig mi ez egy Balaton körültekeréshez képest...)

A kenyér elkészítésének örülök, ezek szerint te nem géppel készítetted, hanem sütőben. Én is csináltam az elmúlt időben sütős kenyeret, csak az a baj hogy pont mire elkészül a tészta, stájszolom, rendesen kikelesztem, az sok idő, sokkal egyszerűbb a gép, bár tény hogy nem lesz olyan finom.

7 hónapja
#6227
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6226
Remek, csak így tovább! Mi a gond a holnapi pici túrával? Ha lassúak lesznek, hát lassúak lesznek, A párom is kénytelen megvárni, amikor a 3 sebességesemmel és a kevesebb izmommal háromszor megállok hegynek fel, míg ő egyszer sem... Van itt egy bitang erős emelkedő, ami kifog rajtam, ez van. Ő napi szinten biciklizik, én pedig igen ritkán... Értékelem a türelmét, de azért jövök fel én is, néha csak kétszer állok meg s az átlagsebességem is határozottan nő. Persze a komoly biciklisták mellett szinte állok, főleg emelkedőn... Múltkor néztem az átlagsebességemet, 12 km/h-s szakaszok bőven voltak, de ilyen körülmények között mindig is lesznek.

A kenyeredet viszont végre megcsináltam :D Nem bírtam kivárni az aszalt paradicsom vételét (azóta vettem én is az Aldiban, annyi napraforgóolajat kibírok néha), volt fűszerkeverék szintjén is olyasmim s a saját, öregtésztás stílusomban elkészítettem a kenyeret. Valami fantasztikus lett, ebédkor nem értem rá hosszan eszegetni, de vacsorakor egyszerűen addig ettem, amíg volt, mindennemű éhség nélkül... A normál kenyerekhez képest extra zsír jót tett neki s ez az ízesítés nekem nagyon bejön, odavagyok a paradicsomos, olaszos ízekért. Máskor is lesz ilyen. Azóta teszteltem, ami elég logikus volt, hogy minden zsírosabb kenyerem ilyen kis puhább, "krémesebb", de az ízesítés azért még sokat dobott rajta pluszban, nyilván. Az olívaolajat viszont nem éreztem rajta, úgyhogy ha épp nem lesz valami ízes olajam (most Olaszországból származó olívaolaj van, amiből kiettük a tonhallal töltött paprikákat), akkor maradok a kókuszzsírnál, illetve az antipasti olajánál, ha épp az leledzik otthon. Köszi, nagyon elégedett voltam vele. Kicsi fehérliszt és sikér, plusz extra idő biztosította a rendes kelést és nem lett túl tömör.

7 hónapja
#6226
HUNited 460 83
reply to zverona's post #6225
Szia, igen jól sikerült. Meglepően jól. A legnagyobb nehézséget nem a szintkülönbségek okozták, hanem a térképolvasás :) Képes voltam 5 percet bögyörészni a térképet hogy tudjam követni pontosan az útvonalat (állítólag voltak felfestések, gyakorlatban nem sok helyen, és ahol volt is ellentmondásos volt). Szóval a szégyenlős 1:35 alatt teljesítettem a távot, amiben minimum fél óra térképpel vacakodás, és két kisebb eltévedés is benne foglaltatik. Nettóban úgy 50-60 perc lehetett, ami hegymászásban rutintalanul egy citybike-al, egésszen jó eredmény nekem elsőre. Mindenesetre a bátorságom megjött, menni fogok máskor is, és jövő ilyenkor az 50-es vagy 80-as körre fogok benevezni, egy sokkal jobb bicajjal.

Holnap viszont túra! Viszem a gyerekeket és az asszonyt is, úgy kb. 10 km a táv, nekem az már meg sem kottyan, de őtőlük félek (elsősorban sebesség tekintetében, és csoporttal megyünk szóval...)

7 hónapja
#6225
zverona 339 1
reply to HUNited's post #6224
Elmúlt a vasárnap!:) Jól sikerült a túra?

7 hónapja
#6224
HUNited 460 83
reply to krzis's post #6223
Azóta sincs sajnos olyan, ami csak megközelítené árban és felszereltségben. De majd még tavaszig sok víz lefolyik a Dunán. Jelentem amúgy alássan, elkezdtem kicsit többet tekerni, vasárnak egy 20 km-es teljesítménytúrán is részt veszek (profiknak az gyíkfing, de nekem azért kihívás lesz).

7 hónapja
#6223
krzis 1880 1
reply to HUNited's post #6210
Konkrét nincs, beleszólni nem akartam, csak ajánlottam, hogy nézz körbe, esetleg lehet ár/értékben jobb, mondjuk akciós.

7 hónapja
#6222
feketeinci 9
reply to persephon3's post #6219
Ennek számos oka lehet, és mivel nem ismerünk, fogalmunk sincs róla.

Fogalmunk sincs honnan hova tartasz, magad főzöl és jól számolsz vagy nem.
Rengeteg info van ebben a topikban ami segíthet megfejteni a rejtélyt, de az oldalon máshol is találsz stagnálásról szóló okokat, tanácsokat.

Csak amit hirtelen látok az már 2 hiba, az egyik az hogy nem számolsz folyamatosan, a másik pedig az ezer alatti kalória.

7 hónapja
#6219
persephon3
sziasztok. év elején kezdtem el diétázni. szépen fogytam is öt kilót. De utána leállt a fogyás. Legtöbb napon ezer kcal alatt vagyok. Mégis tartom a súlyom. Vajon mi lehet az oka?

7 hónapja
#6220
shinita 2 1
reply to persephon3's post #6219
Hoppá. Ilyen történhet, ha nagyon pici és inaktív az ember vagy valami más miatt extrém alacsony az anyagcseréje. Ha nem fogysz semmit, akkor nem eszel kalóriadeficitben, kérdés, hogy belassult az anyagcseréd vagy ez neki a normális. Ha korábban egész észrevehetően fogytál ugyanennyivel, akkor úgy tűnik, belassult. Néha jól jöhet egy-egy kalóriadúsabb nap s a mozgás is jót tesz mind az anyagcserének, mind a kalóriaigénynek.
Bizonyára vannak, akik könnyebben belassítják az anyagcseréjüket s persze a kiinduló érték is erősen egyéni, a kalkulátorok amiatt tudnak látványosan félretippelni. De nálad komoly támpont a korábbi fogyásod, ebből azért lehet következtetni. 5 kiló jobbára zsírból fogyás pedig nem csökkentheti komolyan a kalóriaigényedet, úgyhogy a korábban működő mennyiségnek kevésbé, de még mindig hatnia kellene, ezért gondolom, hogy az alulevés miatt belassult az anyagcseréd.

7 hónapja
#6221
OverweightPork 298
reply to persephon3's post #6219
Én arra tippelek, a korábbi fogyásod nagy része nem zsírból hanem izomból ment le. Márpedig ha izomtömeget veszítesz, az azt jelenti hogy utána kevesebb energiára van szüksége a szervezetednek, tehát amit beviszel energiát most, az épp elég a lecsökkent mennyiségű izomtömegednek, ergo, nem fogysz!
A megoldás - amit mindenkinek ajánlok de senki nem fogadja meg - a KETOGÉN DIÉTA. Én azt követtem, s le is fogytam 91 kilóról 70.7 kilóra mindössze 86 nap alatt. Ráadásul eleinte még tudatlan is voltam benne, elkövettem számos „félrelépést” is... És mégis!
És nem ám ezer kcal-okat ettem egy nap, hanem alig volt nap amikor kevesebb volt mint 1500, de volt olyan is bőven amikor 2000 és 2500 közt ettem...
A helyedben kipróbálnám. De te tudod...

7 hónapja
#6218
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6217
No közben tegnap kidagasztottam a kenyérkémet kézzel, és megsütöttem sütőben. Talán még tömörebb lett, mint a géppel. Pedig nagyon szép lány és hólyagos volt a tésztám, amikor sütni kezdtem. Szóval nem az élesztő a baja, hanem valamelyik másik összetevő, vagy már nem is tudom mi, de felettébb kezd idegesíteni. Ráadásul sikérből is dupla mennyiséget tettem be e(40 gramm). Lehet legközelebb a búzaliszt részét kipróbálom sima fehér lisztel, hátha jobb lesz.

7 hónapja
#6217
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6216
De még az erősen paradicsomos ételek zömébe sem teszünk paradicsomot, azonkívül a paradicsom inkább édes (láttam már savanyút is, persze, de nem az a tipikus. savanykás kicsit, de az kell)... Mindenesetre sós kenyérbe nem teszek édesítőt, de el tudom képzelni, hogy van, akinek passzol bele, hogyne, ízlések és pofonok, mint tudjuk. Nekem a lisztes kenyér eleve kicsit zavaróan túl édes, hja, a keményítő lebontása már a szájban elkezdődik :) S az én édesigényem eleve durván megváltozott a cukor elhagyása és a szénhidrát csökkentése óta eltelt években, hiába a napi szintű édesség és az édes gyümölcsök alkalmazása, úgyhogy konkrétan egyszerű cukrot is bőven eszem (az átlagemberhez képest persze alig). Ketósok néha mesélnek elég vad dolgokat, pl. hogy 2 hét után majd' minden zöldség és a legkevésbé édes gyümölcsök (jó, az avokádó nem) is cukorka édességűek, nekem sosem lesznek azok, de azért jelentős változások történtek.
Sok recept fehérlisztes, valamiért az emberek azt szokták. Lehet, hogy van, amihez passzol, de szerintem nekem mindenbe kell tk vagy még inkább len, de pl. a krumplis pogácsába egyáltalán nem teszek fehérlisztet, az elbírja, ha fullosan tk-s. Más kenyérfélébe nekem kell egy kis fehér, de ez lehet, hogy meg fog változni. 10-20 éve 25% tk és 75% sima liszttel készültek a kenyereim, most inkább 60% tk és 30% fehér, 10% egyéb. Változik az ember ízlése. S én persze szinte soha nem eszem lisztet, de az új dolgokat megkóstolom s értékelem a finomságot, még ha számomra jobbára értelmetlen és egészségtelen lisztes dolgokról van is szó, ami a páromnak hasznos és jóleső, plusz remekül laktató is, mint minden. Sosem leszek az a típus, aki káros borzalomnak tekinti a kenyeret, ez nem fekete-fehér dolog s megvan a kultúrája, történelme... S néha egy kevés még nekem is belefér ;)

7 hónapja
#6216
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6215
A paradicsom savanykás íze miatt kell az a kis cukor szerintem. Amúgy nem saját recept, valahol találtam, és átalakítottam kicsit (pl. az rémlik, hogy eredetileg fehér lisztel készült, és egy félével).

7 hónapja
#6215
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6214
Köszönöm, a megjegyzések is hasznosak lehetnek... Bár ezek azért drága lisztek a jelenlegi hozzáállásunkkal. Régen csak tönkölylisztet használtunk (előtte pedig évekig semmi glutént), de aztán rájöttünk, hogy nekünk kb. mindegy s most épp sima lisztjeink vannak, fehér és tk is, de főleg tk kell.
Hacsak nem fogyott el épp, én úgyis sima élesztőt használok, ami mindig működik. A porélesztő is szokott, ha nem öreg.
Szimpatikus recept, ennek így működnie kell látatlanban is, nagyon hasonló a saját kenyerem is, pont ilyenek az arányok (illetve általában kevesebb a zsír, a párom nem igényli még azt a mennyiséget sem, de szerintem kell bele), csak nincs ízesítve.
A tömörség a tk liszt miatt van, az enyém soha nem habkönnyű, ami mondjuk nem baj, nekem direkt tetszik. Pedig abban még fehérliszt is van kb. 30%-ban, mert nekünk az jött be. Sikért egyszer próbáltam, az sem okozott nagy változást. De szépen megkel, jó, csak megsülve tömörebb fajta. Láttam már rosszabbat, egy ismerősnél megemeltem a veknit, inkább téglára hajazott a sűrűsége, de nem ilyen modern levegős téglára gondolok... :D S olyan fekete volt (jó, sötétbarna), amit én direkt sem tudtam előállítani, pedig összeszedtem a legsötétebb magjaimat és lisztjeimet... A rozsos tk kenyér barnasága a maximum, de az már viszonylag sötét.

Édesítőt nem teszek kenyérbe, semmi értelmét nem látom. Ízfokozó nem kell, finom az anélkül. Cukrot szokás, de azt sem értettem soha, parasztasszony őseim se raktak, a kenyér prímán és gyorsan megkel anélkül is. De kinek hogy jön be.

Köszönöm még egyszer a receptet, ki fogom próbálni.

7 hónapja
#6214
HUNited 460 83
reply to shinita's post #6211
Hát ez a kenyér nem annyira puha, viszont szerintem nagyon zamatos. Régebben amúgy többször is sikerült laza szerkezetűre alakítani, mostanában viszont nagyon nem akar sikerülni (pedig egy viszonylag drágább kenyérsütő gépet használok). Egyszer sok időm és kedvem is lesz, kipróbálom kézi dagasztással (és valódi élesztővel, mert az instantot annyira nem kedvelem).

Azért leírom a receptet:
- 180-200 ml langyos víz
- 100 ml Freshona (Lidl) bazsalikomos paradicsompüré
- Egy csapott tk. szárított oregánó
- Pár szem Cucina Nobile (Aldis) szárított paradicsom (Antipasti), felkockázva
- 20 g olívaolaj (bár napraforgó van benne, én az Antipasti olaját szoktam beletenni, így az is még zamatosabb, és semmi nem megy kárba)
- 1 tasak Lidl-ben (is) kapható porélesztő (nekem gyanús, hogy ennek jelentősen romlott a minősége, mert mostanában megkelés után sütés közben összeugrik a kenyér)
- 1 ek. eritrit (édesítőszer)
- Ízlés szerint só (kb 1,5 teás kanál)
- 20 g. búzasikér (én Dénes Natúrát használok) - ezt ha növeled, elvileg jobb lesz a kenyér állaga
- 190 g. teljes kiőrlésű búzaliszt (Aldiban kapható egész jó áron BIO liszt, tk-ből érdemes azt venni, illetve a netről lehet rendelni Biopontosat is pár forinttal drágábban)
- 190 g. teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (ez a Lidl-ben volt kapható sokáig, mostanában sehol nem látok, ezért én rendeltem a netről akciósan egy 10 kg-os Biopontos csomagot)
- Ízlés szerint magok (chia, len, napraforgó, szezám stb.)

Hivatkozások (legutóbb itt találtam legolcsóbban ezeket a termékeket)
https://www.eletmodabc.hu/biopont_bio_teljes_kiorlesu_tonkolybuzaliszt_tgl_300_1000_g
https://www.eletmodabc.hu/biopont_bio_teljes_kiorlesu_buzaliszt_bltk_200_1000_g
https://www.eletmodabc.hu/natura_buzasiker_500_g

7 hónapja
#6213
shinita 2 1
reply to OverweightPork's post #6212
Nem a gabonákra gondoltam, hanem az egyéb paleo keményítőkre. Tápióka, nyílgyökérliszt (mintha az is paleo lenne. én sosem használtam), zöldbanánliszt... A gesztenyeliszt is eléggé szénhidrátdús. Ez a magyarországi paleóban is OK. A külföldiek a rizstől a krumplin át egyes hüvelyesekig sok dolgot képesek megengedni, ahogy észleltem, de ebbe igazán sosem mentem bele, a redditen pl. elég gyenge a paleós szakasz, a ketó sokkal népszerűbb, úgy látszik, engem pedig zavar a paleo akár nyomós ok nélkül is korlátozó volta, miközben nekem megvannak a saját korlátozó tényezőim, a hús szinte teljes hiányával kezdve. A ketó és a low-carb jobb.
Az 50 gramm sokaknak a ketó határ, ami persze ebben a formában nem igaz, a legtöbb ember nincs tartós ketózisban ott, de a low-carb határ sokkal magasabban van. Azt hiszem, 100-at már olvastam külföldi site-okon is... De végülis egyénszinten ez mindegy, mindenki kövesse azt, ami neki jó. 100 gramm nekem brutálisan, egészségtelenül sok, illetve sok hónap alatt vissza tudok rá szokni valahogy anélkül, hogy folyamatosan mérgezve érezzem magam, de azért távol esik az ideálistól.
Ketóra (az extrém eseteket kivéve) láttam már 50, 30 és 20 grammot is. A reddit nagyon 20 grammos, a magyarok 30-50 között szeretnek lenni, ami nekem nem logikus, mert sok embernek az túl sok s nem az a ketó, hogy 30 gramm alatt maradnak, hanem az, ahol ketózisban vannak. Nekem a 40 gramm a határom, ott már bizonyosan ketózisban vagyok s ott is maradok. A 20 gramm a legépeszűbb fix határ, mivel az már tuti ketó (esetleg 1-2 speckó embert kivéve, de ennyi milliárd embernél szinte mindenre van kivétel). Fölötte lutri, ha nem ismerjük a saját határunkat.

Nekem az első szigorúan paleo napom 208 gramm szénhidrátot tartalmazott, minimális gyümölccsel és paleo keményítővel. Soha nem volt ketóhoz illő, 40 gramm alatti napom, amíg paleóztam, én annál sokkal többet vittem be zöldségből s minden más ételemben van szénhidrát, a kókuszzsírt kivéve. Egyesek paleóban napi több banánt esznek (gyümölcsre sosem láttam kifejezett tiltást, aszalt gyümölcsökre persze igen), mások rengeteg tápiókás sütit vagy kenyeret. Úgy tudom, a zab is meg volt engedve, csak azért került ki, mert a népek nyakra-főre használták pici mennyiség helyett (miért volt benne eleve, nem tudom, talán mert gluténmentes, rostos, nem magas GI-jű? plusz roppant hasznos és népszerű tud lenni. nekem nem, mert szénhidrát, de a népek imádnak sütni vele s ott a zabkása is). Nyilván alapvetően nem illendő özön gyümölcsöt és keményítős sütit enni paleóban, de attól még megengedettek és egyesek kihasználják. De zöldségből és annál is szénhidrátszegényebb cuccokból is gyerekjáték 100 gramm fölött maradni. Az első paleo hónapomban bizonyára azt tettem, utána mentem 80 alá, ami komoly, bár nem nagyon nehéz lépés volt, való igaz, a paleo sok szénhidrátdús terméket kizár.
De paleo nélkül is könnyű 80 gramm alatt maradni, ha az embernek már van némi gyakorlata. Én ezt szoktam csinálni. Évtizedekre elhagyni mindenfélét, az számomra zavaró és feleslegesnek is érzem. A glutént hagyja el az, akinek előnytelen, ugyanez a laktózra s a hüvelyesekre. Én használom mindhárom csoportot, ketóban különösen, hiszen ott eleve szűkebbek a lehetőségeim. Nem alapozok rájuk, de vannak és színesítik az életemet :) Amíg alacsony a szénhidrátbevitelem, nagyon jólesnek.

7 hónapja
#6212
OverweightPork 298
reply to shinita's post #6209
Hát én nem tudom, honnan szedted az infóidat a paleóról, hogy ott tömény keményítők is volnának... Én Szendi Gábor könyveiből tájékozódom a paleóról, őrá sok magyar paleós durcás mert úgymond „megengedő” paleót hirdet, de még nála is kapásból tiltva van kb minden ami keményítőt tartalmaz. Gabonafélékből egyedül a zabot engedi meg, de még azt is csak úgy, hogy hozzáteszi, hogy „kompromisszumként”! Azaz igazából azt se javasolja csak az szerinte kevésbé rossz mint a többi.
Amúgy meg hogy mi lowcarb és mi nem, stb, én elsősorban egyes angol szerzőkre hagyatkozom, elsősorbanis Gary Taubes könyvei a „szentek” nekem. Ennek tükrében, a lowcarb határa valahol úgy 50 gramm CH környékén van. Jó, persze ez egyénenként változó, de úgy nagy általánosságban és „hivatalosan”, ha használhatom e szót e kontextusban... Ami ettől több, az egyszerűen nem lowcarb és kész. Nekem biztos nem az.
A paleóban persze valóban könnyen lehet efölé menni, az igaz, bizonyos gyümölcsökkel stb, de csak ALKALMANKÉNT és RÖVID IDŐRE, és még amikor ez megtörténik akkor se olyan rossz a helyzet mint a megszokott nyugati táplálkozás során, mert nemcsak a CH mennyisége számít de az is milyen fajta: konkrétan, mennyi a GI -je! Azaz a glikémiás indexe. Ugye, milyen gyorsan szívódik fel. És monoszacharid vagy diszacharid, azaz kell-e a lebontásához inzulin vagy sem. Stb.
Szóval, a szememben a paleo - ha jól csinálja valaki! - egészen bizonyosan lowcarb, legalábbis hosszútávon, az „átlagot” figyelembe véve. Nem keto, az igaz, azt elismerem, bár egy paleós ha komolyan veszi a dolgot, vélhetőleg jó sok alkalommal kerül ketózisba is rövidebb-hosszabb időszakokra, akkor is ha nem tud róla. A paleo a szememben egy olyan lowcarb, ami a ketózis határán „egyensúlyoz”, hol belecsúszik, hol kijön belőle.
Nyáron, gyümölcsszezonban, vélhetőleg nem lesz ketózisban, ezt magam is így gondolom. Télen annál inkább... Épp ahogy őseink éltek, amikor még nem voltak fagyasztott zöldségek meg ilyesmik télire.


7 hónapja
#6211
shinita 2 1
reply to HUNited's post #6204
Érdekel a kenyered, leírnád a receptjét? :) Gép az nem kell, nekem volt, kizárólag hátrányát tapasztaltam, kézzel sokkal gyorsabb, egyszerűbb, szebb és jobb. Igaz, én sose fogtam fel, minek hosszan dagasztani, én csak összekeverem és kész (no ez nem mindig megy gyorsan, így pár perc dagasztás azért lehet benne), az eredménnyel nagyon meg vagyunk elégedve. A gép sosem tudta rendesen összekeverni a dolgokat és a sütést nagyon elrontotta. Nyilván van, akinek működik, nekem csak gondot okozott s ha géppel megcsinálható, akkor kézzel is.
Pár évtizede sütök kenyeret, egy éve keto kenyeret is (erősen átalakítottam egy receptet, mert az eredeti elég ízetlen volt, csupa glutén és rost), receptkönyveim is vannak, de az új receptek is érdekelnek s odavagyok a paradicsomért :)
Ma pl. normál kenyér készült (sok liszt, főleg teljes kiőrlésű, mert az sokkal finomabb számunkra, de azért len és szezám is akadt benne, mint mindig), holnap sütöm a saját extrém szénhidrátszegényt, ami kb. fele fehérje, fele zsír, ha a kalóriát nézzük. Laktató, bizonyára, de nagyon sokat meg tudok belőle enni (hisz saját készítésű, finom kenyér), így kis mennyiségben készítem és próbálok önfegyelmet előcsalni magamból. Inkább akkor csinálom, ha van itthon normál kenyér (ami annyira nem ízlik, de azért fél kilót simán betolok, ha ráesek) vagy ha marmités-vajas kenyeret akarok enni. A marmitét nem tudom másra kenni, ahhoz rendes, puha, élesztős kenyér kell. Szerencsére liszt nem kell hozzá, hatalmas élmény volt ezt megtudni sok évvel azután, hogy alapvetően elhagytam a kenyeret. A kenyérnek megvan a maga szerepe, legalábbis sokunk életében. Van, aki vígan eszik húst zöldséggel és kész, én nem vagyok ilyen. Jó, vígan eszem tojást zöldséggel, az OK, de azért más is kell, csoki, süti, kenyér, olajos mag nasi, jégkrém, miegymás. A kenyérrecept kifejlesztése óta ez mind remekül belefér a ketóba, kár, hogy nekem a nem ketó dolgok is túlzottan tetszenek. De holnaptól azért megpróbálok ketózni, legalábbis amíg be nem indul a szőlőszezon, bár végülis az is beleférhet a ketómba, de idén sokkal több szőlőnk van. Inkább télen szoktam ketózni.
S persze vannak kenyér szerepkörű dolgok is, amik megfelelhetnek kenyér helyett, csak nagyon mások. Én csak akkor sütök kenyeret, ha kifejezetten puha kenyér kell vagy unom a tojást s kell valami fehérjedús dolog.

7 hónapja
#6210
HUNited 460 83
reply to krzis's post #6208
"Szakértő" munkatársam ajánlotta ezt a típust, mondván hogy elöl hátul hidraulikus tárcsafékes, jó minőségű, jól kezelhető gép. Voltam bent a boltban, és "kipróbáltam" (már amennyire a próbasávban ki lehet), a mostani bringámhoz képest valóban álom. És bringaboltokban nem láttam ilyen árkategóriában kétszeres tárcsafékeset (főleg nem hidraulikusat). A gumimérete azonos, mint a mostani citibike-om mérete (700 x 38). Ennél keskenyebbet én még csak országúti kerékpáron láttam, azt meg nem szeretnék (treking = félig monti félig city, de nulla országúti, amennyire én tudom).
Ha van esetleg konkrét ajánlott modell, ami szerinted ideálisabb választás dimbes dombos, de többnyire városi használatra, akkor ne habozz elküldeni a linket :)

7 hónapja
#6209
shinita 2 1
reply to OverweightPork's post #6202
A paleo gyakran low-carb, de nem mindig, simán lehet szénhidrátdúsan csinálni, én úgy kezdtem anno (aztán hagytam is az egész paleót, mert nekem értelmetlenül korlátozó, de azért sokáig közel álltam hozzá, mert a nekem egészséges, kényelmes, morálisan valahogy étrend is hasonló).
Az épphogy low-carb és a kb. semmi szénhidrát nagyon távol áll egymástól, egy csomó kisebb, nem aktív nő helyből szénhidrátszegfény étrenden van, amikor szénhidrátra alapoz. Legalábbis úgy vettem észre, a sima low-carb 150-160g nettó ch-t jelent Magyarországon, a cukorbetegek sokszor ezt követik, kenyérrel meg minden, ez normál étrend, csak icipicit odafigyelve. A 160, a 80, a 40, a 20 és a 10 nekem külön világot jelentett, mindig drasztikus módosításokat igényelt a felezés. Persze van, aki 300-ról megy le 15-re, gondolom, ízlés dolga is ez, nekem fontosak a szénhidrátjaim s csak mert kihagyom a gabonát és a cukrokat, még mindig rengeteg szénhidrát marad. Igazából évekig tartott, míg elimináltam azt a veszélyt, hogy csak zöldséggel elrontsam a szénhidrátszegénységet. Gyümölccsel persze túl könnyű, a paleóban pedig tömény keményítők is vannak, no azokkal én mindig óvatosan bántam.

A fogyás szükséges és elégséges feltétele a kalóriadeficit. A szénhidrátot akár emelhetjük, mégis jobban fogyunk, ha a deficit nagyobb. Más kérdés, hogy ez nem a tipikus eset, de annyira azért nem szokatlan. A szénhidrát sokakat jól laktat s ott a térfogat, az élmény... Ha az ember tömény ketós édességeket (vagy akár olajos magvakat, én sokszor hatalmas mennyiségeket tolok be napi szinten csak földimogyoróból) eszik a könnyedebb szénhidrátos édességei helyett, könnyen elszállhat a kalóriákkal. Évek után is rácsodálkozom, hogy milyen bitang tömény egy igazán zsíros édesség s mennyire könnyű megenni :) Igaz, laktatni laktat, de ez a hagyományos (szintén zsíros) sütikre is igaz nálam (az olajos magvak általában rosszul laktatnak, az veszélyesebb). Rengeteg ketós szállt már el fatbombokkal. Nagyton, nagyon, nagyon sok esetről olvastam, ahol nem történt fogyás, nagy felesleg és igazi, fegyelmezett ketogén diéta mellett sem. A keto nem csodaszer, nem véd a túlevés ellen - csak sokunkat jelentősen segít benne.

7 hónapja
#6208
krzis 1880 1
reply to HUNited's post #6207
Súlycsökkenés SZUPER!!, csak így tovább!
Akkor már értem az "anaerob" részt is!
Bicajt megnéztem, ha rászánod magad, akkor én egy kicsit kevésbé ballonos kereket ajánlanék (azzal jobban tudsz haladni aszfalton / persze ha oda szánod és nem erdőbe) Féktárcsa meg kell Gödöllő környékén. Nézz azért körbe még kerékpárboltban is, mert lehet, hogy ebben az árkategóriában találsz ár/ érték arányban megfelelőbbet,de ami fontos, hogy tapasztalatom szerint jobban értenek a méret kiválasztáshoz, mint az említett tömegsport boltban. A lényeg, hogy leszálláskor nehogy fennakadjon az, aminek nem kéne ! :)

7 hónapja
#6207
HUNited 460 83
reply to krzis's post #6206
Igen, én is azt szeretném, de ha egyszer Gödöllő olyan, hogy dombra fel, dombról le, akkor mit csináljak? (azon túl, hogy máshol tekerek, de az autóm nem alkalmas bringa szállítására)
Szóval vagy nem bringázom (és azért ez a realitás, mert olyan sokat nem tekerek), vagy igen, és akkor bizony felmegy ebbe a tartományba sec perc alatt.
Hiába na, azért a 101 kiló ami még most is vagyok (145-ről indultam), képes érdekes dolgokat produkálni.
Mondjuk tervben van az ócska ütött kopott city bike lecserélése egy trekkingre (https://www.decathlon.hu/trekking-kerekpar-riverside-id_8405264.html), de ez már csak jövő évi projekt lesz. Addigra lemegy még legalább egy 20 kiló, és bírni fogom, remélem. MTB nem kell, nem akarok hegyi körülmények között tartósan tekerni.
Addig is, rámegyek a saját súlyos edzésre (most kezdem), mert meglepő módon azzal jobban tudom kordában tartani a pulzusom. Illetve a napi 20 perc - bő fél óra gyaloglás, de az már régóta van.
Meg remélem hamarosan újraindul az asztalitenisz.

7 hónapja
#6206
krzis 1880 1
reply to HUNited's post #6203
És még valami megragadta a figyelmemet a hozzászólásodból. Mégpedig a “halálközeli” anaerob zóna. Nem kell anaerobban kínozni magadat feltétlenül, mert a zsírégetéshez oxigén kell, ami ugye anaerobban nem sok van. Tartsd a pulzust zsírégető tartományban (max. Pulzus 60-70%-a, de nézz utána). Ez pedig nem megterhelő. Én végig ebben a zónában “utaztam”, utazok.

7 hónapja
#6205
krzis 1880 1
reply to HUNited's post #6203
Lesz jobb is, csak darálj kitartóan!! A 234 nap már valami, látszik, hogy elhatároztad magad!! Gratulálok én is!!

7 hónapja
#6204
HUNited 460 83
reply to larkincross's post #6201
A vega/vegán lét és a ketó/lowcarb diéta nem zárja ki egymást.
Annyit megfontolhatnál OverweightPork gondolataiból, hogy a szénhidrát csökkentésével esetleg érnél e el eredményeket. Ehhez vannak nagyon jó termékek a piacon, én is kenyeres vagyok, így megértelek. Magam sütöm a kenyerem, van egy nagyon jó receptem, aminek az íze is fantasztikus szerintem. Ez nem feltétlen low carb recept, viszont a benne lévő magok, paradicsompüré, olívaolaj miatt viszonylag "zsírosabb". Ha van (kenyérsütő)géped, szívesen megosztom veled. Ha nincs, akkor javaslom próbáld ki a Lidl áruházakban (és Pest megyében a JóKenyér pékségekben) kapható TrendX kenyeret, roppant finom, igen zsíros és laktató, és alig van benne szénhidrát.

Ui: én nem folytatok LowCarb diétát, főleg most a gyümiszezonban :) De az tény, hogy nagyon sok embernek jól működik, a divattól függetlenül. Ezt leszámítva viszont a keretemből mindig a szénhidrát szokott megmaradni, a fehérje pedig jelentősebben felette van (1500-1600 kcalt eszek, a keretem 1750, fogyókúrás beállítás tehát 50% ch 20% fehérje 30% zsír).

7 hónapja
#6203
HUNited 460 83
reply to krzis's post #6200
Fúú, ezt nagyon jól összefoglaltad, és minden szavával egyetértek, nagy részét magamon is tapasztalom (bár a 30 km/h-s bringázásnál még nem tartok, nálam a 15 km/h tempó is halál közeli állapotot hoz - tartósan anaerob zónában -, bár elég nagy szintkülönbségek vannak).
Gratulálok az eredményedhez!

7 hónapja
#6201
larkincross 374
reply to OverweightPork's post #6198
Nem követek semmilyen diétát. Életmódot váltottam. Ketogén nálam kizárva. Nem vagyok húsevő. Leginkább sajtot eszem zöldséggel, vagy valamilyen vegafasírtot zöldséggel. Szénhidrátot sem viszem túlzásba, de a főzelékhez nekem kell egy kis kenyérféleség. De az is leginkább korpás vagy teljes kiőrlésű. Köszi a tanácsot, tudom, hogy te vagy a ketogén diéta élharcosa. Amerikában nagy divat.

7 hónapja
#6200
krzis 1880 1
Ma van az 1654. napom (kb. 4,5 év; -53 kg; kor/nem 56 év/férfi; súly: 135 kg vs 82 kg) tapasztalatok (nem feltétlenül sorrendben, csak ahogy eszembe jut éppen és hangsúlyozottan rám nézve igaz) "schlagwort-okban"egy kis pozitív feltöltődéshez,ha valaki arra vágyna

1.Minden nap szigorúan vezetem a "bázist" (kíméletlen vagyok magammal szemben,ha túlzabáltam magam, azt is írom), kár homokba dugni a fejem alapon.
2.Minden nap egy új nap és tiszta lap. Nem érdekel, hogy előtte túlléptem a keretet, vagy sem.
3. Minden nap (esőben, hóban is!) mozgok (ma is). Munka után kezdetben gyalogoltam (fél órával indultam, majd másfél óra volt a végén), később, ahogy egyre több időt kellett volna tölteni a gyaloglással, biciklire váltottam (futni utálok, meg nem is javasolt túlsúlynál). Itt is előbb 20 perc, manapság meg 1-1,5 óra (ha kell este 8-kor indulok). Mindkét mozgás esetében a tempót folyamatosan fokoztam. Példa: gyaloglás 4km/ óra - az időszak végén 8km/óra;bicaj 10km/óra - ma már 30km/óra átlag. Hihetetlen, de a súlycsökkenéssel és az edzettséggel nálam ez így működik. Ezen belül: gyalogolni kezdetben sík terepen, a végén pedig már meredekebb részeken. (szerencsés vagyok, nálunk van mindkettő). Bicikli: kezdetben sík terepen, aztán mtb-al a hegyen, ma már vegyesen országúti kerékpár és mtb.
4. Az étel csomagolásokon és a bázisban feltüntetett kalóriák stimmelnek, lehet rájuk alapozni, azonban a sport résznél a "bázis" kicsit/nagyon téved (persze ez edzettségi állapottól is, meg sok egyébtől is függ, amire azért egyénre szabva felkészülni, receptet adni,valljuk be, nem lehet), vagyis néha jelentősen többet számol, ami félrevezető. Példa esetemben: tegnap bicajjal (átlag sebességem 27,9km/h volt 47km távon) mentem 100 percet, ami a bázis szerint 1096 kcal fogyasztás közepes tempóban, míg a valóságban csak 53 percet (581 kcal-t) számolhattam el. A mérést pulzusmérős kütyüvel végeztem. A rossz hír, hogy ez utóbbi adat a megfelelő, vagyis nálam az említett időtartamban és edzettségi állapot, súly, kor stb. mellett csaknem dupláját számolná a bázis kalkulátora.Lassú tempónál ugyan ezt a számot a bázis 100 percre 822 kcal-ra hozza ki, ami ugye azért megint csak nem 581 kcal, a gyors tempót meg le sem írom. Azt pedig mindenki döntse el, hogy a 27,9-es átlagsebesség lassú, közepes,gyors, vagy netán intenzív e! Gyaloglásnál ennyire nem veséztem ki, meg régen is volt már, de ott is azt vettem észre, hogy többet számol.
5.A mozgás során felhasznált és mért kalóriákból az alapműködéshez használt kalóriát le kell számolni!
6. A 4. 5. pontban leírtak miatt lehet nagyon mellényúlni! Javaslom pulzusmérő és egy olyan szerkezetet, vagy applikációt használni, ami reális adatot szolgáltat és azt beírni a bázisba! Én ebbe nagyon belefutottam, de idejében észrevettem.
7. A bázis súlygrafikonja nálam szenzációsan bevált, minden nap este mértem/mérem magam és a meredekség csökkenése (már ha valaki fogy) látványosan mutatja a súlycsökkenést, ami így tudat alatt, pszichésen is dolgozik! (én elég vizuális típus vagyok)
8. A fogyás periodikus volt nálam, ami azt jelenti, hogy egy spirál alakot képzelj el, ami kb. két hetes időszakokban egyre lejjebb és lejjebb ment. Minden spirál fordulónál a súly egy, a korábbi szintnél magasabb szintre ment vissza (hízás), de utána a leszálló ágban már sokkal nagyobb volt a csökkenés (fogyás), ezért a következő spirál forduló már egy alacsonyabb szintre tudott csak "visszakapaszkodni". Sokszor 10-14 napig SEMMI, de SEMMI!! nem történt, pedig mindent úgy csináltam, mint addig. Na ezt az időszakot kell lelkileg kibírni, aztán pedig hirtelen jön (mert jönni fog!)a 2kg-3kg mínusz, ami újabb löketet ad, csak kitartás!
9. 2-3 kg le fel csúszkálás teljesen normális ezt is nevezhetjük a "sprirál effektus" részének. Tapasztalatom (és okosabbak)szerint ezt a szervezet víztartalmának váltakozása okozza.Ez az ingázás az aktuális súlytól független, megcsinálta 130kg-nál is és megcsinálja a mostani 82 kg-nál is!
10. Mindent ettem/eszek, csokit tésztát, somlóit és minden tiltott dolgot, amíg volt/van "keretem" (értsd kalória).HA elfogyott a keretem és még enni akarnék , akkor inkább teszek egy plusz sétát, kört, gyalog vagy bicajjal. Persze egy idő után sajnáltam a kalóriákat csokira "költeni", ezért inkább zöldséget, gyümölcsöt ettem. Úgy kezeld a kalória keretedet, mint egy pénztárcát! Ha többet akarsz enni, akkor dolgozz, ha pedig kiürült a tárcád, akkor húzz egyet a nadrágszíjon!
11. Húsfélékből szinte csak a fehér hús maradt meg (azért van néha csülök is az asztalon!), tehát mondhatom a fentiek összegzéseként, hogy az életmódváltás a kalóriaszámolással automatikusan kialakul!
12. Meg lehet csinálni! Nálunk van három gyerek (teendő is van azért velük), és van egy mindenben támogató feleségem is (ezúton is köszönöm neki!), aki azt is elnézi, hogy egy izzót nálunk fél éves projekt kicserélni! (és még csak nem is sarkítottam!)
14. Kezdetben 1.500 kalóriát határoztam meg mint, mint "fogyasztható" célt. Ma már van olyan "fehér holló" nap, hogy 4.000 kalóriát eszek (!) de ugyan ennyit le is dolgozok!!!
15. Nem két fillér betartani a szabályokat (pl. én vettem bicajt, gps kütyüt), de ha kiszámolod, biztosan olcsóbb, mint később folyamatosan gyógyszerekre költeni.
16. Ne felejtsd, ha lefogytál, az a projekted első része! A második rész (súlymegtartás) csak ezután jön, ami szintén nem könnyű, de már helyzeti előnyben vagy, lelkileg is!! Sajnos a kitartás (bár én inkább makacsságnak mondanám már) szükséges, a probléma azokat sújtja jobban, akik csak ránéznek valamire és már híznak is!

Üdv' És sok sikert!!

7 hónapja
#6199
larkincross 374
reply to Tagsi's post #6197
Régen én is azzal biztattam magam, hogy biztos izmosodtam és az meg nehezebb. De elszomorítottak, hogy ahhoz sok idő kell és ilyen rövid idő alatt csak fiatal fiúknál lehetne eredményt elérni. Mivel centiben nem mérem magam minden héten, ezért azt nem tudom, hogy pont ezen a héten kevesebb lettem-e valahol. De a ruháim folyamatosa bővülnek. Tudom, hogy számos dolog befolyásolja, csak azért mégis na. És tudomásul kell vennem, hogy már nem vagyok 20, sem 30 éves. Úgyhogy talán betudom ezt a változó kornak. Köszi a biztatást.

7 hónapja
#6202
OverweightPork 298
reply to larkincross's post #6201
Hát, még ezt se mondta nekem senki hogy „nagy harcosa” vagyok a ketónak... Bóknak veszem a szavaidat, köszi, bár ha már „nagy harcos” vagyok, akkor se a ketó nagy harcosa, hanem inkább úgy általában a „lowcarb” nagy harcosa! A ketó a szememben olyasmi amiről magam is tudom, nem mindenki képes követni, bár HA mégis követi, csodás eredményeket produkál!
Természetesen a keto is a lowcarb irányzatok része, emiatt, meg amiatt is mert azt követem, kedves nekem. De a paleo is lowcarb végsősoron, s az én ketóm szigorítva van egy csomó mindennel ami a paleóból jött be.
Ismétlem azonban a lényeg a lowcarb. Azaz hogy szénhidrát kb SEMMI! Ez a lényeg. Mélyen hiszek abban, VÉGSŐ SORON __MINDEN__ fogyókúra amiatt sikeres - már ha az! - mert az illető kevesebb szénhidrátot fogyaszt. Mert aki fogyizni kezd, csökkenti ugye a kalóriakeretét. Hiszen tudja, az fontos. És mit szór ki először az ételei közül? Az olyasmit hogy csoki, cukor, süti, édes italok, kóla, pizza... kevesebb kenyeret eszik, kevesebb tésztát... És ez mind SZÉNHIDRÁT!
Lehet hogy nem kezd ketózni, lehet hogy eszik ezentúl is kenyeret stb, de KEVESEBBET, azaz egy rakás szénhidrát kiesik a táplálkozásából, és EMIATT fogy, az már mindegy emellett ő vegán étkezést követ, vagy Atkins diétát, vagy akármi mást, akár valamiféle hülye babonát is hogy holdállásokra meg csillagjegyekre alapozva böjtöl vagy váltogatja hogy milyen ételcsoportot eszik. Mindegy. A lényeg hogy a szénhidrátbevitele csökken, és EMIATT fogy!
Ha a szénhidrátbevitel nem csökken, nem is fog fogyni. Én ebben hiszek, ennek vagyok a „harcosa”, a ketó csak ennek a legszélsőségesebb formája ami nekem bevált, emiatt kedves a szívemnek, s mert maximalista vagyok igyekszem ajánlgatni, de magam is tudom, nem mindenki alkalmas rá „lélektanilag”. De aki nem vállalja annál is a lowcarb az ami segíthet, mert más nem.
Azaz, ha nem is leszel ketós, szerintem igyekezz még tovább csökkenteni a szénhidrátbeviteledet. Egyszerűen egyél mást helyete. Az hogy például fogyasztasz kenyeret is, már eleve rém rosszul cseng a „fülemnek”. Nekem semmi bajom se történt tőle hogy lemondtam róla, talán az első héten hiányzott, aztán nem, még csak nem is gondolok rá.
Hidd el semmi olyasmit nem ajánlok amit magam is ki ne próbáltam volna! Nem azért ajánlgatom mert Amerikában ez „nagy divat”. Szeretem Amerikát, oké, ez igaz, de nem vagyok se anglomán se divatmajom, és sok dolog van ám Amerikában ami nekem se tetszik! Hiszek benne hogy az USA a létező országok legjobbika, oké, ez igaz, de az is mély meggyőződésem hogy ettől még rémségesen távol áll a tökéletességtől! (Ha tökéletes volna, Trump nemhogy elnök nem lehetne de a jelölésig se jutott volna el. A fegyvertartási szabályokkal se értek egyet, stb.)
Eleve, erről a ketogénről NEM IS TUDTAM korábban, magam jöttem rá: amint itt a Kalóriabázison regisztráltam s elkezdtem vezetni a fogyásomat, rájöttem, eszméletlen sebességgel fogyok már az első nap után is! Nem értettem, mi az oka. Kerestem az okot. És rájöttem: minthogy kedvenceim a sajtok amiket végre megengedhetek magamnak nem úgy mint amikor még tök csóró voltam Magyarországon, emiatt nem akartam lemondani róluk most hogy van pénzem sajtokra bőven, s inkább a szénhidrátos kajákról mondtam le! És EMIATT fogytam eszméletlenül! Ennek utánanézve jöttem rá, a táplálkozásom bár még nem keto, de nagyon közel áll hozzá, s ez győzött meg róla hogy akkor akár át is térhetek végleg keto diétára. Így lettem ketós. Azaz lényegében magam jöttem rá, „ösztönösen”, csak mert nem akartam lemondani a sajtokról, s inkább a szénhidrátot mellőztem.
Tehát nem amiatt ketózom mert itt ez divat. Nem is tudtam róla korábban hogy létezik ilyesmi, mondom! Magam jöttem rá a jó hatására, emiatt ajánlom, mert meggyőzött az eredmény amit önmagamon tapasztalok!
A lényeg tehát a lowcarb. A keto ennek csak szélsőséges - bár épp emiatt nagyon hatékony! - változata.

7 hónapja
#6197
Tagsi 713 241
reply to larkincross's post #6192
Én belekalkulalnam, hogy izomban fejlődsz.
Az izom nehezebb ugyan annyi területi zsírral szemben.
Centiben változtál e?
Ha nőből vagy, számolj a ciklussal is. Menstruáció környékén nagyobb a vizmegtartas, ami szintén súly.
Egy hét -0.2 kgos fogyása miatt nem esnék kétségbe.
En excelben vezetem a napi mereseimet, ami számolja nekem a heti/havi fogyasokat. Van, hogy egy adott héten még több is volt a súlyom, aztán az az követőben meg volt egy nagyobb ugrás lefele.
Trillio apró dolog miatt lehet csak ennyi a mérleg.

7 hónapja
#6198
OverweightPork 298
reply to larkincross's post #6192
Az értelmes válaszhoz tudni kéne, miféle diétát követsz. Önmagában a kalóriamennyiség nem sokat mond. De így csak az „elemi ösztön” alapján én arra tippelek, egyszerűen az a baj hogy valamiféle „hagyományos” diélát követsz (ami mind értéktelen vacakság a szememben...) és nem valami lowcarb fajtát. A szememben ugyanis minden rossz forrása a SZÉNHIDRÁT, mint valamiféle ős-gonosz! Amennyiben a pajzsmiriggyel gond van nálad, azesetben már az alapból nagyon bekavarhat ha a napi szénhidrátbeviteled mindössze az 50 grammot meghaladja, szélsőséges esetben akár csak a 30-at is. Hiába kevés az össz kalóriabeviteled ekkor.
Szóval, ami engem illet én - de, ismétlem a részletes infók nélkül mert azokat nem közölted - „első blikkre” azt tanácsolnám válts ketogén diétára! Én azt követem, és 70 nbap alatt sikeresen le is mentem 91 kilóról 72.75 kg-ra, ami igencsak szép sebességű fogyás, nekem tehát nagyon bevált és tapasztalatból beszélek. Holott nem is 1500 kcal-okat eszem (az első 2 héten ettem csak annyit), hanem inkább 2000 és 2500 között valamennyit. Aztán mégis ilyen szép az eredményem. Ráadásul eközben semmit nem is sportolok! Mondom, a helyedben megpróbálnám! De ha nem is térsz át a ketóra, a lényeg hogy szénhidrátból minél kevesebbet! Ne hidd el a babonát hogy alapvető tápanyag. NEM AZ. A tested remekül megvan abszolút bármiféle szénhidrát nélkül is!

7 hónapja
#6196
larkincross 374
reply to HUNited's post #6193
Igen, pajzsmirigybeteg vagyok, alulműködik, de 16 éve szedek rá gyógyszert, úgyhogy az elvileg normális. Holnapután megyek nagy laborra vérvételre, úgyhogy majd meglátjuk, hogy mi lesz. Nem tudom, hogy milyen orvost kellene a témában felkeresnem, meg igazán nem is bízok bennük. Azért szoktam inkább itt a fórumokon olvasgatni. Jobban hiszek a személyes tapasztalatokban. Azért köszi a gyors válaszodat.

7 hónapja
#6195
shinita 2 1
reply to larkincross's post #6192
Heti fél kiló? Az remek tempó. Egyetlen hét nem számít. Nem tudom a paramétereidet, de az anyagcserénk úgyis elég változatos tud lenni hasonló adatok mellett is. Nos, nem egy ritka dolog, hogy 1500 kcal körül legyen valakinek a sport nélküli kalóriaigénye, sok alacsony, kisebb súlyú nőnek ennél is kevesebb. Extrém peches esetben jelentősebb túlsúllyal is ez a helyzet, de ott már valami nagy gond van az egészség körül.
Úgyhogy ha hosszútávon azt tapasztalatod, hogy ennyi evéssel és mozgással heti fél kilót fogysz, akkor bizonyára ilyen az anyagcseréd. Mivel nem koplalsz és mozogsz is, ez valószínűleg normál anyagcsere nálad, nem belassított, mint egyeseknél, akik rossz módszerrel fogynak.
A munka és az eredmény néha rossz viszonyban van. Én néha igazán sokat tettem és küzdöttem, az eredmény pedig nulla volt. Máskor pedig könnyedén és élvezettel fogytam, sajna ez általában a kövérebb korszakaimban történt, annyira nem meglepő módon... Van, akinek a súlytartás is nehéz és áldozatos, sajnálom is őket. Te azért haladsz, ha nem is olyan könnyen, gyorsan, mint egyesek.

Viszont ha nemcsak a tempóval van gond (mert az, ahogy már írtam, teljesen jó), hanem azt érzed, túl nagy küzdelem ez, akkor lehetne valamit módosítani. Ha sokat vagy éhes, próbálj laktatóbb ételeket enni, esetleg más elosztásban. Plusz mozogni is lehet többet, de nem ismerem a körülményeidet és én is ritkán teszem azt... De néha az a jobb megoldás, mert az embernek nem elég a kevés étel.

7 hónapja
#6194
larkincross 374
reply to HUNited's post #6193
Igen, pajzsmirigybeteg vagyok, alulműködik, de 16 éve szedek rá gyógyszert, úgyhogy az elvileg normális. Holnapután megyek nagy laborra vérvételre, úgyhogy majd meglátjuk, hogy mi lesz. Nem tudom, hogy milyen orvost kellene a témában felkeresnem, meg igazán nem is bízok bennük. Azért szoktam inkább itt a fórumokon olvasgatni. Jobban hiszek a személyes tapasztalatokban. Azért köszi a gyors válaszodat.

7 hónapja
#6193
HUNited 460 83
reply to larkincross's post #6192
Menj el orvoshoz, nézesd meg a pajzsmirigyed, és nézess egy vérképet.
Valamilyen emésztési problémád lehet.

Lehetséges még hogy a makród nem jó (pl szénhidrát alapú az étkezésed, de neked másik fajta menne jobban).

7 hónapja
#6192
larkincross 374
S.O.S. segítség! Van valakinek ötlete, hogy napi 1500 kcal étkezéssel és a 7 napból 6 nap edzéssel (alkalmanként 60 perc fitwalk vagy tae-bo edzés) miért csak -20 dkg lett a heti mérlegem eredménye. Igaz a múltkor azt írtam valamelyik fórumban, hogy én már mínusz dekának örülök, csak kevesebbet mutasson a mérleg. De mégsem. Nem örültem és igazságtalanságnak éreztem, hogy ennyi munka után -20 dkg az eredmény. Eddig a 146 nap alatt 10 kg ment le. Aminek nagyon örülök, de úgy érzem nincs egyenes arányosság a befektetett munka és az eredmény között. Van valakinek valami használható ötlete?

8 hónapja
#6191
drisztina 1322
reply to Meritre's post #6189
Ne fáradj, ennyi idő alatt én is kikerestem a problémád gyökerét (amit bevallom akkor is olvastam, de semmi kedvem nem volt részt venni egy, amolyan „süketek párbeszédére” hajadzó vitában*)

Az általad felhozott „raktározás dolog” egyáltalán nem azt jelenti, amit te megpróbálsz a fizikával összemosni, úgymint: „Mindig sokat derülök ezen "raktározás" dolgon. Kövezzetek meg érte, de fizikában nincs olyan, hogy energia nélküli mozgás. :D (Ergo ha nem eszel semmit vagy keveset, akkor nem fogysz mert raktározik a szervezeted.)…”

…hanem azt, hogy:
„Nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy ne együnk sokat, de arra is, hogy ne együnk nagyon keveset. Az alacsony kalória-bevitel (nők esetében kb. 1200 kcal, férfiaknál kb.1500 kcal alatt) meggátolja a zsírfelesleg felhasználást, mert szervezetünk úgy érzékeli, hogy nem kap elegendő mennyiségű táplálékot, ezért „szükségállapotot” hirdet: az éhezés elkerülése érdekében a bevitt tápanyagok lebontása és energiaként történő felhasználása helyett még inkább növelni fogja azok raktározását (zsír formájában). Napi munkavégzésünkhöz azonban energiára van szükségünk, ezért szervezetünk – mivel más tápanyaghoz nem tud hozzáférni – az izomfehérjét kezdi lebontani, ezáltal izomtömegünk csökken, a testzsírunk mennyisége pedig nő, vagy változatlan marad – tehát összességében megnövekszik a testzsír aránya. Az izomtömeg csökkenése lassítja az anyagcserét és a fogyást: mivel a szervezet energiafelhasználása az izomtömeg nagyságával egyenesen arányos, ezért a csökkenő izom mennyiséggel párhuzamban szervezetünk napi energiaigénye is egyre kisebb lesz, vagyis egyre kevesebbet ehetünk a visszahízás veszélye nélkül. Itt bezárul a kör: a „normál” táplálkozásra visszatérve testsúlyunk automatikusan növekedni fog.” …blablablablablabla.

Ezt szoktuk mi**, itt az oldalon „raktározás dolog” alatt érteni, és ha már ilyen sok tudomány lett megemlítve a hozzászólásodban (úgy, mint fizika, kémia, biológia, bár volt, aki csak a matekra hivatkozott), ne feledkezzünk meg a magyar nyelvről sem. Ebben az esetben a raktározás szót remélhetőleg tisztáztuk, viszont fontosnak tartom még megemlíteni (pontosan az ilyen félreértések elkerülése miatt) a „fogyás” szót is, mert ugye a fogyás történhet „okosan/egészségesen” és történhet „úgy ahogy”.
...az általánosságban ajánlott/elfogadott, okos/egészséges fogyás ismérveit, most nem sorolnám fel, (ha valakit érdekel, olvasson a fórumon vagy kérdezzen bátran)
…és van az a bizonyos „úgyahogy”; senki nem állította közülünk***, hogy nem lehet 500-800 esetleg a minimumnak megfelelő 1200/1500 kcal-val vagy az olyan sokat emlegetett BMR alatt "fogyni", sőt hosszú távon – drasztikusan alacsonyan tartott kalóriakerettel - biztos sikerülni fog mindenkinek… viszont, ha ez a keret nincs „összhangban” a testalkatoddal/szükségleteddel én bizony csak sorvadásnak nevezném, de ez már csak az én véleményem****

…és hogy a hozzászólásomat per pillanat melyik (fizika, kémia, biológia) tudománnyal szeretnéd megcáfolni, rád bízom (és kíváncsian várom :) )


*itt viszont fontos megjegyeznem: megemeltem azt a nem létező kalapomat feketeinci (6174.számú) hozzászólását olvasva, egyszerűen imádtam <3 és az is lehet, egyszer lopni fogom (persze szigorúan csak is forrás megjelöléssel! :))
** mi = akik nem csak magunkat, de másokat is becsapunk/félrevezetünk.
***hogy ki tartozik a „közülünk” közé? no, ezen még gondolkodom, de csak akkor, ha igazán érdekel.
****hiszen tudjuk, ugyan egy nyelvet beszélünk, de a szavak mindenkinek mást jelentenek.

8 hónapja
#6190
drisztina 1322
reply to Meritre's post #6189
Szeretném, ha ezt kifejtenéd bővebben. (nem azt, amire most, hanem azt, amire kiindulva válaszoltál)

8 hónapja
#6189
Meritre
reply to feketeinci's post #6174
Az lehet, hogy az iskolában külön tanultad a fizikát a kémiától és a biológiától, de a világban ezek a törvények együtt érvényesek. ergo egyiket se tudod megkerülni. Próbálom leegyszerűsíteni: a kémia a miből, a fizika a miért és a biológia a hogyan.Talán így érthetőbb. ::) Mivel ezt az egészet magadért csinálod magadnak kell megfelelned.Én csak az önbecsapásra és egyesek félrevezetésére hívtam fel a figyelmet. Azt azért nem kéne..

9 hónapja
#6187
sinnesro
Havi huszonkilós fogyásokat ír elő a sokszor 300 kiló feletti pácienseknek. Még a gyomorműtét előtt.
De imádom ezt a műsort, leginkább a kórosan elhízottak önbecsapásai, másokra mutogatásai és magyarázkodásai miatt. :-)
Persze nagyon sajnálom is őket, mert amíg ezt teszik, nem bírnak megszabadulni a súlytól. Meg azért is, mert legtöbbjüket abuzálták kiskorukban, és védekezésből ettek és növesztettek zsírpáncélt magukra.

9 hónapja
#6186
HUNited 460 83
reply to GigiAngi's post #6183
250 kilós emberekről beszélünk itt. Náluk elérhető. Én 146-al indultam, és nálam is volt olyan hét, amikor az 1500-1600 kcal-al amit eszek több mint egy kilót fogytam. Aztán ahogy közelítesz a 100 kilóhoz, lassítani kell, mert onnantól már nem kellene ilyen ütemben fogyni. Akkor inkább növelni kell a keretet.

9 hónapja
#6185
HUNited 460 83
reply to OverweightPork's post #6184
TLC egy digitális platformokon elérhető, életmóddal foglalkozó kereskedelmi csatorna. Travel and Living Chanel.

Digi, UPC előfizetőknek tuti elérhető. Maga a műsor viszont a neten is elérhető sorozatos oldalakon.

9 hónapja
#6183
GigiAngi
reply to feketeinci's post #6182
Tehát heti egy kilónál több is egészséges nagy túlsúly esetén? Végképp nem értem...

9 hónapja
#6184
OverweightPork 298
reply to feketeinci's post #6182
Érdekes, hogy írod hogy 1200 kcal-t ajánl. Én magamnak 1600-at állítottam be az igaz, ami jelentősen több mint az 1200, ennek ellenére, gyakorlatilag majdnem mindig csak 1200 körül eszem, azaz, nem használom ki az 1600 -as „keretet”, mert 400 de gyakran 500 vagy 600 kcal-lal is kevesebb amit beviszek. Nagy átlagban tehát mondható 1200-nak a bevitelem. Persze ez kizárólag amiatt lehetséges mert keto diétát csinálok. Így alig vagyok éhes. Mondjuk, vannak nehéz pillanatok így is, de kizárólag estefelé, lefekvés előtt... olyankor csinálok vagy két-három deci vizet amiben feloldok egy jó adag sót, meg mindenféle (több fajta) ételízesítő port, megiszom, aztán oké, azzal kibírom.
De meg is van az eredménye: ma reggel már csak 81.7 kiló a súlyom! azaz, az összes fogyásom eddig 9.3 kiló, holott csak múlt hónap 17-edikén kezdtem! Tehát 18 nap alatt ment le ennyi Mondható hogy kb fél kiló naponta.
Na most ezt azért írtam ide, mert érdekes hogy ez ugyanaz a bevitt kalóriamennyiség kb mint amit a doki ajánl. Hm, az a doki tényleg tudhat valamit, érthet a szakmájához...
Megnézném én is azt a filmet de nem tudom mi az a TLC. Megvan esetleg a netflixen is, legalább angolul?

9 hónapja
#6182
feketeinci 9
reply to GigiAngi's post #6181
A TLC-n van az a műsor, aminek a címe Élet 250kg felett.
Szeretem nézni, nem azért mert gyönyörködöm a hatalmas testek látványában, és nem is azért mert jobban érzem magam látván hogy még nem jutottam idáig.

Nekem az az érdekes, hogy ezek az emberek hogy jutottak el odáig, hogy a környezetük hogy viszonyul hozzájuk.
Csodálatosnak tartom a dokit, aki észre veszi hogy a fizikai tünet (óriási elhízás) mögött pszichikai probléma áll. Ha a beteg partner a kezelésben sikerül a kezelés, ha nem, akkor sajnos nem hepiend a vége. Volt már olyan eset is amikor partner volt ugyan, de sajnos a betegségek amit a hízás alatt jelentkeztek, nem voltak kezelhetők.

Érdekes, hogy a doki (dr. Younon Nowzaradan ) mindenkinek 1200 kalóriát ajánl, és megvárja az eredményt hogy tudja-e a beteg egyedül (vagy családja segítségével) betartani ezt, produkálva az elvárt havi több mint 10kg-os fogyást. nem kórházban kezelik, diétáztatják, otthon és egyedül küzd, mert meg kell tanulnia hogy mit ehet. Van akinek nem sikerül, de azt sem jojónak tekinti, annak nem sikerül, mert nem képes rá. Sokszor küldi a betegeket terápiára (pszichiáter vagy pszichológus), mert szükség van rá.

9 hónapja
#6181
GigiAngi
reply to feketeinci's post #6178
Leszögezhetjük hogy a koplalás tüneti kezelés és jojóhoz vezet.

9 hónapja
#6180
louwEEh 1
OverweightPork
A súlymérést ajánlott hetente 1 alkalommal, ugyanabban a napszakaszban, és hát ugyanolyan feltételek mellett ( ha elötte szoktál wc-re menni az..) mérni. Ez pont azért, hogy kivedd az ilyen nem biztos tényezőket :D. Naponta mérni tök felesleges. Illetve a minimum mennyiség, ami megvan jelölve a cél beállításánál, az nem viccből van, lehetőleg tartsd be (BMR).

9 hónapja
#6178
feketeinci 9
reply to GigiAngi's post #6176
Közismert tény az is, hogy pl. az alkoholisták soványak, pedig rengeteg kalóriát visznek be a piával.
Mégsem lehet ez a megoldás a súlycsökkentésre :)

9 hónapja
#6177
HUNited 460 83
reply to GigiAngi's post #6176
Kicsit más amit írsz, mert a kiinduló pont nem a habzsidőzsi. Aki kövér/túlsúlyos, hozzá van szokva egy szinthez. Neki egy ilyen változás igenis visszatartást okozhat, pl az anyagcsere felborulásával (konkrétan ritkábbés kisebb volumenű székelés). Mert az ő szervezetét a kevesebb táplálék sokként éri.
Egy alultáplált, éhező ember szervezete ilyen szempontból más,

9 hónapja
#6179
OverweightPork 298
reply to feketeinci's post #6175
Én betartom a kereteket, és tulajdonképpen mennek is le a dekák, szóval végeredményben nincs baj, csak annyi hogy ami lemegy azt nem mindig „látom”! Ezalatt az értendő, hogy már rég elértem azt a szakaszt hogy ne a szöveteimben tárolt vizet adjam le, hanem valóban zsírt. De a zsír amit leadok tényleg csak pá deka vagy pár tíz deka maximum naponta, na és hát e mennyiség bőven kisebb annál ami víz meg fekália bennem marad reggelre amikor súlyt mérek, azaz, „el van fedve” előlem. Gyakorlatilag tehát a fogyás végülis nem stagnál, de NEM TUDOM KÖVETNI a mértékét naponta, mert simán hullámozhat a súlyom naponta akár két teljes kilót is attól függően, épp mit eszem, mennyit eszem, erre mennyi folyadékot iszom, és mikor jártam utoljára a mellékhelyiségben. Sőt még attól is függ ez, mennyire meleg az időjárás és milyen/mennyi munkát végzek, hiszen ez befolyásolja az izzadás mértékét, ami szintén vízvesztéshez és így némi súlyvesztéshez vezet.
Szóval az hogy stagnál a fogyás, rossz szó. Néha kifejezetten „hízom” is, és nem is keveset, holott tudom, hogy ez csak látszat. Ma reggel például 0.15 kilóval vagyok nehezebb mint a legkisebb valaha mért súlyom, tudom hogy nem kell neki jelentőséget tulajdonítanom, de bosszant a dolog. Megjegyzem ha hihetetlen is, tegnap keveebbet ettem 500 kcal-nál is (nem kívántam a kaját... a ketogén diéta csodákra képes...) ellenben temérdek sót kívántam, így ittam mint az állat. Persze nem alkoholt... mindenféle sós kutyulékot csak. Szóval tuti hogy van most bennem egy csomó folyadék még azért az eltérés.


9 hónapja
#6176
GigiAngi
reply to feketeinci's post #6175
Érdekes témát boncolgatunk... amikor alultáplált tinédzser voltam és szó szerint éheztünk, sem anyám sem én nem voltam zsíros a sok "raktározástól". Nem egyedi eset, afrikában sok népcsoport csont és bőr, mert valóvan éheznek. Szerintem van a bmr alatt egy szint amikor egyszerűen nincs mit raktározni mert az energia az életbenmaradáshoz kell. Nyilván itt most nem erről beszélünk.

9 hónapja
#6175
feketeinci 9
reply to OverweightPork's post #6172
Csak egy apróságot szeretnék megjegyezni.
Ha csak fekszel az ágyon, és semmit nem csinálsz, az a BMR.
Az alapjárati kalória az az, ami a beállított tevékenység elvégzéséhez átlagosan a Te adataiddal szükséges. Ha ülő munka, akkor felkelsz, ülsz 8 órát, mozogsz valamennyit mert kaját készítesz, porszívózol...vagy csinálod amit szoktál.

Szerintem könnyebb a fix kalóriával figyelni a súlyt, és az 1600 is jó számnak tűnik, 1-2 hét és kiderül.

A stagnálásról olvashatsz több helyen is az oldal menüi között, megoldásokat is találsz, ha az egyik nem működik, kipróbálod a másikat. Van a plató is, amiről sokat beszéltünk, erről a neten találsz sok cikket.
A fórumokban legutóbb a hintáztatásról beszélgettek társaink mint lehetséges megoldásról.
Az én személyes tapasztalatom a csalónap, amikor nem foglalkozom vele, jöjjön aminek jönni kell, de utána újra vissza a számoláshoz.

(erről most eszembe jutott, ha betartod a keretet, akkor a fizika szerint mennie kéne azoknak a dekáknak....mégse mennek? akkor mégsem fizika?)

9 hónapja
#6174
feketeinci 9
reply to Meritre's post #6173
Valóban nagy a káosz.
Majd rend lesz, ha repülőből kidobott gyufa leszek.

De addig is nem fogom tudni sem eldönteni, sem irányítani fizikai törvényekkel hogy optimális súlyú legyek optimális arányokkal....egyáltalán mi nekem az optimális? Ki mondja meg? Szerintem vagy szerinted legyen jó?
Hiába akarok zsírból fogyni, ha izomból megy. Gondolom a zsír is és az izom is leesik a repülőről.

Gondolom a táplálkozástudomány abszolút fizika. Semmi kémia és semmi biológia, kizárólag fizika, ami mindenkire egyformán érvényes.

9 hónapja
#6173
Meritre
reply to feketeinci's post #6165
Huh.. Nagy lehet a káosz..A fizikai törvények a biológiai teremtményekre is érvényesek. Ergo Téged is lefelé fog húzni a gravitáció ha kidobnak egy repülőgépből, pont úgy fogsz viselkedni mint egy doboz gyufa.

9 hónapja
#6172
OverweightPork 298
Nos, úgy vettem észre, nálam is elkezdett stagnálni a fogyás, de ugye írtam korábban hogy nálam ilyesmi nem lesz... megfogadtam... Hát tényleg nem lesz! Ugyanis nyilvánvaló előttem, miért kezdett el stagnálni: a napi munkám mennyisége rém változó. Van amikor a belemet is ki kell dolgozni, de van azért olyan nap is hogy csak „mérsékelt aktivitást” igényel. Igaz ez ritka, de előfordul. Ezt nem tudja az oldal kalkulátora figyelembe venni... Nos, módosítottam a tervet: ezentúl nekem nem heti fogyásérték van beállítva, hanem egyszerűen kalórialimit. Ezt 1600 kcal-ra állítottam be, ami százvalahánnyal kisebb mint az „alapjárati” kalóriaszükségletem, azaz ha csak fekszem az ágyamonj de ennél többet nem eszem, még akkor is fogyni fogok, ha picit is. Ha meg dolgozom is (és persze hogy dolgozom) az teljes egészében további fogyást eredményez, nyilván ennek mértéke változó lehet a munka mennyiségétől függően, de az biztos hogy stagnálásról szó sem lehet!

9 hónapja
#6171
GigiAngi
reply to drisztina's post #6161
Fitneszmodell leszek jövőre, mi ez ha nem mainstream? :D

9 hónapja
#6170
vajkzsuzsa 1290
reply to HUNited's post #6169
Köszi. Majd Te is eléred, az idő megy.

9 hónapja
#6169
HUNited 460 83
reply to vajkzsuzsa's post #6152
Gratulálok neked. Szerekről nem beszéltünk, ezek mind természetes anyagok, vitaminok, az útifűmaghéj meg egy béltisztító rostdús táplálék.

9 hónapja
#6168
HUNited 460 83
reply to OverweightPork's post #6146
Nagyon sok helyen kapható, Tesco, Herbária, DM...

https://peakshop.hu/girl/utifu-maghej-recept/

9 hónapja
#6165
feketeinci 9
reply to Meritre's post #6163
Szia!
A fizika az fizika, de ez biológia.
Azért nem szeretnék vitatkozni, mert ehhez nagyon ostoba lennék, de az nem igazán állja meg a helyét, hogy ez "csak" fizika.

9 hónapja
#6164
vajkzsuzsa 1290
Köszönöm a ketogén leirást. Azt valószinü nem tudnám betartani, legalábbis ennyi ideig. Nekem 1500 kalóriám van. Ch. 160, fehérje 90, zsir 50- Ennyi. Régi bevált ételeket eszem ezeken a határokon belül. Szépen lement az áhitott 20 kiló, és most több mint egy éve áll. De legalább nem jön vissza ezekkel az értékekkel. Sport nem sok van, csak egy kis szobabicó. 185 cm. magas vagyok, és most 109 kiló. A combom rütyős, ronda. De a hasam lement, legalábbis köténybe :) Már nem vagyok kövér. Az összhatás formás- de csak felöltözve.

9 hónapja
#6163
Meritre
Sziasztok!
Mindig sokat derülök ezen "raktározás" dolgon. Kövezzetek meg érte, de fizikában nincs olyan, hogy energia nélküli mozgás. :D (Ergo ha nem eszel semmit vagy keveset, akkor nem fogysz mert raktározik a szervezeted.) A közérzetre hatással van, és még sok egyéb dologra. Magát bárki becsaphatja, de a fizikát nem fog menni. :D

9 hónapja
#6161
drisztina 1322
reply to GigiAngi's post #6159
No, csak vigyázz, nehogy a mainstream-mel haladj a kor helyett.

9 hónapja
#6160
GigiAngi
reply to vajkzsuzsa's post #6158
Meg rövidítéseket használunk, ilyen a ch, az a szénhidrát kezdőbetűi(carbon hidrate). Azért vagyunk itt hogy segítsük egymást, ha valami nem kerek, kérdezz bátran :)
Nagyon-nagy gratuláció az ezer napodhoz, bár a felét megcsinálnám ♥

9 hónapja
#6159
GigiAngi
reply to vajkzsuzsa's post #6158
A physyllum husk az útifű maghéj, étel,tele van rosttal. A ketogén egyfajta diéta, a szénhidrátbevitel minimalizálás a lényege. A bcaa intenzív sportnál segíti az izmok regenerációját. Ezek nem "ördögtől való" dolgok, csupán haladás a korral, ahogy máshol is, ebben a témöban is vannak folyamatos kutatások és sikerek :)

9 hónapja
#6158
vajkzsuzsa 1290
reply to GigiAngi's post #6156
Lehet, hogy a koromnál fogva / 61 /- de szinte semmit nem értek a leirtakból. Nekem is be vannak állitva a makróim, az 1500-as kalória mennyiségem, és számolok, meg tervezgetek. Irom a saját receptjeimet, azt használom csak. És ennyi. A többi minden, amit itt leirtak előttem - nem másolnám be - csak varázslásnak tünik. De kinek a pap, kinek a papsajt.

9 hónapja
#6162
OverweightPork 298
reply to vajkzsuzsa's post #6158
Kedves Zsuzsa, a dolog úgy áll hogy ha „varázslás” alatt netán a ketogén diétát érted, azesetben megnyugtathatlak: ez semmiféle értelemben sincs ellentétben a kalóriaszámolásos módszerrel, sőt: akármibe le merem fogadni, hogy a ketogén diéta követése TELJESEN LEHETETLEN a kalóriaszámlálás nélkül! De még fokozhatom is: Mély meggyőződésem hogy az összes létező diétafajta közül épp a ketogén diéta esetében a legfontosabb a kalóriaszámlálás, sőt, mániákus alapossággal kell ragaszkodni hozzá hogy mindent mérjünk, számláljunk és betartsunk!
Röviden a lényege e diétának csak annyi, hogy lényegében mindent úgy kell csinálni mint ahogy valószínűleg te magad is csinálod a magad kalóriaszámlálós módján, egyszerűen a megevett mindenféle ÖSSZETÉTELE kell speciális legyen, amennyiben a fehérje kb 20 % kell legyen, a szénhidrát azonban csak úgy 5 és 10 százalék közt valamennyi. (egyéntől is függ hogy mennyi). A többi meg zsír kell legyen... persze zsír alatt értem a mindenféle olajokat meg vajakat is. Margarint is.
Hogy mi az értelme annak, hogy zsírt eszünk amikor épp a testünkön lerakódott zsírunktól akarunk megszabadulni? Ennek fejtegetése itt azt hiszem nem illene a topik tárgyához, de van külön topik itt a fórumban a ketogén diétának, ha érdekel, kérdezz ott és szívesen segítünk benne hogy megértsd. Az egyetlen amit újra kiemelnék itt, hogy ez semmiféle értelemben nincs ellentétben a kalóriaszámlálással, sőt, kifejezetten az az egyik legfontosabb eleme! Itt ugyanis nemcsak az a lényeg hogy összesen mennyit eszünk, de a legkétségbeesettebb precizitással kell ügyelni arra is, hogy külön-külön is bennmaradjunk a (nagyon szigorú...) határokon belül a szénhidrát, zsír és fehérje szentháromságot illetően, és hát ez bizony nem mindig könnyű. Naná hogy kell számolni, ellenőrizni, stb... És ebben ez az oldal valóban remek segítséget nyújt!

10 hónapja
#6156
GigiAngi
reply to vajkzsuzsa's post #6152
Kérlek mesélj, milyen szerekre gondolsz! :)

10 hónapja
#6155
GigiAngi
reply to vajkzsuzsa's post #6152
:D

10 hónapja
#6152
vajkzsuzsa 1290
Szerintem ez a Kalóriabázis ! Itt kalóriákat számolunk, nem " szereket" tesztelünk. Szerintem. Öreg motoros vagyok, itt EZER nappal. A tervem sikerült ezzel a kis kalória számolással is. Azt sem tudom miről beszéltek. Én örülök az ezer napomnak, amit most értem el. Nem kellett hozzá semmi, csak a Bázis támogatása, sok segitő barát , és akaraterő !!! :)

10 hónapja
#6151
OverweightPork 298
reply to GigiAngi's post #6147
Köszi a választ, meg is rendeltem azt a Physillum husk-ot.
Ma nagy öröm ért: sikerült „rózsaszínt pisilnem”... Reggel még csak egész halvány volt a tesztpapír, most este már lényegesen vörösebb... Azaz a májam végre kezd ráállni a ketontestek termelésére!
Naná, muszáj neki. Tuti hogy totál kiürült minden szénhidrát-tartalékom... Persze ennek is megvan a hátránya: Tegnap már egész gyönge voltam, csak lézengtem, a mai nap se volt sokkal jobb, még szerencse hogy véletlenül úgy adódott hogy alig volt munkám. Tegnapelőtt éreztem magamat a legcsodálatosabban... Na de, tudom én azt hogy kell némi idő a ketonézis beindulásától addig amíg rendeződnek a folyamatok a hormonháztartásomban. Ha egyszer több mint 50 évig lényegében cukrok felhasználásához szokott hozzá a szervezetem, igazán nem csoda ha most igényel egy-két hetet is akár arra hogy átszokjon a másik stílusra... a „ragadozók” módszerére, hehehe...
Biztos ami biztos, rendeltem valamiféle multivitamintablettát is, állítólag direkt olyan amit a ketogénezőknek fejlesztettek ki. Pár nap múlva megérkezik.
Mindenesetre, a tesztcsík szerint már „úton vagyok” a nirvánába... akarommondani a ketózis vágyott állapotába, hehehe... Szóval idáig minden okénak tűnik, pedig jaj de izgultam azon, sikerül-e beindítanom... azért izgultam mert olvastam mindenféle elszörnyesztő postokat itt-ott a Zinterneten hogy ennek se sikerült meg annak se, mert nem indult nekik be, inkább a fehérjéből kezdett cukrokat gyártani a májuk... Na ezt úgy tűnik megúsztam. Persze az is igaz nem az első nap álltam át a ketogén étkezésre, az első héten csak „normál” módon fogyóztam és folyamatosan csökkentettem a szénhidrátmennyiséget.

Huh, lehet hogy ez hosszú post lett, köszi ha elolvasta valaki.

Neked meg Gigi sok sikert a szálkásításhoz! Ha lefogytam, lehet hogy még valamiféle testépítésbe is belekezdek... Bár bevallom, nagyobb kedvem van a futáshoz. A baj az hogy ahhoz azonban nincs kedvem hogy az utcákon futkossak, egyrészt mert minek szívjak benzinbűzt, másrészt hajlamos vagyok elbambulni és nem akarok autók alá keveredni, meg mi van ha esik stb. Nekem az ideális valami szuper futópad lenne, még pénzem is volna hogy megvegyem, nem sajnálnék érte akár negyedmillió forintot se, a baj csak az hogy egy kis lyukban lakom s egyszerűen nem férne el ott... na majd meglátjuk.

10 hónapja
#6149
GigiAngi
Meg most vettem észre hogy ha sporttevékenységet írok be akkor arányosan mindent növel a kalkulátor, ami nagyon nem jó a fehérjebevitelemet tekintve, mivel egy 40 perces kettlebell edzés után a 130 fehérjét 190-re emelte ami már májkárosító hatású. Nyilván én egyéni százalékokat állítottam be magamnak és pontosan tudom hogy edzésnapon kizárólag a ch-t kell emelnem aznap és az edzés köré építenem az étkezésembe, de sokan ezt nem tudják és simán beviszik a többletet arányosan...

10 hónapja
#6148
GigiAngi
reply to HUNited's post #6144
OverweightPork-nak adott válaszomban neked is válaszoltam :) Illetve Tagsinak is :))
1500 kalórián vagyok, és edzésnapon lekajálom a szuficitet, mert kell az izmaimnak a ch, meg is nézhetném magam 2 hét múlva...
Az edzések mellett kocogok is, 4-5 km-eket nyugdíjasan, 7 km/órával, így a hétre 1 teljes napot hagyok amikor semmit nem sportolok. Érzem hogy erősödöm, de a térdeim rettentő csúnyák, zsírosak, körte típus vagyok, a felsőtestem meg csoffad össze, újra 66 a derekam például.. 110-es csípővel, durván amorf vagyok :D az ülőmunka ürömei... :/

10 hónapja
#6147
GigiAngi
reply to OverweightPork's post #6146
Physillum husk, faszán pucolja a beleket, magas rosttartalom és valamelyest eltelít, én szeretem :) Én is birom a "szexista" humort de véleményem szerint nem ide tartozik.
Amit csak lehet, nyersen eszem, szerencsére bitang sok zöldséget meg tudok enni :D Inkább leveses vagyok, most készülök pulykanyak levest főzni, jó kis méricskélés elébe nézek :) Fogyasztok gyors és lassú felszívódású fehérjét, bcaa-t, kazeint meg sokféle vitamint, ezek viszont mind agyonkezeltek, nem tudom hova lőjem be, ez neked mit jelenthet. De kell a heti 2 kettlebell, a szombatonkénti hiit és jövő hét keddtől az old school edzésekhez a plusz kalória.
Nem az alapbeállítás szerint étkezem, konkrétan szálkásító diétán vagyok, 2 gr fehérjével és max. 150 gramm ch-val, a zsírt 15%-ra maximalizálhatom. Az alap női versenydiéta első hete is ez pl. naturálban vagy bikinimodelleknél. Nekik működik. Jövőre én is indulok, ergo nekem is működnie kellene...

10 hónapja
#6144
HUNited 460 83
reply to GigiAngi's post #6137
TRX edzés? (saját súlyos). Dechatlonban 6 ropi a hozzá való öv. Tök jó gyakorlatok vannak benne alsótestre is.

https://www.decathlon.hu/edzoheveder-strap-training-100-id_8360619.html

10 hónapja
#6143
HUNited 460 83
reply to OverweightPork's post #6136
Útifűmaghéj.

10 hónapja
#6146
OverweightPork 298
reply to HUNited's post #6143
Az meg mi a szösz... Esetleg ha tudnád az angol nevét az jó lenne, rákereshetnék az ebay-en.

10 hónapja
#6138
GigiAngi
reply to OverweightPork's post #6136
Csajszi vagyok :)
Nem a sertés a para hanem a NYERS sertés. A marhával nincs gond, lásd tatár bifsztek.

10 hónapja
#6137
GigiAngi
reply to HUNited's post #6135
Tiszta pattanás vagyok, krülnöm kell az olajos magvakat... 34 éves nő létemre néha olyan a fejem mint tizenévesen :/ igyekszem tisztán enni, kerülöm a cukrot, a fehér lisztet, mostmár a tejet is de nincs változás... a karjaim kezdenek leszálkásodni,csúnya is rendesen hogy a kezeim ropik, a térdem meg egy konyhásnénié :(

10 hónapja
#6142
OverweightPork 298
reply to GigiAngi's post #6138
Nem mondtam hogy nyersen enném, csak nem óhajtom agyonfőzni. Különben meg, elsősorban halat meg kagylókat akarok venni, az a másik kedvencem a sajtok mellett...

Azt meg hogy mi a nemed nem udvarlási céllal kérdeztem, ne értsd félre, úgyse lenne esélyem nálad 54 évesen, meg különben is vénségemre már nem akarok senkihez se alkalmazkodni... Csak manapság ebben a polkorrekt világban mindenki olyan sértődős lett hogy véletlenül se óhajtanám hogy valami olyasmi csússzon ki a számon amibe belemagyaráznának az ilyen meg olyan „aktivisták” szexizmust vagy más akármit. Nem is tudom különben, lehet hogy az embereknek ez a túlzott emocionális érzékenysége is talán épp arra vezethető vissza, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztanak, meg túl sok mindenféle előre elkészített agyonkezelt kaját?! Neked erről mi a véleményed?
(Engem amúgy például nem zavarnak az olyan viccek amik szexisták de úgy hogy a férfiakat gúnyolják. Nagyot nevetek rajtuk, aztán kész).

Megfigyeltem különben - csak hogy ontopic legyek - TÉNYLEG többet kívánok zabálni a feldolgozott ételekből mint a „nyers”-ből (a nyers alatt nem okvetlenül a főzés hiányát értem, inkább hogy nincs finomítva).
10 hónapja
#6135
HUNited 460 83
reply to GigiAngi's post #6130
Én tuti emelnék a zsíron (nyilván nem tömény sertészsír formájában). Nem hiszem hogy fogyókúránál 30%-ot ír a progi, és működik (fogyok), akkor szálkásításnál arra kell a szervezetet presszionálni, hogy ne add a zsírt az életed árán se :D És ha nem látszik a szálkásodásnak nyoma sem, akkor lehet a kereten is kéne emelni, mert valószínű vészraktározik a szervezeted. Persze egyszerre mindig csak egy dolgon érdemes módosítani.

Én a helyedbe a zsírral kezdeném, ahogy Tagsi is írta, csonthéjasok, dió, mandula, mogyoró, különsége magok, pl. len, szezám. Hm nyami. Vagy OverweightPork kedvence, a sajtok.

10 hónapja
#6136
OverweightPork 298
reply to GigiAngi's post #6133
Kedves GigiAngi, kérlek annyit írj meg magadról, fiú vagy-é avagy lány! Csak mert a Gigi rész a nevedben olyan nőies, de teljesen biztos nem lehetek benne aztán nem szeretném ha itt a társalgás közben valami olyasmi csúszna ki a billentyűzetem alól ami akaratlanul is megsért téged (vagy mást).
Na ami meg engem illet (én a hímnem tagja volnék), ma reggel megettem az első reggelimet ami ilyen ketogén alapon lett összeállítva. Well, oda kell figyelni hogy a szénhidrátot ne lépjük túl, de az igazi gond az lesz hogyan ne lépjem túl a fehérjemennyiséget... Mert még a kedvenc sajtjaimban is sok a fehérje! Szerencsére felfedeztem a hűtő kirámolása közben egy üveg vegetable oil-t, amit bár vagy 2 éve szerezhettem be (vagy régebben) de bontatlan volt. Na az tiszta zsír... az simán elég lesz a hétfői bevásárlásig. Na de a lényeg: bár az elmúlt 1 hétben amióta kezdtem a fogyit, azalatt se voltam olyan szörnyű éhes mint ahogy előre féltem tőle, de most a keto reggeli után végképp semennyire se!
Na és most egy sztori: még amikor nem fogyóztam, történt párszor hogy főztem sertésnyelvet, csak úgy magában megfűszerezve borssal stb... imádom! És azt vettem észre magamon, amikor már megszilárdult a tetején a belőle kifőtt zsír, az a kedvencem, nem ám a hús... volt is miatta bűntudatom rendesen. Na, a keto étrend szerint ehetem hasfakadásig... de ebből a lényeg hogy a szervezet igenis, igenis és IGENIS érzi ösztönösen, mi KELL neki! Nekem se azzal volt a bajom eszerint hogy zsírt akartam enni, hanem hogy ezt persze sok-sok kenyérrel tettem meg... főleg szezámmagos kenyérrel, de ez mellékes. Sok szénhidrát mellett persze hogy árt a sok zsír is...
Na még azt az egyet nem tudom a megfelelő rostanyagot mivel viszem be. Szeretm a Kövér Porcsin nevű növényt, de arrafele ahol lakom valahogy kevés nő belőle... :( adhatnátok tanácsot nekem rostanyagra. Rém kevés szénhidrátmennyiséggel...

És köszönöm mindegyikteknek hogy sok sikert kínántok, én is azt kívánom nektek!


Tehát

10 hónapja
#6133
GigiAngi
reply to OverweightPork's post #6132
Inspiráló amit írsz :) de a sertést főzzed megfele mert csúnya betegségeket lehet kapni ha kicsit is nyers... tésztából láttam már dekorációt, jópofa. A fogaskerékkel játszom már két hónapja, de nekem a ketogén nem jó, kell a ch az izommegtartáshoz, a súlyzós edzésekhez. Kitartást!

10 hónapja
#6132
OverweightPork 298
Hát én megfogadtam, hogy az én fogyásom NEM fog stagnálni! Most jöttem rá, hogyan lehet beállítani a jobboldalon levő napi kereteket, hogy mennyi fogyasztható fehérjéből, zsírból meg szénhidrátból... Eddig mindig olyan érzésem volt, mintha túl sokat engedne meg szénhidrátból. Ezzel NEM az oldal készítőinek teszek szemrehányást, ez az én speciális ízlésemhez képest sok (tűnt annak). Na de végre rájöttem, hogy én vagyok a csekélyértelmű medvebocs: ott az a fogaskerék alul, csak rá kell kattintanom... És íme, máris beállítottam egy ketogén diéta arányaira! Ugyanis ma jöttem rá hogy ilyen is létezik és mit jelent. És rájöttem hogy amit eddig csináltam, nagyon közel áll hozzá. Ha közel áll, akár bele is vághatok... Úgy döntöttem holnap elkezdem. Ma már késő lenne hozzá mert este van, hehehe... De azért annyit már ma is megtettem hogy kidobtam a fagyasztóból egy rakás mindent ami ebbe nem fér bele. Egy nagy üveg mangószörp még csak félig fogyott el, na azzal meglocsoltam a virágaimat, hátha szeretik az édeset... Két másik bontatlan üveg elajándékozásra vár. A sok szárított tésztával nem tudom mi lesz, mondjuk az soká eláll, majd ha lefogytam talán apránként óvatosan megeszegetem... Vagy nem. Egyelőre talonban vannak. Találtam viszont a fagyasztó mélyén két félig főtt sertésnyelvet, na azok holnap a gyomromba kerülnek... Csak úgy, félig főtten. Majd azt mondom félig paleo vagyok, hehehe...
Azzal, meg egy csomó tojással kihúzom hétfőig, aztán azon a napon lesz egy nagybevásárlás... Oké, sokba kerül majd, de legalább ehetem a kedvenc sajtjaimat rogyásig! Még ha kenyér nélkül is. Bevallom, előbb mondok le a szénhidrátokról, édességről, mint a sajtokról.

NÁLAM NEM LESZ STAGNÁLÁS. Nem. Végigcsinálom ha beledöglök is!

Maximum arról lehet szó, hogy 2 vagy 3 kilót ingadozik majd a súlyom rövid távon, attól függően épp mennyi tudjukhogymicsoda van a beleimben, meg hogy erre épp mennyi vizet ittam.

Különben meg írtam az oldal gazdájának emailt, megkértem nyisson topikot itt a ketogén diétának, remélem megteszi, s akkor majd oda irogatok ezzel kapcsolatban, meg várok majd oda más ezzel kapcsolatos érdeklődőket is.
10 hónapja
#6131
Tagsi 713 241
reply to GigiAngi's post #6130
Az 1200 kcal és alatta kajálás hosszabb távon raktározást eredményez és jóhogy nem fogsz fogyni.
Néha 1-1 nap belefér, de hosszabb távon biztos nem.
A ch-t csökkentsd, a zsírt emeld szerintem. Ezzel tudsz játszani.
Ha most azt mandula formájában viszed be, az is jó. 16 szem mandula az kb 100 kcal, amiből 8 gr zsír.
Neked kell kitapasztalni mi, hogy fér bele nálad és mivel indul be a fogyás. Hiába van leírva a nagykönyvbe valami, az nem mindenkinél jön be.
Masszőröm, ha belekezd egy szálkásító diétába 50-60 gr között fogyaszt ch-t. Nálam ~80-90 gr vált be a napi életvitelembe. Ez picit több, mint 1 éve ilyen, tehát nem valami 2-3 hetes turbó szálkásításhoz használt.
Szénhidrát utáni sóvárgásokra jól jöhet a króm esetleg. https://shop.builder.hu/kromkeszitmenyek/scitec-nutrition-chromium-picolinate-100-tab-p5559

10 hónapja
#6130
GigiAngi
reply to Tagsi's post #6129
Igen, tudom, de szálkásításra ezek a szorzók. 2 gr fehérje, 0,5-1,5 gr ch ésmax 15% zsír. Akkormost melyiket emeljem?

10 hónapja
#6129
Tagsi 713 241
reply to GigiAngi's post #6127
Egy kis matek.
Ha Te 120 gr ch-t eszel, az 480 kcal.
Fehérje 64*2 gr azaz 128 gr az 512 kcal.
Zsír max 15%-ot eszel, azaz a ch és a fehérje 85%, ami 992 kcal. ~1200-nak a 85%-a a 992.
Hát, ha huzamosabban 1200-at ennék + még mellette edzéseim is lennének, amit valszeg nem ennék le, én biza nem csodálkoznék, hogy nem fogyok egy grammot se.

10 hónapja
#6128
Tagsi 713 241
reply to GigiAngi's post #6127
15% zsír??
Szvsz emelned kéne, vagy a duplájára.
Tovabbra is azt mondom, jatsz a makrókkal. Amit most tolsz, nem vált be ezek szerint.

10 hónapja
#6127
GigiAngi
64 kiló vagyok, *(kb)1,8 gramm. A zsírt max. 15%-ra emelhetem, és így sokkal több ch-t kéne ennem a keretemhez... de így sem fogyok :(

10 hónapja
#6126
Tagsi 713 241
Nem tudom, a 120 a te esetedben mennyi, nem ismerem az adataidat.
Nalam az oldal 200 cht ír, 80-100 között eszem.

10 hónapja
#6125
GigiAngi
Nem ehetek ennél több fehérjét, 2 gr/ testtömeggel számolok, ez már sportolóközeli egység... a ch-m meg 120 gr összesen...

10 hónapja
#6124
Tagsi 713 241
reply to GigiAngi's post #6123
Próbálj játszani a makrókkal. Kevesebb szénhidrát, több fehérje.
Az oldal által ajánlott szénhidrátnak én általában csak a felét eszem le.
Illetve még van csomó minden, ami közrejátszik. Alszol (pihensz) e eleget, iszol e elég vizet és még rengeteg minden.

10 hónapja
#6123
GigiAngi
Csalódott vagyok. Nem hogy stagnál de még csak el se indult a fogyás... nehezebb vagyok gondoom a súlyzós edzések miatt plusz a körméretek is ugyanazok-vagy +1 centi 1-2 helyen. Bmr felett eszem és szálkásító diétán vagyok. Tudom h 16 nap nem a világ de folyamatosan edzek. Nem értem :(

10 hónapja
#6122
feketeinci 9
reply to krozono's post #6121
A felsoroltakon kívül lehet még a BMR alatti evés amit észrevett a szervezeted és mindent visszatart, az izomláz sok vizet visszatart, a szervezet így védekezik. Ha lány vagy akkor a ciklusos visszatartás, de az is lehet hogy nem reggel azonos időszakban méred magad egy szál mosolyban reggeli előtt és WC után.

10 hónapja
#6121
krozono
Sziasztok! Olvasgattam, és van olyan ami megnyugtat a stagnáló fogyást illetően, de annyira mégsem :( 6 hete kezdtem a diétázni, 4 kiló le is ment 5 hét alatt, de az elmúlt héten semmi, aztán egyszer csak fel is jött 1-1,5. Betartom a megadott kalóriát, nagyon ritkán lépek ki a keretből. Vajon mi lehet? A nagy meleg, sok a vízvisszatartás? Vagy mi?

11 hónapja
#6120
effy62
reply to Tagsi's post #6119
koszonom szepen, igen a centis az jo iranyban mutat :)

11 hónapja
#6119
Tagsi 713 241
reply to effy62's post #6118
Simán lehet akár izomban növekedés.
Ha van okosmérleged, testzsírt nézz időközönként, illetve még a jól bevált centi, ami mutatja a változást.
Ennél pontosabban mondjuk egy Inbody méréssel lehet okosabb az ember x időközönként.
Én napi szinten mérem magam súlyra, 0,4-1 kg között vannak ugrálások, de attól a fogyásom még folytonos.
05.23. - 73,3 -> 05.09. - 74,4 (14 nap eltérés -1,1 kg)
05.22. - 73,7 -> 05.08. - 73,9 (14 nap eltérés -0,2 kg)
05.23. - 73,3 -> 04.23. - 74,9 (30 nap eltérés -1,6 kg)
Ha mondjuk 2 hetente mérném magam és a mérés pont tegnapra esik, valszeg megáll az ütő bennem, pedig tudom, hogy mindent ugyan úgy csináltam, mint eddig, de van csomó tényező, amit nem tudok befolyásolni. Ciklusnál pl vizesedem, több a súlyom, akár akarom, akár nem.
2 hét +0,5 kg-tól nagyon nem esnék kétségbe, de önmagában ennyi adat kevés bárminemű tényszerű következtetésre.
Jó lesz! :)

11 hónapja
#6118
effy62
Mar a tavaly nyartol probalok fogyni 71 kilorol 66 ra jutottam januarig.Januarban egy hasnyalmirigy gyulladas utan egy szigoru dietat kell kovessek , igy a kilok tovabb mentek le.Marciustol kovetem a bevitt kaloriat , igy szepen mennek is le a kilok kb.62rol lement 58.5kg ig , aztan masodik hete tornaszok , sulyokkal mert a karomon is log a bor, meg a hasamon is.Ma reggel meretkeztem es fel kilot hiztam a merleg szerint , ugyanannyi kaloriabevitellel es tornaval .Szerintetek ez inkabb izom ?

1 éve
#6117
feketeinci 9
reply to Gregarius's post #6116
Már vártam hogy visszajelezz, köszönöm.
Iskolapéldája vagy az oldalnak, használod a recepteket és azok bizony nem jók.

Vállalnod kellene azt a kis macerát amit a receptek felvitele jelent, mert ha ez így folytatódik évente 6kg lesz az eredmény amellett hogy számolsz.

1 éve
#6116
Gregarius 4
Helló újra!
Ígértem, hogy 1 hónap után jelentkezem és megírom mi lett az eredménye annak, hogy a mozgást nem számolom és az így kikalkulált kalóriaértéket tartom.
Nos, az eredmény: 0,5 kg hízás 4 hét alatt...
Ennek ellenére folytatom, mert így legalább kordában tartom az étkezésem :)

1 éve
#6115
drisztina 1322
reply to Doralilli's post #6114
Ezekkel a paraméterekkel az optimális testsúlyod: 59 kg (optimális tartományod: 52-66 kg).

Lehet, hogy nem fogynod kéne, hanem - ha elégedetlen vagy a „látvánnyal” – inkább formásodnod??

1 éve
#6114
Doralilli
Sziasztok!
167 cm-es 20 éves lány vagyok, utóbbi hónapban 64-ről fogytam le 59-re, de azóta semmi nem történik, pedig két hete bécsi diétázom. Van valami ötletetek?

1 éve
#6113
feketeinci 9
reply to sanszi1982's post #6112
Szerintem írj neki e-mailt, megadta a címét.
A csodálatos fogyás titkát 9 hónappal ezelőtt sejtette itt Moppolinoval, bár félek hogy Moppolino nem sok hasznát vette.

1 éve
#6112
sanszi1982 51
reply to Eni1970's post #5953
Szia Eni1970!
Sajnos én is ugyanazzal a problémával küzdök, mint Moppolino. Biztosan valamit rosszul csinálok. :( Tudnál nekem tanácsot adni, te hogyan fogytál le?
Várom válaszod!
sanszi1982@gmail.com

1 éve
#6111
Gregarius 4
Köszönöm szépen a segítséget! :-) Kipróbálom, hogy a mozgást fel sem viszem,így tuti nem is eszem le, marad csak az alapkalória.
1 hónap múlva megírom az eredményt.

1 éve
#6110
feketeinci 9
reply to Gregarius's post #6109
Értem.
A számolást csinálod rosszul.
A receptek nagy része sajnos rosszul kerültek fel a bázisra, ezeket javítani kellene. A legnagyobb probléma az elpárolgás és a felvett víz használatának hiánya. Láttam olyan recepteket, ahol az elpárolgás pozitív előjellel volt a receptben.
Mielőtt beválasztod az ételt, ellenőrizni kellene hogy jól vitték-e fel! (bár ennél már az sokkal jobb ha felviszed és a sajátodat használod, csak az elején macera)

A másik az a 800kcal/óra.....a kalóriaszámolás topikba tettem be 2 hete egy linket ahol elmagyarázzák mi az eltérés a nettó és a bruttó kalória között. Bár ezen a témán úgy tűnik egyelőre egyedül rugózom, de a probléma mindenkinél ott lebeg aki leeszi a mozgás kalóriáit.

Szóval a számolással van gond szerintem, rosszak az adatok a megevett és az elégetett kalóriáidnál. Nem állítom hogy minden ételnél és minden mozgásnál, de éppen annyira rossz, amennyi a deficitnek számolt kalóriák száma.
Ne aggódj. gyakran van ilyen probléma a számolás elején, ettől a módszer még működik, de jól kellene számolnod.

A másik módszer amit kipróbálhatnál, hogy nem számolod a lemozgott kalóriát néhány hétig. Ha nem eszed le, tuti megindul a súlyod lefelé, és pl. ha 4 hétig nem számolod a mozgást, és ezidő alatt 2 kg megy le, ebből simán ki tudod számolni mekkora a deficited a mozgással.

1 éve
#6109
Gregarius 4
Elfogadom a felkinált adatokat az adatbázisból. Arra figyelek, hogy több lehetőség közül a nagyobbat válasszam, pont azért, mert nem a saját receptjeim az alapok. A mozgást csak részben veszem az oldalról, de van amit magamnak vittem fel. Ilyan a Spártai módszer, ami 800 kalória/óra 90 kg-os emberre vetitve.

1 éve
#6108
feketeinci 9
reply to Gregarius's post #6107
Jó lenne tudni hogy hogyan használod az oldalt.
Felviszed a receptjeidet, vagy beválasztod az elfogyasztott ételt az adatbázisból. (ételt, ami főzéssel készült)
Az sem világos hogy hogyan tartod számon a mozgással elégetett kalóriákat. Leeszed? Azt is beválasztod az oldalról és elfogadod az adatokat?

Szerintem a számolással lehet gond, jó lenne tisztába tenni.
Linkelj be néhány receptet amit beválasztottál légyszives.

1 éve
#6107
Gregarius 4
Sziasztok,
Kb 10 hónapja paleozom (nem 100%-ban), ami azt jelenti, hogy liszt, cukor, feldolgozott élelmiszer kizára, helyette rengeteg gyümölcs és zöldség. Szépen le is ment 14 kg, de kb 2 hónapja visszajöt 3 kg. Most 106 kg vagyok 182 cm magassággal.
kb 2 hete használom a mkalóriabázis oldalt a táplálékbevitel ellenőrzésére, eddigi adataim szerint mínusz ~20000 kalória deficitben vagyok. Hetente 3x futok és egyszer erősítő edzést végzek. Az eredmény? Semmi....továbbra is 106 kg-on áll a mérleg.... Van valakinek esetleg ötlete, hogy mit csinálok rosszul?

1 éve
#6106
Nukie200
Rendben köszönöm mindenkinek a választ !:)

1 éve
#6105
Agikavics
Ezt én is tapasztaltam. Betudtam annak, hogy hétvégén nincs úgy stressz (suli, munkahely, az is eszi a kilókat, nem jó értelemben...), nincs az agyad annyira igénybe véve és pihenő, elengedő, raktározó üzemmódra kapcsol a szervezet. Drisztina írja jól, nem kell naponta méricskélni, bőven elég hetente 1x.

1 éve
#6104
HUNited 460 83
reply to Nukie200's post #6101
Szerintem intézd úgy a hétvégéidet, hogy legyen benne egy kis mozgás. Segíts a szüleidnek a ház / lakás körül, menj el bevásárolni, a felelősségre tanuláson túl még mozogsz is, 1-2 óra kell a hétvégén is.

1 éve
#6103
drisztina 1322
reply to Nukie200's post #6101
Testsúlyunk ingadozása (akár egy napon belül is) sok mindentől függhet. Folyadék beviteltől, étkezéstől, sósabb ételektől, az aktivitástól, külső-belső hőmérséklettől, ha a hölgyek táborába tartozol, akkor a menstruáció előtt/alatt (a hormonok „játéka”) stb.
https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/a_testsuly_ezert_valtozik_orarol_orara/20180116125259

Ezért felesleges túl gyakran/össze-vissza méricskélni magunkat. Hetente egyszer (mindig azonos napon), ébredés (reggeli wc) után, de reggeli előtt érdemes a mérlegre állni.

1 éve
#6102
Tagsi 713 241
reply to Nukie200's post #6101
Én betudnám a kevesebb mozgásnak.
Zömmel nálam is ilyen, ha nem mozdulok ki, mert itthoni teendőim vannak.

1 éve
#6101
Nukie200
Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem , hogy már 36 napja étkezek egészségesen és tök jól megindult a fogyás , de amikor eljön a hétvége akkor mindig vissza hízok egy kicsit most mondok egy példát , hét elején 95,6 kiló voltam szombat reggel méreckedtem ekkor voltam
94,2 erre mikor hétfőn méreckedtem akkor meg 95,1et mutatott a mérleg. Persze a elövetkezendő hétben ugyanúgy vissza fogytam sőt még kevesebbre de az lenne a kérdésem , hogy ez vajon miért lehet? Nem zabálok hétvégén ugyanannyi kalóriát viszek be mint hétköznap , lehet azért mert nem mozgok semmi?(még középsulis vagyok ezért általában a hétvégém pihenéssel telik otthon)
A választ előre is köszönöm!:)

1 éve
#6100
fec82
Ezt kipróbálom, köszi :)

1 éve
#6099
Agikavics
Nyilván ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni. Én tudom, hogy a liszt, cukor, tészta, burgonya a nagy ellenségem. Annak idején tartottam ilyen tojás, csirkemell, tonhalkonzerv kombináció napokat, köretnek csak nagy víztartalmú zöldségek, mint jégsaláta, uborka vagy paradicsom. Vagy gyümölcsnapokat (nyilván nem 2 kg banánt toltam olyankor :-) De szigorúan csak 1x egy héten és az nekem mindig segített.

1 éve
#6098
fec82
reply to Agikavics's post #6097
Szénhidrát nélkül én csak egy üres burok lennék :D , de kereten belül tartom a mennyiségeket.
Lehet, hogy igazad van és egy hétvégét ki kellene számolnom.
Köszi a választ, neked is sok sikert :)

1 éve
#6097
Agikavics
reply to fec82's post #6096
Szerintem próbáld meg egy hónapig, hogy hétvégén is számolsz. Vagy, ha erre nincs lehetőséged, hétfőn tarts egy gyümölcs vagy léböjt napot. Vagy, ha ez nem csúszik, akkor egy olyan napot, mikor teljesen kihagyod a szénhidrátot. És fontos a fizikai aktivitás növelése. Ha más nem, 1 óra gyorsabb tempójú gyaloglás. Én is pár éve leadtam az oldallal 12 kg. Azóta csak be-be látogatok, mikor érzem, hogy kezdenek felkúszni a kilók és tudom, hogy egy kis rendszabályra van most szükségem :-) Sok sikert!

1 éve
#6096
fec82
Helló.
Az lenne a problémám, hogy 1 hónapja nem dolgozom, heti 5 napot 1800kalóriát viszek be ,hétvégén szombat vasárnap meg nem számolom és amit épp megkívánok azt és annyit eszem (de azért nem napi 5000kalóriát természetesen :P ) és 4 hét alatt egy deka sem ment le rólam, sőt néha még fel is ugrik pár dekát a súlyom. Tudom,hogy ebben a hónapban nagyon keveset mozogtam, de azért 1800 ra állítottam be a mércét (a hétvégi kajálásokkal is minimum 4 hét alatt le kellett volna már mennie 1-2 kilónak).
Szóval kezd teli lenni a zsákom és kezd elveszni a lelkesedésem :P :D
192 centi magas 103 kilós férfi vagyok.
Segítséget kérnék, hátha valamit nem vettem figyelembe (ez a módszer már bevált egyszer és leadtam 20 kilót 14 hónap alatt, de akkor festő munkát végeztem 1800 kalóriával).

1 éve
#6095
Nukie200
reply to feketeinci's post #6094
rendben thanks

1 éve
#6094
feketeinci 9
reply to Nukie200's post #6093
Szia!
Majd olvass utána annak, hogy mennyi az a fogyás, amit ajánlanak orvosi felügyelet nélkül!
Simán el tudod hitetni a fejeddel hogy nem vagy éhes, mert ez akarod hinni, ezzel nagyon sokan így vannak, főleg fogyókúrában.
Utána jönnek a test jelzései, amire nagyon érdemes odafigyelni, mert komoly gondot okozhatnak egy-egy szervünkben.
Mellesleg a fogyózás elején...mivel a víz távozik először....mindig jobbak az eredmények.

Betegen nem edzünk. Örülök hogy nem mellettem szörtyögtél az edzőteremben, sosem fogjuk megtudni hogy elkapta-e valaki tőled, vagy a leromlott immunrendszered miatt összeszedtél-e még valamit még a meglévő mellé.

Feltehetően azért lassult le a fogyásod, mert vizet tartasz vissza....biztos hallottad már hogy sok folyadékot kell fogyasztani az ilyen vírusos betegségek lefolyása alatt. Vagy a vírus tartotta vissza?

Az én véleményem az, hogy aki beteg, az maradjon otthon és gyógyuljon meg.

1 éve
#6093
Nukie200
Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem hogy 20 napja kezdtem a fogyit és 2 hét alatt leadtam 5.4 kg-ot. Szóval ilyen heti 2-2.2 kg fogyás , éhséget egyáltalán nem éreztem és nem is érzek szóval nem ez miatt van hogy éheztetem magamat meg hasonlók. De ezen a héten ugyanúgy be tartottam a kalóriát egy picikét alá mentem de így sem éheztem. És mikor ma reggel méreckedtem (hetente 1x szoktam méreckedni) akkor csak 0.5 kilót fogytam ezen a héten úgy hogy 3x voltam edzeni . Lehet az is befolyásolta , hogy most beteg vagyok és egész héten otthon voltam?(csak edzeni mentem le )
A válaszokat előre is köszönöm!!!:)

1 éve
#6091
feketeinci 9
reply to nagywiki's post #6090
Hatvanvalahány kg, 167 cm-es nő, kb. 30 évvel számolva BMR-ben valamivel 1600 felett van.

Optimális keretben vagy, nem nagyon tudom, hogy az orvostudomány mai állása szerint miért kell zörögni a csontoknak ahhoz hogy babád lehessen.
Ezt a doki biztos jobban érti, vagy azok a hozzád hasonló babaprojektre járók, akikkel beszélgetsz (gondolom). Ők is ennyire soványkák?

Rubens már tuti nem állna szóba veled, én is értetlenül olvasom az orvosod tanácsait, de NEM VAGYOK ORVOS.

Mindenesetre látom hogy a BMR-ed alatt eszel, mindemellett tornázol.
Ha számolok egy kicsit, akkor a kajával megspórolsz napi 400kcalt (1600-1200), amit meg kellene enned, de nem eszed meg, és mozogsz is amivel tegyük fel napi 300kcalt dolgozol le, ez napi 700kcal. (megjegyzem az 1600 olyan szám, ami csak a BMR, nincs benne semmi mozgás)
Ha ez így megy 10 naponként kellene 1kg-tól megszabadulnod, de ez nincs így, tehát valami nem úgy működik ahogy kellene, és ezt érzed is, ezért írtál.

Tényleg nem jó valami.
Vagy nem jól számolod a kalóriákat, vagy van valami olyan dolog (nem biztos hogy betegség, de ahhoz hasonló) ami megakadályozza a fogyásodat. Erre mit mond az orvosod? (azon kívül hogy le kéne fogyni - de utálom ezt a mondatot)

1 éve
#6090
nagywiki 2
reply to 310583's post #6087
Helloka mindenkinek!
Hat a kaloriainat a doki javasolta, napi 1200kcal de minimum, es 160g ch minimum. Ezeket igyemszem tartani, neha tobb neha kevesebb. De erre nagyon nagyon vigyazok, ezert okoz fejtorest a stagnalas. 68 kg korul mozgok jelenleg, elmeletileg a normal tarzomanyban vagyok, bar 167 cm magas vagyok, es a babaprojekt miatt mondjak allandoan h foggyaj le, mert kover vagyok (lombikos doki), szerinte a 55-60kg lenne a jo, de egyszeruen nem mennek le a kilok, barmit csinalok, es a kardiot ajanlottak, az a leghazasosabb. Koszonom szepen a valaszt mindenkinek

1 éve
#6089
NewGuy 48
reply to nagywiki's post #6086
Kb a kardiózás az egyik legrosszabb választás,amit tehetsz.
Gyakorlatilag minden normális szakértő a súlyzós edzést ajánlja és ez a csökkentett kalóriabevitel mellőzése mellett is pozitiv eredményeket hozhat.Mégpedig a testkompozició előnyös változása miatt és a javuló inzulinrezisztencia miatt.

A nőknél nagyon gyakori hibák az éheztetés,a nagyon kevés fehérje bevitele és az eszetlen mennyiségű kardió.
Gondolom jelentős kalória megvonást eszközöltél én magam is sokszor szembesültem azzal,hogy női ismerőseim képesek voltak 400-500 kalóriás "diétát" azaz önéheztetést folytatni.
Első időszakban lehet,hogy kilóktól szabadultál meg ,de ha megnézed az összetételét az csupán raktározott szénhidrát+ víz,némi zsír és nagyon sok izom.
Pont ezért van olyan nagy "sikere" a rapid,csoda diétáknak ezek csupán szemfényvesztések és nagyon negatívan befolyásolják a szervezet egészét.Szinte mindegyik hatásos,mert kevesebbet mutat a mérleg,de összességében hatványozottan károsak.

1 éve
#6088
feketeinci 9
reply to nagywiki's post #6086
Szkeptikus vagyok az orvosokkal kapcsolatban.
Értem hogy IR-es vagy, mennyi a "normális" súlytartományod?
Mi az a "megengedett" étrend? Sokszámhoz hasonlóan az a véleményem, hogy valami a CH-nál csúszott el, és nem a mozgásnál.

Számolunk és mondjuk a véleményünket (amit tanácsnak tekinthetsz), de ehhez számok kellenek, és adatok.
Újrakezdő vagy, mikor és mit produkáltál előzőleg?
Nem értem hogy miért kell fogynod azért mert IR-es vagy? Miért annyira sok az a 66kg?

1 éve
#6087
310583 424
reply to nagywiki's post #6086
Elsosorban, ha izmot epitesz az edzessel, az novelheti a sulyodat, de centiben fogynod kellene - 1 kg izom kissebb helyet foglal el mint 1 kg zsir. Masodsorban, jol allitottad-e be a napi kaloria mennyiseget? az, hogy eleinte porogtek le a kilok most meg stagnalsz es ehseg rohamaid vannak, a tul kicsi kaloria keretnek is be lehet tudni. vagyis tul keveset ettel (BMR alatt), fogytal, majd a szervezeted lassitott az anyagcseren es raktaroz.A makrokat betartod-e? mert az allando ingerultseget a szenhidrathiany is okozhatja! Konkret adatok nelkul hirtelen ezek jutottak eszembe.

1 éve
#6086
nagywiki 2
Sziasztok!
Újrakezdő vagyok, és a segítségeteket szeretném kérni.
Májusban Inzulinrezisztencia derült ki nálam, ekkor 75 kg voltam. Ennek hatására gyógyszert kaptam és diétáznom kell. Első felindulásból nagyon nagyon odafigyeltem, csak megengedett étrend..stb. Novemberre lement a súlyom 66 kg-ra, konkrétan pörögtek a kilók (heti 2 saját testsúlyos edzés mellett, de ez előtte is megvolt, és az IR így derül ki).
Majd a december az valahogy leállt, sőt, visszaszedtem majdnem 3 kg, úgy hogy a saját testsúlyos edzést edzőtermi kardióra cseréltem, orvosi javaslatra, és az étkezésem nem változott. És folyamatosan éhes vagyok, rágcsálnom kell :(
Lehetséges, hogy a kardió miatt? Vagy több edzést kellene beiktatnom? Mert nagyon igyekszem nem enni, de ingerült vagyok állandóan. És a célsúlyom 60 kg-lenne.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat!

1 éve
#6085
Tagsi 713 241
reply to balu19970614's post #6084
Van valami, ami a kalóriaszámoláson kívül segíti a fogyásod?
Fogyasztasz valamilyen zsírégető?
Ha eddig nem szedtél, még ezekkel is adhatsz egy lökést.


1 éve
#6084
balu19970614
Tudom,épp ezért nem is a mérleget veszem alapul hanem a tükröt és érzem is már a hasamnál hogy mennyi az a mennyiség ami még zsír mert még van egy kis pocak, a célom az hogy az lemenjen,szóval testzsírszázalék csökkentés, de lehet hogy tényleg már ez az időszak lassabban megy nem olyan gyorsan mint az elején vagy nem tudom..

1 éve
#6083
Tagsi 713 241
reply to balu19970614's post #6082
Azt azért vedd figyelembe, hogy súlyzós edzésnél izom épül(get).
Ha fogysz a zsírból, de izmot szerzel, a látvány szembetűnőbb, ha a mérleg nem is mutat eltérést.
https://m.blog.hu/fu/futo/image/2012/2kg_zsir.jpg

1 éve
#6082
balu19970614
Köszi a gyors válaszod. Mindig mérem magam de csak a hasam körméretét. Most 87-88 cm általában mindig ugrál. Lehet az van hogy eddig gyorsan ment és most türelmetlen lennék mert ahogy fogyok úgy lassabban megy? Testzsírszázalékot nem tudok pontosan mondani max neteset de az nem számít meg hát konkrétan nem lehet otthon szerintem lemérni a testzsírszázalékot.. Utoljára akkor fogytam mérleg szerint mikor szénhidrát hintáztatást csináltam akkor ment le 2 kg azóta 65 és 66 kg között ugrálok.

1 éve
#6081
NewGuy 48
Lehet,valahol extra kalóriákat viszel be.
Lemértél pár adatot? Has,kar,comb stb?
Ha ezek hétről hétre csökkennek,akkor nem kell semmit se piszkálni.
Kevesebb kalóriát nem érdemes bevinned.
Mondjuk egy hozzávetőleges testszírszázalékot se ártana belőni.

1 éve
#6080
balu19970614
Sziasztok!
4 hónapja számolom a kalóriákat és lement 12 kg sikeresen, de az elmúlt egy hónapban stagnáltam,kipróbáltam a szénhidrát hintáztatást azzal lement 1-2 kg és most jelenleg 65-66 kg vagyok (78 kgról indultam.)
Hetente 3x súlyzós edzést végzek és 2-3x HIIT-et vagy kardiot.
Általában 1500 kalóriát szoktam enni de most az elmúlt két napban sikerült összehoznom 1700-1800 kalóriát. Odafigyelek a makrokra is. Viszont megint stagnál. (nem a kg-ot nézem mércének hanem a testem.)
Mit próbálhatnék még ki ami beindítani a fogyást? Olvastam a leptin szint visszaállításáról hogy egyek egy héten egy napot sokat vagy többet amennyit szoktam hogy visszaálljon nem tudom ez sem hogy működik az a gond hogy nem merem ezt viszont megkockáztatni (lehet hogy hatásos, de akkor erről ha lehet kérném a véleményt is.)
Szóval helyesen csinálok mindent. Szerintetek mit lehetne még kipróbálni?
166 cm vagyok és 21 éves, férfi.

1 éve
#6079
KornelkaxP
reply to varga257jozsef's post #6078
Őszintén szólva nem igazán számolom az égetést...ugyanis mindenhol más kcal-t találok. A gép kb 10 perc sétámra ír 100-110 kalóriát, máshol ennyire 150-160at olvasok, szóval nem nagyon veszem figyelembe, csak nagyjából.
Én az étkezést sem az edzéshez igazítom, mármint olyan értelemben, hogy ha mondjuk kardiózok, tehát több kcalt égetek, attól még nem eszek többet, mert úgyis többet égetek.
Nekem egy napi étkezés úgy néz ki, hogy reggelire megy kis túró almával, hogy íze is legyen, de minimális almával a gyümölcscukor miatt. Ebédre általában rizs+zöldség+csirke, de van hogy csilisbabot és egyéb nem kimondottan diétás ételt eszek, de ilyenkor is figyelek a mennyiségre!!! Ezután ha hazaérek a munkából akkor 30g pufirizs sajtkrémmel, mivel nagyon kevés szénhidrátot viszek be, azt is próbálom edzés előtt. Aztán ha leedzettem iszok egy fehérjét. A kardiónál a változás, hogy akkor korábbra veszem a puffasztott rizses étkezésem, hogy kardiónál még éppen ne éhezzek nagyon, de már üres legyek. (Más edzés előtt is várok a kajálás után 30-40 percet!)
Átlagos kalóriabevitelem kb. 1500 kcal.

1 éve
#6078
varga257jozsef 74
reply to KornelkaxP's post #6077
Ezeknek a mozgásformáknak az égetés mennyiségét számszerűsíted valahogy? idő, vagy gép által megadott kcal? Ezek mellett mennyi kalóriát fogyasztasz?

1 éve
#6077
KornelkaxP
Az L-carnitin valóban jó megoldás lehet a nehezebb változó/fogyó zsírtól való megválásra. Én személy szerint tabblettát szedek, a folyékony L-carnitineknek egyik ízét sem tudom elviselni. Ezt kb 30 perccel edzés előtt beveszem, és izzaszt rendesen.
Én szintén 3 hónapja csinálom, és -13kg, és aminek örülök, hogy tükörben szépen látszik az arányos változás. Szerencsére nekem mindenhonnan kb. arányosan megy le. Talán a hasamon látszik a legnagyobb változás. Végezz kardió után alsóhasra irányuló gyakorlatokat. Én ebből 3-at szoktam, lábemelés, bicska, plank.
Valamint a kardió edzés az nálam úgy néz ki, hogy 40 perc séta emelkedőn, 15 perc elliptikus gép, 20 perc bicaj, ugrálókötél. Ez után szoktam még hasra is dolgozni kicsit. Nekem ez bevállt, de lehet másnak egyéb módszer lesz hatásos.

1 éve
#6076
tarja
reply to w1nterzje's post #6074
Szerezz be egy izzasztóövet (Decathlonban kb. 1500 Ft), és edzéshez viseld. Végezz hasizomgyakorlatokat is.

1 éve
#6075
Tagsi 713 241
reply to w1nterzje's post #6074
Szia! A legproblémásabb helyeken mutatkozik legkésőbb a változás. A has alsó része ilyen. :)
Nyilván nem 3 hónap alatt jött össze ott a mennyiség, így türelem.
Mivel helyi zsírégetés nem létezik, esélytelen, hogy célirányosan arra a területre legyen megoldás. Esetleg vegyél folyékony L-carnitint és a napi fogyasztandó vizedhez add hozzá. Nem csodaszer, de ez is lehet egy kis plusz, hogy elérd a célod.
Csak így tovább. :)

1 éve
#6074
w1nterzje
Sziasztok! A hasam alsó fele nem szeretne változni. 3 hónapja fogyózok -15kg-nál tartok, látom is a változást mindenhol, kivéve a hasam alsó felénél. Ugyanúgy néz ki, mint 3 hónapja :/. Valaki tud esetleg valami tippet adni?

1 éve
#6073
Weightmaster
reply to drisztina's post #6072
köszönöm!

1 éve
#6072
drisztina 1322
reply to Weightmaster's post #6071
nem ismerem a paramétereidet, de… figyelmedbe ajánlom az étkezésre vonatkozó „Kötetlen csevegés” topik „6932” (és ha már arra jársz a sportra vonatkozó „6933”) számú hozzászólást. Esetleg segíthet…

1 éve
#6071
Weightmaster
reply to KornelkaxP's post #6069
szia,
igen, a tükör vigasztal, még jobban az, hogy lassan az 50-es gatya is lecsúszik rólam, holott tavasszal az 56-os is már szűköske volt. kardióedzés jelenleg kilőve, egy hónapja futás közben szétment (ismét) a térdem. súlyzóst viszont lehet, hogy megpróbálom. viszont, ma reggel az átkozott mérleg csak 79,4 kg-ot mutatott. lehet, hogy ritkábban kéne ráállnom.

1 éve
#6070
KornelkaxP
#6067:
Szia, az első 2-3 hónap nekem is nehézkés volt, nem nagyon akart beindulni a dolog.
Az viszont fontos, hogy nem mindegy miből viszed be azt az 1700 kalóriát. Próbáld csökkenteni a szénhidrátbevitelt. Egy jó próba lehet annak ingadoztatása is. Viszont azt se felejtsd el, hogy ha edzel akkor izmot is fogsz építeni, aminek szintén van súlya (persze fogynod ettől még kéne). Rólam 3 hónap után kezdett megindulni a felesleg, már új övet is kellett vennem).

1 éve
#6069
KornelkaxP
#6068 :
Szia,
az ideális testsúly elég relatív, nem lehet pár mérőszám alapján beskatulyázni mindenkit. A tükörnek higgy. Ha valóban látod ezt a pár kg felesleget, akkor próbáld lecsökkenteni minimálisra a szénhidrátbeviteled. (extrém esetben 0-ra, vagyis hogy csak zöldségekből viszel be némi szénhidrátot).
Másik lehetőség, hogy beiktatsz pár kardiót, illetve áttérsz inkább a súlyzós edzésekre (persze nem 100%-ban, csak több súlyzós edzést végzel), persze feltéva ha jársz konditerembe.
1 éve
#6068
Weightmaster
sziasztok!

nem akarok sírni-ríni, mert tényleg lefogytam 80 kg-ra százegynéhányról április óta, de... két hónapja nagyon gyöszösen megy a dolog, gyakorlatilag 80 kg körül pendlizek a mérleg szerint, holott 1200-1300 kcal körül tartom a bevitelt és aktívabb is vagyok fizikálisan, mint korábban. ennek ellenére nem tudok beesni 80 alá és ez kezd frusztrálóvá válni. hogyan tovább, ha még lejjebb akarok fogyni, legalább 76 kg-ra, ami a gép szerint az ideális testsúlyom felső határa?

2 éve
#6067
marinnya
Sziasztok!
Két hónapja figyelem, mit eszem, itt egy hónapja vagyok. 44/178/106-tal indultam. Nem viszem túlzásba, 1700 kcal körül vagyok naponta, ami azért kevesebb, mint a korábbiak. Talán 2 kg ha lement. Centizek, mert az ekkora méretnél mindig látványos szokott lenni, de most semmi. Az első héten lement egy centi, és...ennyi. Néha majdnem kettő, de aztán mégsem. Nem hiszem el, hogy az 1700 is sok...(lehet, hogy nem is kevés, de számomra hosszú távon tartható lenne)

2 éve
#6066
tarja
reply to TGabe's post #6050
Szia TGabe!

Köszi neked is a választ!

Rájöttem, hogy hülye voltam: figyelmen kívül hagytam azt, hogy az izom nehezebb, mint a zsír. A minap előkerült a szekrény mélyéről egy régi nadrágom, amit évek óta nem viseltem, így jól le tudtam mérni rajta a körméreteimet, és ha a súlyom nem is csökken, de a méretem igen!
Szerintem lassan leállok a súlyom méregetésével, és csak körméretekben fogok gondolkodni. Számokban mérhetően erősödöm, hiába nem fogyok. Most már lehet, nem is törekszem tovább a fogyásra, hiszen a fő cél nem az alacsony súly, hanem a megfelelő alak.

Köszönöm még egyszer a tanácsokat, a gyümölcsfogyasztásomat máris csökkentettem! :)

2 éve
#6065
feketeinci 9
reply to calbazis's post #6063
A rendszer nem felejti el azt ami már egyszer rögzítve volt.
Az eszközök menüpontban menj be a grafikonba, és ott állítsd vissza a kezdődátumodat arra az időpontra amikor regisztráltál.
Látni fogsz mindent ami a kezdetektől történt.

2 éve
#6064
calbazis
reply to TGabe's post #6062
Köszi Neked is, nem vagyok egyszerű eset, hiszen én nem edzek...de így is nehéz beállítani, hogy mennyi legyen a cal. fogyasztás.
Igen, ha többet eszik az ember, akkor hiába fogod meg a só fogyasztást, a kevés só több ételben több lesz, mintha a negyedét eszed meg az ételnek.

2 éve
#6063
calbazis
reply to feketeinci's post #6060
Inci...köszönöm...
Én is úgy számoltam, hogy nem lehet ennyi visszahízás, de bő egy kiló sajnos visszajött.

Most utoljára visszaállítottam 1300 cal-ra a napi fogyasztást, a makrókat pedig így:
fehérjét 130 gr, CH 150gr, zsír 60gr. Ezt nem %-osan, hanem gr szerint állítottam be. nekem így egyszerűbb volt...Szerinted?
Azért ez durva, hogy egy hónap alatt volt a 898 cal, majd az 1700 most meg az 1300.
Most már hagyon a csudába a cél átállítást mert a rendszer is összezavarodott, nem csak én, mert annyit buzeráltam, hogy a rendszer a 2,2 kg fogyást is elfelejtette, azt írta, hogy mennyit kellett volna fogynom, de fogyásom 0...:)) ha ő úgy gondolja, akkor legyen úgy...:) majd ezután meglátom.
----------------
Igazad van, ami a korosabb embernél a napi cal. fogyasztást illeti....én is olvastam erről, ott durván úgy fogalmazott a cikk írója, hogy korral visszafelé fordított arányban kell fogyasztani lefelé a cal. mennyiséget, kb a gyerekkor fogyasztásához...minél idősebb valaki annál kevesebbet...
Nekünk az a leghasznosabb már, amit nem eszünk meg:) Így lehet, hiszen a mozgás is csökken, hacsak nem mozgásában korlátozott az ember.

Úgy tűnik, sokat javultam, de a séta lesz a mozgásom ezután...ill. a gyorsabb gyaloglás.

2 éve
#6062
TGabe
reply to calbazis's post #6058
Szia Calbazis!

Bojitka és feketeinci felvilágosított, hogy milyen helyzetben is vagy.
Ettől függetlenül azt javaslom, ha beváltak a beállítások (a csökkentett szénhidrát) és jól érzed magad, nem vagy rosszabbul, akkor tartsd a bevált diétát. A megemelt fehérje mennyiség nagyon jó tanács volt Bojtika részéről, az mindenképpen kell a gyorsabb regenerációdhoz. Amint érzed, hogy fáradékonyabb vagy vagy erőtlen, akkor növeld a szénhidrátot, de csak kevéssel.
Jó a meglátásod a sok víz sóval kombinálva okozhat kilengést a súlyodban, mert a só vizet köt meg, amit egy-két nap alatt le lehet adni.

Folytasd továbbra is nagy kitartással a diétát és sikerülni fog :)

2 éve
#6061
TGabe
reply to feketeinci's post #6055
Szia!

Nem szoktam megsértődni, sőt minden plusz infónak örülök.

Ezen infók tudatában is ezt javasolnám. A fogyásnak vannak olyan alapkövei, amik nem kikerülhetőek, akár egészséges az ember, akár nem. Hányszor, de hányszor hallottam már azt, ha nem eszek elég szénhidrátot vagy csak keveset, akkor gyenge leszek, nem lesz erőm, összetörök lelkileg blablabla. Ha nem csökkentem, akkor nem is fogok fogyni és ez tény.Bocsánat, hogy így fogalmaztam, de így tudom érzékeltetni a legjobban.A drasztikus szénhidrát megvonásnak én se vagyok a híve, ezért javasoltam, hogy csökkentse a keretet, majd ha szükséges akkor emelje.Ezekkel az értékekkel játszani kell, mert mindenki más. Az egészségmegőrzés vagy javítás szerintem nem főként a szénhidrát mennyiségen múlik, hanem a vitaminokon, a minőségi tápanyagon és a lehetőségekhez mérten a mozgástól, szellemi felfrissültségtől.

Bojtika, feketeinci: A hozzászólásaitokat olvasva egyébként szerintem teljesen egyetértünk mindenben csak más szemszögből vizsgáljuk a dolgokat. Sokszor olvasom ugyanazt tőletek csak másképpen leírva :)

Calbazis: továbbra is azt tudom ajánlani, hogy úgy folytasd a diétádat, hogy mindig szem előtt tartod, hogy neked mi a jó. A 2,2 kiló plusz abszolút nem meglepő, rengeteg dolog előidézheti. Kevés víz fogyasztás, túl sós, fűszeres ételek vagy egyszerűen csak egy válasz reakció a tested részéről. A műtétig és a műtétet követően is tartsd a diétádat, mert hosszútávra kell tervezni. A posztodból kiderült számomra és látom, hogy komolyan gondolod és mindent megteszel, hogy elérd a kitűzött célt. Ha egy adott beállítás bevált itt és nem érzed magad rosszul, akkor továbbra is tartsd magad ahhoz, mert ha most hirtelen elkezdesz változtatni rajta, akkor abból csak kavar lesz. Persze apránként módosíthatsz, ha úgy gondolod.2 éve
#6060
feketeinci 9
reply to calbazis's post #6058
Fogalmam sincs mitől jött vissza ez a 2,2kg, mert a kalóriaszámok ezt nem indokolják, ebből következően ez valószínű nem zsírként rakódott le. 1 hét alatt ha napi 800-al ettél többet, az 800x7=5600kcal, tehát még 1 kg sem lehet. Az előző kereted egyébként is szerintem túl alacsony és hosszú távon tarthatatlan volt.

Tekintsd ezt kilengésnek, 1 hét teljes kilengés után én is felszedtem 5kg-ot a szabi alatt, ami 1 hét keretmegtartás után el is tűnt. (sok munkám volt benne, sült oldalastól a palacsinta, sör....stb.)

Szerintem nagyon számít a kor és az egészségi állapot. Fiatalon valahogy másképp működik a test, de ez teljesen normális jelenség.
A tapasztalatomat tudom csak elmondani. Párom (63) diétára kényszerül, amit a gyógyszerei beállítása miatt szigorúan kell figyelni.
A tapasztalat az, hogy akkor csökken a súlya, ha a jelenlegi BMR-e alatt 20-25%-al kevesebbet eszik, a makrók arányainak betartása mellett.

Nincs rá tudományos magyarázatom, és nem is vagytok feltétlenül egyformák, de nálam ez a tapasztalat. Megfigyeltem azt is, hogy a saját mozgását túlbecsüli, szentül meg van győződve hogy annyit mozog mint más "normális" ember a maga túlsúlyával, de ez nem így van. (Ezt nem mondom meg neki.) A mozgása sokkal lassabb, sokkal visszafogottabb mint amilyen lehetne ha tényleg fitt lenne. Tornaszerű mozgásra nem tudom rávenni, szerinte az amit mozog éppen elég a fittséghez, a munkáját ellátja, a ház körül elsertepertél, de minden mozdulatát meggondolja kétszer is. Így működünk betegségtudattal?

Szóval az én véleményem az, hogy valahol 50 és 60 között a korral változik az energiaszükségletünk. Nem használhatjuk ugyanazokat az arányszámokat mint a 20-30 vagy akár 40 évesek, ha fogyni akarunk sajna BMR alá kell menni. Ez a 20-25% egy 63 éves férfi esetében tapasztalati szám, nem támasztja alá sem angol, sem amerikai orvosok kísérlete :)

Én visszavennék a kalóriáidból a helyedben, valahol 1200-1300 közé tenném a keretet.

2 éve
#6059
jjjandi
reply to Bojtika's post #6056
Köszi a választ.

Nekem sem hiányzik a hús.

2 éve
#6058
calbazis
Bojtika, Inci már éppen megbuggyantam, hogy most hogyan tovább :-(

Három hétig csináltam a 896 calóriásat, és egy hete a megemeltet, ami a BMR+100 és visszajött ami lement... alig hiszek a szememnek... találkozom minden nap a fajansszal :)) ezért is meglepő ez a visszakapott súly... esetleg víz, mivel több étel fogyasztásával több só is belém került?
szóval ennek fele sem tréfa... az lehet, hogy nem egyszerre kellett volna a duplájára emelni? még írtam is, hogy alig-alig tudom teljesíteni ezt a mennyiséget.
Akkor vegyek vissza valamennyit a cal-ból, vagy maradjak most már ennél? Jó hogy visszanéztem és olvastalak mindkettőtöket. Várom a választ! Köszi

2 éve
#6057
Bojtika 3
reply to TGabe's post #6054
Nem értek egyet a szénhidrát minimalizálásával. És amennyire tudom, ezzel nem vagyok egyedül.
Én ajánlottam Célbázisnak az emelt fehérjét, pont az életkor és az előző műtéti gyógyulás miatt. Mozogni is csak gyógytornával tud egyelőre.

2 éve
#6056
Bojtika 3
reply to jjjandi's post #6048
Azért, mert összekerültem a férjemmel, aki húsevő volt. A kétféle étrendre akkor nem tellett.

Idővel visszaszoktam, de nem ment gyorsan.
De én nem tudatosan szoktam le a húsról, már egy hete nem ettem húst, amikor valaki megkérdezte, de én még igennel válaszoltam.

2 éve
#6055
feketeinci 9
reply to TGabe's post #6054
Akkor is ezt ajánlod, ha tudod, hogy egy 60 feletti túlsúlyos emberről van szó, aki a következő csípőműtéttől való aggódásában erősen fogyózik?
Nem szokott tölteni, csak a súlyát akarja a körülményekhez képest egészségesen és gyorsan csökkenteni.
Nem nagyon tud várni 1 hónapot az elemzésre, mert a következő műtét szele a levegőben van.

Nem cinikus vagyok, tényleg érdekel hogy akkor is ezt ajánlod, ha ezt tudod?

2 éve
#6054
TGabe
reply to calbazis's post #6052
Szia!

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a diétában a szénhidrát minimalizálása a cél. Én tartanám a magasabb fehérjét és a szénhidrát bevitelét csökkenteném. Tehát 152g fehérje, 75g szénhidrát és 40-50g zsír. Ez ugyan csak 1300 kalória, de én hétvégén mindig tölteni szoktam, ami azt jelenti, hogy több szénhidrátot eszek, akár háromszor annyit, mint ami a keretem. Ilyenkor hétfőn persze többet mutat a mérleg jóval, de tudom, hogy péntekre újra a megfelelő értéket látom majd.

Ennek ellenére tarthatod a megnövelt szénhidrátot hosszabb ideig. Ha továbbra is nő a súlyod, akkor csökkentsd le. Az sem meglepő, ha 4 kiló plusz kerül rád hirtelen, mert a megnövelt szénhidrát bevitel miatt a szervezeted telített lesz és 2-3 hét után fogsz újra eredményeket látni. A legjobb esetben is 1 hónap kell egy-egy beállítás érdemi kielemzéséhez, hogy te hogyan reagálsz azokra az értékekre.

2 éve
#6053
feketeinci 9
reply to calbazis's post #6052
Megdupláztad a keretedet egyik napról a másikra?
Mit reagált erre az anyagcseréd? Találkozol minden reggel a fajansszal?
Nagyon fontos lenne hogy az anyagcserédet felpörgesd, mert rákényszerítetted magad a tartalékolásra a BMR alatti kerettel, most pedig amit csak tudsz visszatartasz. (nem tudatosan)

Az én véleményem az, hogy a 20-50-30-as keret tarthatóbb, és célravezető is a Te súlyodnál.
Ha felborult az anyagcseréd, reggelente egy fél pohár vízbe egy evőkanál utimagfűmaghéj elkeverése, és gyors felhajtása, majd sok-sok víz elfogyasztása vezet legkönnyebben célhoz. Pár nap alatt helyre tesz, de utána is kell fogyasztani amíg magadtól nem produkálod az eredményt reggelenként. Fogod érezni.

Meg kell nyomni a rostmennyiséget! Emelt fehérjével, és csökkentett CH-val nehezebb a rostot szintentartani.

2 éve
#6052
calbazis
Egy hete tértem át az 1700 cal-ra, sajnos visszajött a 2,20 kiló. A rendszer által beállított előző fogyókúrás makrókat egyénire így állítottam be:
fehérje (152gr szénhidrát 174, zsír 48). 35, 40, 25
a fogyókúrás (87gr 217, 58) 20 50, 30 volt a 895 cal-nál! Szerintetek?

2 éve
#6051
TGabe
reply to 000Ildi000's post #6044
Szia Ildi!

Én a múlt héten 30 dekát fogytam. És minden héten körülbelül ugyan ennyit. Az oldal szerint többet kellett volna, de mivel nem vezetem 100%-osan, illetve súlyzós edzést végzek, ezért ezek mind befolyásolják a diétámat. Én is csak egészségtelen módszerekkel tudnám felgyorsítani a fogyásomat, de nem az a cél.

Szerintem is teljesen rendben van a fogyásod üteme. Kitartást hozzá!

Fehérje: Én a Biotech 100% Pure Whey -t használom, de szigorúan csak táplálék kiegészítőként. Segít elérni a napi szükséges fehérje mennyiséget és mondhatni nekem ez a nasim.2 éve
#6050
TGabe
reply to tarja's post #6039
Szia Tarja!

Az étrended nagyon jól fel van építve. A sok gyümölcs viszont okozhat gondot abban a diétában, ahol te már tartasz. Egyél kevesebbet belőlük, esetleg valamilyen multivitamin tablettát is beiktathatsz, ha még nincsen. Természetesen a gyümölcs kalóriabevitelét pótold más étellel. Egyél például 2-2 szelet vollkorn kenyeret vagy zabpelyhet, amit kombinálhatsz is a gyümölccsel.

Feketeincivel egyet kell értenem abban, ha drasztikusan lecsökken a kalóriabeviteled, akkor az nem fog jót tenni. Az 1400-1500 kalória szerintem ideális lenne neked, csak azokat az apró dolgokat kell megváltoztatni, amiket az előbbi hozzászólásomban írtam. Szép apránként változtass és figyeld magadat.

Hajrá, sikerülni fog!

2 éve
#6049
feketeinci 9
reply to Bojtika's post #6046
Nem vagyunk egyformák :)

Az én életvitelembe ez fér bele, de ízlésen nem fogunk vitatkozni, az biztos.
Nálam elég gyakran eszik más is rajtam kívül, és mégsem mondhatom hogy gyertek kavarok egy jó kis fehérjeport :)

2 éve
#6048
jjjandi
reply to Bojtika's post #6046
Bojtika, miért szoktál vissza a húsra? Ha jól emlékszem, írtad, hogy egy ideig vega voltál. Én épp jövök le a húsról, ezért érdekel.

2 éve
#6047
sinnesro
Miért ne lehetne mindig enni fehérjeport? Ha nem is mindennap (a fogyós rész után már), de rendszeresen? Valamint azt is lehet variálni, palacsintát csinálni belőle, zabpehelyhez tenni, stb.
Nálam mindig van itthon 3-4 különböző ízű.

2 éve
#6046
Bojtika 3
reply to feketeinci's post #6042
Inci, nekem is van itthon fehérjepor. Igyekszem húst is enni, nálam a zsírszegénység miatt hamar megvan az a határ, hogy a sovány párolt hús a fülemen jön ki. Akkor már inkább nem kínlódom, legurítok egy adag port.

Már ha egyáltalán eszem húst, mert nem eszem naponta. A fehérje elvileg mégis kellene, érzem is, hogy ha erre figyelek, energikusabb vagyok.


2 éve
#6045
Tagsi 713 241
reply to 000Ildi000's post #6044
Az anyagcsere üteme is sok mindentől függ. :)
Olvasgatni ajánlom Nagy Dóri oldalát:
http://nagydori.hu/tudatos-taplalkozas/blog/

2 éve
#6044
000Ildi000
reply to Tagsi's post #6043
Hm. Igazából attól féltem, hogy valahogy "maradandó kár" történt az anyagcserémben, de ha szerintetek oké akkor megnyugodtam. Egyébként nincs erre valami mód, hogy valaki lemérje hogy normális-e az anyagcseréje mérleg nélkül?
Fehérjeport azért kérdeztem mert még sose próbáltam, de majd akkor megpróbálok kísérletezni receptekkel. :)
A télen, ha jön a vizsgaidőszak majd áttérek a heti 5-6 edzésre. Egyébként nem diétázom, igazából már olyan régóta próbálkozom, hogy azt érezném természetellenesnek, ha pár hónap alatt összejönne és aztán semmi :). Ez már gyakorlatilag most is az életem része. Eddig mindig a rendszertelen edzéstől csúsztam el szerintem, de most direkt kicsit csinálok, mert nem akarok megint "elrettenni" egy hónap után.
No majd meglátjuk :)

2 éve
#6043
Tagsi 713 241
reply to 000Ildi000's post #6041
Szia! Azért nagyon nem mindegy, hogy a napi kalóriád miből jön össze.
Emeld a fehérje bevitelt az ajánlott szint fölé. Írtad, hogy "oldal által javasolt adag szinte mindig megvan".
Nálam 75-80gr fehérjét ajánl az oldal, de nem tudom mikor volt a napi bevitel 120gr alatt fehérjéből.
Játsz a bevitt kajákkal, hogy több fehérjét és kevesebb szénhidrátot/zsírt viszel be.
Valamint ajánlott a króm szedése.
Továbbá jön a tél, a szervezet raktároz, így lassul(hat) a fogyás.

2 éve
#6042
feketeinci 9
reply to 000Ildi000's post #6041
Szia! Gondolom kiszámoltad már hogy a BMR-ed 1546, az alapégetésed pedig (ha nem végzel fizikai munkát) 1856kcal.
Ha a kettő között eszel, akkor várható a fogyás, az üteme pedig attól függ mennyivel eszel kevesebbet az 1856-nál.
Egy kg zsír leadásához 7000-7700kcal elégetése szükséges (van aki ezt 9000-re taksálja).
Ha számolsz, igazolva látszik ez a 0,2kg-os fogyásodban is, kb 3000kcal volt a kalóriadeficited a közel 3 hét alatt.
Lehetett volna ez 0,4 kg is, de valamiért nem annyi, mert vagy nem pontos a számolás, vagy a megevett kalória saccolás nem pontos, vagy nem átlagosan "működsz", és nálad a 9000kcal-os fogyás működik. Az is lehet hogy a mérleg nem mért jól....kicsi az eltérés a 0,2 és a 0,4kg között.

Nincs itt semmi gond, ha mozogsz, majd felgyorsul a folyamat.

Ne gondold hogy fehérjeporon élni sokkal jobb mint csirkemellen! A csirkét legalább több formában el lehet készíteni, a fehérjeporral ugyanezt nem tudod megtenni.
Ha meg akarod tanulni hosszú távra mit és mennyit egyél ahhoz hogy mindig tartsd a formádat, inkább a csirkével kisérletezz. Vagy mindig fehérjeport akarsz majd enni?

Ha pedig ez most egy fogyózás, akkor egyél 1500-1600kcalt, így előbb éred el a célod.

2 éve
#6041
000Ildi000
Sziasztok! Némi finomhangolásra lenne szükségem.
Röviden: 22 éves 160 cm lány vagyok. Sajnos elkövettem egy jó nagy hibát még februárban, akkor 1200 kcal-t ettem naponta, így lementem 75-ről 73 kg-ra. Júliusig stagnáltam, aztán föltornáztam a bevitelemet, hogy megkeressem azt ahol már hízok. 2300-2500 kcal körül lett meg. azóta lecsökkentettem 1700 kcal-ra (de azt úgy hogy néha 1300, néha 2000 de átlagosan 1600-1700), és újra kezdtem sportolni. Heti háromszor edzem, 30-40 perc teljes testes edzést, igazából kevert kardió meg erősítés is. Most a harmadik héten tartok és az eredmény -0,2 kg, szerintetek ez normális vagy valamit rosszul csinálok?
Még annyit, hogy elég sok fehérjét eszem, az oldal által javasolt adag szinte mindig megvan, de ha tudtok valami jó árban lévő fehérjeport az érdekelne, mert mégsem jó hónapokig száraz csirkemellen élni^^". gyümölcsöt nem nagyon eszem, kenyeret egyáltalán nem, csak abonettet már régóta.

2 éve
#6040
feketeinci 9
reply to tarja's post #6038
A BMR-ed 1300 felett van valamivel, és látom hogy ennél kevesebbet eszel. Nem viszed be azt a mennyiséget, ami a szerveid működésének fenntartásához kell :(
Ha ezt nem eszed le, sajna én nem tudok tovább választ adni, mert véleményem szerint ennyit mindenképpen meg kell enned.

A testzsír méréséről nagyon sokat megtudsz, ha rákeresel a neten, több link is van, nem szívesen dönteném el hogy melyik lehet Neked a leghasznosabb.

"Testzsírszázalék mérés 7 pontos" a kereső szó.

2 éve
#6039
tarja
reply to TGabe's post #6036
Mozgás nélkül 1000 kcal lenne a napi keretem (picit többnek írja, de én az ezret igyekszem tartani), mivel minden nap mozgok, a tényleges keretem 1500 körül van, amit nem mindig használok ki teljesen, pár száz kcal néha marad.

Egy átlagos napom étkezés szempontjából így néz ki:
-Nem reggelizem, mert nem tudok, sosem tudtam, kb. 11 óráig csak iszom, legalább 2 liter szénsavas ásványvizet, néha light szörppel (2 kcal/100 ml). A nap során még legalább 2 l ásványvizet megiszom, így a teljes napi folyadékbevitelem legalább 4 l.
-11 körül eszem valami könnyebbet, pl. 1 szelet Vollkornbrotot szardellapasztával és 1 paradicsommal, meg egy zöld almát.
-Ebéd kora délután, 3 körül, egy kisebb adag főtt étel. Ma olaj nélkül sült halfilé volt, máskor szintén olaj nélkül sült natúr csirkemellfilé. Hozzá zöldségköret vagy után gyümölcs. Kb. 20 dkg hús 30 dkg zöldséggel vagy gyümölccsel.
-Délután nassolás címén megeszem pár almát, körtét vagy más gyümölcsöt, esetleg paradicsomot, vagy 1-2 doboz light Riska kefírt (65 kcal van egy dobozban, ami 140 g).
-Vacsora megint főtt étel, hal vagy hús, zöldséggel vagy 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Utána 1 alma.

A napi edzésem általában abból áll, hogy elfutok a parkba, ahol vannak ilyen edzőeszközök, és ott kb. 10 percet gyúrok hasra, vállra, karra, majd hazafutok. Ez így összesen 1 óra. Edzés után megiszom egy Sportness proteinshake-t.
Kb. havonta egyszer lefutok egy maratont vagy maratonhoz közeli hosszabb távot, ami 3-6 óra gyakorlatilag folyamatos futás, közben nem számottevő kalóriatartalmú frissítésekkel.

Nagyon hasznos tanácsokat írtál, meg fogom fogadni őket. Köszönöm!

2 éve
#6038
tarja
reply to feketeinci's post #6037
160 cm magas vagyok és 31 éves, a táblázat szerint a 48 kg megfelelő - alacsony, de még megfelelő - súly ezekhez a paraméterekhez. Gyermekem már van, többet nem szeretnék. Februárban szültem, utána kezdtem fogyózni. Nyilván a szoptatás is besegített.

A futás afféle komoly hobbi, nem az eredmények miatt űzöm, mint inkább azért, hogy jól nézzek ki, bár értem el egész szép eredményeket szülés óta is. Csak hát azért érzem, látom a különbséget a szülés előtthöz képest. Ami természetes, csak jó lenne fejlődni, vissza az eredeti állapotba.

A testzsír százalékomat honnan tudhatnám meg?

2 éve
#6037
feketeinci 9
reply to tarja's post #6035
Először szerintem meg kellene nézni hogy mennyire egészséges az a cél. 48kg nem biztos hogy elég az egészséges életmódhoz. Nem tudom hogy állsz a családalapítás dologgal, de nagyon sok problémát okozhat a gyerekvállalásnál a túlsúly is, és az alultápláltság is.

Megnézted a testzsír százalékodat? Ez az adat is mutat majd valamit.

Egyszóval ennyiből szerintem senki nem tudja megmondani a hogyan-továbbot.
Magasságod mennyi?

Mit jelent az, hogy sportolóként ennyi lenne az optimális? (48kg) Sportolónak más az optimális? Sportolsz? (nem csak hobbiból) 1 óra sportot írtál, ebből nekem nem az jön le hogy sportoló vagy, akkor miért akarsz olyan súlyt?
Leadtál közel 20 kilót, ez szerintem nagyon szép!

2 éve
#6036
TGabe
reply to tarja's post #6035
Szia Tarja!

Látszólag minden rendben van, az étkezésedre oda figyelsz és sokat sportolsz. De az a cél, amit te kitűztél ahhoz ez sajnos nem elég. Egy nagyon fontos adatra még szükség van az pedig a napi bevitt kalória.

Pár tipp mai segíthet és szerintem újra beindul a fogyásod.

A gyümölcsöket én csak nagyon minimálisat ennék, ugyanis azok nagyon megemelik az inzulin szintedet a bennük lévő cukor miatt. Az inzulin pedig gátolja a szervezetben a zsírbontási folyamatokat.

A fehérje beviteled legyen 1,5 gramm/ttkg. Ez szükséges ahhoz, hogy rávedd a szervezetedet, hogy a még rajtad lévő zsírból táplálkozzon.

A szénhidrát beviteled soha ne legyen alacsonyabb grammban, mint a jelenlegi súlyod, sőt edzés napokon javaslom, hogy kicsit több legyen.

Igyál nagyon sok vizet. Napi 4-5 liter, plusz egy-két kávé vagy tea, amelyiket szereted. Így a felesleges víztől is meg tudsz szabadulni.

Ha még tudod az edzések intenzitását növelni, akkor az is segíthet, Nem időben gondolom, hanem erő szintben. Jobban told meg az edzéseket.

Utolsóként nézz utána az Intermittent Fasting diétának. Szerintem sok megfontolandó és jó tanács tartozik hozzá, amit az igényeidnek megfelelően tudsz alakítani.

Ha pontosan tudnánk hogyan étkezel és mennyit edzel, akkor jobban be lehet lőni mi lehet a bibi. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy mostantól sokkal nehezebb lesz a fogyás, mert a finishben vagy. Én heti 30-40 dekát fogyok és néha rág az ideg, hogy miért ilyen lassú, de nekem így van beállítva és szépen száradok lefelé.

2 éve
#6035
tarja
Sziasztok!

Mitől állt le a fogyásom, és mit tegyek h újrainduljon?

54,5 kg vagyok most, 73-ról indultam február közepén. Minden nap sportolok 1 órát, általában futok, néha kondizom. A fehérje mindig megvan, proteinshake-t is elkezdtem inni nemrégiben. Nyáron sok édességet ettem, de egy pár hete teljesen leálltam ezzel, ami sajnos nem segített, alig indult újra tőle a fogyás.
Minden nap sok gyümölcsöt, zöldséget eszem (kb. 1 kg-t naponta, néha többet is). Kenyérből csak teljes kiőrlésűt (Vollkornbrot), abból is max. napi 2 szeletet. 31 éves nő vagyok egyébként.
Nem tudom, milyen adatra van még itt szükség, de 48 kg a célom. Tudom, hogy ez kevés, de lánykoromban is annyi voltam, és sportolóként most is ez lenne az optimális.
Mi tévő legyek, mi lehet a hiba? Hiába eszem mindent úgy, ahogy kell, mégis stagnálok. Az édességevést is azért kezdtem el nyáron, mert 1 hónap teljes stagnálás után elvesztettem a motivációmat. Azóta visszanyertem, de hiába eszem tökéletesen és mozgok rendszeresen, alig látszik az eredmény. Mit tegyek?

2 éve
#6034
vajkzsuzsa 1290
reply to Bojtika's post #6033
Köszi, köszi, köszi. A Te véleményed fontos Nekem. Igyekszem.

2 éve
#6033
Bojtika 3
reply to vajkzsuzsa's post #6027
vajkzsuzsa!

Ránéztem. Néha picivel kevesebb a fehérje, de tényleg csak picivel. Látom, hogy nagyon jól álíltottad be az étkezésed, ügyes vagy nagyon! Úgy tűnik, a legutóbb együtt összekínlódott beállításokat könnyebben tartod.

2 éve
#6032
gicus23
reply to feketeinci's post #6031
Köszönöm szépen az észrevételt. Minden javaslatra nyitott vagyok.
Nem tudom mit kéne másképpen csinálnom hogy eredményes legyek. Feladni nem fogom az biztos.
Attol is tartok hogy mivel comb és fenék plasztika lesz az első, hat hétig nem dolgozhatok és nem is edzhetek és nagyon nem szeretném ha emiatt bármennyi is visszajönne. Vajon ezt hogy lehet elkerülni????
Em értem ha az a módszer amival leadtam közel 60 kgot most miért nem működik............

2 éve
#6031
feketeinci 9
reply to gicus23's post #6030
Kemény vagy és céltudatos, ezt megmutattad.
Azok a bizonyos családi okok ami miatt a mozgást abbahagytad stresszt is okoztak, aminek a következményeit sosem tudjuk előre.
Arra gondolok, hogy ez nálad valami olyasmivel járhatott, hogy liszt és cukor ide-vagy oda, a nem kemény kalóriaszámolás miatt becsúszhattak kalóriák, amivel nem számoltál. (Ebből a saját tapasztalat annyi, hogy én stresszben bármit felzabálok ami kéznél van)


Ahogy én képzelem, a bőr lóg rajtad, tehát van kapcsolata a testeddel, de eléggé el is különül már pl. az izmaidtól ahhoz, hogy a mozgás a benne található zsírt találja meg mint égetésre alkalmas tápanyagot. Emiatt az izmaid közötti zsírhoz nyúl először, ezért megy le inkább a centi, ezt könnyebben eléri, ellenben a mozgástól az izmaid fejlődnek, ezért a súlyod állandó marad.

Lehet hogy nagyon nagy marhaságot írtam le most, semmit sem tudok erről, csak próbálom megérteni és megmagyarázni a jelenséget a tapasztalatok alapján.

Az optimális testsúlyod 63 kg, az optimális tartományod 55-70kg lözötti (ahogy a Bázis adatai mutatják).
Műtét után hirtelen sok kilótól fogsz búcsút venni, nem is tudom meg lehet-e ezt előre jósolni hogy mennyitől, de tuti hogy az optimális tartományba fogsz kerülni.

Szerintem így változott a tested, és ezért reagál másképp.

2 éve
#6030
gicus23
Sziasztok! Engedelmetekkel megosztanám Veletek a történetemet mert senkit nem ismerek aki hasonló hozzám és most tehetetlennek érzem magam.

2015 ben egy hirtelen gondolattol vezételve életmód váltásba kezdtem, segítség nélkül. A módszerem az volt hogy 3x edzem és 1200as kalória bevitelt szabályzom, 100-130 as szénhidrát és napi 3 l víz, lehetőség szerint semmi liszt semmi cukor.
2017re 126 kgomból 65 kgra fogytam.172 cm vagyok és 32 éves.
Sajnos a mozgást abbahagytam családi okok miatt de nem tértem vissza a tossz szokásokhoz. Továbbra se ettem lisztes és cukros dolgokat. Mégis most 73 kg vagyok. Szeretnék 70 alá visszamenni novemberig ugyanis bőreltávolító műtétem lesz. Egy hónapja visszatértem a keményebb számoláshoz és újra edzem heti 3x 40 perc cardiot vagy hiit et. Centibe lement 2-2centi de a súlyom nem mozdul. Siettetni se akarom ezt már megtanultam csak aggódom picit hogy válzozott e a testem vagy másképp reagál.
Minden segítő véleményt, tanácsot szívesen fogadok. Előre is köszönöm.

2 éve
#6029
vajkzsuzsa 1290
reply to vajkzsuzsa's post #6027
Köszi előre is. Jól esik a törődés.

2 éve
#6028
Bojtika 3
Mostanában nem, most is épp munkát kaptam. De belenézek, ahogy lesz kis időm, megígérem!

2 éve
#6027
vajkzsuzsa 1290
reply to Bojtika's post #6026
Köszönöm. Mártonomnak is jó a cukra hónapok óta. Mostanában ránéztél a lapomra?

2 éve
#6026
Bojtika 3
reply to vajkzsuzsa's post #6025
Fegyelmezett és kitartó vagy, meg is érdemled a sikert! :D

2 éve
#6025
vajkzsuzsa 1290
reply to Ridita's post #6024
Én is ugy gondolom. De talán az 1500 kalóriával nem is fogok :)

2 éve
#6024
Ridita 5
reply to vajkzsuzsa's post #6023
Szerintem már az is nagy eredmény, hogy nem híztál vissza.

2 éve
#6023
vajkzsuzsa 1290
Ma vagyok 700 napos itt a Bázison.
A stagnálás még fennáll. De minden oké. A legjobb döntésem volt ide csatlakozni anno.
Igazából már csak 5 kilóra vagyok az álom sulytól / már számomra / . Tartom a makrókat továbbra is. Nem adom fel ! Másnak is sok sikert !

2 éve
#6022
adeldalma 2
Sziasztok.
Megvan mi volt a probléma, valóban a vízvisszatartás lehetett, mert kizártnak tartom hogy napi fél kilót fogynék most hirtelen hogy bejött a hideg idő....már 68.9-nél tartok a mérleg szerint, két napja van hűvös.

2 éve
#6021
Ridita 5
Sziasztok!

Én nem csak stagnáltam, hanem elkezdtem visszahízni. 105 kilóról indultam tavaly áprilisban. Februárban 72 voltam, ami sajnos felment 85-re. Most végre sikerült ismét ráállnom a fogyásra. A visszahízásnak az egyik oka az volt, hogy elbíztam magam, mert mindenki dícsérgetett, hogy milyen szépen lefogytam, azt hittem, most már nem kell olyan szorosan követnem az étkezési tervet. Emellett volt néhány sérülésem, betegségem is, ami miatt nem tudtam eleget edzeni, ami persze a kedélyállapotomra is rossz hatással volt.

Végül úgy sikerült fordítani a helyzeten, hogy megemeltem a kalóriakeretemet 1200-ról 1500-ra és nagyon figyelek, hogy a fehérjebevitel megfelelő legyen.

A korábbi helyzethez képest az is változott, hogy most már heti háromszor járok edzőterembe, és van két másik edzésem is, tehát sokkal aktívabb lettem. Valószínű, hogy a súlygyarapodás egy része izom, de sajnos ez még nem nagyon látható a zsírpárnák alatt. Amikor elkezdtem, két évet adtam magamnak a normális súly eléréséhez, ami nálam 59 kiló alatt van. Ez a visszahízás eléggé visszavetett, de nem adom fel, mert úgy érzem, nincs más választásom, csak az egészséges életmód.
2 éve
#6020
Bojtika 3
reply to Nikolettp's post #6019
Nem tudni, mit állítottál be, így nehéz bármit is mondani.

2 éve
#6019
Nikolettp
Egy honapja csinálom. Induló 80 kg.
Két hét múlva 78
Harmadik hét 78,4 és azóta sehova nem mozdul, pedig minden nap pontosan kitöltök mondent. Nap végére mindig marad 200-300 felhasználható kalória. De így sem fogyok. Ötlet? Javaslat?

2 éve
#6018
Andybaker 1
Az ételeknél a szénhidráttartalom nettó vagy bruttó értéket takar a rendszerben? Nem mindegy, hogy a rostokat is beleszámolja a rendszer vagy sem, tudja valaki a választ?

2 éve
#6016
adeldalma 2
reply to feketeinci's post #6015
Beírom a 20 km kerékpárt, de én nekem az 80 perc, annál rövidebb idő alatt nem tudom megtenni, lehet hogy az a baj hogy másnak ez rövidebb idő lenne?
A napi kalóriafogyasztást számolom, 2000 kalória alatt meg szoktam állni, de a bringázással így is 2700 körül mutatja a kalóriaégetést naponta.(nem ülő munkát végzek)
A vízzel kapcsolatban szerintem nem biztos hogy mérvadó a menstruáció, mert az EÜ állapotom egy rakás szar(röviden)

2 éve
#6015
feketeinci 9
reply to adeldalma's post #6014
Beírod a napi 20km kerékpárt?
Le is eszed? Vagy nem?
Ez hány kalória?

Ezek azért érdekesek, mert február előtt még nem bringáztál, a mozgástól elindult valami, de mivel megszoktad ezt már nem számolhatod. (Ilyenkor az alapjárat kalóriaszükségleted nő, de a fogyásod leáll.)

A Bázis számai túloznak a sport résznél, ráadásul bruttó számok, amik tartalmazzák az alapjárat kalóriát is (a kerékpározással töltött idő alatti BMR-ed).

A víz is lehet gond, ha éppen mensi előtti napjaid vannak, de ha stabil az a 70, akkor nem ez a gond. A víz bármilyen okból történő visszatartásánál a testsúly egyik napról a másikra ugrál, és nem áll.

2 éve
#6014
adeldalma 2
Sziasztok.
Hetek óta agyalok a dolgon, gondoltam most már megkérdezek valakit.
A helyzet az, hogy meghíztam, mert leállt a mellékvesém, a kortizol szintem 180-as minimál érték helyett leesett 18-ra.
Abbahagytam a kiváltó gyógyszert, és nekiálltam a fogyókúrának.
Először edzeni kezdtem, eljártam egy helyi terembe egy átlagos edzésprogramra.
Rámentek az ízületeim, de ahelyett hogy fogytam volna, híztam.
Rájöttem, hogy valószínűleg sokat eszem, ezért felkerestem ezt az oldalt.
77 kilóról indultam, napi 1500 kalóriával ment is szépen lefelé, megálltam 70-nél, mikor februárban elkezdtem bringázni, az napi 20 km-t jelent, minden hétköznap(melóba járás).
Viszont azóta nem tudok fogyni.
Az oldal mindig kiírja hogy ú túlteljesítetted a keretedet, ehettél volna még valamit, stb, meg ezzel a menyiséggel fél év alatt legalább 20 kiló fogyást lehet elérni stb stb.
Csakhogy agusztus van és még mindig 70 kiló vagyok.
Ilyenkor mi van???
Van valakinek ötlete?
Párom azt mondja sok rajtam a víz, de hát ennyi nem lehet???

2 éve
#6013
Bojtika 3
reply to jjjandi's post #6011
A BMR+100 körül nem szentség, hanem tapasztalat. Főleg eleinte, régebben sokan megosztották a többiekkel a kis mindennapi harcaikat.

Jelenleg több kérdezőnek is válaszolgatunk, egyik se írja, hogy 100 kg fellettről indult volna, mert akkor mi sem a fél kilót javasoljuk hetente. De azért egy 170valahány centis embernek nemigen elég az 1100-1200 kcal.
Nézem én is náha a gyorsított fogyókúrával bevezetett életmódváltásos fogyásokat, de azok minden esetben orvosi felügyelettel, dietetikus támogatásával zajlanak, még ha nem is kórházi körülmények között.

Ami a tamtamot meg annak a verését illeti, sokan nem az alapbeállításokkal állítottuk be az elején sem, mert a matekos lehetőség csak egyszerűbb, értelme nem sok van.
Annak idején, a legelején, a "mindenki szabadon dönthet" elve alapján maradt bent minden lehetőség. Ma sincs kényszer.

2 éve
#6012
feketeinci 9
reply to jjjandi's post #6011
Igazad van. (?)
Minek is adnánk meg a testnek a BMR-t....ossza be a felét, csak repüljenek a kilók!
Nem kapja meg a májad, veséd, tüdőd, agyad a működéshez szükséges üzemanyagot......oda se neki!
Mit nekünk egy kis szívelégtelenség....tiszta időpocsékolás! (?)

Azt nem értem mi marad meg jobban ha van lendület, de oda se neki! Csak lendület legyen!
Fogyjunk gyorsan egy életen át, minek megtanulni hogy is kéne nem elhízni!

2 éve
#6011
jjjandi
reply to Bojtika's post #6010
Felolem Elmondhatjatok husszor is ugyanazt, akkor is igv mukodik as alapbeallitasokkal as oldal. Nagy kezdosulynal meg tok felesleges ragaszkodnj meg ehhez a BMR+100 szentseghez, inkabb fogyjon as elejen jobban, aztan kesobb korrigal. Ha az elejen van lendulet, jobban megmarad. 100 kg kornyeken meg felett idopocsekolas a csigatempo szerintem.

2 éve
#6010
Bojtika 3
reply to jjjandi's post #6009
Vagy időpontot adtál meg, vagy valami mást nem jól. Az oké, hogy a rendszer matematikája megengedi, de nincs értelme.
Addig kellene játszogatni a heti fogyás megadásával, hogy a napi kalóriakeretre a BMR-nél kb. 100-zal több jöjjön ki. És innentől nem foglalkozni a heti fogyással, egyrészt mert beáll majd egy ütemre, másrészt meg úgysem egyenletes. Főleg nem fog egyezni a kimatekolt fogyással, mert élő szervezet vagyunk, nem matekpélda.
És akkor nem kell utánaállítgatni.

2 éve
#6009
jjjandi
reply to feketeinci's post #6007
Nem tudom, de csinálja. Csoffi megoldása működik csak rá.

2 éve
#6008
csoffi 2
reply to SelinaNora's post #6004
Szia, a főoldalon a napi kalóriakeretednél, jobb oldalt felül van egy kis fogaskerék. Ha arra ráböksz, feljön egy ablak, ahol ki tudod választani a felső legördülő menüből, hogy a kalóriakereted a célodtól függetlenül legyen fix, vagy a célod eléréséhez mindig számolja újra. Ha fixre állítod és alatta megadod a kalóriakeretet, nem fogja változtatni/újraszámolni a rendszer azt, hiába stagnálsz, vagy akár csökken a súlyod. Remélem, tudtam segíteni!

2 éve
#6007
feketeinci 9
reply to jjjandi's post #6006
Nekem nem ad más keretet.
Nem is értem miért adna mást?

2 éve
#6006
jjjandi
reply to feketeinci's post #6005
Ha napi fix van beállítva, de stagnál, akkor is egyre kevesebb kcal-t javasol a KB, nem kell hozzá időt beállítani külön.

2 éve
#6005
feketeinci 9
reply to SelinaNora's post #6004
Nem egészen világos amit kérdezel, de amit sejtek, arra válaszolok.
Valami időre fogyásra vagy/voltál állítva. Vagy időpontra akarsz fogyni (inkább ez), vagy heti fogyás van beállítva. A gép csak matekol, ha nem olyan ütemben mennek le a kilók mint ahogy beállítottad az elvárt eredményt, több vagy kevesebb keretet ad hogy az eredeti ütemet tartsd.
Szerencsésebb lenne napi fix kalóriával haladni.

A stagnálásod már az első naptól várható volt, BMR alatt ettél elég mélyen. Ha 19,7kg ment le 1200 kalóriával naponta, akkor a súlyod is sok volt, mert volt miből lemenni, és ehhez képest az 1200 kalória nagyon kevés.

Nem értem hogy a program hogy indult az első hónaptól újra? Új célt állítottál?
Nem törlődnek az adatok, de új cél beállításakor új időszak kezdődik. Tudod módosítani ha a grafikonnál újra beírod a kezdő dátumodat. Semmi nem törlődik!

Mit kell tenned? Olvass utána miért szükségszerű leenni a BMR-t, egyáltalán mi is az a BMR.....Enélkül nem csak a munkád elvégzésére nem lesz energiád, de a tested fenntarására sem, nagyon komoly gondok lehetnek az "üzemeltetéssel"....és ezt azonnal változtasd meg!

2 éve
#6004
SelinaNora
Tudja-e valaki, hogy az eddigi megengedett napi 1200 kcal miért csökkenhetett le 889 kcal-ra? Igaz, hogy 19,70 kg (bár a program az első hónap után újraindult, ezért az eredeti adatok törlődtek) elvesztése után két hete stagnál a fogyás, de ez embertelenül kevés, alig van energiám arra, hogy a napi munkámat elvégezzem. Mit kell tennem ahhoz, hogy a program újra visszaálljon napi 1200 kcal-ra?

2 éve
#6003
Bojtika 3
Hozzáteszem: nem csak Norbival lehet, sok más jó videó van még.
Sok a 10 perces is, abból is összerakható a 30 perc.

2 éve
#6002
Hilduci28
Aaa mindegy h 16 évesen mit tesz, ha majd 25-45 évesen nem figyel oda úgyis meghizik. 16 évesen irigyelni való testem volt. Most meg 30 évesen hónapok óta kinlódok pár kilóval.igaz hogy nincs energiám se lelkierőm sportolni...pedig az utolsó plusz kilókon csak az segít.Bele se gondolunk hogy mennyi időt töltünk evéssel :-)) most is ülök a mekibe és csak úgy 600 kalóriát legyúrtam és azon gondolkodom hogy ma még hátra van az uzsonna meg a vacsora ami ha szintén ilyen egészséges lesz mint az előbb elfogyasztott menü akkor ennek a napnak is lőttek. Habár nekem ma van hétvége úgyhogy megtehetem.de vissza térve az utolsó 5kilóhoz. Én a napi 3-5kilometer futást javaslom és mindig ugyanabban az időben. De ha nem megy a futás akkor táncolj biciklizz menj úszni görkorizz ugró kötelezz tornázz Norbival:-)) bármi legyen az legalább 30percet tartson.Mert úgy az igazi :-));-)

2 éve
#6001
Bojtika 3
reply to vajkzsuzsa's post #6000
Kamaszkorban az elegendő mozgás azért ne a telefon bökögetéséből álljon lehetőleg.
És nem kell cukros izéket inni.

2 éve
#6000
vajkzsuzsa 1290
reply to feketeinci's post #5995
Loushára emlékszem, sőt még másolom is. Jelentem novemberben lesz egy éve, hogy stagnálok. Mult héten 110 kg l09 lett, de ez lehet a nagy melegtől való izzadástól. De nem hagyom abba a beirást, és a számolást, mert jól érzem magam továbbra is. Jó a kedvem, a gyomrom / nem reflux-ozok / a mozgásom stb. A visszajelzések is jók. Mostanában több olyan ismerőssel, rokonnal találkoztam, aki nagyon régen látott. El voltak képedve. És én ragyogtam.
Az én véleményem is az, hogy 16 évesen még fejlődik a szervezet, táplálni kell. Persze ésszel. Az én Unokám 18 éves, és most kezdett hizni. Sajnos felkapott 10 kilót. Most nem győzi bánni. De 16 évesen még nem gondolt rá.... lehet, hogy mégis kellett volna? ....

2 éve
#5999
sinnesro
Azonkívül mi az, hogy még 4-5 kilót kéne fogynod? Mi szerint? Tényleg kíváncsi vagyok a magasságodra is.
Annyian nem képesek elfogadni, hogy nem biztos, hogy amit elképzelnek maguknak, az jó is nekik.
Az meg eszedbe ne jusson, hogy koplalj. Á, úgyis fogsz, 16 éves vagy. :-)

2 éve
#5997
Bojtika 3
reply to AzureKejk's post #5991
A tapasztaltabb törzstagok meg már attól frusztrálódnak, ha meglátják, hogy 16 éves a kérdező és pár kilóval küszködik.

Mert úgyis hiába mondjuk el ezredszer is, hogy még fejlődésben levő testének már az is elég, ha nem eszik gyorskaját és nem üdítőt iszik (ami egyébként általános tanács kicsinek-nagynak egyaránt), és mozogjon, amikor csak bír.

A "tészták és hasonlók" elhagyása meg a "mindent megvonás" között rengeteg a különbség.

Nem az a fontos, mennyit fogytál, hanem mit állítottál be? Általában az ilyen esetekben kiderül, hogy a napi kalóriakeret nem a BMR-hez igazított napi szükséglet.

Ilyenkor nagy nehezen bevallja a delikvens, hogy x kalórián tengődik. (Hacsak nem füllent hozzá még egy kis pluszt, mert érzi, hogy ez nem jó, de önfejű.)
Mondjuk, hogy az nem jó, és magyarázzuk kézzel-lábbal, ami egyébént már az alap infókban megtalálható, hogy mi legyen a beállítás.

Mire a kérdező közli, hogy de ő nem éhes.
Válaszoljuk, hogy persze, az agy meggyőzhető, de a biológia meg a tápanyagok...

Ritkán érkezik olyan válasz, hogy oké, megfogadom a tanácsot. Hanem általában a delikvens eltűnik és nem ír többet.
Megy a saját feje után, csak mi számolgattunk helyette is, írtunk neki, foglalkoztunk a problémájával, holott lehetne más elfoglaltságunk is, mint fölös köröket futni.

Aztán van ám, hogy visszasündörög hónapokkal később, hogy igazunk lett,megállt a fogyása, visszajött a súly... de ez ritka.


2 éve
#5996
feketeinci 9
reply to AzureKejk's post #5991
Még egy gondolat....az a 400kcal mozgás....az honnan jött?
Lehet hogy beírod a teljesen természetes dolgokat is...utána pedig le akarod enni?
Ne számolj 16 évesen a mozgással, abból hogy nem eszed le nem lehet baj.

2 éve
#5995
feketeinci 9
reply to AzureKejk's post #5991
Sajnos nem vagyunk szabin, de mit lehet erre tanácsolni?
Utóbbi időben lazultál. Kissé. Ez számokban kimutatható? Túletted a keretet?
Eddig sem vontad meg magadtól túlzottan pl. a tésztát és hasonlókat.
Másoknak azt írták hogy.....mindegy mit, mert lehet hogy azok a mások 100kg felett voltak, és az a tanács nem Neked szólt.

16 évesen még nem vagyok biztos abban hogy túlzottan komolyan kellene venni azt az 5kg-ot, amiről úgy gondolod hogy felesleges rajtad.
Szerintem a Tiéd még egy fejlődésben lévő szervezet, nagyon szép hogy azt a 10-et ledobtad, de szerintem azzal az 5kg-al már ne küszködj, érezd jól magad a bőrödben.

Számolj nyugodtan tovább, pusztán azért hogy lásd a bevitt kalóriákat, bár megjegyzem azok pontosságában kicsit kételkedem, mert tuti nem főzöl magadnak, nem viszel fel kajákat, így nagy eséllyel beválasztod a Bázis hibás receptjeinek egy részét.
De ez legyen a legnagyobb baj, a veszély ami leselkedik Rád az a korosztályodból adódik, a csipszek és üdítők patás ördöge....mert azok annyira finomak.
Ha vezeted a naplódat, látod mennyi felesleges kalória van bennük.
Látod a makrókat is, amiknek azért kb. jól kell alakulniuk, különben hiába a nagy számolás, nem jól alakulnak a dolgok.

A másik.....volt nekünk egy Lousha nevű társunk, már kétszer is itt volt a bázison hosszú időt eltöltve. Az utolsó kilóival egy évig küzdött!

Érdemes visszaolvasni a hozzászólásait, esetleg keress rá a nevére a topikokban (ctr+f).
Az utolsó kilója hatalmas kihívás volt, és ott nem volt lazulás vagy elgyengülés vagy csalónap. Az kemény munka. Erre szerintem Neked még nincs szükséged.

2 éve
#5994
sinnesro
Lányok, nem lehet, hogy a szervezeteteknek az 57 kiló éppen jó?

2 éve
#5993
csoffi 2
reply to AzureKejk's post #5991
Szia, nagy itt a csend mostanában, egyetlen tapasztalt törzstag sem jelentkezik, gondolom mindenki nyaral:) Én áprilisban kezdtem a diétát, így gurunak nem mondanám magam, de hasonló cipőben járok, mint te, írtam is lejjebb több alkalommal. Kezet foghatunk nálam is a bűvös 57 kg környékén megy a stagnálás minimum 2 hónapja. Az itt összeszedett információk alapján én nem tanácsolnám, hogy a keretedet a BMR-ed alá vigyed - azt nem írtad egyébként, h nálad ez mennyi - azt szokták itt tanácsolni, hogy BMR + 100 kcal legyen meg mindenképp. feketeinci #5982-ben írt a csalónapról, ill. a váltakozó kalóriabevitelről, úgy hogy az átlag megmaradjon. Én ezt próbáltam és picit azért megdobta a folyamatot nálam, de csak fél kg-val. Azt hiszem, amiatt nem jobban, mert ebben a nagy melegben képtelen vagyok valódi ételekkel sokkal több kcalt bevinni a napi 1400-as keretemhez képest. Persze üres kalóriákkal menne, de arra rá vagyok parázva, h sok junk food-ot vagy édességet egyek:) Meg az én problémám még az, hogy sokszor napközben nem eszem le a rendelkezésre álló kalóriamennyiséget, s estére maradnak meg a bevihető kalóriák s talán ez kevésbé jó megoldás este többet enni. Ezen kéne még javítani, lehet, hogy ez is segítene. A makróid nem tudom, hogy állnak, de azokra is tanácsos odafigyelni. Nem tudom, mennyit segített a hozzászólásom, értékeld a szándékot:) Üdv!

2 éve
#5991
AzureKejk 64
Sziasztok, 16 vagyok, elkezdtem diétázni még tavasszal. A súlyfeleslegem nem volt hatalmas, kb. 15 kiló. Az első 2-3 hónapban sikerült is leadnom 10 kilót, majd megállt a kritikus ponton, ami nálam az 57. Még egy 4-5 kilót kéne fogynom, de nem akar lemenni, lassan 2-3 hónapja stagnálok. Persze, az utóbbi időben kissé lazultam, de soha nem eszem túl a keretemen, pusztán szoktam enni tésztát meg hasonlókat, viszont eddig sem vontam meg magamtól túlzottan. Szóval mit kéne tennem? Teljes megvonás? Próbáltam lejjebb vinni a keretemet, de többen azt írták másoknak, hogy pont feljebb kéne vinni, vagy csalónapokat beiktatni. Mozogni is szoktam, legtöbbször kb. 400 kalóriát égetek el egy nap sporttal, de van, hogy többet. Mit kéne tennem? :)

2 éve
#5990
jjjandi
reply to Koci's post #5983
Nálam is ez van. Ha stagnálás, akkor zsírból sok plusz kalória, és megindul megint.

2 éve
#5989
vajkzsuzsa 1290
reply to csoffi's post #5988
Nem, csak annyit eszem, mint szoktam. Esetleg olyankor csinálom, mikor erősebb az ebéd. Pl vasárnap, leves, rántott hus stb. Akkor könnyebb megcsinálni, mert nem vagy éhes. Amugy este hat után soha nem eszem évek óta. Böljtnél már 15 óra után nem. Ennyi.

2 éve
#5988
csoffi 2
reply to vajkzsuzsa's post #5987
Köszönöm, ezt is kipróbálom! A dedikált időpontig, míg eszel szilárdat, beviszel több kalóriát, hogy meglegyen a napi előírt mennyiség, vagy csak annyit eszel, amennyit a rendelkezésre álló étkezések alatt általában szoktál enni? Így ezeken a napokon kevesebb a bevitel?
Igen, a kitartás, fegyelem fontos, ez a legnehezebb az elért súly elérése után is. Én úgy 8 évente "csinálok" egy ilyen komolyabb diétát, amikor az előző szett után fegyelemlazulás miatt visszajött kilókat igyekszem visszafaragni. Először pont 20 éve fogytam egy komolyabbat 13 kg, ezt tartottam 2006-ig, akkor szültem az elsőt, majd rá két évre a második gyereket. 2009-ben fogytam megint egy nagyobbat 8 kg-t (persze ez relatív, h kinek, mi a nagy), de az évek során a kilók csak visszasettenkednek, ha kicsit nem figyelek s nem sportolok. Pedig alapvetően már 20 éve életmódot váltottam, igyekszem egészségesen étkezni, de a gyengém az édesség, főleg a kekszek, sütni is nagyon szeretek és alapvetően lusta vagyok sajnos. Egy ponton aztán mindig besokallok és jön a szorosabb diéta. Hát ez van most.
Örülök, hogy jobban vagy! Csak így tovább!

2 éve
#5987
vajkzsuzsa 1290
reply to csoffi's post #5986
A böjtölés nálam ugy müködik, hogy kb két hetente egy napot kiválasztok, és akkor ebéd után már nem eszem reggelig. Csak ivás. De 16 óra után biztos, hogy nem másnap reggel 8-ig. Lényeg, hogy 16 óra legyen szilárd étkezés nélkül. Másnap mindig leugrott pár deka. Most, hogy platón vagyok nem, de előtte müködött.
Lényeg, hogy kitartás legyen. Ez életmód váltás, nem fogyókura. Én biztos, hogy nem fogok visszatérni a zabáláshoz. Eszem lángos, hamburgert, fagyit, ha éppen megkivánom, csak tartom a makrókat. Ezzel elértem a fogyást, most meg a sulytartást. A féléves stagnálásom alatt akár hizhattam is volna, de nem ! Pedig voltunk közben nyaralni kétszer is. Beteg is voltam, nem mozogtam, és mégis lazult a suly inkább, mint nőtt. Jobban vagyok, tudok menni, van kedvem élni stb. :)

2 éve
#5986
csoffi 2
reply to vajkzsuzsa's post #5985
Szia! Köszönöm a kedves szavakat! A böjtölésen mit kell érteni? Két hetente egy nap nulla szilárd táplálék? Vagy nagyon limitált mennyiségű kcal bevitel? Ez is a stagnálást hivatott megszüntetni? Vagy mi miatt ajánlott?
Jó hir, hogy mintha megtört volna nálad a jég! További kitartást neked!

2 éve
#5985
vajkzsuzsa 1290
reply to csoffi's post #5981
Üdv ! Jó itt látni. Igen, én vagyok a folyamatos stagnáló :). De ma csoda történt, és egy kilóval kevesebb lettem. Azért mérlegeltem, mert változott a hasam. Még rondább lett a kötényem, formátlanabb, és gyanussá vált, hogy ez sulyvesztést is jelenthet. Én igen. Remélem most már lesz valami.
Csalónapot eddig nem tartottam, mert nem értettem igazán a szisztémát, de most az Inci leirta konkrétan a 6-7 napot, és utána a kalória töbletet, igy már értem, és ki is fogom próbálni.
A böjtölést azt két hetente megcsinálom. Azt még Ironizáló ajánlotta.
Sok sikert, maradj itt sokáig.
A füstölt főtt csülök jó ötlet ! Van is a fagyóban egy házi jellegü.


2 éve
#5984
csoffi 2
Hűű, fél füllel hallottam már csaló napról, de hogy ennek ilyen hatása is lehet?! Köszi szépen a tippet, kipróbálom!

2 éve
#5983
Koci
reply to feketeinci's post #5982
Nekem egy hete stagnált a súlyom, tartottam ugyan úgy a diétát, aztán tegnap rádobtam kb. 5 dkg füstölt kolbász, egy pici sajtot, meg egy marék sós mogyorót, és ma reggelre majdnem egy kg-mal kevesebbet mutatott a mérleg :-)

2 éve
#5982
feketeinci 9
reply to csoffi's post #5981
Az Információ fül Hírek rovatából hozom ezt a részletet, jól vissza kell tekerni hogy megtaláld a teljes leírást a stagnálásról:

"Kerüld az éhező üzemmódot! Az éhező üzemmód a belopakodó kalóriák ellentéte. Szervezeted akkor áll át erre, ha nem viszed be a számára szükséges minimális kalóriát. A minimális kalória TARTÓS megvonása az anyagcsere lelassulását okozza (egy-két étkezés kihagyása még nem idézi elő). Ha például egy 90 kilós férfi 3 hétig napi 1000 kalória alatt eszik, holtbiztos, hogy az anyagcseréje mélyrepülésbe kezd. Kutatások kimutatták, hogy az anyagcsere 40-50%-kal is lelassulhat! Emellett több, más negatív hatása is van az éhező üzemmódnak (pl. szükséges tápanyagok hiánya). Az éhező üzemmódnak véget vetni természetesen a kalóriabevitel megemelésével lehetséges és ajánlott.
Próbáld ki a "kalóriabevitel váltakoztatás" módszerét! Ha éhező üzemmódba kapcsolt a szervezeted, vagy legalább már egy-két hónapja diétázol, az anyagcseréd nagy valószínűséggel lelassult. A kalóriabevitel váltakoztatása (calorie cycling) egy módszer, melynek során alacsony és magas kalóriabevitelű napokat váltogatsz. Ha pl 1500 a napi kereted, egyik nap 1200-at eszel, másnap pedig 1800-at, a lényeg, hogy összességében ugyanannyi maradjon. Váltogathatod naponta, vagy pl. 3 nap alacsony, 1 nap magas arányban. Sokan egyenesen a "csaló-napra" esküsznek, azaz 6-7 naponta 500-1000 kalóriával többet fogyasztanak, hogy az anyagcserét így rázzák helyre. Bár még nem támasztották alá tudományos kísérletekkel és nem számít hivatalosan támogatott módszernek, mégis muszáj megemlítenünk, mivel nagyon sok táplálkozási szakértő és sikeres fogyókúrázó szerint működik. Véleményük szerint a magas és alacsony napok váltakoztatásával becsaphatjuk testünket, így az nem érzi a raktározást szükségesnek és nem lassítja le az anyagcserét."

(szerintem is működik, nálam a főtt füstölt csülök vált be)

2 éve
#5981
csoffi 2
Sziasztok,
pont 4 hete kérdeztem stagnálás ügyben, kiderült, túl keveset eszem (1100), emiatt módosítottam is a napi kalóriabevitelemen, felemeltem BMR+100-ra (1400 körül) és növeltem a mozgást is. Most van heti 1 óra úszás + 2-3 otthoni torna, fitness blender edzéseket csinálok. (Nem tudom, már kinél, de itt olvastam róluk a fórumban, nagy köszönet érte, igazán változatos edzések közül lehet választani és nagyon szimpi az edzőpáros). Mindezek ellenére sajnos azóta sincs semmi eredmény, ugyanúgy 57,5 kg körül mozgok már 6-7 hete:( Tudom, hogy ez eltörpül az akár hónapok stagnálásától - vajkzsuzsa együttérzésem, de mégis elég elkeserítő. Van tippetek, hogy min tudnék még változtatni? Előre is köszi!

2 éve
#5980
Bojtika 3
reply to vajkzsuzsa's post #5977
Szia! nem, de jó idő óta ritkán van. El tudom képzelni, hogy hajón dolgozik, vagy külföldre ment.

2 éve
#5979
Bojtika 3
reply to Moppolino's post #5978
Bezony! Nem árt, ha van egy-két jó turi a közelben.

Nálam az edzésben lényegében csak a lustaság az akadály... valahol elhagytam a motivációmat. És randamód az a tíz kiló a köldököm meg a térdem között oszlik meg, sose volt még ilyen. Rá kell kérdeznem a pajzsmirigyre. Persze ha rendszeresen edzenék, talán ez se lenne gond.
Remélem, remekül fogod érezni magad a nyaraláskor, mindenestül!

2 éve
#5978
Moppolino
én teljes pánikban voltam ott a 77-nél, mikor megállt, mert még nagyon sok fogynivalóm van. és tudtam, hogy még vagy 1,5 hónapig kizárt, hogy még egy edzős napot beiktassak, a gyakorlataim miatt. aztán 17 nap után mint a puskagolyó megindult lefelé. hamarosan vége a gyakorlataimnak és hétfőre szeretnék még egy edzős napot. augusztusban megyek nyaralni és addigra jó lenne valami tűrhető bikinis kinézet :D meg persze utána is. egyébként a fogyás előtt egy dologba nem gondoltam bele, ami jelentős költséget generál... a ruhatárcsere.

2 éve
#5977
vajkzsuzsa 1290
reply to Bojtika's post #5976
Gribedliről hallottál mostanában?

2 éve
#5976
Bojtika 3
reply to Moppolino's post #5975
Rendben, reméljük mindannyian, hogy ez változni fog. ☺

Annak idején, amikor azt a nagyot fogytam, én is több hetet stagnáltam 63 kilónál. Már azt hittem, ennyi is maradok. Sőt kezdtem beletörődni.
Utána tovább fogytam, de eltelt pár év, nem figyeltem az étkezésre, és visszajött pár kiló.

Most megint 63 kg vagyok, és egyelőre nem mozdul, csak pár tíz dekát fel vagy le...
Nagyon unom! Igaz, ugyanakkor lusta is vagyok, no meg sok munkám is van, de tudom, hogy a munka mellett azért még többet is tudnék mozogni.

2 éve
#5975
Moppolino
szerintem ha valamit valaki "beszólás"-nak érez, akkor az az, még ha a másik nem is annak szánta. valamiért csak kiváltotta ezt a reakciót, pedig én meg nem vagyok az a nebáncsvirág fajta. lehet, hogy az életben amúgy nem ilyen, ez most rosszul sikerült és más jött le, van ilyen. sajnálom, hogy így olvastam rólad először, remélem, a továbbiakban ez változik.

2 éve
#5974
vajkzsuzsa 1290
reply to Bojtika's post #5973
:) :) :)

2 éve
#5973
Bojtika