KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
Alma kalória tartalma: 52 kcal
Tudd meg hány kalória, fehérje, szénhidrát és zsír van a(z) Alma ételben/italban, illetve a tápanyagok összetételét!
Tápanyageloszlás
Kategória: Gyümölcs
Ennyiszer választották: 3799726
Létrehozta: Admin
Utoljára módosította:
Megjegyzés:

1
közepes
(
182
g) tápértéke:

   kcal:
94.64

   zsír:
0.31

   szénhidrát:
25.13

   fehérje:
0.47
100 gramm tápértéke:
   kcal: 52
   zsír: 0.17
   szénhidrát: 13.81
   fehérje: 0.26


USDA betöltések:

2017-09-05 06:25:42 https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2122 Brekbrek

2017-09-05 15:14:33 https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2122 dezso0724

2019-09-04 22:02:44 https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09003 pinballSzólj hozzá!


Hozzászólni csak regisztráció után tudsz!

6 éve
#58
Bobita11
Kèrlek benneteket tegyètek fel az erôleves vagy csont levest is. Kôszi

6 éve
#57
Lousha 4
Válasz qwertz123 #56 számú posztjára
Minden az ehető részekre van megadva. Gyümölcsnél nem mérjük a magot, magházat, húsnál a csontot stb.

6 éve
#56
qwertz123
Sziasztok! Felmerült bennem egy kérdés, amit lejjebb érintettetek, de nem vagyok benne biztos, hogy jól következtetek-e. Az almánál, meg általában a gyümölcsöknél a kcal magára a gyümölcs húsára (magyarul amit megeszünk) van kiszámolva, vagy az egész almára? Tehát kimagozás/hámozás előtt, vagy után rakjam mérlegre?

6 éve
#55
kudszilvi
az alma szénhidráttartalma nem jól van megadva! 7g ch van 100g-ban.

8 éve
#54
Gonoszka1
Válasz DonGoyo #53 számú posztjára
Gyere a fórumra, és ott az ötletek fejlesztésre topikban írd ezt meg! Akkor eljut az illetékeshez.

8 éve
#53
DonGoyo
Jo a program. Ami tovább javítana, glükémias index hozzáadása, illetve letölthető telefonos alkalmazás kifejlesztése.

8 éve
#52
Bojtika 3
Az USDA adatbázist használjuk, de nem az általad belinkelt változatot. Ott megkülönböztetve szerepel az összes szénhidrát és a rosttartalom.

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2200

8 éve
#51
100000089838251
A 13,81 a nyers, hámozatlan és magozatlan laborérték. Ha vette volna valaki a fáradságot és megnézi az SR26 dokumentációját (http://www.ars.usda.gov/sp2UserFiles/Place/12354500/Data/SR26/sr26_doc.pdf 13. oldal), akkor lehetne tudni, hogy ez az összes fellelhető szénhidrátot jelenti, azaz többek között az élelmi rostot is. Tehát tökéletesen félrevezető adat. Ez alapján cukorbeteg ne számoljon, mert kellemetlen meglepetések érhetik.

Ha valami még a USDA labor szerint van fenn az oldalon, akkor az ugyanígy félrevezető, ugyanis az nem a számolandó szénhidrát.

8 éve
#50
Jacques 9
Válasz kaloriabazis #2 számú posztjára
Annyira jó látni, mikor az emberek arra lusták, hogy elolvassanak néhány hozzászólást, és minden 2, hozzászólásban írják, hogy "Rosszul van felvíve... téves... nem jó... stb". Le a kalappal előtted! :)
És én igenis jobban hiszek Neked és az általad belinkelt, valódi mérésekkel alátámasztott adatoknak, mint a Mo.-n elterjedt téves adatnak.

Köszönöm, hogy utánanéztél!

8 éve
#49
Gonoszka1
Válasz sid #48 számú posztjára
Nagyon szívesen, de ezért írtam, hog jelöld be kedvencnek. és akkor előre kerül Neked.

8 éve
#48
sid
Válasz Gonoszka1 #47 számú posztjára
köszi, igen, az egyik sokadik oldalon valóban megtaláltam. igazából csak azért lenne jobb ha ez előbbre kerülne (már ha valóban ez a 30as a helyes adat), mert pl én sem mindig figyelek ennyire, s ha nem ellenőrzi le az ember extra, akkor fel sem tűnik. napi kevés kalóriánál pedig számít a majdnem dupla érték.

mindenesetre még egyszer köszi!

8 éve
#47
Gonoszka1
Válasz sid #46 számú posztjára
Ne receptnek hanem új ételnek vigyed fel, bár én úgy emlékszem, hogy van már felrakva 30 kalóriás alma, csak végig kéne az almákat nézni, és jelöld meg kedvencnek, és akkor mindig az elején fogja felhozni. Megnéztem, és van ilyen alma felvive ami 30 kalóriás szénhidrát 7. Így ne vigyed fel, hanem ahogy írtam kedvencnek jelöld meg!

8 éve
#46
sid
sziasztok, nem kötekedni szeretnék, csak érdeklődni. én úgy tudom, h 100g alma az 30 kcal és 7g szénhidrát? ha én szeretném bevinni legalább magamnak ezt az adatot, akkor van arra valahogy lehetőség úgy mintha receptet írnék be? előre is köszi a választ!

8 éve
#45
Bojtika 3
És ha tovább van a gyomorban, akkor miért nem fog méregteleníteni?
Ami könnyen emészthető, az méregtelenít?

És mi az a méreg, amit a gyomromban semlegesíteni kell?

Arra volnék kíváncsi, hogy milyen természettudományos vagy másféle magyarázat alapján fogadod el ezt az elméletet. Mert bizonyítékról még nem olvastam.
Én magam régóta eszem almát bármikor, amikor csak eszembe jut. Nem fogadom el, hogy ebben korlátoznom kellene magamat.

8 éve
#44
Rityy
Azért méregtelenít, mert könnyen emészthető, ha üres a gyomor. Viszont étkezés után fogyasztva a gyümölcs tovább van a gyomorban, mert a többivel eggyütt vagy után emésztődik. Nézz utána, több helyen is olvastam. Pl szétválasztó diétánál is...

8 éve
#43
8 éve
#42
Bojtika 3
Újabb babona?

Miért méregtelenít éhgyomorra, és étkezés után miért nem?

(Egyébként én az ízéért szeretem, és bármikor megeszem, ha eszembe jut.)

8 éve
#41
Rityy
Én bevittem az 31 kcal-os almát / ALMA JÓ néven/, elméletileg mindenki látja. De így utólag belegondolva, szerintem nem számít annyira...nem hiszem hogy valakinek a diétája 1-2 almán múlik... A lényeg, hogy éhgyomorra együk, mert így a gyümölcsök méregtelenítenek... nem étkezés után!!!!! Én már így is egy hét alatt 2 x annyit fogytam mint amennyit az oldal írt ki nekem várhatónak :-) :-) Szerintem mindenki vegye fel a saját ételeit és kész... Én iránymutatónak használom az oldalt nem e szerint élek :-) Régen fejben számoltam saccra és úgy is simán fogytam.... :-)

8 éve
#40
Bojtika 3
Válasz Bofy #39 számú posztjára
Eddig általában a Kcal-tartalma volt többek szerint hibás adat.
Én is csak fél kilót eszem átlagosan naponta, és én sem tudom, milyen fajta. Konyhamérleget vettem, de almában cukorfokot mérni nem fogok. Inkább ledolgozom azt a napi hozzávetőlegesen 10 gramm szénhidrátnyi tévedést.
Körtét nem szoktam enni, mert az Édesapám által termelt és szedett körtéből ettem utoljára. Nekem az édesebbet, lédúsabbat hozta, de azokban is volt ízbéli eltérés. Ha fel akarnám vinni a körtét, az egyes fajták között is nyilván eléggé eltérne a szánhidrát-százalék. Ez kivédhetetlen.

8 éve
#39
Bofy
Új étel felvitelénél be tudja vinni az ön által helyesnek ítélt alma adatait, amíg nem javítják azt.
Mivel több fajta alma van az Univerzumban, fene se tudja, hogy amelyiket éppen rágom, mennyi ch-t tartalmaz, ezért, mivel én nem eszem kilószámra, nem is foglalkoztat az a pár gramm:)

8 éve
#38
hermannzdr
Elnézést, de én úgy tapasztalom, hogy minden más tápanyag-táblázatban az 7 g /100g szénhidrát szerepel az almára és 12g/100g szénhidrát a körtére, itt pedig kb. pont fordítva. Remélem ez a jelenség nem általános, mert nemrég regisztráltam erre a honlapra, nagyon tetszik is, és nem szeretném, ha megrendülne a bizalmam...

9 éve
#37
kaloriabazis 15 178
Méret kérdést letisztázandó az alma méretét az usda által gyűjtött adatokra javítottam (kicsi: 149, közepes:182, nagy: 223)

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2141

9 éve
#36
Bojtika 3
Én mostanában nagyobb almákat kapok, és nagyon finomak is.
Kimagozva, szártalanítva, ahogy eszem...olyan 170 g körül van egy kisebb szem. Pedig nagyvonalúan magozom ki, mert amit én nem eszem meg, azt a pumikám kapja.

Mindjárt eszem is egyet! :-) (ez éppen 218 g volt.)

9 éve
#34
Bojtika 3
Válasz Bitorlo #32 számú posztjára
Én ezt a GI-értékes elméletet nézegettem, de nem kerültünk kölcsönhatásba...:D
(Bár egy kis pénzzel boldogítottam egy ilyen társulatot, kaptam is egy halom receptet, amihez nem kapok hozzávalókat, vagy ha igen, akkor nem tudom megfizetni... ráadásul kevés kivétellel olaszos a fűszerezés. De azt kell mondjam, egyik recept sem ébresztett bennem étvágyat vagy kíváncsiságot, hogy kipróbáljam.)
Akinek ezt fontos figyelnie, az is az inzulin-indexszel boldogul jobban.

Nem mindig eszem zabbal az almát, sokszor csak úgy natúr, magában. Nem éreztem utána 1-2 órával éhséget. (Más gyümölcs után sem.)

9 éve
#33
barbarak 24 218
A pici nyári almák kivételével nem nagyon van olyan alma, ami egy db csak 150 g. Így, aki nem tud éppen mérni az félrevezetődik

9 éve
#32
Bitorlo 4
Válasz Bojtika #30 számú posztjára
A zabkorpa miatt nem érzed azt a hatást, mivel az alacsony GI-s és csökkenti a vele együtt fogyasztott magasabb GI értéket :)

9 éve
#31
brigiguru
Hihetetlen min össze nem tudnak kapni az emberek. Szerintem ne azon vitázzatok az ételeknek mennyi a kalóriatartalma, hanem azon hogy ki mennyit evett meg ma belőlük. A kalóriatáblázat csak egy útmutató, de soha nem szabad 100%ban betartani. Aki rosszul van mert nem evett eleget és összeesik az éhségtől az később bezabál majd, több kalóriát is mint szabad (túlélési mechanizmus). Arról nem is beszélve, hogy a zöldségekből lehet többet is enni mert attól nem fogsz hízni. Felejtsétek el a lisztet, kenyeret, tésztát, sőt a rizst is a rizs a vércukorszintet hazavágja ettől az inzulin beindul és lehet kifosztani este a hűtőt emiatt. Aki viszont az almáról mondta ezt hááát kérem, hogy a diabetes betegek jelezzék hogy azok mert csak ebben az esetben tudom elképzelni hogy egy almától kikészül.

9 éve
#30
Bojtika 3
Válasz ad3l3 #29 számú posztjára
De fura, amit írsz! Rám nincs ilyen hatással az alma.
Mindig alma a reggelim, ritka kivétellel, mert én nagyon szeretem.
Igaz, a legtöbbször reszelve, zabkorpával szoktam enni.

Milyen érdekes, hogy még a legáltalánosabb gyümölcs is másképpen hat mindenkire.

9 éve
#29
ad3l3
Ritkán eszem almát ugyanis nem szeretem, de én inkább az amcsiknak és a magasabb cukortartalomnak hiszek, már csak a saját tapasztalataim miatt is! Ha éhgyomorra eszem, iszonytosan megdobja a vércukromat, ami egy-két órán belül úgy visszaesik hogy még az asztalt is felfalnám éhségemben! És nem foghatom a savtartalomra sem ezt, mert narancsevés után nem jelentkezik ez a falánkság. Dugig van gyorsan felszívódó ch-val... inkább eszem helyette ugyanannyi szilvát, vagy triplaannyi zöldségfélét!

9 éve
#28
kaloriabazis 15 178
Válasz juhaszanya40 #27 számú posztjára
visszaolvasnád a fórumot? vagy legalább a második hozzászólást?
ha nem ad választ, elnézést kérek.

9 éve
#27
juhaszanya40
az almának több forrás szerint is 7 g a ch tartalma 100 g -ban.

9 éve
#26
Meritre
De szerencsére az alma negatív kalóriás gyümölcs. :)

9 éve
#25
martong
Válasz martong #24 számú posztjára
Az én táblázatomban 12, itt meg a 8 a körte ch-ja. Így meg aztán főleg gyanús.

9 éve
#24
martong
Ha viszont összehasonlítjuk a többi gyümölccsel, akkor a 7 sokkal hihetőbbnek tűnik. Pl. ha a körte szénhidrát tartalma 12, akkor az alma nem kéne több legyen.
Talán az összes nincs elszámolva...

9 éve
#23
Bojtika 3
Próbaképpen rákerestem németül. Idemásolom.

"Die Angaben beziehen sich auf 100g

Kalorien (kcal): 55
Eiweiß: 0,28g (fehérje)
Kohlenhydrate: 13g (Szénhidrát)
Fett: 0,2g " (zsír)

9 éve
#22
anita77
Téves adatok!7g CH és 31 kcal

9 éve
#21
kaloriabazis 15 178
Válasz Cicanyuszi #20 számú posztjára
Kösz, érdekes!

9 éve
#20
Cicanyuszi
Az élelmiszerek címkéje mindig feltünteti azok kalóriatartalmát. De vajon hogy állapítják meg ezt a számot? A válasz meglepően egyszerű: elégetik az ételt. Az ételből mintát vesznek, majd azt egy elszigetelt, oxigénnel telt kamrába rakják, amit víz vesz körül, ezt a kamrát "bomb calorimeter"-nek hívják. Az égés növeli a víz hőmérsékletét, ezt megmérve kiderül az étel kalóriatartalma. Ha például a víz hőmérséklete 20 fokot emelkedik, az étel 20 kalóriát tartalmaz. A kalóriák mennyiségének ezzel a módszerrel történő mérését kalorimetriának nevezzük.

Pár hete a televízióban is megmutatták egy tudományos műsorban. :)

9 éve
#19
kaloriabazis 15 178
Jut eszembe, valaki meg tudja mondani, hogy mérik meg egy étel kalóriatartalmát?

9 éve
#18
kaloriabazis 15 178
Válasz Bojtika #17 számú posztjára
Az amcsi kormány már összedobta rá a pénzt, innen a helyes usda.gov adat.
Miért kérdőjelezzem meg, amikor több ételnél is pontatlan a magyar mérés?
Persze ők is hibázhatnak, de nem valószínű.

9 éve
#17
Bojtika 3
Meg kéne tudni, mibe kerül bevizsgáltatni és dobjuk össze.
Kezd bosszantani a dolog. (És mindennap eszem almát.)

9 éve
#16
kaloriabazis 15 178
Tudomásom szerint igen.
De jöhetne egy táplálkozástudományi professzor szakértő ide és megmondhatná.
Bár valószínűleg ő is ugyanabból a forrásból indulna ki. A rossz adat a Tápanyagtáblázat c. könyvből való, ami Magyarországon a "leghivatalosabban" elfogadott gyűjtemény a témában.

9 éve
#15
jue86
ezek szerint Magyarország összes cukorbetege rossz adatokkal számol, és duplaannyi szénhidrátot visz be minden egyes almával? :O (A 10 éves diabéteszes unokahúgom étrendjében az almánkénti 8-10g szénhidrát már nem kicsi különbséget jelent...)

9 éve
#14
Bojtika 3
Hát...akkora nem, hogy bármi is múljon rajta. :)

9 éve
#13
lefogyok
Válasz Bojtika #12 számú posztjára
:-) Annyit azért nem :-)) Igaz, annyira nem lehet lényeges eltérés.

9 éve
#12
Bojtika 3
Mind a huszontízezer fajtát dokumentálni akarod? :D
Én amúgy sem tudom őket fajtára megkülönböztetni. De nagy eltérés szerintem nem lehet.

9 éve
#11
lefogyok
Ez milyen fajta alma? Mert nyilván nem azonos értékek vannak pl. egy savanykás almánál, mint egy édes, lédús fajtánál.

Jonagold például mennyi? Meg az idared?

9 éve
#10
kaloriabazis 15 178
Válasz www18 #8 számú posztjára
Lásd #2 komment.

9 éve
#8
www18
komolyan ennyi CH van az almában?:D

9 éve
#7
kaloriabazis 15 178
Válasz bacu #6 számú posztjára
Én tudom. Lásd #2 komment. :)

Nehogy már egy fatsecretetes adatot összehasonlíts az usda.gov-val.

9 éve
#6
bacu
Jaja, Bacu ma ilyen kis genyó volt.
Cserébe utánanézett az almának.
Szerintem Bridginek nem a kcal értékkel volt leginkább gondja, hanem a szénhidrát értékkel.
Guglin alaposan elkezdtem nézni az alma értékét. Ami érdekes volt, hogy magyar oldalakon mind 7.0 körüli ch értékekkel találkoztam.
Míg angolul guglin keresve inkább 15-17g ch értékek jöttek ki.
pl: http://www.fatsecret.com/calories-nutrition/food/apples/carbohydrate
Szóval ki tudja hol van az igazság...

9 éve
#5
kaloriabazis 15 178
Válasz Bridgi #4 számú posztjára
Bacuval ne foglalkozz, ma elgurult a gyógyszere és teleírkodta a fórumot! :) A legszörnyűbb ebben az, hogy a haverom. :)

9 éve
#4
Bridgi
Kedves Kalóriabázis és Kedves Bacu!

Köszönöm, hogy válaszoltatok, és köszönöm a linket is. Bacu igazad van, ha valóban "problémám" van ezzel, akkor keressem meg az adatokat és tegyem fel. Tényleg nem vitatkozni akarok, ellenkezőleg. Igazad van ezzel kapcsolatosan.

9 éve
#3
bacu
Akinek ilyen problémája van , miért nem visz fel több fajta alma adatot?

9 éve
#2
kaloriabazis 15 178
Az alma adatai jók, van egy nálunk elterjedt régi rossz 35 kcal-os (ch-ra nem emlékszem) adat, ami a magyarországon hivatalosan elfogadott könyvből származik, ami sajnos nem először bizonyította a pontatlanságát.

A mostani adat az usda.gov adatai alapján (ez az oldal a leghivatalosabb és legpontosabb adatok gyűjtőhelye, az USA mezőgazdasági minisztériuma állította össze és teszi közzé és frissíti folyamatosan):
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2141

Szóval egyébként mondanám azt, hogy linkelj be igazolásként egy megbízható forrást és akkor javítom, de ez a legmegbízhatóbb forrás.

9 éve
#1
Bridgi
Szerintem a kcal +ch érték nem jó. Függ attól is, hogy milyen alma (mint tudjuk a zöld alma kevesebb ch-val rendelkezik) de szerintem 100g alma nem lehet 13,81g ch.. sok oldalon is megnéztem, illetve a szakmámból adódóan is tudnom kell, és ennyi biztos nincs.ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2