KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
Gulyásleves sertéshúsból kalória tartalma: 89.08 kcal
Tudd meg hány kalória, fehérje, szénhidrát és zsír van a(z) Gulyásleves sertéshúsból receptben, illetve a tápanyagok összetételét!
Tápanyageloszlás
Kategória: Leves
Ennyiszer választották: 268677
Létrehozta: kaloriabazis
Utoljára módosította:
Megjegyzés:
Recept másolása

Hozzávalók:
Összesen: 7,146 gramm
6,366 kcal
1
adag
(400
gramm) tápértéke:

   kcal:
356.32

   fehérje:
26.68

   szénhidrát:
28.84

   zsír:
14.92
100 gramm tápértéke:
   kcal: 89.08
   fehérje: 6.67
   szénhidrát: 7.21
   zsír: 3.73

Elkészítés:
Húsból a legjobb kombináció: 1 kg oldalas, 1 kg comb.
3 hagymát a zsíron megpirítjuk szalmasárgára.
Beletesszük a pirospaprikát, de előtte félrehúzzuk a tűzről, hogy ne a forrón zubogó zsírba tegyük.
Ezután belerakjuk a húst, majd visszahúzzuk a tűz fölé.
Ha megkapta a húst (azaz tapadni kezd, nehéz lesz keverni) hozzátesszük a krumplit, köményt, répát, paradicsomot, paprikát.
Újra felöntjük vízzel, hogy jó leveses legyen.
Kb 3.5 óra alatt készül el.


USDA betöltések:Szólj hozzá!


Hozzászólni csak regisztráció után tudsz!

7 éve
#19
Gonoszka1
Válasz Kisklambi #18 számú posztjára
Nem minden esetben pótoljuk a vizet. Az a biztos amit lemérünk. Egyébként az egész csak saccolgatás. És 2 kiló húsból valóban nem 10 adag leves lesz, főleg hogy még az egyéb hozzávalók is belekerülnek. És valóban lehet, hogy a vízből is kevés a 2 liter.

7 éve
#18
Kisklambi
Ez így nagyon nem jó! A vizet mindenképp hozzá kell adni! 2 kg húshoz nem lehet 2 liter vizet számolni, de ebből nem is 10 adag lesz, hanem legalább 20. Itt az elpárolgást nem kell számolni, mert a levesnél általában pótoljuk az elpárolgott vizet. Szerintem....

9 éve
#17
kaloriabazis 15 178
Válasz rika73 #16 számú posztjára
Ja, az számomra nem volt egyértelmű, hogy pl 10 adag esetén alapból hozzáadunk 10x0,4 liter vizet a többi alapanyagon kívül.
Ha ez tényleg így van, akkor jó az a számolás is a kalcis recept esetén ez lesz:

összes súly a hozzávalók súlyát összeadva: 2.772 kg
+ víz súlya: 4 liter
Összesen: 6.772 kg

1 adagra számolva 677 gramm egy leves, ami azért jóval több mint egy átlagos adag. Ebből vissza lehet számolni már a 100g értéket, ezt most nem csinálom meg...

Szóval számomra még mindig nem elfogadható ez a megközelítés, hacsak nem valami hízóneveldében, ahol ilyen szabvány 677 grammos leveseket tolnak.

Mindenesetre értékelem, hogy állást foglaltál, de emiatt nem fogom átírni a rendszert. :)

9 éve
#16
rika73
Nem akarlak megőrjíteni :))) és igen elolvastam az előző hozzászólásaidat :) én csak azt próbálom megértetni,hogy a hivatalos kiszabatokban nem adnak vizet a leves nyersanyag számításánál,azért mert egy adag leves 0,4 liter,tehát amikor pl 10 személyre főzöl akkor 10*0,4 liter vizet számolunk a levesekhez a többi alapanyagon kívül ,így nem kell feltüntetni a vizet,mint alapanyag,egyébként ebből a receptből sem derül ki,hogy hány személyre szól ?! ha megnézel egy szakácskönyvet oda van írva egy négy főre szóló leves receptnél,hogy önts hozzá 1,6 liter vizet??? és tényleg nem vitatkozni akarok így részemről lezártnak tekintem ezt a témát,majd minden levesnél amit eszek kiszámolom magamnak a kalóriatartalmát :)

9 éve
#15
kaloriabazis 15 178
Válasz rika73 #12 számú posztjára
Légyszíves ne őrjíts meg, mert kezdenek az idegeim vékonyodni :).
Érted, hogy mit írtam az előzőben, elolvastad? Vagy csak fogtad és bekopiztál megint egy linket ahol bár jól számolnak, mégsem ad 100 grammra infót hanem csak adagra, ami semmit sem ér.
Megnéztem a 32. oldalt.
Itt is ugyanúgy csak az van leírva, hogy 10 adag, de az nem, hogy egy adag hány gramm. Egyáltalán nem bizonyítottad be vele, hogy fölösleges lenne a vizet hozzáadni a hozzávalókhoz.
Mindegy, leírom mégegyszer.
Szóval.
Ki lehet számolni egy gulyásleves kalóriatartalmát akkor is, ha nem tüntetjük fel a vizet. De ha nincs víz => nem lesz összsúlyinfónk => nem lesz mellé hogy egy adag hány gramm. Csak azt tudjuk majd, hogy egy adag xy kcal, de a súlyát nem => azt sem tudjuk, hogy hány kcal / 100 g.

Ezt a társalgást már szívügyemnek tekintem, mivel rengeteg időt töltöttem már a receptek kcal tartalmának vizsgálatával. Szeretném ha átmenne amit mondok, vagy ha valahol félreértjük egymást akkor az kiderüljön.

9 éve
#13
lefogyok
Sziasztok!

Jó lenne, ha marhahúsból (pl. lábszár) készült gulyás is lenne az ételek között. Az igazi gulyás marhából készül, nem sertésből. Én kevesebb krumplit teszek bele, és fehérrépát is szoktam tenni bele.
Csipetkét nem, hogy ne növeljem a kalóriatartalmat. Persze készítek azt is, külön kifőzöm, és aki akar, tesz a saját levesébe.

9 éve
#12
rika73
Én sem értek veled egyet :) javaslom a linket ,érdekes a 32.oldaltól: részletes nyersanyag kiszabat ,és ők a NutriComp szoftverrel dolgoznak :)
http://www.oeti.hu/download/ajanlasok_7-14_eves_gyermekek_kozetkeztetesi_ellatasahoz.pdf

9 éve
#11
kaloriabazis 15 178
Válasz rika73 #10 számú posztjára
Nem értek veled egyet továbbra sem :).
Azt mondod 27,72 dkg egy adag?
De nem. Ha összeadod a hozzávalók súlyát és elosztod 10-zel, akkor megkapod a 27,72 dkg-ot, de abban még nincs benne a víz, ami a leves részét képezi! Azt hozzá kell még adni, de mivel nem tudjuk, hogy mennyi víz van benne, ezért nem tudjuk kiszámolni.

Annyit tudunk összvissz a kalci alapján, hogy 1 adag = 345 kcal. Na de mi az hogy "egy adag"? Ez nem ér semmit, ha nincs mellette súly!

9 éve
#10
rika73
Az össz mennyiséget ,ha összeadod ki lehet számolni ,hogy ennél a receptnél 27,72 dg egy adag ,ebből ugye már ki lehet számolni,hogy mennyi 10 dkg :) külön számolni nem lehet,mivel a hivatalos kiszabat is 10 adagra készül minden ételből.

9 éve
#9
kaloriabazis 15 178
Válasz rika73 #8 számú posztjára
Hol lehet kalcinál 100 grammra számolni? Maradva ennél a receptnél amit linkeltél. Én nem találtam.

9 éve
#8
rika73
Válasz kaloriabazis #6 számú posztjára
Bocsánat,a kalci számításából is ki lehet számolni ,hogy mennyi 100 g étel kalóriatartalma mennyi ,ebben az esetben a kalci számítása szerint 100 g étel 124,6 kalóriát tartalmaz ellentétben az itteni 89,08-cal szemben :) azt viszont aláírom ,hogy a kettőnek az alapanyaga nem egyezik meg ,de kiszámolom kalcival az itt feltüntetett alapanyagokból és majd jelentkezem :)))

9 éve
#7
Bojtika 3
Válasz kaloriabazis #5 számú posztjára
Bocs, nem akadékoskodom, csak pontosítanék.
Ez nem gulyás, hanem egy krumplis sertésragu.

A gulyás marhahúsból készül, jóval kevesebb krumplival.

A gulyások a marhapásztorok voltak, nem állt rendelkezésükre sertéshús. Bár heteken át nem kerültek civilizáció közelébe, mert eredetileg a rideg marhát őrizték a magyar prérin, néha egy-egy állatot levághattak. Ilyenkor az került a bográcsba, amit magukkal tudtak vinni otthonról, leginkább száraz tészta, fűszerek.
Az eredeti gulyásban valószínűleg a hús dominált, valamennyi benne főtt tésztával, mert krumplit még Petőfi se sokat evett, nem volt még akkor elterjedve.
Én, ha gulyást főzök, a nagyobb családnak úgy két kilónyi marhahús mellé vagy két szem krumplit kockázok bele, és sok zöldségfélével szeretem, saját készítésű csipetkével. Persze ahány ház, annyi gulyás, és ez a recept is nagyon jó kis bográcsozós kaja.

9 éve
#6
kaloriabazis 15 178
Pontosítanék: a kalci számolása sem hibás amennyiben úgy számol, hogy az összes elkészült ételt 10 adagnak veszi, és az egy adaghoz egyszerűen elosztja az összkcalt 10-zel és így kapja meg az adagonkénti 345 kcalt (nálunk egy adag 360 kcalra jön ki). Viszont ezzel a módszerrel nem derül ki, hogy 100 gramm étel hány kalóriát tartalmaz, márpedig összehasonlítani csak így lehet az ételeket.

9 éve
#5
kaloriabazis 15 178
Válasz rika73 #4 számú posztjára
Megnéztem a linket.
Ott 345 kcal jött ki, az embertelen egy leveshez képest.
Hivatalos vagy sem, logikailag nem stimmel, hogy nem írod hozzá a vizet. Ugyanis ekkor a 100 grammra vetített érték nem fog stimmelni. Gondolj bele, szerinted abból a levesből amit felöntenek 1 liter vízzel ugyanannyi 1 merőkanál kcal tartalma, mint annak amit nem? Bár sajnos a mienk sem tökéletes, mert valamennyi elpárolgást fel kellett volna vezetni, de ez nem lett lemérve (amint tudjuk, pótoljuk).

Mi így számolunk:
http://kaloriabazis.hu/blog/receptfelvitel_haladoknak/39

Természetesen, ha kiderül a számolásunkról hogy hibás, akkor változtatunk rajta, de azt gondolom, hogy ez esetben a kalci számítása hibás.

Bojtika: 7 liter igen, ez hagyományos szabadtéri, nagycsaládos gulyásrecept.

9 éve
#4
rika73
Nem muszály a vizet hozzáadni :) már írtam hogy vendéglátós vagyok és a hivatalos kiszabatban sem számoljuk hozzá a vizet ,nézd :
http://www.kalci.hu/kalkulacio.php?tecso=215&termek=276

9 éve
#3
Bojtika 3
Most látom az összmennyiséget. Hány személyre főzöl??? :D
Hét és fél liter kaja....


9 éve
#2
Bojtika 3
Oké, de akkor hogyan tudod meg, hogy mennyit ettél meg ebből a mennyiségből? Hidd el, muszáj a vizet hozzáadni. Hacsak nem mind Te eszed meg, és egyetlen nap leforgása alatt.

9 éve
#1
rika73
Több levesnél is találtam hasonló hibát : a víz mennyiségét szerintem a leveseknél nem kellene feltüntetni,mivel nulla kalóriát tartalmaz, ezért a hibásan adja meg a leves kalóriatartalmát .Hiszen ha a kettőt elosztjuk egymással a víz mennyisége nélkül(ami ugye null kalória! ) mindjárt más érték jön ki a végén !!! És a nap végére elszámoljuk magunkat !!!ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2