Belépés
Belépve maradok
14 órája
#7857
Bojtika 8
Én a mi kis átalakító dolgainkat nem venném a profi testépítők életmódjával egy kalap alá, de mégis azért zajlik hasonló.
Amikor rajtam volt az a nagy túlsúly, már régóta nagyon inaktív életet éltem, pláne ahhoz képest, hogy a kamaszkori sportolás után még 30 éves korom körül is utcai futóversenyeken vettem részt. Alig bírtam mozogni, semmi izomerőm nem volt. A boltba menet is néhány lépésenként meg kellett állnom. Az itthoni edzések úgy kezdődtek, hogy a minimális gimnasztikából előbb 10, majd 20 perceket is többszörre hozta össze egy nap.
És mégis, valami igenis visszajött, azaz izom épült. Nem vagyok a guggolás bajnoka, de amennyire sikerült, csináltam. A vállam, karom kifejezetten tetszik, vállban sok régi holmimat kinőttem! :D

Amúgy sem értek egyet azzal, hogy előbb mozgás nélkül löttyedtre fogyunk, utána meg majd izmot építünk. Lehet a fogyás után még hatékonyabban edzeni, de a fogyás folyamata alatt is kell!

15 órája
#7856
feketeinci 1 3
reply to Ridita's post #7855
Vannak ebben az izomépítés dologban nálam sokkal okosabbak, de emlékszem hogy erről a Lifetilt oldalon olvastam.
Ott olyasmit írtak, hogy ez nagyon nagy odafigyelést igényel, és kezdőknél esetleg összejöhet, de aki már régebb óta diétázik és testépít, annak már nem. Nem tudom miért, mert nem nagyon érdekelt a testépítés így többszörös nagymamaként.

Arra emlékszem még, hogy először le kell adni a zsírt, és utána megfelelő étrenddel és mozgással lehet izmot építeni.

Szerintem keresd fel az oldalt, és olvasd el.

1 napja
#7855
Ridita 58
Ha elkezdek aktívan izomépítő gyakorlatokat végezni - mondjuk ez nálam maximum heti 2-3 órát jelent -, akkor 1200 kalóriás diéta mellett tudok-e egyáltalán izmot építeni vagy csak a jelenlegi állapot fenntartását tűzzem ki célul?

1 hete
#7854
Bojtika 8
Hozok egy ugrálás nélküli fenék-comb edzést. Németül és nagyon csipog benne az ifjú hölgy, de jó, amit mutat.

https://www.youtube.com/watch?v=Gxj-29s0TdA

1 hete
#7853
feketeinci 1 3
reply to timeaolah's post #7850
Ebben benne van az alapjárat is, ami 30 perc alatt kb 30kcal.....ugye?

1 hete
#7852
timeaolah 50
Köszönöm

1 hete
#7851
Bojtika 8
Én még semmilyen Norbisat nem tudtam megcsinálni Képtelen vagyok ránézni Norbira. A szó legszorosabb értelmében.
Egyetlen észrevételem ettől független. Mégpedig, ha mindig azt az egyfajtát csinálod, akkor idővel a tested hozzászokik, és kevésbé fog rá reagálni. De ez minden edzésre igaz.


1 hete
#7850
timeaolah 50
reply to Bojtika's post #7849
Köszönöm válaszod lépés számláloval mértem kiváncsi voltam mit hoz ki 122 kcal

1 hete
#7849
Bojtika 8
Hogy egy-egy edzéssel hány KCal-t éget valaki, nehezen lehet megmondani, mert ez is függ az egyéni paraméterektől, a mozgás intenzitásától stb.
Itt felviheted a "Torna, közepesen" -nel, de nem mind a 30 percet, csak mondjuk 20-at. Akkor lesz kb. reális.
Hogy ki mikor edz, az is egyéni dolog. De bármikor is jobb, mint ha nem mozognál. Én is rendszerint este edzek, de sokan reggel tudják jobban beilleszteni a napjukba.

1 hete
#7848
timeaolah 50
Szeretném kérdezni Norbi duci tréninget csinálok 30 perc az mennyi kalotiát égetek el . este szoktam csinálni az jó vagy inkább reggel kelenne csinálni???? Választ köszönöm

4 hete
#7847
FrauBubus 649 28
reply to feketeinci's post #7841
Köszi a választ!

4 hete
#7846
Bojtika 8
reply to Csabi76's post #7845
Nem hát, nem eszik az ember edzés előtt, de ez a "pár óra" megfogalmazás kicsikét laza, hogy ne mondjam, pontatlan... :D

Csudás helyen élsz! Köszönöm, hogy megosztottad kicsit!

4 hete
#7845
Csabi76
reply to Bojtika's post #7843
Bojtika, ha elmegyek futni, annyira megszoktam hogy nem eszek semmit előtte. Ha csak három falatott ennék esküszöm hogy zavarna és nem esne jól. Inkább nem eszek kora délutánig minthogy kajával a hasamban fussak. Nem tudom hogy mondjam, de annyira de annyira így van...és tudom, ha ennék akkor lassabb lennék.

Egy személyes élmény. Tegnap futni voltam, elkapott az eső, persze nem adtam fel és jó szétáztam. Jöttem haza felé, az erdő mélyéről hallottam ahogy a szarvas bőg. Volt benne valami vérfagyasztó és mégis szép. Mész az erdőben és hallod egy vadállat mély bőgő hangját, nem tudod mikor bukkan eléd.
Más években ilyenkor szeptemberben nem ritka hogy pompás szarvasbika toppan elém futás közben, egy pillanatra megáll az emberben az ütő! :)
A városszélén élek, néhány utcára az erdő. Van hogy felébredek hajnalban és hallom ahogy bőgnek, az ablakhoz megyek, hallgatom...és hallom ahogy az agancsok csattannak.

Bocs az off-ért.


4 hete
#7844
Csabi76
reply to Bojtika's post #7843
Idegességre eddig se volt semmi ok!:)
Nyilván egészségesen kajálni és sportolni -bármilyen felosztásban- drámai különbség egy átlagos, egészségtelen életvitelhez képest. Ugyanakkor tény, az időszakos böjtölés és éhgyomorra edzés növeli a metabolikus rugalmasságot.
Mégiscsak jó érzés ha nem érzi magát retardáltnak az ember, mert elájul reggeli nélkül. Van benne valami felszabadító ha nem olyan nyunyádli feelingje van az életnek! :D

4 hete
#7843
Bojtika 8
Megnyugodtam. :D Ezután is úgy edzhetek, ahogy eddig is, az evéshez képest is.

Külön tetszik a megállapítás, hogy lehet edzeni pár órával az étkezés után. :D

Azt a javára írom, hogy a tévhiteket igyekszik eloszlatni, kér, hogy nem indokolja alaposabban.

4 hete
#7842
1 hónapja
#7841
feketeinci 1 3
reply to FrauBubus's post #7840
Fitbit Charge HR

1 hónapja
#7840
FrauBubus 649 28
reply to feketeinci's post #7838
Megkérdezhetem, milyen kütyüt használsz ezen méréseidhez? Gondolom pulzusmérő óra. Ha igen, abból milyen?

1 hónapja
#7839
Bojtika 8
reply to feketeinci's post #7837
Azt semmiképp sem! :D

1 hónapja
#7838
feketeinci 1 3
reply to Bojtika's post #7836
Érdekes, hogy a cipekedés a pulzusmérőknél egy külön kategória, azt figyeltem meg, hogy az emelgetést és cipelést a lépcsőn való felfelé útnak méri. Emelkedik a pulzusszám a gyerek cipelésekor is, tehát tényleg van többlet égetés, ha egyszer cipelek majd gyereket legalább 15 percig, meg tudom mondani nekem mennyit ír ki.
Azt ellenben kipróbáltam, hogy ha könnyedén, lassan gyalog felmegyek az 5. emeletre, csak 3 emeletet ad meg. Ha gyorsan, lihegve megyek, mind az 5 emeletet jelzi.
Ha cipelek valamit tartósan, akkor is az emeletek száma növekszik, és nem annyira a lépésszám, bár mindkettő kalóriaégetés.

Ha edzőteremben emelgetném a súlyokat, valószínűleg az is ott jelenne meg, hiszen nem megyek sehova, nincs lépésszám növekedés, de van kifejtett erő, nő a pulzusszám.

1 hónapja
#7837
feketeinci 1 3
reply to FrauBubus's post #7835
Konkrétan az a 15 perc olyan volt, hogy tormát ástam ki, és szakadt rólam a víz, ezért mertem hasonlítani az oldal kertészkedési kalóriájához.

Megfigyeltem, hogy ha csak úgy dolgozgatok egy átlag napon...semmi extra csak mondjuk leszedem a paradicsomot és befőzök, akkor kb 2050-2100kcal az égetésem.
Ha van komoly fizikai munka mint pl. az ásás ami eltart pár órát, akkor 2400-2500 között mozgok. (60 évesen már lassabban megy az ásás)

A hozzászólásommal csak azt szerettem volna elérni amit Te is mondasz, nehogy valaki annyira megbízhatónak tartsa azt az oldalt, hogy leegye a nagybevásárlás kalóriáit.

1 hónapja
#7836
Bojtika 8
reply to FrauBubus's post #7835
Vannak matekos oldalak, egy német is például, ahol azt is megadják, hány Kcal egy 7,5 kg-s gyermek cipelése.

De ott nincs átlagolási lehetőség, mint itt a fizikai aktivitások. Ők a BMR-hez adják hozzá a pluszokat, illetve szerintem egyszer beállítják és kész. Én se jegyzetelném minden tevékenységemet. :D

1 hónapja
#7835
FrauBubus 649 28
reply to feketeinci's post #7811
Nem is néztem, hogy ilyen is van rajta, hogy kertészkedés. :-) Én valahogy azt sima napi tevékenységnek venném, ha fixen van kerted és napi-kétnapi szinten ápolod, egy idő után a test hozzászokik a gyakori hasonló mozgáshoz. Meg persze torzíthat, hisz az is kertészkedés, ha "csak" guggolva gyomlálsz és az is, ha hajlongva palántázol, közben 10 literes kannában vizet hordva vagy éppen le-fel mozogva, hajlongva szőlőt metszel. Emiatt ez, hogy kertészkedés szerintem eleve túl tág fogalom pontos kalória-égetés netes kalkulálásához.
Most nézem, ilyen is van benne, hogy csomagok pakolása, nagybevásárlás, kártyajátékok - no ezek nekem inkább a humor kategória, minthogy pl. beírjam, hogy 2 óra nagybevásárlás, nekem kijön közel 500 kcal és azt rohanjak leenni. ;-)
Talán a jobban mérhető a megadottakból pl. az aerobik, tenisz, edzőtermi kondizás, én max ezeket venném tájékoztató adatként komolyabban. Én csak az edzőtermi kondizáshoz használtam, mert azt anno nem találtam meg itt és akkoriban jobban leettem a mozgást, így valami viszonyítási alapom volt.

1 hónapja
#7834
Bojtika 8
Amikor régesrég valamikor még sportoltam, az edző senkinek nem engedte el a bemelegítést. Ha valaki késve érkezett az edzésre, külön be kellett melegítenie, erre az edző nagyon ügyelt, és figyelte is, nehogy elsumákolja.

Most meg vén, makacs nőszemély vagyok, élvezem, hogy nincs felügyelet, és elsumákolom. :D

1 hónapja
#7833
Timee 183
reply to ErrOrka's post #7830
Tudom, hogy igazad van ErrOrka! Nem tudom miért esik ennyire nehezemre a bemelegítés és a nyújtás... Ha belegondolok hogy be kellene melegítenem, akkor nehezemre esik. De igyekszem megrázni saját magam,hogy csináljam. Amint mondtam tényleg még sokat kell nekem is tanulnom sportról, táplálkozásról. :)

1 hónapja
#7832
Bojtika 8
Nos, miután sikeresen elszégyelltem magamat, ma ezt csináltam meg:

https://www.youtube.com/watch?v=08Bi8hMdwa4

És utána ezt:

tiffany rothe 10 minute waist workout

Nagyon finom volt! :D

1 hónapja
#7831
Bojtika 8
reply to ErrOrka's post #7830
Tudom, ő a kivétel. (nem 10, csak vagy 3)

Tudom a hátrányokat, de jobban unom és utálom a bemelegítést, mint amennyire ezektől a hátrányoktól tartok.

1 hónapja
#7830
ErrOrka 63 1
reply to Timee's post #7828
Szólt az mindenkinek, aki nem melegít be. Vannak rövid- és hosszútávú negatív hatásai a bemelegítés kihagyásának, és van a sérülés. Bojtika: belenéztem egy 60 perces Tatarek videóba, az első 5-10 perc bemelegítés. :)

1 hónapja
#7829
Bojtika 8
reply to Timee's post #7828
Amikor elkezdtem, több volt elvileg a szabadidőm, és a fiam is hetekig koliban volt, nem minden hétvégére jött haza.
Valahogy ha nem vagyok valóban egyedül, akkor nem találok teljesen magamra.
Most se a nyakamon ül a gyerek, már felnőtt, meg saját szobája is van, nagyon is alkalmazkodó, mégis nem vagyok olyan önálló, mint amikor magam voltam. (Hasonlót máskor is megfigyeltem magamon, csak az okát nem értem.)

Igen, a rendszeresen naponta végzett edzéske lenne a cél, szerencsére elég hamar szükségletté tud válni. Ahogy másoknak szoktam mondani, olyan nincs, hogy erre 10 perc ne akadna! - aztán majd megedződik az izomzatom újra, és nőhet az idő is. :D

1 hónapja
#7828
Timee 183
reply to Bojtika's post #7827
Biztos hogyha újra nekikezdesz és csinálod úgy mint régen, akkor el fogsz jutni megint a 60 perces edzésekig is! :) Legalábbis feltételezem,hogy ez a cél, de ha tévedek akkor javíts ki. :)
ErrOrka hozzám intézte a szavait, ha jól látom. :D De nagyjából hasonló véleményen vagyok mint te. Mondjuk ha bemelegítésnek számít az 5 perces sima séta a futópadon a futás előtt, akkor bemelegítek. Plusz én sem állítom, hogy mindent 100%ig jól csinálok. Én is még csak az egészségesebb életmód útját járom, ami alatt próbálok tanulni,fejlődni. Messze vagyok a tökéletestől,valószínű nem is leszek az soha. :D De úgy gondolom, hogy még így is többet teszek az egészségemért mint a magyar lakosság 80%-a... Sajnos.

1 hónapja
#7827
Bojtika 8
reply to ErrOrka's post #7825
Nem tájékozatlan vagyok, hanem rühellek bemelegíteni. Ez van.
A nyújtást meg simán unom.

Ezzel nem akarom azt állítani, hogy ebben igazam van! Csak nekem így jó. Slussz.

1 hónapja
#7826
Bojtika 8
reply to Timee's post #7824
Igyekszem visszahozni a rutint, de becsülettel megmondva, ellustultam.
Edzőterembe eleve nem jártam soha, nekem még külön buszozással is járna, mert nincs autóm.

Jelenleg a 10 percesek mennek, de a lábra nem sikerül jól végrehajtani.

1 hónapja
#7825
ErrOrka 63 1
reply to Timee's post #7824
Ha olyan fontos az egészség, miért marad el a bemelegítés? Izületek, ínszalagok, izmok, kardióvaszkuláris rendszer, stb. A test és az agy ráhangolódását nem szabad kihagyni, mert sérülés lehet belőle. Ugyanez igaz az edzés végi nyújtásra.

1 hónapja
#7824
Timee 183
reply to Bojtika's post #7823
Igen, amikor az embernek az egészsége forog kockán akkor az mág nagyobb motiváló erő lehet. Bár sajnos sokak nem törődnek az egészségükkel felnőtt fejjel sem. A lakosság jó nagy hámyada. :( Úgyhogy szuper, hogy te tettél magadért. :) Saját édesanyámnak én hiába mondom, nem figyel magára. :( Na nem diéta tekintetében,mindig is vékony volt, de a dohányzás az nagyon megy... Amit én gyűlölök. De sehogyan sem tudok rá hatni, valószínű már nem is fogok.

Azt is okosan csináltad hogy fokozatosan és változatosan hoztad be az életedbe a mozgást. Nekem is valahogy így kellene egy részét csinálnom. Mondjuk jelen pillanatban nekem egy edzőtermi edzés minimum másfél órát vesz igénybe... a 2 óra az nagyon ritka, az csak akkor van ha valamiért lassabban tudom a gyakorlatokat csinálni. Vagy én vagyok fáradtabb vagy a gépekre várni kell stb... Aztán még átöltözés, hazamenetel.. Mondjuk még szerencsés vagyok,mert 10 perc gyalogútra van az otthonomtól a terem. Ha még pluszban utaznom kéne oda biztos nem járnék, utazok így is eleget, ennél több már nem férne bele.

És most hol tartasz a sportban? Úgy értem a kérdést, hogy hány percet szoktál mozogni egy alkalommal?

1 hónapja
#7823
Bojtika 8
reply to Timee's post #7822
Nálam a nagy fogyás idején elég erős volt a motiváció. Egyrészt életben akartam maradni, másrészt azt sem akartam, hogy a fiamnak kelljen megmosni a hátamat és idővel... na inkább bele se gondoltam.

Naponta edzettem, heti egy pihenőnappal.
Eleinte csak ilyen 10 perceket, napokra felosztva: felső, alsó testfél, teljes test, ez újra előlről, és egy pihenőnap. Az idő egyre nőtt, de mindig spontán választottam, melyik fajta edzést csinálom. Így nem untam meg.
Az egy órás Tatarek is jól ment már a végén.
(Koromnál fogva az ugrálós, az aerobic, meg a HIIT meg a zumba eleve kiesik ugye...)

1 hónapja
#7822
Timee 183
reply to Bojtika's post #7821
Igen, én is el szoktam sunnyogni a bemelegítést... :/

Elkezdtem ezt az otthoni edzést, csak néha a heti 3 edzést is nehéz összehozni. De nem akarom a kifogásokat keresni.

Mindenesetre sok energiát és időt felemészt az életmódváltás, annak ellenére, hogy élvezem és hobbimmá vált. Csak néha elgyengülök kajában, vagy ellustulok sportban... Vannak nehezebb időszakok, amikor rá kell szóljak magamra.

1 hónapja
#7821
Bojtika 8
Amiket én hozok, azok is kis helyen elférnek. nekem is csak kis sávom van a monitor meg az ágyam között!

Hát normális kivitelezéssel én sem tudtam megcsinálni, egyébként a bemelegítést kihagytam belőle, a gyakorlatok közt is csak helyben tötyögtem.

Tudom, hogy nem illendő, de én csak Tatarekkel vagyok hajlandó bemelegíteni, egyébként nem szoktam.

1 hónapja
#7820
Timee 183
reply to Bojtika's post #7819
Én sajnos nem úgy haladok a testmozgással ahogy kellene. Kevésnek gondolom a heti 3 edzőtermi mozgást. Legutóbb meg például csak kardióztam meg intervallum volt, valahogy nem volt kedvem az erősítő edzéshez... Még nem vettem rá magam az otthoni edzésre... Mert még ezzel szeretném kiegészíteni a heti 3 edzőtermit.
Az is a bajom, hogy otthon nagyon kevés helyem van. Úgyhogy csak olyan jöhetne szóba, amit kis helyen lehet csinálni. És még így is pakolásznom kell majd, hogy le tudjak teríteni egy polifómot vagy valamit. :) De az már megoldható, de a nagy teret igénylő mozgásra nincs otthon lehetőségem.
Egyébként nekem mindenre erősítenem kell, bár alul erősebb vagyok, felül meg nagyon puding, az gyengébb. Úgyhogy felülre jobban kellene erősítenem, hogyha elmegyek egy kalandparkba legalább elbírjam magam normálisan. A szép kidolgozott, kar, váll, hát meg a következő lépés.
Bőven van hova fejlődnöm :)

Szerintem én nem is bírnám még ezt amit ide belinkeltél Bojtika. Vagy legalábbis nagy izomremegések közepette. :)

1 hónapja
#7819
Bojtika 8
Ki hogy halad a testmozgással?
Melyik edzés vált be nálatok?

Én, ahogy újra kezdtem vezetni az étkezéseket, újra kikerestem a régi kis edzéseket. Tatarek anyagai (Formabontók) már fent vannak szerencsére a Youtube-n is, de én még anno lemezre mentettem őket, onnan csinálom.

Megint megkerestem a Fitness Blenders-t, és onnan is "csipegetek". A lábizomzatom nem az igazi, azon még dolgoznom kell.

Tegnap ennyi telt tőlem:
https://www.youtube.com/watch?v=YlsGj8v6hPs


1 hónapja
#7818
Csabi76
reply to Timee's post #7814
Akkor te miért még "mindig nem hagyod abba"? A fejemhez vágod a durvaságaid és én hallgassak? Nem. Ezt a kiszólást teszed rám ahelyett hogy tényleg befejeznéd ahogy ígérted. De én hallgassak? Egy szóval se mondtam.
Miért nem rázod le rég ezt az egészet? Te ezt ígérted! Akkor ne is célozzál rám légyszíves. Te kezdted újra, nem én!


Most is tárgyilagos voltam, te most is csak vagdalkozol!

Egyetlen egy sértő dolgot se mondtam rád.
Hogy ne én hozzam ki magam intelligensnek, légyszíves idézd azt a mondatot amivel megsértettelek? Ellenkező estben csak üres gorombaság az egész.
Nem egyenes dolog valakit vádolni és ha kérik a bizonyítékot elsunnyogni. Ez valóban nem "egyenes" és "gerinces". Szóval csak rajtad áll találsz-e ilyent.

Még most se minősítettelek vagy sértegetlek, és már csak azért se, végig tárgyilagos és kulturált stílusban írok.

Amit írtam arra nem tudtál ellenérveket felhozni ezért így reagáltál a normális segítő szándékomra. Vagyis érvek híján kezdted a személyeskedést:

7776 "És igen, röviden tömören okostojásnak tűntél. És ez nagyon nem szimpatikus. Most meg már hiába írod oda a gondolataid végére az elvárt sablon szöveget, hogy "de persze mindenki úgy csinálja ahogy szeretné". A stílus maradt. A tipikus mindent jobban tudok mindenkinél életérzésű emberek kerülöm, és ez a jövőben is így marad."

Teljesen normálisan reagáltam, stílusban is:
7779

Erre ez jött:
7781 "Nem érsz annyit egszerűen.
A kommunikációt én itt veled befejeztem."

Végül a célzás rám:

7810 "alapbető tiszteletet mindenkinek meg kell adni a másik felé még akkor is, ha eltérő egy adott témában a véleményük."

Pontosan is hogy te nem adtad meg nekem, pedig nem sértettelek meg, csak érveltem az eltérő véleményem mellett. Ha nem így van te is idézd a mondataim ahogy én most, ellenkező esetben te vagy a jellemtelen az alaptalan vádaskodás miatt.

Ez előbbi hozzáoszlásodhoz hasonló tartalom nélküli vádaskodásnak nincs értelme.

Akik elfogulatlan és pontról-pontra végig megy láthatja hogy igazam van, ha ehhez nem veszi a fáradtságot ne is szóljon bele.

1 hónapja
#7817
Timee 183
reply to Bojtika's post #7816
Értjük, szúszááá... :D :)

1 hónapja
#7816
Bojtika 8
Lányok, meg kell állni szó nélkül és nem reagálni.

1 hónapja
#7815
zsofi78 113
Csabi76 Te egy igazi troll vagy, rossz olvasni amit ide írsz. Ha valóban érdekel a fogyás vagy bármi amiért ez az oldal létezik, regisztrálj új néven és viselkedj.

1 hónapja
#7814
Timee 183
reply to Csabi76's post #7813
Nem,nem fogalmaztál végig normális stílusban... És ezt nem csak én gondolom így.
De sajnos nem fogod fel... egy kicsit sem. A szerinted sértő 7776 és 7781 hozzászólásokat meg bátran fel merem vállalni, semmi sértőt nem írtam a személyed ellen és nem személyeskedtem, nem sértegettelek. Nyugodtan vissza lehet olvasni, én nem töröltem ki egyiket sem. Ellenben veled... Te személyeskedtél, sértegettél. Plusz voltál olyan "egyenes" és "gerinces", hogy a hozzászólásaidat törölted, hogy ne lássa a fél világ, hogy milyen intelligensen tudsz kommunikálni...

Ez abból is látszik,hogy még mindig nem hagyod abba... Már mindeki rég lezárná ezt az egészet, ami itt megy, de te hajtod tovább... Még mindig belémkötsz.

Akkor szerinted ki az unintelligens kettőnk közül...? "Döntsd el magad..." Nyilván magadat fogod kihozni értelmes, kultúrált lénynek... :D Aztán elég távol állsz az igazságtól.

Veled normálisan nem lehet beszélni, mondjuk már akar a fene.

Még egyszer megismétlem akkor hát a kérésemet: NÉZZ LEVEGŐNEK, ÉS NE ÍRJ HOZZÁM EGY ÁRVA BETŰT SEM!!!!

Mert nem azért vagyok ezen az oldalon, hogy kötekedő, "csakazértis" emberekkel vitatkozzam. Nekem erre sem időm,sem energiám, se kedvem nincs.

Egy idézet témába vág: " Egy bizonyos szint fölött nem megyünk egy bizonyos szint alá."

Na, pont ezért nem fogok veled kommunikálni. A szint alatt vagy...

További jó vergődést neked!

1 hónapja
#7813
Csabi76
reply to Timee's post #7810
"De a stílust mindenhol mindenkinek meg kell válogatnia és az alapbető tiszteletet mindenkinek meg kell adni a másik felé még akkor is, ha eltérő egy adott témában a véleményük."

Egyetértek. Ezért végig normális stílusban fogalmaztam, oda figyelve félreérthető vagy sértő ne legyen amit mondok, ha úgy tetszik tisztelettel. Mindaddig amíg a normális mederből ki nem csúszót a beszélgetés, nem miattam.

Vajon te is? Döntsd el magad.

7776, 7781 (?)

1 hónapja
#7812
Bojtika 8
reply to Timee's post #7810
Persze hogy ismerős. :D Csak írj!

1 hónapja
#7811
feketeinci 1 3
reply to FrauBubus's post #7800
Nem vitatkozom azzal hogy mennyire korrekt, csak egy megfigyelés a kalkulátorhoz, amit kipróbáltam.
Kertészkedek, megnéztem a kertészkedés kalóriaégetését. 15 perces időtartammal számolok, mert a fitbit azt mutatja.
A kalkulátor szerint 96 kalóriát égettem, a fitbit szerint 102-es pulzussal (nem voltam a cardio zónában, csak a zsírégetőben) 65 volt az összesen kalóriaégetésem, amiből 15kalória az alapjáratom. ha ezt levonom a 65-ből, marad 50, ami kb. fele annak, amit az oldal kalkulál.
Ha le akarom enni, bizony melléfoghatok!

1 hónapja
#7810
Timee 183
Köszönöm szépen Fantasia neked is, és mindenkinek a válaszaitokat! Majd ügyesen sakkozok akkor a tanácsaitok alapján. :)
A "balhéhoz" többet már én sem fűznék hozzá, nem azért akarok ide vagy máshova hasonló témában írni, hogy menjen a karakterharc... De a stílust mindenhol mindenkinek meg kell válogatnia és az alapbető tiszteletet mindenkinek meg kell adni a másik felé még akkor is, ha eltérő egy adott témában a véleményük.
Én örülök, hogy ide írhatok,mert itt értitek meg a "nyűgöm-bajom", mert aki nincs benne ebbe az egészbe az nem érti, a közvetlen környezetemet csak untatom vele. :) Így nem is terhelem őket ezzel, csak akit érdekel és érdeklődik. De tanácsot kérni meg pláne nem tudok családtól,barátoktól. Sőt, kicsit én vagyok a "csodabogár". Meg persze már megkapom,hogy nem kell hogy tovább fogyjak, jó vagyok már így is, ne vigyem túlzásba stb stb... De igazából ez az egész mondhatni a hobbimmá is vált, élvezem amit csinálok, és inspirálódok azzal, amit csinálok. Jól érzem magam benne. Tényleg életmódváltásról szól,nem fogyókúráról. És jó érzés lelkesnek lenni. :) Még ha pár embert a sírba is viszek vele. :D :)

Biztos ismerős érzés/gondolat ez, az ide írok egy részének is.

1 hónapja
#7809
Fantasia 133 183
reply to Csabi76's post #7808
Köszönöm.

1 hónapja
#7808
Csabi76
reply to Fantasia's post #7807
Rendben, respektálom a véleményed. A végén már nem érdekelt mi működik, mi nem csak provokálni akartam! :-(

Hogy a témánál maradjunk. Egy magyar nyelvű kalkulátor jó sok tevékenységgel:

http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kalkulator/kaloriaegetes-kalkulator/kaloriaegetes-kalkulator.php

Egy angol nyelvű:

http://calorielab.com/burned/

Azért erős fenntartásokkal kezeljétek. Nekem az egyik, 1 óra fahasogatásra 1361kcal-t dob ki, a másik 400 kcal-t. Tény és való, ha pörgetem összehasogatok 2 köbmétert egy óra alatt de ha akarom el is húzhatom ameddig akarom. Tényleg nagyon változó lehet egyénileg. Szóval nem véletlen mondtam hogy a légzés számhoz saccoljátok ha van viszonyítás alap.
Ami fontos, egyetek elég fehérjét és annyi zöldséget hogy ne le legyetek éhesek, sportoljatok, a ch-t meg tapasztaljátok ki. Reggelizzen aki akar ! :)
Nagy baj nem lehet! ;-)

Használjátok egészséggel, Timee is! :)

Béke.

1 hónapja
#7807
Fantasia 133 183
reply to Csabi76's post #7806
De érzékeltem, de ettől még nem volt itt helye annak a posztnak. Az a legszomorúbb ebben az egészben, hogy amit mondani akarsz, megérdemelné az eszmecserét, de könyörgöm, nem ilyen stílusban. Vágom, hogy a másik oldalakról is volt legalább ennyi túlkapás fogalmazásban ellened (pl. az önjelölt guru jelzőt én nem tartottam egyáltalán indokoltnak), de ha senki nem vesz vissza, akkor szabadulnak el az indulatok. És az, hogy a felek többsége már nem méltatta hozzászólással a témát, még mindig jobb és intelligensebb, mint provokálni. Mind Timee reakcióját várni "önmagad szórakoztatására", mind a megelőző öniróniás megjegyzést beírni, egyáltalán nem találtam jó módszernek... csak provokációnak. És innentől én is kiszálltam, mert ez nem az a színvonal, amiben részt akarok venni. Továbbra is úgy gondolom, hogy valóban segíteni akartál, de nem, nagyon nem jól csináltad egy idő után. Úgyhogy szerintem tényleg lépjünk most már ezen túl, ne pörögj rajta, ne provokálj senkit, mert nem működik. Nem így kell eltérő nézeteket tálalni.

1 hónapja
#7805
Fantasia 133 183
reply to Timee's post #7804
Naja azon a kommenten én is felhúztam a szemöldököm. Ez egy nem annyira pörgős fórum, tökre nem meglepő, ha egy kérdésre nem jön három napig válasz, de ő már feljogosítva érezte magát ettől, hogy úgy gondolja, azért nem jött, mert mindenki kiközösített téged :D Pedig pont az ő utolsó, marhán leereszkedő és végképp kioktató posztja volt az, ami után senki nem volt hajlandó tovább foglalkozni a témával, sem ővele. Gondolkodtam is, hogy szólok, hogy ha eddig nem is volt totál gáz, na annál sikerült elérnie, hogy senki ne akarjon a mondandójával foglalkozni többet, hiába volt elgondolkodtató (számomra az volt), de nem láttam értelmét. Pedig tökre érthető volt az alap, ami miatt az a téma kirobbant, csak tudni kellene elfogadni azt, ha másnak más a meggyőződése, de ezt leírtam akkor is.

Amúgy amikor beírtad a kérdésed, nekem is megfogalmazódott egy válaszom, de épp hajtásban voltam, és félretettem, aztán persze elfelejtettem.
Szóval én mindig beírok minden mozgást, de többnyire az Endomondoval mérem, ami figyelembe veszi a kalóriák kiszámításánál az életkort, aktuális súlyt, nemet, és én reálisnak tartom az értéket, amiket kapok. Ezt az értéket szoktam áthozni a Bázisra, és kb 70%-át eszem le. Bevált. Ha te a gépeken be tudod állítani a személyes adataidat, akkor szerintem lehet hinni nekik.
A súlyzós-erősítős-tornázós mozgás arányaiban pl. egy futáshoz vagy aerobichoz képest sokkal kevesebb kalóriát éget, ezeknek a mozgásoknak szerintem első sorban nem a zsírégetésben és a súlycsökkenésben van szerepük, hanem abban, hogy az izmaid szépen fejlődjenek, és szép legyél, amikor lemegy rólad a zsír. Serkentik a vérkeringést, étvágyat is csinálnak, ami jó az anyagcsere pörgetéséhez, endorfint is termelnek, amitől jól érzed magad, szóval nagyon hasznosak, de nem a kalóriák miatt. Főleg, hogy a fejlődő izom masszívan ellensúlyozza súlyban a ledobott zsírt, csalóka lehet, ha csak a mérleget nézed és nem a centiket, de ha tudsz róla, akkor még motiválhat is.
Szóval összegezve, én beírnék minden égetést (a súlyzósat is azért, hiába kicsi), és a napi keretnél manuálisan szem előtt tartanám, hogy ha aznap tudom, hogy pl. 500 kalória volt mozgásból, akkor kb. 150-et meghagyjak aznap fennmaradónak, ne egyem le az egészet.

1 hónapja
#7804
Timee 183
Hát igen... mikor utólag jön rá az ember, hogy elcseszte...
Mindenesetre gerinctelen és szánalmas húzás kitörölni a bejegyzést.

1 hónapja
#7803
Timee 183
FrauBubus és Bojtika! Köszönöm nektek a válaszaitokat!

1 hónapja
#7802
Timee 183
reply to Csabi76's post #7798
Milyen viselkedésem volt szerinted, amivel bárkit megsértettem volna? Rajtad kívül,mert látom azóta is álmatlanul forgolódsz...
Az én meglátásom szerint nem én viselkedtem úgy, amivel megsértettem másokat. Ellenben veled.

Nem mellesleg kijelentettem, hogy a veled való kommunkációt megszűntettem, és mivel még mindig ezek után is belémkötsz, ezt a jövőre nézve is tartom.

1 hónapja
#7800
FrauBubus 649 28
reply to Timee's post #7797
Szia!
Itt egy elég korrekt kalkulátor:
https://shop.builder.hu/prg_calorie_use.htm4
Van a legördülő menüjében olyan, hogy edzőtermi kondizás.
A bázis kalóriái túlzóak, én amikor szigorúan írtam itt mindent, mindig megjegyeztem a gép által kiírt lemozgott kalóriát és itt annyi perccel vittem fel pl. a biciklit, hogy a gépen kiírt kalóriát adja ki.

1 hónapja
#7799
Bojtika 8
reply to Timee's post #7797
Szia! Én reálisabbnak tartom a futópad számláló értékeit.
Az erőnléti gyakorlatokat írhatod itt intenzív tornázásnak. Azzal nem tévedünk nagyot.

1 hónapja
#7797
Timee 183
Lenne egy kérdésem: heti 3szor edzek egyelőre. Ami a futópad és az ellipszis tréner kiír kalóriaégetésre amíg használom, az összesen 620-640 kalória/ alkalom.Ezen felül az edzéseken végzek erőnléti gyakorlatokat (comb erősítés, külső-belső; popsira; hátra, karra stb) is alkalmanként nagyjából 25 percben. Nyilván ezekne a kalóriaégetéséről fogalmam sincs. :D
Na már most a kérdésem csak arra irányulna, hogy ebből hány kalória a reális, amit szerintetek beírjak ide a Bázisba?
Mert attól tartok, hogy az edzőterembe a futópad/ellipszis túlzó értéket számol. Mondjuk a futópad számlálója szerint 2,2 vagy 2,3 km lefutása után 155-160 kalória égetést ír ki. Lehet,hogy reális...
Mi a véleményetek?

Mindenképpen szeretném felvinni a sport által elégetett kalóriát, hogy lássam magam előtt is, valamint hogy nyugodt szívvel leehessem a sportos napokon. Mert megfigyeltem magamon, hogy azokon a napokon mikor edzek, éhesebb vagyok mint általában. Mármint edzés után. Úgyhogy úgy tapasztalom tényleg valamennyivel többet kell enni ezeken a napokon.

Köszönöm ha segítetek! :)

1 hónapja
#7796
Pipe1000
reply to Bojtika's post #7795
Köszönöm a választ!

1 hónapja
#7795
Bojtika 8
Szia Peti,

Ha jól emlékszem, az egyik tapasztalt tagunk egyszer azt mondta, a pihenőidők is az edzés hatékonyságát szolgálják, tehát bele kell számolni.

1 hónapja
#7794
Pipe1000
Sziasztok!
Kérdésem, hogy a súlyzós edzéssel elégetett kalória a teljes edzést jelenti?
Arra gondolok, hogy 1 óra edzést végeztem, de a 60-90 mp pihenőidőket levonva csak 20-30 perc az effektív munka.
Köszönöm, Peti

2 hónapja
#7791
Csabi76
reply to feketeinci's post #7790
Ám legyen! Én, a nagy Csabi76 GURU, lehajlók hozzád Incikém és megosztom veled az egy és örök igazságot!

Tehát, elmesélem hogy működünk...
Helyesebben fogalmazva, elmesélem mit olvastam arról hogy működünk.

Na de tényleg, amikor kalóriát égetünk -vagyis mindig- akkor égetünk zsírt és cukrot. A kajával bevitt bármilyen szénhidrátból végülis szőlőcukor lesz de még a fehérjéből is adott esetben. A testzsírban tárolt energia gyakorlatilag korlátlan de van egy kis gond. A szervezet képessége hogy az energia szükségletét zsírból fedezze korlátozott. Tegyük fel -csak mondok valamit - az energia szükségleted 60%-a megy zsírból a többi cukorból de nem esszel annyi szénhidrátot amennyi kell ehhez a cukor mennyiséghez. A következő történik. A szervezetted amennyire lehet égeti a zsírt, tehát mennek le a párnák de sajnos ez kevés, cukorra is szükség van mert hiába van sok tízezer kalória tartalék zsírban, nem képes csak zsírból fedezni az energiát. Vannak olyan szervek, sejtek, mint az agy amik nem képesek zsírt égetni csak cukrot. Bármilyen hihetetlen, meg lehet rá tanítani hogy zsírból üzemeljen! Na de ha nem képes rá a következő történik. Amennyiben nem ettél elég ch-t, az izom sejtekben lévő fehérjéket aminosavakra bontja, ezek a vérrel a májhoz kerülnek, a máj pedig szőlőcukrot gyárt belőle. Mert ha nem ezt tenné leesne a vércukrod és meghalnál. Az agynak 100-150g cukor kell egy nap, ha nem eszel ennyit legyártja magának. Ez egy olyan genyó szerv hogy képes hormonokkal megakadályozni hogy az izmaid szénhidrátot égessenek hogy azt a keveset amit eszel megtartsa magának.
Na most nem mindegy mennyire képes a szervezet zsírból üzemelni. Lehet az a 60% 90 is vagy még több! Akkor nem kell olyan sok izmot bontani. Hogy mennyi az annyi azt nem determinálja a genetikád bár valóban befolyásolja az anyagcsere típusa is. Lehet fejleszteni ezt a képességet, ez nem egy extrém dolog csak olyan hogy megtanulunk járni. Az élet természet es vele járója hogy néha éhezünk, így van a testünk tervezve. Tovább megyek, a csecsemő amikor megszületik alapból zsír adaptált metabolizmussal rendelkezik csak később elcseszi a modern táplálkozási. Ez korunk betegsége, az emberek nem tehetnek róla csak így van és kész, ezért vagyunk kövérek. 500 éve a pestis volt a kor betegsége, akik elkapták nem tehetek róla, nem bűnösök vagy rosszabb emberek mint én de betegek voltak és ezért meghaltak. Én nem akartam megbántani senkit.

Meg lehet mérni hány százalékában használsz zsírt és cukrot. Kísérletek bizonyítják hogy akiknek jóbb a zsír adaptációja nem vesztenek izmot miközben fogynak. Akik ketogén étrenden vannak akár 2.5 szer több zsírt képesek égetni miközben sportolnak és ezért nem vesztenek izmot. Ehhez sejt szintű változások kellenek amihez sok idő kell. Hogy mennyi az részben alkati, részben az anyagcsere károsultság mértékének a kérdése. Az a természetesen és normális ha valaki kibír fél napot kaja nélkül.

Őszintén reménykedem, mindezt nem értelmezted úgy hogy fasiszta vagyok, vagy ilyesmi!;-)

2 hónapja
#7790
feketeinci 1 3
Jól elszaladt ez a beszélgetés.
Csabi76! Nem nagyon van időm arra, hogy hosszú tanulmányokat olvassak, de érdekes, hogy 2 alternatíva van a zsírégetésre pl.7784-es hsz-ben, vagy zsírt égetünk, vagy izmot?
Ez szerintem ennél sokkal összetettebb, de mivel működik magától a testem, ha betartom a keretet és mozgok eleget....mennek le a párnák....nem foglalkozom a kémiámmal.

A reggeli kérdés nálam úgy néz ki, hogy ha itthon vagyok, és 1000 a dolog, szaladok és eszembe nem jut leülni reggelizni, úgy 11 körül megkordul a kijelzőm, akkor jut eszembe!

Ha nincs 1000 dolog, akkor sima napirendi pont, reggel reggeli.

2 hónapja
#7789
Csabi76
reply to sinnesro's post #7786
"Ne ERŐLTESD. Főleg ne mondj mindenféle ÍTÉLETET azok fölött, akik a te felfogásod szerint GYENGÉK, betegek, EL FOGNAK BUKNI meg egyebek."

Légyszíves idézd be azokat a mondataim, ahol ezt mondom, burkoltan vagy nyíltan, akárcsak kicsit is hasonlót vagy akárcsak célzok rá! Köszönöm.


2 hónapja
#7787
Csabi76
reply to sinnesro's post #7786
???
Te miről beszélsz?


2 hónapja
#7786
sinnesro 173
reply to Csabi76's post #7784
Én sem értek veled egyet mindenben, sőt. Továbbra sem vagy te itt valami guru. Minden elméletet annyiszor megdöntöttek már oda-vissza, hogy tényleg azt lehet csak leszögezni, hgy nincs egyetlen üdvözítő módszer.
Ne erőltesd. Főleg ne mondj mindenféle ítéletet azok fölött, akik a te felfogásod szerint gyengék, betegek, el fognak bukni meg egyebek.

Én sem folytatom veled a továbbiakban. Nem érdekelsz.

2 hónapja
#7785
Csabi76
reply to Timee's post #7781
Őszintén csodálkozom a sértettségeden! Hogy nem bírod a stílusom, istenem van ilyen de én nem bántottalak meg semmivel. Hogy betegnek neveztelek az nem a személyed elleni támadás és igyekeztem is úgy fogalmazni minden esetben. Aki beteg nem tehet róla.
Az értetlenkedést arra mondtam hogy nem arra válaszolsz amit magyarázok, hanem amit nekem tulajdonítani vélsz.
És nem velem vitatkozol hanem a kutatási eredményekkel.

Ha mást nem is legalább a segítő szándékot értékelhetnéd! :D

2 hónapja
#7784
Csabi76
reply to Bojtika's post #7780
Erről beszélek, lehet kondicionálni ezt a képességet. Nyilván előnyös ha az ember alkalmazkodó képes nagy általánosságban bármiben.
Ha már a fogyókúránál tartunk, valaki minél rugalmasabb ilyen szempontból az azt jelenti a szervezete nagyobb mértékben képes a testzsírra támaszkodni, azaz a szükséges energiát nagyobb százalékban tudja a zsírjából fedezni, következéskép kevesebb izmot veszt fogyáskor. Nem is beszélve arról tényleg lehet még az életbe katasztrófa, háború, éhezés. Miért ne lehetne?

2 hónapja
#7783
Bojtika 8
reply to Timee's post #7782
Persze, arra én sem vagyok kapható, hogy három üvöltő farkassal a gyomromban az órát nézzem... :D
Az időpont engem még annyira sem érdekel, hogy számon tartsam, melyik nap mikor eszem. Ahhoz naponta mindig ugyanakkor kellene aludnom is, márpedig ez nem így van. Az itthoni munka örömei. :D

2 hónapja
#7782
Timee 183
reply to Bojtika's post #7778
Bojtika persze,ez nálam is így van. De a mardosó éhséget már nem szeretem, és az reggeli nélkül délelőtt 10-re biztos elérkezne, volt is rá példa. Nekem tényleg bevált a sokszor eszek keveset elve, de nem időpontra eszek, hanem amikor érzem hogy na most ennem kell valamit. Figyelek a belső jelzésekre,igazából csak ennyi. De megfigyelhető, hogy mivel már van rendszeresség és tudatosság az étkezéseimbe, így hasonló "időpontokban" éhezem meg az előző napokat is összehasonlítva.

2 hónapja
#7781
Timee 183
reply to Csabi76's post #7779
Szimplán nem értek veled egyet az egészben ( a stílusodban sem még mindig), ez nem azt jelenti, hogy tetetem a hülyét, csak te gondolod ezt. Így innentől kezdve magyarázkodni sem fogok irányodban, meg "árnyék boxolni" sem. Nem érsz annyit egszerűen.
A kommunikációt én itt veled befejeztem.

2 hónapja
#7780
Bojtika 8
reply to Csabi76's post #7779
Ki hogy bírja, mettől és meddig, az lehet szokás kérdése is,a feltételes reflex hamar kiépül.
Volt olyan munkahelyem, ahol az étkezések ideje rögzített volt. Csengőszóra masírozott mindenki az étkezőbe. Aki nem evett, az esetleg délután már nem érezte jól magát, de a csoportunkból mindig mindenki jött ebédelni. Kemény fizikai munka volt. Tehát én is megszoktam, hogy abban az időpontban eszem, de ez a szokás nem maradt meg, miután onnan kiléptem.

Én megfigyeltem, hogy van, aki még ki se nyitotta a szemét, már a reggelin jár az esze. A régi paraszti életben, aki több állatot tartott, csak a kora reggeli etetés után evett először, mert a jószág volt az első. (A következő évi termés, azaz élelem záloga...)

Van, aki elvan az ébredési kávéjával jó darabig.

Aki meg több műszakban dolgozik, az azt se tudja, melyik étkezés melyik. Még olyan is előfordul, hogy éjszakás műszakban nem bír enni, függetlenül attól, mikor aludt vagy ébredt. Tehát még az is megdől, hogy az ébredés időpontjához arányítjuk az étkezések időpontját.

Szerintem felesleges ebből valamiféle rendszert kigondolni, mert ahányan vagyunk, annyifélék is, és ami az egyiknek pont jó, az a másiknak utálatos kényszer lehet.Nem is szólva arról, hogy mindenkiél előfordul időnként, hogy a saját szokásaitól is eltér valami miatt.

Nálam például vannak néha napok, amikor alig eszem valamit. De már csak nem fogom saját magamat erőltetni??? Olyankor ez van, és kész.

2 hónapja
#7779
Csabi76
reply to Timee's post #7776
Világosan és egyértelműen fogalmaztam, a jó szándék vezérelt! Az írásodból kitűnik hogy vagy nem érted vagy szándékosan értetlenkedsz. Lelked rajta.
Vagy ha tényleg nem érted olvasd el még egyszer és nem fogsz árnyék bokszolni.
A személyeskedést nem akarom minősíteni de az unszimpátiát teljesen irreleváns az igazságot illetően. Az pedig hogy, természetellenes és abnormális ha valaki reggel 8-nál tovább nem bírja kaja nélkül. Nem anyagcseretípus kérdése.

2 hónapja
#7778
Bojtika 8
reply to Timee's post #7776
Timee, most teljesen függetlenül attól, hogy az étkezési szabályok kialakulásában milyen szociális és kulturális tényezőknek milyen szerepe volt... :D (amit időpontra átvive "követnek" sokan)

Én szeretem érezni azt a bizonyos könnyű éhséget, ami nem mardosó, de határozott jelzés.
Magamon figyeltem meg, hogy van az a "gusztusból evés", ami fölös kalóriák bevitelét eredményezi, mert nem hiányt fedez. Ha érzem azt a kis éhséget, akkor biztos, hogy nem azért eszem, mert a fantáziám megtréfált. :D

2 hónapja
#7777
Bojtika 8
reply to Csabi76's post #7774
Ebben egyetértünk, rendben van! :D

2 hónapja
#7776
Timee 183
Csabi76

Csak egy gondolat... nem nagyon fogom fel, hogy miért kellene tudatosan rászoktatnom a testemet a koplalásra... Lehet én vagyok a hülye... Hacsak nem tör ki a 3. világháború vagy nem dobnak ki a Góbi sivatag közepére...Mert akkor előfordulhat, hogy szükségem lesz erre a szuperképességemre. De egészségügyileg miért tenne jót nekem, ha hajnali fél 5 és délután 2 között nem ennék semmit. Nyilván felnőtt ember vagyok, és ha olyan helyzetbe kerülök, ahol valamiért nem tudok enni több óra hosszat kibírom és nincs gond, nem ájulok el, szerencsére nem vagyok cukorbeteg és semmilyen egészségügyi bajom sincs. Tehát a megfogalmazás szerint nem vagyok "abnormális"...
De ha reggel fél 5-ös kelésnél (előző napi mérsékelt vacsora este 7 körül) legkésőbb délelőtt 9-10 magasságában már olyan szinten marja az üres gyomromat az éhség, ha nem reggelizek, tehát nem beképzeld éhségről van szó... Akkor ez "beteges" és fura???
Akkor sem értek egyet a bárki bármire képes csak gyakorolni kell elvel... Még mindig tartom, hogy 7 milliárdan vagyunk... És nem vagyok benne biztos, hogyha én is 3 éves korom óta kitartóan úszok, akkor majd 100%, hogy leúszom a Hosszú Katinkát, mert csak gyakorolni kell...
De összegezve ebben az egészben nem is ez a lényeg, hanem a stílus... És igen, röviden tömören okostojásnak tűntél. És ez nagyon nem szimpatikus. Most meg már hiába írod oda a gondolataid végére az elvárt sablon szöveget, hogy "de persze mindenki úgy csinálja ahogy szeretné". A stílus maradt. A tipikus mindent jobban tudok mindenkinél életérzésű emberek kerülöm, és ez a jövőben is így marad.

2 hónapja
#7775
ErrOrka 63 1
Pár hónappal ezelőtt teszteltem, hogy nem reggelizem, lemegyek edzeni, és csak utána kajálok 10 körül először. Simán működik, alig tapasztaltam teljesítmény csökkenést. Magamból kiindulva a szervezet este elraktároz annyi szénhidrátot, hogy másnap ne legyen gond az indulással. Ez inkább pszichés késztetés az evésre, a szokások rabjai vagyunk. Nincs azzal baj, hogy reggelizünk, csak kevés legyen benne a szénhidrát.

2 hónapja
#7774
Csabi76
reply to Bojtika's post #7772
Lehet hogy félreérted.
Nem azt mondom hogy mindenki beteg aki reggelizik! Mindenki akkor eszik amikor akar!
Amit mondok hogy ha valakinek nincs meg a képessége. Ha valaki vacsorázott rendesen és valamilyen oknál fogva kimarad a reggeli és ez gondot okoz. A gond nem az hogy jelez a gyomra hanem hogy leesik a vércukra, megszédül, nem képes fizikailag és mentálisan toppon lenni. Igen, ez betegség, ezt tartom.
Képtelen vagyok elfogadni hogy egészséges ember le padlózzon egy kimaradt francos reggeli miatt. Különben mindenki akkor eszik amikor akkor.
Ugyan így értem a sétát. Nem arról van szó hogy mindenkinek minden nap ennyit kell sétálni. De ha valakinek kihívás több részletben a maga tempójában 2 órát sétálni az nem túl fitt az biztos.

2 hónapja
#7773
Csabi76
reply to Fantasia's post #7771
Köszi!
A pubmeden amit linkeltem végigolvastam egy csomó étkezési időzítéssel kapcsolatos kutatást. Egyet se találtam ami bizonyítja a testsúly vesztés szempontjából bármiféle előnnyel jár a gyakori kis étkezés, nincs ilyen kutatási eredmény de nézd meg magad. (Az izomépítés más tészta.) Már pedig ez egy masszív tévhit ebben a "fogyos" iparba.
Ettől függetlenül tény, le lehet fogyni így is és mindenki csinálja ahogy testhezállónak érzi!;-)
Tényleg befejeztem és sok sikert neked is!:-)

2 hónapja
#7772
Bojtika 8
Csaba, ezt hogy értsem?

"Például ha valaki nem bírja ki kaja nélkül reggel 8-ig az szerintem abnormális,..."

Mikortól, és milyen feltételek mellett?

Akinek a munkája megkívánja, hogy reggel 5-kor már kemény fizikai munkát végezzen, az reggel 7-kor már inkább az abnormalitást vállalja, mint az éhséget.

Én meg nem fogok felkelni, hogy reggel 8-kor egyek. :D

Egyetértek azzal, hogy senki ne tegyen erőszakot a saját szervezetén csak szakcikkekre hallgatva, de szeretném megfogalmazni és leírni, hogy nem lehet ilyen sarkosan kimondani szentenciákat, ahogy Te teszed.

Itt van ez a mondatod is:
"Szerintem egy normális emberi aktívitás ha összvisz kb 2 órát sétál az ember, csak sacra. Akinek ez soknak hangzik az tuti el van kényelmesedve. "

Oké, el van kényelmesedve. Én például 10 éven át beteget ápoltam itthon, a halála után már rajtam volt a 25 kiló felesleg, és szinte én is járásképtelen voltam. Innen jöttem vissza, de már bocs, nem fogok ebben a faluban fel-le sétingálni. Munkába nem járok, mert itthonról dolgozom.
Ja, és lassan közeledem a 60. évemhez. A kis balfülem se fog arra gyúrni,hogy minél többet ne legyek itthon, hanem kint kóboroljak Isten szabad ege alatt. Pláne hogy jön a tél.

2 hónapja
#7771
Fantasia 133 183
reply to Csabi76's post #7768
Értékelem, hogy ilyen kulturáltan és intelligensen reagáltál, és meg is köszönöm, ritkán látok ilyet. Bárcsak mindenki így tudna vitázni és kiállni az álláspontja mellett.

Elfogadom a meggyőződésed, de te is fogadd el a másét. A mi véleményünket is rengeteg kutatás alátámasztja, és kábé sosem fogjuk megtudni, melyiknek hihetünk. Én nem tudok ilyen szakszerűen nyilatkozni és érvelni, de érzem magamon, hogy számomra az az egészséges, ha reggelizem. A fogyás szempontjából is a sok, kicsi étkezés vált be. És nagyon sokan vannak ezzel így. Legelőször is azért fogalmaztam úgy, hogy csak óvatosan a tanácsokkal, mert nem vagyunk egyformák, és én úgy gondolom, hogy mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi felel meg számára.

Szerintem engedjük el ezt a témát. Aki nyitott a nem-reggelizésre, és ki akarja próbálni, hogy neki beválik-e, az eddigi hozzászólások alapján úgyis utánanéz és kipróbálja. Aki meg nem, az nem fogja akkor sem, ha húszezer cikket hozunk pro és kontra. Ez a maximum, amivel ezen a helyen segíteni tudsz.

További sok sikert a céljaid eléréséhez!

2 hónapja
#7768
Csabi76
Ok. Lehet hogy túl okos tojásnak tűntem, akkor elnézést de higgyétek el, a jó szándék vezérelt!
Tudom miket írnak, és tudom mi az aminek egyszerűen nincs tudományos alapja, bár tele van vele a net, nem csak a bulvár sajtó hanem fitneszes oldalak, akár még dokitól is olvasható (igen, ők se feltétlen napra készek).
Pontosan tudom hogy sokat olvastok és első körben ezekkel a tévhitekkel találkoztok, éppen ezért írom amit írok! A cikk amit linkeltem egy sor kutatással támassztja alá amit leír. Ha gondoljátok keresetek kutatást ami cáfolja azokat.
Nem vagyok önjelölt guru mert nem az én tudományom ez, legfeljebb a tapasztalatommal tudom megerősíteni ahogy sokan mások. Hallgatni pedig nem vagyok hajlandó a ha látom hogy nyilvánvalóan hamis dolgokat hisznek emberek, amik károsak az egészségükre és le is írják a negatív tapasztalataitokat. Például ha valaki nem bírja ki kaja nélkül reggel 8-ig az szerintem abnormális, ha úgy tetszik betegség és nagyon-nagyon nem akarom megbántani ezzel. Felhívom a figyelmet és természetesen mindenki azt csinál amit akar.

Ezen az oldalon rákereshettek ami érdekel, kaja vagy sporttal kapcsolatban is, ezek kutatások nem bulvársajtos cikkek:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed


"Nem mindenki szervezete úgy reagál egy adott dologra mint a tied."

Rendben. Gondolj bele a következőbe: Tegyük fel egy percig tudsz a víz alatt maradni. Elkezded gyakorolni, fél év múlva 5 perc is megy. A gyöngy halászok bámulatosan sokáig tudnak lent maradni, hidd el, nem úgy születtek! Lehet hogy nem a legjobb a genetikád a merüléshez és sose lennél világrekorder. Azonban mit gondolsz, önmagadhoz képest tudnál fejlődni benne? 100%
Amiről szó van ugyan ilyen, lehet rá gyúrni!
Nem vagyok ilyen, ezt a képességet megszereztem! Ezelőtt félévvel nem lettem volna rá képes, ezelőtt 4 évvel kakaós csigát ettem minden reggelire és minden ebéd után csokit és 115 kg voltam(178 magas). Senkinek se hittem volna akkor el hogy én erre képes leszek, magamnak se! (Megjegyzem ez nálam is csak egy hónapban egy hét amikor délelőttős vagyok és nem a kedvencem. A többi nap 12-14 kor eszem először.)

A szervezeted megszokta azt ahogy esszel ezért nem képes éhezni. Ahhoz hogy a szervezet jelentős mértékbe a saját testzsírjára tudjon támaszkodni energia szükségleteit illetően, sejt szintű változások kellenek. Más fajta enzimek keletkeznek, megváltoznak a mitokondriumok a sejtekbe. Ehhez hónapok-évek kellenek ahogy a merülési idő kitolásához is. Ezek tudományosan bizonyított dolgok! Nem úgy van hogy megszülettél és ilyen vagy.
Tovább megyek, ez a képessége az embernek(hogy képes éhezni) a természetes, az állatok is ilyenek, az ember is ilyen eredetileg. A te állapotod civilizációs ártalom, rendellenes. Nem kell azt csinálnod amit nekem! Le is beszélnélek róla, ahogy arról is hogy 5 percig akarj a víz alatt maradni elsőre! Nagyon fontos a fokozatosság ebben is! Csak azt akartam tud, nem ilyennek születtél de azt csinálsz amit akarsz!

Képzeld el hogy valaki lába teljesen egészséges de egész életében tolókocsiban ült, fel se tud állni mert sose kellett neki. Egy másik életben lehet a maratont is lefutná de most arról se lehet meggyőzni, kis gyakorlással ki tudna menni a fürdőbe.

Éppen ezért, akárki is, nem biztos hogy tudja mi a jó a "az ő szervezetének". Ismerek olyant aki folyton tolja a cukros szír-szarokat mert "az ad erőt". Persze, az első órában aztán újra éhes és újra édesség. Kövér, folyton gyengeségről panaszkodik de tudni véli mi a jó "az ő szervezetének"! Hát erről ennyit.


"Közben mindenki kerülte, mert olyan büdös volt a pofája, hogy nem lehetett megmaradni körülötte. / üres gyomor szag / éjszakáról. :)"

Semmi köze az étkezési gyakorisághoz ha valaki nem ismeri a szájhigiéniát vagy nem zár a gyomorszája. Tőlem első kézből tudhatod hogy nincs okozati összefüggés a két dolog között! :)


2 hónapja
#7767
2 hónapja
#7766
vajkzsuzsa 383
Volt egy Kollegám / még dolgoztam/. Nagy sport guru volt, hogya sinnesro-t idézzem. Ő is büszke volt arra, hogy nem evett csak délután. Közben mindenki kerülte, mert olyan büdös volt a pofája, hogy nem lehetett megmaradni körülötte. / üres gyomor szag / éjszakáról. :)

2 hónapja
#7765
sinnesro 173
reply to Csabi76's post #7762
Szerintem ne osztogasd a tanácsaidat. Mi is sokat olvasunk, és mindenki úgy étkezik, ahogy az ő szervezetének jó. Vagy nem.
De nem bírom az önjelölt gurukat.

2 hónapja
#7764
Timee 183
Szerintem meg 7 milliárd ember van a Földön, és nem ugyanúgy működik mind a 7 milliárd ember szervezete. Mást kíván,mást igényel. Én nyomathatom valakinek, hogy egyen sok halat mert tök egészséges stb, ha rosszul van a haltól és utálja. Ugyan ez igaz a reggelire. Nem mindenki szervezete úgy reagál egy adott dologra mint a tied. Szerintem ezt logikusan gondolkozva, diploma nélkül is mindenki kitalálja. Nem kell senkire sem ráerőszakolni azt, ami nálad lehet bevált, de másnak meg nem biztos. Szerintem mindenki ismeri annyira a saját testét,hogy mi a jó neki. Elvégre Ő él benne.
Én nem felétlenül szénhidrátot eszek reggelire, mindig mást eszek, pl pulykasonkát paprikával paradicsommal, jó mondjuk eszek hozzá fél darab teljes kiőrlésű magvas zsemlét. Hétvégén rántotta, vagy tonhalkrém, protein palacsinta stb. De az, hogy ne reggelizek az általában mérsékelt vacsorám után ki van csukva. Reggel fél 5kor kelek, és 7kor már kopog a szemem... Így 7 és 8 között reggeliznem kell. Ez hétvégén nyilván tolódik olyan 9 körülre, de akkor sem bírom ki délig, de megmondom őszintén nem is akarom kibírni. Nekem abszolút bejött a 2-3 óránként evés dolog, vagyis napi 5-6 étkezés tuti megvan. Viszont mivel sokszor eszek keveset, így sose eszem teljesen jóllakottra magam,tehát 2-3 óránként valóban már újra éhes is vagyok egy bizonyos szinten,
Úgyhogy az, hogy te ma délután 5kor fogsz enni először oké, ha neked úgy jó és nincs tőle bajod, de azért ne legyen kötelező érvényű mindenkire... Ahogy a reggeli kihagyása sem.

2 hónapja
#7763
2 hónapja
#7762
Csabi76
Igen ne reggeliztetek, a vacsora sokkal fontosabb, sose szabad kihagyni. Hogy a reggeli a legfontosabb étkezés azt nem az okosok mondják hanem az általános tévhit. Tudom mit beszélek, sok tudományos kutatást elolvastam, nem a bulvár sajtóból veszem amit mondok és ez a saját tapasztalatom. A szénhidrát fogyasztás legrosszabb időpontja a reggeli, ilyenkor hajlamos leginkább zsírrá alakulni mert ilyenkor a legrosszabb az inzulin érzékenység, akkor inkább vacsorára.
Sohasem reggelizek, ez semmiféle gondot nem okoz hogy fussak vagy súlyzós edzést tartsak.
Ma délelőttös vagyok kettőkor végzek, egyenessen a kondi terembe megyek, nem ettem ma és nem is fogok edzés előtt. Négy öt óra körül fogok enni úgy hogy tegnap 2300 kcal -t ettem de csak azért mert fát hasogattam, abból 22g volt a ch. Ilyenkor semmiféle gyengeséget, erőtlenséget nem tapasztalok, se fizikailag, se mentálisan. Az ilyenkor fellépő izom vesztésről annyit hogy tavasszal 80 kg val nyomtam fekve 5X5-öt, most 85-el 5X6-ot.
Hát ennyit fittneszes dogmákról.

Az ok amiért képes vagyok erre te meg nem tudsz elindulni ch nélkül reggel nem a kettőnk közötti tegyük fel genetikai különbség.
Lehet kondicionálni az ilyesmire az anyagcserét, hónapok évek alatt de lehet. Sejt szintű változásokra van szükség ami lassan megy de így sokkal nagyobb mértékben képes a szervezet a testzsírra támaszkodni(ezért nem bontja az izmokat koplaláskor). Szóval meg lehet erre tanítani de tényleg!
Neked azért nem megy mert megszokta a szervezetted hogy folyamatosan kapja a ch-t és az anyagcseréd elvesztette ezt a fajta rugalmasságát. Ha nem kap elég ch-t az izmod bontásával fedezi a szükséges igényt mert nem képes a testzsírodból fedezni.

Ha egy kicsit hátra lépünk attól amit belénk vertek és bele gondolunk: Egy egészséges embernek gondot okozhat egy kihagyót reggeli? Nonszensz. Ha valóban ilyen lenne az ember kevésbé szerencsés történelmi időkben rég kipusztult volna, ez csak az elcseszet metabolizmus következménye. Az emberi szervezet bámulatosan rugalmas és alkalmazkodó képes.

2 hónapja
#7761
Timee 183
reply to Csabi76's post #7758
Ne reggelizünk??? Nagyon jó tanács, köszi... :D Én azért inkább reggelizek. :D Este 7-8 között én még szoktam enni valami vacsorát, attól függ mikor,hogy edzős napom van-e vagy sem. Mert edzős napokon később érek haza. De utána még muszáj ennem valamit. De hogy a vacsi után a következő étkezésem a másnap dél , vagyis az ebéd legyen, azt hogy?
Én is Sinnesróval értek egyet, nem magától értetődő a 2 óra séta... Plusz én Szafe írásából úgy értelmeztem, hogy 2 óra séta a napi tevékenységek felett érti. Nem pedig összeadogatva, az 5-10 perces busz után futkosásokat. És én azt gondolom "lehetetlennek", hogy a napi tevékenységeden (munka,háztartás,kert,gyerek stb) FELÜL 2 óra sétálsz plusz még edzel mást is.
Persze az is gáz, hogy valaki 5 percet sem sétál és inkább kocsival megy... Az a másik véglet. De én is úgy vagyok mint Sinnesro, hogy gyalog járok plusz távolsági busszal közlekedek, de nem jön össze a 2 óra séta egy átlagos napon. Most az,hogy kimegyek a vécére munkahelyen hagy ne számítson már bele a 2 óra sétába, vagy hogy kimegyek a konyhába kaját melegíteni stb...

2 hónapja
#7760
Fantasia 133 183
reply to Csabi76's post #7758
A reggelivel óvatosan, embere válogatja, hogy bírja-e nélküle, vagy szénhidrát nélkül a reggelt, vagy nem. Mert spec én ha ébredés után félórán belül nem eszek valami szénhidrátot, akkor elájulok. Ki lett vizsgálva, nincs egészségügyi oka, sokáig nagyon alacsony volt a vérnyomásom, addig arra fogtuk, de az magától rendeződött mostanra, és még mindig fennáll, hogy reggel enni kell. Ha elmegyek itthonról valahová már reggel, akkor kell bele gyors és lassú felszívódású is, mert ha csak valami cukrosat eszek, egy órán belül megint az ájulás kerülget.
Azon kívül elég sok helyen ajánlják, hogy kell a reggeli, mert alvás ide vagy oda, mégiscsak kb 8 órája állnak benned a folyamatok, az anyagcserét el kell indítani, a szervezeted éhes reggel, még ha nem is érzed.
Persze a párom sem reggelizik sosem, a munkahelyén kap kaját pár órával később, de hétvégén pl neki az ebéd az első étkezés, és mellette aktívan pörög egész délelőtt, szóval ilyen is van. Én csak azért szólaltam fel, hogy azért általánosságban ne tanácsolj ilyet, mert több embernek kell a reggeli, mint akinek nem, és az okosoknak is az a jelenlegi álláspontja, hogy a reggelit nem szabad kihagyni.

2 hónapja
#7759
sinnesro 173
Én nem járok kocsival, bkv-val megyek dolgozni, néha sétálok, ülőmunkát végzek, egyáltalán nem jön össze napi 2 óra séta, de hétköznap egy sem. Más sport van persze, de a séta nem magától értetődő.

2 hónapja
#7758
Csabi76
reply to Csabi76's post #7757
Ismerek olyant aki az öt percnyi sétára lévő távolsági buszmegállóba kocsival megy mert másik városba dolgozik, ülő munkát. Látva a látványos fogyásom megkérdezi hogy kell lefogyni. Erre mit mondjak? Felejtsd el?
A másik a két száz méterre lévő varródában kocsival jár! Katasztrófa!
Tényleg félelmetes az eltunyultság foka.

Sétáljátok sokat, nagyon jó zsír égető, jót tesz testnek és léleknek! És ne reggelizzetek de ha mégis semmiképp szénhidrátot, akkor a zsír fog égni.

2 hónapja
#7757
Csabi76
reply to Bojtika's post #7756
Bár nem volt róla szó az a két óra séta a napi tevékenység része vagy külön program de ennyi nekem össze jön ha nem is minden nap. Szerintem egy normális emberi aktívitás ha összvisz kb 2 órát sétál az ember, csak sacra. Akinek ez soknak hangzik az tuti el van kényelmesedve.
Ami engem illet, gyalog megyek dolgozni, ez kapásból fél óra séta ha oda-vissza számolom, sétálok munka közben, gyalog megyek a boltba (a tesco oda-vissza 3.5 km és akkor még cipelek is) gyalog megyek a városba minden hova. Ha futni is megyek az nap, az is egy km ahol elkezdek futni, futok 12-17-8km és séta haza. Egy ilyen napon nem ritka anapi 20km. Reggeli nélkül. Az otthoni tevékenység, ha az ember a napi teendőket csinálja van hogy alig áll meg.

2 hónapja
#7756
Bojtika 8
reply to Csabi76's post #7753
Na tessék! :D
Eszembe nem jutott soha, hogy napi 2 órát mászkáljak egészségi szempontból. Ha megyek valahova, az más. De nem is akarnék egy órát x helyre gyalogolni, meg vissza.
(Itt, ahol lakom, egy óra alatt már félúton lennék a szomszéd falu felé. A városban ha kezdenék "sétálni", egy óra alatt ott meg kiérek a városból.
Mindkét esetben visszafordulok és visszamegyek a kiindulópontra?

Csaba76, mégis, Te hova sétálsz?

2 hónapja
#7755
sinnesro 173
reply to szafe9279's post #7752
Az edzésmesteres programmal, itteni kalóriaszámlálással. Csak egy évvel később csípőízületi gyulladás miatt elhagytam magam (be van tervezve a protézis valamikorra), és 2-3 év alatt hagytam visszakúszni a kilókat. Most megint küzdök. De már ez az 5 év is rengeteget számít; sokkal nehezebben megy lefelé mint akkor. Most 61 vagyok. Otthoni súlyzós edzés, szobabicikli, lépcsőző, szteppad, minden. Meg kirándulás, gyaloglás. Régebben szerettem kocogni, nagyon.

2 hónapja
#7754
Timee 183
Az én véleményem is az, hogy bőven jó amit Szafe csinál sportnak, mennyiségben/időben is, szerintem sem "csak az éppenhogy elegendő" kategória. :D
Azért szerintem valljuk be, 10ből 9 ember tuti nem sétál egyhuzamban 2 óra hosszat... De még ketté osztva sem.Ha most összeadogatjuk az 5-10 perceket,amit az ember mondjuk megtesz a munkahelytől a buszig, vagy a boltig akkor úgy már meglehet a 2 óra. De azért ne vegyük egyenértékűnek azzal, amikor valaki valójában sétál/gyalogol a természetben, a vízparton vagy legalábbis természetesebb közegben,mint a metró aluljáró... Mondjuk ha én magamat nézem, akkor én is csak kb 30 percet sétálok, ami szintén csak azért van, mert munkahelyről el kell mennem a buszmegállóig, buszról leszálva meg haza. Nyilván ez a része mindenkinek más, valakinek többre jön ki ugyanaz az idő. De még mindig tartom,hogy szerintem az elég ritka aki meg tudja tenni,hogy ledolgozza a napi 8 órját, oda el is kell jutni ugye,szóval nem csak 8 órát vagy távol az otthonodtól, és akkor utána még lesétálsz 2 óra hosszát, aztán még ezen felül 6-7 alkalommal edzel 40-50 percet minimum. És akkor halkan mondom, hogy ezek után még nem történt semmi a mosatlan edénnyel otthon és még meg sincs főzve... :D
Úgyhogy én azért megemelem a kalapom az előtt,aki hasonló életvitelt folytatva még pluszban lesétálja azt a 2 órát, pluszban edz, és otthon is minden kenterbe van vágva, ja meg még ha már gyerek is van. Úgyhogy én tisztelek és becsülök mindenkit, aki akár csak fél órát is mozog egy nap, mert nem egyszerű a kötelező napi teendők mellett belevinni a sportot.

2 hónapja
#7753
Csabi76
reply to Ridita's post #7746
Abból két óra séta, ez nálam annyi hogy nem csináltam ma semmit. Ennyi mozgás szüksége és a napi aktívitás része minden egészséges embernek.

2 hónapja
#7752
szafe9279
reply to sinnesro's post #7743
Köszönöm a választ! És Neked hogy sikerült lefogyni?

2 hónapja
#7751
szafe9279
reply to Ridita's post #7746
Köszönöm a választ!

2 hónapja
#7750
szafe9279
reply to Bojtika's post #7747
Köszönöm a választ!

2 hónapja
#7749
szafe9279
reply to Bojtika's post #7747
A jógát csak pihenésre szánom. :)Köszönöm a választ!

2 hónapja
#7748
szafe9279
reply to Bojtika's post #7747
Köszönöm a választ!

2 hónapja
#7747
Bojtika 8
Nem edz ennyit, ha jobban megnézed. Én a napi 2 óra sétát csak a napi akitvitásba számolom, a jóga nem is tudom, hogyan számít, mert az külön műfaj. Sipítka Rékával heti 4,
babával heti 5, és remélhetően van nap, amikor pihen is, még ha a séta nem is marad el.

2 hónapja
#7746
Ridita 58
reply to Csabi76's post #7744
Ez is elég??? Minimum három órát tölt edzéssel naponta! Szerintem ez nemhogy elég, hanem már sok is, kellene két-három naponta pihenőt is tartani, hogy regenerálódjanak az izmai. Én április óta 19 kilót fogytam, az első hónapokban szinte egyáltalán nem edzettem, mégis peregtek le rólam a kilók. Szerintem a fogyás alapja 90%-ban a helyes étrend, a mozgás csak segítség. Amikor észrevettem, hogy elkezdett stagnálni a fogyásom, elkezdtem mozogni, mikor megint lelassult, akkor kicsit intenzívebb edzést kerestem. Most heti háromszor edzek, egyszer walkenergiere járok, kétszer pedig itthon tornázom. Konditerembe még nem jutottam el, nem is tervezem jövő év elejéig.

2 hónapja
#7745
Bojtika 8
Nincs olyan, hogy csak a konditerem segít.

A 25 kg-s fogyás alatt sem láttam konditermet belülről. :D Sok módja van az otthoni edzésnek.

2 hónapja
#7744
Csabi76
reply to szafe9279's post #7742
Ha nincs időd többre ez is elég, a lényeg hogy a kaja rendbe legyen. Az lenne az ideális ha abba a 40 perces tornában lenne erősítő jellegű gyakorlat. A sok séta is nagyon jó zsír égető.

2 hónapja
#7743
sinnesro 173
Azt nem tudom megmondani, neked ez a terv segít-e, de én itthoni edzéssel és diétával fogytam le.

2 hónapja
#7742
szafe9279
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem az otthoni ,,edzés" is segít abban, hogy lefogyjak vagy csak a konditerem segít?
Ezeket kezdtem el csinánli:
Rubint Réka edzés 40 perc heti 5x
Séta 2 óra naponta
BabaMama gyakorlatok heti 6x naponta
Futás heti 15-20 perc 4x
Jóga 1 óra heti 1x
És odafigyelek a táplálkozásra
Előre is köszönöm!

3 hónapja
#7741
Csabi76
reply to bakroattila1998's post #7740
Nem vagyok se szakértő, de testépítő de amit olvastam és tapasztaltam az alapján:

Az alap gyakorlatokon legyen a hangsúly, a széria szám inkább 5X5-6 estleg 4X8. Főleg ha zsír égetés a cél. Eleinte csináld ezt mindig később lehet egyik hét 5X5, másik hét 4X8, harmadik 3X10-12. Aztán elölről.
Teljes felesleges egymás után 3-4 izolációs gyakorlat olyan kis izmokra mint a bicepsz és tricepsz.
Leírom mit csinálok minden edzésen. Fekvenyomás, húzódzkodás, tolodzkodás, csigás lehúzás, mellről fej fölé nyomás, guggolás. Ez mindent lefed.

3 hónapja
#7740
bakroattila1998 4 1
Szerintetek mennyire jó ez az edzésterv? Minden gyakorlatból 4x15 vagy 4x12 ismétlés lenne

1. nap: mell, bicepsz, tricepsz
Mell: Fekvenyomás vízszintes padon (5kg), Ingás mellnyomó gép(7,5kg), Tárogatás (20), Mellnyomó pad
Bicepsz: súlyzó (9kg), Scott gép, francia rúd, bicepsz felhúzás kötéllel (csigás gépen)
Tricepsz: Pull-over áthúzás (10kg), tricepsz lehúzás 120 fokos, tricepsz lehúzás kötéllel, felnyomás padon-sarok a talajon

2. nap: has, hát, váll
Has: planking, lábemelés, hasprés, függő lábemelés
Hát: lehúzás tarkóhoz – széles (30), lehúzás mellhez – szűk (30), evezés csigás gépen (25), törzsemelés
Váll: oldalemelés (4kg), vállból nyomó gép (10), hátsó váll – tárogató mellgépen (10), vállvonogatás

3. nap: has, láb, egyebek
Has: planking, lábemelés, hasprés, függő lábemelés
Láb: combfeszítő gép (25), combhajlító (25), lábtoló gép (20kg), vádli (90kg)
Láb gyakorlatoknál pihenésképp bicó, tricó gyakorlatok

5 nap lenne, így lebontva: Első, második, első, harmadik, első

3 hónapja
#7739
Bojtika 8
reply to szinesceruza76's post #7738
Kicsit utána kell keresni, és a lehető legreálisabb kalóriaégetéssel kell számolni az edzéseket. A Bázis értékei inkább magasabbak a valósnál.

3 hónapja
#7738
szinesceruza76 257
reply to Bojtika's post #7737
Értem, és köszönöm a választ. Majd kiszámolom, de 60-70%-nyit biztos nem ettem vissza, de majd legközelebb. :)

3 hónapja
#7737
Bojtika 8
reply to szinesceruza76's post #7735
A mozgással ledolgozott kalóriák 60-70%-át vissza kell enni. Persze hogy éhes vagy edzés után! Fehérjehangsúlyos valamit kell enni kevéssel utána.

A napodba ha nemcsak az étkezést viszed fel, hanem az edzést is, megnő a napi kereted. Az nem kőbe foglalt dolog, hanem a terheléstől függően mozog, hisz még a gép is több üzemanyagot igényel erősebb terhelésnél.

3 hónapja
#7736
Bojtika 8
reply to Ridita's post #7734
Értelmes orvosi ellenőrzés mellett ez rendben van. :D

3 hónapja
#7735
szinesceruza76 257
Sziasztok!
Elkezdtem aquafitness edzésekre járni, ami nagyon jó kis mozgásforma, átmozgat rendesen és le is fáraszt. Amit észrevettem, hogy nem csak edzés után vagyok nagyon éhes, hanem még másnap is. Ilyenkor vajon mi történik? Tudok valami tenni ellene?
A másik kérdésem, hogy edzés előtt és után is eszek, és ilyenkor valamennyivel túl is lépem a napi keretemet, ettől függetlenül a kiértékeléskor még bőven megvan a kalória deficitem. Akkor ez így rendben van, és nem gond, hogy 2-300 kalóriával többet viszek be mint egyébkor? Igazából nem is tudnék nem enni, mert egy óra intenzív vizi edzés után kb. éhenhalok.

3 hónapja
#7734
Ridita 58
reply to Bojtika's post #7729
Úgy jött ki, hogy elmentem orvoshoz, akinek ez a szakterülete és azt mondta, hogy álljak rá erre a kalóriamennyiségre. Egyébként én is csak 158 centi vagyok, ráadásul nő 40 felett. Most voltam egy kórházi fogyókúrán, ahol öt napig 600 kalóriát adtak enni. Beszéltem a dietetikusnak az alapanyagcseréről, de azt mondta, hogy kövessem az ő módszerüket, mert hatásos. Most ott tartok, hogy napi 100 kalóriával emelem az adagot, amíg újra elérem az 1200 kalóriát. Megmondom őszintén, most már elég soknak tűnik, néha gondolkodnom kell, hogy még mit egyek, mert napi ötször eszem és egyáltalán nem vagyok éhes mellette.

3 hónapja
#7733
bibi0113
reply to Bojtika's post #7732
Köszii :)

3 hónapja
#7732
Bojtika 8
reply to bibi0113's post #7731
Szia! A HIIT egy edzéstípus. (High Intensity Interval Training), tehát nem egyféle van belőle.

Előfordul a Fitness Blenders-ben is, itt van egy kalóriaszámláló is, a testsúlyhoz képest adott határok között.

https://www.fitnessblender.com/videos/fat-burning-hiit-cardio-workout-with-no-equipment


3 hónapja
#7731
bibi0113
Sziasztok!A HIIT edzést hogy számítjátok be a napjaitokba?A youtube videó címében amire edzek ott szokott lenni h ez pl 500 1000 kcalt égető edzés,de gondolom az túlzás.

4 hónapja
#7730
feketeinci 1 3
reply to Ridita's post #7728
Problémát érzek nálad.
Mozgás közben lesérülsz, nincs erőd a mozgáshoz, nincs rendben az anyagcseréd....és ez az 1200kcal.....beszéljük meg!

Az egész oldal anonim, tehát nincs mit szégyenkezni, lehet hogy rosszul fogtál bele, és már a második hónapja éhezel.

Mennyi a súlyod, magasságod, korod, mi a nemed? Szóval mennyi a BMR-ed?
Miért eszel ennyire keveset?

4 hónapja
#7729
Bojtika 8
reply to Ridita's post #7728
Úristen, milyen 1200 Kcal-t??? Hogy jött ki?

Éppen nézem Chris Powell fogyás-filmjét, a mai kliense törpenövésű, 135 cm. Fogynia kell. Na, az ő napi kerete 1200 Kcal.

Én jelenleg 148 cm vagyok (életkoromál fogva csökken az eddig sem nagy testmagasságom), de nekem is 1400 Kcal a napi keretem. A BMR-em is 1236 Kcal.

4 hónapja
#7728
Ridita 58
reply to Csabi76's post #7724
Elég nehéz beosztani azt az 1200 kalóriát, de igyekszem. :-)

4 hónapja
#7727
Bojtika 8

4 hónapja
#7726
FrauBubus 649 28
reply to Ridita's post #7723
https://m.builder.hu/miert-nem-szedunk-gyors-szenhidratot-edzes Ezt is érdemes elolvasni.

4 hónapja
#7725
FrauBubus 649 28
reply to Ridita's post #7723
Szia! Ha a fogyás a cél, és edzés előtt 2-3 órával szénhidrátot fogyasztasz, akkor elméletileg az elfogyasztott és a szervezet számára még könnyen felhasználható és hozzáférhető szénhidrátot égeted mozgás közben, később indul be az elraktározott szénhidrát és a zsír felhasználása. Az edzés utáni fehérje pedig az izmok építéséhez járul hozzá. (Így olvastam ezeket többféle edzős és testépítős oldalon.)

4 hónapja
#7724
Csabi76
reply to Ridita's post #7723
Szia. Fogyás szempontjából a kalória deficit a lényeg de a regeneráció miatt mindenképp egyél valamilyen fehérje forrást az edzés utáni órákba valamikor, ha lehet valamilyen összetett szénhidrát kíséretébe. A napi kalóriából hagyj edzés utánra is.

4 hónapja
#7723
Ridita 58
Mindenütt azt olvasom, hogy edzés után kell enni az izomépítés miatt, én viszont előtte eszek, mert anélkül nincs energiám a mozgáshoz. Mennyire rontja ez a hatékonyságot?

4 hónapja
#7722
Csabi76
reply to FrauBubus's post #7721
Sokan súlyzós edzés után kardióznak, sokan meg másik napon, én is. Szerintem a lényeg hogy csináld, csináld ahogy jobb az idő beosztásodnak. A magam részéről szép időben inkább a természetet preferálom mint a futó padot.
A zsírégetés és izom építés elvileg nem lehetséges egyszerre a gyakorlatban elég sok embernek sikerült. A lényeg hogy kísérletezd ki azt a szénhidrát mennyiséget amivel minimum nem csökken az erőszinted (használt súlyok nagyságából érzed) de inkább lassan növekszik, ugyanakkor a zsír is szép lassan slisszol le fele. Genetikán is múlik valószínűleg.

https://www.youtube.com/watch?v=hpwUEsRS4Rk

4 hónapja
#7721
FrauBubus 649 28
Eljárok edző terembe, gépekkel-súlyokkal izmot formálni, erősíteni (ez olyan 20-40 perc, amolyan alapozó edzés minden izomcsoportra) valamint a teremben biciklizni szoktam, általában 30 percet (10-12 km), ebből 10-15 perc a zsírégető pulzustartományban és további 5-8 perc is annak közelében (intenzíven le is izzadok).
Heti 2-3 alkalommal jutok le stabilan a terembe. Mit javasolnátok: amikor súlyzós gépeken edzek, akkor utána rögtön menjen a bicikli, vagy külön napokon a kétféle. Tudom, hogy izmot építeni és fogyni egyszerre nem lehet, mert ellentétes folyamat, az izomépítéshez tápanyag ( = energia kell - nyilván fehérje inkább és jó minőségű CH), a zsírvesztés meg leginkább a kalóriadeficiten múlik.
Célom még olyan 1-2 kiló mínusz és tónusos, nem kigyúrt, de szép látványú izmos(abb) test. Nő vagyok, jelenleg 65,7 kg, összesen 16 kilót fogytam. Köszi ha van valakinek javaslata. :-)

4 hónapja
#7720
Bolber 2
reply to bakroattila1998's post #7713
Sok mindentől függ, pl.,hogy mennyire mozogtál intenzíven. Például ha fekszel akkor is megy az alapjárati kalória égetésed. Az agyad az emésztésed a légzésed mind kalóriát használnak. Mondjuk van napi 2000 kalória amit felhasznál a tested az alap működéséhez akkor 83,3 kalória már akkor is elégett egy óra alatt ha nem csináltál semmit. Javasolni szokták, hogy a 70%-át írd csak be, így ez akkor 42 perc lesz amit beírsz. Ezzel nem nagyon csapod be magad.

4 hónapja
#7719
310583 723
reply to Ridita's post #7718
nagy tulsullyal a gyaloglas is sokat segit, es nincs serulesveszely. En anno aval kezdtem, hogy az udvaron mentem korbe, mint egy kerge barany

4 hónapja
#7718
Ridita 58
Köszi, tényleg érdekes. Már most is mozgok, de nem olyan nagyon intenzíven, mint ahogy 25 kiló mínusszal fogok. Most egyelőre arra koncentrálok, hogy hozzászoktassam a testemet a mozgáshoz és ne sérüljek le közben.

4 hónapja
#7717
Bojtika 8
Én nem bontom szét ezeket a dolgokat, paraszti ésszel megyek: ahogy a zsír fogy, egyrészt előbukkannak a maradék izmok, másrészt ezeket fel kell erősíteni. Az anyagcsere az egészet összefogja. Igaz, én nem érek rá. :D Most 59 éves vagyok.

Nézd csak, vesszek meg, ha nem vidám! :D Nem hiszed el, de bizony hatékony is.

https://www.youtube.com/watch?v=r_J8btnIEKQ

4 hónapja
#7716
Ridita 58
reply to Bojtika's post #7715
Én is láttam azt a részt! Az USA-ban és az Egyesült Királyságban rengeteg jó fogyókúrás műsor van. Én most épp a Véznák kontra Dagikat darálom motivációnak, bár abban nem a mozgásé a főszerep. Mikor nem jön össze a mozgás, azzal vígasztalom magam, hogy a fogyókúra több, mint 70%-ban úgyis a konyhában dől el. Az a tervem, hogy ha már legalább a felét leadtam a túlsúlyomnak ráállok az izomépítésre, mert azt hallottam, hogy az eléggé felpörgeti az anyagcserét. De ez olyan nagyágyú, amit későbbre tartogatok, most még a szigorú diéta és mérsékelt mozgás fázisban vagyok. Egyszerre mindent nem lehet bevezetni, kisebb lépésekkel messzebbre lehet jutni.

4 hónapja
#7715
Bojtika 8
reply to Ridita's post #7714
Csinálj ma egy felsőtestes napot.
Az egyik nagy fogyás műsor tegnapi alanya úgy adta le eredeti súlya felét, hogy a program végén térdműtéten is átesett, pedig végig nem futhatott, nem guggolhatott. Hát úszott, boxolt, biciklizett.
Igazad van, nyavalyog a szervezeted, a kis rafkós! :D

4 hónapja
#7714
Ridita 58
Én minden alkalommal, amikor elkezdek egy mozgásprogramot megbetegszem, vagy lesérülök. Olyan, mintha a szervezetem fellázadna az ellen, hogy megmozduljon. Most éppen a térdem húzódott meg, de úgy döntöttem azért egy laza 30 perces mozgást beiktatok, hátha javul egy kicsit a helyzet.

5 hónapja
#7713
bakroattila1998 4 1
Taposógép azt írja, hogy 600 kCal-t égettem el (1 óra taposás után), ez mennyire lehet reális? Mennyit írjak be?

5 hónapja
#7712
Bojtika 8
reply to ElvisHP's post #7711
Koptatja, persze függ picit a testsúlyodtól is.

Szoktam ajánlani Tiffany Rothe kis edzéseit is, és Tatarek Rezső kis, egymással is kombinálható videói is nagyon jók. Minden elérhető, letölthető! Én őket variálom egymással.

5 hónapja
#7711
ElvisHP
reply to Bojtika's post #7705
Azokra gondolok, aminek a végén van egy "boost", szerintem az elmegy lassú kocogásnak, legalábbis én, ha nagy ritkán kocogok, kb ilyen tempóban szoktam :), nem gyorsabb, de ugrálósabb kicsit az a rész.

Köszi a linkeket! Őszintén szólva örülnék, ha nem kéne lemondanom a lábsúlyokról, mert anélkül túl könnyű nekem :(, viszont így rendesen leizzaszt, de még nem túl sok. Nem tudom, mennyire számít, hogy még huszonéves vagyok, vagy egyszerűen mindenképp károsítja az ízületeket?

5 hónapja
#7710
Csabi76
reply to bakroattila1998's post #7709
Érdemes lehet de nem feltétlen szükségszerű.

5 hónapja
#7709
bakroattila1998 4 1
Még egy 5-6 kg-t le akarok majd adni, aztán izomtömeget növelni. Abban az esetben már viszont érdemes fehérjeturmixot inni, nem?

5 hónapja
#7708
Csabi76
reply to bakroattila1998's post #7707
Az edzés után magasabb fordulaton pörög az anyagcsere, ilyenkor még sok zsírt elégetsz hacsak nem ettél túl sokat edzés előtt (én éhgyomorra edzem hogy fokozzam a zsír égetést). A turmix, főleg a cukor is van benne de a fehérje is inzulin reakciót vált ki, abban a pillanatban vége a zsírégetésnek és a fehérjét égeted el. Azért raknak cukrot bele hogy ne a drága fehérjét égesse el a szervezet és a magas inzulin a fehérjét az izom sejtekbe irányítja. Az edzés utáni turmix annak való aki tömeget akar felszedni.

Olvasd ezt el, hasznos lesz:
http://360magazin.hu/cikk/kiegeszitok-a-sportteljesitmenyert-kontrollald-a-jelutjaidat/


5 hónapja
#7707
bakroattila1998 4 1
reply to Csabi76's post #7706
Miért ne igyak turmixot edzés után? fehérjére gondolok

5 hónapja
#7706
Csabi76
reply to bakroattila1998's post #7703
Az a baj, hogy a súlyzós edzés elég tág fogalom! Súlyzós edzés az is ha egy 8 kilós súlyzóval karhajlításokat végzel bicepszre, meg az is ha 80 kilóval guggolsz. Mit gondolsz, melyikre fog intenzívebb növekedési hormon termeléssel reagálni a szervezeted és melyik után kell több energiát a regenerációra fordítania?
A súlyzós edzés lényege nem az az elégetett pár száz kalória hanem hogy megadjuk azt a stimulust, szükség van az izmokra és az optimális irányba billenteni a hormonháztartást. Az magasabb növekedési hormon és tesztoszteron szint égeti a zsírt és az izmokat erősíti.
Összetett gyakorlatokat csináld, izolációs gyakorlatok feleslegesek kezdőknek, fogyni akaróknak. Fekve nyomás, guggolás, csigáslehúzás. Saját testsúlyos gyakorlatok: fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás, ha nem megy vannak segéd eszközök, erőltesd. Véletlen se igyál edzés utáni turmixot, hiába javasolják, a rendes kajával is várj egy órát legalább, az edzés utáni kaja legyen a főétkezés a napi szénhidrát javát ekkor vidd be fehérjével és minél kevesebb zsírral, sok zöldséggel.

5 hónapja
#7705
Bojtika 8
reply to ElvisHP's post #7696
Én régóta sansone-ozok, de a két perces kocogásba még nem botlottam bele.
A lábsúlyokat mellőzni szoktuk az ízületek védelmében. De ha kézben tartott súlyokkal csinálod, az oké. Van olyan DVD is, megvolt a másik gépemen, valakitől kaptam... és elveszett...
No abban is csak egy részében vannak kézben a kis súlyzók.
Van egy interjú, hátha megtalálom:

http://www.livestrong.com/article/321890-how-many-calories-do-you-burn-with-leslie-sansone/
ennek a végén képlet is van.

A másik: http://walkathome.com/calorie-burn-per-mile/

5 hónapja
#7704
ErrOrka 63 1
reply to bakroattila1998's post #7703
Hány éves a kapitány? mérd a pulzusod és akkor nagyjából megtudod. nem tudjuk, hogy milyen ismétlés és széria számmal milyen gyakorlatokat végzel, milyen súlyokkal stb.

5 hónapja
#7703
bakroattila1998 4 1
Egy kb 50 perces súlyzós edzés során kb mennyi kCal-t égetek el?

166 cm, 72 kg, F

5 hónapja
#7702
ErrOrka 63 1
reply to Tktimi's post #7700
Jelenleg judo és gyúrás van terítéken.

5 hónapja
#7701
Tktimi
Amúgy a youtube-on Czanik Balázs neve alatt fut ez a mozgásforma! Egy hölgy az ő "keze alatt" 90kg-tól szabadult meg, egy év alatt!

5 hónapja
#7700
Tktimi
Köszi a válaszodat! ErrOrka Te mit sportolsz?

5 hónapja
#7699
ErrOrka 63 1
reply to Tktimi's post #7698
használjuk, csak akik eddig elolvasták amit írtál, azoknak lövésük sincs mi az a capoiera aerobic. azon kívül, hogy szívás leírni :D Bármit mozogsz többet ér, mintha nem mozognál semmit.

5 hónapja
#7698
Tktimi
Valaki használja még ezt a fórumot??

5 hónapja
#7697
Tktimi
Sziasztok! Új vagyok köztetek. Kb. 3 hete találtam az oldalra, bár a gyomorfekélyem miatt február óta már több mint20 kilot leadtam. Ezért is kezdtem mozogni. 92 kg- ról most 70 vagyok. Először a Norbi Duci tornát csináltam, de nagyon megtettszett a capoiera aerobic. Ti mit szóltok ehez a mozgásformához? Két napja csinálom fél órát, de már erős izomláz van a combjaimban!!

5 hónapja
#7696
ElvisHP
Nincs valakinek ötlete, hogy a Leslie Sanson féle gyaloglás hány kalóriát égethet? Tudom, hogy függ a testsúlytól, életkortól, nemtől, de mégis melyik mozgásformához hasonlíthat a legjobban? Ráadásul én 0,75 kg lábsúlyokkal csinálom, meg ugye az utolsó két perc enyhe kocogás... én azt találtam, hogy ha van a végén ilyen kocogós boost, akkor egy mérföld 150 kcalt is elégethet, szóval annyit írtam be, mert végülis lábsúllyal talán tényleg eléget annyit... egyébként 177 cm és 68 kg vagyok.

6 hónapja
#7695
agresszor
reply to fogyi2016's post #7689
Igy van, ez nagyon sok. Én évek óta használom az elliptikustrénert, általában 50 perc alatt szokta elégetni 490 kalóriát.

6 hónapja
#7694
ErrOrka 63 1
reply to fogyi2016's post #7693
hát ez sosem lesz egyszerű, mert pulzust is mérni kellene hozzá

6 hónapja
#7693
fogyi2016 532
reply to Katka77's post #7692
Persze, értem én, ahogy csökken az ember súlya, úgy használ fel egyre kevesebb energiát egy-egy mozgásformánál. Én éppen 82 kg-nál járok, erre írta ki nekem a lejjebb leírt adatokat.
Mindegy, felvittem magamnak külön az elliptikus trénert, más kalóriafelhasználással, probléma letudva, így már oké. :)

6 hónapja
#7692
Katka77
80 kg-nál 60 perc 528 kcal, 75 kg-nál 495 kcal, 70 kg-nál 462 kcal, 65 kg - 429 kcal..

6 hónapja
#7691
fogyi2016 532
reply to feketeinci's post #7690
Igazából érdekes a dolog, az előbb mikor néztem 900 valamennyi kcal-t írt. Most ismét megnéztem, és már 1014-et. (Nem kevertem össze az elliptikus sífutóval.)
Ez így egy kicsit vicces. A fehérjebevitel miatt azért jó lenne biztosabban tudni, hogy mennyi az annyi.

6 hónapja
#7690
feketeinci 1 3
reply to fogyi2016's post #7689
Nincs annyi, a bázis számai a kalóriaégetésre túlzóak.
60-70%-ot szoktak ajánlani, amivel számolni lehet.

6 hónapja
#7689
fogyi2016 532
Sziasztok!

2 napja vettem egy elliptikus trénert. Mai napon már szeretném kicsit nyúzni. Megnéztem az adatbázisban, hogy egy óra alatt több mint 900 kcal-t lehet "elégetni". Ez tényleg így lehet? Kicsit soknak tűnik nekem...

6 hónapja
#7688
ErrOrka 63 1
reply to vagyokakivagyok's post #7686
azt írta, hogy az megy

6 hónapja
#7687
FrauBubus 649 28
reply to Katka77's post #7684
Szia!

Érdemes elolvasni a cikket (nem reklám), van benne egy rakat gyakorlat-tipp:
https://shop.builder.hu/gyakorlatok-a-hasizom-edzesere-es-erositesere-a2265

Itt meg tippek, hogy hogy csinálhatóak hiba nélkül:
https://shop.builder.hu/a-hasedzes-5-tipikus-hibaja-es-korrigalasuk-a1119

Amúgy ne keseredj el!
Kb. 10 éves koromban tudtam utoljára valamelyest összehozni egy normálisabbnak látszó felülést. A tankönyvi formula ma se megy, de van egy hasazásra szolgáló pad a teremben, azon már simán felülök, és a kezdet kezdetén az se ment, szóval ha fejlődik az izom és megy lefelé a háj (bocsánat), akkor lassan ,de biztosan egyre jobban fog menni! Tarts ki és lesz eredmény!
Plusz, esetleg nézz utána a loveyourbelly - módszernek (nincs tapasztalatom vele, csak olvastam róla a neten).

6 hónapja
#7686
vagyokakivagyok 1
és a lábemelés?

6 hónapja
#7685
ErrOrka 63 1
reply to Katka77's post #7684
Próbáld a hasprésen kívül a plank-et!

6 hónapja
#7684
Katka77
Sziasztok!
Nemrég elkezdtem youtube-os videókra tornázni. De, hogy legyen benne rendszer, elkezdem a BLOGILATES-t. Internetes angol oldal, youtube-ra feltöltött videókkal. Először a 4 hetes kezdő naptárt csinálom. Szombaton úgy totyogtam, mint egy kismama a 9. hónapban, fájt minden. Vasárnap rátornáztam, kicsit jobb lett. Ma pedig fáj a seggem. Fura érzés, érzem, hogy van seggem :D Pedig csak 6 perces torna volt. Bevallom, nehezen szántam rá magam az edzésre, de 15 kg-t szeretnék még fogyni.
Egy gondom van csak, hogy nem megy a felülés. Csak a hasprés. Képtelen vagyok, ha megszakadok sem. Minden egyéb torna (néha iszonyatos fájdalommal) megy, a lábemelős tornák is, persze olykor visítok, annyira fáj (nevettek is otthon rajtam, mikor torna közben óbégattam, hogy "ez a nő engem meg akar ölni!" :D... de nem tudok felülni. (2 császármetszésem is volt, előtte sem nagyon erőltettem). Gondolom a sok hasprés után egyszer majd csak sikerülni fog. :)

6 hónapja
#7683
Csabi76
reply to ErrOrka's post #7680
Persze ha sokat futunk például, a szervezet egyre jobb hatásfokkal fogja elvégezni de 100%-os hatásfok nincs és alapból szükséges adott energia adott mozgáshoz.
Azokkal a kalóriákkal szoktam számolni amiket a kalkulátorrok megadnak ezekre a mozgásokra, pl egy óra futás 1000 kcal de ennél többet is szoktam futni, egy óra súlyzós edzés 500, ezt hozzá adom az alapnak tekintett 2000-hez, ezen felül lehet még pár száz egyébb napi tevékenységből. Szerintem 3000 meg van átlagosan, nem variálok hogy egyiknap 3200, másnap 2800, minden nap eszek 2300-2500 között, ha ezt betartom heteken hónapokon keresztül szép lassan slisszol a súlyom lefelé, miközben nem érzem magam erőtlennek az edzésen. Szóval nagy hiba nem lehet a kalkulációban.
A másik dolog. Lehet hogy egy mozgást szubjektíve nem érzünk megerőltetőnek, attól nem biztos hogy a szervezet nem vesszi komoly stressznek. Azt mondják nem szabad 1,5 óránál tovább edzeni mert nagyon megemelkedik a kortizol szint. Fizikailag nem érzem hogy ne lennék képes tovább edzeni de ha túlzásba viszem nem bírom kialudni magam, hiába nem kell korán kelnem, egész nap álmos vagyok.
Ez olyan mint amikor valaki túlzásba visszi s fogyókúrát és nem tud többet enni 1000 kcal-nál. Hiába nem éhes attól az nem biztos hogy jó.

6 hónapja
#7682
Yvettee
reply to agresszor's post #7679
Szia! Olvasd el a Kötetlen csevegés topikban a 6932 és 6933 hsz-t, ott nagyon sok hasznos dolog van felsorolva, amire oda kell figyelni, hogy sikeres legyen a fogyasod.

6 hónapja
#7681
ErrOrka 63 1
reply to agresszor's post #7679
extrém kevés a bevitt kcal...

6 hónapja
#7680
ErrOrka 63 1
reply to Csabi76's post #7676
Ez nekem is harcom itt, a fizika az fizika. Ugyanazt a tömeget, ugyanazzal a sebességgel, ugyanarra a távolságra és magasságba eljuttatni ugyanannyi energiába kerül. Persze ennél bonyolultabb az emberi testnél a dolog, de az alapja ugyanaz. Amikor eléred azt az edzettségi szintet, ahol most vagy, ( 20km/h-val tekersz és észre sem veszed) akkor eljutottál oda, hogy a szervezeted tökéletesen alkalmazkodott(aerob tartomány, javult VO2 stb). Igaz, a fejlődésed meg is reked ezáltal, mert nem jön az új impulzus, hosszabb táv, magasabb intenzitás, vagy intervallumok. Kérdésem ilyenkor, hogy ez miért nem tekinthető edzésnek, holott tulajdonképpen kimaxoltad az azonos táv megtétele azonos idő alatt versenyt? Vagy ilyenkor váltani kellene ülő munkából könnyű fizikai munkára?

6 hónapja
#7679
agresszor
Sziasztok! Én ma kezdtem újra az edzést, elliptikustrénerrel ma 30 perc, de ezt majd emelem 50 percre, vibrációstréner 2x30 perc és szauna 2 naponta 40 perc. A kalóriát is rendesen lecsökkentettem 900-1000 kalóriára. Szeretnék lefogyni 3 hónap alatt 8-10 kg-ot.

6 hónapja
#7678
ErrOrka 63 1
reply to bakroattila1998's post #7674
legközelebb mérj közben 1x-2x pulzust, ha nem változtatsz a tempón, akkor abból kiszámolható és az időből, hogy mennyi kalóriát égettél el.

6 hónapja
#7677
Csabi76
reply to bakroattila1998's post #7674
Testsúlytól és intenzitástól függ, nekem egy óra közepes tempójú futás 8-900 kcal, az úszás szerintem kevesebb lenne, talán fele. Az úszásnál számít a víz hőmérséklete is, hideg vízben több kalóriát égetsz, nehéz lenne megmondani ez mennyit számít de ha másnem is legalább jól felélénkít, szoktam edzés előtt hidegzuhanyt venni, jobb mint egy kávé.

6 hónapja
#7676
Csabi76
reply to seprose's post #7673
Szerintem a kalória égetés akkor is meg van csak már hozzá vagy edződve és nem érzed megterhelőnek. A mozgáshoz energia kell, ez fizika, hogy szubjektíve mennyire érzünk valamit kimerítőnek ugyanolyan csalóka lehet mint a jóllakottság-szükséges kalória kettőse.

6 hónapja
#7675
Gabriello 4
reply to bakroattila1998's post #7674
A testsúlyodtól is függ ( persze nem annyira mint futásnál ), de ha nagyon lassan úsztál, és a pulzusod nem indult be , szerintem max 500-600 kalória. Nem hiszem hogy több lehet.

6 hónapja
#7674
bakroattila1998 4 1
1 óra igen lassú iramú mellúszással kb mennyi kalóriát égettem el? 821-et ír, de azt én indokolatlanul soknak tartom. :D

7 hónapja
#7673
seprose
reply to Borzalom11's post #7671
szia! az én véleményem, hogy a saját érzésed számít, a saját pulzusszámod. Én amikor elkezdtem kerékpárral közlekedni, azt hittem kiköpöm a tüdőm, és sose lesz vége az útnak (kb. 8 km), ennek 9 éve... ma már olyan mint a lélegzetvétel, kb. 20 km/h - val megyek, és ma már nincs is semmiféle sport-értéke, max. akkor ha nagyon sietek, vagy ha nagyon erős szembeszél fúj :D , akkor megérzem a plusz kalóriafelhasználást. Erre is figyelni kell, hogy ha valamit nagyon rendszeresen, ugyanolyan intenzitással végzel, akkor az már nem lesz a szervezeted számára plusz igénybevétel, hanem "beépíti" az alapba.

7 hónapja
#7672
FrauBubus 649 28
reply to Borzalom11's post #7671
Szia! Azt mondják, hogy itt az oldalon túl vannak becsülve a kalóriák a sportoknál. Én pl. 40 perc alatt olyan 210 kcal-t égetek el szobabiciklin edzőteremben, 75-90 RPM (fordulat/perc) körüli tempóval, tehát cirka 14,5km-t nyomok ennyi idő alatt. Ez gondolom kezdő szint, de nekem nulla sporttal a hátam mögött azért közepesen fárasztó-izzasztó. Szóval én megjegyzem az elégetett kcal-t amit kiír a bicikli és úgy lövöm itt be, a fenti esetben pl az oldalon közepes szobabiciklizés címszó alatt ez olyan 25-27 perc...

7 hónapja
#7671
Borzalom11 3
Sziasztok! Én a kerékpározásra esküszöm mint testmozgás! Arra kérnék valakit aki tudja,hogy értelmezze már számomra mi a lassú,közepes,vagy a gyors tempó? Mit jelent például kilométerben bármelyik tempó!

7 hónapja
#7670
Csabi76
reply to bakroattila1998's post #7668
Szerintem sokat számít a genetika is, csak magadhoz tudod mérni magad. A fokozatosságot tartsd be, heti 3X ennyi elég lesz kezdetnek bőven és figyelj az ásványi anyagok pótlására, főleg a magnézium és egy kis só is kell az ételbe .

7 hónapja
#7669
Bojtika 8
reply to bakroattila1998's post #7668
Tudom, nem olvasod el, amit írok. :D

Először is gratulálok a kitartásodhoz.

A többit másolom, mert nem vagyok már egészen otthon a témában:

"1.) kocogásnak a 10 km/h alatti sebességet nevezzük. Én tipikusan 7-8 km/h között szoktam kocogni, ez 7:30 és 8:30 közötti kilométereket jelent. A "neked normál kocogás" azt jelenti, hogy az a tempó, amit a maximális pulzusud 60-70%-án (szinte) korlátlan ideig fenn tudsz tartani. Amikor 1-2 órát kocog az ember, akkor tipikusan a tüdejét és a szívét akarja edzeni, és ez nem a gyorsaságról szól, hanem a szervezetet ért terhelésről. Természetesen vannak terminátorok, akik 10 km/h-s sebesség esetén sem érik el a maximális pulzusuk 60%-át, de ők sportolók, jól edzettek, így születtek, stb.

2.) Futásban meg óriási szintbeli különbségek vannak emberek és emberek között.. van, akinek egy 4 órás maraton lefutása sok év intenzív felkészülés, van, aki meg 2:30 alatt lefutja (miközben a világrekord ~2 óra 4 perc) .. természetesen itt is, mint mindenben, vannak szintek..

ha jól emlékszem, amatőr futónak az számít, aki egy órán át tudja tartani a 10 km/h-s iramot, mindenki más csak kezdő és kripli besorolásra jogosult:) .. fiatalabb embereknél én az 5 perces kilométereket, idősebbeknél a 6 perceseket tekinteném "normálisnak", ez az, amit egy átlagos genetikájú, átlagos edzettségű egészséges ember teljesíteni tud.

Természetesen ha valaki soha semmit se sportolt/fel volt mentve testnevelésből a suliban/elhízott/a szülei sem voltak jó sportolók/stb. akkor átlagon aluli futóképességekkel rendelkezik, és mondom, elég sok szint létezik.. gondold végig, ha a fiataloknál 5:00 km-nként (kb.) az átlag, az azt jelenti, hogy a fiatalok fele ezt nem tudja megfutni..

én azt mondanám, hogy neked az a normál futótempód, amit 60 percen át fenn tudsz tartani, és ha ez futás (10 km/h feletti), akkor már amatőr futó is vagy:) .. innentől kezdve nézz végig egy félmaraton eredménylistát, és máris be tudod lőni a saját szintedet az időeredményed alapján."

7 hónapja
#7668
bakroattila1998 4 1
Ma kezdtem neki a futásnak. 1 óra megállás nélkül ment, és 7800 métert tettem meg. Ez mennyire számít jó eredménynek így elsőre? Tudni kell, hogy már legalább 9 hónapja semmi mozgást nem végeztem, szóval ez alapján válaszoljatok. :D

7 hónapja
#7667
Divexa
reply to vagyokakivagyok's post #7666
Bocsesz, lehet félrevezető voltam, de szerintem van benne latin vér rendesen...vagy nincs :) Mind1, a lényeg nekem nagyon bejött. Reggel még csak éreztem, délutánra már rendesen fájtam mindenhol :)

7 hónapja
#7666
vagyokakivagyok 1
reply to feketeinci's post #7664
Természetese rá tudtam keresni és meg is találtam, hogy Bojtika Tiffany Rothe-ot ajánlotta.
Divexa viszont latin csajt írt, arra gondoltam, valaki mást talált. Ezért kérdeztem a nevet.
Azért kösz a kioktatást.

7 hónapja
#7665
Divexa
reply to vagyokakivagyok's post #7662
Tiffany Rothe. 10 perces gyakorlatsorozatok vannak, én a youtube-ról töltöttem le. Úgy kombinálom ahogy épp tetszik. A legtöbb részben angolul beszél, de 1-1 részben spanyolul. Számolni spanyolul már egész jól tudok. :)
Tegnap 30 percet nyomtam le, és bizony érzem a derék- és hátrésznél lévő elsorvadt izmaim. Viszont rém büszke vagyok magamra. :)

7 hónapja
#7664
feketeinci 1 3
reply to vagyokakivagyok's post #7662
keress rá!
Ctr+f egyszerre megnyomva tudsz keresni, beírod a keresőbe hogy bojtika...és az összes beírását nagyon hamar megtalálod.
Éveken keresztül rengeteg videót hozott...Tatarektől meg nem is tudom...volt több kedvence is.
Ott a Fitneszblender is a neten...a youtubon is ha másképp nem megy. De ezt olyan szépen be lehet állítani hogy milyen tornát szeretnél.
Igaz egy kis angol nem árt hozzá, de erre való a Google fordító!

A múlt héten is kiakadtam egyszer, ne haragudjatok érte....de sokan annyi erőt sem vesznek, hogy ebben a fórumban megkeressenek valamit, vagy olvassák az oldalt! Néha úgy érzem tálcán várják a kaját is...a receptekért írogató újoncok....kikészülök ettől már :)

Olvasni, számolni, beállítani....ennyi a feladat, és ha ezek mellett nem megy a fogyás (mert az is lehet) nagyon szívesen segít bárki annak akinek kell.

7 hónapja
#7662
vagyokakivagyok 1
reply to Divexa's post #7661
Megkérdezhetem a nevét?

7 hónapja
#7661
Divexa
Kedves Bojtika, ha még be-be nézel, szeretném megköszönni a tornára vonatkozó tippedet. Nekem az úszás a mindenem, de valahogy vissza kellene préselnem magam az úszódresszembe. Itt olvasgattam vissza, és találtam meg azt a latin csajszit, akire boldogan ugrok a tv elé. Nagyon rég kerestem már olyan mozgásformát, amitől nem halok meg az első 10 perc után, nem túl ugribugri, de azért megmozgat. Annyira aranyosan tornázik, hogy az ember lánya boldogan izzad rá 30-60 percet. Főleg olyan mint én. Nagyon rég mozogtam már. Még egyszer köszi!

7 hónapja
#7660
Csabi76
reply to FrauBubus's post #7659
Szerintem ez annyira egyén függő hogy nem igazán lehet konkrét km-eket és ilyesmit ajánlani. Fokozatosan növeld a távolságot és ne menj el a végső pontig és ne hajtsd magad az első pár hónaban. Figyelj a hidratáltságra de ne egyszerre akard visszapotolni, inkább egésznap igyál sok vízet. Magnézium tabletta jó a görcs ellen, a sót se iktasd ki az étrendből, a sok izzadás miatt sok sót vesztesz. Mindig nyújts futás után.
115kg-ról 90-re mentem le amikor futni kezdtem, előtte csak kiadósabb séták voltak. Kb. 3 hónap múlva 10 km -et futottam. Azóta 80 kg vagyok de voltam 76 is.
A futás jól fogyaszt izmot is lepucolja, nem árt erősítő gyakorlatokkal ellensúlyozni a dolgot.
Sok sikert!

7 hónapja
#7659
FrauBubus 649 28
Tanácsot, tippet kérnék. Kb. egy év alatt fogytam 14 kilót, olyan 8 - 10 hónapja a mozgást is beiktattam. Tudni kell, hogy ez előtt semmit nem mozogtam, most 30 perc közepes biciklizés is kiizzaszt 90-110-es pulzusnál. Pár hónapja heti 2-3 edzőtermi súlyzós - erősítő edzés amit végzek, főleg formásodni szándékozom (már van is látszatja). Szeretnék javítani kicsit az állóképességemen is kardiózással, jelenleg heti 1-2 alkalomra van módom. Futópados tempósabb séta és bicikli jöhet szóba (futás a térdem miatt kizárva, az ugribugri fitnesz órák meg nem az én világom). Kérdésem, hogy mennyit (idő?, táv?) érdemes vagy hasznos így az elején ezekből? Milyen ütemben érdemes emelni a távot, időtartamot?

8 hónapja
#7658
feketeinci 1 3
reply to kovanett's post #7657
Szerintem félreérted amit Sabynho's írt.

8 hónapja
#7657
kovanett
reply to Sabynho's post #7645
Diétában 20 g alatt tartani a cukrot???? Diétában nem cukorról, hanem szénhidrátokról beszélünk. Elég beteg dolog, amit írsz...ez fáradékonysághoz, szédüléshez, rosszulléthez, dekoncentrációhoz, depresszióhoz vezet. Ilyen nincs...Mézben lévő cukor??? Na ezt is felejtsd el gyorsan!! TILOS! Minőségi, lassú felszívódású szénhidrát kell, mint pl zabpehely, barnarizs stb. És hogy miért mondtam, hogy gondolj bele, hogy mennyire kevés a 15-20 g ch? Egyrészt olvass utána, másrész a cukorbetegek diétája is 150-160 g szénhidrátot tartalmaz....Diétában 2,5-3g ch/testsúlykg ajánlott, ami súlycsökkenéshez vezet.

8 hónapja
#7656
DJudit29
sziasztok! munkát váltottam és az új munkámban kb. napi 8 órát állok. ez már könnyű fizikai munkának számít vagy az átlagos aktivitást állítsam be, hogy reális legyen? köszi

8 hónapja
#7655
Doni78
reply to feketeinci's post #7654
Köszi a tippet, ígérem, kipróbálom

8 hónapja
#7654
feketeinci 1 3
reply to Doni78's post #7653
A saját súlyosnál légy nagyon türelmes!
Nem szabad kihagyni egy fokozatot sem, akkor sem ha úgy gondolod hogy simán tudsz kezdeni a 4-essel!

8 hónapja
#7653
Doni78
Sziasztok! Én térdfájást tapasztaltam a futópados kocogástól (8,2-9,4km/h) mellett.
A szobakerót már untam és átváltva a futásra, nagyságrendekkel több ment le rólam diéta mellett. Viszont 2 hete beláttam: soványan, de fájó térddel kevésbé szeretném a létet, mint valamivel több túlsúllyal, de egészséges(ebb) izületekkel.
Nekem speciel a súlyzós edzés nem jön be: utána szinte kivétel nélkül zsanér oldaláról tépem fel a hűtőt...
A saját súlyos edzést kipróbálom, kíváncsi vagyok, meddig marad meg a kedvem a vélhetően 1-hez erősen konvergáló kivitelezhető ismétlésszámok mellett:)))
Doni99(kg)

8 hónapja
#7652
Yvettee
reply to Albacomp's post #7648
ja, szerintem is keress mas sportot.
Ez az izuletfajas szerintem alkatfuggo is lehet, mert pl nekem jelenleg normal a sulyom, azonban a futastol es a hosszas setatol (2 ora felett) fajnak a forgoim.
En is a szobabiciklit, uszast javaslom, valamint a sajat testsulyos eroedzest (pl fegyenc edzes)
Sok sikert!

8 hónapja
#7651
nvidia
reply to Albacomp's post #7648
A fokozatos terhelés is segithet, es a porcvédö vitaminok, collagen , zselatin, stb.
3 km 30 perc alatt azért nem olyan megeröltetö, es annyira tulsulyos sem vagy szerintem.
Figyelj a futastechnikara, hasznald a kezeid, es gördülj a talpadon, stb, sokszor a helytelen technika teszi ezt.

8 hónapja
#7650
Yvettee
reply to Albacomp's post #7648
ja, szerintem is keress mas sportot.
Ez az izuletfajas szerintem alkatfuggo is lehet, mert pl nekem jelenleg normal a sulyom, azonban a futastol es a hosszas setatol (2 ora felett) fajnak a forgoim.
En is a szobabiciklit, uszast javaslom, valamint a sajat testsulyos eroedzest (pl fegyenc edzes)
Sok sikert!

8 hónapja
#7649
ErrOrka 63 1
reply to Albacomp's post #7648
Szia! Felejtsd el a futást, lépcsőzést amíg túlsúlyod van, mert nagyon megterheli az ízületeket. Most csak a forgódat érzed, de lehet hamarosan jön a térd is mellé. Javaslom az úszást, a szobakerékpározást.

8 hónapja
#7648
Albacomp
Sziasztok! Tapasztalt sportolóktól kérdezem, hogy mitől fordul elő velem, hogy futast koveto napon igen erosen faj a forgom (nem tudom pontosan mi a neve annak a resznek :) ). Sajnos nem vagyok edzett, alkalomszerűen 3 kmt futok 30 perc alatt, gondolom ez is allhat a hatterben. A tulsuly sem segithet 178 cm magas no vagyok es 88 kg. Vmint a felmenoim is panaszkodtak ilyen problemara. Szvsz van vmilyen gyakorlat amivel erosithetnem? Mi a teendom? Koszonom a segitseget! :)

8 hónapja
#7647
Csabi76
reply to Hergyan's post #7646
Szia.
Egyénileg változhat kinek mi a sok túlterheltségben, ha nem érzed annak akkor nem sok szerintem. A gond inkább hogy a sok kardió nem csak a zsírt de az izmot is lefogja pucolni rólad. A hatást ellensúlyozni kellene súlyzós vagy saját testsúlyos edzéssel. Több szempontból is szerencsés lenne. Például az izmok regenerációja is zsírégetéssel jár, megnövekedett tesztoszteron és növekedési hormon is kedvező irányba befolyásolja a testzsírt. Súlyzós edzés növeli a tesztoszteront a sok kardió csökkenteni. Heti 3X1 óra megfelel a célnak. Hetente legalább 1 pihenő napot tarts a sporttal.

8 hónapja
#7646
Hergyan 1
Sziasztok, 37 éves ffi vagyok,104kg, bő 2 éve kisebb-nagyobb megszakításokkal használom az otthoni futópadot, pulzusmérővel (mellpántos) . Jelenleg így néz ki az edzés:
(hozzátenném, hogy a pad alapból 5% emelkedésű)
Pár perc bemelegítés talajon, majd jön a futópad, 2 perc 6km/h gyaloglás, 3 perc 7km/h, utána 5 perc 8km/h (ekkor 140 körüli a max pulzusom) , 8.2km/h 10 percig (felmegy 145 max ra) ,majd 8.3km/h 15 percig (itt 150 körüli max az érték, majd 8.4km/h -val futok általában 43.5 percig, itt már a végén a 160 at nyaldossa a pulzusom, majd másfél perc levezetés gyaloglás, ennyi idő alatt visszaesik 130 ra a pulzusom.
Óra szerint ennyi idő alatt 145 körül szokott lenni az átlagpulzusom, az adataim szerint 700-750 kcal égetek el.
A kérdés az lenne, hogy a pulzus szerintetek rendben van e, mert én nem igazán érzem, hogy kapkodnék a levegőért, szabályos a pulzusom, kellemesen elfáradok, futnék tovább is, de félek, hogy már igy is sok a heti 4-6 edzés.

8 hónapja
#7645
Sabynho
reply to kerati's post #7644
Még "új" vagyok itt (évek óta használom az oldalt, viszont nem szoktam fórumozni), de úgy éreztem némi korrekció indokolt. Nem, a cukorból nem törvényszerűen lesz egyből zsír. A cukor egy nagyon könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrás a szervezet számára.

Tulajdonképpen a szervezetünk az emésztés eredményeként cukrot állít elő (maga az emésztés persze bonyolult folyamat), ez a fő energiaforrás a sejtek számára! A gond akkor van, ha indokolatlanul fogyasztjuk. Amikor lehet, az a nehéz fizikai munka, edzés, stb. Ettől függetlenül én sem javasolom a használatát, mert megszokáshoz, túladagoláshoz vezet! A szervezet számára a legkedvezőbb formája egyébként a gyümölcsökben, növényekben, mézben lévő cukor, de ez is csak akkor ha a szervezetnek gyorsan kell a kalória!

Diétában a cukrot lehetőleg teljesen mellőzni kell (teljesen szinte lehetetlen), de ha egy mód van rá 15-20 g alatt kell tartani. Ez is az előbb említett forrásokból jöhet maximum, feldolgozott formában TILOS!

A cukor tehát diétában ellenség, de ha egyébként minden rendben nem kell nélkülözni, de feltétele a komoly fizikai terhelés, és csak akkor, az alatt szabad fogyasztani.

8 hónapja
#7644
kerati
reply to Timike7805's post #7639
Az első hetekben a víz az ami miatt látványos a fogyás. Viszont az, hogy legalább 1 órát aerob (és nem anaerob) mozgást végzel jó út a sikerhez. Én 7 hónap alatt majd 30 kg-t fogytam kerékpározással. Igaz abban az időben 1000+ km volt a havi távom. Azzal nem mondok újat, hogy a testmozgás folyamán az első 30 percben a szervezet a gyorsan elérhető energiaforráshoz nyúl amihez nem kell oxigén. Ez pedig a szénhidrát. A 30 perc elteltével azonban szervezet átáll a zsírra amit oxigén segítségével energiaforrássá alakít. Aerob mozgásforma pl a futás, kerékpározás vagyis az ismétlődő mozdulattal járó folyamatos mozgás. Az anaerob mozgásforma pl a crossfit, trx és hasonlók. Ez utóbbiak több kalóriát égetnek ugyan, viszont mivel elég nagy intenzitású mozgásról van szó ezért a szervezet végig a szénhidrátot használja energiaforrásként. Ez viszont iszonyú eléhezést eredményez. Van olyan ismerősöm, aki majdnem ugyanannyi időt tölt el crossfit-tel mint én kerékpárral (és 10 évvel fiatalabb), viszont ő sokkal lassabban fogy. Itt nem a súlyra gondolok, hanem a kerületre. A lényege a mondandómnak, hogy ha valaki fogyni akar azon kívül, hogy számolja a kalóriákat inkább aerob mozgást válasszon. Az édességet pedig el kell felejteni. Az egyetlen opció az aspartam mentes édesítőszer, de azzal is óvatosan. A cukorból egyből zsír lesz és nagyon nehéz ledolgozni...

9 hónapja
#7643
310583 723
reply to Timike7805's post #7639
probald meg a nyirfacukrot - glikemias indexe 7, 240 kal/100 g, ugyanolyan edes mint a Cukor, termeszetes , nincs mellekize. dragabb joval mint a Cukor, de nekem pl 1 kg 2-2.5 honapig eleg

9 hónapja
#7642
nvidia
reply to Timike7805's post #7639
Ne hasznalj fruktozt, a lehetö legrosszabb valasztas.

9 hónapja
#7641
Csabi76
reply to Timike7805's post #7639
Szia!
Először is, gratulálok az életmódváltáshoz és a leadott kilókhoz! Ha ennyire keményen nyomtad az édességet és tényleg ekkorát váltottál, akkor nagyon erős lehet az elhatározásod! Ez mindenképp biztatót! Azonban, hogy ez tényleg életmód váltás legyen, úgy rakd össze az étrended hogy úgy érezd, akár örökké tudnál élni azzal a kajával és nem éhezel. Ugyanis szerintem is nagyon kevés az 1100 kcal, főleg ha megy a szobabicikli. Megfogja bosszúlni magát, befog sokallni a szervezeted és sok izmot vesztesz. Jellentős túlsúly esetén heti 1kg-ra állítsd be a fogyásod. A "beállítást" úgy értem tapasztald ki hány kalóriával fogysz 1kg-ot hetente. Kezdésnek a BMR értéked+100kcal és a sporttal elégetett kalóriák 70%-át edd meg. Adj neki pár hetet, csak figyeld mi történik és változtass ha kell. Nem kell kétségbe esni ha nem arra mozdul a mérleg nyelve amerre szeretnéd, idő kell amire rá áll valamire a szervezet.
Szerintem ilyen esetben mint a tied, az is elég a fogyáshoz ha nem számolsz kalóriát csak az étrendedből kizáród a cukrot, fehér lisztet, transz zsírokat és elkezdesz sportolni, ahogy tetted. Ennek már önmagában érzékelhető változást kell okozni hónapok távlatában. Azért nem mondom, hogy ne számold a kalóriát, ne érts félre!
Szóval jó irányba indultál el de túlságosan bekezdtél, többet kell enni hidd el, mert nem lesz hosszútávon fenntartható a dolog, ha besokallsz kajálni fogsz és visszahízol.
Nem említettél szénhidrátot az étrendedben. Remélem nem zárod ki az étrendből? Nem szabad! De a cukor és liszt helyet zabpehely, rozskenyér (a személyes kedvenceim) de lehet teljes kiőrlésű vagy grahamm kenyér, a krumpli is jó hiába tiltják sok helyen.
A tejtermékek, amit írtál jók csak a sajttal vigyázz sok benne a zsír, 10dkg több mint 300 kcal(a napi kereted harmada), egyél helyette zsírszegény túrót, sok benne a fehérje alacsony kalória és utána nem érzed éhesnek magad, tökéletes lefekvés előtt hogy ne éhesen keljen elaludni. Zöldségeket se említetted, nagyon fontos és a vitamin és ásványanyag pótlás kiemelten fontos ilyenkor, mert a kevesebb kajával kevesebbet viszel be, a fogyás miatt ki is ürül és a sport miatt is több kell! Multivitamin tabletta, magnézium, egy-két alap vitamin pluszba C, D és sózd a kaját.
A fruktozban pont annyi a kalória mint a kristálycukorban de erősebb az édesítő hatása, tehát kevesebb kell belőle és lassú felszívódású, ha mértékkel használod nagy gázzal elmegy de sok nem jó belőle. A szervezet csak zsírnak tudja raktározni, vagy a máj használja fel. Jobb lenne helyette a stevia(mesterséges édesítő semmikép), viszont azt tudni kell, hogy az édes íz érzete önmagában étvágyat csinál, ha édesítő, ha cukor, akkor . is. Édesség helyet jó alternatíva a gyümölcs mértékkel és a keretbe beszámolni természetesen.
A leadott kílókban biztos, hogy van zsír, ennyi vizet nem engedsz el, talán 1.5-2 kg lehet belőle víz de ezen nem érdemes rágódni. Az emberi szervezet 70%-a víz, egy 100 kilos embernél ez több vizet jelent mint egy 70 kilósnál. Ha valaki lefogy 100-ról hetvenre logikus, hogy vizet is kell veszítenie, attól az még 30 kilós fogyás! Sajnos azonban biztos hogy van benne izom is mert túl drasztikus volt.
Fokozatosan emelj a kalórián és ne ad fel! Akkor se ha megbotlasz! Ez egy tanulási folyamat, nem megy egyik napról a másikra!

Kitartás! ;-)

9 hónapja
#7640
feketeinci 1 3
reply to Timike7805's post #7639
Szia!
Még nem késő, olvasd el a Kötetlen csevegés topikban a 6932 hsz-t.
Nagyon sok hibát fogsz találni abban amit eddig csináltál, és találsz majd jótanácsokat.

A kalóriakereted nem lehet 1100, az egy nagy tévedés!
Az is tévedés, hogy lehet csak zsírból fogyni, ez csak rózsaszín leányálom.

Olvasgass még az oldalon mást is, akár a topikokat, akár a Híreket....mindenhol van valami ami a segítségedre lehet.
3 hete éhezel, jól fog esni egy újabb változtatás, nem szabad ennyire keveset enni, a BMR kötelező!

Ha kérdésed van az olvasottakról nyugodtan írj, valaki majd válaszolni fog.

9 hónapja
#7639
Timike7805
Sziasztok! Most kezdtem el a kalóriabázis oldalt hasznàlni. 38 éves,gyesen levő anyuka vagyok. 170 cm magas,és 114.4 kg- róla indultam. Január 2-àn agyban már elkezdtem az életmódváltàst,de igazán január 6-an estem neki. Rendszertelenül ettem, hatalmas étvágyam volt és imádtam mindent ami édes. Kétszer háromszor is leültem ebédelni két óra alatt és éjjel is jàrtam a hűtőre. Ha volt valami süti,akkor jókora adagokat cuccoltam magamnak lefekvés előtt az éjjeli szekrényre és azt rendre be is zabàltam éjjel. Ha épp nem volt semmi édesség,akkor őrülten hiányzott és ha más nem akadt,egy két szelet mézes kenyeret ettem éjjel vagy kora hajnalban. /Ennek lelki okai vannak. / Január elseje óta viszont egyáltalán nem ettem sem kenyeret,sem pékárut. 6-tól nagyon odafigyelek,hogy mit és mennyit eszik. Cukor helyett fruktózt hasznàlok. De ebből is közel egy hónap alatt 20 dkg- őt fogyasztottam. Próbálok többször keveset enni. Olaj helyett kokusuzsirral főzök. Naponta kb 2-3 liter vizet iszok és minden nap facsarok bele citromot. A kaloriakeretem 1100 Kal. Ezt nagyon ritkán lépem túl és akkor is picivel. Ma 10. napja,hogy minden nap szobabicikli tekertek egy óràt. A pulzusomra is figyelek,hogy zsírégető tartományban legyen. Ma reggel 108.5 kg- őt mértem. Szerintetek ez még mindig csak víz és béltisztulàs vagy remélhetően,hogy már elkezdtem zsírból is fogyni ? Ha, tej,tojàs( fehérje) ,sajt túró,kefir minden napos az étrendemben.Krumpli,rizs,tészta ,liszt kristàlyvukor pedig egyàltalàn nincs.

9 hónapja
#7638
Yvettee
Koszonom Csabi76 a reszletes valaszaidat!

9 hónapja
#7637
Csabi76
reply to Csabi76's post #7634
A válasz a kérdésedre a cikkben van. Röviden: Mehet fehérje edzés után és előtt is akár csak szénhidrát, főleg cukor nélkül de mehet egy teljes értékű étkezés is. Ha elolvasod, részletesen kielemezi mikor mi történik, kutatásokkal alátámasztva.

Szerintem, de ez csak az én véleményem, szálkásításnál kár folyadékkal kalóriát bevinni(nem mintha sose tenném :D). A szilárd kaja nagyobb jóllakottság érzettet ad és ha abból megtudod oldani a fehérje bevitelt, az eredmény ugyanaz lesz.

9 hónapja
#7636
Csabi76
reply to EmokeBlanka's post #7635
Szívesen! :)
A lényeg, hogy elég intenzív legyen az edzés és ne túl hosszú. Ha például valaki futni szeret, spékelje meg sprintekkel.
A nagy intenzitás hatására beindul a növekedési hormon termelés, ami égeti a zsírt és segít megtartani az izmokat. Ezért jó a viszonylag nagy súlyokkal végzet súlyzós edzés. Csajoknak is! Egyáltalán nem kell attól félni hogy egy kalória deficites állapotba csúnya izmos leszel nő létedre. A nők alapból is sokkal nehezebben izmosodnak.
Ha túl hosszú az edzés, akkor jelentősen emelkedik a a kortizol szint, az nem szerencsés. Bemelegítés együtt 1-1.5 óra de a már nagyon a felső határ. Nyilván egyénileg is változo lehet, ki mit bír, mennyire edzet, stb.

Nézd meg a videot, képekkel illusztrálja, milyen típusú edzéstől, hogy változott a teste:
https://www.youtube.com/watch?v=4dvowP6LgCA

9 hónapja
#7635
EmokeBlanka 1 3
reply to Csabi76's post #7633
Értem, kösz kösz! :) Puding próbája az evés alapon bizalmat szavazok neki, majd megválik, csak kicsit szkeptikus voltam/vagyok.

9 hónapja
#7634
Csabi76
reply to Yvettee's post #7632
Ha tehetem délelőtt éhgyomorra edzem, előtte szedek bcaa-t, edzés után egy órával eszek délbe normál kaját, magas szénhidrát és fehérje és amennyire lehet alacsony zsír. Uzsonnára is eszek egy kicsit, leginkább soványhús vagy hal zöldséggel, esetleg egy szelet rozskenyérrel. Vacsorára sok fehérje és a szükséges zsír, például zsírszegény túró és főtt tojás és/vagy lenmagolaj vagy olíva olaj, halolaj. Mindennap 16 órát koplalok és egy nyolc órás ciklusban eszek (12:00-20:00) Ezt időszakos böjtölésnek hívják.
Néha délután tudok edzeni, ekkor eszem egy kisebb mennyiséget edzés előtt.
Egy héten hatszor edzem, 3X1-1.5 óra súlyzós edzés és 3X1-1.5 óra futás felváltva, hetedik nap pihenő. Az én célom hogy lejjebb vigyem a testzsír százalékom(nem a testsúlyom).
Három éve 115 kiló voltam, most 80 körül.

Bár férfiaknak írták, olvasd el mind a három részt(alul kattints a "Folytatás"-ra), hosszú de érdemes! ;-)

http://amatorsulyemeles.hu/maradj-ehes/


9 hónapja
#7633
Csabi76
reply to EmokeBlanka's post #7631
Sose próbáltam de szerintem teljesen jó erre a célra ha elég intenzív.
Zsírégetésre a legjobbak a a saját testsúlyos erősítő gyakorlatok, vagy az összetett súlyzós gyakorlatok nagy súlyokkal (természetesen a "nagy" relatív, mindenkinek magához mérten.), mint például guggolás, mellről fej felé nyomás, elemelés, stb.
A kardióval több kalóriát lehet égetni de szükség van az erősítő gyakorlatokra, hogy ne veszítsünk izmot. Zsírégetésre a legjobb a két különböző mozgás forma kombinációja.

9 hónapja
#7632
Yvettee
Szerintetek kozvetlenul edzes utan jobb egy adag feherjet meginni, vagy inkabb egy teljes erteku etkezest - feherje/szenhidrat/zsir kombo?
A celom jelenleg zsircsokkentes.

9 hónapja
#7631
EmokeBlanka 1 3
Üdv fiuk és lányok, férfiak és asszonyok! :)
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata a crossfit-et illetően? Mint mozgásforma mennyire nyerő, ha az emberlánya csak simán aktív életet szeretne élni és persze fittebb, izmosabb és kevésbé zsíros alkatot szeretne. És újrakezdő :) Vagy úgy egyáltalán, erről az edzés típusról, olvastam róla hideget és meleget is.

9 hónapja
#7630
fitnesscsajszi34
reply to Yvettee's post #7622
(kedves Yvette) Czeglédi Lászlóné vagyok 34 éves személyi edzö tanács adó én is így vagyok vele amikor neki álok edzeni mielőt be mennék edző terembe egy energia üditőt meg iszom ez általában fel dobja hangulatomat neked nagyon erős vitamin hiányod van ez is okozza álmoságodat meg fáratságodat lehet kapni gyógyszer tárba vitamin tabletában vízbe rakod és meg iszod ez frissnek fogsz érezni

9 hónapja
#7629
Yvettee
reply to Csabi76's post #7627
ok ertem, koszi Csabi76, holnaptol megprobalom igy.

9 hónapja
#7628
Csabi76
reply to Csabi76's post #7627
Ilyenkor a gyümölcs fruktoz tartalmával a szervezet tud mást is kezdeni, minthogy zsírrá transzformálja. Egyébként a gyümölcsöt csak mértékkel szabad.

9 hónapja
#7627
Csabi76
reply to Yvettee's post #7626
Egyszerűen nem reggelizel de attól függ mikor edzel, ha reggel 7-8 között akkor reggeliz utána. Én nem reggelizem, 9-10 órakor edzem egy-másfél órát és délben eszek először, az ebéd az első étkezés. Ha valakinek ez sok, lehet úgyis, hogy ha tízkor végez az edzéssel mindjárt bedobb valamit, ilyenkor jó lehet a gyümölcs, azzal ebédig el van.

9 hónapja
#7626
Yvettee
reply to Csabi76's post #7625
Koszi Csabi a valaszod. Ugy erted, hogy reggeli elott edzek es amikor vegeztem, akkor johet a reggeli?

9 hónapja
#7625
Csabi76
reply to Yvettee's post #7622
Szia.

Lehet hogy pont a reggeli emésztése miatt, hasonlóan ahhoz, ahogy ebéd után is elálmosodsz. Nem gondoltál erre? Ha délelőtt edzel, próbáld ki, hogy nem esszel előtte. Az emésztés energiát von el, azért lustul el az ember kaja után és ha eszel azt jó pár órán keresztül emészted. Ha megeszem vacsorára egy csomó szénhidrátot, még délelőtt is sokkal jobban megy az edzés, pedig közben eltelik 12 óra.
Az így megspórolt kalóriát le kell enned természetesen. Próbáld meg!:)

9 hónapja
#7624
Yvettee
reply to drisztina's post #7623
Drisztina, koszonom a valaszt!
Igen, a vercukorszint leesese nagyon valoszinu, ugyanis reggeli utan kb 2 oraval edzek, hogy a reggelikor megevett szenhidratok mar kb fel legyenek hasznalva addigra. Az okom, mivel elsosorban zsirt szeretnek vesziteni es az izmaimat "csupan" megorizni, nem lefogyni, tehat remelem, hogy igy az edzes soran tobb zsirt sikerul mobilizalnom, mintha meg sok szenhidrat lenne a szervezetemben.
Az edzes utan eszem az ebedet, ami egy teljes etkezes. Ennek elfogyasztasa utan meg almosabb vagyok, majd kb 1 ora mulva a helyzet normalizalodik.

9 hónapja
#7623
drisztina 50 386
reply to Yvettee's post #7622
Nem lehet, hogy az edzés során hirtelen/nagyon leesik a vércukorszinted?

Nem tudom, hogy egy nap mennyit, mit és hogyan eszel, de ennek oka lehet pl.:
-a kevés és/vagy szénhidrátmentes reggeli/tízórai, ebben az esetben egyél egy kicsit bőségesebb/ szénhidrátdúsabb reggelit,
-a reggeli/tízórai gyors felszívódású szénhidrátokból áll, ebben az esetben cseréld le a gyors felszívódásút lassúra (figyeld a GI értékeket),

-ha ezek közül egyik sem, akkor én beiktatnék edzés előtt és/vagy után egy „kisétkezést”, mint például pár szelet (korpovit) keksz-alma kombo, vagy egy jobb fajta (esetleg házi készítésű) műzliszelet, vagy egy fél banánt ennék előtte a másik felét megenném utána, esetleg innék valamilyen turmixot stb. de lehet kapni mindenféle sport italokat (én ezeket kihagynám, de ezt neked kell eldönteni)

9 hónapja
#7622
Yvettee
Sziasztok,
az utobbi nehany napban az edzesek utan nagyon almosnak erzem magam. Mit gondoltok ez mitol lehet?
Altalaban delelott edzem 50-60 percet, hetente 5-6 alkalommal. Kezdesnek 20 perc szobabicikli (kozepes tempo), majd 15-20 perc sajat testsulyos erosites vegul 10-20 perc levezeto szobabicikli (szinten kozepes tempo) es nyujtas.
Elore is koszonok minden tanacsot, segitseget!

11 hónapja
#7621
FrauBubus 649 28
reply to szultana525's post #7619
Alapvetően valami olyan lehet jó, amit szeretsz, kedvvel csinálsz. Ha ilyen nincs, akkor rá kell venned magad akár arra, hogy többet sétálj (nagyon sokat számít - saját tapasztalat), tornázz otthon zenére pl., biciklizz, fuss. Mindegyik könnyen megvalósítható és nagyjából költségmentes - csak akaraterő kell hozzá. Ezen kívül szerintem sokan járnak csoportos tornákra, edzőterembe. Edzőteremben is lehet futni, sétálni, biciklizni ha ódzkodsz a súlyoktól, bár saját tapasztalat, hogy már 4-5 alkalom után is érezhető a pozitív változás, ha súlyokkal is edzel és csak kardiózással max fogysz, de alkatilag ill. feszesség, tónusosság tekintetében nem sokat ér a csak kardio.

11 hónapja
#7620
Bojtika 8
reply to szultana525's post #7619
Bármilyennel, amit jól tudsz végezni, amit szívesen csinálsz, de tudod olyan erősséggel végezni, hogy edzés legyen, azaz ne tinglitangli, hanem megérezd, hogy csináltál valamit.
Ez nálam a kezdet kezdetén, amikor alig bírtam mozogni, naponta többször végzett 5-10 perces kis gimnasztika volt csak, de idővel képes lettem komolyabb mozgásra is.

Picit írj magadról, milyen magas vagy, hány kiló, hány éves, sportoltál-e valaha... Hátha sikerül olyan mozgást ajánlani, ami "rád van szabva". Fel a fejjel!

11 hónapja
#7619
szultana525
Nem tudok fogyni elegem van , milyen mozgassal tudnek lefogyni ? Kerlek segitsetek , koszonom!

11 hónapja
#7618
shinita 8
reply to FrauBubus's post #7614
Ez az, amit én is csinálok (csak gépek nélkül) és fogalmam sincs, nem is lehet, pihenések (nekem sok kell, kifulladok), mindenki más, nem, mindegy, hogy 5 vagy 50 kilót nyomsz ki, az anyagcserédet is felgyorsíthatja...
Mivel nekem ez rendszeres, hozzácsapom a többi tipikus mennyiségű aktivitásomhoz és az alap kalóriaégetésemhez, s a 3 ismeretlen érték kiad egyetlen ismeretlen értéket, amit jól kitapasztalok a fogyásom alapján. Az alap kalóriaégetésemről még van fogalmam, mivel tudom, mivel épp nem fogytam még mozgás nélkül, de persze ez sem fix érték, az anyagcserém se mindig egyforma sebességű, izmom is lehet picit több sok hónap (lagymatag) gyúrás után...
Mindenképpen ki kell tapasztalni, a tippelés sokat tud szórni. Persze hasznos, ha valamiből ki tudsz indulni, de engem elriasztott a totális bizonytalanság, amit egy másféle edzés statisztikai átlaga és semmi köze hozzám.
Túrákon lettem volna bajban, ha számolni akarok. Ezt talán már írtam itt. 9 óra hegyen, megállásokkal, hegynek föl és le, 30-35 km, ki mondja meg nekem, hogy ezt az én testem mennyi energiából oldja meg?
A rendszeres edzésnél pedig még optimalizál is a test, célszerűbb hozzácsapni az aktivitáshoz s kitapasztalni :)

11 hónapja
#7617
jancsoreka 1
reply to vagyokakivagyok's post #7613
Szia!
1. hiit - ilyen van. (high intensity interval training)
2. én kondiként vinném fel.
A kalóriaégetés sok mindentől függ. Súly, testösszetétel kb. A mozgásoknál megadott kalóriaérték szerintem egy átlagos becslés. Épp ezért, ha nem tudod magadnak mérni, akkor az pont jó. Persze, szerintem. :)

11 hónapja
#7616
jancsoreka 1
reply to vasistvan's post #7612
Szia! Mennyire az edzés elején nem akar jól mérni? Tapasztalatom szerint kell egy kis idő, mire tényleg felgyorsul a pulzus - minél edzettebb vagy, annál több ez az idő. Nálam is ugyanez van, de már megszoktam. Én futógépen szeretek ilyenekkel kísérletezni. Az első pár percben a sebességet és az emelkedő szögét is emeli, mint az őrült, hogy elérjem a kívánt pulzustartományt, utána szépen megnyugszik és elviselhető szintre visszasüllyed mindkettő. Szerintem, ha nem lenne kontakt, nem mérné.

11 hónapja
#7615
Bojtika 8
reply to arvadri's post #7610
Bocsánat, jó darabig nem jöttem.

Hogyne használna! Már a jó hangulattal is használ, de az oldalra mozgások szépen megindítják a derék zsírpárnáinak eltüntetését. Szívesen ajánlom!

11 hónapja
#7614
FrauBubus 649 28
Sziasztok! Remélem jó topikban érdeklődöm.
Van valakinek tapasztalata a Dr. Kelen Fitness Slim Zsírégető Gél-el? Nem a csodát várnám tőle, edzésekkor alkalmaznám, nem kanapén üléshez. :-) Szóval edzés melletti használat esetén megéri-e megvenni, van-e hatása?
Másik kérdésem, hogy nettó 50-60 perces, amolyan klasszikus edzőtermi edzést amin elfáradok, leizzadok (gépeken, súlyokkal) milyen mozgásformának lehet tekinteni, mit lehet itt az oldalon ehhez kiválasztani ha fel akarom vinni mint mozgás?

1 évé
#7613
vagyokakivagyok 1
Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
1.Intervallum kardiót csinálok, ami csak 20 perc, és az aktív szakaszok ebből csak 13 perc, de ilyenkor 150-180 a pulzusom, ezt hogy vihetném fel a mozgásokhoz?
2. Közbenső napokon csinálom az erősítést, ami saját testsúlyos guggolás, húzódzkodás, fekvőtámasz, plank(vagy lábemelés), az egész kb. 15-20 perc (1-1 perc pihenővel a szettek között), ezeket külön-külön vigyem fel?
Mennyi lehet a kcal égetés? Hátha valaki mérte polárral, vagy valamivel.
Köszönöm a válaszokat :)

1 évé
#7612
vasistvan
Sziasztok ! Pár napja üzemeltem be egy pulzusmérős szobabicajt, frankó is jól kitikkaszt. Ugyanakkor azt vettem észre hogy a pulzust nem jól méri az edzés elején. Már kiköpöm a tüdőm, max nehézségre felviszi az ellenállást, de nem megy fel csak kb 100-ig. Később meg 170-180-nél is jár. Lehet az az ok, hogy nem nedves a kezem és nincs kontakt az első percekben? Mi a tapasztalat?

1 évé
#7611
Koci
Sziasztok!
Kerékpárral járok dolgozni. Minden nap 30-30 perc, oda-vissza. Beírjam? Hogyan? Vagy a napi tevékenységemhez vegyem hozzá? Munkahelyen gyakorlatilag egész nap ülök.

1 évé
#7610
arvadri
reply to Bojtika's post #7609
Belenéztem. Elég jól fest. Köszi a tippet!
Ki fogom próbálni. Úgyis a hasam leggázabb.... jó sokáig kell majd rázni, hogy legyen látszatja!

Te már próbáltad? Használ?

1 évé
#7609
Bojtika 8
reply to arvadri's post #7608
Ügyes vagy!

De nézz csak ide:

https://www.youtube.com/watch?v=r_J8btnIEKQ

https://www.youtube.com/watch?v=ViPA373we14


1 évé
#7608
arvadri
reply to Bojtika's post #7605
Szia Bojtika!
Már önállósodtam ;-)! Kipróbáltam még másik két 1 mérföldest, hogy váltogassam.
Sőtt, tegnap reggelre már annyira megtáltosodtam, hogy sikerült felkelnem negyed hatkor, hogy tornázzak egy ilyet és utána még összejött kb 6 perc az 8 minutes ABs workoutból (jó kis nekem kemény hasizomgyakorlatsor).
Úgy gondoltam, hogy héten még maradok az 1 mérföldes távnál és utána igyekszem hosszab távra váltani, ahogy az időm engedi.

1 évé
#7607
arvadri
reply to bmati's post #7596
Kedves bmati!
Nem igazán értem, hogy ezt a tornát miért is kéne a gyaloglás 70%-aként felrögzíteni. Én folymatosan szoktam gyorsan gyalogolni és közel nincs olyan intenzív, mint ez a gyaloglós torna.
Miért gondolod, hogy ez kevesebb kalóriát éget?

1 évé
#7606
Bojtika 8
reply to Omoncsi's post #7588
Most ahogy próbáltam keresni, lehet, hogy megint lesz valami változás, mert látom, hogy nagyráészt pár perces kivonatok vannak fent.

Elvileg vannak minden távban Fast, vagy Strong, vagy Boost fokozatok, esetleg súlyzós (dumbbells) vagy gumiszalagos (band) változat.

Van 3 mérföldesben is tempósabb: https://www.youtube.com/watch?v=KDmqv_XMouA

Vagy akár gumiszalagos rész is beiktatva: https://www.youtube.com/watch?v=wuDp6v_oL34



1 évé
#7605
Bojtika 8
reply to arvadri's post #7595
Szia Arvadri, örülök, hogy megtetszett.

Kicsit legyél önálló és keress másféle Sansonét is, ami megtetszik. Legyen mondjuk ez egyik két mérföldes a következő cél. Addig ezt az egy mérföldet váltogassad más edzésekkel, vagy keress szintén egy mérföldes, de más tempójú Sansone-t.

Ez az egyik kedvencem. Láthatóan sérült emberek edzenek Leslie-vel, de ez külön is motiváló. A tempóváltások pedig trükkösek!
https://www.youtube.com/watch?v=BlEVVzbwnQI
És most találtam ezt is:
https://www.youtube.com/watch?v=njeZ29umqVE

Én régebben kigyűjtögettem ezeket, de időnként változik a linkek elérhetősége, és ezt nincs időm frissítgetni.
Úgy írd a keresőbe: Sansone 1 miles Youtube. (Vagy 2 miles.)

Én úgy vittem fel, hogy Gyaloglás, közepes. És az időtartamot írtam be.

Keress rá erre: Tiffany Rothe Workouts, Ne lepődj meg, rövid edzései vannak, de hatékonyak és vidámak. Sokfélét ebből is el lehet kezdeni idősebb korban is.

Bmatival szoktuk ajánlani a Fitness Blender-t, oda kell egy kicsi angol szótár az edzések kiválasztásához. Érdemes a No jump -ot bejelölni (ugrások nélkül).

1 évé
#7604
Bojtika 8
reply to bmati's post #7600
Bmatiról azért tudni kell, hogy fiatal férfiember.

Aki eleve idősebb korban kezd mozogni, annak lehet, hogy a guggolások és azok számolgatása nem elég motiváló. Nem vitatom, hogy hatékony edzésforma, de nem való egyformán mindenkinek.
Aki örül, hogy aránylag rugalmasan le tud guggolni és felállni belőle, azt nem fogja motiválni az a kilátás, hogy még többet fog tudni guggolni.

A húzódzkodás is a fiatalok mozgása, az idősebb generációnak egy sem sikerül, és elveszti a kedvét. Ugyanakkor mégis fontos, hogy a karokat és a mellkas, a hát izmait erősítsük, de az idősebb generáció, aki esetleg soha nem sportolt, vagy nagyon régen, annak jobban beválhat egy változatosabb erősítés, akár gumiszalaggal is.


1 évé
#7603
Bojtika 8
reply to G.Evelin's post #7601
Ha a munkanapokon rendszeresen gyalogolsz 2 órát, akkor azon változtathatsz, hogy ülő munka helyett könnyű fizikai munkát állítasz be.

Lustálkodni pedig edzés után jobban esik, valamit edzegetned kellene, még ha csak 10-20 perceket is.

1 évé
#7602
fialka
reply to Bojtika's post #7583
igen kipróbáltam és nagyon tetszik. Jól követhető instrukciók. És idősebbek is elkezdhetik. :-). Nagyon köszönöm.

1 évé
#7601
G.Evelin 1
Sziasztok! Új vagyok még ezen az oldalon, és szeretnék egy kis segítséget kérni a tapasztaltabbaktól. Olvasgattam kicsit ebben a fórumban és azt tanácsoltátok hogy a mindennapi mozgást ne írjuk be, ezzel van gondom, tanácstalan vagyok hogy hogy csináljam, én ugyanis naponta 2 órát gyalogolok a munkahelyemre (reggel egyet odáig, és délután haza) de ugye csak hétfőtől péntekig. Nem tudom hogy ez így hogy heti 2 nap kimarad mindennaposnak számít-e, vagy beírhatom. És ha nem írom be akkor az olyan lesz mintha nem is csináltam volna semmit? Akkor nem emeli a gép az aznapi elfogyasztható kalóriákat pedig érzem hogy azokon a napokon éhesebb vagyok, azért 2 óra tempós gyaloglás sok energiát kivesz. Egyébként mást nem mozgok, és ülőmunkát végzek,hétvégén általában lustálkodok, szóval akkor sincs mozgás. Köszönöm szépen a segítségeteket előre is.

1 évé
#7600
bmati 405
reply to Katalin63's post #7598
2012 óta művelem eme mozgásfajtát. :)

1 évé
#7599
bmati 405
reply to Katalin63's post #7597
Általában a CH-val kell játszani, a zsír az maradjon fix (0,7g/ttkg). A sok fehérje (3 g/ttkg felett) viszont már keményen megterheli a veséket, mellette nagyon magas folyadék- és rostbevitelt kell tartani (min. 5 liter folyadék és min. 30 gramm rost naponta).

1 évé
#7598
Katalin63
Érdekes ez a fegyencedzés csinálja valaki? Keménynek tartom,de remélem hogy fogom tudni csinálni.

1 évé
#7597
Katalin63
Azt írod bmati, hogy könnyebben megy a fogyás ha a gyógyszer jól be van állítva, nekem nézik állandóan és ha nem jó az eredmény akkor változtatnak rajta. A szénhidrátot és a zsírt nem is lehet elhagyni, hiszen mindenben van valamennyi. De olyan kajákat próbálok enni amibe több a fehérje és kevesebb a szénhidrát és a zsír. Már megbékéltem azzal hogy nagyon nehezen mennek le a kilók.Végül is az a sok ami rajtam volt az se két nap alatt jött fel. Köszönöm hogy irtál és jó tanácsokkal láttál el. Megnéztem a fegyencnaplót nem is olyan rossz. Még egyszer köszönöm.

1 évé
#7596
bmati 405
reply to arvadri's post #7595
Szia!
Nem kell mindenképpen súlyzó, anélkül is lehet erősíteni. Vannak saját testsúlyos gyakorlatok is, amikkel szintén jól lehet erősödni. Pl.: fegyencedzés gyakorlatai, de van még jó pár ilyen dolog.
Én gyaloglásnak vinném fel, de csak a 70%-át írnám be az eltöltött időnek. Szerintem 8-12 hét után cserélheted, mert kb. ennyi idő lesz, mire megszokja a szervezeted.

1 évé
#7595
arvadri
reply to Bojtika's post #7587
Szia!
Kipróbáltam a Sansone-féle gyaloglást. Tetszett! Sikerült 2*15 percet csinálnom.
Te már biztos tudod, hogy lehet ezt ide felvinni. Gyaloglásnak vagy tornának esetleg?
Valamint volt olyan, hogy te huzamosabb ideig csináltad? Segíthet beindítani a fogyást vagy mindenképp súlyzókkal is operálnom kéne? A kondim elég ramaty és súlyzózni nagyon nem szeretek.

1 évé
#7594
bmati 405
reply to Katalin63's post #7593
Ha be van állítva a gyógyszer, akkor már könnyebben fog menni a fogyás.
A szénhidrát és a zsír elhagyása idiótaság! Csökkenteni szükséges valamilyen szinten, de nem elhagyni, ez nagy különbség...
Felsőtest gyakorlatok a mesterhatos menüpont alatt fekvőtámasz és húzódzkodás néven:
http://fegyencnaplo.atw.hu/
Az 1. szint a legkönnyebb (innen érdemes elkezdeni, nem kapkodva), a 10. szint a legnehezebb.
Továbbá van ott még lábemelés és guggolás is, ami a rehab. szintről indul, ha készen állsz rá, akkor azt is lehet próbálgatni a legelejéről. A híd és kézenállásos fekvőt pedig még kipróbálás szintjén se kezdd el.
Az edzéseket pedig okosan, kétnaponta lehet erősíteni felsőtestre, alsótestet se szabad sűrűbben terhelni. Valamilyen szinten mozgatni kellesz azt is, mert segíti a gyógyulást, de nem kell túlzásokba esni (nagyon könnyű gyakorlatok, alacsony-közepes ismétléssel).
A fogyás sikeressége 70%-ban a kaján múlik, 10% az edzésen, 20% a regenerálódáson.

1 évé
#7593
Katalin63
Meglett erőltetve a lábam. Mivel pajzsmirigyes vagyok azt mondták hogy kőkeményen kell tornáznom hogy a fogyókura sikerüljön. Igy aztán bele adtam mindent hogy lemenjenek a kilók, főleg mivel a sürgősségire is bekerültem és ott is azt mondták hogy el kell hogy hadjam a szénhidrátot és a zsírt.
Írtad hogy felsőtest edzéseket lehet végezni, azt honnan lehet leszedni?
Köszönöm szépen hogy irtatok .







biciklizés is

1 évé
#7592
bmati 405
reply to Katalin63's post #7590
Ha kellően meg tudod vele emelni a pulzusodat, akkor teljesen jó. 30-90 percet alkalmanként, lehetőleg kétnaponta végezve.
A tornától miért vagy eltiltva? Ha a lábad fájt, attól még simán lehet felsőtest edzéseket végezni...

1 évé
#7591
babi
reply to Katalin63's post #7590
Testmozgásom legfontosabb eleme mindég is a gyaloglás volt. Nagyon jól bevált. Megfigyeltem azt, hogy, ha szabadban gyalogolok - ez mindég igen gyors tempóban történik - hatásosabb, min amikor futópadon gyalogolok. Futópadon szinte naponta 60 perc 6.5 km-es sebességgel történik. Szabadban is 60 perc, vagy több jó tempósan. Használom még a szoba biciklit - szintén azt tapasztalom, hogy a szabadban bicajozás jobban elfáraszt. Használom még az ellipszis trénert ezt is 60 percet, érdekes módon ez fáraszt legkevésbé. Szóval nekem a gyors gyaloglás vélt be legjobban, gond nélkül bírom, nem fulladok ki, tehát nincs oxigén hiányom, így működik a zsírégetés.

1 évé
#7590
Katalin63
Szeretnék tőletek kérdezni valamit. A gyaloglás tényleg segít a fogyásban?
Mert én most a taposógéptől el lettem tiltva, annyira fájt a lábam, hogy már alig tudtam rá álni. Sőt amikor orvoshoz kerültem akkor már abszolút. Most az orvos csak az úszást, gyaloglást, ellipszistrénert és az olyan fajta szobakerékpározást aminek háttámlája is van. Igy aztán amit én soha nem tudtam volna elképzelni, legalább is ha valaki azt mondja nekem 5 hónappal ezelőtt hogy te majd gyalogolni fogsz azt én kinevetem. De egész szépen bírom.Minden hova gyalog megyek. A torna viszont nagyon hiányzik. Aránylag a súly is megy lefele, stagnálások azért vannak. Várom a hozzászólásokat előre is köszönöm.

1 évé
#7589
fialka
reply to bmati's post #7585
köszönöm. A közép haladó menni fog. :-)

1 évé
#7588
Omoncsi 8
reply to Bojtika's post #7584
Kedves Bojtika!
Van 5 mérföldes gyorsabb a Lesli Sansone videók között? Kerestem, de nem találtam.
köszi
Moni

1 évé
#7587
Bojtika 8
reply to arvadri's post #7586
Én is szeretem, gyakran végzem.

Amikor naponta edzettem, előfordult, hogy csak úgy pluszban is csináltam belőle. Nem ez az egyféle van, még ebből a 15 percesből is van kevésbé élénk:
https://www.youtube.com/watch?v=ndVjwkaLGDk

(Mostanában kéztörés, majd szemműtétek miatt nem edzek. Még emelni sem, hajolni sem szabad.)


Ez után áttér az 1 mérföldesre (igazából a 15 perces az 1 mérföld), a 2 mérföldre, így tovább 5 mérföldig. De mindegyik "táv" több változatban is fent van a neten. Élénkebb vagy lassúbb, súlyzós vagy sima. Még gumiszalagos is van. Lehet válogatni.
(Egy mérföld 1407 méter, ha jól emlékszem. Majdnem másfél kilométer a nappaliban, hát nem remek?)

Sokan szeretik. A mozgékonyságot javítja, főleg mi idősebbek kedveljük, és azok, akik nagy túlsúllyal indulnak. :D Magával ragadó a jókedve!

1 évé
#7586
arvadri
reply to Bojtika's post #7584
Kedves Bojtika!
Köszi a tippet. Most belenéztem a Samsone féle hejbenjárásba. Nem tűnik kivitelezhetetlennek.
Este otthon kipróbálom és jelentkezem.
Neked ezzel van tapasztalatod? Vagy valakinek segített már?

1 évé
#7585
bmati 405
reply to fialka's post #7582
Elenyésző, illetve ha napi szinten végzed, akkor be se írnám plusz mozgásnak.
TRX gyakorlatok egyébként, ha jól emlékszem, akkor 3-9 kcal/ttkg/óra között égetnek.
Ha van TRX-ed az jó dolog, azon is lehet fokozatosan megerősödni, de anélkül is meg lehet oldani.
Saját testsúlyos könnyített gyakorlatokat itt találsz a mesterhatos menüpont alatt (az első négyből /fekvőtámasz, húzódzkodás, lábemelés, guggolás/ variálhatsz):
http://fegyencnaplo.atw.hu/
Az 1. szint a legkönnyebb a 10. szint a legnehezebb. Ha edzetlen vagy, akkor kezdheted az 1. szintről. Ezt is nem napi szinten, hanem kétnaponta kellene végezni. Ezeket kiegészítheted TRX-szel is, így már teljes körű az edzés.
Sok sikert! :)

1 évé
#7584
Bojtika 8
reply to arvadri's post #7578
Tiffany-t be tudod iktatni, de egyelőre talán Leslie Sansone helybenjárósai lennének jobbak. Van/volt tagunk, akinek a kicsi lánya együtt járta a mamijával! Csuda édes volt!
Leslie Sansone-ra keress rá, sokféle edzése van, és változó a helyük a neten. Egy rövidet idehozok:

https://www.youtube.com/watch?v=u1BzEW0ibcg
(Előjött az emlék, valamikor én örültem, hogy ezt meg bírtam csinálni!)

Ez már 15 perc:

https://www.youtube.com/watch?v=njeZ29umqVE


De megnézheted, akit az előbb linkeltem ide, eggyel lejjebb. :D

1 évé
#7583
Bojtika 8
Ha ezeket szépen fokozatosan egyre nagyobb ismétlésszámmal végzed, akkor a magad bátorítására beírhatod annak, aminek érzed: erősebb tornának.
Más mozgásokat is végezhetsz, nem feltétlenül kell a TRX szalag.

Ez például jó lenne? Kipróbálod?

https://www.youtube.com/playlist?list=PLXVo3BKLZz7taeIeb7D5Ukub2jwx-c5No


1 évé
#7582
fialka
Azt szeretném tudni, hogy mennyi kalóriát égetek el, ha itthon TRX szalaggal csinálok gyakorlatokat. Nem vagyok fitt. Ez a kevés is megvisel. :-( 15-ször hátradőlök és felhúzom magam. Majd 15-ször leguggolok és felhúzom magam. Ezt naponta kétszer. Utána szoktam a karom nyújtani.

1 évé
#7581
bmati 405
reply to Koci's post #7579
A futás zsírégetés szempontjából is hasznos, csak nem a kezdőknek.
A vérnyomásnál általában az étrend a ludas, illetve a stressz.
Futásnál az a rossz, hogy pár hét alatt elszáll az állóképesség, amit addig felépítettél, tehát 2-3 hét kimaradás esetén már csak fele távokkal dolgozhatsz, illetve lassabb tempóval, ha ettől több marad ki, akkor pedig újra el kell kezdeni az elejéről alapozni.
Ha ennyire felmegy a pulzusod, az az edzetlenség jele (attól, hogy valaki valamilyen mozgást végez, akár napi szinten is, még lehet edzetlen).
Nekem jelenleg a nyugalmi pulzusom 40-45 között van és a napi munkába járáson kívül semmilyen más aerob mozgást nem végzek, helyette viszont van heti 3-4 erősítő edzésem, ami az anaerob zónában telik. Amikor futottam, akkor is 38-43 között volt. Kocogásnál ment fel max. 120-ig a pulzusom, 10 km/h felett viszont már igencsak 140-nél, illetve akár jóval afelett is voltam.
Gyors gyaloglás esetén akkor fel tudod vinni megfelelően a pulzusodat és az tartható is zsírégető zónában.
A baj ott van, hogy mindenki, aki fogyni akar, az általában futással kezd és itt kezdődnek a gondok...

1 évé
#7580
bmati 405
reply to arvadri's post #7578
Ha nagyon gyorsan felmegy a pulzusod, akkor az azt jelenti, hogy edzetlen vagy még az adott mozgáshoz. Olyan mozgásforma kell, ahol tudod tartani azt a pulzust hosszabb távon (pl. kocogás/futás helyett séta). Én úgy vettem észre, hogy futásnál is mindenki elindul a maga gyors tempójában és nem tud eléggé visszavenni a tempóból. Ezt meg kell tanulni.
Egyébként pedig ha nem tudsz zsírégető zónás edzést csinálni, akkor van hatékonyabb módszer is, ott vannak az intervallum edzések, amik legalább annyira hasznosak zsírégetés szempontjából, mint a zsírégető zónás edzések, csak gyorsabban megvannak. Kezdőknek amúgy is könnyű/közepes intenzitású intervallum edzésekkel kellene kezdeniük, ha még hozzáveszem a túlsúlyt is, akkor ez fokozottan igaz. Futáshoz visszatérve 10 kg feletti túlsúllyal nem javasolnám, helyette inkább kerékpározz, ússz vagy ellipszis trénerezz kiegészítésképpen, de az alap mindenképpen erősítés legyen (súlyzós vagy saját testsúlyos edzések, később hibrid módszerrel).
Sok sikert! :)

1 évé
#7579
Koci
reply to arvadri's post #7578
A futás fogyás (zsírégetés) szempontjából nem jó. Próbálj inkább kerékpározni, vagy elmenni egy fitness terembe, ahol van zsírégető torna, de jó lehet még a gyaloglás is (nem séta, ahol figyeled a pulzusod).
Én most ugyan ebben a helyzetben vagyok. Évek óta futok, de most két hónapja kiderült, hogy gondok vannak a vérnyomásommal. Akkor azonnal leállítottak a futásról, de már előtte sem igazán ment, mert rosszul voltam, azért is mentem orvoshoz. Kb. négy hónap alatt 8 kg-ot híztam. Múlt héten mentem le először kocogni, nagyon lassan (ennél lassabban már nem tudok) és pillanatok alatt 160 a pulzusom, úgyhogy most én is tornázni fogok, ott talán nem száll el ennyire a pulzusom, mert most nekem is inkább a fogyás a célom. Épp ma jöttem be úgy dolgozni, hogy rajtam volt a pulzusmérő. Gyalogoltam, és így volt 103 a pulzusom. A nyugalmi is 76. (csak halkan mondom, amikor nem voltam így elhízva és rendszeresen tudtam futni, akkor a nyug. pulzusom 60 körül volt).

1 évé
#7578
arvadri
Sziaztok!

Tapasztalatokat és segítséget szeretnék gyüjteni!
Hónapok óta próbálkozok a számlálással és egyáltalán nem indul be a fogyásom. Mostmár fel lettem világosítva, hogy túl keveset eszek. Meg is növeltem a kalória keretemet és ideje lenne a mozgásra is jobban odafigyelnem (főleg, hogy nehogy még jobban hízzak!)
A mozgással viszont annyiban gondban vagyok, hogy nagyon gyorsan, nagyon felmegy a pulzusom. Elvileg 120-130 között lennék zsírégető zónában. Ez nekem 20 méter futás vagy 2 perc elipszisezés után megdől. Esetleg valakinek tapasztalat hasonló problémáról? Valamint kipróbált ötlet, hogy mi lenne a megfelelő mozgásforma.
Sajnos, dolgozó, két gyerekes anyukaként sok időm nincsen, de valószínű, hogy valami miniedzéseket sikerül beiktatnom, ha tudtok ajánlani valami tutit!

Előre is köszi!

1 évé
#7577
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7576
Köszönöm szépen!

1 évé
#7576
teper
reply to EmokeBlanka's post #7575
Szuperkompenzáció alatt röviden azt értem, hogy főleg az izomerősítő edzés hatására roncsolod az izomszöveteket. Ennek újjáépítéséhez, edzettség, kajálás, pihenés illetve motiváltság függően 24-72 óra szükséges, ami úgy történik, hogy a szervezeted igyekszik az edzés előtti állapotnál jobban terhelhető szöveteket létrehozni. Azért, hogy a következő edzést tovább, jobban bírjad akár nagyobb terheléssel is. Ha ezek a dolgok adottak, akkor rövidebb lehet ez a kompenzációs szakasz, így lehetséges egy darabig akár minden nap edzeni. Pl. aerob edzést követően 1-1,5 nap, HIIT 1,5-2 nap, izomépítő(roncsoló) edzés 2-3 nap is lehet, de ez egyénenként más és más. Ha a következő ugyanolyan jellegű edzést a szakasz tetején csíped el, akkor gyorsabban fejlődsz, de ha már a leépülő ágban kapod, akkor elméletileg kevésbé lesz hasznos. Viszont ha bármelyik hiányzik, pl. hosszútávon a motiváltság, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha kihagysz 2 vagy akár 3 hetet is, és nem csinálsz semmilyen edzést sem. Azért azt jó, ha tudod, hogy 3 hét után egyáltalán nem lehetetlen újrakezdeni, de azért egyre nehezebben fogod magadat erre rávenni, könnyen csapdahelyzetet teremthetsz.

Ha minden adott, a kaja, pihenés, a motiváltság akkor ezek a szakaszok rövidülnek, amikor adaptálódik a szervezet a rendszeres terheléshez. Tehát aki edzettnek számít, annak rövidebbek a kompenzációs szakaszai is.

Ha már megvan a Polárod és érdekel, akkor hasznos lehet pl. arra is, hogy az ébredési pulzusból kimókolod, mikor van készen a szervezeted a szuperkompenzációval. Ha ez alacsony, vagyis normálisnak tűnik, 50-60 körül (ami Neked normális), akkor kész van, ha ez magasabb a megszokottnál, akkor még valamivel vacakol a tested, nincs készen.

Szerintem izomerősítő edzésnél bőven elég a 4x6-10-12, kivéve a makacs izmokat. Ilyenek a nyak, alkar, has valamennyire és a vádli. Ezeknél lehet magasabb is, pl. 4x15-50 is, de alaphelyzetben erre sincs még szükség.

1 évé
#7575
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7574
Köszönöm! Inkább a tudásszomj és nem a tettvágy vezérelte a kérdésem.
A szuperkompenzációt akkor sem és most sem értem, oké, azt igen hogy 2-3 naponta is elég edzeni, de mitől szuper és mitől kompenzáció azt nem.
Ha heti bontásban nézzük a dolgokat: bontott edzésnél 1 izom 1 hét alatt 2 gyakorlattal 1x van megdolgoztatva, a teljes testesnél, az általad javasolt szerint, 1 izom 1 hét alatt 2 gyakorlattal 3x lenne megdolgoztatva. Utóbbi már nem a túledzés kategória? vagy teljes testesnél kevesebb a sorozat?

1 évé
#7574
teper
reply to EmokeBlanka's post #7573
Ha megsem unod a sportot, akkor neked nem. Inkabb legyen izomcsoportonkent ketto, ha ez porgos, keves pihenessel, bemelegitessel-nyujtassal max 70 perc alatt megvan. De mint mar irtam, szerintem az is jo, ha csak a szuperkompenzaciok vegen edzel. Ez kinek mennyi, 48-72 ora kozott valamikor.

1 évé
#7573
EmokeBlanka 1 3
Sziasztok! A teljese testes erősitő edzéseknél (aminél heti 3-at szoktatok mondani) edzésenként 1 izomcsoport-1 gyakorlat?

1 évé
#7572
BakosK22
reply to zsuzsamercedes's post #7565
Szia,

köszönöm szépen a segítségedet, ma már ennek megfelelően fogok rögzítgetni :)

1 évé
#7571
timeaolah 50
reply to 310583's post #7570
köszönöm válaszod

1 évé
#7570
310583 723
reply to timeaolah's post #7569
a telefon is tudja, de beleszamol mindent, azt is ami a napi aktivitasodban mar be van szamitva. En is szoktam kovetni, de nem irom fel. Szerintem azt erdemes beszamolni, amit direct gyaloglasnak szansz, sport celjabol

1 évé
#7569
timeaolah 50
reply to bmati's post #7568
ki irja a lépést kcal és km

1 évé
#7568
bmati 405
reply to timeaolah's post #7567
Nem sok értelmét látom a lépésszámlálónak. Viszont ha használod, akkor sétához be lehet írni távolságnak (egy átlagos lépéshossz 62-65 cm), így vissza lehet számolni hány km-t mentél adott idő alatt. Viszont csak azt írd be, amit nem mindennap sétálsz. Pl.: ha napi 6000 lépést csinálsz, de egyik nap lesz 9000, akkor csak a 3000-et számold és írd be.

1 évé
#7567
timeaolah 50
Lépésszàmlálo értéket lehet sportoláshoz venni

1 évé
#7566
bmati 405
reply to BakosK22's post #7564
Szia!
Én is úgy tudom, ahogy zsuzsamercedes írta. Annyit azért megjegyeznék, hogy az sem mindegy, hogy milyen kerékpárral mész úgy. :)
Ha városban mész és sokat meg kell állni, akkor jobb, ha felszerelsz egy km órát a bicajra, ami nemcsak a megtett távot, hanem az időt is méri mellé, így könnyebb lesz visszaosztani, mert csak akkor mér, amikor haladsz vele.

1 évé
#7565
zsuzsamercedes
reply to BakosK22's post #7564
Szia,
Jankov Istvánnál így olvastam:
16 km/h alatti átlagsebesség lassú tempó,
- 16-25 km/h közötti átlagsebesség közepes tempó,
- 25 km/h feletti átlagsebesség gyors tempó.

Üdv,
Zsuzsa

1 évé
#7564
BakosK22
Sziasztok,

a sportnál, konkrétabban a kerékpározásnál a "közepes tempó" konkrétan mit jelent?
Nem tudom, hogy pontosan mit állítsak be, ha pl 8.979 m mentem 40 perc alatt. Ezt közúton, tehát lámpa, busz, zebra.. időnként meg kellett állni.

Köszi, aki tud ebben nekem segíteni :)
Kri

1 évé
#7563
310583 723
reply to Bojtika's post #7562
koszi szepen

1 évé
#7562
Bojtika 8
Én ajánlom a FitnessBlender-t is, mert annyit azért ki lehet szótárazni talán Én szeretem az ő dolgaikat is.

Tatareket a honlapján találod, sajnos lassú a letöltés, de megéri.

Szoktam ajánlani Tiffany Rothe riszálós rövidkéit is. Vannak ugrálósabb dolgai, illetve azok is inkább táncosak, ha valaki olyan alkat. De sok anyaga van már fent a neten, lehet válogatni belőlük bőven.
Rövidségük ellenére nekem sokat segítettek ezek a gyakorlatok. A riszálás (oldalmozgás) kiváló segítség a derék körüli hájak legyúrására. (Amit persze meg lehet oldani másképpen is, de én meglepődtem, hogy a jó hangulata mellett milyen hatékony.)

1 évé
#7561
310583 723
reply to bmati's post #7560
ok, koszi, Rezsot felkeresem.

1 évé
#7560
bmati 405
reply to 310583's post #7559
Szia!
Ha szinte nulla az állóképességed és nem vagy hajlékony, akkor kezdésnek jó lesz. Otthoni mozgás is van, Bojtika szokta ajánlani Tatarek Rezső tornáit. Kezdetben erősítésnek ez is jó lehet. További otthoni tornákat lehet találni még a fitnessblender oldalán:
https://www.fitnessblender.com/videos?time_min=&time_max=&cal_min=&cal_max=
, ahol sok videó van és lehet szűkíteni, hogy ne legyen benne ugrálós (no jump), illetve kevésbé dinamikus gyakorlatok legyenek (low impact), viszont angol tudás híján nehéz lesz navigálni az oldalon.
Érdemes az egész testet erősíteni. Heti 3x45-60 perc edzés már elég. Az első 8 hétben érdemes lenne csak kis intenzitású, átmozgató edzéseket végezni.
A fentiek mellett jó kiegészítő lehet a séta, biciklizés, úszás olyan tempóban, amikor még nem lihegsz (ez az aerob zóna). Ha mozgás közben mondókákat tudsz mondani úgy, hogy nem kapkodod a levegőt, akkor jól csinálod; ha nem, akkor lejjebb kell venni a tempón. :)

1 évé
#7559
310583 723
Miutan a taplalekkiegeszitokbol kicsit muvelodtem, lassuk a masik gyenge pontomat: a sportot. Soha nem sportoltam ( gyerekkori korcsolyazas, unokakkal egy kis uszkalas - nem epp sportnak nevezheto). Most ven fejjel es minusz kilokkal viszont szeretnek valamit kezdeni magammal, hogy mire majd lefogyok meg vagy 10-15 kilot (remelhetoleg) arra a borom tele hajjal ne follyon utannam, Ugy latom bojtikanak sikerult nem epp lanykoraban ezt megcsinalni, hat en is probalkoznek valamivel, ehhez kerek segitseget ( konkretan, mert en meg azt sem tudom mi az aerob vagy a kardio, cask olvasgatok es tatom a szam, miket tudtok ti). Meg erdekelne, hogy a pilates er-e valamit valamilyen szempontbol, mert arra lenne lehetosegem heti 3 x 1 ora kulonfoglalkozasra ( nem csoportos). Ugrabugra meg ilyesmi, azt mar nem venasszonynak talaltak ki.

1 évé
#7558
Bojtika 8
reply to seprose's post #7557
Utóbbival igazad van, ma is olvastam egy kérdést, hogy ha rendszeresen fut, vékony lesz-e a combja.

Én szerettem futni, amúgy kocogósan, még amikor nem volt túlsúlyom. Azóta is szeretnék, de itt a faluban valahogy nem akaródzik nekiindulni.

Amit emlegetsz, az a huszonévesek ötlete, amikor az izomzat is jobban fejleszthető még. Tabata módon edzeni plusz súlyzózni, netán HIIT-ezni én meg se próbálok nagy adagokban, mert 40 fölött már más a motiváció, sőt így 60 felé pláne nem kapok levegőt a fülemen, és ha hiszed, ha nem, már nem tudok akkorát ugrani, hogy az látható legyen. :D

Sprinteljenek a fiatalok, én is eljutok bárhova, ha időben elindulok! :D

A született alkaton mindennek ellenére sem lehet változtatni. Akinek az izomzata genetikailag robbanékony, az villám-izombomba lesz, de én pl. fiatalon és sportolva is inkább kitartásra erősödtem, nem gyorsaságra. Az ilyen alkat lélekben sem sprintel, ezért nem látod a futópályákon.

1 évé
#7557
seprose
reply to Bojtika's post #7553
:)
nyilván a kis háziasszony voltom(-unk)-al nem leszünk élsportoló alkatok (azért én igyexem közelíteni), de a napi fél-1 óra kocogás minimális pulzus növekedéssel max. sovány, izomtalan testalkatot eredményez, nagyon-nagyon hosszú idő alatt, mivel ehhez bőven elég az alap vázizomzat, az izom tűnik el először majd a zsír.
Viszont ha valaki rövidtávfutó módjára fut (pl. HIIT/ tabata) , és mellette súlyzózik (és/vagy sajátsúlyos edzés), az már jelentős izomnövekedés, több izom, több energia felhasználás, és mindez sokkal rövidebb idő alatt, és a napi befektetendő idő is kevesebb.
No persze a rutinosoknak mindez már közhely, de rengetegen valóban csak futnak futnak nagyon minimális eredménnyel, és még az ízületeiket is veszélyeztetik...

1 évé
#7556
sinnesro 173
Szerintem is hülyeség. Max akkor nem, ha ettől egy szinttel feljebb lép az életmódban (ülő munka->könnyű fizikai)

1 évé
#7555
bmati 405
reply to zkriszt1's post #7554
Még mindig nem érted. Ha minden nap ugyanazt a mozgást végzed, ugyanazzal az intenzitással, ugyanannyi ideig, akkor az napi tevékenység. A szervezeted megszokja és egy idő után kevesebb energiabefektetéssel fog járni, kevésbé emeli meg a pulzusod, így kevesebb kalóriát égetsz.
A napi 8 órát tekerő biciklis futárnál bele van kalkulálva a napi tevékenységébe a napi x ideig tartó biciklizés. Az, hogy néha van hajtás és gyorsabban kell menni sebességben/távban/időben, akkor azt már be lehet írni.
Ha minden nap mondjuk tekersz 20km/h-val, elégetsz alkalmanként 500 kcal-t egy óra alatt, akkor már 2-3 hónap múlva nem 500-at fogsz elégetni, hanem csak 200-300 kcal-t. Ehhez képest, ha egyik nap fél órát tekersz 30 km/h-val, másik nap 1 órát 15 km/h-val, akkor azt kevésbé gyorsan szokja meg a szervezet, viszont ezt így be lehet írni, mert nem minden nap ugyanolyan az intenzitás.
A nem, kor, genetika és egyebek más tészta. Tényleg nem szimpla matek, de azon alapul. Legalább annyira tudomány, mint amennyire művészet.
Ott vannak a testalkattípusok is, hogy kinek milyen mozgás való leginkább (ezt se kell készpénznek venni, de kiindulásnak nagyon jó):
http://www.scitecwebshop.hu/milyen-tipusu-a-testalkatod
"nem igazán értem, hogy miért akarjátok elhallgatni, hogy a szimpla matematika a nagy általánosságban működhet, de az életkor genyón hat a hormonokra, az meg az anyagcserénkre....nem minden hízásra hajlamos ember szimpla lusta zabálógép":
Erre annyit tudok mondani, hogy nem hallgatjuk el, ez is bele van kalkulálva elég sok mindenbe; továbbá ilyet nem állítottunk sohasem, amit a mondat végén írsz.
A táplálkozás és mozgás nagyon összetett téma, minél inkább belemész, annál bonyolultabb lesz a dolog.

1 évé
#7554
zkriszt1
nem tudom, honnan veszitek ezt a ha minden nap mozogsz az beépül és nem számít dolgot...akkor ezek szerint egy napi nyolc órát tekerő biciklis futár nem is használ extra energiát? Vicces...nem igazán értem, hogy miért akarjátok elhallgatni, hogy a szimpla matematika a nagy általánosságban működhet, de az életkor genyón hat a hormonokra, az meg az anyagcserénkre....nem minden hízásra hajlamos ember szimpla lusta zabálógép. Akinek a szervezete hajlamos hízni, annál nem megy a matek. Lehet csűrni csavarni de minek? Csak felesleges frusztrációt okoz azoknál akik nagyon bíznak a befektetett munka megtérülésében.

1 évé
#7553
Bojtika 8
Ez a régieknek nem új, de jópofa a fazon.

Nem is ajánlott túlsúllyal futni, de nem is nagyon lehet.
A futók testalkata elég mindegy, én akkor sem leszek 180 cm-s hosszú lábú alkat, ha hipnotizőrt is bevetek. :D Nekünk x éves, nagyon amatőr mocorgóknak (mert sportoló én ettől biztosan nem leszek, de szerintem más se nagyon) biztosan nem fog a tv-ben, versenyeken látható atlétákhoz hasonlítható izomzatunk kialakulni.

1 évé
#7552
seprose
sziasztok!
nemrégiben bmati ajánlott egy youtube-os srácot, mármint a videóit, gondoltam én is megosztom Veletek, amit (akit :D ) találtam:
https://www.youtube.com/watch?v=IDI_mqGO6As
sok videója van, amit belinkeltem az a fogyás vs kardió (aerob) viszonya, nem teljesen magyar a srác ezért kicsit furán beszél, de nagyon jókat mond, ebben főleg azokhoz szól, akik fogyni szeretnének és ezért csak futnak futnak... :)
és valóban...
annyit tennék még hozzá, hogy nézzetek meg egy hosszútávfutót és egy rövidtávfutót, alkatilag inkább melyikükre szeretnétek hasonlítani? akkor azt a "futásformát" kell választani...

1 évé
#7551
EmokeBlanka 1 3
Oké, köszönöm szépen a hozzászólásokat, tanácsokat fiúk! :)

1 évé
#7550
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7548
Remélem a tricepszezést csak edzés végén végzed. Először mellezni kellene, aztán vállazni, végül tricepsz, úgyhogy elvben jól csinálod. Súlynál nem mondanám soknak a 25 kg-ot. Akik teljesen kezdők, azok nyugodtan kezdhetnek 15 kg-mal fekve nyomni kétkezes rúddal. Azt szokták mondani, hogy férfiaknál a testsúlyod 100%-át, nőknél a testsúlyuk 70%-át illene kinyomni fekve több ismétléssel. Nálunk a terembe volt egy vékony hölgy (lehetett olyan 60 kg), aki 60 kg-mal nyomta (4x10-et) és nem nézted volna ki belőle. :)
Mérd már meg egyszer a maximális pulzusodat. Legyenek a teremben melletted és teljes erőbedobással minél tovább végezz 4 ütemű fekvőtámaszokat (pár perc elég szokott lenni) ameddig bírod, ez kellően kihajt és akkor tudod lemérni, hogy mennyi a max. pulzusod (és akkor már nem elméleti értékről beszélünk).

1 évé
#7549
teper
reply to EmokeBlanka's post #7546
El nem tudom kepzelni ezt kik mondhattak. Izomerositos edzest tobbnyire anaerob tartomanyban celszeru vegezni. Ezt jol beloni ugy tudod, hogy sorozat vegen gyongyozzon a homlokod, lihegj, de meg beszelni nagyjabol osszefuggoen tudjal. A gyakorlat veget nem sok valasztja el az aerobtol, kiveve, hogy itt van pihenoidod es ennek vegere a pulzusod elmeletileg 100 ala megy. Tovabbra is az emlekimre tamaszkodva, de par eve mar rendesen edzel, ezert ezek a zonak idovel valtoznak, a hatarok lefele tolodnak, vagyis tobb kell a ket evvel ezelotti pulzusszam eleresehez, ezert a ket evvel ezelotti edzesmunka mar korantsem hajt meg annyira mint annak idejen. Ha pulzus szerint tartani akarod a korabbi terhelest, akkor novelned kell az edzes volument. Egyebkent ha pulzusra edzel, akkor par havonta erdemes a celzonaidat ujraszamolni. A pihenoidok adnak nemi rugalmassagot, de foleg sullyal, illetve azon belul a szeria es sorozatokkal tudod jol tartani a megfelelo terhelest. Ezt igaznak gondolom barmelyik kicsi vagy nagyobb izomcsoportra is.

1 évé
#7548
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7547
Különösebben nem ragaszkodom a döntött (pozitiv) padhoz, csak ma épp az volt szabad, illetve időközönként a vizszintest és a pozitivan döntöttet szoktam variálni.
Előtte pihenő nap volt, illetve a mell-tricepsz-váll napom a múlt héten ki is maradt, ma pótoltam. (Gondolom igy még inkább kellett volna érezzem) Általánosságban pedig hét elején felsőtest egyik része és hét vége fele másik. Most került a váll a tricepsz-mell pároshoz, eddig mell-bicepsz-tricepsz volt, dettó alacsony pulzussal. Fekvenyomással inditottam, tehát semmi nem volt előtte, utána meg tárogatás s ott is ugyanolyan alacsony.
Mindezt csak merő kiváncsiságból és értetlenségből kérdem, különösebben nem akarok a mellizmokra rágyúrni, csak nem áll össze a kép. Nem birom de attól a pulzus alacsony... a 25 kg kis súly?

1 évé
#7547
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7546
A mellizmot több irányból is lehet edzeni. Ha döntött padon végzed, akkor ott beszáll a váll is, így könnyebb a gyakorlat (már ha a döntött pad pozitív), mintha vízszintes padon végeznéd. Ha negatív, azaz a vízszintes alá fekszel és úgy csinálod, úgy már nehezebb lesz; inkább ezt javaslom, már ha mindenképpen döntve akarod csinálni.
A váll nálam nem kis izomcsoport, kézenállásos fekvőtámasznál igencsak 160 körül van a pulzusom. Szerintem még mindig kis súlyokat használsz, azért is nem szalad fel. Milyen napod van előtte és milyen gyakorlatokat végzel aznap, amikor már nem bírod ezt kifelé nyomni, mert lehet, hogy az edzéstervben van hiba.

1 évé
#7546
EmokeBlanka 1 3
Én megint vagy még mindig nem értem: múltkor mondtátok, hogy a kis izomcsoportoknál (pl. váll) annyira nem megy fel a pulzus, viszont nálam a mell gyakorlatoknál (fekvenyomás és tárogatás) túlzottan alacsony marad (125-135 között, ez nekem az aerob zóna javából), holott pl. a fekvenyomás döntött padon van (állitólag igy nehezebb) és olyan 24-26 kg-t nyomogatok kifele, érzem, hogy nem birom de a pulzus szerint mintha semmit sem csinálnék. Ez miért lehet?

1 évé
#7545
bmati 405
reply to zkriszt1's post #7544
A teljesen normális odafigyelős étrend sok mindent jelenthet. :)
Ha ennyi mindent mozogsz, akkor tuti, hogy a kajával van gond. Nem bántásból, de ezek állóképesség növelő gyakorlatok, amiket írsz, Neked pedig erőgyakorlatokra lenne szükséged a fogyáshoz. Zsírégetés szempontjából jobban jársz.
A hivatalosan 10 kg plusz mit jelent? Az ideális testsúlyodhoz képest (amit a BMI szerint számolnak) vagy testzsírmérés alapján (csak mert ez sem mindegy)? Futni én is futottam, mégis zsíros voltam (5-12 km közötti távokat alkalmanként változó intenzitással heti 3-5x). A napi 1 óra bringa és a napi 2 óra úszás, akkor azt máris nem kell beírni, mert napi tevékenység, csak az efeletti részt. Ilyenkor beállítod, hogy az aktivitásod eggyel magasabb legyen. Kemény erősítéssel (amiket végzel, azok önmagukban nem erősítések) vagy HIIT edzésekkel többre jutnál és nem kellene ennyi időt tölteni a sportokkal (egyébként ha csak időlegesen is foglalkozol vele, akkor is javítani fog az összes sportbeli teljesítményeden). Az elsődleges dolog akkor is a kaja, ott lesz a gond! A CH beviteleddel kellesz játszani, 3-4 hetes periódusokban változtass a bevitelen és figyeld meg, hogy jobb vagy rosszabb az eredmény.
A táplálékkiegészítőkhöz annyit, hogyha be tudsz vinni mindent, akkor minek is szednéd?!

1 évé
#7544
zkriszt1
reply to bmati's post #7541
alapvetően nem eszem le. Teljesen normális, odafigyelős étrenden vok. Rutinos tápanyag számláló vagyok. Hivatalosan + 10 Kg van rajtam. És olyan edzésmennyiséggel, hogy azon már én is meglepődök. Csak az izom jön fel, de még nem vagyok elég szálkás. Nincs itt semmi hókuszpókusz meg 70 %, mert ha azt írom be akkor is brutál a heti mérlegem. Tessék:három részletben 21 Km futás, két részletben 6km úszás, 5-6 részletben 350-400 perc bringa, 5 X fél óra "testépítés" - ami valójában abból áll, hogy 15 perc alatt letolok 500 fekvőtámaszt, a maradékban meg egy kicsit kézi-súlyzózok. Szóval, lehet itt méricskélni, de ha megvan a napi egy óra bringa meg mondjuk hozzá két óra úszás, akkor is annyit mozogtam aznap mint ami kb a napi kalóriszükségletem lenne. Magyarán: elég sokat kellene ennem ahhoz minden nap, hogy hogy csak pár száz KCal különbözetet hagyjak. Ami azt illeti a 72 kg-om ellenére persze, hogy már inkább sportos vagyok és nem kövér, de ekkora súllyal nagyon necces lenne bevállalni egy félmaratont. Kicsinálja az ízületeimet. Ja.. és nem szedek semmi tápsz.rt. Minek, ha van még saját zsír?

1 évé
#7543
zkriszt1
reply to feketeinci's post #7540
Kedves Feketeinci! öööö...hogy mit mutat a centi? Nem lesz ez egy kicsit indiszkrét?:))))

1 évé
#7542
ElvisHP
reply to bmati's post #7538
Én ezt már annyira várom:). Egyelőre odáig jutottam el, hogy a bicepszet 4 kilóval tudom csinálni, illetve van az, amit "reverse fly"-nak hívnak, és azt 2 kilóval az 1 helyett. Mondjuk lány vagyok,szóval...igaz, a Fitness blenderes csaj, akinek a videóira tornázom, ha jól emlékszem, 8 kilóval bicepszezik...:)

1 évé
#7541
bmati 405
reply to zkriszt1's post #7539
Az jó és szép, de ezt le is eszed pluszban? Nem minden nap ugyanazt a gyakorlatsort/mozgást végzed ugyanolyan intenzitással? A BMR-ed felett ettél (de még a súlytartód alatt)? Ittál eleget? A sporttal töltött idő 70%-át írod csak be? Elég rostot fogyasztasz? Jól becsülted meg a napi aktivitásodat?

1 évé
#7540
feketeinci 1 3
reply to zkriszt1's post #7539
És mit mutatnak a centik?
Testzsír % ?

1 évé
#7539
zkriszt1
na a fene nagy sportolásnak meg lett az eredménye:+2 kg az elmúlt hónapokban. Azaz jelenleg: 72 kg 164 cm-hez. (ff) Mindez úgy, hogy napi 500-1500 KCalt- mozgok. Na erre varjatok gombot.

1 évé
#7538
bmati 405
reply to Ivu09's post #7535
Ne félj majd a nagyobb súlyoktól. Kezdésnek elég lehet akár egy 2,5 kg-os súlyzó is, de idővel majd kellesz a 7,5 kg-os, illetve a 10 kg-os is karonként. :)

1 évé
#7537
bmati 405
reply to vango's post #7536
Szia!
Átlagos munkának veheted. Ha pakolgatsz is mellette, akkor a könnyű fizikaiba beleférhet. Az ülő munkához képest szerintem kb. 400-500 kcal-val lehetne többet enni, viszont ez csak becslés. Tapasztald ki, hogy mennyivel fogysz még és mennyivel stagnálsz, csak arra figyelj, hogy ne változtasd sűrűn a napi keretedet; tehát legalább 4 hét teljen el az állítgatások között.

1 évé
#7536
vango
Sziasztok! Nemrég elkezdtem kasszában dolgozni - fizikailag számomra eléggé megterhelő volt az elején az ücsörgős életmódom után. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez vajon könnyű fizikai munkának számít? Mennyivel lehet többet enni? (mert a szervezetem abszolút érzi az igényt rá.)

1 évé
#7535
Ivu09
reply to bmati's post #7532
Köszönöm! Már otthonra is beszereztem kézi súlyzókat! :)

1 évé
#7534
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7533
Jah, így már ismerős a mozdulatsor, köszönöm szépen! :)

1 évé
#7533
teper
reply to EmokeBlanka's post #7527
Nyújtott lábú állásban lehajolsz a talajig, és váltott kézzel elindulsz fekvőtámaszba, ott nyomsz egyet-kettőt, és visszasétálsz guggolásba, majd onnan felugrasz, még jobb, ha ugrás közben a karjaidat is felemeled, majd állásból kezded az egészet elölről. Szerintem nagyon hasznos gyakorlatok, mert folyamatosan váltogatja a vertikális és a horizontális mozgásokat, ezáltal nagyon jól felpörget, de azért az első időben csak ne vidd ezeket túlzásba, hanem fokozatosan emelgesd a terhelést.

Véleményem szerint a kétfajta mozgás egyáltalán nem helyettesíti egymást. Ha most nekem döntenem kellene, és csak egyet lehetne választani, akkor az erősítős edzéseket preferálnám. Azonban nagy kérdés, hogy az edzésekkel mi lenne Neked az elsődleges célod? Viszont bármelyiket is hagyod el, a másikfajtával pont annyival lesz több mozgásod a nullánál, mintha nem csinálnál semmit se, így bármelyik hasznos, de azért ezek olyanok mint a Twix, a kettő együtt az igazi.

1 évé
#7532
bmati 405
reply to Ivu09's post #7531
Szia!
Heti 3 teljes testes erősítés kellene (saját testsúlyos és/vagy súlyzós edzés formájában), alkalmanként 20-45 percet és nem egymást követő napokon végezd. A köztes napokon nyugodtan biciklizhetsz, alkalmanként min. 30 percet, de 90 percnél ne legyen több.
A legfontosabb, hogy a kalóriakereted jól állítsd be (BMR fölé 100-150 kcal-val), azt edd is le ügyelve a makrók betartására is.
A folyadékbeviteled tartsd 3,6 liter felett naponta.
Sok sikert! :)

1 évé
#7531
Ivu09
Sziasztok!
Mozgás ügyben szeretnék segítséget kérni!
164 cm és 76 kg vagyok. Főiskolai hallgató vagyok, így nagyrészt ülőéletmód jellemez. Szorgalmi időszakban napi 2 km-t bicikliztem. Most, hogy vége a vizsgaidőszaknak és több szabadidőm van szeretnék többet mozogni. Főként kerékpározni szeretek. Így az lenne a kérdésem, hogy szerintetek, ha napi szinten 1 órát kerékpározok, akkor beindulhat a fogyás? (Persze odafigyelve a táplálkozásra.) Esetleg mellé kéne más mozgásforma is?
Előre is köszönöm a véleményeket!

1 évé
#7530
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7529
Értem, köszönöm szépen! Már le is töltöttem mp3 formátumban egy tabata timer-t, ha már ennyire fontos az idő :) igy nem kell az órával vacakolni.

1 évé
#7529
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7525
Ha állóképességet akarsz HIIT-tel, akkor mindenképpen időhöz kell kötni.
Heti 3 teljes testes HIIT edzés és ezzel is szépen lehet fogyni, az izomzatodhoz is adhat hozzá, de azért nem szabad elfelejteni, hogy ez leginkább a keringést erősíti és állóképességet ad. Kezdetben kezdj 1 körrel (4 perc), aztán egészen 4-5 körig is elmehetsz (16-20 perc), attól többre nem igazán van szükséged, de még oda is hosszú az út, ha teljes erőbedobással csinálod a gyakorlatokat. :)

1 évé
#7528
EmokeBlanka 1 3
És még egy kósza ötlet: mi lenne, ha egy időre felfüggeszteném a klasszikus értelemben vett erősítő edzéseket és ezekre alapoznék? Mármint izom építés, fogyás ügyileg...

1 évé
#7527
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7526
Értem, köszönöm szépen neked is!
A felugrásos előre-hátra törzssétáltatás mi is?

1 évé
#7526
teper
reply to EmokeBlanka's post #7521
Szeva! Szerintem nem lenne tökéletes, mert: vagy belassulsz, és kiesel ritmusból, vagy nem fejlődnél vele. Azt tudom, hogy kényelmesebb számolgatni, csak nem igazán eredményes a taktika. Megítélésem szerint a lényege ezeknek a jellegű edzéseknek az lenne, hogy egységnyi idő alatt mindig kicsit többet tudjál elvégezni, úgy hogy ez ne menjen a gyakorlatok rovására, illetve hétről-hétre mindig toljál ezen az időn. Ezekkel majd elmehetsz egészen 1-1 percig, 20mp-es szünetekkel, de az már elég „döglesztő” lesz. Vagyis, véleményem szerint mindkét paramétert érdemes figyelembe venned, mármint az időt és a számolást is.
Nem csak azért, mert személyes kedvencem a Burpee-k különböző variánsai (pl. 4-6 ütemben), de ezeket kár lenne majd kihagyni a sorból, illetve a felugrásos előre-hátra törzssétáltatást se felejtsd el.

1 évé
#7525
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7523
oké, köszönöm szépen! s mi van, ha ezeket nem időben, hanem ismétlésszámban végzem? azaz azokat számolom, nem az időt....

1 évé
#7524
bmati 405
reply to PrettyLittleLiarLdml's post #7522
Szia!
Ha nem 10 perces nagyságrendekben méred az eredményt, akkor teljesen felesleges erről beszélni. Egyébként 3 kcal/ttkg/óra.

1 évé
#7523
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7521
Szia!
Tabata koncepcióban 4 perces edzést tudok ajánlani, ami elég jól lefedi a test izmait (lehet még ezen variálni, de kiindulásnak jó):
- 20 mp gyémánt fekvőtámasz (amikor az mutatóujjaid összeérnek), 10 mp szünet
- 20 mp lábemelés földön (teljesen nyújtva legyen a láb), 10 mp szünet
- 20 mp vízszintes húzás vagy bicska húzódzkodás (lehetőségekhez mérten), 10 mp szünet
- 20 mp guggolás (lehetőleg zárt lábas, amikor a sarkaid összeérnek), 10 mp szünet
- 20 mp fekvőtámasz, 10 mp szünet
- 20 mp felülés törzsfordítással, 10 mp szünet
- 20 mp egyenes híd (nem kitartva, hanem ismétlésekkel), 10 mp szünet
- 20 mp kitörés, 10 mp szünet

1 évé
#7522
PrettyLittleLiarLdml
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy plankinggel mennyi kalóriát égetünk el?
A választ előre is köszönöm

1 évé
#7521
EmokeBlanka 1 3
Sziasztok!
A HIIT, tabata, köredzések koncepcióira épitve, ha nem az időt nézem, hanem pl. teljes bedobással csinálok egy gyakorlatból 15-20 ismétlést (gyakorlata válogatja, mert pl. a 4 ütemű fekvőből kevesebb megy mint pl lábemelés) majd másik gyakrolat ugyanigy s 4-5 gyakorlat után szünet majd ugyanez, esetleg más gyakorlatokkal. Erről mi a véleményetek?
Igazából az lenne a lényege, hogy legyen egy rövid, teljes testet átmozgató (a gyakorlatok tipusán még gondolkodnom kell), állóképességet fejlesztő edzésem, viszont nem nézném az időt, praktikusabb a számolás...

1 évé
#7520
Zitanya
reply to bmati's post #7518
Köszönöm! Azt hiszem, az elején maradok a legalacsonyabb elszámolási szinten, aztán majd emelem, ahogy hatékonyabban tudom csinálni. Még egyszer kösz. :-)

1 évé
#7519
Zitanya
reply to feketeinci's post #7517
Köszi! :-)

1 évé
#7518
bmati 405
reply to Zitanya's post #7514
Szia!
Attól függ, hogy milyen nehézségű gyakorlatokat végzel benne. Valahol 2-5 kcal/kg/óra.
Tornázásnak számoltuk el (könnyű vagy közepes) intenzitástól függően.

1 évé
#7517
feketeinci 1 3
reply to Zitanya's post #7514
Ha nem ismeri a rendszer, akkor bizony neked kell beírnod mennyit égettél.

Guglizd ki, vagy keress vissza Ctlr+F....de nagyon régen volt már erről szó, és akkor sem biztos hogy ebben a topikban.
Ha megtalálod valahol, vidd fel légyszi új sportként.:)

1 évé
#7516
Pehelyke
reply to notata1's post #7515
Szia,

az alapjárat kcal-t a bázis számolja ki neked miután kitöltötted a jelenlegi súlyodat és az életmódodat.
2. Szervezeted kalóriaszükséglete pont alatt

1 évé
#7515
notata1
Sziasztok!
Új vagyok(köszöntök mindenkit),szeretném beállítani az alapjárat kcalégetést!
Írja, hogy az eszközöknél, a cél beállításánál tudom rögzíteni,de én nem látom sehol!
Köszi előre is!

1 évé
#7514
Zitanya
Tudnátok segíteni, hogy a callenetics tornát hogy tudnám elszámolni? Nem ismeri a rendszer. Köszi! :-)

1 évé
#7513
citromtorta 69
reply to agika45's post #7512
Ha napi szinten végzed, akkor nem. :)

1 évé
#7512
agika45
reply to citromtorta's post #7511
Szia. Köszi a választ. Alapból is könnyű fizikai munkát végzek, vagyis nem írok magasabb kategóriát. Igen van bőven túlsúly sajnos. Szóval nem érdemes beírnom a kerékpározást azt mondod... Ok. Köszi még egyszer :-)

1 évé
#7511
citromtorta 69
reply to agika45's post #7510
Szia! Én nem írnám be, hanem a célbeállításnál állítanám másként - pl ha ülő munkát végzel, akkor helyette az "átlagos aktivitást", ha pedig azt végzel átlagosan, akkor a " könnyű fizikai munkát" választanám,( vagyis eggyel magasabb kategóriát választanék) -így a rendszer figyelmbe venné a rendszeres plusz kalóriát és valóban csak az ezen felüli sportot kellene pluszban beírnod. Ha nagy a túlsúly, akkor nem foglalkoznék a változtatással.

1 évé
#7510
agika45
Sziasztok. Bevallom nem olvastam minden hozzászólást,így aztán lehet hogy valahol megvan a kérdésemre a válasz, mégis feltenném most a kérdést. A napi sportnál ott a megjegyzés,hogy a napi rutinhoz tartozó mozgást ne írjuk be. Én tavasztól őszig kerékpárral járok dolgozni. Ez úgy napi 40-50 perc. Beírhatom e minden nap ezt a 40 percet,hiszen a 2. hónaptól ez már gyakorlatilag "napi rutin" .

1 évé
#7509
siposgerda
reply to bmati's post #7508
Neked is köszönöm!

1 évé
#7508
bmati 405
reply to siposgerda's post #7505
Szia!
Létezik. Nagyon sok étel hibásan van fent, emiatt érdemes mindent magadnak mérni és az alapján számolni az ételek kalóriaértékét.
A mozgáshoz annyit, hogy sok mozgás kalóriaégetés túlozva van, ezért kellene csak a mozgás idejének kb. 70%-át beírni. Pontos kalóriaégetést csak ekg alapú pulzusmérővel fogsz tudni mérni.

1 évé
#7507
siposgerda
reply to 310583's post #7506
Köszönöm! Így fogok eljárni. :)

1 évé
#7506
310583 723
ha olvasgatsz a forumon, tobbszor is irtak, hogy a sporttal fogyasztott kaloriak a bazison tulozva vannak.Pontosan egy minosegi pulzusmero oraval tudod, amugy meg a sportnak 60%-at kell beirni es leenni, hogy jo adataidlegyenek

1 évé
#7505
siposgerda
Sziasztok!
Létezik, hogy az oldalon található kalóriaértékek nem jók? Nekem a testsúlyomhoz 1 óra ellipszis tréner ~1000 kalóriát ír, de nagyon sok helyen azt olvasom, hogy az biztos nem több ~600 kalóriánál. Nem szeretném ámítani magam.
Köszönöm előre is.
Esetleg tudja valaki a módját, hogyan számolhatók ki a pontos értékek a sportolásra?

1 évé
#7504
bmati 405
reply to Bosorka's post #7502
Muszáj lesz átmenni. :)
Nem kell tartani a nagy súlyoktól. A férfi részlegen csak szólnod kell (vagy még azt sem) és fognak segíteni. :)
A túl nagy izmoktól sem kell tartanod, ha eddig az tartott vissza a nagyobb súlyoktól, mert a nők nehezebben izmosodnak, mint a férfiak és természetes módon nem lehetnek olyan izmosak sem.
Ha átváltasz nagyobb súlyokra, akkor majd nagyobb lesz a kalóriadeficited is és emiatt jobban fognak olvadni a kilók, csak arra ügyelj, hogy meglegyen a fehérjebevitel és mellette megfelelő mennyiségű CH, hogy ne sok izmot bonts le.
Ha már nem fogsz szoptatni, akkor nézhetsz valami erősebb multivitamint és ásványi anyag kiegészítőt.

1 évé
#7503
Bosorka 1
Ja és 2 hét alatt -1 kg :)

1 évé
#7502
Bosorka 1
reply to bmati's post #7499
Köszönöm szépen a választ!
Egy olyan terembe járok, ahol van egy csak gépekkel és max 4kg-os súlyokkal felszerelt női rész. Pasikhoz tuti nem megyek át :) de akkor igyekszem barátkozni a gondolattal, hogy muszáj lesz.. Sajna csak ez a 2 alkalom jön össze, már ennek is örülök.

Keretemet úgy számoltam, hogy átlagos aktivitást írtam és hogy jövőre, a szülinapomra szeretnék 64 kg lenni, így heti 0,13 kg a fogyás. Szoptatásra max 300-at számolok, már nem csak ebből él a Kisfiam ;)
Rohangászás a nap felében megvan, sok hajolgatás, sok 15 kg-os gyermekpopó cipelés :)

Makróim így vannak, ahogy írod, tartom is szépen őket.
Pharmaton maturelle vitamint szedek.
Inni is iszom, mint a gödény.

1 évé
#7501
pattincs
Köszönöm szépen

1 évé
#7500
bmati 405
reply to pattincs's post #7498
Szia!
Kb. 500-600 kcal lehet. Pontosabbat csak ekg alapú pulzusmérővel lehet mondani.

1 évé
#7499
bmati 405
reply to Bosorka's post #7497
Szia!
Bemelegítés jó, hogyha kiegészíted körzésekkel. A gépes edzéseket hanyagolnám, teljesen fölösleges, kivéve, ha ha valami relatív gyengeséget akarsz orvosolni vagy versenyen akarsz hangsúlyozni egy izomcsoportot (de akkor is csak egy ideig lehet, ha nem akarsz hosszú távú feszülést az izomban az elbillent erőegyensúly miatt). A magas ismétlésszám jó állóképesség növelésére, de ha nem ez a cél, akkor felesleges. Inkább csinálj súllyal való guggolást (ne keretben, hanem szabadon), tanuld meg az egylábas guggolást, majd nehezítsd súllyal, ha nem akarod terhelni a gerincedet nagy súlyokkal két lábon.
A tricepsz gép elég érdekes lehet, ha 35 kg-mal tudsz lehúzni, de 6 kg-os egykezes súlyzóval tudsz csak tricepszezni, ott valószínűleg sok az áttét, emiatt könnyebb a gyakorlat. A gépeket teljesen elhagynám, mindent szabad súlyokkal oldanék meg, hogy természetesebb legyen a mozgás íve. Hosszú távon jobban erősít és a hétköznapokban is nagyobb hasznát veszed. Az edzésedben minimális a váll edzése, nincs melledzés, vádliedzés; derékra és hasra nem írtad, hogy mit csinálsz. Hosszú távon jobb lenne szétbontani az izomcsoportokat és heti 3-4-szer járni, mert többet ér, mint így heti 2 edzés. Heti 3 erőedzés mellé nem ártana heti 1-3 alkalommal zsírégető zónás aerob edzést is betenni 30-60 perc időtartamban a nem erő edzős napokon vagy erőedzés végén még 20-45 percet percet szintén ugyanebben a tartományban végezni.
Nem tudom, hogy hogy jött ki a kalóriaértéked, de 1480 kcal a BMR-ed, erre nem árt még 500 kcal-t rászámolni a szoptatás miatt, plusz még a BMR feletti 100-150 kcal-t is számolni. Ez így napi 2080-2130 kcal a nem edzős napokon, az edzős napokon pedig még a sporttal kitolt értéket is le kellene enni. Ezek az értékek ülő munkára vannak számolva. Ha egész nap jössz-mész-állsz meg néha pakolgatsz is kisebb dolgokat, akkor lehet könnyű fizikai munkára állítani, ekkor többet lehet és kellene is enni. Könnyű fizikai munka esetén a szoptatással is számolva majdnem 2800 kcal-ig fel lehet menni (ennyi a súlytartás értéked). Szóval ha még kevésnek érzed a 2100 kcal-t, akkor mehetsz még feljebb is csak lassabban fogsz fogyni.
Makróknál arra figyelj, hogy 1,5-2 g/ttkg fehérje legyen meg, zsírból 0,7-1 g/ttkg, a maradék érték pedig CH-ból. A folyadékbeviteled tartsd 3,6 liter felett naponta. A vitamin- és ásványi anyagok bevitelére különösen figyelj oda!
Sok sikert! :)

1 évé
#7498
pattincs
https://www.youtube.com/watch?v=fcN37TxBE_s


Szerintetek ez az otthoni cardio egy 110-115 kilós embernél mennyi kalória égetést jelent?

1 évé
#7497
Bosorka 1
Sziasztok!

Konditerembe járok heti 2-szer, leírom mit edzek, kérlek véleményezzétek.
Bemelegítés: 10 perc lépcsőzőgép. Gépes edzés összesen kb 35 perc: 4*8/40 kg külső- és ugyanennyi belsőcomb. 4*8 30kg fenék mindkét lábbal. 50 legtrainer, 50 guggolás. 4*8/20kg comb feszítő és ugyanennyi comb hajlító. 50 leg teainer, 50 guggolás. 4*8/55kg lehúzás háthoz, 4*8/8kg súlyzó hátraeresztése fej mögé fekve, 4*8/8kg tárogatás súlyzóval. 4*8/35kg tricepsz géppel, 4*8/6kg tricepsz súlyzóval. 4*8/4kg oldalra emelés kézisúlyzóval és feltolás. Ezek után még kb 10-15 percet hasazok, derékra dolgozom. Levezetésnek 10 percet biciklizem/lépcsoőzők. Az edzés 60%-át írom be.
Ha van energiám, akkor netről vadászom még valamit kb 30-40 perc időtartamban. Futni utálok :(

Az aktivitásomat átlagosra vettem, 3 gyerekem van, ebből 1 az, aki után Napközben is rohangászok. Mellette szoptatom is.

165/72 35 éves nő vagyok.
Kb 1900 kcalt ehetek.
Ez így elég lehet? Mert sokszor azt érzem, hogy bírom pár napig, aztán kiéhezem.
De több kalóriától meg félek.
Makróim rendben, fehérje jó sok mindig, a többi meg elmarad a maxtól rendesen.

1 évé
#7496
bmati 405
reply to Csabi76's post #7495
Szerintem a glutamin is felesleges, azzal inkább edzés előtt járnál jobban. Glutamint a szénhidrátbevitel pótlására szoktak még alkalmazni, de mivel viszel be eleget edzés után, így edzés előtt ajánlanám. Egyébként nap közben is lehet bevinni, pláne ha egy nap kétszer edzel. Pihenőnapon is lehet fogyasztani. Időpont szempontjából a felkelés utáni vagy a lefekvés előtti időre időzítenék edzés után helyett. Ha estére használsz lassú felszívódású fehérjét, akkor érdemes reggelre.
Az édesítőhöz annyit, hogy ha fruktóz csak nagyon kis mennyiségben szerepel benne, akkor még közel van a 0-hoz a kcal értéke, így nem kötelesek feltüntetni.

1 évé
#7495
Csabi76
reply to bmati's post #7494
Köszi.
A fruktozt teljesen kizáróm ezért gyümölcsöt se eszek. A turmixba por formájában teszek szőlőcukrot, interval után 20g, súlyzó után 30 vagy néha 40. Gondoltam inkább rakok glutaminból többet mint cukorból, biztos ami biztos.
A következő rendelésnél veszem ilyen cuccot. Lassan időszerű.
Edzés előtt bcaa, főleg, hogy éhgyomorra megy, azután a turmixba tejsavó 30g, ch amennyit mondtál, glutamin legyen 5g? Azt hiszem a bcaa felesleges. Jó így Szerinted?
A benyomásom, hogy a testépítős oldalakon szeretik eltulozni a mennyiségeket.

Nem rég vettem egy édesítőt. Elolvastam az összetevőket. Ciklamt és néhány más édesítő keveréke. Otthon elolvastam az apró betűs összetevőket, jó pár dolog mellett a fruktoz is szerepel. Nem semmi! Semmilyen kalória értékeket nem írtak rá.

1 évé
#7494
bmati 405
reply to Csabi76's post #7493
Edzés után CH+fehérje mindenképpen kell. Szerintem felesleges az extra glutamin,ha viszel be tejsavót, viszont talán érdemesebb lenne kevert szénhidrátot fogyasztani edzés után (pl.: CarboX) szőlőcukor helyett. HIIT edzés után szerintem elég 0,3 g/ttkg kevert felszívódású CH (a gyártók 0,5-1 g/ttkg-ot ajánlanak kemény súlyzós edzés utánra, a CarboX-nél egy adag egyébként 50 gramm, amit ajánlani szoktak, de ennyit nem érzek szükségesnek szálkásítás alatt és HIIT edzések után).
A Vitargo szerintem erősen túlárazott, nem rossz, de annyival nem jobb, mint amennyivel többe kerül a CarboX-től. Minden ch zsírrá alakul, ami extraként megy be a szervezetbe, viszont a fruktóz bevitelére különösen érdemes odafigyelni, mert az nagyon gyorsan alakul zsírrá (a szervezet nem nagyon tud vele mit kezdeni).
Egyébként jelenleg is használom a CarboX-et (néhány hete már szálkásítok) és eddig nem volt vele gondom, pedig ez is tartalmaz fruktózt kis mennyiségben. Én nem szoktam szálkásítás alatt gyümölcsöket fogyasztani, sem szirupokat, másból pedig nagyobb mennyiségben nem nagyon lehet bevinni, de ha Te igen, akkor próbáld meg ezek használatát visszaszorítani, ha használni szeretnéd a CarboX-et. Összetételét tekintve egyébként 5 szénhidrátot tartalmaz: dextróz, maltodextrin, fruktóz, ribóz, palatinóz. Itt találsz részletesebb leírást:
http://www.biotechusashop.hu/your-body/2012/10/02/miert-fontos-edzes-utan-a-szenhidrat/

1 évé
#7493
Csabi76
reply to bmati's post #7467
Bmati! Azt szeretném még kérdezni, hogy interval, illetve HIIT edzés után kell, vagy mennyire fontos a turmix(tejsavó+szőlőcukor+glutamin)? Vagy ezzel megakasztom a zsír égetést és inkább hagyjam ki?

Mi a véleményed a vitargo-ról? Van értelme szőlőcukor helyet ha zsírégetés a cél? Ha hasznos, hasznosabb annyival, hogy arányban legyen az árával? Ha felesben rakom szőlőcukorral, annak van értelme? Esetleg van olyan szénhidrát, ami nem olyan méreg drága de nagyobb biztonsággal tölt vissza, és kevésbé hajlamos zsírrá alakulni mint a szőlőcukor?

Köszi a választ!

1 évé
#7492
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7491
Értem, köszönöm szépen a leirást!

1 évé
#7491
teper
reply to EmokeBlanka's post #7490
Igen, igen. Amúgy is jót tesz egy kis lógás, gerincmentén, lapockatájékon, vállízületeknek és egyáltalán, de így, hogy már fogáserősségi tétje is van a dolognak, főleg hasznosnak ítélem.

Nekem is csak, mint személyes tapasztalatok: elsőre kettő általános nagy halmazra osztanám a dolgot. Van aki reggel simán szeret és tud is sportolni, de van aki inkább délután/este. Ez szerintem főleg genetikai és részben megszokás kérdése lehet. Reggel sokkal hidegebbek az izmaid, de délutánra már bemelegedtek, ennél fogva könnyebb a sport is. Ha du/esti típus vagy, akkor (legalábbis nekem) sokkal kevesebb bemelegítés is elég, max. 5 perc. Amikor reggelente próbáltam normálisan edzeni, olyankor ugyanahhoz az érzéshez legalább min. 10 perces bemelegítés kellett.
Hozzátennék még kettő részhalmazt, hogy ki mikor szeret/tud éhgyomorra edzeni, vagy nem. Pl. magamról azt tudom, hogy simán tudok és jól is esik akár totálisan éhgyomorra edzeni, de reggel nem igazán, legfeljebb szombat vagy vasárnap a már amúgy is üres glikogénszint miatt egy kis HIIT, és slussz. Nálam évekig ment a 20/4, úgy, hogy az edzés délutánra vagy estére esett, és alapvetően utána KAJÁLTAM, és ezzel nagyon békésen és jól elvoltam. Az edzés jól ment, azzal nem volt gond, de ezt követően már nagyon kajás voltam, és a pár év alatt az vettem észre, hogy sajnos még így is túlszaladt a napi keretem 2-300Kcal-al, és bizony éves szinten elcsúsztam. Ezért jött a 16/8, és ezt egyelőre (lassan már 2 két éve) tökéletesnek érzem.

Ha úgy nézem, akkor most is legalább 3 óra telik el kaja és az edzés között, ami majdnem éhgyomrosnak számít, de az edzés még mindig du/este van. Ezért magamat az éhgyomros edzést nem problémásnak, de a reggeli edzéssel küszködő csoportba sorolnám.

Amikor napi kettő edzést tart valaki, olyankor természetesen borul minden, ennélfogva ez az elmélet is.

Úgy emlékszem, hogy régebben Te is du/esti edzős voltál. Talán hasznos lenne, ha elhelyeznéd magadat is valamelyik csoportba, és onnan könnyebb lenne okoskodni és továbblépni.?

UpDate: a hátas dolgaid között a húzinak jó helye lenne a második helyen.

1 évé
#7490
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7489
Oké, lógni + lengni, stimmt, köszönöm!
Nem a helyszin változtat, az időpont. Délutánonként simán megy a huzi, reggel viszont nem igazán. (Próbáltam azzal inditani a hátas edzést, akkor sem ment, illetve ráadásnak a végén, utóbbinál lehet a lemerültség is közbelép). Ezt csak mint személyes tapasztalat osztottam meg, hogy beigazolódni látszik Bmati felvetése.

1 évé
#7489
teper
reply to EmokeBlanka's post #7488
Nem biztos, hogy jól gondolom, de ha nem megy, akkor első blikkre ezzel lehet főleg a bajod. Látni kéne, de tapasztalatból mondom, hogy főleg ezzel szokott gond lenni. Eddig is nagyon ügyesen csináltad, rámész kicsit erre is, szerintem sokkal jobb lesz.

Na, csak lógj. Lehet, hogy csak nekem jön be a dolog, de nekem elég sokat hozott. Ez a lengedézős dolog, pont olyan lenne, mint a következő hónapod edzésterve, szóval elég fontos. Vagyis lengj, vagyis lógj mindig kicsivel többet, mindig kicsivel nehezebben, és egyre jobban lógáld magadat.

30 éve nem voltam teremben, de azt gondolom, hogy egy jó terembe még ma is bármit be lehet(ne) vinni. Ha nem, akkor az nem jó terem. Ergo, egy terem, mert mi más lenne alkalmas erre, pont jó hely arra, hogy gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj... A helyszín nem igazán változtathat a teljesítményeden, vagyis akár terem, akár nem, mindig azt csináld, azt gyakorold, ami még éppen nem megy, és azt "erőltesd".

1 évé
#7488
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7487
Szia! Köszönöm szépen!

Oké, akkor a fogás erősségével is baj van, mert igen, szoktam azt érezni, hogy csúsznak ki a dolgok a kezemből. :) Én az alkarra tippeltem.

Lógni szoktam, amikor eszembe jut és épp megyek át alatta. Illetve az is beigazolódott, amit Bmati mondott, h reggel éhgyomorra nem tudunk olyan erőbedobással edzeni. Azaz be akartam vinni a terembe a három és fél szál befel néző huzim és az egy kifele néző huzim de nagyon nem mentek. :) A kifele nézőt nem is próbáltam, már az első befele nézőnél felsűltem :)

Köszönöm az ötleteket!

1 évé
#7487
teper
reply to EmokeBlanka's post #7480
Egyelőre semmit. Saját, és a környezetemből merített általános tapasztalatim szerint, alkarra külön, és direkte rámenni többnyire totál felesleges időt fecsérlő tevékenység. Ha (most (is) főleg a sajáttestsúlyos vagy a súlyzós cuccokra fogok gondolni) mindig a megfelelő terheléssel dolgozol, akkor azok mindig fejlődnek annyit, amennyi éppen, a hétről-hétre, edzésről-edzésről apránként emelgetett terhelés miatt szükséges nekik.
Sokkal hamarabb gondolnék arra, hogy a fogáserőséggel akadhatnak problémák, vagyis nem az alkar izmaival vannak gondjaid, hanem, hogy pl. sokkal hamarabb csúszik ki a kezeid közül egy-egy rúd, egy-egy nagyobb súly.? Ha igen, akkor ezek nem feltétlenül az alkar „elhanyagoltságára” utaló dolgok.

Emlékeim szerint erről már dumáltunk, de mondom ismét: szerintem ezeken a „bajokon” sokat lendít, hogy csak simán elkezdesz lógni, természetesen elsőre két kézzel, hiszen csak mostanában tanultál meg kvázi normálisan húzizni. Elsőre lehetne a célod az 1 perc, saját testsúllyal, ha ez megvan, ezt majd növelheted. Lengjél bele, előre-hátra, még majd élvezni is fogod, de maradj fent legalább 5x1 percet, ez legyen az első részcél. Ha (szintén az emlékeimre támaszkodva), eddig alsóval húziztál, akkor lassan dobj be egy-egy felsőt. Tudod, erről is dumáltunk: amikor a kézfejedet látod magad előtt elhaladni. Amikor ezekből megvan, az elől (mellhez), hátulra (tarkóhoz), hogy a fejed a rúd felett van, és legalább 4x10-12, addig nem aggódnék és nem paráznék az alkar erőtlensége miatt. Aztán jöhet majd végre a széles, felső fogás. Majdnem minden megy az alkarra, legyen az elemelés, húzi, tolódzkodás, a bicepsszel összekapcsolt dolgok… igen, de szerintem egyelőre ez így külön nem kell.

Amikor ezek mind megvannak, de még mindig kevésnek érzed, akkor valamikor réges-régen, amikor még menő volt a fénykard, készítettem ilyen kétkezes tekerentyűt, amit két kézzel lehetett feltekerni, hátulról súlyokkal lehetett terhelni. Szerintem ilyen már nincs a termekben, de ha látsz ilyet, amit senki nem használ, ez az. Ezt annak idején kifejezetten alkarra terveztem, de a gyakorlat azt mutatta, hogy nem igazán van erre szükség. A másik „remek” alkaros dolog, amikor egy tök sima rúddal leülsz, előrehajolsz, az alkarod egyenesen alátámasztva, csak a csuklód lóg lejjebb, és az ujjbegyeidtől csuklóból indítva feltekered ameddig megy, és vissza. Ha elég laza vagy, akkor akár össze is érhetnek majd az ujjbegyeid az alkaroddal... Erre ízlés szerint, majd két oldalról pakolhatod a súlyokat.

UpDate: azt még eltudom képzelni, hogy simán csak fáj, és ezért nem megy. Szokni kell, ez igaz, de hölgyeknek azt szoktam ajánlgatni, hogy esetleg mehetne zöldséges vagy akár pécsi kesztyűben a móka, lényeg, hogy erősődj.

1 évé
#7486
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7485
Értem, köszönöm szépen!

1 évé
#7485
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7484
Heti 1-2 nap elég foglalkozni az alkarral, szigorúan edzés végén. 1-1 gyakorlat nyitásra és zárásra elég. 2-3 sorozat min. 5-ös ismétléssel, 10-12-nél nem érdemes többet. A lógásnál meg min. 30 mp, ha megvan 2-3 perc, akkor mehetsz a következő szintre. Itt is 2-3 sorozatot érdemes végezni. Van olyan lógás is, ahol az egyik kezeddel törölközőt fogsz, a másikkal a rudat. Ezt érdemes még beszúrni az egykezes rúdról való lógás elé.
Köztes napokon én nem ingerelném külön ilyesmikkel magam, inkább edzések utáni nyújtásnál mennék rá a mobilizálásra. Intervallum max. közepes intenzitású intervallum legyen pihenő napokon.

1 évé
#7484
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7483
Köszönöm szépen! :)
Ebből a sok gyakorlatból hányat végezzek heti bontásban? Hogy ne legyen túl sok vagy túl kevés. Természetesen időközönként variálnám.
Pont a huzik miatt gondoltam, hogy nem ártana picit foglalkozni a témával. Nem a hát hanem az alkar miatt fáradok el.

Még az az ötletem támadt, nem tudom, hogy jó-e, hogy pl. ez az alkar dolog és boka mobilizációs dolgok (azaz a "problémás" részeim) a köztes napokon kapnának főszerepet (ilyenkor általában hasizom szokott lenni intervallumos szaladással/bringázással vagy aerob gyaloglással). Ezeket is betenném ide, ez járható út?

1 évé
#7483
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7480
Függeszkedés rúdon alkar záróizmokra. Ha könnyen megy két kézzel, akkor mehet egy kézzel, ha könnyű rúdon, akkor lehet csinálni kötélen vagy rúdon átdobott törölközőn (minél vastagabb, annál nehezebb).
Alkar nyitóizmokra ujjakon végzett fekvőtámasz (falon, előre dőlve, térdelő fekvő, sima fekvő, szűk fekvő, egykezes fekvő, hogy csak a nagyobb állomások említsem).
Mehet a 2 bicepsz is, de ha hát napod is van, akkor húzódzkodj felső fogással vagy kalapács fogással, azok mennek a legjobban alkarra és bicepszre is (az alsó fogásnál dolgozik a legjobban a bicepsz).
Ha mindenképpen súlyzóval akarsz erősíteni, akkor csuklóbehúzásra és csukófeszítésre érdemes korlátozni az alkar edzését:
http://shop.builder.hu/csuklobehuzas-a2429
http://shop.builder.hu/csuklofeszites-a2430
Arra figyelj, hogy ha túl gyorsan akarsz haladni vagy nem helyesen végzed, akkor elég gyorsan sérülés lehet a vége.
Egyébként az alkart a húzódzkodás felső fogásos gyakorlatainál végig erősíted (a hátad és a bicepszed mellett). A fordított evezés egyébként jó kis gyakorlat kezdőknek és haladók is profitálhatnak belőle.

1 évé
#7482
EmokeBlanka 1 3
reply to Csabi76's post #7481
Köszönöm szépen! :) Azt még szoktam is csinálni néha, a változatosság jegyében. Ezek szerint nem elég gyakran. :)

1 évé
#7481
Csabi76
reply to EmokeBlanka's post #7480
Szia!
Az úgy nevezet "kalapács" gyakorlat egyszerre megy bicepszre és alkarra, így nem kell kihagynod semmit. :)

http://shop.builder.hu/kalapacs-bicepsz-gyakorlat-a2450

1 évé
#7480
EmokeBlanka 1 3
Sziasztok!
Alkar erősítése végett mit csináljak? (Vannak olyan gyakorlatok, ahol ő is dolgozik, olyankor mindig miatta adom fel, az alkarom hamarabb lefárad s azért nem bírom.) Láttam pár gyakorlatot a neten... Ezeket, ezekből a kar napon csináljam ráadásként a 2 bicepsz gyakorlattal vagy maradjon 1 bicepsz - 1 alkar?
Köszi, fiúk! :)

1 évé
#7479
bmati 405
reply to kanada20's post #7476
Szia!
Mivel nem mozogsz, az izmok nem tartják vissza a vizet, így azt ledobtad. Ez több kg is lehet. Az izomvesztés és a zsírégetés is hosszú folyamat. 1 kg izom elégetéséhez (ha csak tisztán azt égetnéd, akkor) 4000 kcal kellene, 1 kg zsír elégetéséhez pedig 9000 kcal. Mivel általában nem tisztán egyikből vagy másikból fogyunk, így a kettő között kell nézni. Ha nem csinálsz napi kb. 3500 kcal-s energiadeficitet, akkor nincs ilyen gondod. :)
A kétnaponta ugyanolyan távon való futás csak akkor jó, ha legalább 2x akkora távot képes vagy futni, mint amit egyébként egy edzésen tudnál. Tehát úgy fuss 5 km-eket, ha képes vagy 10 km-t lefutni. Egyébként pedig jobban jársz, ha szétosztod a futásokat, ha úgyis heti 3x futsz. Egyik nap rövid, regeneráló futás, másik nap intervallum futás közepes távon, 3. nap pedig hosszú futás zsírégető zónában.
A köztes napokon pedig felsőtest edzést kellene erőltetni, kivéve a regenerációs futás előtti napon, mert akkor lehet lábazni. :)
A rövid futás, ha 5 km-t tudsz futni, akkor legyen 2 km, a közepes 3,5-4 km, amiből 2 km intervallum (1 km bemelegítő futás, 0,5-1 km levezető futás), a hosszú táv pedig 6 km. Az össztávot 2-3 hetente érdemes növelni 10%-kal (tehát megnézed, hogy egy héten hány km-t tudsz futni és azt emeled 10%-kal, majd szétosztod a távok között.
Ha 1 hete kezdtél újra futni, akkor pedig érdemes lenne egy 6-12 hetes újrakezdő futás edzéstervet csinálni, mert komolyabb sérülés is lehet a vége...
Hajrá! :)

1 évé
#7477
kanada20 57
reply to kanada20's post #7476
Egy hete kezdtem újra a mozgást. A futás minden alkalommal több mint előzőleg volt.

1 évé
#7476
kanada20 57
Sziasztok!
A következő a helyzet: stagnált a fogyásom mert éheztettem magam. Ráálltam a BMR+100 körüli bevitelre, minden második nap futok, akkor annak az időnek a 60%-át is leeszem. Jó pár hétig minden nap tornáztam 1 órát is a kétnaponkénti futás mellett. Most egy kisebb sérülés miatt szüneteltettem a sportot kb 5 napig. Most kevesebbet tornázom, futni 5 km-t tudok. A helyzet az, hogy 4 napja minden nap fél kilóval mutat kevesebbet a mérleg. Lehet, hogy izmot veszítek? Majdnem 3 hetet stagnáltam. Már kezdtem örülni hogy elindult a dolog ismét. :(

1 évé
#7475
ninni
Sziasztok :)
Fogyókúrával elértem azt a célt, amit szerettem volna. Szépen lementek a kilók (sok-sok munkával), de még mindig van rajtam mit csiszolni. Úgy gondolom, hogy ezt csak sporttal érhetem el. Szeretném növelni a napi kalóriabevitelemet, remélhetőleg a sporttal az ingadozást is el tudom kerülni (vannak ezzel kapcsolatban tapasztalatok?).
Sajnos problémák vannak a térdemmel, műtétre vagyok előjegyezve és a vállam is problémás. Az ortopéd orvosomat kerestem fel a kérdéssel és azt ajánlotta, hogy biciklizzek vagy ússzak. Mivel alapjáraton van egy bőrbetegségem, ezért nem szeretném klóros vízzel tovább nyüstölni. A biciklizésen viszont elgondolkodtam. Úgy döntöttem, hogy a spinninget választom, mert magamban hajlamos vagyok ellustulni. Csapatban talán lesz húzóerő és még az egyik legjobb barátnőm is elkísér.
Régebben rendszeresen sportoltam, aktívan kézilabdáztam és atletizáltam. A sérülésem óta (lassan 3 éve) viszont abszolút nem végzek semmilyen testmozgást a napi ténykedések mellett. Egy szó mint száz, ellustultam.
Úgy hallottam, hogy a spinning elég intenzív sport és nagyon sokan feladják, mert nem bírják. Hogy őszinte legyek, egy kicsit emiatt elbátortalanodtam. Félek, hogy én sem fogom bírni szusszal, mert eléggé rossz az állóképességem és hamar elfáradok. Van valakinek bármilyen személyes tapasztalata a spinninggel kapcsolatban? Érdemes végigcsinálni? Milyen eredményeket várhatok a formálódás terén (havi bérletem van, ami azt jelenti, hogy heti 2x1 órára fogok tudni eljárni).

1 évé
#7474
feketeinci 1 3
reply to Szende20's post #7469
Arról egy szót sem írsz, hogy számolod a kalóriákat? Vagy nem?

1 évé
#7473
Szende20
reply to seprose's post #7471
Köszönöm a tippeket és az idődet :) Minden jót :)

1 évé
#7470
seprose
reply to Szende20's post #7469
szia!
először is nézd át a kalóriabeviteledet, hogy megfelelő-e, ha túl keveset eszel, kevesebbet mint BMR+100 (ez Nálad olyan 1700 kcal lehet nagyjából) akkor spórolásra áll a szervezet, és nem fogysz, akkor emelni kell rajta!
a makró arányok sem mindegy milyenek, ha sokat sportolsz és izmosodni szeretnél, akkor 1,5-2 g/kg fehérjére van szükség (az Neked min. 120 g/nap)
viszont ha ezeken most változtatnod kell, akkor megint csak adj magadnak időt, hogy a szervezet lekövesse, és elkezdj fogyni (lehet hogy 3-4 hét is kell hozzá)
ezen kívül, ha edzel, akkor izmosodsz, az izom nehezebb a zsírnál, tehát lehet, hogy a mérleg nem mutatja, de jobb lesz a zsír/izom arányod. inkább a tükörnek, centinek és a ruháknak higgy, mint a mérlegnek.
én kb. 2 hónapja nem fogyok a mérleg szerint semmit, de mégis javulóban van a látvány...
de ha ezek ellenére mégsem kezdesz fogyni, akkor lehet, hogy tényleg valami van a háttérben, akkor viszont szakember tanácsát kérd
kitartás! :)

1 évé
#7469
Szende20
Sziasztok! Már nagyon sok fórumon olvasgattam, de gondoltam mégis itt találok majd válaszokat :) 27 éves nő vagyok, 160 cm magas, 2015 decembere óta járok edzőterembe, szerencsémre egy volt boxoló segíti a munkámat, mondhatom, hogy személyi edzőként. Heti min. 3-4 edzésen veszek részt, ezek javában intervall-edzések és minden edzésen más izomcsoportot dolgozunk meg. (has-hát; láb-has;bicepsz-has, stb.) az edzéseket kocogással kezdem, most már alkalmanként 4-5 kilométert szaladok le. Egy edzés kb két-két és fél órás.
83 kilóról indultam és másfél kilót fogytam 4 hónap alatt :)) nem tudom mit csinálok rosszul. Sertéshúst nem eszem fél éve. Cukrot, édességet, chipset,üdítőket, tehát semmi ilyesmit már egy éve nem fogyasztok. Rengeteg halat, zöldséget, gyümölcsöt eszem. Szerintetek mit csinálok rosszul? ja, és nem zabálok, igyekszem naponta többször keveset enni. Egész életemben duci voltam, lehet, hogy a genetikám miatt lassabban indul be a fogyás? Annyi változást érzek magamon, hogy kondiban vagyok, izmosodtam, alakult a testem, de akkor a mérleg miért nem mutatja azt, amit szeretnék? Már nem tudom mit változtassak az étrendemen, életformámon, mert úgy érzem maximálisan mindent megteszek. Minden tipp, tanács jól jönne. Millió hála, csodás napot nektek!

1 évé
#7468
babucy88
Köszönöm ,,feketeenci,, szoptatás ellenére cukrot lisztet nélkülözöm próbálok egészségesen táplálkozni meg tornázok is!4kg ment le egy hó alatt remélem kitartó leszek .pusy

1 évé
#7467
bmati 405
reply to Csabi76's post #7466
Csökkentsd le. Egészen addig csökkentheted, amíg már 30 mp gyors szakasz 30 mp lassú szakasz nem lesz. 3-4 hónap múlva pedig akár elkezdheted a HIIT-et is. Ott kezdésnek elég lesz a 10 mp sprint is az elején, csak akkor már elég lesz mellé az 50 mp pihenő szakasz (kocogás/lassú futás).

1 évé
#7466
Csabi76
reply to bmati's post #7460
A 30 s-ot hosszabbnak és keményebbnek képzeltem mint amilyennek bizonyult de azért nem kevés ennyit végignyomni izomból. Azt hiszem maradok ennél. A pihenős szakaszokat fogom csökkenteni 90s-ig. Ha ez meg van, a körök számát növelem vagy a 30s hosszát. 8 kört csinálok most, szerintem max 10-re növelem idővel.
A telefonom mindenképp vinnem kell, hogy elérhető legyek a munkám miatt. A tokjával a derekamra csatolom, nem okoz gondot, zenét is tudok hallgatni, mérni is tudok meg minden! ;-)

1 évé
#7465
feketeinci 1 3
reply to babucy88's post #7463
Szia!
A szülés már csak ilyen, az a normális, ha hízunk tőle :)
Ha még tart nálad a szoptatás, akkor nem tudunk neked semmit mondani, mert nem vagyunk orvosok, csak lelkes csapat, akik megpróbálnak egészségesen és elfogadható súllyal élni.
Az első, amit a soraid után szeretnék mondani az az, hogy többségünk szerint a súlyunk 70%-ban a kajától, és csak 30%-ban a tornától függő.
Ha még nem tudsz a szoptatás miatt diétázni (csak a szoptatás miatt számít annak), akkor barátkozz meg egy időre a külsőddel, és légy türelmes, eljön az ideje mindennek. Én 105-ről kezdtem közel ilyen magassággal, bár tuti idősebb vagyok anyukádnál. (58)
Neked is (mint minden kezdőnek) ajánlom a Kötetlen csevegés topikban a 6932 és 6933-as hozzászólásokat. Jó hosszú olvasmány, nem is fog minden megmaradni, de nem veszik az el, bármikor elolvashatod újra (van aki kinyomtatta).

Ha csak edzésterv kell, akkor egy másik oldalon is nyugodtan nézelődhetsz:
http://www.lifetilt.hu/edzesanatomia/

De lehet hogy valaki idepattan, és a felsorolt padokra, gépekre mond neked valamit, én sajna nem vagyok egy edzős típus.

Szerintem a kalóriaszámolás is fontos a kontrollhoz, nem csak az edzés. Enélkül nem tudhatod hogy deficites a kalóriabeviteled, vagy sem.
Persze nagyon fontos a mozgás! De ez csak az egyik oldal :)

Ha ezek után eldöntöd merre akarsz továbbhaladni, kérdezz nyugodtan, valaki biztos válaszol.

1 évé
#7464
feketeinci 1 3
reply to Etelka73's post #7462
Akkor ismerünk majdnem mindent.
A BMR-ed szerintem 1441, 1540 kalóriát kellene enned minden nap úgy, hogy az a beállításoknál is jó legyen.
Addig állítgasd a beállításodnál a fogyást, hogy kijöjjön. Állítsd 0,2 kg/hétre, ha nem jön ki akkor 0,25-re stb. Előbb-utóbb megtalálod.
Ne akarj gyorsan lefogyni, mert nem lesz időd beleszokni.
Nagyon jó, hogy ismered a testzsír %-odat is, majd újra méred 2 hónap után, és örülsz :)
Olvass továbbra is, és ismerkedj azokkal a kajákkal, amiket eddig nem ismertél, nem használtál. Nekem pl. újdonság volt a bulgur, a köles, a hajdina....és még nagyon sok dolog. "Otthon" nem ettünk ilyeneket, ezért számomra nem is léteztek. Sajnos a gyerekeim is úgy nőttek fel, hogy nem ismerték meg ezeket. Próbálom mostanában mondogatni nekik....remélem még nem késő :)
nagyon fontos tudni még azt is, hogy az oldalon található receptek 90%-a nem jó!!! Tehát ne használd őket ha van rá mód, vidd fel magadnak a saját receptjeidet. Legyen bennük elpárolgás, erről az Információ fülön olvashatsz majd, hogy mi is a jól felvitt recept titka.
Később pedig a saját receptjeidet mindig elő tudod venni, és azokat már nem kell felvinni, csak átírni a beletett mennyiségeket, mert kb mindig ugyanúgy készíted mondjuk a kelkáposzta főzeléket.
Kérdezz ha valami nem világos....sok sikert :)

1 évé
#7463
babucy88
Sziasztok!Én történetem 4 hónapja szültem sajnos 20kg felpattant :(10 lement de a többi rajtam van előtte sem voltam sovány így szeretnék kb 15 kgt leadni!159cm vagyok és 69 kg!Vettem futópadot sulyzópadot haspadot :_) használom is annak a segítségével fogytam de egy edzésterv kellene mert nagyon össze vagyok zavarodva nem tudom miből mennyit és hogyan.Neten nézegetek videókat de még mindig nem érzem magam így jól .Esetleg valakinek lenne ötlete?

1 évé
#7461
feketeinci 1 3
reply to Etelka73's post #7458
Az ég óvjon attól, hogy edzés ügyben én adjak tanácsot :)
Azt majd a fiatalabbak, ha már látsz valamit abból, hogy mi hogy alakul.
Nem is tudom mit lehetne erre mondani? Senki nem ismer, nem tudjuk hány éves vagy, hány kiló, mennyit akarsz fogyni....és még sorolhatnám.
Ha Norbiról beszéltél, ismerjük, van akinek bejön, van akinek nem, nincs ezzel semmi gond. Lányomék is ezen a héten hagyták abba a rendelést, megunták.

Ha visszahíztál pár kilót, az nem jelenti azt, hogy zsírt szedtél fel. Ehhez azért tudni kéne a méreteidet is, amit a főoldalon javaslok kitölteni.
Itt később meg tudod nézni, hogy ha esetleg a kilók nem változnak, de a körméretek igen, akkor mi is történik benned.
A visszahízás sajnos a BMR alatti evés egyik tünete, de ennyiből azért nem szeretnék pálcát törni feletted. Hisz éppen én is visszahíztam egy kicsit (szégyen ide vagy oda), én meg a cigiről szoktam le, és ezzel küzdök most.

Ne legyen ciki hogy milyen diétákat csináltál végig, itt meg szoktuk beszélni hogy ki milyen hülyeségre volt képes a cél érdekében, még egyszer nem követünk el ilyesmit és kész. Nincs lelkiismeretfurdalás ha valamiért többet eszel....majd másnap betartod. Nem korbácsoljuk magunkat ha valami kilengés éppen beesett, ilyen az élet :)

De olvasd el a két hozzászólást, olvasd el majd többször is, egy olvasás nem elég!
Nagyon sokan úgy gondoljuk, hogy a fogyás 70%-ban múlik a helyes étrenden, és csak 30%-ban a mozgáson. Ezt pedig tanulni kell, mert valószínűleg otthonról nem hoztuk ezt a tudást, mert akkor nem lennénk itt.

A BMR-ed fölött legyen a napi kereted! Ez nagyon fontos!
A másik pedig hogy ismerd meg az oldalt! Olvasd, nézelődj, rengeteg az információ! Például a főoldalon állítsd a 3 csíknál (fehérje,CH,zsír) ahol a fejek vannak, a keretedet fogyókúrásra.

1 évé
#7460
bmati 405
reply to Csabi76's post #7455
Ha túl hosszúnak érzed a 30 mp-et, mert nem tudod beosztani úgy az erődet, akkor inkább kezdj kevesebbel, mondjuk 10 mp-cel. A pihenő szakasz hosszát is rövidítheted 110 mp-re, 80 mp-re vagy 50 mp-re attól függően, hogy mennyi idő kell, hogy visszaessen a pulzusod.
Okostelefont én nem szoktam futni vinni, egy sima stopper is megteszi. A távot meg utólag itt számolom ki:
http://www.futoterkep.hu/futas/uj/
10 m-es pontossága van, mint egy sima túra GPS-nek.

1 évé
#7459
bmati 405
reply to betti961's post #7448
El fog indulni 3-4 hét után, mert eddig nem ettél eleget.
Helyi zsírégetés nincs, szóval mindenhová edzeni kellene (mell, hát, váll, has, derék, comb, vádli, felkar, alkar, stb.)
Javaslom nézd meg ezt a videót (nem én csináltam, de összefoglalja a lényeget):
https://www.youtube.com/watch?v=r0Kaw4OTtyI

1 évé
#7457
feketeinci 1 3
reply to Etelka73's post #7456
Üdv a Bázison!
Felemeli a keretedet, mert csak egy gép...hogy azt a kalóriát amit ledolgoztál akarod-e leenni, majd Te eldöntöd. A lesportolt kalóriáknak csak a 60-70%-át edd le akkor ha így döntesz, mert az oldal becslése a ledolgozott kalóriákkal kapcsolatosan nagyon túlzó.

De rengeteg olvasni valód van, ha jól akarod csinálni.
Olvasd el a Kötetlen csevegés topikban a 6932 és 6933 hsz-t, ott nagyon sok dolog van felsorolva, amire oda kell figyelni.
A leggyakoribb hiba az a BMR alatti keret, aki BMR alatt eszik, előbb-utóbb stagnálni fog, és visszaszedheti amit leadott. Ez szokott az első kérdés lenni, ezért hívom fel a figyelmedet.

Olvasd az oldal információit is, ott van leírva pl. hogy hogyan vidd fel a saját receptjeidet, és még sok egyéb amire szükséged lesz.

Ha kell segítség, kérdezz, valaki biztos válaszol. Sok sikert :)

1 évé
#7456
Etelka73
Sziasztok! Új vagyok itt,második napja írom a dolgaimat.Ma beírtam,hogy mit sportoltam ,erre fölemelte a kalóriabevitelemet.Most akkor tényleg annyival többet meg kell ennem ma??? Mondjuk a zsírt ma túlléptem.Ami gondolom baj,de hát ez van.Holnap jobban figyelek mit eszem ebédre,mert azzal szúrtam el.

1 évé
#7455
Csabi76
reply to bmati's post #7441
Köszi a segítséget! Lehet akkor olyan tempót választok amit bírok 30 másodpercig és a 2:30-as pihentető szakasz hosszát fokozatosan csökkentem majd.
Vannak ilyen ügyes kis alkalmazások okostelefonra, azokat használom. Van kifejezetten intervall edzéshez, be lehet állítani hogy jelezze felváltva a szakaszokat. :)
Illetve már tapasztalatból tudom melyik rész hány kilométer ahol futni szoktam de itt időre megy.

1 évé
#7454
betti961
reply to feketeinci's post #7451
Köszönöm segítséged! :)

1 évé
#7451
feketeinci 1 3
reply to betti961's post #7448
Ezt találtam neked:
http://www.lifetilt.hu/blog/2015/08/edzesanatomia-has-izom-a-gyakorlatok/

De a legfontosabb a pontos diéta :)

1 évé
#7449
feketeinci 1 3
reply to betti961's post #7447
Bmati szépen leírta neked a 7442 hsz.-ben hogy mit és hogyan kellene mozogni.
Szóval még suliba jársz?
Akkor nagyon fiatal vagy, nem tudok jobbat ajánlani, mint hogy állítsd be jól a keretedet, és edd is le.

Olvasgasd az oldalt, a főmenüben is sok okosság van, meg a fórumon is érdemes nézelődni, nehogy megint belefuss valami olyan butaságba, mint a 800 kalóriás keret.

1 évé
#7448
betti961
reply to bmati's post #7442
De ha normálisan eszek, ugye tuti elindul a fogyás?

Hasizom, comb, fenék, gyakorlatokat szoktam csinálni. Mit lehetne még akkor?
A hasamból szeretnék leadni picit, hogy lapos legyen. :)

1 évé
#7447
betti961
reply to feketeinci's post #7439
Igen a 20 perceseket csinálom, meg van egy 40 percese azt is szoktam!
Iskolába járok még így kondiba járni nincs időm, ezért kezdtem el Rubint Rékát meg a biciklizést, mert az itthon is megy. :D

1 évé
#7446
bmati 405
reply to pepike9's post #7443
Szia!
Shaun T-jét intenzív kardiónak beírhatod, de csak az edzéssel töltött idő kb. 70%-t írd be. A power plate pedig attól függ, hogy milyen intenzíven csinálod.

2 évé
#7445
pepike9 397
reply to teper's post #7444
Köszi :)

2 évé
#7444
teper
reply to pepike9's post #7443
Szia,
300Kcal.
Még én is új vagyok, így segíteni nem igen fogok tudni, de csodálattal nézem és olvasgatom, hogy mik vannak.

2 évé
#7443
pepike9 397
Sziasztok.
Én új vagyok itt és a segítségeteket kérném.A tesmozgásnál nem találom a power plate-t és Shaun T-nek van az insanity könnyebb változata a Focus T25.Mennyi kalóriát égethetnek el ezek a sportok?Köszönöm ha tudtok segíteni.

2 évé
#7442
bmati 405
reply to betti961's post #7437
Szia!
3-4 hétig is el fog tartani, mire újra fogyni kezdesz, mert eddig éheztél.
A mozgáshoz annyit, hogy 2 naponta végezz felsőtest/alsótest erősítő edzéseket(egyik héten felsőtest-alsótest-felsőtest, másik héten alsótest-felsőtest-alsótest napok legyenek), a köztes napokon pedig biciklizz regeneráló vagy zsírégető zónában (a maximális pulzusod 50-60% vagy 60-70% között legyen a pulzusod). 1 pihenőnap pedig erősen ajánlott egy héten.

2 évé
#7441
bmati 405
reply to Csabi76's post #7436
A gyors részhez olyan tempót válassz, amit végig bírsz tartani. Ott van még az is, hogy min.4 kör lesz, szóval a 4. körben is bírnod kellene azt, amit az elsőben elkezdtél.
Ha maximumra akarsz gyorsítani, akkor jobban jársz egy 10 mp kemény szakasz, 50 mp-es pihenő szakaszú felosztással, ebből min. 4 kör, de ez már HIIT edzés.
Futást én itt mértem (aszfalton futottam sokat):
http://www.futoterkep.hu/futas/uj/
Az időt mértem stopperrel, a táv meg így adott volt és úgy számoltam átlagsebességet.

2 évé
#7440
Csabi76
reply to feketeinci's post #7439
Ha a szervezet hozzászokik egy mozgáshoz akkor gazdaságosabban tudja ugyanazt elvégezni de az erős túlzás, hogy ne járna plusz kalória égetéssel. Még mindig százszor jobb, mindig ugyanazt az edzést csinálni mint semmit se.
Szerintem a kerti munka is éget annyi kalóriát mint egy lightos-abb aerob edzés, főleg hogy azt akár 3-4 órát is csinálja az ember. ;-)

2 évé
#7439
feketeinci 1 3
reply to betti961's post #7437
Tudod...nem vagyok egy torna guru :(
Én úgy adtam le 35kg-ot, hogy tudatos torna nem volt benne, csak a hét végi kerti munka, de nekem volt is miből.
A 800 nagyon gáz lehetett, jól kicsesztél magaddal.

Csak itt olvastam a többiektől, hogy nem érdemes mindig ugyanazt a mozgást végezni, mert beépül a kalóriafogyasztásba, hozzászoksz.
Mindegy hogy egy nap, vagy külön nap, ha mindig ugyanazt csinálod - egy idő után megszokod, és megcsinálod plusz égetés nélkül, így nem csinálsz semmit, csak elfáradsz.
A bicikli tuti napi rutin lesz ha minden nap tekersz.
Heti 2 alkalomnál én nem tekernék többet.

Rékának vannak 20 percesei. Azt csinálod? Mert azok más-más izomcsoportot mozgatnak meg, ha nem darálod le felületesen minden nap őket, jó lehet, de inkább válts egy kicsit. Kell a változatosság, mert a tornába is bele lehet szokni.
Fitnessblender? Próbáld ki, vagy keress mást...például:

http://www.lifetilt.hu/blog/2015/03/edzes-anatomia-vall-izom/

2 évé
#7437
betti961
reply to feketeinci's post #7435
De 4 kg-ot fogytam már ezzel a módszerrel, viszont beállt a stagnálás.
Kb 800 kcal-t ettem, valószínű ezért.
Ezért próbálkozok most a sporttal és a több kajával, nagyon remélem így már minden rendben fog menni.
55,5kg-ról már 57kg-ra híztam mióta 1300-1400kcal-t eszek.
Kezd fogyni a türelmem...

Akkor ne csináljam a biciklizést és a tornát is egy nap? Felváltva jobb lenne szerinted?

2 évé
#7436
Csabi76
reply to bmati's post #7433
Rendben. 2.5-3 km volt a bemelegítő 11km/h. 30 s az intenzívebb, ebben a részben felgyorsítottam max.-ra 21 km/h, persze ezt nem tudtam tartani végig de mindig kipréseltem amit tudtam. (A sebesség értékeket az okostelo alkalmazás mérte, nem biztos hogy pontos.) A pihentető rész 2:30 volt. Ebből a ciklusból csináltam nyolcat, plusz a levezetés. Majd menet közben alakul. Köszönöm még egyszer!

2 évé
#7435
feketeinci 1 3
reply to betti961's post #7434
Szia!
Az attól függ mennyit eszel mellette.
Ha valóban betartod a kalóriakeretedet (BMR+100) akkor nagyon valószínű :)

Kicsit később azt is meglátod mennyit ehetsz le a sportból, azt hozzácsapod és kész.
De pontosan számolj! Ne legyen "adag", "kanál"....meg ilyesmi mértékegység a kajáidon. Emellett pedig mindig legyen elpárolgás az ételeidben, mert nagyon sok a pontatlan recept!
Saját recepttel érdemes dolgozni, az információ fülön mindent megtalálsz.

Ja! Még valami erről a sportos beírásról. Ha minden nap biciklizel 1 órát, és minden nap ugyanúgy tornázol bármennyit, beépül a rutinodba, nem érsz el vele semmit.
A portnak kicsit változatosabbnak kell lenni, de az elején pár hétig ne számolj a lesportolt kalóriákkal, de olvasd a fórumot. Meg fogod látni mit kellene tornázni és mennyit, de addig is beindul a fogyás.

Most látom....53 napja velünk vagy? Még nem indult meg? Vagy nem vagy elégedett? Vagy bizonytalan vagy abban hogy jól csinálod?
Csak a kalória számolással nem fogytál?

2 évé
#7434
betti961
Sziasztok!
Napi 1 óra biciklizés (kb 20 km) + 40- 60 perc Rubint Rékával fogok tudni fogyni? persze kalóriákat betartva. :D

2 évé
#7433
bmati 405
reply to Csabi76's post #7432
Nem kell ilyeneken lovagolni. Az intervallumnál is csak annyit írsz be, hogy futás (átlagsebességeddel) ideje és az ahhoz tartozó érték, ha nincs normális pulzusmérőd.
Én úgy csinálnám az intervallumozást, hogy 2-3 km bemelegítő "futás" (9-10 km/h-s tempó) után közvetlenül intervallum futás, aminél kezdésnek mehet 30 mp intenzívebb futás (mondjuk 13-14 km/h-val), majd 90 mp pihenő szakasz (8-9 km/h-val), ebből mondjuk 4-5-kör, ezután közvetlenül 1-2 km levezető "futás" (szintén 9-10 km/h-s tempóban). Így a kalóriaégetés mozgás közben is megfelelően hosszú és még ott lesz az utózsírégető hatás pár órán át.
Ha könnyűnek érzed a futást, akkor lehet növelni a gyors szakaszban a sebességet, később a lassabban is, majd csökkenteni a lassú rész idejét. Előbb-utóbb eljut az ember arra a szintre, hogy a gyors résznél sprintelni fog (ekkor már HIIT edzés lesz, mert tuti felszalad a pulzusod anaerobba), a lassú rész pedig normál futás lesz (12 km/h-s sebesség).
Minél keményebb az intervallum edzésed, annál inkább hosszabb lesz az utózsírégető hatás. Egy sima aerob edzésnél ez 1-4 óra, egy sima intervallumnál 6-12 óra, egy HIIT-nél 12-24 óra is lehet.

2 évé
#7432
Csabi76
reply to bmati's post #7431
Köszönöm.
Estleg arra van valami módszer, hogy kikalkulájam, a 12-13 km-es 11-12km/h kb. mennyi intervall tudná kiváltani kalória égetés szempontjából? Teszem azt 30-2:30 as szakaszok esetén 8-10 ismétlés.
Lehet ez nem ilyen egyszerü de hozzávetőleg lehet valamit tudni erről?

2 évé
#7431
bmati 405
reply to Csabi76's post #7430
Próbáld úgy csinálni, hogy az egyik hét elejére, a másik hét végére essen (a kettő között legyen 4 nap, amikor még más edzéseket is csinálsz), a következő hétre pedig úgy legyen a 3 nap különbség, hogy 1 nap teljes pihenő, amikor semmit sem csinálsz.

2 évé
#7430
Csabi76
reply to bmati's post #7429
Köszönöm a választ! Azért ne menjen a pihenés rovására.;)
Azt hiszem heti két futást intervall módba fogok, aztán menet közben majd meglátom! :)

2 évé
#7429
bmati 405
reply to Csabi76's post #7426
Az intervallum edzés egy fajtája a HIIT, ami a magas intenzitású intervallum edzésnek az angol rövidítése. Ez a legkeményebb intervallum típus. Itt a dolgozó résznél a pulzusod az anaerob tartományban van (a maximális pulzusod 80%-a felett), a pihenő részekben pedig nem esik le 60% alá. Több fajtájú HIIT edzés létezik, a most legdivatosabb a Tabata edzés. Ennek a lényege, hogy 20 mp-en keresztül kemény munka folyik, majd 10 mp pihenőidő és ez ismétlődik 8-szor, így adva egy 4 perces kört. Ebből teljes erőbedobással 1-2 kör elég szokott lenni. Ha nem teljes erőbedobással csinálod, de azért még a pulzustartományba beleférsz, akkor akár 4-5 kört is végre lehet hajtani belőle. Előtte kötelező az alapos bemelegítés és utána kötelező a nyújtás! Ha képes vagy 12 km-t futni egy óra alatt, akkor nyugodtan elkezdheted, egyébként ha csak 10 km-t, akkor maradj az elején a sima intervallum edzéseknél (egyébként a magas intenzitáson kívül létezik még közepes és alacsony intenzitású intervallum edzés is).
A Tabatán kívül létezik még a Peter Coe (ezt főleg futók használják; ennek a lényege, hogy 200 m-t sprintelsz, majd fél percet lassan kocogsz, ebből 4-12 kört), a Gibala (ennek lényege, hogy 60 mp munka rész, majd 75 mp pihenő rész és ezeket 8-12-szer ismételve) és végül a Timmons (ezt főleg bicikliseknél használják; lényege, hogy 2 percet tekersz közepes tempóban, majd 20 mp maximális erőkifejtés, ebből min. 3 kör).
Heti 3-nál többször ne végezz intervallum edzést, ha HIIT-et fogsz végezni, akkor heti 1-2 alkalom (plusz 1 alkalommal fogsz tudni lábazni). 30 kg nem nagy súly guggolásnál, én amikor súllyal guggoltam, akkor 135 kg-nál hagytam abba. Ha csak annyi súlyod van, akkor jobban jársz, ha megtanulod az egylábas guggolást, az majdnem olyan hatékony, mintha a testsúlyoddal guggolnál.
Egyébként én is futottam (nálam 30 km a leghosszabb táv, amit teljesítettem) és azt tanácsolom, hogyha izomtömeget akarsz szerezni/megőrizni, akkor heti 1 alkalomnál többet ne fuss 60-90 perc felett, mert ott szinte biztos az izomvesztés. Ha mégis végezni szeretnéd, akkor 60 perc felett lehet nyomni aminosavakat izotóniás itallal.
Ha a combodat megfelelően terheled, az kihat a többi izomcsoport növekedésére is.
Eléggé fáradt vagyok, ha kihagytam valamit, akkor majd pótolom. :)

2 évé
#7428
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7427
Ha az állad a rúd fölé ment, akkor az. :)
Egyébként gratulálok, lassan ráérzel a technikára. :)

2 évé
#7427
EmokeBlanka 1 3
Nem szeretnék menőzni vagy ilyesmi, de teljes eufória van, meg minden: összejött az első, nem egy hanem kettő egymásutáni huzim! :) Persze, befele néző tenyér és szűk fogás, meg a másodiknál elől kicsit a lábbal rásegitettem (azaz nem hátul volt összekulcsolva, hanem picit előrevittem), de akkor is. Ez már az, igaz? :) Valójában mindegy, hogy mi ez, én már ennek is örülök nagyon! :) Pezsgőbontás meg miegymás :)

2 évé
#7426
Csabi76
reply to bmati's post #7425
Mi a különbség a HIIT és intervallum között? Az intenzív és pihenős időtartama hossza?
Tudom, hogy nem kezdőknek való. Tudom, hogy nem lehet csak úgy belecsapni ebbe. Kb. két éve futok rendszeresen, másfél éve 10 km feletti távokat. Többször is futottam már 20 km-t. A heti rutin 3X12-13km, az utóbbi 2-3 hónapban szoktam belenyomni sprinteket, csak úgy érzésre. Hátha pörgeti az anyagcserét, illetve hátha jelent valamit növekedés hormon termelés be és izom megtartás/növekedés szempontjából a combomon. Ugyanis nehezen tudok rá súlyzós edzést csinálni. Otthon szoktam súlyzozni. Van egy 30 kg-os súlyzom, sokk féle tárcsával, variálható. Ezzel szoktam guggolni de kevés szerintem. Újabban azon aggyalok, hogy a heti három súlyzós edzésből az egyik, egy nagyobb íntenzítású köredzés lenne, ennek egyik eleme lenne a gugolás súllyal és más saját testsúlyos gyakorlatok.

Kíváncsian várom este! :)

2 évé
#7425
bmati 405
reply to Csabi76's post #7424
Szia!
Ha időhiányban vagy, akkor az intervallum mindenképpen jobb lesz. Ha majd állsz olyan szinten, akkor a HIIT edzésekre kellene ráállnod heti 1-2 alkalommal, viszont ez nem kezdő technika! Másik hátránya, hogy másnap a lábizmokra nem fogsz tudni edzeni, sem előtte való nap. :)
A 20 perces közepes intenzitású intervallum edzések kalóriaégetés szempontjából kb. megfelelnek a 60-70 perces állandó intenzitású edzéseknek.
Most sietek el, de este írok egy részletesebb választ, amiben konkrét variációkat is írok, de nem lesz rövid. :)

2 évé
#7424
Csabi76
reply to bmati's post #7422
Szia Bmati!
Látom otthon vagy a témában. Van tapasztalatod intervallum edzéssel kapcsolatban? Igaz, hogy egy 20 perces intervall jobb zsírégető mint egy 60-70 perces kardió?
Hetente háromszor szoktam 70 percet futni de gondoltam, hogy abból kettőt kiváltanák intervallra. Részben idő takarékosságból, részben izom megtartás miatt. A félelmem, hogy mivel kevesebb kalóriát égettek vele sok lesz a napi bevitt kalóriám. Tudom, utóégető hatás de valahogy mégis... Azért kérdem, hogy van-e tapasztalatod vele?
Nem vagyok túlsúlyos csak szeretnék szálkásabb lenni.
Tegnap próbáltam először, bemelegítésnek lightos 8 km-t kocogtam, aztán fél perc intenzív futtás(toltam ahogy tudtam) aztán 2:50 lassú tempó( ez is gyorsabb volt mint a bemelegítő szakasz). Hétszer ismételtem meg. Így az összes kilométer meg volt a bemelegítéssel együtt.
Persze ez csak próba volt, kompromisszummal. A bemelegítő szakasz nem lesz ilyen hosszú ha menni fog mondjuk 1 perc intenzív +2 perc lassú, 8 ismétléssel.
A másik kérdésem ezzel kapcsolatban lenne. Mik lehetnek az ideális arányok, ahhol egy 20-25 perces intervall kiválthatja a hosszú kardiót, zsírégetés szempontjából?
Köszi a választ!

2 évé
#7423
Felicia74
reply to bmati's post #7422
Nagyon köszönöm! Ki fogom próbálni!

2 évé
#7422
bmati 405
reply to Felicia74's post #7421
Szia!
Otthon végezhető edzések:
https://www.fitnessblender.com/videos?time_min=&time_max=&cal_min=&cal_max=
Ha bepipálod a low impact-et, akkor nincs benne dinamikus gyakorlat, ha a no equipment-et, akkor semmilyen eszköz nem kell hozzá. A strength training-et érdemes még bepipálni, az az erősítés.
További erősítéshez ott vannak a fegyencedzés gyakorlatai. Annál csak egy hely kell, ahol tudsz húzódzkodni. A térd erősítésére a legjobb a progresszív guggolás. Guggoláshoz progresszivitást a lenti linken találsz a mesterhatos menüpont guggolás almenüjében (az 1. szint a legkönnyebb, a 10. szint a legnehezebb gyakorlat; ismétlésszámok ott vannak, hogy mikor lehet szintet lépni):
http://fegyencnaplo.atw.hu/
Ha a fegyencedzéssel szeretnél erősíteni, akkor a mesterhatos menüpont 4 pontjával kellene foglalkozni (guggolás, lábemelés, fekvőtámasz, húzódzkodás). Ezekből 2 gyakorlatot kell választani egy napra és kétnaponta lehet végezni a másik 2 gyakorlattal váltva. Sorozat- és ismétlésszámok az egyes szinteknél taglalva vannak.
Sok sikert! :)

2 évé
#7421
Felicia74
Sziasztok! Én tavaly májusban kezdtem életmódváltásba, és azóta 16 kiló ment le. 85 voltam, most 69. Ez köszönhető a Kalóriabázisnak :) és Norbinak. :)
Először a duci tornával kezdtem, majd egy idő után áttértem az Aerobzonára, (amit most is csinálok néha). Váltogatva a Pesuth Ritás kickboxszal, és a napi 3 km gyors gyaloglással.
Tudtok ajánlani valami más mozgást, amit lehetőleg nem edzőteremben kell csinálni, és a térdeim se mennek tropára? Köszi előre is! :)

2 évé
#7420
Bojtika 8
Ám csodálom, ámde nem szeretem... :D Azaz nem támad ingerem kipróbálni. Van még pár ilyen sport... :D

2 évé
#7419
Csabi76
reply to Bojtika's post #7418
:-D
A hölgy 2015 street workout világbajnoka.
Fantasztikus sport: https://www.youtube.com/watch?v=VIE76jU8qrw

2 évé
#7418
Bojtika 8
Jaj, még szerencse, hogy nem kötelező! :D

Isten ments, hogy így ugráljak. :D Még kölökköromban sem vonzott az akrobatika. :D

2 évé
#7417
Csabi76
Egy kis motiváció, mit lehet kihozni egy endomorf testalkatból:

https://www.youtube.com/watch?v=hQVwF7L2DNs

https://i.ytimg.com/vi/szU_HQRXPII/maxresdefault.jpg


2 évé
#7416
zkriszt1
reply to Albacomp's post #7411
jajj Istenem... a mobilalkalmazás. Az nagyon kell ám. Végy egy edzőcipőt, aztán fuss. Ha nem bírod állj meg. Ha megint megy, indulj... ilyen egyszerű ez. Ja igen. Az orrodon vedd a levegőt.

2 évé
#7415
bmati 405
reply to magnesasszony's post #7413
Szia!
Súlyzózás előtt jól melegíts be (körzések, gimnasztikai gyakorlatok). A kardió részbe tehetsz 5-10 perc tempós gyaloglást (de ez még a bemelegítés része legyen, ezután adott testrészre való edzésnél adott gyakorlattal kis súllyal 10-15 ismétlés 2 sorozattal). Utána mehet egy kemény súlyzós edzés. Közvetlenül súlyzózás után mehet a tempós séta min. 30 percben, így már pár perc után beindul a zsírégetés (ha zsírégető zónában maradsz). Végül min. 3 perc nyújtás a megdolgoztatott izmoknak. Arra ügyelj, hogy ez minden ne legyen több 90 percnél. Egyébként pedig én külön napokon végezném a tempós sétát, mert úgy hasznosabb kalóriaégetés szempontjából (heti 3 súlyzós edzés /2 naponta/ és heti 3 tempós sétás nap/a köztes napokon/, 1 nap pedig pihenő). Ha mindenképpen egy napon akarod letudni a kettőt, akkor reggel-este végezd ezeket (általában reggelre szokták tenni a gyaloglást, estére a súlyzós edzést), viszont edzés előtt lassú felszívódású szénhidrátot (edzés előtt 1-2 órával), némi fehérjével vigyél be, edzés után pedig gyors felszívódású CH-t és fehérjét 1 órán belül.

2 évé
#7414
teper
reply to magnesasszony's post #7413
Szia,
pedig érdemes lenne, de a véleményem ezzel kapcsolatban az elolvasott irodalmakkal és a tapasztaltakkal összhangban valóban az, hogy célszerűbb előbb súlyzózni és utána kardiózni, ezeket ráadásul időben is tök jó lenne eltolni. De ha máshogy nem nem jönne össze, akkor az extrém eset az lenne, hogy csináld bárhogy, mert ez is sokkal jobb mint a semmi, vagyis az is akár okés ahogy Te csinálod.

Szerintem teljesen normális, hogy az eleje viszonylag "sza rosszul megy", ezzel én is így vagyok. Na de milyen klassz a vége, amikor azt érzed, hogy igen, ezt is megcsináltam, ezzel is megvagyok. Korral, nemmel függően gyorsabban, illetve lassabban indulnak el a hormonok. Szerintem az sem baj, ha lassan kezdesz. Nekem is a végén jönnek és élénkülnek fel a megfelelő szerotonin és adrenalin hormonok.

Vagyis nem tudhatod, így pár hétre próbáld ki fordítva is, még jó is lehet.

Update: elolvastalak még1x, és nem értem. Vagy rosszul gyalogolsz vagy rosszul erősítesz, esetleg mindkettőt nem jól. A megfelelő erősítés üteme 2-1-2-1, mondjuk, vagy akár ennél még lassabb, de a pörgős gyaloglás az ennél sokkal gyorsabb.

Amikor pl. csak hazagyaloglok (30-40 perc, útvonal függően), már legfeljebb csak 20-30 perces HITT edzést szoktam tartani utána, de amikor max. 70 perces erősítős edzéssel nyitok, olyankor utána még simán leszoktam verni a formákat, és még lazán elbohóckodom ezzel-azzal, szóval nem értelek :)

2 évé
#7413
magnesasszony
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni valamit.
Úgy szoktam mozogni, hogy 35-40 percet tempósan gyaloglok, aztán súlyzózok még.
Valaki azt mondta nekem, hogy kezdjem a súlyzózással es aztán gyalogoljak.
Nagyon rossz, ahogy én csinálom?
Az elején tök lusta szoktam lenni, aztán felpörgök.
Nem hiszem, hogy jól esne a súlyzózással kezdenem.
Mi a véleményetek?

2 évé
#7412
Koci
reply to Albacomp's post #7411
Nem tudok ilyet ajánlani :-( Viszont sokat futok, hátha tudok segíteni. Első körben az általános egészségi állapotod kell "felmérni". Ha nincs semmilyen gond (mozgásszervi, érrendszeri, stb.), akkor kezdődhet a munka. Nézz ki egy számodra szimpatikus helyet, ahol futni fogsz, endomondoval le tudod mérni az 5 km-t. Mérd le gyalogolva, első edzésnek jó lesz egy erős, tempós gyaloglás. Utána kezdj el úgy kocogni, hogy nézz ki egy tőled, kb. 4-500 méterre lévő fát/villanyoszlopot/bármit, hogy odáig kocogj, majd innen gyalogolj 2 percet (ezt tudod nézni az órádon), majd ismét kocogás-ismét gyaloglás. Nem annyira bonyolult. A lényeg, hogy ha nagyon kapkodod a levegőt, akkor válts gyaloglásra, ne hagyd, hogy elszálljon a pulzusod. Amikor ez már megy kényelmesen, akkor lehet kb. 10-15%-kal emelni a távot, majd csökkenteni a gyaloglás idejét .... aztán egyszer csak úgy fogod érezni, hogy nem muszáj belegyalogolnod. Hetente 3x fuss, ne többször. A cipőd legyen ehhez megfelelő, a többi cucc nem számít, de a cipő nagyon fontos (ha esetleg most veszel, egy számmal legyen nagyobb a méret, mint az utcai cipőd).

2 évé
#7411
Albacomp
Sziasztok!
Leginkább egészségmegőrzés céljából és hogy bizonyítsak magamnak, szeretnék képessé válni arra, hogy lefussak 5 km-t. Erre találtam is egy nagyon jó(nak tűnő) 6 hetes edzésprogramot. Keresnék olyan mobilalkalmazást, amibe betáplálhatnám a programom, illetve jelezne nekem az előre megadott időnként, hogy most futás vagy erős séta jön. A runkeeper-t letöltöttem, de nem találom, hogy hol tudnám beállítani. Tudna esetleg valaki segíteni?
Köszönöm :)

2 évé
#7410
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7409
Újfent nagyon köszönöm a javaslatokat!
Ha valamikor, esetleg, netalán, véletlenül, hátha összejön az a bizonyos egy teljes és szép, majd virtuális örömtáncot fogok itt lejteni! :)

2 évé
#7409
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7408
A rudat mindenképpen erőltetném, ha amúgy is azon akarsz húzódzkodni. Ha gyűrűn, akkor maradhat a trx. Egyébként trx-en könnyebb a gyakorlat, mert úgy szabadabb a gyakorlat, mintha rúdon végeznéd.
Ha lapockára akarsz fókuszálni, akkor itt egy gyakorlat (ezt úgy hívják, hogy könyöknyomás):
Feküdj a földre. A karod a törzsed mellett legyen, a könyököd alá érdemes valami puhább dolgot tenni. Az alkarod az égnek álljon. Kezdd el a könyöködet a földbe nyomni egészen addig, amíg a tested el nem emelkedik a földtől. Kezdőknél ez annyit takar, hogy a könyököd és a feneked érintkezik a talajjal, amikor kinyomod magad. Aztán ott van az, amikor már a lábad fel van húzva és úgy nyomod a könyököd, ilyenkor a talpad is érintkezik a földdel. Haladó az, amikor teljesen egyenes nyújtott lábbal vagy és csak a könyököd és a sarkad érintkezik a talajjal. Nyomás közben próbálj meg minél magasabbra emelkedni (az elején 1-2 cm is kihívás lesz). :)
A felső pozícióban tartsd meg magad min. 1 mp-re. Lassan végezd a gyakorlatot. Ez egyébként akkor jön jól, ha mondjuk izomsérülés van a karodban vagy nem akarod túlerőltetni, de a hát izmait karban akarod tartani, illetve csak a hátizmot szeretnéd fejleszteni. Ezt a gyakorlatot kiegészítésképpen végezd 2x5-10 elég belőle.
Van még egy gyakorlat, de ehhez kell egy stabil (nem túl vastag) oszlop. Állj szembe vele, fogd meg mellmagasságban úgy, hogy az egyik kezed a másik kezed felett legyen és szinte hozzáérjen a melled. Kezdd el ellentétes irányba húzni a karjaidat. A feszítést tartsd meg min. 5 mp-re, de minél nagyobb erőt fejts ki. Ez segít aktivizálni a hátizmokat és fogod érezni az izomrostokat egy idő után és tudni fogod, hogy húzódzkodás közben mire kell fókuszálni. Ezt is hasonlóan végezheted, mint az előzőt.
Csak az egyik gyakorlatot végezd kiegészítésképpen, ha nem akarod túlterhelni magad.
A lógást úgy teszteld, hogy legyen egy hangos óra a közelben vagy szembe veled és nézd a másodperceket, mert ha magadban számolsz az eléggé csalóka, mert a végén már 1 mp is nagyon hosszúnak tűnik. :)

2 évé
#7408
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7407
Nagyon szépen köszönöm a leirást! Mintha újból lelkes lennék a projektre, pedig már kezdtem elásni. Köszönöm Nektek! :)

A lógás letesztelve (a reggeli csak saccolás volt) van az 45 mississippi is :)

A pozitiv szakasz rávezetőit is beiktatom, a negativ az megy szépen lassan, de lehet ez adna egy kis löketet. A himbálózásnál az van, hogy a felugrás lendülete sokáig tart, persze várok fent, mig enyhűl de még tartalékolom az erőm, hogy lassan tudjak lemenni.

A vizszintest végezhetem pl. trx-el is? vagy legyen jobb a rúd?
Ezen a ping-pong labda érzésen még nagyon kell dolgoznom, de hátha megérzem majd :)

Szóval, köszönöm szépen, és mindig szivesen olvaslak ;)

2 évé
#7407
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7404
Az még elég gyenge. Lógásnál nem árt, ha min. 30-40 mp megvan két kézzel.
A bicska húzódzkodás (amikor oldalról L alakban van a tested, a sarkad a földön vagy valami "állványon" van és kicsit be tud szállni a munkába) nagyon jó alapot ad, mindenképpen érdemes azzal és a vízszintes húzással kezdeni (itt a test végig egyenes, ez jobban erősíti a széles hátizmot, mint a kart). A könyöködet ne nyújtsd ki teljesen, egy kis ív maradjon benne. A vízszintes húzásból, ha megy min. 3x20 (ajánlatos a 3x30), akkor érdemes váltani a bicskára (abból is érdemes min. 3x20-at csinálni), azután már 1-2 teljes húzódzkodás fog menni.
Ha himbálózol, akkor az a lendület miatt van (nem végzed elég lassan a gyakorlatot vagy szabálytalan a végrehajtás).
Az alapozó gyakorlatokat mindenképpen lassan csináld, min. 4, de inkább 6 mp legyen egy ismétlés és egyenletesen (60 bpm-es metronómra vagy óra kattogásra érdemes csinálni), ne lendületből. A negatív szakasz egyébként mindig könnyebb, mint a pozitív. Kezdj vállszéles vagy picit szélesebb pozícióban, hogy kb. egyenlő módon erősítse a hátad és a karod; a gyakorlatot pedig felső fogással végezd (azaz a tenyered elfelé nézzen tőled). Így az alkarod is jobban be tud szállni a munkába (viszont kevésbé dolgozik a bicepsz) és azt is erősíti (alsó fogásnál ez kevésbé valósul meg). Amikor húzod magad felfelé, akkor gondolj arra, mintha egy ping-pong labdát akarnál a lapockáddal összepréselni, a vállaidat pedig nyomd lefele (tehát maradjon feszes), húzás közben pedig úgy kellene érezni, mintha nyomnád magad lefelé a tenyereddel. Az állad mindig érjen a rúd fölé és próbáld a kulcscsontodhoz húzni a rudat (vízszintes húzásnál érintse a melledet). Ezeknél a rávezető gyakorlatoknál megtanulod a pozitív szakaszt, így már könnyebb lesz elindítani a mozgást. Csak a negatív szakaszt nem szabad gyakorolni!
Minél szűkebben csinálod a húzódzkodást, annál inkább a kar dolgozik, minél szélesebben, annál inkább a hátizmok. A széles hátizom gyorsabban erősödik, mint a kar izmai és jóval nagyobb terhet is bírnak el. Ha túl szűken végzed a gyakorlatot, akkor a hátizom kevésbé fog erősödni, ha túl szélesen, akkor a karod nem lesz elég erős a gyakorlatokhoz.
Ha heti 2-3 alkalommal is végzel húzódzkodás, akkor nem érdemes külön lógással is edzeni. Ha heti 1 alkalommal végzed, akkor 2-3 nappal a hát napod után érdemes egy kicsit lógni (de itt se legyen teljesen nyújtva a kar, legyen egy kis ív benne és maradjon feszes a vállad).
Ha eszembe jut még valami, akkor megírom. :)

2 évé
#7406
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7405
ááá, oké, értem, újból köszönöm! :)

2 évé
#7405
teper
reply to EmokeBlanka's post #7404
Arra gondoltam, igen. De ha akarod, hogy leérjen a lábad, akkor elég lenne rogyasztani, (nem kell magasító (zsámoly)) annyira, hogy a könyököd ne "kattanjon" ki hanem legyen benne egy kis kanyar, állandó izomfeszülés.

2 évé
#7404
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7401
simán lógni tudok, az 1 perc nincs meg, de 20 mp szerintem igen. mi az, hogy a lábaim nem lógnak le a földre, mármint érintik-e a talajt? nem, nem érintik, hátul/elől összekulcsolva mókázom, s így nem ér le.

egy alap kérdés, amit eddig mindig elfelejtettem: lent a kezem teljesen egyenes, azaz a könyököm ki van „kattanva” és úgy kell indítani vagy kicsit behajlítva és úgy indítani?

ezt a sámli/zsámoly dolgot nem értem, a rudat simán álló pozícióból elérem, miért ide kisszék? megjegyzem, így, lábakkal a talajon megy a huzi, de azt is tudom, hogy ez semmi :)

+ a leengedést is egész lassan csinálom (szerintem van 5-6 mp), meg fent is tudom tartani maga egész jó ideig, csak ez a lentről cucc nem jön össze és a himbálózás nem tűnik el, ezért idegesít, mindegy, köszönöm a tanácsokat! :)

2 évé
#7403
EmokeBlanka 1 3
reply to bmati's post #7402
Szia, köszönöm szépen a linket, egész szimpatikus ötletek vannak, és a no para úgyis lassan megy megjegyzést is kösz! :) ;) Csak már kezdek ráunni a lassúságra, stagnálásra, kevésbé ösztönző stratégia :)

2 évé
#7402
bmati 405
reply to EmokeBlanka's post #7398
Szia!
Amit írtál, az a fél húzódzkodás. Persze, hogy ez is ér valamit, mivel ez is egy progresszió. A fegyencedzésben is elég jól ki van fejtve, hogy érdemes haladni a húzódzkodással (egyébként ezzel lehet az egyik leglassabban fejlődni, szóval no para). :)
Itt van még némi segítség, ami nekem sokat segített:
https://www.fitbuilder.hu/cikk/Huzodzkodas-edzesterv-nulla-vagy-akar-az-alatti-szintrol.html

2 évé
#7401
teper
reply to EmokeBlanka's post #7400
(10. semmi, legfeljebb a megszokás és a fogáserősség. Ne hagyd csúszkálni benne a cuccot, hanem fogd meg rendesen. Kétségtelen, hogy nem feltétlenül nőies, de összességében a vonalaidnak jót tesz, és emellett eltörpül ez az apróság.);

9. nem bonyi és nem vagy az;

10-8. ez nem rossz módszer, de amikor akár csak pár percre is felugrasz, akkor fejben is ott kell lenned. Mennyi időt tudsz eltölteni a rúdon lógva? Próbáld ki, hogy, felül jól megmarkolod, és csak úgy lógsz lefele. Remélem, hogy a lábaid nem lógnak le közben a földre. Ebből kellene, a csak sima lógásból vagy 6x1 percet összehozni, hogy közben nem csúsznak le a kezeid. Amikor már nagyon megy ez a móka (1perc plusz), akkor (én pl. nagyon szeretem) próbálj meg még mindig lecsúszás nélkül, előre-hátra lengedezni, a felfelé ágban bele-bele húzni egy kicsit;

6. már eleget lógattad magad fentről-lefele, maradj az alulról-felfele iránynál. Kellene egy kis sámli/zsámoly ami közel sem olyan magas mint egy szék, és onnan próbálnád felfele, 1x, de keményen, lóbázás nélkül. Nem nagyon szűken, hanem egy tenyérnyi szabad helyed legyen a két tenyered között. Szerintem már csak holtpont problémád lehet;

4. minek a program, ha úgysem azt csinálod? Egyébként valahogy így kellene, hogy napi 2-3x is kedvet kapsz hozzá vagy elmész alatta, akkor rápattansz;

2. Ritter Sport? Ez egy olyan szer, aminek ha rabja leszel, akkor eléggé nehéz lejönni róla. Legjobban egy mókuskerékhez hasonlítanám, de tök jó, hogy a 3. pont szerint lövésed sincs róla;

7,5,3,1. az a bizonyos agy-izom kapcsolat, amihez hozzá kell erősödni és érezni, de ez a megfelelően sok gyakorlással, próbálgatással jönni fog.

2 évé
#7400
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7399
1. a derékszögig le dolog sem megy még mint a felvonó, nagyon nem, még mindig himbálózom, de némi fejlődést itt látni vélek, egy ici picit de lehet csak bebeszélem. De tény távolról sem stabil, ez is zavar

2. mi az a ritter sport? :)

3. 163cm/54-55kg (egész jól haladok a ritter ledolgozásával)

4. azt tudom, hogy nem vagyok következetes, amikor rámjön felpattanok csinálok párat, akár egy nap 2x is, majd lehet hogy 2 nap szünet aztán megint. azzal tisztában vagyok, hogy ez az eklektikus hozzáállás nem gyümölcsöző, pedig még programot is ragasztottam a falra :)

5. lentről fel: próbálom, próbáltam de azzal ugyanott vagyok ahol eddig, azaz sehol, egy ici picit mozdulok meg, ami igazából csak az alsó test belendülése lehet

6. köszi a tippeket, letesztelve a lentről fel, de igy nagyon szűken és közvelten alatta sem megy

7. alapvetően én sosem érzem (vagy csak simán béna vagyok érezni de attól még dolgozik) ezt a hát-lapocka izom mozgást...

8. olyat is szoktam néha, hogy széles felsővel felugrom és lassan le, csak úgy l'art pur l'art

9. ááá, bonyi ez az egész, én meg béna hozzá

(10. rúd, súlyzó fogásánál van valami technika? a kezem lassan úgy néz ki mint egy mezőgazdasági szakmunkásé, megkeményedett feltépett bőr, irtó nőies, pedig kenegetem.) :)

2 évé
#7399
teper
reply to EmokeBlanka's post #7398
már hogyne érne valamit, nagyon is sokat. Minden perc, amit az extra (sport)mozgással pepecselsz el, az jó. Bár azt hittem, hogy már régen megetted vacsira és túl vagy rajta. Viszont éppen hogy pont most nem kellene feladni, innen már közel vagy a célhoz. Ha a derékszögig már nem himbálódsz, hanem le-fel mész „csak” derékszögig mint egy felvonó, akkor sokat erősödtél, még egy kis türelem, szorgalom és meglesz ez. Azért erre sokáig ne építs, mert így főleg bicepsz gyakorlat lesz, és ha jól képzelem el a dolgot, akkor a fejed búbja éppen, hogy csak alábukik a rúdszintjénél, és ezért ez még nem hátizomból indított gyakorlat.

Azért építgettem a súlyzós gyakorlatokat a sajáttestsúlyosak köré, mert ez utóbbiak végtelenül őszinték. Ha nehezebb vagyok, akkor értelemszerűen nehezebben is mennek, ha könnyebb vagyok, akkor könnyebben, és olyankor már lehet akár plusz súllyal is nehezíteni. Ha nem jól emlékeznék, akkor kérlek, hogy majd javíts ki: 166cm/53kg vagy. Erre emlékszem, és még arra is, hogy gratuláltam hozzá, és kértelek, hogy próbáld ezt meg is tartani. Ritter Sport hogy van?. Ez idáig minden héten 5-6 alkalommal felpattantál a szerre és óvatosan, de gyötörted a dolgot? Azt próbáltad már, hogy ezzel a heti 5-6 alkalommal 6x1-1,5-et belehúzni. Most már lentről húzzál fennebb :) akárcsak egyet, vagy „csak” derékszögig, de immár alulról. Aztán az majd lesz jobb, csak semmi para.

Úgy emlékszem, hogy vállszéles alsó fogásnál hagytuk abba az írást.? Azt még megpróbálhatod, hogy ugyanezzel a fogással, de egy kicsivel még szűkebben még könnyebb lesz. Így majd még jobban érzed, hogy hátadon, hónalj részen és főleg a lapockáidnál, az izmok a helyükre pattannak és ezzel a „befeszült” érzéssel kellene addig húznod feljebb ameddig megy.

Valahogy az az érzésem túl messze vagy a rúdtól. Ne tartsd el magad tőle, ne félj tőle, hanem úgy szokd meg, hogy az orrod majdnem hozzáérjen a vashoz. Vagyis, amikor most elkezded felfele is a mozgássort, akkor ne előtted legyen a rúd, hanem állj alá, a kezedet ne előre és fel, hanem csak fel keljen nyújtani, és onnan indítsd majd el.

Ha nem menne -de már majdnem megy-, akkor még mindig vannak ötleteim :)

2 évé
#7398
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7388
ha a huzi projektnél olyanokat csinálok, hogy felugrom és nem engedem le teljesen magam csak addig, hogy a könyökömnél, azaz alkar felkar között derékszög legyen (vagy nagyon picit lennébb) és onnan húzom fel magam annyiszor ahányszor birom, az ér vmit? merő kiváncsiságból kérdem, lassan kezdem feladni.

2 évé
#7397
CsudaCsiniLeszek
reply to feketeinci's post #7396
Köszönöm a választ. Úgy döntöttem átlagot fogok számolni 3 oldal adataiból :)

2 évé
#7396
feketeinci 1 3
reply to CsudaCsiniLeszek's post #7394
Szia!

A forrást nem tudom (talán az üzemeltető tudja), de azt tudom, hogy a régiek mindig azt ajánlják, hogy a sport által ledolgozott kalóriák 60%-át ajánlatos figyelembe venni, tehát tudjuk hogy túl van tervezve.
(Legegyszerűbb ha a tornával töltött időt redukáljuk 60%-ra.)

Ebből következik, hogy jól látod amit látsz, nem jók azok a kalóriák.
Mint ahogy nem jók a receptek nagyon nagy része.....stb.

Ezek figyelembevételével azonban nagyszerűen le lehet fogyni ha kicsit odafigyelünk :)

2 évé
#7394
CsudaCsiniLeszek
Sziasztok!
A sportok kcal "égetési" adatai milyen forrásból vannak? Csak mert hatalmas eltéréseket találok más forrásokhoz képest. Nem csak 10-20 kcal plusz-minusz...
Pl 60 perc gyorsúszás 893 az oldal szerint, máshol viszont pl 437-et találok. Ez azért hatalmas külömbség!!!! Van ugyan olyan is ahol 600, meg találtam egy 700-as értéket is. Mindenütt ugyanúgy meg kellett adnom az életkort-súlyt-magasságot.
Teljesen össze van zavarodva az ember, hogy akkor most mi mennyi.

2 évé
#7393
feketeinci 1 3
reply to renasava's post #7392
Szia!
Megkérdeztem barátnőmet ő hogy keresne jó gyógytornászt a helyedben, ősszel kapott új térdprotézist, ért az ilyesmihez, ráadásul eü-s volt.

Azt mondta, hogy meg kellene nézni a Széchenyi és a Gellért fürdőket, hogy van-e ilyen szolgáltatásuk, és meg is kellene kérdezni a házi orvostól, hogy mit tud felírni, vagy ki tudja felírni ezt a tornát - csak hogy olcsóbb legyen.

Nagyon sokszor nem tudjuk mit vehetünk igénybe.

2 évé
#7392
renasava
Sziasztok!

Budapesten jó gyógytornászt aki kifejezetten gerincbetegeknek tart vizitornát tudnátok esetleg ajánlani?

2 évé
#7391
teper
reply to pityka's post #7390
A pulzus mérés tudja. Nagyon függ az intenzitástól, az edzésben mennyi izomtömeg vett részt, előtte volt-e még valamilyen mozgás, vagyis nagyon sok ismeretlen ez így. A 20 perc pl. 200-300Kcal között lehetett, de nem biztos, hogy érdemes lenne beírni, nemhogy azt le is enni.

2 évé
#7390
pityka
Egy pl. 20 perc alatti kettlebell swing edzést, amiben természetesen vannak szünetek is, hány perccel vigyem fel a "sportrovat"-ba? A fórumon volt egy szám, 70%, de máshol 50%.ot is olvastam..Mi a javaslat, hogy ne lőjek se alá, se fölé túlzottan?

2 évé
#7389
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7388
Oké, köszi, próbálgatni fogom, nem adom fel :) Ha nagyon nem megy, jelzek az újabb ötletek végett :)

Sokat nem mond a könyv, de legúúglizom :)

Köszi!

2 évé
#7388
teper
reply to EmokeBlanka's post #7387
Oké, akkor próbáld alsó, vagyis a másik fogással (majd a tenyeredet látod elhaladni), továbbra is vállszélesen, a lábkulcsolás hátrahajtva pedig maradjon, szokd így meg. Arra gondolok, hogy ha a bicóid is jobban bekapcsolódnak a mókába, akkor könnyebb lesz, várhatóan jobban tudsz figyelni a hátizmokra. Ha így se jó, vannak még ötleteim :)

Nekem annak idején nagyon tetszett: Pavel Tsatsouline-A Meztelen Harcos. Szerintem sok hasznos és használható dolog van benne, igaz nem minden ragadt meg, ezért nekem is újráznom kellene.

2 évé
#7387
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7386
Köszönöm szépen a segítséget! Értelmezés, alkalmazás folyamatban. :)

/Egyébként időhöz vagyok kötve, míg elérem a 30-at nem bánnám, ha összejönne az a front lever és az a sárkány :) ha már távlatibb célok/

+ letesztelve: ha hátul összekulcsolom a lábam, akkor sem vagyok stabil a huzinál, ez csak mint extra infó, mert tudom, még gyenge vagyok, de dolgozom rajta :)

2 évé
#7386
teper
reply to EmokeBlanka's post #7385
A TRX dolgot csak éppen ebben a hsz-ben szerettem volna ajánlgatni, mert az összes prodra, azt gondolom, hogy nem kell neked formaidőzítés, ergo nem vagy határidőhöz kötve ezért viszonylag ráérsz haladni a dologgal. Vagyis nyugi, de most jön a TRX, mert próbáld ki, de próbáld ki az összes elérhető mozgásfajtát, ami a teremben csak elérhető, ezzel kifejezetten jót teszel és kicsit elébe mész a későbbi front levernek, (azért a kettő között van pár hónapnyi gyakorlás, és mint minden sportban ezt is lassan, tégláról-téglára tudod majd csak építgetni) dragon flagnek, mert nagymértékben csiszolódik a koncentrációd, testkoordinációd, tovább javul az agy-izom kapcsolatod, egyensúlytartásod, speciális erőnléted, állóképességed. Ki ne hagyd a Cross Training (Fit)-et, Tabatát, Ketlebellt, de csak és kizárólag instruktorokkal!
Még a próidhoz kapcsolódóan, a +-3Kg eltéréssel ne foglalkozzál, azon sokat ne agyalj, mert annyit az egész nem ér, viszont formásodni akkor fogsz, ha lesz rajtad izom, ez pedig kvázi nagy terheléssel épülget csak, főleg akkor, amikor már szintentartót étkezel és nem az a fő cél, hogy zsírtól szabadulj meg.

Evezésre itt találsz rossz példát a beszűkült mozgástartományra: http://shop.builder.hu/dontott-torzsu-evezes-a2500
Hirtelen jót nem is találtam, de szerintem a talajjal párhuzamos testtartásban, egyenes háttal okés a dolog. Karral, és a széles hátizmokkal utánalógathatsz, mintha valóban evezés lenne. Húzhatod mellhez vagy húzhatod ágyékhoz, illetve később, mint a legtöbb másnál is, majd variálhatsz a kéztartással és a kéztávolságokkal is. De most néztem csak (eddig csak a képre mentem), hogy a lenti hozzátartozó leírás az jó!

Neked azért van 18-as odacsinálva, mert szorgalmasan írogatod a jó vagy rossz kajanaplódat. Ha kihagysz egy teljes 24 órát, akkor olyan lesz mint az enyém, de én meg lusta disznó vagyok :)

2 évé
#7385
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7384
Igen, kb. vmi ilyesmire gondoltam, 1 saját (vagy TRX-es saját) és egy súly. (Itt is köszi a javaslatot!)

A lenti evezéses megjegyzésednél mit is jelent, vagyis hol is kell az a derékszög legyen? Ezt sem tudom vizualizálni, a felső törzs behajlására érted?

Cél: pro primo – újból visszaszokni erre az egészre, szenvedek vele :) pro secundo – testkompozíció alakítása, szinten tartás; pro tertio - (megelehetősen szürreális, csak a poén mondatja) erősödni, pl. a calisthenics egy dragon flag, front lever kategóriájáig, mert azok olyan szépek, öröm nézni :) - mondom úgy, hogy még egy sima huzi sem megy :)

(Nekem miért van ez a 18-as ide kibiggyesztve?)

2 évé
#7384
teper
Így jobban hangzik a terved, bár a harmadik bekezdés első mondatán még mindig elidőztem kicsit.
Összefoglalom: alap lenne a saját, de ezek köré építgetnél egyéb szabad súlyos vagy/és gépes cuccokat.?
Nem tűnik rossz elgondolásnak. Nem azért mert nekem is jelenleg (majd egy éve) így van, hogy a rostán fent maradt 33 olyan gyakorlat amit hasznosnak, fejlődésem szempontjából jónak vélek. Ez a jelenleg 33db 65%-ban saját, 35%-ban kizárólag szabad súlyos dolog. Az is igaz, hogy minden fajta edzéselmélettel homlokegyenesen, összevissza (random generátorral 33-ból kidobattam 33-at, és ez megy folyamatában), de ez nekem most nagyon fekszik, mert így nincs két egyforma edzés nap, ezért csak nagyon sokára fogom megunni. Igaz az is, hogy összejön olyan nap amikor akár háromféle kéztartással kell húzizni, utána evezni és felhúzni... Na bumm, legfeljebb ott purcanok ki :)

Ezt azért neked nem javaslom, mert ebben semmiféle fejlődési szisztéma nincs, de talán az járható út lenne, ha izomcsoportonként egyelőre lenne 1db saját, 1db szabad súlyos gyakorlatod, egymást követően, ahol mindig a sajáttal kezdenél, azt követné a súlyzós. A gépes megoldásokat egyáltalán nem szeretem, már nem is ismerem, ennélfogva nem is ajánlhatom.

Egyébként mi lenne a célod az edzéssel?

2 évé
#7383
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7382
Jah, igaz :) Hát, ez van, a huzi nálam visszatérő, többszöri nekifutásos projekt, hátha most :)

A kör dologgal megleptél, gyakorlatilag július óta körözök, s nem mondanám (a kihagyás és a Ritter hatását leszámítva), hogy eltűnt az izomzat.

Vegyes: adott gyakorlat, adott izomcsoporthoz súlyzós/gépes gyakorlatot is beiktatnék a saját testsúlyos helyett. Nem dupla mindegyikből, csak több saját testes gyakorlat, vhogy így képzelném el, ezért vegyes, de a részleteit még nem tudom.

Otthon csak a huzi, semmi fegyenc. S ha megy az 1 teljes, akkor önállóan, feldobáló/asszisztáló pasi nélkül, beviszem a terembe, ahogy irtad. Ez is volt/lenne a terv.

2 évé
#7382
teper
reply to EmokeBlanka's post #7381
Jól emlékeztem, a #6774 ugyanitt szerint, mi már ezen rugóztunk :)

Kevés az időd? Mert jó dolog a köredzés, de egyelőre totál feleslegesnek gondolom. Azzal minden maradék még meglévő izomzatot ledobsz magadról, és rosszabb pozícióban leszel mint amikor 70Kg-os korodban zsírt készültél leadni. Nem lehetne ugyanebben az 50 percben normálisan erősíteni? Sokkal jobban jönnél ki belőle.

Update: na most ez a vegyes mit jelent? Mert duplát is felesleges lenne végezni. Dupla idő, dupla stressz, minden dupla, de ebben az esetben a dupla nem kétszer jobb mint az egy jó. Sőt, sokkal rosszabb lenne. Otthon csak a huzi, vagy ez már a fegyenc szerves része lenne? Ha csak huzi, akkor amíg nem tudsz 4x1-et összehozni belőle, addig ez így mehet, de amint egy kvázi normális megy, akkor már be kellene tenni az edzés normál menetébe. Azzal ne foglalkozz, hogy "csak" egy. Ez pont egyel több mint amit nagyon sokan tudnak, úgyhogy pont le.

2 évé
#7381
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7380
Köszi-köszi és köszi! :)

De, úgy volt és van is, vagyis inkább vegyes, a sajáttestsúly javára (talán így pontosabb) A gond az, hogy a huzi program és a visszatérés mellett, ennél a legnagyobb a káosz, a ki logisztikázását/összepakolását illetően.

Jah, és huzi progi otthoni buli, minden más edzőtermi buli, és mindet köredzésekben, 45-50 percben képzelném el :)

2 évé
#7380
teper
reply to EmokeBlanka's post #7379
Jogos, legyen belső vagy külső. Neked most az a fogás kell, amikor nem látod a tenyeredet, hanem a kézfejedet nézed amikor elhaladsz előtte :) Ennél a fogásnál inkább az alkarod segít még be a hátadnak, a másiknál, a tenyérnézősnél, ami most nem kell, inkább a bicód segíti a hátadat. Lokalizálni, teljesen szeparálni nem tudod, de nem is szükséges, elég a szabályosságra törekedni.

Szerintem tök jó lenne, ha pár hétnél tovább is maradna a teljes testes edzés, mert meggyőződésem, hogy egyelőre sokkal többet profitálnál belőle, mint egy osztott mókával. Ha heti 3x ez menne, akkor köztes napokon pedig a megszokott HIIT rituálé, úgy, hogy előtte akár végzel pár negatívot a húzódzkodásból. Amikor majd pár hét múlva megy 1-2db rendes is belőle, akkor a köztes napokra már nem kell betenni, hanem a rendes helyére, amikor teljes testesed van amúgy is. Hátnál a gépes/csigást egyelőre elhagynám, helyette tök jó móka lenne, amit írsz, az evezés, de nagy súllyal (amitől még nem szakadsz meg, de szabályosan, közelítve a derékszöghöz, lassan…) rúddal, vagy szintén nagy súllyal, de kézivel. Hátra egyelőre elég lenne ez a kettő.

Befordítás nélkül lenne kalapács, igen. Ha elkezdesz húzódzkodni, akkor ezek a bicepszek egyelőre szintén elegek a heti 1 alkalommal, de tricepszet feltétlenül be kellene tenni heti 3x, két gyakorlat erejéig.

Csak marginálisan és csendesen kérdem, de nem úgy volt, hogy a sportra szánt idődet saját testsúlyos dolgokkal akarod elmúlatni...?

2 évé
#7379
EmokeBlanka 1 3
reply to teper's post #7378
Köszönöm! Kipróbálom a lábas cuccot.

Köhöm, vizuálisan nem tudom beazonosítani a felső és az alsó fogást. :) A tenyerem velem szembe van, nem kifele, ez nem tudom melyik :)

A megszokott többi hátas dolog (igaz, rég nem megszokott, azok a Ritterek, így most 1-2 hétig heti 3 teljes testes edzések lesznek, de ez ideiglenes) alapvetően 2 gyakorlat: 1.- evezős variáció (kézisúlyzó/gép) és 2.- könnyitett húzódzkodás (gépnél, ahol van ellensúly) vagy gépes mellre/tarkóra húzás, kb. ez szokott lenni... És akkor itt megint a fogás dolog, amit nem tudok. De azért elmondom az eddigi bicepszet is: az is 2 gyakorlat: hol rúd, hol kézi, sima hajlítás befordítással vagy befordítás nélkül (kalapács?) vagy csigán sima bicepszezés. Jah, és ezek heti 1x szoktak lenni

2 évé
#7378
teper
reply to EmokeBlanka's post #7377
Szeva! Lehet így is, de próbálj meg arra törekedni, hogy ne lengedezz mint a zászló, ez most nem törzsemelés (majd csinálhatsz azt is, de nem ezzel), hanem csak a kar, hát és kicsit a mellizmoknak kellene dolgoznia. Azt még megpróbálhatod, hogy a lábaidat alul összekulcsolod, és be(fel)hajlítod, így kevesebbet tudsz "csalni", illetve jobban rákényszerülsz arra, hogy ne hintázzál, mert az alsó súlypontod hátrébb esik. Egy pár hétig jó ez a negatív, de a végtelenségig ne fokozd, legfeljebb 4x10-12-ig. Minden másnap egész nyugodtan mehet, de legkésőbb 2 hét múlva igyekezzél 1-1 szabályosat is belehúzni, azon ne parázz ha ez extrém esetben "csak" 4x1-re sikerálna. Akkor annyi, majd dolgozol rajta. Ahogy erősödsz és visszaáll a Ritter egész mogyorós előtti tömeged, úgy lesz egyre könnyebb. Most az lenne jó, ha felső fogással és vállszélesen pl. egy székről feljutsz addig, hogy a fejed a rúd felett legyen, ott 2-3mp-et megtartod, majd 2-3mp alatt engeded le lassan magadat. Aztán visszamászol és jöhet a következő.

Kérdés, hogy mennyi és mi a megszokott többi hátas dolgod? Szerintem a hátat egyelőre hanyagolhatod, bicepsz mehetne ha ez nem az alsó fogású vállszéles húzódzkodást takarja, -vagy igen?, mert akkor egyelőre ez sem kellene- hanem valamilyen egyéb szabadsúlyos gyakorlat.

2 évé
#7377
EmokeBlanka 1 3
Sziasztok!

1.Húzódzkodásnál, mármint a rávezető negatívok kivitelezése során, amikor fent megtartom magam nem tudom teljesen stabilan tartani a testem, kicsit belengek és úgy engedem le magam, szépen lassan. Így is lehet gyakorolni, vagy előbb csak a stabilitást próbáljam?

2. Elkezdtem egy 5 hetes húzódzkodós programot (minden második nap fokozatosan több és több negatív, kb. ez a koncepció), akkor a megszokott edzéstervemből vegyek vissza a hátas, bicepszes részből?

2 évé
#7376
reply to hbbea's post #7371
Szia hbbea, közepes intenzitásnak veheted nyugodtan, ha 120-135 között tudod tartani legalább 30 percen keresztül a pulzusod.

2 évé
#7375
Szia Lynxpapa, a tevékenység kcal-felhasználása főleg egy ennyire változatos sportnál, mint a Crossfitt edzés nagyon széles határok között mozog, függ a testtömegtől, az izomaránytól, a kortól, és az adott edzés intenzitásától. Irányadóul 60 perc crossfitt edzés kb 75 kg-os felnőtt férfi számára 593 kcal. Testsúlyhoz arányosan hozzá lehet számolni, kivéve túlsúly vagy extrém soványság esetén.

2 évé
#7374
Lynxpapa
Sziasztok,
Ma újra elhatároztam hogy nekiállok és letöröltem a 2 éves port a profilomról.
Kerestem a sportok között crossfit-et de nem találtam. Tudja valaki hogy egy óra edzés kb mennyi kcal elégetés?
Köszi a segítséget!
Üdv:
Lynxpapa

2 évé
#7373
seprose
reply to devia's post #7372
Szuper, köszi! :)