KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
1 hónapja
#2247
Levoo26
Válasz SamSpayed #2246 számú posztjára
Szuper! Köszönöm szépen a segítséget! :)

1 hónapja
#2246
SamSpayed 484
Válasz Levoo26 #2245 számú posztjára
Ez utóbbit. Eszközök -> Cél beállítása -> 2. Szervezeted kalóriaszükséglete -> jobb oldalt "Alapjárat kcal". Ha van plusz sport/mozgás, annyival meg lehet emelni a napi bevitelt.
A BMR értéket akkor is elégeted, ha semmit nem csinálsz, így az alá legfeljebb 100-zal érdemes menni (de erre minden kalkulátor mást mond).

Az elpárolgást a recepthez ugyanolyan alapanyagként add hozzá, mint bármi mást. A "Hozzávalók" részben rákeresel és mínusz előjellel beírod a súlyt. Így megkapod a kész étel súlyához tartozó kcal értéket.

1 hónapja
#2245
Levoo26
Válasz SamSpayed #2244 számú posztjára
Jó reggelt! :)

Melyiket kell nézni? A BMR-t vagy azt, amit úgy használok el, hogy beleszámolja a program a munkát is, meg egyéb tevékenységet? Ugye utóbbi a magasabb. :)


Ezt az elpárolgást hol lehet beállítani?


1 hónapja
#2244
SamSpayed 484
Válasz Levoo26 #2243 számú posztjára
Üdv.

Receptekhez a nyers és a kész étel súlykülönbségét "Elpárolgás" néven írd hozzá, negatív számként. (Ez csak a víz elpárolgására igaz.)

Ha jól feltételezem, hogy 8 napja használod a bázist, akkor ennyi idő alatt még nem igazán csökkent a kalóriaszükségleted. Arra figyelj, hogy az alapjárati kalória égetés alatt legyen. (Én több mint fél éve nem állítottam rajta, és nem vetett vissza.)

1 hónapja
#2243
Levoo26
Sziasztok! :)

Új vagyok itt, ezért lenne pár kérdésem.

Az egyik, hogy ha saját receptet írok be, ugye ott nyersen írom be az alapanyagokat. Viszont kevesebb lesz a súlya hőkezelés hatására majdnem mindennek. Hogy lehet ezeket normálisan számolni?
Például valamelyik nap fasírtot csináltam, és beírtam nyersen az alapanyagokat. Kijött x kalória 100 grammra. De sütés után jóval kevesebb gramm egy fasírt, így kicsit vissza kellett számolgatni, hogy nagyjából legyen fogalmam, mennyi kalória van egy darabban. De a súlya nyilván így nem egyezik a nyers golyóval adagonként. Hogy lehet ezt minél jobban kiszámolni?

A másik dolog, hogy beállítottam az elején mindent. Súly, magasság, cél, stb. És kiadott egy napi kcal mennyiséget. Azóta már fogytam, így beírtam az új súlyomat lentre és el is mentettem. Viszont a kcal keret nem változott, a program szerint ugyanannyit ehetek, mint kezdéskor. Ami nyilván nem lehet, mert kisebb a súlyom, így elvileg kevesebb a napi kcal igényem.
Ezt hol lehet állítani?

Előre is köszönöm! :)

4 hónapja
#2241
njusziful 9
Válasz bobi #2236 számú posztjára
Lehet, h a kocogás nem égeti nálad úgy a kalóriákat. Egyszer tv-ben láttam egy kísérletet, hogy gyorsan sprinteltek, majd lassabban futottak, újra sprint és így tovább. Azután meg órákig égette a szervezetük a kalóriát. Illetve az izom éget több kalóriát, tehát érdemes kicsit izmot is építeni. Az az igazság, nem mindegy az sem, mit eszel. Én egyik nyáron egy hét alatt 100 km-t mentem, túráztam, egy dekát nem fogytam. Persze, mert közben ettem a péksütit, pizzat, stb. Szerintem a 40 perces kocogás neked kevés lesz, vagy több ideig kell kocognod, vagy más sport kell. Én van, hogy napi 6-10 km-T gyalogolok, kalóriaszámolás mellett is, semmit nem tesz hozzá a fogyáshoz. Ugyanannyit fogyok ha fekszek és ha gyalogolok is. Onnan tudom, h karácsonykor semmit nem mozogtam szinte, de ugyanúgy fogytam tovább, pedig ettem hidegtálat, töltött káposztát, hurkát, kocsonyát, mindent. Ráadásul Megettem egy 90 dekás nutellát is most december-januárban, de mindig kicsit, illetve vagy 3-szor jó sokat, szerencsére nem állt meg a fogyás. Sőt, az elején a mekiben is ettem hamburgert, meg hétvégén rendeltem pizzát, de a kaloriaszamolas mellett, így szintén fogytam. Mellette volt egy kis pajzsmirigy alulműködés is, meg olyan gyógyszert szedtem a daganat kiújulásának elkerülése miatt, ami lenyomta a hormonokat. De így is fogytam. Mondjuk nekem gyors az anyagcserém. A sétán kívül nem sportolok mást. Tapasztald ki, neked mi válik be, mert nagyon eltér egy-egy szervezet. Én is kitapasztaltam, milyen ételeket ehetek, mennyit, így megvan, hogy tudok fogyni. 48/nő.

4 hónapja
#2240
shinita 6 1
Válasz Bklara13 #2239 számú posztjára
Az elpárolgás az egészből vonja le a vizet, mit számít, hogy mikor? :) A kivonás már csak ilyen, a végeredmény szempontjából mindegy, mikor történik, a lényeg az, hogy a helyes teljesen vízvesztést írd be.
Ha a sült húsra van helyes adatod, azt beírhatod, de nyilván ha a nyers húst írod be (meg ugye zsír is jöhet/mehet ott, de egyes esetekben ez elhanyagolható), akkor nem írhatod a nyers hús súlyát sült helyett.

4 hónapja
#2239
Bklara13
Sziasztok!
Annyi lenne a kérdésem, hogy amikor a saját receptemben az elpárolgott mennyiséget beírom, akkor csak az az előtti hozzávalókból vonja le, vagy ha utána hozzáadok valamit, abból is leszámolja majd?
Pl. ha csinálok egy szószt utána megadom az elpárolgást, és utána hozzáteszem a már előre megsütött húst, a húsból ugye már nem párolog tovább

4 hónapja
#2238
shinita 6 1
Válasz bobi #2236 számú posztjára
Nincs ebben semmi meglepő. Rengeteg egyéni tényező van és az oldalnak nyilván fogalma sem lehet, hogy mekkora a kalóriaigényed. Ad egy tippet, de a valóság eltérhet. Az edzés kalóriaégetése is misztérium (van ismerősöm, aki hoz kutatási eredményeket, hogy az edzés sosem jelent extra kalóriaégetést, mert a szervezet a normálból vesz el. na ez nyilván nem igaz, de sokszor olvastam, hogy rendszeres mozgásnál optimatlizál a szervezet s egy idő után az kevesebbet éget. amúgyis túlzott a mozgás által égetett energia tipp a legtöbb helyen). Sok emberrel találkoztam, akik azt mondták, hogy bizonyos ételek meggátolják a fogyásukat (nyilván extrém esetben ezt nem lehet, de normál szinten. elhagy valamit s elkezd fogyni, visszahozza, megáll), ezt nem értem, de az emberi szervezet roppant komplikált valami és mindenkinél más.
Olyan is van, hogy valakinél leáll a fogyás pár hétre. Előtte és utána minden OK, de akkor a szervezete valami mást csinál. Én egyszerű vagyok, ha elég keveset eszem az aktivitásomhoz képest, fogyok, amúgy nem :) De hogy mennyi a kalóriaigényem, azt ki kellett tapasztalnom (s persze ez változhat), hiszen egy kalkulátor ezt képtelen megmondani. Ad egy tippet az adatok alapján és az vagy közel áll a valósághoz, vagy nem. Kiindulásnak jó lehet, de nem érdemes arra számítani, hogy ez pontosan annak az egyéni testnek a napi kalóriaigénye. Ez nem így működik.
Én számolni sem tudok pontosan, hiszen nem tudom egyes ételeim helyes makróit. Használok egyet az adatbázisból (gondosan megvizsgálva, hogy nem egyike-e a rossz adatoknak), mert címke nincs mindig egy ételen, de attól még jelentős is lehet az eltérés adott esetben. S nem is mindig tudunk lemérni mindent, ez kisül, az megmarad, a soványabb részből eszünk, annyi minden lehet. Nem gond, nem attól fogyunk, hogy minden számot pontosan ismerünk... S nem is attól, hogy számolunk, persze, de azért segíthet. Vagy rosszat is tehet, egyéni.

4 hónapja
#2237
ZuEr 1345
Válasz bobi #2236 számú posztjára
Amikor nekikeseredsz, és szerinted, vagy a terved szerint egy hónap alatt 5 kg-ot kett volna fogynod, tedd fel magadnak a kérdést: Felfelé is 1 hónap alatt híztál 5 kg-t, illetve azt, hogy nem irreális véletlen a célsúly, és dátum amit kitűztél magadnak?


4 hónapja
#2236
bobi 1
Válasz bobi #2229 számú posztjára
Szia nálam is ez van már regóta csinálom ezt a kaloribazist van hogy abba hagyom hónapokra van hogy csinalom ,de most is januárban vezettem.rendesen betartottam mindent és semmi fogyás.....ugyanannyi vagyok.....pedig eszerint már 5kg kellett volna fogynom...nem értem miért nekem is heti 3-4x van kocogás 40 perc

10 hónapja
#2235
Ivett78
Válasz Vandi88 #2233 számú posztjára
Mindent nyersen érdemes lemérni, amikor főzöd, utána pedig a kész ételt újra leméred, és amennyivel kevesebb a súlya, azt sütési veszteségként elszámolod. Ezt a recepteknél tudod felvinni. A rizst is nyersen kell mérni, plusz hozzáadod a vizet is, ezt beírod egy saját receptbe, pl. főtt rizs néven, és amikor megfőtt, itt is ugye újra leméred, és lejön némi sütési veszteség, mert a vízből nyilván párolog.
Az XY ood Kft. elvileg nem csak kalóriát, hanem szénhidrátot, zsírt és fehérjét is meg szokott adni a menüjében, azokat el lehet fogadni, mást nem tudsz tenni vele. Kb. annyi lesz az, amit ők számolnak, szerintem.
De a saját főzéseket szerintem mindenképpen érdemes saját magadnak kiszámolni, mert mindenki másképp főz, és az a pontos, ha te méred le a hozzávalókat. Meg te tudod, hogy milyen ételeket használtál fel.

10 hónapja
#2233
Vandi88
Sziasztok! Visszatérő vagyok fogyás tekintetében és újra használom mától a Kalóriabázist. Az volna a kérdésem, hogyha főzök valamit itthon magamnak, azt hogy tudom szerintetek a legpontosabban berögzíteni? A rizst mint köretet pl hogy rögzítitek? Főzés előtti súlyával vagy utána? Illetve hogyha rendelek mondjuk egy ételszállító cégtől ételt, azt ti hogy rögzítitek? Pl megadja az XY ood Kft. hogy az adott menüje 452 kalória, akkor ezt én hogy rögzítsem? Köszönöm a segítséget!

1 éve
#2231
drisztina 1673
Válasz bobi #2229 számú posztjára
Ellenőrizd le a beállításaidat és/vagy a naplódba rögzített ételeket. Ezek után érdemes még ezekre figyelni:
1. Ne használd mások/közösbe ajánlott receptjeit (vidd fel a saját recepted*, csak az elején macerás).
2. Minden esetben ellenőrizd le az ételeid csomagolásán lévő adatokat (amit helyesnek találsz, tedd kedvencekbe).
3. Ha nem tudod a mozgásodat "pontosan" mérni és a 'bázis adataid használod, akkor annak csak a 60-70%-át írd be.

*nem kell közösbe tedd, legyen az csak a tied

1 éve
#2230
shinita 6 1
Válasz bobi #2229 számú posztjára
Nem lehet megmondani, hogyan fogsz fogyni, mivel a kalóriaigényed nem ismert s változó is. Van egy tipp, de ez nagyon eltérhet a valóságtól, azonkívül nem mindenki a kalóriák alapján fogy, a szervezetnek van egy csomó komplikált folyamata s egyes ételek egyeseknél bekavarnak. De ha ez nincs is, nem számítható ki a kalóriagényed. Én azóta sejtem az egyémet (elég stabilnak tűnik), hogy a fogyásomból kiszámoltam, mennyi lehet. Nem állt nagyon közel az előzetes tipphez.

1 éve
#2229
bobi 1
Sziasztok én vezetem rendesen a naplót próbálok odafigyelni a kajára de nem diétázom nem vonok meg semmit magamtól ,és amikor összesít hogy mennyit kellett volna már fogynom én nem fogyok annyit nem értem miért??! Pedig heti 3-4 x mozgás is meg van.....i

2 éve
#2227
Sofitia 2
Sziasztok
Nekem az lenne a kerdesem, hogy gyesen vagyok itthon a picivel , de heti 5x 40 percet -edzek ( cardio,sulyzo valtakozva ). A kerdes milyen aktivitast jelojek be ? Koszoszonom

3 éve
#2224
vicuskam 2
Válasz Erabis #2219 számú posztjára
Na jó, látom, ezt fél éve kérdezted :) egész felül volt pedig a fórumon. Remélem, azóta már leadtál minden plusz kilót és nem aktuális a téma :D

3 éve
#2223
vicuskam 2
Válasz Erabis #2219 számú posztjára
Nem vagyok szakértő, de úgy tudom, hogy a több zsír és kevesebb szénhidrát, illetve a kevesebb zsír és a több szénhidrát egyaránt jó lehet a fogyáshoz, ez alkati dolog, kinek mi működik. A low carb diéta pont azon az elven működik, hogy több legyen a zsír és kevesebb a szénhidrát, a keto meg szinte teljesen kizárja a szénhidrátot, mégis tele van az ember közben vitalitással (próbáltam). Szóval sztem ha neked kevesebb szénhidrátra és több zsírra van igényed, az teljesen oké, csak arra figyelj, hogy legyen meg a 30% fehérje és hogy ne edd túl a keretedet. Nálam max 70 g-ra van állítva a szénhidrát (ehhez képest 160 g-ot ajánlanak azoknak, akiknek vigyázni kell a cukorral), de legtöbbször ezt sem tudom kienni (csokival ki tudnám :) de az nem fér bele a keretembe), viszont sok húst, tojást eszem, ami mind a zsírgrammokat viszi felfelé - én így érzem jól magam, ha több szénhidrátot és kevesebb zsírt eszem, folyton éhes vagyok és kevesebb az energiám a sporthoz meg mindenhez. A lényeg az, hogy a fehérje meglegyen, szerintem abból indulj ki a tervezésnél.

3 éve
#2222
drisztina 1673
Válasz Lamosur14 #2221 számú posztjára
Alapvetően 100g-ra vagy 100ml-re, de észnél kell lenni, mert vannak olyan ételek, amiket pl egy adagra vittek fel.

Bővebben a „Hibás kalória,tápanyag adatok jelzése” topik 1519.sz.hozzászólásban is kaphatsz infot.

3 éve
#2221
Lamosur14
Az lenne a kérdésem, hogy a táblázatok hány gramra vonatkoznak? Mert szénhidrátot kell számolnom. A választ köszi.

3 éve
#2220
bmati 147
Válasz Erabis #2219 számú posztjára
Szia!
1) Először is azt kellene megtudni, hogy mennyire viszi fel a pulzusodat. Ha nincs pulzusmérőd, akkor meg kell nézni, hogy 10 perc tekerés után a nyaki ütőereden vagy a bal csuklódon mennyit ver a szíves 10 mp alatt ( azt szorozd fel hattal, ez már becslésnek jó). Ha a max. pulzusod 60% alatt van az érték, akkor könnyű, ha felette, akkor közepes, ha 80% fölött, akkor intenzív).20 km/h alatt még lassú tempóról beszélünk. Viszont, ha edzetlen vagy és felnyomja a pulzusodat 140 fölé, akkor az már közepes vagy intenzív tempó (korodtól függően és maximális pulzusodtól függően). Ha nem tudod, hogy mi az és hogy kell számolni, akkor keress rá vagy kérdezz és leírom. A bicikli, ha nem kér adatokat, akkor átlagos adatokkal számol. Ha kér adatokat (nem, kor, magasság, testsúly), akkor az még mindig csalóka. Ha mér pulzust is, akkor az pontosabb lesz, mint amit itt a bázison elérsz. A bázisé túlzó adatokat használ.
2) Én 20-25% zsírral megyek most, előfordul, hogy csak 15%. Meg lehet oldani, bár tény, hogy körülményes tud lenni, ha a zsíros kajákhoz vagy szokva. Van, akinek a magasabb zsír nem befolyásolja számottevően, igazából ha nagyon jól akarsz kinézni, akkor ott számít, egyébként nem annyira, egészség szempontjából pedig kinek mi, nálam nem volt tartható hosszabb távon. Elvileg magasabb szénhidráttal könnyebb az erősportokat is művelni, állóképességi sportoknál is van szerepe, de ott szintén nem mindegy az intenzitás. Minél intenzívebb egy edzés, annál nagyobb szükség van a szénhidrátra.
Kajákhoz tippek az alacsonyabb zsírtartalom érdekében. Napi 1-szeri hús, iktass be fehérjeport , de azt is 1 alkalommal, sok hüvelyes fogyasztása (bab, borsó, lencse). A tejtermékek nagyját amúgy is érdemes lenne kiiktatni. Ha kell magasabb fehérjebevitel miatt valami, akkor zsírszegény túró vagy skyr, amit szerintem érdemes beilleszteni. Tojást én csak nagyon ritkán fogyasztok, pont azért, mert magas a zsírtartalma. Teljes kiőrlésű gabonafélék beiktatása, akár kenyérként is (teljes kiőrlésű kenyér, korpás kenyér, stb.). Zöldségek, gyümölcsök mennyiségének növelése. Gyümölcsöknél már napi 2 alma vagy körte is egész jó, szóval nem kell nagy dolgokra gondolni, viszont nagy étkezés előtt 1 órával érdemes ezeket fogyasztani. Magas rosttartalmú ételek beiktatása: zabpehely, zabkorpa, stb.

3 éve
#2219
Erabis 512
Szia!
Két kérdésem lenne:

1. Szobabiciklizek, 5-ös fokozaton (8 a maximum) 17,3 km/h sebeséggel 30-32 perc, (nem egy lassú tekerés) ami 10 km-t jelent. Ez könnyű vagy közepes biciklizésnek felel meg? Más oldalakon azt olvastam, hogy 15 km/h alatt könnyű. Ebből kindulva ez közepes kellene legyen. Ugyanakkor a bicikli kalória fogyasztásnak 170 kalóriát ír csak ki, ami nyilvánvalóan hülyeség. (Nálatok még a könnyű biciklizés is több kalória) Most akkor hogyan számoljak? Mit írjak be?: Közepes vagy könnyű?

2. Még csak pár napja vezetem a naplót. Azt vettem észre, hogy a kalória betartás az simán megy, de a zsír nálam kb. 50%-al több, mint a javasolt. Ugyanakkor szénhidrátból jó ha a 60%-át eszem a napi javasoltnak.
Átlagban úgy néz ki, hogy kb. 45-50% zsír, maximum. 30-35% szénhidrát, és a maradék a fehérje (15-25%) Ez hogyan befolyásolja az eredményt? Sajnos képtelenség a zsír értéket az ajánlotton tartani, mert minden húsban, tejtermékben, tojásban, stb. van zsír..

Köszönöm szépen a választ előre is

3 éve
#2217
Ridita 2 10
Válasz Jenny51 #2213 számú posztjára
Egyszerűen írj be mindent, amit ettél a főoldalon, a program kiszámolja helyetted. Nagyon sok cukorbeteg mintaétrend van, próbáld meg azokat megvalósítani. Egy idő után már ránézésre is meg tudod saccolni, hogy miben mennyi kalória van. Egyelőre inkább a kalóriaértékkel foglalkozz, és próbálj meg kevesebb szénhidrátot fogyasztani. Cukorbetegként érdemes konzultálnod dietetikussal is, hogy neked személy szerint mi a megfelelő étrend. Esetleg be is feküdhetnél egy hétre fogyókúrára szakosodott osztályra, több országos hatókörű TB által támogatott kórházban van ilyen. Időpontot kell kérni, de általában hamar bekerül az ember. Mondjuk a koronavírus miatt most ez is elég visszafogottan megy, de otthon is szépen lehet fogyni, ha kitartó vagy. Arra vigyázz, hogy ne éheztesd magad. Én napi ötször eszem és 1200-1500 kalória mellett nem mondhatom, hogy éhezem.

3 éve
#2215
bmati 147
Válasz Jenny51 #2213 számú posztjára
Ha megadod a korod, nemed, magasságod, napi aktivitásodat, akkor abból már ki lehet indulni. Nem ártana azt sem tudni, hogy mekkora CH bevitel engedélyezett és nincs-e azon kívül más betegséged.

3 éve
#2214
310583 436
Válasz Jenny51 #2213 számú posztjára
elsosorban a fooldalon be kell allitsad a celodat, ami abbol all, hogy beirod az adataidat, ott kiszamolja az ugynevezett BMR-t, es beallitasz ennel kb 100 kaloriaval tobb napi keretet.
Mivel cukorbeteg vagy, valoszinu az orvosod megadta, hogy napi hany g szenhidratot fogyaszthatsz. Jobb oldalt a zsir-szenhidrat-feherje csikok alatt van egy fogaskerek, arra rakattintasz, es a szenhidrat aranyat addig modositod amig kiadja grammban a megengedett mennyiseget, majd a kulombseget raadod a feherjere es zsirra, Gondolom ez kellene mukodjon.

3 éve
#2213
Jenny51
SOS

Nem tudok, hogy kell a kalóriákat számolni. És egyáltalán milyen regg. Ebéd. Vacsi lesz az osszes idealis kkc. Érték.
108 kg cukorbeteg vagyok

4 éve
#2212
drisztina 1673
Válasz Igxaq #2211 számú posztjára
Ha a kalóriabázis adataira vonatkozóan kérdezed, akkor elvileg* a húsok adatai a nyers súlyukra vonatkoznak, de pl. a "sült kacsa" alatt már a kész/sütés utáni súlyt kell érteni.
Ha elfogadsz egy tanácsot, ne használd mások kész ételére vonatkozó adatait, mert azok ilyen-olyan okból nem megbízhatóak. A receptek jelentős része hibás lehet, mivel azt a felhasználók viszik fel és sokan elkövetik azt a hibát, hogy a receptjükben nem rögzítik pontosan a felszívott víz/zsír mennyiségét vagy a sütés/főzés során történt elpárolgást. De, ha mégis számolnak vele, nem biztos, hogy ugyanolyan minőségű alapanyaggal, ugyanannyi ideig, fedővel vagy fedő nélkül stb. sütötték/főzték az ételüket, mint te.

*ezt neked kell leellenőrizned

4 éve
#2211
Igxaq 15
Sziasztok! A csirkemellre és egyéb húsokra vonatkozó adatok sütés előtti vagy sütés utáni tömegre vonatkoznak? Elég nagy a tömegkülönbség a két állapot között.

4 éve
#2209
bmati 147
Válasz be.anna #2207 számú posztjára
Szia!
A plusz kalóriák miatt mondta, mert eddig nem nagyon tudtál enni, így a zsírból kevesebb térfogatú kajára van szükséged. A fehérjét sem hanyagolnám, a regenerálás nélkülözhetetlen alapeleme. Ha nagyobb mennyiségben fogyasztasz zsírt, akkor próbálj arra figyelni, hogy a telítetlen és telített zsírok aránya 2:1 legyen a telítetlen javára. Olajos magvakkal két legyet üthetsz egy csapásra, de például a tojással, tavi halakkal és a sertéssel is (ha nem vagy allergiás a tojásra).
Sportot ilyenkor azzal érdemes kezdeni, hogy sétálj (majd ha engedik). Érd el azt, hogy 1 óra séta után ne érezd fáradtnak magad (és kb. 4-5 km-t is le tudj gyalogolni ennyi idő alatt). Ezt csak fokozatosan mondjuk néhány naponta 10 perccel többet sétálva, amíg el nem éred az 1 órát, aztán szépen gyorsítani a tempón, ha nincs meg a táv. Utána beszélhetünk minden más sportról. :)

4 éve
#2208
shinita 6 1
Válasz be.anna #2207 számú posztjára
A zsír esszenciális tápanyag (ahogy a fehérje is, a szénhidrát nem az), úgyhogy mindenképpen kell valamicske az ételben. nem sok, de olyan 30-40g naponta...? Engem sosem érintett, így részletesebben nem néztem utána, de valamennyi kell. Az sem mindegy, mi a zsírforrás, talán az orvos említett valamit, de lehet, hogy ez annyira nem fontos ezen a ponton, a zsírbevitel szempontjából, legalábbis, mert azért nem egyformán egészségesek.

4 éve
#2207
be.anna
Sziasztok!
Pár hónapig hanyagoltam az oldalt, a számolást, a fogyókúrát. Arra azért ügyeltem, hogy ne nagyon jöjjön vissza az a pár kiló, ami lement, de nyilván volt ingadozás. Sportoltam hetente háromszor, de mivel az étkezésre nem figyeltem, így tök szépen formálódtam, de a súlyom kb. maradt. Aztán jött a Covid. Mármint, hogy ledöntött a lábamról és szuperül visszafogytam arra a szintre, ahol a fogyókúrám legsikeresebb pontján voltam, egy picivel még alá is mentem. 110,6 volt a legalja. Nem nagyon tudtam enni 2 hétig, kb. csak azt, amit a párom az ágyamon ülve falatonként belém diktált. De semminek nem volt íze, mindentől fájt a gyomrom, mondjuk az akkor is fájt, ha nem ettem semmit. Szerencsére elmúlt, elkezdtem rendesebben enni - pl. magamtól is eszembe jutott, hogy kellene táplálékot magamhoz vennem, még ha nem is a megszokott ízeket éreztem - és fel is szaladt pár nap alatt 2 kiló, úgyhogy most 112,3 vagyok. Az induló 121,6-hoz képest ez nem rossz, bár baromi hosszú idő volt, kb. 10 hónap. Nyilván sokkal jobb lenne a helyzet, ha nem lazázok 3-4 hónapot. No de mindegy is, itt vagyok újra, mától számolok megint. Sportról még nem lehet szó vagy 2-3 hétig, mert egyszerűen nem bírok. Rettenetesen fáradékony vagyok, egyelőre még negatív tesztem sincs, úgyhogy nem is mehetek sehova. De ettől eltekintve már újra egészségesnek érzem magam, van íze az ételnek, van illata a tusfürdőnek. :)
Az orvosom azt tanácsolta, hogy próbáljak meg kicsivel több zsírt bevinni a szervezetembe - ami az elmúlt 3 hétben kb. teljesen kimaradt -, attól hamarabb fogok roborálódni. Szerintetek?

4 éve
#2206
20200810
Köszönöm a válaszokat!

4 éve
#2205
bmati 147
Válasz 20200810 #2203 számú posztjára
Szia!
Először is én próbálom tartani a súlyom, tehát ennek tekintetében nézd az alábbi számokat. Napi kb. 2 kg kaja megy el egy normál napon. Ha túrázni megyek, akkor bőven 3 kg felett van. :)
Fehérje 130-180 gramm között (túránál akár 220 gramm is), szénhidrát 400 gramm körül (ha túrázok, akkor akár 700-800 gramm is), zsír 80-110 gramm között (túránál ez is felmehet 200 grammig). Kalóriákban én most kb. 3400 kcal-val tartom a súlyom, komolyabb túránál ez lehet nálam 7000-8000 kcal is (viszont ekkor se nagyon tudok 5500-6000 kcal fölé menni).

4 éve
#2204
shinita 6 1
Válasz 20200810 #2203 számú posztjára
Mármint maga az étel vízzel és mindennel? Ha kicsit korábban kérdezed, azt mondom, 300-3000g az ételem, most már inkább 1 kiló alatt van s többnyire fél kiló fölött, mint mindig is (a 300g extrém, bár létező érték), de változó és amúgysem számít semmit, nekem legalábbis. Nem vagyok térfogatevő.

Makrók? Nekem változó. NAGYON változó. Főleg a zsír, ha az elmúlt több évet nézzük...
De normálisan fehérje 80-160g, zsír 80-150g, szénhidrát többnyire 5-80g (alapértelmezésben 5-20g, de nem mindig tudom tartani azt az étrendet a jelenlegi körülményeim között, mondjuk nem is akarom, amikor körteszezon van a kertben), de vannak szénhidrátosabb napok is. Ez úgy az elmúlt majdnem egy évtizedre áll, kivételes napokat kivéve. Nem ügy 250g fölé mennem a zsírral, ahogy régebben 400g ch sem volt kihívás, csak extrém ritka, most már annyira nem szállok el. A fehérje automatikusan marad a saját sávjában, mindegy, hogy 1200 vagy 3000 kcal a bevitelem.
Talán látható, hogy számolok, de nem igyekszem napi szinten kontrollálni a makróimat, megfelelő étrenddel próbálom tartani a jó irányt s természetesnek tartom, hogy nem minden nap egyforma.

Remélem, érdekességnek megteszi. A helyes makrók nagyon egyéniek, nincsenek még megközelítőleg sem sávok, ahol bárki jól érzi magát, még azonos kalóriaigény mellett sem. Egyeseknek pedig szinte mindegy, miből jön az energia, szénhidrátból vagy zsírból, remekül működnek mindkettővel.

4 éve
#2203
20200810
Helló nekem az a kérdésem, hogy napi hány g étel-t fogyasztotok?
(mindennel együtt és lebontva: szh., zsír,fehérje, ha van időtök megírni, köszönöm)

4 éve
#2202
drisztina 1673
Válasz vandalyla #2201 számú posztjára
A csomagoláson a legtöbb esetben fel van tüntetve, hogy mire értendő a megadott tápérték (nettó vagy töltő tömegre), ha nincs ilyen megjelölés, akkor:
-azoknál az ételeknél, ahol nem (feltétlenül) esszük meg a „kiegészítő közeget” (pl.kukorica, savanyú káposzta, natúr tonhal) ott kötelező a töltő tömegre vonatkozó adatokat jelölni;
-azoknál az élelmiszereknél, ahol nincs "kiegészítő közeg" vagyis mindent megeszel ott nem kötelező feltüntetni a töltő tömeget, mert azonos a nettó tömeggel. Ilyen például az olajos vagy paradicsomos hal, kompót, mexikói saláta stb.

Igaz, láttam már olyan jelölést, ahol nem volt egyértelműen feltüntetve (pl. meggykompót esetén töltő tömeget írt, ami ugye elvileg csak a meggyet jelentené)

4 éve
#2201
vandalyla
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a konzervek kalória tartalma mire értendő? A töltő tömegre értik, vagy a lére is, ami benne van?

4 éve
#2200
Macskasajt
Válasz sinnesro #2198 számú posztjára
Köszi az infót, állítgattam ezt azt és újra a régi! :D

4 éve
#2198
sinnesro
Válasz Macskasajt #2197 számú posztjára
Ez most is így működik, talán fixáltad grammban a makrókat? Ha %-osan adod meg, akkor nőnek az értékek a sportnak megfelelően.

4 éve
#2197
Macskasajt
Sziasztok!
Fura kérdésem lenne, amit nem tudom hol tehetnék fel, de kalóriaszámolással kapcsolatos.

Szóval... pár év kihagyás után újra visszatértem az oldalhoz...anno volt egy olyan funkció(?) vagy nem is tudom mi, hogy ha beírtam amit sportoltam, akkor az elfogyasztott kalória megnőtt az elégetett kalória mennyiségével ÉÉÉÉS ezzel arányosan nőtt az aznap bevihető zsír, ch és fehérje mennyisége is. Na, ma már csak a kalória része működik a dolognak, a többi nem. Nekem nagyon hiányzik a ch számolásnál, jó volt tudni, hogy mennyi ch-t használtam fel a sport során, mennyivel kell pótolnom még, hogy meglegyen a napi mennyiség. Most nem tudom... Nem lehetne ezt valahogy visszatenni vagy csak én nem tudom hol kell bekapcsolni?

4 éve
#2196
bmati 147
Válasz drisztina #2195 számú posztjára
Lényegében Te sem tudod a pontos választ, ahogy én sem. Akár mindketten tévedhetünk. Én nem feltétlen azt mondom, hogy Te tévedtél és azt sem mondom, hogy én mondok igazat. Pusztán levezettem egy nézőpontot a saját szemszögemből a saját információim alapján.
Ha továbbra is azt gondolod, amit gondolsz, részemről rendben (és innentől lezártnak tekintem a dolgot), viszont én is tartom magam a korábbi megállapításomhoz (aztán lehet, hogy egyik sem igaz). :)
Még annyit kifelejtettem a korábbi hozzászólásokból, hogy ez csak a vízben oldódó rostokra vonatkozik.
Mint, ahogy írtam is, részemről ez teljesen elméleti megközelítés és annyira nem érdekel, hogy ténylegesen időt szánjak arra, hogy ezek után keresgéljek...

4 éve
#2195
drisztina 1673
Válasz bmati #2194 számú posztjára
…most vagy te kevered a szezont a fazonnal vagy én (bár én a tévedés jogát továbbra is fenntartom)

1.tettem egy „kijelentést” („mentségemre szóljon” nem én találtam ki), amire te is egy „kijelentéssel” reagáltál (1 gramm rost sosem fog 0,5 dl vizet megkötni. A súlyának max. a 10-szeresét képes megkötni, ami 10 ml/g. 40 gramm rostnál max. 400 ml víz....). Nomármost, erre én jeleztem a forrásaimat, amit te, azóta sem tettél meg;

2.ezek után tájékoztattál,hogy az igazadat, akár a konyhámban is megtalálom, ha akarom (akartam, de nem találtam);

3.minderre csak annyit tudtál válaszolni, hogy „…Az a baj, hogy azokat sem tudod, hogy milyen mértékben szívják fel. Ha egyenes arányosságban nézed, akkor oszd el 10-zel és megkapod a 4,354-es szorzót, de ha már nem ugyanolyan mértékben szívják fel (ami esélyes, mert a vízben oldódó rost biztosan többet szív fel), akkor valahol az előbbi szám és a 10-es szorzó között (amit írtam is) lesz az igazság.…”*;

4.és a legvégén bedobsz egy színtiszta blöfföt (rost nélküli fehér rizzsel, vízben oldódó cukorral, porokkal) és tőlem várod a tényeket???! lsd.„Fejtsd ki bővebben, hogy mire gondolsz, meg lehet győzni az ellenkezőjéről is a dolgoknak, ha megfelelően alá van támasztva.”

...nos, én továbbra is azt gondolom, mint eddig, hogy „1gramm rost kb.0,5dl vizet köt meg”.


*a mit nézzek a mivel? ha nem ismered a mértéket, akkor felesleges bármiféle arányosságról beszélni, de, ha már egyenesen arányos**, - kérdezem én balga -miért pont tízzel osszam, miért nem öttel, vagy épp kettővel, ha nekem éppen az szimpatikus?!
**ami eleve balgaság, mert akkor mondjuk, hogy két mennyiség egyenesen arányos, ha hányadosuk állandó. Ekkor, ha az egyik mennyiség megduplázódik, akkor a másik mennyiség is megduplázódik, azaz ahányszorosára nő az egyik mennyiség, annyiszorosára nő a másik.

4 éve
#2194
bmati 147
Válasz drisztina #2193 számú posztjára
A fehér rizsben szinte rost sincs, mégis mennyi vizet vesz fel. Szárított gyümölcs is tud vizet felvenni, csak kevesebbet. A por állagú dolgok is feloldódnak vízben, de azért, mert túl sok vizet vesznek fel a tömegükhöz képest. A cukrok is képesek valamekkora víz felvételére, még ha nem is sokéra...
Fejtsd ki bővebben, hogy mire gondolsz, meg lehet győzni az ellenkezőjéről is a dolgoknak, ha megfelelően alá van támasztva.
A fentebb vázolt téma nálam erősen elméleti, nem teszteltem még ezeket, bár biztos van olyan ember, akinek valami hasonlóért fizettek. Annyira nem érdekelt, hogy utána nézzek...

4 éve
#2193
drisztina 1673
Válasz bmati #2190 számú posztjára
Szerintem ezt a választ te magad sem hiszed el...

4 éve
#2192
HUNited 512 85
Válasz drisztina #2184 számú posztjára
A sportólók (a profik is) a pisi színét nézik. Nekem ez szimpi módszer.
https://www.welovecycling.com/hu/edzes-es-eletmod/maradj-hidratalt/
Az oldal közepén van egy grafika, ami segít meghatározni a dolgokat. Szerintem aki ezt figyelembe veszi, nem áll messze az igazságtól. Mondom ezt úgy, hogy Bmati tanácsa előtt nagyon keveset ittam. Most már minimum 4 liter csak ivással (kávé és levesek, gyümölcsök nélkül, tehát azok még ehhez hozzájönnek) naponta. A pisim még reggel is világos színű (korábban erősen sötétebb volt). A testsúly analizálás szerint jelentős javulás állt be nálam ezen a téren (nem optimális még, de az amíg sok a zsír addig nem is fog az lenni, mivel a zsírszövet nem köti meg a vizet annyira)

4 éve
#2191
bmati 147
Válasz shinita #2189 számú posztjára
Leves folyadék. Mint ahogy minden folyós dolog is. Zöldségek között is vannak nagyon magas víztartalmúak, mint ahogy gyümölcsöknél is (sok 90%-os víztartalmú létezik). Ha eleget eszel belőle (főleg nyersen vagy levesben főve), akkor a folyadékbevitelhez hozzá lehet számolni, de nagyon nehéz megbecsülni. Nálam pl.: a görögdinnye ilyenkor a nagy klasszikus, annak is magas a víztartalma, egy hosszú túra után kifejezetten jól esik. :)

4 éve
#2190
bmati 147
Válasz drisztina #2188 számú posztjára
Na igen, csak azt is kalkuláld bele, hogy nem csak a rost tud vizet felvenni, vannak mellette egyéb összetevők is. Az a baj, hogy azokat sem tudod, hogy milyen mértékben szívják fel. Ha egyenes arányosságban nézed, akkor oszd el 10-zel és megkapod a 4,354-es szorzót, de ha már nem ugyanolyan mértékben szívják fel (ami esélyes, mert a vízben oldódó rost biztosan többet szív fel), akkor valahol az előbbi szám és a 10-es szorzó között (amit írtam is) lesz az igazság. Na ezt jól levezettük... :)

4 éve
#2189
shinita 6 1
Válasz be.anna #2185 számú posztjára
Sok zöldség, gyümölcs, leves mellé egyeseknek nagyon minimális víz is elég, mennyiség és vízigény kérdése ;) A párom néha másfél liter vizet visz be csak rizzsel. Nyilván ez nem tipikus eset, de nem szabad lebecsülni az ételek víztartalmát, már ha az ember tényleg nagy mennyiségben eszi őket. Levessel s egyes gyümölcsökkel ez sokaknak könnyen megy. Az én ételemben roppant kevés a víz (fél kiló ételbe nem fér sok, ez világos), nekem innom kell. De a szomjúságérzetem elintézi, akkor is, ha délután 4-ig csak kávézom... Ez korábbi keléssel és most nyáron már kicsit sem jellemző, de volt olyan is. Másfél liter gyenge kávé elég jól hidratált, de amúgyis késő este szoktam inni sokat. Valahogy ez esik jól és nincs vele gond. De valamikor inni kell s azért nem egy kupacban, persze.

A tej nekem leginkább cukros-zsíros víz, viszonylag alacsony fehérjetartalommal. Egyéni, hogy a laktóz gond-e valakinek, a többségnek nem jó. Kis kiegészítésnek lehet, hogy jó, ha bírod, de olyan sok fehérjét nem kapsz vele. Most néztem meg, 34g fehérje literenként? Sokkal több cukorral, persze. Mindenképpen kellenek rendesebb fehérjeforrások is, de 170 gramm mellett nyilván vannak is, nem? A tej nyilván tele van vízzel is... Ez nehezen ivóknak segítség lehet.
Mindenkinek más jön be, próbálkozni hasznos tud lenni, sokkal jobb, ha egy kényelmet étrenden vagyunk, ami nekünk is jólesik.

4 éve
#2188
drisztina 1673
Válasz bmati #2187 számú posztjára
Az kár, mert a forrás mindig fontos.

Ha rákeresel a neten, ott sem találsz mást, de az én forrásom egy a felsőoktatásban dietetikusok képzésére készült 2015-ös tananyag. De maradjunk a példádnál:
-ha 100 gramm zabpehelyben van 10,6 gramm* rost, akkor a 65 gramm zabpehelyben 6,89 gramm van. Ha ehhez kell 300ml vizet önteni, akkor 300ml/6,89g=43,54-szerese (de te mondtad, többet is fel tudna venni)

…lehet, hogy rosszul számolok?!

*usda adat

4 éve
#2187
bmati 147
Válasz drisztina #2184 számú posztjára
Ha emlékeznék a forrásra, akkor megosztanám. Egy könyvben olvastam, nem emlékszem, hogy hol.
Kipróbálhatod otthon is, ha nagyon akarod: 100 gramm zabkásához (amihez nincs semmi sem adva) öntögesd a vizet, pár perc várakozással. Ha teljesen felszívta, akkor mehet még rá kicsi, előbb-utóbb nem tud majd többet felszívni, úgy látni fogod hogy kb. mennyit tud felvenni.
A tasakos zabkásákon is a 65 grammoshoz 3 dl vizet ajánlanak, ami kb. elég is, de többet is fel tudna venni (ez is közel 5-szörös folyadékfelvétel).

4 éve
#2186
be.anna
Válasz bmati #2181 számú posztjára
Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat. :)
Érdekes ez a cukorfogyasztás dolog, mert amíg nem figyeltem az étkezésemre én biztos voltam benne, hogy alig eszek cukrot. Hiszen egy kiló kristálycukor közel fél év alatt fogy el itthon, mert nem sütök, főzéshez kb. 1 evőkanállal kell hetente, kávéba nem teszek ... úgyhogy minden jó, nem eszek cukrot. Hát aha ... nyilván mostmár tudom, hogy egy halom feldolgozott élelmiszerben hegyben áll a cukor. :)
Az a fránya folyadék ... de küzdök becsülettel, menni fog az is. Ahogy a fogyás is.
És annyira büszke vagyok magamra (már ha ilyen rövid idő és kis súlyvesztés alap lehet erre), hogy ez az első fogyókúrám és nem adtam fel pár nap után. :D Nyilván segített a COVID miatti bezárkózás, de akkor is... szóval nem szégyenlem, büszke vagyok magamra - ha az alkatom nem is, de a kitartásom talán megmaradt sportoló koromból. :D

4 éve
#2185
be.anna
Válasz drisztina #2182 számú posztjára
Szia! Köszönöm a hozzászólást. :)
A vízzel küzdök, mert akármennyi is a normális, én annyit biztosan nem iszok, ezt a bőrömön is látom. Alapprobléma ez nálam, már régóta. Jó kis stresszes munkám van, ami még ráadásul agyalós is, hosszas koncentrációt igényel és elég felelősségteljes, úgyhogy ... kávén élek. Ha nem figyelek tudatosan, akkor az nálam tök normális, hogy délután 4-ig csak tejeskávét iszok, számolatlanul. Vélelmezem, hogy a kollégáim, akik hozzák nekem az utánpótlást egy idő után már koffeinmenteset hoznak, de inkább boldog tudatlanságban élek, minthogy megkérdezzem. :)
Szóval nyilván ez is az oka az elhízásomnak, meg a sport abbahagyása, meg a közös "összehízás" a párommal, meg a minőségi együtt töltött időben történő éttermezés, meg az éjszakai nasizás a tévé előtt, meg ... hosszan sorolhatnám. De nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki így él, úgyhogy ez van. De változom és ennek örülök. 9 hete tényleg figyelek magamra, tényleg reggelizem, ebédelek, tornázom ... és nem ment tönkre a cég úgy sem, hogy szakítok magamra is idő. Minő meglepetés. :D :D :D
A fehérjém jelenleg 40%, ami kb. 170 g-ra jön ki. És az egyik szakértőtől kapott tanács alapján egy ideig próbáltam elhagyni a tejtermékeket ... hát akkor még tragikusabb volt a helyzet. Nem követek semmilyen étrendet. Eszek mindent (pacalt és csülköt nem, mert utálom :D ), halat, vadat, húst, sajtot, tojást, stb. De nem kívánok annyi húst, hogy jelentős fehérjét tudjak bevinni. És annyi tojást se. Napi 2 már sok, utána egy hétig nem jut eszembe enni. Túrót is csak alkalmanként kívánok. Úgyhogy gondoltam iszok tejet magában. Az folyadék is meg fehérje is. Nyilván ennek is vannak ellenzői, de megpróbálom, hátha jó lesz.
A vízzel pedig arra jutottam, hogy egyelőre örülök annak, hogy 2,5 l megvan naponta, ezt próbálom fixálni és 1-2 hét múlva próbálok egy pohárnyival többet, azt is fixálom és hátha egy hónap múlva meglesz a 3 l. Azzal már elégedett leszek, mert sok salátát, zöldséget, gyümölcsöt eszek, szeretem a leveseket ...

4 éve
#2184
drisztina 1673
Válasz bmati #2183 számú posztjára
Lehet, de én be.anna „… A vízivásom se az igaz. Írta valaki korábban, hogy kellene 5 liter…” megjegyzésére reagáltam.

Természetesen az étkezések során is viszünk be folyadékot, de ha te azt mondod, hogy valakinek napi 4 és fél liter folyadékra van szüksége, azért ez így eléggé megtévesztő*. Egyrészt, mert az embernek a folyadékbevitel hallatán elsősorban a folyadékivás (jó esetben a vízivás) jut eszébe és nem a levese, amiből kifolyólag egyesek elkezd(het)ik „megerőszakolni” magukat, hogy megigyák az ajánlott mennyiséget. Másrészt nem ismerek senkit (ami persze nem jelenti azt, hogy nincs is), aki azt számolgatná, hogy vajon mennyi folyadékot vitt be a salátájával/köretével/levesével/kávéjával stb. a nap során.
Ha az átlagos életvitelt élő ember változatosan, kiegyensúlyozottan étkezik és megiszik minimum (nők) 1,5-2 litert/(férfiak) 2-2,5 litert az optimálisnak mondható és ezen felül sportoláskor, nagy melegben, láz esetén stb. igen, fontos a plusz folyadékbevitel.**
Persze, ha ezen felül valakinek még jól esik vagy képes további decilitereket bevinni az is jó, de nem gondolom, hogy mindenkinek "túlzásokba" kellene esnie feleslegesen.

A rost vízmegkötő képességével kapcsolatban őszintén megköszönném, ha megosztanád velem a forrásodat.

*de az is lehet, hogy csak engem tévesztesz meg ezzel rendszeresen
**természetesen ezt a mondatot lehetne tovább részletezni, de nem teszem, mert általánosságban lefedi azt, amit mondani szeretnék vele.

4 éve
#2183
bmati 147
Válasz drisztina #2182 számú posztjára
Napi 4 és fél litert írtam.
Az 1 gramm rost sosem fog 0,5 dl vizet megkötni. A súlyának max. a 10-szeresét képes megkötni, ami 10 ml/g. 40 gramm rostnál max. 400 ml víz....
Zöldségekből, ha nagyobb mennyiségben eszik, akkor be lehet vinni 1-2 liter folyadékot is, de még akkor is meg kellene innia a napi 3 litert, mert nem ugyanúgy hidratál egy "cukros" víz, mint a "sima" víz.

4 éve
#2182
drisztina 1673
Válasz be.anna #2180 számú posztjára
Szerintem felesleges a napi 5 liter. Egy átlagos életmódnál, ha meg van a napi minimum 2 liter, az már jó, ha ennél több is megy az még jobb, de csak addig míg „jól esik vagy lehet mellette élni”. Persze nagy melegben vagy sportoltás során fontos a plusz folyadékbevitel.
Amit érdemes lehet még figyelni, hogy elegendő e a folyadékbevitelünk, az a rost, hiszen 1gramm rost kb.0,5dl vizet köt meg.

A fehérje mennyiségedre nem emlékszem, de szerintem érdemes lenne felülvizsgálni, hogy vajon miért nem tudsz annyit megenni. Ha nem szereted vagy ilyen-olyan okból nem eszel húst, halat, tejtermékeket, akkor érdemes lenne körülnézni vega/vegán oldalakon. Esetleg megnézni, hogy megfelelő mennyiségre állítottad e a fehérjédet. Ha jó a beállításod és így sem tudod elérni, akkor időnként jól jöhet a fehérjepor is. (Én évekkel ezelőtt – teljesen feleslegesen – vettem fehérjeport, számomra „ehetetlen” volt, úgyhogy pár hétre rá a kukában landolt, igaz nekem nincs bajom a fehérjével, bármennyit képes vagyok bevinni)

4 éve
#2181
bmati 147
Válasz be.anna #2180 számú posztjára
Szia!
Ilyen súlynál a heti 0,7 kg-os fogyás egy teljesen korrekt dolog (neked ez jött kb.).
A króm segít a zabálás csökkentésében, de az is, hogy normálisabb kereten vagy és kevesebb egyszerű cukrot fogyasztasz.
ha szükséges ihatsz fehérjeport. Ha nem vagy érzékeny és nem követsz növényi étrendet, akkor a tejsavó koncentrátumok már jók (egyedül a szóját nem javasolnám fehérjék közül).
A folyadékbevitel, ha apránként megy feljebb az jó. Ha eléred a 100 kg-ot, akkor elég lesz a 4,5 liter is naponta, a súlyoddal együtt fog csökkenni a folyadékbeviteled is. Ha sok gyümölcsöt/zöldséget eszel, akkor kevesebb is elég szokott lenni, de akkor is kell min. 3 liter.
További sok sikert! :)

4 éve
#2180
be.anna
Sziasztok!
Kis helyzetjelentés. Elnézést, ha valakit zavarok ezzel, de nekem jó néha visszanézni, hogy hogyan haladtam/haladok - írásban is, nem csak itt a bázison, statisztikai adatokban és számokban. :)
113,2 kg. a ma reggeli mérleg, ez 5,9 kg. fogyás kicsit több, mint 2 hónap alatt. Nem jó, de nem is tragikus. Abban bízom, hogy a lassabb ütem biztosabb eredményt hoz. :)
Voltunk egy hétig pihenni, amikor próbáltam ugyan odafigyelni, hogy mit eszek, de nem vittem túlzásba. Ettem hamburgert, pizzát, kemencében sült izéket, teljes kiőrlésű kenyeret, olajos magokat, rántott sajtot, ilyesmit. Na nem zabáltam két pofára, de ettem. Viszont tartottam az edzést is, bár csak úszásra volt lehetőségem, így háromszor úsztam másfél órát az egy hét alatt. És persze sokat gyalogoltunk. Napi több órát. Úgyhogy a vége az lett, hogy 40 dekát híztam a hét alatt. Amit 2-3 napon belül le is adtam, amint itthon visszaálltam az odafigyelésre. Azzal azért tudok együtt élni, hogy egy habzsi-dőzsis héten hízok cca. fél kilót. :)
A kívánós rohamaim jórészt elmúltak. Gondolom, a króm segít ebben. Néha jól esne egy kis ez meg az, de simán le tudom győzni vagy pl. kiveszem a szekrényből a csokit és megeszek belőle egy kockát és visszarakom. Van egy bontott tábla csokim már ötödik hete. És még megvan a kétharmada. :)
Az edzésemet növelgetem. Két kardió/hét, egy pilates és próbálok beiktatni egy úszást is, de ez nem mindig jön össze. Viszont azt élvezem a legjobban, szóval ezen kicsit kellene még változtatni.
Nem bírok a fehérjével. Egyszerűen mióta átállítottam a fehérjém százalékát képtelen vagyok annyit megenni, hogy a felétől több összejöjjön. Igyak fehérjeport?
A vízivásom se az igaz. Írta valaki korábban, hogy kellene 5 liter. Most járok ott, hogy kb. 2,5 megvan naponta. Lassacskán, de megyeget feljebb. Nem mondom, hogy konfortosan érzem magam ettől, de tudom, hogy a szervezetemnek is kell, a bőrömnek is jót fog tenni, a hajamnak is ... szóval küzdök.
Hát ennyi egyelőre. Köszönök minden támogató, bíráló, megerősítő, tanácsoló szót. További sikereket és kitartást mindenkinek. :)

4 éve
#2179
vajkzsuzsa 2800
Válasz törölt felhasználó #2177 számú posztjára
Tegnap direkte ezért elmentem a Tescoba. Nekem legközelebb Gödöllőn van. Megtaláltam a kenyeret. Szemüveg - tejet tartalmaz. Laktóz. Nekem kilőve !! :(

4 éve
#2178
shinita 6 1
Válasz törölt felhasználó #2177 számú posztjára
A teljes kiőrlésű liszt gyökeresen megváltoztatja az ízt és az állagot is a tapasztalataim szerint (a rozs pláne, abból sosem használtam sokat és annyira nem jött be általános kenyérben. időnként poén), más kérdés, hogy a fehéret meg nem enném, már 20 éve is a tk-s íz jött be, akkoriban kezdtem kenyeret sütni, azóta nem veszek boltit ;) Nálam a liszt 30%-a fehér, már amit a páromnak sütök, mert a sajátomban egyáltalán nincs liszt. De régen 75% volt, változik az ember ízlése :) Nekem szezámmag van viszonylag sok a kenyeremben, de mindenfélét belepakolok, ami jön, most épp az olajosmaglisztek kifuttatására használom, egy kevés nem tűnik fel, de így nem romlik meg s dobom ki... A zabpehely nyilván működik, az is gabona, persze mivel a zab nem gluténtartalmú, azzal óvatosan, ahogy én is kevés köleslisztet teszek a kenyerembe (aminek már úgyis mindegy az olajos magvakkal, azok hajlamosak lehúzni, azt hiszem, a sok tk liszttel eleve nem olyan könnyed, de mivel a célszemélyt nem zavarja a tömörség, nem gond. Bár egy kis glutént azért hozzá szoktam tenni pluszban).
Ha az ember szeret kenyeret sütni (én szeretek, szerintem hálás dolog) és van rá egy kis ideje és tetszik neki a saját (pláne ha csak az tetszik, bár van egy bolti zsemle, ami ízlik nekem is... de amikor sütni kezdtem, nem találtam megfelelő kenyeret. most pedig gyorsabb is sütni, mint boltba menni...), érdemes magunknak csinálni. Formázni is lehet, megtölteni is :) Krumpli, tojás is mehet bele, kis változtatással édes is lehet... Nekem jó móka.
Nekem is rengeteget számít az íz, mint a legtöbbünknek. Illetve jobban, nem szoktam elfogadni tizes skálán 8 alatti ételeket... Szerencsére nagyon könnyű dolgom van, eredetileg sok dolgot szeretek, az egészséges ételek is finomak, sőt, általában azok ízlenek a legjobban (nem is igen tudok lisztes sütiket sütni, csak szénhidrátszegényeket s nem drágát, igen jók, az egész családnak ízlenek. ugyanezt kenyérrel és normál kaláccsal már nem tudom eljátszani, az lisztes, nincs mit tenni. van lisztmentes kenyerem, megvan a szerepe, de az nem olyan, akárki akármit is mond), de ez ízlés dolga és néha azért elcsábulhatunk másra, érezhetően elbírja a ma már kissé finnyás szervezetem is, a fő, hogy általában jól egyek. Fontos az egyensúly, valamint a mennyiségek, abban is igazad van. Én bármit eszek, ami tetszik és meg tudom oldani kellően kis mennyiségben, ez működik a legjobban.

A kalóriatartalom nem érdekel... A laktatás egységnyi kalóriában fontosabb.
Hoppá, a csökkentett kalóriatartalmú kenyér kalóriasűrűsége annyi, mint a brutál zsíros füstölt sertésoldalasé? No igen, a kenyér szárazabb, elég kalóriadús, ráadásul fél kiló sem laktat kicsit sem. Már engem, mert van, akit remekül, nyilván, a párom ilyen, ezért sütök neki kenyeret.

4 éve
#2176
bmati 147
Válasz drisztina #2175 számú posztjára
Gyors számolásnál igen, fejben könnyebben számolok így és ahhoz képest jó közelítő értékeket ad.

4 éve
#2175
drisztina 1673
Válasz bmati #2173 számú posztjára
Értem. Ebben az esetben max.160-170gramm szénhidrátot lehet beállítani.

Őszinte leszek, eszembe nem jutott, hogy az egyéni beállítást is kerekítve számolod. Mindig ezzel számolsz vagy csak most történt a gyorsaság miatt?

Úgy emlékszem, hogy a rendszer egyetlen esetben nem számolja ki pontosan az értékeket, ez pedig az egyéni, grammos beállítás, itt bármilyen őrültséget elfogad.

4 éve
#2174
shinita 6 1
Válasz Preszton #2168 számú posztjára
Nekem nagyon számít a pénz, amúgyis szeretek próbálkozni, én magamnak csinálom a dolgokat egyszerű (néha drága, de abból kevés ment, amíg használtam is) alapanyagokból.
A lisztkeverékek bizonyára azért jók (már ha jók, nem ismerem őket... de tuti vannak jók), mert ha simán kicseréljük a sima lisztet egyvalami másra, az általában közel se lesz olyan jó ízre és állagra. Én magam sokat kísérleteztem és vegyítettem lisztféléket (többnyire magliszteket és néha kókuszt, ha édes dologról volt szó, bár picike belefér sós kenyérfélébe is)... Sokkal egyszerűbb elfelejteni a kenyereket és sütiket, de az ember néha makacs :D
A párom egy időben simán főtt gabonát evett, kenyérfélét egyáltalán nem.
Akinek bizonyosan nem gond a glutén, az használhat konkrétan glutént a liszt nagy része helyett kelt cuccokban, bár az íze nem jó... Aki szereti a tojást, annak jó, mert az elég nagy százalékot képes adni sütikben, miközben tápanyagot is bőven biztosít, sokaknak jóval laktatóbb is...

Ma kalácsot sütöttem, a normál étrendembe véletlenül sem passzol, de ezen a héten ez nem érdekel. Ez kissé szénhidrátcsökkentett, a kenyeremnél zsírosabb, tojásosabb, ezek azért jobb irányba viszik el. De a normál, a szénhidrátdús étrenden levő páromnak készülő kenyér sem hasonlít a boltira, kevés fehér liszt, olajos magvak, maglisztek és főleg tk liszt az összetétele, úgyhogy még mindig brutálisan szénhidrátos, de őt nem zavarja és nem ezt eszi folyton. Olyan változtatást nem csináltam, amitől romlott volna az íze, ez azért fontos dolog. Néha a kenyérbe is teszek egy kis extra glutént, a sok tk lisztet ellensúlyozandó (így is kicsit tömör kenyerem lesz, de a páromnak pont ez tetszik).
De tényleg egyéni, kinek mi a jó,. Az én saját, igen ritkán használt kenyerem szinte csupa glutén, mivel az engem nem bánt, míg a szénhidrát problémás.
Sütivel egyszerűbb, már ha nem kelt tésztás, mert ott teljesen kihagyható a glutén, bőven adagolható a tojás és adott esetben megoldható icipici liszttel is (ami nálam sosem gabona). Nálam rég kiestek a nagyon lisztes-zsíros sütik, viszont a piskótafélékkel nincs gond.

4 éve
#2173
bmati 147
Válasz drisztina #2169 számú posztjára
A számolást gyorsan végeztem, kerekítéssel. A rendszer úgyis kiszámolja neki pontosan. Nálam a gyors számításban 1 g CH és fehérje 4 kcal, 1 g zsír 9 kcal, emiatt különböznek kissé a számok.

4 éve
#2172
HUNited 512 85
Válasz drisztina #2170 számú posztjára
Nem ismerek minden ilyen "kisebbséget", és nyilván nem akarom őket sem kizárni, nézd el nekem ezért ha úgy fogalmazok hogy "nem engedném" ezt vagy azt.

Alternatív de felettébb hasznos lenne, ha akkor legalább figyelmeztetne az oldal, hogy x dologból túl keveset akarsz beállítani.

Tudom hogy ez nem a fejlesztő kompetenciája eldönteni, de valószínűleg (remélem) sokkal járatosabb a témában, mint a felhasználók 95%-a. Mondjuk erről nem beszéltem Mátéval, hogy mennyire van képben, majd talán legközelebb.

Viszont ahogy megismertem őt, nagyon sok jobbítási szándéka van a programmal. Az egyik jó lenne ha az lenne, hogy nem csak számolni tanítja meg, hanem kicsit "gondolkodni" is (a programot). És tudom (mesélte is, meg szakmabeli is vagyok) hogy a programozókkal csak a gond van, azt is tudom hogy kevés a bevétel (bár mintha utálná a pénzt, csomó javaslatra azt mondta hogy nem akarja lehúzni a felhasználókat, pedig win-win - mindegy ez hosszú).

Szóval lenne mit fejleszteni, csak pénz és fejlesztő kellene hozzá.

4 éve
#2171
vajkzsuzsa 2800
Válasz drisztina #2169 számú posztjára
Kicsoda? Már csak azért érdekel, mert én is pont makró átállitás alatt vagyok stagnálás miatt :) 185 cm 114 kg nő, 62 éves, kevés mozgásu. Zs.
STORNO ! Már rájtöttem, hogy nem én vagyok :) hanem Preszton. Hasonlóak az adottságok . Bocsi.

4 éve
#2170
drisztina 1673
Válasz HUNited #2149 számú posztjára
Szerencsére nem vagyok sem nulla aktivitású, sem fehérje érzékeny, sem shinita ismerőse, a fehérjével is jó barátságban vagyok és az aktivitásomnak/aktuális állapotomnak megfelelő mértékű (szerintem), viszont vannak, akik nem ilyen szerencsések.
Vannak betegségek, amik fehérjeszegény étrendet igényelnek, ez általánosságban a 0,4g/ttkg feletti és 0,8g/ttkg alatti napi fehérjebevitelt (30-65g/nap) jelenthet. És a kérdésedre válaszolva, ahhoz, hogy ne alakuljon ki fehérjehiányos állapot, szükséges, hogy a csökkentett fehérje mennyiség egy része teljes értékű fehérje legyen és elegendő energia bevitellel járjon!*

Szóval adott hozzászólásom egyáltalán nem az általad megemlített fehérje mennyiségére, sokkal inkább a (fórumon időnként fel-felbukkanó) korlátozási igény(ek)re vonatkozott. Szerintem minden ilyen korlátozás (még ha akaratlanul is, de) kirekeszt/megkülönböztet valamilyen kisebbséget. Persze nem csak érteni vélem, de feltételezem is az ilyen „igények” mögött megbújó „jószándékot”, azonban az ilyenkor „megoldásként” felmerülő korlátozást sosem fogom.


*senki ne alkalmazza a fenti fehérje mennyiségeket, csak orvosi utasításra és felügyeletével!

4 éve
#2169
drisztina 1673
Válasz bmati #2162 számú posztjára
Szerintem ezekkel az értékekkel max. 146-160gramm szénhidrátot tud beállítani.

4 éve
#2168
Preszton
Válasz HUNited #2167 számú posztjára
Szerintem is aránytalanul drága, még csak próbállkozok, sajnos a pénz számít. Csak annyira jókat írnak róla. Királybúzát még nem hallottam, utánaolvasok, köszönöm.

4 éve
#2167
HUNited 512 85
Válasz Preszton #2166 számú posztjára
Nagyon túl vannak árazva véleményem szerint. Persze ha a pénz nem számít, akkor minőségileg nincs velük gond.

A szénhidrát csökkentett lisztekkel meg úgy vagyok hogy nem jönnek be nekem. Ha sokat sütsz akkor nehéz is lesz vele. Én teljes kiőrlésű tönkölyt használok legtöbbet, de kipróbáltam a királybúzát is, az is magas fehérje és rost tartalommal bír.

4 éve
#2166
Preszton
Válasz vajkzsuzsa #2165 számú posztjára
Szia, csak lerövídítettem, dia wellness lisztek és cukorhelyettesítők. A facebookon van csoportjuk, ott találtam rá, mivel sokat sütök muszály vmi egészségesebbre cserélnem a sima fehér lisztet, de nagyon tanuló fázisban vagyok még. Csak próbálkozom.

4 éve
#2165
vajkzsuzsa 2800
Válasz Preszton #2163 számú posztjára
Nem tudom, mi az a dw?
Az én Férjem is cukros / volt /, de Neki is vezettem az étkezési naplót itt, és már csak egy fél pirulát szed, rendben van. Fogyott 10 kg-ot. Már nem vezetem az Övét, csak az enyémet, mert megtanulta, hogy miben mennyi CH van, és számolja magának. 170-re állitottam be Őt a paraméterei alapján. Nem győzi bezsebelni a dicséreteket a diab.rendelésen. A régi szobabiciklit én sem szerettem, sem az ellipszist. Elajándékoztam Őket itt a neten. Ez most tetszik., Tartom a makrókat, már látod milyen sok napja. Nem is fogom abbahagyni, két évig stagiztam, az sem vette el a kedvem. Most uj makrókkal ujra van remény. Nyomjuk ! Én azért választottam ezt a módszert, mert nem kell változtatni a megszokott izeket, ételeken, csak a mennyiségen. Mi már öregek vagyunk a Férjemmel az uj konyha bevezetésére. Ez igy jó !

4 éve
#2164
Preszton
Válasz bmati #2162 számú posztjára
Köszönöm a segítséget, próbálom így beállítani. A vízivással még gondjaim vannak, igyekszem. Akkor szerintem először a sétát fogom és az itthoni tornát elkezdeni. Köszönöm igazából Tőled vártam a segítséget mert sokat olvasgattam a fórumon, s olyan jó tanácsokat szoktál adni. Köszönöm, szép napot!!

4 éve
#2163
Preszton
Válasz vajkzsuzsa #2159 számú posztjára
Szia,én is örülök Neked. Remélem sikeres lesz a fogyásunk,én már annyi mindent kipróbáltam sikertelenül. Most mintha bekattant volna vmi, páromnak magas a cukorja diétázni kell és másokat enni, lecseréltem a lisztet dw-re, cukrot negyedannyira, számolom a kalóriát, hátha.... Szobabiciklim is van de nem szeretem, lehet hogy ez az ülő féle nekünk is jobb lenne. Utánaolvasok. Szép napot!

4 éve
#2162
bmati 147
Válasz Preszton #2156 számú posztjára
Szia!
Heti fogyás mértékét addig állítgasd, amíg a napi kereted 1820-1870 kcal nem lesz. Makróid kb ezek legyenek: 128 gramm fehérje, 75 gramm zsír, 160-200 gramm szénhidrát. Ha a cukor alatt szénhidrátot értesz, akkor ennyi mehet. Ha a tényleges cukrot nézzük, akkor minél kevesebb, lehetőleg a szénhidrátbeviteled 10%-nál kevesebb. Rostból 30-40 gramm naponta elég, de ennek a dupláját is lehet fogyasztani, ha bírod.
Valami mozgást be kellesz iktatni, ami lehet otthoni torna, séta, kerékpár, stb. A lényeg, hogy heti 3x kellene végezni, mert ez sokat lendít a fogyáson és az egészségi állapoton.
A 12 kg-os fogyás év végéig korrektnek tűnik.
A napi folyadékbeviteled próbáld feltornázni, nem tudom, hogy mennyit iszol, de min. 3 litert kellene (optimális esetben 4,5 liter felett).
Sok sikert! :)

4 éve
#2159
vajkzsuzsa 2800
Válasz Preszton #2156 számú posztjára
Szia ! Nagyon örülök, hogy van egy uj korombeli. Én juliusban leszek 63 éves. 185 cm. vagyok, és 110 kg voltam 5 hete, most 114 inkább, mert rosszul ettem, és stagnáltam két évig. Első évben lefogytam közel 20 kg-ot, és elkezdtem stagnálni. Akkor kaptam a tanácsot, hogy éheztetem magam az 1500 kalóriával, ekkora testhez,és felemeltem 1900 körülire. Ekkor felkaptam 3-4 kg-ot, de nem bánom, mert bizom az itt segitőkben, hogy most történni fog valami. Jól érzem magam, hogy többet eszem, nem fáj semmim / térd, derék stb. /. Az én számaim: zsir 80 gramm- fehérje 120 gramm, szénhidrát 178 gramm. Az én sulyom 40 évig volt 105 kiló, azzal szépnek éreztem magam. Tehát még 5-10 kiló elvesztése örömmel töltene el. De nem görcsölök, mert ezt a tanácsot kaptam.. 130 kiló azért durva volt. Mozgás: szobabicikli ülő fajta, uj, pár hónapja vettem. Fél óra naponta. 15 perces tv torna felső testre, ez is uj, két fél kilós sulyzóval. Amugy sorozat függő vagyok :) ugyhogy nagy aktivitás nálam sincs. Napi tevékenység oszt jónapot. Örülök Neked. Sok sikert. Én nagyon hálás vagyok ezért az oldalért, és a résztvevő "játékosokért" is. Ja ! és amugy lány vagyok / legalábbis voltam /. :)

4 éve
#2158
be.anna
Válasz shinita #2154 számú posztjára
Köszi a választ!
Sokat segítettél, tényleg. Igen, igaz, hogy folyamatosan vannak apró változások, amiket nem is én, hanem a párom vesz észre. Sokkal kisebb lett a melltartó pánt alatti hurka a hátamon, fogyott a csípőm (ennek nem igazán örül :D ), keskenyedett a derekam. Ami azért furcsa, mert centiben ez csak 4, ami nem tűnik annyira soknak, de mégis valahogy látványosabb. Úgyhogy ezek segítenek kicsit. Na meg az, hogy ma végre 113,7-et mutatott a mérleg. :D

4 éve
#2157
be.anna
Válasz bmati #2153 számú posztjára
Köszi a választ!
Napi 5 liter??? Atyaég. Nem, annyi nincs. 2,5 l-t próbálok legyűrni minden nap. Edzésnapon könnyebb, akkor közben meg is iszok 1 litert, a többi megy nap közben. De ha nincs edzés, akkor bizony nagyon nehéz még. És az sem segít, hogy kávéfüggő vagyok, amint szomjas leszek, azonnal megkívánom a kávét. De akkor ráveszem magam a több ivásra. Huhh...

4 éve
#2156
Preszton
Sziasztok, segítenétek nekem a jó beállításban. Pár napja kezdtem, az adataim 180 cm 63 éves nő, 107 kg. BMI 33,02 BMR 1716. Alapjáraton 2060 kcal. Fogyni szeretnék, egyenlőre 95 kgot állítottam be év végére, a zsír,ch és fehérje százalékos elosztását hogy tudom jól beállítani,hogy el is induljon a fogyás. Sajnos nagyon szeretek sütni az unokáimnak, és persze én is eszek belőle, DW termékeket kezdtem hasznàlni és a cukrot
helyettesíteni. Beállítottam még a rostot és a cukrot hogy számolja, mennyi ami még elfogadható? Sport nincs, és ülő életmód (sokat kézimunkázom). Köszönöm ha valaki ad vmi tanácsot, én is olvasgatok a fórumon és jegyzetelek. Szép napot!

4 éve
#2154
shinita 6 1
Válasz be.anna #2152 számú posztjára
Pedig a mérleg kidobása nem is rossz ötlet annál, aki nem tudja elfogadni az időszakos stagnálás, esetleg egy nap alatt +2 kg-ot :) Emberek vagyunk, a testsúly ingadozik, a mérleg pedig nem pontos, de inkább a testsúly ingazodik... Amikor tudom, hogy jól csinálom a dolgokat, nem érdekel 10 nap állás vagy akár plusz kilók (bár ahhoz rosszul kell ennem), hiszen tudom, hogy folyamatosan vesztek zsírt. S a számok idővel csökkennek majd. S ez így is történik. Lassú fogyásnál különösen kell türelem, aki heti 2 kilókat képes ledobni tartósan, no annál ilyen lehet, hogy nincs, de az nem 110 kilós szokott lenni, hanem sokkal több, már ha nem egészségtelenül csinálja.
Igen, a torna is bekavarhat, de 10 nap annyira rövid idő, hogy sok oka lehet. Ha a szervezeted kitalálja, hogy most több vizet akar raktározni, meg se kottyan neki 10 nap fogyást elfedni vele... Sokan számolnak be némi stagnálás utáni hirtelen fogyásról, állítólag csinálhat ilyet a szervezet, hogy a lebontott zsír helyett vizet raktároz, ez végülis nekem mindegy, ha tudom, hogy be tudtam biztosítani a deficitet egy jó kis étrenden, akkor muszáj zsírból fogynom, hiszen az energiának valahonnan jönnie kell. Úgyhogy a mérleg sosem zavart különösebben. Egyszer 2 hét után csökkent a súlyom 1 kilót, miközben folyamatosan egyértelműen deficitben voltam, hasonlóban minden nap. Tudtam, hogy fogyok, így türelmesen vártam.
Ennyire nem érdemes fókuszálni a testsúlyra, a stressz még a fogyásba is bekavarhat, de amúgysem kellemes és nincs értelme ebben az esetben. Türelem, alig telt el idő, ez még nem igazi stagnálás...

4 éve
#2153
bmati 147
Válasz be.anna #2152 számú posztjára
Szia!
Mennyi a kereted? Megvan a napi 5 liter folyadékbeviteled? A napi 30-40 gramm rost?
Mérlegelni pedig csak reggel WC-zés után, evés/ivás előtt kell. Mérheted minden nap is, de akkor az aktuális heti átlagodat kell összehasonlítani a múlt heti átlagoddal és ha megy lefelé, akkor jó. A súlyod nap közben +-1,5 kg-ot is ingadozhat.
Minél jobban rástresszelsz, annál inkább meg fog állni a súlyod.

4 éve
#2152
be.anna
Sziasztok! Elkezdődött a programom 8. hete és kb. 10 napja megállt a fogyásom. Nem állítom, hogy nem vagyok elkeseredve. Naponta 40-60 dkg. ingadozik le és fel, de az istennek nem megy a súlyom 113,9 alá. Hetente háromszor tornázom, negyedik hete. Egyelőre abban bízom, hogy emiatt van. Párszor túlléptem kicsit (egyszer nagyon) a napi keretemet, de a max. (az egy duplázáson kívül) 150 kcal volt. Tegnap megörültem, mert délben, amikor hazajöttem edzésről és a másfél órás gyaloglásból 113,4 kg. voltam, de ma reggel megint 114 kereken. Hát, szívem szerint kidobtam volna a mérleget. Sajnos nekem az nem megy, ha csak hetente mérem magam. Nem bírom megállni. Egyszerűen látnom kell az értéket, ahhoz, hogy beállítsam a napomat. Ma is megyek edzésre, úgyhogy nyilván rendesen fogok ebédelni (csirkemell brokkolival, sárgarépával és tejfölös gombaleves a terv), egy ideje már a folyadékbevitelre is nagy hangsúlyt fektetek. A legutóbbi makroállításom óta a kívánósságom is elmúlt, úgyhogy nem hiszem, hogy nagy hiba van, csak azt hittem, hogy ez a stagnálás nem 5 kiló mínusznál fog bekövetkezni, hanem kicsit később. De folytatom, nem adom fel. :)

4 éve
#2151
HUNited 512 85
Válasz shinita #2150 számú posztjára
Amikor még kövér voltam (most már csak túlsúlyos hehe), akkor én is nagyon könnyen fogytam, volt hogy egy héten 2,5 kiló lement. No ez mára a múlt.

Azzal a kcal értékkel, amivel eddig a súlyom tartottam, most hirtelen elkezdtem hízni (90 dekát egy hét alatt), szóval megint visszamentem 2000 kcalra. Nem tudom sikerül e majd valaha belőni...

4 éve
#2150
shinita 6 1
Válasz HUNited #2148 számú posztjára
Nekem is :) A zsírra 10 éve nagyon ügyelek, az tud a legjobban elszállni... De már megszoktam, hogy a hozzáadott zsírt minimalizáljam, a sütijeimben sincs semennyi, max. ha csoki van a tetején... A százalék mindig 65-70%, szénhidrátos napokon se sokkal kevesebb ma már. Régen egyes kivételes brutál szénhidrátos napjaimon még 45%-ra is lementem néha a zsírral, ami jóval több volt, mint amennyit most eszem, engem nem érdekelnek a százalékok, csak a grammok, hiszen attól fogynék, ha fogynék és a test igényei is grammban megadhatók, bár ez inkább a fehérjénél fontos, csak erősen zsírszegény étrenden merül fel zsírnál mint alsó határ, az pedig sosem fenyegetett.

Én sehogy sem tudok fogyni az eddigi tapasztalataim alapján (egy kicsike deficit viszont bizonyosan van a jelenlegi módszeremmel, ha nem is mindennap, úgyhogy ennek hatnia kell), de ha nem kevés a szénhidrát, garantált a túlzabálás, mindhárom makró elszáll s nem is érzem jól magam... Úgyhogy nekem elég fontos az erősen szénhidrátszegény étrend, egész életemben. A fogyáshoz pedig extra dolgok is kellenek, ha már nem vagyok kövér.
A párom sem tud szénhidrátszegényen enni, rosszul van a sok zsírtól, amit nem ellensúlyoz szénhidrát, furán is laktatja, először nem, aztán úristen de sok volt... Több zsírt eszik, mint én jobb napjaimon, de sok-sok szénhidráttal. Fogyni simán, gyorsan tud, de éheznie kell (most a tartós éhséget nevezem így, a tápanyagbevitele jó) s épp eleget éhezik súlytartásnál, aktívabb élet mellett is. Mindegy, mit eszik, adott kalóriában minden kb. egyformán laktatja, így nem tud játszani az ételválasztással, mint én. Na neki nehéz, mondjuk nem sok feleslege van, de az mind a hasán.
Amíg van egy jó kis étrend, ami működik, addig nincs nagy baj... Néha sok évbe kerül megtalálni, ha túl speckó, pláne tartósan követni, de az ember hosszú életű lény, az elején pedig sokszor azért könnyebben megy a dolog. Én is sokkal könnyebben fogytam kövéren. Van, aki még nagyon kövéren és mindent beleadva is alig fogy, én őket sajnálom. Egyesek azt hiszik, hogy a saját étrendjük könnyű megoldás mindenkinek, de nincs ilyen.

4 éve
#2149
HUNited 512 85
Válasz drisztina #2146 számú posztjára
Mert te 1g/tskg alatti fehérjét eszel? Gyakorlatilag nulla az aktivitásod? Ha nem, akkor hogyan éred el, hogy az izomzatod ne sínyledje meg? Vagy te vagy shinita fehérjeérzékeny ismerőse? (nem hallottam még ilyenről amúgy)

protein = elsődleges fontosságú. Nélküle nincs izomzat, de kb. még bőr sem (mert az is kollagén magas százalékban, a kollagén meg fehérje)

4 éve
#2148
HUNited 512 85
Válasz shinita #2144 számú posztjára
Nekem meg pont az a bajom hogy ne lépjem túl a zsírt. Ma is sikerült egy 38% zsír 28% fehérje 34% szénhidrát arányt összehoznom, és a zsír sajna kicsit sok (szerencsére kereten belül vagyok).

Irigylem azokat akik sok zsírral tudnak fogyni szénhidrát nélkül, nekem sajnos nem megy (pl. székrekedés és társai).

4 éve
#2147
drisztina 1673
Válasz bmati #2145 számú posztjára
Szívesen megkérdeztem volna, hogy (a 2142. hozzászólásodban hivatkozott fehérje értékek) konkrétan „mely’ évjáratra” vonatkoznak. …de örülök, hogy erre nem kellett rákérdeznem, ellenkező esetben úgy tűnhetett volna, hogy csak kötözködöm.

...persze így, már mindent értek...

4 éve
#2146
drisztina 1673
Válasz HUNited #2141 számú posztjára
...ebben az esetben örülök, hogy nem te csinálod a programot. ;))))

4 éve
#2145
bmati 147
Válasz shinita #2143 számú posztjára
A számok régi amerikai ajánlások voltak a '90-es évekből.
Nem hiába a fehérje jelentése is elsődleges...

4 éve
#2144
shinita 6 1
Válasz HUNited #2140 számú posztjára
Igen, az így jónak tűnik, 63g brutál alacsony, hacsak nem picike alaptest sok zsírral a helyzet, mondjuk 150 centis, izomgyenge, de kövér nő, nulla aktivitással. Annak elég lehet 63g, sőt picit kevesebb is, nagyon extra esetet írtam le, de fogyáskor nyugodtan mehet feljebb, ha jólesik. Én szeretek biztosra menni és az amúgy érzékenyen reagáló szervezetem sosem panaszkodott a legmagasabb fehérjebevitelemnél sem, úgyhogy én szeretem a 1,5-2 g/kg-ot, extra háj nélkül számolva :) A legtöbbünknek ez jó sávnak tűnik.

De ha valaki tud tehérjeport enni, akkor miért ne tudná ugyanazt másból, ezt sosem értettem. Étel, étel. Nekem sokkal könnyebb is lenne tojást enni, mint fehérjeport, inni is lehet a tojást, édességnek is enni, néha alkalmazom ezeket a sokadiknál vagy amikor elegem van a normál módozatokból... S tudom, mit beszélek az elmúlt évtized kb. 30000 darabja mellett. Aminél persze emberek esznek jóval többet is extrém esetben. S napi 20 tojás (ami egyeseknél előfordul, ha nálam nem is, de nekem az sok lenne kalóriában is) az már 120 gramm fehérje s nyilván kell enni mást is... S ez a tojás, aminél még az én napi 6-12 darabom is extrémnek számít. Húst általában könnyebben eszik az ember nagy mennyiségben. Egyeseknek napi 2 kiló hús a kényelmes s azon szenvednek, hogy hogyan vigyék le... Nem ez a tipikus, persze, finoman szólva, de a kifejezetten magas fehérjefogyasztás sem az. Csak előfordul ennyi jó étkű ember között az is. Ahogy aktív, magas, igen izmos emberek is vannak, akiknek több kell.
Azt nem tudom, mi van akkor, ha valaki húson szeret élni és 5-6000 kcal vagy még több a napi energiaigénye. Az már nagyon durva zsíros húsból is. Remélhetőleg az ilyenek azért elviselnek hatalmas vajdarabokat a steakjeiken vagy ilyesmi, mert a fehérjének százalékban illene alacsonynak lennie, szénhidrát pedig nem sok akad. Muszáj magasra vinni a zsírt. A fehérjeérzékeny ismerősömnél 80% a zsír (speciális, terápiás étrend, nagyon szigorú, de egyeseknek beválik különféle nyavalyákra), de kevés a kalória. Mi lenne, ha hirtelen aktív lenne? Szinte csak zsíron élne, pici hússal? Mondjuk ez még mindig sokkal értelmesebb étrend a szememben, mint cukron élni, ahogy a nagyon gyümölcsre alapozók teszik... De akkor is. 80% is eléggé zsíros étrend, jóval fölémenni már elég extrémnek tűnik, ha nem is megszokhatatlannak... De egy normál embernek ez már bizonyára elképzelhetetlen :) Nekem voltak 80%-os napjaim hozzáadott zsír nélkül... Azt kerülöm, míg fogynom kell. Nos, nem ez a legkényelmesebb számomra, úgyhogy hamar visszacsúsztam a 65-70%-ra. Ami nem meglepő módon az egyszerű tojásételek szintje, de a sajt és a kedvenc húsételeim is itt vannak. Nyilván nehéz elmozdulnom innen, de erre nincs is szükség.
Akinek bejön a jóval több szénhidrát, annak egyszerű, mert egy szénhidrátdúsabb étrend elég megszokott s a csupa szénhidrát normálisabbnak érződik, mint a csupa zsír. Kevés szénhidráttal érdekesebb a dolog s könnyebb elszállni a fehérjével nagy kalóriaigény esetén.

4 éve
#2143
shinita 6 1
A 0,8-as minimumot ismertem, de amikor 0,6-tal találkoztam nemrég, az különösen elborzasztó volt... Lehet, hogy az kell a nitrogénegyensúlyhoz, csuda tudja, no de nekünk nem az kell, hogy még épp ne álljanak le létfontosságú folyamataink... A túlélés és az optimális állapot az kettő...
Még a fehérjeérzékeny ismerősöm is úgy visz be napi 40-60 gramm fehérjét (mivel többtől rosszul lesz, nem fogy vagy ilyenek. káprázatos, mitől nem fogynak az emberek néha, én illek ehhez az oldalhoz a családommal, nálunk tényleg kalóriák kérdése az egész, az anyagcserénk nem vadul meg semmitől, vagy olyanunk nincs, amitől azt tenné), hogy ő egy alacsony, vékony nő, úgyhogy neki is sokszor megvan az 1g/kg... Fehérje kell, nem icipici mennyiségben, ez megkerülhetetlen, ha emberi testünk van (vagy állati. a kolibri sem csak nektárt szívogat, hiszen akkor nem tudná az izomzatát fenntartani).

4 éve
#2142
bmati 147
Válasz HUNited #2141 számú posztjára
Az ajánlások régebben 0,8-1,2 g/ttkg közötti értékeket adtak meg fehérjére. Az előbbi ülő munkához, utóbbi nehéz fizikai munkához. A legalja 0,5 g/ttkg volt. Szerencsére ezeket már feljebb tornázták...

4 éve
#2141
HUNited 512 85
Amúgy ha én csinálnám a programot, nem is engednék 1g/tskg alatti mennyiséget megadni. Az már nagyon alacsony érték, még egy passzív embernek is. Elsorvadáshoz vezet hosszú távon, miközben az illető azt hiszi jó úton jár.

75 kilós emberre adta ki a progi a 63 grammot... Ez 0,84g/tskg. Hihetetlenül alacsony. És ez az általános beállítás...

4 éve
#2140
HUNited 512 85
Válasz shinita #2139 számú posztjára
Én is szeretem a fehérjét, és én is úgy eszek (zsíros húsok, tarja a best), és emellett eszem fehérjeport is, ez az én esetemben napi 170 gramm lehetne maximum napi adag (sokszor meg is van).

Abból indultam ki amikor rácsodálkoztam hogy fehérjepor nélkül ezt meg hogy, hogy a napi keret x3 mennyiséget írt ki. De aztán láttam hogy nem is fehérje alapúra van állítva neki a rendszer, a 63 gramm amit kiadott neki, az nagyon kevés. Csak ugye mikor ezt írtam (hogy hogy lehet 3x-os fehérjét) akkor nem láttam még a részleteket. Pl. neki a 150 gramm az optimális maximum, és úgy nagyjából te is ezzel értesz egyet ha jól értem (ez 2g/tskg)

4 éve
#2139
shinita 6 1
A százalékok nem igazán érdekesek, a grammokra érdemes figyelni, főleg fehérjénél (én a grammos beállítást használom az oldalon, bár teljesen mindegy, mert a számokat figyelem, nem azt, hogy mit mutat a fej vagy milyen színű a csík). Én (sokakhoz hasonlóan, nekem ez hozzáértő hobbi testépítőktől jött) a napi 1-2g/kg fehérjét tartom megfelelőnek (de inkább 1,5, mint 1, különösen fogyáskor), zsírmentes testtömegre, persze az aktivitás is számít s ha valakinek van efféle tapasztalata, a saját egyéni dolgai is figyelembe veendők. Egyesek izmot építenek napi 1g/kg-mal, de azért nem ez a jellemző... Aki egészséges és nem kell fehérjeszegényen ennie, annak a 1,5-2 g/kg elég jónak tűnik, annyi biztosan elég, de nem szokott gondot okozni. Feleslegesen megterhelni a szervezetet viszont nem jó.
Én nem vagyok képes ilyen alacsonyan maradni, de általában azért 1,8-2 az értékem, csak nagyon néha 3 vagy több, most mit csináljak? :D Ritkán van, nem okoz gondot és ennél is zsírosabban és szénhidrátszegényebben már nehezen tudnék enni (szinte bármit változtatok, a fehérje felugrik), a fehérje pedig nagyon gyorsan felmegy... Tojás, sajt, jó zsíros húsok (néha soványak, de akkor megengedhetek egy kupac hozzáadott zsírt s ugyanott vagyok)... Hiába viszonylag laktatóak, tápanyag és energia kell, hipp-hopp összejön 100 gramm, akár egy nagyobb étkezésre is... Korábban nem ettem húst, növényeket pedig igen, de úgy is összejött ugyanennyi...
S én nem eszem olyan sok fehérjét. Amikor egy carnivore napi szinten másfél kiló húst eszik, na az a durva, azt azért személy szerint kerülném, de kinek mire van szüksége különféle korszakaiban. Nekem 4-6g/kg fehérjére biztosan nem. Egyszer ettem meg 60 dkg húst s mást nem nagyon aznap. Az persze zsíros volt, elég kalória nélkül nem lakom jól. Sosem próbáltam még jobbára sovány fehérjével jóllakni (mert nincs az az isten, hogy én ne egyek valamelyest zsírosan), egyszer érdekes lenne, de amikor több fehérjét eszem, akkor is viszonylag sok kalória kell a tartós jóllakáshoz, nincs sok értelme. De bevinni 200g fehérjét éhesen? Nem lehet nehéz. 100g alatt maradni szinte mindennap? Az már annál inkább.
Nyilván van, akinél ez teljesen máshogyan van, de azért távolról sem vagyok egyedül abban, hogy könnyűnek tartom 100-150g fehérje napi bevitelét. Sokaknak kell is ennyi vagy extra esetben több... Nekem a jóllakás miatt is fontos a fehérje, kevesebb fehérjével extra esetek kivételével (amit nekem nehéz megoldanom) éhes maradok, gyakran jelentős kalóriatöbbletben is. Ez is fontos szempont.

4 éve
#2138
JorPet 1
Nagyon köszönöm, akkor így állítottam:

fehérje(%): 30
szénhidrát(%): 42
zsír(%):28

Remélem jó és köszi a segítséged!

4 éve
#2137
HUNited 512 85
Válasz JorPet #2136 számú posztjára
Bocsi, hülyeséget írtam. Ne a sportolóit állítsd be, mert abban csak 20% a zsír. Állíts be egyénit, és tedd a zsírt 25-30% közé, a fehérjét 30%-ra, a maradék 40-45% legyen szénhidrát.

4 éve
#2136
JorPet 1
Köszönöm, átállítottam.... csak 3 gr zsír maradt mára... :-(
Cikket olvasom és figyelek ezekre!

4 éve
#2133
HUNited 512 85
Válasz JorPet #2132 számú posztjára
Szia, ránéztem. Ez a fehérje túl sok. Látom nagyon szereted a csirkemellet :) Hát ízlések és pofonok, tudod.
Szerintem állítsd át a makródat sportolóira (ahol jobboldalt látod a fogaskereket a fehérje/szénhidrát/zsír összesítésnél).
Figyelj rá, hogy a fehérjéd csak nagyon ritka esetben menjen 150 gramm fölé.

Fusd át ezt a cikket. Nem értek egyet minden szavával, de az alaptézis (egy napi szinten aktív nem versenysportoló ember 2g/tskg fehérjét egyen) helytálló.
https://www.steelfit.hu/blog/cikk/mennyi-feherjere-van-szuekseged

És szerintem egyél kicsit több zsírt is. Nem csak a csirkemell finom és egészséges. Sőt, én pl. rühellem a csirkemellet. A sertéstarját viszont nagyon szeretem :). A kereted 25-30%-a zsír legyen, ha ilyen sokat edzel.

4 éve
#2132
JorPet 1
Köszönöm! Megteszed,hogy ránézel? Felvettelek... Nagyon nem értem akkor. 75 kg (férfi, 50 év, 175 cm) és tegnap 191 gr volt, ma már most 144 gr....
Mondjuk húst, hússal tudok enni...
Köszönöm.

4 éve
#2131
HUNited 512 85
Válasz JorPet #2130 számú posztjára
testsúlyod x 2 az ajánlott maximális fehérjebevitel. Tehát ha 100 kiló vagy, max 200 gramm fehérje ajánlott naponta.
Nem tudom hány kiló vagy, de nem tudom elképzelni, hogy fehérjepor nélkül hogy lehet bevinni naponta 189 gramm fehérjét. Az 700 gramm natúr sült csirkemellnek felel meg (ami amellett hogy sok, még szerintem kifejezetten rossz ízű is).

4 éve
#2130
JorPet 1
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a fehérjét mennyire kell kordában tartani... heti 6x1 óra kardió edzés mellett a napi 63 grammot mennyivel léphetem túl, hogy egészséges keretek között maradjak? Nap végére ez igencsak 2x, 3x több. Mindenféle külön fehérje fogyasztása nélkül.

4 éve
#2129
netvampire 1
Válasz HUNited #2128 számú posztjára
Köszönöm, megnéztem, hasznos infók vannak benne. Én is mellkasövet használok a pontos méréshez. (Polar vagy Geonaute)

4 éve
#2128
HUNited 512 85
Válasz netvampire #2127 számú posztjára
Edzés közbeni pulzusmérésről írtam a Testmozgás és sport topikban egy tapasztalatot egy hete: https://kaloriabazis.hu/post?topicid=82

#8052-es hozzászólás.

4 éve
#2127
netvampire 1
Válasz egyszervolt #2116 számú posztjára
Jó pár okoskarkötőt kipróbáltam. A tapasztalatom az, hogy edzés közben a pulzust nem jól mérik. Általában jóval többet mér mint a tényleges. A mi band 4 sem pontos.

4 éve
#2126
bmati 147
Válasz katoroka #2124 számú posztjára
Szia!
Ha jól van beállítva a keret, akkor azt amúgy is kicsit mindig túl kellene lépni. A zsír nagyon kevés, lehet rajta még emelni. Ha 50-100 kcal-val többet eszel egy nap, nem dől össze a világ, akkor is fogyni fogsz, csak lassabban (egyébként hosszú távon a napi kb. 100 kcal plusz kb. 0,1 kg-mal csökkenti a heti fogyás mértékét).
Amíg a súlytartó kalóriádat nem éred el (ami alatt amúgy is 300-500 kcal-val vagy legalább), akkor nem fogsz hízni.

4 éve
#2125
HUNited 512 85
Válasz katoroka #2124 számú posztjára
A kalóriadeficit az így is deficit...
De amúgy mondhatnám hogy ez kb. stagnálást eredményez.
Hosszútávon figyelj az arányos étkezésre (a ZSÍR IS FONTOS!!!), mert nem jó egészségileg ha valamelyik tápanyagtípust mellőzöd.

Amúgy csak zárójelben jelzem meg, finom a szilvás gombóc, de nem nagyon jó az embernek tápanyag szempontjából...

4 éve
#2124
katoroka
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ma kicsit sikerült több szilvásgombócot enni a kelleténél... Így a kalóriakeretemen belül vagyok ugyan, de a szénhidrátot 60g mal túl léptem, a zsír pedig alacsonyan 37g on marad. Kalóriadeficitben vagyok 62kcallal. Ez nem okoz hízást?
(bocsi, ha értelmetlenül fogalmaztam...)

4 éve
#2123
bmati 147
Válasz be.anna #2119 számú posztjára
Szia!
Ha kívánós napjaid vannak és szedsz krómot is, akkor még mindig alacsonyabb a kereted, mint kellene. Ezt vagy úgy tudod orvosolni, hogy 100-150 kcal-t emelsz a kereteden, vagy heti 1-2 alkalommal meghintáztatod a kalóriákat, akkor pedig kb. 400-500 kcal-val eszel többet, mint szoktál. Mindkettő lassítja a heti fogyásodat, de ezekkel a módszerekkel hosszabb távon fenntartható lesz a fogyás. Persze havi szinten érdemes a keretedet felülvizsgálni és kb. 100-110 kg között érdemes beállni a BMR feletti fogyásra.
A króm sokat segít egyébként, hogy ne egyél feleslegesen. Eddig a magas és egyszerű szénhidrátbevitelhez volt szokva a szervezeted és hintáztatta az inzulin kibocsátást, így részben azért is kellett állandóan enned. A króm segít, hogy kevésbé lengjen ki, de ehhez az étrendnek is rendben kell lennie.
A magas folyadékbevitel és rostbevitel szintén segít abban, hogy ne legyenek falási rohamaid. Ha a megemelt kereted és előbbi két dolog mellett is lennének, akkor még mindig ott van a szénhidrátbeviteled (és főleg a magas GI-jű ételek) csökkentése az étrendben.
Kb. 30 kg-os túlsúlyt le lehet dolgozni 1 év alatt viszonylag kényelmesen (de a sportot nem úszod meg, ha megfelelő végeredményt akarsz).
Sok sikert! :)

4 éve
#2122
drisztina 1673
Válasz vandalyla #2120 számú posztjára
Igen, a kész ételt minden esetben le kell mérni, ha több adagot vagy többeknek főzöl. És az sem rossz megoldás, ha a receptedben a hozzáadott víz mennyiségét csökkented az elpárolgott súllyal, bár én jobban szeretem inkább elpárolgásként felvinni (mínusz előjelel), mert akkor látom, hogy a receptem már a kész állapotot mutatja. Sőt, ha később újra főzöm az ételt, akkor általában nem az alapreceptem hozzávalóit módosítom, hanem az elpárolgás után plusz/mínusz mennyiséggel korrigálom, mert így látom, hogy meddig tart az alaprecept, azaz receptes füzetként is használom az oldalt (ha nem emlékeznék fejből a saját receptemre) :))

...de az „Információs" fül, "GYIK" menüben is olvashatsz a receptek felviteléről:

"A főzés közben bizonyos ételek súlya megváltozik. Hogyan lehet ezt rendesen receptfelvitelkor rögzíteni?
A legtöbb ételnél nem sok vizet zavar az ételek víztartalmának elpárolgása. Pl. egy körözöttnek nem csökken a súlya azáltal, hogy összekeverjük a hozzávalókat. Vegyünk viszont egy főzeléket, vagy egy szaftos húst, amit vízzel felengedünk és lesütünk zsírjára. Ha ahhoz a húshoz is felvisszük hozzávalóként az összes beleöntött vízmennyiséget (aminek a fele elpárolog), akkor a súlya nem fog stimmelni, ezáltal a 100 grammra vetített kalóriaérték sem.
A probléma megoldásaként azt ajánlom, hogy mérjétek le az egész étel súlyát elkészítés előtt és után (bár előtte mondjuk nincs sok értelme, mert az úgyis annyi, amennyit a program a hozzávalók lemért súlya alapján összeadott).
Tehát ha pl 2 kg a sütés előtti súlya valaminek (nullázós mérleg nem árt), a sütés utáni pedig 1.5 kg, akkor az azt jelenti, hogy a kalória maradt ugyanannyi, viszont a súly csökkent fél kilóval.
Ezt felvinni úgy lehet, hogy felviszed "Elpárolgás" hozzávalóként és mínuszos előjellel (-500 gramm). Ekkor lesz helyes az érték."

4 éve
#2121
drisztina 1673
Válasz be.anna #2119 számú posztjára
Szerintem semmi okod aggódni, pont olyan ütemben fogysz, ahogy azt kell :) Heti fogyásként (súlytól függően) 100kg felett az 1kg, míg 100 kg alatt a 0,5kg tekinthető egészséges maximumnak.
Ne a sikertörténeteket olvasgasd, hanem a „sikeresen lefogytam” topikban keresd meg „supernatural33” hozzászólását (remélem továbbra is szépen halad, mert elég régen jelentkezett be utoljára), Na az sikertörténet, még úgy is hogy még nem ért a végére, ráadásul a lassabb, de számára biztosabb utat választotta.
A krómhoz "nem értek", de a „kívános rohamok” miatt, lehet, hogy érdemes lenne felülvizsgálni/ picit módosítani a makroidon.

4 éve
#2120
vandalyla
Sziasztok! Valaki tudna segíteni, hogy ha több adagra csinálok ételt, akkoris mérjem le az ételt?

Mert észrevettem, hogy amikor csinálok egy ételt, akkor a végeredmény kevesebb, mint amit ír a bázis. De rájöttem, hogy olyankor a víz párolog el az ételből, tehát a kalória nem lesz kevesebb. Ilyenkor amennyi elpárolgott azt elveszem a felvitt vízből, így kiadja a valódi értékét az ételnek. De akkor most ha több személyre főzök, hogyan csináljam? Mert nyilván akkoris párolog el belőle, de így nem tudom, hogy pontosan mennyi, csak akkor, ha az egészet lemérem.

Tudom, tudom, elég furcsán fogalmaztam meg, de remélem azért érthető.

4 éve
#2119
be.anna
Sziasztok! Csak egy kis megerősítésre/bíztatásra vágyom, azért írok ismét. :)
Tegnap kezdődött a programom (?) (nem akarom se fogyókúrának hívni, mert nyilván a kúraszerűség nem lesz elég, valamilyen formában folytatnom kell majd tovább ezt a saját programot (?) ... nem akarom életmódváltásnak sem hívni, mert még nem tudom, hogy ez lesz e az a mód, ami nekem a legjobb lesz hosszú távon, úgyhogy jobb híján marad a program elnevezés :) ) 7. hete. Az összesítés szerint eddig, a 6 hét alatt 5,4 kg-ot fogytam. Nem vagyok elégedetlen, bár megmondom őszintén, hogy az elején kicsit nagyobb súlyvesztésre számítottam. Most már viszont látom, hogy ez úgy ahogy stabil súlyvesztésnek látszik, mert volt eddig két kilengős napom, amikor ettem mindenfélét, kb. kétszeresét a megengedett kalória bevitelemnek és másnapra csak 30 dkg plusz volt, ami 1-2 nap múlva szépen el is tűnt.
Úgy érzem, hogy nagyjából a makróim is rendben vannak, nagyon elvétve vannak "kívánós" rohamaim. Lehet, hogy ebben közrejátszik a króm szedése is - mármint abban, hogy nem vagyok mostanra kívánós.
Sportolok. 3 hete, hetente háromszor. Semmi megterhelő, pilates, jóga és úszás. Élvezem. Főleg azt, hogy elsőre is végig bírtam csinálni az órákat. Hihetetlen ugyan, de a sportoló múlt tényleg nem múlik el nyomtalanul, még sok év távlatából sem. :)
Olvasgattam itt a sikertörténeteket. Egyelőre úgy látom, hogy ez a 3 hónap alatt 12-20 kg. fogyás, amiből elég sok van, nekem nem fog menni. Kicsit sajnálom, de azért nagy ügyet nem csinálok belőle, mert hízni is sok év alatt híztam meg, semmi baj nem lesz azzal, ha két év alatt érem el a kívánt célt. Most 113.7 vagyok, jó lenne télre 100 alá menni, de ha nem jön össze, azt is túl fogom élni. :)
A legközelebbi cél, amit egy új táskával fogok megünnepelni (:D), az a 109,9.
A végcél pedig - egyelőre - a 85 kg. Az összességében 34 kg. mínusz lesz majd. Egyszercsak. :)

4 éve
#2118
sportandfitness
Ridita #1858 A szóban forgó K.J.Anikó még véletlenül sem nevezhető példaképnek, Ti csak a 2015-ös videóit látjátok, azt hogy most, hogy néz ki azt nem. Ahogyan arról sem tudtok, hogy 2016-tól 2-3 havonta hízott 15 kg-okat vissza majd ugyan ennyit le, többször is. Jelen pillanatban kb. 45 kg-val több, mint a videókon. Nem lehet büntetlenül 1 év alatt 90 kg-ot fogyni, ahogy az sem véletlen, hogy a túlerőltetett és rosszul végrehajtott edzőtermi produkciói miatt térd- és kéz műtétre volt szüksége. A sikeres fogyókúra 2 lépésből áll: 1., a megfelelő étrend és mozgás mennyiség személyre szabott kialakítása után a kívánt súly elérése, 2., az elért súly megtartása. Szemfülesek találhatnak képet a mai formájáról az interneten.

4 éve
#2117
bmati 147
Válasz egyszervolt #2116 számú posztjára
Az itteni adatokhoz képest megbízhatóbb értékei vannak, mert legalább valamiféle pulzus alapon van. A pontossága, mint mondtam, az jobb, mint az itteni értékeknek, de nem feltétlenül pontos. Ami pontosan mér, az ekg alapú, mellkaspántos méréses.
Futáshoz: ha kezd szúrni az oldalad, akkor gyorsan futsz (magadhoz képest). A 30 perc már egy teljesen korrekt lassú futás. A beszélni közben az nem tudom, hogy mit jelent, de ha 4-5 szónál nem tudsz többet mondani egy szuszra, akkor az már számodra a magasabb tempó (az kb. kardió zónának felel meg). A kalóriaégetés annál magasabb, minél magasabb zónában futsz. Viszont, nem tudom, hogy a zónáid hogyan lettek kikalkulálva, ezért leírom, hogy hogyan szokták és hogy érdemes. Általában max. pulzushoz szokták nézni, ami 220-életkor. Ez csak egy nagyon durva közelítés. Ehhez állítják be a zónákat, ami nem jó. A pontosabb értékek érdekében kell egy maximális és egy nyugalmi pulzus. A maximális pulzust meg kell mérned, amit úgy tudsz csinálni, hogy pl.: futásnál sprintelsz, amíg csak bírsz és úgy nézed meg a legmagasabb értéket. A sprint végénél közel összeesés szintjénél kell lenned, testrészek zsibbadása sem kizárt, ezért jó, ha van valaki melletted, amikor ezt a teszted végzed. A nyugalmi pulzust felkelés után mérd, de ne edzést követő napon, hanem az azutánin. A maximális pulzusból kivonod a nyugalmi pulzusod, ezt elosztod 10-zel. A zónák a következőképpen alakulnak:
- egészségmegőrző zóna (könnyű intenzitású edzés): 50-60% (tehát az előbbi értéket 5-tel és 6-tal szorzod), ez így egy tartomány lesz
- zsírégető zóna (közepesen könnyű edzés): 60-70%-os zóna
- kardió zóna (közepesen nehéz edzés): 70-80%-os zóna
Ez a 3 szint az aerob edzés (köznyelvben kardiózás). A következő 2 zóna az anaerob edzés (köznyelvben erősítés):
- "könnyű" anaerob (nehéz edzés): 80-90%-os zóna
- "nehéz" anaerob (nagyon nehéz edzés): 90-100%-os zóna
Az utolsó zónát a sportolók is csak ritkán használják, folyamatos használata nem javasolt.
Ha a HIIT edzések alatt annyi a pulzusod, akkor nem elég intenzíven csinálod vagy nem jó gyakorlatokat végzel, ezért az inkább közepesen intenzitású intervallum kardió edzés és nem HIIT.
Intervallum edzés alatt jobban el lehet fáradni, mint állandó intenzitású edzéseknél.
Erősítő edzés UTÁN kell végezni HIIT edzéseket, egyrészt, mert könnyebben felmegy a pulzusod a megfelelő zónában, másrészt, ha előtte végzed a HIIT blokkot, akkor nem lesz erőd erősíteni utána. Megoldás lehet, hogy az erősítést reggel, a HIIT-et délután/este végzed vagy külön napra teszed. Egy normális láberősítés utáni nap sem hiszem, hogy HIIT edzést fogsz végezni, ezért ott 2 nap pihenő kell. Heti 2-3 HIIT edzés bőven elég.
A HIIT edzés alatt kevesebb kalóriát égetsz el, mint az állandó intenzitású edzéseknél, viszont míg egy állandó intenzitású edzés után 3-4 óra a zsírégetés, addig HIIT utána 12-48 óra.
Az erősítés és a jóga teljesen ellentétes a kardió edzésekkel. Az izmaid és ízületeid rendben lehetnek ezek miatt, viszont a keringési rendszered nem fejlődött velük, ezért is kell kardiózni erősítés mellett is.
A futást vagy intervallumszerűen végzed, amit már írtam, hogy HIIT vagy MIIT jelleggel. Utóbbinál a kardió zónába mész fel a gyors szakaszoknál és a lassú szakaszoknál az egészségmegőrző zónába esel vissza. Ebből minél több kör 4-8 kör elég korrekt kezdésnek is. A "munka" résznél szerintem 20-40 mp elég kezdésnek (felmehetsz akár 1-2 percig is), a "pihenő" szakaszban pedig 30-120 mp-et maradj (minél többet maradsz ott, annál könnyebb az edzés). Törekedni kell majd, hogy a "munka" szakasz jóval hosszabb legyen, mint a "pihenő" szakasz.
A hosszú futásokat állandó intenzitással érdemes futni a zsírégető zónában. Ha versenyen vagy, akkor a kardió zóna. :)
Az adatok korrektnek mondhatóak, semmi probléma nincsen, csupán edzetlen még a keringési rendszered. Pár hónap múlva már nem így lesz.
A végére még annyit, hogy kb. 3 havonta érdemes felülvizsgálni a maximális és a nyugalmi pulzust és újraosztani a zónákat. Ahogy edzettebb leszel, úgy fog csökkenni a nyugalmi és a maximális pulzusod is.
Remélem minden kérdésedet megválaszoltam, ha kihagytam volna valamit vagy lenne még, akkor írj nyugodtan. :)

4 éve
#2116
egyszervolt 2
Ha már felmerült az aktivitásmérő/pulzus téma, nekem is lenne kérdésem, hogy ezek mennyire megbízhatóak, illetve mennyire lehet rájuk számítani elégetett kalória szempontjából. Xiaomi Mi band 4-em van, pulzust mér, illetve az adataimat (testzsír % kivételével. Ha itt releváns: 22 év, nő, 48 kg, 153 cm) is tudja elvileg. Kb 6 hete kezdtem el futni, elég könnyed tempóban, amikor először sikerült 5 km-t lefutni, 35 perc volt, most már 30 perc alatt megy, de nem erőltetem túl magam, figyelek a légzésre, tudnék beszélni közben, ha nagyon fáradok, vagy kezd szúrni az oldalam, sétálok. Szóval abszolút nem érzem megterhelőnek, mégis végig nagyon magasra írja a pulzusom- átlag 160 körül végig, de a grafikon szerint felmegy néha 190 fölé és is, majdnem végig anaerob zónában vagyok. Kalóriaégetésre is általában többet ír, mint a bázis.
Ugyanakkor ha itthoni edzésnél a "free training" opciót használom, kardió, HIIT edzések alatt is maximum 150-160-ra megy a pulzusom, de inkább 100-120 körül van. Maximum néhány percig jutok magasabb zónába, főleg könnyű szinten(2. zóna az én mérőmön) vagyok végig, holott jobban elfáradok, mint futás alatt, és érzem is rendesen a terhelést amikor magasabb a pulzus, a futás alatti fáradtság-érzetem ezt meg sem közelíti, maximum a legvégén, vagy ha pár percig gyorsabban futok, de az csak pár percig megy. Gondolom a pulzus miatt ezért az elégetett kalóriát is elég alacsonynak mutatja, kb 1,5 óra edzéssel (bemelegítés, 12-20 perc HIIT, erősítés, nyújtás) égetek el 280 kalóriát e szerint, miközben elvileg ugyanennyit 30 perc laza futás is éget.
Mit gondoltok, ilyenkor mi a valószínűbb, hogy valamiért ennyivel megterhelőbb lenne nekem a futás (előtte nem kardióztam túl gyakran, de mozgás volt heti 3-4 alkalommal, igaz főleg erősítés és power/vinyasa jóga), vagy az aktivitásmérő mér valamit nagyon félre? Igyekszem az edzésekbe mindent beleadni, így kicsit demotiváló, hogy így is csak a könnyed szintre jutok, amikor úgy érzem, a maximumot hozom ki magamból. Meg azt is olvastam, hogy nem túl jó ilyen magas pulzussal futni, viszont ennél könnyedebben már nem igazán tudnék. Azért is érdekes, mert amúgy a vérnyomásom és pulzusom is alacsony, a nyugalmi pulzusom átlag 55 körül van, nem tudok semmilyen egészségügyi problémáról, ami befolyásolhatná. Mit gondoltok, mennyire érdemes számítani ezekre az adatokra? Vagy elég, ha az edzés intenzitását abból állapítom meg, hogy hogy érzem magam?

4 éve
#2114
netvampire 1
Válasz bmati #2111 számú posztjára
Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat!

4 éve
#2113
vandalyla
Válasz törölt felhasználó #2112 számú posztjára
Köszönöm a válaszod! :)

4 éve
#2111
bmati 147
Válasz netvampire #2108 számú posztjára
Ha hatékonyabb zsírégetést akarsz, akkor intervallumszerűen érdemes végezni a tekerést. A zsírégető zónás állandó tempójú edzéseknél kb. 40-50 perc, mire ténylegesen elindul a zsírégetés. A zsírégető zóna is onnan kapta a nevét, hogy ott valamivel több zsírt éget a szervezet, mint a többi zónában (kivéve az egészségmegőrző zónát). Mivel könnyen fenntartható ez a szint, így általában erre szoktak ráállni, én mégis azt javaslom, hogy ne 1 tempóval tekerj.
Intervallum-edzésnél egy közepes intenzitásnál a munka részben (120 mp) célozd meg a kardió zónát és maradj benne ennyi ideig, utána a pihenő részben (egészségmegőrző zóna) maradj 30-60 mp-et. Ezt ismételd meg, az 1 kör. Ebből kellene minél több kört (30-40 perc már bőven elég). Ha már kényelmesen megy, akkor vagy lehet emelni magas intenzitásra, de az kezdőknek és magas vérnyomásosoknak nem ajánlott vagy csökkenteni kell a pihenőidőt. A magas intenzitásnál annyi a különbség, hogy az anaerob zónába mész fel és a zsírégető zónába térsz vissza. Ha nem megy annyi idő a munka részben, akkor csökkentsd a munkaidőt vagy ha túl kevésnek érzed a pihenőt, akkor növeld meg, de törekedj arra, hogy a pihenőidő minél kevesebb legyen, a munkaidő pedig minél több (ha elérted a munka:pihenő 5:1 arányt, akkor már feljebb lehet lépni a magas intenzitásúra).
Hogy pontosabban tudd a zónákat, nem árt felmérni kb. 3 havonta a maximum pulzusodat és a nyugalmi pulzusodat, mert ahhoz kell állítani a zónákat és ahogy javulsz úgy mozdulhatnak el a zónák.
1 magas intenzitású 8 perces intervallum edzés kb. 1 óra zsírégető zónás edzésnek felel meg. Csak utóbbi után 3-4 óráig áll fenn a zsírégetés, előbbinél ez a szám 12-48 óra is lehet.
Sok sikert! :)

4 éve
#2110
vandalyla
Sziasztok! Ha pörköltet csinálok, akkor a vizet is vigyem fel a receptbe? Csakmert a vizet ugyebár leissza a hús. És így a kalóriaértéke is bőven megváltozik. Válaszokat köszönöm

4 éve
#2108
netvampire 1
Válasz bmati #2107 számú posztjára
Köszönöm a választ!
Pulzusmérés és némelyik karkötőben gps is van amiket próbáltam.
115-120 pulzus tartományt szoktam tartani ami elvileg zsírégetés.
Akkor alacsonyabb kalóriaértékeket fogok figyelembe venni. Honor Band 5-öt fogok használni, ami 1.300 kcal-t számol 47km / 2 óra 20 perc biciklizésre.

4 éve
#2107
bmati 147
Válasz netvampire #2106 számú posztjára
Szia!
Az itteni értékek túlzóak szinte minden sportnál.
A tempótól is függ a kalóriaégetésed, illetve attól is, hogy milyen felületen tekersz és mennyi a szintkülönbség.
Ha a karkötő mér pulzust, még ha csak csuklón is, akkor már az is jobb, mint az itteni értékek. Én mindenképpen a kevesebből indulnék ki és annak egy részét érdemes lenne leenni.
Könnyű a tekerés, ha kényelmesen tudsz beszélgetni és nem okoz problémát a beszéd. Közepes az intenzitás, ha már 4-5 szó után levegőt kell venned és intenzív, ha kapkodod a levegőt 1-2 szó után. Ha van pulzusmérésre alkalmas eszközöd, akkor számszerűen is meg lehet mondani ezeket. :)

4 éve
#2106
netvampire 1
Sziasztok!
A sporttal kapcsolatos kalóriaégetés értékei mennyire reálisak szerintetek?
Biciklizni szoktam napi 27-47 km-t. Kipróbáltam több okoskarkötőt és mindegyik különböző kalóriaégetést mutatott.
Az oldal szerint 47 km biciklizéssel akár 1.800 kcalt is égethetek. (férfi, 49 év, 178 cm, 101 kg)
Az okoskarkötők viszont ennél jóval kevesebb 700-1.300 kcal értéket mutattak.
Baromi tanácstalan vagyok, hogy melyik fogadható el.

4 éve
#2105
bmati 147
Válasz törölt felhasználó #2104 számú posztjára
Ha naponta 5 perccel sétálsz többet, az kb. annyi, ezért is nem kell ilyeneken rugózni...
Ha 20 perccel többet vagy ébren, mint szoktál, az is annyi, hiába nem csinálsz semmit sem.
Számolni kell a kalóriákat, ad egy rendszert és szokást az egésznek, ami sok embernél hiányzik.
Én nyáron sokszor nem is számolom, persze közel évtizedes rutinom van edzés és táplálkozás terén is, úgyhogy elég jól ismerem már a testem ilyen téren.
Ha valami probléma van, tehát most pl.: tömegelésnél nem úgy megy a dolog, ahogy kellene, akkor egyből jön elő a mérleg. :)

4 éve
#2103
shinita 6 1
Válasz EmokeBlanka #2101 számú posztjára
No igen, eleinte érdekesek ezek. Anno azt se tudtam, paleóban mi tegyek... Ma már simán abszolválok szinte teljesen növény- és laktózmentes napokat jóformán hús nélkül is. De azért az kicsit trükkös az én változatosságkedveléssemmel, bonyolult ételeket sem gyártok...
Nekem kellett a fokozatosság. Szénhidrátszegény, ketó (40g net ch és vega), carnivore-közeli... Már ha ez fokozatos itt a végén :D Végülis mindkettőben jobbára tojáson éltem :)
De azért minden váltáskor alaposan át kellett dolgozni a receptjeimet. Nem is tudom, hogyan megy ez egyeseknek hirtelen.
De nem kell mindenkinek ketogén, sőt. A párom szinte egészen biztosan soha az életben nem fog szénhidrátszegény étrendre térni, mert az neki nem jó, a sok szénhidrát viszont láthatóan prímán működik. Sokunknak viszont jobb csökkenteni (neki is van komoly limit, különben elhízik). Hogy meddig, mennyire hirtelen és melyik típusú szénhidrátot? Az már egyéni (bár a merő cukor senkinek sem lehet kifejezetten jó).

4 éve
#2102
shinita 6 1
Válasz törölt felhasználó #2098 számú posztjára
Nekem nem rebben a szemem, ha túlmegyek 100 grammal a zsíron, de én nem vagyok az a keretbetartó típus... :D
No, de komolyan. Mivel nem tudom 1-200 kcal pontossággal sem meghatározni a kalóriabevitelemet, de a kalóriaigényemet sem, ilyen szinten nem foglalkozom vele. Ha 2000 van 1500 helyett, az viszont nem jó, kivéve ha
1. Aktív napom van. Nem jellemző, de előfordul. nem reális 6-10 óra mozgás mellett keveset ennem. Arról persze nincs fogalmam, hogy mennyi energiát használtan el pluszban, még körülbelül sem, de ha simán jóllakom, az biztosan jó kis fogyós napot ad.
2. Olykor direkt jó lehet egy kalóriadúsabb nap, pláne kalóriaszegényebbek után. A heti átlag számomra érdekesebb, mint az, hogy mindennap terv szerint egyek. Nem vagyok robot, ez nagyon határozottan kijön a napjaimat elnézve... Van, aki nagyságrendekkel fegyelmettebben nyomja. Bizonyos étrendek mellett én is stabilabb vagyok, de néha azért bevillan egy-egy kalóriadúsabb nap s ez nem is gond.

Mínuszban minél több, annál jobban örülök (nem vagyok az a típus, aki keveset eszik, sőt, szóval ez egyéni dolog, nálam a konkrétan minél kevesebb evés alapvetően jó módszer volt sokáig. így se mentem 2000 alá...), kivéve hogy tudom, hogy nem bírom jól 1300 alatt, úgyhogy az maximum egyetlen nap. A nulla kalória más, az teljesen korrekt, de nem sűrűn csinálom, sajna. Pedig nélküle nem sok esélyem van rendes kaóriadeficitre s az autofágia is vonzó... No mindegy. Nyilván csak akkor böjtölök, ha jólesik és csak addig, amíg meg nem éhezem vagy más fontos okom nem támad evésre. Bár másoknak ez nem nyilván... Szerintem nem jó erőltetni dolgokat igen alapos ok nélkül (pl. muszáj fogyni az egészséghez, műtéthez s nem találunk hirtelen jobb módszert).

Semmi ideálisat nem látok a kalóriára pontos kerettartásban, főleg, hogy ez nemcsak merőben irreális, de számolni sem tudunk közel ekkora pontossággal sem. Még két egyforma súlyú almánál is simán lehet 10 kilokalóriánál nagyobb különbség, mivel nem egyformán cukrosak már csak a fajtájuk miatt sem, de ott az érettségi fok, időjárás, vizet is veszthetnek az állás során... Sütőtöknél ez még sokkal rosszabb. A tojások sem egyforma fehérje és sárgája aránnyal bírnak (ha le is mérjük őket grammra. én ma már nem teszem, bár a szemmértékem kb. olyan jó, mint a mérlegem, legalábbis tojásnál). De az én zsíros disznóhúsom végképp nehezen számolható, pláne, amikor egy csomó zsírt levágok egy darabról... Szóval ez eleve nem tökéletes. Megtesszük, amit lehet, mérünk, nem használjuk mások receptjeinek adatait, csak annál tippelünk, aminél simán lehet (pont nem érdekel, hogy 10 vagy 20 gramm fejes káposztát ettem a rántottámhoz, de a mustárt vagy a citromlevet sem mérem le, de a fűszereknél is csak beírtam naponta valamit, ma már azt sem, minimális)... Aztán lesz, ami lesz. Nem a számolástól fogyunk, az csak egy segítő eszköz (nekem pedig inkább információ, kíváncsi vagyok, mennyit eszem s akkor mi történik), úgyhogy nem jó, ha túlzottan rágörcsölünk (bár az akkor se lenne jó, ha segítene a fogyásban. a mentális egészség, a jó közérzet fontos és sokunk csak abbahagyná az egészet, ha túl nagy macera lenne).

Ezek persze nagy részben egyéni dolgok, ami egyikünknek működik, az a másikunknak komoly problémákat okozhatna (vagy simán lehetetlen lenne. mint nekem egy adott kalóriakeret betartása).

4 éve
#2101
EmokeBlanka 24 3
Válasz törölt felhasználó #2096 számú posztjára
Köszönöm szépen a tanácsot, részletes infókat! A ketogéntől kicsit tartok, mármint 10/20/30/40 gr szénhidrát, auucs, akkor mit eszek.

4 éve
#2100
EmokeBlanka 24 3
Válasz shinita #2097 számú posztjára
Köszönöm a tanácsot biztatást! Egy hétig kimaradtam, de erről nem beszélünk :) 0.2 kg hizás az ára, de nem rinyálunk, újra kezdjük! :)

4 éve
#2099
bmati 147
Válasz törölt felhasználó #2098 számú posztjára
Szia!
Teljesen felesleges 10-20 kcal-n görcsölni. Az ideális az, ha túlléped a napi kereted 50 kcal-n belül. Általában a BMR+150 és a súlytartó kereted között több száz kcal van, így ha a napi kereted ahhoz van állítva, akkor az sem baj, ha 150-200 kcal-val eszel többet, csak lassabb lesz a fogyás mértéke. A súlyod csökkenésével természetesen érdemes felülírni néhány hetente a napi keretedet, mert a súlycsökkenéssel együtt a BMR-ed értéke is csökken, így a napi keretednek is csökkennie kellene.
Durva közelítésként lehet mondani, hogy 100 kcal-ként 0,1 kg-mal csökken a fogyásod mértéke, persze ez sok mindentől függ, de +15-20 kg-mal ellátott "átlagembernél" ez kb. ennyit jelent.

4 éve
#2097
shinita 6 1
Válasz EmokeBlanka #2090 számú posztjára
Ez eleve nem rossz alap. Van, akinek így jó is, van, akinek kevés a kalória, ezt nem lehet megmondani, ha éhes vagy, egyél kicsit többet, bizonyára úgy is fogyni fogsz, rohanni nem kell.
Nem kell napi 5 étkezés (elég fura ötletnek is tűnik, de kinek mi jön be), sokunknak ilyen kevés kalóriához 3 étkezés is sok lenne, sőt akár 2 is, de ez teljesen egyéni. Ha rendesen eszel mindennap, beviszed, ami kell és nem éhezel, csináld, ahogy jólesik.
Napi 1 óra séta azért nem mozgásmentes... Nem rengeteg, de határozottan valami, sok embernek közel sincs ennyi, na az már gond... Edzés és séta mellé inkább én is több kalóriát gondolnék, de ezt te érzed, illetve tapasztalod, azt hiszem, annyira nem kirívóan alacsony, hogy anyagcserelassulástól kelljen félni, de ennek eldöntését inkább a szakértőkre hagyom, nekem magamnak pedig soha nincs tartósan alacsonyabb kalóriám.
Az arányok is egyéniek, pár dolog persze fontos, de nálad fehérje bőven van, a zsír sem kevés, ha neked ez beválik, egészségedre.
Egy hét stagnálás nem igazi stagnálás, több hetesek is vannak úgy is, ha az ember mindent jól csinál. Ehhez türelem kell.
Sok sikert!

4 éve
#2093
be.anna
Válasz Koci #2085 számú posztjára
Szia! Kezdődik a hétvége. :) Nekem mondjuk tegnap kezdődött, amikor elmentem egy buliba, ahol összeettem mindenfélét - leginkább grillen sült húsokat és zöldségeket, de egy szelet kenyeret és egy fél sütit is betömtem a 3 gin-tonic mellé. Éééés a gin-tonikkal duplájára is hoztam a kalóriakeretemet. Ggrr... Úgyhogy még nem mertem megmérni magam, majd hétfőn. Izgulok rendesen. :)
Ma csirkemell lesz a menü salátával.
Neked mi a terved?

4 éve
#2092
EmokeBlanka 24 3
Válasz bmati #2091 számú posztjára
Szia,
köszönöm az infókat! :)

4 éve
#2091
bmati 147
Válasz EmokeBlanka #2090 számú posztjára
Szia!
Alacsony a kereted! Emeld a kereted min. 1650 kcal-ra a heti fogyás megadásával (1800 kcal fölé ne menj).
Fehérje min. 75 gramm (75-90 között érdemes), zsír min. 53 gramm legyen (53-75 között), a többi CH (155-220). Víz min. 3,5 liter. Rost elég. A napi 5 étkezés nem szükséges, ha jól elvagy 3 nagy étkezéssel is, akkor felesleges. A sportot viszont heti 2-3 alkalommal be kellene iktatni. Az elején nem szükséges az erősítés, de később egyre inkább arra kellesz helyezni a hangsúlyt.

4 éve
#2090
EmokeBlanka 24 3
Sziasztok!

Újrakezdő vagyok, fránya +15-20 kg. A megerősitést és/vagy korrigálást várom az adatokat illetően. Föleg azért, mert a 2 hétből, első hét lement 1-másfél kg (ok, többnyire viz, tudom) de második hét semmi, és az anyagcsere is belassult forma.
Adatok:
163 cm, 74.5 kg, 33 év és nőből vagyok :) Napi keret 1450, arányok: fehérje - 32%; ch - 39%; zsir - 29%. A szénhidrát ebben a felállásban 141 gr, ez van amikor csak 120 körül van. A keretet +/- 100-150 kalóriával tartom, inkább olyan 1350 felé szokott lenni. A rost, bár nincs számszerűsitve, de a 25 gr szerintem bizti megvan, viz is rendben van. A sport még várat magára, ebbe a kemény 2 hétben 2 teljes testes erősités volt, de majd fokozatosan ráveszem magam erre is. Egyelőre a kajának is örülnék, ha stabilizálódna. Alapvetően mozgás mentes életem van, napi 1 órányi séta, melóba és melóból haza. Ugyanakkor, a napi 5 étkezés nincs meg, 3 tartalmasabb és adott esetben még 1 kisebb (napközben 1 alma, ha éhes lennék vagy nagyon este fehérje féleség, szintén, ha éhes lennék)
Köszi! :)

4 éve
#2088
bmati 147
Válasz Koci #2085 számú posztjára
Lassítja az anyagcserét, így a fogyást is.
Valószínűleg túl szigorú kereteket adsz magadnak és gyorsan akarsz fogyni. Vagy lassú fogyásra állsz be (0,2-0,4 kg/hét) vagy sporttal növeled a napi keretedet, de lehet mindkettőt alkalmazni is, úgy már egy tisztességes keret is kijöhet. A sportot nem szabad kihagyni az egyenletből, mert az pörgeti legjobban az anyagcserét.
A saját tapasztalatom az, hogyha alacsony kalóriabevitelem és kevés szénhidrátbevitelem, akkor jött elő az ehetnék érzés. Szóval, ha nem vagy cukorbeteg, akkor nem kell elzárkózni a szénhidrátok elől (persze a cukros ételeket nyilván háttérbe kell helyezni).
A napi keretedet úgy érdemes a BMR-ed fölé emelni, hogy csinálsz egy olyan napot most, hogy nem számolsz semmit, aztán állsz be a BMR és a súlytartó kereted közé. Ekkor megpattan felfelé majd a súlyod, de a szervezetednek ami hiánya volt, azt visszapótolja, mert úgyis olyan ételt fogsz kívánni, amiből hiánya van. Multivitamint egyébként nem tudom, hogy szedsz-e, de ha nem, akkor érdemes beszerezni egyet.

4 éve
#2086
be.anna
Válasz bmati #2081 számú posztjára
Köszi a bátorítást! :)
Nem kínzom én magam, inkább azt mondanám, hogy most próbálgatom a határaimat. Azt már látom, hogy 100%-ban nem fog menni az édesség/sósság nélkül élés, úgyhogy valahogy bele kell csempésznem majd az életembe, kb. rendszeresen. Mondjuk hetente, 10 naponta.
Megcsináltam ma a hamburgert. Vettem magos, teljes kiőrlésű zsemlét - amit amúgy szeretek -, vettem sovány marhahúst és én csináltam meg a húspogácsát, kb. natúr hús és fűszerek hozzáadásával (nem is lett finom :D ). Telepakoltam zöldségekkel és kapros tejfölös öntetet raktam rá (ez sem a diéta miatt, fura tudom, de én ezzel szeretem). Hát, nem volt akkora katarzis, mint amire számítottam. De legalább túl vagyok ezen is.
Ezt a Béres Alexandra féle 21 napos diétát már befejezem - még ez a hét van hátra -, de utána megfogadom a tanácsodat. Köszönöm.

Felvágottakból csak a felsoroltakat eszem, de ez nem a diéta része, amúgy is csak ezeket eszem.

4 éve
#2085
Koci
Arra vonatkozóan vannak tapasztalatok, hogy a klimax mennyire befolyásolja a fogyást? Én azt vettem észre magamon, hogy míg fiatalabb koromban szinte azonnal reagált a testem a kevesebb bevitelre, most előfordul, hogy pl. két hét diéta után sem moccan a súlyom. Ez volt kb. 3 hónappal ezelőtt, amikor két hét után feladtam, mert annyira elkeseredtem.
A legjobban az keserít el, hogy most már mindig keveset kell ennem, nagyon oda kell figyelnem, különben végem van, úgy elszáll a súlyom, hogy hónapokig szenvedhetek, mire valamennyire sikerül rendbe tenni magam.

4 éve
#2084
Koci
Válasz bmati #2081 számú posztjára
Azt már megfigyeltem én is, hogy ha kifejezetten csak diétás dolgokat fogyasztok, előbb-utóbb hiányérzetem lesz, és megbolondulok valami másért. Ezért én többnyire azt csinálom, hogy az ebédek alkalmával nem vagyok annyira szigorú magammal. Igyekszem persze megfelelően összeválogatni a kajámat, de mivel én legtöbbször nem otthonról hozom a kaját, az étteremre vagyok kárhoztatva. Ma pl. rántott csirkemellett ettem salátával. Viszont az összes többi étkezésem rendben van, minden értéken belül vagyok. Úgyhogy nem érdekel, hogy rántott akármit ettem. Úgysem fogom leélni az életem rántott hús nélkül :-)

4 éve
#2083
Koci
Válasz be.anna #2080 számú posztjára
Én teljesen eltértem a tervezettől estére, de nem lett annyira rossz, túrót kellett volna ennem, de én epret ettem meg sajtot. Így is határon belül maradtam kcal-ban is, meg makrókban is. Éééés lett egy kis meglódulás, reggel 94,9 kg voltam. Tegnap nem gyalogoltam, mert akkora szél volt itt a Dunánál, hogy a nem csekély súlyom ellenére, majdnem felborított. De ma már gyalog megyek haza. Hajrá nekünk!!!! Nálam most ez a pöti fogyás épp arra jó, hogy kicsit energikusabbnak érzem magam.

4 éve
#2082
bmati 147
Válasz Koci #2079 számú posztjára
Ha édességet kívánsz, az első jele annak, hogy kevés kalóriát eszel.
Nassolni meg, ha rágcsálni akarsz valamit, akkor ajánlom a felvágott kígyóuborkát, az szinte kalóriamentes...
Hamburgerből, ha normális zsemlében van és kihagyod belőle a hamburgerhúst (helyette valami normális húst teszel bele vagy halat), akkor nagyon jó étkezés.
Sült krumplit is lehet enni, ha belefér a keretedbe. Egyébként, ha nem olajban sütöd ki, akkor süsd sütőben, majdnem olyan finom és kevésbé kalóriadús.
Ha pár dolgot lecserélsz a kajálásban vagy az elkészítés módján változtatsz, az már sokat csökkenthet a kalóriákon. Persze megfelelően kell beállítani egy napi keretet is és nem kell a csodás heti 1 kg-os fogyást hozni, mert hosszú távon visszaüt és még nehezebb lesz fogyni, mert lefogyod az izmaidat, anélkül meg nehéz lesz később zsírt égetni. A napi keretedet a BMR és a súlytartó kalória közé lődd be, aztán várj 2-4 hetet az eredményre. Ha rád tör az ehetnék, akkor még alacsony a kereted, emelni kell! Ha nő a súlyod, akkor csökkenteni kell. Persze ahhoz az is kell, hogy tudjad, hogy mennyi volt. Heti 2-3 mérést átlagolva érdemes nézni az előző héthez képest és az átlagokat kell összehasonlítani, mert simán több kg-ot is ugrálhat le és fel.
A folyadékbevitel és rostbevitel szintén fontos. Mikrotápanyag téren pedig minimum kell egy multivitamin, mert kalóriadeficitben nem fogsz tudni elegendőt fogyasztani szinte semmiből.

4 éve
#2081
bmati 147
Válasz be.anna #2080 számú posztjára
Szia!
Ez nem bűnözés. Nem értem minek kínlasztod magad...
Ha rád jött a "bűnözés" az azt jelenti, hogy nem megfelelő beállításokat használsz vagy nem megfelelő arányban fogyasztod a makróidat.
Ha BMR-ed sem eszed le, akkor gondok lesznek hosszú távon (rövid távon persze fogyás, de először az izmaid nagyját fogod lefogyni, pláne, ha nem mozogsz).
Mozgást nem lehet kikerülni, kb. 20-30%-ban járul hozzá a fogyáshoz.
Tojásnál a sárgáját is meg kell enni (az is tartalmaz fehérjét plusz egy rakás mikrotápanyagot), felesleges kidobni csak azért, mert zsíros. A tojásban egyébként ideális arányban van telített és telítetlen zsír, még egy plusz pont, hogy ne dobd ki.
Felvágottakkal csak a csirkemell, pulykamell, gépsonka hármassal érdemes foglalkozni vagy még azzal sem.
Ha erősen korlátozod magad az étkezésedben, akkor hosszú távon csak magadat szívatod...

4 éve
#2080
be.anna
Jó reggelt!
Tegnap este bűnöztem. Megettem 3 db. Zabfalatok kekszet (mi a fenéért van egyáltalán itthon ilyen keksz???) majd később még egy adag müzlit is tejjel. Valójában még így sem értem el a BMR-emet, de a bűntudat szintem a plafont verdeste. Azért valahogy legyőztem. :) Viszont ma reggelre csak 10 dekával lettem könnyebb. Hát, valamit valamiért.
Jaj, te. Sültzsíros kenyér újhagymával? Hát ... most kb. az egyik kiujjamat adnám érte. :D
De inkább megyek megcsinálom a ma reggeli zabkásámat. Amit amúgy szeretek, de azért valahogy szívesebben enném azt a kolbászos tojást, amit a páromnak csinálok - mentségemre szóljon, hogy azért csinálom, mert holnap reggelre zabmuffint kell sütnöm magamnak a diéta szerint, abba pedig csak tojásfehérje kell, és így használom fel a sárgáját.
És el is érkeztünk egy másik ponthoz, ami engem eléggé zavar a diétás étkezésben. Nevezetesen az alapanyagok és a maradékok.
Jelenleg tele van a fagyasztóm 10-20 dekányi húsokkal. Mert nem lehet venni 15 dkg csirkemellet vagy marhahúst. Vagyis persze lehetne, de elég fura lenne. :)
A tojásokból kb. mindenhez csak a fehérje kell, de mit csináljak a sárgájával?
Egy kajához kell pl. póréhagyma, 5 dkg. Alapvetően nem szeretem a póréhagymát, tehát marad egy giga rúdhagyma a hűtőmben, amíg valami más kajába bele nem tudom csempészni.
Felbontok egy felvágottat, amiből ehetek 5 dkg-t. Marad 5 dkg. Legközelebb 3 nap múlva ehetek belőle. Addigra pont megromlik. Szerencsére van macskám. :)
Neked hogy telt az estéd?

4 éve
#2079
Koci
Annyira hasonlóan vagyok én is :-)
Nekem most az édességek nem hiányoznak. Azt vettem észre, hogy ha sok zöldséget eszem, akkor néhány nap után nem hiányzik az édesség (enni tudnék, de nem őrülök meg érte). Ha nagyon édesség ehetnékem van, olyankor én is tejeskávét szoktam inni, jó sok fahéjjal, attól kicsit süti íze van.
Tv előtti nassolás nekem is nagyon rossz szokásom. Leginkább azon vagyok, hogy egyáltalán ne rágcsáljak, úgyhogy most az van, hogy amennyire csak lehet, igyekszem lefoglalni magam mindenféle más teendőkkel, ha pedig a tv elé ülök, akkor tényleg csak olyan dolgokat nézek, ami érdekel, leköt és nem jut eszembe a rágcsálás.
Hamburger: szerintem egyszer egy ebédnek belefér. De ha már bűnözés, akkor csináld rendes hamburger zsemléből. Annyit nem javít a kihágáson a tk. zsemle, mint amennyivel rosszabb az íze-állaga a hamburgerhez. Én tuti rendessel enném. Amúgy én azt is csináltam már, hogy elkészítettem egy ételt, amihez sült krumpli kellett volna, de mivel én azt nem ehettem, megettem magában, csak az utolsó falatra hagytam magamnak egy-két szál hasábburgonyát, és azt a falatot nagyon kiélveztem :-) Nekem az a legnagyobb bajom, hogy imádok enni, főzni is tudok. Nekem ezért nem jön be az életmódváltás. Szeretem azokat az ételeket, amiket most eszem, de azért szeretem a brassóit is, meg parmezános húsgombócot spagettivel, és a sültzsíros friss, ropogós héjú kenyeret is :-)

4 éve
#2078
be.anna
Válasz Koci #2077 számú posztjára
Ne viccelj, nagyon örülök, hogy írtál. :) Ma kezdtem azt érezni, hogy már kellenének nekem is sorstársak. :) Épp túl vagyok az ebéden - natúr sült csirkecombot ettem párolt zöldbabbal - és meg vagyok őrülve valami édességért. Bizonyára azért, mert alig egy órája jelentettem ki, hogy nem vagyok oda érte. Nekem ilyenkor a kávé a mentsváram - lécci, akárki szól esetleg hozzá később, ne mondjon semmi rosszat a tejeskávéról, lécci-lécci.
Ami nagyon nehezen megy, az a tévé előtti nassolás elhagyása. Neked van valami ötleted, hogy mit lehetne enni, ami nem nagy bűn, de mégis rágcsálás? A sárgarépától már kb. narancssárgás a bőröm. :D
Minden elismerésem neked, hogy száműzöd a péksütiket, tésztákat, kenyereket. Egyelőre én is, de már most tudom, hogy ez nem lesz mindig így. Rühellek megtiltani magamnak bármit is, ezért is van nálam mindig cigi, mert ugyan "leszoktam" róla több éve, de ha úgy érezném, hogy nekem azt tilos, akkor tutira visszaszoknék rá. Így viszont kb. 3 hónap alatt elszívok egy dobozzal és ennyi. Jaj, tudom. Nyakatekert logika, de nekem bejött. :D
A gyaloglással én is hasonlóan vagyok. Szeretek menni, de néha tényleg unalmas tud lenni. Telefonálok, zenét hallgatok közben, de akkor is megunom néha. Főleg, hogy olyan sokféle útvonalon azért nem lehet hazajönni hozzánk. :)
Gyakorlott diétázó vagy, akkor lehet, hogy tudsz nekem segíteni. Nagyon szeretnék hamburgert enni. Arra gondoltam, hogy veszek egy teljes kiőrlésű zsemlét, csinálok itthon húspogácsát - kizárólag fűszerezett darált húsból - teletömöm zöldségekkel és kapros öntetet teszek rá (tejföl, kapor, só, bors, pici joghurt). Szerinted kiválthatok ezzel nagy hiba nélkül egy ebédet?

4 éve
#2077
Koci
Lehet, hogy nem épp rám számítottál! Jelenleg én is épp friss fogyókúrás vagyok, nemrég sikerült kattannom és elkezdenem, de amúgy gyakorlott diétázó. Régóta fent vagyok a kalóriabázison, hatalmas segítség, nagyon szeretem.
48 éves vagyok, 174 cm, jelenleg 95,3 kg. 97-ről indultam, előtte sokáig nem mertem megmérni magam. Épp ma reggel álltam mérlegre és ennyit mutatott. Amikor elkezdtem, rögtön lement egy kiló, aztán 4-5 napig csak jött vissza, egész 96,6-ig, majd ma reggelre lement. Szerintem a mozgással is összefüggésben lehet, bár izomlázam nincs, de amikor gyaloglok (szinte minden nap), utána nem megy le a súlyom. Ha tartok egy pihenő napot, rögtön lemegy (érdekes) :-)
Négy évvel ezelőttig viszonylag rendszeresen sportoltam, futottam (még maratont is futottam), de jött a fránya keringési betegségem, abbamaradt mindent, azóta is gyógyszereket szedek és a sport elmaradt. Azt most nem részletezem, hogy miért, eleinte muszáj volt, utána meg belesüppedtem az önsajnálatba. Minden évben nekiugrottam, és abba is hagytam a diétát. Én szándékosan nem nevezem életmódváltásnak, mert nekem nem ez az életmódom. A legnagyobb bajom, hogy mióta szedem ezeket a gyógyszereket, azóta alattomosan hízok. Folyamatosan. Négy éve 75 kg voltam. Ez + 20 kg. Ha most 80 közelébe tudnék jutni, nagyon boldog lennék. Én az alábbiakat csinálom: Reggel eszem egy kis szelet rozskenyeret, de tésztát egyáltalán nem, se süteményeket, se péksütit, semmit. A reggelimhez sonkát és zöldségeket eszem, vagy kefírt. Tízóraira egy alma, vagy pár szem eper (de ez van, hogy elmarad). Ebéd sülthús (csirke, sertés, marha), párolt zöldségek, párolt káposzta, vagy savanyúság, vagy zöldsaláta (görögsali, vagy hasonló). Most az első két hetet szigorúbbra veszem, de később fogok enni bulgurt, rizst, legalább hetente egyszer, és néha krumplit is, persze nem olajban sütve (sütőben szoktam sütni). Leveseket is eszem (akkor nem eszem másodikat), húslevest zöldségekkel tészta nélkül, gulyáslevest csipetke nélkül, tárkonyos ragulevest, stb. Vacsira pedig most épp sovány túrót eszem, pici kefírrel meg eperrel, de ha épp nem édeset kívánok, akkor megcsinálom körözöttnek (vaj nélkül) és eszem hozzá paradicsomot, paprikát, hagymát. Mozgásként gyalogolok, majdnem minden nap 1 órát, de volt már 1,5 is. Ez nekem nem annyira nagy táv, csak az időszűke miatt ennyit gyaloglok. Amúgy szoktam teljesítménytúrázni, és olyankor simán 4-5-6 órát gyaloglok az erdőben (csak most nincsenek túrák, de ha lesznek, akkor minden hétvégén egyik nap az erdőben leszek). A futás már szerintem sosem fog visszajönni, bár épp tegnap azt éreztem, amikor gyalogoltam hazafele, hogy már annyira unom, hogy belekocognék. De aztán mégse :-) (Úgy járok dolgozni, hogy hozom magammal a futócipőmet, délután átveszem és úgy gyaloglok haza, kb. 5,5 km.)
Szóval én így állok, nagyon bizakodó vagyok, nagyon szeretnék legalább 10 kg-tól megszabadulni, mert rettenetesen terhemre vagyok.
Érdekes ez a kcal számítás. Az utóbbi években megfigyeltem, hogy ha BMR+100-on eszem, amit itt javasolnak, akkor én azzal csodálatosan és maximálisan csak annyit érek el, hogy megáll a hízásom. Mivel nem ehetek össze-vissza, ha ezzel a BMR+100-al élek, és néha befigyel valami, aminek nem kellene, akkor rögtön hízok. Ha nem mozgok, hízok akkor is. Szóval nekem nem pálya a BMR+100. Most 1600 kcal-t állítottam be, ez így nem megterhelő, tudok enni, egyáltalán nem éhezem és a mozgással együtt így megindul a fogyásom is. Nekem is kb. 1 kg/hét a terv, de ha stabilan csak 0,5 kg lesz, azzal is megelégszem, csak jöjjön már rám a tavalyi ruhatáram, mert marhára nincs kedvem megint újat vásárolni :-) Tavaly 92 kg voltam, tavasszal sikerült lemennem 83-ra, de az kb. 3 napig tartott, igazából úgy 87 körül voltam egész nyáron. Majd jött az ellaposodott tél, visszamentem 93-ra (ez volt januárban), azóta pedig sikeresen feltornáztam magam 97-re, agyrém :-( Éreztem, hogy nagy a baj, mert minden tavaly vásárolt ruhám kicsi volt. Ezzel a 97-el egy olyan lélektani határhoz értem, ahol már nem lehetett nem megállítani magam. Én Veled ellentétben iszonyatosan szarul érzem magam a bőrömben. Csúnya kövér vagyok. Nekem vékonyak (izmosak) a végtagjaim a futás és a túrázás, meg az alkatom miatt, a törzsem viszont olyan, mint egy hordó. Sose volt derekam, de most katasztrófa, már kifele gömbölyödtem, és szuszogtam már gyaloglás közben is, és a cipőm bekötése is nehézkes volt. De vártam a kattanást, mert csak úgy nem lehet diétázni, legalábbis nekem nem megy.
Amúgy nagyon örülnék valakinek, akivel akár napi szinten megvitathatnánk a diétánkkal kapcsolatos kérdéseinket, tapasztalatainkat, sikereinket, a balsikerekben pedig adhatnánk egy kis lökést egymásnak, hátha nem adjuk fel. Engem baromira tud motiválni az, hogy be kell számoljak a haladásomról.

4 éve
#2076
be.anna
Sziasztok!
Bízom benne, hogy néha azért valaki felnéz erre a fórumra, mert időnként jól jönne egy-két támogató szó/történet/akármi. :)
Életem első fogyókúrájának a 3. hetében vagyok. Igen, 44 évesen még valóban soha nem fogyókúráztam. Nem azért, mert nem lett volna szükségem rá, hanem mert nem érdekelt. Abszolút jól éreztem magamat a bőrömben, akárhány kiló is voltam.
Pár éve diagnosztizáltak nálam egy autoimmun betegséget, amire szteroidot kaptam. Na, ez azért nem maradt következmények nélkül, de utána, amikor már újra egészséges voltam, lusta is lettem és hagytam a fenébe, megtanultam együtt élni a kb. 20 kilós plusszal. Nem tudom, hogy tényleg 20 kiló jött e fel, mert - ez egy újabb első az életemben - mérni se mértem magamat soha. De tényleg soha. Mérleget is egy hónapja vettem. :D
Szóval a jelen helyzet: 44 év, 178 cm., 116 kg.
Aztán most, a karantén ideje alatt böngészgettem az interneten és rájöttem, hogy tök alkalmas az idő arra, hogy elkezdjek majd rászokjak a diétás főzésre. És ha már diétásan főzök, akkor egy kúrát is megcsinálhatnék, leginkább azért, hogy ötleteket kapjak az ételekhez. Béres Alexandra 21 naposát választottam, sok-sok utánaolvasás után. Ennek vagyok most a 17. napjában. 3,3 kg-ot fogytam eddig (mert 119,1-ről indultam).
És meglepően jól bírom. Mármint azt, hogy nem azt és nem akkor eszek, amit és amikor akarok. A zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat (nem a majonézeseket) mindig szerettem, a húsokból alapból a soványakat vesszük, halat az átlagtól többet eszünk, úgyhogy olyan nagy megszorítás azért nincsen. Nyilván hiányzott először a kenyér, a tészta, a sós rágcsik (az édesség nem az én világom - szeretem, de nem hiányzik ha nincs).
Egy nap bűnöztem. Jó előre készültem rá és jó nagyot csalódtam végül. :) Sült halat ettem egy büfében, hasábburgonyával. A krumplinak alig a felét bírtam megenni, a halat megettem és gyomorrontást kaptam tőle. :D
Mozgás: naponta 30-40 percet jógázok - elvileg. Gyakorlatilag heti ötször inkább. És gyalog járok mindenhova, ahova most mennem kell. Egyelőre ez van. Arra gondoltam, hogy ha lemegy a súlyom 100 alá, akkor kezdek el jobban tornázni.
Heti 1 kg fogyást szeretnék elérni.
A BMR-em kicsivel 1900 alatt van, azt már látom, hogy abban hibázok, hogy ezt nem szoktam elérni.
Ja, mérem is magam. 2-3 centiket fogytam eddig, de nem mindenhonnan (mellből, csipőből, derékból igen, karból, combból nem - nem türelmetlenkedek, tudom, hogy még rövid az idő a látható eredményhez).
Jó hosszú lett, elnézést.
Bármilyen tanácsot, javaslatot, tippet, trükköt szívesen fogadok. Köszönöm előre is. :)

4 éve
#2075
bmati 147
Válasz vagyokakivagyok #2074 számú posztjára
Szia!
Ez attól függ, hogy honnan indulsz és hol van a cél. Simán előfordul, hogy 50 kg feletti feleslegnél a kezdeti BMR-ed alatt lesz később a napi súlytartó kereted, viszont kis mértékű fogyásnál (10-15 kg-nál) még a kezdeti BMR értéked felett lesz a súlytartó kereted.
Célsúlynak egyébként érdemes egy tartományt megválasztani, mert a súly mellett a körméreteid és a testzsírszázalékod lesz úgyis a mérvadó kinézet szempontjából.

4 éve
#2074
vagyokakivagyok
Van valaki, aki a célsúlyának megfelelő BMR-t veszi alapul? olvastam ilyen véleményt is.
Kvázi " ne etesd a zsírt".

4 éve
#2072
Restarter
Válasz törölt felhasználó #2067 számú posztjára
igazad volt....
nem 27 deka, hanem 45 ment le, azaz a két hét alatt 90.
egyáltalán nem írtam be sportot.....
két ét múlva újra mérlegelek

4 éve
#2068
Restarter
köszi a biztatást!
31-én mérem magam legközelebb, kíváncsi vagyok nagyon......
Nektek pedig minden elismerésem!!!
Viszaovastam több topikot is. Példaértékű, ahogy segítetek minden újnak, mindenkinek leírjátok a választ külön-külön, akár minden nap.
Kalóriabázis + Ti + akarat, és nem hiszem el, hogy ne sikerüljön.
csak azt sajnálom, hogy nem évekkel ezelőtt találtam Rátok!

4 éve
#2066
Restarter
megnyugtat, köszi. felvittem BMR-fölé a bevitelt, figyelek a makrókra. és nem írom be a sportot. Tudom, hogy sikerülni fog. Nekifutottam már többször a súlyleadásnak, de nem tudatosan. Így teljesen más. Hetente állok mérlegre. az is biztató, hogy az edzések egyre jobban mennek, javulnak az eredményeim szépen. Úgyhogy nyomok az áprolisi Vivicitta-n egy félmaratont :-)

4 éve
#2065
egyszervolt 2
Válasz Restarter #2063 számú posztjára
Ha ez megnyugtat valamennyire, nem vagy ezzel egyedül, az én beállításaim is heti 0,2-0,3 kg között mozognak. Én ülő életmódot állítottam be, de heti 3-5 alkalommal mozgok, ezt csak ritkán eszem le, így azért megy az előírtnál gyorsabban is. A lassan egy évnyi adatból úgy tűnik, hogy havonta átlagosan 1,8 kg-t fogytam, az azért nem rossz. Bár meg kell jegyeznem, nálam ez sosem volt lineáris, általában stagnál a súlyom 1-1,5 hétig, néha fel is megy, majd hirtelen le fél kilót. Ilyen lassú tempónál nehéz, hogy minimális vízvisszatartás is bekavarhat és sokáig nem látod a haladást. Ezért javasolnám hogy a mérleg mellett próbáld centikben és képekben is nézni a változást.

Hosszúnak tűnik így az idő, de én próbálok arra gondolni, hogy mindenképp eltelik (ráadásul igen gyorsan), akár odafigyelek magamra, akár nem- ezért inkább csak a következő napra, hétre fókuszálok, kis célokkal, és visszanézve úgyis kifizetődik.

4 éve
#2064
shinita 6 1
Válasz Restarter #2063 számú posztjára
Nem az számít igazán, hogy mennyit fogysz a program szerint, az csak statisztika, az egyéni eseted eltérhet. Én soha életemben nem ettem tartósan (legalább pár napig) a programok által súlytartónak mondott szint alatt és nem is fogok, mert akkor éheznék. Így is fogyok néha, úgyhogy gondolom, az anyagcserém picit gyorsabb, mint az átlagé, az adataimhoz képest. Lehet, hogy veled is ez a helyzet, ki tudja? Vagy lehet, hogy később tudsz változtatni, ha lassan vagy egyáltalán nem fogysz. Az, hogy nem mész rögtön alacsonyra, segít abban, hogy nyugodt legyél, nem koplalsz, illetve megszokd a kevesebb evést. Kis türelem és hetek alatt megláthatod, hogy jó-e ez a mennyiség - kivéve persze, ha a testsúlyod természetes ugrándozása elfedi a zsírból fogyás adatát, ez lassú fogyásnál különösen könnyen megtörténhet. A szénhidrát lecsökkentése pedig vízből fogyást szokott eredményezni, esetenként sok kilót, miközben valódi fogyás nem is történik. De később meglátszik, hogy mi történik a zsírral (normál, biztosan nem fokozott izomvesztést okozó étrendnél, persze. kivéve esetleg azokat, akik ugyanolyan étrenden is hirtelen vizesednek, majd elveszik a vizet).

(Heti 0,27 kg egyébként nem is rossz, persze attól függ... Nyilván magasabb, izmosabb, aktívabb férfiak jóval többre is számíthatnak, egyes alacsony nők pedig a felét is értékelik. Való igaz, hogy általában egy gyorsabb fogyás is reális lehet, de most csak a kezdetről van szó, amikor még nem igazán tudod, mi a megfelelő kalóriabevitel.)

4 éve
#2063
Restarter
köszi a választ, így fogok eljárni.
.... csak az csüggeszt, hogy ezzel a bevitellel 0,27 kg a heti fogyás a program szerint. Az pedig igen karcsú...

4 éve
#2062
bmati 147
Válasz Restarter #2057 számú posztjára
Szia!
1900-1950 kcal jó napi bevitelnek. Az elvégzett mozgások közé én csak a sportot írnám be, azok közül is a hosszabbakat/intenzívebbeket és annak is csak a 2/3-át. Ha elmész sétálni, tornázni alacsony intenzitással, lassan biciklizni (pláne ha minden nap mész), akkor azokat nem szabad beírni. A napi tesz-vesz dolgokat sem érdemes, hiába nem csinálod minden nap. Kis kertészkedés, takarítás, stb. simán benne van a napi tevékenységek között.
Én már csak a hosszabb biciklizéseket írom be (több órás vagy egész napos).

4 éve
#2061
Restarter
Válasz shinita #2060 számú posztjára
Köszönöm a választ!
Nem érzem úgy, hogy éhezem, bírom simán..... :-) Egyszerűen csak nem szeretném, hogy a túl kevés kalória miatt ( BMR alatt jóval) megálljon a fogyás.... Kecsegtetőek a havi 3-5 kilós lehetőségek, és amikor regisztráltam, ki is számoltam, mennyi leszek nyáron... Aztán rábukkantam a fórumra, és inkább az Általatok javasolt utat választom.
Nem írtam be, mit dolgozom, és mit sportolok:
a munka irodai, reggel beülök a kocsiba, 8 óra az irodában, minimális mozgással - aztán haza.Szerintem ezt veszi a program tipikus irodai munkának.
Sport: világéletemben sportoltam, nyáron a kerékpár dominál, min 2 óra. de sokszor több is. Ilyenkor futok. Jelenleg 4x-5x egy héten, 5-10 km-t esetenként. Ezen kívül 1-2 salsa van még.
Gesztesi K halála rémített meg, gyakorlatilag akkor váltottam brutálisat. Lehet, abban volt szerencsém, hogy mival minden nap mozgok, s ezt hozzá is adtam a gép által megszabott ( akkor még BMR alatti) kerethez, ezért nem esett BMR alá a bevitelem.
Kíváncsi vagyok, mi lesz....

4 éve
#2060
shinita 6 1
Válasz Restarter #2057 számú posztjára
Az elégetett kalóriát nem tudjuk pontosan, de persze a BMR-t sem, hacsak le nem mérték speckó műszerrel. Rengetegszer olvastam, hogy a mozgás energiaigényét általában elég nagyvonalúan tippelik az oldalak, de persze ez nagyon egyéni is. Személy szerint fogalmam sincs, hogy minek számít az, amit én mozgok. Valamilyen tempójú biciklizés, hol hegymenetben, hol nem, szélben, fagyban... Senki meg nem mondja, hogy ez mennyi. Mivel nagyjából hasonló az aktivitásom minden héten, egyes rosszabbakat vagy aktívabbakat leszámítva, de ezek ritkák, egyszerűen ki tudtam tapasztalni, hogy nekem mennyi kell (de ehhez elég stabilnak kell lennie az ember anyagcseréjének, van, akinél mindenféle dolog bekavar). Egyes esetekben viszont a kalóriabevitelt sem lehet közel sem pontosan számolni... De igyekszem.

Ha félsz attól, hogy túl keveset ennél a mozgást nem hozzászámolva, számolhatod, de elég bizonytalan az eredmény, így ne várd, hogy feltétlenül fogyni fogsz. De azt idővel úgyis meglátod. Ha tényleg éhezésnek éled meg a kevesebbet, szerintem is egyél többet s ha ez soknak bizonyul, majd módosítasz valamit, vannak opciók. Én bőven túlenném magam minden nap, ha nem változtattam volna meg az életmódomat, főleg az étrendemet.
A számok egyébként nem tűnnek rossznak, akár jók is lehetnek, de tényleg csak a rendesebb sportot számold, házimunka, könnyű fizikai munka, állás, ezek szinte semmit nem számítanak. 1-2 óra biziklizés, futás vagy egy 10 órás hegyi túra, az azért már valami, de elég bizonytalan, hogy mennyi. Azt is megteheted, ha működik, jól vagy vele, hogy nem eszed le a mozgást, de ha túlzottan fogysz vagy mégis gond adódik, emeled a mennyiséget.
Vagy ehetsz pont annyit, hogy jóllakj, de ez bizonyos embereknél alapból nem hoz jó eredményt, egyesek túlzottan fogynak, mások híznak vagy stagnálnak így. Nem egyszerű, elismerem.

4 éve
#2059
Restarter
köszönöm.
az itteni rendszerben található adatokat viszem be, nem külső adatokat.
kipróbálom, hogy nem adom hozzá......
meglátjuk

4 éve
#2058
feketeinci 9
Válasz Restarter #2057 számú posztjára
Elvileg jó, de nagyon veszélyes az elégetett kalóriát még hozzá számolni, még 2/3-ad részben is.
Sokan megcsúsztak azon, hogy felvitték pl. a házimunka, kertészkedés és hasonlók elégetett kalóriáit, vagy a munkába járáshoz letekert kb 2km kalóriáját.

Ha azt akarod hogy lásd mit tesz napi 1900 kalória bevitele, javaslom hogy az első időben ne számolj a mozgás kalóriáival, mert nagyon elveszítheted a kedved. Majd ha megindul a súlyod lefelé számolhatsz vele, és meg fogod látni hogy nem kellett volna.

Nem megyek bele abba hogy hogyan lehet, vagy lehet-e egyáltalán mérni ezeket a kalóriákat, amit mozgással pluszban elégetsz, már nagyon sokat beszélgettünk, vitatkoztunk erről. A kütyük jók vagy nem jók, ez vagy az megbízható, a legnagyobb problémát az jelenti (szerintem) hogy nem lehet tudni hogy egy adott mozgásnál az alapjárat kalóriát beszámolja-e a mérőeszköz, vagy nem, mert akkor bizony nagyon becsapod magad. (a legtöbb esetben beszámolja)

Ez az én tanácsom, jöhetnek a többiek :)

4 éve
#2057
Restarter
Üdv!

Nemrég kezdtem a kalóriaszámlálást, s hál'Istenneka fórumokba is beleolvasok.
A következő csapódott le bennem:
54 vagyok, 90 kiló, 176 cm. 1818-as BMR-t hoz. Ülőmunka esetén az alapjárat 2182.
Ha jól akarom csinálni, akkor nem heti/havi célt állítok be, hanem kb 1900-as napi bevitelt,s ehhez még jön az elvégzett mozgás által ekégettett kalória, nem az oldal szerint, hanem kb a 2/3-át adom csak hozzá. Ennyit kell megegyek, hogy ne éhezzen a szervezetem.
Jó lesz így?
Előre is köszi a válaszokat, tanácsokat, segítséget.

5 éve
#2056
KRoland 252 8
Válasz HUNited #2054 számú posztjára
Rendben! Legyen így. Köszönöm :)

5 éve
#2055
KRoland 252 8
Válasz shinita #2053 számú posztjára
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, nem adom fel.

5 éve
#2054
HUNited 512 85
Válasz KRoland #2052 számú posztjára
Körméreteid is nézd, és figyeld, mert ennyi sporttal izmosodsz fogyás helyett (szerencsés esetben mellett) :)

Kitartást!

5 éve
#2053
shinita 6 1
Válasz KRoland #2052 számú posztjára
Nagyon furcsállnám, hogy így nem fogynál, teljesen jól csinálsz mindent a leírás alapján, egyeseknek ez már minimum enyhe koplalás is lenne ilyen adatok mellett, ez egyéni.
A legnagyobb esélyt annak adom, hogy egyszerűen másfél hét roppant kevés, a természetes testsúlyingadozás elfedheti az eredményeidet, légy türelemmel.
Ha később sem fogysz, akkor nagyon távol vagy a statisztikai átlagtól s iszonyú lassú az anyagcseréd, bár ugye a mozgás akkor is költséges energetikailag, még ha itt is van mozgástér az ügyes szervezet számára. De első körben erre nem érdemes gondolni, valószínűleg nem erről van szó. Fura lenne, ha kb. 1300 kcal lenne az alap energiaigényed, nem lehetetlen, de igen erősen szokatlan az adataiddal. De ha nem vagy izmos és az edzésed nem nagyon kemény, akkor nem meglepő, ha 1700 kcaltól nem fogysz olyan tempósan, hogy ez máris feltűnő legyen. Mivel nagyon sok felesleged nincs, a lassabb tempó is teljesen jó, sőt kellemesebb és egészségesebb, így is eléred a célod a nem túl távoli jövőben.

5 éve
#2052
KRoland 252 8
Sziasztok! 14 éves vagyok, fiú, 173 cm és 73 kg. Eléggé erős csontozatom van, kb eddig mindenkinél vastagabb volt a csuklóm. Eddig 1,5 hete használom az alkalmazást. Naponta olyan 1700 kalóriát eszek, van amikor 2000 de az csak különleges alkalmakkor. Szénhidrátra figyelek, és minden nap biciklizek 1 órát, és edzek itthon is olyan 15 percet. Amikor rossz az idő akkor a biciklizés helyett itthon edzek. Elég sokat szoktam kickboxolni is, és súlyzózni is szoktam. Viszont még nem sikerül fogyni.. Nem tudom mi tévő legyek. Tippeket előre is köszönöm.

5 éve
#2051
shinita 6 1
Válasz TrefiImi #2049 számú posztjára
Bár a válasszal elkéstem, máskor is, másnál előállhat ilyen eset.
Ennyire nem kell rámenni a kalóriákra, egyetlen gyenge nap lazán belefér, az anyagcserelassuláshoz s egyéb problémákhoz kicsit több idő kell :) Teljesen életszerű (ha nem is a modern embernél), hogy kevesebbet eszünk vagy 1-2 napig semmit, ebből nincs gond, ha amúgy nem kaparjuk a falat vagy gyengülünk el. Ennyit bőven kezelnie kell a szervezetünknek, ami általában azért megkapja, ami kell neki.
Én sem vagyok képes mindennap megenni a kötelező minimumomat (na jó, extra étkezésekkel éppenséggel megy, de az néha rosszabbul jön ki, mintha hagynám az egészet). Másnap ilyenkor jobban ügyelek, mert a tartós alulevés, ugye, már problematikus. A fehérje terén vagyok picit paranoid, ha az nagyon alámegy a szükségesnek, akkor beiktatok valami kis sovány fehérjét pluszban s máris nincs gond. Nem mintha amúgy lenne, de igazán szeretem bevinni a fehérjémet.
Úgyhogy egyél úgy, ahogy jólesik és ami jónak, egészségesnek is látszik. Megtömni magadat nem kell s általában nem is éri meg.

5 éve
#2050
drisztina 1673
Válasz TrefiImi #2049 számú posztjára
Én az utóbbira szavazok: "...ez a nap már így járt és maradjak egy normál vacsoránál?"

... esetleg ha még jólesik, és ami még belefér egyik-másik makroba* nyugodtan egészítsd ki magokkal, (ha eszel délután/este gyümölcsöt, akkor) esetleg desszertként gyümölccsel :)


*de semmiképp sem ragaszkodnék teljesen behozni az elmaradt étkezéseket

5 éve
#2049
TrefiImi
Sziasztok, tuti más már megkérdezte, így elnézést ha ismétlem a kérdést. Mai napon úgy jártam, hogy munkahelyem miatt kimaradt a normális tízórai és egy tisztességes de megengedhető kalóriatartalmú ebéd. Uzsonna már megvolt rendesen. A lényeg, hogy mai napon csúnyán alul eszem magamat, hiányzik vagy 600 kcal az 1500-ból. Ilyenkor mi a kedvezőbb és egészségesebb? Az előírt kcal-át megegyem vacsorára és bár nem praktikus de nem eszem alul magamat, vagy ez a nap már így járt és maradjak egy normál vacsoránál? Esetleg magokkal, pl. dióval egészítsem ki a vacsit, az beleteszi a kalóriát, de egészséges is?

5 éve
#2048
drisztina 1673
Válasz feketeinci #2041 számú posztjára
ezt a másik topikban történt diszkurzusodra ("kötetlen csevegés" topik 7569-7570.hozzászólására) reagálva teszem, de az is lehet, hogy jelen topik 2041-es hozzászólásodra is reagálni fogok:

Azért mert „képtelen” vagy felismerni a megbízható* oldalakat (és ezt nem bírálatnak/sértésnek szánom, ebbe a hibába/problémába sokan, bármikor belefut(hat)unk) vagy mert úgy gondolod, hogy képtelen lennél tudományos alapokra hivatkozva vitatkozni másokkal, ne hagyd magad elbizonytalanítani egy másik – pontosan ugyanannyian támogatott, mint amennyien támadott - (ál)tudományos oldallal.

Igen, megértem, hogy keresed a választ a ’máj problémádra, de szerintem a legrosszabb, amit tehetsz, ha sutba dobsz mindent, amit eddig tudtál/gondoltál/hittél**, és egyik szélsőségből a másikba mész, hiszen ebből szoktak sokan, zsírosan*** megélni.

…és még az is lehet, hogy az igazság „odaát” van, ha erről bárki megkérdezné a véleményem, én bizony jobb szeretném az itt lévő rövidke életem, színesen, szagosan, ízletesen, a lehetőségekhez mérten harmonikusan leélni.


*az általad belinkelt oldal valószínűleg ugyanúgy nem mondható megbízhatónak, mint a mások által belinkelt profitban érdekelt, féligazságokat tartalmazó oldalak.
**vagy „hiába szajkóztál” ezen az oldalon.
***bocs a jelzőért.5 éve
#2047
sinnesro
Válasz törölt felhasználó #2044 számú posztjára
Úristen, mennyi összeesküvés-elmélet.
Egyébként meg tldr.

5 éve
#2046
godotravarva
Válasz feketeinci #2041 számú posztjára
Nálam a szénhidrát kb. 90-120 között mozog.

5 éve
#2045
shinita 6 1
Válasz törölt felhasználó #2044 számú posztjára
Az USÁban roppant népszerű ám a ketó, rengetegen csinálják, étteremben eleve sehol nem nehéz húst enni, de ott már jobban figyelnek a ketósokra s mondjuk nem értek hozzá, de gondolom, steak house is több van, errefelé nem is ismerek egyet sem. Nagy, gazdag, a hasát szerető piac, tulajdonképpen bármelyik népszerű étrenden levőnek könnyebb dolga van ott. No nem mintha itt nehéz lenne, hisz azt veszek, amit akarok, enyhe túlzással (húst pont nehezen tudok venni, nagyon kevés jó házi forrásom van itt falun, habár csirkét tuti kapnék, de az nekem túl sovány és különben is a heti kötelező csirke miatt lettem vega 8 évre)... Van, akinek nehéz, van, akinek extrém nehéz (családi, anyagi helyzet, muszáj egy adott helyen ennie, furcsa allergiák), de aki akarja, az azért meg szokta oldani a dolgot. Egyes ketósok az olaszt kivéve mindenféle étteremben megoldják a napi <10-20 gramm nettó szénhidrátot is :D Én ennyire sose vagyok elszánt, de nem is szívesen eszem húst, nagyon ritka kivételeket kivéve s ez sosem fog megváltozni, a gyakori húsevést nem nekem találták ki. De még így is könnyű, amíg magam főzök magamnak :)

Azért nem mindenkinek egyirányú utca a ketó... Sokan simán visszamennek a durván szénhidrátos étrendjükre, nem lesznek rosszul, ha fokozatosan csinálják... Csak éppen éhesek lesznek, ha nem zabálnak s híznak, leesik az energiaszintjük, bejönnek az elhagyott betegségek, változatos ez. Nem mindenki ilyen, persze, van, aki lazán visszaáll, jól érzi magát és tartja a súlyát, de ez ritkább, ahogy évekig olvasgattam a tapasztalatokat. Én szerencsés vagyok, mert ahhoz nagyon elszánt szénhidrátzabálás kell, hogy igazán rosszul legyek, de azért érzem a különbséget s ez motivál, hogy a nekem jobb étrendtől ne kószáljak el túl messze. Az, hogy szinte garantáltan nagy kalóriatöbbletben eszem szénhidrátos étrenden, az annyira nem demotivál, de a közérzetem s az egészségem, az fontos. Szenvedés sosincs, amikor ketóból kiugrok, sok tucatszor tettem már meg és mindig remekül éreztem magam, amennyiben a szénhidrátmennyiség még viszonylag alacsony maradt s a töményebb cukrokat hanyagoltam. Ez normális, a nagy szenvedést görcsökkel mindig olyan esetekben olvastam, ahol ketóból extrém szénhidrátos zabálás lett azonnal. Az büntet, biológiailag logikus magyarázat is van rá. A fokozatosabb visszaállás ritkán esik nagyon rosszul, a fogyás miatt ketózók zöme fogyás után abbahagyja a ketót. Aki visszamegy az eredeti étrendjére, az persze általában visszahízik... Egy jó kis szénhidrátszegény étrend pár ésszerű korláttal jobb választás. De lehet más is, a fő, hogy ne együnk túl sokat. De a ketó ebben sokunknak roppant sokat segíthet. A picit szerencsésebbeknek pedig a fogyásban is, ez nekem nem szokott összejönni, nem tudok picit enni, ketóban is sok kell. De van, aki éhes ketóban, ha igazán sokat is eszik, annak több szénhidrát kell. Ez ritka, de létezik, oly sok és sokféle ember van...

5 éve
#2043
shinita 6 1
Válasz feketeinci #2041 számú posztjára
A ketózisba kerülés nem bonyolult, egyszerűen a sejtek glükózról ketonokra állnak rá, az lesz az energiaforrásuk. Ez napok alatt elérhető, az agynál tart sokkal tovább, hetekig és az agy egyes részeinek csak a gükóz felel meg, de a nagy részének teljesen jók a ketonok. Jól ketózni lehet a komplett kémia és biológia nélkül is.
Ketózisba lépni nagyon egyszerű és rengeteg ember észrevétlenül megteszi. Aki nem szuper röviden böjtöl, az nem tudja elkerülni, de adott esetben egy éjszaka is elég, ez már ember- s étrendfüggő. Alig vagy egyáltalán nem jön szénhidrát, működni pedig kell, a szervezet módosítja a működését, ez a lényeg s itt jönnek be a képbe a ketonok. A ketózis normál esetben egészséges és évekig, évtizedekig fenntartható. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy könnyedén vissza tudunk állni szénhidrátdúsabb étrendre, ez egy ok, amiatt szerintem az az igazi, ha az vállalja be a ketót, aki komolyan, tartósan gondolja. Egy hosszabb fogyás is elég lehet, de ilyen pár hetes flört vele, annak kevesebb értelme van. De kinek mi passzol, végülis ki lehet próbálni...

5 éve
#2042
shinita 6 1
Válasz HUNited #2039 számú posztjára
Ez sokaknál remek hozzáállás... De persze ez nem ilyen egyszerű, mert a mikrotápanyagokat is be kell vinni s a szénhidrátok, aminosavak, zsírok sem egyformák, az arányok is számítanak néhol... Csak nem fogyókúrás szinten (vagy nem terápiás ketóban), ahol őrjítő, mennyire sokan rámennek a százalékokra, amik önmagukban egyáltalán nem fontosak, sőt adott esetben károsak is. A fehérjeigényem nem sokat változik, akár 1300, akár 4000 kcalt eszem, teljesen értelmetlen lenne százalék alapon bevinni. Nem is mindenki fogy ugyanannyi kalóriával, ott az aktivitás, testméret... A test fehérjeigénye grammban adható meg (s persze nem egy fix szám), nem százalékban. A ketózishoz ugyan mindegy, hogy a zsír 10% vagy 90, ott a zsír grammja sem számít, csak a szénhidrátmennyiség (s itt is más a határ a különböző embereknél).
A zsír esszenciális, de nem kell belőle sok. A kötelező minimum kb. 40-50 gramm? Nem tudom pontosan s bizonyára kicsit egyéni is, aprócska embereknek lehet, hogy elég 30 gramm...? Mindenesetre kicsit is normál étrendben beviszi az ember, ne kerüld ezerrel, annyi. De nem KELL belőle sok, hacsak indirekt okból nem (pl. mert az adott ember kerüli a sok szénhidrátot, de a kalóriaigénye nagy vagy a fehérjeforrásai zsírosak). Szénhidrátból viszont semennyi sem kell, de közel nullánál kiesne egy csomó étel s az más problémákat okozhat adott esetben. De maga a szénhidrát nem esszenciális, akinek megy, csökkentheti bátran (hacsak nem érzékeny, beteges vagy olyan korlátozott az étrendje, hogy egy erős szénhidrátcsökkentés kiegyensúlyozatlanná tenné azt).
A fehérje fontos, annak a kárára csak akkor növeljünk mást, ha feleslegesen sok a fehérje. Sokunknak 100g már bőven jó, persze ez sok dologtól függ. Bizonyos esetekben különösen hasznos, ha nem a kötelező minimumot ütjük meg s a fogyás, pláne mozgással pont ilyen.

5 éve
#2041
feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #2040 számú posztjára
Tudod, ez a 160g CH itt valami delej.
Ha meglát egy orvos, és semmi bajod sincs, csak túlsúlyosnak ítél, 160g CH a gyógymód.

Ha ne adj' Isten még valami IR vagy cukor emelkedés is van, akkor PLÁNE!

Elküld egy diabetológushoz (nem tudom van-e nálatok ennek megfelelője), és ő is elmondja ugyanezt, meg hogy kevesebbet egyél, ad egy 4 oldalas listát amin szerepel kb 100-200 alapanyag (pékáru, hús, zöldség, gyümölcs) kalóriája és CH tartalma, és oldd meg a problémádat.

Hogy ketogén? Hogy ketózis? Dehogy! Még a keretet sem mondják meg, hogy mennyi lehet a kalória beviteled naponta. A makrókról SEMMIT nem mondanak a jónépnek, minek? Úgysem értik! Vagy nem tudom miért, de nem mondanak tényleg semmit.

Nem csodálkozom hogy nem tudunk erről szinte semmit, legalábbis én nem. Én elhittem azt a cikket is amit a múltkor hoztam, és halvány sejtelmem sincs a hibákról, amikre felhívtátok a figyelmemet, és hemzsegnek a cikkben.

Láttam egyik nap egy dokumentumfilmet, ahol 300kg feletti súlyú beteget kezeltek, és mivel cukorbeteg is volt, inzulinozta magát. Kiderült, hogy az inzulin az ő esetében méreg volt már, mert volt elég inzulin a szervezetében, a szuri csak rontotta az állapotát. Low Carb 800kcal-ra állították, persze kórházban. Elhangzott a szó is, hogy eljött nála a ketózis, de őszintén szólva még nem tudom hova tenni ezt az állapotot.

Pedig érdekel, mert a zsírmájammal lehet hogy meg kellene értenem a lényegét, de majd figyelek :)

Hidd el, ebben az országban (hogy is írta valaki Orbania?) a 160g CH a Biblia első oldalára van bevésve, a 10 parancsolat első parancsa elé.
Az a nulladik.

(Cukorbeteggel hozott össze a sors, végig küzdöm vele az orvosi tanácsokat.)

5 éve
#2039
HUNited 512 85
Válasz feketeinci #2037 számú posztjára
Én inkább a szánhidrát kárára mennék, mint ahogy teszem is amúgy :)
De a zsír kell szerintem. Mert a szénhidrát az igazából csak energia, a zsír és a fehérje az értékes tápanyag a szervezetnek, nem? (persze kell a szénhidrát is, de ha valaminek a "kárára" kell lenni, akkor inkább annak)

5 éve
#2038
godotravarva
Válasz feketeinci #2037 számú posztjára
Köszönöm! Szerintem nem fogok mindennap megfelelni ezeknek a számoknak, de a lényeg, hogy induljanak meg a kilók! (lefele :-))

5 éve
#2037
feketeinci 9
Válasz HUNited #2036 számú posztjára
De, lehet hogy kevés lesz. Majd kipróbálja mennyire tartható, vagy mennyire jön be.
A fehérje rovására lehet emelni a zsíron, írtam egy előző bejegyzésemben, hogy 2 egység fehérje felel meg 1 egység zsírnak (kalória szempontjából) .... de a fehérjét sem lehet a végtelenségig csökkenteni a zsír emelése érdekében.

Éppen ezért számoltam ki százalékban is, hogy lássuk mik lettek az arányok.

Optimálisabb lenne a fehérje 67g, CH 160g, zsír 50g-os összetétel, ez felelne meg a 20-50-30%-os aránynak.

De nem kevés ez a fehérje egy ekkora súlynak?
Az igazság valahol a kettő között lesz ha ragaszkodunk a 160-as CH-.hoz és az 1400kcal-hoz.
Csak segítettem számolni :)

5 éve
#2036
HUNited 512 85
Válasz feketeinci #2035 számú posztjára
Bátortalanul kérdezem csak: Nem lesz kevés ez a zsír?

5 éve
#2035
feketeinci 9
Válasz godotravarva #2034 számú posztjára
Megnéztem, jól csináltad a beállítást.
Az 1400-as kerethez a következő grammok stimmelnek:

fehérje 105g (441kcal, 31%)
CH 160g (656kcal, 47%)
zsír 33g (307kcal, 22%)

5 éve
#2034
godotravarva
Válasz feketeinci #2033 számú posztjára
Igen, szerintem 1400 kalóriakeret az tartható hosszabb távon is. Légyszi számolj újra nekem! :-)

5 éve
#2033
feketeinci 9
Válasz godotravarva #2032 számú posztjára
Látom az előző fogyásodat, de nem tudok belenézni én sem a régi étrendbe.

Próbáltam emailt írni, de a megadott címre amit a Bázistól kaptam, nem kézbesíthető.

"Szia!
Látom a beállításodat az Eszközök menüben.
A kitűzött dátum helyett válaszd a napi fix kalóriát annak érdekében, hogy a Főoldalon be tudd állítani azt a 160g CH-t, és a többi makrót is grammban.

Kitűzött dátummal sajnos ezt a program nem fogja tudni kezelni.

Ha van elképzelésed a napi kalóriakeretről, mondjuk legyen 1400, szívesen átszámolom a fehérje és a zsír grammokat, a Bázison 1800 kalóriával számoltam ki.

Üdv feketeinci

5 éve
#2032
godotravarva
Válasz feketeinci #2031 számú posztjára
Köszi a segítséget. Visszamentem 4-5 évre, de nem látom a napi étrendedet. Igaz, a sajátomat sem, pedig volt már sikeres lefogyásom kb. 3-4 évvel ezelőtt.

5 éve
#2031
feketeinci 9
Válasz godotravarva #2024 számú posztjára
Bocs, csak most vettem észre hogy segítség kell.

Megnéztem a paramétereid alapján hogy 58-74kg között van az optimális súlytartományod.
Most vagy 115, a cél beállításánál állíts be először (és később is) 5 vagy 10 kg fogyást, és reészletekben majd mindig módosítod, tehát legyen az első cél 110, vagy 105 kg. 100kg felett jó eséllyel lemegy heti 1 kg, nekem lement mert szigorú voltam magamhoz.

A helyedben 1800kcal-ra állítanám fixen a napi bevitelt, amit szintén csökkenteni kell majd egy-egy cél elérése után.

A gramm megadása az ami gondot jelent jelenleg.
A legoptimálisabb az lenne, ha megpróbálnád a következő beállítást beállítani és betartani: fehérje 150g (630kcal). CH 160g (656kcal) és zsír 55g (511kcal).

Vannak más lehetőségek is, ha csökkented a fehérje grammját mondjuk 20g-al, akkor emelheted a zsírt 10-el. Ez kb így néz ki.

Ne légy az első időben túl szigorú magadhoz, azért lett ennyi a súlyod, mert nem ismered az ételek beltartalmát és kalóriáját, először ismerd meg! Az első időszak a megrökönyödés ideje, amikor meglátod mennyit eszel egy nap! (persze ne használd a Bázis receptjeit, mert azok nem jók)

Gondolom IR vagy 2-es cukor lehet a háttérben, akkor szokták ezt ajánlani az orvosok, ez mindíg így van, majd később meglátod hogy nem szentírás.
Azt viszont senki nem mondja meg mennyit ehetsz és miből, ismerem a problémát.

Olvass az oldalon azon kívül hogy felviszed a megevett kaját, tanulj meg receptet felvinni, nagyon hasznos ha jól csinálod. Csak az első időben macerás, könnyen meg lehet tanulni.

Később majd meglátod, hogy az a 160g CH sem annyira fontos, de valahol el kell kezdeni. Majd megismered hogy miben mennyi és mi van, és mi történik a testeddel ha emeled vagy csökkented egyik-másik makró mennyiségét.
Bejelöllek kapcsolt felhasználónak hogy lásd miket és mennyit ettem amikor még írtam mit eszek. Az Eszközök menüben tudsz visszaigazolni....de lapozz vissza a naptárban 4-5 évet! (a Ma gombra kattintva jön elő a naptár a Főoldalon)

5 éve
#2030
shinita 6 1
Válasz godotravarva #2024 számú posztjára
A kalóriakeretet ki kell tapasztalnod, nem lehet kiszámolni. Azt jól látod, hogy 1000 kcal nagyon kevés, pláne 115 kilósan. Én speciel 2000 kcalról indulnék s meglátnám a tempót, illetve azt, hogy hogyan érzem magam. De ha éheznék ennyivel, inkább mozognék, az amúgyis kell, persze ha nem szoktál hozzá, akkor eleinte szolidabban. De az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mozgás és fogyáskor is sokat segít, főleg nőknek, akik 2-3000 kcallal inkább híznak, mint fogynak, ha nem aktívak. Nekem eleinte jó volt a 2000 kcal, de nekem az átlagnál kifejezetten gyorsabb az anyagcserém (neked viszont nagyobb a felesleged, így bizonyára azzal is fogynál egy darabig, de ha totál nem mozogsz, ez nem teljesen biztos. anyagcsere kérdése).
Néha a kalóriacsökkentés nem is megy. Én évekig próbáltam 2000 kcal alá menni, minden siker nélkül, pedig igazán jó ötleteim voltak, de szinte semmivel nem vagyok képes ilyen brutál keveset enni. Úgyhogy nekem mozognom kell, de az egészségem és közérzetem miatt ez eleve igaz. Az étrend attól még fontos, de fogyást önmagában nekem már nem ad.
Az étrend, a makrók csak egy dolog, fontos lehet az elosztás, de egyeseknek még az alvás és annyi más is. S a mozgást sem árt jól megválasztani, illetve itt is különféle dolgok vannak, ki éhesebb lesz a mozgástól, ki jóllakottabb és van, akinek teljesen mindegy. Nyilván a mozgásforma sem mindegy s a mozgásmennyiség...
Szerintem fogj egy neked való étrendet, mozgásformát, lődd be a dolgokat (kalória s azon belül makrók), ahogy jónak látod, aztán meglátod, mi történik s módosíthatsz, ha rosszul vagy vagy nem jön az eredmény.
A fehérjére ügyelni kell (1-2g/nettó testtömegkg jó szokott lenni, a kalóriabeviteledhez ennek nem sok köze van, bár ha sokat edzel vagy nagyon keveset eszel, akkor érdemes kicsit megdobni, amennyire tudom. de ne egyél nagyon keveset. csak éppen van, amikor ez nem annyira választás kérdése), némi zsírra is szükség van, a kalóriadeficit alapján fogysz, de amúgy van némi szabadság. A szénhidrát elvben nem fontos, lehet 10 és 400 gramm is fogyáskor, de ugye, ez erősen egyéni. Ha rosszul érzed magad kevéssel, egyél többet, ha rosszabbul érzed magad vagy óhatatlanul túlzabálod magad sokkal (rám mindkettő igaz, különleges szabályokat vagy extrém önuralom jelenlétét kivéve), akkor egyél kevesebbet. Ugyanez a zsírral, legyen abban a sávban, ami neked jólesik s még fogysz is vele. Mivel viszonylag szénhidrátdús fogyás a célod, célszerű, ha a zsír alacsonyan marad, ezt szerintem te is tudod. Valamicske persze kell, úgyhogy a túlzott zsírkerülés sem jó ötlet, mivel ez esszenciális tápanyag (s szerintem rém sivár a durván zsírszegény étrend, bár ez is ízlés dolga).

5 éve
#2028
godotravarva
Válasz törölt felhasználó #2027 számú posztjára
Köszönöm, hogy leírtad. Ez nekem nem megy, inkább választom a 160 g-os szénhidrát diétát.

5 éve
#2024
godotravarva
Válasz feketeinci #2023 számú posztjára
Köszönöm a válaszodat! Kiszámoltam, de így kb. 1000 kcal-ra jön ki összesen az pedig nem tartható hosszútávon. 60 éves vagyok, 176 cm, és sajnos 115 kg, nő. Kérlek segíts nekem!

5 éve
#2023
feketeinci 9
Válasz godotravarva #2022 számú posztjára
Először is találd meg azt a kalóriakeretet, amit tartani akarsz. Attól hogy a CH-d állandó 160, a kereted lehet 840kcal felett bármi (de ésszerűen)
Itt van leírva hogy mennyi az annyi, tehát 1g fehérje, CH és zsír mennyi kalóriát tartalmaz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kal%C3%B3ria

Kiszámolod hogy a ch hány kalória, levonod a keretedből, és eldöntöd hogy a fehérje és a zsír mennyi legyen a maradékból.

Az általános fogyokúrás ajánlás az oldal (és több oldal szerint is) 20% fehérje, 50% CH és 30% zsír. De ezek százalékok, a beállításodat grammban kell megadnod az oldalnak hogy követhesd, mert mindenki más kerettel működik.
Nem baj, ha nem a fenti százalékok jönnek ki, grammban fogod megadni.

Először az Eszközök menüben beírod az adataidat, és napi fix kalóriát választasz amikor oda érsz, hogy mi legyen a módszered. Beírod a fix számot.
Utána a Főoldalon a makróknál a kis csavar jelre kattintva kiválasztod azt, hogy grammban adod meg a mennyiségeket, és beírod amit kiszámoltál magadnak.

Ha nem megy, írd meg a nemed, korod, súlyod, és segítünk kiszámolni.

5 éve
#2022
godotravarva
Itt szeretném vezetni a napi étrendemet. 160 grammos szénhidrát diétát tartok, de hogy tudom beállítani ezt, hogy lássam, valamint mennyinek kell lenni e diéta mellet a fehérje és a zsír g arányának?

5 éve
#2021
feketeinci 9
Válasz Quno25 #2020 számú posztjára
Valamit benézel. Nem vagyok prémiumos, és látom.

5 éve
#2020
Quno25
Kedves Érintettek! Sajnálattal tapasztaltam, hogy új célom beállításakor már prémium tagsághoz kötött, hogy az ételek fehérje/zsír/szénhidrát szétbontását is lássam....

5 éve
#2019
Supernatural33
Válasz immark #2011 számú posztjára
Szerintem nem sok. Bár én a bmr-t nem tudom lenni. nekem 2450 re írta, igaz, az én tápanyagarányaim nem a szokványos szénhidrát alapúak, én azzal nem tudtam fogyni, nem is éreztem jól magam. És nem is tudom leenni a bmrt a mindennapokban. Erőltetni meg semmi értelmét nem látom. Annyit eszem amennyi jólesik.
Nekem a szénhidrát bőven 100 gramm alatt, a fehérje és a zsír 100 gramm felett van, kalória meg ahogy alakul, 2000-2200, nagyon ritkán 2500-as napom is volt. Nekem egy csomó hormonproblémám van, anyagcserezavarom, ami befolyásolja a fogyást. Így örülök annak is, hogy 4,5 hónap alatt csak 17 kilót fogytam és nem görcsölök rajta, hogy lassan megy.:)
Ha mozogsz is, simán ehetsz ennél a súlynál 2000 felett. Ilyen magassággal (én is 175 centi vagyok), nem szükséges egyáltalán 2000 alá menni rendszeres mozgás mellett később sem)

5 éve
#2016
HUNited 512 85
Válasz Gabor0825 #2015 számú posztjára
Az ülő munka mellett a napi keretbe bevan számolva a mosdás, munkába járás, vásárlás is. Azonban ez mindenkinél más és más. Attól hogy ülő munkád van, még mehetsz gyalog a 2-3 km-re lévő munkahelyedre pl. Tehát ezt neked kell kitapasztalnod magadnak, hogy neked mennyi az átlagos napi kalóriaigényed, az oldal csak néhány általános kategóriát ajánl fel.

Mozgásformáknál nem javaslom az oldal használatát, mert nagyon pontatlan adatokkal dolgozik. Vagy ha mindenképpen fel akarod tenni, akkor vedd csak a felét, mert ha az oldal által adott plusz kalóriákat leeszed, abból probléma lehet (konkrétan nem lesz/nem olyan volumenő lesz az eredményed)

5 éve
#2015
Gabor0825
Sziasztok, a napi bázis kcal égetés mi alapján számlálódik ülő munka esetében? ( Pl nem mindegy, hogy hányszor/ hova megy az ember bevásárolni; mennyit pakolászik, főz, stb... ) ezek ugyebár a napi rutinhoz tartoznak. Csak azért kérdezem, mert sok esetben látom azt, hogy "figyelem, ezek a tevékenységek már a napi alap kcal égetésedbe bele vannak számítva" üzenetet. A választ előre is köszönöm! :)

5 éve
#2014
feketeinci 9
Válasz immark #2013 számú posztjára
Akkor jó az a keret, éppen ahogy a Nagy Könyvben meg van írva :)

5 éve
#2013
immark 12
Válasz feketeinci #2012 számú posztjára
95 a cél év végéig :) amúgy nem sportoktam évek óta, emiatt kezdtem el bicózni. Eleinte csak pár km-t, de mostmár napi 20 a minimum, hétvégén 40 km körül :) a 33 nap valós!

5 éve
#2012
feketeinci 9
Válasz immark #2011 számú posztjára
Hosszú ideig dumáltunk régen arról, hogy a jelenlegi súly alapján számolt BMR legyen-e a keret, vagy a célsúly szerinti BMR?
Úgy érzem a vége az, hogy a cél súly szerinti, tehát sok lehet a 2300. (nem számoltam mennyi a BMR-ed most, a célt meg nem is ismerem)
Ha eddig is letekerted azt a napi km-t, és mégis 114 volt a súlyod, akkor ehhez már hozzá szoktál, nehezebben mennek a kilók.

33 napot mutat a számlálód, egy hónap alatt az 5 kg mínusz ellenben azt mutatja, hogy jó az ütemed. Heti 1 kg 100 felett teljesen jó!

5 éve
#2011
immark 12
Sziasztok!
Én 26 éves vagyok, 175 cm, 114 kilóról indultam. A rendszer 2300 körüli kalóriát enged(ne) enni, én ezt nagyjából tartom is, de napi 20-40 km kerékpározás mellett. Eddig fogytam 5 kilót, de nem tudom, hogy a 2300 nem túl sok-e. Ilyen túlsúlynál nem torzít ez a "képlet"? Köszönöm.

5 éve
#2010
feketeinci 9
Válasz Kera1968 #2009 számú posztjára
Szia!
Ha 1500kcal napi keretet adtál meg, és fix kalóriát, akkor a főoldalon ennyinek kell lenni. A tennivaló még hogy a makróknál a fogaskerékre kattintasz, és kiválasztod a fogyókúrás makróarányt (20:50:30) és elkezded pontosan felvinni napról napra hogy mit ettél.
Nem értem mi ez az 1800. Ha 2037 (kerekítsük 2000-re) az alapjáratod, és 1800-at eszel,naponta 200kcal a deficited, figyelembe véve hogy 1 kg fogyáshoz 7000 (tegyük fel hogy nálad is ennyi) kcal deficit kell, akkor a matek a következőt mutatja: 7000/200=35. Ez azt jelenti hogy kb 35 nap telik el mire leadsz egy kg-ot.
Ez a Te súlyodhoz nagyon lassú. Ugyanez 1500kalóriával: 7000/500(napi deficit)=14. Tehát 14 naponta fogysz 1 kg-ot.

Ha ilyen életmód mellett beírnál bármi tevékenységet amit eddig is végeztél, akkor nagyon elvisz a számoló, a házimunka eddig is ott volt a tevékenységeid között, mégis összejött az a 103kg.

Nem vagy túl szerencsés, mert alacsony vagy (persze mihez képest, és sajna sokan vagyunk ezzel így), és ilyenkor a BMR nagyon közel esik az alapjárathoz, nagyon kell figyelni hogy valóban hány kalóriát vittél be.

Ami még eltorzíthatja a pontos számolásban, az az oldalról beválasztott ételek. Legnagyobb részükben rossz a kalória, ezért tanuld meg a saját receptfelvitelt, és számolj nagyon pontosan.

Működik a dolog, én a 163 cm-el 105-ről jöttem le 15 hónap alatt 70-re, ráadásul akkor 58 éves voltam . Soha nem számoltam be a kerti munkát vagy bármi hasonlót, de megtanultam hogy mit ehetek és mit nem.

5 éve
#2009
Kera1968 6
Sziasztok!

Kérlek segítsetek. Szeretnék fogyni a napi 1800 Kcal. látom . A célnál beállítottam az alábbi adatokat : A 160 cm magassághoz 103 kg . Ülő életmódot választottam mert irodában dolgozom és 1500 kcal állítottam be napi keretnek. Így a BMI:40,23 A BMR 1697,61 Azt írta, hogy alapjáraton 2037 kcal. égetek el egy nap a szokásos tevékenységgel. Akkor ha 1800 kcal eszem fogynom kellene. Miért látom a napi bevitelnél 1800kcal keretet mikor én 1500 állítottam be. Ha beírom naponta az elfogyasztott ételeket és nem haladom meg ezt a napi 1800 kcal-át de nem rögzítek semmilyen tevékenységet se sport se munkát és közben a napi 8 óra ledolgozás után még otthon főzés takarítás és kerti munkát végzek, akkor az jó? Ez elég a fogyáshoz? vagy rosszul használom a programot.

5 éve
#2008
jancsoreka 38 33
Válasz feketeinci #2006 számú posztjára
Akkor jó. :) Csatlakozom drisztinához. Ennél jobb érv nem kell. :)

5 éve
#2007
drisztina 1673
Válasz feketeinci #2006 számú posztjára
(Mindazonáltal, hogy tiszteletben tartom a véleményed) ennél "jobb érv" nincs is.

5 éve
#2006
feketeinci 9
Válasz jancsoreka #2005 számú posztjára
Szerintem meg tök jó :)

5 éve
#2005
jancsoreka 38 33
Válasz feketeinci #1991 számú posztjára
Bocsi, hogy így hirtelen a semmiből beledumálok, de azt kell mondjam, a Fitbit Charge HR egy rakás szerencsétlenség... Nekem is volt és úgy hajítottam ki, hogy a lába sem érte a földet... Ezek a fotoelektronikus kütyük halál gagyik, vagy csak még, vagy az én bőröm hullaszínű - de nekem olyan ökörségeket mért, hogy sírva is fakadtam. Polar-t használok mellkasövvel, na az jó, már a másodikat nyűvöm, ezek hosszú évekig megbízhatóan mérnek. Sok helyen olvastam, hogy a mellkasöves megoldás EKG-közeli eredményt ad, hát nálam ez igaz. A kettőt összehasonlítottam, amikor megkaptam (állati hülyén néztem ki felszerelékelve, mint egy lökött ló...). Pillanatnyi pulzusban "csupán" 50-52 ütés volt a különbség; a fitbit 131-et mért, míg a Polar 183-at... (éppen futottam, ami során a 170-189 közötti a normál pulzustartomány nálam) Még csináltam pár próbát, de a végén a kukában landolt. Ha minden más eredménye is ilyen "megbízható", akkor csak a helyet foglalja... Szerintem. :)

5 éve
#2004
feketeinci 9
Válasz Andybaker #2003 számú posztjára
A Kalóriabázis nem tudományos oldal. Hétköznapi emberek viszik fel az adatokat minden termékről, amire a gyártó ráírta mit tartalmaz.
Ha a gyártó bruttót írt, akkor azt látod, ha nettót, akkor azt.

Az én véleményem az, hogy ha egy termék CH tartalmában van pl. rost is, amit nem kell beszámolni mert nem szívódik fel, akkor a gyártó a nettót írja a termékre.
Ezt tapasztaltam pl. az eritritnél, az utifűmaghéjnál, a teljes kiőrlésű dolgoknál.

Szerintem ha újra levonod a rostot, jól becsapod magad, de ez idővel ki fog derülni. Ha nem fogysz terved szerint, akkor nem jól számolsz.

Sokszor volt már kérdés az ehhez hasonló maghéj, csont és hasonlók esete, amit nem eszünk meg. Amit nem eszünk meg annak nincs benne a kajáinkban a kalóriája, tehát a dió is a dióbél kalóriatartalmát és makróit mutatja, a mák is, és a csontos húsok is csak a csont nélküli mennyiséggel és kalóriával számolandók.

5 éve
#2003
Andybaker
Bruttó-nettó CH
Sziasztok, jól gondolom, hogy a kalóriabázis az ételek bruttó szénhidrát tartalmát mutatja? Én úgy érzékelem, de erről tényszerű, pontos infót nem találtam sehol sem. A nap végére a nettó szénhidrát bevitelemet szeretném tudni és jelenleg úgy csinálom, hogy a végén amit megkapok szénhidrátot (ami feltételezéseim szerint nettó), abból levonom a rostot (beállítottam, hogy azt jelezze nekem) és így kijön. Örülnék teljesen pontos, tényszerű infónak, köszi előre is.

5 éve
#2002
Fantasia 200
Válasz feketeinci #2001 számú posztjára
Na, végre sikerült eljutnom oda, hogy elolvassam a cikket. Értem, amit ír (és amit te is elmondtál), és tudomásul is vettem, hogy valószínűleg a bruttót mutatják a gépek és kütyük. Ettől függetlenül annyira kicsi a különbség a nettó és bruttó kalóriaégetés között, hogy az eredeti felvetés, miszerint nem lehet a teljesítménytúrával többezer kalóriát égetni, még mindig nem állja meg a helyét. Engedjük is ezt el most már tényleg :D

Mindazonáltal köszönöm, hogy egy újabb aspektusát is megismertem a kalóriaszámolásnak, mindenképp figyelembe fogom venni a jövőben.

5 éve
#2001
feketeinci 9
Válasz Fantasia #2000 számú posztjára
Bocs de nem olvastam végig a hozzászólásodat, talán majd hét végén, de itt egy link, görgesd végig, az alján menj tovább a hivatkozott újabb linkre.
Több helyen is leírják ezt de hirtelen ezt találtam. (a gugli fordító viszonylag érthetően fordítja)

http://www.shapesense.com/fitness-exercise/calculators/net-versus-gross-calorie-burn-conversion-calculator.shtml

5 éve
#2000
Fantasia 200
Sziasztok! Követem ám az eszmecserét, amit kirobbantottam, csak nem volt időm reagálni :)

Én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy nem hiszem, hogy ekkora tévedést elkövetne a Bázis a mozgásformák bevitelénél. Az első fogyásom alkalmával (amikor még nem voltam IR-es), olyan mintaszerűen működött a matek, hogy öröm volt nézni. Beírtam a mozgásaim (amikhez hozzászoktam már, pl. városon belüli bringázgatások napi szinten, azokat azért nem), és pontosan olyan ütemben fogytam, ahogy az elégetett kalóriadeficitnek megfelelően "szokás" :)

Emellett annak idején elképesztő sokat olvastam arról, hogyan működünk, természetesen azokban a témákban ezen belül, ami engem is érintett. Még sosem találkoztam eddig a kalóriaégetés nettó vagy bruttó mivoltával. Most direkt rákerestem, és semmi... csak a te hozzászólásaid jönnek ki a keresőben :) Kifejezetten szívesen olvasnék erről, hogy te hol tájékozódtál erről, angol nyelvű is lehet, én most úgy nem kerestem. Meggyőzhető vagyok, de nem így bemondásos alapon, mivel az eddigi tapasztalataimnak homlokegyenest szembemegy ez a gondolat, és így nehéz.

De persze belegondoltam, hogy tegyük fel, a túrázásra kiír az alkalmazásom - szintkülönbséget, tempót, távolságot, koromat, nememet, súlyomat figyelembe véve - óránként 475 kcalt, ezt a legutóbbi ~5 órás, kényelmes tempójú túrám alapján osztottam le. Az alapjárat égetésem a Kalóriabázis szerint 1780 kcal (Direkt nem a BMR-t néztem, mert az egy elvi szám olyan szempontból, hogy perpill egyikünk sem az ágyban tölti a napot életvitelszerűen :) + a biztonság javára választott értékekkel akarok számolni, tehát minden esetben azzal, ami a végeredményt a kalóriaégetés szempontjából kedvezőtlenebb irányba viszi), ami nagyjából óránként 75 kcalt jelent. Sőt, legyen nem is 24 órára, csak az ébren töltött 16 órára leosztva, akkor 111 kcal óránként. Még így is óránként 364-et nyom a latba a túra... szóval nem beszélünk olyan horribilis különbségről; ha elmegyek egy hosszúra (7-8 óra), így is bőven megvan a 2500 körüli plusz égetés a napra. Amivel egyszerűen nem lehet nem számolni, mert az súlyos éhezéshez vezetne (főleg, ha IR-es az ember).

Minden esetre idő közben arra jutottam a saját, eredeti, vitaindító problémám megoldásával kapcsolatban, hogy
1. nem úszom meg, hogy kipróbáljam, mi működik a túrán. Az IR-es közösségekben sem tudtak igazi választ adni, mivel mindenkinek más jellegűek a tünetei az IR miatt, és más válik be. Az a terv, hogy amíg jól megy a dolog, tartom az IR-nek megfelelő CH bevitelt (az óránként +10 gyors CH-val együtt), és ha rosszul lennék vagy érezném az eléhezés tüneteit, csalok kicsit, de csak értelmes, nem gyors CH-kkal, hogy az inzulin-háztartásomnak ne tegyek be a kelleténél jobban.
2. visszanéztem 2014-ig az összes Kalóriabázisban vezetett időszakomat, és a zsírbevitel miatti aggódásom alaptalannak bizonyult :D csak a százalékos arány ijesztett meg, de valójában intenzív mozgás mellett azelőtt is volt, hogy napi 50-60 gr zsírt vittem be, csak mivel most kb. feleannyi a CH, arányaiban megugrott a zsír, de grammra nem feltétlen több, mint régen. Tehát nem kell rá jobban vigyáznom, mint eddig. Ráadásul most sokkal nagyobb részt tesznek az ún. "jó zsírok", magokból első sorban.
3. a capoeira és a többi, túrán kívül edzések meg az elmúlt két hétben, megszokva az eddigi életmódomhoz képest jelentősen csökkentett ch mennyiséget, teljesen jól mentek. Érdekes megtapasztalni, hogy a lassú ch-k mennyivel hatékonyabbak a gyorsaknál, kevesebb bevitelével is képes vagyok az edzéseimet ugyanolyan hatékonyan végigcsinálni. Persze, az elméletet eddig is tudtam, de a személyes tapasztalat hihetetlen erővel bír. Átformálja az értékrendemet, és pszichésen is hat, egyre kevésbé szenvedek pl. a sütik csábításától, mivel beugrik, hogy azzal csak feleslegesen gyorsan kitöltöm a CH-keretem, aztán mégis éhes és energiaszegény maradok :D. Ráadásul 10 nap alatt eltűnt rólam 1,5 kg, azelőtt meg egy évig meg sem mozdult a súlyom, vagy inkább csak nőtt... persze, tudom, hogy ennek nagy része az a víz, amit a cukor eddig megkötött, de attól még motiváló.

Na, jó hosszú lettem, de elég lelkes vagyok. Nem gondoltam volna, hogy ezzel a mindig is rettegett IR diétával végül ilyen jóban leszünk. További szép napot mindannyiótoknak!

5 éve
#1999
HUNited 512 85
Válasz jjjandi #1998 számú posztjára
Mert hajszálon függ az élete ;) Ha elengedem lezuhan.

5 éve
#1998
jjjandi
Válasz HUNited #1997 számú posztjára
De most miért nem engeded ezt el?

5 éve
#1997
HUNited 512 85
Válasz feketeinci #1996 számú posztjára
No igen, a kertészkedés tipikusan olyan, hogy ki mit ért alatta. A tengeri (kukorica) kapálás a tűző napon, esetleg ásózás biztosan több kcal, mint az öntözés naplemente után. :)

Az adatok pontosításával nekem csupán egy bajom van. Hogy nem lehet. Legalábbis nálam nincs olyan opció, hogy átírjam. Az ételeknél van csak ilyen. Tehát ha én mondjuk az órámban jobban bíznék (de nem... Még a GPS-e is hazudik), nem tudnám átírni a séta kcal értékét. Hozzá tudnék adni kalória égetés címszóval tetszőleges értéket, vagy fel tudnék vinni új sportot, de ettől még az adatbázis sajnos nem lenne pontosabb.

Megmondom őszintén hogy az én órám is figyelembe veszi elvileg a személyes preferenciáimat, de csak az applikációban. Ott teljesen más kcal-t ír, mint magán a kijelzőn. Sőt, ha elindítok egy "programot" az órán, ott is más kcal értéket ír ki, mint a kijelzőn/applikációban. Én nagyon csak becslésnek kezelem ezt az óra dolgot, minden téren.

5 éve
#1996
feketeinci 9
Válasz HUNited #1994 számú posztjára
Ugyanezek a tevékenységek nálam kicsit más számokkal járnak, az 1795-ös alapjárathoz fél óra 6km/h séta 169kcal égetés, ami még jó szám is lehet, mérni nem mértem, csak számoltam.
Tévedsz abban hogy ez a kütyü átlagember átlagadatait méri, súlyt, nemet, magasságot.....kezeli az adataimat.

Nem állítom hogy minden adat rossz a Bázison ami az égetés számolását illeti, de igyekszem felhívni a figyelmet az adatok óvatos kezelésére. Ha rossz számolás miatt nem indul be a fogyás - mert vagy a bevitt vagy az égetett kalória számolása nem stimmel....mit lehet csinálni?
Én azt teszem hogy felhívom a figyelmet arra hogy valamit nem jól számolunk. Ha a bevitt kalória jó, akkor az égetett kalória számolása hibás ha nem indul be a fogyás a látszólagos deficit alapján. Hát nem?

Nézzük azt az adatot, amit tuti nem jól számol a Bázis, ellenben én nagyon gyakran használok...az a kertészkedés. Az én adataimnak megfelelően 1 óra kertészkedés 344kcalt éget el.
De jó is lenne! Mivel ez a hobbim, gyakran megyek és töltök órákat a kertemben....persze nem a havas időben. Napi 3-4 óra simán teljesül, mégsem fogyok heti 1kg-ot...persze a kaja számolása mellett.

Emiatt továbbra is állítom, hogy az égetésre vonatkozó adatok még nagyon nem helytállók, és bízom abban hogy egyre jobban fogják megközelíteni az valós számokat.
Hogy melyik jó, vagy melyik nem jó....nem szeretném boncolgatni.

A legjobb az amit Te csinálsz, megeszed az engedélyezett keretedet (amit magadnak meghatároztál valamilyen szempontból) és slussz. Ha mozogsz, legfeljebb többet égetsz.
Én is így csináltam.

5 éve
#1995
jjjandi
Válasz Fantasia #1990 számú posztjára
Szia!

Én túrákhoz ezt szoktam használni, reálisnak tűnik: http://www.setafika.hu/new/index.php?tura=kaloriaszamitas_turan

5 éve
#1994
HUNited 512 85
Válasz feketeinci #1993 számú posztjára
Azért baj, ha bruttó értéket ad hozzá az alapjárati-hoz, mert ha azt leenném, híznék.
Az oldal dolga a számolás. Ha a megadott érték bruttó érték, akkor az oldalnak automatice le kellene vonnia a BMR-t, máskülönben nem jól számol.
A sportnál megadott értékeket nem lehet átírni, és a fehérek nem felhasználói adatok, vagy ha igen akkor az oldal üzemeltetője által jóváhagyott.

Ezt adja nekem például:
3080 kcal Alapjárat kcal égetés
255 kcal 30 perc Séta (gyors tempó, 6 km/h)
ÖSSZES ÉGETÉS: 3335 kcal

Ha a 255 bruttó kcal érték, akkor 64 kcal-al "átver" az oldal (3080/48-al, mert a tevékenység fél óra).

Az én szempontomból lényegtelen, mert 1531 kcal-t használtam fel a keretből, de annak aki ehhez igazítja a bevihető mennyiséget, no ott problémát jelenthet, főleg ha nem csak fél órákat sétál, vagy valami komolyabb tevékenységet végez.

Amit meg mondasz hogy magadnak méred, én értem. Én is mérem magamnak. Csak jeleztem neked, hogy az órád még annyira sem pontos, mint ez az oldal, mert:
- átlag ember átlag égetését számolja
- a fotoelektromos pulzusérzékelő szenzor terhelés alatt NAGYON pontatlan. Alapjáraton sem egy csúcstechnika, de ha dolgoztatod a szervezeted, képtelen pontosan mérni. Jellemzően jelentősen alul méri a pulzust, ami által kevesebb kcal-t fog kijelezni az óra.

5 éve
#1993
feketeinci 9
Válasz HUNited #1992 számú posztjára
Abban igazad van, hogy valami alapból ki kell indulni, és legyen ez a Bázis adata - ha már itt vagyunk....talán ezt tartjuk a legjobbnak.
DE
Ezeket az adatokat leginkább a felhasználók viszik fel.
Ugyanúgy a felhasználó viszi fel a sporttal égetett kalóriát is, mint a közösbe ajánlott receptet.

Az eredményt látod, a cél az adatok javítása, a minél jobb adatállomány összeállítása érdekében.
Ha pedig így van, akkor nem bízom a sportnál látható számokban (sem), magamnak mérem, és elmondom ha valamivel nem értek egyet. Nem javítgatom a sporttal elégetett kalória adatait, nem is tudom hogy lehet-e, ha magamnak mérem, akkor az én súlyomnak, koromnak és nememnek megfelelő számokat kapok.

Nézzük a számokat, amiket írtál. Miért baj, ha le kéne vonni akár a BMR, akár az alapjárati kalóriát? Az én BMR-em óránként 60, az alapjáratom óránként 83kcal.
Nem értem miért ne lehetne csökkenteni a 443 kalóriát bármelyik óránkénti égetéssel, hogy a mozgás nettó égetését megkapjuk?

Éppen egy itteni beszélgetés, vita(?) alapján találtam rá arra az oldalra, ahol ezt szépen leírták. Ha jól emlékszem kerékpározásról volt szó, annak intenzitásának méréséről, és a cikk alján felhívták a figyelmet arra, hogy a fenti számok bruttó számok. Nem magyar oldal volt, talán megtalálom újra, akkor idehozom. (akkor idehoztam)

5 éve
#1992
HUNited 512 85
Válasz feketeinci #1991 számú posztjára
Figyi, ha itt felviszek egy tevékenységet, akkor a teljes napi (nem ami akkor kell ha csak fekszel - BMR -, hanem az életmódodhoz és adataidhoz beállított - alapjárati) érték felett teszi hozzá, magyarul nettóban. Ha ez az érték (esetemben pl. egy óra 5km/h séta 443 Kcal) bruttó lenne, tehát le kéne vonni belőle a BMR-t, akkor nagy baj lenne az oldal számítási módszerével, és ha megenném a plusz kalóriát amit erre ír (ahogy említettem, nem szoktam, még a BMR-em sem eszem meg), akkor nagyon rossz irányba vinne el.

Magyarán ha a Kalóriabázis jól teszi az alap funkcióját (a számolást a te adataidra), akkor a sportként felvitt érték nettó.

A Capoeira nekem az én súlyadataimhoz magasságomhoz stb., 659 Kcal-t ír óránként.


Szerk: Én is használok ilyen órát (nem Fitbitet, de hasonlót). Az jóval kevesebb Kcal értéket ír mindenre, mint a Kalóriabázis. Ezek az órák nem veszik figyelembe a te fizikumodat, hanem egy átlagos emberre adják meg az értékeket. Ráadásul minél intenzívebb amit csinálsz, annál pontatlanabbak (maga a technológia amivel a pulzust méri nem képes többre, tehát az ilyen fénnyel mérő órák mindegyike, legyen 4 vagy 140 ezer az ára, ennyit tud).

5 éve
#1991
feketeinci 9
Válasz Fantasia #1990 számú posztjára
Fitbit Charge Hr-el mérem, és látom.

Kicsit rosszul fogalmaztam, mert az a 600kcal nem a BMR feletti égetés, hanem az alapégetés feletti érték, tehát azon a napon 19000 feletti lépéssel 2600 kalóriát égettem, amiből 1438 (ha jól emlékszem) a BMR, az alapjáratom ülő munkával (kereskedelem lehet ülő?) 2000 körül van, favágós nap 2600.

Szerintem a gond a nettó és a bruttó "fogyasztásnál" lesz. Ezek a hivatalos mérések soha nem mondják meg hogy az bruttó vagy nettó égetés. Igyekszem jól fogalmazni, de nem biztos hogy sikerül.
Ha mérem a tevékenységemet, tudom hogy bruttót mérek, mert abból minden órában 60kcal a BMR-re megy. Ha az aerobik 200-250kcal óránként, akkor az bruttó égetés (?)

5 éve
#1990
Fantasia 200
Sziasztok! Köszönöm, hogy foglalkoztok a témával!
Megyek sorban :)
A plusz 10 CH az eltöltött edzésóránkénti kötelező plusz az IR diétában. Ezt nem én találtam ki, hanem olyan alapszabály, mint hogy napi 160 az 160, edzés nélkül. Ha intenzív az edzés, akkor 45 percenként +10 gyors felszívódású CH-t kell fogyasztani az edzés vége után max. 20 perccel. Kell, nem lehetőség. Ahogy HUNited írta, bizony, a fehérje is kell, de ez az IR-től független, ezért nem tértem rá ki. De ha logikusan belegondolsz, értelemszerű is, hogy kemény edzések mellett a szervezet eléheztetéséhez vezetne ugyanannyi ch-t fogyasztani, mint annak, aki csak pl. ülő munkát végez egész nap, testmozgások nélkül. Így is sokkal kevesebb az a +10, mint amennyi arányosan illene egy edzés égetéséhez, hisz csak ~40 kalória.
Capoeira: Az Endomondo alkalmazásban 1,5 óra edzésre ír Martial Arts beállításon 1000 körüli égetést a 70 kilómmal és egyéb alap adataimmal megadva. Pulzusmérőm vagy ilyesmim nincs. Én csak ebből tudok kiindulni. A capoeira ráadásul más harcművészetekhez képest sokkal mozgalmasabb, nem igazán vannak statikus helyzetek, egy folyamatosan ugrálós, földre sokszor lemenős dolog, és én személy szerint a hiit edzésekhez hasonló érzéseket tapasztalok magamon. Mivel párperces, nagyon intenzív (sokáig nem is bírható) etapok közt vannak fél-egyperces szünetek, eléggé hasonló, csak hosszabbak az etapok. Legalábbis a mi edzéseinken. Ha azt nézem, hogy egy sima aerobicra az elfogadott érték óránként 4-500, akkor erre simán elhiszem az óránként 600-650-et.
Teljesítménytúra: ha a sima séta óránkénti égetését nézed (ami kb 200-250 kcal óránként, ha lehet hinni a táblázatoknak), nehogy már egy 8 órás túra komoly szintemelkedésekkel, feszített tempóval, pár perc pihenőnél többet nem engedélyezve, ne égessen el 2-3000 kalóriát pluszban :) A teljesítménytúra nem nézelődős, kényelmes kirándulás... 5-7 km/órával gyaloglok, a durvább hegymenetek és az ellenőrző pontokon tartott pár perces pihenők miatt az átlagsebességem még így is 4,5-5 km/h között szokott lenni.
Természetesen én abból tudok csak kiindulni, amit a táblázatok mutatnak. Tudtommal ezek nagy része kutatott, tudományosan alátámasztott adat. Nem tudom, te/ti hogyan mértetek konkrét kalóriaégetést, de a favágás is biztosan intenzívebb, mint egy aerobic, és tudtommal az ilyen alap sportok égetését nem bemondásos alapon számoljuk, hanem valahol, valamikor tudományos emberkék foglalkoztak vele. Szóval kétlem, hogy ha egész nap kemény fizikai munkát végzel, azzal csak 600 körüli pluszt égess. Annyit, mint egy óra step-aerobiccal. Te hogyan jutottál erre az értékre?

5 éve
#1989
HUNited 512 85
Válasz feketeinci #1988 számú posztjára
Ráadásul edzés után szerintem nem CH kellene hanem fehérje.

De egyébként meg én (bár keveset mozgok még mindig) sosem használom fel a plusz kalóriákat.

Szerintem 1-2 hétig tartania kellene egy kalóriaszintet, ugyan úgy csinálni az edzéseit, aztán kiderül hogy mennyit fogy tőle, ha túl sokat növelni kell a Kcal keretet.

5 éve
#1988
feketeinci 9
Válasz Fantasia #1987 számú posztjára
Nem kérdezted, de reagálok erre a megjegyzésedre.

Nem tudom mivel számolod az égetett kalóriákat, de szerintem nagyon elvisz rossz irányba a kütyüd, erősen többet számol mint kéne.
Megnéztem, a FitProjekt szerint (nem tartom irányadónak az oldalt) 650kcal, a Bázis szerint 431kcal 1 óra a capoeira égetése, és egyik számból sem derül ki hogy ez nettó vagy bruttó szám, hogy benne van-e az alapégetés (BMR) vagy nincs. Mindenesetre az 1000 körüli égetés nálad nagyon erősen túlzó szám.

Nem volt még alkalmam mérni teljesítménytúrán a kalóriaégetést, de mértem már égetést kemény, reggeltől estig tartó fizikai munkán amikor megállás nélkül vágtuk és hordtuk a fát. Szerintem az is volt annyira megterhelő mint a teljesítménytúra gyaloglása....de ezt ne csak én döntsem el.....mindenesetre kalóriában az a nap mindössze 600kcal többletégetéssel járt. A többi égetés a BMR volt, amit nem számolhatunk be a mozgás égetett kalóriáiba.
Emiatt nem gondolom hogy a 2-3000 kalóriaégetés napi szinten valós szám lehet egy teljesítménytúrán. (Hacsak nem úgy gondolod hogy a 2000 az alap, és 1000 volt a mozgás kalóriaégetése)

Azt sem értem, hogy ha IR, akkor hogy jön ide edzésóránként +10CH?
Ha 160, akkor 160. Ott lebeg feletted egy komoly betegség, ráadásul nem is találtad még meg a megfelelő számokat, fogynod kéne....de az első az hogy kiszámolod mennyit ehetsz pluszban azért mert mozogtál valamennyit.
Próbáld meg nem számolni a mozgás kalóriáit, és betartani a keretet. Nem mondom hogy örökre, de csak pár hétig, nem veszítesz semmit. Hátha megindul az a fogyás......

5 éve
#1987
Fantasia 200
Válasz feketeinci #1985 számú posztjára
Köszönöm! Nekem nem tudom miért nem jött ez össze valahogy :D Remélem, hogy csak az IR miatt voltam ennyire "dagadt" eddig is, és nem fog rádobni egy lapáttal, hogy eddig ennél kevesebb volt a zsír limitem...
Ilyen formán akkor az edzéseket sem érdemes beírnom a táblázatba, csak számoljam rá magamnak az edzésóránként +10 ch-t?
Eléhezéstől is félek kicsit, az edzések folytán... legsűrűbben capoeira van alkalmanként 1000 körül égetéssel, hétvégente meg teljesítménytúra 2-3000ezer kcallal... :S

5 éve
#1986
feketeinci 9
Válasz tisztahiszti #1982 számú posztjára
Kerestem Neked néhány oldalt, ahol a betegségedre ajánlanak étrendet.
Vannak receptek is a neten, meg fogod találni ha keresed.

http://www.informed.hu/betegsegek/dieta_betegsegekben/renal/?article_hid=21894

http://www.ujdieta.hu/indexda9c.html?content=189

http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/hogyan-taplalkozzon-a-vesebeteg

http://www.vitalitas.hu/konyvek/ve/ve11d.htm

5 éve
#1985
feketeinci 9
Válasz Fantasia #1984 számú posztjára
A Főoldalon a makrók jobb alsó sarkánál tudod állítani egyénire a makrókat. Persze ehhez a cél beállítását (Eszközöknél) először fix napi kalóriára kell állítanod, az 1483-ra.

Az egyéni beállítás százalékát meg tudod adni, fehérje 27%, CH 43%, zsír 30%.
Számításaim szerint ez annyi mint a BMR-ed ha a fehérjét és a CH-t 4-el, a zsírt 9-el számolom kalóriában.

5 éve
#1984
Fantasia 200
Sziasztok! Friss IR diagnózissal szeretném újra beállítani a Bázist magamnak, de elakadtam ott, hogy ha nem akarok a BMR alá enni, akkor tök aránytalan értékek jönnek ki a fix 160gr CH-m mellé fehérjéból és zsírból. Tudnátok segíteni, hogy hogyan állítsam be? Az elmúlt két napi kajámmal 1200 kalória körül ért véget a nap, és 1483 a BMR-em... zombi is vagyok tőle :D

5 éve
#1983
feketeinci 9
Válasz tisztahiszti #1982 számú posztjára
Válaszoltam a másik topikban, a megoldás a receptek felvitele.

5 éve
#1982
tisztahiszti
Sziasztok !
érdeklődöm van e itt a fórumon olyan aki orvosi javaslatra diétázik Én 40 gr fehérjét /170 gr CH ehetek naponta és a net jó ide vagy oda alapdolgokat ír amivel nem tudok jó lakni.
Szeretem a húslevest megeszem tészta és hús nélkül de nem lehet tudni mennyi a fehérje a lében. Ugyan ez vonatkozik a krumplira is amikor csak a levesben 3dkg krumpli eszek.

5 éve
#1980
balu19970614
Sziasztok!
5 hónap alatt rendszeres edzéssel (súlyzós+aerob) és az elején 1200-1500-as kalória deficittel levittem 15 kg-ot, viszont most még van egy kicsi hasam,de már sok izom is van rajtam. Az lenne a kérdésem hogy ha a kalóriát megemelem 1800-ra akkor sokkal "szebben" vagy jobban fogok fogyni? azért kérdezem mert olvastam hogy minnél több az emberen az izom, annál több kalóriát éget el.. Alapjárat Kcal égetésem elvileg 2200 és annyit soha nem ettem meg,nem is szeretnék még nem tömegelek. Ez nekem kicsit úgymond fura hogy többet ehetek, de mivel nem szeretnék izmot veszíteni a túlzott kalória deficittől sem így ezért akarom megemelni. 21/F 166 cm jelenleg 62 kg.

5 éve
#1979
feketeinci 9
Válasz TrefiImi #1978 számú posztjára
Nem kell túlbonyolítani, a lényeg hogy legyen deficit.
Tök mindegy hogy ülő életmódot állítasz be vagy átlagos aktivitásút, az idő fogja meghozni hogy a bevállalt kalória kerettel mennyire megy majd a fogyás - mert gondolom az a cél.
A BMR mindegyik életmódnál ugyanaz, vállalj be egy BMR+100-as napi fix keretet, kezdj el számolni, kezdj el recepteket felvinni, egy hónap múlva meglátod az eredményt.
Ha többet mozogsz, jobban mennek majd a kilók....ez is logikus......ne hezitálj, kezd el, és számolj.

Sosem lehetünk biztosak abban hogy mennyit égetünk, sokszor még a számolás mellett abban sem hogy mennyit ettünk. (ennek gyakran a rosszul felvitt receptek az okai)

5 éve
#1978
TrefiImi
Sziasztok, a cél beállításánál meg kell határoznom az életmódot. Tanácsotokat kérném, hogy mit is állítsak be. Az ülő életmód és átlagos aktivitású életmód között vacillálok. Alapvetően irodai munkám van, napi 3-4 órát tuti folyamatosan ülök délelőtt és koradélután. Ezzel szemben ha hazaérek gyakran végzek ház körüli munkákat, enyém a bevásárlás, ügyintézés, járkálás a családban, tehát délután viszonylag aktív vagyok, főleg tavasztól őszig. Ugyan nem nagy a napi kalóriaszükséglet közötti különbség, de úgy érzem, hogy a rendszer által számolt majdnem 350 kcal azért csak nem mindegy, hogy megeszem, vagy sem. Jól akkor érzem magam, ha megeszem az 1800-at, de vannak napok, amikor simán elvagyok 1400-1500 kcal-al is. Legyen arany középút és mellé mozgás, legalább 1 óra heti 3-szor, ezt vállalni tudom, vagy inkább egyem meg a magasabb kalóriát és amellé tegyek plusz sportot, mozgást?

6 éve
#1977
Bojtika 3
Hoztam egy újabb cikket.
Habár mi "mezei" test-átalakítók nem ezen a szinten edzünk, a biológia mindenkire egyformán vonatkozik, és a testépítők sokat tudnak a táplálkozásról.

http://www.scitecwebshop.hu/ferfi-taplalkozasok/szokj-le-a-szemet-kajakrol-6-lepesben

6 éve
#1976
Aryna 54
Válasz Fitnessmummy #1972 számú posztjára
Az elliptikus trenernel, mint minden cardio gepnel, elvileg meg kell adni az eletkort es a sulyt, a gep tobbek kozott az alapjan szamolja az elegetett kaloriakat. Termeszetesen a kaloria egetest befolyasolja az is, milyen programot valasztottal. Van olyan Intervall edzes, amelynel siman elegetsz 900-1000kcalt, viszont van olyan is,amikor csupan 4-500kcal eg el. En mindig az edzotermi gep adatait irom be, kisakkozom,hogy a gep altal mutatott kcal itt hany perc. Jok az adatok, de az ude felvittek ugyan ugy egy suly, edzestipus alapjan felvitt adatok, amelyekre mondhatjuk, atlag adat.

6 éve
#1975
Bojtika 3
Kaptam - hozom.
Hátha ötletet ad valakinek.


"Neked is az volt már újévi, tavaszi, nyáreleji fogadalmad, hogy lefogysz? Tanulj más hibáiból és Te csináld másképp.

1. Diétázni akarsz

Ezzel azt állítod, hogy ez csak addig tart, ameddig eléred a célod. Pedig a lényeg egy olyan életmódváltás lenne, aminek része az is, hogy egészségesebben étkezel. Például fogadd meg azt, hogy amikor édességre vágysz, gyümölcsöt eszel inkább.

2. A salátád túl „gyenge”

Amikor főétkezésként salátát eszel, győződj meg róla, hogy legyen benne olyan, ami hosszú időn át jóllakottan tart. Legyen benne egy adagnyi protein (hal vagy magvak) és egészséges zsírok (mint az avokádó).

3. Túl sokat eszel a jóból

A magvak, a diófélék, az avokádó, a mogyoróvaj egészséges opciók, azonban ha túl sokat eszel belőlük, az már túl sok kalóriát jelent. Az avokádóból az egy negyednyi, a magokból és a diófélékből a 10-12 szemnyi vagy egy fél maroknyi mennyiség legyen a napi adag.

4. Megtiltasz magadtól ételt

Hiába szereted a csokoládéfagyit, azért, hogy ne egyél belőle túl sokat, inkább egyáltalán nem eszel. Pedig bizonyított: a tiltás mindig növeli a vágyakozást. Találj új módot, hogy ezek is bent maradhassanak az étrendedben: például válts olyan termékre, ami kevesebb kalóriát tartalmaz.

5. A kalóriákat a hétvégi bulizásra tartogatod

A tiltás mindig túlevéshez/túliváshoz vezet. Egy ilyen fogadalom gyakran vezet ahhoz, hogy a bulin nem fogsz tudni kontrollt tartani. Egy fél pohár vörösbor (1 dl) esténként, akár hétköznap, nem fog megártani."

6 éve
#1974
Fitnessmummy
Válasz citromtorta #1973 számú posztjára
Köszönöm a választ.

6 éve
#1973
citromtorta 36
Válasz Fitnessmummy #1972 számú posztjára
Szia! Igen, itt igencsak túl vannak lőve az adatok a sportoknál- ezért is javasolt az értékek 70 %-át beírni általánosságban.Ha már van egy biztosabb alapod, akkor miindenképpen a reális értékkel számolj-azaz 44 percet írj be.

6 éve
#1972
Fitnessmummy
Mit sportoltál? - Elliptikus tréner.
A bevitt érték szerint 60 perc - 931 kcal.

Az itthoni, saját készülék szerint 60 percet tornáztam rajta és 688 kcal értéket mutatott.
Ha a 60 percet viszem be akkor a kcal érték lesz rossz, mert 931 kcal kerül bevitelre a táblázatba. Ha a 688 kcal értéket veszem figyelembe akkor viszont csak 44 perc torna időt kellene beírnom.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan vigyem be az adatot?

Válaszokat előre is köszönöm.

6 éve
#1971
Bojtika 3
Az elpárolgás témájához:

Ma lemértem, a fagyasztott hasábkrumpli, ha sütőben sütöm, 1 kg-ból 80 deka lesz, mire kisül.

Ötödrésze elpárolog.

6 éve
#1970
hej989 2
Válasz Bojtika #1969 számú posztjára
Köszi!

6 éve
#1969
Bojtika 3
Válasz hej989 #1968 számú posztjára
Szia, a regenerálódást nem kell külön vezetni.

Az edzéseknél sem vesszük ki az időből a pihenőidőket.

6 éve
#1968
hej989 2
Sziasztok!

Most kezdtem neki a kalóriaszámolásnak és az oldalon megadtam az általános életmódomat és ehhez méri, hogy nagyjából mennyi kalóriát égetek egy nap alapból. Alapjáraton nehéz fizikai munkát végzek, viszont hétvégén nyilván nem. Ezt belehet állítani valahol?
Előre is köszi!

6 éve
#1967
Stanyek
Irtam emailt, de nem kaptam valaszt, gondolom, akkor inkabb itt kerdezek.
A szenhidratok net vagy total kaloriaertekben vannak megadva?

6 éve
#1966
310583 436
Válasz bklaudiaa #1963 számú posztjára
Belekukkintottam a receptjeidbe es a kovetkezoket latom:
1. A tesztas receptedben latok 100 g vizet, amit a szoszhoz hasznalsz. Nincs beleszamitva a viz amit a teszta felsziv a fozes soran,sem az elparolgas tehat ez a recept eleve nem jo szerintem.
2. Csak a szoszod 130 kaloria, viszont a teljes receptnel 1284 g szoszhoz elhasznalsz 500 g tesztat, ami azt jelenti, hogy 100 g tesztara jut 252.8 g szosz, nem pedig 100 g. Tehat aranyokban is kulombseg van.
Ha egyben elkeszited es ugy talalod es mered, hogy mennyit eszel, akkor ird be a vizet amit a teszta felszivott a recepthez ( fott teszta sulya minusz szaraz teszta sulya) es az elparolgast a szoszhoz akkor az jo adat. Egyszerubben: lemersz mindent, ahogyan csinaltad, a 100 g vizet nem irod fel. Mikor felviszed a receptedet kiadja a nyersanyagok sulyat ( a te esetedben 1684 g lessz). Lemered a kesz etelt edenyestol, ( persze elore le kell merd az edenyt amiben keszited) kivonod az edeny sulyat ez a kesz eteled sulya ebbol kivonod a nyersanyagok sulyat ( 1684 g) a kulombseget felirod viznek. Ez az a vizmennyiseg lessz amit felszivott a tesztad+ a szoszhoz amit hozzaadtal- az elparolgas.
Remelem erthetoen irtam le, ha nem, meg kerdezz

6 éve
#1964
feketeinci 9
Válasz bklaudiaa #1963 számú posztjára
Sajnos egyik sem a helyes még.
Jó az irány, csak hiányzik az utolsó mérés, a szokásos (tipikus) hibák viszont benne vannak mindkét receptben, de nem baj, így lehet tanulni.

A szósz receptje közelebb van a valósághoz, abból csak egy dolog hiányzik, az elpárolgás.
Feltetted főni, aláöntöttél 1dl vizet hogy ne süljön le, de a végén nem mérted le hogy mennyi is lett a kész súly. Biztos vagyok abban hogy kevesebb mint amit a recept mutat, mert a darálthúsból (vagy a szószokból) főzés közben volt elpárolgás akár 1-2dl mennyiség is, ami azt jelenti hogy valamivel több benne a kalória mint amit a recept mutat. Fontos lemérni a kész súlyt és megnézni a különbséget, amit fel kell vinni elpárolgásnak (negatív előjellel).

A tésztás recepttel már több a gond. Ott is hiányzik ugyanez az elpárolgás, viszont a tészta súlya nyersen került a receptbe.
A javaslatom az, hogy ne a tésztás receptet használd, mert a tészta minden alkalommal más-más kalóriát tartalmaz attól függően hogy mennyi vizet szív magába!
Ha családdal eszel, és ki kell főznöd az egész tésztát, mindig meg kell mérni a főtt tészta súlyát, az is egy külön recept lesz, mert hozzá kell adni a felvett vizet, amit magába szívott (nem az egész főzővizet!). Ha ebből megméred mennyit ettél már pontos számod van a kalóriájáról.
Ha csak egyedül eszel egy adagot, akkor elég a nyers súlyt beírni, én pl. minden alkalommal ha tésztát eszek lemérek 130g száraztésztát főzés előtt, és nem érdekel mennyi vizet szívott fel, ennyi az 1 adag nekem.
Ha erre rámérem mennyi szószt teszek, és mennyi sajtot, pontos számom lesz.

Ha nem érthetően írtam le, kérlek jelezd, mert jó úton vagy!

6 éve
#1963
bklaudiaa
A palacsintásat már kitöröltem, viszont a spagettis még megvan :)
Ez a spagetti tésztával: https://kaloriabazis.hu/recept/bolognai_spagetti_tesztaval/1826085_0_1
Ez pedig csak maga a spagetti szósz: https://kaloriabazis.hu/recept/bolognai_spagetti_csak_szosz_kcal/1825518_0
Látható, hogy a tésztás verziónak 100 g-jában 197 kcal van, a tészta nélküliben pedig 130 kcal.
Eszem mondjuk a példa kedvéért 200 g-ot ebédre. A tésztás recept szerint az 394 kcal.
Ha viszont úgy nézzük h 100 g a "csak szósz" receptből (130 kcal), meg 100 g spagetti tészta külön beírva (368 kcal), az már 130+368=498 kcal. Ez több, mint 100 kcal eltérés, pedig a mennyiség mindkét esetben ugyanúgy 200 g.
Melyik itt a valós eredmény? :)

6 éve
#1962
feketeinci 9
Válasz bklaudiaa #1961 számú posztjára
Belinkelnéd pl. a palacsinta receptjeidet?
Az üreset is és a kakaósat is :)

6 éve
#1961
bklaudiaa
Sziasztok!
Már kb 1 hónapja csinálom a kalóriaszámolást, lassan kezdek belejönni, és le is ment 2 kg, a legnagyobb örömömre :)
Viszont van egy dolog, ami nem világos számomra.
Elkezdtem minél több saját receptet felvinni, hogy hiteles képet kapjak a kalóriákról. Bizonyos ételekkel azonban gondban vagyok. Egy konkrét példa: csinálok egy ilyen ételt h "Kakaós palacsinta". Felviszem a palacsintához való hozzávalókat, majd a végére a kakaóport. Kijön valamennyi tápérték 100 g-ra. Viszont: csinálok egy olyan ételt, hogy simán " Üres Palacsinta" és felviszem a hozzávalókat, elmentem, majd az étkezésnél külön írom utána a kakaóport, akkor teljesen más kalóriaértéket kapok.
De ugyanezt vettem észre pl a Bolognai spagettinél is. Ha egyben felviszem a szószhoz a hozzávalókat, és a végén a tésztát, akkor teljesen más értékek jönnek ki, mintha külön csinálok egy olyan ételt h "Spagetti szósz", meg utána külön lemérem és beírom a tésztát is.
Remélem érthető, hogy mire akarok kilyukadni. A kérdésem az lenne, hogy melyik itt a jó módszer, hogy kapom meg a hiteles eredményt? Az ilyen "több összetevős" ételeknél mi a jó eljárás?

6 éve
#1960
Blacklily 6 1
Válasz Bojtika #1959 számú posztjára
Ez nagyon jó összegzése mindennek, ami fontos. Aranyat ér. Köszönöm a többiek nevében is.

6 éve
#1959
Bojtika 3
Kaptam - hozom, érdekes lehet:

"Rengeteg fogyókúrás módszerrel találkozhatunk, de olyan nagyon kevés van, amely közben nem megy tönkre az anyagcserénk, egészségünk. - Silye Gabi írása

Mindannyian egyéniek vagyunk, más az anyagcserénk, alkatunk, izomzatunk, így nincs általános csodamódszer mindenkinek, viszont az alábbi irányelvek betartásával egészségesen és tartósan fogyhatunk:

1. Ne koplaljunk!!! Alapanyagcsere alatti kalóriabevitel TILOS, mert a szervezet raktározással reagál rá.

2. Legyünk türelmesek, az egészséges fogyás, ami nem terheli a szervezetünket, bőrünket sem viseli meg heti 0,5-1kg.

3. Az első heti néhány kiló az víz és szénhidrátraktár, ami természetesen visszajön, ha abbahagytuk a diétát

4. Étkezzünk rendszeresen, 3-3,5 óránként, hogy elkerüljünk a rendszertelenségből adódó raktározást és folyamatosan legyen energiánk, így megakadályozható a farkaséhség miatti túlevés.

5. Elegendő fehérjebevitel (függ az edzésmennyiségtől, típustól), hogy a szervezet ne bontsa le az izomtömeged.

6. Jó minőségű, teljes értékű szénhidrátok fogyasztása, mint barna rizs, köles, hajdina, teljes kiőrlésű tészta. Ezek kevésbé ingatják a vércukorszintet, nem okoznak hirtelen inzulinválaszt, mellyel elkerüljük a hirtelen szénhidrátéhséget és a vércukorszint ingadozásból adódó koncentrációzavart, folyamatos nasi kényszert, így a felesleges cukrok zsírraktárban történő raktározását. Érdemes figyelembe venni a szénhidrátok glikémiás indexét, terhelését és az alacsonyabb értékű, azaz lassabban felszívódó ételeket válaszd.

7. A szénhidrátbevitelt úgy oszd el, hogy este már inkább zöldségek legyenek és edzés előtt legyen a szénhidrát nagy része, hogy legyen energiád az edzéshez.

8. Minden étkezéshez zöldség fogyasztása.

9. A gyümölcsöknek általában magas a cukortartalma, így ne korlátlanul fogyasszuk őket, és ha mellé néhány szem diót, mandulát (nem sózott natúr magot) is beiktatunk a vércukorszint emelő hatását is csökkentjük.

10. Kerüld az adalékanyagokkal, transzzsírokkal teli feldolgozott ételeket, próbálj meg minél természetesebben étkezni.

11. Figyelj a folyadékbevitelre, ami minimum 30ml/testtömeg kg legyen, és ehhez adódik hozzá a sport alatti folyadékvesztés és az esetleges nyári hőség miatti izzadás. De ez ne üdítőkből történjen, hanem vízzel vagy cukor és koffeinmentes gyógyteával. A 100% gyümölcsleveknek is magas a cukortartalma a benne lévő gyümölcsök miatt.

12. Változatosan táplálkozzunk, mert diéta alatt eleve alacsonyabb a kalóriabevitel és ha még ezt egyhangú táplálkozással kombináljuk, vitamin és/vagy ásványi anyag -, nyomelem hiányt okozhatunk."


6 éve
#1958
Bojtika 3
Ezt találtam:
Pados Gyula obezitológus (elhízással foglalkozó) szakorvos:

http://www.origo.hu/egeszseg/20160726-pados-gyula-dieta-fogyas.html

6 éve
#1957
feketeinci 9
Válasz bklaudiaa #1956 számú posztjára
Reggel állunk a mérlegre, mindig ébredés után, Éva kosztümben, és ha lehet WC után, reggeli előtt. Nem mérünk saját súlyt nap közben.

A kajákat ellenben minden esetben mérjük, ha nincs rá mód, akkor be kell tudni csaló napnak. Ha sok a csaló nap, nem ér az egész semmit. Nem dől össze a világ, de akkor sem dőlt amikor 100 felett volt a súlyom.
Tervezzük a kaját, így nem fordulhat elő, hogy reggel veszek valami szalámit és nem tudom a kalóriáját. Nem saccolhatod meg...vagyis saccolhatod, de akkor mit is számolsz?
Tervezz előre, és legyen ésszerű a csalónapok száma, különben ez az egész nem fog sokat érni.

(ha már otthon is készítettél saját recepttel olyan kaját amit vendégségben eszel, és az adagot is fel tudod mérni szemmel....esetleg belefér a saccolás)

6 éve
#1956
bklaudiaa
Köszönöm a választ :) Még 2 kérdésem lenne hozzátok, lehet, hogy kicsit buta kérdéseknek tűnnek, de tényleg kezdő vagyok a témában, szóval előre is bocsi érte :)
1. A nap folyamán elfogyasztott étel és ital mennyire befolyásolja azt, hogy a mérleg mit mutat? Egy konkrét példa: tegnap reggel ébredés után 67,5 kg volt a súlyom. Estefelé pedig megint megmértem, akkor már 68,4 kg voltam. Ez normális ingadozás, vagy esetleg a mérlegem rossz? (Nem léptem túl a napi kalóriakeretet.) Mikor kell súlyt mérni, hogy a valós értéket kapjuk?
2. Ha nincs lehetőségetek lemérni az ételt, vagy nem tudjátok a pontos összetételét, akkor mit írtok be? Pl gondolok itt arra, ha az ember vendégségbe megy, vagy étteremben eszik, ahol sem a súlyt nem tudja, sem a hozzávalók arányát. De akár mondhatnám pl a boltban vásárolt kimért felvágottat, aminek nincs nálad a csomagolása, és nem tudod a pontos nevét sem, azaz hiába méred le, nem tudod, hogy 100 g-ban hány kalória van. Ilyenkor csak saccra beírtok valamit?

6 éve
#1955
feketeinci 9
Válasz bklaudiaa #1954 számú posztjára
Szia!
Én azt ajánlom, igen. Ne vedd számításba, attól még a kalóriaégetés meg lesz.
Hogy ez mennyire lesz hatékony azt meg fogod látni, ha már pl. egy hónapig betartod a keretet, és nem 1kg megy le, hanem mondjuk 1,5 vagy több.

6 éve
#1954
bklaudiaa
Sziasztok! Új vagyok az oldalon, most kezdtem a kalóriaszámolást, de már olvasgattam itt a fórumban.
Ez alapján úgy állítottam be az oldalt, hogy nem heti vagy dátumra fogyás alapján, hanem az itt leírt BMR + 100-ra, ami nálam 1594 kalória, ez lett a napi fix keret. (Rólam: 27 éves nő, ülőmunkát végző, 171 cm, és 68 kg, cél a max. 60 kg, az oldal szerint alapjárati kcal égetés 1789 kcal).
Viszont olvastam azt is, hogy a mozgásokat nem szabad felvinni, mert hogy tévesen számol az oldal, ez tényleg igaz? Igyekszem heti 3x 20 percet tornázni, emellett minden nap 1 órát gyors tempóban sétálni.
Szóval akkor ezeket a mozgásokat ne is vegyem figyelembe, hanem tartsam minden nap fixen a napi 1594 kalóriát? Nem vagyok türelmetlen, nem baj, ha lassabban fogyok, csak tartós legyen az eredmény :)
Tapasztaltaktól kérdezném, hogy ez így jó lesz-e vagy esetleg kell valamit változtatni a módszeremen?

6 éve
#1953
310583 436
Válasz Hegeri #1952 számú posztjára
Ha innen nezel recepteket, nem pedig a sajat receptjeidet viszed fel, vizzel, elparolgassal, akkor nagyon melle tudsz fogni. Elsosorban azert, mert itt legtobb recept hibas ( pl nincs hozzaadva a viz - meg leves-receptet is talaltam olyat, amiben 1 g viz sem szerepelt - vagy nincs kivonva az elparolgas, ami szinten nagy kaloria kulombseget okozhat 100 g etelnel. Masodsorban azert, mert-meg ha a recept jol is van felirva - az en darab husom, repam, stb. amit beleteszek nem ugyanannyi gramm mint a tied, lehet en tobbet fozom ( tobb az elparolgas), lehet higabban keszitem a levest, vagy epp surubben. Es mindent merunk, nem kanal, darab, adag mertekegysegeket hasznalunk. Sok sikert

6 éve
#1952
Hegeri
Válasz feketeinci #1951 számú posztjára
Nagyon köszönöm a választ!!
Innen próbálok receptet nézni, és igen, lehet, hogy lenyalom a kanalat.
Próbálok kicsit lejjebb menni, ami nem könnyű, és inni mert azzal is vannak gondjaim.
És, vettem egy futópadot...
Szép napot!

6 éve
#1951
feketeinci 9
Válasz Hegeri #1950 számú posztjára
Az 1300 a BMR-ed, jól gondoltad.
Ha nem indul meg, meg kell találni az okát.
Biztos hogy 1300 amit eszel? Nem nyalod le a gyerek után a kanalat? Nem kapod be a maradékát legyintve hogy ez úgyse számít?

Saját recepteket használsz, vagy a Bázisban találtakat?

Nem kell letenni a kávét, abban nincs kalória sem, csak a cukorban amit beleteszel....mindamellett állítólag nem egészséges. (ennyi erővel a levegővétel sem az, mégsem hagyjuk abba)

Édességet is lehet kereten belül....de igaz az, hogy függőséget okoz, nehéz életmódot váltani függőséggel.

Szóval nincs nálad semmi baj, csak még nem érzed elég rosszul magad a bőrödben, még nincs meg a kemény elhatározás.
Az utolsó kilóknál tartasz, nincs sok felesleged, és ráadásul nagyon közel van a BMR-ed az alapjáratodhoz, nincs egyszerű dolgod. Esetleg ha megpróbálod 1200kcal-lal?
Az anyagcseréd rendben van?

Végezetül egy kis matek - ha már számolunk.
A napi deficited a BMR-el (1300) kb 2-300kcal.
Egy kg zsír elvesztéséhez 7-9000Kcal (személyfüggő) deficitet kell produkálni.
Könnyen kiszámítható, hogy ha szigorúan betartod az 1300-as keretet, egy hónap kell ahhoz, hogy 1kg lemenjen. Nem könnyű :)

6 éve
#1950
Hegeri
Sziasztok!
Szeretnék egy-két dolgot a tőlem tapasztaltabbaktól kérdezni. Bocs, ha nem olvastam vissza...
2 éve jártam itt, és sikerült is fogynom pár kilót, majd jött egy terhesség, leálltam
158 cm vagyok és a mérleg szerint (ami nem biztos, hogy teljesen jó) 58-59 kg,41 éves nő.Olyan 50-52 kg kellene legyek. Nem sportolok. Hónapok óta próbálkozom a kalóriaszámolással de mindig kedvem vesztem max 2 hét után, mert semmi történik. Másnál olvasom, hogy ennyi és ennyi kg vagy cm. :(
Kitudná nekem számolni valaki, hogy mennyit kellene egyek, hogy fogyjak is? (1300at gondoltam) Illetve, a kávét valóban teljesen le kell tenni? Mi a helyzet az édességgel? Ha benne vagyok a napi megengedettben akkor lehet? Akkor sem?
Köszönöm, ha valaki kisegít! Szörnyen érzem magam a bőrömben.

6 éve
#1949
Bojtika 3
Válasz GigiAngi #1948 számú posztjára
Más lesz a súlya, de csak kalória nélküli víz kerül bele a főzéssel.

Ha csak magadnak főzöl és aznap megeszed, akkor elég a nyersanyagokat mérni. A saját receptet akkor vidd fel, ha több napon át eszed az adott ételt.

A csontot úgy vonod ki bármiből, hogy miután megetted, a csontokat leméred, és kivonod a hús (nyersanyag) súlyából.

6 éve
#1948
GigiAngi
Válasz 310583 #1945 számú posztjára
Na azt hogy? :D
Biztos le van már írva ezer és egyszer de ha a köretet főzöm, azt is célszerű a saját recepthez felvinnem? Vagy mindegy, mennyi vízzel főztem fel pl. a hajdinát? Szerintem nem, mert más lesz a súlya...

6 éve
#1946
310583 436
Válasz törölt felhasználó #1940 számú posztjára
Leegyszerusitve: nem irod fel a vizet, cask a tobbi hozzavalot ( lehet kozben meg kell vizet potolj foves kozben), es a vagen a keszetel sulya minusz az osszes hozzavalok sulya = viz sulya, amit hozzairsz a recepthez + vagy - elojellel. A lenyeg, hogy mindig a recepted sulya talaljon a kesz eteled lemert sulyaval

6 éve
#1945
310583 436
Válasz Bojtika #1939 számú posztjára
plussz meg kivonod a csontot a pulykanyakbol...

6 éve
#1944
1holattminusz10kilo

6 éve
#1943
Bojtika 3
Válasz GigiAngi #1942 számú posztjára
Jelenleg ezek szerint kevesebbet eszel, mint gondoltad. Úgyhogy szinte az elejétől kezdheted újra, hisz már a százalékokat is félreszámoltad.
Semmi baj nem történt, innentől már egyre jobban fogod csinálni.

6 éve
#1942
GigiAngi
Válasz Bojtika #1939 számú posztjára
Egyedül a vizet nem mértem, minden más le lett mérve, így amikor szedtem, hiába mértem le, a leve miatt fals adatot kaptam volna.... legközelebb a vizet is lemérem :D

6 éve
#1941
Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #1940 számú posztjára
Pedig elpárolgás a sütiknél is van. Nem is gondolná az ember, mennyi.

Mondjuk bennem sem merült fel eleinte... :D

6 éve
#1939
Bojtika 3
Válasz GigiAngi #1937 számú posztjára
Jól nekiugrottál a tudatosságnak, ha nem számolod, mit eszel.
A kondér, meg a kád, meg a tányér nem pontos mértékegység. :D

Úgy kell csinálni hogy Mit ettél ma? - "saját recept"

Az üres kondért leméred. felírod magadnak.
1 kg pulykanyak, felviszed. A zöldségeket megtisztítva, fajtánként, súllyal felviszed. Minden további hozzávalót lemérve.
A vizet is leméred, felviszed.
Ha megfőtt a leves, kondérostul leméred. (Ha a konyhamérleg ehhez kicsi, akkor a szobamérlegre egyszer felállsz teli kondérral, egyszer anélkül. A kettő közti különbség asaját levesed súlya, kondérral. A kondér súlyát azért vond ki belőle. )
A hozzávalók súlya: az eddig felvitt dolgok összege.
A kész kaja kevesebb. A különbség az elpárolgás, ezt is szépen felviszed mínuszjellel.

Ott van a levesed, már csak kimérsz belőle egy tányérral és belövöd egy adagnak.

6 éve
#1938
Bojtika 3
Válasz GigiAngi #1936 számú posztjára
Hát, ha 171 g fehérjét ettél, és ha jelenleg 62 kg vagy, akkor sok, hiszen a 62 kilódhoz 124 gramm fehérje is már a felső határ.

Miért ezt a LifeTilt arányrendszert fogadod el, amikor a Bázis által ajánlott változatot már úgy 30 éve használja a sportorvosoktól kezdve a táplálkozástudományban mindenki?


6 éve
#1937
GigiAngi
Válasz Bojtika #1930 számú posztjára
Elolvastam, de én nem a lifetilt diétát csinálom hanem csak az ottani %-os értékeket állítottam be a kalóriaszámolásomhoz, a fene akarja minden nap ugyanazt a kaját megenni :D Csináltam is egy jó nagy kondér pulykanyaklevest, na azt hogy számoljam a napi étkezésembe? :D Már lecsúszott két tányérral reggelire :D Egy kiló pulykanyakat használtam fel meg egy kád zöldséget :D

6 éve
#1936
GigiAngi
Válasz Bojtika #1930 számú posztjára
Szerintem akkor keverem a grammot a Kcal-lal, tisztába kell tennem a dolgokat. Visszafordítva ha megeszek 171 gr fehérjét, ami a %-os arányban jött ki, az sok? ch 133 gr és zsír 34 gr. a kalóriabázis számlálójával ha 45/35/20 az eloszlás napi 1518 Kcal-ra(ha semmit nem mozgok csak alszom és lélegzem). Jah, 62 kiló vagyok most. Azt a megjegyzést megkeresem, elolvasom, köszi :)

6 éve
#1935
Blacklily 6 1
Válasz törölt felhasználó #1932 számú posztjára
Az A és B menü dolog nagyon jól működik. Legjobb barátnőm -szintén Bázissal fogyott le - is így csinálta a férje és kislánya mellett. A kisebb tányér is abszolút működik. Ez amúgy a könyv is írja, amit említettem. Nagy tányéron ugyanaz az adag szánalmasan kicsinek néz ki, míg a kisebb tányéron "lakomának." A szemed is "eszik," segít az agyadnak felfogni, hogy voltaképpen mennyit is ettél. Én is kis tányérokról szoktam enni. Lassan, nyugodtan, amikor csak tehetem. Nincs habzsolás, 5 perc alatt belapátolás. :-)

6 éve
#1934
Blacklily 6 1
Válasz törölt felhasználó #1926 számú posztjára
Szívesen. Nagyon jó könyv, már háromszor olvastam. Sok hasznosat tanultam belőle.

6 éve
#1933
Blacklily 6 1
Válasz feketeinci #1927 számú posztjára
Igen, azért írtam, hogy saját tapasztalat is. Megkérdeztem a páromat, ő is így van vele. Szóval ezek szerint rád nem igaz, hogy ha pl. jó hangulatú, dumcsizós baráti társaságban vagy, akkor nehezebb nyomon követned, hogy mit eszel. Jó neked, de tudd, hogy a kisebbséghez tartozol ezzel. Egyébként nem kell a társaságban senkinek sem "szégyellni" magát. Ők miért ne ehetnének annyit, amennyit csak szeretnének? Nem arról van szó, hogy bárki is nyomást gyakorolna rád, hogy egyél többet. Ez egyszerűen csak csoportpszichológia, ami az emberek többségénél így működik.

6 éve
#1931
6 éve
#1930
Bojtika 3
Jól számolsz? (mondjuk az 1500 Kcal eleve kevés...)

1500 kcal-nak a 45%-a az 675. Nem gramm, hanem Kcal.

A fehérje 1 grammja 4,2 kcal-t jelent.Ez alapján: 675 / 4,2 = 160 gramm.
(A zsír 9,3-as szorzóval van, tehát a 20% fehérje a gyakorlatban napi 300 Kcal-t jelentő zsír, ami 32 gramm. Nagyon kevés, mert a zsírra van napi ajánlott minimum: 40-50 gramm. A gyakorlatban is nehéz tartani, még a csirkemell is 2,6 g zsírt tartalmaz a 22,6 g fehérje mellett. Mire megeszed belőle a fehérjét, már megvan a napi zsírod is.és még nem ettél rostot, sem egyéb szénhidrátot.

A LifeTilt-ről Bofy nevű régi tagunk tett egy tapasztalati megjegyzést. (Kötetlen csevegés, 7471.)

6 éve
#1929
GigiAngi
Ja még egy kérdés: a testsúlyonkénti 2 gr fehérje az valid? Mert akkor nekem 124 gramm azt hiszem, ezt annyira nem vágom.... megint csak a life-tilt oldalról hozok egy példát, ott a narancsbőr-diétánál 45% fehérje 35% ch és 20% zsír van megadva a napi értéknek.... ha a napi 1500 Kcal-omat veszem, az nem kevés fehérje és nem tudok elmenni felette, hogy ez jócskán meghaladja a testsólykilogrammonkénti 2 grammot.....ez a diéta akkor most végülis bullshit vagy hogy kell értelmezni hogy én is megértsem? Köszi!

6 éve
#1928
GigiAngi
Válasz törölt felhasználó #1924 számú posztjára
Jól főzök, háziasszony vagyok, imádom a főztöm, ez is a nagy zabálások forrása. Imádok enni, pont ez a baj. Azt hiszem félreértettél, élvezem az ízeket, mondhatnám azt is, hogy most pótolom ami anno kimaradt - vagyis, egészen eddig, mert most számolgatom a kalóriákat :D és ez az én legnagyobb bajom, megint nem ehetek azt amit akarok mert randa zsírkoca leszek :D
Ez a szeresd a tested dolog egy olyan tininek akinek két háta van(elöl is lapos) elég nehéz feladat volt alapból, de mostanra pont nem érdekel. :) Olyannyira szeretem magam hogy hagytam magam elhízni mert semmit nem vontam meg magamtól ;) Néha nyafogok a kedvesemnek hogy jajj de nagy a farom, de az is inkább csak azért hogy aztán hízelegjen kicsit, hogy jaajnemiiis :D
Nem pszichológus meg coach kell ide, hanem célok és tudatosság, nameg mindehhez ésszerű tervet készíteni és nem mindent rögtön akarni ;) az is jó sok idő volt mire így eltespedtem, hogyan várhatnám hogy két hét alatt bikini-szépségverseny szintre feszesedem? :P
A mérték tartásban igazad van, azt még tanulom, egyelőre tutibukó :D Innen szép nyerni :)

6 éve
#1927
feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #1926 számú posztjára
Azért óvatosan ezekkel a könyvekkel. Azért mert valaki leírta, más pedig kiadta, még Neked kell eldöntened hogy igaz-e.
Engem pl. egyáltalán nem érdekel ha eszik - iszik körülöttem a család vagy a társaság.

Tőlem a fejük tetejére állhatnak ha én elhatároztam magam!
Ha számolok, akkor számolok, és nincs még egy szelet kenyér, vagy még egy süti.
Ha pedig ezt nem tartják tiszteletben, szégyelljék magukat.

6 éve
#1925
Blacklily 6 1
Válasz törölt felhasználó #1924 számú posztjára
Sok okos és jó dolgot írtál, de egy valami nem stimmel: társaságban pont, hogy többet eszik az ember, mert elvonja a figyelmét a baráti beszélgetés, a jó hangulat és hopp, mire észbe kap, már kétszer annyit is megevett, mint amennyit akkor evett volna, ha egyedül van és odafigyel. (Saját tapasztalat, illetve hivatkozás: Brian Wansik táplálkozáspszichológus könyve: Evés ész nélkül. 5. fejezet: Az ész nélküli evés forgatókönyvei. Azon belül: A család, barátok és a háj. 101-102. oldal.) A könyv kapható pl. Libriben. Nagyon, nagyon ajánlom minden Bázistársnak elolvasásra. Én nagyon oda szoktam figyelni, amikor a párommal kettesben, de még inkább, ha barátokkal együtt eszünk, mert minden alkalommal érzékelem, hogy mivel ők is még esznek, akkor én is. Veszek még egy szelet kenyeret, még egy felvágottat vagy bármi mást, pedig ha egyedül ennék, már rég abbahagytam volna. Nálam az szokott a megoldás lenni, hogy ráteszem a szalvétámat a tányéromra és odébb tolom, jelezve, hogy én már nem eszem, de figyelek mindenkire, ők egyenek nyugodtan. Nem könnyű, de meg lehet szokni, különben tényleg túlevés a vége. A beszélgetés, baráti társaság nagyon klassz, de csapda annak, aki nem akar számolatlan falatot a szájába tömni.

6 éve
#1923
sinnesro
Válasz GigiAngi #1922 számú posztjára
Hát azért ennél többre képes egy igazi pszichológus. :-)

6 éve
#1922
GigiAngi
Válasz törölt felhasználó #1921 számú posztjára
A tiltásig-nak egyszerű oka van, nagyon ciki kifulladni és megállni kamillázni egy csoportos órán :D
De ebben a hónapban csak futok, mert az állatorvosnál hagytam a fitnesz bérletem árát :/
A pszichológus nem tud mit kezdeni a gyermekori nélkülözéssel, nyilván nem csak az étkezéssel voltak gondok, mindig olyan ruhát-cipőt-iskolatáskát stb. hordtam ami másnak már nem kellett, és a pubertáskor ez még több gondot okozott, csúfoltak. Ez elég komplex dolog, és nem panasznapot tartok, csak anno megtanultam ezzel együtt élni és ugye amikor "kinyílt a világ", nem volt kontroll... még mindig tanulom, hol a határ (főleg cipő)vásárlásnál, kajánál, hajlamos vagyok addig enni míg rosszul leszek :D A pszichológus is csak azt mondaná hogy több tudatosságot igényelnek a dolgaim, nincs itt semmi varázslat. Életmódot váltottam és nem diétát tartok, ezt fontos leszögeznem. Két hete megvan a 2-2,5 liter víz, előtte a tejeskávé volt a folyadék, a vizet meg se bírtam inni mert nem cukros.... nagyon kemény az elhatározás egy egészségesebb élet felé viszont mankókra szükségem van, ezért vagyok itt :)

6 éve
#1920
GigiAngi
Válasz 310583 #1919 számú posztjára
Azt teszem :)

6 éve
#1919
310583 436
Válasz GigiAngi #1916 számú posztjára
A 171 cm-62 kg -bol szerintem neked mar nem kellene fogyni, hanem cask izmosodni, alakot formalni. Ehhez kell a sport, jol gondoltad, de kell a minosegi kaja, es semmikepp se egyel BMR alatt, sot a sportnak is egy reszet - kb 60%-at ird be es edd le.

6 éve
#1918
GigiAngi
Ezért van problémám az ízekkel is, gyerekkoromban minden xrt meg kellett enni mert csak az volt vagy az se. Ezért eszem élvezetből, mert már megtehetem hogy jókat eszem-vagyis nem, mert számolnom kell a kalóriákat :D

6 éve
#1917
GigiAngi
Válasz slimshady977 #1915 számú posztjára
Általában az emberek azért esznek sokat mert nincs kontroll és mert jól esik, nálam ez ahogy írtam is a terjedelmesebb verzióban, a gyerekkori-fiatalkori éhezésből adódik.... amikor van kaja, mindet meg kell enni gyorsan, a fene tudja, mikor lesz megint :/ Kilenc évesen már rendesen striás volt a csípőm, soha nem fog eltűnni. Ez egy nagyon rossz beidegződés és baromi sok idő lesz mire tudatosan átformálom a gondolkodásomat e téren, de muszáj ha jót akarok magamnak.

6 éve
#1916
GigiAngi
Válasz vajkzsuzsa #1914 számú posztjára
Köszönöm :)
171 magas és a mérlegem mai állása szerint 62 kiló vagyok. Ö-hat évvel ezelőttig mozgásszegény és sovány voltam, olcsó és ebből fakadóan egészségtelen kajához jutottam, abból is csak keveset ettem(kenyér, tészta, disznózsír, vöröshagyma, rengeteg cukor) Gyakorlatilag éheztem fiatalkoromban, candidás is voltam, immunrendszerem a béka segge alatt(anyám egyedül nevelt albiban aztán jött tíz év hol van munkám-hol nem, szintén albiban, nem futott a szekér na). Aztán hat éve egy új kapcsolat miatt abbahagytam a dohányzást és elkezdtem fogamzásgátlót szedni, akkor két-három hónap alatt feljött 15 kiló, lett integetőhájam a felkaromon, zsírcsomók a combomon, és belem... tettem néhány próbálkozást a sport felé, elmentem egy személyi edzőhöz aki súlyzós edzéstervet csinált az amúgy is rossz ízületeimhez, onnantól már fájdalmas is volt a "próbálkozás". Hamar hamvaiba halt a dolog. A kapcsolatom megromlott, egyetlen örömforrás a kaja maradt, mindketten szépen elterebélyesdtünk, én 66 kiló lettem, párom közel 100. Kapaszkodás nélkül nem tudtam felállni a kádból, folyton fájt főleg a térdem, vagy valamim, stb. A kapcsolat véget ért, a két fizetéses albiban maradtam egyedül, megint nem volt pénzem, csak a szar kajákra, újra beteges lettem. Annyi változást iktattam be, hogy a töménytelen cukor helyett(három teáskanállal tettem minden tejeskávémba) elkezdtem édesítőszert használni. Rettenetes, még most se szoktam meg :( Két éve jöttem össze a mostani párommal és szép lassanként elkezdtem az egészségesebb élet felé orientálódni. A pontot az i-re egy tavaly karácsony körül látott dokumentumfilm tette, középkorúak elöregedését tesztelték, aztán elküldték őket mozogni meg helyesen kajálni(mentorral persze) és 3 hónap után újra elvégezték a vizsgálatokat, amik bámulatos eredményeket hoztak. Abban a pillanatban megrendültem, hogy basszus, itt vagyok 32 évesen és 50nek érzem magam. Ez gáz. Ez ellen tenni akarok. Újévi fogadalmam mínusz tíz kiló, illetve maradhat ha jól oszlik el és lesz belőle 10 kiló izom :P Nameg persze több mozgás :) Január első munkanapján bementem a közeli fitnessz terembe, vettem bérletet, heti kétszer becsülettel (tiltásig) végigcsinálom a gyakorlatokat, neveztem futóversenyre júniusra, arra is készülök, evidens volt hogy akkor a kaját is a helyére teszem, hisz onnan indul ki minden. Az ízületeim továbbra is fájnak, csípőporc kopásom is van, nem könnyű, de újabban folyamatosan meglepetést okozok magamnak az edzések alatt és még akarom! Zsírégető és alakformáló csoportos órákon veszek részt, kemény. Súlyzó, bosu, kitörés-guggolás, amit akarsz, csak izzadj és erőlködj ritmusra 140 bpm-es zenére :D Tegnap kíváncsiságból belebújtam egy nadrágomba ami tavaly a combomnál megakadt rajtam, felhúztam és be is gomboltam!!! Szóval az irány jó, de hat nap kalóriabázisos történelmem van... elkél a plusz segítség :) Kicsit hosszúra nyúlt, de ennyi kellett hogy teljesen képben legyél.

6 éve
#1915
slimshady977 9
Válasz GigiAngi #1913 számú posztjára
Szia :) Nem vagy egyedül, ne aggódj.
Én és a párom is szeretünk enni, ráadásul finom falatokat.
Mégis megy a fogyás, pedig nem változtattunk meg sok mindent. Ami kevesebb lett az a lisztes dolgok, meg no cukor :) Továbbra is eszünk mindenfélét, csak kisebb adagokban. Mostanra szépen meg is szoktuk, hogy miből mennyit lehet. Csak az első pár hét nehéz, utána úgyis összeszűkül a gyomrod annyira hogy nem is bírnád megtömni nagyon :D
Nem drasztikus a fogyásunk, de folyamatos. Hetente kb fél kiló megy le, de ha mégsem akkor sem vagyunk elkeseredve :) Majd belehúzunk a következő héten. :)
A lényeg az, hogy tanulj meg kevesebbet enni. Fehérjéből többet, szénhidrátból, zsírból kevesebbet.
Sikerülni fog, nekünk is a kezdeti nehézségek után végre most januártól beállt a folyamatos csökkenés :) De kellett két hónap, hogy rájöjjünk a technikájára.
Én még ma is szoktam ide-oda ugrálni súlyban...van hogy felmegy két kilót is, aztán két nap múlva meg lemegy az előző mért adat alá :D De a lényeg, hogy lefelé megy!
Kitartást! Sikerülni fog! Fogadd meg itt a Bázison adott tanácsokat, minket is a ,,régi motorosok,, segítettek ki az elején :)

6 éve
#1914
vajkzsuzsa