KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
2 hónapja
#144
BambaBambi 114
Én úgy látom, hogy de! Továbbra is gyártják, sőt, rendelhető is. Keress rá!

10 hónapja
#140
ponggi 10
Volt egy nagyon tuti alacsonyabb zsírtartalmú kemény sajt, a Pannonia Light. Ezt már nem gyártják (tulajváltás?). Tudtok hasonlót javasolni?

2 éve
#138
shinita 13 1
Válasz feketebarany #137 számú posztjára
Nyilván sokat számít a mennyiség, de a kalóriakeret és a laktató hatás is :)
Én is napi szinten eszem sajtot, de nagyon keveset, csak feldobok vele egy-két ételt. A kalóriasűrűség pont nem érdekel, egyrészt az egységnyi kalóriában laktatás a fontosabb, másrészt azért ha nem iszonyú nehéz összehozni némi deficitet, akkor a kevésbé laktató, de nekünk igen kedves vagy nehezen elkerülhető ételekből is befér valami ;)
A sajt nekem nagyon könnyen fogyaszható kis mennyiségben, az igen ízes félkeményeket szeretem, nagyon megéri! Általában laktóz sincs abban, amit eszem, de ha mégis, nem sok, úgyhogy semmi nem szól ellene... Állítólag van, akit akadályoz a laktóz a fogyásban, végülis engem is, mint minden szénhidrát, de ahhoz több kell, a sajtban levő kis mennyiség nem gond. Mint többé-kevésbé zsírdús fehérjeforrás, inkább a laktató hatás a logikus, de persze ez egyéni dolog.

2 éve
#137
feketebarany
Imádom a sajtokat, ki sem bírnám, ha nem ehetnék. Minél különlegesebb, annál jobb. Én nem vettem észre, hogy negatív hatása lenne a fogyókúrára. Az első pár hétben 6 kilót fogytam és mindennap eszek sajtot, 100 grammban 300-400 kalória van, ennek bele kell férnie a keretbe :)

3 éve
#135
Bojtika 3
Maradjunk a sajtoknál.

Végre, annyi évnyi várakozás után először, volt a helyi boltban kimért camembert sajt! Csekély mértékben, de rávetettem magam... Nem tudtam ellenállni.

3 éve
#134
shinita 13 1
Válasz HUNited #133 számú posztjára
Én örülnék neki, személy szerint ételekről és kapcsolatos témákról olvasni járok ide (amire van az oldal), ilyen környezetben még egy értelmesebb, nem tiszteletlen túlburjánzó vita is sok lenne, de a személyeskedésnek semmi haszna, max. valaki levezet egy kis gőzt, de azt is elegánsabb szellemesebb, visszafogottabb módon, legalább egy alapvető tiszteletet megadva embertársainknak, akármennyire is nem értünk velük egyet. Plusz ő levezeti a gőzt (vagy sem), de a többieket ez jogosan zavarhatja, a nem kifejezetten vitapartnernek nevezhető másikat pedig jogosan sértheti. Plusz van az a szint, ami alá az ember már csak önnön büszkeségéből sem megy. Már aki.

3 éve
#133
HUNited 83
Jaj már ezt a személyeskedő stílust nem lehetne elengedni és megmaradni az érdemi vitánál? (mindenkinek szánom, nem csak egy embernek)

3 éve
#130
Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #124 számú posztjára
Na, mir machst du keine Angst mit deinem Deutsch.
Respekt erst recht nicht.
A többiek kedvéért magyarul folytatom:
Ha nem vagy annyira 'VALAKI", hogy egyedül lefogyj, akkor nincs mire itt fikáznod a többieket.

3 éve
#129
sinnesro
Válasz törölt felhasználó #120 számú posztjára
Beszélj így a jó édes anyukáddal, vagy mással, de itt azért kissé visszavehetnél az oltári nagy arcodból.
Meg a regényírási hajlamodból, mert kurvára nem érdekel annyi embert, mint gondolod.
Utolsó hsz-em volt hozzád.

3 éve
#127
elesgabianna
Válasz törölt felhasználó #126 számú posztjára
Kedves Pork,
Tudásom szerint az ateizmus és a pallérozottság egymást nem kizáró fogalmak.

Köszönöm, hogy hibátlanul összefoglaltad egyszerű személyiségem valamennyi árnyalatát. :-)
Emellett telitalálat az is, hogy nem illendő széttrollkodni egyetlen topicot sem, noha megérne egy közepes méretű mélylélektani elemzést, hogy miért is vagy/lettél ennyire dühös, hisztérikus, arrogáns és/vagy bunkó. De talán majd egyszer egy szakember... ;-) és itt nem feltétlenül dietetikusra gondolnék... It’s newer to late kedves Pork! Addig is
have sun!

Végül a bázis közösségének szíves elnézését kérve Mindenkinek sikeres, boldog új esztendőt kívánok! Gabi3 éve
#125
elesgabianna
Kedves Pork,
az alázattal az ember nem lesz kisebb, sőt, valódi nagysága ezáltal nyer teret. /Zsoltárok 25,9/
De mondom egyszerűbben: lenyűgöző a fogyókúráddal kapcsolatban összegyűjtött tudásod, amit egy hittérítő buzgalmával próbálsz megosztani e
fórum közönségével. Azonban a stílusodra (helyesebben a stílustalanságodra) és arroganciádra nincs szó és nincs mentség.
De mondom még ennél is egyszerűbben: a végtelenül
erőszakos, tudálékos, a mások véleményére fittyet hányó, sokszor durva és sértő, gyakran értelmezhetetlen öncélú szófosás nem szolgálja a kitűzött célod... mert ezzel a kommunikációval sem itt, sem sehol nem leszel
“VALAKI” legfeljebb “ésatöbbi”.
Egyebekben pedig: Kedves OverweightPork! Áldott Karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Neked! (Ps.: utóbbihoz azonban If you believe or not -mindenképpen kell az ALÁZAT - lásd Máté 7:7-11.KAR.) That’s all I wanted to stay to you.


3 éve
#123
elesgabianna
Válasz törölt felhasználó #120 számú posztjára
God protect the readers! Less would be more... And mybe more humility... please!

3 éve
#122
shinita 13 1
Válasz törölt felhasználó #121 számú posztjára
Nem szándékos félremagyarázás, mivel én írtam és tudom, hgoy nem az. Te voltál nem egyértelmű kicsit sem. Most már értem, mit akarsz mondani ezekkel. Viszont a sajtban alapvetően nincs mindenféle izé, az anélkül is sajt lesz. Nyilván vannak sajtnak nevezett ipari hulladékok is, persze. Speciel én nem is élnék sajton, de apró kiegészítésként nekem tökéletesen megfelel, igencsak biztos vagyok benne, hogy nem ettől leszek beteg (ahogy a füstölt húsoktól sem, mondjuk azokból a közelmúltig jóformán semennyit sem ettem). De ez amúgyis az én dolgom, mindenki döntse el maga, hogy miket eszik, persze. Nekem épp elég azt hanyagolni, amiről érzem vagy majdnem biztosan tudom, hogy nem egészséges számomra. Ezek köre még nálam is igen tág. Az más kérdés, hogy ezeket is eszem, csak még ritkábban és még kevesebbet, mint sajtot.

Ha a tejben sok rossz van, akkor a sajtban pláne, hacsak nem sikerül elvesztenie az átalakulása során, mint a laktózt. Fogalmam sincs, mi más történik a folyamat során, ahogy már írtam, én a szervezetem visszajelzéseire támaszkodom. Ha eszem egy csomó valamit és remekül érzem magam utána, nekem ez megfelel, főleg, hogy jobb opcióm egyszerűen nincs.

A feldolgozottabb ételeket nem véletlenül hagytam el, én sem szeretem bennük a sok vackot s feleslegesek is számomra. Azokat nem is tesztelgetem. De a sajt elég fontos, nélküle rövid úton elkezdenék sokkal rosszabb dolgokat enni. Így jelenleg viszonylag kis mennyiségben jelen van.

3 éve
#119
shinita 13 1
Válasz sinnesro #117 számú posztjára
Ja, arra nem is reagáltam. Amit én eszem állatit, azt még csak nem is én vadászom le, hanem más neveli fel és más vágja le, a füstöltet más füstöli, igazából ezzel nem tudom, mi baj lehetne. Sok mindent csinálok magam, de modern embernek lenni az mások munkájára támaszkodás, igazából ez tette naggyá az embert, nem kell magunknak csinálni mindent. Beszélni s írni is azért tudunk ilyen jól, mert így kommunikálunk egymással, így, csapatban, egymásra támaszkodva sokkal többre megyünk.
De ez már kicsit messzire vezet a sajtoktól. A tej természetes, csak éppen az nem, hogy egy állat a másik faj tejét issza (vagy hogy felnőttként tejet iszik), ilyet csak az ember tesz (s azok az állatok, amik az ember miatt teszik azt). A természetesség engem nem különösebben érdekel, mivel egy csomó nem természetes dolgot használok és élvezek. Itt írogatni is olyan dolog, amit más faj nem tesz.
Engem az érdekel, hogy egészséges-e nekem, amit eszem, ebben pedig leginkább a saját szervezetemre támaszkodom, hiszen ez egyéni s amúgyis nehéz elmenni a szakemberek ütköző álláspontján. Hisz még abban sem egyeznek meg, hogy a növények vagy az állatok evése jobb, pusztán egészség szempontjából, de a bolygó szempontjából is gyökeresen ellentétes vélemények vannak. Ez még a komoly egyéni tényezőt beleszámítva is sántít valahol. Bár a sajtot egy szigorúbb carnivore sem eszi meg, de az a tojást sem, innentől pedig pont nem érdekel, hogy a véleménye szerint nekem való-e az. A végén úgyis mindenkinek magának kell meghozni a táplálkozásbeli döntéseit (hacsak egy megbízható orvos nem ír elő valamit, amit elfogad).

3 éve
#118
sinnesro
Biztosan a ragadozók is azért eszik meg a kisborjú gyomrát először, mert az erjedt tej annyira természetellenes.
Komolyan, emberek!

3 éve
#117
sinnesro
Válasz törölt felhasználó #115 számú posztjára
Te meddig terjeszted még ezt az ostobaságot?
Először is: Do not eat helyesen.

Másodszor meg edd nyersen az állatot meg mindent, mert ha te főzöd meg, azt is ember csinálta már.
Nevetséges.
Még hogy a sajt nem természetes. Hajam égnek áll ezektől.

3 éve
#116
shinita 13 1
Válasz törölt felhasználó #115 számú posztjára
Teljesen egyéni, kinek mi az egészséges. A sajt, amit eszem, nyilván messze nem az életem legegészségtelenebb részei közé tartozik, pedig azért igyekszem. Nekem igenis a laktóz a gond, mivel csak nagyobb mennyiségű laktóznál érzem, hogy valami nem teljesen OK, némi keménysajttal (vagy sokkal) semmi baja a szervezetemnek, már annyira, hogy jelezze felém. Nyilván ez igen komplex s egyéni érzékenység is van. De valami negatív mindenben van, a szervezet pedig kevéssel megbírkózik, azt kell elkerülnünk, hogy túlterheljük szegényt.
Az áteresztőbélről a glutén kapcsán hallottam, de ott is csak egy faktor a glutén, nem mindenkinél okoz gondot, akkor sem, ha 10 évtizeden át tömi magába.
Az állati fehérje mind komplett és kész, nem? Vagy még ott is van különbség? Na mindegy, ezekkel én már nem foglalkozom, majd szól a szervezetem, ha baja lesz valamivel. Nem célom nagy mennyiségben enni a tejterméket, eddig se tettem azt, csak korábban, még a szénhidrátdús évtizedeimben. Akkor mindenből sokat ettem, csak húsból nem. De roppant kellemes kis extra a sajt, szerintem segíteni fog a helyes táplálkozásban (ami nálam az extrém szénhidrátszegény étrend. a ketó nem elég, mindig túl sokat ettem úgy, amíg voltak növények is rendesen).

3 éve
#114
shinita 13 1
Válasz törölt felhasználó #110 számú posztjára
Nem, nem, nem. A tej egy cukros cucc, amit nem iszom. Tehénvér, az csodás lenne, vennék, ha lenne (már rendesen tartott tehéntől származót, bár az akármilyen is csábító lenne, hisz oly nehéz szerezni)! Szeretem a vért s valószínűleg kiváló étel is az.

A sajt valóban nem természetes dolog, ahogy az internet sem az, az ember kreatív. De ahogy elveszti a laktózt egy rendes, érleltebb sajt, erősen megváltozik. A tejjel sokkal több embernek van baja.

3 éve
#113
shinita 13 1
Válasz törölt felhasználó #112 számú posztjára
Én is a disznót szeretem, de azért ne hidd, hogy egyesek nem tudnak simán összehozni 80% zsírt marhahúsból. Erősen zsíros az, ha megfelelő részeket választ az ember s még hozzá lehet dobni egyéb zsiradékot.
Plusz sokan nem szeretik a disznóban levő sok többszörösen telítetlen zsírt s az omega6:omega3 arányt.
Ez engem annyira nem mozgat, csak mondom. Érdekes, mennyire máshogyan állnak a dolgokhoz különféle csoportok, még ha mind egészségtudatos is.

Itt Magyarországon messze disznót a legkönnyebb venni rendes helyen (sima bolti húst nem eszem, elvek, íz, talán egy picit egészség is, de azt annyira nem érinti a tapasztalatok szerint, főleg ha a normál étrendről megy át az ember egy jobbra, igaz, így nem is lehet összehasonlítani a dolgokat), de azért marhatartás is van rendesen, jövő héten megyek egy farmra némi húsért, sajnos a zsíros fecnik már elfogytak, pedig az bizonyára igen hasznos lenni. Nem baj, termelői disznózsírt könnyű szerezni, én pedig nem vagyok szívbajos vele kapcsolatban, elég sokat teszek az egészségemért, egyelőre legyen elég, úgysem tudok mit csinálni, ha csak ez van (és a kókuszzsír, de az se olcsóbb, csak ízetlen és webshopból kell rendelni jó áron. persze bizonyos ételekhez nem jó a disznózsír, de amit én eszem, ahhoz szinte mindig igen).

Én jó kis disznósajtot vettem múltkor, sajna nem éri meg sűrűn, ha az embernek pénzgondjai vannak, mivel azonnal szétkaptuk, míg pl. egy darab tarján elélek hetekig, feldobja a rántottáimat. De már évek óta nem ettem disznósajtot, pedig milyen jó, persze csak a rendes magyar módon, sok pirospaprikával és gazdagon. Olvastam, hogy nemcsak fejhús mehet bele, hanem jó sok egyéb is. De szerintem csak a fej is igen jó, hús azon is van s csuda tudja, a külön-külön kevésbé érdekes részek összerakva, bepaprikázva, jól megfokhagymázva valami csodálatosak.

Én mostanában több sajtot eszem, így jár az, aki kihagyja a növényeket és napi 40g zsíros húst tud megengedni magának :D Nehéz jó húst szereznem, no, szóval most hetek óta várakozom.
A sajt sajna ipari, de ez van, nem eszem belőle valami sokat. Érlelt Goudám is van most, mesés. A szervezetem pedig nem panaszkodik, úgyhogy nem aggódom az egészségem miatt sem. Az elveim pedig értsék meg, amíg nem szerzek több pénzt, bár a házi sajtok nem tudnak helyettesíteni minden boltit, egyszerűen nincs akkora választék. Főleg keményebb sajtot nehéz szerezni, márpedig én szinte csak olyat eszem. De valamirevaló mennyiségű hússal azért könnyebb lesz a szinte teljesen növénymentes étkezés, a sajt veszteni fog a fontosságából. Plusz húsra alapozva, úgy tűnik, nem kell foglalkozni kb. semmivel, nem kell kiegészítőket szedni, ez szimpatikus. Én csak a magnéziumra figyelek, mert arra nekem kell, különben jönnek az izomgörcsök, a ketós ajánlásokhoz képest durván alacsony sóbevitelem és a teljesen ismeretlen káliumbevitelem nem izgat, azok nem okoznak semmilyen problémát. No persze, nekem a tojásaim bekavarnak, sosem fogok elsősorban húson élni (évtizedek óta majdnem minden napom vega volt, hetekkel ezelőttig s én ekkora ugrásokat nem csinálok), de majd kialakul.

3 éve
#111
mathenorby 5
Válasz törölt felhasználó #110 számú posztjára
:D Ez jó! Mèg a tehéntől is elment a kedvem... :D

7 éve
#108
mokuska44
Válasz feketeinci #90 számú posztjára
Szia! Megcsináltam ezt a satot is ma, nagyon finom,tökéletes, boltival összetéveszthető lett, csak az volt a baj, hogy a recept szerint forrásig kell melegíteni a tejet, így a már kicsapódott "sajt" elolvadt újra a tejben, hűtéssel visszanyertem egy kis sajtot :) leszűrtem...a többi már a recept szerint volt.... A lényeg, hogy ne forrásig melegítsétek a tejet. :) Én valami ilyen hőmérőt rendeltem:

http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel-Oven-Cooking-BBQ-Probe-Thermometer-250-C-/321199887236?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ac9015384
sütőbe, és erre a célra is jó.

Ezt a cikket találtam még:
http://lacikonyhamaskent.blogspot.hu/2012/11/hazi-sajtok-keszitese-es-savo.html
Megosztom, hogy más ne öntse ki a savót , mint én :( :)

7 éve
#107
mokuska44
Válasz tamaskinga #92 számú posztjára
Szia! Kipróbáltam a recepted :) Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!!! Nagyon finom lett, metélőhagymát, köményt, és kaprot tettem bele. A többi recepted is ki fogom próbálni! :)

8 éve
#106
Gonoszka1
Válasz Mammuska #105 számú posztjára
Szívesen! Szerintem igen. Ha azt szereted jobban, akkor egyed az orda sajtot.

8 éve
#105
Mammuska
Válasz Gonoszka1 #100 számú posztjára
Köszönöm!
Mindegyik egyforma kalória.Gondolom ami veszek ,annak is hasonló a kalóriája.Akkor ehetem túró helyett?

8 éve
#100
Gonoszka1
Válasz Mammuska #99 számú posztjára
Szia! Csak annyit üssél a mit ettél mába, hogy orda, és akkor felad orda sajtokat.

8 éve
#99
Mammuska
Sziasztok!
Ordával kapcsolatban tudtok nekem segíteni?Annyit tudok hogy házi készítésű és nagyon finom!Mát tettem palacsintába és csináltam belőle körözöttet.Igazából a kalória érdekelne .

8 éve
#98
ariadne777
Válasz tamaskinga #92 számú posztjára
Hőmérőm ugyan nem volt de ezt megcsináltam, olyan mozarella jellegű sajt lett :)...egy kis köménnyel ízesítettem....finom jószág
( a sima túró hogy készül?)

8 éve
#97
ariadne777
Válasz tamaskinga #95 számú posztjára
A sima túrót hogy csinálod?

8 éve
#96
ariadne777
Egy Tündér vagy Kinga...

8 éve
#95
tamaskinga
Hőmérő: edényboltban vásárolható, húshőmérő címen fut, digitálisat ne vegyetek, nem bírja, a fém manuális nekem tökéletesen bevált, a lényeg, hogy végig legyen a mérce rajta, mert van ami 60 foktól kezdve mutatja, az nem elég pontos.

8 éve
#94
tamaskinga
Túró: a házi tejet szobahőmérsékleten pár nap alatt megaltatom, míg szép alvadék nem lesz belőle. A tetejét itt is lekanalazom, hogy ne legyen olyan zsíros.. Lábosba teszem, és nagyon lassan, óvatosan kevergetve melegítem 48-50 fokig. Ezután leszűröm, és kész a túró.

8 éve
#93
tamaskinga
Sajt haladóknak: A tejből a kazeint ki lehet csapni oltóval, ami gyári csomagolásban, az equus kft honlapján lerendelhető, adagolás a csomagoláson. Ekkor a tejet kb 20 fokra melegítjük, keverünk bele kultúrát (a boltban kapható friss, élőflórás! tejföl - nem frissföl, farmföl és társai, mert az növényi utánzat), literenként fél kávéskanálnyit, majd fél órát hagyjuk pihenni. Ezután a tejet felmelegítjük 30 fokosra, belekeverjük a kimért oltót, és újra pihenni hagyjuk 30-45 percig, míg szépen megalszik a tej. Ekkor egy nagy késsel kb 1x1 cm-es darabokra vágjuk, és megint hagyjuk pihenni 15-20 percig, míg kiválik a savó. Majd még apróbbra daraboljuk, és lassan elkezdjük melegíteni 40-42 fokig, percenként 1 fok melegedés a jó neki, így a maradék savó is el tud távozni. Tesztilpelenkán átszűrjük, ezt is lehet ízesíteni, mielőtt a formába kerül, de nagyon óvatosan, hogy kevésbé törjük meg az alvadékot. Ez frissen fogyasztva nyikorgós, gumis érzetű, így pihentetni kell 16-18 fokon (spájz), míg a kultúra átdolgozza, és sajt lesz belőle.
Ez a verzió sok gyakorlást igényel, én rengeteg tejet kiöntöttem, mire elfogadható (piacképes) termék lett belőle. Az ecetes verzió biztonságosabb, mivel is a tej hőkezelve is van egyben, de a teljesség kedvéért leírtam a hivatalos sajtkészítést is.

8 éve
#92
tamaskinga
Naszóval sajt: én saját termelésű házi tejből készítem, immáron 3. éve. Első évben kecskéim voltak, tavaly vettem az első tehenemet, azóta 5 van, és ami nem fogy el tej, abból sajt lesz.
Aki készíteni szeretné: vegyen jó minőségű házi tejet. Ahány liter tej van, annyi evőkanál 20%-os !ételecet, és annyi kávéskanál só kell. A tejet felteszi lábosban a tűzhelyre, melegíti 74-75 fokosra, közben néha megkeveri, hogy ne bőrösödjön a teteje. Ha eléri a hőfokot, keverés közben beleöntöm az előre kimért ecetet, ami pillanatok alatt kicsapja a kazeint (tejfehérfe egyik része), nem kell megijedni, ha ragad a kanálra, le szoktam kaparni róla, és hagyom kicsit hűlni. Textilpelenkába öntöm, kinyomkodom a savót ami maradt, majd tálba teszem, ekkor belekeverem a sót (ilyenkor mehet bele bármilyen ízesítő is, nálunk a kapor, lilahagyma, fokhagyma, kakukkfű nagyon beváltak), összedolgozom, és mehet a formába. Én vettem hozzá gyári sajtformákat, de tökéletes egy méretben megfelelő műanyag szűrő is. 1 liter tejből kb 10 deka sajt jön le. Nem kell préselni, nem kell várni napokat, én a reggeli sajtot estére, az éjszakai adagot másnap reggel kiütögetem a formából, és már fogyasztható is.
Light verzió: A házi tejet kiöntöm edénybe, és pihenni hagyom. (legtöbbször a még tőgymeleg tejet edényben beteszem a hűtőbe, az fél nap alatt kiadja a tetején a tejszínt (ami ugye a tejzsír), azt óvatosan le lehet kanalazni, és máris a 3,6-4,2-es házitejből csináltunk kb 1,8-2,2 %ost.

8 éve
#91
ariadne777
Válasz zsuzsamercedes #89 számú posztjára
Ezt a sajtot a kislányom imádja: Házi túró kell hozzá leszórjuk szódabikarbónával, és össze-moncsoljuk kézzel..állni hagyjuk, többet egy óránál de lehet akár egy egész napra is---általában kiűvegecesedik az állaga, olyan lesz mint az Arcopal porcelán,,,de ha nem az sem vészes, lehet hogy kevés vagy régi volt a szódabikarbóna. Jó minőségű zsírt, olajat vagy vajat hevítünk és abban olvasszuk, míg folyékony nem lesz, közben lehet még hozzá tenni fűszereket, köményt vagy borsot és egy tojás sárgáját is, hogy szép legyen a színe...formába öntjük és hagyjuk hűlni, ha kihűlt akár a kis tálkával, de akár ki is boríthatjuk mint egy pudingot, néha kenhető, máskor vághatóra sikerül, mert én nem tudom a mértékeket és mindig annyiból csinálom, amennyi épp van......tetejére szoktam tenni olivabogyót..de ki hgy, mivel ízlés dolga

8 éve
#90
feketeinci 9
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/hazi-trappista-sajt/
Én ezt szoktam készíteni, pár eltéréssel. a túrót 3,5 l tej altatásával és szűrésével készítem el, nem teszek bele tojást, de gyakran turbózom fel valamivel...chilivel, kápiával nagyon finom (apró kockára vágva), lila hagymával.....
Egyszer petrezselymet tettem bele, napokig friss maradt a sajtban.
Ez a sajt olvad is, mint a bolti trappista, csak nem mindegy a zsírtartalma!

8 éve
#89
zsuzsamercedes
Válasz tamaskinga #86 számú posztjára
Kedves Kinga, nagyon is érdekel! A világ sajtját megenné a családom, főleg, ha hazai... Köszi előre is! :) Zsuzsi

8 éve
#88
ariadne777
Válasz tamaskinga #86 számú posztjára
Nagyon érdekel a dolog!!!!!..én egyfajta lágy sajtot tudok készíteni túróból.. sajna csak eddig tart a tudományom, kérlek, ha van türelmed és időd, oszd meg velünk a tapasztalataidat és tudásodat. nagyon megköszönöm

8 éve
#87
Gonoszka1
Válasz tamaskinga #86 számú posztjára
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Itt a fórumtagok inkább eszik a sajtot mint gyártják, bár van aki már próbálkozott sajtkészítéssel. Ha őket a készítés érdekli, akkor biztos, hogy jelezni fogják, de én bevallom, hogy enni szeretem mindenféle formában, azaz rántva, grillezve, mártásban, tésztán bőven szórva, és natúron csak rágcsálva is.

8 éve
#86
tamaskinga
Üdv, Sajtimádó fogyizók!
Igaz, csak most csatlakoztam az oldalhoz, de tudnék mit mesélni a sajtkészítés fortélyairól. Ha érdekel bárkit, szívesen osztom meg a tapasztalataimat bárkivel. :)

8 éve
#85
marimar88
Válasz matyaskiraly1555 #42 számú posztjára
ezzel én is egyetértek! :D :D

8 éve
#83
feketeinci 9
Válasz polomandi #64 számú posztjára
Gyakran készítem :)
Tettem már bele petrezselyem levelet, egy hét múlva is ropogott benne, friss maradt....máskor lila hagymát....kápia paprikát kockázva, de leggyakrabban színes friss chilivel készül, újabban tojás nélkül.
Nálunk tej automata van a tehenészetben, a tejtároló épület oldalában kívülről felszerelt automata, bedobjuk a pénzt, és kijön a tej. Nem tudtam erről sokáig, pedig itt lakom, véletlen hallottam meg ezt a lehetőséget. Lehet hogy érdemes érdeklődni a környezetetekben?

8 éve
#82
sinnesro
Válasz angyalzsuzsa #75 számú posztjára
Akkor ne egyél. Azért mi ehetünk, remélem:-)

8 éve
#81
Bojtika 3
Válasz angyalzsuzsa #74 számú posztjára
Miről beszélsz? 26 kilót fogytam és tartom a súlyom.

Becsülettel.

A dolgok csak fiatalon feketék vagy fehérek. (Fiatalon sem feltétlenül mindenkinek.)

8 éve
#80
Bojtika 3
Válasz angyalzsuzsa #78 számú posztjára
És valami miatt egészségesen sem kell étkezned?

Itt nálunk egy mondatos kötözködéseket is lehet írogatni, majd megunod. Mi vagyunk többen...

8 éve
#79
Gonoszka1
Válasz angyalzsuzsa #78 számú posztjára
Akkor pedig nyugodtan egyed a tésztát, és tegyél rá sajtot, vagy a túróstésztára sült szalonnát. A rántott sajtot pedig ne sütőbe süssed hanem bő olajban.

8 éve
#78
angyalzsuzsa
Válasz Gonoszka1 #76 számú posztjára
Mert nekem nem igazán kéne már fogynom!

8 éve
#77
angyalzsuzsa
Válasz polomandi #69 számú posztjára
miért éppen zsírszegény joghurtot ??

8 éve
#76
Gonoszka1
Válasz angyalzsuzsa #74 számú posztjára
Ha a kereteden belül vagy, és a tápanyagcsíkokra is figyelsz akkor miért híznál????

8 éve
#75
angyalzsuzsa
Válasz Gonoszka1 #73 számú posztjára
Nem vagyok hajlandó megenni semmilyen tésztát sem !

8 éve
#74
angyalzsuzsa
Válasz Bojtika #63 számú posztjára
Híztok is tőle becsülettel vagy nem?

8 éve
#73
Gonoszka1
Válasz angyalzsuzsa #72 számú posztjára
Én eszem tésztákat, de lehetőleg gluténmentes, illetve durum tésztát. Mondjuk én túróstészta mániás vagyok!

8 éve
#72
angyalzsuzsa
Válasz Noe #71 számú posztjára
A tésztákkal mi a helyzet???

8 éve
#71
Noe
IMÁDOM a sajtokat (karaván, kecskesajt, gomolya, parenyica...de nem is sorolom). Óvintézkedésből nincs a hűtőmben egy se, jobb a békesség. Az elmúlt fél évben minimális kilengésekkel, de mondhatjuk leszoktam a sajtokról. Általában zöldséggel helyettesítem. Kivéve azon ételek esetében, ami egyszerűen megkívánja, hogy rajta legyen (bolognai, pizza, melegszendó). Ezt nem is érdemes túlragozni. Próbálgattam nélkülük is, de katasztrófa volt. Ha meg már őrült nagy vágyat érzek a sajtra, marad a light trappista, mozzarella és társai. A favorit a light mackósajt (28 kcal a szokásos 50 helyett).

8 éve
#70
Bojtika 3
Hát azt nehezen. :D

8 éve
#69
polomandi 9
Kis varosban elek es egy helyi ember csinalja Ágics tej néven,van gyumolcs joghurt nalum, turok, tejfol , gouda es egyeb sajtok meg a hazi tej. En ritkan eszek beloluk, bar az ivojoghurtjuk finom, de mar hozza szoktam ahhoz,hogy a natur zsirszegeny joghurtom izesitem friss gyumolcsokkel, azt nem lehet felulmulni :)

8 éve
#68
Bojtika 3
Olyat is régen láttam már, talán a lidl-ben?

8 éve
#67
polomandi 9
Nálunk szerencsere van olyan bolt, ahol hazi tejet,turot lehet kapni .
A kommentek között viszont találtam olyat, aki 3,5-s zsiros dobozos tejjel csinálta
És ő is sikerrel jart :) Holnap megcsinálom én is , aztán irok!

8 éve
#66
Bojtika 3
Köszi, ez is jó. Fontos eleme a házi vagy egyéb adalékmentes tej, ami hajlandó megaludni. Dobozos tejből ez az életben nem fog sikerülni.

8 éve
#65
polomandi 9
Ja és még annyi kiegészítés ,hogy tovább lehet bolondítani fűszerekkel,medvehagymával,gombával.. kinek hogy ízlik :) Ha valaki előbb elkészíti mint Én,vagy egyáltalán elkészíti az írjon ide mindenképp a tapasztalatokról :))

8 éve
#64
polomandi 9
Sziasztok!

Ezt a receptet az interneten találtam (facebook csoport ) ott nagyon sokat kipróbálták és pozitív véleménnyel voltak róla ,bemásolom az egészet ahogy találtam:
50 dkg tehéntúró, 1 l zsíros házi tej, 6 dkg vaj, 1db tojás ( a tojás elhagyható, sokan írták, hogy készítik, és tojás nélkül is ugyanúgy működik), 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük,
egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük,
majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt)
Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt tálra tesszük és hagyjuk másnapig a spájzban száradni.

Ez a recept pedig zsírszegény sajtra való :)
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2013/06/sajtkeszites-hazilag.html

Remélem segítettem,én is megfogom csinálni valamelyik nap és beszámolok róla,ha esetleg valakinek még ez a plusz löket kéne :P

Szép napot !

8 éve
#63
Bojtika 3
Igazad van, engem eleinte már az a tudat is fékezett kicsit, hogy beírom ide és kiszámolódik, hogy sok lesz. :D

Én is kevés lisztet használok, de pl, kenyeret szoktam enni. Igaz, én magam sütöm. (Nem géppel, azaz én magam dagasztom is.) Ebben jóval kevesebb az adalék, csak ami a lisztben van...és más ám az állaga!
A fiam hazajött (elvégezte az iskolát, őszre se megy már el), ő ha tésztát kér, akkor külön megkér arra is, hogy én gyúrjak, mert annak van íze.

Amit megkívánunk, meg kell enni, persze nem halomszámra. De emiatt kár lenne kínozni magunkat. Az evésnek maradjon meg az öröm-funkciója annyiban, hogy jó étvággyal, gusztussal együnk!

8 éve
#62
ErzsikeX
Bojtika!
Igaz nem sokat vagyok a gép előtt, de néha érdekel az is amit, némely konkurencia javasol. Érdekes az is. Pl-dul mindent lehet enni, de csökkentett adagban, mint régebben.
Ettől is van fogyás. Észre veszem magamon, hogy mióta köztetek vagyok jóval kevesebbet eszem. Próbálom az étkeket úgy összeállítani, hogy minél kevesebb legyen a liszt. A rántott dolgokról még mindig álmodozom, legyen az sajt, gomba vagy rántott csirkemell. Ha így megy előbb utóbb megszegem a szabályt. :D

8 éve
#61
Bojtika 3
Az a baj, Erzsike, hogy én is tamáskodom, ugyanakkor valamit mégis enni kell.
Annyira nem finom a bolti sajt, hogy elcsábuljak, egyre ritkábban veszem. Ugyanis tapintásra is zsíros.
Persze hazajött a fiam, és megint gyakrabban lesz sajt itthon, akár rá-vagy belereszelni az ételbe. De remélhetően el tud helyezkedni és keresni fog, így nem kell annyira nézni, hogy az én fogyós értékrendem szerinti ár/érték arány jó-e.
Én nagyon nem tartom jónak a bűntudatot, hiszen saját magunkat bántjuk ezzel. Az pedig egészen felesleges.
Kilengésnek hívom a lazább napokat, és mivel csak azt ettem, amit én magam akartam, eszemben sincs megbánni sem! Én döntöttem úgy, én ettem meg, és nekem esett jól. Mit bánjak rajta? Tudom, mit kell tennem, hogy be legyen belőle súlyfelesleg, de egy napi kilengésből nem is szokott lenni.

A zsírosabb dolgokról leszoktam annyira, hogy nem kívánok semmi panírozottat. De ettem már somlóit azóta, hogy ezt az életmódot követem. :D

8 éve
#60
ErzsikeX
Bojtika!
A sajtgyár szomszédságában nőttem fel. Akkor még szakemberek gyártották a sajtot. Sajnos tapasztaltam, hogy a szakembereket elbocsátották. Most esztergályosokkal lakatosokkal készíttetik a sajtot. Jót várni nem lehet. Én már abban is Tamás vagyok, hogy egyáltalán valódi tejből készül, vagy valódi tejet iszunk. Emlékszem még azokra az időkre mikor azért fizettek, hogy a fejős teheneket inkább vigyék a vágóhídra.
Régen viszont nem volt annyi túlsúlyos ember sem, mint most. A parasztember kiment a földjére dolgozni. Vitte a szalonnát, hozzá a jó darab kenyeret, még is szikár maradt. Nem tudták mi a koleszterin és a vérzsír. Állíthatom soha nem ettem zsírosat sőt szakemberektől sokszor lehetett hallani, hogy a sajt egészséges. Még is magas volt a koleszterinem és a vérzsírom is. Bevallom 7 éve szedek rá gyógyszert. Már ott tartok, hogyha "tiltott" dolgot eszem gyötör a bűntudat. Vasárnaponként kimentünk Balfon a Halászcsárdába. A halat mindig roston sütve kértem. A következő vasárnap szintúgy, de elcsábultam egy gesztenyepürére. Napokig megint bűntudatom volt. Ezzel nem azt akarom írni, hogy vége feladom, de szerintem az önvád se egy egészséges dolog. Szerintem néha ha megeszünk egy szelet sajtot rántva még nem dől össze a világ. Velem csak az volt a baj túlzásba estem. Na azt nem szabad. Viszont most már én is égetem a kalóriát rendesen. Remélem az a pár kiló, ha lassan is, de lemegy. Üdv

8 éve
#59
Bojtika 3
Erzsike, én mostanában nem láttam olyan sajtot, aminek a saját kalória-illetve zsírtartalma ne lett volna önmagában ijesztő, panír nélkül is.

Nem értem az okot, régen (azaz a 80-as években) többféle sovány sajt volt kapható még a sarki boltban is. A trappista akkor inkább zsírosnak számított!

8 éve
#58
ErzsikeX
Sziasztok!
Látom a sajt szinte mindenkinek a gyengéje. Nekem is.
A múltkor bogarásztam a neten. Találtam egy jó tippet a rántott sajtra, aminek ha hagyományosan van elkészítve magas a kalória tartalma.
A következő: A sajtot tojásba, lisztbe tojásba, lisztbe,tojásba zsemlemorzsába panírozzuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a sajtokat. A tetejüket vékonyan megkenjük olajjal. Elő melegített sütőben tesszük. 12 perc alatt kész.

8 éve
#57
Bojtika 3
Szívesen! Van ám, van jóság bizony! :D

8 éve
#56
Backup
Válasz Bojtika #53 számú posztjára
Húúúha! :) Köszönet, más jóság is van ott.

8 éve
#55
LPanka
Válasz Bojtika #53 számú posztjára
köszi :)

8 éve
#54
Aranyos
Ezt állíthatom, hogy valóban jó, sokszor készítettem tejfölből krémsajtot - mascarponet.
Mostanában nem fogok, de ha elérem a 70 kg akkor megünneplem :)

8 éve
#53
Bojtika 3
Okos kis bejegyzés a házilagos krémsajtról, amit az olaszok mascarpone-nak hívnak. :D

http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html

8 éve
#52
LPanka
Válasz Gonoszka1 #51 számú posztjára
köszi! gondoltam h pl krémtúró állagúra kell keverni a túrót ha nem ricottázom
nekem túl magas a mascarpone zsírja most néztem még csak utána sajnos, anyám meg szinte mindenbe rak :/ (szerencsére csak heti egyszer eszem nála de a csalást nem akkor tartom számon)

8 éve
#51
Gonoszka1
Válasz LPanka #49 számú posztjára
A mascarpone egy zsíros sajt, a ricotta pedig tejsavó! A mascarpone helyett például philadelphia natúr krémsajtot használj.

8 éve
#50
Gonoszka1
Válasz LPanka #48 számú posztjára
A ricotta az igazából egy túró állagú tejsavó, de mégis egy kicsit más, mert az állaga is más. Szerintem nem muszáj helyettesíteni, de ha azért kérdezed mert nincs otthon, és valamilyen ricottás ételt akarsz készíteni, akkor helyettesítsed, de a túrót keverd krémesre, hogy ne legye olyan rögös.

8 éve
#49
LPanka
masarpone helyett mondjuk gondolom lehet ricottát. vagy nem?

8 éve
#48
LPanka
A ricotta helyettesíthető túróval?

8 éve
#47
csikil4ny
Én is imádom a sajtot, viszont most valamire felfigyeltem: a sörélesztő íze hasonlít a parmezánéra. Tudom, csalás, de ....

8 éve
#46
Aranyos
Válasz matyaskiraly1555 #42 számú posztjára
A sajtból nekem soha sem elég, de látom neked sem :):):):)

8 éve
#45
ErzsikeX
Sziasztok!
Kellemes délutánt kívánok mindenkinek.
Nálam a mák nem jöhet számításba. Semmilyen formában nem szeretem. Az alma nálunk saját termés, de a korai fajtákra is várni kell még júliusig.
A jövő héttől meg rábízom magam szakemberre. Haza jövök. Arra lesz zabpehely. Majd meglátom. Próbálom úgy elkészíteni, hogy jó legyen. :)

8 éve
#44
sinnesro
Válasz Bojtika #38 számú posztjára
Vagy reszelt alma őrölt mákkal, nekem az a kedvenc édességem.

8 éve
#43
Gonoszka1
Válasz matyaskiraly1555 #42 számú posztjára
Egyetértek!!!!

8 éve
#42
matyaskiraly1555
Hát én nagyon szeretem a sajt
ot a sajtot azt nagyon szeretem, de a sajt is nagyon finom főleg a parmezán meg a sajt, meg a sajt a sajtos, a sajttá sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt, na meg a saját sajtot is nagyon sajtolom

9 éve
#41
shinita 13 1
Válasz Bojtika #40 számú posztjára
Persze, nyersen nem is, én főzve-sütve eszem az ilyesmit, ha véletlenül előkerül nálam.

9 éve
#40
Bojtika 3
Pedig abban puhul meg.
Én azért nyersen nem szeretném elropogtatni. Csak ennek a kedvéért veszek néha sovány tejet, mert amúgy nem iszom.

9 éve
#39
shinita 13 1
Válasz Bojtika #38 számú posztjára
Az nem tudom, milyen állagú, bár gondolom, a folyadékmennyiség is számít (ami nálam valószínűleg házi kókusztej lenne). Nekem roppantul fontos a dolgok állaga és szilárdsági foka. Egy pépes dolog, egy sima szilárdabb dolog és egy ropogósra sült dolog akkor is teljesen más számomra, ha ugyanabból vannak.
De most jut eszembe, ettem én mákos tészta pótlékot. A nyersvegán konyhából van az is, mint a mákos pitém, eredetileg kesutejben puhított aszalt gyümölcs a "tészta", szerintem jó az simán is. Barackkal szoktam, mert a mák ahhoz remekül megy s különben is abból van 3 elég rendesen termő fánk s az egyik kedvenc gyümölcsöm. Na az finom és igen tömény :) Ha csak olykor eszem, az aszalás munkája sem vészes.
De nyitott vagyok más receptekre, majd kipróbálom az általad említettet is. Bár a nyers zabcuccok sose jöttek be, de nem is használtam még rájuk igazán forró vizet.

9 éve
#38
Bojtika 3
Ha zabpelyhet és zabkorpát forrázol le 2 dl tejjel, megszórod 2-3 deka őrölt mákkal, egyrészt bőséges a mák, másrészt jó helyettese a mákos tésztának.

Én palacsintát nem eszem, úgyhogy nem tudok ahhoz viszonyítani. Ez a tejbezab gyorsabb is, ha nassolni akarok.

9 éve
#37
shinita 13 1
Válasz Bojtika #36 számú posztjára
2 deka sajt egy adag, ami bőven teliszórja a palacsintámat :D Amúgyis roppant kalóriadús ahhoz képest, hogy azért nem idő megenni...
2 deka mákkal nem állok szóba, az semennyi. A legapróbb morzsókámban is 3 deka van, de általában mákos pitének csinálom (s nem én eszem fel a zömét), akkor azért több kell, főleg, amikor nincs tésztája és az aszalt gyümölcslapot kivéve szinte félig méz, félig mák. De amúgy ritkán eszem mákot, pedig a kókusz alapú tejbegríz- és müzlipótlékhoz illik, de én világéletemben dióimádó voltam, a mák csak másodhegedűs lehetett (hogy én milyen átkozottul régen ettem mákos tésztára akár csak hasonlító valamit is... de lassan jönnek a megrendelt cuccaink, így a cukorkínálatunk szegényes, de mind tömény szénhidrát: méz és kókuszcukor. Azokkal pedig óvatosan bánok.)

9 éve
#36
Bojtika 3
Én 2 deka sajtot nem eszem. Ha eszem, akkor többet.
Ha megkívánom, annak nyilván oka van, ezért olyankor inkább kilengek kicsit.
De amióta a tejbezabomat időnként mákkal eszem, azóta nem is kívánom a sajtot.
Zsír ide vagy oda, mákból a 2 deka már elég sok, míg sajtból csak bélyegnyi... :-D

9 éve
#35
shinita 13 1
Válasz Bojtika #32 számú posztjára
Nagyobb a mák kalciumtartalma, de a zsírtartalma még jobban :) Úgyhogy olyan sokat nem viszi előre az embert, de jó dolog, az biztos. Most van máklisztem próbaképp, az ugyebár zsírszegényebb.

Most épp nincs itthon sajt, bár én nem bánom (habár elég kényelmes, de megeszem én a zabkorpalepényt magában vagy sült hagymával is ;)). Illetve de, Karaván, ami még a faluban is kapható s nem kifejezetten drágán (a Karaván ára elég tőzsdei, az alacsonyakat fogjuk ki, mert szinte folyton akciós valahol, amerre járunk). Szerencsére minket nem érdekel a zsírtartalma, csak az íze. Tekintve, hogy 2 dekákat szoktam belőle enni, azt sem mindennap, sok vizet nem zavar.

9 éve
#34
Bofy
Persze, még mindig az a legfinomabb. De én az edámit szeretem nagyon, abból meg nincs light:(

9 éve
#33
Gonoszka1
Válasz Bofy #31 számú posztjára
Nekem kifejezetten ízlik a tolle szeletelt light trappistája. Szerintem nagyon fincsi, bár ízlések...

9 éve
#32
Bojtika 3
Amíg nagyon hiányzott a sajt, én a zsírszegény túrót ettem. Mostanában megint nem jutok hozzá.

Kalcium van a mákban is. Rengeteg. Több, mint a sajtban. Bár tudom, sajtból hamarabb meg lehet enni 10 dekát, mint mákból. :-D

9 éve
#31
Bofy
Mindenütt light cheddar után túrtam,de sehol sem találtam:(
Light tolle trapistát használok, az egész tűrhető. Bár most úgy döntöttem, hogy hagyom a sajtot a fenébe. Sok kalória, és a light a többihez képest elég íztelen:(

9 éve
#30
Nitanica92
Sziasztok!
Kérlek benneteket,hogy segítsetek!
A zsírtalan cheddar sajtot lehet valami mással helyettesíteni,ami hasonlóan nem hízlaló?
A válaszokat előre is köszönöm!

9 éve
#29
silverke 16
Válasz Misell6 #26 számú posztjára
Ajánlom még az Aldi gouda light-ját és a szarvasi mozzarella light-ot.
Az Update cuccok energia tartalmával vigyázz :-)

9 éve
#28
Misell6
Köszönöm a gyors választ :)

9 éve
#27
Gonoszka1
Válasz Misell6 #26 számú posztjára
Szerintem ha néha megengedsz magadnak sajtot azzal nem ártasz magadnak. Én is eszem sajtot, tolle light trappistáját, és a szenvedélyem tárgyát a karaván gomolyát. Persze nem azt mondom hogy essél neki, és egyél meg 2 kilót, de szerintem nem ártasz magadnak, és ha jól esik egészségedre!

9 éve
#26
Misell6
Sziasztok! ti napi hány gramm sajtot engedtek meg magatoknak?? 125 grammos Update sajt plusz http://www.noemfasten.at/produkte/frischkaese/?id=10 ez ebédre nagyon sok egy napra?

9 éve
#25
shinita 13 1
Most elég sajtos időszakom van, mivel nincs tojás, úgyhogy azzal sütöm a magkenyereimet. Így még a véletlenül kifogott ízetlen sajtokat is el lehet használni :)
Enni van egy finom tömb Gouda, reszelni pedig Grana Padano (fél deka is fel tud dobni egy adag ételt, nagyon szeretem. már vagy 2 hete egy nem túl sok dekás darabot reszelgetek mindenbe). A fehérjebevitelemre most nem lehet panasz, viszont hamar megunom a sajtot, a jót is, néha szoktam csak túlmenni a napi 1-2 dekán. Most épp azt teszem.
Sovány sajtot szerintem még sosem ettem, bizonyára gyönge íze van, úgyhogy hatszor annyit kéne belőle enni kevesebb élményért, aminek így nincs nagy teteje. De nem is akarok drágábban venni kalóriát, így is sokba kerül az étkezésem :D. Persze nem vagyunk egyformák s ez jó is így.

9 éve
#24
Éva 1971
A Pizza mozzarella sajt, viszont zsíros sajt. Lehet kapni félzsíros és zsírszegény sajtokat.
A Tolle trappista light mindössze 10% -os,

9 éve
#23
Karenina 2
Vett már valaki "Pizza mozzarellát"? Nagy, 1 kg-os, hálós kiszerelésben lehet kapni, Szarvasi. Szerintetek ez sima "Szarvasi mozzarella" ? Vagyis sajt? Vagy sajtkészítmény? Ugyanis nem láttam rajta kalóriát feltüntetve és én ezt a sajtot imádom a legjobban! Azért ha tényleg igaz, hogy csak 242 kcal akkor nem is vészes...

9 éve
#22
Bojtika 3
Én csináltam házi sajtot, és finom is lett, de egy-egy megehető darabka kedvééért nem gyártok egyhamar újra.
Nem mintha nem imádnám a sajtot. Vennék is, ha hozzájutnék a régi sovány sajtokhoz, amik olyan 10-16% zsírtartalmúak voltak.

9 éve
#21
strigadur
Halihó !!!
Hát ez a topic meg miért maradt le ily rettenetesen ? OK... tudom... mert a sajt rettenetesen (Q**@ra) hizlal... De mértékkel csak belefér hébe-hóba... nem ?
Kipróbált "Házi-sajt" receptek linkjeit , véleményeteket várom... köszönöm ;)

9 éve
#20
Bojtika 3
Trükkös név még a TrapPista, így írva. Az se sajt, de ha trappistát kérsz...esetleg ebből adnak, és még örülsz, hogy olcsó...

9 éve
#19
LPanka
Válasz neonlicht #18 számú posztjára
dzsízusz. én csak sajtot szoktam venni. semmi snack meg pizzafeltét. utóbbit már láttam. nem is értettem, h az meg mi :D

9 éve
#18
neonlicht
Válasz LPanka #16 számú posztjára
Néha rá sem merik írni, hogy sajt, hanem például azt, hogy "pizzafeltét", vagy "snack".
Nem tejből készülnek (esetleg részben), hanem valamilyen transzzsír tartalmú trutyiból.

9 éve
#17
Bojtika 3
Igen, általában a lapkák, de tömbsajt címkéjén is láttam már! A fólián szereplő gyári vignettán van, de azt a fóliát ugye lehúzzák róla a boltba, hogy vágni lehessen belőle...egyszer még éppen látszott ez a címke, és sikerült el is olvasnom.

9 éve
#16
LPanka
Bojti! Te írtad vhol, h vigyázni kell a sjattal, mert lehet h csak sajtkészítmény. jól megijedtem és megnéztem az enyémet otthon (amit jelenleg csak a ház urának tartok), de az sajt. mi lehet az ami csak készítmény? csak hogy véletlenül se botoljak bele. lapka sajt v mi?

10 éve
#15
Bojtika 3
Válasz fred101 #14 számú posztjára
Szia Fred101!
Lehet, hogy ismerjük egymást? Nem szoktad dd-vel írni a neved?

Megállt a mérleg, de keskenyedem...(csak a magam nevében beszélhetek ugye...)

10 éve
#14
fred101
Csajok ki mennyit fogyott már ? :D Nehogy elfogytok!

10 éve
#13
mano007
Alanzwhy!

Köszi a tippet! Nagyon finomnak hangzik! Biztosan eszek majd ilyet is. Legalább feldobom egy kicsit a zöldséget, mert azt már nagyon unom :(

10 éve
#12
alanzwhy
Sziasztok sajtkedvelők :) Én is szeretem a sajtot, de ha valaki fogyni akar, messzire el kell kerülni. A "legkönnyebbnek" kikiáltott mozzarella is közel 300 kalória/10deka, nem beszélve a normális sajtokról, amik kifejezetten zsírosak. Köztes megoldás lehet, hogy a legalacsonyabb kalóriájú sajtból lereszelünk 10 dekát, és elosztjuk egy teflonos muffinsütőben (a laposabb fajtában, amiből könnyebb kivenni majd) egyenlő arányban. Meg lehet bolondítani egy késhegyni pesto-val....vagy valami odapasszoló fűszerrel (oregano, bazsalikom, stb)légkeveréses sütőben megsütni, megvárni míg kihűl, és utána kiszedni. Jópofa, ropogós sajtkorongok lesznek belőle, amik kiválóan kiegészíthetnek egy friss zöldségekből összedobott salátát. Továbbá a sütés alatt jó sok zsír is kisül a sajtból, így még kevesebb kalóriát fog tartalmazni...

10 éve
#11
mano007
Köszönjük!!!
Na, a hétvégén neki is esek! :D Tuti én fogom az egészet megenni, nagyon fincsinek hangzik! Csak győzzem majd lemozogni és korrigálni! :)

10 éve
#10
Bojtika 3
Ha már ennyire lázba jöttetek, ideírom az eredeti receptet.
Ha kipróbáltam, akkor majd hozom a módosítottat is, kiszámolva. Parmezánt ugyanis tuti nem kapok a helyi boltban, és vaj helyett margarint fogok használni, és kíváncsi vagyok, hogy mennyi az a liszt, amit a nyújtáshoz felvesz. Szóval most csak a recept:

Parmezánlepény
50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1,5 kiskanál nagy szemű só, 6 dkg vaj, 1 tojás, 2 dkg reszelt parmezán, 2,5 dl tej.

A sütőt előmelegítjük 180°-ra. A sóval elkevert lisztből és a vajból botmixer segítségével morzsalékos állagú tésztát készítünk. (Bocs, ezt nagyanyám úgy írná: a lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Én is gép nélkül fogom...)
A tésztához hozzáadjuk a tojást, a parmezánt és a tejet, alaposan összedolgozzuk, majd belisztezett felületen óvatosan kinyújtjuk, és 24 részre osztjuk.
Ezután minden darabot 1-2 mm vékonyra nyújtunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 5-8 perc alatt ropogósra sütjük.

(Forrás: TVpaprika magazin, VII.évf., 10.szám, azaz a mostani októberi.)

A parmezán összetétele alig tér el a trappistától, az állagával nem lehet baj, ha helyettesítjük, a többit majd meglátom és hozom! .

10 éve
#9
joe 15 6
én is sajtimádó vagyok,de valamiért sikeresen kibírom nélküle viszont ha melegszendvicset,pizzát vagy egyéb sajtos dolgot (kell) csinálnom,eléggé elszokott velem szaladni a ló.. :)

10 éve
#8
mano007
Szóljatok, ha megvan a recept!!! :D

10 éve
#7
marimar88
Köszönöm szépen hogy megosztottátok velem a véleményeiteket.
A házi sajtos csipszet én is szívesen kipróbálnám. :)
További sikereket kívánok nektek a kalória számolásban. Sziasztok!

10 éve
#6
mano007
Ne is beszéljetek a sajtról, nekem már most csurog a nyálam :( Néha eszek egy keveset belőle, de akkor mindig valami másról kell lemondani cserébe. Reggelente egy szelet lapka sajtot engedélyezek magamnak a hamlethez, így azért egész jól ki lehet bírni. És csak 56 kcal egy szelet.

10 éve
#5
szaxi79
bojtika!!Engem is érdekel A RECEPT!!

10 éve
#4
Bojtika 3
Válasz marimar88 #1 számú posztjára
Ennél egészségesebb mánia kevés van! Főleg, ha van olyan szerencséd, és sovány sajthoz is hozzájutsz. Mert az átlag keménysajtok nagyon zsírosak, ezt aztán nehéz ellensúlyozni kellő mennyiségű szénhidráttal.
Én a napokban fogok házi sajtos csipszet sütni, mert izgat a receptje.

10 éve
#1
marimar88
sziasztok, én kifejezetten sajt kedvelő vagyok. Többször is megesik velem sajnos hogy rendszeresen rájárok a hűtőre, egészen addig ameddig el nem fogy minden grammja. Akár 20-40dkg-ot is egy délután. Itthon mindig van sajt, nem tudok úgy elmenni a hűtő melett hogy meg ne dézsmáljam. A párom is nagyon szereti a sajtot, igy nehéz nem venni. Utána mindig bűntudatom van ha sokat eszek belöle. Főleg ha rossz napom van. Nektek mi a véleményetek?

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2