Belépés
Belépve maradok
3 évé
#108
mokuska44
reply to feketeinci's post #90
Szia! Megcsináltam ezt a satot is ma, nagyon finom,tökéletes, boltival összetéveszthető lett, csak az volt a baj, hogy a recept szerint forrásig kell melegíteni a tejet, így a már kicsapódott "sajt" elolvadt újra a tejben, hűtéssel visszanyertem egy kis sajtot :) leszűrtem...a többi már a recept szerint volt.... A lényeg, hogy ne forrásig melegítsétek a tejet. :) Én valami ilyen hőmérőt rendeltem:

http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel-Oven-Cooking-BBQ-Probe-Thermometer-250-C-/321199887236?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ac9015384
sütőbe, és erre a célra is jó.

Ezt a cikket találtam még:
http://lacikonyhamaskent.blogspot.hu/2012/11/hazi-sajtok-keszitese-es-savo.html
Megosztom, hogy más ne öntse ki a savót , mint én :( :)

3 évé
#107
mokuska44
reply to tamaskinga's post #92
Szia! Kipróbáltam a recepted :) Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!!! Nagyon finom lett, metélőhagymát, köményt, és kaprot tettem bele. A többi recepted is ki fogom próbálni! :)

3 évé
#106
Gonoszka1
reply to Mammuska's post #105
Szívesen! Szerintem igen. Ha azt szereted jobban, akkor egyed az orda sajtot.

3 évé
#105
Mammuska
reply to Gonoszka1's post #100
Köszönöm!
Mindegyik egyforma kalória.Gondolom ami veszek ,annak is hasonló a kalóriája.Akkor ehetem túró helyett?

3 évé
#100
Gonoszka1
reply to Mammuska's post #99
Szia! Csak annyit üssél a mit ettél mába, hogy orda, és akkor felad orda sajtokat.

3 évé
#99
Mammuska
Sziasztok!
Ordával kapcsolatban tudtok nekem segíteni?Annyit tudok hogy házi készítésű és nagyon finom!Mát tettem palacsintába és csináltam belőle körözöttet.Igazából a kalória érdekelne .

3 évé
#98
ariadne777
reply to tamaskinga's post #92
Hőmérőm ugyan nem volt de ezt megcsináltam, olyan mozarella jellegű sajt lett :)...egy kis köménnyel ízesítettem....finom jószág
( a sima túró hogy készül?)

3 évé
#97
ariadne777
reply to tamaskinga's post #95
A sima túrót hogy csinálod?

3 évé
#96
ariadne777
Egy Tündér vagy Kinga...

3 évé
#95
tamaskinga
Hőmérő: edényboltban vásárolható, húshőmérő címen fut, digitálisat ne vegyetek, nem bírja, a fém manuális nekem tökéletesen bevált, a lényeg, hogy végig legyen a mérce rajta, mert van ami 60 foktól kezdve mutatja, az nem elég pontos.

3 évé
#94
tamaskinga
Túró: a házi tejet szobahőmérsékleten pár nap alatt megaltatom, míg szép alvadék nem lesz belőle. A tetejét itt is lekanalazom, hogy ne legyen olyan zsíros.. Lábosba teszem, és nagyon lassan, óvatosan kevergetve melegítem 48-50 fokig. Ezután leszűröm, és kész a túró.

3 évé
#93
tamaskinga
Sajt haladóknak: A tejből a kazeint ki lehet csapni oltóval, ami gyári csomagolásban, az equus kft honlapján lerendelhető, adagolás a csomagoláson. Ekkor a tejet kb 20 fokra melegítjük, keverünk bele kultúrát (a boltban kapható friss, élőflórás! tejföl - nem frissföl, farmföl és társai, mert az növényi utánzat), literenként fél kávéskanálnyit, majd fél órát hagyjuk pihenni. Ezután a tejet felmelegítjük 30 fokosra, belekeverjük a kimért oltót, és újra pihenni hagyjuk 30-45 percig, míg szépen megalszik a tej. Ekkor egy nagy késsel kb 1x1 cm-es darabokra vágjuk, és megint hagyjuk pihenni 15-20 percig, míg kiválik a savó. Majd még apróbbra daraboljuk, és lassan elkezdjük melegíteni 40-42 fokig, percenként 1 fok melegedés a jó neki, így a maradék savó is el tud távozni. Tesztilpelenkán átszűrjük, ezt is lehet ízesíteni, mielőtt a formába kerül, de nagyon óvatosan, hogy kevésbé törjük meg az alvadékot. Ez frissen fogyasztva nyikorgós, gumis érzetű, így pihentetni kell 16-18 fokon (spájz), míg a kultúra átdolgozza, és sajt lesz belőle.
Ez a verzió sok gyakorlást igényel, én rengeteg tejet kiöntöttem, mire elfogadható (piacképes) termék lett belőle. Az ecetes verzió biztonságosabb, mivel is a tej hőkezelve is van egyben, de a teljesség kedvéért leírtam a hivatalos sajtkészítést is.

3 évé
#92
tamaskinga
Naszóval sajt: én saját termelésű házi tejből készítem, immáron 3. éve. Első évben kecskéim voltak, tavaly vettem az első tehenemet, azóta 5 van, és ami nem fogy el tej, abból sajt lesz.
Aki készíteni szeretné: vegyen jó minőségű házi tejet. Ahány liter tej van, annyi evőkanál 20%-os !ételecet, és annyi kávéskanál só kell. A tejet felteszi lábosban a tűzhelyre, melegíti 74-75 fokosra, közben néha megkeveri, hogy ne bőrösödjön a teteje. Ha eléri a hőfokot, keverés közben beleöntöm az előre kimért ecetet, ami pillanatok alatt kicsapja a kazeint (tejfehérfe egyik része), nem kell megijedni, ha ragad a kanálra, le szoktam kaparni róla, és hagyom kicsit hűlni. Textilpelenkába öntöm, kinyomkodom a savót ami maradt, majd tálba teszem, ekkor belekeverem a sót (ilyenkor mehet bele bármilyen ízesítő is, nálunk a kapor, lilahagyma, fokhagyma, kakukkfű nagyon beváltak), összedolgozom, és mehet a formába. Én vettem hozzá gyári sajtformákat, de tökéletes egy méretben megfelelő műanyag szűrő is. 1 liter tejből kb 10 deka sajt jön le. Nem kell préselni, nem kell várni napokat, én a reggeli sajtot estére, az éjszakai adagot másnap reggel kiütögetem a formából, és már fogyasztható is.
Light verzió: A házi tejet kiöntöm edénybe, és pihenni hagyom. (legtöbbször a még tőgymeleg tejet edényben beteszem a hűtőbe, az fél nap alatt kiadja a tetején a tejszínt (ami ugye a tejzsír), azt óvatosan le lehet kanalazni, és máris a 3,6-4,2-es házitejből csináltunk kb 1,8-2,2 %ost.

3 évé
#91
ariadne777
reply to zsuzsamercedes's post #89
Ezt a sajtot a kislányom imádja: Házi túró kell hozzá leszórjuk szódabikarbónával, és össze-moncsoljuk kézzel..állni hagyjuk, többet egy óránál de lehet akár egy egész napra is---általában kiűvegecesedik az állaga, olyan lesz mint az Arcopal porcelán,,,de ha nem az sem vészes, lehet hogy kevés vagy régi volt a szódabikarbóna. Jó minőségű zsírt, olajat vagy vajat hevítünk és abban olvasszuk, míg folyékony nem lesz, közben lehet még hozzá tenni fűszereket, köményt vagy borsot és egy tojás sárgáját is, hogy szép legyen a színe...formába öntjük és hagyjuk hűlni, ha kihűlt akár a kis tálkával, de akár ki is boríthatjuk mint egy pudingot, néha kenhető, máskor vághatóra sikerül, mert én nem tudom a mértékeket és mindig annyiból csinálom, amennyi épp van......tetejére szoktam tenni olivabogyót..de ki hgy, mivel ízlés dolga

3 évé
#90
feketeinci 1 3
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/hazi-trappista-sajt/
Én ezt szoktam készíteni, pár eltéréssel. a túrót 3,5 l tej altatásával és szűrésével készítem el, nem teszek bele tojást, de gyakran turbózom fel valamivel...chilivel, kápiával nagyon finom (apró kockára vágva), lila hagymával.....
Egyszer petrezselymet tettem bele, napokig friss maradt a sajtban.
Ez a sajt olvad is, mint a bolti trappista, csak nem mindegy a zsírtartalma!

3 évé
#89
zsuzsamercedes
reply to tamaskinga's post #86
Kedves Kinga, nagyon is érdekel! A világ sajtját megenné a családom, főleg, ha hazai... Köszi előre is! :) Zsuzsi

3 évé
#88
ariadne777
reply to tamaskinga's post #86
Nagyon érdekel a dolog!!!!!..én egyfajta lágy sajtot tudok készíteni túróból.. sajna csak eddig tart a tudományom, kérlek, ha van türelmed és időd, oszd meg velünk a tapasztalataidat és tudásodat. nagyon megköszönöm

3 évé
#87
Gonoszka1
reply to tamaskinga's post #86
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Itt a fórumtagok inkább eszik a sajtot mint gyártják, bár van aki már próbálkozott sajtkészítéssel. Ha őket a készítés érdekli, akkor biztos, hogy jelezni fogják, de én bevallom, hogy enni szeretem mindenféle formában, azaz rántva, grillezve, mártásban, tésztán bőven szórva, és natúron csak rágcsálva is.

3 évé
#86
tamaskinga
Üdv, Sajtimádó fogyizók!
Igaz, csak most csatlakoztam az oldalhoz, de tudnék mit mesélni a sajtkészítés fortélyairól. Ha érdekel bárkit, szívesen osztom meg a tapasztalataimat bárkivel. :)

3 évé
#85
marimar88
reply to matyaskiraly1555's post #42
ezzel én is egyetértek! :D :D

3 évé
#83
feketeinci 1 3
reply to polomandi's post #64
Gyakran készítem :)
Tettem már bele petrezselyem levelet, egy hét múlva is ropogott benne, friss maradt....máskor lila hagymát....kápia paprikát kockázva, de leggyakrabban színes friss chilivel készül, újabban tojás nélkül.
Nálunk tej automata van a tehenészetben, a tejtároló épület oldalában kívülről felszerelt automata, bedobjuk a pénzt, és kijön a tej. Nem tudtam erről sokáig, pedig itt lakom, véletlen hallottam meg ezt a lehetőséget. Lehet hogy érdemes érdeklődni a környezetetekben?

3 évé
#82
sinnesro 173
reply to angyalzsuzsa's post #75
Akkor ne egyél. Azért mi ehetünk, remélem:-)

3 évé
#81
Bojtika 8
reply to angyalzsuzsa's post #74
Miről beszélsz? 26 kilót fogytam és tartom a súlyom.

Becsülettel.

A dolgok csak fiatalon feketék vagy fehérek. (Fiatalon sem feltétlenül mindenkinek.)

3 évé
#80
Bojtika 8
reply to angyalzsuzsa's post #78
És valami miatt egészségesen sem kell étkezned?

Itt nálunk egy mondatos kötözködéseket is lehet írogatni, majd megunod. Mi vagyunk többen...

3 évé
#79
Gonoszka1
reply to angyalzsuzsa's post #78
Akkor pedig nyugodtan egyed a tésztát, és tegyél rá sajtot, vagy a túróstésztára sült szalonnát. A rántott sajtot pedig ne sütőbe süssed hanem bő olajban.

3 évé
#78
angyalzsuzsa
reply to Gonoszka1's post #76
Mert nekem nem igazán kéne már fogynom!

3 évé
#77
angyalzsuzsa
reply to polomandi's post #69
miért éppen zsírszegény joghurtot ??

3 évé
#76
Gonoszka1
reply to angyalzsuzsa's post #74
Ha a kereteden belül vagy, és a tápanyagcsíkokra is figyelsz akkor miért híznál????

3 évé
#75
angyalzsuzsa
reply to Gonoszka1's post #73
Nem vagyok hajlandó megenni semmilyen tésztát sem !

3 évé
#74
angyalzsuzsa
reply to Bojtika's post #63
Híztok is tőle becsülettel vagy nem?

3 évé
#73
Gonoszka1
reply to angyalzsuzsa's post #72
Én eszem tésztákat, de lehetőleg gluténmentes, illetve durum tésztát. Mondjuk én túróstészta mániás vagyok!

3 évé
#72
angyalzsuzsa
reply to Noe's post #71
A tésztákkal mi a helyzet???

3 évé
#71
Noe
IMÁDOM a sajtokat (karaván, kecskesajt, gomolya, parenyica...de nem is sorolom). Óvintézkedésből nincs a hűtőmben egy se, jobb a békesség. Az elmúlt fél évben minimális kilengésekkel, de mondhatjuk leszoktam a sajtokról. Általában zöldséggel helyettesítem. Kivéve azon ételek esetében, ami egyszerűen megkívánja, hogy rajta legyen (bolognai, pizza, melegszendó). Ezt nem is érdemes túlragozni. Próbálgattam nélkülük is, de katasztrófa volt. Ha meg már őrült nagy vágyat érzek a sajtra, marad a light trappista, mozzarella és társai. A favorit a light mackósajt (28 kcal a szokásos 50 helyett).

3 évé
#70
Bojtika 8
Hát azt nehezen. :D

3 évé
#69
polomandi
Kis varosban elek es egy helyi ember csinalja Ágics tej néven,van gyumolcs joghurt nalum, turok, tejfol , gouda es egyeb sajtok meg a hazi tej. En ritkan eszek beloluk, bar az ivojoghurtjuk finom, de mar hozza szoktam ahhoz,hogy a natur zsirszegeny joghurtom izesitem friss gyumolcsokkel, azt nem lehet felulmulni :)

3 évé
#68
Bojtika 8
Olyat is régen láttam már, talán a lidl-ben?

3 évé
#67
polomandi
Nálunk szerencsere van olyan bolt, ahol hazi tejet,turot lehet kapni .
A kommentek között viszont találtam olyat, aki 3,5-s zsiros dobozos tejjel csinálta
És ő is sikerrel jart :) Holnap megcsinálom én is , aztán irok!

3 évé
#66
Bojtika 8
Köszi, ez is jó. Fontos eleme a házi vagy egyéb adalékmentes tej, ami hajlandó megaludni. Dobozos tejből ez az életben nem fog sikerülni.

3 évé
#65
polomandi
Ja és még annyi kiegészítés ,hogy tovább lehet bolondítani fűszerekkel,medvehagymával,gombával.. kinek hogy ízlik :) Ha valaki előbb elkészíti mint Én,vagy egyáltalán elkészíti az írjon ide mindenképp a tapasztalatokról :))

3 évé
#64
polomandi
Sziasztok!

Ezt a receptet az interneten találtam (facebook csoport ) ott nagyon sokat kipróbálták és pozitív véleménnyel voltak róla ,bemásolom az egészet ahogy találtam:
50 dkg tehéntúró, 1 l zsíros házi tej, 6 dkg vaj, 1db tojás ( a tojás elhagyható, sokan írták, hogy készítik, és tojás nélkül is ugyanúgy működik), 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük,
egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük,
majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt)
Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt tálra tesszük és hagyjuk másnapig a spájzban száradni.

Ez a recept pedig zsírszegény sajtra való :)
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2013/06/sajtkeszites-hazilag.html

Remélem segítettem,én is megfogom csinálni valamelyik nap és beszámolok róla,ha esetleg valakinek még ez a plusz löket kéne :P

Szép napot !

3 évé
#63
Bojtika 8
Igazad van, engem eleinte már az a tudat is fékezett kicsit, hogy beírom ide és kiszámolódik, hogy sok lesz. :D

Én is kevés lisztet használok, de pl, kenyeret szoktam enni. Igaz, én magam sütöm. (Nem géppel, azaz én magam dagasztom is.) Ebben jóval kevesebb az adalék, csak ami a lisztben van...és más ám az állaga!
A fiam hazajött (elvégezte az iskolát, őszre se megy már el), ő ha tésztát kér, akkor külön megkér arra is, hogy én gyúrjak, mert annak van íze.

Amit megkívánunk, meg kell enni, persze nem halomszámra. De emiatt kár lenne kínozni magunkat. Az evésnek maradjon meg az öröm-funkciója annyiban, hogy jó étvággyal, gusztussal együnk!

3 évé
#62
ErzsikeX
Bojtika!
Igaz nem sokat vagyok a gép előtt, de néha érdekel az is amit, némely konkurencia javasol. Érdekes az is. Pl-dul mindent lehet enni, de csökkentett adagban, mint régebben.
Ettől is van fogyás. Észre veszem magamon, hogy mióta köztetek vagyok jóval kevesebbet eszem. Próbálom az étkeket úgy összeállítani, hogy minél kevesebb legyen a liszt. A rántott dolgokról még mindig álmodozom, legyen az sajt, gomba vagy rántott csirkemell. Ha így megy előbb utóbb megszegem a szabályt. :D

3 évé
#61
Bojtika 8
Az a baj, Erzsike, hogy én is tamáskodom, ugyanakkor valamit mégis enni kell.
Annyira nem finom a bolti sajt, hogy elcsábuljak, egyre ritkábban veszem. Ugyanis tapintásra is zsíros.
Persze hazajött a fiam, és megint gyakrabban lesz sajt itthon, akár rá-vagy belereszelni az ételbe. De remélhetően el tud helyezkedni és keresni fog, így nem kell annyira nézni, hogy az én fogyós értékrendem szerinti ár/érték arány jó-e.
Én nagyon nem tartom jónak a bűntudatot, hiszen saját magunkat bántjuk ezzel. Az pedig egészen felesleges.
Kilengésnek hívom a lazább napokat, és mivel csak azt ettem, amit én magam akartam, eszemben sincs megbánni sem! Én döntöttem úgy, én ettem meg, és nekem esett jól. Mit bánjak rajta? Tudom, mit kell tennem, hogy be legyen belőle súlyfelesleg, de egy napi kilengésből nem is szokott lenni.

A zsírosabb dolgokról leszoktam annyira, hogy nem kívánok semmi panírozottat. De ettem már somlóit azóta, hogy ezt az életmódot követem. :D

3 évé
#60
ErzsikeX
Bojtika!
A sajtgyár szomszédságában nőttem fel. Akkor még szakemberek gyártották a sajtot. Sajnos tapasztaltam, hogy a szakembereket elbocsátották. Most esztergályosokkal lakatosokkal készíttetik a sajtot. Jót várni nem lehet. Én már abban is Tamás vagyok, hogy egyáltalán valódi tejből készül, vagy valódi tejet iszunk. Emlékszem még azokra az időkre mikor azért fizettek, hogy a fejős teheneket inkább vigyék a vágóhídra.
Régen viszont nem volt annyi túlsúlyos ember sem, mint most. A parasztember kiment a földjére dolgozni. Vitte a szalonnát, hozzá a jó darab kenyeret, még is szikár maradt. Nem tudták mi a koleszterin és a vérzsír. Állíthatom soha nem ettem zsírosat sőt szakemberektől sokszor lehetett hallani, hogy a sajt egészséges. Még is magas volt a koleszterinem és a vérzsírom is. Bevallom 7 éve szedek rá gyógyszert. Már ott tartok, hogyha "tiltott" dolgot eszem gyötör a bűntudat. Vasárnaponként kimentünk Balfon a Halászcsárdába. A halat mindig roston sütve kértem. A következő vasárnap szintúgy, de elcsábultam egy gesztenyepürére. Napokig megint bűntudatom volt. Ezzel nem azt akarom írni, hogy vége feladom, de szerintem az önvád se egy egészséges dolog. Szerintem néha ha megeszünk egy szelet sajtot rántva még nem dől össze a világ. Velem csak az volt a baj túlzásba estem. Na azt nem szabad. Viszont most már én is égetem a kalóriát rendesen. Remélem az a pár kiló, ha lassan is, de lemegy. Üdv

3 évé
#59
Bojtika 8
Erzsike, én mostanában nem láttam olyan sajtot, aminek a saját kalória-illetve zsírtartalma ne lett volna önmagában ijesztő, panír nélkül is.

Nem értem az okot, régen (azaz a 80-as években) többféle sovány sajt volt kapható még a sarki boltban is. A trappista akkor inkább zsírosnak számított!

3 évé
#58
ErzsikeX
Sziasztok!
Látom a sajt szinte mindenkinek a gyengéje. Nekem is.
A múltkor bogarásztam a neten. Találtam egy jó tippet a rántott sajtra, aminek ha hagyományosan van elkészítve magas a kalória tartalma.
A következő: A sajtot tojásba, lisztbe tojásba, lisztbe,tojásba zsemlemorzsába panírozzuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a sajtokat. A tetejüket vékonyan megkenjük olajjal. Elő melegített sütőben tesszük. 12 perc alatt kész.

3 évé
#57
Bojtika 8
Szívesen! Van ám, van jóság bizony! :D

3 évé
#56
Backup
reply to Bojtika's post #53
Húúúha! :) Köszönet, más jóság is van ott.

3 évé
#55
LPanka
reply to Bojtika's post #53
köszi :)

3 évé
#54
Aranyos
Ezt állíthatom, hogy valóban jó, sokszor készítettem tejfölből krémsajtot - mascarponet.
Mostanában nem fogok, de ha elérem a 70 kg akkor megünneplem :)

3 évé
#53
Bojtika 8
Okos kis bejegyzés a házilagos krémsajtról, amit az olaszok mascarpone-nak hívnak. :D

http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html

3 évé
#52
LPanka
reply to Gonoszka1's post #51
köszi! gondoltam h pl krémtúró állagúra kell keverni a túrót ha nem ricottázom
nekem túl magas a mascarpone zsírja most néztem még csak utána sajnos, anyám meg szinte mindenbe rak :/ (szerencsére csak heti egyszer eszem nála de a csalást nem akkor tartom számon)

3 évé
#51
Gonoszka1
reply to LPanka's post #49
A mascarpone egy zsíros sajt, a ricotta pedig tejsavó! A mascarpone helyett például philadelphia natúr krémsajtot használj.

3 évé
#50
Gonoszka1
reply to LPanka's post #48
A ricotta az igazából egy túró állagú tejsavó, de mégis egy kicsit más, mert az állaga is más. Szerintem nem muszáj helyettesíteni, de ha azért kérdezed mert nincs otthon, és valamilyen ricottás ételt akarsz készíteni, akkor helyettesítsed, de a túrót keverd krémesre, hogy ne legye olyan rögös.

3 évé
#49
LPanka
masarpone helyett mondjuk gondolom lehet ricottát. vagy nem?

3 évé
#48
LPanka
A ricotta helyettesíthető túróval?

3 évé
#47
csikil4ny
Én is imádom a sajtot, viszont most valamire felfigyeltem: a sörélesztő íze hasonlít a parmezánéra. Tudom, csalás, de ....

3 évé
#46
Aranyos
reply to matyaskiraly1555's post #42
A sajtból nekem soha sem elég, de látom neked sem :):):):)

3 évé
#45
ErzsikeX
Sziasztok!
Kellemes délutánt kívánok mindenkinek.
Nálam a mák nem jöhet számításba. Semmilyen formában nem szeretem. Az alma nálunk saját termés, de a korai fajtákra is várni kell még júliusig.
A jövő héttől meg rábízom magam szakemberre. Haza jövök. Arra lesz zabpehely. Majd meglátom. Próbálom úgy elkészíteni, hogy jó legyen. :)

3 évé
#44
sinnesro 173
reply to Bojtika's post #38
Vagy reszelt alma őrölt mákkal, nekem az a kedvenc édességem.

3 évé
#43
Gonoszka1
reply to matyaskiraly1555's post #42
Egyetértek!!!!

3 évé
#42
matyaskiraly1555
Hát én nagyon szeretem a sajt
ot a sajtot azt nagyon szeretem, de a sajt is nagyon finom főleg a parmezán meg a sajt, meg a sajt a sajtos, a sajttá sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt, na meg a saját sajtot is nagyon sajtolom

4 évé
#41
shinita 8
reply to Bojtika's post #40
Persze, nyersen nem is, én főzve-sütve eszem az ilyesmit, ha véletlenül előkerül nálam.

4 évé
#40
Bojtika 8
Pedig abban puhul meg.
Én azért nyersen nem szeretném elropogtatni. Csak ennek a kedvéért veszek néha sovány tejet, mert amúgy nem iszom.

4 évé
#39
shinita 8
reply to Bojtika's post #38
Az nem tudom, milyen állagú, bár gondolom, a folyadékmennyiség is számít (ami nálam valószínűleg házi kókusztej lenne). Nekem roppantul fontos a dolgok állaga és szilárdsági foka. Egy pépes dolog, egy sima szilárdabb dolog és egy ropogósra sült dolog akkor is teljesen más számomra, ha ugyanabból vannak.
De most jut eszembe, ettem én mákos tészta pótlékot. A nyersvegán konyhából van az is, mint a mákos pitém, eredetileg kesutejben puhított aszalt gyümölcs a "tészta", szerintem jó az simán is. Barackkal szoktam, mert a mák ahhoz remekül megy s különben is abból van 3 elég rendesen termő fánk s az egyik kedvenc gyümölcsöm. Na az finom és igen tömény :) Ha csak olykor eszem, az aszalás munkája sem vészes.
De nyitott vagyok más receptekre, majd kipróbálom az általad említettet is. Bár a nyers zabcuccok sose jöttek be, de nem is használtam még rájuk igazán forró vizet.

4 évé
#38
Bojtika 8
Ha zabpelyhet és zabkorpát forrázol le 2 dl tejjel, megszórod 2-3 deka őrölt mákkal, egyrészt bőséges a mák, másrészt jó helyettese a mákos tésztának.

Én palacsintát nem eszem, úgyhogy nem tudok ahhoz viszonyítani. Ez a tejbezab gyorsabb is, ha nassolni akarok.

4 évé
#37
shinita 8
reply to Bojtika's post #36
2 deka sajt egy adag, ami bőven teliszórja a palacsintámat :D Amúgyis roppant kalóriadús ahhoz képest, hogy azért nem idő megenni...
2 deka mákkal nem állok szóba, az semennyi. A legapróbb morzsókámban is 3 deka van, de általában mákos pitének csinálom (s nem én eszem fel a zömét), akkor azért több kell, főleg, amikor nincs tésztája és az aszalt gyümölcslapot kivéve szinte félig méz, félig mák. De amúgy ritkán eszem mákot, pedig a kókusz alapú tejbegríz- és müzlipótlékhoz illik, de én világéletemben dióimádó voltam, a mák csak másodhegedűs lehetett (hogy én milyen átkozottul régen ettem mákos tésztára akár csak hasonlító valamit is... de lassan jönnek a megrendelt cuccaink, így a cukorkínálatunk szegényes, de mind tömény szénhidrát: méz és kókuszcukor. Azokkal pedig óvatosan bánok.)

4 évé
#36
Bojtika 8
Én 2 deka sajtot nem eszem. Ha eszem, akkor többet.
Ha megkívánom, annak nyilván oka van, ezért olyankor inkább kilengek kicsit.
De amióta a tejbezabomat időnként mákkal eszem, azóta nem is kívánom a sajtot.
Zsír ide vagy oda, mákból a 2 deka már elég sok, míg sajtból csak bélyegnyi... :-D

4 évé
#35
shinita 8
reply to Bojtika's post #32
Nagyobb a mák kalciumtartalma, de a zsírtartalma még jobban :) Úgyhogy olyan sokat nem viszi előre az embert, de jó dolog, az biztos. Most van máklisztem próbaképp, az ugyebár zsírszegényebb.

Most épp nincs itthon sajt, bár én nem bánom (habár elég kényelmes, de megeszem én a zabkorpalepényt magában vagy sült hagymával is ;)). Illetve de, Karaván, ami még a faluban is kapható s nem kifejezetten drágán (a Karaván ára elég tőzsdei, az alacsonyakat fogjuk ki, mert szinte folyton akciós valahol, amerre járunk). Szerencsére minket nem érdekel a zsírtartalma, csak az íze. Tekintve, hogy 2 dekákat szoktam belőle enni, azt sem mindennap, sok vizet nem zavar.

4 évé
#34
Bofy
Persze, még mindig az a legfinomabb. De én az edámit szeretem nagyon, abból meg nincs light:(

4 évé
#33
Gonoszka1
reply to Bofy's post #31
Nekem kifejezetten ízlik a tolle szeletelt light trappistája. Szerintem nagyon fincsi, bár ízlések...

4 évé
#32
Bojtika 8
Amíg nagyon hiányzott a sajt, én a zsírszegény túrót ettem. Mostanában megint nem jutok hozzá.

Kalcium van a mákban is. Rengeteg. Több, mint a sajtban. Bár tudom, sajtból hamarabb meg lehet enni 10 dekát, mint mákból. :-D

4 évé
#31
Bofy
Mindenütt light cheddar után túrtam,de sehol sem találtam:(
Light tolle trapistát használok, az egész tűrhető. Bár most úgy döntöttem, hogy hagyom a sajtot a fenébe. Sok kalória, és a light a többihez képest elég íztelen:(

4 évé
#30
Nitanica92
Sziasztok!
Kérlek benneteket,hogy segítsetek!
A zsírtalan cheddar sajtot lehet valami mással helyettesíteni,ami hasonlóan nem hízlaló?
A válaszokat előre is köszönöm!

4 évé
#29
silverke
reply to Misell6's post #26
Ajánlom még az Aldi gouda light-ját és a szarvasi mozzarella light-ot.
Az Update cuccok energia tartalmával vigyázz :-)

4 évé
#28
Misell6
Köszönöm a gyors választ :)

4 évé
#27
Gonoszka1
reply to Misell6's post #26
Szerintem ha néha megengedsz magadnak sajtot azzal nem ártasz magadnak. Én is eszem sajtot, tolle light trappistáját, és a szenvedélyem tárgyát a karaván gomolyát. Persze nem azt mondom hogy essél neki, és egyél meg 2 kilót, de szerintem nem ártasz magadnak, és ha jól esik egészségedre!

4 évé
#26
Misell6
Sziasztok! ti napi hány gramm sajtot engedtek meg magatoknak?? 125 grammos Update sajt plusz http://www.noemfasten.at/produkte/frischkaese/?id=10 ez ebédre nagyon sok egy napra?

4 évé
#25
shinita 8
Most elég sajtos időszakom van, mivel nincs tojás, úgyhogy azzal sütöm a magkenyereimet. Így még a véletlenül kifogott ízetlen sajtokat is el lehet használni :)
Enni van egy finom tömb Gouda, reszelni pedig Grana Padano (fél deka is fel tud dobni egy adag ételt, nagyon szeretem. már vagy 2 hete egy nem túl sok dekás darabot reszelgetek mindenbe). A fehérjebevitelemre most nem lehet panasz, viszont hamar megunom a sajtot, a jót is, néha szoktam csak túlmenni a napi 1-2 dekán. Most épp azt teszem.
Sovány sajtot szerintem még sosem ettem, bizonyára gyönge íze van, úgyhogy hatszor annyit kéne belőle enni kevesebb élményért, aminek így nincs nagy teteje. De nem is akarok drágábban venni kalóriát, így is sokba kerül az étkezésem :D. Persze nem vagyunk egyformák s ez jó is így.

4 évé
#24
Éva 1971
A Pizza mozzarella sajt, viszont zsíros sajt. Lehet kapni félzsíros és zsírszegény sajtokat.
A Tolle trappista light mindössze 10% -os,

4 évé
#23
Karenina
Vett már valaki "Pizza mozzarellát"? Nagy, 1 kg-os, hálós kiszerelésben lehet kapni, Szarvasi. Szerintetek ez sima "Szarvasi mozzarella" ? Vagyis sajt? Vagy sajtkészítmény? Ugyanis nem láttam rajta kalóriát feltüntetve és én ezt a sajtot imádom a legjobban! Azért ha tényleg igaz, hogy csak 242 kcal akkor nem is vészes...

4 évé
#22
Bojtika 8
Én csináltam házi sajtot, és finom is lett, de egy-egy megehető darabka kedvééért nem gyártok egyhamar újra.
Nem mintha nem imádnám a sajtot. Vennék is, ha hozzájutnék a régi sovány sajtokhoz, amik olyan 10-16% zsírtartalmúak voltak.

4 évé
#21
strigadur
Halihó !!!
Hát ez a topic meg miért maradt le ily rettenetesen ? OK... tudom... mert a sajt rettenetesen (Q**@ra) hizlal... De mértékkel csak belefér hébe-hóba... nem ?
Kipróbált "Házi-sajt" receptek linkjeit , véleményeteket várom... köszönöm ;)

4 évé
#20
Bojtika 8
Trükkös név még a TrapPista, így írva. Az se sajt, de ha trappistát kérsz...esetleg ebből adnak, és még örülsz, hogy olcsó...

4 évé
#19
LPanka
reply to neonlicht's post #18
dzsízusz. én csak sajtot szoktam venni. semmi snack meg pizzafeltét. utóbbit már láttam. nem is értettem, h az meg mi :D

4 évé
#18
neonlicht 145
reply to LPanka's post #16
Néha rá sem merik írni, hogy sajt, hanem például azt, hogy "pizzafeltét", vagy "snack".
Nem tejből készülnek (esetleg részben), hanem valamilyen transzzsír tartalmú trutyiból.

4 évé
#17
Bojtika 8
Igen, általában a lapkák, de tömbsajt címkéjén is láttam már! A fólián szereplő gyári vignettán van, de azt a fóliát ugye lehúzzák róla a boltba, hogy vágni lehessen belőle...egyszer még éppen látszott ez a címke, és sikerült el is olvasnom.

4 évé
#16
LPanka
Bojti! Te írtad vhol, h vigyázni kell a sjattal, mert lehet h csak sajtkészítmény. jól megijedtem és megnéztem az enyémet otthon (amit jelenleg csak a ház urának tartok), de az sajt. mi lehet az ami csak készítmény? csak hogy véletlenül se botoljak bele. lapka sajt v mi?

5 évé
#15
Bojtika 8
reply to fred101's post #14
Szia Fred101!
Lehet, hogy ismerjük egymást? Nem szoktad dd-vel írni a neved?

Megállt a mérleg, de keskenyedem...(csak a magam nevében beszélhetek ugye...)

5 évé
#14
fred101
Csajok ki mennyit fogyott már ? :D Nehogy elfogytok!

5 évé
#13
mano007
Alanzwhy!

Köszi a tippet! Nagyon finomnak hangzik! Biztosan eszek majd ilyet is. Legalább feldobom egy kicsit a zöldséget, mert azt már nagyon unom :(

5 évé
#12
alanzwhy
Sziasztok sajtkedvelők :) Én is szeretem a sajtot, de ha valaki fogyni akar, messzire el kell kerülni. A "legkönnyebbnek" kikiáltott mozzarella is közel 300 kalória/10deka, nem beszélve a normális sajtokról, amik kifejezetten zsírosak. Köztes megoldás lehet, hogy a legalacsonyabb kalóriájú sajtból lereszelünk 10 dekát, és elosztjuk egy teflonos muffinsütőben (a laposabb fajtában, amiből könnyebb kivenni majd) egyenlő arányban. Meg lehet bolondítani egy késhegyni pesto-val....vagy valami odapasszoló fűszerrel (oregano, bazsalikom, stb)légkeveréses sütőben megsütni, megvárni míg kihűl, és utána kiszedni. Jópofa, ropogós sajtkorongok lesznek belőle, amik kiválóan kiegészíthetnek egy friss zöldségekből összedobott salátát. Továbbá a sütés alatt jó sok zsír is kisül a sajtból, így még kevesebb kalóriát fog tartalmazni...

5 évé
#11
mano007
Köszönjük!!!
Na, a hétvégén neki is esek! :D Tuti én fogom az egészet megenni, nagyon fincsinek hangzik! Csak győzzem majd lemozogni és korrigálni! :)

5 évé
#10
Bojtika 8
Ha már ennyire lázba jöttetek, ideírom az eredeti receptet.
Ha kipróbáltam, akkor majd hozom a módosítottat is, kiszámolva. Parmezánt ugyanis tuti nem kapok a helyi boltban, és vaj helyett margarint fogok használni, és kíváncsi vagyok, hogy mennyi az a liszt, amit a nyújtáshoz felvesz. Szóval most csak a recept:

Parmezánlepény
50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1,5 kiskanál nagy szemű só, 6 dkg vaj, 1 tojás, 2 dkg reszelt parmezán, 2,5 dl tej.

A sütőt előmelegítjük 180°-ra. A sóval elkevert lisztből és a vajból botmixer segítségével morzsalékos állagú tésztát készítünk. (Bocs, ezt nagyanyám úgy írná: a lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Én is gép nélkül fogom...)
A tésztához hozzáadjuk a tojást, a parmezánt és a tejet, alaposan összedolgozzuk, majd belisztezett felületen óvatosan kinyújtjuk, és 24 részre osztjuk.
Ezután minden darabot 1-2 mm vékonyra nyújtunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 5-8 perc alatt ropogósra sütjük.

(Forrás: TVpaprika magazin, VII.évf., 10.szám, azaz a mostani októberi.)

A parmezán összetétele alig tér el a trappistától, az állagával nem lehet baj, ha helyettesítjük, a többit majd meglátom és hozom! .

5 évé
#9
joe
én is sajtimádó vagyok,de valamiért sikeresen kibírom nélküle viszont ha melegszendvicset,pizzát vagy egyéb sajtos dolgot (kell) csinálnom,eléggé elszokott velem szaladni a ló.. :)

5 évé
#8
mano007
Szóljatok, ha megvan a recept!!! :D

5 évé
#7
marimar88
Köszönöm szépen hogy megosztottátok velem a véleményeiteket.
A házi sajtos csipszet én is szívesen kipróbálnám. :)
További sikereket kívánok nektek a kalória számolásban. Sziasztok!

5 évé
#6
mano007
Ne is beszéljetek a sajtról, nekem már most csurog a nyálam :( Néha eszek egy keveset belőle, de akkor mindig valami másról kell lemondani cserébe. Reggelente egy szelet lapka sajtot engedélyezek magamnak a hamlethez, így azért egész jól ki lehet bírni. És csak 56 kcal egy szelet.

5 évé
#5
szaxi79 64
bojtika!!Engem is érdekel A RECEPT!!

5 évé
#4
Bojtika 8
reply to marimar88's post #1
Ennél egészségesebb mánia kevés van! Főleg, ha van olyan szerencséd, és sovány sajthoz is hozzájutsz. Mert az átlag keménysajtok nagyon zsírosak, ezt aztán nehéz ellensúlyozni kellő mennyiségű szénhidráttal.
Én a napokban fogok házi sajtos csipszet sütni, mert izgat a receptje.

5 évé
#1
marimar88
sziasztok, én kifejezetten sajt kedvelő vagyok. Többször is megesik velem sajnos hogy rendszeresen rájárok a hűtőre, egészen addig ameddig el nem fogy minden grammja. Akár 20-40dkg-ot is egy délután. Itthon mindig van sajt, nem tudok úgy elmenni a hűtő melett hogy meg ne dézsmáljam. A párom is nagyon szereti a sajtot, igy nehéz nem venni. Utána mindig bűntudatom van ha sokat eszek belöle. Főleg ha rossz napom van. Nektek mi a véleményetek?



Asztali verzió    Mobil verzió
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket .
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez a funkció regisztrációhoz kötött!
Ehhez a funkcióhoz prémium előfizetés szükséges
Ez itt a belso szoveg