Válasz Csabi76
#1233 számú posztjára
Ez nem egy bonyolult recept, ideális kezdésnek :) Amúgy meg tartottam már főzésügyi netes távoktatást olyan férfiembernek, akinek a konyhai ténykedése pár ezer kalória elégetesében (mirelit rántott sajt sütőben felejtése) merült ki, és teljes volt a siker, szóval az esélyeid jók :)
Na de akkor kicsit részletesebben, nehogy a tapasztalatlanság miatt valami elcsússzon:
Kezdetnek fogsz egy jó nagy (fél literes) bögrét vagy egyéb magas edényt, és beleteszed azt a pár korty tejet meg kis mézet, amit a recept előír. Épp csak megmelengeted a mikróban, hogy langyos legyen. Belemorzsolod a kocka élesztőt, jól elkevered, amíg egynemű lötyi nem lesz az egész, majd meleg helyre teszed, pl. a radiátor mellé. Ez 5-15 perc alatt felfut, azaz felemelkedik a bögre szájáig akár, és egy lágy habbá válik. Tartsd rajta a szemed, mert kifuthat :)
Míg erre vársz, minden mást kutyulj össze. A kókuszolajat előbb persze olvaszd fel. Ha van késes aprítód vagy elektromos habverőd, jól fog jönni, ha nem, csak kutymolj kézzel. Ha megemelkedett az élesztő, keverd bele azt is, és gyúrogasd, gyürmöld az egészet addig, míg egy egynemű labdává össze nem áll. Ez egy pár perces meló. Aztán takard le egy edényben egy konyharuhával, és tedd meleg helyre fél órára, ez alatt közel kétszeresére dagad.
Ekkor sodrófával szépen lapogasd addig, míg kb. 2 mm vékony és téglalap alakú nem lesz. Ha a forma nem akar összejönni, emeld meg finoman a csücskeit, és húzogasd szögletesebbre. Ha le akar ragadni, lisztezd meg a deszkát alatta enyhén, de elvileg nem lesz rá szükség. Az én minicsigáimhoz ennyi tésztából 4 téglalap lett, olyan 15-17 centi hosszúak és 10 centi magasak, de csinálhatsz az egészből egy nagyot is, akkor nagyobb csigáid lesznek. Én a hosszabb oldal felől tekertem fel, így kisebb, de több csiga lett, ezt is meg lehet fordítani igény szerint.
Ekkor jön a spriccelés, ehhez kell egy olyan spricni, amivel az ember a szobanövényeket szokta fújogatni, meg egy olajspray, ilyet nagyobb szupermarketekben találsz. Van hajtógázas meg pumpás is, én az utóbbit preferálom, de bármelyik jó. Óvatosan, lapos szögben fújkodj, mert az édesítőportól nagyon könnyű a töltelék, könnyű lefújni a tésztáról.
Ha enyhén nedves a tészta felülete, tegyél egy kanál édesítős kakaót/fahéjat egy kis teaszűrőbe, és szitáld tele a tésztát vele, egy ujjnyi csíkot kihagyva az egyik hosszú oldal szélén. Utána spricni, majd megint szitálj. Ezt ismételgesd, amíg jól tele nem lesz a tészta vele. Én úgy 4 rétegben csináltam, de legközelebb tömök bele még, lehetne még kakaósabb.
Ha ez is megvolt, finoman nyúlj a tészta hosszabb oldala alá ott, ahol végig kakaós. Hajtsd fel a tésztát önmagára, majd kezdd el felpöndöríteni az egészet. Közben spriccelgesd az így felülre került tésztaoldalt vízzel, hogy jól összeálljon az egész. Különösen alaposan szórd meg a végét, ahol nincs töltelék, hogy jól odaragadjon. (A képeken láthatod, hogy nekem némelyiknél kiáll a tekercs vége, nem ragasztottam össze eléggé.) A végén úgy kéne megállnia a tekercsnek, hogy az a rész van alul, ahol véget ért a tészta.
Ekkor fogj egy akkora sütőpapírdarabot, amekkora a tepsid, tartsd a csap alá, és vizezd be jól, majd gyűrd össze egy galacsinná. Utána simogasd ki, rázd le a felesleges vizet, és simítsd a tepsibe. A legélesebb, legvékonyabb pengéjű késeddel szeleteld fel a tekercset, és helyezd a karikákat a sütőpapírra, jó ujjnyi távolságra egymástól és a tepsi szélétől, mert kicsit nőni fognak. Ha kicsit összenyomódtak a karikák vágás közben, ilyenkor még vissza tudod őket lapogatni karikává.
Ha megvagy, tedd a tepsit megint meleg helyre még fél órára, megint lespriccelve őket vízzel. Ez alatt kicsit felfújja őket az élesztő. Utána mehetnek a sütőbe, amit állíts be 180 fokra. Nem kell előmelegíteni, még addig is kelnek, míg melegszik a sütő. Aztán úgy ötpercenként nézz rá, és ilyenkor megint lehet rá vizet is spriccelni. Amikor már kicsit barnul a szélük, és nyomásra nem horpadnak be, valamint le lehet őket könnyen emelni a papírról, akkor készen vagy.