Válasz kaloriabazis
#3 számú posztjára
Hát nem tudom. Nem kötözködni akarok, esküszöm, de légy szíves nézd meg ezt:
http://kaloriabazis.hu/recept/sutozacskos_rantott_csirke/113457_0_1
Nekem nem volt semmi megbízható adatom, volt viszont megbízható mérlegem, meg türelmem mindent grammara leméregetni az utolsó szem zsemlemorzsáig, és ez jött ki. Olaj nélkül is több a kalória, mint ennél az olajos receptnél.
(Bár annyiban még biztos lehetne tovább pontosítani, hogy valószínű csak a hús megy össze jelentősen, a panír nem, tehát a súlykülönbséget számolhatnám csak a húsra, és nem a teljes rántott húsra, de ebből valószínű nem lenne jelentős difi.)
Na most hogy a csirkemell ennyit összemegy akkor is, ha olajban sütöd, azt eléggé biztosra veszem, mivel "összemenős fajta". Egyedül akkor marad nagyjából ugyanakkora, ha vízben főzzük.
A panírból a lehetséges legkevesebbet használtam, épp csak egy kis liszt, kis tojás, kis zsemlemorzsa, ennyi lett, ami rajta maradt a húson. Szerintem ennyi bőven kerülne rá akkor is, ha olajban akarnám sütni.
Szóval szerintem az olajban sütött változatnak nagyjából ugyanígy kéne kinéznie, plusz a felszívott olaj. Fizikailag lehetetlennek érzem, hogy kevesebb kalória legyen, mint a zacskóban sült.
Szerinted hol a hiba az elméletemben?
Én egy olajban sült rántott hús kalóriáját logikusan végiggondolva úgy számolnám ki, hogy először nem vennék fel a receptbe olajat, így megvan, mennyi minden másnak az induló súlya. Lemérném a végén, mennyi olaj maradt a sütőedényben, így megkapnám, mennyi szívódott be a késztermékbe. Lemérném a kész husit, ebből levonnám a felszívott olajat, így megkapnám, mennyi az elpárolgás. Hozzáadnám a recepthez az elpárolgást is, meg a felszívott olajat is.
Tudom, nagyon macerásan hangzik, de szvsz egy rántott húsnál nem hagyható ki az elpárolgás, mert sütés közben nagyon összemennek a húsok, így jelentős lehet a különbség.