Válasz kaloriabazis
#570 számú posztjára
…ez is 5 mondat lett
A gyümölcsök többsége lédús, 80-90% víztartalmú, emiatt kalóriaértékük általában alacsony. Zsír- és fehérjetartalmuk elenyésző (max.1%), szénhidráttartalmuk változó, az éretlen gyümölcs főleg keményítőt, az érett gyümölcs- és szőlőcukrot (4-24%), valamint pektint és cellulózt (rostot) tartalmaznak. Vitaminokban (C-vitamin), ásványi anyagokban (K, Ca, Mg, P, Fe) gazdagok. A gyümölcsök közé tartozó olajos magvak víztartalma max.10%, fehérjetartalmuk 20% körüli, zsírtartalmuk magas (40-50%), ezért energiaértékük jelentős. A zsírban oldódó A, D, E, K, F-vitaminok az olajos magvakban vannak jelentős mennyiségben.
(Javaslatokat/ötleteket/bármilyen észrevételt szívesen fogadok.)
-----------------------------------------------------
5. Gyümölcsök:
A gyümölcsök többsége lédús, 80-90% víztartalmú. A magas víztartalom miatt, könnyen emészthetők, és kalóriaértékük általában alacsony. Nem teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, melynek mennyisége elenyésző (max.1%). Szénhidráttartalmuk változó, főleg keményítőt, cukrot, pektint és cellulózt tartalmaznak. Keményítő (az érés során cukorrá alakul) az éretlen, cukor (gyümölcs és szőlőcukor 4-24%) az érett gyümölcsökben található, míg pektint a bogyósok, almafélék tartalmaznak, és cellulózt (rostot) pedig szinte valamennyi gyümölcsben találunk. Zsírtartalmuk szintén elenyésző.
A gyümölcsök közé tartozó olajos magvak víztartalma max.10%, fehérjetartalmuk 20% körüli, zsírtartalmuk magas (40-50%), amely főleg esszenciális (többszörösen telítetlen) zsírokból áll. Energiaértékük jelentős.
Vitaminokban gazdagok. Főleg vízben oldódó vitaminokat tartalmaznak, ilyen a C-vitamin. A zsírban oldódó A, D, E, K, F-vitaminok az olajos magvakban vannak jelentős mennyiségben. A karotin, (mint az A-vitaminprovitaminja) minden sárgás-pirosas gyümölcsben jelen van. A legtöbb F-vitamint a mák tartalmazza.
Ásványi anyagokat (Kálium, Kalcium, Magnézium, Foszfor, Vas), szerves savakat (a savanykás gyümölcsök), csersavat (az éretlen, fanyar gyümölcsök), növényi hatóanyagot (mák) is tartalmaznak. Illatanyagait az észterek, olajok adják.
Forrás: Sulinet (kicsit átírva)