KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
1 éve
#163
Ivett78
Válasz bimbamsaci #152 számú posztjára
Ma voltam kardiológián, és nézte a doki a vérnyomásnaplómat, meg mért is most 135/90-et, és azt mondta erre, hogy ez jó. Szóval kardiológus szakorvos szerint nem magas ez nekem vérnyomáscsökkentő mellett.
Ami meg külön öröm, hogy szívultrahangot is csinált és azt mondta, hogy a szívem tökéletes.
Én meg nem győzök hálás lenni a testemnek azért, hogy ilyen jól viselte az eddigi hálátlanságomat és hülyeségeimet.
Éppen ideje már, hogy tehermentesítsem a hivatalosan is tökéletes szívem. Szó szerint!

1 éve
#162
Ivett78
Válasz csigamami #160 számú posztjára
Most ránéztem erre a Challenge étrendre, amit írtál. Egyrészt eléggé termékreklámozó oldalnak tűnik. Másrészt átnéztem a mintaétrendeket, és végül is nem lenne annyira rossz, ha leszámítjuk a tejsavófehérje alapú reklámozott italporokat, amiket nyilván én nem ennék, mert a paleo étrendbe nem fér bele, valamint a teljes kiőrlésű és egyéb kenyereket, zabpelyhet, rizst, kölest, sajtot, túrót stb. amik szintén nem ehetőek a paleo étrendben, de ami nekem leginkább hiányzik belőle, az a leves, és a zöldturmix. Miért nincs benne leves egyáltalán? Ha valaki nem eszik alaplevet, amiben ugye hosszan kifőnek az állati húsok, csontok, belsőségek, az szerintem elég nagy baj, mert az alaplében rengeteg a kollagén, és segíti az immunrendszerünket is. Én a zöldségkrémleveseimet, ha csak tehetem, alaplével öntöm fel, és lehetőleg minden levest alaplével csinálok. Ha nincs, akkor végső soron csinálok egy gyors zöldségalaplevet a zöldségek lepucolt héjából, és azzal öntöm fel végül a levest. És szerintem a zöldturmix is nagyon jó, mert sok zöldséget tudok belepaszírozni, és bele tudom tenni a plusz vitaminjaimból azokat, amik por, vagy csepp állagúak (pl. halolaj, magnézium laktát stb.), és mindezt instant meg tudom inni munka közben is akár.
Az édesítést pedig én eritrit és stevia helyett szerencsésebbnek találom inkább glicinnel megoldani.

1 éve
#161
Ivett78
Válasz csigamami #160 számú posztjára
A 4-5 liter vizet mindig megiszom, azzal nincs gond. Most egy ideje én is mérek mindent, hiszen másképp nem tudnám beírni a kalóriabázisba az adatokat. Ezt mondjuk csak ma lesz egy hete, hogy csinálom. Előtte, amíg nem mértem, egy hónap alatt lefogytam 5 kg-t, most meg egy hét alatt, amióta írogatom, hogy mit eszek, és figyelek arra, hogy meglegyen az a kcal, ami kellene, hogy legyen a heti 0,5 kg-os fogyáshoz, (mert alapjáraton kevesebbet kívánok) most meg a ma reggeli mérlegelés alapján 0,9 kg hízásban vagyok, szóval az egy hét alatt nemhogy fogytam volna, hanem híztam.
De alapjaiban azt látom, hogy, mivel én kevesebbet kívánnék alapjáraton, előtte, amíg nem mértem a kcal-t, és nem próbáltam tartani magam az előírt kcal mennyiséghez, addig fogytam.
Viszont ugye az valószínűleg alapanyagcsere alatt volt, ezért próbáltam az itt kapott eredmény alapján valahogy megenni az előírtat.
És amíg sikerült, addig híztam 6 nap alatt 1,3 kg-t, és tegnap már annyira képtelen voltam enni, hogy csak nagy-nehezen sikerült az 1000 kcal-t is elérni, most így lement a mai napra (egy nap alatt) 0,4 kg, tehát így vagyok most plusz 0,9 kg-ban.
Egyelőre megint az a tapasztalatom, hogy a szervezetem jelzéseire kellene inkább jobban hallgatnom, mert akkor fogyok, ha annyit eszek, amennyi jól esik. De ha próbálok többet enni, hogy meglegyen az előírt, akkor folyton csak hízok.
Persze, tudom, hogy elvileg nincs értelme napról-napra mérni magam, de én korábban is azt tapasztaltam, hogy ha mindig mérem magam, akkor látom igazán, hogy az előző napom rendben volt, vagy sem.
Én is azt gondolnám, hogy na nem viszek be kalóriát, akkor nem hízhatnék elvileg, de nálam mégis ez történt addig, amíg ugyanezt a kalóriát egy, vagy két adagban ettem meg.
Én azóta látok változást, amióta egyrészt időszakos böjtöt tartok, másrészt pedig az étkezési időablakban félóránként-óránként eszek piciket, és így napi 8-16 étkezésem van, amikor egy étkezésnél vagy egy bögre levest, vagy 80 g szilárd ételt veszek magamhoz.
Viszont ezzel a mennyiséggel nincs meg az itt előírt, számomra kiszámolt 1625 kcal és én meg attól is félek, hogy esetleg hirtelen fogyok sokat. Szóval szeretném belőni azt a heti fogyási mennyiséget, amitől nem fogok hirtelen kifogyni a bőrömből, hanem esetleg valamelyest a bőröm is tudja majd követni a testem vonalát a fogyás alatt.
Nem attól félek, hogy nem fogok fogyni, mert biztos vagyok abban, hogy amennyiben folyton figyelem magam, és folyton vezetek mindent szigorúan, akkor látni fogom, hogy mikor miben kell változtatni ahhoz, hogy eredményesebb legyek, hanem attól félek inkább, hogy vagy túl gyorsan fogyok, ha a saját fejem után megyek csak, vagy pedig megint elkezdek követni valami olyan tanácsot (pl. ezt az 1625 kcal-t), amitől végül nem fogyok, hanem hízok, mint korábban, amikor dietetikus által összeállított étrendet követtem.

1 éve
#160
csigamami
Válasz Ivett78 #159 számú posztjára
Szia! Nekem a challenge étrend hozta meg a változást és a napi négy öt liter sima víz. Grammra mértem és mérek mindent minden reggel és főzök magamnak. Körülöttem egyre többen fogynak az étrenddel, mindenféle plusz termékek nélkül. A kulcs a magas víz és a folyamatos kalória deficit. Ha tartósan csinálod és nem csalsz, 6 hét után mindenképp elindul lefelé. Olyan ugyanis nincs, hogy nem viszel be kalóriát mégis hízol.

1 éve
#159
Ivett78
Válasz Ivett78 #158 számú posztjára
Viszont, amióta a kalóriabázist használom (5 napja), és figyelek arra, hogy meglegyen az előirányzott napi kcal, amit kiszámoltam a heti 0,5 kg-os fogyáshoz, azóta híztam 1,3 kg-ot, mert 5 nappal ezelőtt még 113 kg voltam.
És nagyon-nagyon-nagyon nehéz, amikor ránézek estefelé, hogy nagyon nem jött össze az a kcal, amit meg kellene ennem, és vajon mit ehetnék még. És gyakran már szinte undorom van a kajától ilyenkor, még akkor is, ha olyat eszem, amit szeretek.
És a kalóriabázis adatai szerint minden nap túl kevés a szénhidrátbevitelem, és túl sok a fehérje, meg a zsír. De én nem érzem jól magam 206 g szénhidráttal, amit elvileg meg kellene ennem, de nem nagyon tudok megenni ennyit. Ha ennyi szénhidrátot ennék, akkor folyton csak fáradt lennék, és elaludnék minden étkezés után. Nekem ez a tapasztalatom.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy van olyan módszer, ami mindenkinek ugyanúgy tökéletes. Ha egyszer érzem, hogy a sóskát kívánom, és a gyümölcsöket nem, akkor miért ne ehetnék sóskát inkább gyümölcs helyett? Szerintem valahol az embernek tudnia kellene hallgatnia a szervezete jelzéseire. De most, ha én próbálom magam egy táblázatba belegyömöszölni, az messze lesz a szervezetem jelzéseitől, tuti.

1 éve
#158
Ivett78
Válasz Kalanta #155 számú posztjára
Mindenesetre korábban úgy csináltam, ahogy írod, hogy akkor ettem csak, ha éhes voltam, de akkor volt, hogy csak egy nap egyszer ettem, vagy kétszer, de akkor mondjuk egy nagy tányér rakott zöldséges valamit, vagy négy csirke felsőcombot egy nagy tál salátával, vagy egymás után rögtön 2 nagy tányér levest.
Ezzel az étkezéssel híztam meg 118,5 kg-ra.
Most egy hónapja csinálom az időszakos böjtöt kombinálva ezzel az óránkénti kis adagos étkezéssel, és így vagyok most 114,3 kg (igaz, tegnap még 113,3 kg voltam).

1 éve
#157
Ivett78
Válasz Ivett78 #156 számú posztjára
* kínai tojásos répaleves sóskával, nem céklával, nem tudom, hogy honnan vettem a céklát, amikor már szerintem egy hónapja kb. nem is ettem céklát...

1 éve
#156
Ivett78
Válasz Kalanta #155 számú posztjára
Írtam lentebb, hogy egyrészt időszakos böjtön vagyok, tehát déltől este nyolcig eszek. Sok folyadékot iszom, napi 4-5 litert. Evés előtt fél órával tuti, hogy megiszom legalább 750 ml-t, mert ekkora a kis üvegem, amiből a vizet iszom. Az étkezésem tartalmaz 4-5 bögre zöldséglevest (általában ezzel szakítom meg a 16 órás böjtidőszakot), ezen kívül pedig zöldség-hús-tojás, kevés gyümölcs (a gyümölcscukor miatt óvatos vagyok a gyümölccsel, és csakis nyers formában eszem gyümölcsöt), és újabban 80 g-os apró tálkákban eszem. Az étkezéseim kb. fél-egy óránként vannak, tehát mondjuk a mai napom úgy nézett ki, hogy délben egy bögre zöldségkrémleves, egykor egy darab sült csirke felsőcomb (80 g), kettőkor egy bögre zöldségkrémleves, háromkor 80 g rakott cukkini (csak cukkini, darált brokkoli, és darált hús, meg tojással elkevert kókusztejszín van benne), négykor egy bögre kínai tojásos répaleves céklával, ötkor egy db csirke felsőcomb 80 g, hatkor egy bögre zöldségkrémleves, és még hétkor és nyolckor majd leküldök még egy-egy bögre zöldségkrémlevest. De ez még kevés lesz, mert ezt így kiszámoltam előre, hogy ez csak 681 kcal, úgyhogy most gondolkodom ezerrel, hogy mit kellene még ennem valahogy nyolcig, hogy meglegyen az előirányzott 1600 kcal. De, mivel tegnap este megettem egy nagy tányér rakott cukkinit, ma nagyon nehezen eszem, mert egyáltalán nem vagyok éhes.
Ha csak akkor ennék, amikor éhes vagyok, akkor előfordulna, hogy még az 500 kcal se nagyon menne le. Pont ezért nézem a kalóriabázist, mert hajlamost vagyok túl keveset enni. És pont ezért kell rendszeresen óránként piciket ennem, hogy ne lassuljon be az anyagcserém.

1 éve
#155
Kalanta
Válasz Ivett78 #147 számú posztjára
Az egy jó módszer, hogykeveset enni, várni és megkérdezni, hogy éhes vagyok e még? Én is csinàlom. A tapasztalat az, hogy beválik többnyire. Meg az evés előtt fél órával 2 pohár víz.

1 éve
#154
Ivett78
Most kaptam egyébként endokrinológiára időpontot: szeptember 1-re. Szóval addig semmit sem fogok tudni a pajzsmirigyemről. És az időpontkérésnél kérdeztem, hogy dietetikára kérhetek-e előbb időpontot, azt mondták, hogy nem, azt majd az endokrinológus eldönti, hogy szükséges-e diéta.
Namost én azért nem várhatok a diétával szeptemberig szerintem, tehát nem nagyon van más megoldás, mint, hogy addig a saját fejem után megyek, és figyelgetek mindent, amit csak figyelgetni tudok. Mindent írok, hogy majd meg tudjam mutatni azt is a dokinak, hogy miket eszek, mikor, milyen időközönként, milyen a vitaminpótlásom pluszban, és, hogy mit és mennyit mozgok.
Amúgy igen, a séta az megy, de nehezen, ugyanis több, mint húsz éve nem működnek a bal lábamban a mélyvénák (teljesen elzáródtak), és hosszabb (kb. egy óra) séta után már begörcsöl a lábam, és, ha messzire sétáltam, akkor hazajutni is kínkeserves.
Ezért tornázom inkább itthon, és ezért van a taposógépem is, mert, ha ezen görcsöl be a lábam, akkor leszállok róla, és tudok pihenni itthon, nyugiban.
Volt már olyan is, hogy csak a közeli boltba mentem el, és hazafelé úgy begörcsölt a lábam, hogy nem tudtam állni sem, hanem le kellett ülnöm a földre.
A párom támogatott haza, de többen kérdezgették ott a bolt előtt, hogy ne hívjanak-e mentőt.
Szóval nem egyszerű ez a séta-téma sem sajnos.
Ez meg már húszéves korom óta, az első trombózisom óta így van.
Pedig előtte én mindenhova sétáltam, mert imádok amúgy sétálni, de akkor tönkrevágták a lábam. Akkoriban az eü-ben dolgoztam, és hiába sírtam, hogy fáj a lábam, megröntgenezték a dokik, de nem voltak hajlandóak megultrahangozni, mert a röntgen nem mutatott ki semmit, és azt gondolták, biztos, csak meghúzódott.
Azt mondták, biztos csak azért nyavalygok, mert nem akarok dolgozni.
Egy hét múlva már fekete volt a bal lábam, és kétszer akkorára dagadt, mint a jobb.
Na, akkor már megultrahangoztak, és ki is derült, hogy mélyvénás trombózis, és már a teljes bal lábamban elzáródtak a mélyvénák. És ez maradandó lett. Soha nem múlik el már.

1 éve
#153
Ivett78
Válasz bimbamsaci #152 számú posztjára
Van vércukormérőm, és naponta többször is mérni szoktam, azért tudom ennyira pontosan, hogy 5,5-6,5 között van a vércukrom. Reggel, éhgyomorra többnyire 6,5 körül van, majd szépen megy lefelé. Az első étkezés előtt általában 5,5 étkezés után közvetlenül 6-6,2, majd kb. egy óra múlva lemegy 5,5-re újra.
A vérnyomáscsökkentő gyógyszert még csak egy hónapja szedem. Az orvos annyit mondott, hogy napi háromszor mérjem, és majd mutassam meg a vérnyomásnaplómat a háziorvosomnak. Azt is mérem legalább ötször naponta, nem csak háromszor.
A háziorvosom csak ránézett a vérnyomásnaplóra és azt mondta, hogy "na, ez már jobb, mint volt". És valóban, hiszen amikor kórházba mentem 190/95 volt.

1 éve
#152
bimbamsaci
Válasz Ivett78 #151 számú posztjára
Én a helyedben azért csak vennék egy vércukormérőt és napi szinten, rendszeresen mérném, s azzal mennék vissza az orvoshoz.Az állandó szomjúság a cukorbetegség jele is lehet...lehet a veséddel is ezért van probléma. Neked akkor a sétát tudnám ajánlani szigorú pulzuskontrollal, hiszen az sem jó, ha nem mozogsz semmit. Szerintem a vérnyomásod vérnyomáscsökkentő mellett kicsit magas, 120/80 lenne a legjobb. Erre nem mondott semmit az orvos?

1 éve
#151
Ivett78
Ja, és nem kávézom, a napi 4 liter folyadékbevitelem pedig tisztán víz, almaecetes víz, vagy zöld tea. Plusz ezen felül még iszogatom-eszegetem a napi 4-5 bögrényi zöldségkrémleveseimet is.

1 éve
#150
Ivett78
Ja, igen, és még gondolkodom a jógán is, mert az lehet hogy jobb edzésforma lenne a vérnyomásom miatt. Az úszás az szuper lenne, ha nem lenne olyan drága, és nem menne el egy csomó idő az utazgatással, meg ne utálnék ennyire emberek között lenni. Edzőterembe is szívesen járnék, de szintén ugyanaz a problémám, hogy drága, plusz utazgatás, plusz emberek.
Úgyhogy valamit otthon kell mozognom, amit tudok úgy, hogy utána, ha leizzadok, el tudjak menni nyugodtan tusolni.
De mondom, egyelőre most kerülöm a leizzadós edzéseket, mert nagyon felviszik a vérnyomásom.

1 éve
#149
Ivett78
Válasz bimbamsaci #148 számú posztjára
Szia, nagyon köszönöm a tippeket! Igen, van valami a pajzsmirigyemmel, mert egy hónapja voltam kórházban felületi vénás rög miatt (a mélyvénáim a bal lábamban már több, mint húsz éve működésképtelenek), és akkor kiderült, hogy magas a vérnyomásom, rosszak a vesefunkcióim, illetve a pajzsmirigy hormonom is talán alulműködik. Szerintem a cukrom is túl magas egyébként, de azt sosem tartják magasnak, pedig általában 5,5-6,5 környékén van, és fiatalon, amikor még 60 kg környékén voltam, általában 3,5 volt.
Én itt most nézem a kalóriákat, és a heti 0,5 kg-os fogyási cél beállításánál napi 1625 kcal-t adott meg a rendszer. Igaz, időnként tényleg van olyan, ha nem nézem a számlálót, vagy már nagyon nem tudok enni többet, akkor időnként 1000-1200 kcal köré lecsúszok, de többnyire próbálom tartani az 1500-1625 kcal-t.
De mondjuk tegnap is, amikor még mindig csak 1087 kcal-t ettem, akkor még rávettem magam, hogy egyek a rakott cukkiniből annyit, hogy 1617 kcal legyen, de egyszerűen annyira tele lettem végül, hogy, bár utoljára este hatkor ettem, de még mindig úgy érzem, hogy annyira tele vagyok, hogy fogalmam sincs, hogy hogyan fogok délig egyáltalán megéhezni.
Nekem mindig ez a baj, hogy nehezen veszem rá magam az evésre, mert nem nagyon vagyok éhes, vagy, ha mégis, akkor ha kicsit elfoglalom magam, tíz perc múlva elmúlik magától, és csak órák múlva érzem újra, hogy talán éhes vagyok, de ha olyankor sem eszek, mert mondjuk nagyon benne vagyok a munkában, és nem akarom abbahagyni, akkor megint hamar elmúlk.
Viszont emellett folyton szomjas vagyok, úgyhogy inni elég sokat iszom, most olyan 4-5 liter környkén, de a kórházban azt mondták, hogy rossz a vesefunkcióm, igyak többet. És amikor csodálkozva kérdeztem, hogy többet? Napi 4 liternél többet? Akkor hitetlenkedve kérdezett vissza a doki, hogy "napi 4 litert iszik?", és igen, annyit, meg a nagy melegben többet is. Télen van, hogy csak 3 litert, de nekem az ajánlott 2 liter nagyon kevés, folyton úgy érzem, hogy innom kell még.
Évekkel ezelőtt volt egy magándietetikusom, akitől napi szinten kaptam az étrendet, és akkor is ki voltam akadva, hogy hogy a francba fogok én annyit enni, amennyit előírt. És mindig nagyon nehéz is volt, hogy végigegyek mindent, de azt mondta, hogy fontos, mert biztos belassult az anyagcserém. Én akkor szorgalmasan ettem is, amiket felírt, hogy ennem kell, főztünk éjjel-nappal a párommal együtt, hiába nem szeretünk főzni, de majdnem minden napra totál más kaját kellett enni, úgyhogy folyton főzni kellett, meg enni. Igazából egyrészt ebbe csömörlöttem bele, hogy egyszerűen képtelenség annyit enni, és hiába csináltam két hónapig, az első héten lement 5 kg, utána meg feljött tíz, úgyhogy két hónap alatt gyakorlatilag 5 kg hízás lett az eredménye a dietetikussal való kapcsolatomnak. A párom szintúgy velem együtt csinálta az egészet, ő csak 3 kg-ot hízott a végére.
Úgyhogy sajnos dietetikussal nekem nincs túl jó tapasztalatom. De ettől függetlenül, kérni akarok időpontot újra dietetikushoz, de úgy, hogy addigra vinni tudjam neki azt, hogy az utóbbi időben mit ettem. Ezért is kell nekem most a kalóriabázis, hogy pontos adataim legyenek addigra, amire dietetikushoz jutok.
A mozgással kapcsolatban tudom, hogy futás és ugrálós sportok tilosak, amikor tudom, akkor ezt az edzést szoktam csinálni:
https://www.youtube.com/watch?v=f4ploouAfWI&list=PLTdrN71ZOJ5w6FNm3STvXorFqft2Lwh5Y&index=1
Mert ez kifejezetten 100 kg feletti súlyra van kitalálva.
Illetve, amikor tudom, akkor ezt is csinálom mellé:
https://www.youtube.com/watch?v=KLEQmvncMp0&list=PLTdrN71ZOJ5w6FNm3STvXorFqft2Lwh5Y&index=2
Mondjuk ezt csak 2 kg-os kézisúlyzókkal egyelőre.
Van még otthon ilyen taposógépem, de ezzel csak max. 5 percet bírok egyhuzamban:
https://www.duvlan.hu/taposogep/duvlan-skip-taposogep/
Most a kórházban még azt is mondták, hogy figyelnem kell arra is, hogy ne legyen túl magas a vérnyomásom, úgyhogy most vérnyomáscsökkentőkkel 140/80 környékén szokott lenni nyugalmi állapotban, és igyekszem figyelni, hogy ha valamit mozgok, és nehezen veszem a levegőt, vagy úgy érzem, hogy kapkod a szívem, akkor gyorsan mérek egy vérnyomást, és, ha 160/90 felett van, akkor üldögélek, meg igyekszem magam lenyugtatni, meditálni, és tízpercenként méregetni a vérnyomásomat közben, amíg le nem megy újra 140/80 környékére. Egyébként időnként sikerült már 120/80-ra is levinnem, olyankor kifejezetten büszke vagyok magamra, de elég egy kis mozgás, és már ugrik is fel az egekig.
Így most a kórház óta nem mertem rendesen edzeni úgy, mint korábban, hanem csak úgy, hogy nap közben óránként egy pár perces átmozgatás a 100 kg feletti edzés gyakorlataiból, alkalmanként 2-3 gyakorlatot csinálok, ami eszembe jut éppen, és abbahagyom, még mielőtt izzadni kezdenék.
A súlyzózást egyelőre nem mertem visszavezetni, mert azt mondta a doki, hogy magas vérnyomás miatt a súlyzós edzés nem javasolt.
De már gondoltam rá, hogy kellene nagyon, mert így nem lesz semmi izomzatom.
Plusz én nagyon félek attól is, ha esetleg megindul végre a fogyás, hogy kifogyok a bőrömből, és amiatt is nagyon kellene mozognom.

1 éve
#148
bimbamsaci
Válasz Ivett78 #147 számú posztjára
Szia, szerintem alapanyagcsere alá mentél, azaz nagyon kevés kalóriát fogyasztasz ahhoz képest, hogy mennyire lenne szükséged alapesetben. "Raktároz" a szervezeted. Én a helyedben nézetnék egy teljes hormon vérképet, lehet hormonzavar miatt nem tudsz fogyni. Szerintem keress fel egy szakembert (dietetikus, edző), s ne saját kútfőből próbálj lefogyni. Sajnos ez már extrém túlsúly, aminek az okát kell megkeresni, s utána lehet csak rá megoldást találni. Természetesen a mozgás is nagyon fontos, de Nálad ez behatárolt a nagy túlsúly miatt. Ajánlott az úszás, séta, kerékpározás, súlyzós edzés, olyan mozgásforma, ami az ízületeket nem terheli annyira. Futás, ugrálós sportok most tilosak! Üdv.: "csak" egy edző

1 éve
#147
Ivett78
Válasz Kalanta #146 számú posztjára
Szia! Egy hosszabb ideig sajnos nálam is elég döcögősen ment, mert, bár a gyerekeim eleinte szívesen kipróbáltak új ételeket, de végső soron náluk a tej kiiktatása egyáltalán nem sikerült, illetve végül annyira nehéz volt folyton azon kísérletezni, hogy ők mit hajlandóak megenni, mi ízlik nekik, hogy ebben belefáradtam, és lassan-lassan én is elkezdtem azokból az ételekből is enni időnként, aztán egyre gyakrabban, amik nem feleltek meg a paleo étrendnek. Én is eleinte Szendi és Mezei Elmira receptjeit követtem, majd később volt néhány Szaffi recepteket is, majd tagja lettem egy paleo receptes facebook csoportnak, és onnan is jópár dolgot kipróbáltam, végül Posta Reni receptjei is sorra kerültek. Végül az a helyzet, hogy én eleve nem nagyon szeretek sütni-főzni, és úgy éreztem, hogy a sok próbálkozással túl sok időm megy el.
Mostanára újra visszatértem, de pár dolgot változtattam ahhoz képest, ahogy eleinte paleóztam. Most már inkább egyszerűbb dolgokat csinálok, próbálok kreatív lenni magamtól, és már sokkal kevesebb alkalommal használok már tápiókát, mandulalisztet, bambuszrostlisztet, és ilyeneket. Próbálok inkább a zöldség-hús-tojás, és pici gyümölcs vonalon menni, mert így kevesebbet kell gondolkodnom, ritkábban rontok el dolgokat, és nem is olyan látványosan "paleo". Mondjuk például tegnap találtam itt egy kínai galuskaleves receptet, és megtetszett, úgyhogy paleósítottam gyorsan a saját ízlésem szerint. A recept szerint újhagymát kell pirítani, majd paradicsom megy bele, víz, só, bors, szójaszósz. Majd bele kell szaggatni a galuskát, majd megy bele még kisebbre vágott sóska, és a legvégén tojást kell belecsurgatni. Na, én ezzel annyit tettem, hogy a galuska helyett répakockákat főztem bele, a szójaszószt pedig elhagytam, és voila, máris paleo leves lett. Ami most nekem a két nagy "találmányom", hogy egyrészt igyekszem sokkal több levest enni, ezen belül is leggyakrabban zöldségkrémleveseket, amik csak úgy készülnek, hogy zöldség+víz+fűszerek, lefőz, leturmixol, kész. Ez azért jó, mert ezeket a munkahelyemen meg tudom enni gyorsan, van, hogy még csak meg se mikrózom, hanem csak úgy hidegen megiszom bögréből. Télen gyakrabban megmelegítem. Ezzel a folyadékpótlásom is jobb, meg jóllakottabb is vagyok. A másik "találmányom", hogy nagyon pici adagokat eszek. Ez úgy értendő, hogy vannak itthon ilyen apró szószos tálkáim, amik olyan picik, hogy a tenyerembe elférnek, és ezeket használom egy adagnak. Szóval ebbe teszek a főételből egy adagot, ami általában 80-100 g körüli ételt jelent. És ha megettem, utána figyelek arra, hogy legalább fél órát várjak, és utána eszem csak újra, ha éhes vagyok még. Plusz pár hete elkezdtem újra az időszakos böjtölést is, úgyhogy most déltől este nyolcig eszek általában. Csak közben most elkezdtem a kalóriaszámlálást is, illetve szeretném látni azt is, hogy mennyi a rost, vitamin, ásványianyag stb. bevitelem is, nem csak a makro tápanyagok, hogy tudjam, hogy hol a francban rontok el dolgokat. Mert dacára minden próbálkozásomnak, sajnos még mindig 113 kg vagyok a 156 cm magasságomhoz. Úgyhogy valami tuti nem jó, és most már mindenképpen kell valami szigorúság magammal szemben, és látnom kell, hogy hol rontom el az étkezésem, hogy nem mennek le a kilók. Persze, tudom, mozogni is kellene...

1 éve
#146
Kalanta
Válasz Ivett78 #145 számú posztjára
Én szívesen felélesztem veled a paleolit fórumot! Paleóztam sokáig. A fehérlisztet, cukrot kizártam, de most sem eszem ilyeneket, csak ha elcsábulok. Nekem is az a tapasztalatom, hogy a szénanáthám csökkent azokban az években amikor paleóztam. Szendi és Mezei Elmira receptjeit, cikkeit lelkesen követtem. Mostanra belefáradtam, de igyekszem visszatérni.

1 éve
#145
Ivett78
Ja, most látom, hogy ezek két éve íródott dolgok. Érdekes. Ennyire nem megy a paleo vonalról a diskurzus itt?

1 éve
#144
Ivett78
Válasz Optilikusz #141 számú posztjára
Nem értem ezt az összehasonlítást, hogy a növényi alapú táplálkozás, kontra paleolit. A paleolit étrenden belül is lehet valaki növényi alapú táplálkozáson. Annyi csak, hogy ne egyen gabonaféléket, hüvelyeseket, krumplit és kukoricát. Minden más növényt vidáman ehet. A paleolit étrendben nem kötelező muffint enni, vagy kókuszzsírt, olívaolajat használni sem. Sőt sózni sem kötelező, ha valaki nem akar.
Viszont a tisztán növényi alapú táplálkozásból nehezebb összeszedni a fehérjetartalmat, valamint azért a húsokból jobb a vitaminok és nyomelemek felszívódása is.
És lehet mondjuk hal helyett chia maggal meg egyéb növényekkel megpróbálni pótolni az omega3-at, de nem könnyű.
Nekem általában 80-90 g a rostfogyasztásom, pedig eszem húst és tojást is, nem csak zöldséget. De mondjuk a 100 g lazacomat egy nagy tál salátával eszem, meg a két db tükörtojásomat reggel szintén egy nagy tál zöldséggel, és egy db sült csirkecombhoz is megeszek egy jó nagy tányér paszternákpürét is, és a tárkonyos ragulevesemben is van hús is, meg rengeteg zöldség.
Én 2006-ban, amikor kipróbáltam a 90. napos fogyókúrát, ahol ugye szét kellett választani az ételcsoportokat, hogy naponta csak fehérjét, vagy csak keményítőt, vagy csak szénhidrátot, vagy csak gyümölcsöt lehetett csak enni, akkor én három napig a falat kapartam, hogy mikor kaphatok már újra húst. Minden ismerősöm a szénhidrát napokat várta, akik ezt a diétát csinálták, én meg a húst. És akkor jöttem rá, hogy nekem az egyetlen kivitelezhetetlen diéta, ha napokig nem ehetek fehérjét. Ha nem is feltétlenül húst, de legalább tojást, ha lehet.
Amúgy kíváncsi lennék, hogy ez a táblázat honnan van, hogy konkrétan a paleolit, az ősember és a növényi alapú étrenden miből milyen százalékban visznek be dolgokat, mert én most pár napja vezetem csak itt a kalóriabázison azokat amiket eszek, mert kíváncsi vagyok arra, hogy mennyi vitamint kell pótolnom, és nagyon nem ilyenek a százalékos arányaim. Sokkal magasabb például a kálium, magnézium, vas, cink, E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin bevitelem és a rost is messze meghaladja azt, amit itt a paleolit étrendnél említenek.

1 éve
#143
Ivett78
Válasz shinita #142 számú posztjára
A paleolit étrend követői nem azon "rugóznak", hogy mit evett az ősember, hanem azon, hogy mit esznek azok a ma is élő természeti népek, akiknél nincs cukorbetegség, magas vérnyomás, rák, és egyéb olyan betegség, ami a "civilizáció" hatására egyre nagyobb méreteket ölt.
Onnan jön a paleolit kifejezés, hogy azt feltételezik, hogy az ősember is ilyen étrenden élhetett talán. Maga az elnevezés emiatt szerencsétlen, mert a legtöbb támadás az étrendet emiatt éri.
Nekem paleolit étrendre áttérve múlt el például az évek óta tartó, kegyetlen szénanáthám, és előtte sok egyébbel próbálkoztam, semmi nem segített, minden augusztusban előjött elég brutális formában. 2016. májusában elkezdtem a paleót, majd 2016. augusztusában döbbenten tapasztaltam, hogy elmúlt a szénanáthám, ami azóta sem jött elő.
Amit még tapasztaltam, az az, hogy idővel megváltozott az ízlésem, és felfedeztem olyan ételeket, amiket korábban nem igazán ettem, és sokkal kreatívabb lettem abból a szempontból az évek alatt, hogy milyen "gyorskaját" lehet enni úgy, ha szeretném tartani a "paleo" étrendet. Sokkal változatosabb köreteket eszek ma már, a péksütemények, kenyér, tészta, és egyéb lisztes dolgok nem hiányoznak, sőt, ha megérzem a "szagát" egy pékség mellett elhaladva, inkább az undor fog el. A csoki számomra a 85%-os étcsoki, ha nagyon kívánom az édesebb csokit, akkor 70%-os, de gyakran azzal is úgy járok, hogy eszem belőle egy kockát, és rájövök, hogy áh, ez nekem gejl édes, úgyhogy inkább a 85%-os marad.
Persze, nyilván civilizációnk miatt nehezen tudunk úgy enni, mint a természeti népek, de lehet apró lépéseket tenni afelé. Pl. a tészta, rizs, krumpli helyett zeller, répa, paszternák, cukkini, zöld leveles növények stb.
És szerintem nem megoldhatatlan a készételek, meg zacskós cuccok helyett zöldséget, kevés gyümölcsöt, húst és tojást enni. Nyilván van akinek nem megy egyik napról a másikra, de lehet apránként átszokni.
Meg az ember szerintem ha jobban odafigyel magára, akkor érzi is, hogy mi az, amire a szervezetének szüksége van.
Én például most fedeztem fel újra a nyers sóskát, és előhozta a gyermekéveimet, amikor a mamámnál a kút mellől faltuk a frissen szedett sóskát, ha ki kellett menni a kútra vízért.
Igaz, évről-évre kevesebb a zöldségek-gyümölcsök vitamintartalma, de mégis egészségesebb, mintha azon az étrenden maradtam volna, amin korábban voltam, csak azért, mert azt szerettem akkor. Akár lehet úgy is tekinteni egy egészségesebb étrendre, hogy egy új, izgalmas felfedezés. Nekem az volt, és a mai napig is az.

3 éve
#142
shinita 1
Válasz Optilikusz #141 számú posztjára
Nem, a ketogén diéta egy erősen szénhidrátszegény étrend, lehet 40 és 95% zsír is, ha ketózisba kerül vele az adott ember. A terápiás ketó az, ahol 75 vagy 80% zsír van előírva , de a többség nem terápiás ketón van. A szénhidrát alacsony (fel nem fogom, hgoy fér bele valakinek 10%, az a legtöbb embernek túl sok, ha nem koplal erősen), a fehérje jó esetben egyéni és grammban adható meg a nettó testsúlyhoz, itt azért van mozgástér... A zsír pedig a maradék, akármennyi is legyen az. Nyilván ha hirtelen aktív lennék és 5000 kcal kellene nekem naponta, akkor célszerű lenne megugrasztani a zsírt (míg a szénhidrátnak illene 1% alatt maradnia, de a fehérje is durván lecsökkenne, mondjuk 6%-ra, ha tudnék én olyat). Elég fura (de tipikus) elvárás ugyanolyan százalékon tartani a fehérjét...

A paleó lehet szénhidrátdús, nekem special az volt eleinte. Aztán a töredékére esett a szénhidrát. Ha manapság paleózom néha (véletlenül), az ennek a töredéknek a tizede.

A két étrend nem zárja ki egymást.

Millióféle stílus van mindkettőnél, kétlem, hogy sok közös van a carnivore és a vegán ketó étrendekben... Jó, az alacsony szénhidrát ott van, ami sokat jelent, de azért mégis...

A mai ember nehezen ehetne hasonlóan, mint az ősember (aki nem sokra mehetett az akkori növényekkel), az életmódunk is más... Nem értem, miért rugóznak a paleósok és a ketósok is az ősemberek, őszintén szólva. Én úgy akarok enni, ahogy nekem most jó.

Persze senki nem tudja pontosan, hogyan evett az ősember. És melyik, hol, mikor? Nyilván cikkeket lehet találni kb. mindenre és az ellenkezőjére is ebben a témában.

3 éve
#141
Optilikusz 17
A paleolit diéta, a ketogén diéta egy enyhébb formája. Rövid távú pozitív, és hosszú távú káros hatásai hasonlatosak a ketogén diétáéhoz (ami a fórum ketogén témában megtalálható #96).

Ketogén diéta: 70-80% zsír, 15-20% fehérje, 5-10% szénhidrát
Paleolit diéta: 50% zsír, 30% fehérje, 20% szénhidrát

A vicc az egészben az, hogy a növény alapú táplálkozás a tápanyag bevitel szempontjából vizsgálva, sokkal közelebb áll az ősember táplálkozásához, mint a paleolit. A modern kori paleolit étrend csak 4 tápanyagban (fehérje, koleszterin, A-vitamin, cink) van közelebb a valódi, ősi táplálkozáshoz, míg a növényi alapú táplálkozás 13 tápanyagban. (A közelebbi értékek kapcsos zárójelben vannak.)………………………...…Paleolit…...Ősember…..Növényi alapú

FEHÉRJE (%)………….…..{32………..25-30}………..15
Szénhidrát (%)…………...15……….{35-65………....57}
Zsír (%)……………………...53……….{30-35…………29}
Telített zsír (%)………….....19………..{6/7,5-12……….6}
KOLESZTERIN (mg)……...{1308……..500}…………...0
Omega 6:3 arány………….11:1……..{2:1…………..4:1}
Rost (g/nap)………………….31……….{70-150+……..70}
Riboflavin (mg)……………...2,6………{6,5…………..2,7}
Thiamin (mg)………………..2,7……….{3,9…………..4,6}
C-vitamin (mg)……………...226……….{500…………417}
E-vitamin (mg)……………….24……….{32,8………..31,3}
A VITAMIN (mcg RAE)…..{2436……....3797}……….1513
CINK (mg)………………..…..{33…….....43,4}…………..23
Vas (mg)……………………….25……….{87,4………..32,3}
Kálcium (mg)………………….643……..{1000-1500…..1847}
Nátrium (só) (mg)………….4193………{768………..1005}
Kálium (mg)……………..…….4762……...{7000………..6724}

Külön szeretném felhívni a figyelmet a napi 70-150g rost fogyasztásra, ami verhetetlen bizonyíték arra, hogy az ősember alapjaiban növényevő volt, és többnyire akkor fogyasztott húst, amikor más nem volt számára elérhető. Például télen. És tuti nem evett muffint, kókusz zsírt, olíva olajat, sót, vagy bármilyen más gyárilag feldolgozott alapanyagot....

5 éve
#138
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #137 számú posztjára
Neked ez nagyon bejött akkor :) Rengeteget olvastam ketós sikertörténeteket fórumokon s persze másokat is, mivel természetesen van, akinek pokol a ketó és sosem szokja meg. Mások vagyunk. Én szeretem a ketót, de mindössze egy icipicit könnyebben kelek fel és parányit jobban érzem magam, szóval nem éri meg az áldozatokat, akkor ketózom, ha az nekem a természetes épp. Ami gyümölcsszezonban nem igaz, de nálam is nagy változások történtek, simán beérem kevéssel. Egyes gyümölcsökből pedig inkább a kicsit éretlenebbre megyek rá (körte). A banánt továbbra is fantasztikusan éretten szeretem s szerintem mindig fontos gyümölcsöm lesz, amíg lehet kapni (ki tudja, mi lesz 60 év múlva a világban, ugye). Azért nem eszem mindennap, mint kezdő ketósként... :D Ha túl édesnek érezném, van keserű csokim, amivel jó kombót képez...
Nem, nekem a zöldség volt az egyetlen komoly nehézségem. 40 grammal kezdtem, abba pedig sokkolóan kevés zöldség fért. Ma már 30 alá is tudok menni, de nem állandóan és 20 gramm maga a szinte zöldségmentes pokol. Nagy zöldségimádó voltam s bár kitartással drasztikusan lecsökkentettem a fogyáshoz nálam amúgyis előnytelen nagy zöldségfogyasztásomat, azért vannak határok, főleg, hogy nekem "sok" szénhidrát jön a normál ketós ételeimből is (tojás, olajos magvak).
Fogyni ketóval se fogytam (amikor elkezdtem, már túl kicsi volt a kalóriaigényem, alatta pedig nem bírtam, régen remekül bevált volna, hisz a sima szénhidrátcsökkentés is működött), de azért segít, egy fontos puzzle darabka tud lenni. mivel engem nem laktat a szénhidrát. De van, akit pont az laktat vagy egyszerűen utálja a ketót (vagy fizikailag nem bírja a szervezete), annak nyilván más kell. Abban egyetértek, hogy nagyon sok embernek jót tenne az erősen szénhidrátcsökkentett étrend, amikor kipróbáltam s odavoltam érte már az első héten, csak néztem, hogy miért nem mondta nekem ezt senki korábban... Sokaknak érdemes lenne kipróbálni. Nem mindenkinek, persze, néha tudja az ember próba nélkül is, ha valami durván egészségtelen neki (mint nekem a zsírszegény étrendek), de sokaknak azért jó lenne, akár ideiglenesen, rájöhetnének erre-arra. De első körben túl durvának tartom a ketót, én magam se bírtam szénhidrátszegény éveim előtt, de utána sima ügy volt, sosem szenvedtem.

Nem biztos, hogy minden előny a ketó miatt jött nálad, de simán el tudom képzelni, hogy a zöme igen. Bámulatosan sokféle pozitívumot képesek az emberek tapasztalni (ahogy sokféle negatív dolgot is, ez már csak ilyen s van, akinek extrém drasztikus váltás a ketó. én mindössze lecsökkentettem egy kicsit a szénhidrátot és nem is ettem kevesebbet, így könnyebb s nem is vagyok valami érzékeny). Szebb álmokról még nem hallottam, de a jobb alvás elég tipikus, azt hiszem. A szellemi frissesség, több energia is nagyon jellemző. Az automatikusan deficitben evés pedig közismert, sajna nekem ez nem jön össze sok mozgás nélkül, de a masszív túlevés esélye durván lecsökkent. Egyeseknek ez túl erős, rengeteg embertől olvastam már, hogy képtelen 500-800 kcal fölött enni ketóban. Nem tudom, hogy tudja egy étrend így elrontani az ember normális működését, de bizonyos evési módszerek még egy nagyevőnél is csodákra lehetnek képesek (nálam csak ideiglenesen, de megtörtént, hogy tényleg maximálisan jóllaktam egy pici étellel, ami úgy az ellentéte a szinte mindig jellemző viselkedésemnek).

5 éve
#136
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #135 számú posztjára
Ebben van igazság, de ez nem ilyen egyszerű. Az autó hasonlatnál maradva nem minden autó s ember működik ugyanazzal az üzemanyaggal ugyanolyan jól. Ezért nincs tökéletes, ideális étrend, mivel ami az egyikünknek remek, attól a másikunk simán szenvedhet fizikailag. Én is egyéni beállításokat használok az oldalon, mivel esélyem sincs nem szenvedni vagy nem túlenni magam a tipikus diétás arányok közelében. De a családom más tagjai egészen más étrenden érzik magukat jól.
De való igaz, a mai átlag ember nagyon eltávolodott a neki való étrendtől, ez a rengeteg cukor semmiképpen nem jó, pláne feleslegesen (sok étel, kevés mozgás, hízás, ez elég komoly gond).

Én próbáltam a paleót és a ketogént is és általában közel állok hozzájuk (bár a vegetáriánus étrendhez sokkal inkább). Nekem nagyon más a kettő, a paleót túl megszorítónak tartom, a ketót érdekes módon kevésbé, mivel a sok szénhidrát úgyse jó nekem, nem akkora áldozat lecsökkenteni (s amilyen szénhidráttal hajlamos vagyok elszállni, az a paleóba se fér)... De mivel nem szoktam húst enni és azért szeretem a szénhidrátjaimat, az én paleóm és ketóm eléggé különbözött/különbözik az átlagostól. De alapvetően azért megszorító nekem a paleo, mivel nem szeretek 100%-ban leállni dolgokról, kevés kivételtől eltekintve. A paleónak komoly tiltólistája van, míg a ketó alapvetően semmit nem tilt (bár egyes dolgok fogyasztását határozottan megnehezíti, illetve sokak számára lehetetlenné vagy értelmetlenné teszi. én szinte bármit ehetek, ihatok ketóban, jó vagyok a pici mennyiségekkel).
De ez nyilván azon múlik, hogy kinek mi a fontos s milyen egyéb korlátozások vannak az étrendben. Hús és hüvelyesek nélkül a tejtermékek fontosabbak lehetnek. De azért való igaz, a paleo és a keto rendelkezik közös vonásokkal. De nagy különbségekkel is.S egy pici mennyiségű nem paleo étel sokat tud jelenteni az embernek adott esetben. Ahogy egy gyümölcsimádónak sem mindig mindegy, hogy alig valamicske vagy azért rendes mennyiségű gyümölcsöt ehet. Érdekes módon sok paleós erősen szénhidrátszegényen eszik, így van, aki majdnem vagy ténylegesen automatikusan ketózik is paleóban. Én szénhidrátosan ettem a paleóm elején is s odafigyelés kellett, hogy 80 gramm alá menjek (paleóban azért ez általában nem túl nehéz) s az még mindig egy drasztikusan más világ, mint 40 vagy pláne 20g nettó szénhidrát alá menni. De sokaknak a 20 grammos határ könnyű, természetes és évekig csinálják azzal a hittel, hogy sosem hagyják abba. Mások vagyunk, no.

7 éve
#134
Bojtika 3
Válasz Csabi76 #133 számú posztjára
Természetesen, csak összevetés.

Persze hogy elfér, nem is azért mondtam. :D

7 éve
#133
Csabi76
Válasz Bojtika #132 számú posztjára
Rendben elfogadom.
Azért a cikk talán elfér ebben a topikban! :) (Talán mást is érdekel.)

Megjegyzem a paleo és a mediterrán két különböző étrend, a cikk csak összeveti őket.

7 éve
#132
Bojtika 3
A mediterrán étrend tartalmazza a kuszkuszt is, ami gyakorlatilag tarhonyának tekinthető, még ha tönkölyből van, akkor is. Mivel gabona, tudtommal a paleo tiltja.

És itt a bibi, legalábbis az én számomra. Senki ne akarjon nekem étrendet előírni, vagy ételt tiltani. Ebben kutya vagyok.
Ha én magam érzem, hogy nem kívánom vagy nem szeretem, akkor nem fogom enni, akkor se ha az ajánló a feje tetején ugrál. Eleget erőltettek gyerekkoromban.
Ha pedig megkívánok valamit, akkor hiába próbálja bárki is megtiltani.

Nem vagyok hajlandó egy egész tilalomrendszert a nyakamba venni. Én a rendszerváltás előtt is felnőtt életet éltem, annyi pont elég is volt a felesleges tilalmakból.
(Mindez persze én vagyok, nem kell követni.)

Ugyanakkor elfogadom, hogy egy kedves tanárember barátom kilábalt a diabetesből a paleó hatására.

Ha amúgy is hajlasz efelé, próbáld ki.

Meglátásom szerint, ha 120 évesen baleset ér és meghalsz, tökmindegy, hogyan étkeztél. :D

Ja: igen, én elég sok mindennel szkeptikus vagyok, de nem is esem át olyan könnyen a ló túloldalára. A "civilizációs kaják", a gyorsételek és a mindent elfedő cukor mellőzése, az ésszerű és a környezethez is idomuló étrend (mert egy eszkimó a mediterrán étrenden nem lenne munkaképes) még nem jelenti a másik szélsőség melletti megállapodást. Inkább talán középutat.

7 éve
#131
Csabi76
Válasz Bojtika #130 számú posztjára
Ha ebből indulunk ki elég sok mindennel szkeptikusak lehetnénk, ami úgy mond, egészséges táplálkozás. A cikkben ez egyik kutatás egyértelműen megerősíti hogy a paleo és mediterrán étrenden élők tovább élnek. Gondolj bele hogy a sok cukor és szénhidrát miatt mennyi elhízott, cukor beteg és minden féle civilizációs betegség van. Ehhez képest a paleosok magasabb rák kockázata a több hús miatt ? Talán igaz hogy kicsivel magasabb a kockázat de az összképet nézve, úgy tűnik sokkal egészségesebb mint a "klasszikus nyugati étrend".
Bevallom az ízlésemhez passzolna. Imádom a húst, halat, gyümölcsöt, zöldséget.

7 éve
#130
Bojtika 3
Köszi! :D Egyébként a paloeóról annyi a véleményem, hogy megvárom, amíg lesznek olyan öregek, akik életül legalább nagyobb részében paleóztak. Azaz ha látom a gyakorlatban az előnyeit.
Én eleve nem eszem sok húst, nekem csak a zsír maradna mindebből, szóval nem. Paleós receptek olvastán már szinte érzem a csömört.

Mindjárt belenézek a cikkbe, köszi még egyszer.

7 éve
#129
Csabi76
Válasz Bojtika #128 számú posztjára
Bojtika ehhez nem kell szótár. Friss cikk a paleo étrendről. Minden megállapítás után van egy index a kapcsolódó kutatáshoz.
Egész kecsegtető, kalória számolás nélküli fogyás, hosszabb élet! Hmmm...
Egyszer ki kellene próbálni.

https://adamsap.com/2017/09/18/paleolit-etrend/

7 éve
#128
Bojtika 3
Hát én a magam részéről nem fogok ezzel külön angolszótárazni.

7 éve
#127
Csabi76
Válasz Bojtika #126 számú posztjára
Jó kis oldal, érdemes átböngészni. Fehérje, tojás, zsírok, halolaj, ha már paleo.

7 éve
#126
Bojtika 3
Meglepően jó fordítás a Guglitól: (csak az eleje)

A közelmúltban egy tanulmányt publikáltunk, amely más táplálkozási összetevőkre, valamint az aktivitásra és az alapokra (dohányzás, alkohol, társadalmi osztály) irányult, és a vörös húsra és rákra vonatkozóan 1,16 (+ 16% -os) kockázati arányt talált. Az utóbbi tanulmányok ugyanilyen módon találják meg a veszélyességi arányokat is, körülbelül 1,2-et [2], bár ezt az utóbbi vizsgálatot bírálta az ellenőrzései [3]. Meg kell jegyezni, hogy a 20% -os fokozott kockázat a felső kvintilis (20%) összehasonlítása a húsfogyasztás alsó kvintilisével szemben, és 0,2-szeres növekedést jelent.

Néhány tanulmány közül néhány tanulmány a rák kockázatát általában, míg mások a rák bizonyos formáit vizsgálják. Ez annak köszönhető, hogy a vörös húsfelvétel gyengén, de magabiztosan kapcsolódik a különböző rákos megbetegedésekhez [4].

A holland kohorszok esetében a nemprocesszált vörös hús esetében 2,66-os kockázati arányt és 3,47-et találtunk a nyelőcső pikkelysejtes karcinóma rizikó tekintetében [5]. Nem találtunk összefüggést gyomor-daganatokkal vagy nyelőcső adenokarcinóma, illetve nyelőcső pikkelysejt-karcinóma rizikó nőkben.

7 éve
#125
Bojtika 3
Válasz Csabi76 #124 számú posztjára
Kezdő angol házi... :D

7 éve
#124
7 éve
#123
sinnesro
Válasz Optilikusz #122 számú posztjára
Jó.

7 éve
#121
sinnesro
Válasz Optilikusz #119 számú posztjára
Programozó matematikus. És pszichológus.
Meg minden más, önjelöltben.

De a sok állati fehérje-rák összefüggés sem áll olyan szilárd lábon ám.
Magam részéről (aki szintén laikus vagyok) a kiegyensúlyozott étrend híve vagyok. Minden túlzás túlzás. :-)

7 éve
#120
Bojtika 3
Válasz Optilikusz #119 számú posztjára
Köszönöm. Remélhetően a paleosok tábora nem az általános módon reagál.

7 éve
#118
Bojtika 3
Válasz Icuka54 #117 számú posztjára
Remélhetően két év után is olvassa. :D

7 éve
#117
Icuka54
Válasz Nimba #106 számú posztjára
Szendi Gábor Tények és tévhitek website!

7 éve
#116
FoxyLady
Válasz yelllowpikachu #111 számú posztjára
Gyors kaja: keménytojás. Egyszerre megfőzök legalább 10 darabot, héjastól a hűtőben szépen eláll. Ez mehet reggelire, tízóraira,salátába, salátába reszelt sajttal vagy apróra vágott sonkával vagy kefírrel keverve, szendvicsbe vagy főzelékre feltétnek. Ha semmi időm csak betolok egyet-kettőt magában, jó időre elveszi az éhséget. Bárhová elviheted, a legnagyobb melegben is eláll 24 órát. Mosogatni se nagyon kell az elkészítése után. :)

8 éve
#115
Bojtika 3
Igen, de a tejben lehet, hogy másképp viselkedik. Igaz, a mai tejek bírják az állást.

8 éve
#114
devia
Válasz Bojtika #113 számú posztjára
Én még három napig is eszem, semmi baja nincs, hidegen szeretem nagyon. Legtöbbször csak belenyomok egy-két banánt és csakis vízbezabi !:):)

8 éve
#113
Bojtika 3
A tejbezabi hűtőben eláll másnapig, de messze nem annyira gusztusos.

Én is járok suliba, szombatonként, mert levelezős vagyok. Korán kelek, mert a 6 órás buszt el kell érnem, hogy 9-re Miskolcon legyek. De ha megvan minden hozzávaló, a készülődés közben előállítom a zabkásámat, ami vízben éppen csak felforralt zabpehely, reszelt alma és/vagy más aprított gyümölcs, vizsga előtt durvára aprított dióbél is. Lehet benne mazsola, kókuszreszelék.
Néhány kanál joghurtot vagy kefirt még elkeverek benne, ez kicsit hűti is. Mire elkészülök, dobozba be, lezár, és futás. Kiskanalat nem elfelejteni!

Persze ez nem paleo. Azt nem figyeltük. :D


8 éve
#112
feketeinci 9
Válasz yelllowpikachu #111 számú posztjára
Szia!

Az attól függ leginkább hogy mi van a hűtőben. Egy idő után vannak dolgok, amiknek kell lennie otthon mindíg.
Nálam a legkényelmesebb és leggyorsabb kaja a papiruszban megsütött csirkemell zöldséges bulgurral. Persze legyen otthon kb 150g nyers csirkemell, bulgur és zöldség, mert ezek nagyon kellenek hozzá
Csirkemellből rizses húst is tudok gyorsan főzni, ez is nagyon jó, és ezeket másnapra is el tudom tenni.

A tejbezabi a következő lehetőségem, amit bármikor meg tudok enni, ennek receptjét a ZaBirodalomban találod (guglizd ki). Tehetek bele bármit, gyümölcsöt, befőttet, vagy ami tetszik, de ez másnapra nem jó.

A legutolsó lehetőség, de nagyon szeretem, az a tejfölös tészta egy kis sonkával, de 100g-nál ne legyen több a száraztészta, és ha van otthon, legyen durum. Másnapra ez sem jó.

8 éve
#111
yelllowpikachu
sziasztok :)
Tippeket szeretnék kérni tőletek, hogy miket esztek a hétköznapokon, amikor nincs sok időtök, de valamit azért enni kell ugyebár.. Van mikor este érek haza, kedvem meg nem sok, hogy nekiálljak főzöcskézni, aztán már másnap van és éhség. Ez nem ad sok erőt és motivációt. Persze amikor sütök főzök, sokat csinálok, hogy később is egyek. De amikor már a suliban vagyok, nincs mit ennem és szenvedek, de erős vagyok és nem vásárolok a büfében össze-vissza mindent. (bár bevallom egyszer előfordult, mert azt hittem elájulok már.)
ja, és azt még hozzátenném, hogy szoktam enni, de akadnak ilyen napok, amikor délután 4ig csak almát eszem.. :)

8 éve
#110
Gabriella77
Válasz Nimba #106 számú posztjára
Szia.Szendi Gábor oldalán nagyon sok hasznos olvasnivalót találsz paleolit táplálkozással kapcsolatban :)

9 éve
#109
Lousha 4
Válasz Nimba #108 számú posztjára
Nincs mit.

9 éve
#108
Nimba
Jajjjjjjjjjjjjjjj,de buta vagyok, köszönöm :)

9 éve
#107
Lousha 4
Válasz Nimba #106 számú posztjára
A fooldalon ahol latod a tapanyagaranyokat, allatta van a hozzajuk tartozo beallitas gomb.

9 éve
#106
Nimba
Sziasztok!
Január elején kezdtem a paleolit táplálkozást. Át szeretném állítani a ch,zsír illetve fehérje számokat, de nem tudom hol kell. Egyébként ha tud valaki a paleo táplálkozással kapcsolatosan olyan olvasmányt ajánlani amiből olvasható módon értelmes infokhoz jutok azt megköszönöm.

9 éve
#104
Gonoszka1 2
Válasz Andihobi #103 számú posztjára
Szívesen! Sok sikert!

9 éve
#103
Andihobi
Válasz Gonoszka1 #102 számú posztjára
Köszönöm a gyors válaszodat!

9 éve
#102
Gonoszka1 2
Válasz Andihobi #100 számú posztjára
Szia! A cél beállításánál, heti fogyási ütemet kellene megadni. Addig kellene állítgatni a mértéken, ameddig az 1600 körüli érték jön ki. A fogyás sok mindentől függ. Itt a beállítással megadsz egy mértéket, de ez egy gép, így ő számokkal "dolgozik". Az elején általában több megy le, mert ilyenkor a testből távozik a víz és a salakanyag. Fontos a sok folyadék, mert az is segíti a fogyást, és a méreganyagok kiürülését.

9 éve
#101
Andihobi
Válasz bmati #99 számú posztjára
Szia! köszönöm a gyors választ! Sok sikert és további szép estét!

9 éve
#100
Andihobi
Válasz Gonoszka1 #98 számú posztjára
Szia! Köszönöm a gyors választ. Ha 1600-1650 kalóriát eszek meg egy nap akkor mennyit fogyhatok hetente?
Hogyan állithatom be? Bocsi a sok kérdésért de új vagyok és nincs még itt tapasztalatom nagyon aranyosak vagytok mert mindig válaszoltok. Nagyon köszönöm

9 éve
#99
bmati 56
Válasz Andihobi #97 számú posztjára
Szia!
Kicsit pontosítva Gonoszka1-et 1600-1650 kcal között legyen a napi kereted, de úgy, hogy a heti fogyásodat állítgatod. Ezt le is kell enni!

9 éve
#98
Gonoszka1 2
Válasz Andihobi #97 számú posztjára
Szia! A BMR-ed 1500. A keretedet így 1600 kalória körülire kellene állítani.

9 éve
#97
Andihobi
Válasz Gonoszka1 #96 számú posztjára
Szia! Megkérnélek nekem is kiszámolnád a BMR? 40 éves nő vagyok 78 kiló 158 cm Előre is köszönöm

9 éve
#96
Gonoszka1 2
Válasz Cikorka #94 számú posztjára
Szia! Sajnos a kevés kalória nem egyenlő a gyors fogyással, mert a tested lelassítja az anyagcserédet, és azért stagnálsz. Fontos lenne, hogy a BMR-ed felett egyél egy kevéssel, mert különben a test vészüzemmódba kerül. Ha megadod a korod, magasságod, súlyod, akkor kiszámoljuk Neked a BMR-ed. A nemed azért nem kérdezem, mert a neved alapján úgy gondolom, hogy lány vagy (persze ha nem, akkor azért jelezd). Sok sikert!

9 éve
#95
bmati 56
Válasz Cikorka #94 számú posztjára
A keret azért van, hogy le kell enni! Mivel keveset eszel, így a szervezeted raktároz és persze, hogy zsírban. Ezért nem fogysz már két hete! Edd le a keretedet, mert anélkül nem fogsz fogyni és jojó lesz belőle előbb-utóbb. A megemelt kcal bevitel miatt a következő 2-3 hétben 1-4 kg is visszamászhat, de utána meg fog indulni a fogyás.
Ennyi teát hülyeség inni, mindegyik másra jó, nem mennék bele...
A sok zsiradék a koleszterinedet fogja tönkre vágni, szóval nem leszel cukorbeteg, helyette érelmeszesedés és egyéb finomságok.
A kezdeti cukorbajt nem csak a paleó tudja rendbe tenni, vannak rá más módszerek is.
A mozgáshoz annyit, hogy egy héten 3x10 percet erősíts az elején teljes testre, aztán mehet a többi. Lehet mellette sétálni, nem kötelező a szobabicikli. Viszont azt előre megmondom, hogy a reggel-este biciklizeknek nem sok értelme van, mert napi tevékenység lesz, így nem számolhatod el. Inkább két naponta tekerj valamivel többet és utána hagyd a szervezetedet pihenni.
Le lehet fogyni zsíros kajákkal is, de utána ne csodálkozz, ha puding leszel! Megfelelő mennyiségű fehérjét mindenképpen be kell vinni, emellett pedig nem árt a napi 130 g szénhidrát is, ami lassú felszívódású legyen. Ha maradsz a zsírnál, akkor a többszörösen telítetlen zsírokra alapozz.
Az étkezésekhez pedig nem árt valami rendszert kitalálni, mert az össze-vissza evéssel is csak a baj van. Kb. ugyanolyan időpontokban kellene étkezni...
A folyadékbeviteledet told fel a testsúlyod 20-adára naponta minimum literben (ha 100 kg felett vagy jóval, akkor min. 5 liter legyen).

9 éve
#94
Cikorka
Köszi a válaszokat, cukik vagytok! A bmr értékemre nem emlékszem, (a gépem lassú, nem merem megnézni), de a kalóriakeretem kb 1750 kcal körül van belőve. A nagy súlytöbblet miatt nem akarok gyorsan fogyni. Az igazat megvallva nem nagyon eszem meg ezt a mennyiséget. Ülőmunkát végzek, nem nagyon mozgok, és mellette a cukorszintemet is figyelnem kell. Az egészséges keretben akarom tartani. Többnyire reggelire egy paleo muffint eszem amit mindenféle magokból és maglisztekből én sütök, ez fontos a rost miatt. Eszem hozzá vitaminokat (k2, b-komplex, C, D) Mostanában egy mokkáskanálnyi virágport is leküldök bő vízzel. Iszom reggel egy pici üres kávét, és esetleg valami két falatnyi akármit még, pl: 1-2 falat szalonnát egy retekkel, vagy pár kolbászkarikát valami zöldséggel, csak hogy kiürüljön az epém. Ebédre vagy nyers salit eszem, amiben 7-8 féle zöldség van, vagy valami jó kis levest amiben sok a zöldség, kevés hús, és állati zsiradék van. Vacsorára saláta, és ha 11-re kerülök haza, és előtte 5-kor ettem utoljára, akkor néha még lefekvés előtt lecsöpögtetek egy halkonzervet, kis citrommal megeszem. Vagy pár szem olajbogyót. Pár hete megállt a fogyásom, de tudom, hogy ez természetes, bevágta a testem a kéziféket. De most amúgy is vízgyűjtő üzemmódban voltam, (lányok tudják milyen ez) pár nap és jobb lesz a helyzet. Nagy türelemre van szükségem, mert bár heti fél kiló fogyás a terv, ez nem mindig jön össze, hiába eszem keveset. Ilyenkor arra gondolok, hogy az, hogy egészséges dolgokat eszem, nem a régi mérgeket, már sokat kell jelentsen, és idő kérdése csak, míg a sejtjeim megszokják az új üzemanyagot. Pár napja átrendeztem a teremet, és helyet csináltam egy vízforralónak, és gyógyteákat is fogok inni. Kamillát, fehér babhéjat, csalánt, citromfüvet, cickafarkot, mentát, meg még mélyre ásom majd magam a témába és lassan bevezetem ezt is. Azt tudom biztosan, hogy jókor jött szembe a paleo, mert ha hamarabb mondják ki, hogy cukorbeteg vagyok, akkor összeomlottam volna, és nem lenne kapaszkodóm. így viszont van hitem abban, hogy meg tudom csinálni a teljes életmódváltást. Hamarosan beszerzek egy szobabicót és reggel-este tekergetem kicsit, azt is fokozatosan. Két év múlva pedig ha nem látom az eredményt, akkor megeszem egy tálca képviselőfánkot. (remélem nem lesz ilyen). Jó látni azt is, milyen sokan küzdenek velünk, nekem ez is segít kitartani! Puszik Nektek!

9 éve
#93
bmati 56
Válasz Cikorka #91 számú posztjára
Szia!
Azért arra figyelj, hogy ne csak paleózzál, hanem számolj is kalóriákat! 2 hónap alatt 10 kg nem feltétlenül sok, ha amúgy is nagy a túlsúlyod. Viszont, ha nincs rendesen beállítva a kereted, akkor még érhetnek kellemetlen meglepetések a közeljövőben. Írnál egy napi keretet és egy BMR értéket?

9 éve
#92
shinita 1
Válasz Cikorka #91 számú posztjára
Gratulálok! :) Úgy tűnik, jókat s változatosan eszel. S teljesen normális ételeket,ami a mai világunkban sajna már nem teljesen természetes. Túl sokan learagadnak már a reggeli kakaós csigáknál a pékségből, s ez csak a kezdet s a folytatás is hasonló... Sajna ez veszi körül az embert, kell valami lökés, hogy az ember elgondolkodjon s talán változtasson is valamit.
A Tied egy igazi sikertörténet. Nem mindenki fogy a paleótól, hiszen ahhoz nem elég az életmódváltás, kalóriadeficit is kell, ami nem mindenkinek megy automatikusan, főleg, ha nem sok állati fehérjét eszik. De a húsimádók esetében sem borítékolt ez, sokfélék vagyunk s ez jó.

Az én étrendem kissé speciális, nagyon sok elég keménynek tűnő szabályom van (már hűltek el tőle paleósok, akik nem bírnák csinálni. ebben nincs semmi különös, mindannyiunknak vannak alapvető dolgai az étkezésében, amiket nem vagy csak nagy áldozatok árán tudna feladni. én sem tudnék követni nagyon más étrendeket), bizonyos ételeim ennek folyományaként vannak s nem büszkélkedem velük, de főétkezésként többnyire zöldségételeket eszem, amikben többnyire van tojás és sokszor olajos mag is, hogy laktatóbb és finomabb legyen. Nagyon szeretem a leveseket, főzelékeket és salátákat nem szoktam enni, inkább zöldségcurry, zöldségpörkölt, zöldségfasírt fordul elő, a köret pedig nyers zöldség vagy semmi. A páromnak ez nem ad elég kalóriát s kedveli a szénhidrátdús étrendjét, ő rizst eszik mellé. De a paleo tiltólista nagy részét ő is alkalmazza, s ő sem vakon, egyszerűen egy ponton világossá vált, hogy nekünk jobb glutén, normál cukor és tejfélék nélkül. A paleónak ehhez nincs sok köze, korábban hagytam el ezek zömét, mintsem hallottam volna róla. Nyilván sokan vagyunk így, de ha valakinek a paleo mozgalom mutatta be eme új életmódot, azzal sincs baj, a vak dogmakövetés a baj, bármiről is van szó.

9 éve
#91
Cikorka
Sziasztok! Nemrég én is felfedeztem a paleo-t. Olvasom a témát. Nagyon érdekes, ezért aztán elhatároztam, ha ennyi a pozitív tapasztalat, nincs mit veszítenem (csak a kilóimat) és ráállok. Meglepett, hogy nem esik nehezemre. Korábban csoki-pékáru-fagyi-tejtermék függőségben éltem, aminek durva eredménye lett. Orvosilag is. Most pedig egész más szemmel nézek a régi kedvenceimre. Pontosabban rájuk se nézek. Beindult a fantáziám, leveseket tervezgetek, meg salátákat, párolt zöldségeket és főtt és sült husikról meg pörköltekről ábrándozom. Holnapra egy laskagombás csirkeaprólék levest fogok főzni egy kis répával és petr. gyökérrel, vörös- és fokhagymával, amiket az elején egy pici zsiradékban megpárolok, majd rá a húst és a zöldségeket, végül a gombát, és a vizet. Fűszere lesz: csipet lestyán, petrezselyem, bazsalikom, bors, só. Eközben két darab pulykaszárnytő fog pirulgatni a sütőben, amiket kicsi libazsírral leápolok, sóval, borssal, kis őrölt rozmaringgal, fokhagymával ízesítek, alá kis víz, tetején fólia, amit majd leveszek róla félidőben. Hozzá jégsali, retek, uborka. (két hónap alatt lement 10 kg, könnyebben mozgok mióta nem eszem tejet, és gabonaféléket, ezt a könnyebb mozgást kolléganőm is jelezte. Eszem még sima makrélakonzervet sok friss citrommal, tojást ezer variációban, brokkolit, répát, almát, narancsot, mandarint, salátaféléket, spenótot. A magokon sokat nem studírozok: a magas olajtartalmuk miatt engem is kiver a ragya. Továbbá nagyon szeretem a gombát is. Tervezgetek is gondolatban egy olyan töltött karalábét, amiben darált szárnyashús, gomba, tojás, petrezselyem van. A húsok közül nagy kedvencem a pulyka medalion. Ebből nagyon finom gyros szerű pirított husit lehet készíteni, és mindenféle zöldséges levesbe felkockázva szuper. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy 1-2 hónap múlva mennyivel leszek könnyebb. (most 2 hónap alatt 10 kg ment le, és ebben benne volt a karácsonyi kilengés is) A lényeg, hogy nem hiányoznak az édességek, mert valahogy jobban érzem az ízeket, és lassabban eszem, megfigyeltem, hogy rágok. Előtte mennyivel könnyebb volt az albán pékek édes tésztájú nutellás kiflijeire rányelni a mizo tejeskávét. Csúszott is. Megfigyeltem, hogy mióta nem eszem a magas glikémiás indexű gabonaféléket és cukrokat, nincs utána 1-2 óra múlva ismét zabálhatnékom. A gyomorsavas panaszaim teljesen megszűntek. Akkoriban Rennie-t ettem Quamatel minnivel együtt, és gyakran ittam szódabikarbónás vizet is. Ma csak vizet iszom, és abból másfél-két litert naponta. A konyhámban összeszedtem a kísértést egy nagy szatyorral, és egy görcs sovány kollégámnak odaadtam (cukrok, lisztek, tészták, zabok, szószporok, pudingporok, rizsek,stb )Örült. Én is. Eddig ennyi a tapasztalat. Írjatok ti is, mi változott, milyen finomságokat esztek. Mi van azzal a mérgező húslevessel? Ki találta azt ki?

10 éve
#90
Bojtika 3
Mért, Réka, a "mérgező a húsleves"-t olvastad már? :D

10 éve
#89
jancsoreka 33
Tiszta vicc... Ne is emlegessétek az egészségre gyakorolt hatást, mert bünti lesz. Akkor is, ha igaz. A legújabb kiakasztó-faktorom. :(

10 éve
#88
citromtorta 11
Válasz noci86 #85 számú posztjára
Szerintem válassz magas energiatartalmú friss és aszalt gyümölcsöket ( pl szőlő, banán, aszalt datolya, füge, mazsola...stb) illetve a magvak is "hízlalóak" kesudió, dió-egyél belőlük sokat!

10 éve
#87
shinita 1
Válasz noci86 #85 számú posztjára
A hízás egyeseknél igen nehéz, tudom. De miért fogynál tőle, ha eleget eszel? (Nekem még úgy se ment a fogyás paleóval és huszonpár kiló felesleggel, hogy olyan keveset ettem, amennyit csak bírtam, bár tudom, ez nem tipikus.)
Ha már ezen az oldalon van, bizonyára számoltad már, hogy mennyit eszel egy nap. Tuti elég az a hízáshoz normál körülmények között (azért írom így, mert abban nincs semmi mágikus, amikor valaki nem hízik, mert vagy extra gyors az anyagcseréje, vagy rossz a felszívódás... azt sokkal kevésbé értem, amikor valaki kövéren alig eszik, mozog és nem fogy, az mágia, energiát csinál a semmiből).
Sok mást szerintem senki nem tud mondani a hízásra vágyóknak, mint hogy egyenek sokat s persze az sem mindegy, hogy mit - plusz edzzenek, úgy azért nagyon nehéz nem szedni fel izmot, ha az ember edz és megfelelően táplálkozik.

10 éve
#86
Gonoszka1 2
Válasz noci86 #85 számú posztjára
Szia! Pedig sajnos csak attól lehet hízni amit megeszel. Így mást nem tudok mondani, de kívánom, hogy sikerüljön az egészségedet megtartani, és sikerüljön híznod!

10 éve
#85
noci86
Sziasztok! Én az a fajta paleos vagyok, aki csak annak nem örülök, hogy fogyok tőle, mert hogy világ életembe azért küzdök, hogy ragadjon rám egy- két kiló. Az étrendet testvérem példája alapján kezdtem el, ő tíz év autoimmun pajzsmirigy túlműködéstől 2 év szigorú paleo után gyógyszer nélkül gyógyult meg. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy sok sikertelen terhesség után nemsokára édesanya :)
Engem endometriózissal műtöttek és a tünetmentes állapotomat szeretném általa fenntartani. Persze egyéb pozitív hatása van, többek közt, hogy nem puffadok, tele vagyok energiával és a laboreredményeim azóta példaértékűek.
Szóval visszatérve, az egyetlen bajom, hogy hízni szeretnék. És tudom, most az a tanács, hogy egyek többet, de bárki, aki látná mennyit képes vagyok összeenni, az meglepődne. Csak ez az egy, ami miatt elkeseredek. Örülnék, ha kapnék némi jó tanácsot! Előre is köszönöm.

10 éve
#84
Bojtika 3
Ez jó. És mi az, amit elhagytál élelmiszerben?

10 éve
#83
angyalzsuzsa
Válasz Bojtika #77 számú posztjára
Nekem még csak 1,5 éves értékeim vannak, most egy hónapja, jók a már a pajzsmirigy működésem is helyreállt, jók lettek a a laborértékeim is

10 éve
#82
angyalzsuzsa
Válasz jancsoreka #81 számú posztjára
Szia! Én még csak 1,5 éve paleózom..

10 éve
#81
jancsoreka 33
Én is kipróbáltam 2 éve, amikor a gyomorpanaszaim kezdődtek. Fogyni egy dekát se (nem csodálom), viszont annyi volt benne a tiltás meg a megkötés, hogy rettenetesen macerásnak ítéltem, amellett a hozzávalókat drágának, egy személyre az elkészítést meg... Hát nem volt egyszerű megoldani. Valamit segített egyébként és attól, mert nekem nem vált be, természetesen nem vagyok az ellensége, sőt... Még mindig sokkal, de sokkal jobb, mint a többségi magyar étkezés. És azt is el tudom hinni, hogy a cukorbetegségre például kiváló, ahogyan az asztmás dolgot is. Lényegében nekem ez volt az az étrend, ami elindított a változás útján, ami miatt egyre nőtt az igényem aziránt, hogy milyen minőségű ételt és egyáltalán mit eszem meg. Sajnos nem tudtam megoldani, de bevallom, nekem például nem lenne teljes az életem hüvelyesek és alacsony zsírtartalmú tejtermékek nélkül. Lehet, hogy ezzel talán ártok az egészségemnek, de talán nem vészesen. :)

10 éve
#80
Hild
Meg új reklám, én kipróbáltam amikor elkezdték - nagyon borsos, nem a fűszerre gondolok

Azért mentem bele, mert hozatnom kellett az ennivalót eü problémák miatt, ebből az lett, hogy végig zongoráztam pár ételfutárt.
Most is jönnek a levelek, különféle csábos ajánlatokkal.
1 személyes főzőcske nem igazán fogyókúrás :(

10 éve
#79
Bojtika 3
Én ehhez igazából nem értek, személy szerint nem követem. Sőt, én igyekszem csak a minimális zsírt bevinni.

10 éve
#78
perzsi01
Válasz Bojtika #77 számú posztjára
Igen, referencia még nincs, csak hit és keresés, hogy könnyebb legyen.

10 éve
#77
Bojtika 3
Ismerek családot, ahol a súlyos cukorbeteg édesapa jött rendbe a paleoval, és már a két nagyobbacska gyerek és a feleség is lelkes paleós.
Ahogy belejöttek, egyre bővült a választék.
Én nem vagyok a híve, de ennek a családnak segített, és más ismerősnél is, ahol táplálkozási probléma volt azelőtt (intolerancia), ráadásul a két gyereknél különböző!

Az allergia és asztma tünetei időszakosan egyéb okok miatt is csökkennek, úgy tudom, de Te ezt biztosan jobban tudod és érzed.

Viszont -tudomásom szerint- még nincs referencia, azaz nincsenek még idősebb életkorban levő emberek, akik régóta paleo étrenden élnének, azaz nincs összehasonlítási alap az élettartamra és - minőségre nézve.

10 éve
#76
perzsi01
Próbálkoztam, próbálkozom a paleoval. Karácsony előtt egy hónapig ment, aztán sütöttem-főztem a családnak. Igaz magamnak is készítettem paleós mézeskalácsot, ami mindenkinek ízlett, gyorsan el is fogyott. Aztán elfogyott az akaraterő és ettem ahogy korábban.
Paleózás alatt kevésbé puffadtam, allergia- és asztmagyógyszereim adagját csökkentetni tudtam. Pajzsmirigyre semmi hatása nem volt. Autoimmun alapbetegségtől vannak a tüneteim.
Január közepétől ismét paleózom, csak nagyon macerás a külön főzőcske azontúl, hogy drága. Nem fogytam vele semmit, de a közérzetem sokkal jobb.

10 éve
#75
Bojtika 3
Igazán nincs mit! :-D

10 éve
#74
uzateli 44
Bojtika, köszi az újabb linket!

10 éve
#73
Bojtika 3
Válasz uzateli #70 számú posztjára
Uzateli, nem ellenőriztem a linket, ezen én nem azt látom, amit régebben.

Itt egy másik rosttáblázat:

http://www.reforma.hu/elelmi_rost_tablazat

10 éve
#72
lelraab
sziasztok!
új vagyok és kacérkodom a paleo étrenddel, de sajnos arra nincs időm, hogy minden nap főzőcskézzek (meg nem is vagyok a konyha ördöge... illetve de, pontosan az vagyok :D ). esetleg a rendelhető paleo-menükkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? én speciel a gastroyal-nál láttam, hogy van ilyen lehetőség és a leírások alapján nagyon gusztususnak tűntek az ételek, de hátha valamelyikteknek vannak első kézből is infói. :) előre is köszi a válaszokat!

11 éve
#70
uzateli 44
Válasz Bojtika #61 számú posztjára
Köszi Bojtika!!!!

11 éve
#69
Gonoszka1 2
Válasz Bofy #68 számú posztjára
És íme a valóság ..... tojás, sózott hagymával a lakoma helyett.

11 éve
#68
Bofy
Ne fokozzuk..már korog a gyomrom...tojás lesz, sózott hagymával..meg sajttal:D. Estére tarcsizom a kalóriákat:D

11 éve
#67
Gonoszka1 2
Válasz Bofy #66 számú posztjára
És finom parmezános tésztával még a spenót mellé!!!!

11 éve
#66
Bofy
Én is nagy lazac fan vagyok..zsíros zsíros...de valami elképesztően finom!!!Jó sok párolt spenóttal..hajjj

11 éve
#65
shinita 1
Válasz Bojtika #62 számú posztjára
Hmm... Én csak a pangasius körüli botrányról hallottam, s nem tudtam, mit tegyek, mert én roppant finomnak érzem. Úgy a lazaccal van számomra egy szinten (de nem a füstölt agyonsózottal, amit múltkor sikerült vennünk), ami ugye szintén igen zsíros hal és odavagyok érte. A száraz halakat iszonyatosan rossznak érzem. A harcsa még jó lenne, de az nem kapható csak úgy akárhol, az áráról sincs fogalmam.
A szálkákat pedig különösen nem szeretem...

Jobb híján néha eszem szardíniát :D Amikor épp nincs kedvem az alapétrendem egyik eleméhez sem. Nem olyan hű de jó, de ehető.
Majd megpróbálok tonhalas krémet kreálni, amiben a tonhal mellett sok más dolog van és finom...

11 éve
#64
Bofy
áhhááá! Megyek, és bokán rúgom a férjem, hogy félre vezetett:D:D...bár annyira nem szeretem, hogy verekedjek érte:D

11 éve
#63
Bojtika 3
Rostok:

Végül is nem tudom, hogy melyik táblázat hogyan kezeli az emészthető és az emészthetetlen, tehát "átmenő" rostokat. És az emészthető rostoknak mekkora a jelentősége.
Lenmagot azóta nem merek enni semmilyen formában, amióta úgy felpuffadtam tőle, hogy majdnem bélcsavarodás lett a vége.

11 éve
#62
Bojtika 3
Válasz Bofy #59 számú posztjára
Bofy, itthon a bevizsgált Pangasiusban nem találtak nehézfémeket meg kitudjamégmit,amivel vádolták a cuccot.
Azért persze lehetne nagyobb is a választék. Mivel a Pangasius folyó-deltatorkolatban él, keverék vízben, nincs olyan erős tengeri hal-íze, viszont kétségtelenül zsíros.
Itt a faluban jelenleg vagy ezt veszem meg, vagy a tengeri haltörzset, amit nyúzni és részben belezni is kell, ráadásul szálkás is.

Sajnos vagy halat eszem, vagy zöld vagyok, nincs mese...

11 éve
#61
Bojtika 3
Válasz uzateli #57 számú posztjára
Amit szoktam, én azt nézem meg néha ellenőrzésképpen. Remélem,elég megbízható!

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0622/296810/az_elelmi_2.htm

Minden nap én se nézegetem, belőttem nagyjából a minimál adagot búzakorpa, zabpehely -adagolásban.


11 éve
#60
shinita 1
Válasz uzateli #57 számú posztjára
Csatlakozom (mert bár én tuti eszem elég rostot, kíváncsi vagyok). Keresgéltem, s olyan ellentmondó értékek vannak... Egyszer belefutottam egy jó oldalba, de nem tudom, mely volt az, s az nem táblázat volt, hanem csak leírogatták a magok mindenféle számadatait. Engem a szénhidrát miatt érdekel a dolog, mert pl. a KB is óriási értéket ad meg a lenmag szénhidráttartalmára, pedig a 28,8g/100g-ból 27,5g rost. Ezt az egy adator tudom :)
A kókusz rosttartalmát is dícsérni szokták, a szezámban is sok van, ennek megfelelően ezek nem annyira szénhidrátosak... Pont ezt a hármat használom a legtöbbet, az áruk és hasznosságuk miatt.

11 éve
#59
Bofy
Pangasiust nem eszünk, mert volt botrány, hogy teli vannak tömve antibiotikummal. Vadon élőt meg ritkán lehet kapni.
Van itthon még egy csomó dió, lehet a következő müzli keverésnél aprítok bele..de mindig elfelejtem:D

11 éve
#58
shinita 1
Válasz Bojtika #56 számú posztjára
Á, a kalóriákat se szeretem számolgatni, nemhogy a rostot. Nekem biztos megvan, ami kell :D Legfontosabb olajos magom a lenmag ;)

11 éve
#57
uzateli 44
Bojtika! Tudsz egy relativ megbizható rosttábálzatot linkelni?

11 éve
#56
Bojtika 3
Válasz shinita #54 számú posztjára
Azért mégis nézz meg egy rosttáblázatot.
Mert a paradicsomos káposztában is, mármint a két kilóban, nagyjából volt csak meg a napi szükséges rost, mert megfőzve veszít valamennyit.

A pangasiust igen, simán meg lehet enni zsír nélkül, de más fajta halat is pároltam már kevés vízzel, és ettem zöldséggel.
Én a rostokba a napi több almámat se számolom igazán bele, annyira minimális. Általában átfutom, mennyi korpát, pelyhet, főképpen kölest vagy más kásanövényt ettem. A hajdina zseniális, és még csak nem is gabona...

11 éve
#55
shinita 1
Válasz Bofy #49 számú posztjára
Újabb kései válasz... Bocs.
A körmöm picit erősebb az életmódváltásom óta, a bőröm olyan, mint volt, semmi baja. Én az a típus vagyok, aki az életmódváltások előtt és után ugyanúgy érzi magát, mert nem igazán van minek megváltoznia. Egészséges típus vagyok.

Az olajos magvak zöme önmagában nem vonz, csak ételben. Kivétel a pörkölt kesu, amiből bármennyit meg tudnék enni... S a pisztácia. A többire nem járok rá, de a diót szívesen megeszem, ha éhes vagyok, 1-2 szemet.
Kesunál drágább magokat nem veszek, de igazából már a mandula is a drága, ha lehet, kerülendő kategóriában van nálam, bár most épp kísérletezem vele és nagyon jó... De éhségre szolidabb dolgok is megteszik, s nemcsak a mandulás dolgok finomak ;)

11 éve
#54
shinita 1
Válasz Bojtika #48 számú posztjára
Izé, korábban ritkán jöttem ide és nem láttam, hogy válaszoltál, bocs.
Nem nézegetek rosttáblázatokat, nekem azért éppannyira felesleges aggódni, mint a megfelelő zsírbevitel miatt :D Rengeteg zöldséget eszem, nálam teljesen tipikus a köret+feltét típusú ételeknél, hogy a köret és a feltét is zöldségből van... S ahhoz még ehetek egy kis nyers zöldséget :D
20 deka olajos mag nem kihívás, az elmúlt napokban kisebb a kalóriabevitelem, de jóval 10 deka fölött van az olajos mag, a többi jobbára zöldség és gyümölcs. Nem úgy néz ki, mint egy rostszegény étrend, most is ezt mondom :)
A zöldségek finomak, de nem laktatnak eléggé. Zsírral sem. Egyszer nagyon kísérletező kedvem volt és nem egyszerre, de egy nap megettem 2 kiló paradicsomos káposztát... Kellemes meg minden, de azért elég sok mást is kellett ennem mellé....
A pangasiust még el tudom képzelni zsír nélkül, elvégre zsíros hal :)

11 éve
#53
Gonoszka1 2
Válasz ancsimancs #52 számú posztjára
Üdvözöllek körünkben! Szívesen adunk ötleteket, megosztjuk szívesen saját tapasztalatainkat. Ha vannak kérdéseid bátran felteheted őket, mindig van aki (előbb-utóbb) válaszol. Az első lépés a sikerhez, hogy elhatároztad, és ide találtál!

11 éve
#52
ancsimancs
Sziasztok!
Új tag vagyok, remélem a kezdők szerencséje rám is igaz lesz.
Tanácsokat szívesen elfogadok!

11 éve
#51
Bofy
banyek..aposztróf..oda a monológ:(:(
Na röviden: én meg tudnék enni egy pekánfát egyszerre, de csak egyszer vettem, és napi egy szemet engedtem meg magamnak. Nagy önuralom kellett megállni 1 vánnyadt darabnál, így inkább nem veszek többé.
Mióta számolok rosszabb a helyzet. Régen a köretre nagyon figyeltem, de most meg már nem merek húst enni. Rendes húst:D. Jó bőröset. Pedig én nagyon szeretem a bőőőrt. Csülköspacalt, sok körömmel. Terhesség előtt úgy fogytam, hogy nem álltam mérlegre, nem számoltam, csak a ruhákon éreztem. Sokkal lassabban, de fogytam. Viszont számolásfüggő lettem, mert most meg változatosabban eszek...de abból meg olyan kis adagokat:D:D Hjajj

11 éve
#50
neonlicht
Válasz Bofy #49 számú posztjára
Amikor legutóbb sikerült fogyni, akkor ettem mandulát, törökmogyorót, ilyesmit. Kalóriát nem számoltam. Az a gondom nekem is, hogy nem tudom abbahagyni. Egyszer benyomtam 25 deka pekándiót, ami önmagában is 1700 kalória, 180g zsír. Aznap biztos nem fogytam, de legalább a bőrömnek nem ártott. Igaz, az én szépségemnek olyan mindegy...

11 éve
#49
Bofy
Hű ,már meg akartam kérdezni valakit, aki sok olajos magvat eszik...milyen a bőröd tőle?? Én kicsitől is úgy kiragyásodok, hogy szerelmes tekintettel kergetnek a varangyok. Már csak ezért is kerülöm, meg mert eteti magát, amitől hízok is, és ragyásodok is:D

11 éve
#48
Bojtika 3
Válasz shinita #46 számú posztjára
Nézegettél már egy rost-táblázatot?

A zöldség is finom, kevés zsírral is laktató, bár nyilván nem a zöldborsóra gondolok. A köles és a hajdina sem gabona, és remekül laktat. A zabpehely ugyan gabona is és kalóriadús is, de pehely formájában vagy korpában nem lehet tíz deka-számra enni.
Ma finom vacsorám volt pangasius filéből, amit sima hámozott és fél-karikákra vágott padlizsánnal együtt pároltam sütőbe tett serpenyőben, papírral letakarva. Zsiradék nélkül. (Majorannával, őrölt köménnyel, sóval.)
Mellé házilag készült tzatzikit ettem, amiből szintén kihagytam a zsiradékot. Ez igen bőséges vacsora volt, aránylag sok zöldséggel és állati fehérjével, nem mindennap eszem ennyi fehérjét..most is ehetnék még elvileg szénhidrátot.

Ha a megfelelő rost-tartalmat elérd olajos magvakból, akkor legalább 20 dekányit meg kellene enned belőlük...az meg nagyon sok zsír.

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0622/296810/az_elelmi_2.htm

11 éve
#47
bmati 56
Válasz shinita #46 számú posztjára
Azokban jóval több zsír van, mint fehérje. A szénhidráttartalmuk viszont egy-két kivételtől eltekintve alacsonyabb, mint a fehérjetartalmuk. Néha-néha nem árt enni belőlük, de folyamatosan én nem enném, nekem nem csillapítja az étvágyam.

11 éve
#46
shinita 1
Válasz Bojtika #45 számú posztjára
Én az olajos magvakra szoktam rá :) Pontosabban előtte is ettem őket, de a glutén elhagyásakor táplálkozásom egyik fő oszlopává váltak, mert valamit enni kell, állati fehérjéből és gyümölcsből nem tudok sokat bevinni, a zöldség pedig finom, de sok zsírral sem elég laktató. Ráadásul a magok finomak és betöltik azt a szerepet, amit régebben egyes gabonatermékek, még ha kenyérre nincs is igényem, régen se nagyon volt. Rosthiányom nem lesz, az tuti.

11 éve
#45
Bojtika 3
A pékáru eleve kerülendő lenne paleo nélkül is. Élesztővel puffasztott, finomított, egy része édes vagy zsíros, vagy mindkettő.
Tehát ha paleo által ajánlott (szerintem természetellenes) fehérje-és zsírdús táplálkozást nem folytatjuk is, a pékáru elhagyása szerintem már önmagában reformálja a táplálkozást, mert rá kell szokni a rostos ételekre: főzelékek, kásák, pelyhek korpák...

11 éve
#44
oljanos
Bár azt hozzátenném hogy 10 évvel ezelőtt volt vesehomokom.A paleozás alatt előjött megint kétszer is.
Nem tudom hogy van- e hozzá köze.De állítólag a sok hús fogyasztás okozhat veseproblémákat.
Viszont a gyomorégésem teljesen megszünt.Régen megettem egy kakaós csigát reggel és ment utána 2 dl Salvus viz mert ha nem akkor végem volt :-)
A pékárú nálam azóta is csak nagyon minimális.főleg graham v.rozs cuccok

11 éve
#43
oljanos
Sziasztok!
Én is paloztam pár hónapig.kb 1 hónap leadtam kb 6 kilót.97 kiló voltam,magas vérnyomással,gyomorégéssel.
Ezek a dolgok megszüntek,főleg szerinem a pékáruk elhagyása segített sokat abban hogy javult az egészségi állapotom.
Csak nekem nagyon szélsőséges a paleo étrend ugyhogy áttértem erre

11 éve
#42
LPanka
Válasz csipkerozsika83 #41 számú posztjára
ez jó :)
most már befejezem ezt a diétámat, de akkor elolvasom, hogyan is működnek itt pontosan a dolgok

11 éve
#41
csipkerozsika83
Sziasztok!:) 2,5 éve paleozom. Lefogytam 30 kg-ot eddig.Megszabadultam a reflux betegségemtől,a PCO szindrómámtól,részben az allergiámtól is!:)Energikusabb lettem és gyönyörű arcbőröm lett,sehol egy pattanás.A lányomnak elmúlt a migrénje és az allergiája!:) Én mindenkinek csak ajánlani tudom!:)

11 éve
#40
csipkerozsika83
Válasz Agica67 #38 számú posztjára
Eszel xillitet?Én is epeműtött vagyok,de csak a xillittel van problémám semmi mással nincs!:)

11 éve
#39
Bojtika 3
Az epe-műtötteknek zsírszegény diéta javasolt.
Ennek némileg ellentmond a paleo, de biztosan megtalálod az arany középutat.

Az epehólyag tárolná és tartalékolná az epe-folyadékot, de mivel az Neked nincs, kevesebb epe áll az emésztés rendelkezésére, ezért úgy a fehérjék, mint a zsírok lassabban tudnak megemésztődni. Ha pedig nem emésztődnek meg kellőképpen, akkor csak részben hasznosulva távoznak a testből.
Kisebb adagok, mindenképpen zsírszegényen...
Bármilyen más esetben, az epebetegeknek javasolják a zabkorpa rendszeres fogyasztását, de a paleo-ba az sem fér bele, úgy tudom.

11 éve
#38
Agica67
Üdv mindenkinek! :)
2 hónapja Paleózok és -11kgnál járok. Az én problémám az hogy elég sokszor van hasmenésem. Arra gondoltam hogy azért mert nincs epehólyagom ezért másként dolgozom fel az ételeket. Tudja e valaki hogy mit lehet ez ellen tenni??

11 éve
#37
ad3l3
Okecs, ha beválik ideírom! :D

11 éve
#36
LPanka
Válasz ad3l3 #35 számú posztjára
Ha jó az a muffin, kérlek linkelj egy receptet :)

11 éve
#35
ad3l3
Hát, elkészítettem életem első paleos kajáját! Házilag sütött amarántlisztes tortilla, megtöltve zöldségekkel, csirke mellehusival...eszméletlen jó lett! Férj is dijjazta, tehát ha kibírnám tejtermékek nélkül, símán átállhatnánk.... Így viszont marad a heti egy-két paleos recept, sütike. Érdemes velük próbálkozni mert nagyon jók! Már a hétvégi almás mákmuffinra gyúrok! :D

11 éve
#34
dorcssa
Hát, a krumplit még talán elhagynám, mostanában nem is ettem, de a rizs szerintem jó dolog, meg a teljes kiörlésű dolgok, a zabpehely.

Tejet is szinte elhagytam, de csak a kalóriatartalma miatt. Sosem volt gondom vele, más meghalna ettől, de én simán ittam görögdinnyéhez vagy aszalt szilvához tejet, vagy épp kovászos uborkához, és meg se mozdult semmi :) Volt hogy napi fél litert ittam, persze az a kilókban meglátszott, de a bőröm mindig jól nézett ki (genetika, sztem az se mindegy). De pl joghurtról, sajtokról, tejszínről eszem ágában nem lenne lemondani.

Lehet hogy vannak laktózérzékenyek, azok ne igyanak tejet, akiknek meg gondjuk van a gluténnal, nyilván étkezzenek gluténmentesen (nem minden gabonafélében van glutén! ), de akiknek nincs ezzel problémájuk, azok mért ne ehetnének ilyet?

11 éve
#33
Feeclochette
Válasz Bodryka #25 számú posztjára
Bodryka, én annyira örülök, hogy végre valaki leírta,ezt a lowcarb flu szakaszt, mert pont most tartok ott, hogy nem tudtam elképzelni, hogy mindenki olyan jól van a paleotól, és stb és én meg csak szédelgek, "kábult" vagyok és hangulatingadozásaim vannak (soha nem volt) . Valószínű méregtelenítés is zajlik a szervezetben, mert a narancsbőröm is sokkal, de sokkal kevésbé látható a combomon.
De tény, el kell ismernem, hogy a bőröm a két hét alatt annyira szép lett, eltüntek a karikák a szemem alól.
Tejet kb. 25 éve nem iszom, amióta elolvastam a Testkontroll című könyvet. Krumplit és rizst eddig is csak rakott ételekbe tettem, szóval nekem ez teljesen kivitelezhető életmód. Imádom, hogy nem vagyok fáradt délutánra és televagyok energiával. Fogyni 2 hét alatt egy grammot se fogytam. :) Pedig a célom ez lenne.

11 éve
#32
Bojtika 3
A kisbabák hozzátáplálása még az én gyerekeim kicsi korában is egészen másképpen történt.
Az ő generációjuk ma a jó harmincas generáció, amelyben érdekes módon sokkal kevesebb az étel- és egyéb érzékenység.
Pedig őket a gyerekorvos állította át fokozatosan a tehéntejre, korhatár nélkül, ahogy az anyatej csökkent. A tápszerek még nem voltak elég jók, azokat csak mellékesen javasolták... És ez még csak a tej.

11 éve
#31
Meritre 113
Sziasztok!
A paleo diétások is esznek gabonát és vannak paleo-lisztek is pl: lenmagból, szezámmagból, tökmagból, és kókuszból. Ezekből készülnek kenyerek is. Így nem kizárt a töpörtyű kenyérrel. :D Ami miatt nekem igazán elgondolkodtató életforma az az, hogy mikor egy kisbaba hozzátáplálását elkezdjük is vannak élelmiszerek, amiket egy éves korig ne.. mert köztudottan terhel. Tulajdonképp mi is ezt csináljuk, hogy újraépítjük a táplálkozásunk mert a helytelen szokások miatt akár a végletek miatt is legyengítettük magunkat. Ami jó egy pici babának az szerintem jó nekem is. És tulajdonképp ez a paleo. Saját magamnak "csinálom" már a tejet, minimális a gabonafogyasztásom, amiben még nem követem őket, hogy jóval kevesebb húst eszem, és még szerepelnek a hüvelyesek nálam. Idővel szerintem ez is változik majd.

11 éve
#30
foxika
Válasz LPanka #29 számú posztjára
LPanka-Szendit megtalálod a neten is, pl. a "tények,tévhitek", vagy csak egyszeruen beírod a nevét és kiguglizod.

11 éve
#29
LPanka
köszi

11 éve
#28
Bojtika 3
Dr.Szendi Gábor könyveivel szokták kezdeni az ismerkedést.

11 éve
#27
LPanka
Melyik könyvet ajánljátok ebben a témában?

11 éve
#26
100001783928301
Nekem hasznos volt Lancetta hozzászólása, Mi a kenyérféléket hagytuk el teljesen az étkünkből. Csupán ösztönösen készítettem, rizst , babot és már 2x tésztát, muszáj volt. Nagyon komolyan veszem a tápanyagok kimérését. Minden napunk vegyes kefiröntetes salátával kezdődik, amiben van minden földi jó. Még dió is, úgy hogy beleférjen a párom 1800 kalórián van én meg 1200-n. Nekem a reggeli teába kell egy kanál méz,az is belefér! Köszönöm a hasznos bejegyzést! Nagyon jól elmagyarázta,erre van szükség, mert a miértek a legfontosabbak .

11 éve
#25
Bodryka
Lanceta, rost van a zöldségekben, gyümölcsben és olajos magvakban is. Több, mint a Fornetti sajtos pogácsában vagy a fehérkenyérben... Van annyi, mint a teljes kiőrlésű kenyérben, vagy hüvelyesekben. Viszont nem viszel be a szervezetbe glutént és lektint. Én mióta paleozom, nem tapasztaltam semmilyen emésztési problémát, sőt! Világ életemben vékony voltam (163 centihez étetem legnagyobb súlya 52 kg volt), viszont 2 napig kellett koplalnom, ha homokóra alakot akartam egy estélyiben, mert állandóan felpuffadtam, ésatöbbi... Most semmilyen ilyen tünetem sincs. Én a paleot az általános rossz közérzet, megmagyarázhatatlan folyamatos hőemelkedés, gyakori betegségek miatt kezdtem el. És nagyon bejött. Tele vagyok energiával, szebb a bőröm, a hajam, nem vagyok beteges. Nem igaz az, hogy nagy mennyiségű szénhidrát kell ahhoz, hogy jól működj. Sőt! Ha nem függesz többet a bevitt szénhidráttól, nem függesz többet attól, hogy megvan-e a napi rutin x étkezés. Simán belefér, ha kimarad 1-1 alkalom. És a szervezeted ebben az esetben sokkal intenzívebben nyúl a testzsírodhoz, ha rá van kényszerítve, hogy ne a szénhidrátokat tekintse elsődleges energiaforrásnak. Csökkentett (nem 0!!) szénhidrátbevitellel folyamatosan stabilan tartod a várcukorszinted, nincsenek benne ingadozások, nem nyírod ki a hasnyálmirigyed, nem leszel cukorbeteg, és nem alakul palmitinsavvá majd zsírrá a felesleg.

A paleosok amúgy a tejet is kihúzzák a listáról. Rengeteg ember laktóz érzékeny, és igen nagy számú ember van, aki bújtatottan az. Nyírja ki a szervezetét anélkül szép lassan, hogy észrevenné. Calcium nem csak a tejben van. Plusz nem egy tanulmány született már arról, hogy a túlzott calcium bevitel se jó a keringési rendszernek. Zsírok közül meg a transzzsírok ártalmasak, ennyit a margarinról, meg a hasonló "szívbarát" dolgokról. Én régebben abszolút zsírszegény étrenden voltam, a koleszterinszintem 48 kilósan mégis 6.7 volt úgy, hogy húst kb heti 2-szer ettem, tojást soha. Meg ahogy már írtam is, úgy éreztem magam, mint akit agyonvertek. Ezek után számomra nyilvánvalóvá vált, hogy valamit rosszul csinálok. Nekem a paleo nagyon megalapozottnak tűnik. Az első két hét kemény volt, (úgynevezett low carb flu szakasz - ekkor elszokik a szervezeted a szénhidrátoktól, ami enyhe kábultságérzéssel, rosszkedvvel jár, de ez néhány nap alatt elmúlik) de azóta semmilyen erőfeszítést nem okoz betartani. Sőt, volt már, hogy elfogadtam sütit, mert muszáj volt, és 2 falat után tettem is le, annyira durva volt az érzés...
A nagyon-nagy hátrány a dolognak, hogy bizony nem olcsó! Húst, tojást, zöldséget, olajos magvakat, halat enni jóval drágább mulatság, mint kenyeret, krumplit, tejet. Nyilvánvaló, hogy paleo étrenden nem lehetne 7 milliárd embert tartani. És hogy a mezőgazdaság megjelenése kellett ahhoz, hogy a népességszám megugorjon. De szerintem teljesen logikus dolog felvetni, hogy milyen betegségeket hozott ez magával... Szerintem mindenkinek a maga választása, én nem szeretnék megtéríteni senkit, nekem bejött :) És nem csak egészségesebbnek érzem magam, hanem fizikailag is olyan fitt vagyok, mint előtte soha!

11 éve
#24
Bojtika 3
A paleo nem szénhidrátmentes! Sok zöldségfélét esznek, gyakorlatilag a lisztféléket nem fogyasztják. tehát a jó kis töpörtyűt nem ropogós kenyérkével eszik, hanem friss vöröshagymával, paprikával, paradicsommal, vagy sült vegyes zöldségekkel. Gusztusos képeket látok én, csak én személyesen idegenkedem tőle.
A cukor helyett nyírfa-cukor... mondjuk már írtam valahol, hogy az ősember aligha csavarta ki a nyírfát, de egyébként azt se hiszem el, hogy a maiakhz hasonló zöldségeket evett volna. De nem is kötözködni akarok, mint már írtam ezt is, egy jó barátom súlyos cukorbetegségből lett gyakorlatilag problémamentes a paleo révén. És ez tény, még akkor is, ha az őseink igen öregnek számítottak harminc éves korukra, bármit ettek is.

11 éve
#23
Lanceta
A szélsőséges diéták, mint a szénhidrátban igen hiányos diéta , már rövid távon egészségi problémákat okozhat, hiszen a nagyon csekély szénhidrátfelvétel miatt a szervezet nem jut hozzá a napi szükséges rostmennyiséghez, s hiányt szenvedhet a gabonákban és a gyümölcsökben található vitaminokból és ásványi anyagokból is. A szénhidrát hiánya miatt eltolódik a helyes tápanyag-arány, ezért az étrend zsiradékban és fehérjében gazdagabb lesz. A nagy zsírtartalmú étrend növeli a szív és a keringési rendszer betegségeinek kockázatát, míg a sok fehérje a vese, a máj és az ízületek károsodását idézi elő. A túlságosan sok állati (főként nem tejből származó) fehérje felvétele ezenkívül a veseműködések csökkenését is eredményezheti. Minthogy a zsírégetés során keletkező ketonok nemcsak a vizelettel, hanem a lehelettel is ürülnek, ez kellemetlen, rossz szájszaggal jár. Az acetonos szagú verejték egyértelműen ennek az eredménye, ami figyelmeztető jel is egyben! A sok állati fehérje fokozza a kalciumnak a vizelettel való ürítését, a kalciumhiány pedig csontritkuláshoz vezethet. Nőknél a fogamzás előtt kifejezetten hátrányos lehet a szénhidrátok drasztikus csökkentése, mert a teherbe eséshez szükséges megfelelő hormonműködést akadályozza. De az is figyelemre méltó, hogy az agy számára nélkülözhetetlen, szinte egyedüli energiaforrás a glükóz, amelynek fontos szerepe van az emlékezési és a tanulási folyamatok fenntartásában, javításában. A glikogén vagy a glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben is. Ha ezekből a szénhidrátokból nincs elegendő a szervezetben, az az állóképesség és a fizikai teljesítmény nagymértékű csökkenését eredményezheti. Vannak a szervezetben olyan sejtek, amelyek csak a glükózt képesek felhasználni energiaforrásul. Ezek közé sorolhatók:
1. a központi idegrendszer sejtjei,
2. a vörösvérsejtek
3. bizonyos fehérvérsejtek
4. a csontvelői sejtek
5. a vese kéregállományának sejtjei
6. sebzés, sérülés környéki, gyorsan szaporodó fibroblasztok.
Mindezek mellett a csekély szénhidráttartalmú étrend oka lehet a szédülésnek, fejfájásnak, ájulásnak, hasi görcsöknek, székrekedésnek. A szénhidrátban nagyon szegény diéta depressziót is okozhat, ugyanis a szénhidrátok fontos szerepet játszanak a szerotonin termelésében. A szerotoninnak az is fontos feladata, hogy közvetíti az agyban a jóllakottság érzetét. Fontos azonban megemlíteni, hogy fogyókúrában érdemes az ajánlotthoz képest (a napi étrendünk 55-60%-a) csökkenteni a szénhidrát mennyiségét, és elsősorban az alacsony glikémiás indexű élelmiszerekből érdemes válogatni.

11 éve
#22
100001783928301
2012.decemberben hallottam a paleoról. Kezdetben csak próbálgattam a szokott ételeinket kiváltani. Januártól nincs itthon kenyér nem eszünk tésztát. rizst is ritkán krumplit is csak heti egy egy alkalommal. Nem kötöm magam a paleohoz csak az ötlet kezdete jött onnan. Liszt mentesnek nevezem inkább.Repültek le a kilók. Rátok csak február 10-én találtam :(. Remek az oldal. Tudom, hogy nem szabad gyorsan fogyni,de kínlódás nélkül ment le 10 kiló ahogy a kenyér és liszt elmaradt 6hét alatt. Most nagy segítségemre van ez az oldal,számolom mit mennyit méricskélek is és elkezdtem a hatására sportolni, mert hogy néz ki ha nem töltögetem ki az oldal minden részét! Üdvözletem minden itt fogyózónak.

11 éve
#21
Bojtika 3
Tudod, én ezt mind olvastam.
És én nem így működöm, én beledöglenék, ha ennyi fehérjét és zsírt kellene megennem naponta. Mert ennyit csak húsokból lehet bevinni, és azt nem ettem évekig, amikor vega voltam... Viszont a tankönyvi okítás, hogy a szénhidrát az elsődleges és a leggyorsabb energiaforrás, az az én tapasztalatom is. Nem a mostani, kopott testben...hanem a régiben is, amikor még sportoltam erndesen, nem a szobában tornázgattam, mint most.
Tisztelem Szendi doktort, de a saját tapasztalatomat sokkal jobban.

Valakinek hivatalossá kellene már tenni, hogy az étkezést tekintve is vannak különféle embercsoportok. Mert addig csak üti egymást a nép. :-)

11 éve
#20
Bodryka
Nem kampányolni akarok a paleolit mellett :) Nekem bevált :)
Hízással kapcsolatban pedig inkább a szénhidrátok tehetők felelőssé, mint a zsírok. A pillanatnyi megemelkedett vércukorra a szervezet azonnal reagál, így átalakítja a cukrot zsírsavvá, majd az el is raktározódik. Míg ha a szervezet megtanulja, hogy elsődleges energiaforrásként a zsírokhoz nyúljon, akkor kezdesz el fogyni. Plusz nem lesz feltétlen szükséged arra, hogy óramű pontossággal egyél naponta 3-4-szer, ha kihagysz egy étkezést, se fogod rosszul érezni magad. Mert a szervezeted a vércukor szintedet is a zsírból tartja fenn. Biológiailag megmagyarázható. Én napi 50-80 g szénhidrátot eszem és kb 100-120 g zsírt, meg 60-100 g fehérjét, kisebb eltérésekkel. És minamellett 29 évesen stabilan 50-51 kiló vagyok.

11 éve
#19
Bojtika 3
A vércukromnak semmi baja, eddig se volt. Szép normális érték.
A húst nem szeretem annyira, nem a ragadozó-alkatúak közé tartozom. Csakis ésszerűségből eszem, nem sokat, és nem mindennap, mert nem is jut eszembe. (Tejet, tejterméket igen, azokat eszem.) Tehát elég zsírszegényen tudok étkezni, a számomra elérhető zöldségféléket nem lehet túl sok zsiradékkal elkészíteni. (Kivétel lenne a káposzta, ami rengeteg zsírral szokott készülni, de figyelek, és kitapasztaltam, hogy csak vízzel is szépen megpárolódik...) Finomított szénhidrátot nagyon keveset eszem, csak a sütik kivételek úgy egy-két havonta, amikor magam sütök valamit a fiamnak.

11 éve
#18
Bodryka
A töpörtyűt nem tiltja a paleo :)
Az tuti, hogy ma már minden hormonos, gyomirtós, mesterségesen kezelt... De ez alól nem kivétel a tej meg a gabonák se. Meg a krumpli, bab, borsó se!

Tehát igazából azzal, hogy ezeket kihagyod, és helyette több húst, zöldséget, gyümit eszel, szerintem kb ugyanannyi káros anyagot viszel be! Szénhidrátot viszont keveset, így nem ártasz a vércukrodnak :)

11 éve
#17
Bojtika 3
Válasz Bodryka #13 számú posztjára
Azt már megfigyeltem az ismerősöknél, hogy a paleora való átállás határozottan segít, ha valamelyik étel-allergia, érzékenység vagy cukorbetegség áll fenn.

Aki viszont ezektől mentes, az szerintem nyugodtan eheti továbbra is kenyérrel a töpörtyűt. :-)
Én ahogy a fogyi miatt csökkentettem a kenyeret, és eszem ésszerűen kevesebbet, úgy múlt el a felfúvódásom. És bár eszem gabonát (zab, köles), én is egyre mozgékonyabb vagyok. Pedig eszem krumplit is, mert nagyon szeretem.

11 éve
#16
Astalavista
Főleg a hormonos csirkehúsok, intenzív állattenyésztésből származó más húsok és a műtrágya, rovarírtó/gyomírtó ízű zöldségek/gyümölcsök szempontjából érdekes megközelítés ez a paleo étrend. De ha valakinek segít, akkor már megérte. :)

11 éve
#15
Alicecogi
Nekem az sántít a paleolit étrendben, hogy az ősember mindig azt ette, amit a környezetében talált. Az import vagy nemesített gyümölcs és zöldség nekem furán illeszkedik ehhez (pl.: a banán nálunk vagy paprikát se túl régóta eszünk).

Hatása szerintem attól van, hogy legalább a felét kizárja ezeknek a civilizációs kajáknak és ez nem kis eredmény.

11 éve
#14
Astalavista
Ha jól belegondolok akkor én is paleozom, csak kompromisszumként én a gabonaféléket is megeszem a sajtok és paradicsom mellett. :)

11 éve
#13
Bodryka
Tudom, azért írtam, hogy kompromisszumként :)

Szerintem sosem fogjuk megtudni, mi a jó, annyi teória van, és gyakran változnak. Plusz az alapanyagok minősége folyamatosan romlik, egyre több a mű cucc, gondolom ennek előbb-utóbb meg is lesznek a negatív hatásai.

Én azért paleozom, mert sok jót hallottam róla, és a folyamatos betegeskedéseim után nem volt vesztenivalóm, és nekem eddig bevált. Ami pozitívat eddig tapasztaltam: Kevésbé vagyok fáradt, elmúlt a felfúvódás érzés, szebb a bőröm, kajálások után nem ütődök ki, hanem feltöltődöm, a kezdeti nehéz időszak után (amikor a szervezeted leszokik arról, hogy a szénhidrátokból nyerje az energiát, hanem átáll a zsírra, mint energiaforrásra) pedig kevésbé vagyok éhes. Hajat elég fele olyan gyakran mosnom. Kíváncsi leszek, tényleg segít-e majd a nyári brutális allergiában. Más pozitívum, hogy a sok fehérje, kevés szénhidrátos táplálkozás mozgással kombinálva szép izmokat fejleszt. Én alapvetően vékony vagyok (50/163), de mióta mellőztem a gabonaféléket, krumplit, stb, azóta látványosan jobb az alakom is!

11 éve
#12
Bojtika 3
Amerikai a paradicsom is...

11 éve
#11
Bojtika 3
Jaj, a konyhatechnika is fejlődött már, és azt se hiszem, hogy az ősember édesített volna bármivel is. Legfeljebb az édesgyökér, ha már létezett.
Ami a tojást illeti, nem hiszem, hogy úgy ették, ahogyan mi, viszont nyilván megették, ha hozzájutottak, mindenestül, tehát az embrióval együtt is.
Elismerem, hogy sok embernek jót tesz ez a diéta, de az elnevezése és az elmélete is irritál egy kicsit.
És nyilván megették a gabonát, még ha nem is termesztették. De nem hiszem, hogy sokat szöszöltek volna a főzéssel. és azt se hinném, hogy zsiradékban sütöttek volna. Annyi ilyen "engedmény" van a paleóban, hogy alig marad ősemberi étek benne.

11 éve
#10
Bodryka
Ez az, amikor olyan dolgokat eszel, amiket a 2.5 milló - 12 000 évvel ezelőtti ember evett, még mielőtt felfedezte volna a gabonatermesztést és az állattartást, vagy átvándorolt volna Amerikába.
Tehát ami 12 000 évvel újabbi találmány, az nem ajánlott: Pl semmi, ami gabona (glutén tilos), burgonya, tej, hüvelyes (lektin!). Amit lehet enni: Hús, zöldség, gyümölcs, tojás, olajos magvak. Kompromisszumként kemény sajtok, kevés bor, esetleg paradicsom. A teória az az, hogy ezekhez a modern kajákhoz még nem alkalmazkodott tökéletesen a szervezetünk, és ezért van egy csomó civilizációs betegségünk - magas vérnyomás, szívproblémák, érelmeszesedés, elhízás, gyulladások, autoimmun betegségek, allergia.

11 éve
#9
jubileum 2
Bocsi de valaki összetudná foglalni 1-2 mondatban hogy ez mit jelent, vagy hogy melyik étrend? ez a szétválasztós? csoportosítós? Kizárós? vagy melyik? :D

11 éve
#8
Bojtika 3
Tudod, amióta önállóan vezetek háztartást, azaz olyan jó 35 éve...csak a tojás vagy háromszor volt hol egészségtelen, hol egészséges.

11 éve
#7
Bodryka
Ez inkább egy életforma, aminek az a "mellékhatása", hogy lefogysz.
Én betartom, mert hiszek a mögötte levő teóriában. De aki nem hiszi el, hogy a gabona, cukor, tej, hüvelyesek, stb ártalmasak a szervezetére, annak nagyon nehéz betartani. elég sok minden tiltólistás, amiről valaha azt hittem, hogy egészséges.

12 éve
#6
bacu
Sógorom csinálta, állítólag hatásos. Ő több kilót ledobott vele. Persze néha csalt benne.

12 éve
#5
Bojtika 3
Nagyon jó barátom szinte az életét köszöni ennek az étrendnek, súlyos cukorbeteg volt. Mostanra egyenletes a vércukra, és nagy örömére fogynia is sikerült. Náluk az egész család áttért, de lassacskán vezették be.
Nekem most is fura, hogy imádja a tepertőt, és csak hagymával, meg sült zöldségekkel eszi. Én kenyér nélkül megkóstolni sem tudom a töpit.

12 éve
#4
maritto
Bojtika, gondoltam, hogy válaszolni fogsz :) én is úgy érzem, hogy túl sok lemondással járna..

12 éve
#3
Bojtika 3
Általában azoknál van jó hatása, akiknél valami táplálkozási probléma, vagy cukorbetegség áll fenn.
Én nem vagyok hajlandó kipróbálni sem.

12 éve
#2
Bojtika 3
Most, hogy kérdezed, nem ugrik be, hogy ki az, aki így él. De van közöttünk, tudom.

12 éve
#1
maritto
sziasztok! valaki próbálta már? nekem elsőre túl macerásnak tűnik, de lehet megéri..

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2