KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
Kovászos uborka kalória tartalma: 19.58 kcal
Tudd meg hány kalória, fehérje, szénhidrát és zsír van a(z) Kovászos uborka receptben, illetve a tápanyagok összetételét!
Tápanyageloszlás
Kategória: Köret
Ennyiszer választották: 178372
Létrehozta: kalóriabázis
Utoljára módosította:
Megjegyzés:

Hozzávalók:
Összesen: 2,452 gramm
480 kcal
1
darab
(60
gramm) tápértéke:

   kcal:
11.75

   fehérje:
0.95

   szénhidrát:
2.05

   zsír:
0.14
100 gramm tápértéke:
   kcal: 19.58
   fehérje: 1.59
   szénhidrát: 3.42
   zsír: 0.24

Elkészítés:
Egy nagy 5 literes üvegbe kb 40 db uborka fér, ez kb 2.3 kg.
Az uborkákat megmossuk legvégüket levágjuk. Sokan be is vágják hosszában két irányból, de én nem tapasztaltam különbséget, csak plusz munkát (másrészről meg a bevagdosott uborkát nem lehet olyan jól szendvicsbe szeletelni, mintha egyben hagynánk).
A levéhez 2 liter melegvíz kell, 3 púpos evőkanál sóval.
Az üveg összerakása:
Legaljára 2 csokor kapor, aztán egy réteg uborkát beállítgatunk. Közepére is 2 csokor kapor, plusz másfél szelet kenyér. Erre rá megint uborka. Legtetejére másfél szelet kenyér.
Izlés szerint tehetünk hozzá pár gerezd fokhagymát is.
Ezután öntsük fel a sós melegvízzel teljesen. Fog maradni a vízből, ezt tegyük félre, ezzel pótolhatjuk, ahogy ereszti a levét. Az üveg mindig tele legyen sós vízzel és elfedje a tetején a kenyeret.
Napra, vagy erkélyre tegyük ki. A jó kovászos uborkának nem előfeltétele a napfény, akár télen is készíthetjük. Lényeg, hogy meleg helyre kerüljön. Az üveg alá ne felejtsünk tányért tenni, mert levet ereszt!
Az üveg tetejét ne zárjuk le légmentesen (tudjon "pöfögni"), csak tegyünk rá kistányért, hogy a kosz ne szálljon bele.
Melegtől függően 2-5 nap alatt kész.
Ha kész, az uborkákat lemossuk, a kaprot, vizet, kenyeret kidobjuk (bár van aki a levét szereti) és dobozokban a hütőbe tesszük, ahol akár hetekig is eláll.

Forrás: kaloriabazis.hu


USDA betöltések:



Szólj hozzá!


Hozzászólni csak regisztráció után tudsz!

7 hónapja
#5
drisztina 1300
reply to ZolAnd's post #4
Mindannak ellenére, hogy én kenyérrel, sóval, kaporral és fokhagymával készítem a „jó” kovászos uborkát, van, aki kenyér helyett burgonyával kovászol... és biztos vagyok benne, hogy számára az a „jó” és "összehasonlíthatatlan" kovászos uborka...
Nem azzal van a baj, hogy te hogyan csinálod, de könyörgöm, miért kell „kijelenteni”, hogy milyen a „jó” kovászos uborka?
Szerintem a hozzászólásodban lemaradt az az apró szócska, hogy "szerintem".

7 hónapja
#4
ZolAnd 1302 17
Arról nem is beszélve, hogy a "jó" kovászoshoz még kell pár darab tormagyökér és fekete szemes bors is. Nem rossz így sem, de a két íz összehasonlíthatatlan. Az evésre szánt uborkát bevágjuk, a szendvicsbe valót meg nem.
Kéretik javítani a kalória tartalmát. Nem több mint 11 kcal/100 g!

7 hónapja
#3
serteperte74 6 2
reply to Xadornix's post #1
A szénhidrát nem lebomlik, hanem tejsavvá alakul,ami valamelyest kioldódik a lébe is, tehát ha a a llevét is fogyasztjuk, az energiatartalom alig változik (tejsav: 3,6kcal/g, szénhidrát: 4,1kcal/g), a kapor energiatartalmát hozzáadni tényleg felesleges.

4 éve
#2
bellakati 1
Jó lenne az adatok helyesbítése!
Mennyit szénhidrátot veszít az ubi?
bellakati

4 éve
#1
Xadornix
1, a kapor szénhidrát, kalória stb. tartalma nem mászik át az uborkába
2, az erjesztés során az uborka szénhidráttartalmának jelentős része lebomlik

Így aztán a végeredmény tápérték adatai messze állnak a valóságtól...



Asztali verzió    Mobil verzió
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt tekintheted meg.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2