KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
Halászlé kalória tartalma: 44.09 kcal
Tudd meg hány kalória, fehérje, szénhidrát és zsír van a(z) Halászlé receptben, illetve a tápanyagok összetételét!
Tápanyageloszlás
Kategória: Leves
Ennyiszer választották: 5977
Létrehozta: kaloriabazis
Utoljára módosította:
Megjegyzés: Kenyér és tészta nélkül

Hozzávalók:
Összesen: 11,000 gramm
4,850 kcal
1
tányér
(400
gramm) tápértéke:

   kcal:
176.36

   fehérje:
37.16

   szénhidrát:
3.02

   zsír:
1.67
100 gramm tápértéke:
   kcal: 44.09
   fehérje: 9.29
   szénhidrát: 0.76
   zsír: 0.42

Elkészítés:
Hozzávalók:

1 db 5 kg feletti ponty
1 kg makói hagyma / 5 kg hal
házi pirospaprika (szegedi vagy kalocsai)

1 l víz / 1 kg halhús

Elkészítés:

Jó halászlét csak nagy halból lehet főzni. A zöldpaprika és paradicsom szezonális jellege, romlandósága miatt nem alkotórésze a halászlének (a halászok tarisznyájában ez nem volt, régen nem voltak bevásárlóközpontok, ahol ezeket télen is megvehették volna), egyébként is ezek a lecsó alkatrészei. Na szóval: a halat megpucoljuk, a tükörpontyot lécre szegelt 2-3 db söröskupak érdes felével, a pikkelyes pontyot (ez az igazi!) filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat (nem kell tőle megijedni, elég egyszerű), és leemeljük a kabátját. A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat (vigyázzunk az epehólyagra) külön rakjuk. Fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserűfog nem maradhat a halban. A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott jó makói hagymát (errefelé a talaj adottságai miatt jobb ízű a hagyma), majd a fejet (nem árt ha veszünk még vagy 3-4 db-ot), úszókat és a csontot. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és kb 5-6 órát lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek. Ahogy Matula bácsi is mondta: a halászlé akkor jó, ha ragad a gőze... Főzés vége előtt félórával csak az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpaszírozzuk (régen ezt nem csinálták, mivel a csont úgyis a bogrács aljában gyűlt össze). Ezután vizet beletölteni tilos. Az alaplevet kiforraljuk, belerakjuk az édesnemes házi paprikát (a bolti nem jó, mivel abba a csumát és a penészes paprikákat is beledarálták), olyan mennyiségben, hogy az alaplé szép piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat (nem irdaljuk, mivel a nagy pontyban a szálka is nagy, meg különben is nem sült keszeget készítünk), a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk még, ha kell. A jó halászlé egyszer melegítve az igazi. Az erőspaprikát tálaláskor kínáljuk hozzá.
Megjegyzés:

Sokféle recept alapján főztem eddig én is a halászlét, mindig egyszerűsítve, míg végül ráakadtam az eredeti receptre. Ezt a receptet mindenkinek bátran merem ajánlani, az igazi magyar étel elkészítéséhez nincs szükség semmiféle sallangra, hókuszpókuszra, a maga nemes egyszerűségében verhetetlen.

A receptet Sipos Iván küldte. Köszönjük!

Forrás:
http://www.mindmegette.hu/halaszle-eredeti.recept


USDA betöltések:



Szólj hozzá!


Hozzászólni csak regisztráció után tudsz!

6 éve
#3
Cikorka
Helló! Itt egy bajai beszél (ír). Azt mondják az okosak, hogy azért adott az Isten 5 ujjat az embernek, hogy sose felejtse el, hogy a halászlé 5 hozzávalóból készül: hal, hagyma, fűszerpaprika, víz, só. Ennyi. Mi bajaiak és környékiek úgy főzzük, hogy a besózott haldarabokat (nem centis szeletekre vágjuk mint a pesti piacon, hanem kb. 3 cm szélesre) a bográcsba előzőleg belerakott kockára vágott hagymára rátesszük, felöntjük vízzel, és amikor felforrt, (a habját nem szabad leszedni!) rákanalazzuk a pirospaprikát. Keverni nem szabad, csak forgatni a bográcsot. Aki szereti az erőset, az még turbózza jó magyar piros cseresznyepaprikával, és az egy darab paradicsom egészben, vagy egy fél deci vörösbor azért kerülhet bele, hogy ne essen szét a hal. Forrástól számítva, kb fél óra, és kész, félúton kerül bele a tej és/vagy ikra. Akkor a bőséges levét rámeregetjük egy nagy tál frissen gyúrt és kifőzött és leszűrt tésztára, és utána esszük a húst. Sajna igen, köpködős-tűpárnás történet, mert mi nem passzírozunk. Viszont gyorsan megvan, nincs sok macera vele, és isteni finom. Az igazi bajaiak bitang erősre főzik és tűzforrón tálalják. Végül borral öblítik, mert hogy halálában már ne vízben ússzon szegény. Azért érdekes, hogy a legtöbb családnál ilyenkor bor helyett kóla dukál. Akár bevallják, akár nem, de a halra azt kívánja az ember. Utána még esetleg desszertnek rétest készítenek, túróst, mákost, meggyes-grízest, almást. Karácsony idején szenteste halászlé van, és utána mákos guba. Szinte mindenhol a környéken. Nálunk fazékban készül gáztűzhelyen. Úgy is isteni.

6 éve
#2
FERJOA
Nem hiszem, hogy paprika és paradicsom nélkül jó halászlét lehet főzni. Azt meg még kevésbé, hogy a halászlé íze a hal méretétől függ, és pláne nem az 5 órán át tartó főzéstől:) A konyhai robotgépet azért találták fel, hogy a megfőtt dolgokat fel lehessen darálni és emiatt nem kell széjjelfőzni az élelmiszert.. Kedves Iván, ha megkóstolná az én halászlevemet, akkor sírva könyörögne a receptért, mert olyan finomat még a Dunakömlődi halászcsárdában sem evett még soha, ha egyáltalán járt ott.

7 éve
#1
dani6605
Ez legalább 200 kcal -val több,tehát egy tányérral 183,6 kcal



Asztali verzió    Mobil verzió
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt tekintheted meg.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2