KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
2022-04-27.

USDA import

ha hiányzik az adat
USDA adatbővítés
 
Milyen problémára szolgál megoldásul?
Cél, hogy az alapadatok mellett (kcal, fehérje, ch, zsír) minél több ételhez tartozzanak bővített adatok is (rosttartalom, ásványi anyagok, vitaminok, zsírok, cukortartalom, glikémiás index, gyümölcstartalom, stb). Az adatbázis összes ételének karbantartására nincs kapacitásunk, ezért lehetőség van rá, hogy Ti is, a számotokra hiányzó adatokat megadhassátok. Ez a napi összesítők mellett a saját receptek esetén is igen hasznos, mivel így az oldal ki tudja számolni egy recept értékeit akkor is, ha nem a leggyakoribb hozzávalókból készült. Amíg bármelyik hozzávaló hiányos, addig a recept neve mellett piros felkiáltójel jelenik meg. A hozzávalók listájában szintén a piros felkiáltójel jelöli, hogy melyik hozzávaló a felelős, azaz melyiknél hiányzik még a kibővített adat. Cél tehát a piros felkiáltójelek eltüntetése, a kibővített adat megadásával.
 
Hogyan tudod a kibővített adatokat megadni?
Az általunk eddig is etalonnal számító Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (továbbiakban USDA) adatbázisából kikeresed a legközelebb álló terméket és annak FDC ID számát az adott étel Adatok fülének alján megadod és a Betöltés gombra kattintasz. Ezt követően a program beimportálja ezeket az adatokat a Bázisba. (megjegyzés: az USDA szabadon használható, nem minősül adatlopásnak).

Az USDA adatbázis, ahol kereshetsz:
https://fdc.nal.usda.gov/
FONTOS: FDC ID számot keress, ami az ételek linkjére kattintva található meg!
 
Kinek van joga importálni?
Bárkinek aki egy ideje használja az oldalt.
 
Hogyan oldjátok meg, hogy ne tudja bárki az oldalon ellenőrzött ételek adatait átírni hibás adatra?
Az eddigi adatokat (kcal, fehérje, szénhidrát, zsír) nem lehet felülírni az átemeléssel. Ezek fixek, ezért ezekhez kell a leginkább illeszkedő ételt megtalálni az USDA-ból.
 
Hogyan kell használni az USDA keresőt?
A kereső alapból a Foundation Foods (az alapítvány adatbázisában) keres. Ha ezen nem találod, akkor a további fülekre kattintva kereshetsz további egyezéseket, mint az SR Legacy Foods (általános éltelek) vagy a Branded Foods (márkás ételek).
 
Mi van, ha nem találok megfelelést?
Sok ételnek nem lesz megfelelője az angol adatbázisban, ilyenkor ezt a tételt egyszerűen ugord át. Ezen ételek bővítését más módszerrel fogjuk megoldani.

Mi van, ha nem találok PONTOS megfelelést?
Figyelembe véve, hogy a valóságban sincs két egyforma étel, a 100%-os pontosság nem reális elvárás, kisebb hibahatár elfogadható.
 
Mi van, ha az USDA adatbázisban megtalálom a keresett ételt, de lényeges eltérést találok a KalóriaBázis alapadataihoz képest (kcal, fehérje, zsír)?
Természetesen lehet az oldalunkon is hibás adat, ekkor nálunk kell javítani. Ha ilyennel találkozol, a helyes adatokat tartalmazó USDA link feltüntetésével jelezd nekünk az adott étel fórumán.
 
Mi a helyzet a glikémiás index-szel?
Mivel ez az adat nincs fent az USDA-n, ezért ezt külön forrásból kell kikeresni, attól teljesen függetlenül megadni (tehát megadhatod olyan ételhez is amihez még nincs usda link rendelve, és olyanhoz is amihez már igen). Beírni a popup alján tudod, százalékban, azaz ha 50%, akkor "50"-et írj be.
 
Mi a helyzet a receptekkel?
Az elsődleges cél az alapanyagok kitöltése, de lehetőség van a receptekére is. Egy recept Adatok fülén láthatod a hozzávalók listája. Mindegyik hozzávaló mellett felkiáltójel jelöli, hogy mely hozzávalónak hiányzik még a bővített információja. Ezeket kell egyesével bővíteni  (nem pedig egyben az egész étel megfelelőjét megtalálni). Ha mindegyik hozzávaló megvan, eltűnik a recept neve melől a felkiáltójel.
 
Mi van ha más felhasználó rossz adatot adott meg?
Ha találsz jobbat, egyszerűen adj meg új linket. A régi linkeket is elmenti az oldal, így visszaállítható..
 
Kell-e Prémium tagság az új ételinfókhoz?
Nem. Ez a funkció teljeskörűen használható az ingyenes verzióban is.
 
Mi van ha valaki szándékosan rongálja az adatbázist hibás, pontatlan adatok feltöltésével?
Az adatbázis szándékos rongálása a felhasználó letiltását vonja maga után. Kérünk titeket ha segítetek, azt figyelmesen tegyétek.
 
 
Segítségeteket előre is köszönjük!
kaloriabazis.hu

Szólj hozzá!


A hozzászólások olvasásához és hozzászóláshoz regisztráció szükséges

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2