Belépés
Belépve maradok
Hirdetés:
53 perce
#6837
Bojtika
reply to csikil4ny's post #6834
Nekem világéletemben rossz volt a tartásom.
Írtad, hogy az MRI-leletben discopathia szerepelt.

Én is voltam MRI-n dagi koromban, és nálam emellett más is szerepelt. A képen viszont láttam a sok zsírt is! (Egy lemezt adtak ide, és sikerült a gépemen megnéznem.)
Akkor az MRI-ágyra úgy kellett felkecmeregnem, és a felálláshoz segítséget kértem. Ha itthon feküdtem a padlóra (nagy nehezen), akkor az állam felfelé nézett, és átláttam a másik szobába, mert a "púpom" amúgy púpban maradt.

Azt akarom kinyögni, hogy valóban visszafordítható a folyamat, mert most már szépen csak a plafont látom, ha "padlóra megyek" edzés közben, és elég könnyen is kelek fel.
Hogy miért tartom mégis púposan magam? Nyilván a hátizomzatom hiányos, igyekszem erősíteni.

Gyerekkoromban sokat voltam kórházban, játszótéren viszont keveset. Óvodában se sokat voltam.
Nyilván sok összefüggés van itt, családi és más okok, de tény, hogy anyámnak eszébe sem jutott, hogy mozgásra és barátkozásra is szükségem lenne. Apa meg nem volt, aki vitt volna ide-oda, Nagymama meg a háztartást vezette.

Ráadásul 4 évesen már olvastam, azaz amikor más gyereket igyekeznek lefárasztani, és mozgásra késztetik, engem órákra ott lehetett hagyni egy könyvvel. Pedig jó alkatú voltam, és az iskolai testnevelés-órákon jól éreztem magam. De sportolási lehetőséget egyik tanárom révén találtam nagyobb koromban, és az akkori "divat" révén, mert edzők jöttek az iskolákba és válogattak gyerekeket.
A sok játszótéri rohangálás és tornázás azért mégis erősített volna, de szerették, hogy "jó kislány" vagyok.

2 órája
#6836
Fantasia
reply to csikil4ny's post #6834
Majd számolj be, hogy haladsz! A megfelelő hozzáállás látom megvan :) Elvárjuk, hogy így is maradjon :P

8 órája
#6835
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6834
Így van! Pozítiv hozzáállás, erős akarat, és megy minden mint a karikacsapás! Jobbulást, minél hamarabbit!

8 órája
#6834
csikil4ny
reply to Fantasia's post #6827
A gerincem megunta a helytelen tartást és szinte lebénított (porkorong kidülledés, állítólag visszafordítható és ha így van, akkor vissza is fordítjuk!)

17 órája
#6833
agresszor
reply to jancsoreka's post #6829
Köszönöm szépen nagyon kedvesek vagytok.
A változókór tett be nekem, ez miatt jöttek fel a kilók.

17 órája
#6832
agresszor
reply to Bojtika's post #6831
Nagyon szép a bőröm, tünik a narancs. A szauna meg a mozgás jót tesz a börömnek.
Szedek én is vitaminokat.

18 órája
#6831
Bojtika
Agresszor, a bőröd mit szól ehhez a gyors fogyáshoz?

Én is keveslem a keretet, de majd meglátjuk. Valami jóféle vitamint mindenképpen kell szedni ilyen koplalás mellett. (Olyat, ami ásványi anyagokat is tartalmaz.)

1 napja
#6830
feketeinci
reply to agresszor's post #6828
Gratulálok én is, és kérlek mindenképpen jelezz vissza...ha lehet, akkor is ha sikerül, akkor is ha nem.
Mert ha jól olvastam, mindezt 1000 kalóriás kerettel csinálod, ami tuti BMR alatt van. Ezt nem merném megtenni, de kíváncsi vagyok működik-e és ha igen...meddig.
Szurkolok hogy ne legyen gond ebből...lehet ez nálad csak így működik.

1 napja
#6829
jancsoreka
reply to agresszor's post #6828
Gratulálok! :-) Ne siess, hízni is ráértél, fogyni is rá fogsz. :-)

1 napja
#6828
agresszor
reply to melcsicica's post #6824
Köszönöm szépen . 2 hónap alatt ment le a 10,5 kg, keményen megdolgoztam érte. 95-ről indúltam ,most 84,5 vagyok , még 10 kg szeretnék lefogyni, de annak már adok 3 hónapot.

1 napja
#6827
Fantasia
reply to csikil4ny's post #6825
Mi történt veled?

1 napja
#6826
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6825
Szia! Jobbulást kívánok, és akkor most már legalább tudod, hogy mit mozoghatsz. A házi feladatokat gyakoroljad, és meglátod, hogy majd minden jobb lesz!

2 napja
#6825
csikil4ny
Sziasztok! Ma először voltam kinetoterápián, megtanultam helyesen ülni, állni és egy csomó házi feladatom van. Guggolni csak hármat szabad félóránként, úgyhogy nem ez lesz a megfelelő gyakorlatsorom a következő időkben, de cserében annyi hasprést és lábemelést csinálhatok amennyit csak bírok. :)

3 napja
#6824
melcsicica
reply to agresszor's post #6808
Szia!Eloszor is gratulalok a fogyasodhoz!!Meg szeretnem kerdezni,hogy mennyi ido alatt sikerult lefogynod es hany kilorol indultal?

4 napja
#6823
jancsoreka
reply to Fantasia's post #6817
Húúúú, ez szuper! Ezer gratula! :) :) :) Hajrá-hajrá, érdemes komoly célokat kitűzni, mert sikerélményt adnak! :)

4 napja
#6822
Gonoszka1
reply to Fantasia's post #6817
Gratulálok! Nagyon szép teljesítmény! Kitartásod meghozta ezt a csodálatos eredményt!

5 napja
#6821
Bojtika
reply to Fantasia's post #6817
FANTASIAAAA!!! Óriási BRAVÓÓÓÓÓ Neked!

És a régi tagok nevében, akik igyekszünk "a tutit mondani", köszönöm ezt a remek igazolást, visszajelzést. :D

Csak így tovább! :D

5 napja
#6820
Bojtika
reply to Fantasia's post #6816
Szia Fantasia!
Moderátor egyetlen egy darab sincs, nemhogy több. Privátra sincsen lehetőség.

Admin-.unk a teljes demokráciát tartotta szem előtt. Mi pedig megértettük. Vagy nem értettük, de folytattuk...:D
Ezért is van a káosz a topikokban, már az elején moderátori feladat szokott lenni a "gyomlálás", az OFF-ok átvitele a megfelelő helyre. Most már az a gyakorlat, hogy csak néhány kiváló memóriájú tag képes arra, hogy egy.egy hozzászólást visszakeressen... :D

A privát üzeneteket nehéz megoldani, rendszerint mail-.cím megadásával megy, amit a nyugtázás után töröl a tulaja. Azaz minden a plénum előtt zajlik.
Az okosabb marad, a kevésbé közénk való pedig vagy próbál beilleszkedni, vagy magától elmarad.
Eddig egyetlen egy tag volt, akit egyszerűen mind bojkottáltunk, mert bárhogy válaszoltunk neki, szitkozódott. Nem akármilyen módon.

Ez van. Gonoszka megírta az őszinte véleményét, innentől már Lorell ott sír, ahol akar. Vannak emberek, akiknek bármit lehet válaszolni, csak egyezzen a saját elképzelésével! :D


5 napja
#6819
citromtorta
reply to Fantasia's post #6817
Nahát!!!Ez tényleg inspiráló! Nagyon ügyes vagy! Ettől jobb motiváció nem is kell hogy ilyen látványos és meg is erősített eredményeket értél el. Hát igen....a kitartó munkának megvan az eredménye. :) Amúgy a testzsírszázalék illetve testtónus sokkal többet jelent mint a kilók száma- egy szép izmos arányos test mindig szebb mint egy soványan vékony alkat. A legjobb úton haladsz! Majd számolj be időnként hogy hogy állsz!:)

5 napja
#6818
EmokeBlanka
Sziasztok! Izomcsoportok felosztásával kapcsolatosan érdekelne az edzéses szakik véleménye :)
Eddig, mell-hát; váll-kar; láb napok voltak (has köztes napokon, heti 2x). Alapvetően szuperszettekben végeztem a gyakorlatokat (amennyiben a szuperszett azt jelenti, hogy 1ik izomra a gyakorlat s közvetlen utána a másik izomra a gyakorlat, s csak ezután a pihenés, még nem vagyok teljesen biztos a terminus technicus-okat illetően :D). Ezt a szuperszettes dolgot folytatva szeretném másképp csoportosítani az izmokat, no, itt léptek ti a képbe :), hogy miként is lenne a leghatékonyabb? Én így gondoltam: mell-bicepsz-váll; hát-tricepsz; láb napok. Ez így jó? (Has változatlanul köztes napokon az aerobbal vagy HIIT-el párosítva)
Köszi!

5 napja
#6817
Fantasia
reply to citromtorta's post #6809
Köszönöm a részletes válaszod, megfogadom a tanácsokat! :) Szombaton volt itt egy sportnap, aminek keretében ismét sikerült egy InBody testösszetétel vizsgálatot csináltatnom. Minden idők eddigi legjobb eredményeit sikerült mérni, most először vagyok szinte minden értékben a normálison, és ez nagy lendületet adott! (három éve méretem kb. félévente) Eddig sosem volt 27% alatt a testzsírszázalékom, most 23,8% - 30,3-ról indultam két éve. A meglévő izomtömeget is pont jónak ítélték, és mikor elmeséltem az izompakolós terveimet, megerősítettek abban, hogy épp most van itt az ideje.
Ez aztán a motiváció! Az eredményeim oroszlánrészét a KalóriaBázisnak és az itt fórumozó segítő embereknek köszönhetem! Szóval: köszönöm :) Újult erővel kezdek neki most az új cél teljesítésének! :)

5 napja
#6816
Fantasia
Itt nincsenek moderátorok? Mire jó már ez a szájkarate? Menjetek privátba, ne szennyezzétek itt a normális kommunikációt, köszi.

5 napja
#6815
Lorell
reply to Gonoszka1's post #6813
Na, ezt most jól megkaptam. Hűha. Megyek, sírok.

6 napja
#6814
Bojtika
reply to csikil4ny's post #6810
Van egy gyógytornász ember, aki sok tudnivalót írt már a neten, ingyenesen. És megadja az elérhetőségeit is, talán tőle kaphatsz pontosabb eligazítást.
A neve Bene Máté Zoltán, a weboldala pedig: porckorong.hu.

Sok videója is van fent, én értelmesnek tartom. Most szervez egy rendezvényt is.

6 napja
#6813
Gonoszka1
reply to Lorell's post #6812
Nem, mert nem érsz annyit mint egy papírlap!!!!

7 napja
#6812
Lorell
reply to Gonoszka1's post #6801
És mi lesz, ha nem? Lerajzolsz és összetépsz? :D

7 napja
#6811
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6810
De legalább alakulnak a dolgok! Reméljük hétfőn minden kiderül! Addig is jobbulást, és vigyázzál magadra!

7 napja
#6810
csikil4ny
Van diagnózis: porckorong kidülledés (nem túl bőbeszédű a RMI-s orvos, tőmondatokban írta, hogy mi van), sok infót a neten se találok róla, hétfőn hívom fel a szakorvost....

1 hete
#6809
citromtorta
reply to Fantasia's post #6803
Szia! Gratulálok az eddig elért eredményeidhez! Szerintem finomíts a tápanyag-beállításon. Én egyéni napi grammra állítottam. Vidd lejjebb a szénhidrátot ( a napi 130 g azért legyen meg mindenképp!), a fehérje mehet feljebb-1,2-1,5g/testtömeg, a zsír minimum 45-50 g. Ki kell matekozni a napi kalóriabevitelednek megfelelően. A fehérje és szénhidrát kalóriaértéke 1 g= 4 kalória, a zsíré 9. Biztosan tudod, hogy helyi fogyás nincs, így a hasi kockák előbújása nem csak a hasizomerősítés függvénye. Mindenképpen a szálkásító étrend a lényeg, no meg a megfelelő edzés.Fontos, hogy teljes testre eddz- lehet 2 naponta váltottan felső illetve alsó testre, menni a kieső napokon valamilyen aerob jellegű mozgás ( futás, kerékpár...bármi) A fitnessblender.com-on is nagyon jó edzéseket találsz.Heti egy pihenőnapot iktass be! Felső testre a szép izmos karokra illetve vállra súlyzós vagy saját testsúlyos edzést javaslok, szép feneket pedig legjobban a guggolás változatai csinálnak. A fehérje turmix, a multivitamin jó, edzés előtt szedhetsz még L-carnitint és sok-sok VÍZ! Hajrá!:))

1 hete
#6808
agresszor
Sziasztok! Naponta 50 perc eliptikus, 30 perc vibrációstréner, 40 perc szauna, kerékpározás, túrázás, kertészkedés, mellette diétával, kalóriaszámolással sikerült lefogynom 11, 5 kg-ot.
Még 8-10 kg szeretnék leadni, de az már ráér lasabban is,2-3 hónap alatt akarom leadni.
Most 1000 kalóriás étrendet állitottam be.

1 hete
#6807
Gonoszka1
reply to hajnika84's post #6806
Szia! Igen, heti fogyást adjál meg. A keret a BMR-ed felett legyen egy kevéssel. Addig állítgassad a heti fogyási ütemet, ameddig nem jön kis a BMR feletti keret. A mozgás szakértői nem szokták ajánlani mindennapra ugyanazt a mozgást, de ha a topikokban körülnézel, akkor nagyon sok helyen vannak feltéve otthon végezhető tornák. És ne feledkezzél el, hogy sok folyadék fogyasszál! Sok sikert!

1 hete
#6806
hajnika84
Sziasztok! Na most egy kicsit megkavarodtam:elolvastam a csevegő részben az ajánlott 5543-5544 részt! De első kérdés, hogy akkor ha adott időre állítom be a célsúlyt az nem jó? és ha átjavítom a heti célra akkor sem mindegy hogy hogyan teszem? Nem értem... :( Az edzésforma pedig, akkor a naponta 30 perc zumba helyett, heti 3x csináljam csak? Sőt az sem biztos hogy jó edzés forma? Tudtok segíteni?

1 hete
#6805
vadocmeli95
reply to agresszor's post #6802
:) grat

1 hete
#6804
vadocmeli95
reply to Fantasia's post #6803
Szia! Nekem is az a baj, hogy bár olyan jo kockás lenne a hasam, de alul még van emrg volt is mindig egy icipici ami eltakarja... Sajnos... És ezt csak étkezéssel lehet levinni, mert én csinálom a dolgokat, nem azzal van a baj... Csak kicsit nehéz... Én beállítottam szálkásító tápanyag arányokat... És az jön ki mindrn nap (na jo 3 napja nézem) hogy amennyi zsirt megeszek pluszba, kb annyi fehérje hiányzik még... Ezt fogalmam sincs hogy oldjam meg :D

1 hete
#6803
Fantasia
Sziasztok!
Kb. fél év kihagyás után visszatértem és újra számolni kezdtem a kalóriákat. A tavalyi év során leadtam 12 kg-ot, és most szeretném szépre is csinálni magamat, nem csak vékonyra :) A cél, hogy legkésőbb júli végére kockás hasat, gömbölyű feneket és szép izmos karokat penderítsek magamra (a lábaim köszönik szépen, jól vannak a capoeirának köszönhetően ^.^). Ehhez kérnék segítséget olyanoktól, akiknek ez már sikerült, vagy akik értenek hozzá, hogy milyen itthon végezhető gyakorlatoknak lássak neki - ugyanis edzőterembe nem tudok járni, anyagi okok miatt.
Emellett abban is szeretném a tanácsotokat kérni, hogy az étkezésben mire figyeljek oda esetleg másra, mint eddig a sima fogyásnál. Jelenleg 50-25-25 van beállítva a szénhidrát-fehérje-zsír aránynak. Edzések után szoktam fehérje shaket inni, sportolós multivitamint szedek, és ha szükséges, bcaa-t is veszek be. Még mindig van rajtam zsír felesleg sajnos, ami eltakarja a gyönyörű kockáimat ;), ezért gondoltam arra, hogy maradok a fogyós beállításoknál, a plusz edzésekből fakadó kalóriát meg leeszem ugyanúgy, esetleg még több fehérjét viszek be, hogy tudjanak az izmok fejlődni. De itt megáll a tudomány, nem értek az izompakolós részhez, úgyhogy segítsetek, ha tudtok! Köszönöm! :)

1 hete
#6802
agresszor
Sikeresen leadtam 11 kg-ot,
napi 1,5 órás edzéssel.

1 hete
#6801
Gonoszka1
reply to Lorell's post #6800
Igazad van! Ha nem tetszik, akkor nem kényszerit senki, hogy itt legyél! És persze, hogy felhívom a figyelmét arra, hogy kevés kerettel jojozni fog, mert én annak örülök, hogy lefogyott 21 kilót, de azt nem szeretném, ha beleesne abba a hibába, amibe én X alkalommal, hogy a dupláját szedi vissza mint amit hosszú idő alatt ledolgozott magáról! Ha ebben nem látod a segitő szándékot, és tényleg minden mondatunkban ellenséget szimatolsz, akkor tényleg az a legjobb ha nem jösz ide, se magadat, se minket idegesíteni! Pedig a sok kritika helyett inkább segiteni próbálnál, és gratulálnál a sikeresen lefogyott emberkéknek!

1 hete
#6800
Lorell
reply to feketeinci's post #6799
Az a gondom, hogy kábé bárki számol be bármiről, az nektek sosem felel meg. Nézz át a szomszédos posztba. Valaki beírt, hogy fogyott 21 kilót. Mi a válasz? Keveset eszel, jojózni fogsz, nem jól csinálod. Na Kedves Inci! Ez a segítő szándék? Miért nem lehet szó nélkül hagyni, max gratulálni neki, hagy örüljön a sikerének? Azt gondolom ezzel sokakat elüldöztök innen, akikre én kíváncsi lennék. Azt hogy kiknek mentetek neki, ennek fényében nézd vissza nyugodtan. Kábé mindenkinek. Itt nálatok van a bölcsek köve és slussz. És akkor én vagyok a kötekedő és sértegető. Na most lenne kedvem sértegetni, de nem teszem. Megnyugodhatsz. :D
Na további jó szakértést, azt hiszem itt ment át parttalanba a dolog, az okosabb megoldást választom és bannolom a fórumokat. Pedig az elején örültem neki, hogy van itt ilyen lehetőség, meg lehetNE beszélni a tapasztalatokat, de úgy tűnik, ez a lehetőség nem valós. Én mindenesetre megpróbáltam.

1 hete
#6799
feketeinci
reply to Lorell's post #6798
Kedves Lorell!
Kérlek hagyd abba a a kötekedést és sértegetést.
Nem tudom milyen értelemben használod itt a belterjes kifejezést, de hogy sértésnek szánod az világos.
Mint ahogy sértésnek szánod a szakértők szót is.....senki nem állította magáról hogy szakértő, de ha valaki sikeresen végigcsinálta már ezt a folyamatot amiről beszélünk (életmódváltás és súlyváltoztatás) nyilván több tapasztalattal rendelkezik.
Nem értem mi a gondod ezzel?

Itt mindenki szóhoz jut, ehhez nem kell Neked teljesítened semmit.

Fogalmam sincs miről beszélsz amikor azt írod hogy "szépen nekimentek itt egy-két hozzászólónak". Az általad belterjesnek tartott szakértők mindig udvariasan mondták el a véleményüket a tapasztalatlan hozzászólóknak.

Nagyon remélem, hogy ez a jövőben is így lesz, és itt is a testmozgásról és a sportról tudunk majd újra dumálni.

1 hete
#6798
Lorell
reply to jancsoreka's post #6797
Hát azzal, hogy megfogalmaztam egy észrevételt Gonoszkának, erre te rögtön elkezdtél oltani úgy, hogy meg sem értetted, mire gondolok, nem cáfolódott meg a belterjes társaság gyanúja. Nincs is ezzel baj, igazából természetes dolog hasonló fórumokon, de azért nem szabadNA hagyni, hogy ez a rovására menjen az oldalnak. Az utóbbi időben elég szépen nekimentek itt egy-két hozzászólónak. Talán az én teljesítményem lesz, hogy esetleg szóhoz jutnak más 'szakértők' is.

1 hete
#6797
jancsoreka
reply to Lorell's post #6788
"nem hobbim belterjes társaságban produkálni magam" - ezzel úgy jól odabasztál mindenkinek. Jó kör volt. Szép teljesítmény.

1 hete
#6796
Lorell
reply to Liguska's post #6795
:) Nem akartam vitatkozni egyáltalán. Biztos csak kötekedős napom van. XD

1 hete
#6795
Liguska
reply to Lorell's post #6793
Nyugi. Nagy levegő. Van az a pont, ahol nincs értelme folytatni egy vitát. :)

1 hete
#6794
michel
reply to Gonoszka1's post #6782
Szerbusztok
Akerékpározás nem a munkámhoztartozik hanem azért csinálom,hogy edzem magam és hátha nagyobb esélyem van a jobb fogyásban.

1 hete
#6793
Lorell
reply to Gonoszka1's post #6792
Eh!

1 hete
#6792
Gonoszka1
reply to Lorell's post #6791
Csak amit megfogalmaztál az nem állja meg a helyét! Én nem magyarázkodom (hiszen okom nincs rá!), csak felhívom a figyelmedet arra, hogy vagy nem olvasol elég figyelmesen, vagy csak egyszerűen kötekedős napod van!

1 hete
#6791
Lorell
reply to Gonoszka1's post #6789
Megfogalmaztam egy észrevételt. Ha úgy érzed, nem jogos, akkor úgy érzed. Igazán nem kell magyarázkodnod, ki mit csinál, mondom, hogy olvasok egy ideje itt.

1 hete
#6790
Gonoszka1
reply to jancsoreka's post #6787
Igen, igazad van, de én úgy gondoltam, hogy negatív értelemben nem kritizálunk! És úgy gondolom, hogy azt is mindig kedvesen próbáljuk csinálni! Ja és rábeszélve és nem kényszerítve!


1 hete
#6789
Gonoszka1
reply to Lorell's post #6788
Nem tudom, hogy mennyit olvasgatsz itt, de ha valóban figyelmesen olvastál, akkor észrevetted volna, hogy edzésekre konkrétan sosem adok tanácsot (mint ahogy most sem, csak azt javasoltam amit tudok, hogy a mindennapi biciklizés nem annyira jó fogyás és mozgásforma szempontjából, hanem váltogatni kell a mozgást). Mindig azt írom, hogy majd jön Bmati (de Bmati írta, hogy most egy ideig nem tud jönni) és ő segit, hiszen ő ért hozzá. Vagy Bojtika szokott még ezen a téren segiteni, de ő főleg linkeket ad. Viszont az 5544-es hozzászólásban részetes segitség van. Én nem sértődtem meg, de igenis elég durva támadásnak, és kekeckedésnek érzem azt, hogy azt kritizálod, aki segiteni probál. A mozgásra pedig rábeszélni szoktuk az embereket, és nem lebeszélni! Legfeljebb az egyhangú mozgásról probáljuk a változatosabb mozgás felé taszigálni! És a társaság nem belterjes, hanem ezek az emberkék azok, akik veszik a fáradságot, és az időt, hogy probáljanak a legjobb tudásuk szerint segiteni a fogyni vágyó embertársaikon!!!

1 hete
#6788
Lorell
reply to Gonoszka1's post #6786
Nem, köszönöm, nem szakértek itt. Egyrészt mert nem vagyok az, másrészt mert nem hobbim belterjes társaságban produkálni magam. Megfogalmaztam egy észrevételt kívülállóként azzal kezdve, hogy nem akarlak megsérteni. Ebből az lett, hogy megsértődtél, megállapítottad, hogy te jobban ráérzel a dolgokra és elkezdtél személyeskedni.
Engem viszont zavar, miután olvasok itt egy ideje, hogy főleg a mozgásról mennyire le tudjátok beszélni a kérdezőket. Ha valaki végre mozog, ne tanácsoljuk már azt könyörgöm, hogy ne tegye, vagy mást mozogjon. Majd rájön, ha nem használ neki, amit csinál, hogy mást kell csinálnia. Ezt szakértelemtől függetlenül így gondolom.

1 hete
#6787
jancsoreka
reply to Gonoszka1's post #6786
Deeee, mi szoktuk kritizálni egymást. :) De csak segítő szándékkal. Ezt nem jól csinálod, azt rosszul csinálod, szerintem ezt így, szerinted ezt úgy. Dehát pont ez a lényege. No és a stílus maga az ember, én azt gondolom, továbbá valóban nem szoktuk egymást a hecc kedvéért kritizálni. Hát ez bizony így van. :)

1 hete
#6786
Gonoszka1
reply to Lorell's post #6785
Tévedések közepette élsz velem kapcsolatban! Világos, hogy egy általánosságban kérdezőnek (magyarul nem konkrét dolgot kérdezőnek) első körben mindig javasoljuk, hogy olvassa el a két hozzászólást (bocs, hogy mindenkinek nem gépelek fél órát, hiszen Bmati pontosan ezért írta le összefoglalva, hogy ezt ne kelljen tennünk!). És én látod, rögtön gondoltam, hogy nem futár (úgy látszik jobban ráérzek a dolgokra mint Te)! Általában egyébként ha valakinek ilyen a munkája, akkor jelzi, hogy EZ a munkája! De ha Te akkora szakértő vagy (hurrá!), akkor gyere, és segits Te is kérdező, kétkedő embertársaidnak! Ha nem vetted volna észre, ezen a fórumon nem szokásunk egymás kritizálása, kioktatása. Itt mi segitőkészek vagyunk! És ha nem vetted volna észre (vagy netán figyelmetlenül olvasol?), akkor odaírtam azt is, hogy ha elolvasta a két hozzászólást, és van még kérdése, akkor szivesen segitünk! Tudod, csak konkrét kérdésre van konkrét válasz!!!

1 hete
#6785
Lorell
reply to Gonoszka1's post #6782
Természetesen annak érzed, én kérek elnézést, hogy kicsit furának érzem, hogy mindenkinek ugyanazt a sablonválaszt adod. Én a te hozzászólásodat éreztem kicsit kioktatónak, úgy javasoltad a ne biciklizz mindennap dolgot, hogy nem tudtad, miért biciklizik mindennap. Persze megnyugodhatsz, nem biciklis futár, hurrá! Lehet tovább szakérteni. :D

1 hete
#6784
jancsoreka
reply to Lorell's post #6780
Szerintem személyreszabott kérdésekre igyekszünk személyreszabott választ adni. A kérdés nem volt személyreszabott, csak annyit írt, hogy naponta 4-5 órát bringázik, azt nem, hogy miért. Ha pontosítja a kérdést, pontosítjuk a választ. De kapásból nem gondolhatunk mindenre.

1 hete
#6783
Gonoszka1
reply to michel's post #6781
Elolvastad a két hozzászólást amit ajánlottam? Az alapján kellene a napi keretedet beállítani, azaz a BMR-ed felett egy kevéssel! Ha keveset eszel, akkor az anyagcseréd lelassul, így a fogyás is lassul, majd stagnálni fogsz. Fel kellene a keretedet emelni, sok folyadékot kellene fogyasztani (víz, tea, leves), és a mozgásodat is változatosabbá kellene tenni. Miután kiderült, hogy nem vagy biciklis futár, azt javaslom, hogy csak másnaponta biciklizzél, a többi napon másféle edzés kellene (a hozzászólásokban ez is részletezve van). És egy pihenő nap is feltétlenül kellene! És ami még fontos, hogy az edzéssel ledolgozott kalóriák 60-70%-át pluszban le kellene még enni (a napi kereten kivül)!

1 hete
#6782
Gonoszka1
reply to Lorell's post #6780
Bocs, de azt nem írta, hogy ez a munkája, így ez nem testreszabott kérdés, tehát kicsit kekeckedésnek érzem a hozzászólásodat!

1 hete
#6781
michel
reply to Lorell's post #6780
Sziasztok a kerékpározást azért csinálom mert ez is ösztönöz,vagy pedig gyalogtúrákat szoktam még ami 3-óra.

1 hete
#6780
Lorell
reply to jancsoreka's post #6779
Félreértettél. Azt nem vontam kétségbe, hogy kevés a kalória. Nekem az a tanács szúrta a szemem, hogy nem kellene mindennap kerékpároznia. Lehet, mégis kell neki, mert ez a munkája. Akkor mi legyen? Mondjon fel? Már bocsánat, hogy beleszólok, de többször látok olyat a fórumokon, hogy általános tanácsokkal láttok el mindenkit, aki viszont személyreszabottan kérdez. Ez sajnos nem segítség, bármennyire is jószándékú.

1 hete
#6779
jancsoreka
reply to Lorell's post #6778
Nagyon kevés a bevitt kalória!!! 4 óra kerékpározás közepes tempóval több, mint 2000 kcal-t éget el, és akkor még nem is vette figyelembe az alapjárati kalóriaégetését! A szervezete szinte csak és kizárólag tartalékolásra van beállva. Úgy ragaszkodik a kilókhoz, mint fuldokló a mentőövhöz. Ha meg kerékpáros futár, akkor meg az aktivitást kell a legmagasabbra állítani, és úgy meg szintén magas alapjárat kalóriaégetés fog kijönni. 1200 kalória arra sem elég, hogy aludjon! Ha most elkezd normálisan enni, akkor még hízni fog és csak egy idő után kezd el fogyni, akkor viszont esélyes, hogy sikeres lesz. Addig maradnak a kilók.

1 hete
#6778
Lorell
reply to Gonoszka1's post #6777
A világért sem akarlak megbántani, de lehet, hogy kerékpáros futár a párja. Vagy versenysportoló. Akkor viszont muszáj neki kerékpározni. Én legalábbis azt gondolom, hobbiból senki nem biciklizik 4-5 órát naponta, de persze lehet ez az igaz. :)

1 hete
#6777
Gonoszka1
reply to michel's post #6776
Szia! Akkor ezért nem fogy! Keveset eszik, és nem kellene mindennap kerékpároznia! Olvassad el a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Itt összefoglalva olvashatsz a helyes kalóriakeret beállításáról, a tápanyagokról, a sportokról, és persze, hogy sok folyadékot kell fogyasztani. Sok sikert a párodnak, és kitartást! Ha vannak még kérdéseid, ha elolvastad a hozzászólásokat, akkor szívesen segitünk!

1 hete
#6776
michel
Sziasztok Érdeklődni szeretnék,hogy a napi szinten 4-5.órákat kerékpározom és még sem fogyok mi az oka???Amit eszem az 1200calória. De a táblázatott használom. Igaz a gép 1612calóriát ad.
Köszönöm a segítséget.

1 hete
#6775
hajnika84
Sziasztok! Nekem a zumba vált be de az nagyon! Találtam a neten tuti jó kis videókat, amit naponta csinálok, és az oldal segítségével számolom a kalóriákat!nem járok termekbe!!! Eredményem: 05.05-05.14-ig mínusz 3,5 kg!! És nem szenvedek, mindent eszek, szalonnától kezdve a süteményig, de le is dolgozom! :) nagyon szeretem hogy napról napra jobban érzem magam! Ha érdekel vkit a video elküldöm a linket! https://www.youtube.com/watch?v=3wul79m1BKY de van több fajta is csak keresgélni kell!


1 hete
#6774
teper
reply to EmokeBlanka's post #6770
Az igaz, hogy a bicepsz és a tricepsz egymás antagonista izmai, de a tricepszre a legkevésbé megy a móka, legfeljebb nagyon kicsit nyúlik. Ha pl. a combodról lenne szó, akkor megérteném a szinergista izmok miatt, mert egyetlen izomfejre nem tudsz gyakorlatot izolálni, így a többi is, a combodon található hasonló izom is szerepet kap a mozgásban. Húzódzkodástól nekem még soha nem fájt/éreztem a tricepszem. Ha szűken, alsó fogással végzed, akkor főleg a bicepszed az agonista izmod, ha felső fogással, akkor főleg az alkarod, illetve mindkét esetben főleg a hátad középső része dolgozik. Ha jobban szélesíted a fogást, egyre inkább a hátad széles hátizma, nagyrészt a szélei és kicsit a mell izom dolgozik, de ez is, a hátadhoz képest szinergista módon. Szóval ha eddig is húzódzkodtál, akkor nem kellene érezned a tricódat, nem indokolja semmi sem. Ugyanez igaz a hasizomra is. Első pár alkalommal érezheted, utána már nem.
Inkább arra gondolok, hogy a változtatással egy időben jött be valamilyen más jellegű gyakorlat, ami megdolgoztatja a tricepszedet is. Az egyes mellgyakorlatoktól sokkal inkább, pl. fekvenyomás.
Szerk.: esetleg még azt tudom elképzelni, hogy nem teljesen szabályos a kivitelezésed. Arra törekedj, hogy a könyökeid lefele és NE hátrafelé mozduljanak el, illetve, hogy az alsó pozícióban a lapockáid szépen kinyíljanak, és lehetőleg ezeknek a záródó mozgása határozza meg a felfele szakaszt, és ne elsősorban a karjaid. Ha a teljes mozgástartomány még nem megy, akkor felső helyzetben tartsd meg magad pár (akár 4-5) másodpercre, állad a rúd felett vagy a tarkód a rúddal egy magasságban, és szépen lassan enged le magad, és ezt ismételgesd. Ebből simán mehet a 6xX.

1 hete
#6773
sinnesro
reply to Bojtika's post #6772
Imádom a pilatest. A jógától meg idegbajt kapok:-) Hát így megy ez már csak:-)1 hete
#6772
Bojtika
reply to eralia's post #6769
Köszönöm!
Látom, a dinamikus jóga amolyan gyorstalpalós civilizációs fejlesztmény. Átmenet a torna és a jóga között. Sietős embereknek.
Jógán a légzést heteken, hónapokon át tanuljuk. Van indiai mester, aki azt mondja, éveken át csakis a légzést kell gyakorolni.

A pilatesre régóta haragszom, egy az egyben jógából lopta az a randa német. :D

Szép dolog, hogy egy-egy gyakorlatot hajlékony emberek a végső pozícióban mutatnak be, de minden jóga-ászanának (tartásnak, póznak) megvan a hatása és a nagyon lassú kivitelezési módja. Lehet siettetni, de ha az adott gyakorlat hatását nem ismered meg azáltal, hogy a lehető leglassabban végzed, akkor sérülésveszélyes is lehet. Nem beszélve speciális hatásokról, mert vannak akár hormonális hatások is.
Igaz, hogy gyorsabb ez a dinamikus torna, de a jóga alapvetően nem is sport, hanem filozófia. Az egyik eleme az elmélyülés és a szemlélődés. Semmiképpen sem a rohanás, azaz a megnézem és elvégzem-stílus.

Önkritika vagy nem: nem vagyok az a táncos alkat. Van ilyen. Ez ugyanúgy alkati dolog, mint a testmagasság. Valaki itt vitatkozott velem, hogy ugrókötelezni mindenki tud. Azt se tudok! Gyerekkoromban sem tudtam.
És nem is muszáj mindenkinek tudnia. Ezen tényleg nem fordul meg a világ sorsa.

1 hete
#6771
Bojtika
reply to EmokeBlanka's post #6770
Persze hogy érezheted!
A tricepsz a bicepsznek az antagonistája, azaz az ellentétes izma.
Minden izom párban működik: ha az egyik megfeszül, a párja megnyúlik. Különben a végtagjainkat sem tudnánk visszamozdítani.

Írd a keresőbe, hogy kétfejű karizom (ez a bicepsz magyarul), jó kis cikk van a Wikipédiában. A latin fogalmakat nem muszáj érteni, én is csak néhányat értek szótár nélkül:

Még a hasizomzatot is érezheted akár.

1 hete
#6770
EmokeBlanka
Tudom, hogy húzódzkodásnál a hát meg bicepsz dolgozik, viszont lehetséges, hogy a tricepsz is bekapcsolódik? Vagy egy mell-há edzés után érezhetem a tricepszemet? (azért gyanítom a húzódzkodást, mert ott változtattam a nehezéken/technikán...)

2 hete
#6769
2 hete
#6768
Lorell
reply to Bojtika's post #6763
Megnéztem a videót, meg a háttérben a sárga pólós nőt és nagyot nevettem az önkritikádon, már ha tényleg így mozogsz te is, mint ő. :D Az önkritika szerintem rendben van, velem se ez a baj, inkább önbizalomban vagyok kevés, de hát honnan lenne, ha mindenki mindig csak lehúz, meg nem azt veszik észre, ha éppen jól nézek ki és ragyogok, hanem azt, ha fáradt vagyok és rosszul festek. Azt persze rögtön szóvá teszi mindenki.

2 hete
#6767
Bojtika
reply to jancsoreka's post #6766
Bizony így van ez, sose jön, akárhányszor próbálom... :D
További tapasztalataimat is szívesen, bármikor...

2 hete
#6766
jancsoreka
A füles-sztorit kipróbáltam ma reggel, hát tényle nem jön! :) Köszi Bojtikám! :)

2 hete
#6764
Bojtika
reply to jancsoreka's post #6762
Réka, a számítások csak a matematikai átlag.

Mondanám, hogy tapasztald ki.
A maximális pulzus értékének kiszámításához kellene a nyugalmi pulzus, amit ébredés után, mozgás előtt szokás mérni (Esetleg több napon át, és átlagolni.)

De hiába akármennyi, ha nem bírod szusszal, azaz a tapasztalat többet ér. A füleden át nem jön levegő.

Strunz doki azt javasolja, hogy a gyakorlati pulzushatárodat mérd ki.
Naponta fél óra kocogás úgy, hogy minden nap 5 ütéssel nagyobb pulzusszám legyen.
Ha eléred azt a szintet, hogy fáj meg sehogysem jó, akkor a pulzushatárod az előző napi pulzusérték lesz.

2 hete
#6763
Bojtika
reply to eralia's post #6761
Kedves Erália! Ééértem már, én a TV-t nem használom ilyesmire, nincs lejátszóm.
Ráadásul egy TV van, sokszor a fiam tévézik, míg én edzek.

Én 57 éves vagyok, ide úgy két éve találtam. A módszert ismertem régről, de finom, hogy nem nekem kell számolni este a kockás papíron, kis számológéppel...

Az Információk/sikersztorik között megtalálod a történetem.

É azzal szembesültem, hogy az izomzatom is leépült a hízás mellett, újra kellett összeszednem az izmokat. Dinamikus meg táncikálós sose voltam, pár gyakorlat emiatt nem is volt eleinte könnyű. Ezért nekem jobban tetszik Tatarek. :D
Számolni azért sosem fogom, miből mennyit mikor. Én másképpen vagyok módszeres, és nem matekozom. :D

Mi a szöszménkű a dinamikus jóga? Éveken át jógáztam, igazán nem a dinamikára ment ki a dolog. Utánanézek.

Addig küldök Neked olyan tornát, amit én a büdös életben sose fogok megcsinálni, mert fele hatékonyság sincs meg, ha az ember csak botladozik vele. Én kb úgy csinálom, mint a háttérben a sárga pólós nő. :D
Perzsa zumba, a zenéje nagyon tetszik.

https://www.youtube.com/watch?v=3wul79m1BKY

És Tatarekről tudod, hogy ő dolgozta ki az Iron Box-ot?

Ez azért nem az a nyugis műfaj:

http://youtu.be/cZi4nRP28KI

2 hete
#6762
jancsoreka
Autó hiányában elfutottam Zizinek kullancsriasztót venni - úgy voltam vele, nagy meglepetés nem érhet a kb. 8 km alatt, elvégre is mostmár szinte naponta hiitezek - meg különben is, kihagytam ugyan háromnegyed évet, de előtte évekig naponta futottam 6,5 km-t. Aha... Jó nagy pofáraesés volt... Egyszerűen nem bírtam el a s**gemet! Ledöbbbenés... Pedig szinte minden nap guggolás, guggolásból felugrás, bla-bla. Vén fejjel kellett rájönnöm, hogy a futás valahogy más izmokat vagy máshogyan mozgatja meg, mint a hiit és a súlyzós edzés. Azt viszont ismét tapasztaltam, hogy számomra a Bázis a sportokkal elégetett kalóriákat alaposan alábecsüli. 27 perccel többet kellett beírjak, hogy kijöjjön nagyjából az óra által mért kalória (mondjuk ez nem újdonság, nálam mindig így nézett ki). Na mindegy. Intervallumok: 4 perc erőgyaloglás - 2,5 perc kocogás - 4 perc erőgyaloglás - 3,5 perc közepes futás - 4 perc erőgyaloglás - 5 perc futás. Ez egy kör. Ebből ment... Talán... 5,5. Vagy valami ilyesmi. 1:09:19 idő alatt 868 kcal, avg/max pulzus 161/184. Végülis 9,5 km volt. Teljes az összeomlás. Hiába voltak az évek, elég ennyi kihagyás és elölről kell kezdenem az egészet. Nem bírnak el a lábaim, össze-vissza vettem a levegőt, azt sem tudtam, merre hány méter, szúrt az oldalam, nem jutott le a levegő a tüdőmig, szóval tényleg - teljes az összeomlás. A második fele már azért könnyebben ment, valahogy kezdtem újra megszokni ezt a fajta mozgást, a szúrás is elmúlt, a levegővétel ritmusa is visszatért, de az első kör az maga volt a halál. :(
Jajj, egy kérdés: végülis a maximális pulzus (amit meg kell adni) az melyik érték? Amit kiszámol az ember az életkorából, vagy amire valóban képes? Mert ha az előbbi, akkor 182, ha az utóbbi, akkor 216. 182 és ha fölötte vagyok, az már gyilkos? Vagy hogy van ez?

2 hete
#6761
eralia
Kedves Bojtika!
Én TV előtt tornászom, mellettem a távirányító, bármikor le tudom állítani a videót. Tatarek nekem nem igazán jön be, jobban szeretem a futás-kocogás dolgokat, mint pl. Sansone mérföldjei, vagy a súlyzós (két kezes 1-2 kg) gimnasztika és dinamikus jóga. Emellett erősítésnek a listában felsoroltak felváltva. Ha egy 30 percessel kezdek, akkor megtoldom 10 perces karsúlyzózással, vagy 2 20 percest, de legalább 40 percet csinálok. Sansone 3 mérföldesénél tartok, vagy 10 perc súlyzó+ 25-30 perc elliptiku sífutó. Az étkezés kb 1500-1600 kalória, tartva a max szénhidrátot, sokat kisérletezek. Mint írtam, 53 éves vagyok, az edzéseim ehhez alkalmazkodnak, mert hiába vagyok aránylag edzett, az izületeket ez nem érdekli. Persze mindig többet bírok, de nem fut el velem a ló.....Látom, hogy te régi motoros vagy itt, kiváncsi lennék a te történetedre.
üdv Erália

2 hete
#6760
Bojtika
reply to eralia's post #6757
Ezek tényleg jópofák, köszönöm! Le is mentem őket a listámba, hátha keresi még valaki.

De látom, nem kíséri végig a gyakorlatokat. Te hogy oldod meg, hogy a hasprés közben megnyomjad a szünet gombot, és utána számolj tovább?
Nekem asztali gépem van, el sem tudom képzelni, hogyan lehetne megoldani.

A sikeredet és az örömödet jó olvasni! Csak szépen lassan fogyj tovább, ha még van miből!
Tatarek Rezsőt nézted már? Linket nem tudok hozni, a honlapján vannak videói, ingyen letölthetőek és végig vezényli és végzi is a kíséretével együtt. Tíz perces edzések, de egymással kombinálhatók, csak a bemelegítés egyforma.

2 hete
#6759
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6758
Sajnos az orvosok többnyire értetlenül állnak sok esetben! És sajnos nem tudok segiteni, mert nem tudom, hogy mi lenne a jó. Mindenesetre másik orvost kellene felkeresni, hátha az többet tud segiteni.

2 hete
#6758
csikil4ny
Képzeljétek ma hogy jártam: lefeküdtem pihenésképpen egy könyvet olvasni, két percre rá érzem, hogy elmelegedik a fejem és a mellkasom. Ittam egy kis vizet és megnéztem a tükörben a fejem, teljesen vörös volt az arcom. Átcsoszogtam a szomszédba vérnyomásmérésre, az rendben volt. Tehát a nyaki gerinc okozza a tüneteim. Már csak azt kell kideríteni, hogy mit csináljak a gyógyulás érdekében... nagyon megijedtem, mert nem tudtam kezelni a helyzetet, az orvosok meg néznek rám értetlenül.

2 hete
#6757
eralia
Kedves Mindenki!
6 hete használom a kalóriabázis oldalát, ez alatt 3,5 kg-ot és egy teljes ruhaméretet fogytam. Sok hasznos tanácsot kaptam tőletek is.
53 éves vagyok, aránylag aktívan mozgok, biciklivel járok dolgozni, és sokat gyaloglok.
Amióta belevágtam az életmód váltásba, még többet igyekszem mozogni, mint eddig, figyelve az étkezésre is.
Ebben a korban (ami nem olyan sok azért) lássuk be, hogy az izületek már nem olyan rugalmasak, ezért olyan edzésekre vadásztam, amik erre a problémára nem tól megerőltetők.
A cardio mozgás nekem elliptikus sífutó, illetve Leslie Sansone mérfüldes órái. Erősítésnek pedig ráakadtam olyan gyakorlatokra, amik nem erőltetik az izületet, viszont nagyon jól erősítenek. Megosztom veletek őket, jó tornászást mindenkinek! üdv Erália
Íme:

https://www.youtube.com/watch?v=CJNq8dg3amk
https://www.youtube.com/watch?v=sSKPFNl4p08
https://www.youtube.com/watch?v=9_ZklP44_c0
https://www.youtube.com/watch?v=SfZURkuxgkA
https://www.youtube.com/watch?v=NHwQoNsU0D8
https://www.youtube.com/watch?v=efDPdSK-2zk
https://www.youtube.com/watch?v=2iJByN90c_A
https://www.youtube.com/watch?v=t7MzfDKUul4
https://www.youtube.com/watch?v=w-FN9LTULiI
https://www.youtube.com/watch?v=SGFcjflwRUQ
https://www.youtube.com/watch?v=h0LTDi5sjh0
https://www.youtube.com/watch?v=Drst3JaN6iQ
https://www.youtube.com/watch?v=e0Be_g6X0qc
https://www.youtube.com/watch?v=_9hqo-4Sajo
https://www.youtube.com/watch?v=gW7kJSyhdi8
https://www.youtube.com/watch?v=cJddpkrkTFY
https://www.youtube.com/watch?v=uhRTh5RjD0M
https://www.youtube.com/watch?v=83NSB7ZuRsw


2 hete
#6756
jancsoreka
reply to coffegirl's post #6755
akkor szerintem érdemes lenne keríteni egy kineziológust. De persze ez csak egy tipp. :)

2 hete
#6755
coffegirl
reply to jancsoreka's post #6745
szia,volt terheléses EKG-m és minden rendben volt azzal is ..

2 hete
#6754
sinnesro
reply to jancsoreka's post #6753
Dzsungel, az nagyon jól hangzik! :-)

2 hete
#6753
jancsoreka
reply to sinnesro's post #6750
Na ja. Jogász vagyok egy bazi nagy IT- és outsourcing cégnél... Nem túl sok időm marad másra, a fejem folyton tele van, közben meg azért foglalkozni kell a gyerekkel is, meg a háztartással, meg a kutyákkal, meg a kerttel... Szóval jó reggelente madárcsicsergős kávét inni jó levegőn. :) Meg esténként esetleg sétálni egyet az oxigénben. Egyetlen közvetlen szomszédom sincs, tiszta dzsungel, ami körülvesz. Ez így jó. Pesten meghalnék, ha még minderre rájönne a tömeg zizegése. És emiatt számomra létfontosságú a testmozgás/sport, mint stresszoldó idegbetegség-levezető. :D

2 hete
#6752
jancsoreka
reply to Bojtika's post #6751
Nincs mit. Az a 11 forint simán ráfogható a magnéziumra, és lehet, akkor viszont olcsóbban jön ki. Mondjuk én mellette szedek még magnéziumot, nekem az pluszban nem kellett. :)

2 hete
#6751
Bojtika
reply to jancsoreka's post #6743
Nem nagyon, ha mindkettő kapszula. De nekem kapóra jön a magnézium is.

A stitec-es, 3500 Ft-al számolva eszerint 39 Ft, hatóanyag grammonként.
A dm-es (könnyebben kifizethető egy doboz) viszont tényleg 50 Ft. Egyszerre mégis könnyebb megvenni, ugyanaz a csapda, mint a fehérjeporoknál.
Köszi az infót!!! :D

2 hete
#6750
sinnesro
reply to jancsoreka's post #6749
Persze hogy érezheted. Én időnként 16 vagyok, időnként meg 90.:-)
Hmm, biztosító IT, elég stresszes:-)

2 hete
#6749
jancsoreka
reply to sinnesro's post #6748
:D Én meg 39. Ettől még érezhetem magam vénnek, nem? :D A lényeg igazából az, hogy viszonylag stresszes életet élek és egyszerűen szükségem van a természetre, mert ez bír nagyon komoly stresszoldó, megnyugtató és boldogsághormon-termelő hatással rám. Természetgyógyászat. :)

2 hete
#6748
sinnesro
reply to jancsoreka's post #6747
59 leszek mindjárt:-))

2 hete
#6747
jancsoreka
reply to sinnesro's post #6746
Azért én sem falura költöztem, Debrecen elég nagy lenne annak. :D De tény, hogy az egyik csendes külvárosába, zártkertes övezetbe. Igen, én is ismerek olyat, akinek nincs baja Bp-tel - asszem, én már egyszerűen csak öreg vagyok a nagy nyüzsihez. :)

2 hete
#6746
sinnesro
reply to jancsoreka's post #6744
Hát igen, nagyon nem vagyunk egyformák:-)
Én falun őrülnék meg.
Csendes utcában lakom, Bel-Budán:-) Minden közel van. Ha akarok, elzárkózom, ha akarok, megyek nyüzsgésbe. Kirándulni, természetbe, hétvégeken. Nekem ez így pont elég.

2 hete
#6745
jancsoreka
reply to coffegirl's post #6725
Azért ez elég durva sztori, így én sem mernék nekifutni a nagy edzéseknek. Figyelj, nem tudsz kérni egy terheléses vizsgálatot? Beszélj a háziorvosoddal - tudod, olyan futópados-EKG-s vizsgálatra gondolok. Tényleg jó lenne tudni, hogy mitól lehet - és a pszichiátert sem hagynám ki. A pánikroham nagyon gáz és a legrosszabb benne az, hogy teljesen spriál-módra működik: minél jobban félsz valamitől, annál biztosabban bekövetkezik. Szomszédasszonyomnak voltak egy időben hasonló tünetei, nem kapott levegőt, időnként éjjel sírva hívott, hogy segítsek, mert megfullad - vagy háromszor a sürgősségin kötöttünk ki. Azért nem röhögtem ki meg küldtem el a fenébe, mert egyszer (szerencsére csak egyszer) nekem is volt hasonló, hát az valami iszonyú érzés. Amikor fogalmad sincs, mitől jön elő, de totál halálfélelmet generál, de olyat, hogy másodpercek alatt fürödsz az izzadtságban... Neki pszichiáter segített és kineziológus, rendberakták a lelkét (érdekes módon főleg az utóbbi, a pszichiáterrel nem sokra ment), sőt, ő rakott rendet benne, kicsit átváltoztatta az életét, azóta rendben van. Én először egy terheléses vizsgálatot javasolnék, aztán egy lélekgyógyászt. :)

2 hete
#6744
jancsoreka
reply to Bojtika's post #6742
Bp számomra a borzasztóság maga. Egyetlen kivételt ismerek: 18. ker. Ferihegy felőli oldalán.

2 hete
#6743
jancsoreka
Tegnap vettem sciteces L-karnitint. 150 kapszula, 600 mg-os 3300valamennyi. Ebben nincs Mg. Viszont kaptam valami kedvezményt, alapból 3500, azt hiszem. A dm-es lehet, hogy jobb, azt nem tudom, felszívódásban van-e köztük különbség.

2 hete
#6742
Bojtika
Sinnesro: Budán laktunk, az akkor csendes utcában ma már alig lehet átmenni a túloldalra.
A lakás meg alagsori volt. És dohos.
Egy napos, jó fekvésű lakásból talán nem menekülök vidékre, de az eredeti terv is menet közben módosult, ez hosszú történet. :D


2 hete
#6741
Bojtika
reply to coffegirl's post #6731
A kókuszzsír jó.
Koleszterincsökkentőt nem ismerek, ezért nem is ajánlom, de nem vagyok híve a gyógyszerezésnek. (Utálom a reklámokat is, amik azt sugallják, hogy falj fel nyugodtan minden zsírosat, utána majd egy tabletta mindent megold.)

A pezsgőtabletták némelyike aszpartámmal van édesítve, ezt nézd meg. Ha rágózol, akkor azt is. Az aszpartám kerülendő.

Szerintem az L-karnitint nem kell akkora mennyiségben bevinni. Én rendszerint egy kapszulát veszek be ébredéskor, amiben (ez a dm-es, 60 kapszula 1100 ft körül) 400 mg L-karnitin van és 150 mg magnézium.
Igaz, amikor elkezdtem szedni, és még szedtem akkor a keringésjavítót és izomlazítót is, amit az orvos írt fel a panaszaimra, volt néhány erős szívdobogásos napom, de a vérnyomásmérő nem jelzett semmi különöset. Akkor kieséses alapon próbálkoztam, de végül nem derült ki csak az, hogy a keringésjavító kedvetlenné és gyengévé tett. Az izomlazítót nem szedtem feleslegesen, csak két hétig kb, érezhető haszna nem volt. A nemtudommármit, amit bétablokkolónak kaptam, de talán inkáb vérnyomáscsökkentő volt, fokozatosan elhagytam.
Maradt a karnitin, a doktor kapott több hetes vérnyomás-naplót, és örült neki. Igaz, azt nem tudta, hogy mindig fél órával a reggeli kávém után mértem, és így is oké volt. (Előtte eltiltott a kávétól, de továbbra is szeretem a reggeli gyenge, hosszú kávét.)
Megbeszéltük, hogy nem szedek gyógyszert. Ekkor mondtam az L-karnitint, és örült neki a doktor.

2 hete
#6740
feketeinci
reply to nagyzsuzsi71's post #6739
Szerintem éppen annyi, mint a beltéri :)

2 hete
#6739
nagyzsuzsi71
Sziasztok! Kültéri fitnesz gépek kalória égetéset megtalálom valahol?????

2 hete
#6738
sinnesro
A Concor is bétablokkoló.
Ne gyógyítgassa senki magát semmivel!
Nem csoda, ha a homeósnak nincs hatása, iszen nincs benne semmi. Mármint a "valódi" homeósnak. Amiben már van ténylegesen hatóanyag, az már nem homeó.:-)

Coffegirl, nagyon pániknak tűnik nekem a bajod. Bocs, ha írtad már, pszichológusnál voltál már? Lányom is pánikos volt, aztán valahogy javult, de időnként mot is előjön, csak enyhébben.

2 hete
#6737
Gonoszka1
reply to coffegirl's post #6736
Én Concorból 10-est szedek, és emellé még vérnyomáscsökkentőt Isoptint, abból 240-est. Én napi 1 db-ot szedek a Concorból, és 2 db-ot az Isoptinból. Szerintem menjél vissza az orvoshoz, vagy menj el egy másikhoz, mert ez tényleg nem jó így. Lehet, hogy felír erősebb ritmusszabályzót.

2 hete
#6736
coffegirl
Nekem is a Concor cor-t írta fel a dokinő,amit már 2 hete szedek,de a legenyhébbet,ami 1,25-ös asszem. Eddig fél szemet kellett szedni,de én megemeltem 1 szemre. Sehogyse érzem hatását.. Régen igen Betalocot szedtem,kb 10 évvel ezelőtt,annak a hatására nem nagyon emlékszem,mert nem sokáig szedtem. Amúgy most mindenféle homeopátiás kütyüt is próbálgatok,hátha tudnék valamitől aludni. Pl Sedativ pc,meg Orbáncfű tea,meg Valeriana drazsé.. de egyiknek sincs hatása... :(

2 hete
#6735
Gonoszka1
reply to feketeinci's post #6734
Én concort szedek rá, de abból is az erősebbet. Hogy ez mit tartalmaz azt nem tudom.

2 hete
#6734
feketeinci
reply to Gonoszka1's post #6733
Szedtél már rá Betaloc-ot? Általában azt írják fel.

Biztosan keveset tudok a dologról, elnézést kérek, nem akarok senkit félrevezetni.

2 hete
#6733
Gonoszka1
reply to feketeinci's post #6729
Nekem van szívritmus zavarom, és nem látszik az EKG-n. Csak akkor, ha éppen akkor ver hevesen a szívem.

2 hete
#6732
coffegirl
reply to feketeinci's post #6727
Köszi a választ .
Most éjjel sem aludtam egy órát sem, fél 12 kor lefeküdtem aludni,2 óráig forgolódtam,majd hirtelen amikor már bealudtam volna,akkor a semmiből bedobbant a szívem,egyből felültem az ágyon és éreztem ahogy megy fel a pulzusom.. olyan 130-140 közé tippelném,és közben elkezdtem remegni is,és nagyon féltem :( ezek után meg sem próbáltam elaludni,bár olyan álmos vagyok,hogy elmondani nem tudom,de már attól is félek,hogyha megpróbálnék elaludni,akkor megint felriadnék,és megint így verne a szívem :( borzasztó rossz :(

2 hete
#6731
coffegirl
reply to Bojtika's post #6726
Szia Bojtika,köszönöm a válaszodat :)
Persze még Pesten élek és itt is akarok maradni.Én faluból költöztem fel,muszáj volt,mert ott semmilyen munkalehetőség nem volt.Egyébként 10 évvel ezelőtt szedtem Betalocot,akkor is volt már ilyen mellkasi szorításom és akkor még otthon laktam a faluban.. szóval mindegy merre van az ember :(
Főzéshez kókuszzsírt használok,bár elég ritkán főzöcskézek,gyakran salátát eszek magában.
Nekem is van L-karnitinem,pezsgőtabletta formájában iszom,egy tabletta 500 mg,és napi 3000 mg-nak kéne meglennie amúgy. Nekem a doktornőm pont azt mondta,hogy arról álljak le :( pedig imádom az ízét. Azért 1-2 tablettát megiszok egy nap. És szerinted koleszterin csökkentőt szedjek? Vagy nem vészes a dolog?

2 hete
#6730
sinnesro
No, több mindenre reagálok én is.
Nekem is volt extraszisztolém, aztán elmúlt. Ki tudja, mitől volt, és mitől múlt el, akkor éppen nem változott sem a stressz, sem a súlyom. EKG kimutatta, mert elmentem vele sürgősségire, annyira szarul voltam.
Nálunk genetikusan magas mindenkinek a koleszterinszintje, teljesen függetlenül a bevitt zsiradéktól. Amikor éppen vega voltam, és minimális olajakat használtam, azt mondta a háziorvosom, egyek kevesebb töpörtyűt meg szalonnát:-))
Bojtika, én falun fordulnék be magamba, nem tesz nekem hosszasan jót:-) Tudom, laktam, kertes házam is volt, de én Budára menekültem vissza:-))

2 hete
#6729
feketeinci
reply to Gonoszka1's post #6728
Bocsánat, de szerintem a szívritmus zavar az egy állandó állapot. Bármikor néztek, márpedig sokat vizsgáltak amikor ez kiderült, minden leletemen ott volt, és egyformán látszott.
Tehát nem alkalmanként jelentkező tünet.
Sőt, többféle is van belőle.
Ami ezzel kapcsolatosan még meglepett nem olyan régen, hogy más országban a különböző ritmuszavarokat (mert ugye ez nagyon sokféle eltérés lehet) különböző gyógyszerekkel gyógyítják, míg Magyarországon tudomásom szerint egy hatóanyaggal tartják karban, különböző dózisokban. Ez elszomorított, de ez van, ezzel főzünk.

2 hete
#6728
Gonoszka1
reply to coffegirl's post #6725
Szia! Az előző hozzászólásokhoz még annyit tennék hozzá, hogy a szívritmuszavart az EKG csak akkor mutatja ki, ha éppen akkor van. Tehát lehet, hogy van szívritmuszavarod is a stressz mellett. Szerintem sem árt, ha a saját nyugalmad érdekében elmész egy másik orvoshoz is.

2 hete
#6727
feketeinci
reply to coffegirl's post #6725
Szia!
Nem vagyok Dr...csak azt tudom mondani, amit tapasztaltam.
Nem gondolom hogy gond lenne fizikálisan a szíveddel, és ne is beszéld be magadnak. Én 35 éve szedek ritmusszabályzó gyógyszert, 100 évig fogok vele élni, de nem érzem hogy megdobbanna bármikor is.
A koleszterint rendben kell tartani, mert nagyon fontos az erek karbantartása. Tudomásom szerint ez nagyrészt genetika, de tudatos életvitellel irányítani lehet.
A 30-as éveimben egyszer azzal kellett szembesülnöm, hogy a rossz koleszterinem szintje ötszörös (!) a szervezetemben. 2 év edzőterem a hét 5 napján simán rendbe tette ezt a dolgot, ezért nem értem hogy az életviteled mellett hogy emelkedhet. Lehet nem jó az intenzitás?
Kizárólag a vérnyomáscsökkentőket kellett variálni, abban az időszakban csökkenteni:) De ez nem szívdobogással jelentkezik, hanem szédüléssel, és jelzi a szervezet, szól ha változtatni kell.
Persze az egyén.....azt nem lehet receptre felírni.
Egyetértek Bojtikával, pánik lehet a háttérben. Ezt valahol Te is érzed.
Ha kell pszichológus akkor látogass el hozzá, de vigyázz a bogyókkal, mert előszeretettel intézik el a dolgot ennyivel.
A megoldás benned van, nem érzed jól magad. Lehet hogy túl sok híradót nézel?

Edzés nélkül nem tudsz lemenni 60-ra, ez világos. Ha továbbra is kalimpálást érzel, lehet meg kéne kockáztatni egy másik orvost a nyugalmad érdekében.
Ha ő is megnyugtat gondolkozz el mi az ami stresszel, és mit kell változtatni az életvitelen a megoldás érdekében?
Másik munkahely, más környezet....új barátok, más szórakozás....van még lehetőség.

2 hete
#6726
Bojtika
Szerintem erősen szorongsz.

A szívdobbanásos figurát ismerem, néha most is előjön. Nem csinálok ügyet belőle, még ha picit meg is ijedek, főleg ha egyedül vagyok itthon.
Igaz, én 57 éves vagyok. Nekem az L-karnitin, az olcsó magnéziumos kapszulás variációban (dm-ben veszem) szépen rendbe tette ezt, csak most már második hónapja nem vettem. Kell pedig, mert volt már pár extra-ütés.
Amikor megvolt a nagy túlsúlyom, velem is szedettek béta-blokkolót. Ahogy lefogytam a nagyját, már apránként elhagytam a gyógyszereket, orvosi ellenőrzéssel.
Ártani nem fog az L-karnitin, ha ébredéskor és esetleg még edzés vagy más strapa előtt szeded.

A súlyzózás nem árt. Más sem, de most kicsit bepánikoltál tényleg.

A koleszterin értéke némileg genetikus. Főzéshez milyen zsiradékot használsz? Esetleg azon lehet variálni.

Én is egyetemre járok, nekem is vizsgaidőszak, de levelezőn nem annyira vészes. De tény, hogy rengeteget ülök. Én nemcsak ilyenkor, mert ha fordításom sincs, akkor fórumozgatni ülök a gép előtt. Pár oldalra feliratkoztam, mazsolázgatom a jobbnál jobb gyakorlatokat, edzéskéket, fenékre is, hátizomra is.
Én nem használok dvd-t, nem adok érte pénzt. Mindig mást edzek, ahogy éppen kedvem tartja. De a karom sose volt ennyire szép, és még 2 cm-rel még megnőtt a körmérete is, a fiatal koromhoz képest.
Jól tetted, hogy kivizsgáltattad magad, Fokozatosan emeld a terhelést, ugyanakkor próbálj, akár pszichológus segítségével is, picit magadba mélyedni.

Pesten élsz még? Muszáj???? (Én onnan jöttem falura, egy pillanatig se bánom.)

2 hete
#6725
coffegirl
Sziasztok,az én sztorim kicsit lehet hosszúcska lesz,de szeretnék minden infót leírni,hátha tudtok valami okosat tanácsolni mi miért lehet..
30 éves nő vagyok, 168 centi és jelenleg 72 kiló. 2 évvel ezelőtt sikeresen le tudtam fogyni 15 kilót,akkor kb 78-ról indultam,szóval most idáig (72-ig) dagadtam vissza :(
Párszor le kellett állni az edzésekkel,mert egyetemre járok,és vannak vizsgaidőszakaim,olyankor muszáj sokat seggelnem,illetve volt,hogy műtét miatt nem tudtam 3-4 hónapig edzeni.
Most már 2 hónapja megint edzek (vagyis edzettem) rendszeresen,főként itthon dvd-re,heti 4-5 ször legalább,ám egyik este (3 hete) hirtelen megugrott a pulzusom súlyzós edzés közben és összeestem :( nem ájultam el,de súlyzókat eldobtam és lerogytam a földre,ilyen dúrván még életemben nem vert a szívem,azt hittem meghalok,ráadásul a jól bevált légzés gyakorlatok sem hatottak olyan hamar,kb 10 percig hemperegtem halálfélelemben fürödve a szőnyegen :( írtó rossz volt mit ne mondjak :/ Régebb óta (kb 10 éve) vannak már ilyen mellkasi szorító fájdalmaim,gondolom stressz miatt,illetve pánikbetegség tünetei is jelentkeztek rajtam,amikor felköltöztem Pestre,főleg bkv-n voltam rosszul. Mostanában éreztem nagy ritkán amolyan szívdobbanás érzést is főleg a torkomban,és voltam már hasonló rosszul kb fél évvel ezelőtt,akkor kardiózás közben,de nem volt ennyire megadurva a szívverésem,és hamar meg is nyugodott.
Ez történt 3 hete.. mivel annyira megijedtem,ezért nyilván kardiológiára bejelentkeztem. Teljes körű kivizsgálás,persze semmi baja a szívemnek,terheléses ekg-nál is gyönyörűen ment fel majd le a pulzusom. Ultrahangnál sem talált semmit a dokinő.Írt fel azért béta blokkolót,de nagyon enyhét,hogy azért mégis megnyugodjak,illetve tanácsolta,hogy folytassam az edzéseket,de szerinte azok az edzések nincsenek a szívemhez igazodva amiket itthon csinálok,főleg a kardió intervallumra gondolt. Inkább a teremben kéne 40 perceket bicajozni,meg futni.. ilyesmi.Fura volt ezt hallani,mikor már 2 éve csinálom többé-kevésbé az edzéseket. De oké,legyen rendben a teremben való edzés. Ám de... nem merek edzeni :( ráadásul a szívdobogásérzésem nagyon eldúrvúlt, a héten 3 éjjelt sem tudtam aludni,borzalmas volt :( mindig mikor elaludnék,hirtelen bedobbanást érzek és felriadok. Van hogy a pulzusom is elég gyorsan ver olyankor. Szerencsére ez ritka,de ahhoz elég,hogy ne hagyjon aludni :(
Próbálkozom az edzésekkel,de csak nagyon enyhén,és amikor érzem ezt a bizonyos szívdobbanósdit,akkor azonnal leállok,mert attól félek,hogy megint rosszul leszek..
A kardiológián vettek le vért és vizeletmintát is adtam,minden tökéletes.. kivéve a koleszterint,ami enyhén emelkedett :( 5,20 mmol alatt kéne lennie,nekem 5,30 mmol. Hozzá kell tegyem,hogy nagyon jól étkezem,rendszeresen,naponta többször keveset,és párolt zöldség,barna rizs,csirkemell és társait eszek,tehát még csak azt sem mondhatom,hogy zsíros kajákat habzsolok. Cukros üdítőket már évek óta nem iszok,csak vizet,meg üres teát szoktam. Olajos magvakból is csak pár szemet alkalmanként,de ezt sem minden nap. És eddig mozogtam,szóval a koleszterin értéket nem igazán tudom felfogni.. szerintetek erre kellene szednem valami bogyót? A doktornőm nem mondott semmit erre,előzőleg azt mondta,hogyha találnak valami rosszat a vérképben akkor szólni fog,de nem szólt.
És a fő kérdés.. mi legyen ezzel a szívdobbanósdi dologgal? Nem merek emiatt úgy edzeni ahogyan eddig,de már a leglájtosabbtól is félek,és állandóan a pulzusomat vizslatom (vettem pulzusmérőt), és 130 fölött már tökre érzem h alig kapok levegőt,és egyre erősebb a szívverésem.. eddig nem értem semmi bajom nem volt ezektől.. most meg edzeni sem merek :( totál kivagyok. Vagy ez pánikbetegség? Menjek inkább pszichológushoz? Nem tudom mit tegyek,megőrülök annyira hiányzik az a kemény edzés ami eddig volt :( Olyan szép izmos volt már a karom meg a lábam.. most meg 3 hete nem nagyon merek már megmozdulni sem,holott kellene,csak félek,hogy rosszul leszek. Akkor is mikor rosszul lettem,ugyanúgy bedobbant a szívem csak úgy a semmiből és ezerrel elkezdett kalimpálni. Na ettől félek most is.. hogy csak úgy szívrohamom lesz :(
Kérdésem még... hogyha úgy alakulna,hogy nem igazán edzenék már tovább,akkor fogok tudni fogyni a kalóriák számolásával? legalább 60 kilóra le kéne fogynom :(
Köszönöm előre is :)

2 hete
#6724
Liguska
reply to bardoskitti's post #6722
Attól függ, mennyit akarsz rákölteni. Meg van, hogy az ember akár használtat tud venni jó áron. Én csak egy Polar érzékelő övet vettem, amit telefonnal használok, így nem kellett megvenni hozzá a drága órát.
de itt pl. tudsz mazsolázni: http://www.zerge.info/

2 hete
#6723
jancsoreka
A pulzusmérő... Hát... Egyszer kaptam a lányom apjától egy bazi drága, nagyon pöpec Polar órát. 5 évig bírta a strapát, állítólag a legpontosabb. Soktízezer itthon, ő kint Angliában ajándékba kapta a sajátja mellé (így könnyű... :D). Tavaly a Tesco-ban láttam tescosat (OneBody), kőkemény 499 forintért (nem elírás). Megvettem, úgy voltam vele, ha nem jó, ennyiért akkor is megérte (és utána soha többé nem találtam). Összehasonlítottam a kettőt - ugyanazt mérte. Ebből kábé azt szűrtem le, hogy akármilyen pulzusmérőt is veszel, még mindig sokkal pontosabb eredményt ad, mint ami itt a Bázison meg van adva (ami természetes, mert mindenki máshogyan van összerakva és a pulzusmérő órákon a testúlyt, a magasságot, a nemet, a kort, de még a maximális pulzust is be lehet állítani, a nyugalmit meg a fittségi szintet meg még ez a kis olcsó is méri). Nem tudom, ez az óra meddig lesz még jó..

2 hete
#6722
bardoskitti
reply to bmati's post #6670
Köszönöm. Pulzusmérőt be kell szereznem hozzá, ebből milyen márkát/típust javasolnál?

2 hete
#6721
bmati
reply to Karm's post #6714
Szia!
Állóképességi edzésnek maradhat. Levezetésnek szerintem feleslegesek ezek a gyakorlatok. Ha a meg nem dolgoztatott izmaidra is akarsz figyelni, akkor heti 2 alkalommal edzés után lehet nyűzni azokat is, hogy ne maradjanak le.
Kajánál a minőségi zsírra figyelj majd oda (olajos magvak, ha halat sem eszel). Ha a kalóriakereted rendben van, akkor nem lesz gond.
Edzésnél a heti min. 1 pihenőnap kötelező!

2 hete
#6720
Bojtika
reply to csikil4ny's post #6717
Hmmm, ingadozó vérnyomás mellett értágító...

2 hete
#6719
Bojtika
reply to Karm's post #6716
No, így már teljesen érthető.

Akkor nincs más hátra, valami hatékony, de kevésbé időigényes edzést iktass be, mondjuk evezéstelen napokon.
Heti egy pihenőnap maradjon azért!

2 hete
#6718
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6717
Az szép hosszú idő! Igazad van, menjél és keressél egy olyan orvost, aki segiteni is tud, mert ez nem állapot! Nem csodálom, hogy be se mered szedni, mert ha olyan gyógyszert ír fel többek között ami eddig sem használt!

2 hete
#6717
csikil4ny
Helyzetjelentés: Most jött el az ideje annak, hogy szedjem a sátorfámat és elmenjek más városba egy tudással rendelkező orvoshoz: a fizioterápiás orvos felírta ugyanazt a gyógyszert amit már szedtem és le kellett váltani, mert nem hatott, hiába mondtam neki, hogy azt már szedtem, csak szedjem nyugodtan 10 napot. Írt még fel értágítót, ezek után már azt be se merem szedni.... utána kell nézzek, hogy valójában mi az... és a vicc az egészben: gyógytornára júl. 13.-ára írtak fel, addig vagy elpatkolok, vagy meggyógyulok önerőből!

2 hete
#6716
Karm
Egyszerű a válasz, mert csak a szárnyast szeretem :)
a gyaloglás pedig azért, mert 2 kmre lakom a heltől ahol az edzés van és úgy döntöttem nem szállok buszra, gyalig menni is edzés valamilyen szinten.

3 hete
#6715
Bojtika
Nekem az edzésekkel kapcsolatban annyi az észrevételem, hogy pláne az a pár utolsó kiló makacsabb szokott lenni, a hőn szeretett evezés mellett lehetne változatosabb edzés is a gyaloglás helyett akár.
És nem értem, miért csak szárnyashúst eszel?
Én vígan megveszem a soványabb sertéshúst is. Ilyenkor nem használok plusz zsiradékot sütéskor. (Igaz, a csirkéhez sem.)
Marhahúsra nem telik, csak ritkán.

3 hete
#6714
Karm
üdv, a véleményeteket kérdezném a jelenlegi edzésemről.
a következőt csinálom heti 3 alkalommal:
1,5 óra evezés (gépen és hajón vegyesen)
4 km gyaloglás (gyors)
hasprés, oldal-lábemelés, gugolás egy 15-20 percben levezetésnek.

Az evezés lett a hobbim, azon kívül meg leginkább az erőnlét fenntartására igyekszem (fogynom már nem sokat kell, 2-3 kilót, és csak szárnyashúst, tojást, zöldséget, gyümölcsöt eszem, ezeket minden nap és kitöltöm a kalóriacsíkocskákat). Szerintetek elég?

3 hete
#6713
Bojtika
Ami azt illeti, a pulzusmérőre rákérdeztem már én magam is.
A kérdésed nem volt elég pontos, mert az adataidat is csak lassan csepegtetted. Ha belegondolsz: bringától is függ a tekerés hatékonysága, tereptől, sőt még időjárástól is.(meg merném kockáztatni, hogy az egyéni és pillanatnyi állapottól, még a hangulattól is függ.)
Mégis, egy laikus fórumon milyen tuti választ vártál?
Szakemberek még kb. tudják azt mondani, hogy x laborba menj be, és ott megmérjük a pontos testfelületedet, az alapanyagcseréd mértékét, az oxigénszaturációdat, pulzusodat, vérnyomásodat, izomerődet, stb., és mindezekből mondunk egy KÖZELÍTŐ értéket arra az egy órás bringázásodra.

Lehet, hogy hajlasz a matematikára, a biológia viszont valóban nehezen tömöríthető egyenletekbe. Nyugodj bele, hogy nem fogsz csak közelítő megnyugtatást kapni, látom, Neon mát felvette a fonalat. :D

3 hete
#6712
neonlicht
reply to zkriszt1's post #6710
Akkor a gömbhal veszélyének felemlítése költői eszköz volt részedről. A gömbhal férfi nekem 150 kilós.
Utolsó 5 kg-nál én már nem a kalória számításon akarnék bütykölni. Persze megint felmerül, hogy az "utolsó" mást jelent nálad, mint nálam. Nem könnyű így beszélgetni.
Az anyagcseréd kissé meg van tépázva már, és borzasztó takarékosan működik. Három esetet látok. Vagy tartod a jelenlegi formád rengeteg szenvedéssel, vagy még tovább mész az aszkéták és fakírok világába tovább fogyni valamicskét, vagy emeled lassanként a kalóriát, azon belül is a fehérjét, visszaveszel az aerobból, és építesz némi izmot, hogy emelkedjen az alap-anyagcseréd.

3 hete
#6711
sinnesro
reply to zkriszt1's post #6706
"Vannak akiknek kevesebbet kell gürcölni, másoknak többet. "
No, ez itt a legnagyobb igazság (és igazságtalanság az élettől, dehát a természetben nem létezik az emberi fogalom, hogy igazság:-))

Én sem vagyok kekec (de), de a vehetem-e így írandó.:-))

3 hete
#6710
zkriszt1
reply to neonlicht's post #6709
khm. utolsó 5 kg-os vagyok. De ezt baromi sok mozgással és napi 1400 kalóriával tartom már hónapok óta. (korábban 10 kg-ot adtam le) . Ez a mozgás+étkezés a súlyom megtartásához elég. Ha bármelyiken változtatok, na akkor egy nyáron belül újra gömbhal lennék. Abban a pillanatban, amikor mozogtam ugyan de a normál szintre húztam fel az étkezést beindult a mérleg felfele. Ezért keresem azt a mozgásformát, amely megbízhatóan égeti a kalóriát és segít az utcsó kg-ok eltüntetésében. Namármost. Vegyük a mai napomat. Ha összeszámlálom érdekes eredmény jön ki a program alapján. Ki is számolom...aszongya mozogtam: 1300, ettem: 1500 kaloriát. pffff...magyarán olyan ez, mintha ma csak 200 kalóriát ettem volna...igen ám.. csakhogy a mozgásom ma 2 óra kerékpárból és 40 perc edzésből áll....mondjuk az is tény, hogy nem láttam még dagadt biciklis futárt.

3 hete
#6709
neonlicht
reply to zkriszt1's post #6706
Érdekes volna elméleti síkon igazán jól megérteni a dolgokat. Ha van idő/kedv visszaolvasgatni, itt is sokféle próbálkozás volt erre. Ez egy szakma is, és az a szomorú igazság, hogy úgy az orvosok, mint a dietetikusok kompetenciája korlátozott. Igazakat mondanak, de amikor rendszerré áll össze, valami nem kerek.
Viszont:
el kell dönteni, hogy tudományos díjat szeretnél inkább, vagy valóban jobb alakot.
Nagy túlsúlynál, nem túl beteg embernél ez elég simán és egyszerűen működik. Tulajdonképpen még a kalóriabázis sem feltétlen kell hozzá.
1- Napi 3 étkezés (összesen 4 nem púpozott tányér), komolyabb edzés után még egy tányér.
2- Cukor nyista, liszt minimális.
3- Heti 3x20 perc aerob mozgás, teherbírás szerint.
Ettől ugyan senkinek sem kockahasa, de pár hónapig nagyon jól farag a gömbhal formából. Ha nem működik, akkor nem az egyéni kivételekben és trükkös részletekben van a hiba, hanem abban, hogy az illető hazudik. Ha nem másnak, akkor magának.

3 hete
#6708
neonlicht
reply to zkriszt1's post #6700
Hát, jobb valami célért dolgozni, mint valami ellen. A szintentartás pszichésen nem jó célkitűzés. Amennyiben tényleg kézenfekvő fenyegetés a gömbhal-forma, akkor látványos változás is viszonylag könnyen elérhető.
A bringázás (meg más mozgások) kalórigényeével kapcsolatban nekem is vannak kétségeim. A legjobb, ha nem nyüglődsz ezzel a kérdéssel.
A lényeg egy markáns, de nem túlzott kalóriadeficit, és némi mozgás. Heti 3x20 perc már valami. Ha valami működik, akkor azt kell csinálni, nem azon agyalni, hogy lehetne még "működőbb". Ezt a saját káromon tanultam meg.

3 hete
#6707
jancsoreka
Négyszer kérdezted és háromszor kaptál rá választ. Én sem vagyok kekec. :D

3 hete
#6706
zkriszt1
Összegezve itt a dolgokat. Kb öt alkalommal tettem fel egy teljesen egyszerű kérdést és valódi választ nem kaptam rá. (azaz: komolyan vehetem e a kerékpározás kaloriaégetés/ fogyás adatait vagy sem) Nem vagyok kekec, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az induktív logikának is meg vannak a maga hátrányai. Van akinek az aerobik jön be, van akinek az úszás, a futás a bringa stb. De univerzális tuti recept nincs. A testtömeg változás szimpla matematikai egyenletként való magyarázata nagy általánosságokban csakugyan működik (ezt saját magamon is érzékeltem) , de bizony ezen kívül van egy csomó más befolyásoló tényező is. Nyilván sok ember elkedvtelenedik, ha azzal szembesül, hogy a fogyás egyenlete nem csak bevitt kaloria mínusz felhasználás. De jó is lenne:) Vannak akiknek kevesebbet kell gürcölni, másoknak többet. Tudomásul kell venni: vannak akiknek az a sorsa, hogy ha a "társadalmilag elvárt" képnek akarnak megfelelni, akkor az egész hátralévő életük folyamatos küzdelem marad.

3 hete
#6705
zkriszt1
reply to Liguska's post #6704
na végre egy hasznos válasz:)))) Már csak egy okostelefont kell beszereznem:)) a pulzusmérés csakugyan nem tűnik hátránynak. elgondolkodtató.

3 hete
#6704
Liguska
reply to zkriszt1's post #6700
Ha hegynek mész, akkor még több is az. :D
Egyébként esetleg érdemes lenne venned egy pulzusmérőt. Én egy Polar övvel meg az okostelefon appjával megoldottam ezt a kérdést kb 15 e pénzből. Persze előtte voltam laktátmérésen, így a kapott edzéstervvel tudom, hogy mikor milyen pulzustartományban kell legyek edzés közben, hogy a céljaimat elérjem. Az app meg szépen számolja az elégetett kalóriákat. Mondjuk ezt még csak futáshoz használtam, de most elkezdem majd biciklihez is. Már lesz is értelme, mert szerdán megyek végre életem első országúti gyönyörűséges bringájáért. Nagy itt az örömködés, majd kiugrom a bőrömből. :)

3 hete
#6703
Liguska
reply to bmati's post #6694
Az úszás minden egyes alkalommal költség meg macera, de egyszer felkeresni egy szakembert, az csak egyszeri macera.
Az ítéleted egy durva általánosításon alapszik, bár biztosan vannak olyanok, akik nem szakmájuk díszei, de azt hiszem nem véletlenül végeznek el ezek az emberek egy testnevelési egyetemet. Mindenesetre biztosan felkészültebbek átlagosan, mint az itt fórumozó lelkes nép.

3 hete
#6702
Bojtika
Igen, körülbelül jó lesz. Azért messze nem az aerobik szintje.

Óránként úgy 430-450 kcal, mert vannak benne más lépések is, sőt van olyan is, amiben lassabb és gyorsabb helyben járás is váltakozik.

3 hete
#6701
devia
reply to Bojtika's post #6688
Kedves Bojtika!
Sajnos nem találtam, de ezt ollóztam netről.

"1. mérföld után:77 kalória
2. mérföld után:195
3. mérföld után:310
4. mérföld után:427
5. mérföld után:555
1 óra 8 perc és a levezetés/nyújtás után 597 kalória"

Szerinted jó, vagy gyaloglás gyors tempó?
Én aerobikra gondoltam...

3 hete
#6700
zkriszt1
reply to neonlicht's post #6699
nem akarok én már izmosodni...én nem azért tolom a fekvőtámaszt és súlyzózok, hogy nagyobb legyek, hanem mert ha nem mozgok, olyan leszek mint egy gömbhal. Ez az egy mozgásforma amit minden reggel meg tudok csinálni. Ezért aktuális továbbra is a kérdésem: Komolyan vehetem e (az amúgy a kalkulátorban szereplő adatot) miszerint két óra (kinti) bringázás = 1000 Cal.?????????????

3 hete
#6699
neonlicht
reply to zkriszt1's post #6692
Ezt amúgy sajnálom :)
Nade akkor számodra bármiféle izmosodás 2000 kcal fölött kezdődik. Nagyon jó, hogy lelkes vagy, és ne is engedd ezt megtörni, de olyan edzésprogramot kell végezni, ami hosszú ideig fenntartható.

3 hete
#6698
Andi14
Sziasztok!
A párom miatt szeretnék egy kis segítséget kérni! 2 hónapja elkezdte a kalóriabázissal a diétáját.Eddig 7 kg ment le neki :) Most kezd el majd úszni járni.Egyelőre az úszás az, ami számításba jöhet neki mint mozgás heti 2-3 alkalommal.Viszont van még egy gond, hogy a veséje miatt a fehérje bevitel baromira korlátozott.Max. napi 70-75g ! 180cm, és jelenleg 110kg.Milyen mozgásforma az amit ajánlani tudtok még neki, amit így a kevesebb fehérje miatt még célszerű, érdemes lenne csinálni? A válaszokat előre is köszönöm!

3 hete
#6697
zkriszt1
ha futok egy órát az meg egy óra. höhö (csak a térdem b...sza szét)

3 hete
#6696
zkriszt1
reply to bmati's post #6694
Akárhogy is nézzük: két órát az uszodában lenni (1,5 óra úszás+fél óra öltözés) + közlekedés az bizony akár 3-4 óra is. Annak aki nem önfoglalkoztató, és családos erre nem lehet ideje heti több alkalommal. Ha 17h ra hazaérek, még elmehetek a szokásos 2 órás bringázásomra. (és akkor 19h-ra otthon vagyok) Csak az a kérdés: nem e időpazarlás e az egész?

3 hete
#6695
jancsoreka
reply to zkriszt1's post #6689
Nekem ez iszonyú mennyiségű edzésnek tűnik. Az a kérdés merült fel bennem, hogy nem félsz, hogy elhízol, ha ezt a töméntelen mennyiséget abbahagyod vagy csak lecsökkented? Nekem ez a mennyiségű mozgás nem tűnik hosszútávon fenntarthatónak.

3 hete
#6694
bmati
reply to Liguska's post #6691
Ha az úszás költséges és macerás, akkor a személyi edzőt sem fog keresni...
A magyar edzők egy jó része sem ért hozzá.

3 hete
#6693
bmati
reply to zkriszt1's post #6689
A napi kardió akkor napi tevékenység, ergo nem írhatod be! Az erősítés gondolom minden nap máshová, így azt be lehet.
Szálkásítani úgy tudsz, hogy a kalóriabeviteled a BMR plusz 100-150 kcal-ra állítod és az edzésidő kb. 70%-át beírod és azt is leeszed pluszban.
A szálkásításnál majdnem ugyanúgy kell edzeni, mint erősítésnél, csupán annyi történik, hogy kicsit visszább kell venni a súlyokból/ellenállásból. Kardió edzésnek továbbra sem látom értelmét, akkor már inkább HIIT vagy zsírégető zónás aerob edzés. Ebből heti 1-2-vel lehet több (attól függ, hogy mennyit végeztél korábban), de ne legyen több heti 4-nél, mert felesleges...
A fogyás 70%-a a kaján fog múlni (ebbe a folyadékbevitel is beletartozik).
Ha mondasz adatokat (nem, kor, magasság, súly, napi aktivitás), akkor kiszámolom, hogy mit hogyan kellene.

3 hete
#6692
zkriszt1
reply to neonlicht's post #6690
khm.. se átlagos testalkatú, se hölgy nem vagyok...:))))))

3 hete
#6691
Liguska
reply to zkriszt1's post #6689
Ezért írtam a #6683-as hozzászólásban, hogy keress edzőt, aki tud segíteni, mert ért hozzá. Itt nagyon lelkes és segítőkész amatőröket találsz, akiknek sikerült lefogyni, vagy más céljukat elérni, és sokat olvastak a témában, de nem profik, nem szakemberek.

3 hete
#6690
neonlicht
reply to zkriszt1's post #6689
Sajna nem úgy működik a dolog, hogy az erősítő edzéstől erősödsz, a kardiótól meg fogysz. Erősödés a kezdeti eredményeken túl csak akkor következik be, ha annak a tápanyagigényét pluszban biztosítod. Egy átlagos alkatú hölgy esetében 1800 kcal alatt szóba se jön az izmosodás/formásodás.
A konditermi edzés azért persze nem fölösleges, egyrészt energiadeficitet biztosít, másrészt ad némi ingert az izomzat megőrzésére, de mivel maga az edzés is izomlebontó hatású, nem eleget.

3 hete
#6689
zkriszt1
reply to bmati's post #6686
úgy tűnik nem érted. Egyszerre erősítek (minden nap reggele és heti 2X-er teremben) és kardio mozgást végzek. Sokat. Nagyon sokat (legalábbis az átlaghoz mérten.) A napi + mozgásom 500- 1200 Cal között mozog. Szálkásítani szeretnék, mert az utolsó 5 kg -tól szeretnék megszabadulni. A korábbi térdműtetem miatt a futást csak módjával végezhetem, ezért maradt: az úszás és a kerékpár. Úszni járni azonban macerás és költséges. Bringázást viszont meg tudom oldani heti 4 alkalommal, csak éppen nem tudom, hogy van e értelme. ...

3 hete
#6688
Bojtika
Szia Devia! Nincs már a listában, Sansone néven? (Pedig már odatettük...)
A 15 perc, az az 1 mérföld. Csak ügyesen, és nemsokára már több is fog menni!

3 hete
#6687
devia
Az szeretném kérdezni, hogy mennyi kalóriaégetés van, melyik sporthoz lehet besorolni a Leslie Sansone 15 perces mozgását. 60 éves vagyok, 80 kilóval, most csináltam először 2x15 percet, nagyon tetszik.

3 hete
#6686
bmati
reply to zkriszt1's post #6685
Mondjuk ahhoz kellene erősíteni, mert minél több izmodat dolgozatod minél intenzívebben, annál hatékonyabb a zsírégetés. Itt már az állóképességi edzésekkel pont az ellenkezőjét éred el (izom megy le főleg, némi zsír mellett, később pedig akár zsírt is vehetsz fel hiába a súlycsökkenés).
A fogyás 70%-ban a kajáláson múlik. Viszont az utolsó 10-15 kg-nál nagyon nem mindegy, hogy mit mozogsz...
Ezen kívül a formásodást csak izomtömeg növelésével lehet elérni, mert a csontozatodon kívül az izomzatod határozza meg legjobban, hogy hogy nézel ki. :P
Ha folytatod továbbra is az állóképességi edzéseket, akkor esetleg pudingra fogsz tudni fogyni.

3 hete
#6685
zkriszt1
akar a fene erősíteni? Minek? Az utolsó 5 kg-ot akarom eltüntetni. Ilyen egyszerű

3 hete
#6684
bmati
reply to zkriszt1's post #6681
Az intenzitás és az edzéshossz ütik egymást!
Ha valami nagyon intenzív, akkor 20-30 percnél többet egyszerűen nem tudsz csinálni! Ha pedig képes vagy egy órán át végezni, akkor max. közepesen intenzív.
Az erősítés nem az, ha 50-esével tolod a fekvőtámaszokat. Az az állóképesség növelése, nem az erőé!
Ha erőt akarsz növelni, akkor olyan súlyt/nehézségű gyakorlatot válassz, amiből max. 5 ismétlésre vagy képes. Ebből pedig 4 sorozat 2-4 perces pihenőkkel. Ez a maximális erő növelése, de ha izomtömeget akarsz növelni, akkor 5-12-es ismétlésekben kell gondolkodni olyan ellenállással, aminél 1 sorozatban max. 15 ismétlésre vagy képes.
A kalóriaégetés függ a korodtól, nemedtől, magasságodtól, súlyodtól és a pulzusodtól. Ha ezek valamelyike nincs meg, akkor csak becslés.
A maximumom tekerek, az nem jelent semmit. Ha kint tekersz, akkor a gyors tempó 24 km/h-tól kezdődik, de ez se mindenkinek intenzív. A szobabiciklizés pedig jóval könnyebb, mint a kinti biciklizés, szóval ott még a sebességtartományok is eltolódnak felfelé.
Ha futsz, akkor normál futásnak számít, ha 1 óra alatt 12 km-t képes vagy lefutni, de mint fentebb is írtam, ez se mindenkinek intenzív. Persze ezt se futógépen, mert ott jóval könnyebb futni...
Ha minden nap erősítesz és minden nap ugyanazt csinálod, akkor az a napi aktivitás része, szóval nem kellene felvinni.
Amiket írtál, az egyik sem erősítés, hanem mindegyik állóképesség növelő mozgás.
Erősíteni vagy súlyzós edzéssel vagy saját testsúlyos edzéssel lehet. Az intenzív gyakorlatok pedig min. 150-es pulzustól indulnak. Az igazán intenzív edzések során nem ritka a 170-180 sem, viszont efölött már veszélyes és csak ritkán, illetve kevés ideig lehet tartózkodni benne. Egy intenzív edzés maximális hossza 45-50 perc.

3 hete
#6683
Liguska
reply to zkriszt1's post #6681
Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálnod egy bringás edzést teremben, hozzáértő edzővel, aki tud neked segíteni ebben. Van aki csinál laktát mérést is, hogy pontosan meghatározza a pulzuszónákat, azzal már fel lehet építeni egy jó edzéstervet.

3 hete
#6682
Bojtika
Ha "nem úgy tűnik, mintha nagyon égetné a kalóriát" is szerepel a kérdésedben, majd választ kapsz egy tapasztalt embertől, és mégsem tetszik, amit válaszolt... akkor mit vársz pontosan, mit tehetünk érted?

Van jó minőségű pulzusmérőd?

3 hete
#6681
zkriszt1
reply to bmati's post #6680
"akkor biztosan nem intenzív" vagy mégis az, mert a maximumon tekerek...meg futok és, meg úszok is, meg minden nap (igen, minden nap kivéve ha éjszakai ügyeletben vagyok) erősítek. (50-vel tolom a fekvőtámaszokat és súlyzózom is.) Tehát: 2 óra kerékpár = 1000 Cal vagy sem?

3 hete
#6680
bmati
reply to zkriszt1's post #6679
Szia!
Ha 2 órát képes vagy tekerni, akkor biztosan nem intenzív!
Ha intenzíven nyomnád, akkor 45-50 perc lenne a maximális idő, amíg végezni tudnád... Heti 3x egyébként elég végezni zsírégető zónában 30-60 percet vagy hogyha edzettebb vagy, akkor magas intenzitású intervallum edzésként 20-30 percet.
Heti min. 3x10-45 percet kellene intenzíven(!) erősíteni súlyzós- vagy saját testsúlyos edzéssel, nem egymást követő napokon.
A kalóriaégetést pedig csak akkor tudod pontosan felvinni, hogyha ekg pontosságú pulzusmérőt használsz, ami kéri a nemed, korod, magasságod, testsúlyodat (esetleg a testzsírszázalékodat).
Egyébként pedig itt beírod az eltöltött idő kb. 70%-át és az áll legközelebb a valósághoz. Az úszásnál is csak annyit kell beírni.

3 hete
#6679
zkriszt1
Van valakinek tapasztalata a kerékpározással kapcsolatban? Most álltam át az úszásról az intenzív kerékpározásra, (heti 3-4 X 2 óra) de nekem nem úgy tűnik, hogy nagyon égetné a kalóriát...

3 hete
#6678
Liguska
reply to Bojtika's post #6677
http://www.niederegger.de/

3 hete
#6677
Bojtika
Liguska, micsoda ötlet!!! Én aaaannyira szeretem a marcipánt! Éppen ezért nem veszek olcsó utánzatot.

De ilyen célra érdemes beruházni egy igazán jóra. :D És nagyon jól eldugni, és nagyon megdolgozni érte.

Kis Csiki, minden probléma megoldódik, nálad most itt az ideje némelyiknek.
És csakis azt mondod el, amit megosztásra valónak találsz, nincs ebből baj.

Én ezt ma kaptam mailben, nagyon tetszik! Ma úgyis "lábas" napom van, az egyetem szombati napjai miatt átrendeztem a hetet. Hamarosan kipróbálom, éppen evés közben nyitottam meg ugyanis... :D
Tiffany, a szökött fegyenc... :D

https://www.youtube.com/watch?v=IU5L9W6hbnE&list=TLSxWY_3HUoGw&index=2&spfreload=10

3 hete
#6676
Liguska
Én a szekrényben, a tiszta ágyneműk és törölközők között tartok egy doboz Anton Berg féle marcipánt. Nehéz napokon, amikor nagyon meggyötör az élet :D vagy amikor nagyon jól gazdálkodom a kalóriákkal, akkor szeánszosan elmajszolok egyet. Van olyan, hogy csak azért képes vagyok lemenni bicajozni egyet pluszban, hogy ehessek egy kis marcipánt.
:)

3 hete
#6675
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6673
Köszönöm Bojtika!

A nagy kakaótartalmú csokira nem fogok rászokni, az biztos! :)

Holnap olvasom a könyvet tovább, a tegnap valami mást találtam, de számomra hasznosabb volt (egyik probléma megoldva - évekig kerestem rá a választ és most megvan - ezt inkább nem írnám ki nyilvánosban, így is a fél életem ismeritek már :) )

3 hete
#6674
Bojtika
Hahóóó Kis Csiki!

Éppen magam is letöltöttem, nagy örömmel! Van egy jóga mester, Selva Raja Yesudian, aki Magyarországon is élt 1937 és 48 között, sok könyvét még a 60 -as években is kiadták.. Akkor a jógát még "fű alatt" kellett kezelni, hivatalosan oktatni sem lehetett még sokáig, mert ugyanúgy kuruzslásnak minősült, mint a csontkovács, vagy a természetgyógyászat, a gyógyfüvek használata. (Én jól emlékszem, még a 70-es években sem volt népszerűsíthető a vegetarianizmus, az ilyen könyveket kéz alatt adták kölcsön egymásnak az emberek, és beborították, hogy ne látszódjon, mit olvas, ha nyilvános helyen nála volt. Ugyanis féltek, hogy a bábolnai csirkekombinát tönkremegy, azt akkor nagyon felfuttatták.)

Nos, Yesudian könyveit mégis kiadták, talán az indiai-magyar megbonthatatlan barátság miatt, nem tudom.
Lényeg, hogy letölthető a Sport és jóga is, de főképpen A jóga áldásos hatása című is, ugyanonnan, ahol a Hay könyv is!!!
Én nagyon boldog vagyok, mert az én könyvemet egy általános iskolai tanárnő elkobozta, és szerintem hazavitte, mert azóta sem tudtam pótolni... és most ha nem is papíron, de megvan!!!

Itt egy cikk Yesudianról és magyar társáról:

http://www.jogapont.hu/cikk/0000000174/selvarajan-yesudian-es-haich-erzsebet-oroksege-2/#.VUOaw_BWrT_

3 hete
#6673
Bojtika
Oké, a szorongást fel fogja oldani majd mindenféle más, a könyvet is beleértve.

Én a csokit se nagyon javasolnám, mert arra is rá lehet szokni, és egyelőre edzeni nem tud annyi mindent. De ha már mégis, akkor a nagy kakaótartalmú tényleg jobb.
Én tegnap csokiztam, de a szokott és olcsó módon: tejbezab, két kiskanál kakaó, egy csapott evőkanál cukor. Csoki-élmény volt, és eléggé bőséges. :D

A szorongást illetően jobb, ha nem mankókba kapaszkodunk, hanem szembenézünk vele. Csak jusson tovább még a könyvben, meglesz az!

3 hete
#6672
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6671
De akkor legalább már van diagnózis! Egyébként néha próbálj egy-egy kocka nagy kakaótartalmú csokit enni, mert az boldogsághormont szabadít fel. Hátha használ. A bogyók helyett jobb lenne, ha jó lenne!

3 hete
#6671
csikil4ny
Sziasztok, megvan a diagnózis: diszkopátia, a többi tüneteim meg szorongásra utalnak (megkérdezte, hogy szeretnék-e rá antidepresszánst, nemet mondtam.) Következik a fizioterápia.

3 hete
#6670
bmati
reply to bardoskitti's post #6669
Közepes, ha 150-160 alatt marad a pulzusod; intenzív, 150-160 felett van. Így is csak az eltöltött idő kb. 70%-át írd be, mert túloz a rendszer.

3 hete
#6669
bardoskitti
Sziasztok!
Meg tudja mondani valaki, hogy a spinningnél mi számít közepesnek és intenzívnek? Gyakran szoktam járni és mivel nagy különbség van köztük, nem mindegy melyiket írom fel...

3 hete
#6668
sinnesro
reply to Bojtika's post #6667
A Xanax nyugtató, szorongásoldó, nem antidepresszáns, és felírhatja a háziorvos. És tényleg kialakulhat függés tőle.

3 hete
#6667
Bojtika
Nem tudom, konkrétan hallottam a lányoktól a bogyó nevét, a xanaxról beszélek.
A lány barátnője sietett volna, a lány meg azt mondta, hadd írassa már fel, nem bír aludni. Kissé pufók, életvidám teremtésnek látszott, élénknek tűnt, és kialvatlannak egyáltalán nem.
Annak idején, olyan 20 éve, minden egyes receptért végig kellett várni a pszichiáternél a soromat, az időpont ellenére, mert az mindig csúszott. Bemenni, végigcsinálni a terápiás beszélgetést, majd hazabuszozni. Az írásos javaslattal együtt a háziorvosnál jelentkezni. Ha kicsit macerás volt is, mégis a betegek érdekében volt ez a rendszer.
Lehet, hogy átminősítették, vagy bizonyos koncentrációban szabadabban írható fel, tényleg nem tudom.

3 hete
#6666
sinnesro
Antidepresszánst biztosan nem ír fel szakorvosi javaslat nélkl háziorvos. Nyugtatót persze igen.

3 hete
#6665
Bojtika
Jujjjujuj.

Jaj, még az jutott eszembe (és ha nem használ, ártani nem fog), házi körömvirág kenőcs a fájós részen.
Jó gyulladáscsökkentő.

3 hete
#6664
csikil4ny
Ez amiről beszélek nyugtató.

3 hete
#6663
Bojtika
De ez most antibiotikum, vagy valami kedélyjavító? Antibiotikum van olyan, amit hosszasabban szedetnek.

Azért tényleg abból se mindegy, hogy 30 vagy 10.

3 hete
#6662
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6661
A bogyót tényleg csak magamra írtam, egyébként amit én kaptam arra is mindenki felkapta a fejét, hogy nagyon erős és vigyázzak vele, na de még van 8 drb és nem szedem be - az orvos 10-et írt fel, mivel nem figyeltem a patikus 30-at adott. Amikor visszamentem az orvoshoz mondtam neki, hogy hogy jártam, erre ő azt mondja szedjem be mind. Ennyit erről....

3 hete
#6661
Bojtika
Sinnesro, ezt a szert már bárkinek felírják, ha rosszul alszik, legalábbis a viháncoló leányzó a rendelőben nem tűnt lelkibetegnek. Mondta a barátnőjének, hogy simán felírta a doktor.

Minden tájékoztatóján ott volt, hogy nem addiktív. A meghatározott adagolásban szedtem, de a patikus figyelmeztetett egy alkalommal, hogy ha ennyire szorongva tartom számon, mikor fogok tudni megint elmenni a szakrendelésre, hogy felírathassam, az már a függőség kezdetét jelenti.
Függőségről szóló műsorokban is hallom emlegetni. Én olyan voltam tőle, mint egy zombi, persze ilyen állapotban nem voltam munkaképes, de nem is érdekelt, hogy az legyek. Nyilván a gondok ettől még nem oldódtak meg, sőt..

Ami a sorsdöntő szót illeti, az bizony bárkitől és bármikor érkezhet tényleg, ha az ember befogadni képes állapotban van.

A depresszió rettenetes betegség, és sokféle lehet a gyógymódja. Ez az öregedő félsüket háziorvos is nyilván tudta ezt, és megsajnált. Én addig soha senkitől nem hallottam, hogy erős lennék. Új információ volt, ezért is gondoltam végig, miért is mondja ezt... és rá kellett jönnöm, hogy igaz.

Apránként hagytam abba a bogyószedést. Pótszer nem kellett, mert a tudatom addig is működött, tudtam, hogy marhaságoktól szorongok. Idővel sikerült leépítenem. Néha, kisebb dolgokban még most is feltörne ez a túlzott szorongás, de észre szoktam venni és tudatosan, ha picit nehezen is, de cselekszem.

3 hete
#6660
csikil4ny
Bojtika ez a Hay könyv nagyon odatalált ahová szántad!

Én akármilyen bogyót nem szedek be, főleg, hogy tényleg nem a bogyók gyógyítják meg az embert, az okokat kell megszüntetni s akkor elkerülünk egy csomó fölösleges üres kört....

3 hete
#6659
sinnesro
1. Erős ember is lehet depressziós
2. Antidepresszáns nem okoz függőséget
3. Most is csak szakorvosi javaslatra írnak fel háziorvosok antibogyót, az első alkalommal mindenképpen.
4. Valóban néha egy szó is elég, hogy az embert kizökkentse az addigi egysínes gondokozásából, ezért sem elég a gyógyszer, sőt, nem is azzal kéne kezdeni, kivéve olyan súlyos eseteket, amikor azt a szót sem bírja meghallani a beteg még. Azt a szót meg lehet kapni pszichológustól, baráttól, idegentől, akárkitől, csak jó helyen jó időben kell jönnie.

3 hete
#6658
csikil4ny
Látod nálam meg fordítva van: addig mondtam, hogy erős vagyok, erős vagyok, hogy végül még a meghűléseket is képes vagyok csirájukban elfojtani. A tegnap este egy kicsit fújt a szél, erre ismét jelentkeztek a meghűléses tüneteim, most éreztem, hogy az arcüregem meg van telve, be van tokosodva..... Alighanem a gyulladás onnan indult tovább...
Kezdek olvasni, szép napot Nektek!

4 hete
#6657
Bojtika
És azért akadt meg rajta a szemem a könyvtárban, mert az a háziorvos, aki nem vette észre a tüdőgyulladást, mondott egy mondatot.
Neki kellett receptre felírni az antidepresszánsokat, amiket akkor még csak úgy lehetett, hogy a pszichiáter szakorvos javasolta, minden egyes alkalommal. (Ma már divat lett kapkodni, és a háziorvos is felírja...) Erős szorongásaim voltak, és alighanem függő is lettem kicsit, mert nagyon figyeltem, meddig elég a felírt adag.
Azt mondja egyszer a doktor:
- Én felírom magának, félre ne értse...Szakorvos javasolta,felírom. De minek szedi maga ezeket a bogyókat, még a végén tényleg beteg lesz nekem. Nem kellenek ezek magának, maga egy erős asszony!

Paff lettem. Hazáig végiggondoltam az életem legrosszabb eseményeit, és hogy miképpen jöttem ki belőle. És tényleg ekkor is én bizonyultam erősnek, akkor is, amakkor is...
Csak még sosem mondta senki, hogy erős vagyok. No ezért kaptam rögtön a könyvtárban a könyvön, megakadt a címén a szemem.

Ennyire vannak véletlenek... :D

4 hete
#6656
Bojtika
No majd kíváncsi leszek, nálad hogyan fog hatni ez a könyv.
Én eredetileg a helybéli könyvtárból kölcsönöztem ki, majd miután olvastam, és később is még bele-belelapoztam, elkallódott.
Volt olyan része, ami annyira talált, hogy kicsit kerültem is. De furkált, mint valami kukac, és a végén egyetlen szó lett a megoldás.
No de előkerült megint (időközben a könyvtáros már nem is kérte vissza, kapott tőlem egy méternyi krimit), és éppen akkor volt egy internetes ismerős asszonyka rémes állapotban.
Ha már előkerült, soha jobbkor,elküldtem neki... Megköszönte, olvasta is, mert később visszatért rá, hogy igen hasznosnak találta.
Mire személyesen találkoztunk két évvel ezután, már egy kifejezetten víg kedélyű nő lett belőle.
Hosszas utóhatása van. Majd meglátod.
Szeretettel kívánom, hogy használjon!

4 hete
#6655
csikil4ny
Bojtika, Te egy kincs vagy! A tegnapelőtt töltöttem le Az éld az életed c. könyvét Hay-nek, de elég rossz minőségben, ennek most kiváltképpen örvendek. Lehet a nyári vizsgámra ezekből tanulok?!

Nem beszéltünk még, eddig nem akartam megismerni önmagam, le akartam fogyni és tornázni akartam (a védőhájamat lefogytam, most meg itt vagyok csupasz öntudattal, mert nem figyeltem arra, hogy a lelkem is váltson életmódot).

Azt hiszem, hogy a nyugtatótól elvonási tüneteim vannak, mert furamód jó hangulatom van (ma már nem vettem be), de az is lehet, hogy a túlcsorduló szeretettől van ez, nagyon hálás vagyok, hogy ennyire törődtök testemmel-lelkemmel. A kis családomon túl Ti vagytok a Családom, ez azért is van így, mert az én egészségemért többet tettetek, mint a vér szerinti családom (sőt, Ti tettetek érte!). Hálásan köszönöm!

4 hete
#6654
Bojtika
Megvan, történetesen egy csontkovács oldal közli.

http://csontkovacsolas-budapest.hu/letoltheto/Louise-L-Hay-Az-ero-benned-van.pdf

4 hete
#6653
Bojtika
Kicsi konok Csikilány! :D

A jóga is jó lenne, de azt nem tudok küldeni. Befelé nézni is és gyakorolgatni is. Szerzőt és könyvet ajánlani tudok. Meg küldős internetes antikváriumot.

Önismeretre is tudok linket, hihetetlen hatással volt az egész életemre Louise L.Hay egyik könyve, de erről nem beszéltünk már?
Nem baj, ez a könyv is letölthető, hozom rögtön.

4 hete
#6652
csikil4ny
reply to sinnesro's post #6649
Először két napja lett ilyen sejtésem, hogy mi lehet az oka (hogy szőnyeg alá sepertem a gondokat) annak, hogy a gerincemen jött ki. Akkor az első reakcióm az volt, hogy biztos nagy baj van velem, ha már ilyen hülyeségeket gondolok, s ekkor esett le nekem, hogy az első alkalommal a neurológus azt kérdezte, hogy stressz okozhatta, amire gondolkodás nélkül rávágtam: NEM! Ekkor kezdtem a neten kutakodni, végül is ha stressz okozhat cukorbetegséget, gyomorfájdalmat, akkor gerincfájdalmat is.... (persze a helytelen tartás is közrejátszik, évek óta nyakcsigolyakopásom van, de eddig nem figyeltem rá, mert minek, ha időnként fájt aztán elmúlt, még alkalmat is adott, hogy masszázst kérjek a férjemtől. :) ) Csak a vicc kedvéért: az jutott eszembe, hogy a székely konokságom is okozhatja, tudjátok: inkább kettétörik a gerincem, minthogy engedjem magam meggyőzni egy másik ember véleménye által.

Bojtika nézem is! Legalább a hangulatom jobb most már, de egyet biztosra tudok, meggyógyulok! Ezt az időszakot önismereti kurzusnak fogom fel, a 3 hét alatt többet tanultam magamról és a befele figyelésről, mint az eddigi életemben összesen.4 hete
#6651
Bojtika
Igen, persze hogy nem kell mindjárt vulgarizálni.
Én ha nagyon stresszes vagyok, képes vagyok tüdőgyulladásba "menekülni". De valószínűleg az immunrendszerem vész el, mert a testem a stressz leküzdésével van elfoglalva, bááááár nem is tudom!

De ha már Csiki maga is érzi, hogy valami nem stimmel a lelki környezetében, pár szempontot azért olvashat hozzá. Lehet, nála is az immunrendszer adta meg magát.
Nálam a középiskolában a tüdőgyulladás volt a "menekülés". Amióta felnőttem, azóta csak egyszer fordult elő, akkor is elég nagy volt rajtam a nyomás. és Anyu is a közelemben volt. Ha Anyu kéznél van, lázas vagyok. Ha nincs, akkor nem vagyok... :D Visszagondolva ez van! Ha nincs aki becézgessen-sajnálgasson, könnyebbekk a tünetek egy fertőzésnél is.

4 hete
#6650
sinnesro
És én is menekültem már betegségbe, amikor valami más gondom volt.

4 hete
#6649
sinnesro
Bojtika, épp ez a vulgárezó, amire haragszom. Ha fáj a füled, valamit nem akarsz meghallani, stb.
Lehet, tényleg nagy terhet cipel valaki, azért van baja a gerincének. Vagy ha már lelki ok (mert azért nem tagadom, hogy sok mindennek lelki oka van, csak nem ilyen direktben), akkor a gondterhelt ember sokszor görnyedten áll, ül, megy, és ez tényleg okozhat fizikai elváltozást is.

4 hete
#6648
4 hete
#6647
Bojtika
Képzeljétek el, a saját családomban a következővel kell számolni néha.

A lányomék régóta együtt vannak, már 4 gyereket nevelnek együtt békességben, alapvetően nagyon szeretik egymást.
No de... a vejem nagyon rossz környezetből jött a családba, ő maga nem tehet róla, de tanulatlan is maradt, még az általánost sem végezte el, egyedül jogosítványt szerzett az évek alatt.
A kezdeti "üzletelés" mára már nem az egyetlen elképzelhető pénzszerzési mód a számára, nagyon is sokat dolgozik. Sajnos a képzetlensége miatt nem mindig bejelentve, de ez más történet.
A lányom is igyekszik kivenni a részét a pénzkeresésből, Ő sem érettségizett, de egy középiskolát félig mégis elvégzett, értelmes és ügyes.
Namármost, amikor a lányom jó munkahelyi pozícióba jut, a vejem néhány hét alatt olyan tüneteket produkál, hogy az orvosok vakarják a fejüket. A tünetei azonnal enyhülnek, amint emiatt otthagyja a munkáját és az előbbi, kissé reménytelen helyzetbe kerülnek. És ez a legkevésbé sem tudatos nála, a tüneteit még én is a neten nézem meg, azaz biztosan nem ő találja ki. Az orvosi leletek pedig furák, pl, rossz a vérkép, de CT nem támasztja alá...
Tehát, amint "az asszony tolná jobban a szekeret", ő leesik a lábáról.

Csiki, a gondodat pontosan te sem tudhatod. De ha már úgy érzed valamit változtatni kellene, akkor idővel majd csak a felszínre kerül.
A gerinc megbetegedése pszichés magyarázat szerint arra vall, hogy nagy terhet cipelsz.

4 hete
#6646
feketeinci
reply to csikil4ny's post #6645
Óóóóó, már minden rendben!
3 év telt el azóta, és majdnem teljesen elmúlt. Néha még rohanok haza a boltból, de már eszembe sem jut hogy ne menjek be :)
Majd Te is elgondolkozol a hogyan-tovább-on és lehet egy év múlva majd éppen Te akarsz munkahelyet változtatni egy biztosabbra, hogy ne kelljen félelemben élni.
A hivatást nem csak egyetlen munkahelyen lehet végezni.

A labirintusból pedig lehet hogy veszteséggel kerülünk ki, de az is lehet hogy ez a veszteség kisebb, mintha még bennmaradtunk volna.
Majd mérlegeld.


4 hete
#6645
csikil4ny
:( Nagyon szomorú a történeted, tudod már kezelni ezt a szituációt?

Annyi sarlatán tevékenykedik, hogy az ember nem tudja kihez is fordulhat. Mikor belekerülsz egy kilátástalan(nak gondolt) helyzetbe, akkor a labirintusból nem találja a kijáratot. Most én is így vagyok, hogy nem tudom merre hogyan tovább (semmilyen téren az életemben), dönteni kellene, de egyik döntés lehetőség se kielégítő. Ezt a döntést halogatom, úgy egy éve, de egy fél éve úgy tettem mintha nem létezne a probléma. Az egyetlen biztos pont - a munkahelyem - veszélybe került s ez volt az utolsó csepp a pohárban (közben megoldódott újabb egy évre - de úgy-e ez is folytonos bizonytalanság - nem azért mert nem találnék másik téren munkahelyet, hanem imádom a hivatásom, s foggal-körömmel ragaszkodnék hozzá)

Abban igazad van, hogy minden téren magamnak kell döntenem....

Elnézést kérek az off témáért.

4 hete
#6644
feketeinci
reply to csikil4ny's post #6643
Bizony a stressz hihetetlen tüneteket tud produkálni. Hogy mennyire segít ebben egy pszichológus....nem tudom.
Csak saját történelmemből merítve tudom elmesélni a tapasztalatot. Stressz sorozat után (inkább nem mesélem el, de úgy kezdődött hogy fegyvert fogtak a fejemhez) pár év alatt kialakult egy olyan betegségem, amiről még nem is hallottam. Ha bementem egy boltba vásárolni az idegrendszerem ezt úgy értékelte, hogy éppen a WC-re mentem, és tette a dolgát. Először nem tudtam mire vélni, majd rájöttem hogy nem tudok boltba menni. Az utcán, emberek között semmi gond, csak boltba vagy piacra ne menjek. Ez valamiféle pánikbetegség volt, amivel természetesen neurológushoz fordultam, kettőhöz is, az egyik TB alapon akart gyógyszerrel tömni, a másik privát akarta ugyanezt tenni. Mivel nem voltam hajlandó beszedni antidepresszánst, elmentem privát pszichológushoz, fél évig jártam hetente egy alkalommal, alkalmanként 10.000 forintért Budára!
Nem mondom hogy hiábavaló volt, de azt sem hogy csak ő gyógyított meg. Az eredmény még mindig nem teljesen tökéletes, de dolgozom az Ügyön :)

Ezt csak azért írtam le, mert nem feltétlen lesz diagnózis egy tünetegyüttesre, ha azt a vegetatív idegrendszer okozza. El kell különíteni magadban a fizikailag gyógyítható tüneteket a többitől...persze ha tudod.

4 hete
#6643
csikil4ny
reply to feketeinci's post #6640
Feketeinici, köszönöm a segítőkészséged! Már minden lehetséges módon utánakerestem a tüneteimnek, persze diagnózist az orvoshoz hasonlóan én se tudtam felállítani (kicsi is vagyok ehhez, hisz nem végeztem orvosit), de van saját elméletem: az utóbbi fél évben túlpörögtem, úgy gondoltam, hogy ha lefogyok megoldódnak a problémáim, aztán tényleg "megoldódtak": úgy beleéltem magam az egészséges életmódba, hogy a lelki oldalra nem is figyeltem. Előbb összeomlott az immunrendszerem, aztán most ez... (Ezt el se hinném, ha nem velem történik, mert eddig nem hittem abban, hogy ennyire megbetegítheti az embert a folytonos stressz. Azt hiszem, hogy elindulok ez utóbbi vonalon is, felkeresek egy pszichológust, egy konzultációtól nem lesz semmi bajom).

4 hete
#6642
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6636
Bojtikának igaza van, hogy kellene egy diagnózis, amit lassan most már csak fel tudnak állítani. És Feketeincivel is teljesen egyetértek abban, hogy ez nem biztos, hogy egy betegség tünetei. És akkor (sajnos) az orvosok nehezebben állítanak fel diagnózist. De lassan csak le fog tisztulni a kép, és a tüneteidet Te érzed, így az lenne a legjobb, ha tényleg megpróbálnál körbenézni, mert azzal nem veszítesz. Drukkolunk, hogy végre legyen pozítiv változás, mert nagyon nem jó betegnek lenni.

4 hete
#6641
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6639
:) Köszi! :)

4 hete
#6640
feketeinci
reply to csikil4ny's post #6636
Szia!
Utánaolvastam...pl itt :
http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/10735/a-sacroileitis

De más oldalakon is, mert számomra nem volt világos mi gyulladhat be a gerincnél. Én naiv úgy gondoltam hogy a környékbeli izmok, vagy maga a gerincvelő...de úgy olvasom, hogy ez mozgásszervi betegség.

Nem értem mi mellette az a sok tünet nálad...a szédülés....meg ilyenek. Ilyen tünetről nem írnak sehol, főleg nem ilyen nagy mértékben. Ezek a tünetek nem egy párhuzamosan jelentkező más betegség tünetei?
Antibiotikumot kaptál? A cikk azt írja, hogy általában azzal gyógyítják a gerincgyulladást.....a 3 hét ellenben azt jelzi hogy nem, mert azt nem kell 3 hétig szedni.

Ezzel szeretnélek arra sarkallni, hogy te is nézz utána a tüneteknek, mi okozhatja őket. Nem vagy orvos, világos, de Rólad van szó, tedd meg magadért amit megtehetsz.

Ilyen gyulladás esetén például én a kamillateát is kamillateával innám, és mindenféle csont és porcerősítőkkel támogatnám a szervezetemet....persze a felírt gyógyszerek mellett, hiszen ez mozgásszervi.

4 hete
#6639
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6637
6-6,5 km/h-nál még futásról sem beszélünk...
A lassú futás 10 km/h-tól kezdődik. A kocogás is 8 km/h.
Ne HIIT-ezz és ne agyalj ennyit, helyette csináld az első 5 km-emet:
http://edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem
Hosszú távon jobban jársz. Én is ezt nyomom most, mert fél éve nem futottam. Pedig egyben most is le tudok futni 5 km-t, csak most 32 perc alatt, nem 27-28 alatt, mint régebben... :P
Hozzá kell az inakat szoktatni megint a munkához, mert izomlázam nem szokott a futástól lenni.

4 hete
#6638
Bojtika
Csiki, kell egy diagnózis, utána már jobban lehet keresgélni.
Mindenféle elváltozásnak van neve. Biztosan ennek is, ami nálad megjelent.

4 hete
#6637
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6625
Köszi!

Újból itt vagyok és újból futós HIIT ügyben :)

Kitaláltam, hogy 3 verziót variálok, viszont a 3 esetben az edzés összideje nem ugyanannyi, ez ugye nem gond?
Vázolom:

HIIT1: 2:30 perc – 1:30 perc felbontásban, 6-6.5-ös sebességen (intenzív rész, ami a 2:30 perc), ennél 10 kör 40 perc;

HIIT2: 1 perc – 1 perc, 7-7.5-ös sebesség, 10 kör 20 perc;

HIIT3: 30 mp – 60 mp felbontás 8-8.5-ös sebességgel, ennél 10 kör csak 15 perc.

A bemelegítő és levezető értelemszerűen nincs benne, illetve nem mindegyik esetben bírom a 10 kört, csak így könnyebb volt számolgatni. Tudom, hogy mutattátok az 5km-s tervet, a fentiek mint második alternatíva szerepelne. Ez így ér valamit? :)

4 hete
#6636
csikil4ny
reply to Gonoszka1's post #6635
éppen ez a baj a neurológussal: nem hiszem, hogy az egész városban ne lett volna egy olyan ember akinek hasonlóak a tünetei, úgy érzem, hogy félvállról veszi a problémámat, kicsit sokkalom a három hetet arra, hogy semmi javulás ne legyen. Igen, 3 hete szedem a gyulladáscsökkentőt, már a második fajtát. A járásom még mindig bizonytalan, gyakorlatilag az olvasási nehézségeken kívül minden tünetem a régi....

4 hete
#6635
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6634
Na, ez jó hír!!! Persze az kellemetlen, hogy a gerinced a baj forrása, de gondolom, akkor gyulladást megszüntető gyógyszereket kapsz. Azt Neked kell eldönteni, hogy a neurológushoz vissza mész-e, de lehet, hogy nem ártana. Azt tudják már, hogy a gerincedben miért van ez a gyulladás?

4 hete
#6634
csikil4ny
Megjöttem: nincs agyi elváltozás, az orvos szerint a gerinc okozza a tüneteket, a gyulladást kell megszüntetni, utána jöhet a gyógymasszázs. (Ezek után nem biztos, hogy vissza akarok menni a neurológushoz!)

4 hete
#6633
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6632
Az már itt van a kertek alatt! Kitartás!

4 hete
#6632
csikil4ny
Lassan telik az idő.... (holnap lesz a CT)

4 hete
#6631
Bojtika
Én is várom a -remélhetően jó!!!- híreket.

4 hete
#6630
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6629
Majd jelentkezzél, hogy mit mondtak! Remélhetőleg semmi komoly baj nincs.

4 hete
#6629
csikil4ny
reply to Gonoszka1's post #6628
:) Most már igen, holnap vérvétel és holnaputánra már van időpontom a CT-re.

4 hete
#6628
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6627
Örülök, hogy jobban vagy! Remélhetőleg a CT-re is be fogsz végre jutni.

4 hete
#6627
csikil4ny
CT-re még nem tudtam a bürokrácia miatt bejutni, de gondoltam megosztom az örömömet: a tegnap este hosszas rábeszélésre bevettem két Rheumato kapszulát, erre ma reggel úgy ébredtem, mint aki nem érzi hátba lőve magát, ilyen már két hete nem volt....

Ma valamit kellene mozogjak, mert ezek a séták nem elégítenek ki, rozsdásodom. :(

4 hete
#6626
bmati
reply to hadriai's post #6623
Szia!
Óvatos lábemelés, nyilván hajlított térddel fekve/függeszkedve (utóbbi esetben először térdemelés), vádliemelések szintén így két lábon/egy lábon és padlón/lépcsőn. Guggolás gyertyaállásban, fél guggolás támasszal (itt az alsó pozícióból kellene kezdeni a gyakorlatot és óvatosan felállni, ameddig tudsz és vissza), majd szabadon vállszéles állásban/sarok összeérintéssel. Térdelő fekvőtámasz, vízszintes húzás, húzódzkodás támasszal, húzódzkodás vállszéles/dupla széles/szűk kéztartással, felemás húzódzkodás. Függeszkedés két kézzel/egy kézzel rúdon, kendővel rúdon.
Ha kifejezetten a térdedet akarod erősíteni, akkor a vádliemelések és a guggolások kellenek neked, mert óvatosan kellene nyújtani az adott részt. A másik lábadat viszont ne erősítsd külön, mert később nagyon féloldalas leszel, amiből további sérülések lehetnek (edzeni kell rá, de ne erősíts külön csak egy lábra).
Bemelegítésnek térd- és bokakörzések kellenének és gyertyaállásos guggolás, illetve térdfelhúzás (csak te nem fogod tudni egyenesre kinyújtani a lábad).
Próbálj ki pár gyakorlatot, mert sok hasznos lehet, de csak óvatosan, nehogy túlerőltesd az adott részt.
Ugrálást én kifejezetten nem ajánlanék. A lassú, kontrollált gyakorlatokat viszont igen, illetve a gyógytorna mellett némi jóga is mehetne szerintem. A lassú gyakorlatok alatt azt értem, hogy 2 mp-ig tartson egy pozitív szakasz (pl.: guggolásnál ahogy állsz felfelé), 1 mp tartás, 2 mp-ig negatív szakasz (pl.: guggolásnál a visszaengedés) és 1 mp szünet. Ez 1 ismétlés. Gyakorlatfüggők a sorozatszámok, de 3-4 sorozatot érdemes csinálni egy gyakorlatból és min. 5 ismétlést (ha jól át akarod mozgatni az adott részt egy könnyű gyakorlattal, akkor 50-60 ismétlésig is elmehetsz, vádliemelésnél pedig akár 100-ig is), de általánosságban véve max. 15 ismétlés elég, ha erőre szeretnél menni.

4 hete
#6625
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6622
Ha helyesen guggolsz, akkor ott a farizmok is dolgoznak ám. Nem csak félig kell guggolni, hanem a fenekeddel érinteni kell a vádlidat.
Az egykezes és a kétkezes között annyi a különbség, hogy kétkezesnél a válladra fel kell tenni a rudat, így jobban terheli a hátizmokat és a gerincet (mert ugye a hátadat feszítened kell, ha nem akarod a gerincedet tönkre vágni) és nagyobb súlyokkal tudsz dolgozni.
A combfeszítő és combhajlító gépnek akkor van értelme, ha kifejezetten le vagy maradva azzal a résszel vagy versenyen szeretnéd kihangsúlyozni. Nálam harmada-negyede volt csak a súlyoknak a combhajlítóhoz képest a combfeszítőnél, amikor még csináltam (akkor combfeszítőnél olyan 50-60 kg-mal ment, combhajlítónál pedig 230-250 kg-mal). A térdedet viszont rendesen nyírja mind a kettő...

4 hete
#6624
Gabi6810
Sziasztok!
Kipróbáltam Tatarek Rezső " átmozgató" 10 perceseit.Többször említi az egy órás programot, de az oldalán nem engedi sem letölteni sem megnyitni. Valaki tanácsot hogy hol érhetem el? Nagyon bejön, bár nekem még ez nem csak átmozgatás hanem kemény torna. De nagyon tetszik a stílusa illetve, hogy nem ugrálós fajta.

4 hete
#6623
hadriai
Sziasztok! :)

Annak idején már tagja voltam ennek a honlapnak, nekem akkor nagyon-nagyon hasznos volt, elértem a kívánt testsúlyomat. Bár meg kell vallanom, akkor csak pár kilócskáról volt szó. Sajnos azóta másképp áll a helyzet. Edzés közben csúnyán megsérültem. Az orvosok a baleset után sokat tépelődtek, de végül megműtöttek. Gipszben feküdtem hetekig. Aztán a gyógytornák alkalmával kiderült, hogy nem úgy sikerült a műtét, mint kellett volna. A térdem 50 foknál jobban nem hajlik be, ez a hétköznapi járást is megnehezíti persze, de a sportolást is gátolja, a fájdalom is és persze az, hogy nem tudok még leguggolni sem. (letapadt térdkalács miatt) ( Most a harmadik műtétre készülök egyébként.) Sajnos mindig is hajlamos voltam a hízásra, ezért is iktattam be az életembe a rendszeres edzéseket, a sportot, ezekkel tudtam formában tartani magam. :) A sok fekvés, és "láb"adozás meg is látszik rajtam. Futni még abszolút nem tudok, esetleg az épp lábammal ugrálókötelezni. (a sérültet is terhelem néha, de tudat alatt is valamiért az ép lábam terhelem jobban, például gyakran észreveszem, hogy egy lábon állok, senkinek nem kívánom.) Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszan ecseteltem a dolgot, rátérek a lényegre. :) Tudtok esetleg, valami térdkímélő tornát, ami tényleg hatásos is? Egész testes torna lenne persze a legjobb, de esetleg valami ötlete valakinek? Vagy ez teljesen buta kérdés, keressek videókat és amit megtudok csinálni csináljam, amit nem, azt pedig helyettesítsem valamivel? Esetleg volt/van, hasonlóan sérült ismerősötök, akinek sikerült valami hasznos mozgásformát találnia? Válaszotokat előre is köszönöm. :)

4 hete
#6622
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6621
Köszönöm!
Vannak guggolások is, a kitörések a farizmok miatt vannak benne a repertoárban. Vagy ez igy nem jó? A kitörésnél a farizom is dolgozik rendesen, igaz? :)
Guggolásnál és kitöréseknél van valamilyen eltérés ha rúddal vagy egykezes súlyzókkal nehezitünk?
A combfeszitő és combhajlitó gépeknél azt figyeltem meg (néha azokat is használom), h előbbi esetében fele akkor nehezéket vagyok képes használni mint a combhajlitónál, ez "normális" jelenség? :)

4 hete
#6621
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6620
Szia!
1) Súlytartó keretre kellene átállni. Maradna a fehérje, emelni kellene a szénhidrátot és a zsíron egy kicsit. Az arányok így kicsit eltolódnak.
2) Ha akarod szedheted, mert a zsír leszedésében segít.
3) Ha megy 20 ismétlés 3-4 sorozattal, akkor mehet a 7,5 kg-os, abból egy sorozatban 5 ismétlés, szintén 3-4 sorozattal, akár kicsit lendületesen is. Később meg fogod szokni, akkor már lehet lassítani.
4) Egyéni a fejlődési szakasz. Én fegyencnél szórakoztam 10 hónapot is egy szinttel... 2,5 kg plusz súlyért min. 2-3 hónapot, de akár egy évet is kell küzdeni.
5) Semmi értelme a kitörésnek, ha így csinálod! 3-4 sorozat max. 15 ismétlés nagyobb súllyal (15-20 kg-os kétkezes rúddal), de jobban jársz, hogyha guggolsz, mert az jobban formásítja a lábat (azzal is mehet kezdésnek üres rúddal). Ha formásodni akarsz, akkor olyan súlyok kellenek, aminél egy sorozatban max. 15 ismétlésre vagy képes. Ha ennél több megy, akkor nehezíteni kell! A következő súlynál pedig 5 ismétléssel kezdj 1 sorozatban (ebből szintén 3-4 sorozat).

4 hete
#6620
EmokeBlanka
Sziasztok! Kérdezek :)

1) Amennyiben már kilóból nem igazán szeretnék fogyni, hanem sokkal inkább izmot építeni és zsírt égetni, azaz formásodni, szálkásodni vagy mi is a terminus technicus erre :), akkor mit és hogyan kellene módosítani, a keretet és arányokat illetően? Kell-e egyáltalán módosítani? Főleg az arányokra értendő a kérdés, mert a keret akkor súlytartó lesz…

2) A Super Fat Burner-t meddig kellene szedni, amíg a doboz tart vagy 1 hónap és utána szünet (s esetleg azt követően újrakezdeni)? Ha már kilóból nem akarok lefaragni, akkor is lehet szedni, mármint a zsírvesztés végett?

3)Ha van egy adott gyakorlat, pl. bicepszes edzés 5kg-s kézisúlyzókkal, ami már egész jól megy, viszont a következő kézisúlyzó 7.5kg, s ez nagyon nem megy szabályosan, akkor ilyenkor mi a megoldás? A lényeg, régóta vacakolok az 5 kilósokkal, már unom is őket rendesen, de a 7.5 kilós még túl nehéz (azaz már csinálgatom vele, csak bénán), s nem tudom, hogy fejlődöm-e vagy sem, ha mind a 5-össel tökölök… Egyébként saját testsúlyos bicepsz edzés van?

4) Általánosságban véve, tudom hogy ez nagyon egyén és izom függő, de elméletice kb. alapon mennyit kell tököljön az ember egy adott nehezéknél/súlynál? Azaz időbe mennyi a fejlődési szakasz?

5) Kitörések: utóbbi időben váltottam a sétálós kitörésekre (eddig egy helyben csináltam), ami annyit jelent, h kb. 110-120 kitörés/láb + 3 kg-s kézisúlyzók. Ezzel így semmi gond, működik, viszont az időt szeretném csökkenteni, úgy hogy az eddigi teljesítményt ne csökkentsem. Ezt hogy kellene variálnom? Nagyobb súlyzók a kézben? Mekkora és akkor hány kitörés kellene? Tehát idő hatékonyan szeretném nehezíteni a gyakorlatot, ha lehetséges :)

Köszi!

4 hete
#6619
sinnesro
reply to MyKriszta's post #6614
Semmi észrevehetőt.

4 hete
#6618
Bojtika
Szerintem más érzés 20 perc rázatás és az (ennek állítólag megfelelő) 100 percnyi edzőtermi munka, vagy akár Tatarek 50 percese kétszer egymás után. :D
Ha bizonytalan vagy, próbáld ki mindkettőt.

4 hete
#6617
bmati
reply to MyKriszta's post #6614
Szia!
Ez ordító ökörség! 10 perc ilyen mozgást én be se írnék...
Egyébként nem sokat éget.

4 hete
#6616
MyKriszta
reply to Koci's post #6615
Köszi! :)
Egyébként 20 perc után a lábadban tényleg érzed az izomfáradtságot.

4 hete
#6615
Koci
reply to MyKriszta's post #6614
A reklám azért reklám, hogy általa eladjanak olyan dolgokat, amelyeket egyébként eszünkbe sem jutna megvenni :-) De még ez a fajta mozgás is több a semminél. Ha épp ehhez van kedved, lehet ezt is csinálni, de nem hinném, hogy 10 perc rázás + gyakorlat felér 50 perc edzéssel. Eleve a kalóriabázis túlszámolja az edzések során felhasznált kalóriát, szóval én 10 perc ilyen vibroizés edzést 7 perc tornának írnék be.

4 hete
#6614
MyKriszta
Sziasztok!
Tudja-e valaki, hogy 10 perc Vibrotrénerezés mennyi kalóriát éget?
A reklám szerint 10 perc vibrotréner-használat 45-50 percnyi edzőtermi munkának felel meg.

4 hete
#6613
jancsoreka
reply to csikil4ny's post #6608
Kitartás, az idei évkezdet nagyon sok mindenkit földhözvert sajnos. :( Lehet egyébként, hogy nem véletlen, hogy épp most történik veled, ki tudja. Kapásból az jutott eszembe, hogy most áll át a szervezeted - de persze lehet, hogy ez nem igaz. :)

1 hónapja
#6612
Bojtika
Hozzáteszem, hogy az edzés nem kizárólag az, ami edzőteremben zajlik. Nagyon szépen (és ingyen és bármikor) lehet otthon is edzeni.
Ha most kezdesz hozzá, akkor bizonyára nem szükségesek még a sok kilós súlyzók, bár kiürült flakonokból, vízzel plusz beleszórt nehezékkel meg lehet oldani házilag is, 3 kilót biztosan, nekem olyan van.
Hamarosan még nehezítek rajta.

1 hónapja
#6611
bmati
reply to Hope08's post #6610
Ezek szerint akkor a mozgásos hozzászólásomat nem olvastad...
Erősítés: olyan gyakorlatok, aminél ellenállással szemben dolgozol és a pulzusod az anaerob zónában dolgozik (a pulzusod a max. pulzusod 80%-a felett). Ez lehet saját testsúlyos vagy súlyzós erősítés. Lehet otthon is edzeni, nem kell ahhoz máshová menni! Akkor egyedül vagy és jobban tudsz koncentrálni...
A kardió az aerob mozgás egy fajtája. Aerob mozgás az, amikor a pulzusod a max. pulzusod 50-80%-a között mozog. Ennek több fajtája is van: kardió edzés, amikor 70-80% között mozog, zsírégető edzés, ha 60-70% között, egészségmegőrző/regenerálódó edzés, ha 50-60% között.
A max. pulzusodat úgy tudod kiszámolni, hogy 220-ból kivonod az életkorodat (évben). Ennek függvényében tudni fogod, hogy milyen pulzuson milyen zónában vagy.

1 hónapja
#6610
Hope08
reply to bmati's post #6609
Köszönöm a választ! Az edzést azért nem emelem tovább, mert nagyon drága legalábbis nekem. 1óráért elkér egy ezrest. Régebben, amikor max 2-en voltunk egy alkalomra, akkor elfogadható volt számomra az ár, de most ennyiért alig foglalkozik velem. Ezért akarok váltani.
Mi a különbség a kardio és az aerob között? Valamint az erősítés alatt mit értünk? Súlyzó?

1 hónapja
#6609
bmati
reply to Hope08's post #6600
A saját testsúlyos edzések jók, csak lehet az edző nem jó. :P
Ezzel nem fogsz látszatra úgy kinézni, mint akik konditeremben erősödnek, de az ízületeid jobb állapotban lesznek, mint az övék. :)
Ha csak izomlázad van tőle, akkor biztosan rosszul csináljátok. Heti 2 edzés pedig nem nagy valami (én most heti 3-ra vettem vissza, de volt idő, amikor heti 6 edzésem volt).
A plusz kg-ok pedig a rossz étkezésnek köszönhető, nem az edzésnek. :)
Edzőteremben elsősorban erősíteni kellene, lehetőleg olyan gyakorlatokkal, amik nem kötött pályásak. Kardió edzést ne végezz! Zsírégető zónás aerob edzést érdemes közvetlenül erősítés után vagy külön napokon végezni (amikor nem erősítesz, az erősítések között pedig 1 nap szünet legyen). Ha köztes napokon akarsz aerob edzést végezni, akkor intervallum edzést is lehet végezni. Heti min. 1 kötelező pihenőnap legyen!
Az erősítő napokon max. 45-50 percet erősíts intenzíven! A zsírégető zónás aerob edzések pedig 30-60 percesek legyenek. Ha nem megy annyi folyamatos mozgás, akkor könnyű intervallum edzéssel kellene kezdeni.
A fogyás 70%-ban a kajáláson múlik, 20% a regenerálódáson és 10% az edzésen.

1 hónapja
#6608
csikil4ny
Azért nem esik jól, hogy mindez most történik velem, amikor egészségesen étkezek, amikor soha nem látott lelkesedéssel sportolok, erőm lenne, de bent ragadtam egy beteg testben. Remélem hamar rendbe jövök, mert egyre türelmetlenebb vagyok. :(

1 hónapja
#6607
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6606
Így van! Ne hagyd magadat! Menjél el másik orvoshoz, mert ez nem állapot! Az, hogy 32 évesen szédüljél, rosszul legyél, fájdalmaid legyenek, egyszerűen nem állapot!

1 hónapja
#6606
csikil4ny
Tudjátok mi a legfurább az egészben: azt mondja a neurológus, hogy ő nem látja a tüneteimben a panaszaimat (azt, hogy szédülök, mert megvan egy protokoll és behunyt szemmel megtalálom másodszorra az orrom hegyét, az üzletben a sorok között úgy tántorogtam, mint egy alkoholista, stb.), csak az elmondásaimra támaszkodhat. Ott álltam s már azon kezdtem gondolkodni, hogy hipochonder lettem.

Gyulladáscsökkentőt kaptam, az kellett volna teljesen elmúljon, de csak az a gél hat ideig-óráig amit a mentőorvos javasolt. Egy biztos, nem fogom magam hagyni, most már a végére akarok járni a dolognak, évek óta húzódik ez a szédüléses problémám....

1 hónapja
#6605
jancsoreka
Meg ha nem tudják, mit kezelnek, honnan tudják, hogy nem reagál jól?! Elég fura...

1 hónapja
#6604
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6602
Szia! Valamilyen jó szakorvost kellene találni, mert ez tényleg nem állapot! Mi az, hogy nem reagálsz megfelelően a kezelésre, de azért szedjed tovább a gyógyszert? Ha nem jó a gyógyszer, akkor minek szedjed? Miért nem adott mást? De a CT vizsgálat az jó, mert többet meg lehet tudni arról, hogy mi a baj. És csak nyugi, mert annyit nem ér az egész, hogy még agyvérzést is kapj!

1 hónapja
#6603
jancsoreka
reply to csikil4ny's post #6602
:( Milyen lehetőségek vannak? Mármint ami okozhatja a szédülést.

1 hónapja
#6602
csikil4ny
Sziasztok, friss hírek:

Stresszkezelői tanfolyamra kellene járjak, mert mire kiderítik a szédüléseim okát agyvérzést kapok! Most jöttem az orvostól, gerinckopásom van, amivel foglalkozni kell, de a szédülést nem az okozza. CT-re küldött.....

A legjobban az a mondata húzott fel, hogy "nem reagál megfelelően a kezelésre, de még egy hétig szedje a gyógyszereket, aztán meglátjuk." S állítólag ez a legjobb orvos a városban, akkor milyen lehet a többi?!

1 hónapja
#6601
jancsoreka
Én elég sokáig csináltam Réka-tornát (bár a hölgyet nem kifejezetten kedvelem, ettől még elismerem, hogy...), nagyon gyilkos, meg is látszik az eredménye egy idő után. A Norbik nem vészesek. De jobban szeretem a DailyHiit-et vagy Tatareket. :) Vagy a fitnessblendert.

1 hónapja
#6600
Hope08
Köszönöm szépen a válaszokat. Heti 2x járok edzésre, de az saját testsúlyos edzés. Amint lejár a bérletem abbahagyom, mert nem tapasztaltam nagy változást, fél éve csinálom és eddig csak izomlázat meg némi plussz kg-t szereztem vele. Ezért kerestem helyette mást.Viszont a párommal szeretnénk eljárni is idővel edzőterembe. Ott mit jó csinálni? Csak kardio?

1 hónapja
#6599
Bojtika
reply to Hope08's post #6596
Nincs Norbi-Réka tapasztalatom, mert képtelen vagyok a videóik bármelyikét végignézni. Norbinál a köszönésen sem jutok túl.
Rékától néhányba belenézegettem, de -mivel ezek a gyakorlatok sok edzőnél hasonlóak, ami érthető is- maradtam Tatareknél.

Tiffany-t ha még nem találtad meg, írd a nevét a jutúbba, nemrég változtatott az elérési lehetőségén, és a régi link, amit küldeni szoktam, nem jó.

Ezt viszont remélem, sikerül megnézni, talán megtetszik:
Kezdők sorozatai 5 napra, mindegyiket 3szor kell ismételni.
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-1-87789
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-2-43444
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-3-56665
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-4-4554
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-5-2332

1 hónapja
#6598
bmati
reply to Hope08's post #6596
Ha nem minden nap jársz edzőterembe, akkor a 70%-át beírhatod. Egyébként én nem írnám be. :)
Norbit nem csípem, Rékát se annyira, de szerintem Réka tornái jobbak.

1 hónapja
#6597
Koci
reply to Hope08's post #6596
Nem, ez a napi rutin része. Akkor írd be a gyaloglást, hogy a napi rutinon felül van, és folyamatosan egy óra (2x fél óra, nem egy óra) :-) És mivel a kalóriabázis többet számol, ezért ha pl. gyalogolsz egy órát, akkor azt írd be, hogy gyalogoltál 45 percet.

1 hónapja
#6596
Hope08
Köszönöm a választ :)
Tatarekkel én is próbálkoztam, valamint Norbival és Rékával. Róluk tapasztalat?
Ja és a gyaloglást mikor lehet beírni? Gondolom a suliig meg vissza össz 30perc max, nem számít, mármint az alapba van beleszámolva, de pl az edzőterem több, mint fél óra gyalog, ez ugye 1 óra oda-vissza. Ez már beleszámít? És mennyit lehet beírni belőle?

1 hónapja
#6595
Bojtika
reply to Hope08's post #6587
Szia! A Bmati által belinkelt Fitness Blender-ben úgy emlékszem, van Fitness Ball vagy minek hívják. Én nem vettem, mert nagyrészt egyedül vagyok, ha legurulok róla, csak a komondor tud felsegíteni. (Hely is elég nagy kell hozzá.)

Ha a gugliba vagy a jutúbba beírsz olyasmit, hogy Home workouts, vagy Home Training, akkor elég sokat kiad. Még zumbák is vannak fent, aki le tudja utánozni, jópofákat edzhet.

Látom, van még rajtam kívül, aki a meglevő ujjaival együtt sem szeret úszni. :D
Én is itthon edzek, ez tűnt kezdettől a legolcsóbb és főleg a legbiztonságosabb megoldásnak (mert féltem, hogy útközben is lehetek rosszul),

Jóval kevésbé vagyok rendszeres, mint Bmati. Azaz semmi rendszer nincs az életvitelemben, még a legfontosabb napi rutin, a kutyáim meleg vacsorája sem ugyanabban az időpontban készül. (Itthonról dolgozom, ha van mit.)

Hasonlóan igyekszem kiiktatni az életemből a matekot, azaz biztosan nem fogok minden második nap a harmadik sorozatból hetet elvégezni. Rájöttem, hogy nekem a fegyenccel ez a fő bajom. Mert a hasznossága egyértelmű.

Azaz hol ezt, hol azt csinálom, amire éppen kedvem szottyan, nekem Tatarek edzései (Tatarek Rezső, a honlapjáról) nagyon tetszenek. Sokszor csinálok valamit a Blenders-ből is. Vagy ha végképp nincs hangulatom, akkor Tiffany Rothe videóiból valamelyikét csinálom. Azok vidámak és rövidek, és így is hatékonyak.

1 hónapja
#6594
Koci
reply to Hope08's post #6587
Szia! Nyugodtan gyalogolhatsz is, alkalmanként legalább egy órát, ütemesen (tehát nem sétálni kell, hanem ütemesen menni, és az ütemet tartani egy órán keresztül, vagy legalábbis törekedni rá). Milyen magas vagy? Mert én is 75 kg vagyok, 43 éves, és simán futok, mondjuk nem most kezdtem, viszont volt a télen 4 hónap kihagyásom, szépen felhíztam 80 kg-ra, most azt próbálom lenyomni, jelenleg 75-76-nál járok, de még mindig van rajtam legalább 5 kg, ja és x lábam van :-) Március elején kezdtem újra a rendszeres futást, most tartok ott, hogy lazán, kényelmesen megy a 10 km, és érzem, hogy az erőm is visszatér, hogy egyre lendületesebben futok. Márciusban 2 km-rel kezdtem és szégyen szemre még abba is belegyalogoltam. Nekem ez azért szégyen szemre, mert már számolatlan félmaraton és tavaly egy maraton is mögöttem van, és esküszöm a 2 km-rel jobban megszenvedtem, mint a maratonnal. Szóval gyaloglás! Ha máskor nem, akkor hétvégén, akár a hegyekben, ha van a közeledben, de síkon is teljesen jó, legalább egy óra. Előbb-utóbb elunod, és bele-bele fogsz kocogni, aztán egyre többet és végül azt fogod észrevenni, hogy futsz :-) Futással-gyaloglással-futókirándulással kapcsolatban szívesen segítek.

1 hónapja
#6593
bmati
reply to willisee's post #6592
10 perc alatt le se nyomhatnád az elejét, tehát rosszul csinálod.
Nyilván könnyű az eleje, de azt is nézd, hogy az első 3 szint rehabilitációs gyakorlatok, a 4-5. szint kezdő, a 6-7. szint a középhaladó, a 8-9. szint a haladó szint (a 10-es pedig a mester). :)
Először körzések, aztán gimnasztikai gyakorlatok, majd mehet 5-10 perc kardió.
Aztán 2-4 sorozat bemelegítés az adott gyakorlattal a maximális ismétlésszámod 40%-ával, majd 60%-ával. Ezután jön a 3 edző sorozat.
A gyakorlatokat lassan kell csinálni! Ez azt jelenti, hogy 2 mp negatív szakasz (levegő beszív), 1 mp tartás, 2 mp pozitív szakasz (levegő kifúj), 1 mp szünet. Ez 1 ismétlés. Óra kattanásra érdemes végezni vagy ha gép vagy telefon van a közelben, akkor metronómra, amit 60 bpm-re kellene állítani. A sorozatok között 2-4 perc pihenőt tarts. A kézenállásos fekvővel és a híddal majd csak akkor foglalkozz, ha előbbiből a sima fekvőtámasznál megvan a 6. szint haladó, az utóbbinál pedig a lábemelés és a guggolás 6. szint haladó ismétlésszáma.
Így már kicsit másképpen fognak menni az edzések és nem annyi ideig fognak tartani. Ha 30-35 körül ismétlésnél vagy, akkor kb. 30 perc is lehet két gyakorlattal!
A futáshoz pedig annyit, hogy lehet gyorsabban is emelni a futással töltött időt, mert az lenne a cél, hogy minél többet legyél képes folyamatosan mozogni, arra pedig jobb az az edzésterv, amit írtam.
Heti 3x bőven elég futni, én lefutottam így már félmaratont is és 30 km-t is!

1 hónapja
#6592
willisee
reply to bmati's post #6591
köszi, megpróbálom visszafogni magam :-) ma reggel edzés volt, az esti futást kihagytam, holnap tartok egy full szünetet, és onnantól felváltva megy majd a dolog.

futásnál hasonló edzéstervet követek, 5x1 perc futásokról indultam, közte 2 perc séta, és minden alakalommal össz. 10 másodperccel növeltem az időt, vagyis szakaszonként 2 másodperccel. Most járok 78 másodpercnél, szép fokozatos az emelés, érzem, hogy a fejlődésemmel arányosan emelem az időket, szal működni látszik.

A fegyencnél nekem a két gyakorlat nagyon kevésnek tűnik, az akárhogy számolom, se több 10 percnél, nehéz kibírni, hogy ne csináljam mindet. az még úgyis csak 20 perc. a fejenállást meg semmi pénzért nem hagynám ki, tökre élvezem, hogy 46 éves fejjel fejenállást csinálok, és már első elrugaszkodásra megy. igaz, hogy két párna van a fejem alatt, különben úgy érzem, beszakad a koponyám, de legalább a karom is erősödik, ahogy próbálom tartani vele magam, hogy ne lapuljon be a koponyatetőm teljesen :-)

1 hónapja
#6591
bmati
reply to willisee's post #6590
Szia!
Egyik nap fegyenc, másik nap futás legyen. Kivéve azon a napon, amikor guggolsz, mert akkor közvetlen utána menj futni.
Heti 1 pihenőnap kötelező, amikor semmit sem csinálsz.
Azért fáj a térded, mert túlterhelted. Egyelőre pár 2-3 napig ne guggolj, lábemelésezz vagy fuss.
A fegyencnél pedig A-B-A és B-A-B napjaid legyenek és ne egymást követő napokon edz! "A" napon fekvőtámasz, húzódzkodás, "B" napon pedig lábemelés, guggolás, más gyakorlat nem kell!
A futást pedig egy héten 3x elég végezni. Kezdő edzéstervet érdemes követni, nem csak mindig fixen futni, mert azzal is pórul lehet járni. Itt van az 5 km-es távra felkészítő edzésterv:
http://edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem

1 hónapja
#6590
willisee
Sziasztok!

Két hete elkezdtem a sportot (reggel 20 perc fegyencedzés full kezdő + este 15-20 perc futás full kezdő). Egyelőre (túl) nagy a lendület és lelkesedés, úgyhogy nem mindig tudom tartani a pihenőnapokat, azt veszem észre, hogy a fegyencedzésből tíz napja nem volt pihenőnapom. Ma reggel éreztem is, hogy a lábemelést nem tudtam megcsinálni, mert fájt a térdem közben. Szal a kérdés az, hogy a kétféle edzésből egyszerre kell tartani a pihenőnapot, vagy van annak bármi értelme is, hogy egyik nap az egyiket hagyom ki, a másik nap a másikat.

1 hónapja
#6589
Hope08
Köszönöm neki is látok :)

1 hónapja
#6588
bmati
reply to Hope08's post #6587
Szia!
Heti 3x erősíts nem egymást követő napokon teljes testre alkalmanként 10-45 percet.
Innen tudsz mazsolázni:
http://www.fitnessblender.com/videos?time_min=&time_max=&cal_min=&cal_max=
Be kell pipálni a strength training-et és a total body-t.

1 hónapja
#6587
Hope08
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Szeptember óta heti2x1óra GFR-re járok, helyrehozta a ficamokat, rándulásokat, stb gondokat. Viszont fogyni egy dekát se, és még fel is kúszott rám 3kg ( szerintem nem izom, vagyis mind tuti nem, de a bőröm feszesebb, kevesebb a narancsbőr, és rájöttem, hogy kezdenek kinőni a nemlétező izmaim). Eléggé husis vagyok 75kg 21évesen (lány) és valami otthon végezhető sportot szeretnék. Van fittball labdám, de még nem nagyon tudtam mit kezdeni vele. Bármi ötletnek örülök. A biciklizéstől pánikroham szintig félek (nem fejtem ki most, hogy miért), és az úszásnál komoly izomgörcsök lépnek fel szinte egyből. Futni a súlyom és az "x" térdem miatt nem merek, így nem tudom mi jöhet szóba.

1 hónapja
#6586
sinnesro
reply to teper's post #6578
Ezen nagyon röhögtem, bocs:-)
Tudok úszni, gyerekkorom óta, de nem szeretek.
Más meg futni utál, pedig valahogy az embernek több alkalma adódik a futásra, mint az úszásra:-)
Úgyhogy hagyjuk meg mindenkinek, mit szeret csinálni és mit nem, sport címén is.

1 hónapja
#6585
Bojtika
Most komolyan nagyon örülök.
Amikor fogyni kezdtem, készült gerinc-MRI is. Jó kis púpom volt, és hanyatt fekvésből úgy kellett felsegíteni a vizsgáló ágy vagy minek a szélére.

Itthon sokáig nem ment a fekve végzett gyakorlatok után a következőt (állva) elkezdeni, mert sokáig tartott, mire felkecmeregtem.
Ha hanyatt feküdtem, a mögöttem levő szobát láttam a plafon helyett, mert a púpocska miatt épp a fejem búbja volt a talajon, és hátra láttam. Most meg csak úgy sutty a több réteg hullámkarton fekvőkémre... :D és még a hátsóm is emelkedett! :D

1 hónapja
#6584
Bojtika
Na most kipróbálom.
(A nyúlpóznál eléggé elemelkedett a fenekem a sarkamról.)

.....

Jelenetem: megy!!! Az a tornaórás fokozat, de most a gyomrom is tele van.
Jógában félgyertya is van, meg a szokásos könyöktámaszos is, de én régen tudtam azt a fokozatot is, hogy tényleg a tarkómon állok, a két tenyerem a térdeim előtt van. Most ezt nem erőltettem... De nagyon örülök, mert könnyedén fellendültem!

1 hónapja
#6583
feketeinci
reply to Bojtika's post #6582
Gyertyába?....Istenem....ha én még egyszer meg tudnám csinálni....adná az ég :)
Neked megy Bojtika?

1 hónapja
#6582
Bojtika
Én is tisztelem a vizet. Félni nem félek tőle, mert nem piszkálom.

Nagyon jó mesterhez jártam jógára, de ez és még pár másik gyakorlat már talán az első órán megvolt. Valamivel el kell kezdeni. A légzésgyakorlatokat végezheti valaki hónapokon át, attól még lesz egy első alkalom, amikor elvégez egy gyakorlatot.
Lehet annyira óvatosan, ahogy jól esik. Nem írtam követelményt, amit mindenképpen érjen el. Nem is szabad. Ha éppen csak a tenyerét tudja letenni a térde elé, akkor végezze úgy. Hasonlókat tornaórákon is csinálnak, csak ott dinamikusan. Semmivel sem jobb vezényszóra és erős rugózással váltogatni az előre hajlítást és a törzsdöntést például, vagy külön instrukció nélkül gyertyába emelkedni és onnan lejönni

1 hónapja
#6581
teper
reply to Bojtika's post #6580
Nagyon tisztelem a vizet, mert hatalmas erő, de nem félek tőle. Azért ilyet még nem hallottam én se, hogy aki 30-35 éve nem jógázik, akkor hirtelen, olyan nem egyszerű ászanákkal kellene kezdenie, amit egyébként legalább féléven keresztül kellene gyakorolni, naponta, ahhoz, hogy ráérezzen. Merész vagy, így egészen biztosan nem mertem volna hozzányúlni az ötödik csigolyához.

1 hónapja
#6580
Bojtika
reply to teper's post #6578
Na ilyet még nem pipáltam.
Hogy az ujjak direktibe azért nőttek nekünk és ránk, hogy össze tudjuk csukni őket a tempózáshoz. Meg hogy "ha nem kellene úsznunk". Hát nem kell, aki nem akar! (Aki Nápolyban született, az is lakhat távolabb a víztől.)
Szerintem, ha muszáj lenne úszni tudnunk, igenis eleve olyanok lennének a végtagjaink, mert a Földön is több víz lenne, mint szárazföld. Na akkor nem lenne téma az úszás.
A szerszámfogás, az smafu neki. Még az írásbeliség kialakulása is. :D Te tényleg elvakult víziember vagy! :D
Ha a bukóreflex idején vittek vóna engem a Dunába, talán én is szeretnék úszni, de nem tették.
Azóta ha meleg van, árnyékba megyek. Ha izzadt vagyok, lemosom magam, de a hegyi patakba nem dugom a lábam, mert nem akarok rejomát. A patakot csak nézzük, és a sört hűtjük benne. :D

Ja, és nem véletlenül nem lakom víz közelében. Már amióta döntésképes vagyok, de ennyire elvetemült még úszni tudó Anyám se volt, hogy vízpartra költözzön. Tehát úszni való vízért keményen fizetnem kellene.

1 hónapja
#6579
Bojtika
Kis Csiki, idekukkolj. Jóga. (Előre írtam wordben, hogy biztosan sikerüljön idehozni.)

Nyúlpóz (sasángászana)
A lényeg, hogy lassan végezd, mert ez nem gimnasztika. Minden mozdulatot kísérj figyelemmel magadban. Ha kényelmetlen, igazíts rajta, vagy jöjj ki a pózból. A jógát nem szabad erőltetni, és a jó mester az alapokat mondja el, és engedi, hogy a csoport tagjai egyénenként, ki-ki a maga határai között végezze. Lehet törekedni a tökéletes végrehajtásra, de olyan úgysincs, és az egyéni alkat korlátai mellett is használ a gyakorlat.
Most próbálom úgy leírni, ahogy az én mesterem tanította.

Térdelj le, ülj a sarkadra. Kezed az öledben. Fejed lehajtva, kapcsolódj ki egy picit. Lélegezz nyugodtan.
Amikor szeretnéd elkezdeni, lélegezz lassan, mélyen be, kis légzésszünet után lassan ki. Újabb lassú, mély belégzésre emeld fel a két karod, majd a kilégzésre a két tenyered és a homlokod tedd a talajra, majd csúsztassad előre. Én az ujjaimmal kapirgálva segítem ezt, Elvileg a cél az lenne, hogy a mellkas egy része is a talajon legyen, ugyanakkor a fenék maradjon a sarkakon, jelenleg nekem is felemelkedik egy kicsit. Ez a lassú kilégzés ütemében kényelmes, lassú előre nyúlás, közben a gerinced szabad, de alá van támasztva.
Most a „bennenyugvás” következik, lélegezz nyugodtan, ahogy ebben a tartásban sikerül. A gerincedre figyelj, lassan távolodnak egymástól a csigolyák, a hátizom lassan nyúlik. Próbáld –nem rugózva, hanem lassú nyújtással- a feneked visszahúzni a sarkadhoz, és a kezeidet nagyon lassan előbbre nyújtani.
Ha úgy érzed, éppen nem megy tovább, megint egy kis bennenyugvás után lehet, megint nyúlik picit.
Ha már nem esik jól a póz, akkor nagyon, nagyon lassan, és az ujjaiddal segítve, gömbölyű háttal, csigolyáról csigolyára haladva ülj vissza a sarkadra, és nagyon lassan egyenesedj fel ebben az ülő helyzetben.

Szóval nem kapkodva, és végig befelé figyelve.

A jógások csukott szemmel végzik az egészet, és amikor felültek, a talajról felvett tenyereket összeteszik, pillanatnyi imaként, és egy kilégzéssel fejezik be a gyakorlatot.
Majd a tenyerek segítségével talpra állnak, és megint lassan gömbölyítve, a kezeket előre lógatva egyenesedünk fel.

1 hónapja
#6578
teper
reply to Bojtika's post #6577
Egy hegyi patakkal fegfeljebb a lábaidat tudod lehűteni, bár ez is valami. Még nem lenne késő neked se megtanulni. Ha nem kellene tudnunk úsznunk, elég lenne végtagonként, főleg a kézen két darab ujj is, amik persze szembefordulhatnak egymással, hogy használni tudjuk. Ehhez képest még jó esetben még mindig 20db van.
Engem pl. 3 hónapos koromban vittek be a Dunába, mert az jó, felkiáltással. Tényleg jó volt. Igaz, hogy abban a korban még működnek a bukóreflexek, de azért jó volt. Ehhez nem kellett napijegy, nem kellett drága strandbelépő se, nem kellett útiköltség se, semmi se.

1 hónapja
#6577
Bojtika
reply to teper's post #6574
Töpi Drága, aki felnőtt korára nem tanult meg úszni, az simán feleslegesnek tartja a műfajt.
Saját egyéni véleményem, ha bárki nekem mondana ilyet: tanuljon a hóhér úszni, az.

Mondom ezt úgy, hogy "mert az jó, te buta!!!" felkiáltással vittek vízbe, még döntésképtelen gyerekkoromban, és egyszer a kötelező szotüdülős balatoni hét alatt megtanítottak lebegni. És pár tempóra is. Tudom, hogyan kellene gyakorolni.
A két lányomat kis korukban egy nyáron a strandon megtanítottam lebegni, innentől a saját döntésük volt, akarnak-e úszni vagy nem.
Hogy én pénzt adjak ki útiköltségre és belépőre azért, hogy az emberi élettel összeegyeztethetetlen közegbe kerüljek, majd nem kis mutatványok árán kikerüljek onnan, olyan rábeszélőkészség nincs.
Én a szárazföldi dolgokat kedvelem, max egy hegyi patakkal.

Tudod, ha a Jóisten úszatni akart volna, lenne kopoltyúnk.

A csigolyák kinyílására van szárazföldi metódus is, és közben simán kapsz levegőt.

1 hónapja
#6576
teper
reply to csikil4ny's post #6575
Az összevissza olvasás az nem rossz, de akkor már az ezzel kapcsolatos minden menjen. Szerintem az szükséges is, de helyre kell tenni a dolgokat, és olvasd az ezzel kapcsolatos minden szájtot. A hülyeségeket kidobod, a jót megtartod. Úgy szoktam, hogy elsőre a magyar utána jöhetnek a más nyelvűek is. Erre klasszikusan a Goggle elég jó erre. Amikor a végére érsz, lesz a fejedben egy eredmény, mondjuk, ezt hívjuk eszenciának.
Guggolnod pl. úgy lenne érdemes, de csak és kizárólag a sajáttestsúlyoddal, hogy közben, vállmagasságban, felül megkapaszkodsz valamiben, és így mész le, addig, amíg azt kényelmesnek érzed. Igazából, ez egy óvatos gerincnyújtás lenne. De magam sem tudom, hogyan kellene, és nem kell nekem hinni, csak azt írtam le, ahogyan hasonló helyzetben magamon csinálnám.

1 hónapja
#6575
csikil4ny
reply to teper's post #6574
Guggolni szeretnék és mintha tudok is, de cipekedni egyáltalán nem tudok, ez alatt értsd, hogy egy kg súlyt se tudok megemelni, fekve se megy a lábemelés, az egész hátam fáj (nem olyan amit az ember kibír, hanem ahol már ordít), tehát most a cél, hogy tünetmentes legyek, meg tudjam, hogy hogyan kell elkerülni egy következő ilyen súlyos állapotot. Hihetetlen, hogy egy teljesen egészséges fiatal nő ilyen helyzetbe kerülhet pár nap alatt, nem térek magamhoz. Ami a türelmetlenségem okozza: fizikai erőm van és nem tudom hasznosítani, porszívózás helyett sepregetek, megpróbáltam törölgetni, ha már kényszerpihenőn vagyok, de az nem megy. A legdühítőbb az egészben, hogy ezek az orvosok semmit se érnek, egy se mondta eddig, hogy több ilyen esettel találkozott volna, s ezt és ezt kell tenni, ennyi idő a felgyógyulás stb. Nem tudom mivel ártok magamnak és mi segíti a gyógyulást, sötétben tapogatózok, ha legalább azt tudnám, hogy mi van velem utána olvasnék, de így minden hülyeséget összeolvasok.....

1 hónapja
#6574
teper
Látom ott is ez a nyugati szél fúj... ezt a csontkovácsos cuccot én is óvatosan kezelném, nagyjából 50%-os esélyt látok arra, hogy utána jobb lesz vagy rosszabb. Vagyis vagy sikerül, vagy nem. Szerintem igazából inkább nem. Egy biztos, hogy pihentesd: a pihentetés alatt azt értem, hogy most egyelőre többet, egészen biztosan, de ne futkorásszál túlsúllyal, de, a sajáttesteddel guggolhatsz pár lazát, illetve lógva néhány lábemelés is mehetne, de csak addig és annyi amit kényelmesen elviselsz, és nem több. Tanulj meg úszni, főleg háton, az tényleg jó lenne. Ha nem tudsz úszni az sem nagy gond, lebegj, a lábaiddal és a kezeiddel simán fent tudod tartani magad, csak így sikálj a vízben a végtagjaiddal, de közben a csigolyáid „kinyílnak”.

1 hónapja
#6573
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6572
Szerintem gyulladás (is?) lehet, mert a mentolos gél amivel kenjük elzsibbasztja a fejem és az arcom (úgy-e nekem időnként arcüreggyulladásom van, amit még nem sikerült teljesen kikezelni), a nyakamnál is érzem, de a fájó pont lejjebb van, nem a nyakcsigolyánál.

Még nem tudom, hogy mi a neve, egy ismerősöm ajánlotta -akinek porckorong sérve van, azt is megtudakolom, meg most mindenkinek utána lehet nézni a neten is. Minden esetre hétfő reggel röntgen következik. Meg fogom tudni, hogy mi ez és hogyan lehet elkerülni, hogy még egyszer ilyen állapotba kerüljek, mert a tüneti kezelés nem lesz elég (persze most várom, hogy mozogni tudjak, ez az első lépés). Kaptam nyugtatót is, mondom a férjemnek, hogy azt arra kaptam, hogy ne érdekeljen, hogy a többi gyógyszer nem hat.... (a mentolos gélt a mentős orvos ajánlotta, az az érzésem, hogy az összes gyógyszer közül az hat, a szédülés most már teljesen eltűnt, szóval a hangulatom is jobb.)

1 hónapja
#6572
Bojtika
reply to csikil4ny's post #6569
Biztosan gyulladás van? Mert akkor tényleg nem szabad zargatni.

Mi a neve a csontkovácsnak? Mire odaér, mi itt szépen körülnézzük. :D
Itt Hatvanban is van egy csontkovács, nem orvosi diplomás, de a saját szakmájában jó végzettségei vannak. És hallom innen-onnan a jó hírét.

1 hónapja
#6571
sinnesro
reply to csikil4ny's post #6567
Hmm. Vagy huszonéve fájt a vállam-nyakam. Elmentem egy orvosi diplomával is rendelkező csontkovácshoz, aki nekiesett a nyakamnak, csak annyit mondva előtte: majd azért egyszer csináltasson egy röntgent. Nagyon nekiesett, pár nap múlva kijött a nyaki gerincsérvem, nem tudtam meg sem mozdulni, és éjszakákat bőgtem át a fájdalomtól, egy hónapot kórházban is töltöttem.
Szóval óvatosan, és szerintem gyulladásban levő dolgokhoz pláne nem szabad hozzányúlni.

1 hónapja
#6570
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6567
Bojtikával egyetértek! Ha jó a szakmájában a csontkovács, akkor lehet, hogy érdemes lenne elmenni hozzá. De azért tényleg utána kellene nézni, hogy nehogy sarlatán kezébe kerülj!

1 hónapja
#6569
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6568
Két hét múlva jön Bp-ről (időnként szokott jönni), többen ajánlották, de mint minden ismeretlen miatt kétségeim vannak. Egyelőre azt szeretném tudni, hogy mi okozza a tüneteim, azt már én is tudom, hogy gyulladás van, de amíg nem tudom mi ez, nem tudom, hogy merre induljak. Lassan minden kiderül, de épp ez a baj, hogy lassan. Fizikai erőm van, csak bent rekedt egy beteg testben és ezért roppant türelmetlen vagyok. Bocsi, hogy ennyit zavarlak Titeket....

1 hónapja
#6568
Bojtika
Ha kicsit tudod ellenőrizni, milyen híre van, akkor jó lehet a csontkovács.
Igazi szakember nem akar mindenáron kezelni, csak ha használni tud.

1 hónapja
#6567
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6565
:D

Állítólag itt a városban május 1.-től lesz MRI, addig nincs. Szerintetek elmehetek egy csontkovácshoz, vagy az teljesen lebénít?

1 hónapja
#6566
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6564
Nagyon sajnálom, hogy nem javulsz kellően. Szerintem is jó gondolat, hogy egy másik városba, egy jobban felszerelt kórházba mész el. Bojtikának igaza van! Komolyabb vizsgálatok kellenének. Ennek a fele sem tréfa! 32 évesen nem kellene fájdalmak között élni, ráadásul bénuló kézzel, és szédülős-bizonytalan járással küszködni. Remélem, hogy sikerül megtalálni a probléma okát, és hamar kezelni, hogy végre jobban legyél. De addig is maradj a popódon, hogy nehogy még nagyobb baj legyen. És a házimunkát is csak óvatosan, és lassan, nehogy az is ártson.

1 hónapja
#6565
Bojtika
Tudtam én, hogy

IGENIS NEM ÚSZIK MINDENKI!!!!! BIBÍÍÍÍÍ!!! MERT LÉTEZNEK SZÁRAZFÖLDI EMBEREK IS, IGENIS HOGY!!! :D

Egy röntgennel ez nem lesz elintézve, jobb lenne egyből egy MRI.

1 hónapja
#6564
csikil4ny
A baj csak ott kezdődik, hogy nem tudok úszni, próbáltam többször is, de valahogy a víz nem hajlandó megtartani engem. Egyelőre a tüneteimet szüntessék meg, s állítsanak fel valami diagnózist, amivel el lehet indulni tovább. Eddig semmi változás, van egy fájdalomcsillapító gél amivel ha bekenjük a fájó pontot (most már az is van), akkor elzsibbad szinte az egész testem, a járásom azonban még mindig elég bizonytalan, a jobb kezemmel nem tudok megfogni egy írószert. Ami javult: a fejfájásom megszűnt, nem szédülök folyamatosan, csak tántorgok. Ha a röntgen után sincs pontos diagnózis, akkor menni kell más városba, mert itt nem bízok az orvosokban (miután kétszer is kijelentették, hogy nem vagyok sürgősségi eset, szerintem ha egy 32 éves nő egyik-napról a másikra nem tud járni és bénul a jobb keze, igenis foglalkozni kell vele!)

Szedek C vitamint és a multivitaminom most fogyott el, nincs kizárva, hogy a torna hozta elő ezt a gerincproblémát, mert a nyakcsigolya problémám elég régi ügy, de nem foglalkoztam vele, amíg így nem jártam....

Nagyon hiányzik a mozgás, de most tényleg nem merek semmit se csinálni, örülök, hogy nehezen de legalább főzni és mosogatni tudok, a takarítás már nehezebb feladat, úgyhogy azt a férjem végzi.

1 hónapja
#6563
feketeinci
reply to Bojtika's post #6562
Szerintem Bmati teljesen világosan írta le a kalóriafelhasználást.
Ezek a gyakorlatok testkilogrammonként 4-5 kalóriát fogyasztanak óránként :)
Ha Surci 100 kilós, és 1 órát tornázik közepes intenzitással, 400 kalóriát éget óránként.

- Mint az általánosban egy szöveges feladat megoldása :)) -

1 hónapja
#6562
Bojtika
Én Tatarekkel végzek ilyesmit. Tornaként viszem fel.

Az 1 órás edzése (ami valójában 50-55 perc) megy csak végig az egész testen, ezt heti 1x -re tábláztam be, de néha kétszer is megcsináltam egy hét alatt. Egyébként az összes felsorolt gyakorlatot a kitöréstől a hasprésig nem szoktuk egy napon végezni. (Persze súlyzók nélkül.)

Szerintem Surci a kalóriafelhasználást kérdezte, Bmati pedig edzéstechnikai értelemben válaszolt. Konyhanyelven a gimnasztika is felfogható erősítésnek.

1 hónapja
#6561
bmati
reply to Surci11's post #6559
Szia!
Először is, ha 1 órát tudsz erősíteni, akkor az nem igazi erősítés. Ha intenzíven nyomnád, akkor 45-50 perc lenne a felső határ. Nálam max. 30 perc egy edzés és nem mindennap végzem, ugyanis, ha mindennap tudnám végezni, akkor az azt jelenti, hogy állóképességi edzés, mert ha erősítés lenne, akkor már 1 hét alatt simán túledzeném magam... :)
A gyakorlatok sem mindegy, hogy milyenek. Ha csak ezek az alap gyakorlatok, amiket írtál, akkor 4-5 kcal/ttkg/óra közepes intenzitással végezve. Érdemes felvenni magadnak. Én 4-gyel szoktam számolni, csak én már nem ezeket csinálom, hanem ezek nehezített formáit. :)

1 hónapja
#6560
bmati
reply to pocsi88's post #6557
Szia!
Az a súly akkor elég, ha egy gyakorlatból egy sorozatban max. 12-t tudsz végrehajtani, ellenben növelni kell az intenzitást (azaz nagyobb súly kellene). Nőknél változó a kezdősúly, de olyan 2,5-7,5 kg között szokott lenni, de persze ez erősen függ a gyakorlatoktól is. Ha nincs ilyened vagy nem akarsz emiatt terembe járni, akkor indulhat a saját testsúlyos erősítés. Heti 3x10-45 perc intenzív (!) erősítés kellene!

1 hónapja
#6559
Surci11
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy napi szinten csinálok 50 perc-1 óra erősítő edzést (lábemelések, guggolás, kitörés, hátemelés, hasprés, fekvőtámasz, stb...), mindezt intenzíven, csak nem tudom milyen mozgásnak mentsem az adatlapomon, mert olyan nincs hogy "saját testsúlyos edzés". Hány kalóriát égetek így egy óra alatt kb? 250-től 600-ig nagy intervallumokat találtam, melyikhez áll közelebb?

1 hónapja
#6558
teper
reply to pocsi88's post #6557
Két hónap torna után vedd elő feltétlenül, sokkal jobb lesz. Igazából 3-4 hetente kellene valamicskét emelgetned, amit nem feltétlenül mindenhol lenne szükséges megtenned, de itt-ott izomcsoportonként hasznos lenne, azért, hogy benne legyél a sodrásban. Ez lehet kettővel több ismétlés is bárhol vagy akár egy új gyakorlat bármire, miközben egy másikat, egy gyengébbet éppen elhagysz. A lényeg a rendszeres változtatáson lenne, és ez lehet bármilyen kicsi is, de ez fontos.

1 hónapja
#6557
pocsi88
Sziasztok!

Így két hónap torna után eszembe jutott, hogy szoktam én erősítős-súlyzós napokat is tartani. De nem tudom, hogy elég-e a 0,75 kg súly, vagy inkább nehezebbet 1,25 kg súlyút vegyem-e elő?

1 hónapja
#6556
teper
reply to csikil4ny's post #6550
Magam is az úszást javasolnám, kényelmesen, mellben, akár a fejed is kint lehet a vízből, ez még a kisebb baj mint amikor nem úszol.
Tudom, hogy erre már beakadtam párszor, és semmi érdekeltségem sincs benne, de éjjelre egy jó matrac.? Hozzá C és D és erős multi.

1 hónapja
#6555
bmati
reply to csikil4ny's post #6550
Menj úszni, ott nem terheled a gerincedet. :)
Az orvosok ilyenek, most már meg sem lehet mozdulni... :/
Nyilván bizonyos mozdulatokat, illetve dolgokat nem szabad csinálnod, de azért eléggé túl tudnak lőni a célon.
A gyulladáscsökkentő és a fájdalomcsillapító max. ideig-óráig működik, a tényleges gyógyulás másból lesz, nem ebből és ahhoz általában közel semmivel sem járulnak hozzá. Általában ezeket szokták hozzávágni az emberhez, ha kell, ha nem...
Ha konkrétabbat mondanak, akkor tudasd és alkotunk Neked valamit ezzel kapcsolatban. :)

1 hónapja
#6554
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6551
Lehet így is intervallumozni (pl.: tabata edzések), a különbség csupán annyi, hogy nem feltétlenül kell anaerobban szaladgálni, elég ha az aerob zóna felső határáig mész. Hosszabb távon így jobban lehet fejlődni, mert még nem vagy elég edzett a keményebb intervallumokhoz.
Ha már futás/gyaloglás kombinációt csinálsz, akkor érdemes mikrociklusokban gondolkodni. Ez azt jelenti, hogy van egy könnyű, egy közepes és egy nehéz heted, majd ezeket kezded elölről. Pl.: ennél az 5 km-es edzéstervnél:
http://edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem
Ez például végig közepes intervallumokat alkalmaz és így készít fel az egyenletes tempóra hosszú távon. Érdemes végigcsinálni, mert sokat javulhat a pulzusod.

1 hónapja
#6553
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6550
És a gerincednek konkrétan mi a baja? Vagy ez nem derült ki? És mitől van begyulladva? Szerintem akkor a legjobb ha hallgatsz a dokira, ha most ez van, akkor inkább ne tornázzál, mint hogy a végén komoly baj legyen. Kívánom, hogy nagyon hamar meggyógyuljál, és minden rendben legyen!

1 hónapja
#6552
Bojtika
reply to csikil4ny's post #6550
Hűűűű!

Reméljük, az eltiltás nem lesz hosszas, de milyen jó, hogy aránylag könnyebb tünetekkel jelentkezett a baj.

Járni szabad? Mert akkor...tudod... :D
És szerintem olyan mozgás, ami a gerincet nem terheli, az mehet. Mint a fekve súlyzózás, lábemelgetések... azt lehet úgy is, hogy a hasat erősíti...

1 hónapja
#6551
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6549
Köszönöm! Akkor, ha jól értem, a HIIT edzések lehetnek fordított arányban is, azaz az intenzív szakasz a hosszabb és a laza a rövidebb idő? (eddig nálam pont fordítva volt) Egyébként, a fejlődés, zsírégetés, edzés hatékonyság szempontjából melyik a célravezetőbb: picit visszaveszek a tempóból és tovább tart a kemény rész vagy rövidebb ideig de eszeveszettűl nyomom?

1 hónapja
#6550
csikil4ny
reply to Gonoszka1's post #6545
Fejlemények: a gerincem okozza, még kell egy röntgent készíteni, hogy a sérv lehetőségét kizárják, kaptam gyulladáscsökkentőt, meg fájdalom csillapítót, eddig még semmi változás (azt mondták, hogy hosszú folyamat). Minden tornáról letiltott. :(

1 hónapja
#6549
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6548
Szia!
Az eleje aerob edzés, a 3x 5 perc kocogás-5 perc séta az intervallum (tehát 30 perc).
Ha be akarod írni, akkor úgy érdemes, hogy a sétákat sétának (32 perc, mert ugye csak a 70%-át írod be) a kocogást pedig kocogásnak írod be (10 perc).
A zsírégetős aerobhoz pedig annyit, hogy elvileg mindkettő hatékony, de a reggeli edzésnél nagyon oda kell figyelni, hogy mit és mennyit eszel előző este, illetve hogy bírod az ilyen fajta edzést. Nekem jobban bejött a közvetlenül edzés utáni.
Ha már intervallumozni akarsz, akkor úgy csináld, hogy kevesebb legyen a pihenőidőd (max. 2 perc), a keményebb rész pedig mehet 1 perctől ameddig jól esik) és min. 4 kör legyen belőle. :)

1 hónapja
#6548
EmokeBlanka
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a következő edzés milyen kategóriába sorolható? 6O perc a futópadon: 3O perc aerob zónás séta, ezt követően 5 perc anaerob tartományban kocogás (lazább mint amikor 3O-6O mp-s felbontású HIIT edzéseim vannak, azaz nem volt beleadva a maximum, tekintettel arra, hogy 5 percig kocogtam, nem 3O mp), illetve 5 perc séta, mindezt 3 körben, azaz 3O perc összesen. A pulzusom az 5 perces intenziv részben olyan 17O-185 között mozgott, a sétálásnál lement aerob tartományba. Ez is HIIT-nek minősűl? vagy kardió? vagy jó-e egyáltalán?

Valószinű már irtátok, de elfelejtettem, melyik a hatékonyabb: reggel éhgyomros zsirégetős aerob edzés vagy erősitő utáni zsirégetős aerob edzés?

Köszi!

1 hónapja
#6547
Edebaba
reply to feketeinci's post #6542
igen, köszönöm, a Kalóriaszámolós topic-ban épp most tisztázzuk a dolgokat :)

1 hónapja
#6546
csikil4ny
Köszönöm szépen! Remélem, hogy holnap este valami okosat fogok tudni....

1 hónapja
#6545
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6540
Szia! Vigyázzál magadra, hogy ne erőltessed túl magadat. Remélem hamar kiderül, hogy mi a betegséged oka, és segiteni tudnak rajta hamar. Nagyon rossz amikor az ember ilyen vacakul van! Jobbulást, és szorítok, hogy hamar meggyógyulj!

1 hónapja
#6544
Bojtika
reply to feketeinci's post #6541
látom, bőven ezres alatt, tényleg jó lenne. :D

1 hónapja
#6543
Bojtika
reply to feketeinci's post #6541
Inci, köszönöm, és így felírva mennyi az ára?
Megpróbálom felíratni a házidoktorral. Hátha felírja.

Csiki: nehogy valami szív-rendellenesség (billentyűhiba) derüljön ki... szurkolok! És írj mielőbb, ha kiderült valami!

1 hónapja
#6542
feketeinci
reply to Edebaba's post #6539
6419-es bejegyzés: Bmatitól :)
Ha jól emlékszem, akkor 20 km/h alatt lassú a tempó, 20-24 km/h között normál, 24 km/h felett pedig gyors. Ez kinti biciklizésre vonatkozik, szobabiciklinél más a helyzet, ott ezek felfelé tolódnak el a hiányzó tapadási- és légellenállás miatt. :P

1 hónapja
#6541
feketeinci
reply to Bojtika's post #6538
Vitamin D3 FRESENIUS 1000NE tabletta

Ez van a dobozán. Meg hogy orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer.
Ez most engem is meglepett :)

1 hónapja
#6540
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6538
Sziasztok, haladunk, ma már a fél napomat a sürgősségin töltöttem, csütörtök este megyek Droppler vizsgálatra (az orvos szerint csak kizárni akarják...) A vérnyomásom köszöni szépen jól van, nem ez okozza a most már folytonos rosszullétem. Remélem, hogy hamar rájönnek a dolog nyitjára, jelen helyzetemben munkaképtelen vagyok. :(

De azért a reggel a tornám megvolt, lassan, nyugisan - guggolás, hasprés. Aerob edzés sajnos tiltva amíg el nem múlik a szédülés.

1 hónapja
#6539
Edebaba
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a sportolások közül kiválasztható biciklizéseknél a különböző tempó minősítések hány km/h jelentenek? Mennyi lehet a könnyű, közepes, intenzív?

1 hónapja
#6538
Bojtika
Ez jóóó, tényleg van ilyen megvilágosodós pillanat, miszerint ezt is túlélem.
Inci, itt nem tiltott a konkrét megnevezés, mert egymás segítésén alapul. Ezért kérlek, írd meg: melyik ez az olcsó Dé?

Én ma próbáltam átaludni a napot, a göthösség mián. ébredés utáni nyomim egészen hercig, 125/69, és jelentem, a göthösségre télleg jó a pálinka. :D

Csikinek meg látom, csak-csak összehozzuk! :D

1 hónapja
#6537
csikil4ny
reply to bmati's post #6536
Köszönöm szépen a válaszod! Akkor megveszem. :)

A ma mért értékeim: 100/70, a pulzusom viszont száz alá nem ment.

1 hónapja
#6536
bmati
reply to csikil4ny's post #6525
A vas és a vérnyomás tényleg összefüggésben van.
Jelenleg folyadékból elég annyi, mert a sok folyadék is csökkenti a vérnyomást.
Ezt olvasd el:
http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/alacsony_vernyomas/494
Elég sokat segíthet!
A térdedre, ha jól tudom, akkor ezt a Proenzi gyártja, az pedig nem szokott rossz dolgokat lerakni az asztalra (viszont nem szokott olcsó lenni). Lehet, hogy van jobb is, de ez is megfelelő lesz.

1 hónapja
#6535
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6533
Az mindenképpen jó, ha utána menetelsz a dolgoknak. Mert így elég vacak a dolog, hogy az ember nem tudja, hogy mikor jön rá a rosszullét, mert sajnos nem kopog be, hogy jöhet-e, hanem egyszercsak ott van. Így csak azt mondom, hogy hajrá, menjél utána, mert reménykedjünk, hogy nem autoimmun a Te bajod, és akkor talán tudnak segiteni rajta.

1 hónapja
#6534
feketeinci
reply to teper's post #6523
A "D" vitaminnal maximálisan egyetértek, a "C" nekem jön a kajával.
Nem mesélem el a történetet, a lényeg hogy egy más éghajlaton vett rá az orvos hogy rendszeresen szedjem a dé vitamint, miután hazajöttem a körzeti mondhatnám boldogan írta fel receptre, amikor kérdeztem tőle hogy van-e ilyen lehetőség.
Így havonta 236 forintba kerül 1 havi adag :)
Biztosan ez is egyéni, de évek óta nem volt olyan "göthös torokfájásom" amit egy egyszerű Stepfen ne tudott volna elmúlasztani.
Nekem ez a tapasztalatom.

1 hónapja
#6533
csikil4ny
reply to Gonoszka1's post #6532
Igyekszek utánajárni, úgy látszik, hogy ez az orvos támogat benne, aztán meglátjuk. Ebben a kisvárosban elég korlátozottak a lehetőségek, augusztusban meg fokozati vizsgám lesz (a négy év egyetemi anyagból), úgyhogy sokat nem fogok tudni ez ügyben máshová mászkálni, de ha addig nem okosodok ki, akkor utána mindenképpen elindulok orvosi központokba (ha kell Bp-ig megyek).

1 hónapja
#6532
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6530
Nem lehet, hogy ezek a rosszulléteid nem "csak" vérnyomás gond? Mert nekem is vannak ilyen "rohamaim", és nekem autoimmun nyüglödéstől van (legalábbis az orvosom szerint)?

1 hónapja
#6531
feketeinci
reply to teper's post #6523
A "D" vitaminnal maximálisan egyetértek, a "C" nekem jön a kajával.
Nem mesélem el a történetet, a lényeg hogy egy más éghajlaton vett rá az orvos hogy rendszeresen szedjem a dé vitamint, miután hazajöttem a körzeti mondhatnám boldogan írta fel receptre, amikor kérdeztem tőle hogy van-e ilyen lehetőség.
Így havonta 236 forintba kerül 1 havi adag :)
Biztosan ez is egyéni, de évek óta nem volt olyan "göthös torokfájásom" amit egy egyszerű Stepfen ne tudott volna elmúlasztani.
Nekem ez a tapasztalatom.

1 hónapja
#6530
csikil4ny
A jó hír az, hogy reggelre megvilágosodtam: túl fogom élni, a rossz hír az, hogy huzatot kaptam, attól vagyok jelen pillanatban ilyen rosszul (a tavaly amikor az egész lakásunkat festettük is ez volt, de mivel a vérnyomásom is vacakol, azt hittem annak a tünetei.)

Mindegy is mit mondott az orvos a vashiány és a vérnyomás kapcsolatáról, a lényeg, hogy csak felírta a küldőpapíromra.

Mértünk reggel is egy vérnyomást, az rendben van, én meg ugyanolyan rosszul s most még orvost se tudok szerdáig elérni (ortodox húsvét, nálunk hétfő, kedd szabad), van családi ügyelet, ott felírhatják, de nem tudnak kedvezményes receptet kiállítani. Mindegy, bevándorlok a legközelebbi gyógyszertárba és kérek ugyanazt amit a tavaly kaptam.

1 hónapja
#6529
Bojtika
Szerintem a vashiány és a vérnyomi igenis kapcsolatban van, csak most nem jut eszembe a logikája.
(A vashiányos vér oxigénszegényebb állítás mentén indulnék el, de jó éjt, megyek aludni!)

1 hónapja
#6528
Bojtika
reply to teper's post #6526
Töpike, én nem szoktam infululenziás lenni, most is csak az lehet a gáz. hogy pár nagyon-nagyon "hónapvége" nap van mögöttünk, és csak vacakokat ettünk napok óta. (Most meg étvágyam nincs, de holnapra már lesz.) Nem a büszkeségem (na jó, az is...) hanem a sok éves tapasztalat...

Hozom a jópofa kicsi csábos hasedzést, úgy 3.40 körül kezdődik maga az edzés.
https://www.youtube.com/watch?v=l6659nLycBc&list=TLdPp1OoLoUd8

1 hónapja
#6527
teper
reply to csikil4ny's post #6525
Azért remélem ezzel a 90/60-al nem vagy elégedett, mert ez alig valami :(

1 hónapja
#6526
teper
reply to Bojtika's post #6524
De úgy látom, azaz olvasom, hogy kész vagy. Ezek a dolgok sajnos így jönnek. Nyolckor még semmi, aztán paff, bevág. Jobb, ha megemészted ezt és készülsz. Köcsögmódon még mutálódnak is, és a tavalyi nagyjából hatékony gyógyszer az most semmit se ér. Azt tudod tenni, hogy vagy végigszenvedsz 7-10 napot vele vagy felveszed a harcot. és legyűröd pár óra alatt. Szerintem ez utóbbi sokkal keményebb és férfiasabb dolog és maradsz a betűknél :)

1 hónapja
#6525
csikil4ny
Jelentem, mostanra voltam képes annyira összeszedni magam, hogy írni bírjak. Egész délután fájt a fejem, lüktet és még hánytam is. Mindezt az orvosi látogatás után, egy darabig gondolkodtam, hogy hívjak mentőt, aztán elvetettem, úgyis hétvége jön, értelmetlen lenne. A vérnyomásom 90/60, az orvos azt mondta sózzak jobban. 2l víz megy, több nem. Szerda estig állandó vérnyomás mérésre tett, kitartóan jegyzetelek addig (felkaros, régi hagyományos mérő), azt mondja a vas hiányomnak nincs köze a vérnyomásomhoz, de rendes volt és mindent felírt amit kértem a vérvételes küldőpapírra (most már csak egy ismerős kell aki be is juttat vérvételre, mert a hivatalos iratkozás már csak máj. 29.-e utánra történhet). A térdemre Arthrostop Rapid-ot írt, jó ez vagy van jobb is?

Nagyon szépen köszönöm, hogy törődtök velem, jólesik!

Bojtika gyógyúlást!

1 hónapja
#6524
Bojtika
Nem vagyok kész, csak bosszant. Kiheverem, tegnap még semmi bajom nem volt. Elalvás előtt éreztem kicsit a torkomat, ma meg alig bírtam megszólalni. :D A fiamat is inkább suttogva dirigáltam el, úgy meg nem olyaaaan! :D

Az orromat vagy háromszor kifújtam, slussz. :D Amint lehet, bebújok az ágyba, de amíg a kaja elkészül, addig még itt ülök. Holnap még délutános a gyerek, az ebédjét készítem előre.
No meg a négylábúak meleg kajája. :D

1 hónapja
#6523
teper
Egy multival soha nem ki jössz ki jobban mint a célzottan D-vel. Ha ennyire kész vagy, legyen C és D, de dé tényleg. Vágod te a hangokat, érted te.

1 hónapja
#6522
Bojtika
Éppen megettem egy citromot héjastul felkockázva, cukorral.
Ne mondd, hogy mivel van impregnálva, mert az kevésbé árt egy citromnál, mint amennyire jót tesz a benne levő citromolaj és egyebek. Most jobb.
D-re nem költök, majd multit veszek.
A falubeli patikában nincs, be köll buszozni a városba.
Majd a jövő héten, mert itt a hétvége.

Bretegen pedig nem edzünk. Csak pár láblendítést és térdemelgetést csináltam, azt is az érrendszerem kedvéért. :D

1 hónapja
#6521
teper
Most kellene nyomatni napi 2-3 ezer C-t és akár 5-6 ezer D-t. Mintha csak magamat hallanám, hogy elfogyott ez-meg az. Sokat ne szarakodj ezzel, ha elfogyott, hát elfogyott, na és, ezek előbbiek lennének fontosak.
Utoljára normálisan csak valamikor március elején edzettem, azóta csak tengek-lengek, úgyhogy nincs is semmi jogom ide írni az edzésről :/

1 hónapja
#6520
Bojtika
Pillanatnyilag a megfázást zavarom el, de egyébként oké vagyok.
Nincs karnitinem, se vitaminom egy ideje, és nem is edzettem rendesen. Emiatt aztán megérzem az enyhe emelkedőket is, ami az utcán fel sem tűnik egyébként, és a bal térdhajlatban begörcsöl vagy micsinál a nemtudommi, meg kell állnom és nyújtanom. (Ha éppen sikerül, mert nem minden szituban lehet ezt jól nyújtani az utca közepén...)
Jó lenne megtudni, mitől van ez.

1 hónapja
#6519
teper
Ezért gondoltam, hogy nézzen maga körül alaposan. A Doppler vizsgálatról elsőre a hallás jutna eszembe :) de egyébként meg tök jogos, hogy ezzel több mindent lehetséges lenne vizsgálni. De azért jól vagy?

1 hónapja
#6518
Bojtika
Hát majd ott, ahol sikerül, tekintve erdélyi lakhelyét Csikinek.
Nála nagyobb elhatározás és makacsság szükségeltetik. És mázli, ahogy mindannyiunknak lassan.
Én remélem, hogy eljutok például Doppler-vizsgálatra, mert a háziorvos kereken megtagadta a beutalót. Holott valami nem oké a lábammal még mindig. Az érsebész sem vizsgált műszerrel.

1 hónapja
#6517
teper
Én is, naná, lassan, sőt nyugdíjba vannak. Jó, ok, ezzel egyetértek, vizsgáltassa, de ha körülnézek a magyar egészségügyben, akkor hol? Részemről mindig úgy csináltam, hogy elsőre magam körül néztem, vajon mindent megteszek, hogy okés legyek, azután nem mentem orvoshoz :)

1 hónapja
#6516
Bojtika
Én találkoztam olyan orvossal is, hogy volt sztetoszkópja, használta is, de nem hallott vele rendesen...vagy mi. A tüdőgyulladást nem észlelte vele, több betegnél, nemcsak nálam.

Ha évek óta szédülészik, és már ő maga unja, akkor vizsgáltassa! :D

1 hónapja
#6515
teper
reply to Bojtika's post #6514
Nem értek vele egyet. Szerintem még nem feltétlenül kellene vizsgálgatni, ezer és egy oka lehet ennek, de legyen napi 3 liter víz vagy két hétig, és megláttyúk…Egyelőre csak a felkarosban és a sztetoszkópban hiszek.

1 hónapja
#6514
Bojtika
Éppen azért mondom a csuklósat, mert kisebb, és könnyebben lehet mérni vele. Nekem felkaros van, de nem tudnám csak úgy simán bármikor használni.
Ha hosszúujjú cucc van rajtam, akkor már nem használhatom közterületen valahol.

Láttam már csuklós vérnyomásmérőt intenzíves szakorvosnál is, amikor ügyeletes orvosként kijött hozzánk. A miheztartás végett éppen jó volt az is. (És napi magunkkal-hurcibálásra kisebb táskában is elfér.)
Bár mondja Csiki, hogy mérték rosszullét alkalmával is, és az sem adott egységes eredményt.
És írja, hogy évek óta tart ez már, azaz a légnyomás nem...de a vas talán inkább, mert nem az első alkalom lenne, hogy vashiányosnak találják, emlékszem, írta már, hogy vasat írtak fel neki.

Mindenképp alaposan ki kell vizsgáltatni.

1 hónapja
#6513
teper
Ahogy az elmúlt időben olvasgattam, az edzéseid azok rendben vannak, ne itt keresgéld a magyarázatot.
Szerintem a csuklóst, azt inkább ne, felejtős cucc, dobj rá még pár ezret, és sokkal inkább egy Omron felkarost, de persze ha csak saccolni szeretnél és átlagolni és a miheztartás miatt, ez előbbi is éppen annyival több, mint a semmi.
A napi folyadékbeviteled az rendben van? Nem akarnálak most idétlen számokkal fárasztani, de a napi 3 liter tiszta víz az megy? Ha igen, viszont ahol vagy, ott elég alacsony az ásványi sótartalma (tényleg alacsony, bár erre én éppen kattanok), de Bojtnak igaza lehet, valami ásvány még hiányozhat. Vas?
Vagy csak jön a tavasz, és elég gyorsan változik a légnyomás, de eléggé fontos lenne az napi 3 liter tiszta folyadék, szerintem ezt tartsd be.

1 hónapja
#6512
Bojtika
Én nem mostanában töltöttem le. A mostanit nem tudom, és a gépem is nagyon lassú, úgyhogy most emiatt nem navigálnék el innen.

Akkor úgy lehetett letölteni, hogy feliratkozott az ember a hírlevelére, és ezután simán le lehetett tölteni, csak nagyon lassan ment, mert .avi formátumban volt

Egyszer sikerült átraknom Google drive-ra, mások onnan már le tudták szedni, de én nem tudom kezelni.

1 hónapja
#6511
Gabriello
Sziasztok !
Próbálom letölteni többek által ajánlott Tatarek videókat, de nem működik a letöltés opció a honlapján, csak online lehet nézni a videókat. Néztem más fórumokon, mások is panaszkodtak hogy nem megy a letöltés. Próbáltam Explorer és Firefox böngészővel is, sikertelen. Valakinek sikerült valahogy az elmúlt hetekben , esetleg más hozzáférés ? Egy kolléganőmnek kellene, akinek nincs gyors netkapcsolata. Köszi !

1 hónapja
#6510
csikil4ny
reply to Gonoszka1's post #6507
Azt mondta az orvos, hogy olyankor kell amikor dolgozok, a napi rutin miatt, most meg jön egy hét vakáció, utána rögtön felrakatom. A múltkor olyan szívdokihoz küldött akinek nem volt ilyen ketyeréje (persze attól a semmiért a vizsgálati díjat ki kellett fizetni).

1 hónapja
#6509
csikil4ny
Igen, megvan a 3. Tetszenek a hozzászólások a leírásánál. Egyelőre nem veszek semmit, akarok egy vérképet, úgy hogy nem tömöm magam mindennel, lássuk mi hiányzik, utána viszont mindenképp fogok venni L-karnitint is. A kicsit most is elaltattam, sokáig tartott, belealudtam, amikor az előbb felébredtem nem keltem hirtelen, de nekiszédültem a szekrénynek, s ez tart már pár napja (elég gyakori a fejfájásom is). Az étrendem rendben van, tehát nem gondolok alul táplálkozásra semmiképp, fizikailag sem vagyok gyenge, kifejezetten érzem, hogy erősödök. Először legyen vérképem, hátha most többet tudok meg belőle.

1 hónapja
#6508
bmati
reply to csikil4ny's post #6501
A heti 6 nap oké, szépen kiegyenlít. Az erősítések mellett heti 3 aerob van? Ha igen, akkor az maradjon, ha nem, akkor emeld annyira.
A só az jó, viszont azt ne felejtsd el, hogy a multivitaminok (a legtöbbje) messze nem tartalmaz elég ásványi sót. Egyik haveromnak pont ma ajánlottam ezt:
http://shop.builder.hu/asvanyianyag-komplexek/biotech-usa-multi-mineral-complex-100-tab-p4419
Az L-karnitint viszont érdemes lenne megpróbálnod.

1 hónapja
#6507
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6505
Akkor rakják rád, mert ez nagyon veszélyes. Ahogy Bojtika is írta, az alacsony és a magas vérnyomás tünetei hasonlóak, így mérés nélkül nem tudod, hogy éppen melyik van. Veszélyes, így jó lenne tenni valamit!

1 hónapja
#6506
Bojtika
Akkor az L-karnitin ellen sem szól semmi.
Próbáld meg.

1 hónapja
#6505
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6504
igen, hol magas volt, hol alacsony.... S eddig három orvos mondta azt, hogy nincs mit kezdeni vele, élnek még ilyen emberek, de ha nagyon zavar menjek el nagyobb városba, mert itt csak ennyit tudnak tenni, illetve, a következő lépés, hogy 24 órás ketyerét tesznek rám....

1 hónapja
#6504
Bojtika
És mérték akár egyszer is olyankor, amikor éppen szédültél?

1 hónapja
#6503
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6502
Persze, hogy összekutyulták az időpontokat, így holnap délután vissza kell menjek a családorvoshoz (helyettesítik az enyémet és megváltoztatták a rendelési időket).

Az volt a furcsa, hogy miközben szedtem a multivitamint is volt ilyen rosszullétem, újabban ilyen esetben ittam egy kávét és két nagy pohár vizet, aztán valamelyik csak hatott, de így élni roppant kellemetlen. Végére járok ennek!

Nincs mérőm, de egy hónapig folyamatosan mérték: reggel-délben-este, s azzal maradtam! Gyakorlatilag indokolatlan....

1 hónapja
#6502
Bojtika
Csiki, a sók alatt nemcsak a konyhasót értjük.
(Valamennyire muszáj sózni egyébként.)

Valamelyik ásványi só hiányozhat, vagy valami ezekkel kapcsolatos felszívódási zavar van.
Ha sima vérvétellel nem találják az okát, akkor nézzék meg a vért ezekre koncentrálva is. Technikailag nincs akadálya!

Persze ilyen rosszullétet simán okozhat a nagyon alacsony vérnyomás is, én is jártam már így régebben. Szerencsémre az öregotthon közelében jártam éppen, és ott megmérték a vérnyomásom. Kiderült, hogy valami 90/50 volt, szépen lassacskán hazasétáltam. (Még mindig jobb volt, mint ha magas lett volna, a rosszullét nagyon hasonló.) Igaz, ennyire alacsony értéknél már eléggé kezdenek szaladgálni, ha éppen kórházban van az ember...:D

Nincs egy csuklós vérnyomásmérőd? Az elfér egy kis táskában is, és ha nem is egészen pontos, az extrém értékeket mégis mutatja.

1 hónapja
#6501
csikil4ny
reply to bmati's post #6500
Ennél rendszeresebben nem tudok tornázni: heti 6 nap, úgy ahogy ajánlottátok, elégedett is vagyok, mert egész jól formásodok. :) A vérnyomásom ingadozik, hol fent, hol lent. :( Parajdi sót használok, nem sózok túlságosan, pl. a zöldségeket egyáltalán nem....

1 hónapja
#6500
bmati
reply to csikil4ny's post #6499
A vérnyomásod okozza ezeket. A rendszeres mozgás segít kordában tartani a vérnyomást és Bojtika L-karnitinja sem fog ártani, ha általában magas a vérnyomásod.
Sókkal hogy állsz? Milyet fogyasztasz és mennyit sózol? Csak mert ez is okozhatja.

1 hónapja
#6499
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6491
Az a baj, hogy vannak, az ájulásig jutok és elég gyakran (havi egy-kétszer), nem a fogyástól van, mert már akkor is megvolt amikor egészségtelenül táplálkoztam. Elég gyakran szédülök (étkezéstől függetlenül, a múltkor tízórai után az úton alig bírtam elvergődni a kenyérüzletig, ott vettem egy házi csokit, ijedtemben mind megettem - azt hittem, hogy a vércukrom esett le, hazaérve bevettem egy Ca-t, s kb. másfél óra múlva jöttem helyre). Ez azért akárhogy vesszük egy 32 éves nőnél nem természetes...

A többi videó megvan, de a tengerpartos fürdőruhást sehol nem találom, úgy látszik azt eltűntette. :(

1 hónapja
#6498
Bojtika
Persze, a lényeg nem változik.

Éppen csak fejlődni(azaz nőni) keveset fog már ezután. :D

1 hónapja
#6497
bmati
reply to Bojtika's post #6496
Nekem meg este van. :D
A cél maradhat ugyanaz, a napi keret akkor BMR felett 100-150 kcal-val legyen, a többi pedig még mindig áll. :)

1 hónapja
#6496
Bojtika
De Bmati, ValS azt írta, 21 éves!
A második sorban írta, hogy 14 évesen már 86 kiló volt.

1 hónapja
#6495
bmati
reply to ValS1105's post #6492
Szia!
Először is érdemes elfelejteni az 55 kg-ot, mert még fejlődni is fogsz. A reális cél valahol 60-62 kg között lenne.
Erősíteni kellene intenzíven hetente min. 3-szor 10-45 percet, mellette pedig heti 1-3 alkalommal 30-60 perc zsírégető zónás aerob edzést. Ez utóbbi lehet gyors gyaloglás, kocogás, úszás, biciklizés, ellipszis tréner, stb.
Erősíteni mindenhová kell, mert minél több izmot mozgatsz meg, annál jobban égeted a zsírt. Lehet otthon is erősíteni vagy konditeremben súlyokkal. Mivel még csak 14 éves vagy, így inkább az otthoni saját testsúlyos edzéseket ajánlanám. Itt lehet videóra, illetve külön magadnak edzeni (kinek mi jön be, de hosszabb távon külön magadnak éri meg).
Videókat itt találsz, csak pipáld be a strength training-et és a total body-t:
http://www.fitnessblender.com/videos?time_min=&time_max=&cal_min=&cal_max=
Válassz ki 3 edzést, lehetőleg eltérő hosszúakat és nehézségűeket. Egy nap egyet csinálj és mind a 3 videó egyszer menjen végig a héten. Közöttük 1 pihenőnap legyen, amikor zsírégetős aerob edzést csinálsz vagy teljesen pihensz. Ezt csináld 4-8 hétig, utána válts újra és időközönként kevergesd.
Saját testsúlyos edzéseket, amit bárhol tudsz csinálni (nem kell a gép előtt lenni), pedig itt, a mesterhatos menüpont alatt (ezek közül Neked a guggolás, húzódzkodás, lábemelés és fekvőtámasz kellene):
http://fegyencnaplo.atw.hu/
Itt a gyakorlatoknál az 1. szint a legkönnyebb, a 10. szint a legnehezebb, szépen fokozatosan lehet ezekkel fejlődni. Ismétlés- és sorozatszámok a képek mellett. Ha ezt választod, akkor érdemes a fekvőtámasz és a húzódzkodás egy napra (mondjuk "A" nap), a guggolást és a lábemelést egy másik nap csinálni ("B" nap). Ekkor A-B-A és B-A-B heteid lesznek. A köztes napokon itt is zsírégetős aerob mehet.
Heti 1 pihenőnap kötelező!
Fontos, hogy a napi kereted a BMR értéked felett legyen 150-200 kcal-val és igyál min. 3,5 liter vizet naponta (a nagyját érdemes ásványvízből bevinni).
Ha kérdéseid vannak, akkor írj és választ kapsz rájuk.
Sok sikert! :)

1 hónapja
#6494
Bojtika

1 hónapja
#6493
Bojtika
Szia! Nincs helyi zsírégetés. De bármit ha edzel, előbb-utóbb elfogy a háj mindenhonnan.
Azt éred el, ha sokat edzel hasra, hogy a háj alatt ott lesz a kemény és feszes hasizomzat...

Pici türelmet kérek, meg kell néznem, hogy a linkek, amiket mutatni tudok, jók-e még.
Addig keresd meg Tatarek Rezső honlapját. Jó kis edzései vannak, tíz darab tízperces. Érdemes letölteni. Akkor találsz egy 50 perceset is. (Ezért fel kell iratkozni a hírlevelére, de sajnos nem küld semmit, azaz feliratkozhatsz nyugodtan.)

1 hónapja
#6492
ValS1105
Sziasztok!
21 éves vagyok és már évek óta küszködök a kilókkal. Még kamasz koromban nagyon sokat felszedtem, 14 évesen 86 kg voltam,164 cm magas. Sikerült 70 kg-ra lefogynom, de a testmagasságomhoz és ahhoz hogy jól érezhessem magam végre a bőrömben szeretnék 55 kg-ra lefogyni. Nem nagyon tudom, hogy ehhez milyen edzéseket csináljak, mit érdemes és mennyit. Nyáron sikerült lefogynom már 65 kgra, de amint abbahagytam az edzést visszahíztam. Mik azok a gyakorlatok, amikkel a "vékony és lapos" hasat lehet elérni?
Köszönöm előre is! :)

1 hónapja
#6491
Bojtika
Ha nincsenek rosszulléteid vagy kellemetlen tünetek, akkor nem kell foglalkozni a vérnyomással.
Lehet, hogy az L-karnitin jót tenne, én (ha van itthon) azt a magnéziummal kombinált kapszulát szedem, amit olcsón (60 db 1100-1200 Ft) veszek a dm-ben. Ébredéskor egy kapszula, a vitaminnal együtt. 400 mg L-karnitin, 250 g magnézium.
Nekem ennyi jót tesz. Másikat akkor veszek be, ha nagyobb gyalogolni valóm adódik, vagy ha kezdek fáradni a napom során. De rendszerint elég az a reggeli egy kapszula.

1 hónapja
#6490
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6489
Nálunk a beutaló a kórházhoz kell, máshová küldnek (a rossz viszont az, hogy hiába fizetjük az egészségbiztosítást mindent fizetni kell):

Ingadozó vérnyomás, még nem tudom, hogyan kellene kordában tartani. Nem szedek l-karnitint, hajdinát és kölest is fogyasztok....

1 hónapja
#6489
Bojtika
Köszönöm a szót!!! Ezután én is küldőpapírt fogok kérni! Sokkalta jobb, mint a beutaló, amit itt használunk.

Nekem is aktuális az újabb vérvétel.

A vérnyomásod... L-karnitint nem szedsz? Eszel hajdinát is? Kölest?

1 hónapja
#6488
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6487
Milyen aranyos vagy, mindig megmosolyogtatsz! Remélem előkerül ez a videó is, először nem tudtam végig csinálni, de most már belejöttem, erre....

:( Sajnálom, remélem, most már rendbe jönnek a dolgaitok! Vigyázz magadra, ne hízzál vissza, hisz tudod, nem egészséges! Én holnap megyek az orvoshoz, adjon küldőpapírt vérvételre, a vérnyomásom miatt elég gyakran rosszul vagyok, így nem lehet élni!

Jól van, köszi, még mindig tornázik velem és segíteni akar amikor már nem bírom tovább. :D

1 hónapja
#6487
Bojtika
Szia kis-Csiki! Mindjárt nézem.
Tiffany is frissíti néha a weboldalát, majd felkerülnek az újabb edzések is biztosan.

Én most bosszankodom. Kicsi háj megint visszajött. Most nagyon rossz hónapokon vagyunk túl, nincs vitaminom, és nincs igazán rendes kaja sem. Pénteken lesz a fiam első fizetése, és már megmondtam neki, hogy multivitamint és vasat is veszünk, mindketten szedni fogjuk. Ő a munkába csak kenyér-dolgokat tud vinni, itthon sem eszik rendesen zöldségeket, húsra nem telik folyamatosan, azaz neki sem fog ártani.
Mostanában kevés volt a hús az étrendünkben, és sok volt a lisztes-krumplis dolog. nem csoda, ha megint nem férek bele pár blúzomba, a csuda vigye.
Az edzéseket is most fogom megint felvenni rendszeresen, mert ez így nem jó! Kellő fehérje híján nem mertem nagyon forszírozni.
Most egy újabb német oldalt is találtam, nagyon tetszik. Pár rövidebb szösszenetet lefordítok majd, és megnézegetjük. Hasonlít a mi Bázisunkhoz, két fiatal vezeti, akik mindketten magas szinten tanulják és művelik a táplálkozás- és edzésélettant. Okosságokat mondanak, és mindig hivatkozással közlik. Ott van a link, ha állítanak valamit.

Te meg nagyon ügyes vagy ám! Hogy van a kicsi edzőlányod? :D

2 hónapja
#6486
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6477
Szia, Bojtika!

Képzeld a Tiffany Rothe videók közül a has, comb, fenék 10 percest törölték, szomorú vagyok, mert ismét nem mentettem le, pedig nagyon hatásos volt. Igazán tanulhattam volna az első esetből!

Jó hír: szépen formásodok és újra beindult a fogyásom! Hamarosan már azzal jövök, hogy MEGCSINÁLTAM! :)

2 hónapja
#6485
Vader
Nagyon szépen köszönöm!

2 hónapja
#6484
bmati
reply to Vader's post #6483
Szia!
A formásodásra legjobb, ha megfelelően erősíted az izmokat, de nem csak erre a két részre kell edzeni! Minél több izomra edzel, annál hatékonyabb lesz a zsírégetés. Ha Neked ez a két hely a problémás és oda szedtél fel utoljára zsírt, akkor onnan fog lemenni elsőnek. Helyi zsírégetés nem létezik, úgyhogy már csak ezért sem érdemes csak oda edzeni.
Kezdőknél az első hónapokban előfordulhat, hogy fogyás mellett kicsit izmosodnak is, de messze nem olyan mértékben, mint sokan gondolják! egy nőnél egy hónap alatt kb. 0,5 kg izmot tud felszedni az elején megfelelően intenzív súlyzós edzés mellett tömegnöveléskor! Mivel Te fogyni akarsz, így Nálad ez a töredéke lehet és csak az elején. Ha eltűnik a zsír arról a részről, akkor sokkal formásabb lesz kinézetre, de ez csak azért van, mert eltűnik onnan a zsír. Fogyásnál mindig fogysz izomból is, ezt viszont lehet minimalizálni is. Fontos, hogy a BMR-ed felett 100-150 kcal-val egyél, vigyél be megfelelő mennyiségű fehérjét és szénhidrátot, ha fogyni akarsz; emellett a testsúlyod 20-adát idd meg literben minden nap és fogyassz sok rostot is.
Ha formásodni akarsz, akkor pedig súlytartóra kellene állni és úgy edzeni. El kell dönteni, hogy jelenleg melyik a fontosabb, mert a kettő együtt nagyon nehezen megy és jóval több ideig tart, mintha külön-külön csinálnád...
Ha izmosodni is akarsz majd, akkor pedig rá kellesz állni a lassú tömegnövelésre. Ennek során zsír is fog feljönni izom mellett, de ezt is lehet minimalizálni (ha jól csinálod, akkor észre sem fogod venni magadon).
Heti min. 3x 10-45 perc intenzív erősítés kellene mindenhová, mellette pedig heti 1-3x 30-60 perc zsírégető zónás aerob edzés.

2 hónapja
#6483
Vader
Sziasztok!
Nem rég elkezdtem járni konditerembe. Az elsődleges célom az lenne, hogy formáljam a combomat, fenekemet és leadjak 5 kg-t. Kondigépeket kezdtem el használni. De attól tartok, hogy az alakom ugyan ilyen marad (vastag combom van) csak izmosodni fog. Vagy elestleg eleinte fogyok ezektől a gépektől és csak utána kezdek izmosodni?
Vélaszotokat előre is köszönöm!

2 hónapja
#6482
kacsakagylo
Na, eddig pont ezt csináltam, köszi a megerősítést! :D Nem szeretném magamat becsapni :)

2 hónapja
#6481
bmati
reply to kacsakagylo's post #6480
Szia!
Igen, elég sok. Reálisnak azt mondanám, hogy felezd le azt az értéket, azaz csak a felét írd be azokon a napokon az elvégzett időnek.

2 hónapja
#6480
kacsakagylo
Sziasztok!

Gyógymasszőr vagyok, és mivel nap végére eléggé elfáradok a masszírozásban, gondoltam rákeresek, hátha azzal is elégettem némi kalóriát :D Azt találtam, hogy a masszírozás óránként 372 kalóriát éget el. Kicsit soknak találtam, van valakinek bármi elképzelése, hogy ez mennyire reális? Életmódomhoz ülőmunkát állítottam be, mert hetente csak 2-3 napon dolgozom masszőrként. Tény, hogy érzem magamon, hogy elég jó kis fizikai munka, de még így is sokallom :D

Szép napot mindenkinek! :)

2 hónapja
#6479
Bojtika
Oké, tényleg csak tájékoztatásul mondtam.
És pontosítsunk: nem ugyanannyi a cukortartalom, hanem nagyobb. Az almából a víz elpárolog, marad a rost és a cukor. Tehát 10 deka alma cukortartalma sokkal kisebb, mint 10 deka aszalt almáé. Nyilván érted, csak nem jól fejezted ki magad.
Teszel friss gyümölcsöt is? Én reszelt almával eszem a zabkásámat, de törtem már banánt is össze bele, és ettem narancsosan is (a cikkeket apróra vagdosva).

Nem kell félni a gyümölcsöktől.
A pelyheket leforrázod, vagy felfőzöd picit? A zabpehely jobban tud hasznosulni így, és a többi pehely is puhul kicsit.
Ha nem tejbezabolok, akkor kis vízben épp csak felforralom a zabpelyhet. :D És kefirt vagy joghurtot keverek még bele, a gyümölcsön kívül.

A sárgaborsót forró vízben teszem főni, krémleveshez ötszörös a vízmennyiség, főzelékhez háromszoros. És keverem kissé az indiai készítési móddal: egy-két krumplit felkockázva belefőzök, kurkumával színesítem. Főzök bele köménymagot is. Néha plusz ánizsmagot is.
Nem áll össze, mint a hagyományos, inkább leveses picit, és a sűrítés technikájától függetlenül nagyon finom.

Ja: forró vízben kezdem főzni, és fél óra alatt krémleves, anélkül, hogy beáztattam volna! ( A bab is hamarabb fő, a lencse is...)

2 hónapja
#6478
Andi14
reply to Bojtika's post #6477
Igen, szerintem szuperek az edzések! :)
Tudom, hogy az aszalt gyümölcsöknek is ugyanannyi a cukortartalma.Csak mutatóba rakok bele egy kicsit, ne úgy képzeld el, hogy az a lényeg.:) Igazából csak illúzió.
Szoktam rendszeresen hüvelyeseket főzni, tudom, hogy nagyon hasznosak.Csicseriborsót még nem csináltam, de ki fogom próbálni, köszi az ötletet!

2 hónapja
#6477
Bojtika
reply to Andi14's post #6476
Örülök, hogy tetszenek a kis edzéskéim. :D
Csak tájékoztatásul mondom: az aszalt gyümölcsöknek elég nagy a cukortartalma. Nincs benne hozzáadott cukor, de a gyümölcs ahogy elveszíti a víztartalmát, a saját cukor (fruktóz) tartalma azonos marad, mint itt a recepteknél az elpárolgás hatására "megnövekedett" kalóriatartalom.

A rostok tekintetében ugyanaz, ha friss gyümölcsöt reszelsz/aprítasz/keversz bele, sőt a gyümölcsben levő egyéb anyagok, gyümölcssavak is jobban érvényesülnek talán.
Kivétel lehet az olyasmi, mint az aszalt áfonya, amit pár hónapja egy spárban vettem, és nagyon jó volt a zabkásába. (Friss áfonyát még nem is láttam, nemhogy venni tudtam volna, pedig nagyon egészséges.)
Sok rostot tartalmaznak a száraz hüvelyesek (bab, szárazborsó, lencsék) is, és sok ásványi anyagot is. A csicseriborsó is értékes, ha van kedve valakinek elbíbelődni az áztatással-főzéssel. Én még nem találkoztam csicseri konzervvel, így azt nem ismerem, csak tudom, hogy létezik. Ha hozzájut valaki, lehet bátran használni főtt ételbe is. (Krémnek, azaz humusznak elkészítve sem ettem még, meg is lepett, hogy humusznak nemcsak a talajt hívják.) Tehát a csicseriborsó íze a borsóra emlékeztet, csak kicsit halványabb. Nyugodtan lehet ételekbe kombinálni.

2 hónapja
#6476
Andi14
reply to bmati's post #6475
Köszönöm szépen Neked is!
Akkor mérni fogom ezentúl,meg a testzsírszázalékot is figyelem! Az edzést váltani fogom, de így "bemelegítésnek" jók voltak.:)
A rostok szerintem rendben vannak, mert minden nap eszem a saját készítésű müzlimet.Mindenféle pelyhek,magok, és egy kicsi aszalt gyümölcs, természetesen cukor, és minden más egyéb nélkül.Meg ezen kívül a lányoknak is minden nap, főzök, sütök, párolok valamilyen zöldségfélét, vagy főzeléket, és azt eszem én is velük.

2 hónapja
#6475
bmati
reply to Andi14's post #6470
Szia!
Az izmok nagy része víz, amikor dolgoztatod őket több vizet (és még sok mást) vonnak maguk köré. Ezért nem mozdul a súlyod, mert még most kezdted el ezt is.
A ciklus alatt pedig szintén tartasz vissza vizet, ez így pedig összeadódik. Ha vége az utóbbinak, akkor már fog lemenni kicsi.
Erősítésnél mehetsz nehezebbekre is, ha már könnyűnek érzed azokat, mert minél intenzívebb, annál jobb (de azért nem bukásig kell nyomni).
A centimétereket és a testzsírszázalékot nem ártana mérni, csak hogy tudd, hogy jó irányba haladsz-e, ugyanis a testsúly messze nem mutat mindent...
A rostokkal hogy állsz (napi 30 gramm körül bemegy)?

2 hónapja
#6474
bmati
reply to rland's post #6467
Felesleges beírni. Ha munkába járnál, akkor elmenne x perc sétával, amit szintén nem kellene beírni.
Heti 3-szor érdemes lenne kimenni sétálni 30-60 percet. Mellette heti 3x erősíteni kellene 10-45 percet alkalmanként. P.: ha itt bepipálod a strength training-et és a total body-t, akkor találsz jókat:
http://www.fitnessblender.com/videos

2 hónapja
#6473
feketeinci
reply to Andi14's post #6470
Szia!
A "stagnál a fogyás"-ban panaszkodtam vagy dicsekedtem hasonlóról 3-4 napja.
Kilengtem véletlen...és újra megindult lefelé.
Nem akartam....véletlen volt...így hozta a sors.
A ciklus tuti közbe szól :(

2 hónapja
#6472
Andi14
reply to Gonoszka1's post #6471
Igen, persze a BMR felett eszem, és figyelek a vízfogyasztásra is!Köszönöm!

2 hónapja
#6471
Gonoszka1
reply to Andi14's post #6470
Szia! Lehet, hogy a vizet visszatartja a tested a mozgás miatt. Ráadásul a ciklus is befolyásolja a súlyt. A kereted nem túl alacsony? A BMR-ed felett eszel? Eleget iszol? Ha mindezt betartod, akkor a súlyod szépen elkezd majd csökkenni. Csak türelem, és kitartás! Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!

2 hónapja
#6470
Andi14
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne megint szükségem! Mit csinálok rosszul? 2 hete áll, illetve fél kg-mal többet is mutat a mérleg.Elkezdtem rendszeresen mozogni, mindent betartok ahogy írtátok.Kb amióta rendszeresen csinálom a tornát, azóta kezdett megállni a fogyás.Plusz a héten a menstruáció is bezavart. Heti 3x 20 percet válogatok a Bojtika által belinkelt kezdőknek csomagból.Illetve heti 2x megcsinálom a Tatarek Rezső féle 60 perces zsírégető tornát.Persze még nem tökéletes, de igyekszem.Ennyi egyenlőre amit a kicsik mellett itthon, az alvás idejükben meg tudok csinálni.Esetleg a mozgás fajtájával, mennyiségével lenne a gond, vagy mással? Illetve még írtátok nemrég a vízvisszatartást az intenzív mozgás elkezdése után.Ez meddig szokott kb tartani, és mennyi megy fel ilyenkor? Persze csak nagyjából, hisz tudom, hogy mindenkinél máshogy működik.Bocsi, nem akarok rinyálni, csak próbálok valamibe kapaszkodni.Nem mértem magam centivel, de a párom szerint az alakom kezd változni.De azért nem lennék szomorú, ha az a 8-10 kg felesleg lemenne.Köszönöm előre is a segítséget, esetleg pár biztató szót!

2 hónapja
#6469
teper
reply to rland's post #6465
Szia! Egyértelműen NEM írhatod be. Tessék mindennap 30 percet mozogni, mást is. Még azt sem biztos, hogy majd azt beírhatod, de kezdésnek jó lenne. Pl. guggolj, vagy nyomj fekvőtámaszokat vagy akármit, de ne csak a gép előtt ücsörögj (tudom tök jó), de ne csak.

2 hónapja
#6468
Gonoszka1
reply to rland's post #6467
Csak úgy, hogy létrehozol egy másik email cimet. Én is vezettem a férjemét, és így lehet megoldani. Aztán kapcsolt felhasználóknak megjelölitek egymást (eszközökben), és akkor ha egyfélét esztek, akkor nem kell külön felvinni, mert látjátok egymás receptjeit, ételeit. Ha nem mindennap sétálsz, akkor beírhatod mozgásnak. De azért nem ártana másféle mozgást is csinálni. A keretedet ne állítsad alacsonyra (BMR-ed főlé egy kevéssel állítsad), mert különben lelassul az anyagcseréd. És sok folyadék!

2 hónapja
#6467
rland
Köszönöm a választ,megnéztem,kissé zavaros.Alapbeállításnál is az ülőmunkát jelöltem meg és nem minden nap mozdulok ki otthonról...így sem lehet mozgásnak sétát beírni??
másik: én itt regisztrálva vagyok,a másik családtagomét hogyan tudom itt vezetni,hogy ne az enyémbe írjam a napi fogyasztást:?? köszönöm!!!

2 hónapja
#6466
Gonoszka1
reply to rland's post #6465
Szia! Ha mindennap sétálsz, akkor nem, mert az már életmód. Javaslom elolvasásra a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Ha elolvastad, és vannak kérdéseid, akkor szívesen segitünk!

2 hónapja
#6465
rland
Üdv!
Én új vagyok itt,1 hete diétázok és sikerült is az 1 kiló minusz!!
Kérdésem az lenne(nem olvastam vissza az összes fórumot) ,ha egész nap itthon ülök a gép elött a munkám miatt és fél órát elmegyek sétálni,azt beírhatom mozgásnak vagy annyit eleve kalkulál a gép ? köszönöm.Roland

2 hónapja
#6464
bmati
reply to alzador's post #6462
Szia!
A kettő között. Mivel a rendszer elég rosszul számol sport terén, így a tényleges időnek kb. a 70%-át írd be, azaz a 30 percből csak 20 percet. Így már közelebb fog állni a valósághoz. Persze az sem mindegy, hogy milyen intenzitással végzed. Ha lassan, akkor elég, ha csak 15-öt írsz be.
A gép pedig gondolom, hogy csak pulzus alapján számol és nem kéri a nemed, korod, magasságod, súlyod (ami egyébként kellenének még a pulzus mellett ahhoz, hogy pontosan ki tudd számolni). Ha pontos akarsz lenni, akkor szerezz be egy jó pulzusmérő órát, ami EKG pontosságú és a fenti adatokkal is számol (a Polar órák nagyon megbízhatóak, de nem olcsók).

2 hónapja
#6463
Martoca
reply to bmati's post #6461
Bmati!
Köszönöm a választ, akkor felkötöm a gatyámat:o)

2 hónapja
#6462
alzador
Sziasztok! Elliptikus trénerrel kapcsolatban volna egy olyan kérdésem hogy ha nekem fél óra edzésre a gép 195 kcal-t számolt az oldal pedig ~700 kcal-t ír akkor most mi az igazság? :D Hogy vigyem be hogy kb. pontos legyen? :)

2 hónapja
#6461
bmati
reply to Martoca's post #6460
Szerintem 65-66 kg-ig le tudsz menni. Ehhez kb. 1 év kellesz.

2 hónapja
#6460
Martoca
reply to bmati's post #6459
Teljesen megvagyok akkor nyugodva, bár ugye ezt a túlsúlyt sem pár hónap alatt rántottam magamra......( 3 gyönyörű gyerek meg a nem odafigyelés, nem mozgás eredménye) bár sosem voltam nádszálkarcsú...igen ezt is szerettem volna kérdezni nő vagyok (ez gondolom kiderült az előbbi kérdésemből) 37 éves 168 cm most már 91.5 kg, és ugye a számok azt mutatják, hogy 70 kiló alá kellene mennem , de én fénykoromban sem voltam kevesebb, középiskolában 70 körül voltam és az jónak tűnt, az esküvőm környékén pedig 80 , de az sem volt még vészes, persze pudingban nézve és nem sportosan ez hozzátartozik:o)
Tehát mi lebegjen a szemem előtt célkitűzésként???

2 hónapja
#6459
bmati
reply to Martoca's post #6458
Nem kell sietni, hiába bírnál Te többet, ha a szervezeted azt mondja, hogy ne haladjunk túl gyorsan...
Augusztusban lesz 3 éve, hogy csinálom a gyakorlatokat, voltak kihagyásaim is betegség miatt, de még egyikkel sem járok a 10. szinten (a 4-ből 2-nél tudok pár ismétlést csinálni, de még nem tartok ott). :)
Nálam kb. fél év volt, mire a 4-5. szintre eljutottam, de rendbe jött a térdem és a csuklóm közben. Azt azért hozzátenném, hogy műtét után 1 hónappal kezdtem el csinálni az edzéseket (ebből 2 hetet feküdtem, utána már járkálhattam). 1 hónap alatt elég szépen vissza tud esni a teljesítmény... 3-4 hónap volt, mire a régi gyenge szintemre visszaálltam.
A húzódzkodás szokott lenni egyébként a mumus (az függ legjobban a izom-zsír aránytól), illetve mások számára a guggolás (én azt szeretem). :)

2 hónapja
#6458
Martoca
reply to bmati's post #6457
Bmati!
Nagyon köszönöm az információkat és a bíztató szavakat, rám fér:o)
Az intenzív tornától még messze vagyok akkor:o), de van amit már nem a rehabilitációs szinten csinálok , most ezt is megnéztem , ez is valami!:o)

2 hónapja
#6457
bmati
reply to Martoca's post #6456
Szia!
Futásnál, ha futópadon futsz, akkor úgy állítsd be, hogy 2-3%-os emelkedőn fuss és az így kapott sebességed megfelel az itteni értékeknek. Persze csak az eltöltött idő kb. 70%-át írd be a sporthoz.
A fegyences gyakorlatoknál pedig attól függ, hogy milyen szinte állsz. 1-3. szint rehabilitációs szint, 4-5. szint a kezdő szint, 6-7. a középhaladó szint, 8-9. a haladó szint, 10. a mester szint. Ezt úgy kell érteni, hogyha az adott szintből a haladó ismétlésszámot már el tudod viszonylag könnyen végezni. Intenzitásban ez úgy nézne ki, hogy a kezdő szinttel bezárólag könnyű, a középhaladó közepes, a haladótól felfelé pedig intenzív torna.
A menzesz körüli stagnálás normális, mert a szervezeted több vizet tart vissza.
Nem a rossz már a 4 liter sem, de én még emelnék rajta addig, amit írtam. Pár nap/hét kellesz hozzá, de meglesz. :)

2 hónapja
#6456
Martoca
Sziasztok!
Én már kérdeztem, választ is kaptam csinálom is:o),de 1-2 kérdésem lenne, Bmatihoz ha lehet:o) a sportos kérdéseket
Hogy én futok már régóta, de csak futópadon emberek között nem szeretek..., akkor azt , hogy írjam be, mert többször írtad, hogy az nem ugyanolyan értékű, mint a rendes futás.A másik pedig, hogy a fegyences 4 alapgyakorlat könnyű tornának számít???
És még ami nem feltétlenül hozzád, menzesz körüli stagnálás nomrális???
+1 a folyadék fogyasztás Bmati 4.7 litert mondtál most 4 liter körül megvan, de az nem elég ugye a boldogsághoz???:o), meg a fogyáshoz
Szép napot!!!

2 hónapja
#6455
alzador
Köszi a tippeket :)

2 hónapja
#6454
EmokeBlanka
Köszi az infókat!

2 hónapja
#6452
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6449
Az erősítés egyfajta intervallum edzésnek fogható fel. Anaerobban keveset vagy, többet pihensz az edzések alatt. Egy intenzív erősítés 45 perc alatt megvan, amiből kb. 20-25 perc a tényleges izommunka. Egyébként igen, az is leépíti az izmokat, de mivel a tényleges munka kevesebb, mint az állandó intenzitású edzésnél, ezért nem annyit bont.
Futópadnál a 2-3%-os emelkedő felel meg a kinti légellenállásnak.
A HIIT-nél az intenzív rész anaerobban van, viszont a pihenő rész még a zsírégető zónában (erősítésnél akár alá is esik). A HIIT edzéseket viszont egyfajta kardió edzésnek fogható, nem erősítésnek (bár valamennyire azért ez is erősít), de állóképességet szoktak javítani vele.
Az erősítés után jobban jársz a zsírégetős edzéssel, mint a kardióval. Ha kardiózol utána, akkor még jobban elősegíted az izombontást.
Kardiónál is van zsírégetés, csak mellette jelentős mennyiségű izmot is égetsz és nem sokkal nehezebb, mint a zsírégetős aerob, akkor pedig miért ne ezt végezzük?!

2 hónapja
#6451
bmati
reply to alzador's post #6450
Szia!
Ne felülésezz, hanem lábemelésezz! Azt könnyebb progresszívvá tenni. Mondjuk fekve hajlított térdekkel könnyű, egyenes térdekkel közepes (ugyanez igaz a függeszkedéses hajlított lábemelésre is), a függeszkedésben egyenes térdekkel végzett lábemelés intenzív, főleg, ha a bokádat megérinted a csuklóddal.
Felülésnél egyébként, ha simán a földről ülsz fel, az könnyű, ha már min. 45 fokos padon vagy, akkor közepes, ha pedig függőlegesben vagy, ahol a fejed a föld felé áll és úgy kell felülni, az már nehéz. Ezek mellett lehet súlytárcsával is felülésezni (ez utóbbival különösen óvatosan).

2 hónapja
#6450
alzador
Sziasztok! Szeretném felülésekkel fűszerezni némely délutánomat de nem tudom eldönteni hogy mi számít könnyűnek,közepesnek illetve intenzívnek. Tudnátok ebben segíteni?

Köszi :)

2 hónapja
#6449
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6443
Köszi!
Különösebben nem szeretnék futni, előbb zsírégetés, aztán majd esetleg, jelenleg féltem a drága kis és még meglehetősen kevés izmaimat. :) Az bosszant, hogy miért megy fel úgy a pulzusom (tényleg anaerobban van a kocogásnál is) és olyan rövid idő alatt, ezért kérdeztem rá. Sebességet nem tudok mondani, eddig futópadon szaladtam, s ott is több fajta van, ahol eltérő sebességeket mutat ugyanarra a tempóra (halkan megjegyzem, sokkal kisebbek mint amit te lassú futásnak mondasz :), sőt az intervallumom gyors tempója is csak 7,5-8 km/h (2,5-3 fokos emelkedőn), amennyiben jókat mutatnak a gépek, én kétlem :D). A tesztet majd megcsinálom, kíváncsiságból. Ez ügyben még jelentkezem.
Egyébként még az nem világos számomra, hogy amennyiben a kardió pulzustartományban végzett edzés izmot bont, akkor az anaerob miért nem? Ez miként is van? Merthogy mondtad volt, hogy pl. erősítésnél is az anaerobra kell törekedni, HIIT-nél is az intenzív rész anaerobban kell legyen…
Amennyiben 20-30 perc kardió nem bont jelentős mennyiségű izmot, akkor erősítés után lehetne akár 10-15 perc kardió is? Annak milyen hatása lenne? Csak érdeklődöm :) Amúgy nem kardiózom, valamiért olyan tiltott gyümölcsként rögzült nálam, hogy fúúj, ha kardiózom, akkor oda a zsírégetés és oda az izomépítés is :)

2 hónapja
#6448
zsu80
reply to bmati's post #6445
Köszi a választ :). 55 perces az óra, de ebből jó 20 perc a bemelegítés és a végén a nyújtás. Nagyon intenzív egyébként, közben statikus gyakorlatok jelentik a pihenőt.
Egyébként állóképesség-növelés és némi izmosodás lenne a cél, a fogyás mellékes (2 kg-ot szeretnék).
Úgy néz ki a heti edzésem, hogy 3 konditerem, ebből 1 vagy 2 a dw, a többi gépekkel vegyesen kardio és erősítő, és időnként még otthoni torna (Béres A., pilates stb.) Ebből is látszik, hogy kicsit összevissza mozgok mindenfélét, mert nem tudom, hogyan is kéne :).
Te milyen edzésprogramot javasolnál?

2 hónapja
#6447
zsu80
reply to bmati's post #6445
Köszi a választ :). 55 perces az óra, de ebből jó 20 perc a bemelegítés és a végén a nyújtás. Nagyon intenzív egyébként, közben statikus gyakorlatok jelentik a pihenőt.
Egyébként állóképesség-növelés és némi izmosodás lenne a cél, a fogyás mellékes (2 kg-ot szeretnék).
Úgy néz ki a heti edzésem, hogy 3 konditerem, ebből 1 vagy 2 a dw, a többi gépekkel vegyesen kardio és erősítő, és időnként még otthoni torna (Béres A., pilates stb.) Ebből is látszik, hogy kicsit összevissza mozgok mindenfélét, mert nem tudom, hogyan is kéne :).
Te milyen edzésprogramot javasolnál?

2 hónapja
#6446
zsu80
reply to bmati's post #6445
Köszi a választ :). 55 perces az óra, de ebből jó 20 perc a bemelegítés és a végén a nyújtás. Nagyon intenzív egyébként, közben statikus gyakorlatok jelentik a pihenőt.
Egyébként állóképesség-növelés és némi izmosodás lenne a cél, a fogyás mellékes (2 kg-ot szeretnék).
Úgy néz ki a heti edzésem, hogy 3 konditerem, ebből 1 vagy 2 a dw, a többi gépekkel vegyesen kardio és erősítő, és időnként még otthoni torna (Béres A., pilates stb.) Ebből is látszik, hogy kicsit összevissza mozgok mindenfélét, mert nem tudom, hogyan is kéne :).
Te milyen edzésprogramot javasolnál?

2 hónapja
#6445
bmati
reply to zsu80's post #6444
Szia!
Órán még nem jártam, de engem nagyon nem győzött meg. Ettől sokkal keményebb és hasznosabb gyakorlatok is léteznek. Egyébként sem vagyok híve a sima izomfeszítéses dolgoknak ellenállás nélkül és ahogy elnézem elég sok ilyen elem van benne. Plusz ott van az is, hogy ez kardió edzés és abból sem a jobbik fajta. Intenzívnek pedig nem lehet annyira intenzív, ha egy óra egy edzés. Mókának jó, zsírégetéshez viszont vannak sokkal jobb dolgok is.

2 hónapja
#6444
zsu80
Sziasztok,
mi a véleményetek a deepwork edzésről? Jár valaki? Én nemrég kezdtem el, elég kemény, és van jópár gyakorlat, ami nehezen megy, de nagyon tetszik :)!

2 hónapja
#6443
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6442
Szia!
Szaladást intervallummal lehet a legjobban fejleszteni az elején. Ez zsírégetés szempontjából nem olyan jó, de később azt fogod tudni vele maximalizálni, így mégiscsak jó lesz.
Laza kocogásnál nem kéne anaerobban lenned. :P
A kocogás egyébkén kb. 8km/h, a lassú futás 10 km/h. Ha ott is nagyon felmegy a pulzus, akkor vegyél vissza gyors gyaloglásra (kb. 6 km/h). Ha a zsírégetés most a legfontosabb, akkor így csináld, viszont, ha futni akarsz, akkor az előző.
A futásnál viszont annyi lesz, hogy némi izmot is fogsz égetni, amit a megfelelő szénhidrát- és fehérjebevitellel fogsz tudni minimalizálni. Ha szerencséd van, akkor még az első 2-3 hónapban némi izom is mehet felfelé, de később örülhetsz, hogyha tartani fogod az izomtömeged. Egy idő után ugyanolyan távon sokkal könnyebben fog menni a futás. Nekem is pl.: most, hogy fél szeptember vége óta nem futottam hétfőn csináltam egy tesztfutást és 32:42 alatt futottam le 5 km-t, szinte végig anaerobban. Tavaly ez 30 perc alatt megvolt úgy, hogy nem léptem ki a kardió tartományból. Ezeknél nyilván a gyorsaság volt a cél, nem a zsírégetés. A tavalyi rekordom 5 km-en egyébként 26:56. Tavaly egy Achilles íngyulladás miatt hagytam abba a maratoni felkészülésemet (előtte 2 hónappal futottam félmaratont és 30 km-t is megállás és séta nélkül, ahol az első 20 km-en végig zsírégető zónában futottam, aztán kardió, végül anaerob). Nálam a futás nem a zsírégetésről szól elsősorban, hanem a tüdőm térfogatának tágításáról.
Én fél évente szoktam Cooper-tesztet futni, hogy lássam javultam-e rövid távon. Ezt érdemes lenne Neked is az elején egy külön napon elvégezni. Itt alapos bemelegítés után fuss 12 percet (még, ha nem is folyamatosan, bár az lenne a cél) és nézd meg, hogy hány m-t tudsz megtenni (ne futópadon végezd, mert ott sokkal könnyebb!). Ha megtetted, akkor szólj, hogy mennyi lett (illetve még a korod kellesz) és megnézem, hogy hol állsz, mert ennek függvényében érdemes módosítani a futás edzéstervén.
5 km-es futáshoz felkészítéshez ezt ajánlom (viszont óvatosan lábazz mellette):
http://edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem
A közvetlen erősítés utáni zsírégető zónás aerobnak pontosan az a lényege, hogy pár perc után már beindul a zsírégetés is, míg ha ezt nem előzné meg erősítés, akkor kb. 30 perc után tenné ugyanezt a szervezeted.
Egyébként pedig a hosszú kardió edzések bontják a legjobban az izmokat, szóval ha kardiózol is, akkor se kell tartani 20-30 perc alatt jelentős mennyiségű izombontástól. Viszont idővel sok kicsi sokra megy. :)
Egyébként mindegy, hogy milyen edzéseket végzel, akkor is 1-1,5 óra feletti edzésnél már jelentős mennyiségű izom épül le (attól függően, hogy mit csinálsz és hogyan).

2 hónapja
#6442
EmokeBlanka
Sziasztok! Jövök pár kérdéssel! :)

Szaladás: hogy lehet ezt fejleszteni? Azaz, az a gondom, hogy amennyiben a pulzusomat nézem, bármilyen laza kocogásnál már felmegy anaerobba (165-178 között), amit egyébként birok olyan 5-12 percig egyfolyamban. Viszont, ha jól értem, akkor a zsirégetés szempontjából nem a legcélravezetőbb, ha ilyen pulzustartományban edzek. Legutóbbi zsirégetős 6O perces aerob edzésem során beiktattam 2x5 perc anaerob pulzusos kocogást (lemerűlt a "nóta" a fülemben, igy nagyon untam:D), ez "nagyon gáz"?

Szaladás2: Ez ér valamit: 1O perc aerob pulzusos séta - 5 perc anaerob pulzusos laza kocogás, mindezt 2-3x ismételném?

Erősitő után mennyi az a minimális zsirégetős aerob edzés, aminek már van hatása? Azaz van, hogy nincs időm erősités után 3O percet még edzeni, hanem mondjuk kb. 15 perc. Csinálhatom igy vagy tegyem inkább más időpontra s legyen meg legalább a 3O perc?

Köszi! :)

2 hónapja
#6441
Timee
reply to Bojtika's post #6437
Na,ez a frappáns válasz még nem jutott eszembe...:D De legközelebb nem hagyom ki.:) Hát mondjuk én nem Churchill miatt eszem a zabot,hanem mert szimplán jó és kész. :) Tényleg érdemes lesz kipróbálnom több elkészítési változatát.Megnéztem Bofy blogját,marha jó!:) Nagyon sok jó ötlet van benne,ami nekem eszembe se jutna magamtól.Na és külön tetszik a stílus,amivel ír,úgyhogy csak így tovább!:)
Hát igen,az ősi szót semmi esetre sem lehet rá használni,ezek Amerika felfedezésével kerültek Európába.Mondjuk attól még nem rosszak és nem elvetendőek.Valamit az évszázadok során elhagytunk,mást meg átvettünk,ez ilyen.De valóban nagyon el vannak feledve a kása félék,köles és társai.Én sem ettem még például kölest,azaz hazudok,mert a Kecskeméti barackos kölestortában igen,és azt imádom..:D De itthon még soha.Lehet neki kéne állni.Élettanilag jobb gondolom,mint a rizs,ugye?

2 hónapja
#6440
mage
reply to bmati's post #6434
Köszönöm a válaszod!!!

2 hónapja
#6439
Bojtika
Ilyen alapon...még a tej is borjúkaja :D

2 hónapja
#6438
sinnesro
Egyszer egy angol kolléga látta, hogy napraforgómagot eszem, mondja, az madárkaja. Nem sokkal később láttam, hogy banánt eszik, mondom, az meg majomkaja:-)

2 hónapja
#6437
Bojtika
Azért közöld egyszer, hogy a lovaknak a zabtól szép a szőre és ettől futnak olyan remekül.
Az angolok hagyományosan zabkását reggeliznek. Én úgy vagyok vele, ami Churchillnek jó volt, az jó lesz nekem is. Lehet mást is példaként mondani, Angliában elég sokan zabolnak. Ugyanis arrafelé nem nagyon terem jó búza.
De tény, sokan röhögnek összevissza, és nem és nem hajlandók váltani. Ha meg is kóstolja, annyi előítélettel teszi, meg sem érzi az ízét, de már "oké, megkóstoltam, nem kell"...
A kölest sem kóstolják meg, az ilyenektől úgy megkérdezném, tudja-e, hogy a lecsóra sem lehet azt mondani, hogy hagyományos ősi magyar étel lenne, a paprikás húsokra sem, a krumplira sem, de a rizs sem nagyon régen lett általános. Régen bizony a hurkában is köles volt!
A régi magyar, még a királyok is, nagyon sok kását ettek.

2 hónapja
#6436
Timee
Bofy,engem is "hülyének" néznek sokszor...:D A munkahelyemen megdöbbent arccal nézték,majd kérdezték,hogy én lemérem a kaját???Mondom igen...:D Egyik munkatársnőm meg nevetett rajtam,mert azt mondta,hogy azt látja,hogy én folyamatosan eszek.:) Mert én 2-3 óránként kicsiket eszek,ez nekem nagyon bejött.És mégis fogyok,mondtam neki is.Mert ők is fogynának,de csak meghallgatnak,de nem csinálják,én persze senkire sem erőltetem az én dolgaimat,maximum lelkesen mesélek róluk,mert már szenvedélyemmé vált ez az egész,már már mondhatnám hobbinak is.:) Igen,nekem is ezt mondják a zabra,hogy ők nem lovak hogy azt egyék...Kérdezem tőle,hogy de megkóstoltad valaha egyáltalán?Mondja,hogy nem,de nem is akarja,mert lovak esznek ilyet...Én itt felteszem a kezemet!:D Megint csak nem erőszak semmi se,csak nem értem hogy lehet úgy véleményt mondani,ha az ember ki se próbálta...

2 hónapja
#6435
sinnesro
reply to Bofy's post #6432
Kedves Bofy, sokan nem bírják elviselni a mást, a szokatlant, a valamiben kiemelkedőt. Ilyen az emberi természet. Nekem nagyon tetszik, amit csinálsz!

2 hónapja
#6434
bmati
reply to mage's post #6433
Szia!
Vedd bele a pihenéseket is, csak majd az edzéssel töltött idő kb. 70%-át írd be és azt edd le pluszban.
Fontos, hogy heti fogyást adj meg és a napi kereted a BMR-ed felett legyen 100-150 kcal-val. A folyadékbeviteled legyen meg a testsúlyod 20-ada literben.
A konditerem maradhat heti min. 3x, ha tényleg erősítesz, viszont akkor elég 45-50 perc maximum, de akkor intenzíven edz (a bemelegítés és a levezetés nincs benne az edzésben). Emellett heti 1-3 alkalommal nem ártana zsírégető zónás aerob edzést is végezni, alkalmanként 30-60 percben, amit célszerű közvetlenül edzés után vagy külön napon végezni.

2 hónapja
#6433
mage
Sziasztok!
Nagyon jó az oldal, örülök, hogy találtam egy olyan oldalt ahol nyomon tudom követni, hogy mit eszek és mennyit. Viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy ha kondi terembe járok edzeni akkor, hogy számoljam a kalóriákat, tudom hogy meg van adva, hogy 1 óra kondizás mennyi kalóriát éget, csak arra lennék kíváncsi, hogy a tiszta mozgást számoljam, vagy a pihenéseket is bele vegyem. Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv.

2 hónapja
#6432
Bofy
reply to Timee's post #6431
Úgyvan :)! Otthon én vagyok a csodabogár, ha evésről van szó. Melóban is csak röhögnek a csirke rizs brokkoli kombómon, bár a hónapok alatt megszokták :). Az meg, hogy ennyit edzek, besosrolt a szaranyák közé az ismerős anyukák között, úgyhogy igen, találkoztunk a jelenséggel :)
Amúgy a zabmániám, a blogom, a könyvem többnél kivitte a biztosítékot, amit mai napig nem vágok, hogy miért :D...asszik a lovaknak való....

2 hónapja
#6431
Timee
Köszönöm Bmati a válaszodat,nagyon hasznos volt!:) Elolvasom a Kötetlen csevegésben lévő hozzászólást is!Figyelek arra,hogy ne egyek többet a munkával töltött napokon se...Meg ott igazából az a nehéz,hogy ne egyem az ottani dolgokat,mert az nem fér bele a dolgokba...Úgyhogy mindig csomagolok magamnak ételt,nem bízom a véletlenre.De kicsit többet kéne ennem,ezt tudom.Sokszor BMR-em alatt eszem,és ez tudom mit okoz hosszú távon.De igyekszem emelni.A folyadék se jön össze úgy,ahogy kellene,de azon is dolgozom már.
Bojtika!
Igen,én is nagyon szeretem!:) De én még csak ilyen formában próbáltam,amit írtam.Pedig tudom hogy más a fasírtot is ebből csinálja vagy a töltött káposzta húsgombóc részébe ezt teszi risz helyett!Úgyhogy mindenképpen elgondolkodtató ötletek ezek is. :) És mit takar a zab esetében a savanyú közeg...?:O A zabcsánka is jól hangzik,amit írtál.:) Hu,mákosan is ki fogom próbálni a zabkását,jól hangzik! Én meg tényleg mindenkinek merem ajánlani a görög joghurtot gyümölcsökkel elkészítve.Régebben én is ettem a bolti gyümi joghurtokat,de ez 1000szer finomabb és tuti hogy gyümölcs van benne.Meg tényleg a sovány túró is nagy "csodaszer".:) Tényleg nem kell a "diéta" alatt éhezni,meg íztelen ételeket enni,valóban ez egy életmódváltás.Csak sokaknak hiába mondom...:S Gondolom ezzel már ti is találkoztatok...mármint a jelenséggel.

2 hónapja
#6430
Zsanibaba
reply to Bojtika's post #6414
Köszönöm ezt a linket tényleg van benne valami. Nem tudok mást csinálni várok türelmesen.

2 hónapja
#6429
Bojtika
reply to Timee's post #6424
Szia! Én nagyon szeretem a zabot.
Naponta eszem általában. De kicsit utánanéztem, és azt olvastam, hogy felfőzve, és plusz savanyú közegben hasznosul a legjobban. Azaz pár másodpercre felfőzöm.
Ha tejben, akkor az így készült tejbezab mákos tészta helyett is ehető, azaz mákkal. Vagy fahéjasan, ahogy szereted. (Kevés cukorral.)

Reggelire vízben főzöm fel, valamilyen gyümölcsöt rakok bele, általában alma van itthon, azt belereszelem. De jó cikkekre szedett, apróra vagdalt narancs vagy mandarin, a banán, vagy bármilyen más gyümölcs. Édesíteni ilyenkor nem kell, de kefirt vagy joghurtot teszek bele, egy kis pohárral 3-4 alkalomra elég.
Ha vizsgázni megyek, ilyen zabkását viszek, de apróra törött dió is jár bele, mert az okosít! És mazsola, ha van otthon. Vagy akár kókuszreszelék.

Múltkor feltaláltam a zabcsánkát. Ami feltét is lehet vagy könnyű uzsonna. Zabpelyhet vízzel leforrázok, a víz sós-borsos-majorannás vagy hasonló, ki hogy eszi általában a fasírtot. Ha megszívta magát a zab, és jó kemény, akkor tojást keverek bele, és formába lapítva kisütöm, de jó kanállal a sütőre szedve és lelapítva is.
Zsírtalanul, jó sütőpapÍron is kisül, biztosan teflonban is, de az nekem nincsen.

Zabkorpával finomakat lehet sütni, és habarásba is jó liszt helyett. Keresd a zaBirodalom -t a neten, ami Bofy-nk a szerzője!

2 hónapja
#6428
Andi14
reply to bmati's post #6426
Köszönöm! :) Ha más nem is megy föl a gyerekekkel való séta során, de a vérnyomásom mindenképp! :D A futás, és bringázás kiesnek (más okok miatt), de a sétával megpróbálkozom.Max megyek a gyerekek nélkül még egy kört. :)

2 hónapja
#6427
bmati
reply to Timee's post #6423
Ki van fejtve minden a Kötetlen beszélgetés bármiről/Kötetlen csevegés topic 5544-es hozzászólásában a mozgásokról.
Ha zsírégető zónás edzésre gondoltál a zónás edzés alatt, akkor az nem egyenlő a kardió mozgással, mert teljesen más az intenzitás (a kardió intenzívebb, de emiatt jobban bontja az izmokat és kevésbé hatékony zsírégetés szempontjából). Intervallum edzésnél én a HIIT edzéseket szoktam ajánlani, de az nem kezdő technika és mellette körülményesebb az erősítés is.
Egy napon is lehet végezni az erősítést és a zsírégető zónás aerobot is. Ekkor lehet közvetlenül erősítés után is végezni vagy pár órával utána (az előbbi sokkal hatékonyabb).
Ha súlyzókkal akarsz edzeni, akkor olyan súlyokat válassz, amiból végre tudsz hajtani egy sorozatban 15 ismétlést, de nem többet. Ez mindenkinél mást jelent (van olyan, amivel 50 kg-mal kezdesz, van, amivel csak 5-tel).
Akkor mehet a könnyű fizikai munka, viszont ekkor is arra figyelj, hogy a BMR-ed felett egyél 100-150 kcal-val. A munkanapokon ehetsz felette is (ha még éhes vagy), de a szabadnapokon csak annyit, hogy meglegyen a kereted.

2 hónapja
#6426
bmati
reply to Andi14's post #6421
Szia!
Testalkatfüggő, de akkor is kell heti min. 1 zsírégető zónás edzés. Lehet többször is erősíteni egy héten, mint 3x, csak akkor egyik nap alsótestet edz, másik nap felsőtestet és valamikor az egyik alsótestes napon legyen egy zsírégető zónás aerob edzés.
A séta csak akkor jöhet szóba, ha fel tudod vinni vele a pulzusodat min. 110-re. Valahol 110-130 között kell tartani a pulzust végig az edzés során. Szóval, ha nem megy sétával, akkor lehet kocogni vagy biciklizni.
A gyerekkel tuti nem fogod elérni a 110-et. :)

2 hónapja
#6425
Andi14
reply to Bojtika's post #6422
Hát na...:D Időnként erőnléti edzéssé alakul át, amikor beüt a hiszti, és egyik sem akar jönni.Na ilyenkor húzom, vonom mindkettőt. :)

2 hónapja
#6424
Timee
Még annyit,hogy a kajára is nagyon figyelek természetesen,persze hibák még nálam is vannak...Azért kezdtem el anno a kalóriákat számolni,hogy ne koplaltassam magam,mert hajlamos vagyok a túlzásokra,a mérleg bármelyik nyelvét is nézzük...Ha eszek akkor nagyon eszek,ha meg nem akkor nem,és ez nem jó.Itt meg jó,hogy látom ehetek még,nem kell aggódnom,nem kell hogy bűntudatom legyen.A minőségre is igyekszem odafigyelni: mostanában nagyon rákaptam a magam által készített túrókrémekre,főleg körözöttként csinálom meg vagy tojásosan,mind a kettőt szeretem.:) Vagy tonhalkrémet eszek,ezt is én csinálom,uborkával,retekkel és tönkölybúza kenyérrel,persze nem sokkal.Vagy ha nem ezt,akkor zabkását készítek reggelire kakaósan vagy fahéjasan.Meg most az új kedvencem a natúr görög joghurt,az valami isteni...Karikázok bele egy kisebb banánt,szórok bele zabpelyhet kicsit állni hagyom hogy a zab puhuljon és eszem is.:) Várom az eper szezont,akkor majd eperrel is kipróbálom meg málnával.Reggelire szerintem nem rossz.Vagy vélemény? :)

2 hónapja
#6423
Timee
Köszönöm szépen Bofy és Bmati a válaszaitokat!:)
Igen,még akadna hozzátok 1-2 kérdésem...:D :)
Szóval a zónás aerob edzés az röviden a kardió mozgással egyenlő?Egy két fogalommal nem vagyok tisztában...És ebbe belefér a futópad és az ellipszis tréner intervallumos használata?Mert igazság szerint nagyon bejött nekem anno az intervallum edzés...Valamint az erősítő és ezt az aerob edzést lehet egy napon végezni,ha úgy van időm rá?És ha igen,akkor melyikkel kezdjem,mi mit kövessen?
És még az lenne a kérdésem,hogy sok helyen azt írják,nem kell félni a nőknek sem a nagy súlyoktól,nem leszünk tőle "túl" izmosak.Na már most akkor mit jelent ez pontosan,hány kg-os súlyokkal érdemes dolgozni?
Bmati,én felszolgálóként/pultosként dolgozom,napi 12 órában...Persze szabadnapjaim nekem is vannak,mint minden más embernek,nem hétfőtől vasárnapig dolgozom,de heti minimum 4 nap munkával telik.

2 hónapja
#6422
Bojtika
Ikrekkel sétálni lehet eléggé aktív "séta" is... :D

2 hónapja
#6421
Andi14
Sziasztok!

Első körben köszönöm a múltkori segítséget, nem volt gond, tényleg először a formásodás indult meg, és később a mérleg nyelve! :)
Bmati, vagy aki tudja a választ! :) Javasoltátok a heti 3 erősítő edzést, és mellette a zsírégető zónás aerob edzést. A gyerekek alvás idejében az erősítő edzéseket csinálom, szépen csendben megy is.Az viszont gond, ha a zónás edzés helyett is erősítő edzést csinálok? Illetve olvastam a javaslatokat, a zónás erősítő edzés keretében szerepelt a séta is.Ez a séta milyen tempóban hatékony? Gondolom az nem számít annak, ha a 2 éves ikrekkel sétálok kint sokat? :) Köszi!

2 hónapja
#6420
bmati
reply to Timee's post #6416
Szia!
Heti 3 erősítő edzés kell és heti 1-3 zsírégető zónás aerob edzés. Az erősítések max. 45-50 percesek és intenzívek legyen, a zsírégető zónás aerobok pedig 30-60 percesek közepesen alacsony intenzitással (116-136 közötti pulzussal végig egyenletesen).
Edzés előtt körzések, egy kis gimnasztika, 5-10 perc kardió, aztán mehet az erősítés. Az erősítés idejébe pedig csak tisztán az edzést számold bemelegítés és levezetés nélkül. Edzés utána lehet és kell is nyújtani.
Ha nem fér bele a terembe a dolog (tehát nem tudsz heti min.3-szor eljárni), akkor otthoni erősítő edzéseket itt találsz:
http://www.fitnessblender.com/videos?time_min=&time_max=&cal_min=&cal_max=
Be kell pipálni a strength training-et és lehet nyomni. Az elején heti 3 teljes testes kellene (ezt a total body bepipálásával éred el). Ami kellhet: mat (matrac), bell (kézi súlyzó), esetleg no equipment (semmi). :)
Progresszív erősítéseket itt találsz a mesterhatos menüpont alatt (Neked ezek közül a fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolás és lábemelés kellene):
http://fegyencnaplo.atw.hu/
Az 1. szint a legkönnyebb gyakorlat, a 10. szint a legnehezebb. Érdemes 1-2. szinttől indítani. Ezekhez semmi nem kell egy húzódzkodórudat/ágat/gerendát leszámítva. A sorozat- és ismétlésszámok a képek mellett. Hosszú távon szerintem a fegyences dologgal jobban jársz, mint a videókkal.
Az erősítés és aerob napokat váltogasd, heti min. 1 pihenőnap kötelező!
Az edzések mellett fontosabb, hogy miket eszel és mennyit. A jó napi keret a kulcsa a dolognak a mozgás mellett. A könnyű fizikai munkát csak akkor húzd be, ha napi min. 8 órát álló munkát végzel (ha pedig napi min. 6 órát ülsz, akkor ülő munka).
Ha tényleg könnyű fizikai munkát végzel, akkor a heti fogyásod 0,6 kg legyen, ekkor a napi kereted 1643 kcal, ha viszont ülő munkát, akkor a heti fogyásod 0,4 kg legyen, ekkor a napi kereted 1603 kcal lesz. Ezt a sport nélküli napokon le kellene enni (érdemes kicsit fölötte lenni). A sportos napokon a sporttal töltött idő kb. 70%-át írd be és azt is edd le pluszban.
A napi folyadékbeviteled min. 3,5 liter legyen.
Kb. ennyi, ha kérdésed van, akkor jöhet. :)

2 hónapja
#6419
bmati
reply to Norbi1980's post #6413
Szia!
Ha jól emlékszem, akkor 20 km/h alatt lassú a tempó, 20-24 km/h között normál, 24 km/h felett pedig gyors. Ez kinti biciklizésre vonatkozik, szobabiciklinél más a helyzet, ott ezek felfelé tolódnak el a hiányzó tapadási- és légellenállás miatt. :P

2 hónapja
#6418
bmati
reply to Zsanibaba's post #6412
Szia!
Több vizet és tápanyagot tartanak vissza az izmaid.
Mit mozogsz, mennyit, milyen napi kerettel dolgozol, mennyi a BMR-ed, leeszed a kereted?

2 hónapja
#6417
Bofy
reply to Timee's post #6416
Hali! Amíg nem jön Ati, és írja le tök részletesen, addig olvasgassad el ezeket :)
http://shop.builder.hu/kezdo-noi-edzestervek-a2276

Az átmozgató edzéstervvel kezdjed, és jó, ha a két edzésnap közé minimum egy, de inkább két pihenőnapot beteszel, hogy regenerálódjanak azok az izmok :). A többi nap mehet aerob, pl elipszis tréner. Vagy szobabicaj. De egy totál pihenőnap legyen, mikor semmit nem csinálsz :)!

2 hónapja
#6416
Timee
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!:) Jövő héttől szeretnék eljárni fitnesz terembe,DE...Sajnos csak heti 2szer tudnék eljárni...Na már most az lenne a kérdésem,hogy hogyan kellene ezt a heti 2 alkalmat összeállítanom úgy,hogy legyen értelme és jó legyen?Régen beleestem abba a hibába,hogy csak kardióztam (futópad + ellipszis tréner).Ma már tudom,hogy ez így nem teljesen jó,mert erősíteni is kéne.Viszont az arányokat nem tudom,hogy mit mi után végezzek és miből mennyit...Pl hogy az edzés elején vagy végén kell karidózni és utána erősíteni,vagy egy edzés alkalmával csak az egyiket végezzem? Lényeg: teljes káosz van a fejemben...:D :) Valamint az is kérdésem lenne,hogy tudtok-e olyan itthon végezhető mozgásos videókat ajánlani,amivel esetleg ki tudnám egészíteni ezt a heti 2 alkalmat?MErt tudom,hogy alapból kevés a heti 2...
Egyébként 167 cm magas vagyok,jelenleg 68 kg (7 kilót már fogytam január óta),26 éves.Ja,és könnyű fizikai munkát végzek.:)
Köszönöm előre is,ha tudtok segíteni!

2 hónapja
#6415
Bojtika
reply to Norbi1980's post #6413
Szia! Ez nincs kőbe vésve. Sok mindentől függ. Szerintem nem fogsz azzal ártani, ha úgy veszed, ahogy érzed... de akkor becsületesen, őszintén! :D

2 hónapja
#6414
Bojtika
reply to Zsanibaba's post #6412
http://edzesmester.com/blog/miert-novekszik-a-testsulyom-az-edzesprogram-elkezdeset-kovetoen/

Ezen kívül az a véleményem, hogy az étkezést súlytartóra kellene állítanod, azaz elég,ha a megfelelő tápanyag-arányokra és -mennyiségre figyelsz. A többit inkább jól összerakott edzésekkel érd el.

2 hónapja
#6413
Norbi1980
Üdv. Szeretném kérdezni,hogy a sportolásnál a közepes tempójú biciklizés alatt milyen km/h tartományt értenek? Kb hol van a váltás? lassú tempó 15km/h-ig vagy feljebb értendő?

2 hónapja
#6412
Zsanibaba
Sziasztok! Én nem először kezdek neki ennek az oldalnak és még mindig sikertelenül jártam. Pedig mindössze 3 kilóról van szó. Csak azt nem értem hogy amikor elkezdem a sportot miért felfele megy a kilo???? Segítsetek mert megőrölök és nagyon zavar.Köszi.

2 hónapja
#6411
Gonoszka1
reply to bobike46's post #6410
Szia! Először is jó keret kell. Ehhez olvassad el a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Másodszor sok-sok folyadék, hogy hidratálja a szerveidet és a bőrödöt. Harmadszorra olyan testápoló amit szeret a bőröd, negyedszerre olyan gének, hogy a bőröd a lehetőségekhez képest szépen regenerálódjon. Ha jó a kereted, sportolsz, és a tápanyagokat is figyeled, akkor kizárt dolog, hogy ne izmosodj, és a zsír ne fogyjon.

2 hónapja
#6410
bobike46
sziasztok :) en a narancsborommel kuzdok, lassan ket hete eletmodot valtoztattam,probalok minel egeszsegesebben taplalkozni,minel tobbet mozogni.Tudom h meg nem varhatok eredmenyt,kemeny munka lesz de remelem h eredmenyes :D gondoltam megkerdezem,hogy esetleg valaki ,aki ugyan ezzel kuzdott es sikert ert el,ossza meg velem,hogy hogyan :) tudom eleg hulyen hangzik,csak akarom tudni h jo uton haladok-e ? felek h csak az izmot novelem,a zsir az maradni fog

2 hónapja
#6409
bibike005
Köszönöm szépen! :)

2 hónapja
#6408
bmati
reply to bibike005's post #6407
Szia!
Fekvőtámasz falnál, rádőlve valamire (de csak a "jó" lábad legyen lent), térdelő fekvőtámasz (ha nem derékig vagy begipszelve), íjhúzás, Hulk húzás, vízszintes húzás (illetve ha egy lábra képes vagy érkezni, illetve elrugaszkodni, akkor húzódzkodás szélesen /szűken, alsó/felső fogással), varjútartás, egylábas fekvőtámasz szélesen/szűken (akár előre dőlve is pl.: lépcsőn), egylábas híd, egylábas egyenes híd, egylábas vádliemelés talajon/lépcsőn nyújtott/egyenes térddel, könnyített palánk egy lábbal, egylábas guggolás lépcsőnél (tehát ne húzd fel merőleges a talajra, hanem maradjon olyan 45 fokban a gipszelt lábad). Így hirtelen ennyi jutott eszembe :)

2 hónapja
#6407
bibike005
Sziasztok! El van törve a lábam, és szeretnék mozogni, de már kezdem unni a felüléseket. Valami ötlet? Köszönöm, előre is! :)

2 hónapja
#6406
Gonoszka1
reply to Czug01's post #6405
De a lényeg, hogy már érzed, hogy erősebb vagy, hogy többet birsz, és ez nagyon jó! Ha nem tudsz biciklizni, mert a mai bicajozás annyira meggyötört, akkor ebben a szép időben sétálj egy nagyot. Vagy esetleg, ha van a közelben uszoda, akkor az is nagyon jó, ha pancsolsz egy jót. És csak türelem, mert sajnos a zsír leolvadásához idő, és kitartás kell!

2 hónapja
#6405
Czug01
reply to Gonoszka1's post #6404
Köszönöm szépen! Ma úgy jött ki a munkám, hogy mára szabad voltam, és kimentem egy nagyot levegőzni. Megy az, csak nagyon elfáradok. Letekertem 20 km-t, (azon felül) közben pihenésképpen 10 km-t sétáltam. A menés könnyebb volt, azt könnyen meg tudtam volna duplázni.
Csak az a baj, hogy már most érzem, hogy holnap megint gyalog tudok csak menni. A múltkor is ennyit bicikliztem - 5 km-re van tőlünk a bicikliút, és ott csinálok egy kört.
Köszönöm a tanácsokat, valóban magam is érzem, hogy erősödök, de nagyon lassan megy. Rájöttem - most már itt-ott látszik is, hogy a zsír alatt olyan sovány vagyok mint a veréb, azért megy minden olyan lassan.

2 hónapja
#6404
Gonoszka1
reply to Czug01's post #6402
Sok sikert (már ma holnap van), így mai biciklizéshez! Biztos menni fog, mert ahogy erősödsz, úgy lesz egyre könnyebb, és persze a sikerélmény is fantasztikus, hogy az ember mégis képes rá!

2 hónapja
#6403
Czug01
reply to Korbi66's post #6382
Közelünkben itt Pesten szintén most építettek ilyet, hát én nem merek odamenni. Aztán nemcsak a panelprolitársaktól tartok, hanem ha véletlenül erre jönne valaki falubeli, és meglátna... nem is tudom mi történhetne! Elszánt vagyok én is, de ilyet nem merek vállalni...

2 hónapja
#6402
Czug01
reply to teper's post #6394
Nekem valaki, talán Gonoszka ajánlotta a szobabiciklit. Hónapokkal később ugyan, de szót fogadtam, és a kinti biciklit kezdtem volna használni.
Olvasva a fórumot, hasonló véleményekre adva nem siettem el, mert állítólag a bicikli csak gurul... Egy hónapja volt, hogy kb. 10 év után először mertem biciklire ülni, és valóban gurult is, de csak amikor hajtottam! :)
Kb. 10-15 km-t bicikliztem, aztán egy hétig alig bírtam lábra állni. Holnap újra megpróbálom...

2 hónapja
#6401
bmati
reply to citromtorta's post #6400
Jaja, simán meglett. :)

2 hónapja
#6400
citromtorta
reply to bmati's post #6384
Minden okés volt a vizsgán? Lehet gratulálni?:)

2 hónapja
#6399
bmati
reply to Korbi66's post #6393
Egy pár szót akkor így a biciklizésről. Nem, nem a legtöbb izomcsoportodat mozgatja meg. Az úszás többet mozgat meg, de egy jó erősítő edzéssel szinten minden izmodat meg tudod dolgoztatni, szóval ilyen téren az erősítés nyer.
Az erősítő edzésre azért van szükség, mert nem tudod minden izomcsoportodat erősíteni biciklin, max. az alsótestedet, de ott sem mindent.
Amit minden nap csinálsz és minden nap ugyanazt, ugyanúgy csinálod, az a napi aktivitás rész. A napi aktivitásnál pedig ha napi 6 órát ülsz, akkor ülő munka, egyébként lehet feljebb tornázni és mindegy, hogy napi 1 órát súlyemelést meg 2 óra biciklizést végzel, attól még ülő munka marad.
A zsírégetés nem magán a sporton múlik, hanem azon, hogy milyen pulzuszónákban mozogsz a mozgás során.
A gerincoszlopot kíméli? Nagyon nem! Állás közben kb. 40%-kal kisebb terhelés esik a gerincoszlopra, mint ülés közben. A bokádat és a térdedet tényleg kíméli, de csak akkor, ha jól van beállítva.
A kor előrehaladtával egyre nehezebb lesz fogyni. Korábban egy rosszul kitalált módszerrel is lefogyhatsz, amivel később már nem fogsz tudni.
Heti 3 biciklizés mellé heti 3 erősítő edzés ajánlott (ebből 2 felsőtest, 1 alsótest erősítés). A guggolások és a vádliemelések pedig erősíteni fogják a térdedet és a bokádat. Nekem 3-4 hónap alatt tették rendbe a térdem, a súlyzós guggolások után a saját testsúlyos guggolások. Nem kell kapkodni, építsd fel progresszíven az edzéseket.

2 hónapja
#6398
teper
reply to Korbi66's post #6397
Tudod, Yoda mester mondta: „...tedd vagy ne tedd, de ne próbáld...” Kezd el szépen az elején, ha jól megy ki is hagyhatsz belőle, Te érzed mit bírsz.

2 hónapja
#6397
Korbi66
reply to teper's post #6396
Okés megpróbálom :) az eredmény érdekében bármire képes vagyok.

2 hónapja
#6396
teper
reply to Korbi66's post #6395
Nem azt mondom, hogy rossz dolog a bringázás, nagyon is jó. Ha csak tehetem budapesti hidakat kerülök bicajjal, egyben az összest, alulról felülről, de csodákat csak ettől ne várj. Azt pl. jó ötletnek tartottam, hogy elmész szépen játszóterezni, de ha szégyenlős vagy ezt otthon is tökéletesen meg tudod csinálni. Szerintem ne legyél beájulva, hogy napi 30-40 percet bringázol, ez jó, okés is. De hétről-hétre valamit változtatnod kellene. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, de pl. tökre keverd át az edzéseidet, és amit megszoktál az elmúlt 2-3 hétben, azt totál más sorrendben csináld, természetesen nem izomcsoportokat összevissza kevergetve. Vagy ha eddig ment a guggolás vállszéles terpeszben, akkor mennie kellene zárt lábbal is, és így és így.

2 hónapja
#6395
Korbi66
reply to teper's post #6394
Én eddig úgy tudtam, és ezt is olvastam hogy a legjobb zsírégető sportok közé tartozik, és kíméli a túlsúly miatt fokozott terhelésnek kitett gerincoszlopot és ízületeket. Futni nem tudok, mert az egyik bokám és a másik lábamon pedig a térdem műtve van (sajnos ez a 8 évnyi kézilabdázás hozadéka). 4 évvel ezelőtt ezzel a módszerrel már sikerült lefogynom, hétvégékre pedig beiktattam 30 km-es távokat. Nekem ez az étkezésre való odafigyeléssel együtt egyszer már bevált. Szerintem, ha az ember hisz valamiben, és már ki is próbálta, akkor talán működik is. Nem vagyunk egyformák, és nem mindenkinek reagál a szervezete egyformán a különféle mozgásokra.

2 hónapja
#6394
teper
Elnézést, hogy közbe kotyogok, de kicsit a has és combizmaidon kívül szerinted még mire megy a bringázás? Jó, ok, általános vitalitás javítás. Fentről lefele haladva, csak a nagyobb izomcsoportokat érintve: váll (ez háromfejű izomcsoport) és (csukja), mell(ek), bicepsz, tricepsz (ez egy háromfejű izomköteg), comb (ez egy négyfejű izom), vádli, és ezek csak a nagyobbak. Egyébként jó dolog a tekerés, én is szeretem.

2 hónapja
#6393
Korbi66
reply to Bojtika's post #6392
Bojtika én kerékpármániás vagyok, ez a hobbim. És nem városnéző módban tekerem le azt a 35 percet szoknyában, sőt a munkahelyemre sem úgy megyek. Miért lenne szükség erre az erősítő edzésre..A kerékpározás az nem sport? az nem mozgás? Eddig úgy tudtam, hogy a legtöbb izomcsoportot megmozgató sport. Azt sem értem, hogy bármilyen mozgást ha az ember végez, az miért a napi aktivitás része, hiszen mehetnék tömegközlekedéssel is.

2 hónapja
#6392
Bojtika
Nem az útirányon múlik. :D
Ha mindennapos tevékenység, akkor a napi aktivitás része.

De a 30-40 perc külön "tekergés" helyett lehetne otthon fél órás erősítő edzés is.

2 hónapja
#6391
Korbi66
reply to bmati's post #6385
Igen nekem ez tavasztól késő őszi mindennapos tevékenység , már ami a munkába járást illeti, viszont kora reggel még munka előtt kb. 35-40 percet pluszban tekerek a Városligetben. Utána megyek csak be a munkahelyemre. Ezt a plusz tekerést azért gondolom beírhatom. Csak így fér bele az időmbe a mozgás, és akkor még délután marad a felnőtt játszótér :D

2 hónapja
#6390
csikil4ny
reply to teper's post #6379
Azért nem ennyire rossz a helyzet. :) A heti 6 "edzésem" megvan, másfél hónapja egyszer se maradt el, de az utóbbi időben elég gyakran előfordult az étkezésemben a zsíros házikenyér. Majd referálok a futkosásról. :) Körülnézni nem volt időm, ma délelőtt és délután is koszorúztam, télen se fáztam ennyire, na de most már nem lesz annyira feszített programom, jobban tudok a fogyásra koncentrálni. Az a baj, hogy nagyon elégedetlen vagyok magammal: a tavaly ilyenkor csak úgy olvadtak le a kilók, most meg beszorultam 65-64 kg közé, tudom mit rontok el s mégis újra és újra beleesek saját csapdámba.

bmati szorítok! Köszönöm a leírást, azért örülök, hogy más is kérdezte, mert nekem most anyagi okokból jó cipőm nem lesz.

2 hónapja
#6389
citromtorta
reply to bmati's post #6386
Húúúúú, hát részemről köszönöm a sok-sok jó tanácsot. Egy-két dologgal tisztában voltam illetve kitapasztaltam magamon, de nem gondoltam hogy ennyi mindenre kell figyelni. Azt pl hogy nagyobbat kell venni a saját bőrömön tapasztaltam- a tavalyi cipőmben futás után mindig nagyon fájt a lábam mire rájöttem hogy az a baj hogy nagyobb kellene.( ha csak úgy "simán " felveszem, semmi bajom vele ) Na, akkor kezdhetek gyűjteni....

2 hónapja
#6388
Bojtika
És van az a néhány Spuri bolt. Futók hozták létre és üzemeltetik ma is.

Vannak leszállított cipőik is, és nagyon korrekt a szaktanácsadásuk.

2 hónapja
#6387
teper
Van még a neutrális beállás, ami nem dől semerre sem, mert ez is előfordul. Illetve azért helye válogatja, hogy mennyire értenek hozzá. Amit bmati említett, ott éppen igen, a nomadsport és a futas.net-nél igen, de sok esetben sajnos nem.

2 hónapja
#6386
bmati
Futócipő választás:
Ha teheted, akkor sportboltban vedd meg, ahol hozzáértő eladók segítenek. Ez a legbiztosabb. Viszont, ha otthonról akarsz rendelni, akkor ezekre nagyon figyelj oda:
Vizes láb teszt: ennek lényege, hogy fürdés után ráállsz egy törölközőre, papírra vagy akármire, ahol jól látszik a talpad lenyomata. Ekkor ki tudod választani, hogy normál, szupináló (kifelé dőlő) vagy pronáló (befelé boruló) a lábad. A lenyomatokat itt találod meg:
http://www.nomadsport.eu/upload/user_images/img/labboltozatok.jpg
Ez önmagában nem lesz elég, de kiindulásnak jó. Ha teheted, akkor keress egy futópadot és kérj meg valakit, hogy lassú futás esetén videózzon le jó minőségben hátulról. Ekkor már pontosabb képet fogsz kapni arról, hogy melyik a Neked való futócipő. A videót hasonlítsd össze ezekkel és megtudod, hogy milyen a Neked való cipő:
http://www.futas.net/cikkek/futostilus/szupinacio-pronacio-szupinalo-pronalo-futas.php
A megfelelő méret kiválasztásánál fontos, hogy mindig délután menj vásárolni, mert akkor legnagyobb a lábad. Olyan zokniban válassz cipőt, amiben futni akarsz. Végül pedig 1-1,5 számmal legyen nagyobb a lábadnál, mert futás közben nagyobb súly helyeződik rá (a normál ránehezedés 2-3-szorosa is) és akkor nem fog kényelmetlenül nyomni. Olyat érdemes választani, ami nem túlságosan vezeti meg a mozgást. Ez alatt azt értem, hogy enyhén legyen ívelt a talpa (ezek a stabil cipők). A túl íveltek nagyon megvezetik a mozgást, az egyenes talpú pedig nem eléggé. Egy futócipő kb. 800-1200 km-t bír ki, szóval már 600 km után érdemes gyűjteni a következőre. Emiatt nem árt, hogyha vezeted, hogy mennyit futottál benne. A közepes árkategóriában érdemes keresgetni, ez olyan 20-30 ezer ft-os kategória (ezek akciósan akár 10-12 ezer forintig is lemehetnek). Arra viszont mindenképpen figyelni kell, hogy a gyártástól számítva 3 évnél ne legyen régibb az új. Ez főleg a "habos" csillapítású futócipőkre vonatkozik, mert ott bekeményedhet és nem fog megfelelő mértékben csillapítani.
Ki kell találni, hogy hol fogunk futni, ennek függvényében kell még választani. Betonon nem futunk! Aszfalton is óvatosan, de salakpályán, illetve földúton, füves talajon már lehet nyugodtan futni. Ezek közül a salakpálya a legbiztonságosabb. Általános edzőcipőt, teremcipőt ne vegyünk erre a célra, mert nem megfelelő lesz a csillapítása!
A cipő szélességéről essen még pár szó (nem mindig tüntetik fel ezeket, pedig nagyon is fontos). D a normál szélességű. B a keskeny, E pedig a széles (EE vagy 2E a legszélesebb fajta).
A csillapításról is ejtenék pár szót. Ott van többfajta megoldás: lehet levegőbuborékos, PU habos, légpárnás (ez főleg a Nike cipőknél van így). A légpárnás elsősorban terepfutásra és versenyre van, szóval az felejtős. A levegőbuborékos és a PU habos közül pedig a PU felé hajlanék, mert a levegőbuborékos könnyebb, de kisebb a csillapítása és vékonyabb a talpa is.
Remélem nem hagytam ki semmit sem! :)

2 hónapja
#6385
bmati
reply to Korbi66's post #6382
Szia!
Csak arra ügyelj, hogy a mindennapi biciklizést ne írd be a sportokhoz, mert az napi tevékenység. :)
A saját testsúlyos edzéseket én is szeretem és végzem is már pár éve.
Ha elakadtál vagy kérdésed van, akkor gyere és válaszolunk.
Örülj neki, hogy van hol végezni. Nekem 70 km-re van a legközelebbi ilyen lehetőség. :/
Sok sikert! :)

2 hónapja
#6384
bmati
reply to citromtorta's post #6381
"A" tételek: Hálózati ismeretek, adatbázis kezelés/tervezés, weblapszerkesztés/programozás.
"B" tételek: közgazdaságtan (nagyon minimálisan), munkajogi/balesetvédelmi ismeretek, projektmenedzsment.
21 tétel kb. 160 oldal, szóval nem vészes. Két nap alatt fel tudtam készülni belőle egész tűrhetően. Ma már csak arra figyelek, hogy melyik tételhez mit kellene mondani, mert nem mindenhol egyértelmű. :)

2 hónapja
#6383
teper
reply to Korbi66's post #6382
Szia! Helyes és ne foglalkozz vele, aki majd nem megy le az irigy és lusta. Szerintem előbb-utóbb, lesznek akik csatlakoznak hozzád. Így kell ezt, csak csináld és keményen! Szerk.: még csak azon tűnődtem, hogy milyen lehet az a felnőtt játszótér :)

2 hónapja
#6382
Korbi66
Sziasztok! Tavaly ősszel a lakhelyemen, vagyis a kapunkkal szemben átadtak egy felnőtt játszóteret :D Végre itt a jó idő, már a múlt héten kerékpárral jártam be dolgozni, ami napi 13 km. Ma 50 perc közepes tempójú tekerés után nekibátorodtam és használatba vettem a "játszóteret". 25 perc az eszközökön gondolom elsőre elég, két sorozat mindenből. Azt tervezem, hogy heti legalább 3 alkalommal igénybe fogom venni eme remek lehetőséget és fokozatosan próbálom emelni majd a sorozatok számát. Mondjuk, az egész lakótelep odalát :D de sebaj! Olyan elszánt vagyok, mint még soha!

2 hónapja
#6381
citromtorta
reply to bmati's post #6380
Persze, tanulj csak, az az első-nem sürgős.:) Nagy kalappal! Miből vizsgázol ha kíváncsiskodhatok?

2 hónapja
#6380
bmati
reply to citromtorta's post #6378
Ha holnap lesz annyi időm/erőm, akkor holnap, ha nem akkor hétfőn este összeállítom (hétfőn délelőtt vizsgázok) :/

2 hónapja
#6379
teper
reply to csikil4ny's post #6376
Elhasaltál rajta. Ilyen néha sajnos van, sokat ne agyalj rajta, de okosodásnak szerintem jó lesz. Felállsz, nagyjából leporolod magad és mész tovább. Most kezd el csak lazán, és figyelj oda a makróidra, jó lesz az. Nézegettem ám és gondoltam rád: amikor itt csak mínusz 17-19 volt, ott repkedet a mínusz 22-25. De azért azt mondom, hogy egyre rosszabbak a telek, nem az igaziak. Szerintem az életmódváltásodat idén már ne kösd össze az évszakokkal. Tudod, hogy Te mit akarsz, de akkor tedd úgy, ahogy azt akarod.
A futkosással kapcsolatban továbbra is markáns véleményem van. Csináld, ha jól esik, de figyelj oda tested visszajelzéseire, és időben állj le, ha ez lenne a jó.
De azért van jó dolog is, holnap tiszta kalandvágyból elmehetsz pl. plázázni. Ha nem vásárolsz semmit se, az sem baj, csak nézelődnél ez is jó, de azt csinálsz amihez kedved van. Én elmegyek holnap oda :)

2 hónapja
#6378
citromtorta
reply to bmati's post #6377
Ez engem is érdekelne:) Tényleg jön a jó idő remélhetőleg és biztos sokan felkerekednénk. Megosztanád? Köszönöm.

2 hónapja
#6377
bmati
reply to csikil4ny's post #6376
A futócipőt majd jól válaszd ki, mert nagyon nem mindegy, hogy milyet veszel.
Érdemes sportboltban venni, ahol értenek is hozzá az eladók. Egyébként pedig, ha neten akarod rendelni, akkor szólj és mutatok pár dolgot, hogy mivel tudod kiválasztani a helyes cipőt. :)

2 hónapja
#6376
csikil4ny
reply to teper's post #6373
Ahhoz képest, hogy a tegnapelőtt még havazott, ma tényleg nincs. :) Jövő héten veszek egy futócipőt s nekibátorkodok a futásnak (na jó, a kocogásnak), most már tényleg nem fogok megfagyni.

Azért is nem jöttem, mert a kajálásommal történt valami: nem tudtam tartani, nem volt meg az akaraterőm, csak arra figyeltem, hogy súlyt tartsak, de az edzéseimnek köszönhetően azért centik mentek le. Azért már nagyon várom az 5-ös számot a mérlegen (jelenleg a 64-et bámulom még). Az étkezésem is már egy hete rendben, s most már rendben is lesz!

2 hónapja
#6375
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6372
Szia! Tényleg régen jártál erre! Hajrá, csak így tovább!

2 hónapja
#6374
Bojtika
reply to csikil4ny's post #6372
De nagyon jól tetted, hogy beköszöntél!!! :D

2 hónapja
#6373
teper
reply to csikil4ny's post #6372
Jó tudni, nagyon öröltem neked! De most már nincs is annyira hideg :)

2 hónapja
#6372
csikil4ny
sziasztok, élek még, csak besűrűsödtek a napjaim. Tartom a heti 6 edzésem, jól eszek és soha ennyi izmom még nem volt, na jó, van még hová fejlődjek.... Csak gondoltam beköszönök, hogy tudjátok: még létezem.

2 hónapja
#6371
bmati
reply to Nightwish's post #6370
Szia!
Küldd el a nemed, korod, súlyod, magasságod, napi aktivitásod és hogy mennyit szoktál enni; ezekből tudok pontosabbat mondani, de azt így megmondom, hogy tuti, hogy nem jól eszel...

2 hónapja
#6370
Nightwish
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy heti 2x járok úszni, és a megfelelő kcal-t eszem mégsem fogyok, sőt hízok. Suliban is mozgok tesin.

2 hónapja
#6369
bmati
reply to Hadnagy's post #6368
Szia!
Olvasd el a Kötetlen beszélgetés bármiről/Kötetlen csevegés topic 5543-es hozzászólását az étkezésről, 5544-ös hozzászólását az edzésről. Utóbbiban találsz sok alapgyakorlatot. Egy edzésnapon csak két gyakorlatot végezz azok közül, 2-4 sorozattal és egyelőre olyan súllyal, ami még nem túl megerőltető 15 ismétléssel. Kezdésnek 6-12 ismétlés közé lőjj be egy sorozatot. Heti 3 teljes testes edzés kellene és ne egymást követő napon edz! Az első 6-8 hétre elég és ezen időszak alatt ne növeld a súlyokat, de az ismétlésszámot felviheted 15-ig is egy sorozaton belül. A sorozatok között 2-4 perc pihenő legyen, egy edzés pedig max. 45-50 perc legyen.
A kajálás lesz a legfontosabb, így azt kell először helyre tenni még mielőtt komolyabban neki akarsz állni edzeni. A sok folyadék is alap. Ha ezek nincsenek meg, akkor nem sokáig fogsz fejlődni.
A regenerációra is nagy hangsúlyt kell fektetni, a köztes napokon valamiféle zsírégető aerob edzés nem árt (futás, bicikli, ellipszis tréner, stb.). Azt 30-60 percig végezd kb. 110-130 közötti pulzuson.
Hajrá! :)

2 hónapja
#6368
Hadnagy
Sziasztok! Esetleg valamfiéle kezdő edzésterv van a fórumon? Vettem ma kondibérletet, viszont edzéstervet nem készítenek. Fogalmam sincs,hogy hol kezdjem :D

2 hónapja
#6367
Bojtika
Oké, pöttyet megzavart az, hogy azt írtad, kardiónak jó.
Egy kezdőnek, nagyobb túlsúllyal, nyilván az.

AnnaKrisztina, keress valami mást is. Nézd meg Tatarek mágust :D
Na ővele elég hamar lehet formásodni egy kezdőnek.

Hozom a többi linket is, amit kezdőknek gyűjtögettem külön:

Tatarek http://www.tatarekrezso.hu/videok.php

Kezdőknek, 10 percesek
http://www.youtube.com/playlist?list=PLXVo3BKLZz7taeIeb7D5Ukub2jwx-c5No

Tiffany:

Tiffany RISZÁLÓS 10’ http://www.youtube.com/watch?v=LhPGXkSqoJA
Tiffany riszálós hasra 6’ http://www.youtube.com/watch?v=UWmy2LaKf1o
Tiffany szuper risza 10’ http://www.youtube.com/watch?v=lOZDN1UnZ9U
Tiffany kis súlyzós 4’ http://www.youtube.com/watch?v=_DYF0sLpFbQ
Tiffany comb 10’ http://www.youtube.com/watch?v=O2c8xSyaLpk
Tiffany balettos 10’ http://www.youtube.com/watch?v=-_Yi9dVkXpI
Tiffany hegymászós 10’ http://www.youtube.com/watch?v=Wo5TpbHjI74
Tiffany törülközős https://www.youtube.com/watch?v=iaLm_UTF9aA
Tiffany „sodrófás” https://www.youtube.com/watch?v=0Yn-qdODHlM
Tiffany boksz https://www.youtube.com/watch?v=w4LJBzczpQQ

Kezdők sorozatai 5 napra, mindegyiket 3szor kell ismételni.

http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-1-87789
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-2-43444
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-3-56665
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-4-4554
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-5-2332


2 hónapja
#6366
bmati
reply to Bojtika's post #6365
Később majd fog hadonászni egykezes "súlyzókkal" is (fél kg-osnak néztem ezeket), azért is írom, hogy kardió (kezdőknek ott fel fog mászni a pulzusuk). Beírni viszont könnyű tornának írnám be, mert ez még aerobic-nak is gyenge. Kezdőknek kezdésnek elég az első pár hétre, 4-8 hét után viszont váltani kell valami célrevezetőbbre. A mozgás megszeretéséhez viszont elég lehet...
Te mondod mindig, hogy ne úgy vegyem, hogy mindenki bírja a komolyabbakat is. Én magamnak egy ilyet be sem írnék (kezdjük azzal, hogy nem is csinálnám). :)

2 hónapja
#6365
Bojtika
Bmati, amit én láttam, az egy pálcika nő (mert hosszított volt a kép, de egyébként sincs izomzata, ahogy látom) lábemelgetéseket csinál és a karjait vállból körkörösen kificamítja, komolyan nem támadt kedvem utánozni. Kardió ebben a két részben semmi nem volt. (Az elején, a lábemelgetések előtt pár darab guggolás....)
Oké, a kezdést néztem, de kezdő fokozatként is a nagy túlsúlyosaknak való leginkább.

Annak talán jó, ha valakit nem zavar a hosszított kép.

2 hónapja
#6364
bmati
reply to AnnaKrisztina's post #6360
Szia!
Kardiónak jó, emellett viszont nem ártana heti 3x erősíteni is. Ez mehet heti 1-3 alkalommal.

2 hónapja
#6363
Bojtika
Megnézem, mert lehet, hogy elrakom a gyűjteményembe a linket. Mármint ha a gépen betölti. Hátha valakinek még jó lesz.

Valószínűleg fiúnak hiszel...? NÉNI vagyok, ha a naptári koromat nézzük, egyébként első éves egyetemista (levelezőn), és a nőnapon megszületett a dédunokám. :D

Én Tatarekkel fogytam és formásodtam nagyrészt, és a Fitness Blender-rel. Az ugrálós dolgok nem mennek. Nem muszáj, állítólag 40 fölött az ember már ne akarjon szökdelni tudni.

Amióta nagyon lelassult a gépem, azóta utóbbit kissé hanyagolom, mert alig tölti be.

2 hónapja
#6362
AnnaKrisztina
reply to Bojtika's post #6361
Köszi Bojti. Nem tudom, ajánlható-e jó-szívvel. Kifejezetten a női testre szabott torna+cardio elemek. Eleinte bosszantott hogy nem magyaráz olyan részletesen, ahogy ilyen instrukciós videoknál megszoktam, de most már egy ideje azt veszem észre, hogy a karomon látszódik -szép vékony-izmos, definiált - ami eddig bármivel próbálkoztam lehetetlen cél volt.

2 hónapja
#6361
Bojtika
Megnézem! Még nem hallottam róla.

Azaz a fórumon eddig tudomásom szerint még senki nem említette.

Hosszútávon minden, rendszeresen végzett mozgás eredményes, legalábbis eleinte. De idővel úgyis ráun az ember, és másik kedvencet keres.
A hatékonyság érdekében amúgy is hasznos a változatosság.

2 hónapja
#6360
AnnaKrisztina
Sziasztok. Ha van még valaki aki Tracy Anderson method-al megismerkedett és eszerint már hosszabb ideje mozog, szeretnék erről beszélgetni. Most nekem ez a kedvenc mozgásforma, de érdekel, hogy hosszútávon mennyire eredményes.

2 hónapja
#6359
maszogep
reply to pocsi88's post #6325
Az asszony. :) Megemlítette egyszer, hogy a kóros elhízás végül is válóok :D

3 hónapja
#6358
Bojtika
A rövidítéseket is többféleképpen lehet érteni.

pl. OMG általában Oh My God!

De a fitnessben Oh My Glute, azaz, közvetlen fordításban: jaj a s.ggem. :D

3 hónapja
#6357
teper
reply to bmati's post #6356
Kétségtelen, ha angolul létezik a HIIT rövidités, éppen használhatnák a MIIT vagy a LIIT rövidítést is, de angolul így még nem láttam leírva. Ez persze az én hiányosságom. Úgy természetesen igen, ahogy Te is írtad, hogy HIIT edzés aerob tartományban, mikor melyikben, vagy HITT edzés anaerob tartományban szintén mikor melyikben. Szerintem érzem a jelentések közötti különbséget, de köszönöm az eligazítást!

3 hónapja
#6356
bmati
reply to teper's post #6350
Akkor egy kicsit, hogy érthetőbb legyen a dolog:
HIIT: Magas intenzitású intervallum edzés. Ekkor a gyors részeknél a pulzus anaerob tartományban van (tehát a pulzus a max. pulzusod 80%-a felett), a lassú részeknél pedig a zsírégető zónába esik vissza (ez 60-70% között van). Ilyen pl.: a sprint váltva a lassú futással.
MIIT: Közepes intenzitású intervallum edzés. Ekkor a gyors részeknél a pulzus kardió tartományba kerül (70-80%), a lassú részeknél pedig az egészségmegőrző zónába (50-60%). Ilyen pl.: a normál futás váltva a kocogással.
LIIT: Alacsony intenzitású intervallum edzés. Ekkor a gyors részeknél a pulzus a zsírégető zónába kerül (60-70%), a lassú részeknél pedig 50% alá. Ilyen pl.: a kocogás váltva a sétával.
Nagyobb túlsúlynál általában LIIT-tel kezdünk. Tehát ott a gyaloglást váltogatjuk a sétával.
Néhány szám (körülbelüli értékek):
séta: 3 km/h
gyaloglás: 4,5 km/h
gyors gyaloglás: 6 km/h
kocogás: 8 km/h
lassú futás: 10 km/h
normál futás: 12 km/h
gyors futás 14 km/h

3 hónapja
#6355
Bojtika
No egy Tatarek azért jobban esett... :D

Lehetett volna kettő is, de még mosogatnom is kell.
Lassan tölt be a gépem, sok idő elment a jutubbal. Mire betöltötte a refuel-t és rájöttem, hogy mégsem tetszik... :D

3 hónapja
#6354
teper
reply to Bojtika's post #6353
Így már bánom is, hogy majdnem végignéztem. De úgy voltam vele, ha már nem megy, akkor legalább mozizzak :)

3 hónapja
#6353
Bojtika
reply to teper's post #6352
Hát mert a kezdőre nem az elrettentést akartam hozni, csak megmutitni, hol kezdődik a HIIT.

Tinglitangli mókusfiú (az a világos csík a fejin, éééédes...), akinek azért szép a mozgása, szóval nem nála kezdődik az ijedelem.
Fitness-ék már inkább pedzik. :D

3 hónapja
#6352
teper
reply to Bojtika's post #6351
Basszus, én meg majdnem végignéztem az egészet :) azért a HIIT egyáltalán nem annyira ijesztő ahogy azt gondolják.

3 hónapja
#6351
Bojtika
reply to teper's post #6347
Félreértettél! magamnak ebből a sorozatból egy másikat néztem ki, valami reload vagy mibánat.

Ezt csak a HIIT-re ijesztő példakánt hoztam. :D

3 hónapja
#6350
teper
reply to bmati's post #6348
Ez teljesen egyénfüggő, de azért ám ez is HIIT, erre jobb szavakat jelenleg nem tudok, legalábbis nem találkoztam vele. Pedig van ilyen, pl. nagy túlsúly esetén nem gondolom rossznak. Kérnék pár linket ezzel kapcsolatban.

3 hónapja
#6349
bmati
reply to louis376's post #6343
Akkor marad a zsírégető zónás aerob edzés. Ha nem megy 30 perc a zsírégető zónában, akkor kezdhetsz már könnyű intervallum edzéssel. Pl.: kocogás-séta. Ezzel gyorsabban tudod növelni az állóképességedet, mint az egyenletes edzéssel.
Ha van még kérdés, akkor majd jöhet. :)

3 hónapja
#6348
bmati
reply to teper's post #6345
Az nem HIIT! Amit te írsz, az a LIIT vagy a MIIT. Az előbbi a Low Intensity Intervall Training, az utóbbi pedig a Medium Intensity Intervall Training.

3 hónapja
#6347
teper
reply to Bojtika's post #6346
Nem tűnik rossznak, de egy csomó mindent nem fogsz tudni belőle megcsinálni. Próba szerecsen. Igaz, hogy nem néztem végig, de alaposan bele azt igen, de szerintem ezt így biztosan nem fogod bírni, első jó pár alkalommal az is jó, ha csak árnyékként végigköveted nagyjából a mozgásokat. Az tetszik benne, hogy fel van építve, van eleje (pár perc kis ugribugri, a lényeg, és a végén nyújtás). Meglátod :)

3 hónapja
#6346
Bojtika
Igen, végtére is az intenzitás relatív, igazad van. :D És jól hangzik... :D

Közben találtam egy új sorozatot, én legalábbis eddig nem ismertem. Nem látszik rossznak.

https://www.youtube.com/watch?v=Zt38koLzE4g

3 hónapja
#6345
teper
Bojtika, nem, nem feltétlenül. Ha így hirtelen és durván belekattansz a HIIT legvégébe, akkor persze igen, valószínűleg kiköpöd vagy ott dőlsz ki. De ugye itt is, mint általában legtöbb másban vannak fokozatok. Mondok neked aerob HITT-et: sétálsz, és egyszer csak gondolsz egyet, és ezt a tempót megduplázod, vagy legalább annyira, hogy az orrlégzésed megmaradjon vagy akár utána meg is állhatsz. Azután megint csak sétálsz és később ismét duplázol. Ez pl. HIIT csak még kis HIIT. Na és? :)

3 hónapja
#6344
Bojtika
HIIT edzés: High Intensity Intervall Training.

Azaz nagy intenzitású intervall (gyors és lassú mozgást szakaszosan váltakoztató) edzés.

Kiköpöd a tüdőd, magyarul. :D


3 hónapja
#6343
louis376
reply to bmati's post #6341
koszonom szepen:) sajnos nem tudom h mi az a hiit edzes,mert meg kezdo vagyok.

3 hónapja
#6342
Linci
reply to bmati's post #6339
Köszönöm szépen. :)

3 hónapja
#6341
bmati
reply to louis376's post #6340
Szia!
Saját testsúlyos erősítő edzések és mellette zsírégető zónás aerob edzés. Az utóbbi helyett HIIT edzések, ha nem vagy kezdő és nincs nagy túlsúlyod (min. 10-15 kg).
A heti fogyás megadásával a napi keret beállítása a legfontosabb és hogy azt edd is le, mert ezen fog múlni a 70%-a a fogyásodnak.

3 hónapja
#6340
louis376
Sziasztok! Új vagyok.Azt szeretném mrgtudni, hogy melyek azok az edzések, amelyek legjobban fogyasztanak? és otthon tudom végezni őket? (bent a házban)

3 hónapja
#6339
bmati
reply to Linci's post #6338
Szia!
Az edzéseket 6-8 hetente érdemes variálni. Itt arra gondolok, hogy cseréld fel a gyakorlatok sorrendjét, variáld az ismétlésszámokat (pl.: ha eddig 8-12-es ismétléses volt egy sorozat, akkor most max. 5 legyen, de nagyobb súllyal, stb.), cserélj le egy gyakorlatot 1-2 hétre (pl.: fekvőtámasz helyett tolódzkodás, húzódzkodás helyett könyöknyomás vagy íjhúzás, lábemelés helyett felülés, guggolás helyett kitörés, stb.).
A videóknál én azt szoktam mondani, hogy ha teljes testre edzel és heti 3x csinálod, akkor 3 különböző gyakorlatsort válassz a hét 3 napjára, ez mehet 6-8 hétig, utána pedig 1-2-t cserélj le és a régi videót másik napra tedd át, így nehezebben szokja meg a szervezeted.

3 hónapja
#6338
Linci
Kedves fórumozók!
Azt szeretném kérdezni a nálam hozzáértőbbektől, hogy milyen időközönként érdemes variálni az edzést? Erősítő edzést végzek, leginkább saját súlyos gyakorlatokat. Találtam az általatok ajánlott Fittnessblenderen egy tök jó videót, ami egész testet edz, de nem tudom meddig elég.
Köszönöm előre is.

3 hónapja
#6337
bmati
reply to marcsik82's post #6336
Szia!
Az izomláz csak annyit jelent, hogy túledzetted magad. Az edzések után nem kellene izomlázadnak lennie, de azért érezned kell a fáradtságot bennük még másnap, de nem napokig!
A levegő kapkodós részhez annyit, hogy a kardió edzések is megemelik, mégsem leszel tőlük erősebb, csak az állóképességed lesz jobb.

3 hónapja
#6336
marcsik82
reply to bmati's post #6334
Szia!
Megtaláltam, köszönöm szépen! Eddig meg voltam győződve, hogy a P90 biztos jó, mert rendesen kapkodtam némelyik résznél a levegőt, sőt, borzalmas izomlázam is volt! :-)
Keresgélek valamit azokból, amit írtál! :-)Asztali verzió   Mobil verzió
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket.
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez a funkció regisztrációhoz kötött!