Belépés
Belépve maradok
Hirdetés:
4 órája
#6182
bmati
reply to Zsanibaba's post #6181
Szia!
Teljesen felesleges eszköz, inkább guggolj, ha szebb lábakat szeretnél.
Egyébként 3-3,5 kcal/kg/órára tippelnék.

6 órája
#6181
Zsanibaba
Sziasztok! Meg tudja nekem valaki mondani hogy a leg magic hány kalóriát éget el?
Sajnos nincs benne és szeretném bevinni.

2 napja
#6180
luci85
reply to Zsanibaba's post #5687
Szervusz! Nekem a súlyzózás jött be, heti 5 alkalom otthon, alkatnak és edzettségnek megfelelő súllyal, valamint hús és zöldség + magvak. Aerob edzésnek pedig ott van a napi 2,5 km cipekedés a boltból hegynek felfele :-).

1 hete
#6179
bmati
reply to eszeveszett's post #6178
Plusz 10-15 a pulzushoz, az már kb. 10%-kal nagyobb teljesítményt jelent. Szóval ragaszkodni kell a maximális pulzus 60-70% között pulzusértékekhez (hiába könnyűnek tűnik). Ha látod, hogy feljebb szalad, mint kellene, akkor kicsit vegyél visszább az intenzitásból. A zsírégető zónás aerob lényege, hogy nem kell beleszakadni a tempóba, viszont helyette nagyon unalmas tud lenni. :)

1 hete
#6178
eszeveszett
reply to teper's post #6177
Újfent köszönöm bmati és teper! A HIIT-et szándékosan nem emlitettem, az külön nap egymagába, de a javaslatod köszönöm. Arra jutottam, hogy a feeling kedvéért kipróbálom a reggel 30-40 perces aerobot, s délután erősités, igy meló után nem kell másfél órát a teremben dekkolnom. (habár bmati ezzel kapcsolatos utolsó mondata is egészen csábitó) Az aerobot illetően lenne még egy utolsó kérdésem felétek: mennyire kell pl. egy polár óra zsirégető tartományának felső hatáértékéhez ragaszkodni, azaz ha teszem azt kb. 10-15el túllépem az már kardió hatás? (jelzem ilyen tempóban is tudnék beszélgetni, azaz nem nagyon kell a levegő után kapkodnom) vagy jobb ha visszafogom magam, bármennyire is unalmas? :)

1 hete
#6177
teper
Nem jól figyeltél vagy én néztem be valamit: a közvetlen sajáttestsúlyos/súlyzós edzés után kifejezetten a HIIT-et javasoltam, így igazából egyáltalán nem tökmindegy, hogy reggel vagy este mit csinálsz. Ha közvetlenül edzés után szeretnéd a HIIT-et, akkor első két hétben max 8-12 percet javasolnék, 1-1 vagy 1-2 perc bontásban.

1 hete
#6176
bmati
reply to eszeveszett's post #6175
30-60 perc legyen egy aerob edzés és heti max. 3 alkalommal. Kardiózni ne kardiózz, mert az a céljaiddal ellentétes hatást vált ki. HIIT-et lehet csinálni, de azt ne reggel és azt lehetőleg erősítés előtt órákkal végezd vagy külön napon. Abból 15-25 perc elég szokott lenni.
A reggeli aerobos zsírégetés tényleg hatékonyabb, mintha délután aeroboznál, de ha edzés után csinálod, akkor jobb, mint a reggeli.

1 hete
#6175
eszeveszett
reply to bmati's post #6173
Köszönöm a válaszokat, neonlicht, teper, bmati! igazából ha nagyon általánositani szeretnénk, akkor tökmindegy, hogy reggel vagy este. Olyanokat olvastam, hogy hű be faszán (értsd. sokkal jobban mint a nap másik szakában) égeti a zsirt a reggeli edzés (az aerob/kardió, persze én inkább a kardióra hajlok, az aerob túl lassú, túl monoton), ilyen megfontolásból gondoltam a kipróbálását... A közvetlenül erősités utáni aerob milyen hosszú lehet, figyelmebe véve, hogy minél kevesebb izmot de annál több zsirt szeretnék vesziteni :)? illetve csakis aerobot lehet vagy mehet a kardió is?

1 hete
#6174
bmati
reply to zherendi's post #6169
Szia!
Az itteni ülő munka min. 8 órás szellemi munkának felel meg. Ebbe beletartozik egy fél órás szünet, a munkába menet és jövet. Illetve más mindennapos tevékenység (napi bevásárlás, napi séták, napi biciklizés, stb.). Pl.: irodai munka
A könnyű fizikai munkánál min. 8 órás állás az alap, plusz a mindennapi tevékenységek. Pl.: eladó egy ruhaboltban (ahol nem ülhetsz le).
A nehéz fizikaihoz min. 8 órás állómunka nagy súlyok emelgetésével vagy folyamatos erőkifejtéses mozgás. Pl.: mezőgazdasági munkák.
Ha sportok alapján akarod meghatározni, akkor:
- ülő munka mellé írhatsz mindent, amit nem minden nap végzel, illetve azokat is, amiket a napi mozgás felett végzel (pl.: napi 1 órát biciklizel a munkába és vissza, de most el kell tekerned valahová valamiért, akkor a munkán felüli időnek a kb. 70%-át már beírhatod sportnak). Egyébként pedig a heti néhány óra mozgás ide jöhet.
- könnyű fizikai munkához nálam a heti 4-6 óra sport jöhet (aminek a min. harmada erősítés, a többi aerob)
- nehéz fizikaihoz a heti min. 10 óra sport jöhet az előbbiek szerint

1 hete
#6173
bmati
reply to eszeveszett's post #6167
Aerobot is lehet, illetve erősíteni is lehet reggel, csak mindkettőnél más dolgokra kell figyelni. Bármelyiket is választod, utána enni kell 1 órán belül fehérjedúsan vagy fehérjeshake-et iszol. Más esetben eléggé izombontó lesz, mindegy, hogy mit csinálsz. Nem tudom milyen munkát végzel, mert az sem mindegy a reggeli edzésnél. Egy erősítés után nem feltétlenül kellene komoly fizikai munkát végezned, viszont, ha szellemit, akkor semmi gond. Szellemi munka után nekem jobban esik az aerob. Reggel pedig könnyebb koncentrálni az erősítésre és gyorsabban is megvan. Ha reggel erősítesz, akkor az esti kajálásra is figyelj oda (lassú felszívódású szénhidrátot és fehérjét kellene utolsó étkezésként fogyasztani), mert korgó gyomorral nem lehet reggel erősíteni. :)
Persze ez aerobra is igaz, csak erősítésnél ez jobban előjön az intenzitása miatt. :P
Én egyébként mindkettőt munka után javasolnám, ugyanis közvetlenül erősítés utáni aerob során a szervezet könnyebben nyúl a zsírraktárakhoz.

1 hete
#6172
Gonoszka1
reply to zherendi's post #6169
Szia! Erre elég nehéz a válasz, mert szerintem nem tudjuk megmondani, hogy hány lépés az alapjáratban elszámolt. De, ahogy Teper írta, a munkába járás elvileg benne van, persze az megint más, ha valami extra messze dolgozol. Általában a nem napi rutinnak számító mozgásokat lehetne pluszban még felvinni (legyen az nagybevásárlás, nagy családi főzés stb, mert a napi ebből is benne van).

1 hete
#6171
teper
reply to zherendi's post #6169
Szerintem ez annyi lehet, hogy kinek mi a mennyi. Elmész a busz vagy villmegbe, de lehet van aki sokat gyalogol, van aki keveset. A mindennapos rutin számít csak, ha ehhez képest többet kezdesz mozogni azt érdemes felvinni, de ez előbbit nem. Valószínűleg elégedetlen leszel ezzel a válasszal.

1 hete
#6170
teper
reply to eszeveszett's post #6167
Szia! Dehogy vagy te buta, csak összezavarják az embert. Korántsem biztos, hogy jól gondolom, de azért erről is sarkos elképzeléseim vannak. A 2014-es protokoll szerint, ami azért még nem volt túl régen (lehet pár év és ismét tök más lesz), ha reggel tudsz éhgyomros edzést csinálni, vagyis van erre időd, energiád, üres glikogén szinttel, akkor az jó, de ez 30-40 perces legyen, ami nem HIIT. Ez fontos, hogy csak egy kis aerob mozgás legyen. Tehát jól gondolod a dolgot. Délután pedig mehet az egyéb más.
Ha csak délután szeretnéd ezeket letudni, akkor tedd sajáttestsúlyos/súlyzós edzés utánra, minél hamarabb, de véletlenül sem fordítva, és akkor már inkább legyen HIIT. A szent kézigránátot most hagyom, erről nem írok.

1 hete
#6169
zherendi
sziasztok,
Tudja valaki esetleg, hogy az alap kalóriaégetésbe amit beleszámolnak lépéseket az körülbelül mennyi - életmód típusonként?
Amikor sportot akarok hozzáadni és a gyaloglást választom ott - helyesen - figyelmeztetést kapok hogy már egy bizonyos mennyiseg benne van alapban az életmódban és csak az ezen felülit vigyem fel.

Köszönöm előre is,

1 hete
#6168
neonlicht
Szia, a reggeli (nem túl hosszú) kardió éhgyomorra tökéletes megoldás.

1 hete
#6167
eszeveszett
sziasztok! a reggeli vs délutáni/esti edzésekkel kapcsolatosan kérném a tanácsotokat :) (utánaolvasva túl sok az ellentétes infó, én meg túl buta, hogy megfelelően következtessek, a tanácsotok hitelesebb:)) arra gondoltam, hogy bevezetném a heti 1-2 alkalmat amikor reggel meló elött mennék edzeni, ami a hajnali 6 és 7 óra közötti időszakot jelenti. célom még némi fogyás (3-6kg), de leginkább az izmosodás. szerintetek milyen tipusú edzés legyen a reggeli (éhgyomorra, mert enni nem lenne időm, s nem is szoktam olyan korán)? illetve, ha pl. aerob/kardió lenne reggel, akkor délután, ha kedvem/időm engedi, még beleférne egy erősitő vagy az már túl sok? Előre is köszönöm!

1 hete
#6166
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6046
Szia, ezt most vettem észre, ha még aktuális akkor egy része megvan (de csak az a rész ami engem érdekelt és sajnos a Leslie-s már nem aktuális)

1 hete
#6165
citromtorta
Köszönöm mindkettőtöknek!:) Ilyen bőrredő mérőt láttam már, mikor a gyerekeim kicsik voltak a gyerekorvos ilyennel mérte a hurkájukat a felkaron:) Sajna nekem nincs, de talán tolómérő akad a párom barkácsfelszerelései között. Ha nem akkor kipreparálok egy körzőt....de valahogy mindenképpen megoldom hogy tudományosan is analizáljam magam. Végre felfogtam és a képek is sokat segítenek.Szóval hálás köszönet.

1 hete
#6164
bmati
reply to citromtorta's post #6162
A mérést bőrredő mérővel szokták végezni, ami így néz ki:
http://gyogyaszati.hu/kepek/termekek/analog-borredomero.jpg
Persze ennek van digitális változata is, ami jóval drágább. Ha nincs ilyen eszközöd, akkor körzővel (amiből kiszeded a tűt és a grafithegyet és aminek hajlítható az egyik fele) vagy tolómérővel tudod mérni. Ez utóbbi kettő jóval pontatlanabb.
A méréseket azért kell 3x is elvégezni, mert van mérési pontatlanság, szóval 3 mérésből lehet egy sem lesz ugyanannyi, de általában 3-ból 2 szokott egyezni (3-ból 3 ugyanolyan pedig nagyon ritkán esik meg). Így ezek átlagát veszi a rendszer.
A méréshez kell egy segédember is, egyedül nem fogsz tudni mérni. A bőrredőket az ujjaiddal csíped össze a kijelölt helyeken. Ellenőrzöd, hogy tényleg abban az irányban van-e a bőrredő. A két csípés között kb. 3 cm távolság legyen. A két csípés között, ahol hullámszerűen van gyűrődve a bőr, ott kell lemérni a bőr vastagságát, de nem a hullám tetején, hanem alatta. Bizonyos pontokat nagyon nehéz mérni (nálam pl.: a combnál lévő mérés elég húzós, mert rugalmatlan a bőröm, nagyon nehéz megfelelően összecsípni és még mérni is).
Ha itt megnézed, akkor képeken mutatja is, hogy kb. hogy kellene kinézni ennek:
http://www.tesztoszteron.hu/testkompozicio_no7.php
A végére pedig itt lesz egy testzsír értékelés kor és nem alapján:
http://www.tesztoszteron.hu/taplalkozas_elmelet_kalkulatorok_testkomp.php

1 hete
#6163
teper
Leszek a más: azért, hogy a mérési pontatlanság minél kisebb legyen. Kiátlagol és kész is vagy. Nem egy egzakt mérés, de eléggé jó közelítésnek tartom én is. Mérheted 5x is, az még jobban ráközelít a lényegre, de majd azt is átlagoljad ki. Azt vedd figyelembe, hogy egyedül nem fogod tudni megcsinálni a 7 pontost, segítség biztosan kell majd hozzá.

1 hete
#6162
citromtorta
Bmati a 7 pontos bőrredő méréssel kapcsolatban kérdeznélek ( persze mások segítségét is szívesen veszem:) ). Szóval nekem nem teljesen világos hogy hogy is kell mérni-leírnád "szájbarágósan"?:) Az sem igazán tiszta hogy miért is kell minden értéket 3x mérni????

1 hete
#6161
SHelga
Sziasztok!Köszönöm a válaszokat!Nem szoptatok,kisfiam koraszülött,sajnos csak 2 hónapig volt tejem!Igy ez nem okoz gondot!Lehet,hogy kicsit türelmetlen vagyok..de még eddig max 3kg tulsúlyom volt,és elég "furán"érzem magam momentán a bőrömben!Köszönöm mégegyszer Mindenkinek a tanácsot!Szép hétvégét Nektek!!

1 hete
#6160
bmati
reply to SHelga's post #6157
Szia!
Alacsony a kereted. Továbbá 6 hónappal szülés után kezdj csak diétát (de csak akkor, ha már nem szoptatsz), edzéseket pedig majd később. Könnyű aerob mozgás mehet kis mértékben, de erősítésekkel várd meg az 1 évet. Igyál sok folyadékot, minimum a testúlyod huszadát literben minden nap.
Helyi zsírégetés nincs, a zsír leadása a felszedéssel ellentétes irányban zajlik (szóval ha hasra híztál először, akkor onnan megy le utoljára).

1 hete
#6159
feketeinci
reply to SHelga's post #6157
Szia!
Nem én fogom a fogyással kapcsolatban elmondani neked, amit az újoncoknak szoktak, hogy olvasd el először a valamelyik topik valamelyik bejegyzését, ahol nagyon sok minden le van írva a helyes beállításról, és a mozgásról, bár látom hogy az 1100 rettenetesen kevés - nem tudom mennyi a BMR-ed, de azt tudom, hogy BMR alatt enni a jojóhoz vezet, és ez tapasztalat is, majd beállítod helyesre, ha már utánaolvastál.
Amiatt írok neked, hogy a tapasztalatomat meséljem el.
Egy 4 hónapos baba nagyija vagyok, és egy mindenórás anyuka anyja, és látom mit csinálnak a "mai fiatalok".
A menyem első perctől használta azt a bizonyos fűzőt, amit szülés után ajánlanak, és bizony szerintem egy deka sem maradt a hasán, pedig a baba 3,90 volt, szerintem ehhez köze van a génjeinek is, sajnos tejcsi sincs, de ez is génprobléma lehet, egyszerűen így működik. A fűző ellenben tudhat valamit.
A lányom is becsomagolta már a fűzőt a csomagjába, ő most 74 kg, a baba 3,20 körül van, egy héten belül megszületik.
Nem tudom, hogy 5 hónap után lehet-e ezt használni...utána kellene olvasni...de érzésem szerint lehet.
A szoptatás alatti fogyókúráról már beszéltek itt csajok....de erről nem írtál hogy erre figyelned kell-e....szerintem neked sincs tejcsi, ezért eszel ilyen keveset.
Vagy lehet azért nincs tejcsi? Ezt te tudod.
De hogy csak hasról fogyni nem lehet, az biztos.
Zsírt csökkenteni lehet, de azt nem éred el 1100 kalóriával, mert a jojó(vészüzemre állított anyagcsere) miatt egy idő után többet fog a szervezeted visszatartani, és törvényszerű lesz a hízás.
Az én véleményem az, hogy olvass utána a fűzőnek, és böngéssz a topikokban, ott van a megoldás amit keresel, és ha a tejre is vigyáznod kell.....lehet nem is a kalóriakereten kéne szigorítanod.
Bár nem tudom mennyire rökönyödtél meg akkor, amikor az első napodat felvitted, hogy mennyi kalóriát viszel be egy nap :)
Szívesen mondtam volna okosabbakat, de a Te eseteddel kapcsolatosan ezek a dolgok jutottak eszembe.
Jó olvasgatást, és neked is sok kitartást....majd kapsz még jótanácsot mástól is.

1 hete
#6158
Gonoszka1
reply to SHelga's post #6157
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Kevés nagyon a kereted! Olvassad el a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Itt a helyes kalóriakeret beállításáról, a tápanyagokról és a sportokról olvashatsz. Ha vannak még kérdéseid, akkor szívesen segítünk! Sok sikert, de ne feledkezzél meg arról, hogy még csak 5 hónapja szültél, így szerintem kiméletesebben kellene diétázni, főleg ha még esetleg szoptatsz.

1 hete
#6157
SHelga
Üdvözlet Mindenkinek!
Új vagyok itt,és mit ne mondjak bizonytalan is.Még soha nem diétáztam!35éves vagyok,és 5 hónapja született meg a kisfiam!A terhességem alatt több mint 20kg-ot hiztam,ami nem igazán mozdul meg!Főleg hasi tájékon maradt rajtam sok!Edzőterembe nincs időm eljárni,igy csak itthon,pl mikor a kicsi alszik..de mit?Hogyan?Meddig és mennyit??Mit nemszabad enni?Vagy mit mivel nem!!A kalória keretem kevesebb mint 1100!!Ha tud valaki tanácsot adni,azt nagyon megköszönném!!!Sok sikert,kitartást kivánok mindenkinek!!!

1 hete
#6156
Szandraida
Köszönöm szépen a válaszokat! :) Odafigyelek mindezekre, sokat segítettél bmati, így már össze tudom állítani az edzéstervemet is.

1 hete
#6155
bmati
reply to Szandraida's post #6152
Szia!
Szerintem a napi keretedet feljebb tolhatod a sport nélküli napokon 1600 kcal-ra. Felesleges lemenned 55 kg-ig, elég lesz ott az 58 kg is.
Sport: heti min. 3 erősítős nap, mellette 1-3 aerob edzés hetente. A túlzott aerob/kardió edzésekből vissza kell venned (futás, biciklizés), mert azok is égetik az izmokat. Formásodáshoz pedig elsősorban izomtömeget kell növelni, amit fogyás során csak kezdőknek lehet egy rövid ideig, de ahhoz is megfelelő elosztású tápanyagokat kellene fogyasztani. Az erősítésekre 10-45 percet szánj alkalmanként (bemelegítés és levezetés nélkül), ugyanígy az aerob edzésekre is 30-60 percet alkalmanként. Aerob edzés során maradj a zsírégető tartományban: 118-137 pulzus között. Az erősítés után kellene aerob edzést végezni vagy külön napon.
Az erősítéshez még annyit, hogy olyan gyakorlatokat válassz, amiből max. 15 ismétlés megy és az edzésen 5-12-es ismétlésszámot használj 2-4 sorozatban pár perces pihenővel (2-4 perc elég szokott lenni). Egy napon egy izomcsoportra két gyakorlatnál ne csinálj többet.

1 hete
#6154
shinita
reply to Szandraida's post #6152
A sporthoz nem értek, azt majd bmati leírja. A 150g ch szerintem nem kevés, de nagyok az egyéni különbségek, van, aki jobban fejlődik/fogy többel vagy kevesebbel... S a közérzet is más lehet. A legjobb mindenkinek magának kitapasztalni, neki mi a jó. A szénhidrát nem eszenciális tápanyag, ellentétben a másik kettővel, egyszerűen csak sokunknak nagyon rosszul esne a túl alacsony szint... De hogy kinek mi a túl alacsony, az nagyon változó.

1 hete
#6153
Gonoszka1
reply to Szandraida's post #6152
Szia! A sportokkal ledolgozott kalóriák 60-70%-át még pluszba le kellene enni. Ha jön Bmati, akkor majd segít a sportokat illetően.

1 hete
#6152
Szandraida
Sziasztok! 24 éves lány vagyok,163 cm-emhez 63 kg vagyok, ami normál tartományba esik, tehát főleg formásodni-izmosodni szeretnék, valamint a felesleges zsírt lebontani a kényes területekről. 1442 a BMR-em, a napi kalóriakeretem 1500 (a CH-ot lejjebb vittem,150 g-ra, vagy az kevés?) Fél kiló a tervezett heti fogyásom, jó lenne újra 55 kg lenni, de én a centiket figyelem inkább...Pár napja kezdtem csak el a kalóriák számolását, korábban is odafigyeltem, hogy mit eszek meg sportoltam is, de az csak a szintentartáshoz volt elég. Heti kb. 4-szer szobabiciklizek (45 perc/30 perc intervall), ha jó idő van fél órát futok, mellette itthon végzek heti 2-3x saját testsúlyos/súlyzós edzéseket. A kérdésem az, hogy milyen arányban, elosztásban végezzem ezeket, mert nincs rendszerezve nálam (amire van időm/kedvem azt szoktam csinálni), valamint, hogy ez így a célomhoz megfelel-e? Köszönöm előre is a segítséget! :)

1 hete
#6151
bmati
reply to jancsoreka's post #6148
Nálam 5 perc a körzésekkel együtt a bemelegítés, persze ha kint csinálom, akkor több idő kell, de ott sem több 10-12 percnél. Aerob jellegű ugrálásokra gondoltam, aminél nem megy 130-140 fölé a pulzusod, én abból 2-3 percet szoktam, annyi elég. :)

1 hete
#6150
mokuska44
reply to bmati's post #6146
Köszönöm, odafigyelek majd ezekre!

1 hete
#6149
Gonoszka1
reply to magasbeatrix's post #6147
Szia! Mindenki a maga erőnlétének megfelelő gyakorisággal, és módon edz. És heti kilókról nem lehet beszélni, mert a legnagyobb túlsúly esetén sem ajánlunk 0,7 kiló fogyásnál gyorsabb ütemet.

1 hete
#6148
jancsoreka
reply to bmati's post #6140
Oké, köszi! :) Az aerobért annyira nem vagyok oda, 5 percnél több biztos nem lesz, mert megunom. :D És ha 3-3?

1 hete
#6147
magasbeatrix
sziasztok heti hányszor eddzetek ? hány percet? és hány kilot fogytok hetente?

1 hete
#6146
bmati
reply to mokuska44's post #6145
Ha nem léped túl a fehérjét, akkor 130 gramm legyen meg, de nyugodtan felmehetsz 200 grammig is. Viszont akkor a zsírt ennek arányában kell meghatározni.

1 hete
#6145
mokuska44
reply to bmati's post #6144
Értem, akkor a fehérje rendben lesz. Szénhidrát mehet 150-ig néha , vagy maradjak 130 körül? Köszönöm a segítséget ! :)

1 hete
#6144
bmati
reply to mokuska44's post #6143
Az extra fehérje szénhidráttá alakulhat, majd zsírrá is alakulhat, ha nem használja fel a szervezeted szénhidrátként. Így is be lehet vinni extra szénhidrátot. Sokan nem számolnak ezzel, aztán csodálkoznak, hogy sok fehérjét esznek, alacsonynak mondott szénhidrátbevitel mellett és nem fogynak.
A jelenlegi súlyoddal kell számolni. Igen, ajánlatos lenne 110-120 gramm fehérjét fogyasztani, hogy egy kicsit alatta maradj, de ne túlságosan.

1 hete
#6143
mokuska44
reply to bmati's post #6142
Köszi! Fogyni még biztosan akarok. Ezt nem tudtam a fehérjéről, hogy zsírosíthat ! 2g/ttkg -t a jelenlegi súlyommal kell számolni? 61 kg vagyok 122 g fehérjénél ne egyek többet?

1 hete
#6142
bmati
reply to mokuska44's post #6141
Mint mondtam, nem feltétlenül kell fogynod, de ezt az utat is választhatod. Csak zsírból fogyni egy kicsit talán könnyebb, mint tisztán izomtömeget növelni. A 130g-os minimum szénhidrátra azért figyelj oda. 2g/ttkg feletti fehérje pedig ugyanúgy zsírosíthat, mint a többletszénhidrát bevitel.

1 hete
#6141
mokuska44
reply to bmati's post #6136
Köszi Bmati !
Igen, ezt a zsírmérést csináltam, láttam, hogy ezt ajánlottad. :) Jó, hogy leírtad ezeket, így tudok mihez viszonyítani! Akkor 5 kilót próbálok még leadni kb. 2-2,5 hónap lesz szerintem. Próbálok zsírból fogyni többet, kevés szénhidrát, emelt fehérje fogyasztással, és persze erősítő edzésekkel.

1 hete
#6140
bmati
reply to jancsoreka's post #6138
Nem minden terv jó, ami ott van. Ezt azért írom így, mert inkább versenyszintű programok vannak ott, nagyon kevés az olyan, ami teljesen kezdőknek készül, illetve vannak újrakezdők is vagy más sportból jövők, nekik teljesen másképpen kell hozzáállniuk. Plusz én nem ajánlom a kötött pályás gépeket.
HIIT-tel nem szabad bemelegíteni, az már maga az edzés. :P
Könnyű aerobbal viszont lehet, de szerintem összességében 10-15 percnél nem érdemes többet foglalkozni a bemelegítéssel, mert csak feleslegesen fárasztod vele magad.
Ha megfelelő súlyokkal dolgozol, akkor észre fogod venni, hogy a súlyzós edzés igencsak másképpen és jobban fog elfárasztani, mint a HIIT, előbbi ugyanis kifejezetten az izmok maximális kifárasztására lett kitalálva, míg utóbbi inkább állóképesség növelésre.
Két súlyzós edzés helyett inkább 3 súlyzós edzést csinálnék és két HIIT-et. Súlyzós edzésnél oszd fel az izmaidat a 3 napra úgy, hogy minél több izmod legyen edzve. Ajánlottam gyakorlatokat a Kötetlen csevegés mozgásos topicban, hogy miket érdemes. Súlyzós edzésnél 10-45 perc edzés legyen, 2-4 sorozat 5-12-es ismétlésszámmal gyakorlatonként. Egy izomra pedig 2-3 gyakorlatnál ne legyen több.
Két súlyzós nap is mehet egymás után, ha nem hasonló izomcsoportokat fogsz edzeni. Én 2 nap felsőtest izmait dolgoztatnám, 1 nap pedig az alsótest izmait. Pl.: mell-hát, váll-kar, comb-has elosztásban. Mondjuk 1. nap HIIT, másnap váll-kar, harmadnap HIIT, egy nap szünet, ötödnap mell-hát, hatodnap comb-has, egy nap szünet.

1 hete
#6139
ad3l3
reply to Csinike's post #6132
Szia! Én még annyit tennék hozzá jancsoreka javaslatához, hogy addig is, amíg eljutsz orvoshoz, kezdj el magnéziumot szedni!

2 hete
#6138
jancsoreka
Te Bmati... Arra gondoltam, hogy súlyzós edzést is beleviszek az edzéseimbe, szerinted a builder weboldalán található edzéstervek jók? Mármint nem használhatók, hanem tényleg jók? Arra gondoltam, hogy hétfő-szerda-péntek HIIT, kedd-csütörtök súlyzós. Vagy még olyan verziót is kitaláltam, hogy bemelegítésként 15 perc HIIT, utána súlyzós. Mit gondolsz?

2 hete
#6137
jancsoreka
reply to Csinike's post #6132
Szia! Javasolnék egy orvosi kivizsgálást. Ha minden rendben van, vegyél vissza a sportból. Nyugi. Fél év és bírni fogod. De ne ugorj kapásból fejest a szikláról, ha tegnap tanultál meg úszni. :)

2 hete
#6136
bmati
reply to mokuska44's post #6135
A 7 pontos bőrredő mérést csináltad? Ezt:
http://shop.builder.hu/prg_fat7.htm4?sex=1
Ha igen, akkor a 23% egy elég jó érték átlagos embereknél ez a normál testzsír (22-26%). Le lehet vinni 18-22% közé, az már egy jobb kategória, de ott már nagybn múlik az edzéseken. 18% alá nem érdemes menni (persze verseny szinten jóval ezalatt is vannak, főleg akik alapból véknyabb testalkatúak, de az már nem egészséges). Ha 18%-ra le akarsz menni, akkor kb. 3 kg zsírtól kellene megszabadulnod. Ez súlyügyileg kb. 4,5-5 kg-ot jelent, mert ilyenkor izomvesztés is történik (ha jól csinálod, akkor 2/3-ad zsírvesztés, 1/3-ad izomvesztés lesz). Viszont, ha nem régóta edzel, akkor súlytartással is el lehet érni ezt kb. fél év alatt, illetve tömegnöveléssel is lehet javítani (ott pedig arra kell figyelni, hogy havi fél kg izomnál többet nem tudsz felszedni kezdőként, ha pedig nem vagy kezdő, akkor 0,2-0,3 kg körül lesz ez az érték és e mellé nem kellene sok zsírt felvenni, tehát havi kb. 0,4 kg-ot kellene "híznod"). Így is javítható a testzsír és így is lehet jobban kinézni.

2 hete
#6135
mokuska44
reply to bmati's post #6126
Megmértük a testzsírszázalékot. Elég nehéz pontosan mérni :) 23 százalék jött ki, ebből lehet következtetni hány kilót kell még fogyni? Köszi! :)

2 hete
#6134
bmati
reply to Csinike's post #6132
Marad az edzetlenség akkor. Idővel javulni fog, nem kell széthajtani magad. :)
Hajrá! :)

2 hete
#6133
timeaolah
reply to bmati's post #6131
köszönöm válaszod

2 hete
#6132
Csinike
reply to bmati's post #6128
bmati! Köszönöm a választ. Sem nem dohányzom, sem nem vagyok asztmás. 20 éves vagyok. Úgy érzem, hogy túlhajtom magam néha sport terén. Diétát nem folytatok, mindent eszek mértékkel, odafigyeléssel. Inkább a sportra helyezem a hangsúlyt. A mai edzésem után órákkal is érzem a kis szorítást a mellkasomban.
Kíváncsi vagyok a különbségre.

2 hete
#6131
bmati
reply to timeaolah's post #6130
Szia!
Valószínűleg könnyű torna. A sporttal töltött idő kb. 70%-át írd csak be.

2 hete
#6130
timeaolah
norbi torna az elsö videoja az milyen tornának felel meg

2 hete
#6129
bmati
reply to zolilaoce's post #6124
Szia!
Bizony sok az. Ezért is mondom, hogy a sporttal töltött idő kb. 70%-át kell csak beírni, de még szerintem így is sok. Ha laza tempóban végezted, akkor 400 kcal körül lehet 1 óra, ha intenzívebben, akkor valószínűbb a 600 kcal 1 óra alatt, de attól nem hiszem, hogy több lenne.

2 hete
#6128
bmati
reply to Csinike's post #6125
Szia!
Kicsi a tüdőkapacitásod és gyenge a keringésed. Gondolom dohányzol vagy asztmás lehetsz, mert elsősorban azoknál vannak ilyen tünetek, de ha nem, akkor érdemes elmenni megnézetni. Annyit tudok mondani, hogy ne kardió tartományban fuss, hanem vegyél vissza zsírégető zónába, így jobban fogod bírni és kevésbé vagy egyáltalán nem fognak jelentkezni a tünetek. Ha nem tudod mi a különbség a kettő között, akkor elmagyarázom.

2 hete
#6127
bmati
reply to shinita's post #6121
Az edzésterv elején amúgy is többet kell gyalogolni, mint futni. Futás tempóját pedig úgy kell megválasztani, hogy beszélgetni is tudj közben (ha szükséges).

2 hete
#6126
bmati
reply to mokuska44's post #6119
A bázisos testsúllyal és úgy általában a BMI-vel nem érdemes foglalkozni. Sokkal fontosabb az, hogy mekkora a testzsírszázalékod. Gépek nélkül is lehet edzeni minden izmot. :)
Köszi, remélem én is, hogy mihamarabb visszatérhetek. :P

2 hete
#6125
Csinike
Sziasztok!
Miért van az, hogy futáskor meg kardiózáskor veszem a levegőt a mellkasom fáj, szorít?

2 hete
#6124
zolilaoce
Üdv!

Érdeklődnék, hogy a sport kalóriaégetés számítás mi alapján történik itt? 184cm magas vagyok, 88kg és 1 óra mellúszáshoz több mint 900kcal-t számol. Olyan mintha nem venné számításba a felvitt saját adataimat. Ez irreálisan magasnak tűnik nekem.

2 hete
#6123
Pipe1000
reply to bmati's post #6100
Köszönöm a segítséged!

2 hete
#6122
Pipe1000
reply to teper's post #6099
Köszi a választ!

2 hete
#6121
shinita
reply to bmati's post #6118
Nahát, ezt nem is tudtam Rólad... Nekem sosem volt szimpatikus a futás, mert kegyetlen torokfájást okozott, kifulladtam s elég lassan is ment. Gyalog messzebb értem ugyanannyi idő alatt, hacsak nem volt extrém rövid a táv... De amúgyis úgy érzem, nekem a gyaloglás való. Viszont alapfokon azért vonz, hogy ne fulladjak ki pár méter alatt, ennél azért edzettebb akarok lenni...
Vigyázni fogok kint, inkább lazábban csinálom az elején, sok gyaloglással :)

2 hete
#6120
mokuska44
reply to teper's post #6115
Szia! Karácsonykor leveleztünk a matracról. :) Örülök, hogy bevált! A krémet felírtam, kipróbálom, amíg nem jutok orvoshoz( februárra kaptam időpontot). Én flektort, és keplat tapaszt használtam, állítólag csodaszer, hát egy kicsit javított, de ennyi. Szakadásra nem gondolnék, edzettem , utána 2 pihenőnapom volt az edzésben, és munka után kezdett nagyon rossz lenni.... kibírhatatlan. Jó lenne, ha használna ez a krém! Köszi! :)

2 hete
#6119
mokuska44
reply to bmati's post #6114
Szia! Értem, hogy miért nem jók a gépek, kihangsúlyozni nem szeretnék izmot, így is elég látszik, zsírt eltüntetni jó lenne! Kilóban a "kalóriabázis" szerint még 4 kiló feleslegem van. 164 cm 61 kg vagyok,szerintem ez mind a combomon van. :) Én is jobban szeretem a saját testsúlyos edzéseket, akkor dinamikusnak érzem magam, napról-napra lehet érezni a fejlődést. Gondoltam gépekkel olyan izmokat is lehet erősíteni, amit eszközök nélkül nem, de biztosan igazatok van, maradok az edzéseimnél. A vállammal februárra kaptam időpontot, de azonnali kezelést ígértek. Gondolom a munkádban történt változás :( ez az amit nem tudunk befolyásolni, én is már jól lennék, ha nem dolgoznék napi 10 órát, talán jövőhét után már csak 8 órát dolgozom. 4 hónapot kihagyni, az nagyon rossz lehet! Remélem minél hamarabb tudsz futni. Nekem is az életem része lett a mozgás, átérzem milyen lehet ez .

2 hete
#6118
bmati
reply to shinita's post #6117
Én se tudtam futni régen. Gyógyult asztmás-allergiás vagyok, emellett súlyos orrsövényferdülésem is volt, de utóbbit is eltüntettem két és fél éve egy műtéttel. Akkor kezdtem el futni. Eleinte 800 m-nél nem ment több egyszerre. Fél év alatt már 5 km-t röhögve le tudtam futni, a 10 km-t pedig kellő kihívásnak éreztem. Egy év alatt pedig sikerült a félmaraton és a 30 km is. Megszereti az ember. Pedig én sem szerettem futni az iskolában és nem is tudtam rendes időt futni.
Az edzéstervet lehet én tettem ki, kezdő intervallum edzés, felkészítés az első 5 km-re, mert már párszor szerintem linkeltem. Jó is a futás, csak még szokni kell a kinti időt. Én ilyenkor csak az orromon veszem a levegőt, ha már a számon is kell, akkor túl gyors a tempó...

2 hete
#6117
shinita
Tegnap belefutottam itt egy linkbe futás kezdőknek témában. Persze máshogyan csináltam, én már csak ilyen. Tegnap és ma futottam a szobában (jobbára nem helyben, az unalmas) 4-4 percet. Bámulatos, de kibírtam. Tegnap ugyan még kegyetlenül befájdult a torkom, ahogy futáskor szokott, ma már nem (de lehet, hogy szolidabb volt, tegnap nem tudtam rendesen beszélni közben). A végén még kiderül, hogy nem lehetetlen számomra a dolog (a lélegzéssel sosem tudtam összehozni a futást, iskolás koromban meg is buktam belőle. igaz, szinte minden lány esetében ez volt a helyzet). Majd megpróbálom kint is, gyaloglással felváltva.
Szerintem ideje, mert újabban a power walking közben is kedvem van futkározni picit... Régebben ez nem volt így.

2 hete
#6116
vityke
reply to bmati's post #6104
bmati!
Köszönöm!

2 hete
#6115
teper
Saját szerencsétlenkedésemet tudom leírni pár mondatban, hátha találsz benne hasznosat: tavaly szeptember vége felé egy nagyon bénán kivitelezett rúgást követően vettem észre, hogy a jobb lábam nem teljesen százas és bizonyos rúgásoknál, sőt később az egyszerű guggolásoknál is egyre jobban fáj. Kicsivel később elkezdett fájni a bal vállam is, ezt valószínűleg túlterheltem.
Innen a KB-ról JR ajánlott egy kencét. Ezekben sosem hittem igazán, de beszereztem ennek a fajtának egy gyengébb változatát. A szer neve: by Naturland – Inno Rheuma, ez segített, hogy az edzéseket tudtam december elejéig végezni, mert később a keresztcsontom is elkezdett vacakolni, és ez már sok volt, annak ellenére, hogy időközben a lábam szerencsére tünetmentes lett. Valószínűleg a lábsérüléssel összefügghető dolog volt. A gyengébbik (forte nélkülit vettem) is elég jó a cucc, így gondolom, a forte még jobb és ütősebb lehet.
Karácsony előtt még villámgyorsan cseréltem matracot, és azóta egyik részem sem fáj. Végül is három éve érzem, hogy nekem nem volt jó, kemény a régi matrac, de csak erőltettem a kérdést, ami nem volt jó ötlet.
Közben azért szépen dagadni kezdtem, 4-5 kiló plusz biztos felmászott, most a mérleggel úgy vagyok, hogy nem megyek rá, ha nem muszáj.
Nálam a krém, pihentetés, matraccsere egyelőre, ami bejött. Holnap kezdek laza teljes átmozgatással. Azért holnap, mert tudom, hogy a hét maradék négy napját majd jajgatással fogom tölteni, de reményeim szerint hétfőn szépen visszaállok a sorba.
A rotátorköpeny húzódás, gyulladás, szakadás nem vicc, remélem egyiket sem szedted össze. Talán ortopédushoz mennék vele, remélem elmész, azért egyelőre kenegesd és pihentesd. Edzés előtt nagyon komolyan fontos a bemelegítés, úgy, mint maga az effektív munkarész (edzés), de utána szinte kötelezően időt kell áldozni a lazításnak és a nyújtásnak is, ezek fontosak.
Bmati jól írja, szerintem is sokkal jobbak a sajáttestsúlyos megoldások, ha az nem megy valamiért (már mért ne menne?), akkor a szabadsúlyos, és csak a legvégén a gépes változatok. Nekem nem elég komplex, és nagyon leizolálja az izomcsoportokat, nem tartom természetes mozgásnak.

2 hete
#6114
bmati
reply to mokuska44's post #6112
A lábgépeket (lábtoló, lábhajlító, lábnyújtó) azért nem ajánlom, mert kötött pályán dolgoznak. Ezekkel az a baj, hogy természetellenes mozgást szimulálnak és izolálni próbálják az izmokat. Az utóbbi egy versenyen jól jöhet, hogyha egy olyan izmot akarsz edzeni, ami nem látszik eléggé vagy szeretnél egy izmot kihangsúlyozni. A lábnál különösen fontos, hogy szinergikusan együtt dolgozzanak az izmok. Nálam a funkcionalitás az elsődleges, mert lehet akármilyen vastag és izmos combom, ha nem tudom megfelelően használni. Még annyit tennék hozzá, hogy minél magasabb valaki, annál lassabban fog tudni haladni a guggolással, mert biomechanikailag hátrányosabb helyzetben van az alacsonyabb társainál.
Nekem túlerőltetés jött össze, mert egyik hétről változtattak a másikra és hiába csökkentettem le az edzéseimet (mind guggolás ismétlésszámát, mind futás heti össztávját feleztem meg), így sem sikerült eléggé lecsökkentenem. Sokszor ismétlődő alacsony intenzitású mozgással is össze lehet szedni sérülést. Ez kb. olyan, mintha neked most azt mondanám, hogy akkor jövő héttől +50 km séta hetente (naponta 2-szer kellene sétálnod 4 km-t, a többi alkalommal (min. 1) pedig amennyit akarsz/kell és egy héten 2-3 alkalommal extra 8-15 kg-val egy 5 km-es szakaszon). A séta nem fáraszt le, de mivel napjában többször ismétlődően végzed, így valószínűleg előbb-utóbb sérülés lenne a vége. Sajnos én azt a kb. 2 hónapot nem tudtam másképpen megoldani, így teljesen leálltam a végén a futással, majd a guggolásokkal is. Már 4 hónapja, hogy nem sikerült futnom, remélem tavaszig helyre jövök. Márciustól meg nem kellesz már ennyit se sétálnom, úgyhogy remélem visszatérhetek a futáshoz. Azóta a súlyom is 4 kilóval több lett (mert még megy a tömegnövelés) és mivel lábat nem edzek, így a lábizom továbbra is gyengül, szóval közel elölről kezdhetem a láberősítést. Napi 5 km séta így is megvan pihenésképpen.
A válladat nézesd meg, mert valószínűleg begyulladt a rotátorköpenyed valamelyik izma. Heti 2-3 alkalommal nem árt a mozgás a válladnak, de csak óvatos vállkörzést végezz (5-15 körzés előre-hátra). Ez segíteni fogja a gyógyulást.

2 hete
#6113
swr
reply to bmati's post #6110
Köszi , én is így gondoltam .

2 hete
#6112
mokuska44
reply to bmati's post #6111
Köszi! A jobb vállam most már több mint 1 hónapja fáj, eleinte nem aludtam, annyira rosszul voltam, napi 4 flektort ittam, több tapaszt elhasználtam, mára elértem, hogy gyógyszerek nélkül elvagyok, de felemelni nem jó a karom, és be van dagadva a vállam még mindig. Kérek orvoshoz időpontot, de sokat nem remélek, mert a munkám miatt minden nap erőltetem. Idáig szerettem csinálni a Fitness Blender súlyzós gyakorlatait, most ezeket nem csinálhatom, hiányzik. A gugulásokat csinálom, rengeteget használ. :) Lábon kívül hasra csinálok még gyakorlatokat, másra nem tudok a vállam miatt, még az oldalerősítés sem megy, nem merek rátámaszkodni a vállamra :( Elég behatárolt, hogy mit tudok csinálni. A lábgépeket miért nem ajánlod? Addig gondoltam, amíg súlyzót tudok fogni újra, és februártól, márciustól futok kint újra. Olvastam, hogy Neked sem jött helyre a lábad. Sajnálom! Jobbulást kívánok!

2 hete
#6111
bmati
reply to mokuska44's post #6108
Szia!
A guggolások és kitörések a legjobbak súly nélkül.
Progresszív guggolás gyakorlatokat itt találsz a mesterhatos menüpont alatti guggolás almenüben (az 1. szint a legkönnyebb, a 10. szint a legnehezebb; az ismétlésszámok és a sorozatszámok is ott vannak):
http://fegyencnaplo.atw.hu/
Miért csak lábra akarsz edzeni, mi van a válladdal?
Ha sérült és nem lehet használni, akkor heti 2-3 láberősítés bőven elég. Emellett az aerob edzést heti 1-2-re vedd vissza, hogy ne erőltesd túl a lábad. Izomlázra pedig nem edzünk, inkább hagyd ki azt a napot vagy könnyű átmozgatást csinálj.
Konditeremben lábgépekkel való edzést nem ajánlanék.

2 hete
#6110
bmati
reply to swr's post #6109
Szia!
Nagyon nem...
A normál gyaloglás sebessége 4,5 km/h, míg a normál futásé 10 km/h, ami azt jelenti, hogy a futás jobban megemeli a pulzusodat, emiatt nagyobb a kalóriaégetésed is.

2 hete
#6109
swr
Sziasztok .
1 km futás kalóriaégetése megeggyezik 1 km gyaloglás kalóriaégetésével ? Egy beszélgetében felmerült a kérdés ....

2 hete
#6108
mokuska44
Sziasztok!
Erősítő edzéseket szeretnék a lábamra, a vállam miatt semmilyen súllyal nem tudok dolgozni. Edzőteremre gondoltam a lábgépek miatt. Egyelőre csak lábra edzenék. 1 héten hány napot edzek? Hogy érdemes emelni a súlyokat, és mekkora legyen a kezdősúly?

2 hete
#6107
bmati
reply to szasszi's post #6105
Szia!
Szerintem 350 kcal körül lehet, de biztosan kevesebb, mint 400 kcal. Ha pontosan tudni akarod, akkor kell egy jó pulzusmérő (a Polarok a legpontosabbak). Egyébként pedig csak találgatni lehet minden mással. Az applikációk se érnek semmit se, azok is csak statisztikai alapon számolnak, mint az oldal és általában azok is csúnyán mellélőnek.
Egyébként pedig normál gyaloglásnak venném és a teljes időnek csak a 70%-át írnám be.

2 hete
#6106
Turoczy
reply to szasszi's post #6105
életkor és nem alapján számolnak ezek az oldalak - appok... ez kellene még. pl férfi, 85 kg, 41 év erre 1420 kcal 1 óra

2 hete
#6105
szasszi
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a taposást (mini stepperrel) milyen formában vihetném fel? Szerintetek mennyit égetek vele óránként körülbelül? (168cm és 54 kg vagyok)

2 hete
#6104
bmati
reply to vityke's post #6101
Szia!
Esetleg könnyű tornának lehet beírni, de kalóriaégetésnél ez szinte semmi. Mivel kb. a 70%-át kellene beírnod, így 7 perc.
A 6088-as hozzászólásomra írtad ezt a kismamáknak hasprést ne, ami jogos. Nekem csak a könnyű gyakorlatok jutottak eszembe és ez az, de szívem szerint se diétát, se edzéseket nem ajánlanék a szülés utáni 6-12 hónapban. Viszont, van akit ez nem tántorít el; mindenki a saját kárára diétázik és edz...

2 hete
#6102
vityke
Annyit javasolnek, hogy kiksmamaknak hasprest inkabb ne. Legalabb az elsö 6 honapban.

2 hete
#6101
vityke
Sziasztok!

Azt szeretnem megkerdezni, hogy ha "Tatarek-eztem" :) akkor azt hogy tudom felvinni a sportolashoz?
10 perces "karbantarto"-t csinaltam.
Köszi a valaszt!

2 hete
#6100
bmati
reply to Pipe1000's post #6098
Szia!
Nem, a pihenőidőt is számold bele. Nem vered át magad vele, mert ilyenkor is dolgozik a szervezeted. Gondolj bele, hogy egy kemény gyakorlat során 160-190 között is járhat a pulzus és a pihenőidőben fog ez leesni 100-130-ra. Ha 90 alá esik, akkor túl sokat pihensz a gyakorlatok között, szóval ezt igyekezd kerülni.
Edzések után még ott van az utózsírégető hatás, ami egy kemény súlyzós edzésnél 24-48 óra is lehet, ugyanez vonatkozik a HIIT edzésekre, egy aerob edzés után pedig ez 1-4 óra. Az utózsírégetést nem kell külön felvinni.

2 hete
#6099
teper
reply to Pipe1000's post #6098
Szia! Szerintem nem.

2 hete
#6098
Pipe1000
Sziasztok!
Súlyzózásnál a gyakorlat idejénél az effektív munkavégzés idejével lehet korrektül kiszámolni a kcal égetést? Mert ugye ilyenkor a gyakorlatok között van pihenőidő. Csak, hogy ne verjem át magam.
Köszi!

2 hete
#6097
timeaolah
reply to bmati's post #6096
tudnál linkeket küldeni milyen gyakorlatok amik jók is

2 hete
#6096
bmati
reply to timeaolah's post #6095
Szia!
Neked maradnak a könnyű aerob edzések (séta, lassú biciklizés, elliptikus tréner, vízi torna, stb.), illetve az olyan "erősítések", amik nem annyira terhelik a szívedet (rehabilitációs edzések, könnyebb jóga gyakorlatok, stb.). Az aerob edzésekkel lassan és óvatosan fogod tudni a keringésedet is erősíteni, de nem szabad túlzásba esni vele és a mozgás jót fog tenni a vérnyomásodnak is. Én egyébként a heti 3 aerob edzést és mellette heti 2 erősítő jellegű edzést mondanám.
Igazából neked kell eldönteni, hogy mi megterhelő és mi nem.
Nagyapám szívbeteg és még így is húzódzkodik kétnaponta, saját elmondása szerint számára ez nem annyira megterhelő, ezzel tartja meg az erőnlétét.
Ezek mellett ajánlom még a karnitin szedését.

2 hete
#6095
timeaolah
reply to bmati's post #6092
szia segítséget szeretnék kérni szív beteg és magsavérnyomásom van eddig sétáltam meg a leslile sansone tornát csináltam 16 percesethttps://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BlEVVzbwnQI tudnál nekem olyat még ajánlani ami hatásos?

2 hete
#6094
timeaolah
sziasztok segítséget szeretnék kérni olyan mozgást tudtok e ajánlani miután szív beteg és magas vérnyomásom van de nagyon megterhelő
köszönöm

2 hete
#6093
Linci
reply to bmati's post #6092
Köszönöm a segítséget. :)

2 hete
#6092
bmati
reply to Linci's post #6090
Szia!
Rossz helyen nyitogatsz. :D
Ezt nyisd meg és oldalt tudod szűkíteni a keresést:
http://www.fitnessblender.com/videos
Egyébként úgy látom megújult a honlapjuk. :P

2 hete
#6091
ad3l3
reply to bmati's post #6088
Köszönöm a segítséget! Sajnos a sport és a fogyàs nálam nem fog bezavarni a szoptatásnak...szóval nyugodt lélekkel nekiláthatok a gyakorlatoknak. Szurkoljatok hogy sikerüljön újra formába lendülni! :)

2 hete
#6090
Linci
Kedves Bmati!

Azt hiszem te ajánlottad a fitness blender oldalt...ha nem kérlek javíts ki. Na az a helyzet h vagy én vagyok nagyon béna, vagy nem figyeltem rendesen, de én itt nem tudok semmit megnyitni, mert megvetetné velem az oldal...ötlet?

2 hete
#6089
bmati
reply to Gitta1026's post #6085
Szia!
Minden nap nem érdemes menni és ha mész, akkor inkább erősíts, jobban jársz zsírégetés szempontjából vele és a kinézeteden is javítani fog. Aerob edzést erősítő edzések után lehet csinálni, de nem szabad vele túlzásba esni, testalkattól függően heti 1-3 edzés elég és 30-60 perc, heti 1 hosszabb lehet, de az se több 90 percnél. Heti max. 6 nap lehet edzeni, min 1 nap kötelező pihenő. Erősítő edzések 20-45 perc alatt megvannak, úgyhogy arra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.
Az egymást követő napokon ne edzünk az csak akkor igaz, hogyha ugyanazt az izomcsoportot akarod edzeni. Ha minden nap futni akarsz, akkor az hosszú távon nem fog jót tenni (izom vagy ínszalagsérülések). Ha szeretnél komolyabban futni és mondjuk felkészülni egy félmaratonra, esetleg egy maratonra, akkor az előbbire heti 2-3 futás elég, utóbbira is heti 3-5 futás. Én is futok, illetve futottam, de most 3 hónapot hagytam már ki egy Achilles íngyulladás miatt, szintén túlerőltetés miatt és még egy jó pár hét lesz, mire újra tudok menni. :P

2 hete
#6088
bmati
reply to ad3l3's post #6082
Szia!
Én ajánlom a figyelmedbe, hogy ennyi idős gyerek mellett még ne kezdj edzésekbe. Ha még szoptatsz, akkor pedig nagyon nem kellene fogyókúrára és edzésekre beállnod, csak majd ha ez az időszak lefolyt.
Utána pedig ajánlom a saját testsúlyos és a szabad pályás súlyzós edzéseket. Először a saját testsúlyos edzéseket végezném, mert ott kisebb az esély az izomlázra és könnyebb őket kivitelezni, emellett erősíti az ízületeket is. Gyakorlatok pl.: falnál végzett fekvőtámasz, függőleges húzás, guggolás támasszal, térdfelhúzás, hasprés, két lábas vádliemelés hajlított térdekkel padlón, csípőemelés, stb. Ezek közül azt kellene megnézni, hogy mit tudsz kivitelezni, mert ezek hiába könnyű gyakorlatok, ha pl.: orvos nem javasolja, illetve fájdalmas a végzése, azokkal ne is próbálkozz. Amikkel boldogulsz, azokkal 10-12-es ismétlésszámot kellene végezni 2-4 sorozattal. Persze ezek közül 2, max. 3 gyakorlatot válassz csak ki. Az első 2 hétben 2 sorozat, majd a következő 2 hétben 3 sorozat, majd 4 sorozattal, aztán lehet növelni az ismétlésszámokat is. Ha ezekből olyan 40-50-es ismétlésszámokig felküzdötted magad, akkor jöhetnek a nehezebb gyakorlatok, illetve a kis, egykezes súlyokkal végzett gyakorlatok. Heti 2-3 alkalommal végezz erősítéseket az elején, aztán 6-8 hét múlva lehet emelni az adagon, heti 4-6 erősítő edzésre.
Kardiót nem javasolnék, mert csak rontasz a helyzeten.
Aerob edzés mehet, ha bírsz, de azt is óvatosan. Kezdhetsz 10-15 perccel, aztán majd felviheted 30-60 percre alkalmanként. Heti 3-szor nem egymást követő napokon elég.

2 hete
#6087
bmati
reply to Csinike's post #6076
Szia!
Ha tónusos akarsz lenni, akkor heti 3-szor kondizz legalább és izomcsoportokra bontott edzést végezz, emellett ne sajnáld a súlyokat. Olyan súlyokat válassz, aminél min. 5 ismétlésre képes vagy, de nem többre, mint 12. Egy izomcsoportra 2-3 gyakorlat elég 2-4 sorozattal, 5-12-es ismétlésszámmal. A gyakorlatok között 2-4 perc pihenő elég szokott lenni. Egy edzés 20-45 perc legyen, de az intenzív.
A kardió edzések inkább akadályozzák a tónusos folyamatot, mintsem elősegítenék. A legjobb lenne, ha zsírégető tartományos aerob edzést csinálnál heti 1-3 alkalommal 30-60 percet. A társastánc nem fog előrébb vinni ezen cél felé, de ha szereted, akkor felfoghatod egy aerob edzésnek.

2 hete
#6086
bmati
reply to candusrocks's post #6077
Szia!
Heti fogyást adjál meg, amíg 1900-1950 kcal nem lesz a napi kereted, ezt pedig 10-20 kcal pontosan le kellene enned. A folyadékbeviteledet pedig min. 4,3 literre emeld.
Mozgáshoz heti 3 teljes testes erősítő edzés kellene és mellette heti 1-3 alkalommal aerob, de abból 30-60 perc elég. A hangsúly az erősítésen legyen, abból 20-45 perc alkalmanként elég és ne egymást követő napokon csinálj. Egyik nap erősítés, másik nap aerob edzés legyen.
Kajához annyit, hogy a testednek min. 130 gramm szénhidrátra szüksége van, annyit egyél meg, viszont érdemes 200 gramm alatt maradni. Fehérjéből esetedben bőven elég 145 gramm naponta, a keret többi részét pedig zsírral kellene kitölteni.

2 hete
#6085
Gitta1026
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy évvel ez elött 75 kg-ról 58 kg-ra fogytam,futással. (3 hónap alatt)Azóta vissza jött kb 6 kg,amit szeretnék leadni lehetőleg minnél el természetesen edzőterembe kezdtem el járni,vagy kezdek jövőhét hétfőtöl) Ha minden nap megyek ahogy időm engedi,alkalmanként 1-1,5 órát futni,stb.... Abból nem lesz baj? Sok fórumon olvastam hogy pl egymást követő 2 nap ne sportojunk. Valakinek valami infója,esetleg tapasztalata? Köszi a segitséget ill az infókat előre is :)

2 hete
#6084
ad3l3
Kedves jancsoreka! Köszönöm a segítséget, bár én inkább valami konkrét javaslatra gondoltam hogy kinek a videojára kezdjek. Nagyon- nagyon alap, könnyű, szinte gyógytorna jellegű gyakorlatokra lesz szükség, Norbit, Rékát,Rezsőt még nem tudnék hiszen az első időkben még a házimunka is nagy nehézségeket okozott. Súlyzós edzések egyenlőre kizártak de talán némi kardió mondjuk szoba bicikli menne....Amiről Gonoszka ott ír az feltételez némi alap kondíciót ami nekem egyáltalán nincs meg. Tényleg elsorvadtak az izmaim a sok fekvéstől. Amúgy nem vagyok olyan új, a lombikprogram előttszépen lefogytam a kalóriabázissal. :)

2 hete
#6083
jancsoreka
reply to ad3l3's post #6082
Gonoszka 6080-as hozzászólásában van két poszt, azok közül az egyik a sportokkal foglalkozik. Azt keresd elő és olvasd el, szerintem indíts ezzel! Üdv köztünk. :) Csak türelem kell a dologhoz és kitartás. Sose siess. :)

2 hete
#6082
ad3l3
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni sport ügyben...Az elmúlt egy évemből kilenc hónapot hosszabb-rövidebb megszakításokkal ágyban kellett töltenem mivel veszélyeztetett terhes voltam, ezalatt az idő alatt és az azt megelőző hormonkezelés alatt elég szépen kigömbölyödtem, az izmaim pedig teljesen leépültek. A baba világra jött, már három hónapos, itt az ideje hogy végre visszatérjen a régi önmagam. A fogyás táplálkozás oldalával tisztában vagyok, viszont nem tudom a sportot hogyan és mivel kezdhetném, mivel nem szeretnék sem lesérülni, sem azt hogy a brutális izomláz miatt ne tudjam ellátni a picikét. Szabadtéri sportok egyenlőre nem jöhetnek szóba, aerobikot, itthoni aerobikot,tornákat még nem bírok, mert tényleg nulla izomzatom maradt. Ti hogy építenétek fel? Van valaki hasonló cipőben?

2 hete
#6081
jancsoreka
reply to candusrocks's post #6077
Szia! Szerintem sokan ismerjük ezt a problémát - hogy egyszerűen nem bírunk eleget enni. :D Ha nem számolom, én is ugyanebbe a kategóriába tartozom, és nem elég, hogy keveset, de ráadásul rossz összetételben is eszem... Meg is van az eredménye: 63-64 kg körül stagnál a súlyom már vagy 2 hónapja. Saját tapasztalatok, hátha segít: hiába mozogsz, ha nem eszel eleget és megfelelő összetételben, egyszerűen nem történik semmi. Akár fogyás a cél, akár esetleg izmosodás - egyszerűen semmi. Illetve ez így nem egészen igaz, fogyni lehet, de azt a fajta fogyást plöttyedésnek nevezném inkább - egyszerűen összemész, márpedig a cél egy tónusos test lenne (legalábbis nekem). Teljesen saját bőrű tapasztalat, hogy a kevés kalóriabevitel sokat ront a dolgokon. Lehet, hogy az emelt kalóriamennyiséggel lassan fogy az ember lánya, de biztosabban, ráadásul sporttal karöltve képes egy elég szép testet összerakni. De lássuk, mivel lehet megdobni a kalóriabevitelt - szerintem (és csatlakozom Shinitához): zabpehely. Hát az világbajnok. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, telít, kalóriatartalma erős közepes. Olajos magvak (dió, kesudió, mogyoró, mandula - én ragaszkodom a sótlan változathoz): zsírban gazdagok - de jó zsírokban. És fehérjében is. Mostanában nagyon rákaptam. Eleinte attól féltem, hogy ha minden nap betolok az arcomba 70-80 grammot, akkor Jééézusom, micsoda hízás lesz belőle... De olyan jól esett... Én nem tudom sanyargatni magam, max igyekszem ésszel enni... Egy hónapja nem álltam mérlegen, ma már nagyon szorított az ügy, de rettentően féltem tőle, atyaég, mit mutat majd - aha. Fogytam egy kilót... :D Kalóriában szintén gazdagok, telítenek is. Köles. A következő favorit. Szintén lassan felszívódó szénhidrát, telít, erős közepes kalóriatartalommal. Aztán jöhet gyümölcs is. Banán például. Az nagyon gyorsan előfordulhat, hogy a fehérjebevitelt nem tudod szintentartani. Ilyenkor jön nálam a házi túró- vagy halkrém. Sovány túró, kefír, fűszerek (majdnem körözött). Vagy tonhal saját lében (Aldi), citromlé, kefír, hagyma apróra vágva. Hát az fenomenális. Péksütik közül én annyira nem tudok fogyasztani enzimhiány miatt (vagy, ha igen, akkor sürgősen kell pár napig valami enzimpótlás), de ha módjával eszed, a vékonyan szelt félbarna kenyér is jó lehet. Természetesen a teljes kiőrlésű holmik a legjobbak. Ha süti, akkor én sütöm és csak "reformcucc" megy bele. Valamelyik nap néztem a teljes kiőrlésű és egyéb szuper liszteket, a legjobb adatokat a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt produkálja. Cukor helyett gyümölcscukrot használok (a nyírfacukor nagyon meghajt), olaj helyett kókuszzsírt. A liszt mellé még kerül zabpehely, zabkorpa és búzasikér is (ez utóbbit gluténérzékenyek 1000 km-es körben kerüljék, mert ez lényegében egy az egyben glutén. A búzafehérje).
Amire még mostanában felkaptam a fejem: az ételek cukortartalma. Eddig valahogy annyira nem zavart, de tegnap néztem pl. egy sajtkrémet (light!!! van ráírva!) - és 100 g-ban 13 g cukor volt... Sajtkrémbe, könyörgöm?! Mi a frásznak?! Ennyi felesleges cukor van a világon?! Aztán néztem amolyan reggeli kekszet is, a hű de egészséges, sok gabonából állók közül az egyiket - szénhidráttartalom: X g, cukortartalom: X-10 g. Basszus... Hát már csak nem eszem cukrot töményen?! Nna. Itt most félbeszakítom a kisregényemet... :D

2 hete
#6080
Gonoszka1
reply to candusrocks's post #6077
Szia! Javaslom elolvasásra a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Ezekben a helyes kalóriakeret beállításáról, a tápanyagokról és a sportokról olvashatsz. A keretnek a BMR felett kellene lenni egy kevéssel. Az alapjárat kalória nem egyenlő a BMR kalóriával! A BMR-ed a cél beállításának második pontjában a BMI és az alapjárat között található meg a jobb oldalon. Ha vannak kérdéseid még, akkor szívesen segítünk!!!

2 hete
#6079
DaenerysStormborn
reply to candusrocks's post #6077
én shinitával értek egyet. Mármint a jojó effektus az egy dolog, de én kifejezetten olyan életmódot kerestem a magam számára pl. ami hosszú távon is viszonylag szépen fenntartható. Ebben bizony helyet kap a szénhidrát és a zsír is. Nem olyan formában és nem olyan mennyiségben, mint régen, de nem szeretnék oda eljutni, hogy tényleg az egész életem a kajálás körül forog. Nyilván kell energiát meg időt feccölni abba, hogy fogyjak, de magam részéről az egyszerűség híve vagyok és azt gondolom hogy minél jobban be tudod illeszteni a napodba az új étrendet és minél kevesebb galibával jár, annál könnyebb lesz végigcsinálni. Nagyon remélem, hogy ez a gyakorlatban igazolódik is :D

2 hete
#6078
shinita
reply to candusrocks's post #6077
Itt az oldalon a lemozgott kalóriák 60-70%-ban leevését szokták ajánlani a többiek.
1500 valóban igen kevés. Nos, mások úgy csinálják, hogy nem csak és kizárólag sovány húst s hasonló sovány fehérjeforrásokat esznek natúr zöldséggel... Úgy valóban nehéz valamirevaló kalóriát bevinni, ahhoz nagy mennyiség kellene.
Mást is eszünk :) Ki zabot, ki olajos magvat, de egypár tojást is gyorsan meg lehet enni s az is hozza a kalóriát (s persze van még kismillió egyéb étel)... Nekem inkább ellentétes gondjaim szoktak lenni...

Röviden: Nem tudsz túlnyomórészt fehérjén élni. Komolyabb szénhidrát- és/vagy zsírforrásokra is szükséged van, nem minimalizálhatod mindkét makrotápanyagot.

2 hete
#6077
candusrocks
Sziasztok! 20 éves, 95 kg-os 175 cm magas lány vagyok. Szeretnék egészségesebb lenni és tartósan fogyni, heti fél -max 1 kg lenne a célom.

A helyzet az, hogy kiszámoltam az alapanyagcserém: ez 1795 kalória. Ugye ezt elvileg akkor is elégeti a szervezetem, ha csak fekszem az ágyban és nem csinálok semmit. Elvileg ha napi általános mozgásról beszélünk (jelen esetemben egyetemre menés, mászkálás, ügyintézés) kb. 2100 kalóriát kéne ennem. És ekkor még nem mozogtam egy grammot sem.

Általában egy héten 3x mozgok (szeretnék nem átesni a ló túloldalára) és a 60-70 perc intenzív aerob mozgás alatt kb 400-450 kcal-t elégetek.

A kérdésem annyi, hogy akkor most mennyi kalóriát kellene ennem edző napokon, és mennyit "sima" napokon? Már teljesen össze vagyok zavarodva, nem tudom, hogy mit és hogyan csináljak.

Számolom a kalóriabázis.hu -val az étkezéseim tápanyagértékét, és pl. ma is csak 1500 kalóriát sikerült ennem -ez pedig alatta van az alapanyagcserémnek. Én tényleg szeretnék egészségesen, tartósan fogyni, a jojó-effektust pedig 10 km-es sugarú körben elkerülni. Mit csináljak most? Konkrétan ma is kvázi tömtem magamba a kaját, hogy legalább ezt a számot elérjem (bár tény és való, hogy mozogtam ma 330 kalóriát). El nem tudom képzelni, hogy egészséges táplálkozással, sok zöldséggel és fehérjével hogy a búbánatba lehet ezt elérni. Segítsetek please!

Köszönöm válaszaitokat! :)

3 hete
#6076
Csinike
Sziasztok!
Három különböző sport tartható amellett, hogy hatása is van a testre, tehát meglátszik az adott sport a külalakon?
Heti 3x edzek (ezek közül egyik alkalom társastánc; a másik kardió [futás legfőképp, de mellette bicikli, ellipszis, taposó]; harmadik pedig a kondi [gyúrás]. Tehát sportonként heti 1x foglalkozok velük.)
(Elsősorban fogyni szeretnék, de cél a tónusosság is.)

3 hete
#6075
Zsuzsi05
reply to bmati's post #6072
Holnap be is vetem magam,ma nem tudtam,mert beteg lett a gyerkőc,de holnap szerintem meggyilkolom magam vele! :) Persze jó értelemben. :D
Köszönöm!

3 hete
#6074
Carmi
egy új, motivációs, néha megingós, "emberből vagyok én is + minden kezdet nehéz" oldal, ahol együtt viheted véghez a céljaid az írójával:)
http://most-es-ezutan.blog.hu/

3 hete
#6073
julius26
A videókkal sajnos nem tudok segíteni, én kaptam valakitől.

3 hete
#6072
bmati
reply to Zsuzsi05's post #6071
Igen, sajnos azóta az oldalt eltávolították. :/
Itt egy srác csinálja meg a fit testet:
https://www.youtube.com/watch?v=USyVQVaAKLU

3 hete
#6071
Zsuzsi05
reply to bmati's post #6070
Szia Bmati!

Köszönöm szépen a segítséged.:)
Megnéztem az első link megnyílik,de a második valami miatt error. :(
Amint tudom kipróbálom,kiváncsi vagyok,hogy fogom bírni...Lelkesnek lelkes vagyok még..ha tehetném már azonnel kezdeném is!:D


3 hete
#6070
bmati
reply to Zsuzsi05's post #6068
Szia!
Először nézd meg, hogy végig bírod-e ezt csinálni:
http://www.metacafe.com/watch/8089650/insanity_fit_test/
Ha megy és nem vagy tőle totál lefulladva, akkor lehet csinálni a 63 napost.
Baromi lassú most a netem, de elvileg itt fent vannak a videók:
http://gwenlightened.tumblr.com/insanity

3 hete
#6069
bmati
reply to julius26's post #6067
"Sportról és fogyásról hallottam már sokfélét, ami sajnos régóta megmaradt, hogy nem jó ilyen túlsúllyal izmot pakolni magadra, mert akkor csak nehezebb lesz megszabadulni a hájtól. Remélem ez úgy hülyeség, ahogy van... "
Ez így hülyeség, ahogy van. :D
Minél több izmod van, annál könnyebb fogyni és zsírt égetni.

3 hete
#6068
Zsuzsi05
reply to julius26's post #6067
Szia!
Insanityt (63 napos edzésprogram) engem érdekelne. Én is ki szeretném próbálni,esetleg nem tudnál nekem egy kis segítséget adni ebben?
Honnan tudnám ezt megszerezni?
Én P.Enikőzöm,zónázom,intervallumozom,HIIT-ezem de már kipróbálnám magam insanityban.

Előre is köszi!:)

3 hete
#6067
julius26
reply to teper's post #6065
Igen, 36 év, 165 centi, 111,5 kiló. Tudom, nagyon nagy túlsúly, ennél kábé sétálni lenne szabad, stb..., ezért mondtam, hogy a mozgásnak igazából nem az egészségügyi részével kapcsolatban kérdezek. Az ízületeimre vigyázok amennyire lehet, a keringési rendszeremre is remélem igen, mert pulzust / vérnyomást figyelek, eddig csak javulást tapasztaltam, a pulzus felső határát meg igyekszem nem elérni edzésen.
8-10 évvel ezelőttig rendszeresen mozogtam, aztán alkalomszerűen, a túlsúly meg kamaszkorom óta jön felfelé. A legdurvább helyzet egy Atkins diéta befejezését követően alakult ki, ezt most hagyjuk...
Lassan egy éve boxolok (normál edzés, vannak versenyzők is), kezdetben heti 3-4 edzésünk volt, most csak 2 van. Mivel úgy éreztem, hogy talán bírom, belevágtam az Insanitybe és meglepődtem, mert tényleg ment (megy). Van, amit ízület- és alsószomszéd kímélés okán nem csinálok (pl. power jumps), de nagyon sokat formált rajtam, még ha a kilók úgy tűnik ragaszkodnak is.
A jiu jitsu régi álom, ha vége az Insanitynek, akkor heti 2 ilyen, heti 2 boxedzés maradna.
Sportról és fogyásról hallottam már sokfélét, ami sajnos régóta megmaradt, hogy nem jó ilyen túlsúllyal izmot pakolni magadra, mert akkor csak nehezebb lesz megszabadulni a hájtól. Remélem ez úgy hülyeség, ahogy van...
Azt tudom, hogy az étkezést még nagyon helyre kellene tennem, még ha a kalória és az összetétel nagyjából meg is felel olyankor, amikor nagy ritkán ide beírom, az eloszlás (napi 2x, vagy este 9 után enni jó sokat) az nem oké és magamhoz képest a 2-2,5 liter folyadék is kevés.

3 hete
#6065
teper
reply to julius26's post #6063
Szia! Szabad megkérdeznem, hogy mennyi idős vagy, hány kiló és milyen nemű? Azt gondolom, hogy fiatal vagy. Nekem fiatalon (13-25 évesen) sokáig, több éven keresztül heti 5-6 alkalommal napi 3 edzésem volt. Azt hiszem így nem bírnád. Főleg, hogy leginkább heti két alkalommal valahova beszúrnék teljes testes izom erősítős edzést is, csak hogy jó legyen. Szerintem még feltétlenül fejezd be a maradék két hét Insanityt, pihenj vagy két hetet, és jöhetne a Jiu-Jitsu. Pár hónapos próbát feltétlenül megérne, de valamelyik „ugrálóst” be kellene áldoznod, bár ott főleg csavarások, fogások, törések vannak. Ha döntenem kellene a boksz és a Jiu-Jitsu között, egészen biztosan ez utóbbit választanám. A bokszot legalább annyira erősnek és keménynek gondolom, hogy egy-egy edzés annyira döglesztő, de sosem csináltam így nem tudom. Ha ennyit mozogsz, a kajával egyelőre sokat ne vacakolj, egyél szépen, hogy jól lakjál, talán a fehérjéd legyen rendben napi 1.5-1.8gr/ttkg az jó lenne, a többit egyelőre bízd a természetre. Ha fogyni nem is, de lassú és biztos testösszetétel változásra számíthatsz. Csak a tükörnek hidd el, amit mutat, a mérlegnek ne feltétlenül, az legfeljebb a durva hibákat hozza ki :)

3 hete
#6064
bmati
reply to julius26's post #6063
Ha erőt akarsz növelni (maximális erőt) és izomtömeget növelni, akkor a kevesebb edzés többet ér. Én a 2 órás edzésekkel nem értek egyet, mert az nem elég intenzív és elsősorban állóképességet fejleszt. Ha valamit 45-50 percnél tovább bírsz végezni, akkor az nem elég intenzív. Én azt javaslom, hogy vagy súlyzós vagy saját testsúlyos edzéseket végezz, heti 2-3 alkalommal pluszba alkalmanként 20-45 percet a boxon kívül, de azt intenzíven (nehéz gyakorlatokat, alacsony ismétlésszám /max. 10-12/ és a pulzusodat lökje fel rendesen). A gyakorlatok között 2-5 perc pihenő legyen. A testrészeket úgy oszd fel, hogy legyen időd regenerálódni az edzések között. Ha ez így nem fér bele, akkor egy max. 45 perces teljes testes erősítő edzést szúrj be.
Az Insanity elsősorban kardió edzés. A kardió edzések pedig gátolják az izomépítést. A jiu-jitsu tartalmaz ugyan erősítést is, de az is inkább állóképesség növelésére jó. Megpróbálhatod a boksszal együtt, ha élvezed, de szerintem előbb-utóbb választanod kellesz a kettő közül. Ha a fogyás az elsődleges cél, de úgy akarsz fogyni, hogy szép külalakod legyen, az esetben hanyagolnám. Mindkettőt mellett pedig nem marad sok időd erősíteni, illetve ha lenne is, akkor is valószínűleg hamar túledzenéd magad.
A nagyon nagy túlsúlynál (min. 25 kg felesleg) nem érdemes HIIT edzéseket végezni, mert veszélyesek, én a 10-15 kg-nál nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek se ajánlanám.
Az izom égeti a kalóriákat, így azt érdemes építeni. Minél nagyobb az izomtömeged, annál hatékonyabb a zsírégetés. Még annyit tudok mondani, hogy az ilyen hidegben kint végzett aerob edzés növeli a kalóriaégetést és a zsírégetést.

3 hete
#6063
julius26
Lenne nekem is kérdésem:
Elég nehezen fogyok, és vagy a mozgásra figyelek / vagy a kajára. Még a kettőt össze kellene hoznom valahogy. Lassan egy éve járok bokszolni, a súlyom alig változott, a 'külalakom' azért valamennyit igen, az erőnlétem, állóképességem sokat javult.
Eleinte heti 3-4 edzés volt, most csak 2, ezért 7 hete elkezdtem az Insanityt (63 napos edzésprogram), amit most már bírtam is a boksz miatt. Még két hét van hátra, ez heti 6 nap alkalmanként 50-60 perces elég intenzív edzést jelent. Ha befejezem, szeretném megcsinálni az ehhez kapcsolódó másik programot is, de valószínű azt már nem ilyen beosztással, mert mostanában van, hogy 6-kor el kell kezdenem az edzést, mert máskor nem fér a napba.
A boksz mellett elhívtak egy másik edzésre is (jiu-jitsu), amit gyerekkorom óta ki akarok próbálni. Az heti plusz két alkalmat jelentene a boksz mellett. Az időmbe nagyjából be tudom szorítani, tetszeni is tetszik, hogy bírnám-e heti 4x a két órás edzéseket az még kérdés, de annyiféle verziót hallottam már, hogy bizonytalan vagyok.
- amíg nagy a túlsúly, addig szabad ilyen intenzíven edzeni ?
(Nem egészségügyi szempontból kérdezem, az ízületeim bírják per pillanat, tervezek egy pulzusmérő órát beszerezni, de addig is figyelem és a 80-90 körüli nyugalmi pulzus is már javult, szerencsére 60-65 körül jár, ebből a szempontból figyelek magamra.)
Hallottam már azt is, hogy nem, mert izmosodik ugyan az ember, de a háj is ott marad rajta és még nehezebb lesz eltüntetni, de azt is, hogy az izom több kalóriát éget, mint a háj, ezért jobban fogsz fogyni, vagy ...?
Help :)

3 hete
#6062
julius26
reply to bmati's post #6037
Szia bmati!
Nem reklámozni akarok, szóval a nevet ki sem írom - csak ha kell -, de nyáron begyulladt nekem is az Achilles-inam, mert rossz cipőben futottam + túlerőltettem. Mikor már behajlítani nem tudtam a bokám és attól féltem, hogy ha erőltetem szakadás lesz a vége, kipróbáltam azt a bizonyos élénk színekben kapható ragasztószalagszerű cuccot. Nekem villámgyorsan rendbehozta, pedig úgy gondoltam, hogy ez is csak valami divathóbort. Egy próbát lehet, hogy megérne, bár az ára nem annyira baráti.

3 hete
#6061
bmati
reply to mariamaria's post #6060
Ha erősödni is akarsz, akkor olyan gyakorlatokat keress, amit progresszívvé tudsz tenni. A gépek csak akkor jók, ha tudsz folyamatosan nehezíteni rajta, viszont ha a mindennapi életben is hasznos erőt akarsz szerezni, akkor saját testsúlyos vagy szabad súlyos edzéseket kellene végezned, ugyanis ezek fejlesztik a funkcionális erőd. Én a fentieket továbbra is pénzkidobásnak tartom, ugyanis mindegyiket csak szimulál egy másik mozgást, amit ezek nélkül is tudnál végezni.
Ha időhiányod van, mert sok idő elmenni terembe vagy nem is tudsz elmenni, mert nincs a közelben, akkor mindenképpen otthon kellene megoldani az edzéseket.

3 hete
#6060
mariamaria
Még 6-8 kg-ot szeretnék fogyni, de probálom egyre jobban beépíteni a mozgást, hogy izmosodjak is. Nem csak az elliptika lesz az egyetlen mozgásforma, van itthon gumikötelem, hasizom kerekem és egy lépcsözőgépem, eddig ezeket használgattam. A konditermet nem igazán szeretem, több időt elvesz, mintha itthon edzenék.

3 hete
#6059
teper
Szerintem meg egészen jól lehet HIIT-et csinálni egy elliptikuson, mert annak van értelme. Ha mást csinálsz rajta, pont annyira unalmas, mint az összes többi. Az igaz, hogy nem csak tapicskolni kell rajta, hanem keményen nyomni. Bár HIIT edzést a saját testeddel is tudsz csinálni, az lenne a legköltséghatékonyabb. Még a Nordic Track-et is elég jónak tartom, érdemes ott is nézelődni.

3 hete
#6058
bmati
reply to mariamaria's post #6041
Szia!
Mit akarsz vele csinálni? Nem feltétlenül szükséges egyiket sem megvenned...
Erősödni nem sokáig fogsz rajta, állóképesség javításra pedig vannak tornagyakorlatok is, amikhez kb. ugyanannyi hely kell, mint a fenti két eszközhöz, csak a torna ingyen van és többet el lehet érni vele, mint a két eszközzel. Persze van akinek ez monoton, meg nem szereti, de akkor is vannak más alternatívák.
Fogyáshoz tervezett aerob edzéshez pedig tempós séta, illetve futás is elég lehet, kint hűvösebb időben pedig több kalóriát éget el a tested. Futáshoz persze nem árt egy jó futócipő, de az még mindig csak a töredéke a fentebb említett eszközöknek. Lehet úszni is menni (ha van lehetőség), de persze az sem ingyen van. Tavasztól pedig újra lehet kint biciklizni.
Ha pedig formásodni akarsz, akkor pedig úgyis erősíteni kellesz. Ezt is lehet otthon végezni otthoni saját testsúlyos erősítésekkel vagy súlyzókkal. Ha nincs otthon súlyzó, akkor pedig irány a konditerem. Konditeremben pedig általában a kettő közül legalább az egyik eszköz megtalálható.
Ezek tükrében mindkettőt felesleges pénzkidobásnak tartom.

3 hete
#6054
mokuska44
reply to mariamaria's post #6048
Nekem kettő az egyben van :
http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/1624234.htm
Már régen vettük, sok súlyfeleslegnél, nagy segítség volt.
Egyikre sem hasonlít igazán, ez a hátránya :) viszont azért jó, mert néhány percenként váltogatom a mozgást, és persze az erősséget is. Ki kell próbálni vásárlás előtt! Nehezebb megunni. Egyébként egy idő után még így is unalmas, én már bemelegítésnek használom, és szinte már utálom. :) Rengeteg edzést találhatsz, ami sokkal változatosabb ennél, és jobban is átmozgat. (De ez csak magánvélemény!) Előnye, hogy kíméletes mozgás.

3 hete
#6053
teper
reply to mariamaria's post #6052
Rendben, így legyen :)

3 hete
#6052
mariamaria
reply to teper's post #6051
Holnap addig keresem, amíg megtalálom a megfelelőt, tavaszra nem akarok már "úszógumit" magamon.

3 hete
#6051
teper
reply to mariamaria's post #6050
Nézzél széjjel alaposan, ezt így kell. Nem sürgetésképpen, de karácsony után az első hét az elég jó.

3 hete
#6050
mariamaria
Szétnézek mindenképp, és jól jönne a segítség is :-). Nem kapkodom el, Karacsonyra akartam, csak sok volt a munka...mostmár ráérek kicsivel jobban keresgélni. Igazából eddig inkább csak annak néztem utánna, hogy egyáltalán elliptikát szeretnéke inkább vagy biciklit.

3 hete
#6049
teper
reply to mariamaria's post #6048
Alapvetően a döntést jónak tartom. Kettler egész egész cucc, de azt mondom, hogy előtte nézzél szét nagyon alaposan körül. Ha gondolod segítek, de ne kapkod el. Finnlo játszott már a döntésben?

3 hete
#6048
mariamaria
Igen, elliptikara...egy 'kettler' markajut neztem eddig, na de meg alaposabban szetnezek mielott rendelnek

3 hete
#6047
teper
reply to Bojtika's post #6046
Szia Bojti! :) Jól vagy?

3 hete
#6046
Bojtika
Csikil4ny!

Valahogy elkeveredett a gépemről az eddig elmentett sok-sok edzés-link! Csak kicsi része van meg.
Te nem mentetted el egyszer, még régebben? Újra elküldhetnéd...

3 hete
#6045
teper
Kösz. De melyikre, mire? Remélem egy jó elliptikára. (Mondjuk Gorilla sport :)

3 hete
#6044
mariamaria
Megerositest kaptam, enis arra hajlottam inkabb :-). Koszi, szep estet.

3 hete
#6043
teper
reply to mariamaria's post #6041
Szia! Szerintem maradnék az elliptikusnál. Mért?
- mert bringázni tudsz télen-nyáron;
- mert ha akarod, az elliptikusnál mozog a felső tested is;
- mert sokkal összetettebb mozgásra képes mint egy szoba bringa;
Alacsony bokatávolsággal, vagyis így főleg a fronthajtásosak lennének előnyben, (nem muszáj gyári újban gondolkodni) keresnék, és nem vacakolnék az alappal, hanem HITT-et csinálnék rajta, fajta függően 10-30 fokozattal feljebb taposnék rajta minden másnap 15-25 percet, de úgy hogy durván megszakadjak tőle.

3 hete
#6042
Zsuzsi05
Szia! Én laikus vagyok-e téren,de én az eliptikust választanám.
Bár én ezek helyett inkább HIIT,intervall edzést részesíteném előnyben.
Jobban pörgeti az anyagcserét. Persze ha az erőnlét megengedi. :))
Remélem tudtam picit segíteni.:)

3 hete
#6041
mariamaria
Sziasztok. Elliptikus trenert vagy szobabiciklit erdemesebb inkabb venni? Olvasgattam utana, de mindketto mellett es ellen is sok a velemeny...

3 hete
#6040
Gonoszka1
reply to bmati's post #6037
Neked is boldog új évet kívánok minél hamarabb teljes gyógyulással!

3 hete
#6039
shinita
reply to maszogep's post #6034
Errefelé olyan emelkedők vannak az aszfaltos országúton, hogy fel se tudok menni rajtuk... Itt lakom bő 3 éve, de még nem mertem elmenni a szomszéd faluba, mert félelmetes emelkedő vezet oda... Pedig tolhatnám is a bicajt. De annyira jobban szeretek gyalogolni, hogy nagyon nehéz összehoznom egy biciklis túrát :( Soktényezős dolog ez. Mindenesetre ha eleget megyek valamelyik irányba, akkor rengeteg combos emelkedővel találkozhatok. Pedig ez egy elég szolid rész, a Bakony legszéle, nincsenek nagyobbacska hegyek. De a dombok is tudnak meredekek lenni, legalábbis nekem.
Tuti többet éget az ember hidegben... De hogy mennyivel, arról fogalmam sincs. Nem biztos, hogy sokkal, elvégre az ember melegben is rengeteg hőt termel, így vagyunk összerakva. De egy bizonyos pont után biztosan kell némi extra fűtés...
Nálam ez elég alacsonyan lehet, mivel én mindig rengeteg hőt termelek, nem tudom, miért. 20 fokban nagyon rossz túráznom, kegyetlenül szenvedek a melegtől. Fagyban már sokkal jobb, csak az orrom és a lábam ne akarjon lefagyni :) Persze kabát akkor se kell (hosszas gyaloglásnál sapka sem), max. egy polárdzseki, ha pedig nagyon hideg van vagy fúj a szél, akkor még pulóvert is veszek alá.

Éjjel kint alváskor viszont fáznék. Egyszer nyáron sem tudtam aludni a hidegtől, kivételesen hideg éjjel volt... A hálózsák lehet jó, de az orrom jó esetben kint van (hidegben mindig bedugom, s rossz minőségű levegőt szívok, az sem jó). Ennyire sosem voltam nomád. Egy kicsi sátort lehet, hogy könnyen befűt az ember, de akkor miért fáztam annak idején?
Teljesítménytúrából is mindig piciket nyomok, 35 km volt a maximum, szeretek otthon aludni. A motoros túrán is mindig kerestünk rendes szállást, s egyszer még haza is jöttünk aludni, mert útbaesett, de az 17 órát igényelt és délelőtt 10-kor indultunk... Hangulatos volt éjfél után átvágni a Bakonyon, csak igen lassú, az állatok, a motorok túl csekély világítása, a kanyarok s egyebek miatt.

Itt ma már nagyon olvadozott a hó...

3 hete
#6038
bmati
reply to maszogep's post #6028
A futással is így van ez. Hidegebb időben pedig nagyobb a kalóriaégetése a kint végzett edzéseknek. :)

3 hete
#6037
bmati
reply to Bojtika's post #6032
BÚÉK!
Nekem is izomlázam van most lábra. Több, mint két hónapja nem tudtam már rá edzeni az Achilles-ín gyulladása miatt. Pénteken volt sima guggolás, meg 1,8 km futás, aztán most van izomláz, de még mindig nem jött helyre a lábam. :/
Pedig szerintem decemberben már jöhettek volna az egylábas guggolások, de most kezdhetem megint a rehab. szintről... :/
Az idei maratont pedig el kellesz felejteni... :(

3 hete
#6036
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #6035
Szia! Neked is boldog új évet kívánok, és persze fogyásilag is sikerekben!

3 hete
#6035
csikil4ny
reply to Bojtika's post #6032
Sziasztok, Boldog Új Évet kívánok mindannyiatoknak!

Én ma Tiffany-val riszáltam és megcsináltam a comb 10 percesét is, ma még egy Péntek Enikő belső combost csinálok aztán majd holnap sírok, de nagyon. :D Az elmúlt egy hónapban az antibiotikumnak és az itthoni ücsörgésnek köszönhetően visszaszedtem két kilót, de rajta vagyok az ügyön. További sikereket és kitartást mindenkinek!

3 hete
#6034
maszogep
reply to shinita's post #6033
Én sem tervezem összetörni magam, úgyhogy maradok a "sima" utakon. Sajnos az izzasztóbb részek bent vannak az erdőben, a falvak közt simább a terep, de cserébe már teljesen tiszták, így max a sebességgel tudok játszani.
Amire kíváncsi leszek még, hogy vajon több kalória fogy-e, mint nyáron: kedd-szerda napokon túrázunk egy cimborámmal, kint is alszunk az erdőben (vettem egy új hálózsákot, azt akarom tesztelni, hogy mennyire bírja). Már vagy három éve nem aludtam kint télen, de úgy tűnik logikusnak, hogy a hideg miatt több kalóriát éget el az ember.

3 hete
#6033
shinita
reply to maszogep's post #6031
Nem vagyok oda az extrém sportokért, az ilyen utakon tolnám a biciklit, de télen élből eszembe se jut a használata. Ahogy vizes úton sem. Igencsak kocabringás vagyok, de nem baj, van lábam, annak nem gond a nagy hó, max. óvatosan megyek az erős lejtőn, a cipőm elég csúszós, de azt kell mondjam, ma a hó is az, legalábbis lejtőn. Tegnap kicsit havazott, ma napközben olvadozott, maradt belőle jócskán a földutakon.

3 hete
#6032
Bojtika
Hogy ti merre laktok? :D
Se hó, se fagy, hálistennek minden út száraz. El ne kiabáljam.

Hogy OFF ne legyek: szégyen, de egyetlen Tatarek láb- tíz perc után olyan izomlázam lett, hogy két napig röhögtem kínomban, a fiam meg csak simán körberöhögött...
Van mit újrakezdeni.
Ma először számolok megint, hosszú idő óta, és már maga a tudat elég, hogy alig legyek éhes ma. :D

3 hete
#6031
maszogep
reply to shinita's post #6029
Ma még jobb volt, mert a sok erdész/vadász letaposta az utakat, és minden kőkeményre fagyott az erdőben. A korcsolyo-kerékpározásban nem az tehát a kihívás, hogy feltekerj a havas/jeges úton az emelkedőn, hanem az, hogy ugyanott le is gyere :)

3 hete
#6030
eletmodotven
Rengeteg sport létezik, amelyet közösen űzhetünk a családdal

http://eletmod50.com/sportoljunk-a-csaladdal/

4 hete
#6029
shinita
reply to maszogep's post #6028
Jaja, az ott lehet a szeren :)
Amúgy ha komolyan vesszük a dolgot, az se mindegy, hogy 5 fokos emelkedőn sétálsz sima terepen, vagy 30 fokos köves-gyökeres, vagy akár csúszós hegyoldalon mászol fagyban, márpedig mindkettő gyaloglás emelkedőn :) S a sebességről még szó se volt. Na ezek miatt nem szoktam írni a mozgást. Mászkálok egypár órát a hegyekben, senki meg nem mondhatja, hogy akár nagyjából mennyi kalóriát jelenthet ez. De ez nem is baj.

4 hete
#6028
maszogep
...kellene egy olyan is a sportok közé, hogy kerékpározás TÉLEN. Sokkal nehezebb talpon maradni a bakonyi hegyek közt a jégen, és szűzhóban meg sokkal nehezebb tekerni felfelé :D

4 hete
#6027
teper
Csak a linkhez lenne észrevetételem: ebben a sorrendben legfeljebb az első félévben lehet majd jó, a kezdeteknél, de utána tele van olyan eredetű hibákkal, ahol esetleg másképpen haladnál, és lenne jobb számodra a megfelelő más progresszió vagy egyéni lenne a sorrended. Az egyénin lenne a hangsúly. Illetve nem feltétlenül a megunás lenne a jó ok a többi gyakorlattal kapcsolatban sem, hanem, hogy szisztematikusan váltogassad azokat. Nekem pl. vannak nagyon nagy kedvenc gyakorlataim, amiket ha csak tehetem, sose adok fel, de ezek köré építgetek másikakat. Fejlődni csak úgy fogsz, ha mindig (4-6 hetente) más irányú terheléssel bombázod magad.

4 hete
#6026
hunter
reply to bmati's post #6009
Ez nagyon jó, nagyon hálás vagyok a linkért, s a szöveges válaszodért is !

1 hónapja
#6025
timeaolah
reply to teper's post #6022
általános aktivitás van beálitva és napi sétát csinálok de napi 3 szor tornázok sansone

1 hónapja
#6024
timeaolah
reply to Bojtika's post #6021
köszönöm válaszod

1 hónapja
#6023
timeaolah
reply to mokuska44's post #6020
köszönöm válaszod

1 hónapja
#6022
teper
Ugyan már nincs itt a kérdés, de ha mindennap ezt műveled, akkor szerintem maradjon a könnyű fizikai meló. Igazából mi lenne a kérdés, merre szeretnél haladni? Mellette szeretnél még fogyni és sportolsz is?

1 hónapja
#6021
Bojtika
reply to timeaolah's post #6019
Timea, én egy darabig nem tudtam írni, de keresgéltem egy kicsit:

http://www.vitalzone.hu/mozgas-betegseggel.html

http://sportorvos.hu/aktiv_idoskoruak/20091024/szivbetegek_testedzese/


1 hónapja
#6020
mokuska44
reply to timeaolah's post #6017
Lemértem kíváncsiságból, meg bemelegítésnek :) 60 Kcal jött ki, én 164 cm, 62 kg vagyok, hogy tudj viszonyítani. Ez a sportok közül itt a "séta gyors tempónak" felel meg, alacsony pulzusszám mellett. Közepes pulzusszámnál talán a "séta emelkedőn" a jó választás. Ha gond van a szíveddel , akkor tényleg hasznos lenne egy pulzusmérő. Jó tornázást!

1 hónapja
#6019
timeaolah
reply to bmati's post #6018
köszönöm szépen

1 hónapja
#6018
bmati
reply to timeaolah's post #6017
Pontosan nem is fogod megtudni, mert ahhoz kellene egy pontos pulzusmérő óra (a Polarok a legpontosabbak). Az, ha helyesen van beállítva, akkor elég pontos eredményt adhat.
Egyébként pedig statisztikai alapon tudod számolni: kell hozzá testsúly, életkor, magasság, illetve nem árt tudni, hogy milyen pulzusszámon dolgozol (nyaki verőérre teszed az ujjad és számolod az ütéseket 6 mp-ig és ezt a számot megszorzod 10-zel). Ez egy durva becslés. Ha alacsony a pulzusszámod (120 alatti) , akkor könnyű, ha 130-160 között van, akkor közepes, ha 160 feletti, akkor intenzív edzés.
Szerintem könnyű tornának beírhatod (intenzívebb a gyaloglástól, de nem sokkal). A többi adatot (életkor, súly, magasság) már a regisztráláskor kitöltötted, így elég jól meg lehet becsülni a kalóriaégetést (a csak statisztikai módszerhez képest).

1 hónapja
#6017
timeaolah
reply to Gonoszka1's post #6016
még ebböl még mindig nem tudtam meg menyi az kaloria égetés 80 kilo vagyok és SZIVBETEG

1 hónapja
#6016
Gonoszka1
reply to mokuska44's post #6014
Ne felejtsétek el, hogy attól is függ, hogy mennyi kalóriát dolgozott le, hogy mennyi a súlya! Más egy 50 kilós, más egy 80 kilós, és más egy 120 kilós embernek az energia felhasználása ugyan arra a tornára.

1 hónapja
#6015
teper
Ezek csak tippek, oszd el és szorozd meg. Azon tűnődök, hogy összedrótozni mindent mindennel, szerintem jó dolgot találtunk ki 30 évvel ezelőtt, ez üt mindent :)

1 hónapja
#6014
mokuska44
reply to timeaolah's post #6012
Nekem ennél sokkal aktívabb 1 órás edzés 400 Kcal, ez 15 perc, 100 kcal körül , vagy alá tippelném.

1 hónapja
#6013
teper
reply to timeaolah's post #6012
Mindent összevetve, egyébként helyes a csaj és jópofa, elsőre 300-at írnék be. Jobban megnézve ennyi idő alatt legfeljebb 200-at. De azért ez se rossz.

1 hónapja
#6012
timeaolah
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BlEVVzbwnQI
megszeretném kérdezni ez a sansone hány kalória égetésnek felel meg

1 hónapja
#6011
teper
Egészen jól látod a dolgokat, szerintem is valahogy így kell ezt. Így vannak ezek :)

1 hónapja
#6010
bmati
8 hét után újra nekilendültem a futásnak és várom, hogy lesz-e belőle újra gond. Nem tudtam futni rendesen szeptember óta, október vége óta pedig guggolni se. :/
Úgy tűnik elmúlt az achilles-ín gyulladásom, ma egy 3 km-es laza futást csináltam 16:38 alatt, ami nem rossz számomra egy ilyen kihagyás után. Ha a héten és az utána következő hetekben sem lesz semmi gond, akkor újra felzárkózom a régi énemhez áprilisig és ráhajtok a maratonra nyár végére. :)

1 hónapja
#6009
bmati
reply to hunter's post #6007
Az, hogy valami megizzaszt-e nem feltétlenül tükrözi az aktivitás mértékét.
Én sem szoktam megizzadni húzódzkodás közben, de utána a pulzusom 170 körül pörög, futás közben pedig izzadok, holott 140 fölé nem szokott menni.
Saját testsúlyos edzések alatt bármit csinálhatsz, amihez nem kell súly. Pl.: fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolás, lábemelés, felülés, vádliemelés, függeszkedés, híd, kézenállásos fekvőtámasz, a jóga pozíciók is ide sorolandók, kitörések, könyöknyomás, hiperhajlítás, stb. A lényeg, hogy hétről hétre emelni kell az adagot vagy nehezíteni a gyakorlatokat. Ha valamit unsz, akkor cseréld le egy másik gyakorlatra, ami ugyanazt a részt mozgatja meg.
Itt sok variációt találsz a mesterhatos menüpont alatt:
http://fegyencnaplo.atw.hu/

1 hónapja
#6008
teper
reply to hunter's post #6007
Teljes testre legjobban a saját testsúlyos dolgokat szoktam művelni, de vannak súlyzós, teljes testes terveim is, amik minden második vagy harmadik héten előkerülnek. Rotálós rendszerben csinálom őket, néha összekeverem, és olyankor szigorúan mindig előbb a saját testsúlyos dolgok, de izomcsoportonként még szabad súlyokkal is rámegyek. Azután pár hét múlva megint keverés. Link nincs :)

1 hónapja
#6007
hunter
Leslie Sansone azért megizzaszt, a gerinctornám pedig nem. Utána azért még átmozgatom magam a földön. de ha küldesz linket, szívesen megnézem, Te mit csinálsz teljes testes testedzés gyanánt.

1 hónapja
#6006
teper
reply to hunter's post #6004
Ez munkába járás lehet vagy még annyi sem. Esetleg oda-vissza, de az 7 mérföld, de ez lenne a max. Sokat ne tökölj vele, vagy is ne írd be. Ha bírod és ez mindennapos, akkor munkába járás után végezz, lehetőleg teljes testes edzést 3 nap, és a fennmaradó időben, ez legfeljebb lenne két napos, lehetne kis intervallum, azt ennyi. A maradék egy napban meg lazítanál, pihennél. Na? :)

1 hónapja
#6005
shinita
reply to hunter's post #6004
Bár én nem szoktam ilyenekkel foglalkozni, mert ha fejreállok se lesz fogalmam, mennyi kalóriát égethettem, szerintem én közepes vagy intenzív tornának írnám be, attól függően, hogyan csinálom :) A közepes torna alig van a gyors gyaloglás kalóriamennyisége fölött, a gyors gyaloglás pedig igazán laza dolog... Leslie Sanson cuccai sokkal energikusabbak, még azok is, amikben nem kocog. No és igyekszem erőteljesebben csinálni. 2x2 kiló lábsúllyal (úgyis keveset mozgok, nem árt egy kis plusz), extra magas rúgásokkal (azokat szeretem :D) s 2-3 kilós súlyzókkal (alkalomszerűen, folyamatosan nehezek s van olyan karmozgás, amiben akadályoznak) nekem elég intenzív :D De ezek nélkül se sima gyaloglás, az tuti. Gyors gyaloglásnak azt írnám be, ha sétálok kicsit (nem feltétlenül gyorsan, de szintkülönbséggel).

1 hónapja
#6004
hunter
Sziasztok, aki Leslie Sansont végez, a 3 mérföldes gyaloglás, az kb. mennyi kalóriaégetésnek írja be ?

1 hónapja
#6003
timi67
reply to ERa847's post #6001
Köszi a segítséget, sikerült.

1 hónapja
#6002
Bojtika
Tévéje is válogatja...

Meg ha egy TV van, és az adást is akarja nézni valaki, aki nem tornázik...
Többtényezős dolog ez.
A segítséget köszönöm! Nekünk a fiammal nem sikerült, azaz a mappában sok videó lett és egyik se nyílik, de majd megnézzük még.

1 hónapja
#6001
ERa847
Ja még annyi, hogy én utána felmásolom egy pendrive-ra és azt bedugom a tv-be. Tv előtt jobb tornázni.

1 hónapja
#6000
ERa847
reply to timi67's post #5998
Az ncore-on, beírod , hogy Leslie Sansone, gondolom eddig ment. Nálam kidobott 4 letölthetőt. Rákattintasz az 5 Mile Fat Burning Walk, alatta látod a "letöltés" szót, arra rákattintasz. Feljön egy panel megadod, hogy hova szeretnéd menteni. Mindent leokézol és már tölti is.

1 hónapja
#5999
bmati
reply to Bojtika's post #5995
Ha a youtube link megvan, akkor csinálj egy olyat, hogy a youtube elé beírod, hogy ss. Fontos, hogy a www. után, de a youtube elé legyen. Nyomsz egy entert. Ekkor felugrik egy angol oldal (en.savefrom.net). Jobb oldalt lesz olyan, hogy download links, onnan a more-ra kattintva kiválasztod, hogy milyen formátumban szeretnéd menteni és rákattintasz. MP4-ben érdemes menteni a videókat (ha van nagyobb sávszélességed, akkor 1080p vagy 720p-ben a jobb minőség miatt, ha nincs ilyen, akkor 480p, de az alá nem érdemes menni szerintem).

1 hónapja
#5998
timi67
Mit kell kipipálni az ncore-on, mert nem sikerült sajna.

1 hónapja
#5997
ERa847
reply to csikil4ny's post #5993
Szia! Én is a Leslie Sansone -t csinálom. Én az ncore-ról töltöttem le. Mile 3, Mile 5. Nagyon jó, felváltva csinálom. Tudtommal kitalálták, hogy a youtube-ról már ne lehessen leszedni.

1 hónapja
#5996
Zsuzsi05
reply to csikil4ny's post #5993
Szia! Én a Freemake Video Downloader-el csinálom.Nemrég töltöttem le a netről,nekem beválik.
Nézz utánna,hátha neked is jó lesz.:)

1 hónapja
#5995
Bojtika
NEM SIKERÜL!!! Mentse aki teheti!!!!

1 hónapja
#5994
Bojtika
nem tudom, de nekem van valami lehetőség, amit a fiam rendezettt be. Szaladok és mentek, majd elküldöm!

1 hónapja
#5993
csikil4ny
sziasztok, s.o.s. Hogy kell a youtube-ról valamit letölteni? Visszakerült néhány Leslie Sansone videó amíg még megvannak le kellene mentsem! Köszönöm előre is a segítséget!

1 hónapja
#5992
swr
reply to bmati's post #5991
Köszi .

1 hónapja
#5991
bmati
reply to swr's post #5990
Szia!
A nagy farizom a testünk legnagyobb izma.
Egyébként, ha alsótestes kalóriaégető gyakorlatot keresel, akkor guggolj, az az alsótest minden izmát erősíti. Kalóriaégetés szempontjából pedig mindenhová kell edzeni, nem csak alsótestre és nem csak egy izmot.

1 hónapja
#5990
swr
Sziasztok .
Melyik a láb legtöbb kalóriát égető , legnagyobb izma ? :-)

1 hónapja
#5989
teper
reply to RZZsofia's post #5988
Igazán nincs mit, szívesen. Olvashattál egy alaposan szubjektív véleményt, de mit fogsz ebből hasznosítani?

1 hónapja
#5988
RZZsofia
Köszönöm a válaszodat! :)

1 hónapja
#5987
teper
reply to RZZsofia's post #5986
Szia. De, ír a gugli ilyet. Belenéztem a Youtubon is 3 percben, szerintem egy könnyű átmozgató torna lenne ez, ezek szerint neked 40 percben. Kezdésnek nem lenne rossz, de ez tartana max. 1 hónapig, utána feltétlenül megpróbálnálak rádumálni a sajáttestsúlyos dolgokra, heti 2-3 alkalommal, elsőre, vagyis jó pár hónapig teljes testest és pl. Tabatázni milyen jó lenne hetente két alkalommal. Könnyű vicek-vacak súlyzókat is érdemes elfelejteni. Vagy nyomod a saját testsúlyoddal vagy magadhoz képest komoly terheléssel, szabad súlyokkal. Véleményem szerint a lehető legjobb lenne a hibrid edzés. Bár nem ismerem a pontos célodat, de azt gondolom hamarabb és jobban előrébb kerülnél ezzel a kettővel, mint Norbi kiképzővel.
Megítélésem szerint ez óránként 350Kcal lehet. A 40 percet ezzel arányosan be tudod írni.

1 hónapja
#5986
RZZsofia
Sziasztok!

A Norbi Kiképzés c. tornáját milyen mozgásnak írjam be? Hány kcal lehet? Ha csak a 40 percet csinálom meg?
Lehet volt már kérdés egyszer, de nincs (nem találok) keresőt. A google-ban meg nem ír ilyet.
Köszönöm a válaszokat!

2 hónapja
#5985
bmati
reply to shinita's post #5984
Magyarországon sok helyen túlklórozzák vizet. Egyébként nem csak klórozással lehet baktériumtalanítani a vizet, vannak más (drágább) eljárások is.
Az EU eléggé leszabályozta a vízben az ásványi anyagok összetételét, emiatt a régi kutak vizei és sok településen a vezetékes víz sem volt hivatalosan iható, mert bizonyos értékek az új határérték felett voltak.
A fúrt kúttal pedig csak óvatosan. Magyarországon az 1. vízadó réteg mindenhol szennyezett, a legtöbb helyen pedig a 2. is. A harmadiktól lefelé már jobb (kis mértékben szennyezett), viszont onnantól pedig elég magas tud lenni az ásványi anyagok összetétele (általában a vassal és a kalciummal szokott gond lenni, de lehet akár kénes is), amiket ki kell szűrni, továbbá ki kell iktatni a baktériumokat is belőle. Ezek a berendezések pedig általában egy vagyonba kerülnek. Fúrt kútnál saját magadnak kell ezeket megcsinál(tat)ni, folyamatosan ellenőrizgetni a vízminőséget, ha nem akarsz valami miatt beteg lenni és a fenntartása is elég körülményes tud lenni, mert ha valami hiba van, akkor addig nincs vized. Persze ez csak az ivóvízre vonatkozik. A használati vízre már valamivel lazább értékek vannak, de arra a rosszabb minőségű vizeket is lehet használni.
Régebben jobban benne voltam ezekben, főiskolán volt szerencsém víztisztítást és közművezést tanulni több féléven át. Csak amit nem használ az ember, azt elfelejti... :/

2 hónapja
#5984
shinita
reply to bmati's post #5983
Persze, ezekről írtam én is, de ezekkel nem tudunk mit kezdeni. Nem állítottam sosem, hogy tökéletes dolgokat eszem, csak a (normálisan, szűk értelemben vett) adalékanyagokat kerülöm (néha bekerülnek az életembe, de alapból nem). Nekem az oxigén sem adalékanyag, hiába van E-száma :) Adalékanyag alatt az ilyen iparilag hozzáadott dolgokat értem, amit direkt belekevernek az élelmiszerekbe. Ahogy ez szokásos, azt hiszem. Matematikailag pontosan kommunikálni elég macerás, s a világunkban nincsenek tökéletesen tiszta dolgok.
Az eritrit nekem nem adalékanyag, mivel nem adalékanyagként, hanem eritritként veszem. Az adalékanyag nekem már csak a neve miatt is az, amit hozzáadnak valamihez, azt hiszem, ez nem meglepő.

Egy rendes fúrt kút vize pedig jobb, mint a csapvíz, mert legalább nem klóros és amúgyis iható. Ez utóbbi némelyik csapvízre is igaz, de pl. a fehérvárit nem tudom meginni, csak kiszáradva. Egészségügyileg nem kutattam ezeket sosem, felesleges. Azt iszom, ami van.

2 hónapja
#5983
bmati
reply to shinita's post #5982
A kókuszt és sok más gyümölcsöt, illetve zöldséget, ami itt nem terem meg, azt csak úgy hozzák ide, hogy adnak neki rendesen a tartósítószerekből. :P
Adalékanyagok listája:
http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok
Az eritrit az E-968, tehát adalékanyag.
A vízben is van minden finomság... :P A fúrt kutak semmivel sem biztonságosabbak, mint a vezetékes víz.
Ízfokozókról:
http://www.foodandwine.hu/2011/03/17/izfokozok-natrium-glutamat-msg-imp-gmp-crs/
Az otthoni növénytermesztésről is annyit, hogy a növények terméseiben is sok problémás anyag lehet. A víz körforgásába sok minden bekerül manapság. Az, hogy 5 vagy 25 km-re van nagyváros csak kis mértékben számít, mert a mai túlnépesedett bolygón már nincsenek távoli pontok egymástól, szóval a szennyezőanyag előbb-utóbb eljut, csak a mértéke lesz kisebb. A növények pedig szépen fel tudják venni a talajvízből ezeket.

2 hónapja
#5982
shinita
reply to bmati's post #5981
Nincs mindenben adalékanyag vagy ízfokozó, már hogy lenne?

A kókuszban szerintem nincs nátrium-glutamát. Azt nevezem ízfokozónak (plusz tágabb értelemben a cukrot is), nem azt, aminek íze van, akkor minden ízfokozó lenne... Az eritrit édesítőszer, nem tartom ideálisnak s igyekszem elhagyni, de annyira nem zavar, nem ettől lesz bajom, abban elég biztos vagyok. Sokkal veszélyesebb dolgokat eszem, pl. olajos mag :D Abba sűrűn belekötnek. Sőt, zöldborsót is eszem, pedig lektintől kezdve vannak benne dolgok (ahogy kb. mindenben, a sport pedig szabad gyököket képez, plusz sérüléseket, az élet kegyetlen).
A kókuszreszelékben kén-dioxid szokott lenni, olyat nem veszek.
Egyes aszalt gyümölcsöket cukroznak és olajoznak, olyat sem.
A mazsolát elvileg aszalják, nem? Minek tartósítani, ha eláll anélkül? De manapság úgysem eszem azt sem.
A zöldségekben növényvédőszer van, de azzal már végképp nem tudok mit csinálni, megteszem, amit tudok, ennyi. Éhen nem halhatok. A húsban sokkal több rossznak kell lennie, hisz a növényvédőszereken túl antibiotikum s ki tudja, mi kerül még bele. Kerülöm is a bolti húst igen erősen. Bár a termelőit is, mert többnyire ízetlen az is.
A dióban és a saját gyümölcseinkben vagy a csipkebogyóban, somban, kökényben (mondjuk ez utóbbit nem szeretem) nincs semmi ilyesmi problémás anyag (jó, 1 km-re van egy nagyon kisforgalmú országút, de ilyen szinten már tényleg értelmetlen foglalkozni vele), ezek a legjobbak, meg az állítólag bio magvak csíráztatásával kapott csírák.
A tojásban sincs ízfokozó, de még tartósító sem.

A kilengéseim durvábbak, mint a normál ételeim szummája, de ezzel együtt sem hiszem, hogy az étkezés lenne életem legegészségtelenebb része. Kb. elértem a maximumot, ha ennél jobban igyekeznék, akkor a lelki egyensúlyom sérülne.

Úgyhogy... Lehet, hogy az élelmiszeripar hazudik (jó, ez elég biztos), de tudtommal semmiféle ízfokozós és tartósítós dolgot nem veszek, igen minimális mennyiséget kivéve (most sajna van egy fűszerem, amiben lehet <1g cukor, s hónapokig tart, legközelebb magam keverem ki, elég egyszerű), de majd leépítem azokat is.

A vízbe nem tudom, mi kerül bele, de elég jó helyen van a kút, nekem ez így megfelel.

2 hónapja
#5981
bmati
reply to shinita's post #5977
Ne haragudj, de mindenben van adalékanyag vagy ízfokozó. Mindegy, hogy hány komponensű élelmiszert veszel, ma már mindenben van (még a vízben is).
Az eritrit is ízfokozó, a mazsolát is tartósítják, a csoki tele van tartósítókkal és a kókusz is, stb. Ennél jobban nem megyek bele....

2 hónapja
#5980
shinita
reply to Gonoszka1's post #5978
A párom vigyáz a fogaira s többnyire xillitet eszik, bár néha mézet is, sőt el kell használni egy kis nádcukrot is... Én eritritet, a többi édesítőtől a falnak megyek, akkor inkább a semmi. De az eritritnek nincs mellékíze. Most este csokis-kókuszos rudigolyókat ettünk, némi itthoni munka után s még fáradtan is képes voltam kettébontani s mazsolás-mézes és eritrites verziót készíteni. Sütit ritkán sütök, akkor valószínűleg egy kevés eritrit van benne s a párom steviás xillites lekvárral eszi, én pedig nem. Mivel az eritrit majdnem xillit árban van s majdnem olyan jó, semmi gond nincs azzal, ha mindkettőnké olyan lesz. De én se halok bele mondjuk 5 gramm xillitbe, ennél cukrosabb étkezést jelentő ételt pedig nem szeretek készíteni.
A saját csokikrémeimmel mélységesen meg vagyok elégedve, így ezzel sincs gond (néha azért veszünk némi étcsokit, de azért nem minden hónapban és amúgyis a párom eszi meg a zömét).
Ja, ha nem lettem volna egyértelmű előzőleg, vannak kilengéseim (nyilván, elvégre rólam van szó... bármilyen jó is nekem a saját életmódom, néha rebelliskedni is kell. plusz roppant kíváncsi vagyok), csak azok kivételesek, igen ritkák s itthon nem történnek meg. De ha nem lenne annyi szociális életem se, mint amennyi van, akkor tényleg nem nagyon ennék cukrot és glutént. Így is vannak módszereim: viszek saját ételt rendezvényekre, karácsonyra...

2 hónapja
#5979
Bojtika
Én a kávét, teát csakis magában szeretem. Viszont úgy alakult, hogy a kávéról megint átszokóban vagyok az angolos teára. (Ami élénkít és finom.)

Elfogyott még az olcsó neszkávém is, viszont van még a lildiben vett olcsó filterteából. Kettőt leforrázok úgy 3 dl vízzel, és 2 perc után kiveszem. Ez a tea Earl Grey-filterekkel éppen jó. (Ébredéskor, illetve ébresztősnek.)
A két perc után kivett filtereket még egy szárazzal kiegészítve, a 3 literes kannában leforrázva kettőnknek egy fél napig elég. :D

Lehet, hogy veszek majd kávét is, de most úgy elvagyok nélküle.
Viszont néha a gyerekkel be-mákostésztázunk. És az összevissza alvás (vizsgaidőszak!) miatt most nem edzem, avagy megittam már egy pohár bort, és azért nem edzek.
A zabpelyhem is elfogyott, a boltban éppen nem kapható. Lehet, Miskolcon lesz időm beugrani a lidlibe, nem biztos.

2 hónapja
#5978
Gonoszka1
reply to shinita's post #5977
Én azért eszem valamennyi adalékanyagot, mert még a sonkában és a tarjában is található, mert azokat is tartósítják. A cukor pedig nekem sajnos leszokásban nem megy, mert szeretem az édeset, és a család leszavazta az édesítős sütiket. Finoman közölték, hogy ilyet többet ne. És a kedvenc csokimat is időnként befalom, így én cukor szempontjából menthetetlen vagyok.

2 hónapja
#5977
shinita
reply to Gonoszka1's post #5974
Az adalékanyagokat én se nézem jó szemmel, de nem kötelező őket megenni :) Én ezt a gyakorlatot folytatom.
Nekem egyszerű, de van, aki nem tudja elképzelni, hogy valaki nem eszik adalékanyagot és cukrot. Megpróbálnak meggyőzni, hogy mindenben eszem, csak nem tudok róla. Pedig tényleg nem eszem ilyesmit :) Szinte kizárólag egykomponensű élelmiszert veszek, igen elenyésző az, ami más, de abban sincs ízfokozó, az tuti. Ez az a pont, amiben semmiképp nem lengek ki.

2 hónapja
#5976
shinita
reply to neonlicht's post #5975
Az durva süti... Az én édességeim sokkal szolidabbak. Van pl. a csokikrém, amit nagyon szeretek és zsemlével szoktam enni. Azt simán tolhatnám mindennap, ha nem akarnék lejönni az eritritről s az édességek édesebb részéről (a napi szintű édességevés nálam elég makacs dolog, még jó, hogy a fogyásba nem kavar be, étel az is, mint a többi)... Még 200 kalória sincs és nagyon jól elvagyok vele addig a percig, amíg tart. Utána pedig melengeti az embert, hogy megette (bár az eritrit pont hűt, de lelki dolgok is vannak). Sosem volt nekem való az a gondolat, hogy egy finom falat pár másodpercig tart. Dehogyis. Percekig van az íz, de sokáig kitart a hatása, az ember nem érzi úgy, hogy még ennyit sem ehet... Bizonyos dolgok hiányoznak, ha sokáig nem kerülnek elő az életemben. Csoki speciel nem muszáj minden héten, elég alaposan megvagyok nélküle. Napi pár kávé is elég, ami nélkül szintén meglennék, de nincs motiváció az elhagyására. Viszont jó esetben nem édesítem. Kemény munka volt, de meg tudom inni anélkül :D Csak tejpótlék kell bele.

900 kcal... Eszméletlen, pedig én nagyon töményen eszem, de édességből kicsit, az is elég.
De ez nekem majdnem egy egész tepsi mézes! Ami elég hosszú és igen édes program... Meg se tudom enni egyszerre. Ami jó, mert rengeteg szénhidrát.

2 hónapja
#5975
neonlicht
reply to shinita's post #5973
Ja, hát nincs semmi probléma, ha többször vágysz a mozgásra, mint a csokira. Valószínű ez a ritkább.
Múltkor a Mekiben ettem egy "csupacsoki" vagy mi volt a neve, sütit, kapuccsínóval. Két perc volt a történet, étkezésnek nem nevezhető,mégis kb 900 kcal. Amúgy simán lecsúszott volna duplán is. Az ilyesmi csak nagyon ritkán eshet meg, ha "le akarja létezni" az ember.

2 hónapja
#5974
Gonoszka1
reply to shinita's post #5973
Ez nagyon tetszik, hogy a kalória a barátunk! Én mindig inkább negatív érzéssel gondoltam rá. De igazad van, mert a kalóriákkal működünk. És sajnos, lassan már minden tele van adalékanyagokkal, hogy tovább elálljon az élelmiszer. Ezekre azért nem árt odafigyelni, ebben teljesen igazad van.

Én a nagy bezabálások kalóriáival szemben esélytelen vagyok, mert egyszerűen nem tudok annyit mozogni. Nyavajgásaim miatt hosszú túrákat nem tudok tenni, még a több órás séta is esélytelen sajnos.

2 hónapja
#5973
shinita
reply to Gonoszka1's post #5972
Hmmm mondjuk ezek a számok eléggé eltérnek a különböző embereknél... Egy izmosabb egyed a puszta létezéssel többet éget...

Azért meg lehet ezt fordítani. Volt egy dicsőséges napom, amikor esélyem se volt, hogy leegyem a mozgásom energiamennyiségének egy jelentős részét... Pedig csak sétáltam, mást én nem szoktam, csak röviden. 9 óra gyaloglás (teljesítménytúra) a Magas-Bakonyban, fagyban (hideg tavasz volt). Ráadásul alig vittem ételt, így nem tudtam sokat enni. Ha valamikor fogytam, az akkor volt.
Ilyet persze nem csinálhat túl sokszor az ember, de csokizni ritkábban vágyom, mint túrára.
De igazából a csoki és a süti az étkezés része, "milyen jó" (bár olykor teher), hogy sokat kell ennünk az életben maradáshoz, nem kell ledolgozni, elintéződik az normál létezéssel.

Attól még érdekes elolvasni az ilyesmit. Bár engem a cukor s az adalékanyag sokkal jobban zavar, mint a kalória. A kalória a barátunk, azzal működünk :)

2 hónapja
#5972
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #5971
Nem semmi! Tényleg nem gondolná az ember, hogy mennyi mozgással tudná csak ledolgozni a kilengéseit!

2 hónapja
#5971
2 hónapja
#5970
teper
reply to csikil4ny's post #5969
A mínusz 21kg már így is nagyon szép, gratulálok! Mire megállsz, ehhez a magassághoz lesz az mínusz 30kg is, de nem baj. A lényeg pont a lassan haladásban van, és hogy mindennap mozogj. Nem kell kapkodnod, az a fontos, hogy legyen ideje alkalmazkodni a testednek a más milyen, komolyabb terheléshez. Szerintem jól csinálod :)

2 hónapja
#5969
csikil4ny
Egyelőre -21kg-nál tartok, eredetileg 24 volt a terv, de ha a cél 56 kg (a 155 cm-hez), akkor 30 lesz. Igyekszek olyan tornákat választani ami megmozgatja a kényes területeket, s végül is elég lassan haladok, január 6 óta vagyok a jó úton.

2 hónapja
#5968
teper
reply to LPanka's post #5967
azt gondolom, hogy okosan döntöttél, és jól. ha csak napi egy alkalom, akkor legalább 40dkg menjen le.
magam arra jutottam (zabosban), hogy bizony érdemes beírni a zabpelyhes dolgokat, mert nem egészen úgy hatnak ahogy azt képzeltem. ez van :)

2 hónapja
#5967
LPanka
reply to teper's post #5964
napi egyszer eszem húst. ennél lejebb nem adom úgy döntöttem :D

2 hónapja
#5966
Gonoszka1
reply to LPanka's post #5963
Szép! Örületesen lefogyott! Csak azt nem értem, hogy ilyen fiatalon, hogy maradt rajta ennyi bőr? Pedig ahogy nézem, azért sportolgatott, mert izma van!

2 hónapja
#5964
teper
reply to LPanka's post #5963
Ez nagyon kemény.
Hogy állsz a vegázással? Úgy ahogy én a zabpehely kísérletemmel? :)

2 hónapja
#5963
2 hónapja
#5962
teper
reply to csikil4ny's post #5959
Nem sajáttestes, de tapasztalatom szerint leginkább az idő oldja meg ezt a problémát. Lehet krémezni hiper-szuper zsugorító kencékkel, lehet venni jeges fürdőt, de az igazi megoldás erre csak az idő. Vagyis ha nem szeded vissza azt amit leadtál, és tovább sportolsz hozzá. Sok folyadék az még fontos lenne, de beleszól még kismértékben a genetika. Főleg a türelem oldja meg ezt, illetve nagymértékben függ attól is, hogy mennyiről jöttél le. Amikor már nagyon sokára a türelem is elfogy, és már máshogy nem megy, akkor sajnos marad a szabászat. De azt mondom, hogy még nyugi.

2 hónapja
#5961
Gonoszka1
reply to csikil4ny's post #5959
Én is csak a sok vizet és a bőrfeszesítő krémet tudom ajánlani, illetve még a tornát, ami a hasat feszesíti.

2 hónapja
#5960
Vik78
reply to csikil4ny's post #5959
Hmmm,mi ebben a kellemetlen"?" Tudomásom szerint max bőrfeszesítő krémek vannak de azoktól nem lehet nagy csodát várni de függ attól,hogy az ember fiatalabb vagy idősebb,tuti genetika is van benne.Igyál sok vízet,gondolom ezt eddig is megtetted és kenegesd a krémmel ennyit tudsz tenni szerintem de lehet lesznek jobb ötletek is...Ja legfeljebb a fogyás végén plasztika...

2 hónapja
#5959
csikil4ny
Kicsit kellemetlen a dolog, főleg, hogy itt férfiak is vannak: de valamit lehet tenni, hogy a hasamon a bőr ne nyúljon meg vagy ez inkább genetika függő? (a 21kg fogyás hova tovább kezd látszani ami ilyen szempontból nem épp kedvemre való).

2 hónapja
#5958
teper
reply to Linci's post #5957
Elég lett volna elsőre a felével, de akár halj meg miden este. Ez kezdésnek nem lenne rossz, szerintem valahogy így érdemes belevágni. Most fújolsz és prüszkölsz, de sokkal jobb lesz egy hét múlva. Eltelik 8-9 hét, és hiányozni fog a mit mozogtam ma…? Nem ismerem az edzettségi szintedet, de igen, a sajáttestessel alapvetően teljesen egyetértek. Ezt érdemes lenne hetente 2-3 alkalommal erőltedted, jó lenne.

2 hónapja
#5957
Linci
reply to teper's post #5956
Egy kezdő erősítő edzéstervet (egész testre) kezdtem el. De....meghaltam. :D Mármint az izomláztól. Nem így kellett volna?

2 hónapja
#5956
teper
reply to Linci's post #5949
Sokat nem gatyáznék vele, legfeljebb 2 napot, hogy nem csinálok semmit se, de utána lassan emelném a tétet egészen az eredeti edzéstervig, és onnan majd még tovább. Gondolom, ezt a kellemes izomlázat úgy sikerült összehoznod, hogy egyszer csak hirtelen elkezted a mozgást, de az eredeti kiírt (felírt) felével? Mert úgy kellene elkezdeni, újrakezdeni, amivel vagyis a jajjgatással elmenne vagy 1 hét, de nem több.

2 hónapja
#5955
Gonoszka1
reply to Linci's post #5954
Szívesen, és jobbulást kívánok!

2 hónapja
#5954
Linci
reply to Bojtika's post #5951
Köszönöm a válaszokat Gonoszka és Bojtika. Akkor marad a várakozás, míg megint belejövök az edzésbe. :)

2 hónapja
#5953
teper
reply to ERa847's post #5952
Nem semmi, hogy emlékeztél még erre, mert azért ez nem most volt, ennek már vagy 4-5 hónapja is lehet. Örülök, hogy mégis megtaláltad őket, és, hogy főleg tetszik is. Látod csak elcsípted őket és sikerült. Kezdésnek nem is rossz, hogy levegőn vagytok, van hozzá megfelelő társaság ahol jól érzed magad, kis edzés is. Az 1-2 órát szerintem még lehetne idővel majd kicsivel feljebb vinni, lehetne ez napi 3-4 is, és közben otthon majd szépen (mert nem szereted az edzőtermeket) minden másba is belevághatsz :)

2 hónapja
#5952
ERa847
Sziasztok! Tepernek szeretném elmesélni, de a fogyni vágyó társaimnak is. Talán 1 hónapja történt, hogy messziről láttam itt a környékünkön bottal gyalogló kis csapatot. Akkor még nem tudtam a nevét, ez a nordic walking. Azóta rátaláltam a csoportra és tagja is lettem. Mindenkinek ajánlom, mert nagyon jó. Főleg azoknak ajánlom akik nem igazán szeretik az edzőtermeket. Szabadban gyalogolunk füves részen, 1 órát tempósan kb. 4-5 kilómétert, közben megállunk tornázni kb 2x. Ami még nagyon jó , hogy felépítettek ezen a terepen egy fitness parkot, különböző tornaszerekkel, ott megállunk és mindenki kedvére használja pár percig. Ez a fajta gyaloglás azért is tetszik nekem, mert minden héten van külön szervezve, mindig más és más városokba túrázás egy kis helyi érdekesség megtekintésével egybekötve. Egy alkalommal 40-50 ember a létszám, vagyis egyáltalán nem unalmas. Akit érdekel, keressen rá az interneten a hozzá legközelebb eső csoportra. Ezenkívül elkezdtem itthon a Leslie Sansone walk féle mozgást is a youtube-ról. :-) Mindenkinek sok sikert kívánok. Hajrá a kitűzött cél érdekében. !!!! :-)

2 hónapja
#5951
Bojtika
Én úgy sportoltam régen, hogy nem volt téma az izomláz. Hétfő, szerda, péntek volt edzés, slussz. Ha izomlázzal, akkor azzal.
Ha az ember mindig kenegeti és megvárja, hogy elmúljon, akkor legközelebb megint lesz, ráadásul nem halad az edzéssel sem, mert többet pátyolgat, mint erősödik.

Amin az edzés utáni forró zuhany vagy fürdő nem segít, az hadd maradjon. :D
Ezért nem feltétlenül adok igazat annak az elméletnek,hogy az izomláz oka a mikrosérülések. Mert az nem gyógyulna a forró fürdőtől, de a tejsav és egyéb salak eloszlik. Lehet mikrosérülés IS, de biztosan nem mind az.
A Richtofit is jó, a zuhany után talán egyszer be lehet kenni, de elég drága, és húzódások ellen még jobb. :D Szokták használni edzés előtt is.

Én azt javaslom, hogy másfajta edzést végezz (amúgy is érdemes változatosan dolgozni), és ha annyira hozzászoksz majd a terheléshez, hogy nincs legalább picike izomlázad sem, akkor emeld az edzésmunkát.

2 hónapja
#5950
Gonoszka1
reply to Linci's post #5949
Izomlázra nem szabad rádolgozni, így pihentessed az izomlázas testrészedet. Én a richtofit sportkrémet használom. Nekem segíteni szokott.

2 hónapja
#5949
Linci
Júúúúj mondjatok valami tippet izomláz ellen, mert megmoccanni sem tudok. Tudom h újrakezdésnél mindig így van, de nem bírok két hónapot ilyen izomlázzal... :D
Köszi előre is. :*

2 hónapja
#5948
swr
Sziasztok .
Működhet az alábbi program úgy , hogy ne épüljön be a napi alap kalóriakeretbe , ne szokjon hozzá a szervezet :
Hétfő és csütörtök torna . Kedd és péntek boxzsák .

2 hónapja
#5947
Gonoszka1
reply to Bedi33's post #5946
Nem gond ha néha átléped! Sokan vagyunk így ezzel, hogy nem mindig teljesülnek a csíkok 100%-ban. De ez nem olyan nagy baj, de azért arra figyelni kell, hogy nagyjából jók legyenek az arányok. A legtöbbünknek a fehérje bevitele, és a zsír túllépése okoz gondot, így nem vagy ezzel egyedül. Egyébként 1 gramm zsír 9,3 kalória.

2 hónapja
#5946
Bedi33
Azt szeretném kérdezni mennyi torna kell ahhoz hogy ledolgozzam a felesleges zsírt? Ugyanis 50g-mal túlléptem a maximumot a napokban és ha mégegyszer megesik akkor jó lenne tudni.

2 hónapja
#5945
Gonoszka1
reply to traki's post #5944
Szia! Ez egyén függő is, mert akinek nagyobb a súlya, annak a "könnyebb" torna is nehezebb. Azt tegyed mércének, hogy mennyire birod, mennyire izzaszt meg, azaz mennyire érzed nehéznek.

2 hónapja
#5944
traki
Sziasztok!
A tornánál mi számít kb közepesnek és nehéznek?

2 hónapja
#5943
csikil4ny
reply to timeaolah's post #5942
egyszer kiszámoltuk nekem, már nem tudom, hogy hogyan, csak azt, hogy a gyors gyaloglásnak megfelelt a kalóriaégetése, így azóta is azt írom be.

2 hónapja
#5942
timeaolah
reply to Bojtika's post #5940
igen fent van de a 15 perces jobban megeröltetö mint a 30 perces

2 hónapja
#5941
csikil4ny
reply to maszogep's post #5936
Szia, most már minden rendben van. Persze, hogy nem jó nyílra kattintottam és valami felülírta a gépemet, de jött az informatikus öcsém és szerencsésen megszabadított tőlük. Köszönöm szépen, végül most töltődik!

Bojtika én is így vagyok vele, amikor a Tatareket kértem tőled ilyen szándékkal tettem, aztán ez elmaradt. :( Na de most maszogepnek hála mégis lesz gyaloglás. :)

2 hónapja
#5940
Bojtika
reply to timeaolah's post #5937
nem tudom, a 4. az 4 mérföld?
Nézd meg az időt, és azt írd be. Én úgy tudom, fent van a Sansone kalóriaégetése.

2 hónapja
#5939
Bojtika
reply to csikil4ny's post #5933
Hogy az a...
Mindig is le akartam menteni, mert tartottam ilyentől, és mindig elmaradt valahogy.

Egy darab van, de azt nem tudom, sikerül-e megosztanom.

Egyébként van, aki a tévéről vette fel videóra és megosztotta, némelyiket meg lehet úgy találni.

2 hónapja
#5938
csutikamamika
Sziasztok oto chili milyen mozgásnak felel meg?

2 hónapja
#5937
timeaolah
sansone 4 . az hány kaloriát égetem el?

2 hónapja
#5936
maszogep
reply to csikil4ny's post #5935
?

2 hónapja
#5935
csikil4ny
jajajaj, átírt a gépemen mindent, sokba fog ez nekem kerülni. :(

2 hónapja
#5934
maszogep
reply to csikil4ny's post #5933
https://kickass.so/usearch/Leslie%20Sansone/

2 hónapja
#5933
csikil4ny
Bojtika vagy valaki, s.o.s.! Leslie Sansone letiltotta a megosztó portálról a videóit, valaki nem mentette le őket véletlenül? Nagyon szomorú vagyok!

2 hónapja
#5932
Bedi33
reply to Bojtika's post #5931
Köszönöm a sok segítséget, az lesz a legjobb ha elmentem mindet és hetente váltogatom.Majd hétfőn elkezdem az 5napos sorozatot, meglátom mennyire megterhelő.Amit a héten elkezdtem azt végigcsinálom.Még azzal kell megbarátkoznom, hogy csak akkor tudok fogyni ha eleget eszek.Az utóbbi időben ha annyit ettem ami most elő van irva akkor csak hiztam tőle.De jó ez a program, kezdem megnézni miben mennyi fehérje, szénhidrát, zsír van.Mégegyszer Köszi.

2 hónapja
#5931
Bojtika
reply to Bedi33's post #5925
Ne csináld mindig csak ugyanazt. Váltogathatod akár hangulatod szerint is. A Tiffany-kat láttad már? Azokban kevés a 10 perces, mégis jó kis hatékony.

Nem kell mindig azonos erősséggel edzeni, nem vagyunk mindig ugyanolyan formában.

Na hozom a "klasszikus" gyűjteményem, válogass:

EDZÉSEK EGYBEN
Sansone
1 mérföld https://www.youtube.com/watch?v=df2gn6-w0dE
2 mérföld http://www.youtube.com/watch?v=oBgB_cqDiXs
Fitness Blenders http://www.fitnessblender.com/v/full-length-workouts/
(A zöld gomb, Search Workouts az edzés-kereső.)
Tatarek http://www.tatarekrezso.hu/videok.php
Kezdőknek, 10 percesek) http://www.youtube.com/playlist?list=PLXVo3BKLZz7taeIeb7D5Ukub2jwx-c5No
Tiffany
Tiffany RISZÁLÓS 10’ http://www.youtube.com/watch?v=LhPGXkSqoJA
Tiffany riszálós hasra 6’ http://www.youtube.com/watch?v=UWmy2LaKf1o
Tiffany szuper risza 10’ http://www.youtube.com/watch?v=lOZDN1UnZ9U
Tiffany kis súlyzós 4’ http://www.youtube.com/watch?v=_DYF0sLpFbQ
Tiffany comb 10’ http://www.youtube.com/watch?v=O2c8xSyaLpk
Tiffany balettos 10’ http://www.youtube.com/watch?v=-_Yi9dVkXpI
Tiffany hegymászós 10’ http://www.youtube.com/watch?v=Wo5TpbHjI74
Tiffany törülközős https://www.youtube.com/watch?v=iaLm_UTF9aA
Tiffany „sodrófás” https://www.youtube.com/watch?v=0Yn-qdODHlM
Tiffany boksz https://www.youtube.com/watch?v=w4LJBzczpQQ

Kezdők sorozatai 5 napra, mindegyiket 3szor kell ismételni.
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-1-87789
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-2-43444
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-3-56665
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-4-4554
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-5-2332

2 hónapja
#5930
Bojtika
reply to Bedi33's post #5925
Ne csináld mindig csak ugyanazt. Váltogathatod akár hangulatod szerint is. A Tiffany-kat láttad már? Azokban kevés a 10 perces, mégis jó kis hatékony.

Nem kell mindig azonos erősséggel edzeni, nem vagyunk mindig ugyanolyan formában.

Na hozom a "klasszikus" gyűjteményem, válogass:

EDZÉSEK EGYBEN
Sansone
1 mérföld https://www.youtube.com/watch?v=df2gn6-w0dE
2 mérföld http://www.youtube.com/watch?v=oBgB_cqDiXs
Fitness Blenders http://www.fitnessblender.com/v/full-length-workouts/
(A zöld gomb, Search Workouts az edzés-kereső.)
Tatarek http://www.tatarekrezso.hu/videok.php
Kezdőknek, 10 percesek) http://www.youtube.com/playlist?list=PLXVo3BKLZz7taeIeb7D5Ukub2jwx-c5No
Tiffany
Tiffany RISZÁLÓS 10’ http://www.youtube.com/watch?v=LhPGXkSqoJA
Tiffany riszálós hasra 6’ http://www.youtube.com/watch?v=UWmy2LaKf1o
Tiffany szuper risza 10’ http://www.youtube.com/watch?v=lOZDN1UnZ9U
Tiffany kis súlyzós 4’ http://www.youtube.com/watch?v=_DYF0sLpFbQ
Tiffany comb 10’ http://www.youtube.com/watch?v=O2c8xSyaLpk
Tiffany balettos 10’ http://www.youtube.com/watch?v=-_Yi9dVkXpI
Tiffany hegymászós 10’ http://www.youtube.com/watch?v=Wo5TpbHjI74
Tiffany törülközős https://www.youtube.com/watch?v=iaLm_UTF9aA
Tiffany „sodrófás” https://www.youtube.com/watch?v=0Yn-qdODHlM
Tiffany boksz https://www.youtube.com/watch?v=w4LJBzczpQQ

Kezdők sorozatai 5 napra, mindegyiket 3szor kell ismételni.
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-1-87789
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-2-43444
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-3-56665
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-4-4554
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-5-2332

2 hónapja
#5929
Bojtika
reply to Bedi33's post #5925
Ne csináld mindig csak ugyanazt. Váltogathatod akár hangulatod szerint is. A Tiffany-kat láttad már? Azokban kevés a 10 perces, mégis jó kis hatékony.

Nem kell mindig azonos erősséggel edzeni, nem vagyunk mindig ugyanolyan formában.

Na hozom a "klasszikus" gyűjteményem, válogass:

EDZÉSEK EGYBEN
Sansone
1 mérföld https://www.youtube.com/watch?v=df2gn6-w0dE
2 mérföld http://www.youtube.com/watch?v=oBgB_cqDiXs
Fitness Blenders http://www.fitnessblender.com/v/full-length-workouts/
(A zöld gomb, Search Workouts az edzés-kereső.)
Tatarek http://www.tatarekrezso.hu/videok.php
Kezdőknek, 10 percesek) http://www.youtube.com/playlist?list=PLXVo3BKLZz7taeIeb7D5Ukub2jwx-c5No
Tiffany
Tiffany RISZÁLÓS 10’ http://www.youtube.com/watch?v=LhPGXkSqoJA
Tiffany riszálós hasra 6’ http://www.youtube.com/watch?v=UWmy2LaKf1o
Tiffany szuper risza 10’ http://www.youtube.com/watch?v=lOZDN1UnZ9U
Tiffany kis súlyzós 4’ http://www.youtube.com/watch?v=_DYF0sLpFbQ
Tiffany comb 10’ http://www.youtube.com/watch?v=O2c8xSyaLpk
Tiffany balettos 10’ http://www.youtube.com/watch?v=-_Yi9dVkXpI
Tiffany hegymászós 10’ http://www.youtube.com/watch?v=Wo5TpbHjI74
Tiffany törülközős https://www.youtube.com/watch?v=iaLm_UTF9aA
Tiffany „sodrófás” https://www.youtube.com/watch?v=0Yn-qdODHlM
Tiffany boksz https://www.youtube.com/watch?v=w4LJBzczpQQ

Kezdők sorozatai 5 napra, mindegyiket 3szor kell ismételni.
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-1-87789
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-2-43444
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-3-56665
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-4-4554
http://www.dailyhiit.com/challenge/beginner-challenge-day-5-2332

2 hónapja
#5928
Bojtika
Sajnos nem kaptam még képet, csak a facén tettek fel. Olyan formátumban, hogy nem tudom "lelopni".

Szerencsére minden gyereküknek szokványos neve van. :D


2 hónapja
#5927
jancsoreka
reply to Bojtika's post #5922
Igaza van Gonoszkának, nagyon szép neve van! Nagyon szeretem, amikor hagyományos nevek közül válogatnak. :) És szép nagy bébi is. Majd kapunk képet? :)

2 hónapja
#5926
jancsoreka
reply to Bojtika's post #5912
Sziaaaa! Gratula! Várunk vissza! :)

2 hónapja
#5925
Bedi33
reply to Bojtika's post #5923
Köszönöm a segítséget. Azért gondoltam hogy közepesnek irom be mert ha mindkettőt végigcsinálom akkor a végénél fáradok el, de végig birom csinálni. Lehet hogy nehezebbet kellene választani vagy elég egyenlőre ez?

2 hónapja
#5924
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #5922
Jaj, nagyon kis édes lehet! És nagyon szép nevet adtak neki! Gratulálok mégegyszer, és ha esetleg van róla kép akkor (és ez Neked nem kényelmetlen), akkor feltehetnéd róla a képet.

2 hónapja
#5923
Bojtika
reply to Bedi33's post #5921
Szia! Egyikről sem tudom így hirtelen fejből, melyik is...De semmiképpen nem hibázol, ha közepesnek írod be. Ha viszont esetleg edzetlenebb vagy, netán a túlsúlyod is nagyobb, és ezt a két edzést elég erősnek érzed, akkor írd be nyugodtan nagyobb fokozatúnak. Azt az eretnek nézetet vallom, hogy legyengülve és túlsúlyosan végigcsinálni egy rövidebb edzést ér annyit, mint egy sportoló edzése.
De váltogassad másokkal is! A hájat több irányból érdemes támadni, és az sem hátrány, ha Te magad sem unod meg. :D Jó edzéseket, jó fogyást kívánok!

2 hónapja
#5922
Bojtika
reply to Gonoszka1's post #5916
Köszönöm. Amolyan kis hajasbaba, elképesztő módon hasonlít a testvérkéire, de az Anyujára is. Dóra Noémi, 3300 grammal és 54 centivel született. :D

2 hónapja
#5921
Bedi33
Sziasztok! Új vagyok még itt, segítségetek szeretném kérni hogy írjam be a sporthoz a 7-Minuten Workout tornát? Tudom hogy unalmas már ez a kérdés, de átnéztem az összes lehetőséget és nem tudom eldönteni melyiket válasszam.Ez mellett még csinálom a Fitness Blender oldalon a 10perces also testrész tornát is(ezt közepes tornának írom be).Akkor a 7perceset is ennek írjam?

2 hónapja
#5920
bmati
reply to Bojtika's post #5915
Igen, aki "csak" fut, azoknak ez jó lesz. Erősítések mellett (ha azon van a hangsúly), akkor nem feltétlenül fog beleférni ennyi minden, illetve van egy-két pont, amivel nem teljesen értek egyet, de kiindulásnak bőven jó. :)

2 hónapja
#5919
bmati
reply to Czug01's post #5913
Szia!
Semmi gond, nekem sem volt netem az utóbbi másfél hétben. :/
A videós torna nem mindenkinek jön be. :)
A 6,5 km/h már gyors sétának számít és ha azt tudod végig tartani a séta folyamán, akkor az már szép eredmény. A guggolások pedig idővel menni fognak, nem kell nagyon siettetni a dolgokat, csak szépen apránként. Nekem is vannak hosszabb távú célok, amik akár évekre vannak kitűzve, illetve ezek mellett közepes és rövid távú célok (amiket csak pár héten belül teljesítek). Ezek elég ösztönöznek...
Ha kérdésed lesz a továbbiakban, írj nyugodtan, aztán segítünk. :)

2 hónapja
#5918
bmati
reply to Linci's post #5911
Szia!
Lehet menni konditerembe is, az jobban erősíti az izmokat. Viszont itt a gyakorlatok előtt fokozottan érvényes a bemelegítés. Jó, ha tisztában vagy azzal, hogy nem szabad túl keményen edzeni az elején sem, illetve túl gyorsan emelni a súlyokat, mert az izmok hiába bírják, az inak és ízületek jóval lassabban erősödnek, emiatt sérüléseket is lehet szerezni vele.
Az izomtömeg növelése és a maximális erő növelése között ellenállásban (súlyban), ismétlésszámban és sorozatokban van különbség. Erő növelést és izomtömeg növelést egyszerre is lehet végezni (viszont ekkor jóval lassabban nő a maximális erő), nem kell feltétlenül ketté bontani. Én az utóbbit javasolnám mindenképpen az elején, mert a maximális erő növelése sérülésveszélyesebb a nagyobb súlyok miatt. Kezdőknek előtte nem árt elsajátítani pár dolgot (gyakorlatok alatti légzés, mikor és milyen izmokat kell feszíteni, szabályos ismétlések kivitelezése, egyenletes munkavégzés, stb.). Heti 3 teljes testes edzés elég lesz az első 4-8 hétben. Az ideje attól függ, hogy mennyi idő kell elsajátítani a kezdő dolgokat, illetve, hogy lesz-e izomláz még közel ugyanolyan terhelés mellett.

2 hónapja
#5917
Gonoszka1
reply to Czug01's post #5914
Nagyon szívesen! Sok sikert kívánok továbbra is, és persze kitartást!

2 hónapja
#5916
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #5912
Gratulálok a negyedik unokádhoz, és persze a lányodnak is tolmácsold gratulációmat! Kisfiú vagy kislány lett, és milyen nevet adtak neki?

2 hónapja
#5915
Bojtika
Van egy tagunk, a nickje Harzol, aki tapasztalt futó, és tavaly (vagy mikor) írt néhány tanácsot a futással kapcsolatosan.
Ezt a cikknek is beillő írást elmentettem, hogy ne kelljen keresgélni, és ha nem bánjátok, idemásolom most. Talán segít valaki(k)nek.

HARZOL, A FUTÁSRÓL
Általánosságban
Pár pontban a futásról:

1. Nagyon különbözőek vagyunk. Van aki 160-as pulzusnál az életéért küzd, más pedig 190-nél még vígan beszélget. (edzettségi állapottól akár függetlenül)

2. Amilyen futás jólesik azt nyugodtan lehet csinálni.Természetesen kor (úgy 45-50 felett), súly (20 kg többlet felett), egészségi panaszok (keringési panaszok, sérülések...) mindezt felülírhatják. Ilyenkor nem árt plusz óvatosság, vagy orvosi vélemény.

3. Intenzitás. Felesleges gyötörnie magát egy fogyni vágyónak. Meg kell találni azt a tempót, ami neki ideális. Ha az 5 perces ezereket jelent (gyors), akkor azt csinálja. Ha 2 perc séta egy perc lassú kocogás váltakozást, akkor azt. Nem szükséges a határokat feszegetni. Ha valaki első nap 10 percet tud lassan futni, akkor 1 hónap alatt heti 3x10 perc lassú futással is rengeteget fog fejlődni.

4. Változatosság valóban fontos. Könnyebbé és eredményesebbé teszi az edzést. Lehet a távot variálni, lehet a tempót, lehet az útvonalat (pl. kicsit dombos vs sík) és lehet intervall edzéseket is belevinni. Ha épp a megszokotthoz képest nagyon nem megy, akkor nem kell feltétlen erőltetni. Ha jólesik rá lehet húzni még egy keveset. Csak ne az legyen, hogy valaki mindig rövidít, vagy épp mindig rá akar húzni még egy kicsit. Ezt akár hosszasan ki lehetne fejteni. +1 tipp: valaki mással elmenni futni. (teljesen másképp reagál a szervezet a társaságban futásra)

5. Intervall edzések: 90% fölé vinni a tempót csak edzett (heti legalább 30-40 km-t teljesítő) embereknek célszerű. Teljesen feleslegen sokkolja a szervezetét az, aki kezdő futó. Nem mondom, hogy baja lesz tőle, de nem fejlődik tőle jobban, mint aki csak a rendszerességre koncentrál.
Igenis sok esetben az alacsonyabb intenzitású váltakozó futás célravezető lehet. Ha valaki pl. nem, vagy alig bír 10 percet egyhuzamban futni. Ő sokkal jobban jár egy 30 perces edzéssel, ami 1 perc futás, 1 perc sétából épül fel. Állóképessége úgy javulhat, hogy nem jut el a falig. Összességében 15 percet futott és még 15-öt gyalogolt az összesen 10 perc sport helyett. Arányokon pedig lehet variálni. Kezdetben 2 perc séta, 1 perc futás. Majd 1 perc/1 perc, aztán 2 perc futás után jön 1 perc séta... A végén persze el lehet jutni oda, hogy a sétából kocogás lesz, de ez nem kell cél legyen. (illetve akinek az lesz, az már futóversenyre készül) Az ideális az, ha az ember úgy indul neki egy futós (gyors) szakasznak, hogy pihentnek érzi magát. Úgy érzi, hogy nem lesz rosszabb a futós szakasz, mint az első volt. Persze ez csak érzet, mert azért közben csak fárad az ember, de arra akartam kilyukadni, hogy a pihenő szakasznak (séta, vagy kocogás) pont az a célja, hogy a pulzusszám visszatérjen a normális tartományba. Ilyenkor a szervezet újra tud oxigén bevonásával cukrot égetni és nem halmozódik fel tejsav.

6. Zsírégetés: Az emberek szénhidrát raktára alap esetben 60-90 perc (jobbaknál még több) futásra elegendő. Ez alatt teljesen mindegy, hogy milyen intenzitással sportolunk nem közvetlenül zsírt fog a szervezetünk égetni. Egész egyszerűen azért, mert sokkal könnyebb a szénhidrátot égetni. Épp ezért butaság bizonyos tempót "zsírégető tartománynak" nevezni. Aki koplal, vagy nem visz be megfelelő mennyiségű szénhidrátot akár percek alatt kimeríti szénhidrát raktárát. Csakhogy ezzel fogyás szempontjából nem jár jól! Egyrészt a szervezete a fehérjéhez fog nyúlni, azaz az izomzatát kezdi el lebontani, ami tovább csökkenti az alap kalóriaszükségletét. Másrészt kimerült szénhidrát raktárakkal az ember szervezete csak szenved sport közben. Sokkal kevesebbet és sokkal nehezebben fog tudni sportolni.

Edzés-tippek kezdőknek
Sablon tanácsot adni nagyon nehéz, de valahogy így néz ki egy fogyni vágyó/kezdő futó edzésterve.

1. Saját helyzet felmérése (orvosi panaszok, extrém túlsúly, magasabb kor...) Ha kell orvosi felméréssel.

2. Szintfelmérő. Könnyű tempóban hány percet bírunk és ezalatt mekkora távot teszünk meg? Mindegy milyen lassan, csak folyamatos futómozgással. (Célszerű atlétikai pályán, vagy mérhető körülmények között, de ha nem megy az sem baj.)

3. Kezdetben heti 3-4 alkalom kijelölése edzésre. Ideális az 1 nap futás 1/2 nap pihenő beosztással, de aki hétvégén ér rá jobban annak a szombat-vasárnap sportos napok mellé hétfő és péntek mindenképp pihenő.

4. Edzésenkénti edzésmennyiség alapja a szintfelmérőn mért idő ( =1X ) A 0,8X egyenletes futás egyben szintje fölé ne menjünk, mert csak kikészítjük magunkat. Bele-bele sétálva 1,5X, max 2X lehet a futott idő, közte akár 3X sétával. Aki tehát 10 percet bírt egyben futni, az maximum 8 percet fusson egyben, vagy maximum 20 percet feldarabolva. Pl. 20x1 percet, közte 2 perc sétával. Ez már egy órás edzés és bizony állóképességileg ez hatalmas terhelés (és sok kalória).
Ha kevesebb az időnk/ jobban bírjuk, akkor ugyanilyen 10 perces szintfelmérő mellett lehet 3x5 percet futni köztük 3 perc sétával...

5. 3-4 hetes ciklusokat érdemes csinálni. Ez azt jelenti, hogy az utolsó hét "pihenőhét", amikor lehet kicsit lazsálni, vagy épp keresztedzést csinálni. Ez nem jelenti a teljes sportmentességet, de mondjuk ilyenkor célszerű inkább úszni/biciklizni menni futás helyett, vagy csak heti 2 alkalommal futni és akkor is könnyedebben/kevesebbet. Kell a mikrociklus és makrociklus is a szervezetnek (kezdő és versenyszinten is) a regenerálódáshoz. Ez segít utána magasabb szintre lépni. Ráadásul a szervezetnek kb. ennyi idő kell, hogy ráálljon valamire. Megszokja, hogy futunk, vagy megszokja, hogy többet futunk.

6. A 2 (vagy 3) erős hét után tartott 1 hét "pihenőhét" után újra kezdődik az erős 2-3 hét. Akinek kell a visszacsatolás ilyenkor csinálhat egy ismételt szintfelmérőt! Viszont ekkor jöhet a mennyiségi emelés. 10-20% lehet emelni maximum az edzések adagján, akkor is ha a szintfelmérőn már 200%-ot tudtunk. Kivétel 10 perc alatti, vagy 60 perc feletti szintfelmérőnél. 10 percre nyugodtan emelhetünk, ha egy szintfelmérőn tudtuk teljesíteni, míg 60 perc felett már "futók lettünk" és kicsit komolyabb edzésterv kell.


Mint látjátok a fokozatosság ennek is az alapja. Ha valaki nagyon kevésnek érzi a kezdeti mozgásmennyiséget, akkor gyalogoljon edzés előtt/után. Ideális bemelegítés lehet kigyalogolni egy atlétikai pályára, a szigetre, vagy egy arra alkalmas helyre. Arra viszont figyeljetek, hogy az edzést befejezni így télen nem célszerű a lakástól/öltözőtől messze, mert megfázunk.2 hónapja
#5914
Czug01
reply to Gonoszka1's post #5584
Kedves Gonoszka! Hasonlóképpen Önnek is köszönöm kedves tanácsait!

2 hónapja
#5913
Czug01
reply to bmati's post #5583
Kedves Bmati,
remélem már rendben van, és tudja folytatni edzését.
Elnézést kérek, nem vagyok valami nagy íródeák, és nem válaszolok rögtön, de a jótanácsért akkor is hálás vagyok. Elértem némi kis előrelépést guggolás ügyében, köszönöm a segítségét! Most már le tudok ereszkedni (ellenőrzötten) guggolásba és fel tudok állni egy helyből, ha kézzel segítem fel magamat.
A videós torna nem jött be, egy órával mérem az időt és rádió hallgatása közben tudok gyakorolni, de ehhez erőt kell magamon venni. A mindennapi séta mindig jólesik, az adott szakaszt igyekszem minél gyorsabban végigsétálni (már sikerült 9 km-en 6,5 km/h).
Még egyszer köszönöm!

2 hónapja
#5912
Bojtika
reply to bmati's post #5888
A mostani kezdők nemigen találkoznak velem mostanában. :D
Pedig Bmatival majdnem egy időben kezdtük el a segítségnyútást, a tanácsadást. Gonoszka az étrendi és technikai jellegű tanácsokban segít sokat.

Az a hiányzásom oka, hogy levelező tagozatos egyetemi tanulmányokba kezdtem. Emellett sok lett a munkám is, ami itthonról végzett fordítás, és most nagyobb adagot kaptam a szokottnál.

Ráadásul szenvedek kicsit, mert lelassult a gépem. Lepucoltam, töröltem róla, satöbbi,de még mindig nagyon lassan tölt be. Sokáig kell várnom, mire ennyit tudok írni! De majd megoldódik ez is hamarosan. A lányom szerencsésen és egészségesen világra hozta a negyedik unokámat, ha kicsit majd tud szusszanni, segíteni fog. :D

Szóval Bmatinak és a többieknek is köszönöm, hogy beugrotok helyettem, és picikét még "bírjátok ki nélkülem".... :)))

A Blender-es fordítás persze nem teljes, én is úgy szótáraztam, és ennyi valóban elég az eligazodáshoz. Ha valaki bővebben szeretné, innen már maga is ki tud keresni pár szót...(nem angolos vagyok, csak németül tudok.)

Megvettem a Runners World egyik számát, nemrég óta jelenik meg magyarul. Jó cikkek vannak benne, megéri azt a pénzt.
Azt is olvastam, hogy újabb kutatások szerint nem, azaz mégsem károsítja az ízületeket a futás.

A futócipő-teszt szerint (én is meglepődtem rajta) az aránylag olcsó Asics Gel-Pursue egészen jó.
Továbbá jó a Garmin pulzusmérő ára is. :D

2 hónapja
#5911
Linci
Kedves Bmati!
Tanácsodra áttanulmányoztam a kötetlen csevegés topikban, az edzésekről írottakat. Most, hogy már több mint egy hónapja elkezdtem az életmódváltást, úgy érzem stabilabban tudom csinálni (az étkezés részét), szóval jöjjön az edzés.

Korábban írtam, hogy futok. E mellé ugye kellene az erősítés. Az általad írottak szerint 1-2 hónapig teljes test edzést szeretnék csinálni. Ehhez szeretnék tanácsot kérni. Van a közelemben egy nagyon jó kis női konditerem, azt szeretném igénybe venni. A saját súlyos edzések helyett a súlyzósakat szeretném csinálni, korábbi tapasztalatok alapján az közelebb áll hozzám.

Továbbá nem nagyon tudtam értelmezni az izomtömeg és erőnövelést hogyan tudom ketté bontani. Egyik nap egyik intezitás és sorozatszám, a másik nap másik? (Helyesbíts kérlek.)

Köszönöm h elolvastad.

2 hónapja
#5910
zsuzsamercedes
reply to bmati's post #5909
Nagyon szépen köszönöm, Bmati, a gyors és pontos választ! :) Zsuzsa

2 hónapja
#5909
bmati
reply to zsuzsamercedes's post #5907
Szia!
A szünetekkel együtt számold. A súlyzó súlya annyiban számít, hogy nem mindegy, hogy mennyire emeli meg a pulzusodat a gyakorlat közben. Anaerob tartományba kellene esni, ami azt jelenti, hogy a pulzusod a max. pulzusod 80% fölé menjen. A max. pulzusod pedig: 220-életkor(évben). Az eltöltött idő kb. 70%-át írd csak be.

2 hónapja
#5908
szasszi
Köszi az eddigi válaszokat! Majdnem minden nap összejön ennyi, de van hogy nem.

2 hónapja
#5907
zsuzsamercedes
Kedves Mindenki, szeretnék kérdezni Tőletek! Súlyzós edzéseket kezdtem el (nem életemben először, nagyjából tudom, mit hogyan és merre, meddig) de azt nem tudom, hogyan iktassam a mozgás menüpontba. 4x8as szériákat csinálok, kb 2 perc szünettel, ez persze csak alapozás, de azt nem tudom, hogy időben beírjam a 'bruttó' időtartam 70%-át, vagy a szüneteket vonjam le belőle? Még valami: a súlyzó súlya nem számít? Nagyon köszönöm a segítséget! Zsuzsa

2 hónapja
#5906
Gonoszka1
reply to szasszi's post #5903
Naponta gyalogolsz ennyit, vagy csak időnként? Ha naponta, akkor Bmatinak van igaza, viszont akkor lehet szerintem egy fokkal magasabbra állítani az életmódot. Ha viszont ez nem napi szintű mozgás, akkor ahogy írtam úgy írjad be.

2 hónapja
#5905
bmati
reply to szasszi's post #5903
Szia!
Szerintem nem. Én is ezt csinálom és csak ezen táv feletti távolságot szoktam beírni, mert az már nem napi tevékenység.

2 hónapja
#5904
Gonoszka1
reply to szasszi's post #5903
Szia! A mit sportoltál-ba írd be a séta idejének a 60-70%-át. Választhatsz három fokozat közül. Ezt neked kell eldönteni, hogy mennyire volt intenzív a mozgásod.

2 hónapja
#5903
szasszi
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, ha egy nap kb. 6-8 km-t gyalogolok, de egyébként ülő életmódot folytatok, akkor hozzá kéne írnom ebből a sétából valamennyit a kalóriakeretemhez? (gondolom valamennyi séta hozzá van számolva az ülő életmódhoz is)

2 hónapja
#5902
teper
reply to andey's post #5901
Szia! Legjobban a pihentetést tudnám javasolni, de ez legalább és minimum 2 hetes lenne. Amikor ez a tilalom letelne, akkor is csak fél súllyal, fele szériaszámmal tenném újra, de ott valami nem stimmel, ez biztos. Szerintem pihentesd, és próbáld kiváltani –bár nem tudom, mitől fájhat- valamilyen sajáttestsúlyos cuccal… Nekem pl. sokat segített a fekvőtámasz a bárhogy stílusban, és sokat dobott az inaimon és amúgy tök klasz :)

2 hónapja
#5901
andey
sziasztok,nagyon faj a jobb alkarom,nem izomlaz,rendesen faj,mint mikor megerolteted,csak az a baj hogy mar hetek ota nem mulik el,egy darabig nem csinaltam sujzost csak kardiot es megse mult el,nagyon zavar mert vegeznem az edzest,es meggatol rendesen,mit tehetnek?

2 hónapja
#5900
teper
reply to cendybell's post #5895
Úgy van, ahogy Zsuszi05 írja, ez totál normális, ez így van, és lassan nézzél nehezebb gyakorlatok után, igen. Ahogy a Nagy Könyvben is benne van, csak sokan nem olvassák ki. De legalább már belelapoztál, már ez is jó. Azt szoktam ajánlgatni, hogy 3-4 hetente változtass valamit a mozgásodon, de hétről hétre feltétlenül mindig nehezíts rajta valamit. Nem kell egyszerre mindenhol mindent változtatni és ne gondolj nagy dolgokra, tökre elég lenne elsőre egy-egy akár apróbb izomcsoporton is. Aztán ha ezt megszoktad, jöhetnetne egy másik izomcsoport, és ott is emelsz. És így tovább, és így tovább.
Tudom furán fog hangzani, de a lényeg az lenne, hogy mindig lihegj és gyöngyözzön a homlokod :)

2 hónapja
#5899
Zsuzsi05
reply to cendybell's post #5895
Igen normális.
Lehet intenzívebben kellene a tornát csinálni,vagy súllyal nehezíteni. Ezzek segítségével újjabb kihívást tudsz bele vinni a jól megszokott tornádba. Meg persze, ahogyan Gonoszka is írja,váltogasd a tornákat,kombináld másmilyenekkel is.:)

2 hónapja
#5898
Gonoszka1
reply to cendybell's post #5897
Szívesen!

2 hónapja
#5897
cendybell
reply to Gonoszka1's post #5896
köszönöm

2 hónapja
#5896
Gonoszka1
reply to cendybell's post #5895
Ez normális, mert ahogy tornázol egyre erősebb vagy, és az izmaid is szokják a rutint. Ezért kell váltogatni a tornákat.

2 hónapja
#5895
cendybell
egy kis segítséget kérek :) azt vettem észre vagy 3 napja hogy amire tornázom lassan 2 hete már nem igazán izzaszt meg eleinte levert a víz de most meg már simán végig csinálom és alig melegszem ki ez normális így?vagy nézzek valami nehezebb gyakorlatott?

2 hónapja
#5894
andey
ertem koszonom

2 hónapja
#5893
bmati
reply to andey's post #5892
A videóknál az sem mindegy, hogy nő vagy férfi csinálja.
Ha jól emlékszem, akkor nőknél 60 kg, férfiaknál 75 kg a súlyuk, amivel számolnak. Ha nehezebb vagy, akkor a magasabb kalóriával, ha könnyebb, akkor inkább az alacsonyabb kalóriával számolj, DE ha könnyebben vagy nem úgy csinálod, mint ők, akkor a kisebb érték felé menj, ha gyorsabban/nehezebben csinálod, akkor a magasabb érték felé.

2 hónapja
#5892
andey
a fitnessblender videoinal a kaloriat szamoljak,de ketfelekeppen,mi a kulombseg?tudja valaki?

2 hónapja
#5891
pheidra
reply to bmati's post #5887
Köszi, igen, azt hiszem be kell ruháznom egy órára... minden falat étel, amit pulszban bevihetek kincs :) :)
ja, a futópad szerint ma reggel 350 volt a pulzusom :D azt hiszem nem megbízható :)

2 hónapja
#5890
Vampe
Nagyon köszönöm az infókat! :)

2 hónapja
#5889
bmati
reply to Vampe's post #5885
Tornaként is felviheted, csak ügyelj arra, hogy általában nem nehezebbek a közepes tornánál, ezért annak kellene felvinni. Írd be az eltöltött időt és ha többet ír ki, mint ami nekik szerepel a kalóriaégetés csíknál, akkor addig állítgasd az időt, amíg a két érték között nem kapsz egy jó közelítést. Egyébként attól függ, hogy az alsó vagy a felső határhoz van közelebb a te égetésed, hogy mennyi a testsúlyod, illetve, hogy mennyire keményen csinálod (lehet lassabban, illetve gyorsabban is csinálni és ilyenkor már ennek függvényében tolódik el a te kalóriaégetésed).

2 hónapja
#5888
bmati
reply to Soci's post #5883
Bojtikával közösen működünk. :D
Ő hamarabb összefoglalta ezeket, én pedig általában nem fordítok időt a fordításokra, mert több idő megírni, mint lefordítani. :P
Amúgy még ez hiányos, de a legtöbb funkciót lefedi. Iránymutatásként viszont bőven elég. :)

2 hónapja
#5887
bmati
reply to pheidra's post #5881
Ha pontos akarsz lenni, akkor kell egy normális pulzusmérő óra (úgy tudom, hogy a Polar-ok a legpontosabbak) és az kalkulálja neked pulzus, illetve a saját adataid alapján. Ennél pontosabbról nem tudok, viszont 20 ezer alatt nem valószínű, hogy fogsz kapni ilyet.
Az elliptikus trénernél, ha van beépített pulzusmérője, akkor az egy fokkal pontosabban mér, mint ahogy az itteni rendszer számol az adataid alapján. A 40 perc trénert is csak 28 percnek vinném fel.

2 hónapja
#5886
Bojtika
reply to Vampe's post #5885
Szia! Hogy melyik izomra vagy izomcsoportra dolgozol, az az égetés szempontjából mindegy. Ha súlyzós munka, lehet súlyzózásnak írni, ha ugribugris, akkor aerobiknak (így van az itteni rendszerben, k-val). Vagy simán tornázás.
Ha a videóban szerepel a kalóriaégetés, azt nyugodtan lehet alapul venni, mert ők elég pontosan, profi mérővel dolgoznak.

2 hónapja
#5885
Vampe
Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha pl. a fitness blender oldalról végeztek gyakorlatokat, azt ti hogyan írjátok be itt a rendszerbe? Torna néven? Vagy esetleg külön-külön megnevezve, hogy mire csináltad a gyakorlatokat? Eddig csak futottam, azt könnyen megoldottam, de ezzel most kicsit bajban vagyok. Köszönöm előre is!

2 hónapja
#5884
Vampe
reply to Bojtika's post #5882
Hú, ez nekem is nagyon hasznos volt!! Köszi! :)

2 hónapja
#5883
Soci
reply to Bojtika's post #5882
Nagyon köszönöm a segítséget, igy már fogok tudni válogatni. Lám, lám nem csak Bmati a sportszakértő:))

2 hónapja
#5882
Bojtika
Én eleinte nem szöszöltem sokat az edzés számolásával. Mivel (elég régen) sportoltam, ahhoz viszonyítottam. Abból indultam ki, hogy ahogy minden, ez is szubjektív, és ha a túlsúly és az edzetlenség miatt jól kihajtva érzem magam, az számít annyit, mint amikor ezt egy profi sportoló teszi az edzésein.

Hozom a használati útmutatót is a Fitness Blender-hez, én írtam le és mentettem el:

Az 1000 feletti edzésből csak a Search Workouts, a kereső segítségével lehet értelmesen válogatni.
Ha találsz olyat, ami a megadott kritériumoknak megfelel, még mindig nem biztos, hogy Neked is jó. Pl. én nem tudok olyat végezni, amiben ugrálások vannak.
Az angol szavakat én kiszótáraztam, de a nagyját meg tudom adni.
Ha a kereső zöld gombra kattintasz (Search workouts), akkor megjelenik egy felület, amin a lehetőségeket látod, és a kívántakat bepipálod a kis fehér négyzetben mellette.
Keyword: ide nem muszáj írni, de ha mondjuk guggolás nélkül szeretnél, akkor No squat-ot írsz oda. Ha ugrálást nem akarsz, akkor No jump.
Difficulty a nehézségi fokozat beállítása. Nekem a 3-as bőven elég, de lehet nézni 2-est is.
Body Focus: az edzeni kívánt testtájék. Upper body a felsőtest, Core a törzs. Lower Body az alsó testfél, és Total Body az egész test.

Középen én az időbeállítást nem szoktam használni, de beállíthatod a kívánt időtartamot.
Alatta az edzés jellege választható ki, többféle is akár.
A Toning amolyan karbantartó. átmozgató. A Strenght Training keményebb, a Low Impact szelídebb kicsit. A Barre a korlát mellett végzendő gyakorlatok pl, lábra. A többit megismered a nevéről.

Jobb szélen a kalóriaégetést nem szoktam meghatározni, alatta az eszközök listája van. Dumbbell a súlyzó. Stationary Bike a szobabicikli, Mat a szőnyeg, No Equipment az eszköz nélküli így hirtelen. (Sandbag a homokzsák, és Kettlebell is van sok mással együtt.)

Ha találtál néhányat, érdemes feliratkozni náluk, mert akkor a kiválasztott gyakorlatokat nem kell újra és újra megkeresni, hanem a Favorite Workouts-ba el lehet menteni. Csak e-mailcímet kérnek, időnként hírlevelet küldenek majd.2 hónapja
#5881
pheidra
reply to bmati's post #5876
Köszönöm a választ, de amúgy hogyan lehet ezt pontosan kikalkulálni? Csak pulzusméréssel?
Csak mert ma reggel 40 perc elliptikus trénerezéssel hasonló problémáim voltak

2 hónapja
#5880
feketeinci
reply to feketeinci's post #5879
De Ctrl+F, alulra beírod hogy "fitne" és a nyíllal lefelé ráugrik minden ezzel kezdődő szóra

2 hónapja
#5879
feketeinci
reply to Soci's post #5878
A tapasztalatok témában az 5043-ra gondolsz? de azt Bojtika írta.

2 hónapja
#5878
Soci
Bmati! Segíts legyszi, nem találom, hogy melyik hsz-ban írtál egy kis magyar nyelvű segítséget a fitnesblenderhez.

2 hónapja
#5877
bmati
reply to jancsoreka's post #5874
Én a futást hiányolom. :/
Még a lábam nem jött helyre, sőt, ha a héten nem lesz jobb, akkor irány az orvos (csonthártya vagy ízületi gyulladásra saccolnám, a sípcsont mögötti részen. 7 hete nem futottam egy jót (azóta 3 alkalommal mentem el 5 km alatti távokat). Azt hiszem, hogy ebből se lesz maraton tavasszal és nagyon úgy néz ki, hogy idén már nem fogok tudni futni többet. :/
A napi 4-5 km gyalogláson pedig nem tudok lejjebb faragni. :P
Én fát vágtam, az segített levezetni a feszültséget, viszont egy balta mínusz... :P
Hagyj ki egy hetet és térj vissza a sportokhoz jövő héten. :)
Ennyi idő alatt nem fogsz összeesni...

2 hónapja
#5876
bmati
reply to pheidra's post #5873
Szia!
Ez átlagban egy gyors gyaloglásnak felel meg. Írd be így a bázisba és csak 40 percet adj meg időnek. Az állhat a legközelebb hozzá.

2 hónapja
#5875
Gonoszka1
reply to jancsoreka's post #5874
Az lehet, hogy őszi fáradtság. Ilyenkor a ködös. hideg szürke napokban nincs kedve az embernek semmihez sem. Bár ezt azért nem mondhatod Te el magadról, mert a fűnyírás, kapálás stb azért nem semmi!

2 hónapja
#5874
jancsoreka
Belefáradtam a sportba. Nincs kedvem, már hosszú napok óta. Úgyhogy most kicsi pihi, csak a "normál" igénybevétel van (ami azért nem kevés, mondjuk 1700 nm fűnyírás némi kapálással, gereblyézéssel, talicskázással; vagy mondjuk 500 km autóvezetés némi kutyatáp-pakolással (60 kilónyi); vagy totál nagytakarítás nagybevásárlással fűszerezve - vagy gyerekzsúrral... :D ). Csak attól félek, hogy az eddig felküzdött izomzat most jól lelottyad. De... Most sajnos ez sem motivál. :( Semelyikhez sincs kedvem. Se a HIIT-hez, se a futáshoz, se a súlyzózáshoz, se semmihez. Ez miez? Őszi fáradtság? Depi?

3 hónapja
#5873
pheidra
Sziasztok!
"futottam" ma egy órát futógépen. Szerinte 450 kalóriát égettem el, a runkeeper alkalmazás szerint 372-őt a bázis szerint 669-et...melyiknek lehet hinni szerintetek?
összesen 6km csúszott le, ebből 4 km (40 perc) kocogás/döcögés, 2 km (20perc) gyors tempójú séta. Hogyan lehet ebből kiokoskodni a valós kalóriaégetést?

3 hónapja
#5872
teper
Egyáltalán nincs okod parázni. Ha most kezdtet pár hete, pláne nem. Ez normális, hogy terhelés hatására az izom regenerálja, túltölti magát, feltölti a rostokat, hogy a következő edzésre készen álljon. A megfelelő glikogén-fehérjeszintézis alatt rengeteg vizet köt meg a szervezet. Ezt pl. az edzés utáni glutamin bevitellel még tovább lehetne fokozni és gyorsítani, akkor lenne igazán látványos a „hízásod” ami természetesen csak folyadék raktározás lenne, és nem zsír. De ezt egyelőre tök feleslegesnek gondolom, mert ha jól értettem figyelsz a regenerálódási szakaszra, és izomcsoportonként erre van 3-5 napod.? Főleg ha az étkezésed is rendben van, még nem igazán szükséges.

Szerintem nyugodtan méredzkedhetsz hetente, ha nem veszed túl komolyan és nem hangol le, a hétről-hétre mozdulatlan mérlegmutatója, de igazából a tükör és a ruhák mutatják a reális eredményt. Illetve mondjuk két hetente érdemes lenne testkompozíciót mérni, az adna igazi erőt a folytatáshoz, ahogy változnak az arányok. A legtöbb teremben szokott erre lehetőség lenni.
Esetleg még egy két hét, és ha addig sem mozdul a mérleg lefele, át kellene majd gondolni a napi kalória beviteled mennyiségét és azt csökkenteni, de nem sokkal, legfeljebb napi 2-300-al.

Arra gondoltam, igen, hogy a felkarjaid párhuzamosak a két rúddal, lassan kinyomod magad, majd ugyanolyan lassan vissza. Párhuzamos alá nem mindig érdemes menni, mert nem mindenkinek bírják a vállaik. Ha a testsúlyod előrébb van, akkor főleg tricepszre, ha nagyjából merőlegesen tartod magad, a lábaid alattad vagy kicsit hátrébb, a leengedésnél a könyökeid kitolod, akkor főleg mellre megy a móka, de természetesen teljesen nem tudod izolálni az izomcsoportokat mint a gépeken. Ne hagyd ki, tök jó! Csodálkoztam is a 140kg-on :)

3 hónapja
#5871
Bofy
a tolódzkodás amúgy mikor nem felhúzzuk magunkat valamin, hanem lejjebb van a rúd, és kiegyenesítjük a karunkat, majd le? hm...140 kilóval...a sajátommal sem tudnám azt még megcsinálni :D
Megint ráálltam a mérlegre, még mindig semmi semmi változás. De a forma változik. Pedig nem eszek se sokat, se liszteset, se cukrosat, se túl sósat...spártai életmódot folytatok :D. Lehet havi egyszer kellene csak rámásszak arra a retekre :D.

3 hónapja
#5870
teper
Ez az én hiányosságom, mert már vagy 25 éve nem toszigáltam taszigán, ennélfogva szinte már el is felejtettem mi lehet az, de jó, hogy tisztáztuk :)

3 hónapja
#5869
neonlicht
reply to Bofy's post #5868
Egy kollégám minden szerkezetre azt használja, hogy: tasziga. Bevált, általában értjük, hogy mire gondol :)

3 hónapja
#5868
Bofy
Na igen, nekem minden kütyühöz meg vannak a saját kis kifejezéseim, ami általában nem egyenlő a tárgyak valódi nevével :D. A környezetem már megszokta :D :D

3 hónapja
#5867
teper
reply to Bofy's post #5866
Ja, hogy lábbal és géppel. Másképp hangzik, de így is nagyon szép!

3 hónapja
#5866
Bofy
reply to teper's post #5865
őőőő...na lehet nem jól írtam. Tológép a lábra. tudóód, mikor tolod a lábaddal azt a fene gépet, és jó a seggre :)

3 hónapja
#5865
teper
reply to Bofy's post #5858
Igazán szívesen! Természetesen nem kell csinálnod, csak úgy értettem, hogy ez nem nagyon megy, de talán szeretnéd, ha menne. Ha igazán komolyan gondolod, akkor ezzel a módszerrel heti 3 alkalommal rázúzol, és ez is menni fog. Mennie kell, és ez igaz bármilyen más sporton belül is bármi másra is. Azt néztem, így a lábak kapcsán, hogy pl. úgy csinálom, hogy térdből eleve felhajlítom a lábaimat, és azok is keresztben vannak. Ez nekem így sokat segít, hogy ne lengedezzek gyakorlat közben.

Tolódzkodás 140kg-val. Óh. Ez nem elírás? Nem azért, mert nekem nem megy ennyivel (jelenleg csak sajáttestsúlyom hozzá plusz 10kg a hátizsákba, összesen így is csak 95-96kg, 4-6x6-9, attól függően milyen napot tartok), de ez nagyon brutálnak tűnik. Ez komoly?

Azt javasolnám, hogy főleg próbáld a sajáttestsúlyodat használni, mármint amikor csak lehetséges, és utána inkább a szabadsúlyokat, és amikor már nincs jobb ötleted csak akkor a gépeket. (Bár én már jócskán a maradi és régi súlyzózás pártján állok, vagyis töretlenül hiszek a nagy izomcsoportokban (pl. felhúzás), de ezen belül is az egyénileg alaposan elfajzott és másoknak korcs stílusban.)

3 hónapja
#5864
neonlicht
reply to traki's post #5862
Szia,
a kardióra a legjobb időpont a reggel, üres gyomorral, de persze bármikor jobb, mint a semmittevés. Emellett délután lehet erősíteni.
Szokásos megoldás még, hogy azon a napon csinálunk aerob edzést, amikor nem erősítünk.
Ha mindkettőn egyszerre szeretnél túlesni mégis, akkor erősítés után lehet aerob mozgást végezni, de ez csak pár hétig menjen akkor.

3 hónapja
#5863
ariadne777
...meszelés a kisszobában...

3 hónapja
#5862
traki
Sziasztok!

Ha egy nap erősítek is meg kardiózok is akkor melyiket csináljam előbb, és miért? Nekem fogalmam sincs, eddig a kardiót nyomtam le előbb.
köszi

3 hónapja
#5861
cendybell
reply to Gonoszka1's post #5860
köszönöm Gonoszka :)

3 hónapja
#5860
Gonoszka1
reply to cendybell's post #5859
Igen, elég. A 25 perc is lehet nagyon hatékony, de még a 10 perces tatarekek is.

3 hónapja
#5859
cendybell
sziasztok! egy kérdés
szerintetek elég 25 perc egy napi tornához?
Norbi ducitorna 2-re tornázom..a lábom fáj az izomláztól alig tudok leülni :D

3 hónapja
#5858
Bofy
reply to teper's post #5856
Köszi:)
Mivel egyenlőre nem izompakolgatás a célom, hanem a zsírleadás, így nem tervezek állandóan 10 kilókat felpakolgatni. A végére kijönne az aranyerem :). Viszont a tolódzkodást 90 kilóval kezdtem, most 140nél tartok (3 hét alatt). A hátazó mellező kütyükön érzem, hogy gyengóca a karom (még csak a 7 kilós súlyzókkal bicózok) így azokon nyilván lassabban emelek súlyokat. Emelem, mert emelni kell, de nem olyan intenzíven, mint a lábamon. Viszont minden edzés végén remeg mindenem, úgyhogy remélem kifárasztom az izmokat. Aztán ha lement a zsír, nincs kizárva, hogy próbálok egy esztétikus izomépítést is csinálni, bár az ember ettől frászt kap, de engem ez meg pont nem érdekel :)

Neon, hát ez az...lógnék ott, meg nyöszörögnék, miközben kalimpálok...hamar fent lennék a yuotube-on D

3 hónapja
#5857
neonlicht
reply to Bofy's post #5855
Lenne benne kihívás, mert a hosszú lábad a mélybe húz :) Ha nagyon akarod, menne az is, bár megértem, ha nem ez a legfontosabb cél.

3 hónapja
#5856
teper
Az első pár hétben már az is jó ha „csak” a negatív szakaszokat próbálgatod. Vagyis rúdra fel (a fejed legyen a rúd felett, vagyis néz le róla), ott tartod magad 1, de inkább 2 másodpercig, 2 másodperc lefele, rúdra vissza, és elölről, ebből vagy 5x6-ot. Ez lenne az első 3-4 hét, amit főleg egy székről lehetséges abszolválni. 4 hét múlva megpróbálnám szék nélkül, csak úgy natúr. Ha csak 6x1, akkor annyi, de már sokkal erősebb vagy, és így haladnék egyre feljebb. A fegyencből ez az asztal alatti móka felejtős, felesleges marhaság. Az külön izgalom, amikor nem fogy az ember, csak erősödik, és testkompozíciót cserél, és tartja az eltökélt szériaszámot az ismétlésekkel.

A heti 10kg az nagyon soknak tűnik, az szerintem nem fog menni. Lehet, most kellene még visszább fogni. Sehol nem az a cél, hogy szétszakadj, hanem hogy folyamatos legyen a fejlődés, szerintem ez lenne a nagyon fontos.

3 hónapja
#5855
Bofy
Én fekvenyomni még nem mertem, és húzódzkodni sem :D...tárogatni már tárogatok a ferdén, biztos leküzdöm a cikimet ott is, és majd nyomok. de felhúzni magam...azt nem tudom elképzelni,h sikerülne :D :D

3 hónapja
#5854
neonlicht
reply to Bofy's post #5853
Ma próbáltam max súlyokat, guggolásból 150, fekvenyomásból 100 lett. A húzódzkodás viszont rohadtul nem ment, mert híztam.

3 hónapja
#5853
Bofy
Hja, minap egy fazon mondta is, hogy nem gondolta, hogy ilyen erős vagyok :D :D

3 hónapja
#5852
jancsoreka
Az bazi sok... :)

3 hónapja
#5851
LPanka
reply to Bofy's post #5850
heti plusz 10kg az jó sok :)

3 hónapja
#5850
Bofy
Nálunk külön emeleten van egy kis zug, ahol van pár gép, futópad, elipszis tréner, tárogató, és még pár nem túl nagy súlyos akármi. Na ez a női. Faszik nem léphetnek be. A férfi meg maga a kánaán.sok gép, normál súlyok, normális emberek. Edző egyikben nincsen, itt a lexikális tudásra, meg egy segítőkész edzőpartnerben lehet csak bízni. Szerencsére spanom,akikvel lejárok, nem is hülye, és segít is. És oda mi is lemehetünk. De rajtam kívül még 2-3 csaj szokott előfordulni, de nem egy időpontban járok velük.
A térdem sokkal jobb. A kitöréseket hanyagolom, a rúddal guggolást még csak gyakorlom, hogy szabályos legyen. van az a tológép, azt tudom csinálni térdfájás nélkül, meg a lábhajlítgatókat is. A súlyokat fokozatosan emelem, hetente pakolok rá plusz 10 kilót. vagy 15öt. Nagyon figyelek, nem akarom lelakni magam :)

3 hónapja
#5849
neonlicht
reply to LPanka's post #5846
Vannak helyek, ahová férfi nem mehet be, hogy a csökkent önértékelésű hölgyvendégek elbújhassanak. Általában kisebb, tele van gépekkel, és valami nem létező szakértelem különös misztikája lengi be, amit általában nem épp csinos tulaj/edző közvetít.
Fordítva, ahová nőt nem engednek be, még láttam.

3 hónapja
#5848
bmati
reply to LPanka's post #5846
Én is még mindenhol csak vegyeset láttam. :)
Gondolom a női és férfi szekcióra gondolt (előbbi a kardió gépek körül szoktak lenni általában, utóbbiak az erősítő gépeknél). :P

3 hónapja
#5847
bmati
reply to Bofy's post #5845
A térded akkor itt sem fogja bírni a guggolást, illetve a kitöréseket, ha nagyon erőlteted és hidd el, hogy könnyű túl nagy súlyt használni.
Hányszor ajánlottam pedig, hogy erősíts otthon vagy teremben... végül csak kikötöttél ott... :D

3 hónapja
#5846
LPanka
mi az h férfi meg női terem? :D

3 hónapja
#5845
Bofy
reply to bmati's post #5843
Ati, én ha valamit csinálok, azt csinálom. Kitartásom van, ha az elhatározásig már eljutottam. Versenyszerűen kosaraztam, amit szülői nyomásra hagytam abba (fontosabb, h diplomád legyen). Aztán a spinracinget heti háromszor nyomtam mint az ökör, csak nem bírta a térdem. Egyre jobban szúrt, kattogott, és a vállam sem bírta a sok ütemes rugózást. Mondjuk este 10kor estem haza, ami nem volt szerencsés, úgyhogy nyilván ez is közre játszott, hogy nemrég abba hagytam. De váltottam is a kondira, mert tudom, hogy valamit csinálni kell. Itt emberi időben végzek, és az izmom nem égeti le a sok kardió. És élvezem is. Jó buli :D. Vállamat is erősítem nyilván, mert egy csomó gyakorlatban használni kell. Szokott is izomláz lenni benne. Csak nem tartok külön váll csuklya napot mint a srácok.
Az izmom nyilván nem igen gyarapszik, a szálkásító diétának köszönhetően, de talán a vízmegkötés miatt nem igen mozog a mérleg. Mondjuk ha az nagyon mozogna,az azt jelentené, hogy keveset eszek, és zabálom az izmomat :).
Visszatérve a pár hónap múlva lehet, hogy elszállingózok én is témára: ha jó a társaság (az pedig nagyon jó), akkor én hajlamos vagyok már csak azért is elmenni valahová. Addig is emberek közt vagyok, és kicsit kikapcsolok a hétköznapi hülyeségekből :)

3 hónapja
#5844
Hope08
Sziasztok! Teljesen új vagyok a csapatban, primal move-ot kezdtem el csinálni, minden alkalommal van utána izomlázam. Valakinek van erről tapasztalata? Esetleg ki mit csinál, amit otthon is lehetne ez mellett?

3 hónapja
#5843
bmati
reply to Bofy's post #5840
Szia!
Igen, lehet stagnálás, illetve hízás is, mert tényleg több vizet és tápanyagot gyűjt maga köré az izom.
A "megszerettem a konditermet"-ről pedig annyit, hogy remélem 1 év múlva is ezt fogod mondani, csak mert az elején nagyon sokan mennek így oda, aztán kb. 2-3 hónap után elkezd ritkulni a csapat, fél év utána már jelentősen kevesebben vannak, de általában 1 év kell, mire ténylegesen eldől, hogy kik maradnak ott. :P
Vállra pedig minimum átmozgatás kellene, azt sem érdemes kihagyni az edzésből.
Az ízületeidre pedig vigyázz, mert az a gyenge pontja a konditermi edzéseknek (izmot ezzel lehet leggyorsabban növelni, de ínszalagokat és ízületek pont az előbbi miatt ezzel lehet leggyorsabban leamortizálni), ezt mondatja velem a tapasztalat. :/

3 hónapja
#5842
Gonoszka1
reply to Bofy's post #5840
Szia! Gratulálok a kitartásodhoz! Tudod, hogy az izom nehezebb mint a zsír. És ha már Te is látod a formálódásodat, akkor biztos, hogy nagyon látványos, mert az ember saját magán látja meg utoljára. És ha a ruháid is lógnak, akkor pedig tuti a dolog. Az pedig sajnos igaz, hogy a sok kondiba lejáró cicababa (nem a komolyan edzőkre értem!) azért mennek, hogy ott kritizálják a többieket, mert az életben ez nekik az öröm. De ezzel meg nem kell foglalkozni, és ha pedig a fiúk rendesek, és szívesen jársz közéjük, akkor pedig minden jó.

3 hónapja
#5841
jancsoreka
reply to Bofy's post #5840
Sziaaa! :) Ezek tök jó hírek! :) (csak halkan jegyzem meg: MINDIG elkerültem a női konditermeket... :D)
A kérdésedre én nem tudok válaszolni, majd bmati, de azért örülök ezeknek a híreknek! :)

3 hónapja
#5840
Bofy
Sziasztok!Jöttem helyzet jelenteni. Na már most, az a nagy helyzet, hogy 3 hete (ez a negyedik) járok le kondizni, heti négyszer. Osztott edzés mint a paliknak, csak én a váll csuklyát kihagyom :D. Súlyra mindössze egy kilót ment le, de a gatyáim egyre jobban lógnak, formálódik a lábam, seggem, hasam, karom. Bánom, hogy nem vettem a bátorságot előbb, és vonultam el kondizni :). Nagyon nagyon megszerettem. Szerencsére nő nem sok jár le..Egyszer voltam a nőibe, de ott gonoszak, csak a másik méregetése megy. A fiúk közé járok, ott sokkal korrektebbek, és segítenek is :)
Kérdés: igaz az, ha full kezdőn oda megyek, az első pár hétben mutatkozhat stagnálás, hízás, mert sűrsödik picit az izom, meg a fájdalomra több vizet kötünk meg? Mert látom, hogy keskenyedtem, de a mérleg az alig mutat valamit :D

3 hónapja
#5839
bmati
reply to vera86's post #5838
Szia!
Szerintem beírhatod tempós sétának, ami itt a rendszerben is van. Arra figyelj, hogy a sporttal töltött idő kb. 70%-át írd csak be.

3 hónapja
#5838
vera86
Tudja valaki hogy egy Walk Energy edzés mennyi kalóriát éget el vagy az, hogy ezt hol találom meg?

3 hónapja
#5837
Claudia007
Nekem a téli futással egy gondom van: el fogok esni :D :D ismerem magam ennyire, hogy még egy szál fűben is képes vagyok megbotlani :D
Egyelőre szobabicikli, torna, meg mostanában a futás jött képbe. Majd ezeket variálom arra gondoltam, meg videó rengeteg van interneten, úgyhogy van miből válogatni :)

3 hónapja
#5836
bmati
reply to Claudia007's post #5832
Zsírégetés szempontjából a nagyon intenzív erősítések a legjobbak (főleg a súlyzós edzések), illetve az igazi HIIT edzések (magas intenzitású intervallum edzések). Nagyon sok mozgásformával lehet végezni az utóbbit. :)
Télen nagy szélben pedig vagy nem mész ki futni, de akkor csinálsz egy jó kis HIIT-et helyette vagy kimész, de akkor az említett sállal. Egyébként -10-nél se éreztem azt, hogy sállal kellene futnom és tavaly télen semmit sem szedtem össze. :P

3 hónapja
#5835
Claudia007
Az igen! Elismerésem!! :) akkor hát csak így tovább! :-)
És köszönöm a segítségeket még egyszer :)

3 hónapja
#5834
maszogep
reply to Claudia007's post #5832
Bakonycsernye. Tekerni itt az alap, fel a Hamuház felé. Ha több időm van, akkor bármerre a Bakonyban vagy a Vértesben.
A legbüszkébbek jelenleg a szeptemberi teljesítményünkre vagyunk: cirka 8h alatt körbetekertük a párommal a Fertő-tavat. Nem egy nehéz terep, de akkor még 120 kilós voltam :D

3 hónapja
#5833
Claudia007
reply to maszogep's post #5830
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!! Hasznos volt, és szerintem a sálas verzió lesz a nyerő, meg a tempón kicsit változtatok. :)
Egyébként kinek milyen mozgásforma volt a leghatékonyabb?
Maszogep akkor itt a közelben járhatod az erdőt, ugyanis én is errefelé élek :)
Munkába nekem a gyalogos téma megy, kb 20-20 perc reggel - délután. :)

3 hónapja
#5832
Claudia007
reply to maszogep's post #5830
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!! Hasznos volt, és szerintem a sálas verzió lesz a nyerő, meg a tempón kicsit változtatok. :)
Egyébként kinek milyen mozgásforma volt a leghatékonyabb?
Maszogep akkor itt a közelben járhatod az erdőt, ugyanis én is errefelé élek :)
Munkába nekem a gyalogos téma megy, kb 20-20 perc reggel - délután. :)

3 hónapja
#5831
teper
Azt hittem nekem is mákom van, és betekerek, és onnan haza, de ez nem jött be. De ez nem most volt, mondjuk 10 éve.
Ügyes vagy, gratulálok! A maszkot csak ajánlani tudom, bár valóban eléggé ronda, de ez van :)

3 hónapja
#5830
maszogep
reply to teper's post #5829
Nekem nagy mákom van, tősgyökeres pestiként sikerült nyolc évvel ezelőtt a Bakonyba költöznöm. Itt az erdő olyan 15 perc tekerésnyire van. Dolgozás otthon, de ha csak kevés alkatrészért kell mennem, akkor az már 24km tekerés (Mórra, oda-vissza), vagy ha csak laptopért kell mennem az ügyfélhez, akkor oda is tekerni szoktam. Itt én vagyok a "pesti csodabogár", meg amúgy is informatikus vagyok, ami a vidékiek szemében még mindig valami furcsa dolog, így nagyjából bármit megengedhetek magamnak :D Egyébként a facebookon szoktam megosztani, hogy merre tekergek (kerékpárral és gyalog), és hogy a kalóriabázis óta mennyit fogytam (jelentem, -12 kilónál tartok), és kezd egész szép kis rajongótábor kialakulni. A felszerelésemet, kinézetemet is egészen megszokták már.
A dekás maszkot pont ma nézegettem, hogy ki kellene próbálnom.

3 hónapja
#5829
teper
Nekem télre van ilyen maszkom, amit a Decathlon-ban vettem. Olyan mintha sál lenne, de teljes fejes a cucc. Sokan nem szeretnek érte, de hát nem azért hordom telente, hogy szeressenek, hanem, hogy jó legyen. Nekem bejött, csak pár ezer forint.
Szerencsések vagytok, hogy melóba is így tudtok járni. Nekem évekkel ezelőtt ez sajnos nem jött be, pedig igazán klassz ötlet volt, hogy reggel tekerek egyet, délután/este is, és háztól-házig éppen 8-12 kilométer lett volna. Arról nem beszélve, hogy a testemnek is jót tett volna. Párszor sikerült felvinnem a bicajt, de nem sokkal később elakadtam, és mondták itt nem viheted fel, és olyan feltételrendszert szabtak meg, ahogy felvihetem, hogy inkább dobtam az egész projektet.

3 hónapja
#5828
ImoranErui
reply to Claudia007's post #5823
Én is sállal az arcom előtt tekerek, amivel az a bajom, hogy összeizzadom, nyáladzom mire beérek melóba. Valami jó kis maszk, az kellene nekem is...

3 hónapja
#5827
bmati
reply to Zsanibaba's post #5824
Erősödni fogsz, csak kevésbé izmosodni. A kettő nem feltétlenül jár együtt. :P
Erősítés során a saját testsúlyos edzéseket leginkább az inakat és ízületeket erősítik, az izmokat csak másodlagosan és kisebb mértékben. A súlyzós edzéseknél ez pont fordítva van.
A hasprést hagyd a fenébe, jobbak a felülések és a lábemelések. Lábemelés progressziót itt találsz (mesterhatos menüpont, lábemelés és azon belül az 1. szint a legkönnyebb, 10-es a legnehezebb):
http://fegyencnaplo.atw.hu/

3 hónapja
#5826
bmati
reply to Claudia007's post #5821
Hivatalosan orron be, szájon ki. Gyakorlatilag pedig ha nem futsz túl gyorsan, illetve nagyon hidegben érdemes csak orron keresztül levegőt venni. Ha nem tudsz csak az orrodon levegőt venni, akkor túl gyors a tempó. Késő ősszel, télen, illetve kora tavasszal alapozó időszakot kellene tartani, amikor nem számít a gyorsaságod, hanem csak a heti km számodat növeled, hetente max. 10-15%-kal többet egyik hétről a másikra és mikrociklusokra osztva (2-3 hétig emelve, majd 1 hetet visszavéve, aztán megint emelni 2-3 hétig és így tovább). Ha jön a jó idő, akkor lehet gyorsító edzéseket is végezni. :)

3 hónapja
#5825
maszogep
reply to Claudia007's post #5823
Évszaktól függetlenül megyek (megpusztulnék erdőjárás nélkül), bár bringa csak az utóbbi hat évben van, előtte csak gyalogoltam. Gyaloglásnál nem zavart a hideg levegő, de a biciklin már izgalmasabb. Nekem a szám elé tett sál eddig bejött, bár tény, hogy egy tekerés=egy sálmosás... :/

3 hónapja
#5824
Zsanibaba
reply to bmati's post #5818
Köszönöm bmati! azt hiszem sikerülni fog igaz nálam ingadozik 1 kilo de nem adom fel mert szeretem csinálni. Akkor megnyugodtam ha a combom nem fog erősödni :-) a felüléssel kapcsolatban meg én is így gondolom hasprést és lábfelhúzást szoktam de nem erre pazarlom az időt. Köszönöm mégegyszer.

3 hónapja
#5823
Claudia007
reply to maszogep's post #5822
Köszi :D Sállal próbálkoztam ma, de nem sokra mentem vele, de majd próbálkozom ;)
Télen is szoktál menni ezek szerint ??

3 hónapja
#5822
maszogep
reply to Claudia007's post #5821
Csősál vagy bringás maszk a száj elé? (Emelkedőn felfelé tekerve szerintem én az összes testnyílásomon szívom befelé a levegőt :D )

3 hónapja
#5821
Claudia007
Szeretném megkérdezni, hogy futásnál ki hogy veszi a levegőt? Ha jól tudom, orron be, szájon ki kellene. Viszont mikor futok és az orromon veszek levegőt, úgy érzem, hogy nem elég. S kénytelen vagyok szájon át lélegezni. Persze ilyen időben ez már annyira nem jó, hamar megfázik az ember torka.
Tippekeket, ötleteket várnék :)
Előre is köszönöm :)

3 hónapja
#5820
bmati
reply to forestmici's post #5819
Ahogy már írtam korábban: progresszív guggolások (főleg ezt ajánlom és ezekből is később az egylábast, még később súllyal), kitörések és ezek variációi saját testsúlyoddal, később lehet súllyal is. Ezek a csípődet is dolgoztatják. Hasra főleg lábemelések és variációi, illetve felülés; hasznos gyakorlat még törzsre a könnyített palánk, a híd és variációi, illetve a hiperhajlítás. Felsőtestre pedig fekvőtámasz és húzódzkodás, illetve ezek variációi. Erősíteni pedig mindenhová kellene, illetve ha valamelyik testrészeddel elégedetlen vagy, akkor oda lehet +1 edzés hetente (tehát fenékre heti 2x guggolj, kitörésezz).
A gyakorlatok nehezek legyenek, de ne túl nehezek. Min. 5 ismétlést tudj belőle, de ne legyen több, mint 15, amennyit bírsz, mert akkor már nehezíteni kell. 2-4 sorozat legyen egy gyakorlatból, a sorozatok között 2-5 perc pihenéssel.

3 hónapja
#5819
forestmici
reply to bmati's post #5817
Nagyon szépen köszönöm a választ bmati :-) tudsz valamit ajánlani ultra lapos fenékre+széles csípőre gyakorlatnak? alapjaiban nem vagyok husi, inkább normál (felsőtesten pedig vékony alkat) köszi előre is :-)

3 hónapja
#5818
bmati
reply to Zsanibaba's post #5815
Edzés előtt bemelegítésnek kellenek körzések (kar-, alkar-, csukló-, csípő-, láb-, térd-, bokakörzések) és ezek után érdemes 5 percet kardiózni. Ezek utána kell a tényleges erősítő gyakorlatok előtt 2-3 bemelegítő sorozat (ahol könnyítetten végzed az adott izomcsoport gyakorlatait), majd tényleges edzés.
Az erősítő utáni kardió jellegű edzésnek az a lényege, hogy a kardió jellegű edzés kezdetétől fogva égeted a zsírt. Ha csak kardió jellegű edzést végzel, akkor kb. 30 perc után indul be ténylegesen a zsírégetés. Emellett az erősítés utáni kardió edzést nem fogod tudni túl intenzíven végezni, mert el leszel fáradva az erősítésről. :)
Nem lesz vastagabb a sok guggolástól a combod. Ahhoz, hogy vastagabb legyen izomtömeget kellene növelned és heti min. 1-szer intenzíven (nagy súllyal) guggolni. Ehhez is évek kellenek, mert a nők nehezebben izmosodnak köszönhetően az alacsonyabb tesztoszteron-szintjüknek. :P
A hasadról a felülés nem fogja eltüntetni a zsírt,ha erre gondoltál. :)
A felülésekkel én úgy vagyok, hogy kiegészítő gyakorlatoknak jók, de szerintem a lábemelések és azok variációi jobbak és hasznosabbak (főleg, ha korláton vagy egy rúdról függeszkedve végzed őket lassan és szabályosan), emellett valamivel kisebb a sérülésveszély is. :P
További jó törzsgyakorlatnak tartom a hidat és annak variációit.

3 hónapja
#5817
bmati
reply to forestmici's post #5813
Szia!
Egy 13 perces edzésnél 42-54 kcal. Egy 30 percesnél 125-200 kcal intenzitástól és súlytól függően.
A helyedben 13 percet inkább intenzív láberősítésre fordítanék (guggolás, kitörések, esetleg ugrások), mert ezek többet érnek és a zsírégetést is jobban segítik.
A gyakorlat miatt pedig nem fog a combodról eltűnni a zsír, továbbá csak minimálisan formásít, ellenben a tényleges erősítésekkel.

3 hónapja
#5816
Krisztina49
Köszönöm a segitséget mindenkinek....:-)

3 hónapja
#5815
Zsanibaba
reply to bmati's post #5812
elgondolkodtató amit írsz mert nem előbb cardiózni kell és utána erősíteni? mert amúgy combos vagyok és félek h. a sok guggolástól még vastagabb lesz. és szerinted a felülés segít a hason vagy az csak minimálisan?

3 hónapja
#5814
Zsanibaba
reply to citromtorta's post #5810
Okés kitartok nem adom fel :-) Lehet veszek valamit ami segít :-P
köszönöm a biztatást!

3 hónapja
#5813
forestmici
Sziasztok!
Látom sok sport van fent...én mégis kérdezném, hátha valaki tudja, hogy mennyi a kalória vesztés a 13 és a 30 perces LEG MAGIC edzés során?
Próbáltam külföldi oldalakon keresni infót (lehet, hogy rossz fele keresgéltem...), de nem találtam semmit...
Valaki esetleg?
Köszönöm szépen :-)

3 hónapja
#5812
bmati
reply to Zsanibaba's post #5809
Ezért kellene elsősorban erősíteni, mert a sok kardió edzéssel inkább lebontod az izmokat... :P
1 kg izmot én kb. negyed év alatt szedek fel férfi létemre, neked az elején összejöhet ennyi, de minél több izom van rajtad, annál nehezebb felszedni. Továbbá a fogyás és mozgás első pár hónapjában tudsz minimálisan felszedni, aztán már csak tömegeléssel lehet. :P
Egyébként hasról megy le a legnehezebben, mert ott tárolódik a zsigeri zsír.

3 hónapja
#5811
bmati
reply to Krisztina49's post #5806
Ha intervallum edzésnek csinálod, akkor nem baj. Ha egyenletes tempójú edzést végzel, akkor sok.

3 hónapja
#5810
citromtorta
reply to Zsanibaba's post #5809
Türelem és kitartás! A tónusosabb megjelenésért valóban kitartó sportolás kell az étkezés-kontroll mellé, 6 hónap múlva tuti formád lesz ha nem adod fel!Utána meg már a sikerélmény doppingol!:))

3 hónapja
#5809
Zsanibaba
reply to bmati's post #5805
köszönöm szépen igen megpróbálok többet enni mert hiába van beállítva el sem érem. és azért szeretnék kevesebb lenni mert zavar a hasam ott van a legtöbb és egyszerűen nem tűnik el.Formás alakom van de se nem kövér se nem vékony :-) tudom hogy nem csak a kilo számít ezért is edzem, de centibe sem látszik én nem látom h. tónusosabb lennék. De gondolom akkor ez nem csak egy hónap hanem sok idő.

3 hónapja
#5808
Gonoszka1
reply to Krisztina49's post #5807
Nem 20-50-30-ra gondolsz? Ha nem mindig sikerül az nem tragédia, az a lényeg, hogy nagyjából lássad, hogy mi az amit még enned kellene, de általában mindenki a fehérjével van gondban, hogy az kevés, és a zsírral, hogy az pedig sok.

3 hónapja
#5807
Krisztina49
Még egy kérdés ha a mosoly vonalak mosolyognak:-)
De a 50-30-20 tápanyag elosztás nem sikerül az baj????

3 hónapja
#5806
Krisztina49
reply to bmati's post #5802
110-130között jó a pulzusom futópadon?van amikor felnegy 160 ig az baj?

3 hónapja
#5805
bmati
reply to Zsanibaba's post #5804
Még mindig túl keveset eszel... :/
Szóval ha ülő munkát végzel, akkor heti 0,35 kg-ra állítsd a fogyásodat és ekkor napi 1410 kcal-t ehetsz. Ehhez hozzájönnek még a sport értékei a sportolós napokon. A kapott keretet 10-20 kcal pontosan le kellene enni. A sporttal eltöltött idő kb. 70%át írd be.
Biztos, hogy átlagos aktivitású munkát végzel (8 óra könnyű fizikai munka naponta)?
Ha igen, akkor veheted nyugodtan 0,5 kg-ra a heti fogyás mértékét, ekkor napi 1473 kcalt- ehetsz. Ehhez is ugyanúgy hozzájönnek a sportok és ugyanúgy le kellene enni, mint az előző bekezdésben írtakban.
Mivel az anyagcseréd be van lassulva, így előfordulhat, hogy a következő 2-3 hétben 1-3 kg-ot hízni is fogsz, de után megindul a fogyás.
Az utolsó dolog amit nem értek, hogy miért akarsz 50 kg lenni. Az a te magasságodhoz képest nagyon kevés. Javaslom, hogy fogyj le 52-53 kg-ra, aztán pedig izomtömeg növelésével told fel 57-58 kg-ra. Akkor sokkal jobban fogsz kinézni, mint most, hiába a +2-3 kg. A testkompozíció sokkal fontosabb,mint, hogy mit mutat a mérleg... Pl.:
http://noifitness-debrecen.hu/images/JUDY-GYM/521384_486101024759563_2111229209_n.jpg

3 hónapja
#5804
Zsanibaba
reply to bmati's post #5803
162 cm magas 55.5 kilo átlagos akt.munkát végez,BMR 1349 napi keret 1306
eredetileg 50 kilo volt a célom de ha sikerülne ez is akkor majd elválik. a napi kalória bevitelt felvittem 1400-ra mivel heti 3x edzek.
Szerinted? előtte ugye már írtam hogy csak kínlódok mert 1 hónapja edzek és semmi.:-(

3 hónapja
#5802
bmati
reply to Krisztina49's post #5799
Igen, csak arra figyelj, hogy a napi kereted ne kerüljön a BMR-ed közelébe (min. 50 kcal-val maradj felette). A BMR-ed is fokozatosan csökken a súlyoddal, de nem olyan gyors mértékben, mint ahogy a napi kereted.

3 hónapja
#5801
Zsanibaba
reply to bmati's post #5756
Szia! átállítottam mindent kíváncsi vagyok a véleményedre. megtudod nézni?

3 hónapja
#5800
Krisztina49
reply to jancsoreka's post #5793
vigyázok nem viszem túlzásba és köszönöm a biztatást aranyos vagy:-)

3 hónapja
#5799
Krisztina49
reply to bmati's post #5798
köszönöm segitséged:--) pont forditva csináltam eddig.....heti fogyást állitottam be ott hetente átirom a súly változást és csak ennyi?

3 hónapja
#5798
bmati
reply to Krisztina49's post #5785
Szia!
Ha heti fogyást állítottál be és úgy változik a napi kereted, akkor jó. :)
A mozgáshoz annyit, hogy ha heti 3x mész, akkor a gépeken mindenhova edz és intenzíven (teljes testes edzés) és a kardió jellegű edzést azt erősítés után végezd (a korábban említett pulzuszónában) , mert úgy jobb lesz a zsírégetés.
Ha éhesnek érzed magad, akkor nyugodtan lassíthatsz a heti fogyás mértékén. :)

3 hónapja
#5797
Gonoszka1
reply to jancsoreka's post #5796
Az már tényleg csak pár nap! De addig még 37 vagy!

3 hónapja
#5796
jancsoreka
Hehe. De. Elsején. :) Köszi. :)

3 hónapja
#5795
Gonoszka1
reply to jancsoreka's post #5792
Csak nem Te is egy évvel több leszel pár nap múlva? Isten éltessen sokáig Téged is erőben, egészségben, kitartásban!

3 hónapja
#5794
Gonoszka1
reply to Krisztina49's post #5791
Szívesen! Kitartás, és szép lassan le fog menni! Gondolom, hogy most már beállították gyógyszerrel, így szépen le fogod tudni dolgozni!

3 hónapja
#5793
jancsoreka
Krisztina, vigyázz az ízületeidre! Amíg ekkora a túlsúly, megsínylik. Majd ha lefogytál, akkor képzeld vissza ezt a súlyodat - mi lenne, ha két tizenöt kilós tápos zsákot vagy valami ilyesmit vennél a válladra. :) Tudod, EZ milyen jó érzés?!?! Nnna, majd megtudod!!! :) :) :)

3 hónapja
#5792
jancsoreka
Hű, még én is csak 37 vagyok pár napig. :D Tök jó belegondolni, már a 38-ra jár az agyam... :D

3 hónapja
#5791
Krisztina49
reply to Gonoszka1's post #5790
Köszönöm Gonoszka:-)huuu de sok még ez a plusz 30 kg....
Pajzsmirigy alulmüködésem van azért sikerült igy össze szednem magam....

3 hónapja
#5790
Gonoszka1
reply to Krisztina49's post #5789
Szívesen segítünk, így nyugodtan kérdezzél! Igen, úgy is jó ha mindent eszel. Bár azért nem árt egészséges dolgokat az étkezésbe beépíteni. Ilyen a zabpehely, a zabkorpa, a köles, a kókuszzsír, a bulgur, esetleg a hajdina ha meg tudsz vele barátkozni, stb. A kölest mint a rizst úgy tudod használni, csak több vizet szív fel. A zabkorpát pedig például a fasírtokban tudod használni a zsemle, zsemlemorzsa helyett, és ezenkivül mennyei langallót és pizzát lehet belőle készíteni. Itt megemlítem Bofynk Zabirodalmát, ahol finom recepteket találsz. A zsírt pedig a főzésnél tudod csökkenteni, és akkor az is jó lesz.

3 hónapja
#5789
Krisztina49
reply to Gonoszka1's post #5788
De jó hogy itt vagytok ès segitetek:-)
Itt sokan irják hogy diétásan étkezenek....
Én mindent eszek csak figyelem a napi keretet az ugy jó?néha a zsir egy kicsit sokra sikerül....:-(

3 hónapja
#5788
Gonoszka1
reply to Krisztina49's post #5787
Igen, és ezt a mennyiséget kellene megenni,

3 hónapja
#5787
Krisztina49
Amikor sportolok a sport időnek a 70%át irom be igy 2319 kaloriát irt mára az ugy jó?

3 hónapja
#5786
Gonoszka1
reply to Krisztina49's post #5785
És a sporttal ledolgozott kalóriák 60-70%-át még pluszban le kellene enni a kereten kivül. A BMR-ed 1809, így szerintem jó a keret beállításod.

3 hónapja
#5785
Krisztina49
reply to bmati's post #5784
Köszönöm a választ:-)
Lassan mennek le a kilók mindent eszek csak figyelek hogy a napi keretbe beleférjek...
Heti 0.55kg ra állitottam...eddig ezt sikerült is tartanom...
Mellé járok heti 3 szor konditerembe 40perc kardio és 40perc kondigépeken edzés ez elég?
167 cm 37 éves 107.5 kg:-( vagyok napi ketetnek 1895 állitottam az ugy jó?

3 hónapja
#5784
bmati
reply to Krisztina49's post #5782
Szia!
A pulzusod a max. pulzusod 60-70%-a között mozogjon, ez a zsírégető zónás edzés.
Viszont nem árt, ha tudod, hogy a fogyás nagyrészt (70%-ban) az étkezéseken múlik és csak 10%-ban az edzéseken (a maradék 20% pedig a regeneráció).
A max. pulzusodat legkönnyebben úgy tudod kiszámolni, hogy: 220-életkor.

3 hónapja
#5783
jancsoreka
reply to Krisztina49's post #5782
Szia, azt hiszem, ebben röviden és szépen össze van foglalva, bár a számtan nem az erősségük (nem tudom, hogy jött k inekik 180-ra a 220-35. :D).
http://www.fitness-index.hu/pulzus-cardio-edzesen

3 hónapja
#5782
Krisztina49
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy konditerembe járok kardio gépen milyen tartományba kell tartani a pulzust hogy fogyjak??????

3 hónapja
#5781
Bojtika
Ehe!!! Igazad van. :D

Hozok ajándékot, a mosoly sosem árt!

http://kecskefeszek.net/vicc/reszeges-viccek/reszeg-himnusz.html

3 hónapja
#5780
teper
reply to Bojtika's post #5779
Látod, megy ez neked. Tudod Te, hogyan kell csiripelni. Ne nyugtalankodj, próbáld meg az agyalódat kicsit kikapcsolni. Nekem szokott segíteni. Amikor már szinte feladtam, és nem agyalok tovább, egyszer csak beugrik a jó döntés, és ennyi. Elköszönök, megyek. Jóéjt! :)

3 hónapja
#5779
Bojtika
reply to teper's post #5778
Remélem, elmúlik. Igazából nagyon nyomaszt az anyagi dolog. Máskor depressziós lettem, most simán nyűgös vagyok, és ezen nem segít a tanulnivalók halmaza. Oké, őszi szünet van, de három napos hagyományőrző okításra megyek hétfőtől, és a szállás csak növeli az anyagi gondokat. (Ráadásul sok tanulnivaló van ezen a téren is.)

Kedves vagy, köszönöm, jól esett! :D

Csipcsirip. :D

3 hónapja
#5778
teper
reply to Bojtika's post #5777
Látom. Ne légy nyűgös kismadár! Innentől bármit írhatok, úgyse lenne jó, igaz? Aludjunk rá egyet, holnap sokkal jobb lesz :)

3 hónapja
#5777
Bojtika
reply to teper's post #5776
Nyűgös vagyok. :D


3 hónapja
#5776
teper
reply to Bojtika's post #5775
Szerintem a pasiknak igazából a végeredmény a fontos. Nagyon sokféleképpen ellehet érni azt az állapotot, és még nem is muszáj számolni.

3 hónapja
#5775
Bojtika
reply to teper's post #5774
Nem azt beszélem, hogy puding legyen. De a sorozatos cuccok a számomra unalmasak, sőt még félre is számolok sokszor. Vegyes mozgással is lehet vékony és izmos.

Az 50-es pasinak se kell guggolni, ha normálisan sportolt. De egy férfitól eleve a kissé jobban látható izomzatot várja el még a köznép is. A nőknél nem annyira fontos, hogy látható legyen pl. quadricepsz négy feje külön-külön. :D (De legalábbis kettő...)

3 hónapja
#5774
teper
reply to Bojtika's post #5768
Egy 40-es nő? Elsősorban maga miatt tudjon guggolni, mert meg tudja csinálni, ettől is jobb, mint szintén egy 40-es nő, aki ugyanannyi kg, de lövése sincs, hogy hogyan kellene guggolni. Egyébként nem kell, természetesen nem kell. Csak magamból tudok most is kiindulni, hogy sokkal jobban szeretek fogni egy vékony, izmos arányos női testet, mint egy rakás pudingot. Szerinted egy ötvenes pasinak mért kell guggolni?

3 hónapja
#5773
teper
reply to bmati's post #5767
Igen, elég vacak és nehéz. Ha elsőre valaki azt mondja, hogy lógj a saját testeddel egy percet egy rúdon, kinevetem. Ugyammá, az tök könnyű. Pedig nem is annyira. Ezt felvittem két percre, és azzal múlattam közben az időt, hogy csuklóból indítottam és állítottam meg a lengéseimet. Alapvetően vállszélesen csinálom, mert azt tartom természetesnek.

3 hónapja
#5772
teper
reply to Zsuzsi05's post #5771
Próbáld ki, szerintem nagyon jó :)

3 hónapja
#5771
Zsuzsi05
Jahh...értem.Leesett a tantusz...nyagot koppant.:D
Köszönöm!:)
Kipróbálom így is milyen.

3 hónapja
#5770
teper
reply to Zsuzsi05's post #5769
Nagyon egyszerűen. Ugye a klasszikus bolgárban a támasztó lábad az hátul van, jó esetben egy térdmagasságú bármin. Ha fordulsz a tengelyed körül 180 fokot és így csinálod, akkor erre értettem, hogy előre. Ezt neveztem előre bolgárnak. Nekem sokat segített a borulások leküzdésében.

3 hónapja
#5769
Zsuzsi05
reply to teper's post #5761
Hogy éred azt az előre bolgárt?..sajnálom,de nem tudom milyenre gondolsz.:)

3 hónapja
#5768
Bojtika
Én azt az álláspontot képviselem, hogy aki csak simán a fogyás mellé akar feszesíteni, sőt a hízása előtt sem sportolt, annak nem kell az ilyen speciális izomcsoportokra gyúrnia. Most őszintén, egy 40-es nő mi a hóhérnak tudjon 50-et guggolni? :D
Saját tapasztalatom is, hogy (pedig én sportoltam is és futottam is még 30 körül), hogy a kihagyott évek után az izomzat visszajön ugyan, de messze nem a huszonéves összetételben. Most minek bolgározzon az a 30-as nő, aki a büdös életben nem akar senkinek sem imponálni, nem akar látványos izomzatot építeni, csak a végre kisebb fenekét akarja a hétköznapi "üzemmódban" gazdaságosabban mozgatni? Így is többet fog tudni guggolni, mint eddig, mert lemegy a túlsúlya. Nem árt, ha tudja valaki, hogyan végezze a guggolást, de progresszíven növekvő sorozatokban szerintem csak akkor indokolt, ha háziasszonyból más pályára készül...

Az az izomzat, ami már kitűnik a bőr alól csak olyan kis aranyos módon, az sokkal humánusabb (és pofára esés-mentes) módon is megszerezhető.

3 hónapja
#5767
bmati
reply to teper's post #5766
Ezt is csináltam, ez a sima függeszkedés. A fogás szélessége is nagyban meghatározza, én vállszélesben csináltam és az sem mindegy, hogy milyen vastag a rúd/gerenda. Én 50 mp-nél nem jutottam tovább. Szerintem ez az egyik legjobb gyakorlat a fogás erősítésére (alkar erősítésére), ennek az ellentettje az ujjbegyes fekvő (az nyitásra edz, az előbbi pedig zárásra) és a kettőt együtt érdemes csinálni, mert az alkar két oldalát dolgoztatják meg. Amúgy meg az alkar sok helyen kap rendesen másodlagos terhelést. :)

3 hónapja
#5766
teper
reply to bmati's post #5765
Több ilyen harcművészet is van, ahol a bütykökön végzik, ez okés is. A csuklóssal nem értettem egyet. Az ujjbegyes az nem rossz, de helyette/mellette vannak nekem a lengések, és húzások. Próbáld ki, maradj fent egy rúdon 2 percig, úgy, hogy közben nem csinálsz semmit. De még jobb, ha közben nem unatkozol, és mondjuk csak lengsz fel-le. A különböző vastagságú dolgokon még én is merengek, még attól is függ, hogy milyen szélesen/szűken húzod. Szerintem az jó közelítés, ha megszokod mindenhogy.

3 hónapja
#5765
bmati
reply to teper's post #5764
Már nem emlékszem, hogy melyiknél, de valamelyik harcművészeti edzésen így edzik a csuklójukat, illetve az öklön végzett fekvőtámasszal. Én csak az utóbbit végeztem, de azt sem huzamosabb ideig. Az ujjbegyes fekvőtámasz tényleg nem rossz, csináltam én is, de most egy időre abbahagyom.
Az a baj ezzel a keretes dologgal, hogy albérletben lakunk itt, szóval mobilra kellene csinálni a keretet, emiatt így jóval több anyag kellene hozzá, mintha csak simán a talajhoz lenne rögzítve. Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy még nem találtam meg számomra az ideális csővastagságot, illetve az sem mindegy, hogy sima vagy redőzött felületű legyen, mert egyes gyakorlatokat az előbbin, másokat az utóbbin érdemes csinálni.

3 hónapja
#5764
teper
reply to bmati's post #5763
Köszönöm az instrukciókat, majd így is próbálom, bár kapaszkodni néha kell. Ha most kellene összeütnöm pár vasdarabból dolgokat, akkor lennének benne egyenes, ferde, merőleges, ezek különböző kéztávolságokra, és még ezen belül is variálható csővastagsággal lévő dolgok, mert ez még ezeken belül is számít.
A kézfejen fekvőkkel nem értek egyet, akkor már sokkal inkább a bütykökön érdemes. Szerintem az így nem erősít semmit se. Pár év múlva csak nyavajogni fogsz miatta. A cseresznyefáról az jutott eszembe, hogy azt nagyon szeretem. Csodásan szép a faragványa. De tényleg nagyon szép: keményen sima, selymes. Kezdj a gyengébb oldaladdal, és félidőben fordulj meg.

3 hónapja
#5763
bmati
reply to teper's post #5762
Erősödik az folyamatosan. Régen a sima fekvőt is amiatt nem bírtam, mára ez már nem gond. A fekve nyomások, illetve a vállból nyomás keretben és a túl nagy egykezes súlyok előre és oldalra emelések közben amortizálódtak le elég rendesen. Mióta nem csinálom, azóta fokozatosan javul. Egyébként, ha a kézfejeden csinálod a fekvőket, az is erősíti. Viszont számíts arra, hogy ott könnyíteni kell a gyakorlatokon már az elejétől, mert elég gyorsan túl lehet terhelni magad. :)
Fémkereten már jó ideje gondolkozom, de általában fontosabb dolgokra megy el a zseton (pl.: kaja). Igazából, amíg nem jutok a szűk húzódzkodás haladó szintje közelébe, addig majdnem hogy felesleges a rúd. Emellett az alkart brutálisan edzi, hogy nem kis rúdon végzem, viszont pont emiatt a csuklót is jobban igénybe veszi. Így már csak a függeszkedéses lábemelést és a húzódzkodásokat végzem ott.
Van kint egy cseresznyefa, de azon megint nem tudom csinálni rendesen ezeket, mert aszimmetrikus terhelést ad. Az ajtókeretbe szerelhető rúd meg a régi lakásban jó volt, de itt ez egy régi vályogház, ahol egyszer kipróbáltam és berepedt a tok, azóta nem mertem behúzni. :P
Ezen felül pedig a lábemelést amúgy sem tudnám csinálni ott. :/
A guggoláshoz annyit tennék hozzá, hogy először guggoljatok úgy, hogy a sarkaitok összeérnek végig a gyakorlat folyamán és a térdetek a lábujjatok irányában mozdul ki (nem oldalirányban). Ezután mehet pl.: olyan egylábas guggolás, ahol egy függőleges oszlopba kapaszkodtok, de csak félig guggoltok le. Azután mehet a szabad változat, de úgy, hogy egy térdig érő eszközt tesztek magatok mellé és rátámaszkodtok az alsó helyzetben és a kar segítségével toljátok ki magatokat, végül pedig a klasszikus egylábas guggolás. A javaslatom még annyi, hogy nem kell egyenesre vasalni a lábadat, amikor előre nyújtod, hanem maradjon egy hajlat benne, majd idővel lehet egyenesíteni, mert ez már inkább a hajlékonyság. Ezekre a lépésekre a boka-, a térd- és a csípőízületek miatt van szükség.

3 hónapja
#5762
teper
Igazából erről jutott eszembe, amiről még szerettem volna írni pár sort: azon agyalok, hogy a csuklókat eléggé könnyen meglehetne erősíteni. Kellene hozzá egy jó 50cm-es vasrúd, arra rá kellene applikálni egy lehetőleg szalagszerű képződményt, olyan 150cm hosszút, és ennek a végére egy olyan dolgot, amire fel lehet fogatni 5-50kg-os súlyokat. Ezt csak fel és le kellene csavarni, előre nyújtott kézzel és ennyi. A balosom nekem is gyengécske. Szerintem csuklóból sokat erősödnénk.

3 hónapja
#5761
teper
reply to Zsuzsi05's post #5760
Igen, igen, de ennél sokkal rosszabb videok is vannak, amire azt szoktam mondani, hogy ezt ember így ebben a környezetben meg nem csinálja. A bolgár az jó, csak ismételgetem magam, az jó. De lehet előre is, ez nekem nem jutott eszembe, csak innen lestem el (konkrétan néha hanyat is szoktam borulni), én is ezzel tökölök néha. Igazából a probléma a bokádban, ha hívhatjuk úgy, hogy bokaizület, keresendő, nem eléggé hajlékony, de erre nekem pl. jött az előre "bolgár".

3 hónapja
#5760
Zsuzsi05
reply to teper's post #5758
A videót már néztem én is,csak az a bajom nekem is, hogy amikor kipróbáltam én is majdnem hátraestem,plusz mág nem is megy szabályosan,nem tudom a térdeimet kordában tartani,hogy ne menjen a lábfejem elé. ...és hát nagyon gyengék még a lábaim, mert lenek még úgy ahogy ereszkedek,de fel érzem,hogy a lábaim gyengék.
Ezért is próbálom erősíteni,hisz még a bolgár kitörés is megdolgoztat,de hátha már az lazán megy (sullyal is), utánna jöhet az egylábas bevetés.:D
Mondjuk a videóban is néhol a csávónak a térde jócskán a lábfeje előtt landol..ő is tud még hova fejlődni.:P

3 hónapja
#5759
teper
reply to bmati's post #5755
Azt a gerendád cseréld már le sima egyszerű vasrudakból összetákolt bármire. Tudom, hogy nagyon vagány dolog, de hosszútávon a kezeidben érzet fájdalom miatt nem tudsz normálisan haladni. Igen, nehéz igazából eltalálni pontosan, hogy minden nap jó legyen a terhelés. Nekem főleg akkor és azzal van a bajom, amikor 600kcal felett kellene normálisan leennem. Általában nem is tudom, de már meg is szoktam, hogy ha 550 felett vam, nem is igen kísérletezek ezzel, inkább hagyok 100-300kcalt veszni. Tudod, hogy nekem a 16-17 órás emésztés pihentetés jön be, de arra jutottam, hogy a maradék 8-7 órás kajás peiródusban, edzésig kicsit meg kell emelnem a kcal bevitelt. Ez olyan 200-300kcal többlet lehet előtte, csak ugye olyankor úszok el, amikor objektív okok miatt mégsem jön össze a magas kcal értékű edzés.

3 hónapja
#5758
teper
reply to Zsuzsi05's post #5757
Tökre ráérsz, semmi baj nincs vele, ha nem csinálod, sőt még nem is kell. A fontos csak az, hogy mindig fejlődj kicsit, ha nem azzal hát nem azzal. Azt hiszem, hogy ezt még bmati vadászta le, de nagyon jó. Főleg, hogy szabályosan csinálja a srác, ezt így is kell. Ha majd ezt kezded el valahogy így kellene Neked is csinálnod. Már most érdemes lenne pár dolgot átvenni, de a többivel ráérsz még. Pl. a bolgárt azt én is nagyon jónak tartom, de nekem is az a bajom, az előre egylábassal, hogy néha hanyat vágom magam (alul meg örülnek, hogy gurigázik a hülyegyerek). Ez szerintem egészen ügyes, bolgárt lehet előre is, és a többi progreszió is nagyon jó!
http://www.youtube.com/watch?v=4sP8l6OwEIc

3 hónapja
#5757
Zsuzsi05
reply to teper's post #5751
Megmondom az őszintét sehogy sem..A bolgár kitöréseket gyakorlom,mert azok még mindig eléggé megdolgoztatják a lábaimat.
De ha azt már kisújjból nyomom haladok tovább.:D

3 hónapja
#5756
bmati
reply to Zsanibaba's post #5754
Vannak kalóriát növelő ételek, attól függően, hogy mit akarsz növelni. Szénhidrátra ott a rizs, a burgonya, a tészta, a kenyér, a banán. Fehérjére a fehérjepor, a hal (bár az a zsírt is nyomja, de "jó" zsírokat tartalmaz), a szárnyasok, a zsírszegény sajtok, a sovány túró, a tojásfehérje. Zsírra pedig a mogyoró, a dió, a mandula, illetve a hal. Ez csak így hirtelen, ami eszembe jutott.
Ha nehezen megy le annyi szilárd ételekből, akkor lehet folyadékkal pótolni (gyümölcslevek, bár a boltiakban azért van rendesen cukor, illetve tej, különböző zöldség/gyümölcs turmixok). Ezekben van némi vitamin és ásványi anyag, de jelentősen megdobják a szénhidrátbeviteledet.

3 hónapja
#5755
bmati
reply to teper's post #5753
Gerendán húzódzkodok (10x15 cm-es). :)
A csuklóm pedig eléggé igénybe van véve. A guggoláson kívül minden gyakorlatnál használom, emellett heti min. 3 órát gitározok. A függeszkedést csináltam én is, de attól még nem jobb. Akkor érzem elsősorban, ha túl gyorsan haladok vagy úgy jönnek össze a napok (mondjuk valami miatt előző nap nem sikerült valami, akkor két gyakorlat meg 1 óra gitár aznap, akkor azt már megérzem). Külön-külön csak akkor van baj, ha nagyon haladni akarok. Viszont gondolom te is tudod, hogy milyen nehéz egy optimális edzést felállítani, ahol se nem túl sokat, se nem túl keveset edzel. :)

3 hónapja
#5754
Zsanibaba
reply to bmati's post #5748
oké be van állítva 1500-ra ez stimmol de hogy egyek ennyit? szerintem nincs vésztartalékba amikor nem fogyóztam sem ettem többet. a folyadék az szerintem kevés azt megpróbálom növelni. köszönöm hogy ennyit foglalkoztatok velem. Cupp :-)

3 hónapja
#5753
teper
reply to bmati's post #5752
Arra koncentráltam, ami nehezen ment, így ez hozta is az eredményeket. Neked meg most a Maraton lenne a fontos. Ha a csuklód fáj fekvő közben/után akkor még mindig nem elég erős. Erre kitaláltam magamnak, hogy lógok rúdon lefele 5x20-120 másodpercet, előre-hátra és himbálódzok. Nekem fogáserősítésben és egyáltalán sokat segített ez.

3 hónapja
#5752
bmati
reply to teper's post #5750
Így is visszavettem az edzésekből. Elhagytam a vádliemelést, az ujjbegyes fekvőket, illetve a függeszkedést. Jelenleg csak a 6 alapgyakorlatot csinálom 5 napban, illetve heti 2 futás, amit 3-4-re kellesz idővel emelnem.
A húzódzkodás nekem is mumus, így a betegség után 2x3 alig ment, amúgy meg 3x6-nál voltam. Idő kellesz, mire visszaszoktatom rá a szervezetemet. :P
A gyakorlatokat már nem 2-1-2-1-ben csinálom, hanem valamivel gyorsabban, de még így is lassan. :)
Nekem a fekvőtámasznál inkább a csuklóm jelent gondot, ha túl sokat csinálok, akkor napokig fáj, de persze megérzi a tricepszem is. :)
Pl.: a hídnál pedig a hajlékonyságomon kellesz javítani, illetve a kézenállásos fekvőnél az egyensúlyérzékemen (még csak a varjútartásnál járok).

3 hónapja
#5751
teper
reply to Zsuzsi05's post #5739
Ami jó az jó, igazán nincs mit. De ennyivel nem úszod meg. Hogy állsz az egylábasakkal? :)

3 hónapja
#5750
teper
reply to bmati's post #5749
5x6-12 között nyomtam, ha elértem a 12-öt, emeltem valamit, és kezdtem újra 6-nál. Tripcepsznél éreztem (fekvőknél), hogy elfárad a karom. Igazából az izom összehúzódással eltöltött idő számít csak. Nekem 98 kilósan a húzódzkodás ment nehezen, nehéz voltam hozzá és gyenge. Legfeljebb 3 sorozatban 2-3. Most az sokkal jobb, mert 6-ban 6-8, és plusz kilókkal is. Újra próbálgatom az egykezest, de még mindig nehéz vagyok hozzá. Vagyis ha valami nem megy, arra szerintem érdemes rámenni hetente 2-3x is.

3 hónapja
#5749
bmati
reply to teper's post #5747
Erő-állóképességi gondok vannak csak, technikailag semmi problémám vele. 10 ismétlés felett azért elég húzósnak érzem, 20-ig kellene feltolni. :P
Ez már szerintem idén nem lesz meg, jövőre is csak tavaszra, majd az idő eldönti... Emellett számolnom kellesz a maratoni felkészüléssel is, ami az erősítő gyakorlatokkal való haladást jelentősen vissza fogja fogni. :/

3 hónapja
#5748
bmati
reply to Zsanibaba's post #5745
Heti 0, 3 kg-os fogyásnál napi 1517 kcal-t ehetsz. Ehhez hozzájönnek a sportok, aminek csak az eltöltött idő kb. 70%-át írd be. Ezt a keretet pedig 10-20 kcal pontosan edd le.
Ha nem régen állítottad át erre, akkor még várnod kellesz a fogyásig. 2-3 hét is beletelik, mire újra elindul, addig pedig még 1-3 kg is feljöhet, de utána megindul a tartós fogyás.
A folyadékfogyasztásod napi min. 3 liter legyen.

3 hónapja
#5747
teper
reply to bmati's post #5743
Persze, minden mindennel összefügg, de nem egzakt tudomány. Egy pillanatra sem siettetni akartalak, csak gondoltam megosztom veled, ha a labdás dolgon elakadnál, mert én bizony el. Ezt szét szedtem még apróbb lépésekre, ahogy nekem ment. Igen ott már bejött a képbe a váll is, éreztem is, ezért rámentem pár hét múlva az alacsony székre, és onnan le a talajra. és onnan nagyjából ugyanebben felfele a lábaimat emeltem. Nehéz vagyok, még fogynom kell. Azt gondolom, hogy 45 fok körül fordul a kocka, mert addig főleg karmunka, utána egyre inkább vállazás lesz belőle.

3 hónapja
#5746
Gonoszka1
reply to Zsanibaba's post #5745
1439 a BMR-ed! Ez azt jelenti, hogy az 1500 kalória a minimum amit le kell enned, plusz a sportokkal ledolgozott kalóriák 60-70%-a. Ha ennyit nem eszel meg, akkor ezért nem indul meg a fogyásod, mert már vészüzemmódban van a tested. Ha megeszed ezt a mennyiséget, akkor 2-3 hét alatt beindul a fogyás -ahogy Bmati is írta-, de annyi idő kell a testednek, hogy az anyagcseréd helyreálljon.

3 hónapja
#5745
Zsanibaba
reply to bmati's post #5744
igen azóta felvettem 1500-ra. de nem is eszek annyit. de megköszönném ha kiszámolnád. 28 év 162 cm 55.5kg, ülő életmód.

3 hónapja
#5744
bmati
reply to Zsanibaba's post #5738
Ez valószínűleg alacsony keret lesz. Szerintem már írtunk neked, hogy mennyit kellene enned, nem tudom, hogy azóta megemelted-e a kereted. :P
Ha megemelted a keretedet, akkor 2-3 hét, mire újra megindul a fogyás. Látványra pedig lesz 2-3 hónap is.
Ha még nem számoltuk volna neked ki a kereted, akkor add meg az adatokat és kiszámoljuk: kor, magasság, súly, napi aktivitás.

3 hónapja
#5743
bmati
reply to teper's post #5736
Itt már a kajálásokon is nagy hangsúly van. Már valamennyire jobbak az étkezéseim, de még messze vannak az ideálistól és emiatt is jóval lassabban fejlődök, mint ahogy szeretnék/kellene. Ha megemeled a lábad, akkor ott már beszáll a váll is elég rendesen, arra meg ott van a kézenállásos fekvő. Egyébként nem sietek, előbb-utóbb úgyis el fogom érni az egykezes fekvőt. :)

3 hónapja
#5742
feketeinci1
reply to Zsanibaba's post #5741
Zsanibaba!
Ha gondolod kapcsolt felhasználóként szívesen megnéznélek, bár én még elég új vagyok itt, de nekem működik.
Nagyon sokat olvastam a fórumot, a "menők" hozzászólásait, talán tudok segíteni.
Megengeded?
Talán rájövök mit csinálsz rosszul......

3 hónapja
#5741
Zsanibaba
reply to Gonoszka1's post #5740
köszönöm szépen próbálok kitartani ami nekem a legnehezebb mert türelmetlen is vagyok és félek valamit rosszul csinálok.

3 hónapja
#5740
Gonoszka1
reply to Zsanibaba's post #5738
Kitartás.és ha betartod a keretet, és eleget iszol, és mozogsz, akkor el fog kezdeni a súlyod lefelé menni. Ha ez ne történik meg, akkor viszont egy orvosi kivizsgálást kellene végeztetni. Sok sikert!

3 hónapja
#5739
Zsuzsi05
reply to teper's post #5737
Nagyon szépen köszönöm :))

3 hónapja
#5738
Zsanibaba
reply to Gonoszka1's post #5734
El vagyok keseredve :-( már több mint egy hónapja cxsinálom és nemcsak hogy mérlegen nem látszik de centiben sem.És úgy mérem magam ahogy írod.

3 hónapja
#5737
teper
reply to Zsuzsi05's post #5705
Gratulálok, ügyes vagy! :)

3 hónapja
#5736
teper
reply to bmati's post #5709
Nekem a felemás fekvő annak idején nem jött be vagy itt is, mint pár helyen is egyénfüggően nem jó a progresszió, és más lehet a helyes sorrend. A labdás úgy volt, hogy felváltottam 35-40 fokosra (pl. egy alacsonyabb komódon), elsőre szintén labdással, de 2 hét után azt gyámántra és kicsivel később egykezesre cseréltem, de folyamatosan maradtam a zárt lábak mellett. Így mentem le szépen lassan a talajig. Talaj után persze szépen lassan emeltem felfele a lábaimat. Egy pár hetes próbát talán megérhet.

3 hónapja
#5735
bmati
reply to Zsanibaba's post #5733
Látszatra néhány héten belül elkezd látszani a fogyás, de látványosan viszont várni kell néhány hónapot. Az izomtónusosságra viszont várni kell min. fél évet.

3 hónapja
#5734
Gonoszka1
reply to Zsanibaba's post #5733
A körméretekben előbb érezhető, de a mérlegnek is mutatnia kell 1-2 héten belül. Mérni hetente egyszer mérjed magadat, egy általad szimpatikusnak talált nap reggelén, még a reggeli előtt, de a toalett után. Sok sikert!

3 hónapja
#5733
Zsanibaba
reply to bmati's post #5732
nagyon szépen köszönöm a segítséget most már megint előrébb lettem :-)
és szerintetek mennyi idő múlva kezd látszani ha mindent helyesen csinálok? Mert ugye most vagyok 1 hónapnál.

3 hónapja
#5732
bmati
reply to Zsanibaba's post #5728
Kezd az 1. szinttel, az könnyebb, mint a nő fekvő (ami a 3. szint).
A 4x5 ismétlés azt jelenti, hogy van 4 sorozatod, amiben sorozatonként van 5 ismétlés. 1 ismétlés az az pl.: fekvőtámasznál, hogy leengeded a mellkasod a földig, majd visszanyomod. Ez 1 ismétlés. Ebből kell 5-öt csinálni folyamatosan. A gyakorlatokat lassan végezd: 2 mp leengedés, 1 mp tartás, 2 mp tolás, 1 mp tartás (ez így 1 ismétlés). Ez minden gyakorlatra vonatkozik. Az ismétlések között nincs pihenő. Ha elérted az 5 ismétlést, akkor tartasz egy min. 1, max. 5 perces szünetet a gyakorlatok nehézségétől függően. Ha megvan az 5 ismétlés, akkor az 1 sorozat. A szünet után elkezded a 2. sorozatot, ami újabb 5 ismétlés lesz. Így kell 4 sorozatot végezni. Ha megvan a 4 sorozat, akkor van teljesítve az adott gyakorlat.
Vannak bemelegítő és edző sorozatok. Az előbbiből 2-3 sorozat elég valami könnyű gyakorlattal, a max. teljesítményed 50%-án, ezek szerepe, hogy az izmaid bemelegedjenek. Az edző sorozatokat ezután kezd el és az a valódi edzés. Edzés után pedig pár perc nyújtást érdemes végezni.

3 hónapja
#5731
bmati
reply to bio79's post #5726
Lehetséges, de valószínűbb, hogy ők hibrid edzést végeznek, azaz súlyzós edzés is bejátszik a saját testsúlyos mellett, de az utóbbi dominál.

3 hónapja
#5730
Gonoszka1
reply to Zsanibaba's post #5727
Az a lényeg, hogy a BMR-ed felett legyen egy kevéssel a napi kalóriabeviteled. És akkor biztos a fogyás, mert kalóriadefficittel zárod a napodat. Viszont a tested jó működéséhez ennyi kalóriára szükséged van. Az értékelés az csak egy "gép", ami a bevitt adatok alapján számol. De ezzel az erővel ha nem eszem semmit, de sportolok, akkor az is nagyon jó, mert a nap kiértékelésnél vállonveregetnek. Itt az elsődleges, hogy egészségesen fogyjál!

3 hónapja
#5729
bmati
reply to bio79's post #5725
Igazából csak minimálisan növekszik az izommunka. Ha gyorsabban csinálod, akkor csak annyit érsz el, hogy a keringési rendszeredet erősíted.

3 hónapja
#5728
Zsanibaba
reply to bmati's post #5724
köszi szépen ez a fegyencnapló tetszik megpróbálom. Bár a fekvőtámasz sem megy nőibe is csak pár darab. :-) Írd már le nekem még azt hogy mit takar a 4x5 12 ismétlés pl.? mert ezt sosem értettem bocsi ha értelmetlen vagyok.

3 hónapja
#5727
Zsanibaba
reply to Gonoszka1's post #5722
igen ez felette van mert 1345 volt beállítva de én beállítottam a célomtól függetlenül 1500-ra mert így hogy edzek szerintem lehetetlen tartani. meg emlékszem h. régebben már azt is kiírta hogy túl alacsony a kalóriakeretem asszem 900 körül lett ahogy folyamatosan csökkentem aztán akadtam ki.:-) na de akkor az nem lényeg a napi kiértékelésnél hogy keveset mutat?

3 hónapja
#5726
bio79
https://www.youtube.com/watch?v=-d0MNi0Zehk
Szerintetek lehet ilyen street workouttal ennyire kidolgozott testet faragni? Nekem mindig az az erzesem hogy ezek a fiuk nem ma kezdtek, es nem is az utcan, hanem iszonyat kemeny munkaval ertek el az edzoteremben mindenfele celzott gepekkel. Most meg hogy felkaptak ezt a street workoutot, mindenki mutogatja hogy milyen kiraly gyakorlatokat csinal. Ezt nem is vitatom csak nekem vhogy santit hogy a sajat test es az utca kellekei elegek lennenek ennyire kidolgozott izomzat eleresehez.

3 hónapja
#5725
bio79
reply to bmati's post #5696
Tudom hogy nem egetek tobb kaloriat a gyorsasaggal, de elvileg ugy nagyobb az ellenallasa es tobb izommunka kell hozza ezaltal. Igy ertettem. A heten csinalom 60 percig es utana megprobalom ezt a gyors lassu valtast. Meglatom mennyit birok. Koszi a segitseget!

3 hónapja
#5724
bmati
reply to Zsanibaba's post #5717
Amennyivel kitolja a sport a kereted, azt a kis pluszt is le kellene enned.
Húzódzkodáshoz ott van a fegyencedzés progressziója:
http://fegyencnaplo.atw.hu/
Mesterhatos menüpont húzódzkodás 2. szinttől kezdheted, aztán ezzel a hátad és a bicepszed is szépen meg fog erősödni idővel (nekem másfél év kellett, mire tudtam csinálni 1 húzódzkodást). :P
Ha a karod gyenge, akkor lehet fekvőtámaszozni is és az még a mellizmokat is erősíti. Súlyzóval meg úgy vagyok, hogyha a két kg nehéz, akkor ne használd. Csinálj saját testsúlyos gyakorlatokat, aztán idővel be lehet iktatni majd a 2 kg-osokat. Viszont, ha mindenképpen akarsz súlyzózni, akkor olyan súlyt válassz, amiből 4x5-12 ismétlést végre tudsz hajtani egy gyakorlatból. Egy izomcsoportra pedig 2-3 gyakorlat elég. A sorozatok között min. 1, de max. 5 perc pihenő legyen. A gyenge testrészekre kell elsősorban a hangsúlyt fektetni, azaz az edzést a nehezebb gyakorlatokkal kell kezdeni.
Egyébként Rubint Réka tornáit se mondanám teljesen erősítésnek.

3 hónapja
#5723
bmati
reply to fajalatt's post #5716
Szerintem ehhez áll legközelebb: torna közepes intenzitással.

3 hónapja
#5722
Gonoszka1
reply to Zsanibaba's post #5721
Ez a BMR-ed felett van? Mert akkor jó! És a sporttal ledolgozott kalóriákat 60-70%-ban kellene leenni, ezért egyszerűbb ha csak annyit írssz be, és akkor nem kell matekozni, hogy még mennyi a kereted.

3 hónapja
#5721
Zsanibaba
reply to Bojtika's post #5720
ja értem magyarán akkor többet eszek. most beállítottam a napi keretemet 1500-ra. az úgy jó?

3 hónapja
#5720
Bojtika
reply to Zsanibaba's post #5717
Azt jelenti, hogy amennyi kalóriát a sporttal elégettél, annak egy részét meg kell enni. Azaz annyival többet eszel. A rendszer kiírja, hogy mennyivel nőtt a kereted, annak úgy a két harmadát vissza kell pótolni.

3 hónapja
#5719
Zsanibaba
Köszönöm mindenkinek a segítséget.

3 hónapja
#5718
Bojtika
reply to fajalatt's post #5716
Még sosem hallottam egyikről sem.

Amihez a leginkább hasonlít, azt vedd alapul. Gondolom, valamiféle gimnasztika.

3 hónapja
#5717
Zsanibaba
reply to bmati's post #5711
Ezekkel mind tisztába vagyok h. nincs helyi zsírégetés rengeteget olvastam mindenről.Az edzéseim most inkább osztott mert azt vettem észre h. ez jobb. rubint réka napi 20 percesre is csinálom ,meg magam írtam edzéstervet is. Most voltam trx-en na az jó volt felsőre,ugyanis a karom nagyon gyenge van is húzódzkodó rudam de nem bírok egyet sem csinálni csak csüngök rajta és próbálok inkább hasra.És nem csak kiloban nézem hanem cm-ben is.A kérdés hogy szerinted hány kiloval csináljam mert eddig csak fél kilo volt kezdetnek,a trx-en ide adták a 2 kilosat és 2 napig szenvedtem. :-) És az mit jelent hogy le kell enni pluszba?

3 hónapja
#5716
fajalatt
Sziasztok! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy fél óra Aviva torna, illetve fél óra meridián torna kb. mennyi kalóriaégetéssel számolható? köszönöm

3 hónapja
#5715
Bojtika
reply to bmati's post #5713
Sszüzzmáriaidesanyám!

(Az a tricepszes de jóóó... :D)

3 hónapja
#5714
Gonoszka1
reply to bmati's post #5713
Ahogy elnézem, van is izma bőven ennek a fiatalembernek! Nagyon tetszett az ujjhegyes fekvőtámasz, és amikor úgy csinál mintha hasra vágódna, majd egy lökéssel visszakerül eredeti testhelyzetébe. Olyan mintha a filmet visszajátszanák!

3 hónapja
#5713
bmati
reply to Bojtika's post #5710
Ha jóra gondolok, akkor ez a superman fekvő. Én is csak néhány ismétlést tudok belőle. :)
Erre gondoltam:
http://www.youtube.com/watch?v=RVhgMzc22kI
Ezen is fogsz nézni akkor egy kicsit: :D
http://www.youtube.com/watch?v=naRaVsFn_g4

3 hónapja
#5712
Zsuzsi05
Köszönöm Mindekinek!:)
Bátran kijelenthetem Nélkületek nem sikerülhetett volna idáig is eljutni...
Nagyon sokat jelent ez a fantasztikus,bátorító, segítő társoság. :)

3 hónapja
#5711
bmati
reply to Zsanibaba's post #5699
Ha elkezdesz edzeni, akkor először is az izom vizet fog maga köré gyűjteni, ami simán eredményez ennyi többletet. Amiket írsz, az mind kardió edzés és úgy látom csak alsótestre dolgozol. Erősíteni kellene mindenhová, abból pedig 10-45 perc elég alkalmanként (attól függően, hogy alsó-felsőtest bontásban vagy teljes testes edzéseket csinálsz). Ami ettől több, az már állóképesség növelés. Ha teljes testes edzést követsz, akkor heti 3 elég, ha bontott edzést csinálsz, akkor 4-6 alkalom kellene hetente. Mellette lehet heti 1-3 alkalommal aerob edzést végezni közepes intenzitással 30-60 percet (heti egyszer akár 90 percig is felmehetsz).
Nekem pl.: a mai edzésem 22 perc alatt megvolt (ez a tényleges edzésidőm bemelegítés nélkül) és így nézett ki: 15db hajlított lábemelés fekvésben, 10db nyújtott lábemelés fekvésben, 2x5db fél nyújtott lábemelés függeszkedésben. Ez így 5 perc alatt megvolt és ehhez jött hozzá még ez:
http://www.fitnessblender.com/v/workout-detail/Six-Pack-Burn-Out-Intense-Abs-Workout/iu/
Az utóbbi erő-állóképesség növelésre jó inkább, mint erősítésre (maximális erő növelésére). Még este ellépek futni aerob edzésként 5km-t (ez 30-31 perc nálam könnyű futásként).
Röviden: erősíteni kellene és az jóval hamarabb megvan és több kalóriát lehet vele égetni és azzal tudod rendesen formálni a testedet. Mindenhová kell edzeni, mert úgy több zsír ég el, a helyi zsírégetést pedig el kell felejteni.
Motivációnak pedig itt egy kis hazai videó:
http://www.youtube.com/watch?v=BGRHM6vZ2zc

3 hónapja
#5710
Bojtika
Én az egyik küzdősport fekvőjét néztem ámulva:

A kezek a fej elé nyújtva, a két kéz egymáson. És úgy nyomja fel magát.

3 hónapja
#5709
bmati
reply to Zsuzsi05's post #5705
Gratulálok. :)
Egyébként a fekvő nekem sem ment (5-öt alig bírtam megcsinálni a normál fekvőből). Jelenleg a felemás fekvőből megy 12-14 db (formámtól függően) és nem tartom kizártnak, hogy jövő év végére már néhány egykezes fekvőtámasz is fog menni (a terpeszes fajtából, mert az a könnyebb). Húzódzkodni viszont egyáltalán nem tudtam, még félig sem. Jelenleg 4-5 db-ot meg tudok csinálni bármilyen széles fogással (széles, normál, szűk fogással, mindegy, hogy alsó vagy felső vagy kalapácsfogással csinálom). :)

3 hónapja
#5708
bmati
reply to Zsuzsi05's post #5705
Gratulálok. :)
Egyébként a fekvő nekem sem ment (5-öt alig bírtam megcsinálni a normál fekvőből). Jelenleg a felemás fekvőből megy 12-14 db (formámtól függően) és nem tartom kizártnak, hogy jövő év végére már néhány egykezes fekvőtámasz is fog menni (a terpeszes fajtából, mert az a könnyebb). Húzódzkodni viszont egyáltalán nem tudtam, még félig sem. Jelenleg 4-5 db-ot meg tudok csinálni bármilyen széles fogással (széles, normál, szűk fogással, mindegy, hogy alsó vagy felső vagy kalapácsfogással csinálom). :)

3 hónapja
#5707
Bojtika
reply to Zsuzsi05's post #5705
Zsuzsi, ez csudás! :D Gratula! :)))

3 hónapja
#5706
Gonoszka1
reply to Zsuzsi05's post #5705
Gratulálok! És dehogynem sok! Amikor az embernek egysem ment, és most 5-8, akkor az igeni szép teljesítmény! Saját haladásodat ne kicsinyeld le, mert a nagy célokig apró lépések vezetnek!

3 hónapja
#5705
Zsuzsi05
Sikersztorim a spottal kapcsolatban!!:D
Életemben nem tudtam rendes fekvőtámaszt nyomni...mikor elkezdtem edzeni még a női fekvő is nehezen ment.
Mára eljutottam odáig,hogy RENDES FEKFŐTÁMASZBÓL tudok lenyomni 5-8 darabot.
Jó-jó, tudom nem sok,de magamhoz képest óriási teljesítmény.:)
Szóval most úgy érzem határ a csillagos ég...:D hisz semmi sem lehetetlen. :)))
Örömteli mozgást mindenkinek!:)


3 hónapja
#5704
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #5703
Akkor rajta! Tegyél fel egy kis talpalávalót, és ropjad!

3 hónapja
#5703
Bojtika
reply to Gonoszka1's post #5702
IGEN! :D

Ritkán jövök, de ki is borultam a múlt héten, igyekszem némi dopaminra szert tenni.
Azaz fel kellene emelni a sejhajomat... :D

3 hónapja
#5702
Gonoszka1
reply to Zsanibaba's post #5699
És a sportokkal ledolgozott kalóriák 60-70%-át is le kellene enni még pluszban, azaz a kerethez hozzáadva!

3 hónapja
#5701
Bojtika
Akkor legalább 1500-at kell megenned, de a heti fogyás mértékét változtassad meg. Állítgasd addig, hogy a napi kereted 1500 legyen. Ne foglalkozz azzal, mit ígér a rendszer, a kisebb mértékű fogyás olyan, mint másoknál az utolsó pár kiló leadása.
Edzeni mást is kellene, hogy változatos legyen, arra jobban reagál a szervezeted.

És még egy magyarázat, talán ebből is ki tudsz szedni valamit:

http://edzesmester.com/blog/miert-novekszik-a-testsulyom-az-edzesprogram-elkezdeset-kovetoen/

3 hónapja
#5700
Zsanibaba
Bocsi abmr 1354.

3 hónapja
#5699
Zsanibaba
reply to bmati's post #5697
Mikor elkezdtem edzeni 54.5 kilo voltam es igy allitottam be a bmr 1530 heti fel kilo van beallitva es 50 kilo szeretnek lenni. Erre lazan feljott 2 kilo. Heti 3x 1 orat edzek . Bemelegitek biciklivel utana karra sulyzoval 0,5val combra guggolasok es hasra. Leginkabb combomat szeretnem karcsusitani.

3 hónapja
#5698
bmati
reply to csikil4ny's post #5694
Az sem mindegy, hogy milyen testalkatod van. :P

3 hónapja
#5697
bmati
reply to Zsanibaba's post #5687
Szia!
A naponkénti súlyugrálás természetes. Milyen edzéseket végzel? Nem írod be túl soknak? Eleget eszel? Eleget iszol? (nem túl sok, nem túl kevés). Leírnád nekem ezeket és akkor tudok mondani valamit? (BMR-ed, napi beviteled, makrotápanyag arányok, edzések hossza és típusa, heti hány alkalommal). Egyébként, ha éhesnek érzed magad, akkor valószínűleg túl keveset eszel és túl sok fehérjétől is lehet zsírosodni... :P

3 hónapja
#5696
bmati
reply to bio79's post #5686
Attól, hogy gyorsabban csinálod, nem fogsz több kalóriát égetni, mert a gyorsaság miatt nem is fogod annyi ideig bírni, szóval szerintem túl sokat nem érdemes variálni vele. Ha van időd, akkor csináld nyugodtan 30-60 percig, ha nincs, akkor pedig őrült módjára pár másodpercig (min. 20 mp, de ne legyen több 120 mp-nél), majd annak az időnek a harmada/fele szünet és utána megint elkezdeni elölről (ebből min. 4 kör, de inkább 8-10).

3 hónapja
#5695
citromtorta
reply to Zsanibaba's post #5689
Szerintem nem szabad türelmetlennek lenned.Az edzés eredménye -mondjuk attól is függ persze hogy milyen és mennyire intenzív- úgy 3 hónap múltán látványos. Addig kitartás, utána pedig meglátod, hogy a sikerélmény lesz a legjobb doppingszer a folytatáshoz!

3 hónapja
#5694
csikil4ny
reply to Zsanibaba's post #5687
a sport szakértők elmagyarázzák, én is így vagyok: minél jobban edzek annál jobban ragaszkodnak a kilók hozzám, egyedül a futás mellett tudok fogyni.... a kajával próbáltam variálni, illetve mindent úgy csinálok ahogy mondják, de még ennél okosabb nem lettem.

3 hónapja
#5693
teper
A 2-3 órás étkezéseket, a napi 6x-it, sokan felváltották napi 1-3 nagyobbra, főleg délutáni és esti időszakra, és így is működik a dolog. Tehát csak az anyagcsere miatt nem hiszem, hogy érdemes lenne folyamatosan macerálni az inzulinszintet. Pl. egy 50kg-os sportolónőnek, aki napi 1200kcal-ból próbál kijönni, „elég vicces” lenne hatfelé dobni ezt a mennyiségét. Szerintem sokkal fontosabb a megfelelő folyadékbevitel.

3 hónapja
#5692
ariadne777
reply to Zsanibaba's post #5689
a BMR t le kell enni, és az edzés által elhasznált kalóriáknak s egy kicsi részét... és akkor a test nem éhezik, így te sem fogsz, éhes lenni,,,a jó régi mondást követem, reggel mint király délben mint polgár este mint koldus...és ha nem elég jó az anyagcseréd iktass be tízórai és uzsonnát...szerintem be fog állni a dolog

3 hónapja
#5691
Gonoszka1
reply to Zsanibaba's post #5687
Szia! Lehet, hogy alacsonyra állítottad a keretedet? Mennyi a BMR-ed? A kötetlen csevegés topikban elolvastad az 5543-as, 5544-es hozzászólásokat? Az egyik a helyes kalóriakeret beállításáról és a tápanyagokról, a másik a sportokról.

3 hónapja
#5690
ariadne777
reply to Zsanibaba's post #5687
Az edzéstől sokaknak megerősödik az izomzata, az pedig nehezebb, de kinézetre véknyabb a test, nemhogy így jártál te is egyelőre? ..mérni kell a körméreteket, ruhaméreteket nézni, mert az is fogyás nemcsak a mérleg mutatványa

3 hónapja
#5689
Zsanibaba
reply to ariadne777's post #5688
Igen odafigyelek az etkezesre reggelizem ebedelek vacsorazok es magamra fozok tehat olyan eteleket csinalok amibe sok feherje van. De miota edzem ehesebb is vagyok.

3 hónapja
#5688
ariadne777
Napi többszöri étkezéssel próbálkoztál már? Abszolút természetes kaják, főtt ételek, sok víz..ilyesmik nagyon segítenek ..én nem tudok edzeni, nekem az esti séta vacsora után viszont jót tett..van akinek ugyanez reggel reggeli előtt beindította a fogyását..

3 hónapja
#5687
Zsanibaba
Sziasztok! szeretném a segítségeteket kérni, már többször nekifutottam ennek az oldal segítségével a fogyásnak és egyszerűen nem megy. Ülő munkát végzek már egy hónapja edzem és nem akar megindulni ill. egyszer egyik nap kevesebb aztán vissza ugrik. Sőt amikor elkezdtem edzeni 2 kilo csak úgy felugrott. :-( Valakinek ötlet?

3 hónapja
#5686
bio79
reply to bmati's post #5685
Alkalmi vetel volt :) En elsosorban a karokat erzem aztan a hat, utana valamennyire a has, de nem jellemzo, labak nulla. Izomlazam nem volt. Tul fitt vagyok vagy tul lazan csinalom? Az a baj hogy ez levegos, es nem lehet allitani a fokozatot. Elvileg ha gyorsabban csinalom akkor nagyobb az ellenallas de ugy veszem eszre mintha ugyanakkora lenne.

3 hónapja
#5685
bmati
reply to bio79's post #5684
Szia!
Szerintem az evezőpad a hátizmokat erősíti. Másodlagos munkát kapnak a karok és a lábak, de emiatt nem kellene izomláznak lennie a lábakban és a karokban. Kardió jellegű gyakorlatnak jó. Ha van kéznél ilyen gép az jó dolog, de külön én nem ruháznék be ilyenekre.
Intervallumot úgy csinálj vele, hogy akkor emeld meg a nehézségi fokozatát és úgy csináld.

3 hónapja
#5684
bio79
Sziasztok
En evezopadot kezdtem el hasznalni. Az a kerdesem hogy normalis hogy a labamban nem erzek szinte semmit? Marmint nem erzem hogy dolgozna? Amugy nagyon jonak tartom. Kezdetnek hetente 2x csinalom, 40 percet. Mar a masodik alkalommal tudtam emelni a huzasszamot es a tavolsagot ugy hogy a pulzusomat a zsiregeto zonaban tartottam. Ha eleg fitt leszek akkor megprobalom csinalni az intervallum edzeseket es akkor kevesebb ido alatt tobb kaloriat egetek majd. Remelem :)

3 hónapja
#5683
bmati
reply to csikil4ny's post #5681
Akkor bocs. :)

3 hónapja
#5682
teper
reply to ode's post #5639
Fontos lenne még, mondjuk kéthetente, amit sajnos néha elfelejtek, hogy az órában is állítsd be az új súlyodat, mert csak akkor reális a kalória mérésed :)

3 hónapja
#5681
csikil4ny
reply to bmati's post #5676
Nem az eső a hibás, hanem én vagyok itthon a kicsivel aki beteg. :(

3 hónapja
#5680
bmati
reply to Ildida's post #5679
Azon a napon kellene lábat erősíteni és nem lesz hiány. :)
Guggolásokat érdemes fokozaton nehezítve csinálni, illetve kitöréseket ugyanezen elv alapján, ezek mellett pedig vádliemelés és lábemelés. Ha ezeket futás előtt megcsinálod, utána már nem fogod kívánni a plusz 5 km-t. :P

3 hónapja
#5679
Ildida
reply to bmati's post #5678
Köszönöm szépen a jó tanácsot... Csak ha 5 km futok...hiányérzetem lesz, hogy nem teljesítettem maximálisan :-)

3 hónapja
#5678
bmati
reply to Ildida's post #5677
Szia!
Gratulálok az eddigi eredményedhez!
Önmagában semmi gond sincs a futással, de érdemes variálgatni a távokat, illetve a tempót, mert hamar megszokja a szervezeted és kevesebb kalóriát fogsz égetni vele. Heti 3 futás elég: legyen egy rövid mondjuk 5 km-es laza tempóban, egy 8 km-es intervallum, illetve egy 10-12km-es hosszú futás, aztán lehet emelgetni a távokat. Futás mellett pedig elsősorban felsőtestre kellene erősíteni a köztes napokon, heti 1-2 futásnapon pedig alsótestre erősíteni (láb+törzs). A pilates is jó lehet, edzések után segít lenyújtani az izmokat. :)
Szerintem ez egyébként nem túlzott sportolás. Diéta alatt is ugyanúgy kellene erősíteni, illetve egy kicsit több aerob edzést kellene végezni, mintha nem diéta alatt lenne az ember.
Sok sikert! :)

3 hónapja
#5677
Ildida
Sziasztok, én teljesen rákattantam a futásra, mióta számolgatom a kalóriákat...már hiányozna is ha nem mozognék valamit. Heti 3-szor megyek futni alkalmanként kb 10 km-t az időm 1 óra 3-4-5 perc, tehàt nem száguldozom :-) a többi napon is sportolok...pilates vagy aerobik. Elég sok infot találtam, hogy helyes vagy nem helyes a túlzott sportolás a diéták alatt...és nem igazán sikerült eldöntenem. Végül is nekem semmi gondot nem okoz....sőt szerintem sokat segít a fogyásban...magamról csak annyit, szeptember 15-től kezdtem a diétát 68 kg-ról...a mai napon 64,2 kg mutat a mérleg..ja és 51 éves vagyok ...remélem ez a kezdeti lelkesedésem meg is fog maradni :-) mindenkinek jó futást!

3 hónapja
#5676
bmati
reply to csikil4ny's post #5673
Az jó. Miért is Sansone helyette?
Csepergő esőben is lehet ám futni, de szerintem nem olyan vészes az idő, hogy ne lehessen kimenni. Én is hétfőn kezdek. :)Asztali verzió   Mobil verzió
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket.
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez a funkció regisztrációhoz kötött!