Belépés
Belépve maradok
Hirdetés:
8 hónapja
#132
Pehelyke
Átnéztem a bevásárló listámat...lehet, hogy túlzásba estem a "becenevekkel"

Pari, Petrus,Kovi ubi, Töpcsi... ezek gondolom egyértelműek
és még :
Krinolin = Krinó
Szafaládé = Szafi
Hegyes erős paprika = Macskapöcse

Ételek:
Bableves = Babletykó
Tojás leves = Suhintott leves

A végére egy ital:

Vörösboros kóla = VBK , Cibere , Vadász , Leo ( ez persze tilos :D )

8 hónapja
#131
Pehelyke
Sziasztok,

szeretjük becézni az ételeket és italokat, ebből egy pár szösszenet:

Túró rudi = Túró ruci
Gyümölcs turmix = Koktél
Szendvics = Szendó, szenyó
Kávé = Káfé
Pirítós kenyér = Piri
Ponty szelet = U alak
Pisztráng = Pisztácia - ehhez egy kis kiegészítés:
A párom mindig pisztáciát mondott a pisztrángra, valahogy mindig ez jött a szájára… úgyhogy így maradt … az már más kérdés, hogy ha esetleg szól, hogy hozzak haza 20 dkg pisztáciát és meg beállítok egy hallal :-)) :D 

8 hónapja
#130
ninni
Nagymamáméknál Dél-Somogyban (közel a horvát határhoz) is akad pár érdekes szó :) Bár talán csak nekem számítanak furcsának. Például a tésztát "mácsiknak" a spagetti szószt pedig "mátyónak" nevezik.

9 hónapja
#129
vikkancs88
Nem tul vicces de mi a soskatb/spenotot zoldfozeleknek, patadicsomfozeleket pirosfozeleknek, a levest piroslevesnek hivtuk

1 évé
#128
kaloriabazis
Apósoméknál megy a "furmányos kávé".

A sztori: egyszer megkérdezték egy idősebb hölgyet, hogy mit kér: sima kávét vagy kapuccsínós kávét.
Erre a hölgy elkövette azt a hibát, hogy megkérdezte milyen az a kapuccsínós kávé.
Erre a fia - nem túl kedves hangnemben - "hát a kapuccsínós kávé az az, amikor az egyik fele kávé a másik fele meg kapuccsínó, nagyon furmányos!"
Azóta hívjuk ezt a bonyolult receptet furmányos kávénak. :)

1 évé
#127
Bojtika
Végül is kása-szerűség, ha egy családban főzeléket jelent, aligha lehet vitatkozni velük. :D

Keresgéltem:

fn. tt. mamaligát. Kállay gyüjteménye szerént a székelyeknél am. kukorica lisztből készült száraz gánica, málégánica. "Húsz juhunk van sz egy tehenünk, Mamaliga a kenyerünk." Csángódal (Erdélyi J. gyüjt.). Szintén a székelyeknél divatos mamó mamóka, és Kemenes alján divatos mámmám azonos gyökü és rokon értelmü szókkal egy eredetünek, tehát a szájtátásra vonatkozónak tekinthetjük.

Másik:

http://receptjeink.blogspot.hu/2011/06/mi-mamaliga.html

1 évé
#126
Lousha 603
reply to teper's post #125
A Wikipedia egyetért veled :)

1 évé
#125
teper
Úgy tudom, legalábbis is én így használom, hogy a mamaliga speciálisan kukoricából készült étel, legfeljebb tájegységenként más a neve. Minél keletebbre mész, annál inkább mamaliga, minél nyugatabbra, annál inkább puliszka vagy kukoricakása a neve. Egyébként nagyon finom, igazi kilengős kaja, mert hamar lenullázza a napi-keretet. Nekem legjobban úgy jön be, amikor sajtot kevernek bele.

1 évé
#124
Bojtika
Örülök, hogy használatban van még ez a szó. Törökországban, Romániában mondják a kása jellegű ételre, puliszkára.

1 évé
#123
Annis
Nálunk a főzelék-féle nem főzelék, hanem mamaliga. Zöldborsó-mamaliga, kelkáposzta-mamaliga, stb. :)

2 évé
#122
Bojtika
Ez aranyos!!! Csigaragu!!!! :D

2 évé
#121
mlugosi
Az Atlantis című rajzfilmben főzött a szakács csigaragut. Amikor ez a film nagyon ment nálunk a gyerekek szokásává vált, hogy megkérdezték, mit főzök és mikor válaszoltam, közölték, hogy na pont azt nem szeretik. Egyszer nem árultam el, csak rávágtam, hogy csigaragut. Aznap nagyon kíváncsian várták az ebédet. Ez lett a paradicsomos káposzta.

2 évé
#120
Babi03
Hínár : Levesben összekötött petrezselyem
Száraz fájdalom : Puffasztott rizs vagy extrudált kenyér
Szobalőszer: Zöldborsófőzelék
Lembas : Nem túl jól sikerült házikenyér, ami sűrűbb a kelleténél
Hajtókar : Csirkecomb
Biciklileves : Zöldségleves
Majomfogó : Krumplifőzelék ( apám nem szerette, szerinte izzadt tőle a lába) :)
Tejbegizi : Tejbegríz
Söpredék : Töltött káposzta melletti savanyú káposzta
Afrikapor : Kakaópor cukorral
Csocsmálék : Anyukám hívja így a húgom által zöldségekből készült fasírtot

2 évé
#119
Bojtika
Virágos leves... :D

Jajj Teper, hát akinek van apja...

Énrám senki más nem főz.

2 évé
#118
niki371
Öcsém mondta amikor zeller vagy petrezselyem a levesben, hogy virágos levest nem kér.

Fiamat kérdeztem rgy bevásárlásnál hogy milyen husit vegyünk, azt mondta kígyó husit (darálthús)

2 évé
#117
Cikorka
van még: fokhangya, vöröshangya

2 évé
#116
Cikorka
reply to Berberis's post #10
nálunk bántott hús

2 évé
#115
Cikorka
reply to shinita's post #69
A gyömbért főleg az indiai konyha használja. Csirkét dobj bele sok vízbe, tegyél hozzá fokhagymát 2 ger., gyömbért (egy fél centis karika elég), borsot 10 szemet, curry-t teáskanállal, kurkumát evőkanállal, kicsi ételízesítőt, kis csilipaprikát (ebből jobb az egész, hogy kidobhasd, az ízét odaadja így is) másfél-2 óra, és isteni. A levét dobd ki.

2 évé
#114
Cikorka
TEPSIS MIÚJSÁG: tepsibe bármit belehajigálni, krumpli, hagymák, zöldségek, rá egy kis husi, szalonna, víz, olaj, fűszerek azt' hadd süljön. Ezt a nevet kolléganőmtől tanultam el.
CSIÓKAPPI: Tesóm koleszos társából pottyant ki hirtelen, a amikor ő is akart sürgősen kapuccsínót inni. Azóta így hívjuk.
CICEGE: prézlimaradvány kisütve. A kutyánk imádja.
CSIRIPÖRI: Csirkepörkölt.
TÖKLOTYÓ: tökfőzelék.
DOBOSKA: mákos guba (borsod megyei név)
KENYŐCS: mogyorókrém (Barátnőm mondotta: Hajnye Juditom, jó ez a kenyőcs!)

2 évé
#113
Cikorka
reply to Hild's post #100
B vércsoportúaknak a könyv szerint káros. Én B-s vagyok, és még a szagát sem bírom, pedig nem vagyok egy válogatós fajta. Érdekelne, hogy hogyan készíted finomra. Egy ismerősöm szereti, megmondanám neki.

2 évé
#112
zsuzsamercedes
reply to teper's post #111
Te jó világ!!! Annyi kelkáposzta nincs is.... :) Viszont most már BIZTOS, hogy Neked fogom adni a részemet - 40 éve utálom a kelkáposztát... :))

2 évé
#111
teper
Ez jó görbe nap volt. Eléggé szeretem a főzelékeket, ritkán jutok hozzá, így kívántam kelkáposzta főzeléket. Ebből lett tíz liter :)

2 évé
#110
zsuzsamercedes
reply to teper's post #109
:))))))) Tagadhatatlan! :)) (de azért általában utolsó lehetőség, valljuk be, egy ilyen görbe napon... ) :) Zs

2 évé
#109
teper
Természetesen átrágtam magam mindenen, de biztosan mindig kimarad valami. Vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet ellenkezni, de azért van az a pont, amikor azt mondom, hogy nem akarok kajáról beszélni, de erre már gondolni se! Pl. a párolt zölbab nagyon finom:)

2 évé
#108
citromtorta 72
reply to teper's post #106
Ha valaki akkor Te tudod, hogy lehet néha "kilengős" napot tartani! Remélem semmit sem hagytál ki!!!:)))

2 évé
#107
zsuzsamercedes
reply to teper's post #106
Hogyne lennénk! Ha a Hites Uram itthon van, minimum háromfélét főz a gyerekeknek, plusz a nasi... ha esetleg nem kell nekik, felhoznak a nagymamától még kétfélét, meg sütit hozzá....én meg a párolt zöldbabbal.... gondolhatod... Zsuzsa

2 évé
#106
teper
Voltam ma otthon szülőzni, apám: kinyitja a hűtőszekrényt ami olyan szabványos ember magasságú… egyél kolbászt van vagy 4 féle, egyél kaszinótojást, van hozzá házi zsír, ki ne hagyd, és van még nagyon durván fokhagymás spenót, és még durvább fasírttal, aztán ezt edd meg… paradicsom leves fűszerezve, főleg borsos, aztán itt vannak a rántott húsok, ez most karaj, de nagyon szép. Tök minden szinten. Egyél sült tököt, most lett kész, és ha van kedvem kapjak be hozzá pár darab kolbászt. Házi töpörtyű. Tyhű. Sajtos rúd és pogácsa, csokis krémes lekvárral... kész vagyok. Ezt végig eszed tutti gyomorrontás, és másnapra is kész vagy. Vagytok így?

2 évé
#105
piroskaaa
reply to Alex89's post #96
mi is :D meeg a kakaóba kalácsot is.. én utálom de a férjem oda van érte :D

2 évé
#104
Gonoszka1
reply to Akmaroldet's post #103
Ez egy kicsit olyan, mint amikor az én öcsém kiskorában a csokoládét koko-nak hívta. Valószínű, hogy a csokoládé szóból, neki ez jött le.

2 évé
#103
Akmaroldet 14
A férjem a tojáslevest hívja papírlevesnek (oka rejtély), és a nagyobbik fiam hívta kicsiként a joghurtot hókurtnak, ez megmaradt annak.

2 évé
#102
Gonoszka1
reply to eva67's post #101
Szia! Üdvözöllek a bázison! A legfontosabb a jó keret beállítása, ami a BMR-ed felett egy kicsivel kellene, hogy legyen. És sok folyadék, mert az is segíti a fogyást! Ha kérdésed van, akkor gyere, mert szívesen segítünk!! Sok sikert!

2 évé
#101
eva67
Sziasztok!
Én is beléptem a fogyókúrázók táborába. Sajnos elég sok kilótól kell megszabadulnom. Ülőmunka, család, házi koszt, miegymás. Remélem én is megtanulom ezt az oldalt kezelni. Néha bátorítsatok egy kicsit.:)

3 évé
#100
Hild
Tudjátok milyen finom a hajdina?
Az erekre valóban használ, tanúsítom magamon próbáltam ki :)

3 évé
#99
Hild
reply to Alex89's post #96
Szia, akkor biztos nem etettél igazi malacot, nem cserepet :)

3 évé
#98
Alex89
Én még mindig enném, csak a fehér lisztet próbálom minimálisra csökkenteni. De azért vicces volt pl vendégek vagy ismerősök előtt arról beszélgetni milyen jó is a moslék :-D
csirkemell pedig pipicici vagy csirkecsöcs :-D

3 évé
#97
Bojtika
Na most elvigyorodtam. :-D

Kicsi koromban még mártogattam, de valamikor megundorodtam az ázott kenyérfélétől. Azóta is kerülöm. :)))

3 évé
#96
Alex89
Kakaóba tördelt kifli... mi csak mosléknak hívjuk :-D

3 évé
#95
Bojtika
Ez is aranyos! :-D

3 évé
#94
Nytta
Sziasztok! Új vagyok itt!
Nálunk a rántott hús készítésekor megmaradt panír összetevőket összekeverve és kisütve "semmi"-nek hívjuk. Ha vendég van nálunk, csak akkor tudatosul, hogy amikor azt kérdezzük, hogy "kérsz semmit?" az kicsit furán hangzik...

3 évé
#93
Bojtika
Tök jó!

Nálunk a kísérleti kaját szeretik a leginkább, de az mindig más.

3 évé
#90
Vicacica0619
Nem tudom mi :-D Már mint ez a neve az ételnek, amit mi a mai napig így nevezünk a családban, de azt nem tudom megmondani, hogy miért! Lényegébe paprikás krumpli virslivel amihez nokedlit szaggattunk :)

3 évé
#89
humarka
Sziasztok!
Ebbe a topikba most néztem be először.....
Nálunk is volt egy vicces kaja.A fiam ovodás korában elnevezte a héjában sült,főtt krumplit:becsukós krumplinak.:).Azóta viccesen mindenki így mondja a családban.Hogy miért,azt nem sikerült kideríteni.
Talán azért,mert be van csukva a héjába..........

3 évé
#88
kaloriabazis
Hú, jól teleraktátok offtopikkal hozzászólásokkal, kénytelen leszek törölni. :( Gondoljatok bele, ebbe a topikba azért lép be valaki, hogy vicces kajaneveket olvasgasson, nempedig főzési tanácsokat.

3 évé
#87
Gonoszka1
reply to gabori57's post #85
Üdvözöllek körünkben! Sok sikert, kítartást, és jó kedvet kívánok!!!

3 évé
#86
Bojtika
Hali!
Meg a gyíkhús, az eddmegleves és társai? :)

Isten hozott köreinkben!

3 évé
#85
gabori57
galamb: pamaga. a 80-as évek elején a szovjet birodalomban a sült csirkecombban egy épp csont nem volt soha. robbantott csirkének hívtuk. új fiúként üdvözlök mindenkit!

3 évé
#84
shinita
reply to Bojtika's post #83
Mi nem is tudom, miért veszünk néha, de jobbára őrölve használom én is. Úgy is igencsak aromás, akárcsak pl. a kakukkfű. Egyes növényeknek kevesebbet árt a szárítás, másoknak többet. S esztétikailag is más egy friss rozmaringszár vagy bazsalikomlevél...

3 évé
#83
Bojtika
reply to uzateli's post #81
Aranyos vagy, Uzateli!
Nem ültetek az udvarra semmit, szegény gyömbérkémet még a cserepében is megfojtotta az egyik macska, mert puha földre szeret feküdni a beste. Mire észrevettem, már kirohadt, nem figyeltem, hogy a víz nem tud párologni róla.
Most vannak pletyka-szerű növényeim az ablakban, egy fagyasztó-kosárral leborítva. Ami kilóg, azt meg rágják ezek a dögök. Azok a szépséges nyíllevelek rongyosak...
Hát ezeknek ültessek gyömbért?

Jó nekem szárazon is az a gyömbér, nem való nekem ez a macerálás. Sajnálnám is megenni, amilyen hülye anyalelkű vagyok... :-D

3 évé
#82
shinita
reply to Bojtika's post #80
Hús nélkül is lehet ipari mennyiségű savanyúságot enni :D Én vagyok rá az élő példa ;)
Fejes salátát nem szoktam enni, viszont azt a durva olcsó ecetet is csak takarításra és ruhaöblítésre használom. Tárkonyos borecetet és balzsamecetet használok, utóbbit csak salátához, ami nálam ritka vendég, nincs minden hónapban.

Gyömbér van a szomszéd falu két zöldségesénél is (amúgy város, de még nagyon fiatal városnak és kicsike is, teljesen faluszerű). Ráadásul az egyiknél sok olajos mag is remek áron van. Zöldségben nem lehet úgy kifogni dolgokat, mint egy piacon, de nem lehet minden tökéletes. Ahhoz képest, hogy kiköltöztünk egyesek szerint oda, ahol semmi sincs :) A legközelebbi bolt 5 km-re van. Az kellemes táv.
Az elugrok a kedvenc zöldségesemhez pedig oda-vissza 16km biciklizés, emelkedőkkel. Mozgásnak sem utolsó.
De nekem még a konyhába szaladgálás is edzés, mert lépcsőznöm kell hozzá...

Holnap igyekszem nem szétlelkesedni az összes topikot, kissé étel-, net- és írásfüggő vagyok.

3 évé
#81
uzateli
reply to Bojtika's post #80
Bojtika,

a friss gyömbért akár egy hónapig is lehet a hütöben tárolni, nem lesz semmi baja. Ha meg van kerted, akkor tavasszal ültess el egy darabot és nyár végére sokszorosára nö. De elvileg le is lehet a friss gyömbért adagokban fagyasztani.

3 évé
#80
Bojtika
reply to Gonoszka1's post #77
Nem láttam még.
Egy növénybarát-portálbéli barátnőm küldött egyszer, de elültettem! Olyan szép volt, eszembe sem jutott "levágni". :-D
Azért, mivel intenzív is nyilván, talán rám száradna...de a városban nem jártam még az új üzletközpontban, ahol a multik vannak, a kicsi boltokban még nem láttam. :-)

Én ki nem állom az ecetet. Olyan salátát nem is csinálok, de mivel alig eszem húst, ez nem gond, nem is kívánom a savanyúságokat. :-D
Fejes salátára (úgy húsz éve ettem, azóta még nem kívántam meg) amúgy jól lemosva, leveleire szedve, ropogósan...citromlé, slussz.

3 évé
#79
Gonoszka1
reply to shinita's post #78
Én az ecet helyett sok ételbe citromot csavarok (persze vigyázok, hogy mag ne kerüljön bele). Ilyen például a tökfőzelék, a bableves. a lencsefőzelék, a babfőzelék stb. Nekem jobban bejön, mert selymesebb, lágyabb mint az ecet. Egyféle étel az amibe nem cserélem le az ecetet a citromra, a családunk féle töltött tök. Ja meg az uborkasalátát is ecettel készítem, de az nem főtt kaja, meg egyszer-egyszer a salátákba, de ott is 99%-ban citromot használok. Nálunk rengeteg citrom fogy, mert én a vizet is citrommal iszom. Biztos heti 3 kilót elhasználok.

3 évé
#78
shinita
Köszönöm a gyömbéres ötleteket, nem is tudtam, hogy ennyi ételbe jó, akkor majd bátrabban kísérletezek! :)

Gonoszka, a csípőset én se szeretem, ilyen évi pár alkalom, hogy chili kerül valamibe, többnyire a párom főz akkor. Egyszer egy fazék zöldséges valamibe belerakott 7 kis chilit... Nem vagyok a visszafogott fajta (a kínai horoszkóp szerint amúgyis Sárkány, egy Tűz-évből, a nyugatiban is tűz-jegy, oroszlán :D éppcsak a csípőset nem szoktam meg), úgyhogy a páromban mély nyomokat hagyott az erőteljes reakcióm, úgyhogy eszébe sem jut megismételni a mutatványt. (Nem kiabáltam vele meg semmi, csak igencsak a fura memóriával bíró fejébe próbáltam verni, hogy máskor legyen gyengédebb a csípőset igen lightosan kedvelő torkommal.) Gondolom, annál a chilinél ezerszer vagy tízezerszer erősebb a rekorder chili... De ez mit sem változtat az én érzékenységi küszöbömön. Borsból jöhet sok! Egyszer egy bulin, ami gasztronómiai fordulópont volt nálam, mert megtudtam, a spenót finom, a szakács igen erősen megborsozta az étket. Neki tetszett, a többiek többé-kevésbé sokkolódtak, szerintem kifejezetten borsos volt, de még teljesen jó.
Az ecetmániámat viszont jól ellenpontozza a párom, aki úgy évente kétszer eszik ecetet. Én otthoni minta és saját ízlésem hatására a legkülönfélébb zöldségételekbe teszek ecetet (ott vannak pl. a klasszikus, anyámtól tanult főzelékek és levesek, a hagymalevesbe különösen sok kell), s a legtöbb alkalommal lelkesen elvitázunk a párommal arról, hogy az ecet nélküli verzió az egyetlen jó vagy botrányosan ehetetlen s kinek milyen ferde az ízlése. Persze ezt nem komolyan csináljuk, csak hülyülünk, lehet, hogy gyerekes, de jólesik, sokadjára is. (Alapvetően ki nem állhatom, ha valaki azt adja elő, hogy Egyetlen Igaz Út létezik valamire, gyakori ez a világban, pedig többnyire hibás álláspont.)

3 évé
#77
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #76
És amikor a városba bemész, akkkor az ottani üzletben sincs? Csak azért csodálkozom, mert a gyömbér annyira gyorsan nem romlik mint pl a banán vagy a szőlő.

3 évé
#76
Bojtika
Nem lehet. :)
Nem is árulnak sok zöldségfélét, mert félnek, hogy rájuk rohad.

3 évé
#75
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #74
Nálatok nem lehet a közértben friss gyömbért kapni? Mert itt a kisebb közértekben is van, és sokkal finomabb és aromásabb mint a szárított. Én az illatát is szeretem amikor fő.

3 évé
#74
Bojtika
Én eddig még csak szárított gyömbért használtam. Régebben egész szárított darabokat, de azokat tálalás előtt ki kellett szedni az ételből, mert ráharapni kellemetlen élmény volt. Amióta rendszeresen kapni őrölve, azóta úgy veszem.
Érdemes gulyásba kipróbálni, akár egy kis lábasba az egész gulyásból kiszedni egy kicsit, és azt gyömbérezni. Sokkal finomabb, mint anélkül, mert a gyömbi harmonizálja a zöldségek és a hús ízét.
Úgy egy mokkáskanálnyival teszek főzéskor az ételbe, és csak egy-négy adagot főzök.
A húst sütés előtt sózom, gyömbérrel szórom.

A lestyánnak üde, friss íze van, elég hamar elfogy mindig.

A tárkony a bablevesbe is jó, és Erdélyben a tárkonyos csirkeragu klasszikus étel...
Kurkumát minden nap teszek valamelyik ételbe, hogy ne kelljen külön inni, szintén az ízületeim kedvéért. :)

3 évé
#73
uzateli
A friss gyömbért vékonyra szeletelve mindenféle nyers salátába teheted, párolt zöldségfélékbe is jó, érdekes, kicsit citromos-csípös ízt ad, de nagyon kellemes.

Én sokszor csinálok teát belöle (föként a téli megfázós idöszakban), 1 liter teához kb dió méretö gyömbért vékonyra szeletelek, leöntöm forró vízzel és 10-15 percig várok, utána fél citromot vékonyan szeöetelve beleteszek, még egy kicsit várok és utána iszom. Nekem így is finom, a páromnak kevés méz kell bele.

3 évé
#72
Gonoszka1
reply to shinita's post #71
A gyömbért lehet először is gyümölcssalátába tenni, amiben nagyon finom. De lehet tenni zöldségsalátába is pl: fejeskáposzta, répa, karalábé, alma csíkokra vagy lereszelve vagy kockázva. Levüket a sózás után kicsit kinyomni, belereszelni, vagy vékonyra vágva a gyömbér, és egy citromos kicsi olajjal az öntet rá. Be a hűtőbe 1-2 órára aztán lehet enni. De ezt bármivel variálhatod amihez úgy érzed, hogy harmonizál a gyömbér íze. Az a lényeg, hogy a Te ízlésedhez igazítsad.

Én az erőset nem szeretem, így chilit nem sokszor használtam, pedig van friss is, és szárított is. De amikor például salátára szórtam (még jó hogy csak a tányéron), mindig megbántam, mert utána én voltam a hétfejű sárkány aki tűzet okádot. Sütve ha kicsit használtam még csak-csak, de salátába nekem nem jön be az erőssége miatt.

3 évé
#71
shinita
reply to Gonoszka1's post #70
A kurkumát zöldséglevesbe teszem :)
A friss zöldfűszerek mindig vonzottak, s most már, hogy ház és autó is van, hoztam cserépben, némelyik kint, némelyik bent lakozik... A mohafodrozatú metélőpetrezselymem múlt télen kihalt, most nevelek magról újat, de nagyon lassan nő... A mentámmal nem is tudom, mi van. A menta az a növény, amiről azt olvastam, hogy ne eresszük el a kertben, mert kiirthatatlanul elburjánzik. Nos, nálam elpusztultak a cserépben, de a virágládában kihajtott a tövéről, megfér a kakukkfű mellett (ami szuper illatú szárítva is, de nem baj, a friss bájosabb. más kérdés, hogy még sosem szedtem belőle, csak gyönyörködtem benne, most már elég van ahhoz, hogy használjam is)... Egy másik ládában oregánó és bazsalikom van, de az is túl kevés az intenzív használathoz...

Gyömbér salátába? Milyenbe? Ilyet még sosem kóstoltam. Múltkor végső kétségbeesésemben megpácoltam a gyömbérnövény maradékát (azért vettük, mert csírázott és nevelgetni akartuk. levágtuk a csírás részeket, fejlődött is, de jött a hideg és behoztuk, de a szobában már elpusztult). Szörpöket én is láttam, de iszonyatos mennyiségű cukorral és én azt nagyon nagy ívben kerülöm.
Chilim van még, éretlenül mélylila, éretten piros :D Nagyon szórakoztató, az is inkább szobadísz, mint fűszernövény, de persze majd megesszük a terméseit. Hónapokig érlelgeti őket, szobadísz funkcióban ez direkt előnyös. No, neki eszébe sincs kihalni, jól érzi magát a szobában is.
Gyömbéres sütit kéne sütnöm, ropogósat... Az finom.

3 évé
#70
Gonoszka1
reply to shinita's post #69
Én a kaprot, a bazsalikomot, az oregánot, a snidlinget szeretem nagyon (de persze én tésztás vagyok). De ezeket a fűszereket lehet paradicsomos szószokba, levesekbe, salátákba (hideg, meleg), szendvicskrémekbe, sültekre tenni. Nekem szinte mindig van itthon bazsalikomom, oregánom, snidlingem cserépben (mert már végre lehet ezeket frissen is kapni, nem csak szárítva). A menta leveleket inkább csak salátákba vagy vízekbe használom. A petrezselymet azt mint a legtöbb magyar ember szinte mindenbe. A gyömbér az is nagyon finom, lehet salátákba, sültekbe, köretekbe, vízekbe tenni, én szörpöt is szoktam a Férjemnek gyártani belőle amit nagyon szeret. A lestyánt én inkább levesekbe használom, a kakukkfűvet, és a rozmaringot szintén sok minden féle ételbe bele lehet pakkolni. Csak egy a lényeg, hogy ízben az étel alkotórészeivel harmonizáljon. Az új fűszereket is szívesen kipróbálom (én a Herbaházba járok, és ott fantasztikus fűszerek vannak), és azok amik bejönnek azokat aztán szívesen használom máskor is. És a kurkumáról még nem is beszéltem amiből mindennap egy csapott teáskanállal citromos vízben lehajtok (ízületeim miatt).

3 évé
#69
shinita
reply to Bojtika's post #67
A köles se paleo, de nem baj, én a glutént kerülöm, a sok keményítőt csak addig, amíg fogyok, de akkor se teljesen. Köles mint levesbetét? Erre még sosem gondoltam, biztos jó hozzá, hiszen még az általam nem kedvelt ízű zabpehely is alkalmas e célra (az erősebb ízek elfedik az övét).
A gyömbérrel, bevallom, kicsit bajban vagyok, anyám sosem használta, engem vonz, de nem tudom, mibe tegyem, főleg, ha frisset veszünk. A zöldségcurrybe szokott kerülni, meg limonádéba.
A lestyánt nem ismerem, a zöldfűszerek így is kihívást jelentenek számomra. A kakukkfű nem, azt pakolok mindenfélébe, mert szeretem, elbírja a levesben a galuska, a lecsó, mindenféle sült zöldség vagy krumpli... Nagy kedvenc.
A tárkonyt szeretem még nagyon, de az szerintem savanyú dolgokba való, ami kevés van az életemben, pedig szeretem a savanyút.

3 évé
#68
wesco
Az én kislányom nem ette meg a székelykáposztát, mert nem szereti a savanyú káposzta szagot, és látta, hogy abból készült. Legközelebb már nem azt mondtuk neki, hogy székelykáposzta, hanem rottyantott-tötymöty ...és így már imádja!

3 évé
#67
Bojtika
Ha kétséged van, akkor szagold össze a fővő étellel a fűszert.
Egyelőre ha lestyánt veszel, nagyon fogod szeretni, azt hiszem. No meg a gyömbér, amivel nagyon szeretek húst sütni. Beszórom vele sütés előtt. A gyömbér nem ég meg a süléskor, és a szaftnak is finom lesz az íze.
Krumplifőzelékbe is nélkülözhetetlen nálam, és bármilyen zöldséges ételbe. Nem kell zsiradékon pirítani, bele lehet dobni a levesbe meg a nemlevesbe is.

Én némelyik főzelék lé-tartalmát szúrom el rendszeresen, ilyen a tejfölös krumplifőzelék is, ami általában leves jellegű... Érdekes módon a zöldborsófőzelék, amitől sokan tartanak, mert a borsó feljön a víz tetejére, és nem látszik, mennyi is az, ami "éppen ellepi" - szóval az általában tökéletesre sikerül.
Én a francia hagymalevest nagyon szeretem, rengeteg hagymával, és pirított kenyér nélkül, ellenben sok reszelt sajtra szedve.
Nem használok gyári fűszerkeveréket, mint írtam vala, és vegetát se. Mindig szokott lenni itthon fagyasztott zöldség, abból bármibe lehet tenni egy marékkal. Újabban inkább kölest szeretek belefőzni valamibe, amolyan levesbetétként.
A mai zöldbabfőzeléket (kevéske vegyes zöldséggel főtt együtt) bulgurral ettük, finom laktató volt. (Tudom, a bulgur nem paleo alapanyag. Csak annak illusztrálására mondom, hogy elég kreatívan keverem a zöldségeket és egyebeket.)

3 évé
#66
shinita
reply to Bojtika's post #59
Hűha, köszi, miket meg nem tud itt az ember... Mi csak beleszórjuk a nemlevesbe, a zöldségek közé. Egyébként anyám főzött olyan főzeléket és levest (zöldbab, tök, szárazbab), amit csak a szakértők tudtak megkülönböztetni egymástól, mert tök egyforma volt a kettő, csak a leves egy icipicit nedvesebb volt :D De ha már itt tartunk, érzékeny az ember, mert én kevés dolgot utáltam gyerekkoromban, de a tojáslevest nagyon nem szerettem, a hagymalevest (ami szinte megegyezett vele, de szerintem több volt benne a hagyma) szerettem. Sőt, a pöszmételevest ki nem állhattam, a pöszmétefőzeléket (ami megint csak minimális vízben különbözött az előzőtől) szerettem.

A "currylevélről" még nem hallottam, nekem a curry fűszerkeverék, mindig van itthon vagy háromféle, most talán négyféle is, kicsit elvesztem nemrég egy ázsiai boltban, kegyetlenül sok fűszer s fűszerkeverék volt, curryből is valami rengeteg. Én még a szóló fűszerekkel is hadilábon állok, mi otthon sosem használtunk sokfélét, csak a szokásosakat. Én is elég jól megvagyok extrák nélkül, de azért próbálom növelni repertoáromat. Egy ideig boldog voltam az ötfűszerrel, aztán elfogyott, a boltban pedig egy teljesen más keveréket neveztek ötfűszernek (pontosabban több mást, de a többit kizárta a sok édes összetevő, amit én kerestem, az olyan kis normálisabb volt). Most fogalmam sincs, mi volt abban, amit én szerettem...

3 évé
#65
Bojtika
Köszönöm!!!

Hihihi...a latin név alapján itt a magyar leírása, nem sok köze van Indiához...

http://www.botanikaland.hu/helichrysum-italicum/olasz-szalmagyopar/

De a másik link szerinti növény már inkább indiai:

http://www.ujremeny.hu/magazin/sutoteknos/fuszerek/505-curry-level-murraya-koenigii-l-sprengel-rutaceae.html

3 évé
#64
uzateli
Létezik olyan, hogy Curryblatt, alevelet használják frissen is, szárítva is.

itt egy link:
http://www.kraeuter-und-duftpflanzen.de/Pflanzen-und-Saatgut/Canna-Cystus/C-Einzelsorten/Indisches-Curryblatt-Pflanze

Ezen kivül van még egy Currykraut nevü füszer, ami szintén hasonló illatú, de ezt leginkább a már majdnem kész ételbe teszik.
Ehhez is egy link:

http://www.pflanzen-lexikon.com/Box/Helichrysum_italicum.html

3 évé
#63
Bojtika
Ááá így már tisztábban látok. :))

Már csak azon töröm a fejem, hogy a Sütünk tesó? műsorban az angol fiatalember milyen zöldfűszert hívott currynak, azt rakott a kajába, csak nem látszott közelről. És örült, hogy ezzel tuti curry íze van az ételnek.

Mint nálunk a vegetafű nevű...lestyán. Mert az, de a vegeta nevű zöldségkeverékben is van.
És a vegeta jelentése simán csak zöldség.

3 évé
#62
uzateli
Szerinte indiai, ugyanúgy, mint a curry, ami egy ételcsoport neve, hasonlóan, mint magyarban a pörkölt.

3 évé
#61
Bojtika
Köszönöm szépen! Ezt is jó tudni. :-)
Indiai szó, vagy az angoloktól vették át? Mert a curry az így járt, ha jól tudom.

3 évé
#60
uzateli
Érdekességképpen: a "masala" eredetileg annyit jelent, hogy "füszer", mint a fiam indiai csopottársától megtudtam.

3 évé
#59
Bojtika
Köszi!!!

Én a "mindenféle zöldséget összefőzök" cuccot simán leveskének mondom. Ha néha sűrűbbre sikerül, akkor is. :)
A masala (írják masszalának is) az indiai szakácskönyvem szerint, ghíben megpirítandó, előre összeállított fűszerkeverék. Erre az illatosra pirult alapra teszik az előkészített főzelékfélét. Némelyik masszala titkos családi variáció. Csak ebben a magyarított indiai könyvben van belőle négy féle. Úgyhogy végül is tökmindegy, milyen, csak masszala.
(A másik variáció, amikor a fővő ételbe öntjük a ghín pirított fűszereket, az a chaunce, azaz csonsz. Ezt én is most nézem ki, ha már a kezemben van a könyv.)
Az indiai kajákat is elég nehéz besorolni, mert van levesnek emlegetett étel, ami határozottan pempő. És van pl. a "nedves burgonya és karfiol" nevű, ami ghíben megsütött cucc, amit még vízzel felöntött masszalában még felrottyantanak.
Szóval...ne foglalkozz a műfajokkal annyira, mert a fantázia többet ér ezen a téren szerintem...

A lembas viszont érdekes. A mi civilizált világunkban (ha nem tiltott, pl. metadon), valami fehérjeporos szuper-gyümölcs lehetne talán...:))

3 évé
#58
shinita
reply to Bojtika's post #57
Nem pempő, kevés ételt szeretek úgy (pl. a krémleveseket sem szeretem), csak a gyümölcsturmix, a bébiétel, a nyers gazpachóm és a zöldség smoothie pempő állagú nálam... De azoknak van nevük.
Az olajos mag, tojás és olykor zöldség mixeknek nincs (kivéve az olajos mag+tojás serpenyőben sütve s apró darabokra törve, mert az morzsóka, ahogy a blogon annak idején találtam), a paleósok mondanak azokra lángost meg mindent, de ha egyszer nem olyan (a mandulás rántottát azért lemandulángosozom). A kenyereknél segít az eredeti recept, van pl. puffancs és biscotti, kit érdekel, milyen formában és hogyan sütöm :D
De a mindenféle zöldséget összefőzünk ételre tényleg nem tudok mit mondani. Curryvel zöldségcurry, tandori masalával "tandori", de múltkor kétféle egyéb masala volt benne. No mindegy.

A lembas A Gyűrűk Ura tünde étele, valami levelekbe burkolt fogalmam sincs, mi, elég tartalmas, megeszel belőle egy kicsit és tudsz gyalogolni álló nap. Plusz finom, így a törp lazán felzabált úgy 2-3 napnyi adagot seperc alatt :D Nem tudom, a filmben hogyan volt, a könyv sokkal jobban megmaradt bennem.

3 évé
#57
Bojtika
A főbb hozzávaló neve, +pempő nem jó?
Vagy nem pempő állagú? :-)
Segítek szívesen!

(23 éve voltam utoljára moziban, mi az a lembas?

3 évé
#56
shinita
Most láttam csak meg eme topikot, nagyon szórakoztató :D
Én is mondtam már valamire, hogy lembas (sajna nem emlékszem, mire), de az valóban igen tartalmas volt, ellentétben a hungarocellel (másnak lehet laktató, de nekem tuti nem az, a lembashoz pedig kell kalóriatartalom :D). Nagyon jó vagyok abban, hogy pici térfogatba rengeteg kalóriát passzírozzak bele.

Nos, én kezdettől fogva "bébiételnek" nevezem az almás sóskafőzeléket, amit összeturmixolok a végén. Korábban sosem ettem ilyen pépes cuccot, leszámítva a gyümölcsturmixot.

Tuti vannak még ilyenek, de most nem jutnak eszembe... Legfeljebb a nemtejberizs, amiben tej helyett darált dió van :D S vannak a nemsütik, amik nyersek.
Nemes egyszerűséggel "ketogén" a diós/mogyorós vaj (ideális esetben pár szem málnával, de citrommal, vaníliával is megteszi, én kifejezetten szeretem). Régen kókuszzsírral csináltam, de rájöttem, hogy vajjal sokkal édesebb és finomabb.
A "nyersek" pedig nyers zöldséget jelent, szinte mindent nyersekkel eszem, s az étel naplózásakor túl hosszú lett volna mindig kiírni az egészet.
Pont étel téren nem érdekesek a szavaink? Pedig a családi szleng, sőt mitológia nagyon kiterjedt. Szükségem is lenne elnevezésekre, mert van pár étel, amit nem tudok minek nevezni, az ételnaplóban is körülírom.

3 évé
#55
VMJ003
Van egy nagyon finom szendvicskrém, amit édesanyám egy évben egyszer, csak és kizárólag a nagy szüret reggelijére csinál. Ez egy májkrémes alapú krém egy kis vajjal, főtt tojásdarabkákkal, friss petrezselyemmel, sóval, borssal, fűszerpaprikával, apróra vágott lilahagymával. Isteni, a szüreten mindenki ezt várja. Fogalmam sincs mi a neve, hasonlót még soha sehol nem ettem. Mi nemes egyszerűséggel csak úgy hívjuk, hogy KENCE-FICE. Érdekességként megjegyezném, hogy amikor szüret előtt sorra hívom fel a haverjaimat, hogy el tudnának-e jönni segíteni, kivétel nélkül ezt kérdezik: "Kencefice lesz? Mert ha nem, akkor nem is megyek." Szerintem, ha egyszer elmaradna reggelire a kencefice, az összes szőlő ott rohadna el a tőkéken...

3 évé
#54
Csenge77
A kislányom a reggeli zabpehely/kefír kombót hívja "jedi kajának" ...mivel ettől lesz egészséges és erős, mint egy jedi lovag.

3 évé
#53
Bojtika
:-))


3 évé
#52
powermen
Lányom úgy hívta a frankfurti levest = kelekótyalevesnek,
egyszer a buszból messziről láttunk egy víztornyot amire azt mondta = nyalóka.

4 évé
#51
kaloriabazis
reply to Bojtika's post #49
Bojtika, ez itt nagyon offtopic. :)
Létrehoztam egy topikot, amibe az ilyenek mehetnek:
http://kaloriabazis.hu/post?topicid=181

4 évé
#49
Bojtika
Ide jövünk nevetni. Hozom a mai aranyosat (nem családi, de nem tudtam, hol oszthatom meg veletek)
http://ajanlo.kapu.hu/video/post.php?id=2365g3e789188117753ff

4 évé
#48
zsuzstyinyo
Nálunk a párom a csirkecombra mondja azt, hogy "nyeles süti" :)

4 évé
#47
Vikic
Nálunk a bolognai spagetti volt szószosszaft, a töltött káposzta tőttötö. Mamáméknál a sztrapacska uccurajta, a nudli begyerő:D

4 évé
#46
kissor
A fiam a Globusos hamburger melegszendvicskrémet nevezte el "hambungenmájas"-nak, azóta már csak így hívjuk.
Nagymamám nevezte el apukám kedvencét Tomincsmancsnak, ami rumos piskóta volt dióval, tejszínhabbal (nagyjából, a teljes receptet nem ismerem)
Másik fiam a császármorzsára mondta, hogy törökcsászár.

4 évé
#45
Bojtika
Ez nagyon jó, köszönöm! Megvolt a nap kezdetére javallott nevetés!

4 évé
#44
eszkiesz
reply to kaloriabazis's post #42
Ez nálunk is így volt, mikor a gyerek kijelentette, hogy márpedig ő a fasírtot nem szereti.
Nem is sütöttem azontúl fasírtot, csak húspuffancsot, húslabdacsot meg husigurigát.

4 évé
#43
Bojtika
Egyem is meg azt az állatvédő lelkületét nekije!!! :D

4 évé
#42
kaloriabazis
Zöldborsókrémleves=bálnaepeleves.
Gyerek kitalálta, hogy nem szereti a zöldborsót, ezért krémlevesként készítjük és ügyelünk, hogy ne hangzzon el a "zöldborsó" kifejezés. Először csak green pea leves volt, aztán greenpeace, végül a greenpeace bálnamentőakciói és zöld színe miatt lett bálnaepeleves. Azóta a gyerek mindig repetázik!

4 évé
#41
Bojtika
Hihihi, de hát azok is... :D

4 évé
#40
tokapuszi
Ismerünk egy német családot, az apát Heinz Voeselnek (ejtsd: Henc Főzel) hívják, mi csak úgy hívjuk őket, hogy a Főzelék.

4 évé
#39
Btszisz
rántott hús=lapos hús :)

4 évé
#38
Manyi80
Tej = macska fröccs. :))

4 évé
#37
Imrichkowa
Bableves=Babletykó :)

4 évé
#36
speedi
Párom és Anyósom szava járása. :) Kenyér = Papáka ; Kacsa = Kacsunga (először hallva csak lestem, hogy más nyelvet beszélünk e)
Apumtól eredően: Bodag = Bodega ; Tócsni = Tócsa, Tóóóócsi, Tocsnyi ; Tej =macska benzin
És Drága Mamám -ke képzője a létező összes ételre; Pl.: kenyérke, szalonka, kolbászka...
Párom nem beazonosítható étel megnevezései: mi ez a mütymürütty / hozzáteszem, kezdő létemre, tűrhetően főzök :) még él :)
A hungarocell nálunk is alap :D

4 évé
#35
Bonca83
reply to ajtopant's post #33
Csak nyugodtan :) Valamiért így az uram is jobban megeszi, mintha csak pufi rizs volna:)

4 évé
#34
Bojtika
reply to ajtopant's post #33
Ajtopant--- hát, maradjunk ennél, mert ez még eléggé kedves hasonlat. Én tudnék mondani mást is, pedig szeretem a zabpelyhet! :-)


4 évé
#33
ajtopant
Bojtika - upsz, most kiderült, hogy micsoda született városi patkány vagyok >< De végülis egy sáros tócsához is hasonlít az ázott müzli...

Bonca - Ezt a Lembast ellopom, ha nem gond! Nagy Gyűrűk Ura rajongóként ez a becenév egyszerűen tökéletes...

4 évé
#32
nyunya1
Nálunk Hungarocell.

4 évé
#31
Manyi80
Lembas!! :DD Ez jó! Az én férjem pozdorjának hívja. :)

4 évé
#30
Bonca83
Mi a puffasztott búza, rizs szeleteket neveztük el, pontosabban a párom Gyűrűkura feelingben, Lembas lett a neve ./ a filmben ezt viszik a hobbitok az útra ,tündekenyér, ami nagyon tápláló, még kis darabkája is elég egy napra /

4 évé
#29
Bojtika
Jópofák...

Csak kiigazításképpen mondom: a dagonya nem eledel. A disznók moslékot kapnak nálunk, az az eledelük. A dagonya az a sáros tócsa, amiben szeretnek meghemperegni. Nemcsak a sertések és a vaddisznók, de más vadon élő állatok is, még az elefánt is.
Ettől még a hasonlóság fennáll az én zabkásámmal is, tényleg... :-)

4 évé
#28
ajtopant
Mi a reggeli müzlit hívjuk úgy, hogy "dagonya". Szétázva (ahogy én szeretem) valóban úgy is néz ki, mint a disznók eledele XD

A másik családi szlengünk kevésbé fantáziadús. A túrós tészta idővel átvedlett "turuttéttává". És persze a túró azóta szintén turu néven fut.

És végül ha valaki megkérdezi nálunk, hogy "Kérsz?", az csak egy dolgot jelenthet: "Kérsz kávét?"

4 évé
#27
lefogyok
krumplipüré - csapós krumpli

ahogy a szedőkanállal a tányérra "csapod" a pürét, innen az elnevezés

4 évé
#26
Bojtika
Ez aranyos!!! :-)

4 évé
#25
macsek24
Petrezselymes krumpli - gazos krumpli

4 évé
#24
bacu
Cicamorzsika = császármozsa (unokahugom hívja így)

4 évé
#23
Bojtika
Hihihi.... :D

4 évé
#22
kaloriabazis
reply to spenot's post #21
ahhhahhahaha :))

4 évé
#21
spenot
Nagyanyám falujában a nudlit pöcsmácsiknak hívták. Komoly, prüd, Istenhívő parasztasszonyok...

4 évé
#20
tonnabella
Mákos gigi, diós gigi, stb..
Minden széles metélt tészta gigi.
Fiunk nagyon kicsi volt még de a Papával már járt pecázni. Ott látta a gilisztát, amit giginek nevezett, lévén még alig tudott beszélni.
A legközelebbi mákos tésztánál megszólalt a gyerekszáj: gigi.
A giliszta ugyan nem túl gusztusos, de nálunk már több évtizede gigi a metélt tészta. :)

4 évé
#19
kaloriabazis
reply to Juditmama's post #18
Kedves Judit mama. Milyen családi kaját hívtatok ilyen hosszú és érdekes néven? :)

Na komolyra fordulva, kösz amit írtál, de az a helyzet, hogy ez egy nagyon kis apróságnak tűnő fejlesztés lenne, de valójában nem az. Ha nem tudod melyik melyik, akkor kapcsold ki a többit. Az a helyzet, hogy már vagy 12 különböző színt kellett megkülönböztetni és a többi megoldás mind zavaróbbnak tűnt. Ezek legalább egy kategória.

4 évé
#18
Juditmama 16
Le a kalappal a legújabb fejlesztés előtt! Az egész KalóriaBázis program a maga nemében páratlan, és kimondhatatlan segítséget jelent a női nemnek (elsősorban). Megszűnt a "találgatózás", hogy milyen keveset ettem, mégsem fogyok. Sajnos fehéren feketén kiderült, hogy saját magamat vertem át. Korábban én is excel táblában próbáltam vezetni a fogyásomat, de sokkal babrásabb, és félrevezetőbb volt a kalóriaszámlálás. Most, hála nektek, kisebb zökkenőkkel gyönyörűen haladok a kitűzőtt célom felé. Persze a végén jöhet a "kötényhas" probléma megoldása! De ez legyen a mi problámánk :) Ami hab lenne a tortán, az, ha én állíthatnám be a színt a körméret grafikonon (vagy egyáltalán a grafikonon). Csak a jobb megkülönböztetés miatt jelölném markánsan elkülöníthető színekkel. Szóval köszi, és húzzátok ki magatokat, nevetek imába van foglalva :) :). Na, persze ez icipici túlzás. Üdv, és jó hétvégét!

4 évé
#17
kaloriabazis
A tócsni eddig is elég sok gondot okozott, mivel elég sok verzióban készíthető, de ez hagyján, magát a tócsnit is rengetegféleképpen hívják.
Most néztem meg a wikipedián és vettem észre, hogy a helyzet még durvább mint hittem... ez mind ugyanaz a kaja:

A tócsni (más nevein berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike,[1] tócsi, toksa) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel.

4 évé
#16
kaloriabazis
reply to Bojtika's post #15
Szocska! :)) nagyon jó!

Ja meg még gyerekkoromban hívtuk úgy a túl vastagra sikerült kenyérszeletet, hogy boka-szelet. Apám "magyarázata" az volt, hogy azért boka-szelet, mert ha ráesik a bokádra, akkor megfájdul...

4 évé
#15
Bojtika
Fogyi előtti időből biztosan ismeritek a bélszínrolót. (A megjelenésekor, a 70-es évek elején, nagyon jó ízű eledel volt...). A férjem szocskának hívta. Kérdezem, miért? Sehogy nem tudtam megfejteni...
Kiderült, hogy ezt az ő családjuk találta ki, az alaki hasonlóság miatt (pirulós) f.szocska....

Mostanában Tilos-levest főzök gyakran. A férjemnek diétáznia kellett, nem ehetett puffasztó ételt. De akárhogy is figyeltem, a megvásárolt zöldségkeverékben mégis volt zöldbab...
Kitaláltuk, hogy akkor ez a Tilos-leves, és jóízűen és jókedvűen megette. Annyi bab, hogy megártson, úgysem került bele...De más keverékben más volt a tilos, úgyhogy a sokféle zöldségből főzött leves általánosan Tilos lett nálunk.

4 évé
#14
Bojtika
reply to kaloriabazis's post #4
Biztos nem vagyok benne, de én úgy hallottam, hogy a mamlaszabb udvarlót kínálták krumplifőzelékkel, mert az azt is szerette! :D

4 évé
#13
Bojtika
Én azért örülök a Bázisnak, mert rengeteg munkától mentesültem a felfedezése által. Ilyen számolásokra készültem (excelben és táblázatokkal), mert jó pár évvel ezelőtt ezzel a "megfigyeléses" módszerrel étkeztem. Persze ugyanígy nagyon hamar rájöttem, hogy brutálisan sok zsírt fogyasztunk általában...Most a számolást megfejelem azzal, hogy semmibe nem teszek zsiradékot, csak a benne levőt fogyasztom.
Most nagyon boldogan kezdtem hozzá a számoláshoz. A régi, még bőven a számítógép nélkül végzett étkezés, no meg a kellő mozgás révén akkor nagyon formás lettem, mozgékony és energikus. Biztosan most is így lesz, csak most a kilók mellé az éveim száma is nagyobb, kicsit lassúbb lesz a folyamat.

4 évé
#12
szakalrit 139
Én a tejbetököt másra mondom :)

4 évé
#11
pondri
Tökfőzelék = tejbetök

4 évé
#10
Berberis 13
Nálunk bátyám hívta a rántott sertéshúst dörömbölt húsnak. :)

4 évé
#9
babi
reply to kekasszony's post #8
Pontosan ugyanezt érzem. Eddig tiszta depi voltam minden felszedett dekától, most viszont visszatért az életkedvem. BOLDOG vagyok ! Nagyon !

4 évé
#8
kekasszony
reply to babi's post #3
...az "alig eszek" történet velem is rendszeresen előfordult amíg rá nem találtam erre az oldalra.
Azóta túlzás nélkül új dimenziók nyíltak meg az életemben. A fogyástól teljesen kivirultam,
szabályosan boldog vagyok. :)

4 évé
#7
babi
Még annyit, először a google-n keresztül léptem be a kalóriabázisba és vezettem az adataimat. Ott nem működött a grafikon, így a Mozilla Firefoxon -ot használom, itt rendben van a grafikon.

4 évé
#6
babi
reply to kaloriabazis's post #5
Kedves Kalóriabázis !
Eredeti nevem babili volt. A kezdés időpontja lett véletlenül megváltoztatva, így nem tudtam 26-ról visszacsinálni 22-re.

4 évé
#5
kaloriabazis
reply to babi's post #3
Kedves babi!
Ilyennel még nem találkoztam, hogy elszálltak volna a bevitt adatok.
Nem lehetséges - már bocs a feltételezésért -, hogy elfelejtettél bejelentkezni és Vendégként próbáltad eltárolni az adatokat?

4 évé
#4
kaloriabazis
reply to melinda032's post #2
Haha. Valamiféle kitekert magyarázatotok sem volt rá, hogy miért "majomfogó"? :)

4 évé
#3
babi
Sokat kempingezünk-lakókocsival. Pénzkímélés miatt magam főzök valami gyorsat. Így született meg a kemping leves. A köret főtt burgonya levét nem dobom ki, hanem hagyok benne néhány szem krumplit, teszek bele zöld paprikát, ételízesítőt, fekete borsot és egy kis levestésztát . Az egész nagyon híg, de folyadék pótlásnak a sós lé-leves- mindenkinek nagyon ízlik. Szerintem kcal is alig van benne.

A kalóriabázis indításához nagyon gratulálok. Eddig semmitől nem tudtam fogyni. "pedig alig eszek" Most látom, hogy az alig az mennyi. Aug.22-én 84,8-ról indultam, ma 81,6 kg vagyok Sajnos a 22-25-ig beírtak elvesztek, valamit elkutyultam, így 26-án újra kezdtem a programot. Köszönök mindent.

4 évé
#2
melinda032
Ez jó..:)Mikor még picik voltunk, anyuék úgy hívták a krumplifőzeléket, hogy majomfogó...

4 évé
#1
kaloriabazis
Fogalmam sincs lesz-e hozzászólás ebben a topikban, max kitörlöm ha a kutyát se érdekli.

Az étel ajánlásokat böngészve jutott eszembe, hogy minden családban van saját családi kaja szleng, ami többnyire vicces. Legtöbbször arra a kajára találunk ki valami nevet ami saját családi fejlesztés és ezért eddig nem is volt hivatalos neve. Ilyen nálunk pl a rakottkrumplileves (ugyanazok a hozzávalók csak levesként megfőzve), vagy a tábláshús (sült sertésszeletek 2x kisütve egymáson kb). Na jó, ezek pont nem viccesek. :)

Valaki ajánlotta a "Rántott tök" receptet, aminek semmi köze nem volt a kirántás folyamatához (gyakorlatilag töltött tök volt), és az illető sem tudta megindokolni, hogy miért is hívják náluk a családban rántott töknek. Megkért, hogy adjak neki beszédesebb nevet. Ez lett:
http://kaloriabazis.hu/recept/rantott_tok_nem_rantva/7790_0

Valaki ugyanis a minap ajánlotta a "Töltött káposzta nem töltve" receptet és eléggé megtetszett ez a hozzáállás. :)

Tehát:
1. ha van bármilyen vicces egyedi kaja elnevezésetek, akkor azt itt megírhatjátok.

2. vagy ha van kedvenc családi ételetek, akkor felvihetnétek receptként, leírással, és a recept linkjét itt megoszthatnátok (a saját ételeket/recepteket csak ti látjátok a keresőben, de ha elkülditek a linket, akkor más is meg tudja nyitni).



Asztali verzió    Mobil verzió
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket .
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez a funkció regisztrációhoz kötött!
Ehhez a funkcióhoz prémium előfizetés szükséges
Ez itt a belso szoveg