Belépés
Belépve maradok
Hirdetés:
6 napja
#2033
Fanna31 33
reply to 310583's post #2032
köszönöm :-)

3 hete
#2032
310583 145
reply to Fanna31's post #2030
Igen , miutan lemerted az osszes hozzavalot amit a fazekba tettel es amit meg is eszel belole ( tehat miutan megfott kiveszel csontot, egeszben beledobott hagymat peldaul) mikor kesz van az eteled azt is lemered. A hozzavalokat mikor felirod kiad peldaul 1000 g-ot, a kesz etel 700 g, akkor a recepthez irsz -300 elparolgas-t, vagy viz-et. Ha tobb a kesz eteled ( teszta, rizs) akkor hozzairod a kulombseget viz-nek. Fozeskor a vizet nem muszaly kulon felird amit hozzaadsz meg kulon az elparolgast, irhatod egyszeruen a kulombseget + vagy - elojellel.

3 hete
#2031
Lousha 369
reply to Fanna31's post #2030
Erre valo az elparolgas nevu hozzavalo. A menuben reszletesen le van irva, hogy kell helyesen felvinni egy receptet.

3 hete
#2030
Fanna31 33
Sziasztok aszt szeretném megkérdezni ha saját tömeg és recept alapján főzök valamit felsorolom a hozzávalókat akkor a gép kiadja hogy miből mennyi van benne mármint fehérje zsír stb... de ha az elkészült étel súlya sokkal kevesebb mint nyersen?akkor hogyan számoljam ki hogy miből mennyi van benne?Nem igazán értem igaz még nagyon kezdő vagyok :-) mérjem le a kész ételt is? ne csak a nyers hozzávalókat?

2 hónapja
#2029
Bojtika
Ja, értem. Tudott dolog, hogy tele van a C, az akkor beletett D-t pedig hülyén particionálta a szerelő, de az se most volt.
Mivel a RAM-okat nem a közértben árulják árleszállításkor, és mivel a fiam játékai is az én gépemen vannak, egyelőre így maradunk. Másik gép ugyanis nincs.
Nod van a gépen, és most már naponta pucolgatom spybot-tal és cleanerrel. Így még működik.

2 hónapja
#2028
teper
Jo nyomon vagytok, arra gondoltam. Plusz meg egy kis viruskeresest kovetoen annyi RAM-ot belepakolni ami meg belemegy, es hatha nem fog ennyit vacakolni :)

2 hónapja
#2027
Lousha 369
reply to Bojtika's post #2025
Asszem' arra gondol, hogy keresd meg azt, hogy Saját számítógép (Start menüben szokás megtalálni), és akkor megmutatja a meghajtóidat. Általában a C a fő, vagy egyetlen meghajtó. Ha piros, az azt jelenti, hogy tökig van pakolva, tele van, az meg nem szokott jót tenni a működésnek. Legalábbis én ennyit tudtam kihámozni, de akár tévedhetek is :D

2 hónapja
#2025
Bojtika
reply to teper's post #2023
Jajajaj, ezt hogy is érted pontosan? :D Hol látok a C-n pirosat?
És mi az a computer gomb???? Hol van?

2 hónapja
#2024
teper
reply to Lousha's post #2022
Nem ijedtem meg tőle, csak belémivódott a kép, és ami rámnézett, azt nem akartam volna megenni :)

2 hónapja
#2023
teper
reply to Bojtika's post #2021
Ha nyomsz rajta egy computer gombot és pirosat látsz "C"-n, akkor ez lehet az elsődleges baja, ezt kellene kezelni elsőre.

2 hónapja
#2022
Lousha 369
reply to teper's post #2017
Az csak a Kinder Meglepetés felnőtt verziója volt :D Te megijedtél tőle, pedig az csak az ingyen ajándék volt :D

2 hónapja
#2021
Bojtika

Ez a gépem miatt van. Frissítek, írok copy, újabb frissítés, paste... és ha mázlim van, elsőre elmegy.

A váltáshoz két topik között frissítések halmaza, és a Bázis meg ismételgeti.

2 hónapja
#2020
teper
reply to Bojtika's post #2019
E má vótt. És? :)

2 hónapja
#2017
teper
reply to Bojtika's post #2016
De lehet, hogy igen, jó az az opció!

Hát nem tudom, LustaCsillagnak már fejtegettem, hogy amióta rámnézett képről egy dülledt szemű mélytengeri mütymürüty, az olajos tonhalkonzervből, már nekem annyira nem jönnek be ezek a cuccok, pedig előtte eléggé mentek ezek :)

2 hónapja
#2016
Bojtika
reply to teper's post #2011
Nem szerkesztettem pedig. :D

Ritkán eszem konzervet, én is általában halat, de akkor mind bedörgölöm. Ha számol az ember, akkor ez az egyik legmacerásabb ételféleség. (Na meg ha már rászánom magam valami olajos halra, akkor már nagyon ki vagyok rá éhezve.)

2 hónapja
#2015
teper
reply to drisztina's post #2014
Szerintem is, bár sajnos hajlamos vagyok beleesni a felüleletes olvasás hibájába, és nem kizárt, hogy megtévesztett a "tartalma" szó, amit nem vettem észre vagy nem is volt akkor még ott. Pedig vele, vagy nélküle tök más értelmet kap az egész, bár a meghatározás mellettem szólt :)

2 hónapja
#2014
drisztina 33
reply to teper's post #2011
Jól láttad teper: "...élelmiszereknek a lecsöpögtetéssel meghatározott nettó tömege - töltőtömegét- is fel kell tüntetni a jelölésen...." és azoknál az élelmiszereknél, ahol nincs "kiegészítő közeg" vagyis mindent megeszel ott nem kötelező feltüntetni a töltő tömeget, mert azonos a nettó tömeggel.

2 hónapja
#2013
teper
Mármint az üveget/dobozt is.

2 hónapja
#2012
drisztina 33
reply to Bojtika's post #2010
Igen abban az esetben, ha mind megeszed.

2 hónapja
#2011
teper
reply to Bojtika's post #2010
Bocsáss meg Bojt, de szerintem meg nem. Vagyis az általad idézetben a helyes válasz, vagyis félreértelmezted. Nettó, körülvevő, lecsepegtetett, nélkül, vesznek körül, és ezek. Vagyis drisztina definíciója a helyes.

Ja, jó, írtad, hogy tartalma, akkor semmi, én néztem be. De ez az előbb még nem volt ott :)

2 hónapja
#2010
Bojtika
Szerintem pedig a töltőtömeg a doboz/üveg tartalma mindenestül.
Bruttó a csomagolás plusz a tartalom, nettó a töltés, tára a csomagolás.

De megvan a neten is szépen:

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Ügyfélszolgálatától megkaptam a választ! Íme:
"Az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 9. § (6) bekezdése szerint azon szilárd élelmiszereknek a lecsöpögtetéssel meghatározott nettó tömegét – töltőtömegét – is fel kell tüntetni a jelölésen, amelyeket pl. sós, ecetes vagy cukros vizes tömegek vesznek körül (abban a esetben ha ez a folyadékközeg csak kiegészítő, a fogyasztó számára nem meghatározó része az élelmiszernek). Azon élelmiszerek esetében pedig, amelyeknek folyadékközege eltér az előbb felsoroltaktól (pl. mártás, olaj vagy paradicsomsűrítmény) azoknál nem kötelező a töltőtömeg feltüntetése.
Ennek értelmében azon élelmiszerek esetében, melyek jelölésén a töltőtömeget is meg kell adni, azoknál a feltüntetett tápanyagtartalom a töltőtömegre vonatkozik (pl. ecetes uborka). Azon élelmiszerek esetében pedig, ahol a jelölési rendelet kötelezően nem írja elő a töltőtömeg feltüntetését, azoknál a tápanyagtartalom a szilárd élelmiszerre és az azt körülvevő közegre együttesen vonatkozik (pl. paradicsomos hal)."

2 hónapja
#2009
Orsoly82 1
reply to drisztina's post #2007
köszönöm a válaszod, nettó lett mert tonhal volt :)

2 hónapja
#2008
Orsoly82 1
reply to feketeinci's post #2006
köszönöm a válaszod :)

2 hónapja
#2007
drisztina 33
reply to feketeinci's post #2006
Szerintem pont fordítva van. A töltőtömeg maga a pl. kukorica. A nettó tömeg a kukorica + lé, és van bruttó tömeg a kukorica + lé + csomagolás.

2 hónapja
#2006
feketeinci 12
reply to Orsoly82's post #2005
Szia!
Azzal számolj, amit megeszel belőle.
Ha például kukorica, nem gondolom hogy a levét is megeszed, akkor a nettó tömeggel.
Ha gyümölcs, és megiszod a levét, akkor a töltőtömeggel.

2 hónapja
#2005
Orsoly82 1
Sziasztok! Konzervnél a töltő tömeg vagy nettó tömeggel kell számolni?

2 hónapja
#2004
Lousha 369
reply to Bojtika's post #2003
Leves nálam szinte nem is létezik, amikor esetleg mégis, akkor amolyan kétkalóriás, mint mondjuk egy sima zöldségleves, semmi tészta, semmi "tartalom", csak egy kis meleg folyadék :)

De a nokedli finom volt zabból például. Bár egyelőre az abszolút nyerő a ropi belőle :) Az zseniális. Főleg amióta találtam olyan sodrófát, ami tésztavágáshoz van kitalálva, szóval bordás, így nem kell egyesével hengergetni a ropikat, ami kb. két óra két deka ropihoz, hanem csak végiggörgetem a kinyújtott tésztán ezt a vágóbizgert.

2 hónapja
#2003
Bojtika
Grízgaluska is mehet zabból. Minden, amihez gríz kell. :D
Egy adag főzőléből készült levesbe mondjuk... :D

2 hónapja
#2002
Lousha 369
reply to Bojtika's post #2001
Én egy kiskanál mézet használok hozzá, csak a tudat miatt, hogy én bizony nem használok cukrot :) Nem mintha ekkora mennyiség bármit is számítana.

Az viszont biztos, hogy mostanában a zabba is zabot teszek, és eddig semmi nem lett tőle pocsék. Ez a kis sikérrel tuningolás nagyon bejött, attól szépen "lisztesen" viselkedik. Most húsvétra pogácsát is zabpehelyből csináltam, finom lett, bár egy kicsit türelmetlen voltam a kelesztéssel, így kicsit laposabbak a kelleténél. Valamikor majd kenyeret is próbálok belőle, de jelenleg dugig van a mélyhűtő a korábbi zsemlék-kiflik kísérleteivel, előbb azokat kell kienni :) A maradék helyet most elfoglalta a sok doboznyi sonka főzőlé, amit semmi pénzért nem borítanék ki, szóval most várólistán van minden sütögetés.

2 hónapja
#2001
Bojtika
Köszönöm. Az élesztőket én is tapasztalgatom, tegnap kenyeret sütöttem, de pici cukorral kellett a porélesztőt felfuttatni. Jól felbuborékosodott, a kenyér meg soha így még nem sikerült... :D Ezután mindig így élesztőzöm majd. (Késhegynyi cukor volt.)

2 hónapja
#2000
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1999
http://kaloriabazis.hu/recept/zabos_zsemle/966010_0_1

Arra figyelj, hogy a szárított élesztő utasítását olvasd el alaposan. Van, amelyiket lehet csak úgy szórni, ami nekem van, azt pl. hasonlóan fel kell futtatni, mint a sima élesztőt, különben kutyafülét sem csinál.

2 hónapja
#1999
Bojtika
Nem találom a zsömlét! Biztos rossz helyen keresem, ráadásul folyton frissítenem kell, nem tudok csak úgy lapozni. Tudsz segíteni?

2 hónapja
#1998
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1997
Minden megeshet :)

2 hónapja
#1997
Bojtika
Jó ez a zabzsömle, köszönöm!

A fiataloknál még ott van az a nyomás is, hogy nem látnak jövőképet, és valamikor családot is kellene alapítani...


Én meg pontosan tudom, hogy 65 évesen leszek nyugdíjas :D és talán szakfordító is, mesterfokú diplomával... :D A gyerekeim meg felnőttek, most egy unokának veszegetek mesekönyveket. :D Nem mindegy, mert van olyan mesekönyv, amelyiknek ijesztőek az illusztrációi. Illető unoka meg egy kis kései, még nincs másfél éves sem. :D 5 hónaposan már könyvet lapozott, hátha bölcsész lesz belőle! :D

2 hónapja
#1996
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1995
Jó hallani, hogy javulnak a dolgok, és hogy van örömteli elfoglaltságod :)

A fiatalok tényleg nem élvezik az egyetemet, mert jobbára nem a saját választásukból vannak ott, hanem szülői/társadalmi nyomásra, és főleg nem azt tanulják, ami érdekelné őket, hanem amivel majd biztos megélhetés meg hujjuj karrier lesz nekik - mások szerint. Így végül az egész csak egy nagy pazarlás, időben, pénzben, mindenben, aminek az eredménye egy csomó olyan ember, aki valamelyest ért valamihez, ami baromira nem érdekli, és soha semmiféle szenvedélyt nem fog tudni kicsiholni magából a munkája iránt.
Ellenben aki úgy megy, mint te, hogy ezt akarja, annak öröm és később hasznos a megszerzett tudás. Ritka dolog.

A plusz kilókat nehéz lent tartani sajnos. Azért ha tudod, ne vedd meg azt a kiflit. Van a jégkockatartónál nagyobb mélyhűtőd? Ha igen, süss egy pár adag olyan zabos zsemlét, amit a receptes topikban említettem, egyszerű, gyors, nagyon finom, és a mélyhűtőből bármikor előrántható, amikor elfoglalt napjaid vannak. Nem mellesleg nevetségesen olcsó, hiszen csak zabpehely, sikér, élesztő kell hozzá.

2 hónapja
#1995
Bojtika
reply to Lousha's post #1990
Igen, kivéve a gépemet, ő szegény nem annyira oké.

Nyüvöm a másodévet, és rájöttem, hogy én vagyok az öröm-egyetemista, mert messze kevesebb a bajom, mint a fiatal nappalisoknak.

Imádom, amit tanulok, mellette kezdek annyit keresni, hogy megvagyunk. Életemben először hozom a 4,6-os átlagot, és állítólag igazi egyetemista lettem. (Habár, azt hiszem, az átlag nem szereti ennyire, amit amúgy is meg kell tanulnia, tehát kár ellentartani...)

Igyekszem majd egyre többet benézni újra. Ha talán számolni nem is, de önkontrollt tartani mindenképpen újra ide kell szoknom, mert felszaladt az a pár kiló az egyetemi életmód miatt. Bizony tényleg irdatlan nehéz nem megvenni azt a kiflit futtában! :D Az egyre több tanulás + egyre több munka pedig = egyre több ülés. Látszik is.

2 hónapja
#1994
2 hónapja
#1993
mpd
Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki mennyi a kcal értéke a diótejnek? Nem találok ere vonatkozóadatot sehol. Köszi a segítséget.

3 hónapja
#1992
devia 58
reply to Bojtika's post #1988

Szia - szia! Hogy vagytok? Hiányoztál:)

3 hónapja
#1991
devia 58
reply to Edit33's post #1987
Én is, és sok ismerősöm ország több részéről nagyon meg vagyunk elégedve az Inter-food kajáival, én csak ajánlani tudom. Árban is nagyon jó, és változatos.

3 hónapja
#1990
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1988
Nahát, Bojtika, téged is látni? :) Minden oké?

3 hónapja
#1988
Bojtika
reply to V1Nc3N7o's post #1985
Nekem Norbi eleve és ösztönösen nem szimpatikus.
Véletlenül sem gazdagítanám tovább, de egy élelmiszermérnök ismerős is mesélte, hogy egy bizonyos Norbi-receptúra miatt külön rákérdezett, hogy az az xy adalék, ami gyártói berkekben közismerten hashajtó jellegű, nem tévedés-e a receptben. Mondták, hogy nem, igenis ez a recept, gyártsa le...

Azóta néhány termékét bevizsgáltatták talán, és zsírosnak bizonyult, valami ilyen is dereng. Inkább rendelnék olyan készételt, amin minden fel van tüntetve!

3 hónapja
#1987
Edit33
Ezt sajnálattal hallom. :( Szeretek főzni, még kedvem is lenne méregetni, de sajnos hétköznap abszolút nincs időm rá. Csak az ebéd a problémás, a többit megoldom. A többi étkezésem update-mentes :) Talán kipróbálok valami mást. Vagy hétvégén kicsit előre dolgozok ebéd ügyben.
Köszi a válaszokat!

3 hónapja
#1986
feketeinci 12
reply to V1Nc3N7o's post #1985
Nekem néha még tapasztalatom is van, mert lányomék újabban szokták rendelni, volt egy hét amikor a napi menü jött, de rájöttek hogy a hűtőjükben ott romlik meg a rengeteg sonka, sajt - miközben 1-1 szeletet kapnak méregdrágán és a kenyérféle sem olyan friss természetesen, mintha megvenné itt helyben minden nap. Kapható már a szénhidrát csökkentett, vagy teljes kiőrlésű itt is frissen.
Ha a hétvégi menühöz kapcsolódik ilyesmi, pénteken megkapod előre, az legjobb esetben is csütörtöki sütés.
Egy-egy kaját én is kipróbálok ezáltal - ha úgy ítélem meg hogy kár lenne kidobni, sőt még tanulok is tőle néha. Volt például a reszelt alma sajt kockákkal. Finom volt annak ellenére hogy édesítő szerrel készült (nem tudom minek kellett bele), de fura volt az, hogy a reszelt alma nem barnult be a 3. napra sem, amikor megettem. Gondolom a tartósító tette a dolgát.
De az ötlet jó, nekem nem jutott volna eszembe.
Elkészítem, lemérem és tudom miből mennyi van benne.

De a legjobb a saját recept. Az a tuti ha felvisszük, és tudjuk mennyi az annyi. De ez idő, egyszer idő az elkészítése, másrészt idő mire kitapasztaljuk, és felvisszük a recepteket, agyalunk azon hogy előre megtervezzük. Lassan kialakul, ha dolgozunk rajta, türelem.

3 hónapja
#1985
V1Nc3N7o
Norbi ápdéttel kapcsolatos tapasztalatom nincs, de az egyetlen orvos családtag véleménye az, hogy ha valakinek nincs szüksége idős korára májra, meg vesére, akkor fogyassza bátran, amúgy meg hosszabb távon igen egészségtelen. Norbi termékeinek lényege, hogy alacsony a szénhidrát tartalom. Ha nem is érted, hogy miből van, mert nem vagy szakértő, józan paraszti ésszel akkor is elképzelheted mennyire egészséges mondjuk egy kenyérmentes kenyér. Én persze nem értek hozzá, nekem Norbi mint ember még szimpatikus is, de azért körüljárnám, mielőtt belekezdek egy Update diétába, mert lehet, hogy minőségi és természetes élelmiszerekkel hosszú távon jobban járok. Nekem a Norbi update is csak egy könnyebb útnak tűnik.

3 hónapja
#1984
feketeinci 12
reply to Edit33's post #1983
Sajnos rossz hírem van. Norbi nem tartja fontosnak mennyi kalóriát eszel, szerinte csak az a fontos hogy napi 150-nél ne legyen több a Ch, és hogy alacsony GI tartalmú kaják legyenek. Nem számolja sehol a kalória tartalmat a készételeiben.

3 hónapja
#1983
Edit33
Köszönöm a segítséget! Ezt az oldalt én is megtaláltam, de sajnos ebben csak a kész cuccaik vannak. Nem tudom más hol talált rá több adatra :(

3 hónapja
#1982
feketeinci 12
reply to NagyN733's post #1981
Peeeersze
Multi (Centrum Silver), "D" minden nap, és amióta ezt érzem újra elkezdtem a krómot is (Bio-Króm-Dia)

3 hónapja
#1981
NagyN733
vitaminokat, nyomelemeket pótolod valamilyen készítménnyel?

3 hónapja
#1980
feketeinci 12
reply to devia's post #1978
Nem biztos hogy példát mutatok ezzel a lustaságommal :)
Szeptember óta tartom, vagyis tartottam a súlyomat úgy, hogy nem írtam a naplót, sőt a cigit is letettem novemberben!!

Elvégre életmód váltásról beszélünk, gondoltam lássuk mit is tudunk. De figyelek, és látom hogy most valami gond van, vagy gond lesz.
2-3 hete nagyon nehezen tartom magam a megszokott étkezési rendhez, leginkább sehogy. Megőrülök a szénhidrátért, az édes ízért.
Tudom hogy nem lesz jó vége, és nem értem mi történik.
Nem érzem túl jól magam, hiányzik már a nap, a meleg, a mozgás. Ma már pánikoltam is, úgy éreztem rosszul vagyok, és azonnal édeset kell ennem. Lehet hogy ez valami vércukorral kapcsolatos probléma lesz? Remélem nem. Mindenesetre nem kell begolyózni attól hogy nem akarok meghízni, most egy kicsi türelem még, és itt a tavasz :)

3 hónapja
#1979
devia 58
reply to Edit33's post #1976
Esetleg ajánlani tudom a következőket, itt minden makró adat megtalálható, és nagyon finomak, változatosak az érteleik:

http://www.vitalkonyha.hu/ebed-hazhozszallitas/rendeles

http://www.e-food.hu/etelrendeles/rendeles

attól függően, hol laksz.

http://www.fitbalance-etrend.hu/etlap

http://www.interfood.hu/etelfutar/etlap

3 hónapja
#1978
devia 58
reply to feketeinci's post #1977
Nem hiszem, hogy itt egyezik, vagy hasonló valamelyik az "Update1"menüre, ahogy belenéztem.

Vajon miért csak a ch értékeket tüntetik fel?

Én biztos nem rendelnék tőlük emiatt is, meg nagyon drága is. Kalória számlálás nélkül nehéz lesz a napi keretet tartani.

Bár Te vagy az élő példa, látom nem vezeted a naplót, mégis sikeres vagy az életmódváltásban, és jó-pár kilótól már megszabadultál:)

3 hónapja
#1977
feketeinci 12
reply to Edit33's post #1976
Szia!
Beírtam a böngészőm keresőjébe hogy update kalória, és persze vannak találatok, például ez:
https://mennyikaloria.hu/kaloria-adatbazis/etelek-italok/cimke/925_norbi_update

3 hónapja
#1976
Edit33
Sziasztok!
Új vagyok még itt és nem is tudom, hogy jó helyre írom-e a kérdésemet. Az is lehet, hogy már korábban megválaszolták a kérdést. Ez esetben elnézést kérek.
Az ebédemet általában rendelni szoktam és mostanában álltam rá az update ételekre. Sajnos én csak a fogások szénhidrát tartalmát találtam meg. Láttam, hogy néhány kaja fel lett rakva a választható kaják listájára. Arra lennék kíváncsi, hogy hol találhatnék több információt ezekkel az ételekkel kapcsolatban? (kcal, fehérje, zsír) Mert egyébként tényleg szuper az oldal, de ez a része nálam sajnos hibádzik :(
Tud nekem segíteni valaki? Előre is köszi!

3 hónapja
#1975
Csabi76 148
reply to mpd's post #1973
Nehéz kérdés, én is szoktam húslevest enni tészta nélkül. Jobb ötlet híján pár gramm étolajat számolok, ami a tetején uszkál. Legyen az a húsból kifőtt zsír, mindegy, 5 g étolaj nagyából lefedi szerintem. A pörkölt szaftal is ez a gond, erre is étolajat számolok és 70g hagymát, a húst különszedem ki és mérem, sajnos nem mindegyik fajta pörköltnél lehet pontosan elkülöníteni de a csirkemellnél igen.

Azért is jó levest enni szerintem, mert majdnem víz az egész, amit amúgy is sokaknak nehézséget okoz bevinni, ugyanakkor ad egy olyan érzetet, hogy főtt étellel jóllakót az ember.

3 hónapja
#1974
Lousha 369
reply to mpd's post #1973
Ezt nehéz megmondani, mert nem tudod pontosan megmondani, mennyi tápanyag főtt a lébe a különböző alapanyagokból. Leginkább a húsból kioldódó zsír az, ami itt kalóriaemelő tényezőt jelent, azt meg nem egyszerű meghatározni.
De összességében maga a lé nagyon alacsony kalória lehet, mivel 90%-a legalább víz. Az "erőleves" kalóriáját szerintem bátran használhatod.

3 hónapja
#1973
mpd
Azt szeretném tudni, hogy ha készítek házilag marhahúslevest sok zöldséggel, de csak a levét fogyasztom, akkor az mennyi kalória? Ilyen formában az ételek között nem találok opciót.

3 hónapja
#1972
Lousha 369
reply to NagyN733's post #1971
Nekem a fott teszta 166 kaloria korul szokott lenni, lehet, hogy kicsit tulfozted :)
Altalanossagban: szuper, hogy sikerult a receptek felvitele, es osszeraktal egy elfogadhato kaloriaerteku ebedet. Nehany tanacs a tovabbiakra: a tesztakat erdemes nem tul gyakran alkalmazni, mivel nagyreszt feher lisztbol allnak, azaz egyszeru szenhidratok, amik nem lakatnak jol hosszu tavon, es nem tul egeszsegesek. Ha mar teszta, valassz teljes kiorlesut, es ellenorizd is az osszetevoknel, hogy tenyleg nem csak tartalmaz nemi teljes kiorlesu lisztet, hanem az a legnagyobb resze az osszetevoknek.
A hussal nincs semmi baj, nem kell kerulni. Szukseg van minosegi feherjekre (a napi kereted alatti feherjeajanlas minimum, nem maximum), ezeket husbol a legegyszerubb osszeszedni. Mas keredes, hogy jobban jarsz csirkemellel, mint zsiros marhahussal, de a legtobb etelben kivaloan hasznalhato a csirke mas hus helyett. A bolognaiban kifejezetten. Megfelelo fuszerezessel eszre sem veszed. A virsli ellenben a legtobb esetben nagyjabol szemetbol keszul, tele van zsirral, adalekanyagokkal, soval, es sokszor "mechanikusan lefejtett husbol" keszul, amire ha egyszer raguglizol, eleg sokaig fog forogni a gyomrod.
A trappista meg finom, de szinten nagyon zsiros, ha eszel sajtot, lehetoleg valassz zsirszegeny verziot. De ilyen etelen akar el is hagyhato a sajt, akkor tobbet ehetsz a tobbi alapanyagbol, jobban eltelit, es kulonosebben nem hianyzik az a sajt.

3 hónapja
#1971
NagyN733
reply to Lousha's post #1966
Igen, a tészták sok vizet felvesznek, éppen tegnap mértem tésztát főzés előtt és után, 260 g gyermelyi spagettiból 1022 g lett főzve így 100 g főtt tészta majdnem pontosan 100 kcal lett. Egész kiadós mégis nem túl kalóriadús ebéd lett 250 g főtt tészta, 120 g bolognai szósz hús helyett apró virslikockákkal, 35 g reszelt trappistával és megállt 520 kcalból az adag.

3 hónapja
#1968
Lousha 369
reply to Ercsusz's post #1967
Ez egy eleg bonyolult dolog, azt nem mondanam, hogy nincs vizvesztes. A krumpli mondjuk normal esetben fozes kozben nagyon keveset valtozik sulyra. (Ezert nem szoktam en szorakozni ezzel, nyers krumpli sulyaval szamolok es kesz.) De mindig erdemes mindent merni fozes elott es utan is. A marhahus pl. nagyon osszemegy vizben fozve is. A csirke suteskor nagyon, fozve sokkal kevesbe. A teszta, rizs es hasonlok meg vizet szivnak be, nem adnak le, szoval ezek meg sokkal sulyosabbak fozes utan, ergo 100 grammra jelentosen csokken a kaloriaertekuk.

3 hónapja
#1967
Ercsusz 107
reply to Lousha's post #1966
Köszi. Igazad van, utólag gondoltam bele én is, hogyha vízben főzök valamit, akkor nincs vízvesztés. Az zavart össze, hogy ha nagyobb a krumpli vagy sietek, akkor előbb be szoktam dobni a mikróba a krumplit egészben és utána főzöm tovább, akkor pedig veszít súlyt, mert párolog belőle a víz. Ma is pl. a 352 g-os krumplim 305 lett mire megfőtt, de mikróztam főzés előtt. :)

3 hónapja
#1966
Lousha 369
reply to Ercsusz's post #1965
Meg is valaszoltad a sajat kerdesedet. De igazabol en pl. a sima fott krumplit mindig nyerskent szamolom el, mert nem tudom, mennyi is az a kiazott kemenyito. Meg a tesztabol is fo ki kemenyito, megsem szamolunk vele, mert fene tudja, mennyi tavozott. Szvsz jobb tobbel szamolni, mint kevesebbel. Egy fott sonkanal pl. azert szoktam szamolni egy pici zsirvesztessel, mert latvanyosan kiizzadja a zsirja egy reszet, a zsir meg eleg jelentos kaloriaforras, de altalaban nem vacakolok ilyen kifott, belefott, atitatta stb. jellegu dolgokkal.

(Amugy fozeskor nem feltetlenul van vizvesztes. Suteskor igen, vizben fozeskor sokszor inkabb vizet vesznek fel a dolgok, ld. teszta.)

3 hónapja
#1965
Ercsusz 107
Sziasztok! magyarázza már el valaki, hogy miért van az, hogy a nyers krumpli 80 kcal/100g, a főtt pedig csak 77 kcal/100 g? Általában ha sütünk, főzünk valamit, akkor vizet veszít, több "szárazanyag" lesz benne, így magasabb az energiatartalma 100 g-ra vetítve feldolgozott állapotban. Vagy a krumpliból a főzés során kifő némi keményítő is?

4 hónapja
#1964
Lousha 369
reply to Bibsike's post #1963
Teljesen jó a célra! Ha még olcsóbb is, az plusz pirospont.

4 hónapja
#1963
Bibsike
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20103016/

Gondoltam belinkelem az én sütőhőmérőmet is, láttam, hogy a husik sütési hőfokáról ment a csevely lentebb. Minden szempontból tökéletes, mágneses, tehát rá lehet tapasztani a sütő elejére is, be lehet állítani a kívánt hőfokot, sípol, ha eléri. Időmérőként is működik.És sokkal olcsóbb, mint a másik.

4 hónapja
#1962
310583 145
reply to Lousha's post #1961
koszonom

4 hónapja
#1961
Lousha 369
reply to 310583's post #1960
Ezzel en nem foglalkoznek kulon, szamold siman fottnek. Valami minimalis zsir biztos belefo, hozzatapad, de elhanyagolhato.

4 hónapja
#1960
310583 145
tudja valaki, hogy a huslevesben fott zoldsegnek ( sargarepa, petrezselyem, zeller) mennyit valtozik a tapanyagtartalma ( kaloria + makrok) a szimpla fott vagy parolt zoldseggel szemben? mivel hussal volt osszefozve

4 hónapja
#1959
Lousha 369
reply to Udreeh's post #1958
A sónak nincs kalóriatartalma, így a hiánya nem fog különbséget okozni, meg amúgy is kis százalékát tenné ki az ételízesítőnek.
Ha valami nincs az adatbázisban, és a csomagoláson sincs semmi, akkor jön a Google. Rákeresel, remélsz. Ha nem találod meg, akkor vagy keresel minél több hasonló ételt, és átlagolsz azok kalóriájából, vagy pl. írhatsz a gyártónak, és megkérdezheted.

De ebben az esetben mivel ebből kb. egy teáskanállal tennél 3 liter levesbe, szinte mindegy is. Akármilyen ételízesítőt használhatsz a receptben, semmi különbséget nem fog okozni. Akkor számít, ha merőkanálnyi mennyiségben eszed, magában.

4 hónapja
#1958
Udreeh
A só nélküli ételízesítőnek mennyi a kalóriatartalma? Nem találtam ilyet az adatbázisban, pedig jó lenne, mert én pl. ilyet használok. Az Auchanban szoktam venni, kimérős.

4 hónapja
#1957
Udreeh
reply to Lousha's post #1955
Köszi! Igen, még nyersen lemértem mindent külön, az olajat is!

4 hónapja
#1956
Udreeh
reply to Lousha's post #1955
Köszi! Igen, még nyersen lemértem mindent külön, az olajat is!

4 hónapja
#1955
Lousha 369
reply to Udreeh's post #1954
Ha megeszed az egészet egyben, akkor nem kell vele bajlódni, az összes zöldség plusz az olaj kalóriatartalmával számolj.

4 hónapja
#1954
Udreeh
Sziasztok! A pirított zöldségnek ugyanannyi a kalóriatartalma, mint a nyersnek? Úgy szoktam, hogy többféle zöldséget (pl. cukkini, cékla, paprika, répa, hagyma stb.) egy kis kókuszolajon pirítok, tehát nem vízben főzöm, hanem csak a saját levében (alig van leve) párolódik. Teszek rá fedőt. Így elvileg nem fő ki belőle semmi. ha nem ugyanannyi a kalóriatartalma, akkor kb. hány % a különbség?

4 hónapja
#1953
Lousha 369
reply to tundek's post #1952
Nincs mit.

4 hónapja
#1952
tundek
Szuper Te vagy most a gugli nekem! Köszke! :)

4 hónapja
#1951
Lousha 369
Meg karacsonykor a kacsanak is 85-ot adtam, bevalt.

4 hónapja
#1950
Lousha 369
reply to tundek's post #1949
Mondtam korabban, guglizni kell. Van jo par tablazat a neten javaslatokkal kulonbozo husfelekhez, onnantol meg mar csak kiserletezni kell, hogy neked hogy valik be legjobban.
Reszemrol ezeket a hofokokat hasznalom:
disznó - 80
csirke - 85
marha - 78

4 hónapja
#1949
tundek
reply to Lousha's post #1948
És honnan tudod hány fok a jó? Mármint melyik húsnál?

4 hónapja
#1948
Lousha 369
reply to tundek's post #1945
Hat akkor tessek hasznalatba venni :) Egyben sult husoknal iszonyu nagy segitseg. Sosem csinaltam meg olyan jo egyben sult karajt, mint ezzel, pedig nem tegnap ota fozok.

4 hónapja
#1947
tundek
idő, minden beállítható, hány fokon csipogjon, mennyi ideig mérjen

4 hónapja
#1946
4 hónapja
#1945
tundek
Most néztem meg a linket, NEKEM VAN ILYENEM ITTHON!!!!!!!

4 hónapja
#1944
Lousha 369
reply to tundek's post #1943
Nincs mit.

4 hónapja
#1943
tundek
reply to Lousha's post #1942
Köszönöm szépen Lousha megnézem.

4 hónapja
#1942
Lousha 369
reply to tundek's post #1941
http://www.banggood.com/LCD-Digital-Food-Oven-Thermometer-Kitchen-Timer-With-Silver-Probe-p-948964.html
Innen pl. eleg olcson beszerezheto. (Mondjuk eltart egy ideig, mire megerkezik.) Nekem pontosan ilyen van, kifogastalanul mukodik. Kicsit kell hozza guglizni persze, hogy tudd, milyen hushoz milyen maghomerseklet idealis, de aztan annyi az egesz, hogy beleszurod a husba, majd kiveszed a cuccot a sutobol, amikor a homero sipol.

4 hónapja
#1941
tundek
reply to Lousha's post #1940
Lehet beszerzek én is egy ilyen hőmérőt. Okos dolog lehet akkor nagyon, sokat főzök már 22 éve de a csirkemellet sosem szerette senki sem a családban, pörkölt csakis kevés zsiradékkal, majd veszek kókuszolajat de vidéken vagyok kis falu ilyen fantasztikus dolgok nincsenek, majd ha megyek Dabasra akkor ott majd beszerzem. Akkor lemérem a babot ha összerakom a tepsibe meg ha készen van akkor is aztán majd jól kijön a végeredmény. Családnak is ezt főzök ma csak nekik kicsit " parasztosabban "! :)

4 hónapja
#1940
Lousha 369
reply to tundek's post #1938
A csirkemell sem szaraz, ha jol csinalod, de igenyel egy kis gyakorlatot vagy komolyabb konzhai felszereltseget. En szoktam hasznalni egy digitalis homerot, aminek a szenzorat a hus kozepebe kell bokni, es szol, amikor a hus epp tokeletes, azaz a kozepeig atsult, de meg szaktos, puha, nem sult tul. A legokosabb vasarlasom volt...
Ha ilyen nincs keznel, akkor gyakorolni kell es mindig kovetkezetesen ugyanazokhoz a modszerekhez tartani magad. Egy "pucer" egesz csirkemellnek pl. ha szobahomersekletu, azaz nem epp most rantottad elo a hutobol, hanem egy oraval elobb kivetted, teflonos/keramias serpenyoben kb. 4-7 perc kell mindket oldalon, es maris atsult. De a tokeletes allapot eleresehez a sajt eszkozeiddel, edenyeiddel kell kikiserletezni, milyen formaban (szelet, daralt, egesz, bundazott stb.) mennyi ido, mire epp atsul, nem nyers a kozepe, de nem is szaraz.

A porkolt alapvetoen jo dolog, foleg, ha keves zsiradekkal csinalod, es lehetoleg valami egeszsegesebbel, pl. kokuszolajjal.

A rakott zoldbabnal en nem vacakolnek kulon meressel, mert a vegeredmeny ugyanaz lesz. Egyreszt a legtobb zoldseg fozve szinte semmit nem valtozik sulyra, masreszt mindegy is, hogy hol szamolod el az elparolgast. Van, ahol szamithat, es bonyolitja a receptet, hogy pl. a palacsintat elobb kiszamolod elparolgassal, es utana csinalsz belole husos palacsintat, de altalaban nem fontos ennyire reszletekbe menni.


4 hónapja
#1939
tundek
reply to Lousha's post #1937
:) hát persze, hogy nem akarom tudni! Marad a száraz sült csirkemell, lassan leszokok a húsról, vagy rászokok a pörire

4 hónapja
#1938
tundek
Sziasztok! Lousha rakott zöldbabnál elég nyersen és készen vagy nyersen, tepsibe rakva és készen lemérni a dolgokat, mert ügye azokat külön főzöm? Egyedül a rizst főzöm össze én a pörkölttel. A babot külön vízben főzöm.

4 hónapja
#1937
Lousha 369
reply to tundek's post #1936
Minden húsból rengeteg víz távozik, kivéve, ha főzöd őket. Ellenben a csirke/pulyka melle szinte 100% fehérje, így sokkal kevesebb kalória, mint bármi egyéb hús, amiben van több-kevesebb zsír. Szóval tisztán kalória szempontjából a szárnyasmellel jársz legjobban akkor is, ha erősen összemegy.
Ettől még ehetsz persze más húst is, majd kitapasztalod, mi válik be neked legjobban.

A rántott hús sajnos ugyanúgy párolog, mint bármi más, és amit nyersz azon, hogy valamivel kevesebb vizet veszít, azt százszorosan elveszíted azon, hogy ott van körülötte a lisztes-morzsás bunda meg a tonna olaj, amit beszív. Ráadásul még bonyolultabb recept, mert számolni kell az elpárolgással is, meg a felvett olajjal is. Szóval lemérsz mindent, de a végén nem elég beírni az elpárolgást, azt is le kell mérni, mennyi olajjal indultál és mennyi maradt a sütés végére, és ami hiányzik, az mind a recepted része, mert mind a húson maradt. (A Bázison lévő előre felvitt rántott húsnak pl. köze nincs a reális kalóriaértékhez, muszáj vagy magadnak számolgatni.)
Én szoktam rántott csirkét csinálni csak morzsába forgatva, tojás és liszt nélkül, pár csepp kókuszolajjal, légkeveréses Tefal sütöben, még az is majdnem 200 kalória/100 gramm. A hagyományos, olajban sült értékeit meg nem akarod tudni...

4 hónapja
#1936
tundek
reply to Lousha's post #1934
Hát igen mert majd 50 kalória 100 grammnál nagyon ütős. Azt hiszem átkellene térni valamilyen más húsra. Nagyon hiányzik a rántott hús az nem szárad ki. A csirkemellet egyébként is rühellem valamiért. Köszönöm szépen, hogy segítettél! :)

4 hónapja
#1934
Lousha 369
reply to tundek's post #1933
Oké, jól csináltad.
Igen, a csirke nagyon vizes. Most már jól látod, miért is fontos ezzel számolni.

4 hónapja
#1933
tundek
http://kaloriabazis.hu/recept/csirkemell_sutve/929387_0_1 kész a kaja. Basszus nem csekély ami elpárolgott 370 gramm lett a kész mell súlya. Ütős

4 hónapja
#1932
Lousha 369
reply to tundek's post #1931
Nincs mit, meg.

4 hónapja
#1931
tundek
reply to Lousha's post #1930
Nagyon szépen köszönöm, most már tökéletesen értem! Majd megnézed légyszi a kész receptet is?

4 hónapja
#1930
Lousha 369
reply to tundek's post #1927
Látod a recept alján, hogy 837 gramm alapanyagot használtál. A végén leméred a kész ételt, látod, hogy mondjuk 737 gramm lett. A kettő közt a különbség ebben az esetben 100 gramm. Hozzáadsz a recepthez még egy alapanyagot, az Elpárolgást, mennyiségének megadsz MÍNUSZ 100 grammot, így a recept végén már 737 gramm lesz a mennyiség, alul meg kiszámolja a helyes kalóriát.

4 hónapja
#1928
tundek
reply to Vanessza1234's post #1925
Jobbulást Vanessza!!!

4 hónapja
#1927
tundek
Lousha kérlek segíts majd nekem egy kicsit. Itt egy link: http://kaloriabazis.hu/receptszerkesztes/csirkemell_sutve/929387_0_1
ezt a csirkemellet csinálom most. Ha megkérlek légyszi nézd meg, még nincs kész. Kérdésem ha készen van és megmérem a kész husit mit kell még beírnom a receptbe. Válaszod köszönöm

4 hónapja
#1926
Lousha 369
reply to Vanessza1234's post #1925
Ebben az esetben alig fogyaszthat többet a szervezeted, mint a BMR-ed. Én amíg fel nem épülök, szigorúan csak annyit ennék, utána mehet a szokásos BMR+100/150. Ha csak fekszel, lehet, hogy fogyni nem nagyon fogsz, de legalább a hízás megáll.

4 hónapja
#1925
Vanessza1234
Csajok
segitsetek mit ehetek?
nem nagyon mozgok medece töres utan most épülök fel es hiztam sokkat s.o .s

4 hónapja
#1924
tundek
Sziasztok!310583 Nagyon ügyes vagy, hogy rájöttél a problémára! ÉS ami a lényeg, hogy tudod kezelni! Hát akkor sok sikert kívánunk magunknak. Én sokáig a kalóriagurut használtam, de ez az oldal sokkal jobb szerintem. Tegnap én azt éreztem, hogy nem vagyok éhes, talán még többet is ettem mint kellett volna, de kcal szerint megvolt. Én is úgy vagyok, mint te fehérje megvan, ch kevesebb, zsír pár grammal több, de majd beáll ez is. Örültem, hogy ügyesen összeválogattam a dolgokat, és ma már azt eszem amiket tegnap főztem magamnak. Így tuti nincs átverés. Na megyek kicsit égetem a zsírt mire fel porszívózok, kár hogy ez benne van a napi ritmusba, de sportra sajnos nincs egyenlőre időm. Holnap már dolgozok és nagy lesz a hajtás! Így van mit elintéznem házimunkailag ma. De legalább pár napra van kajám, így csak a családnak kell külön főzni.

4 hónapja
#1923
Lousha 369
reply to 310583's post #1922
Jó ezt hallani, további hasonló szép eredményeket!

4 hónapja
#1922
310583 145
reply to tundek's post #1910
hat en okt.25-tol fogtam neki szamolni es fogytam 6 kilot ( beleertve a karacsonyi es szilveszteri tulkapasokat, amikor nem is tudtam vezetni de biztos tul-ettem magma) Szuper az oldal, en 25-30 kg szeretnek hosszu tavon leadni, de mar a jo uton jarok - eddig alig ettem es cask hiztam, ez az oldal segitett megerteni hogy miert: alltalaban tul keveset ettem ( joval a BMR alatt) es igy a szervezet tartalekolt mindent, kozbe-kozbe ( eleg ritkan) jol bezabaltam - igy eveken keresztul cask kuszott fel a merleg nyelve.Eleinte bizony eleg nehez volt legyurni annyi kaloriat, sokszor ereztem hogy rosszul leszek ha meg egy falatot kell egyek - de mostanra mar majdnem minden nap sikerul megegyem a szukseges mennyiseget. A feherjere vigyazok, az meglegyen, a zsir van amikor tobb mint kellene egy par grammal, a szenhidratot nemigen lepem at de igyekszem megkozeliteni ES MUKODIK - soha eletemben ennyit nem ettem!!

4 hónapja
#1921
Lousha 369
reply to 310583's post #1920
Ez egyetlen lépést küszöböl ki, a víz lemérését. Mivel minden egyes alapanyagot amúgy is lemérsz, azt az egy bögre vizet már olyan mindegy, hogy kell-e. Szerintem.
De ha neked így kényelmesebb, nyilván miért ne, a vége ugyanaz lesz. Alapvetően annyi a lényeg, hogy mindent lemérjünk, és felvigyük az alapanyagok összegének meg a kész cuccnak a különbségét. Hogy te a mínuszt is víznek viszed fel, nem elpárolgásnak, az nem változtat semmin, úgy is jó.

4 hónapja
#1920
310583 145
reply to tundek's post #1912
en picit leegyszerusitettem az "elparolgas" dolgot :a kesz etelt mindenkepp meg kell merni, igy nem merem a vizet amit hozzaadok ( peldaul lehet hogy meg fozes kozben utanna kell potolni) , hanem megmerem az osszetevoket, felteszem foni, ontok vizet amennyi kell, megmerem a kesz etelt, keszetel sulya minusz alapanyagok sulya = viz plusz vagy minusz elojellel - igy viszem fel a receptet

4 hónapja
#1919
310583 145
reply to tundek's post #1905
mezzel kavarom, naponta adok a gyerekeknek es kozben en is bekapok egy-egy kanallal, minden telen hules, gripa ellen-jol bevalt, nem igen vagyunk nathasak, meg az unokaim se

4 hónapja
#1918
310583 145
reply to tundek's post #1903
koszonom,

4 hónapja
#1917
Lousha 369
reply to tundek's post #1915
Viszont :)

4 hónapja
#1916
tundek
Bojtika most olvastam a történetedet, nagyon nagy grat azért amit elértél. :)

4 hónapja
#1915
tundek
Köszönöm szépen! Szép estét nektek! ☺

4 hónapja
#1914
Lousha 369
reply to tundek's post #1912
Nem kell tulkomplikalni, csak fel kell vinni mindent receptben. Az uj recept felvetele gomb ott van a mit ettel sor felett. Elnevezed mondjuk csirkes levesemnek, beirogatod, hogy ment bele 100 gramm csirkemell, 100 gramm viz, 20 gramm hagyma, 20 gramm repa, 20 gramm feherrepa, 5 gramm so, 5 gramm bors, 5 gramm fokhagymapor. A recept vegen latod, hogy ez mind osszesen 275 gramm alapanyag. Lemered a kesz levest, latod, hogy 200 gramm, ergo hozzadsz meg egy hozzavalot, -75 gramm elparolgas neven es mennyiseggel. Igy mar a recepted is 200 gramm, es helyes a kaloriaerteke. Elmented, hasznalod, orulsz.

Ha meg mondjuk rizsrol van szo, ugyanigy latod, hogy 200 gramm szaraz rizs ment be, 350 fott jott ki, ergo a recepted hozzavaloi 200 gramm rizs es 150 gramm viz.

Osszessegeben viszont tenyleg el kene olvasni a menu osszes pontjat alaposan, onnan reszletesen megtanulhatod, mi hogy mukodik helyesen.

4 hónapja
#1913
tundek
Köszönöm szépen! Igyekezni fogok. Tavasz végére szeretnék leadni 15 kilót, tehát azért addig szépen galoppozok ezen az úton. Valamikor is fogytam a kcal számolással 30 kg-ot csak akkor pont 20 évvel voltam fiatalabb mint most. :) Majd újra belejövök szépen lassan. Még csak a második nap. Amit eddig "eszegettem" attól már tegnap és ma is tuti sokkal kevesebb a bevitel!

4 hónapja
#1912
tundek
Csak a pontosítás végett leírom hogyan gondolom. Felteszek egy levest mondjuk 30 dkg karfiol és 3/4 liter víz és 1 leveskocka. Ez kb 1 kg súlyú. Ez 100 kcal. Amikor készen van megmérem a kész levest. Így az nem kb 1 kg körüli lesz mint nyersen előkészületnél, hanem lehet hogy csak 70 dkg és nekem ez kell legyen az amit elosztok 100 gr-ra. A csirkemell pedig nem 100 gr lesz mint nyersen lehet csak 70 gr vagy ha párolom akkor akár 110-120 gr is lehet és ha csak 70 akkor az minusz 30% kcal a 100 grammra vonatkozóból, ha pedig 120 gr lesz akkor plusz 20% a 100 grammhoz képesti kcalhoz.

4 hónapja
#1911
Lousha 369
reply to tundek's post #1910
En mar nem fogyok, sulytartasra hasznalom a szamolast. 18 kilot fogytam, hogy ujra akkora legyek, mint 18 evesen voltam.

Nem erdemes semmit tulzasba vive csokkenteni, mindenre szuksege van a szervezetednek. Ha megvan a megfelelo (BMR+100) kereted, es beallitod a makrokat fogyokurasra, akkor megeri tenylegesen annyit es olyan leosztasban enni. Ez nyilvan sosem fog 100%-ban sikerulni, es jobb, ha ugy tersz el tole, hogy a feherjed tobb a kelletenel, a tobbi meg kevesebb, de az lenne a cel, hogy minel inkabb megkozelitsd az ajanlast, mikozben osszessegeben a kaloriakeretben maradj. Tul keves szenhidrat pl. igen rossz az agyadnak, idegrendszerednek.
A feher liszt es finomitott cukor kizarasa jo dolog, de ugy altalaban a szenhidrat egyaltalan nem ellenseg. Batran egyel rizst, krumplit, babot, teljes kiorlesu gabonat, zabot stb.

Meg egyszer sok sikert!


4 hónapja
#1910
tundek
Köszönöm a gyorsaságotokat és a befogadást is! Akkor régen is és most is szarul kezeltem ezeket a dolgokat. Még jó, hogy csak tegnap kezdtem újra. Érdemes lesz ezeknek utána néznem bár a vég még nagyon messze. Képzeljétek nem tudok elég ch-t enni, már elég régen csökkentettem őket, de persze a húst meg mindent ami 0 ch zabáltam vagyis sokat ettem belőle. Na mindegy is. Most kb-80-100 ch között eszem mert már nem tudok többet enni. Most totál a gépre hagyatkoztam a kcal számításban már ami a napi bevitelt illeti, de pár kiló minusz után magamnak fogom kiszámolni. Mármint a megfelelőt. Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. Ti fogyiztok még? Mennyinél tartotok és mi a célotok? Már ha nem vagyok túl indiszkrét. Szép napot nektek! :)

4 hónapja
#1909
Lousha 369
reply to tundek's post #1906
A menuben erdemes elolvasni, hogy mukodik az oldal, hogyan kell pl. egy receptet helyesen felvinni.
Ha nem szamolsz az elparolgassal, gyakorlatilag atvered magad, es tobbet eszel, mint gondolod. Ettol meg mukodhet, hiszen igy is figyeled, mit eszel, kevesebbet eszel, mint korabban stb., de egy bizonyos pont utan megall a dolog, mert amikor mar kozel vagy az idealis sulyodhoz, egyre fontosabb a pontossag, mert egyre kisebb kulonbseg van a kozott, ami eleg lenne a fogyashoz, meg ami eleg lenne a sulyod tartasahoz.

Olyan eteleknel, mint a lenti spenotfozelek nem eletbevago a dolog, mert eleve alacsony kalorias osszetevokrol van szo, amikbol keves viz tavozik, es keveset is fogunk enni. Szoval egy tanyernyi fozeleknel talan 5-10 kaloria tevedesrol beszelunk. Egy csirkemellnel, sult krumplinal viszont mar eleg dramai a dolog. Van 100 gramm valamid, ami mondjuk 200 kaloria. Mire megsutod, kimegy belole 50 gramm viz, igy mar csak egy 50 grammos valamid van, de tovabbra is 200 kaloria osszesen, mert a vizzel kaloria nem tavozott. Ha ezzel nem szamolsz, akkor a vegen amikor tanyerra teszed, boldogan konstatalod, hogy 50 gramm, ergo 100 kaloria, pedig valojaban 200.

En arra eskuszom, hogy meg ott is szamolok vele, ahol alig van jelentosege, mert igy ott sem felejtem el, ahol fontos. Elkerulni akkor tudod, ha pont annyit fozol, amennziy egyszerre/meg aznap megeszel.

Ugyanennek a forditottja tortenik, ha vizben fozol tesztat vagy rizst pl., ok meg vizet vesznek fel, ergo 10 deka fott teszta sokkal kevesebb kaloria lesz, mint 10 deak nyers.

4 hónapja
#1908
Bojtika
reply to tundek's post #1902
Szia, csak gyere bátran!

A ch-t nem kell csökkenteni, csak a cukrot és a fehér lisztet.:D

4 hónapja
#1907
Bojtika
Annak idején én is jól átvertem magam,mert elpárolgást nem számoltam.

Kisütsz mondjuk egy kiló húst, minden más nélkül, csak fűszerekkel,sütőzacskóban.

Mire kisül, az egy kilóból lesz vagy 80 deka, mert 20 deka víz elpárolgott belőle! Ennek a 80 dekának a kalóriaértéke viszont annyi, mint az egy kilóé, mert a víz 0 kalória.
Vagy,ha főzöl. Leegyszerűsítve, fél kiló húsból és fél kiló borsóból ragut. Nem egy kiló lesz a ragud, mert teszel hozzá egy liter vizet. Tehát 1 kiló levesben lenne benne a fél kiló hús meg a fél kiló borsó kalóriája.
Lenne... mert elpárolog 30 deka víz ( a kész kaja és a hozzávalók súlykülönbsége alapján), azaz 70 deka ételben lesz benne a fél kiló hús é a fél kiló borsó kalóriája és tápanyagai.

Ha kenyeret sütsz, abból is rengeteg az elpárolgás.

4 hónapja
#1906
tundek
Lousha megkérdezhetem, mi az az elpárolgás? Lehet hülyének tűnök, de én anno valamikor kcal számolással fogytam le. Elkészítettem egy ételt lemértem és kiszámoltam az alapanyagokat. Ebből ettem x dl-ert vagy dkg-ot. Nem számoltam sosem mennyi párolgott el belőle vagy mennyi ment bele a kajába. A kész kaját ettem dkg-ra,. Köszi a választ

4 hónapja
#1905
tundek
Mire szeded a homoktövist?

4 hónapja
#1903
tundek
Homoktövis: 100 g homoktövis homoktövis tartalmaz * Víz - 83 g * Fehérje
- 0,9 g * Zsír - 2,5 G * Szénhidrát - 10,2 g (mono-és diszacharidok -
5 g) * Diétás rost (cellulóz) - 4.7 g * pektin - 0,4 g * szerves
sav - 2 g * Ash - 0,5 g-vitamin homoktövis: * A-vitamin (retinol)
- 1,5 mg B1-vitamin (tiamin) - 0,03 mg B2-vitamin (riboflavin) - 0,05
mg * Niacin (B3-vitamin, vagy PP) - 0,36 mg * A folsav (B9-vitamin)
- 9 mg C-vitamin (aszkorbinsav) - 200 mg E-vitamin (tokoferol)
- 10,3 mg * Biotin (Vitamin H) - 2 mg tápanyagok homoktövis * Kálium
- 71,5 mg * Kalcium - 28,8 mg * Magnézium - 19,7 mg * Nátrium - 3 mg * Foszfor
- 5.8 mg nyomelemek homoktövis: * Iron - 400 mg Kalória homoktövis
100 g homoktövis tartalmaz átlagosan körülbelül 52 kalóriát tartalmaz.

4 hónapja
#1902
tundek
Sziasztok új vagyok itt! Köszönöm ha befogadtok! :) Kcal számolás és ch csökkentéssel fogyózom olyan 15 kilót szeretnék leadni. Ti is kalóriákat számolgattok?

5 hónapja
#1901
310583 145
a homoktovisrol tudtok valami ertekeket???

5 hónapja
#1900
devia 58
reply to Lousha's post #1897
Igazad van, valóban nem jól étkezem az utóbbi hetekben, szabin vagyok 3. hete, és sokat sütögettem, próbálgattam sütiket, és sajnos nagyon jól sikerültek, és szeretek sütni, és meg is ettem őket, és ezek cukorral és liszttel készültek. A torna sem ment és az 1500 kalóriát is jóval túlléptem.
Ja, és szinte mindig akarok enni, vagy inni valamit. Ekkor jól esik egy nagy csésze kávé, vagy kettő.

5 hónapja
#1899
5 hónapja
#1898
szaxi79
Sziasztok!!!
Tudnátok nekem segíteni abban,hogy a fehér tönkölyliszt az lassú vagy gyors felszívódású szénhidrát??

5 hónapja
#1897
Lousha 369
reply to devia's post #1896
Ez nekem csak álom. Mindenkinél csodaszer a kávé, én meg fél óra múlva olyan éhes vagyok tőle, hogy meg tudnék enni három lovat :)

Mondjuk azt kell mondjam, hogy ha űzni kell az éhséget, akkor valami nem stimmel, szerintem. Jó kerettel, jól elosztott étkezésekkel nem kéne hogy éhes legyél azért, mert fogyókúrázol.

5 hónapja
#1896
devia 58
reply to Lousha's post #1895
Köszi, ez jó hír. Mostanában megszerettem, és vízzel, kevéske tejszínnel jó éhségűző.

5 hónapja
#1895
Lousha 369
reply to devia's post #1894
A kávé önmagában jobbára 0 kalória, csak a cukor, tej stb. ad hozzá.

5 hónapja
#1894
devia 58
Tudtok kalória értéket, fehérje, ch tartalmat a Belmont Cafe Gold koffeinmentesre?

5 hónapja
#1893
devia 58
reply to Kozmahajni's post #1892
Malachúst nyersen mérd le, aztán megsütve - különbség az elpárolgás.

A lila káposztát is mérd, kalória értéke függ, hogy mit teszel még bele, cukor vagy édesítő,olaj, vaj, akármi, aztán mérd le, itt is van elpárolgás.

5 hónapja
#1892
Kozmahajni 11
Sziasztok! Újév van. Malacsült és párolt lilakáposzta, mennyi?

5 hónapja
#1891
Lousha 369
reply to rddsmile's post #1890
Nincs mit.

5 hónapja
#1890
rddsmile 34
reply to Lousha's post #1889
Köszönöm válaszodat☺

5 hónapja
#1889
Lousha 369
reply to rddsmile's post #1888
Egy tojas pont ugyanannyi kaloria nyersen, mint lagyra vagy kemenyre fozve, mivel semmi nem tavozik vagy kerul bele fozes kozben. Sutve annyi valtozik, hogy jobbara kerul bele nemi olaj/zsiradek, meg van minimlais elparolgas.

5 hónapja
#1888
rddsmile 34
Sziasztok

A lágy tojásban tényleg csak 50 kcal lenen? Mert ugye egy főtt tojas 90.
Előre is köszi

6 hónapja
#1886
Gonoszka1
reply to gjoco007's post #1885
Szia! Ez a nyers ételre van megadva!

6 hónapja
#1885
gjoco007 11
Sziasztok!

Van egy étel amiben nem vagyok biztos, hogy elkészítve, vagy "nyersanyagként" találtam meg az oldalon, az ominózus tétel a "Szójás fasírtpor zöldfűszerekkel, Szilas" névre hallgat. Ugyanezek az értékek találhatóak a termék csomagolásán.
Szerintetek elkészítve értendő?

Előre is köszi a válaszokat!

6 hónapja
#1884
Csabi76 148
reply to Lousha's post #1883
Köszi az ötletért. Lehet, hogy legközelebb megnézem mi jön ki. Most ugy csináltam, hogy megmértem, elosztottam kettővel az egyik felét az egyik, a másik felét a másik értékkel számoltam. De ha mind a kettő a zsírossal számolom akkor is a kitűzött cél alatt vagyok, azért jó lenne egy pontosabb megközelítés.

6 hónapja
#1883
Lousha 369
reply to Csabi76's post #1882
Nehéz megmondani, mert tényleg minden sonka más. Mindenesetre én jobb híján azt tenném a helyedben, hogy lemérném a szeletet, amit meg akarok enni, azt felvinném ennek:
http://kaloriabazis.hu/etel/fustolt_sonka_zsiros_kcal/1851_0
Majd megmérném a levágott zsírt, és azt felvinném NEGATÍV ELŐJELLEL ennek:
http://kaloriabazis.hu/etel/kenyerszalonna_kcal/1775_585
Mert amit levágsz, az a zsírszalonnával lehet nagyjából azonos, és azt nem eszed meg. Így kb. reális képet kaphatsz, még ha nem is lesz 100%-ig pontos.

6 hónapja
#1882
Csabi76 148
Sziasztok.

Szerintetek a paraszt sonka(sertés) hány kalória és mennyi a fehérje/zsír tartalma? Az oldalon van olyan, hogy sonka(általános) cirka 160 kalória, és sonka(zsíros) 380 kalória. A neten keresgélve is legalább ekkora szórással találkoztam.
Mindig levágom a sonkáról a zsír csíkot, csak a száraz húsos részt eszem meg. Nincsenek benne zsír csíkok. Tudom, hogy nagyon változó lehet sonkánként de mégis, ennek a résznek mennyi lehet a kalória, fehérje, zsír tartalma?
Az a klasszikus paraszt sonka jellegű. Ehhez tudok hozzá jutni, mint fehérje forráshoz, szép kártyán veszem, nem kell érte pénzt adni, ezért majdnem minden nap eszem. Ezért jó lenne tudni.

Köszi a válaszokat.

6 hónapja
#1881
Gonoszka1
reply to Lalulu96's post #1880
Szia! Igen, az csak a csirkepörköltet számolja, a köretet, azaz a tésztát nem! A csontok súlyát viszont ki kell vonni a végén a kiszedett étel súlyából, és a csontok nélküli súlyt kell beírni! Viszont én erősen javaslom, hogy ha Te készíted el az ételt, akkor saját receptként vigyed fel, mert sajnos a legtöbb recept hibás, mert sem vizet, sem elpárolgást nem tartalmaz. A fő oldalon lehet az új recept felvitelére kattintva ezt megcsinálni. Az elpárolgást negatív előjellel kell felvinni, mert az kalória emelő tétel!

6 hónapja
#1880
Lalulu96
Sziasztok, nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de az lenne a kérdésem, hogy ha bejelölöm a kalkulátorba, hogy pl csirke pörköltet ettem, akkor az mit számol? Csak az alapot és ahhoz még hozzá kell adni a húst és a tésztát?

6 hónapja
#1879
Gonoszka1
reply to Majer's post #1878
Az a lényeg, hogy megoldottad!

6 hónapja
#1878
Majer 26
Bevallom, hogy én a "Regnum Gusto Füstölt Főtt Sonka" (Sparban kapható) szoktam használni, mert kinézetre az hasonlít rá a legjobban.

6 hónapja
#1877
Gonoszka1
reply to Majer's post #1876
Szia! Sajnos én sem találtam! Szerintem kb: a gépsonka környékén lehet. Jobbhiján írd be annak!

6 hónapja
#1876
Majer 26
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy az "Eszterházy" sonkának mennyi a kalória értéke? Többször kerestem már, de nem találtam. Esetleg ha tudja valaki, akkor fel is tenné?6 hónapja
#1875
TrefiImi
Na ja ez lesz, ma pl. finom sárgaborsó főzeléket ettem és végre egy halom pörkölt feltét nélkül, teljes kiőrlésű lisztel, meg grillcsirkével. Tök jó volt így is, nem hiányzik a kolbász sem rá. Hja és tudom hány kalória...KÖszi a segítséget.

6 hónapja
#1874
Lousha 369
reply to TrefiImi's post #1873
Olyannal, amit nem te fozol, jobbara kb. ennyi a lehetoseged, igen. Lemered, majd keresel hasonlo receptet. Ha megnyitod a receptet, meg tudod nezni, mennyire hangzik realisan, pl. szamol-e elparolgassal, benne van-e kb. minden, amit varnal az adott eteltol. Ha hasonlot fozol, az meg pontosabb, mert akkor legalabb azt biztosra tudhatod, hogy te jol vitted fel a receptet.
Ha gyakorlott szakacs vagy, akkor felvihetsz egy elmeleti receptet is, pl. tudod, mit es kb. mennyit tennel egy szekelykaposztaba, beleszamolod, hogy egy uzemi konyhan varhatoan tobb olajjal dolgoznak stb., es ilyen modszerrel keszult etelnel kb. mennyi elparolgas lenne. En igy szamolom a vasarnapi szokasos rendelt eteleinket.
De a legjobb tenyleg nem enni lehetoleg gyakran olyat, amit nem te keszitesz :)

6 hónapja
#1873
TrefiImi
Sziasztok, ki tud ajánlani segítséget ahhoz, hogy miként lehetne megállapítani egy étterem kiszállított ételeiről, hogy az nagyjából mennyi kalória? Ne bonyolult ételekre gondoljatok olyat nem rendelek, egy sima főzelék minimális feltéttel, vagy anélkül, húslevesek, zöldséglevesek. Tudom faramuci a kérdés, mert hát ki fene tudja miket raknak az ételbe, nem is gyakran eszek ilyen, de ha mégis, akkor van valami arany középút, valami elfogadható keretszám amivel érdemes beírni. Itt is keresem az ételeket, de óriási a szórás s látom nem ellenőrzött sok étel kalória értéke. Mondjuk két tervem van, az egyik, hogy nem rendelek ilyeneket és lefőzöm magamnak, mert szeretek főzni, de mindig ez nem jön össze. A másik, hogy otthon egyszer csak lefőzök egy ilyen ételt és tételesen kikalkulálom mi kerül bele, kicsit rászorzok, mert otthon egészséges alkotókkal dolgozok, teljes kiőrlésű liszt, zsírnak sem sok és lehetőleg egészséges zsírok stb. aztán azt használom adatnak. Valami egyéb ötlet? Ti hogy szoktatok eljárni?

7 hónapja
#1872
Gonoszka1
reply to hetesiedit88's post #1870
Szia! Lousha hozzászólásához még annyit tennék, hozzá, hogy csak olyan recepteket tudsz a közösbe feltenni, amelyiknél az összes alapanyag okézott!

7 hónapja
#1871
Lousha 369
reply to hetesiedit88's post #1870
Alapvetoen az a helyes eljaras, ha mindent magadnak kiszamolsz. Mas nem fog pontosan annyi alapanyagot hasznalni, annyi ideig fozni stb., mint te, igy csak a sajt recepted lesz pontos szamodra. Olvasd el a menuben, hogyan kell receptet felvinni, es ha fozol valamit, jarj el a szerint. Ne felejtsd el az elparolgast vagy vizfelvetelt beleszamolni, nagyon fontos!
Ha megvan a recepted, es szeretned, hogy masnak is elerheto legyen, felivtelkor jelold be, hogy kuldes nyilvanos adatbazisba,

7 hónapja
#1870
hetesiedit88
Sziasztok!

Szeretném, ha néhány étel leOKézva (sárga Ok-val) szerepelne a listán, ha rákeresek: mindenféle PÁROLT cuccok: sárgarépa, zöldborsó, zöldbab, karfiol, brokkoli, egyéb zöldségek, főtt sertéskaraj, párolt gomba, lencse... stb. Némelyikük nyersen szerepel, de szerintem úgy nem ugyanazok az adatok. Mi a fölkerülésük menete?

7 hónapja
#1869
Bojtika
Akár a Durr alumíniumnak. (Kézzel írott kirakati táblán hirdette magát a kisiparos.: mindenféle forrasztás, durr alumínium is! Mit törhette fejét a szaki, vajon miért durr, hisz nem robban...)

7 hónapja
#1868
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1867
Azt en is lattam. Vegul is igaza van, annak legalabb van ertelme :D

7 hónapja
#1867
Bojtika
Köszi! :D

(Láttam kézzel írott ártáblát. Halogén tök....:D Csak mondom...)

7 hónapja
#1866
Lousha 369
A pumpkin az a kerek tok, amibol az itteniek a Halloween lampasokat faragjak. Nem divat megenni. Amit mi otthon jobbara sutotoknek hivunk, a hosszukas, az butternut squash. Nem nagy a kulonbseg kaloriaban, es hatarozottan kevesebb barmelyik, mint 80.

7 hónapja
#1865
Bojtika
reply to katerina91's post #1863
Az USA adatbázis megújult, már nem lehet közvetlenül megnyitni (a GyIK-ben van). Azt szoktuk nézni. De igazad van, kivadásztam a netről,ebben is 26 kcal a nyers sütőtök (pumpkin, raw)

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3141?manu=&fgcd=

7 hónapja
#1864
Bojtika
reply to devia's post #1862
Nem sok választásom van! A legközelebbi Tescoban még soha nem jártam, mert a város másik felén van, a busz nem ingyenes, és nem is a városban lakom! .

A helybéli boltban láttam sütőtököt olcsón, de valahogy nem vonzott, bárhogy is néztem. :D

7 hónapja
#1863
katerina91 100
reply to devia's post #1858
Szerintem már a nyers sütőtök kalóriatartalma is hibásan van megadva. Angolul rákeresve (pumpkin calories), rendre 20-50 kcal körüli értékeket találtam, a tök fajtájától függően. Nem hinném, hogy a magyar tök ennyivel jobban teljesítene tápértékben. Végtére is, az egy zöldség, édeskés ugyan, de azért meg sem közelíti a banánt/szőlőt. A krumplinál is jobb alternatívának mondják, abban van kb. 75 nyersen. (Tudom, nem csak a kcal számít, hanem a szénhidrát típusa, GI érték stb.)

7 hónapja
#1862
devia 58
reply to Bojtika's post #1861
Daraboltan szoktam venni, most Tescóban a nagydobosit, féláron, 85 Ft-ért jókora darabka volt, kettő feldarabolva megtöltötte a sütőt.

7 hónapja
#1861
Bojtika
reply to devia's post #1860
Értelek, de egyedül tuti nem eszem meg egy több kilós tököt.
Sőt még haza se cipelem. Mi van, ha nem ízlik?
Igaz, sok macska odavan a sült tökért, de akkor miattuk süssem???

7 hónapja
#1860
devia 58
reply to Bojtika's post #1859
Sikerült vennem nagydobosi sütőtököt, végre megtaláltam az igazi sütőtök ízt. Már évek óta nem ettem ilyen finomat. A sonkatököt mikor sütöttem, tele volt vízzel, ez a nagydobosi nem , és így sokkal jobbak lettek a kalória értékei.

http://kaloriabazis.hu/recept/sult_sutotok_nagydobosi/869830_0_1

Egyed Bojtika Te is ! Nagyon egészséges:) Csak jó fajtát vegyél, és a legjobb a nagydobosi, ha tudsz. Mert hiába a sok finom hazai, ha kapni nem lehet. Pld. tarpai szilvalekvárt kerestem legutóbb... az sem egyszerű esett.

7 hónapja
#1859
Bojtika
reply to devia's post #1858
Bizony.
Végül is édes, nem? (Kérdezem, mert nem tudom, én nem eszem.)

7 hónapja
#1858
devia 58
Mi a véleményetek? Tényleg ilyen magas a kalóriatartalma a sült sütőtöknek?
Számításaim szerint: 1146 g tököt sütöttem, és 456 g lett megsülve. Így 201 kcal/100 g.
7 hónapja
#1857
feketeinci 12
reply to Bojtika's post #1853
Ezt ismeritek?
Először én is megvettem, és nagyon jó volt benne a husi.
De ez a házilag készített zacskó sem lehet rossz :)
http://gyereketeto.hu/konyha/sutopapirban-sult-csirkemell

7 hónapja
#1856
Luna1110
reply to Lousha's post #1855
Köszönöm a választ, képet nézve nem az. Ez zöldséges rizs hot&spicy csirkemell kockák különböző szószokkal (választható szósszal kínai édes chili vagy brazil mangó, curry... stb) négyzet alakú dobozban.
A normál adag szerintem olyan "megkóstolni" mennyiség volt, jól nem lehet vele lakni. Viszont ha a KFC-ben, vagy a Mc'Donalds-ban eszek, elvből nem eszek salátát grillezett hússal, azt otthon is lehet. Még ez tűnt a legkevésbé vészesnek kalória szempontból. Mivel cukorbeteg is vagyok, néznem kell a szénhidrát mennyiségét is.
Lényeg a lényeg, írtam egy e-mailt a KFC-nek és megkérdeztem tőlük is. Kíváncsi vagyok, hogy érdemben válaszolnak-e.

7 hónapja
#1855
Lousha 369
reply to Luna1110's post #1854
Ha ez az, akkor 500 kcal.
https://www.kfc.co.uk/our-food/for-one/rice-boxes/original-recipe-rice-box#nutrition-allergen

7 hónapja
#1854
Luna1110
Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy a KFC-s normál csirkemell falatok rizzsel nevű étel kalória - zsír-szénhidrát -fehérje tartalmát? (És a grande csirkemell falatok rizzsel változatét.)
Tudom kerülendők ezek az ételek a diéta során, de ma olyan helyzetbe kerültem, hogy valamit gyorsan enni kellett. Erre esett a választás.

7 hónapja
#1853
Bojtika
Gonoszka, az én sütőm mérete más, de nekem azért is jó a tekercses, mert jól bele tudom csomagolni a húst.

Hogy a tepsi tiszta marad, az tényleg főnyeremény... :D

7 hónapja
#1852
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #1850
Bojtika ebből van méretre szabott is, én azt szeretem, azt szoktam venni. 38x38 centis, azaz pont tepsi méretű. Nagyon szeretem, mert a tepsi sikálást is megspórolja az ember!

7 hónapja
#1851
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1850
Én otthon sokáig sok helyen tudtam venni, aztán egyszer csak eltűnt, úgy kellett vadászni és tízesével venni, ha véletlenül volt. Itt kint meg talán egyszer láttam sajnos.
Pedig tényleg totál hasznos, jól lehet vele dolgozni.

7 hónapja
#1850
Bojtika
Remélem, ezután rendszeresen kapható lesz, mert ha a helybeliek nem fedezik fel az előnyeit, akkor nem rendelnek máskor a boltban. Nem láttam még ezt a fajtát, azaz én is csak most fedeztem fel.

7 hónapja
#1849
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1848
Megerősítem, szuper cucc :)

7 hónapja
#1848
Bojtika
Újabb felfedezésem a szilikonos sütőpapír. Tekercsben vettem, 8 m és 38 cm széles. (Az árát majd megnézem a boltban, mert az enyémről pont leszakadt.)

A húst ugyanúgy magában, csak fűszerezve sütöm meg benne, mint sütőzacskóban, de ez valahogy jobban tetszik. Kevésbé párolódik a hús, de zsírtalan marad,
A feldarabolt, fűszerezett húst egyszerűen belecsomagolom, és úgy teszem a sütőbe. (Azért a biztonság kedvéért egy lapos tepsiben.)
A tegnapi felkockázva megsütött sertés tarját a vége felé megspricceltem vízzel, mert mire megsült, picit száraz is lett.
A legvégén beleforgattam a mártásba.
Úgy sült meg, hogy nem kellett foglalkoznom vele, ugyanakkor másképpen finom a sült íze!
Múltkor csirkecombokat sütöttem így, azokra még piros kéreg is sült a papír alatt. :D

8 hónapja
#1847
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1846
Szerintem sincs baj a zsírral, ha mértékkel használjuk, meg mértékkel fogyasztjuk a vele telerakott fogásokat. Nem praktikus a diétánkhoz, mert két kanállal szinte tele a napi keret :) De beleférhet, főleg ha már úgyis ott ül a mélyhűtőben.
A másik gond vele az lehet, hogy mint az olaj, nem bírja a hosszas forralást, tehát ha pl. rántott ételhez használjuk, ég, miközben sütünk benne, ami nem egészséges. (Bár asszem' kicsit jobban bírja a folytonos hevítést, mint az olaj.) Én ilyen célra tehát csak kókuszolajat használok mostanában.
Élettani szempontból meg állati zsírok közül asszem' a libazsír a legegészségesebb, úgy rémlik, azt emésztjük meg legkönnyebben. De biztosra nem mondanám. (Hogy finom, az fix :) )

8 hónapja
#1846
Bojtika
Én is használok tiszta zsírt. Nem baj ez (habár a sertésnél nem kalóriában, hanem koleszterinben állítólag a baromfi-zsír jobb), elvileg ha számolod, akkor önkéntelenül is kevesebbet eszel belőle.

8 hónapja
#1845
teper
Szia! Szerintem nem tévedsz nagyot ha sertészsírnak számolod, kb. ugyanannak gondolom. Vagyis ilyen 900Kcal körül lehet az is.

http://www.fogyas.info/tapanyag-kaloria-energia-tablazat_kcal-kalkulator.php#zsiradekok

8 hónapja
#1844
Lili81
Sziasztok! Nem leszek népszerű, de a sertés háj kalóriatartalmát hogy lehet lenyomozni, vagy hol? Van egy nagyon jó leveles sajtos rúd receptem, ami eredendően rámával készül, ma megcsináltam márkázott vajjal, és egy könnyebb raguleves után lazán belefért az ebéd keretmebe egy darab, ami 70 gramm volt, de eszembe jutott, hogy van a fagyóban háj, így ha egyszer megint olyanunk lenne, azt használnám el, mégis "egészségesebb", mint a csupa E társak maragarinokból.... De sehogy nem találom a háj adatait.... Köszi előre is, ha valaki tud segíteni...

8 hónapja
#1843
Lousha 369
reply to devia's post #1842
Kipróbálom, köszi!

8 hónapja
#1842
devia 58
reply to Lousha's post #1841
A finomított változat, de nem daráltam. Tettem hozzá egy kevéske eritriolt is:)

8 hónapja
#1841
Lousha 369
reply to devia's post #1840
Úgy, ahogy volt, vagy kicsit megdarálva, finomabbra?
Akárhogy is, nagyon tetszik az ötlet, köszi :)

8 hónapja
#1840
devia 58
reply to Bojtika's post #1825
Nekem is indukciós van, és az Ikeában vettem wokot fedővel. Igaz nem olcsó, de jót lehet sütni - főzni benne.

Tipp zabpehelyre:)
túró- és barack töltelékes gombóchoz nem akartam morzsát, ezért kókuszzsíron zabpelyhet pirítottam. Nekem az íze olyan, mint a pirított dióé. Nagyon ízlett magában is:)

8 hónapja
#1839
Lousha 369
reply to teper's post #1838
Kinek hogy kényelmes :) Én elvagyok vele, ha nem tiszta a konyha makulátlanul, mert fontosabb, hogy jusson időm a meló után szusszanni is, mint hogy minden élére legyen állítva. De ha aztán nem tudok egy pucolást rendesen elvégezni, akkor meg úgy érzem, feleslegesen vacakoltam vele. Mindenesetre annyi biztos, hogy bármin lehet jól főzni, ha van hozzá kedv meg egy kis érzés. Egy korábbi lakásban éltem vagy 6 hónapot úgy, hogy a konyha egy bomba sújtotta terület volt gyakorlatilag, volt benne egy tűzhely a sarokban, csak bekötve nem volt... Itt-ott hegyekben konyhabútorok egymásra pakolva, nem felszerelve, meg amit akarsz. Vidám volt. Na, itt egy ezer éves, rozoga villanyrezsó volt egy ilyen bicegős szekrény tetején, de azon is csak főzőcskéztem, mert nem bírom, ha vajas kenyér a menü nonstop. Amíg visz a lelkesedés, addig minden megoldható :)

Ami a recepteket illeti, én speciel nem nagyon kérek senkitől, de ha mégis, akkor is már jegyzetelés közben azon agyalok, mit fogok máshogy csinálni :) Nem szeretem a kötöttségeket, jobbára úgy főzök, hogy van egy kis ez is meg az is itthon, vegyítsük össze, jó lesz az.

8 hónapja
#1838
teper
reply to Lousha's post #1837
Nekem ez már-már atomisztikus szint. Saját definícióm szerint, egy tűzhelynek annyira kell úgy kinéznie, hogy bármikor hadra fogható legyen, és ne kelljen azon sajnálkozni, hogy ó be kár ezért a szép tiszta felületért, inkább nem is főzök semmit se. Az nem jó. Engem bőven kielégít, ha csak szimplán, a funkcionális használatra készen, viszonylag tiszta. Egyébként a nagy vasak további nagy előnye, hogy lazán le hideg zsíroldózom, azt annyi neki. Ami kicsi végleg megkapaszkodik rajta az kell is rá, mert az adja az ételek felejthetetlen és utánozhatatlan aromáját. Biztos jártál már úgy, hogy annyira ízlett valami, hogy elkérted a recepted, de csak nem lett olyan, valami megfoghatatlan íz még hiányzott belőle. Ez szerintem a tűzhely patinája, ami pótolhatatlan egy nagyon ügyes, nagyon klassz, de nagyon steril lapos cuccal nem reprodukálható. Na jó, csak majdnem vicceltem.
Nekem is sikerült már olyan lakásban élnem, ahol egyszerre tudtam zuhanyozni és főzni is. Kalandos volt és vidám. Ha rosszul léptem, akkor a fazékban volt a lábam, vagy ha hirtelen mozdulatot tettem a zuhanytálcán, akkor valamit biztos levertem, többnyire egy-egy kávés bögrét. Úgyhogy megértelek :)

8 hónapja
#1837
Lousha 369
reply to teper's post #1833
Nem molekuláris szintről beszélek :) Csak azon a rácson, ami a gázláng és az edény között szokott lenni, nekem mindig képződött egy vaskos dzsindzsaréteg, amit lehetetlen volt levakarni. Nem tökéletesen, hanem semennyire. Na ezt utáltam.
A palacsintasütőnél speciel tényleg nem árt, ha csak törölve van, én az elektromos grillt is csak olajjal szoktam lepucolni, majd ha tiszta, akkor még egy réteg olajjal megkenem a tároláshoz.

Feketeinci, a te tűzhelyed felettébb tetszik :)
Amúgy egyetértek, az a jó, ha élvezetes a konyhában működés. Nekem ehhez nincsenek nagy igényeim, de pl. a jelenlegi lakban imádom, hogy relatíve nagy a konyha, táncikálhatok benne akár. A panelkonyhában is megfőztem, de nem élveztem, hogy egyet lépek, és véletlenül elhagytam a műveleti területet :)

8 hónapja
#1836
feketeinci 12
reply to Bojtika's post #1835
Nézelődtem egy kicsit sparhelt "ügyben". Nem is tudtam, hogy még mindig árulják újonnan! Miért gondoltam hogy ez már nincs a boltokban, nem tudom. Elég húzós az újak ára, ha jól láttam 80-90e körül.
A Vaterán láttam (azt állítja) jó állapotút 20 ezerért.

8 hónapja
#1835
Bojtika
Amikor sparhelt volt, akkor lett volna jó egy wok. Volt mellette villany főzőlap is, de azóta sincs nagy kondér meleg vizem, több edényben meleg ételem egyazon időben...

Lesz még nálam sparhelt, csak legyen rávaló. Az a fával is meleget csinált, sőt más tüzelőanyagot nem is szeretett. A kis kandalló fabrikettel lenne az igazi, de nem spórolósan rakva. A régi sparheltet nem flancból tettük ki, hanem mert kezdett szétesni, a kandalló meg ajándékba érkezett.

8 hónapja
#1834
feketeinci 12
reply to Lousha's post #1832
Nekem kb ilyen van, csak Teka, kisebb az öntöttvas része, a két oldalán könnyített.
Sima üveg az egész, de gázzal működik, tökéletesen takarítható egy mozdulattal, utálná ha sikálnám az üveget.

http://www.parafalo.hu/lgf_40_e_av_n/#nagykep

Amikor még ifjabb voltam, és vajlingban mosogattam elhatároztam, hogy nekem 40 éves koromra olyan konyha kell, amit élvezek:) Asszem 43 voltam mire sikerült, de akkor az volt a legfullosabb. Régi házam van, görbe falakkal, de beleszabattam a bútort.....meg mindent, az ELMÜ-től engedély is kellett, meg valamit átépítettek az elektromos hálózaton, hogy a konyha új hálózatról menjen, mert a régi vezetékek nem bírták volna a konyha fogyasztását.(persze ha minden megy)

8 hónapja
#1833
teper
reply to Lousha's post #1832
Ha egyszer én is, akkor az nem rossz. De azért ennyire molekuláris, elementáris szinten sose akartam eltüntetni. Lehet ezért jön sokkal jobban be a csak eltörölt palacsintasütő is...? Van még egy okom, ami csak most jutott eszembe: szerintem a tűz, és a fém az eléggé Yangos, ennél fogva a főzőlapocska és a társai azok inkább Yin, azaz csajos. Nem? Ösztönös is lehet a dolog, simán elhinném.

8 hónapja
#1832
Lousha 369
reply to teper's post #1831
Oke, ez igy teljesen ertelmes magyarazt :) Nekem annyira nem fontos, hogy igazi ferfinek erezzem magam :D
A kosszal meg en is tudok erosen tolerans lenni :) Viszont ha mar nekiallok, akkor szeretem rendesen eltuntetni, ami a gazos tuzhelyek racsarol kb. meg soha nem sikerult, semmifele csodaszerrel, kemeny meloval, sehogyan sem.

8 hónapja
#1831
teper
reply to Lousha's post #1830
Ez is jó kérdés, vajon mért nem szeretem felül a villanyt. Szerintem, mert ezt szoktam meg, mert ez ilyen atavisztikus rögzültségem lehet, illetve talán nem tartom elég férfiasnak. Biztos az lehet, hogy nagy láng, nagy füst, az annyira macsós. Talán. Ehhez kapcsolódhat némileg a nagy, nehéz, vastag wok, azt valószínűleg olyan ütősnek gondolom, vagy mittom’ én, de ez biztos. Ugyan a végeredmény nem is mindig lényeg, bár már volt úgy, hogy megettem amit készítettem, de nem ez szokott belőle a fontos lenni. Sokkal jobb közben a majdnem szabad tűz, küzdelem az elemekkel, és végén a „mámor” amikor nem gyújtom fel a konyhát. A sok dimb-domb egyáltalán nem zavar belőle, az is igaz, hogy elég toleránsan képes vagyok elnézni rajta a nem feltétlenül odavaló dolgokat, még akkor is ha azok nem néhány órán belül termettek rajta.

8 hónapja
#1830
Lousha 369
reply to teper's post #1829
Reszemrol kenyszerbol kezdtem villanyos tuzhelyet hasznalni, mert tobb alberletben is az volt, aztan csokolom. De nekem semmi bajom vele, tokeletesen mukodik, nem is igazan ertem, mit tartasz benne maceranak. Mostanra mar valoszinu ezt valasztanam akkor is, ha rajtam mulna, mi van a konyhaban. Szeretem, hogy egyenletesen osztja el a hot, es gyorsan felforr vele a viz, mig a gaztuzhelyen egyre lassabban es lassabban ment otthon, anyum mindig mondta is, hogy "ezek a mocskok mar a gazt is vizezik". Tetszik az is, hogy egyszerubb pucolni, egy sima felulet, nem sok dimb es domb :)

8 hónapja
#1829
teper
reply to Lousha's post #1828
Ja, igen, félreérthető lehettem: felül gáz, alul villany, igen az úgy rendben van, sütni jó a villany, de ha a főzőrész villany, azt macerásnak és használhatatlannak tartom. Bár biztosan csak megszokás kérdése ez is, de nekem az nem jön be, nem szeretem. Egyébként hivatkozni is nagyon jól lehet rá, ha nem gáz van felül, akkor rendelek :)

8 hónapja
#1828
Lousha 369
reply to teper's post #1827
En elektromos tuzhelyen kotyvasztok, nincs vele semmi bajom, wokkal sem, massal sem. Jo, mondjuk maceras volt, amikor a szetolvadt-felrobbant merleget le kellett rola vakarni :) De valoszinu gazzal sem lett volna sokkal jobb.
Sutoben meg kifejezetten preferalom az elektromost, nem vagyok oda a gazsutokert.

8 hónapja
#1827
teper
Pedig wok ok, de már fújhatod. Annak idején, amikor tűzhelyvásárlás előtt álltam, mindenki kerámiára vagy indukciósra akart kapacitálni, de szerencsére ebben is makacs voltam és gáz lett. Tudom, hogy nem annyira tiszta, drágább is vele főzni, de wokkolni csak „nyílt lángon” érdemes, mert az tök jó dolog. Palacsintasütőből pedig egy régi vasat szerezzél be, ami be van már járatva, de nincs elmosva, szerintem az az igazi, nem a gagyi Tefal :)

8 hónapja
#1826
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1825
Abból nekem tescos van, tok jó és olcsó is volt. A wokot meg nagyon-nagyon akciosan vettem :) Roppantul örültem neki, és nagyon jo.
De a lényeg csak annyi volt, hogy ha jó az edény, nem kell sok zsír.

8 hónapja
#1825
Bojtika
Wok nekem nem jó, a főzőlap felületén csak csúszkál. Sajnos ez egyelőre kiesik.

Ha telne Tefal-ra, palacsintasütőt vennék... :D

8 hónapja
#1824
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1823
Vagy egy klassz Tefal wok, Bojtika. Abban gyonyoruen lehet pl. petrezselymes krumlit parolni, majd piritani egy kiskanal kokuszolajon. Szep lesz, piros, nem eg meg sehol, tokeletes.

8 hónapja
#1823
Bojtika
Én szeretem a lepirított dolgokat, de nagyon ritkán engedem meg magamnak.
Inkább olyat főzök, aminél ez a kérdés fel sem merül... :D

Az igazi lepirításhoz elég sok zsír kell.

Inci, ezt a "gerslit a tetejére" dolgot megjegyzem!

Én kicsit el vagyok kapatva az indukciós főzőlappal, mert mindig beállítom az időkapcsolót. Ha az étel olyan, hogy néha meg kell keverni, akkor beállítom 3 percre. Sípol, és kikapcsol! Tehát ha nem is megyek ki, akkor sem égeti oda legalább. De kimegyek és megkavarom, újra beállítom.
Ha pedig nem kell kavarni, csak főzni, akkor beállítom azt a megsaccolt időt (inkább picit kevesebbet) és megfő magának. :D
Így azt is megtapasztaltam, milyen gyorsan telik az idő, ha a gép előtt ülünk.

8 hónapja
#1822
Lousha 369
reply to Gonoszka1's post #1821
Természetesen. Biztos, hogy kalóriára is jobban jársz, és ha amúgy is így szereted, annál jobb :)

8 hónapja
#1821
Gonoszka1
reply to Lousha's post #1819
Én így szeretem! Nekem nem hiányzik a lepirulás.Ebből is látszik, hogy ahány ház, annyi szokás!

8 hónapja
#1820
feketeinci 12
reply to Lousha's post #1819
Bizony :)
Azt a 100kcal-t rá kell szánni hogy finom legyen:)

8 hónapja
#1819
Lousha 369
reply to Gonoszka1's post #1818
De... De... De... De hát a petrezselymes krumplinak pont a kis megpirult darabkak adják a lényeget :) A főtt krumpli petrezselyemmel az nem olyan... :)

8 hónapja
#1818
Gonoszka1
reply to otaritunde's post #1813
Igen, érthető, hogy még nem ismerted itt a járást, de abban Bojtikának igaza van, hogy volt aki tényleg majdnem az összes topikba bemásolta a kérdését. A lényeg, hogy mindegyikben mi vagyunk, és elvileg kellene lennie egy topikfegyelemnek, ami nálunk nincs, mert minden topikban megtalálsz mindent. Az nagyon okos gondolat, hogy nem akarsz egyoldalúan táplálkozni, és nem akarsz egy életen át kinlódni a fogyással. Ezért nem szabad éhezve fogyni, mert annak jojo effektus a vége, ami aztán egy örök körforgásba visz bele, ahol mindig egyre többet, és többet szed fel az ember. Az is nagyon örvendetes, hogy végre a pajzsmirigy gyógyszereidet is beállították, mert így azért sokkal könnyebb. A lényeg, hogy a BMR-ed felett egyél egy kevéssel, hogy sok folyadékot igyál, és mozogj. Az ételeknél is azokat egyed amiket szeretsz, csak egészségesebb formában. A krumpli is egy nagyon jó étel, fontos dolgokat tartalmaz, csak nem kell bő olajban sütni, hanem petrzselymes krumplinak, krumplipürének, vagy ha sütni akarod, akkor sütőben elkészítve. Én a petrezselymes krumplira semmi zsíradékot nem teszek, csak felkockázva megfőzöm a krumplit, és megszóróm friss petrezselyemmel. Próbálj odafigyelni, hogy a fehérje fejecskéje mosolyogjon, mert azt a legnehezebb tartani. És ha felmerülnek kérdések, akkor gyere bátran, mert itt egy tényleg jó, és segitőkész csapat van! Sok sikert!

8 hónapja
#1817
feketeinci 12
reply to Bojtika's post #1816
Igen, szerintem az bevált. Igaz, hogy nem 2000g "cucc"-hoz tettem 50-60g zabkorpát, hanem 1000g-hoz először 30-at (hogy arányos legyen) ahogy Devia írta, de megszórtam még 10g-al, hogy a megfelelő sűrűség is meglegyen.

Alakul ez, bár lett valami fura íze a zöldbabfőzeléknek, de nem feltétlenül a zabtól, bár azt sem zárom ki. Eddig nem vettem észre, hogy a zab más ízt adna a kajáknak.

Most vennem kellett a fokhagymát, mert a kertben termettet elhasználtam, meg elhordták a gyerekek, az idén különösen finom és jó állagú lett (tavaly kitartott tavaszig ez a mennyiség), másképpen ültettem mint eddig, és nem feje lett, hanem egy óriási gerezd lett mindegyik fej, és csodás ízű:).
A vásárolt pedig óriási, szinte felfújt fej, de az íze rettenetes. Amikor pucolom olyan, mintha avas lenne. Olyan a szaga, mint amikor bemész egy szobába, ahol 30 éve áll a büdös nedves szennyes ruha, és sosem nyitnak rá ajtót, átjárja az egész házat.

Szerintem az ízváltozást nem a zabkorpa okozza, mert azt ettem már másban is. De hogy egy fokhagymának hogy lehet ilyen szaga, azt nem tudom, de rettenetes :( 2 fejet vettem belőle, ha lesz alkalmam veszek máshol másikat.

A tegnapi székelykáposzta főzésem sem lett valami fényes. Gondoltam a kalóriaszegény székelykáposztámat feldobom egy kis gerslivel, az árpa nem árthat egy ilyen kajába, a pörköltbe dobtam bele, majd rá a káposztát. Na, ez hiba volt, mert leült az aljára, és mivel ráadásul elmerültem a netezésbe, szépen le is sült az edény aljára, és leégett. Már értem hogy anyósom miért tette mindig a káposzta tetejére!

Így nem mindig sikeresek a kísérleteim, de még ennyi idősen is lehet újat tanulni :)

8 hónapja
#1816
Bojtika
reply to feketeinci's post #1814
Örülök, hogy kipróbáltad a zabkorpás habarást, és hogy be is vált! :D

8 hónapja
#1815
Bojtika
reply to otaritunde's post #1813
Szia! Ne haragudj, nem akartalak megbántani. A másikban éppen válaszoltam már Neked, akkor láttam, ide is betetted már a kérdést. El szerettem volna kerülni, hogy még több topikba is bemásold, mert volt már, aki így tett, ráadásul nem is táplálkozási kérdéssel. Ezért nagyon röviden csak szóltam, hogy nem kell máshol is feltenned.

Azért a legelés meg a tészta-hús-krumpli között egészen szép skála van. :D

Kicsit tényleg kutakodj, mi lenne az, amit szeretsz. Például a köles egészséges, és bár a kalóriája alig különbözik a rizstől, mégis jobb, mert több vizet szív fel, ezáltal kevesebbet esze, meg belőle. (Kinézetre mint a rizs tényleg, mert ha jól megfő, kifordul a mag belseje és az fehér.) Egyéb összetevői is kiváló étellé teszik.
De ez csak egy példa akart lenni, keresgélj bátran, aztán kérdezz nyugodtan!

8 hónapja
#1814
feketeinci 12
reply to otaritunde's post #1813
Bocs, de nem értek egyet a barátnővel:)
Nekem is azt mondta anyukám, hogy ha krumpli meg hagyma van otthon, mindig van mit enni. Tulajdonképpen igaza volt, de ezek már túl elavult nézetek. Ezekkel csak sokkal régebben értettem egyet, amikor még a faluban 2 élelmiszerbolt volt, amikor 1 féle lisztet árultak, és kenyér volt meg kifli......slussz.

Most ha körülnézel a boltban, sokkal több dolgot találsz, és hajtson a kíváncsiság! olvasd el az új dolgokat is, mi mire való, mi van benne! Az internetről pedig nem is beszélek, azt rendelsz amit akarsz.
Legelni? Sosem szerettem azokat a "salátákat" ami csak zöldből állt, rácsurgatva egy kis olajjal vagy ecettel, sőt még a joghurtot sem eszem meg velük. Ok, egy uborkasaláta, vagy hasonló jöhet, de csak kísérőnek:) Ahhoz kell hús is és köret is. Ha eddig nem voltál salátás, ezután se akarj az lenni.
Azt edd, amit szeretsz, amit eddig ettél, csak cseréld le a sima fehérlisztet másra. Én zabpehelyliszttel kezdtem, mert véletlenül túl sokat vettem belőle (elfelejtettem hogy van már itthon), de azóta már sok féle lisztem van itthon, és kísérletezgetek. Legfeljebb nem sikerül.
Most próbáltam ki a zöldbabfőzeléket zabkorpával sűríteni, ahogy a lányok dumálták itt hét végén. Tejfölbe tettem, és azzal habartam, eddig mindig rántottam....így éppen csak annyi kókuszolaj kell alá, amiben megfut a fokhagyma és a pirospaprika.
No igen....a kókuszolaj. Használod már? Féltem hogy kókusz izű lesz a kaja...de nem lesz az:)

És ahogy a többiek ajánlják, mérj mindent! Először szembesülj az eddig elfogyasztott kalóriákkal, utána pedig tartsd be a keretet ugyanazokkal a kajákkal, amikkel eddig túllépted, csak a hozzávalók és az elfogyasztott mennyiség változtatásával.
Rájössz majd, hogy az új lisztben is hasonló kalória van, de nem mindegy hogy milyen az a szénhidrát! Vagy a rosttartalom!

8 hónapja
#1813
otaritunde
Gonoszka 1 ,köszönöm szépen olvastam. Kicsit rosszul esett amiket írtak,most kezdtem el használni ezt az oldalt,nem ismerem a működését azért írtam több helyre mert nem tudtam,hogy nagyjából mindenki olvas minden topikban,de ez nem azt jelenti,hogy nem néztem utána ,csak szerettem volna több helyről informálódni,hogy biztosra menjek.
Az életmódváltás folyamatát egyébként értem és tudom azt is mit/ miket kell ennem csak nem ismerek túl sok egészséges ételt és nem akarom,hogy a táplálkozásom egyoldalú legyen. Egy barátnőm fogalmazta meg nagyon jól,hogy aki olyan családban nőtt fel ahol tészta,hús meg krumpli és sok kenyér volt az ételek alapja annak nehéz ezt elkezdeni úgy,hogy ne érezze úgy,hogy legel. Nah nagyjából így vagyok én is,mert akarok tanulni ebben a dologban és motivál,hogy 9 hónap kínlódás után végre úgy néz ki beállították a pajzsmirigy gyogyimat,és végre megindult a fogyás is,de ez a diéta nem szólhat pár hónapra,mert akkor nem lesz tartós a fogyás,életmódot kell váltani de ezt úgy szeretném tenni,hogy élvezzem azt,hogy nem csak fogyok de jókat is eszem,hogy ez tényleg egy életre szólhasson.

8 hónapja
#1812
Lousha 369
reply to otaritunde's post #1810
Hat kezdetnek nem art elolvasni a Kotetlen cseveges topikban az 5543 es 5544 szamu hozzaszolasokat. Az mar sokat segit. Aztan a felso menuben az oldal mukodeset rendesen megismerni. Onnantol mar leginkabb csak probalgatas. Ha tul zsirosan etkezel, ugyis latni fogod, hogy minden nap tulszalad a napi kerett alatti harom csikbol a zsir. Ha nem eszel eleg feherjet, az is fel fog tunni ugyanott. Egy ido utan megtanulod, mibol mennyi eheto ugy, hogy meg kereten belul maradj.

8 hónapja
#1811
Gonoszka1
reply to otaritunde's post #1810
A kérdezz bártan topikban írtam Neked!

8 hónapja
#1810
otaritunde
Igen,próbálok nézelődni,leginkább ötleteknek vagyok híján mert nem nagyon tudom,hogy kellene egészségesen de változatosan táplálkoznom :( Bár nem panaszkodom,én elseje óta 3,5 kg-t fogytam,de szeretnék életmódot váltani ahhoz pedig jól jönne a változatosság is.

8 hónapja
#1809
Lousha 369
reply to otaritunde's post #1808
Valojaban jobban jarsz, ha de, nezed, es felviszel minden olyan termeket magadnak, ami meg nincs az adatbazisban, majd amikor fozol, felviszed ezekkel a recepteket. Masok receptjeit hasznalva soha nem fogsz pontos ertekekkel szamolni.
Egy fott teszta meg elmegy, az kb. mindenkinek ugyanannyi vezet fog felvenni, elenyeszo lehet a kulonbseg. De ennel egy fokkal bonzolultabb recepteknel mar nagyon is szamit a pontos szamolas.
Amikor van idod, nezegesd kicsit a menuben a segitsegeket, leirasokat, mi hogy mukodik az oldalon.

8 hónapja
#1808
otaritunde
Próbálok teljesen ráállni a kalóriabázisra,és akkor nem nézem a csomagolásokat,most is az zavart meg. Köszönöm.

8 hónapja
#1807
Bojtika
Ugyanígy van sok élelmiszerrel még: rizs, bab, stb...Ha a kalóriatartalmát keresed, figyelj erre. Általában ott van, hogy főtt-e avagy szárazon értendő.

8 hónapja
#1806
otaritunde
Köszönöm szépen a gyors választ,ezek szerint nem számoltam el,vagyis nem pluszban,mert igen megfőztem :)

8 hónapja
#1805
Bojtika
reply to otaritunde's post #1804
Gondolom, megfőzted...

A tészta által felszívott víz növeli a súlyt, ugyanakkor a kalóriát nem.
Tehát 100 g száraz tészta, mire megfő, lesz úgy 220-230 gramm, de a kalóriatartalma mégis a 100 g tésztának felel meg, hiszen a víz kalóriamentes.

8 hónapja
#1804
otaritunde
Sziasztok!
Lenne egy buta kérdésem,csak elseje óta számolgatok nem is annyira a kalóriát inkább a szénhidrátot orvosi utasításra. A kérdésem az lenne,hogy ma pl vadast ebédeltem durum tésztával,a tészta csomagolására rá van írva,hogy 100grammban 78 g szénhidrát van,hogy lehet az,hogy ha itt beütöm,hogy vadas tésztával,egy adagra ami 400gramm csak 50gramm körüli szénhidrátot ír?

8 hónapja
#1803
Bojtika
Még a fehérje talán az, ami észrevétlenül nem növelhető meg. Hacsak nem dúsítja fehérjeporral, amit azért a jóságos Norbiról nem feltételezek.

8 hónapja
#1802
hlsladana
reply to kolackiflice's post #1801
Igen, erre! Hát Uri Geller sem tudna..... :-) :-) :-) :-)

8 hónapja
#1801
kolackiflice
reply to hlsladana's post #1800
Ezekre gondolsz? http://www.update1.hu/etlap

Hát, itt tényleg nincs megadva semmi értelmes, csak a GI és a szénhidrát, de ez kevés. Ennyi adatból, és az összetevőkből Uri Geller sem tudná megsejteni a kalóriát. Az a biztos, ha magadnak főzöl, és mérsz. Vagy olyan helyről rendelsz, ahol megadják a kalóriát is.

8 hónapja
#1800
hlsladana
Sziasztok! Szeretném megtudni mennyi kalória van Norbi Update ételben! Mert GI-ben van megadva. Eddig Teletált rendeltem és ott meg volt adva a kalória! Köszönöm szépen!

8 hónapja
#1799
Lousha 369
reply to vadmagyar's post #1798
Senki nem tud hasrautesre kitalalni egy kaloriaadatot. Meg tudjuk tippelni, kb. olyan sikerrel, mint te. De jobban jarsz, ha mersz, amikor fozol.
A topik cime lehet felrevezeto, de eredetileg valoban arra lett kitalalva, amit Gonoszka emlitett, egzotikus gyumolcs, ettermi etel, akarmi ismeretlen, amire a tapasztaltabbak esetleg tudnak mondani egy kozelito erteket, vagy alapanyag eseten tudjak a kerdezo helyett hasznalni a guglit, es megkeresni egy masik adatbazisban, vagy esetleg van nekik otthon az adott etel csomagolassal egyutt, amin rajta van stb.

8 hónapja
#1798
vadmagyar
reply to feketeinci's post #1796
Rendszergazda/informatikus vagyok.....nem okoz gondot az ilyesmi.Pusztán azt jeleztem,hogy nem tudom egy recept kalóriaértékét,megtaláltam a topikot amelynek a címe ,,Ez hány kalória,,.
Én kis buta azt gondoltam, azért van a topik hogy ha valamelyik ételről nem tudom a fenti infót,valaki tudja majd.
Ezzel szemben gyakorlatilag átirányít mindenki oda,ahol meg tudom csinálni magam is.Nincs ezzel semmi gond,de ha tudom,alapból oda kattintok.
Mindettől függetlenül ismételten köszönöm az infókat!:D

Nem mellesleg a Gy.I.K.-ben találtam:
,,Tedd fel kérdésedet a fórum "Ez hány kalória?" topikjában.,,

8 hónapja
#1797
Gonoszka1
reply to vadmagyar's post #1795
Kedves Vadmagyar, ebben a topikban általában nem olyan recepteknek a kalóriaértékét kérdezik amit otthon valaki megfőz, hanem ha nem találja a bázisban pl valamilyen késztermék adatait, vagy esetleg nem otthon evett, és tanácstalan! Egyébként mindenki magának viszi fel a receptjét, mert én senki helyett nem tudom pontosan lemérni a nyersanyagok súlyát, majd az elkészült készételt, így az elpárolgásról sincs fogalmam. Így nem is tudom megmondani a kalóriaértékét, és aki azt mondja, hogy meg tudja mondani a pontos kalóriaértéket, az nem mond igazat!

8 hónapja
#1796
feketeinci 12
reply to vadmagyar's post #1795
Vagy változtassuk Vigyétek már fel helyettem-re :)

Én sem fiatal csirke vagyok, és sokszor kiakadok, amikor olyat kell csinálnom, amit eddig még nem. Például kaptam egy "okos" telefont, mert a gyerekeim barátaiak az anyja is kapott, és szeret vele bíbelődni. Hát én nem annyira szeretek, bár már barátkozunk, sőt a melóban használnom kell egy másikat is, ami még véletlenül sem hasonlít az elsőhöz.
Amikor morgok miatta, csak annyi a válasz, hogy nem maradhatok le a technikától, tessék haladni anyu! A tabletet is használnom "kell", sőt nem csak a sajátomat itthon, hanem mindkét gyerekemnél, de azokkal még szenvedek. Azért "kell" mert a 7 és 11 hónapos unokáim azon nézik a mesét, és ha velük vagyok bizony el kell tudni indítani a ketyeréket, mert a picik úgyis kiharcolják.
Mi a nehéz a receptfelvitelben?
Tegnap este dumáltuk, hogy az Információ fülön a GYIK-ban le van írva hogy kell, kezdőknek és haladóknak is, pár sor az egész.
Megnyitsz két ablakot, és egyikről a másikra átmásolod és kész.
De ha tényleg nem boldogulsz vele, este hazajövök, és beírom.....de csak Neked :)

8 hónapja
#1795
vadmagyar
Na,ezzel sokra mentem:D
A topik címe:,,Ez hány kalória,,
Változtassuk meg :,,Google a barátod,,-ra:D
Azért köszönöm:D

8 hónapja
#1794
Gonoszka1
reply to vadmagyar's post #1793
Üdvözlet! A főoldalon a recept felvitelbe lehet recepteket felvinni! A főzésnél, evésnél le kellene mindent mérni, és a recepteknél fontos az elpárolgás (ezt negatív előjellel kell a receptbe felvinni!), és a hozzáadott víz is! Itt mindenki fel tudja vinni a saját receptjét, és ha valami változás van a receptbe ha esetleg gyakrabban készül, akkor a mit ettél mába a főoldalon be kell kezdeni írni, de nem kell rákattintani, hanem a sor végén a fazékra amikor feljön a recept. Akkor a receptbe belépve lehet szerkeszteni! Jó főzőgetést, számolgatást kívánok!

8 hónapja
#1793
vadmagyar
Üdvözlet mindenkinek!
Azt szeretném megtudni,hogy az alábbi recept mennyi kalóriát tartalmaz?
http://www.mindmegette.hu/zoldseges-kacsahusos-pite.recept
Annyi módosítással,hogy 4 filézett csirkecomb van a kacsahús helyett és plusszban van benne egy közepes paradicsom és egy közepes pritaminpaprika.
Segítségüket előre is köszönöm!

9 hónapja
#1792
feketeinci 12
reply to Lousha's post #1791
A Hírekben még van szó nálunk is a vízről. Konkrétan a stagnálás, a víz és a só összefüggéseiről.
A GYIK részletesen leírja kezdőknek és haladóknak is, hogyan kell receptet felvinni, elmagyarázza a víz hozzáadásának kalóriacsökkentő hatását, és az elpárolgás kalória növelő hatását.

9 hónapja
#1791
Lousha 369
reply to demeteri's post #1789
Sehol.
De két perc guglizással találsz rá használható ajánlásokat, aztán eldöntöd, melyiknek hiszel.
Bmati abban hisz, hogy a testtömeged egy huszadára van szükséged folyadékból, ha jól emlékszem. Mások másféle egyenleteket követnek, megint mások meg isznak, amennyire szomjasak. Olvasgass, aztán válaszd ki, mit érzel igaznak.

9 hónapja
#1790
kolackiflice
reply to demeteri's post #1789
Tudtommal nincs személyre szabottan ajánlott napi vízfogyasztás. Úgy általában napi minimum 2 liter az ajánlott. Van egy számláló a főoldalon, jobb oldalon lenn, ott tudod rögzíteni, hogy mennyit iszol.

9 hónapja
#1789
demeteri 1
Szeretném megkérdezni, hogy az ajánlott napi víz fogyasztást ( személyre szabva ) hol találom az oldalamon, bejelentkezés után?

9 hónapja
#1788
Gonoszka1
reply to touro's post #1787
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Az elpárolgást úgy mérheted le, hogy beírod az összes nyersanyagot (amit persze előtte gondosan lemértél, megpucolva, kimagozva, és a vizet is) Majd leméred az elkészült ételt is. A nyersanyagok súlyából kivonod a készétel súlyát, és a különbözetet negatív előjellel beírod elpárolgásként! Ha nem tudod egyszerre lemérni az elkészült ételt, akkor leméred több részletben. A tészta, rizs stb főzésénél viszont a nyers tészta, rizs, stb súlya, és az elkészült étel súlya közti különbség a víz (amit úgye felszípkázott).

Javaslom elolvasásra a kötetlen csevegés topikban az 5543-as, és 5544-es hozzászólásokat!

Szép napot kívánok Neked is!

9 hónapja
#1787
touro
Sziasztok! Új vagyok ezen az oldalon, sőt nem csak az oldalon, hanem a kalóriaszámlálás területén. Tehát nem annyira értek még pár dolgot, de már most elakadtam az elpárolgás művészetében. Olvastam lentebb, hogy ez egy fontos tényező. Elmondaná nekem valaki, hogy hogyan kell ezt nézni, számolni, figyelembe venni?

Hálás köszönet! Legyen szép napotok!

9 hónapja
#1786
Evawitch
reply to Lousha's post #1785
Krumplit és lisztes dolgokat kerülöm, fehér kenyeret már kényszerből sem eszem meg és már semmilyen pékárut. Székrekedést okoz nekem az ilyesmi. Tésztát is nagyon ritkán eszem Mára már jobb, semmi gondom nincs ezen a téren.

9 hónapja
#1785
Lousha 369
reply to Evawitch's post #1784
A krumpli az egyik legkönnyebben emészthető étel (nem zsírban sütve persze), és amennyire tudom, nem létezik krumpli-allergia, tehát ha bármilyen formájában panaszokat okoz, én a helyedben megcéloznék egy gasztroenterológiai kivizsgálást, mert ez akár arra is utalhat, hogy valami nincs rendben az emésztőrendszereddel.

9 hónapja
#1784
Evawitch
Reggeli nem esett jól, meg a scitec multi pro vitamint vettem be ami úgy tűnik, tegnap túl sok volt.
Hányás után semmi bajom nem volt. Krumplit nem fogok enni, mert nem bírja a belem és napokig nincs széklet tőle.

9 hónapja
#1783
Bojtika
Tapasztaltam a fiamon: ha valami baj van a gyomrával, a vitamint se bírja.

Ha hánytál, akkor utána még nem kell rendesen enni, inkább főtt krumplit szoktak. És rá kellene jönni, mi okozta.

9 hónapja
#1781
Evawitch
reply to Bojtika's post #1779
Utána ettem rendesen délután, meg 11kor ittam joghurtot.
Vettem be vitamint, amit szoktam és ma nem bírta a gyomrom.

9 hónapja
#1780
Lousha 369
reply to Evawitch's post #1778
Amúgy kb. nullát írhatnál be, 20 perc alatt nem nagyon emésztesz meg semmit. De ha beteg vagy, akkor tényleg fontosabb meggyógyulni, mint számolni. Jobbulást!

9 hónapja
#1779
Bojtika
Ma ne számolj, majd ha a rosszullét teljesen elmúlt.

Rájöttél, mi okozta?

9 hónapja
#1778
Evawitch
Reggeliztem és rá 20 percre kb. hánytam. Akkor most mit hogy írjak be?

9 hónapja
#1777
EmokeBlanka 6
reply to Lousha's post #1775
Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Ma is tanultam valamit, és még csak reggel van :)

9 hónapja
#1776
Bojtika
Tapasztalatom, hogy a sárga csomagolású (Lidl) zabpehely nemcsak nagyobb szemű, de több kell belőle a folyadékhoz, és kis főzés után is rágni kell.
Ugyanitt a kék csomagolású apróbb, és tényleg lágyabb, kevesebb is elegendő belőle ugyanannyi folyadékba, mert jobban felissza.
Tehát a kalóriaértéke ugyanannyi, de az egyikből többet eszem.

9 hónapja
#1775
Lousha 369
reply to EmokeBlanka's post #1774
Minden alapanyagnál körülbelüli, átlagos értékekkel számolunk. Az egyik csirke soha nem lesz pontosan olyan kalóriaértékű, mint a másik, az egyik alma, mint a másik stb. Még akkor sem, ha mondjuk ugyanarról a fáról való almákról beszélünk. Az egyik érettebb, a másikat kevésbé érte a nap, kevesebb cukor, kevesebb kalória. Pölö. És akkor különböző fajtákról még nem is beszéltünk. Az egyik csirke sok kukoricát evett, a másik meg keveset. Az egyiket folyton hajszolta a kakas, a másik meg egy ketrecben tespedt nyolcezer másik csirke közé préselve.
A zab esetében is valószínű minden egyes zabszemnél van minimális eltérés.
A különböző márkák között lehet különbség pl. abban, hogy különböző fajták. Nekünk a zab az zab, a búza az búza, de kérdezz meg olyat, aki mezőgazdasággal foglalkozik, és rájössz, hogy van kétmillió fajtájuk. Aztán máshol teremnek, az egyiknél jobb a talaj, több a nap/eső, vagy épp többet trágyázzák. És akkor utána azt még fel is dolgozzák, mire a zacskóba kerül, az egyik gyártó esetleg jobban kiszárítja közben, már nem ugyanannyi a kalória.
Drámai eltérés ettől még nem várható. Ha van a csomagoláson adat, akkor érdemes azt használni, hiszen legalábbis elméletben az azt kéne jelentse, hogy ők megvizsgálták azt a konkrét terméket, amit árulnak, és egy arra vonatkozó pontos adatot közölnek. Ez nem mindig lesz igaz, de azért közelebb kell álljon a valósághoz, mint egy átlagos adat.

9 hónapja
#1774
EmokeBlanka 6
Csak úgy l'art pour l'art alapon kérdezném, hogy zabpehely és zabpehely között mégis mi lehet az eltérés? Mármint miért van eltérés? A "mi" részével ma szembesültem, eltérő gyártó eltérő adatok, kalóriában és makróban is, csak nem értem miért, a zab az zab, nem? (Mondjuk, nem létfontosságú a kérdés, csak meglepett a felismerés.) :)

9 hónapja
#1773
Lousha 369
reply to Gonoszka1's post #1772
Ezert irtam, hogy "reszben elkerulheto lenne" :) Sajnos 100%-os vedelem nincs figyelmetlenseg ellen. Pl. Egy Pikok virslit akar felvinni, ha Pikokkal kezdi, rogton jonnenek fel a megfelelo talalatot. Ha a virslivel, akkor mar bajosabb.
De szerintem mar maga a teny, hogy jonnenek fel talalatok, segitene azzal, hogy eszebe juttatna az embernek, hogy "He, es mi van, ha ez mar szerepel?"

9 hónapja
#1772
Gonoszka1
reply to Lousha's post #1771
Igen, ezt talán valamelyest segithetne! A másik gond az, hogy nem mindenki viszi fel pont ugyan azzal a névvel. És ha már egy kis eltérés van a névben, már akkor sem ad fel találatot!

9 hónapja
#1771
Lousha 369
Ezen is lehetne valamennyire javítani, más strukturaval. A felhasználó ugyanis tojik megnezni, benne van-e már a rendszerben a virslije, felviszi, és persze közösbe is ajánlja, mert állati jó fej. Amikor később ki akarja választani, és szembesül vele, hogy ötször van fenn, akkor sem jut eszébe legalább a sajátját torolni.
Ez részben elkerulheto lenne, ha amikor elkezded beirni a leendő új ételed, recepted nevét, feljonnenek ugyanúgy találatok, mint a Mit ettel?-nel. Akkor hátha észbe kap még rögzítés elott.

9 hónapja
#1770
Gonoszka1
reply to kolackiflice's post #1769
Igen, sajnos így van! És ha az ember kitörli másnapra megint osztodással szaporodik!

9 hónapja
#1769
kolackiflice
reply to Gonoszka1's post #1765
Este én is belefutottam olyan ételbe, ami négyszer van fenn. Mind a négy felvitelnél jók az adatok, és egyik sem ellenőrzött. De könyörgöm, miért kell beírnia valakinek nemhogy másodjára, de negyedjére, ha már látja a menüben, hogy ott van, és teljesen jók az adatok is? Gondolom, ilyen ezerszámra van még.

9 hónapja
#1768
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #1766
Igen, mert ez így nem jó!

9 hónapja
#1767
Lousha 369
Ezt javasoltam immár többedszerre, hogy meg kéne szüntetni azt a rendszert, hogy én ajánlom a közösbe, az rögtön be is kerül oda, csak nem sárga mellette az ikon. Aztán majd egyszer talán valaki ránéz. Ez tök felesleges. Inkább ne legyen nyilvános fél évig, míg valaki ráér ellenőrizni, de amikor nyilvános, akkor korrekt legyen.

9 hónapja
#1766
Bojtika
Szerintem a felvitt receptet valódi ellenőrzés után lehessen valóban nyilvánossá tenni.
Aki nem is akarja nyilvánossá tenni, az ettől még esetleg téved, de nem ejt másokat is tévedésbe.

9 hónapja
#1765
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #1764
És jó lenne megbeszélni azt is, hogy a receptekkel mi történjen! Az ételeknél van olyan, hogy eredetileg jól volt feltéve, de közben a gyártó változtat a hozzávalókon, és más lesz az étel adatai. Olyenkor lehet módosítani, és nem kitörölni az ételt. Ezt saját tapasztalatom alapján mondom. A baj viszont az, hogy a sokszor felvitt ételeket kitörlöm, csak egyet hagyok, majd másnapra már újra több van belőle. Mindenki ész nélkül pakkol be mindent!

9 hónapja
#1764
Bojtika
Jelentkezzetek Admin-nál korrektornak, és beszéljétek meg a szempontokat, hogy egységes legyen a dolog.

9 hónapja
#1763
kolackiflice
Ebben az esetben én is örömmel jelentkeznék.

9 hónapja
#1762
Lousha 369
reply to feketeinci's post #1761
Pontosan. Ha ez megoldható, akkor én szívesen jelentkezem pucolónak.

9 hónapja
#1761
feketeinci 12
reply to Lousha's post #1759
Biztos meg lehet oldani hogy ellenőrzés nélkül ne menjen be adat. Legfeljebb annyi történik, hogy lassabban töltődik a közös receptgyűjtemény, akkor legalább a saját receptek jobban gyűlnek.

9 hónapja
#1760
kolackiflice
reply to Lousha's post #1759
Ez bizony így van. Ha az ember rendesen odafigyel, rendesen mér, akkor ki lehet kerülni az ilyen furcsaságokat, és közelebb áll majd a valósághoz a saját számítása.

Ez nyilván melós, de ahogy a művelt német is mondaná, no pain, no gain. ;]

Maga a rendszer nagyon jól használható, de muszáj egy kis energiát, odafigyelést fordítani a használatára, különben semmi értelme.

9 hónapja
#1759
Lousha 369
reply to feketeinci's post #1758
Ennek csak akkor látnám értelmét, ha utána nem kerülhetne a közös adatbázisba semmi leokézás nélkül. Se pirosan, se sárgán, se sehogy. Ha ez nem változik, akkor az összes segítőkész ideiglenes moderátor csak pazarolja az idejét, a felhasználók egy hét alatt újra megtömik a rendszert használhatatlan receptekkel és ételekkel.

9 hónapja
#1758
feketeinci 12
reply to gubamarci's post #1755
Ez is egy "tanuló" étel.
Arra tanít, hogy ne válaszd be gondolkodás nélkül az itt található ételeket, hanem válaszd ki gondosan, ha lehet vidd fel jól....akár a közösbe, akár csak magadnak.

Sokat beszélünk erről mindenféle topikokban, Gonoszka1-nek már rojtos tőle a szája :)
Erről jut eszembe.....nem szerveznénk egy (mondjuk) 1 hónapos tisztogatást?
Páran jelentkeznénk Adminnál és 1 hónapig tisztogathatnánk.
Vélemény?

9 hónapja
#1757
kolackiflice
reply to gubamarci's post #1755
Ha megnézed alaposabban, a zsömléből az 1 db mennyiség 54 g-ra van beállítva, és 148 kcal. A párizsisból pedig 1 db 100 g, és 181 kcal.
Így első blikkre jobbnak tűnik, de valóban, így is sántít, mivel nem lehet tudni, hogy a párizsis zsömlénél mire gondolt a költő. Ha 50 g zsömle + 50 g párizsi (ami igen combos szelet lenne), akkor az adatbázisban lévő általános adatok alapján 250 kcal körül kéne lennie.
Ha viszont 50 g-os zsömle, ~10 g párizsi, akkor mi a maradék 40 g? Szóval ez így tényleg gáz egy kicsit. ;]

Ha biztosra akarsz menni, akkor inkább a termékek csomagolásán lévő adatokat veszed figyelembe, mindent lemérsz pontosan, és az alapján számítod ki.

Ha nincs csomagolás, így pontosabb infó sem, akkor én az egyes alkatrészek általános kcal adatait veszem figyelembe, majd lemérem, és az Új recept felvitelénél kiszámolom magamnak.

9 hónapja
#1756
Lousha 369
reply to gubamarci's post #1755
Ezek 100 grammra vonatkozó értékek. Egy DARAB zsemle nyilván kevesebb kalória, mint egy DARAB párizsis zsemle, de ettől még az egységnyi, 100 grammnyi mennyiségre vonatkozó kalóriájuk esetében a párizsis nyer.
Az más kérdés, hogy ilyen készételek kalóriája borzasztóan esetleges, nem érdemes használni. Ha párizsis zsemlét eszel, mérd le a zsemlédet, vidd fel annyi grammnak, amennyi, nem egy darabnak. Mérd le, mennyi vajat tettél be, hány gramm párizsit, hány gramm mondjuk paprikát vagy akármit, amit még beleteszel.

9 hónapja
#1755
gubamarci
Sziasztok. Volna egy kérdésem az ételek kcal tartalmával. Pl. Egy zsemle 275 a kcal tartalma de párizsis csak 181 re van megadva. Ez hogy lehet hogy űresen magasabb a kcal tartalma.

9 hónapja
#1754
teper
reply to EmokeBlanka's post #1753
Szivi!

9 hónapja
#1753
EmokeBlanka 6
reply to teper's post #1752
Köszi! :)

9 hónapja
#1752
teper
reply to EmokeBlanka's post #1751
Logikusan ugyannak kellene rá is vonatkoznia, mint a feldolgozatlan, nem fagyasztott vagyis a nyers cuccokra. Tehát a száraz alapanyagra. Az más kérdés, hogy a gyakorlatban a fagyasztottat méred le, és egy gyengébb vagy a sokat nyitogatott hűtőszekrény esetében elég sok vizet is, jég formájában hozzámérsz, ezzel csökkentve 100g zöldség kalóriaértékét. Zöldség esetében azért olyan sokat így sem tévedsz.

9 hónapja
#1751
EmokeBlanka 6
A mirelit zöldségeknél a kalória mire vonatkozik: kiengedve lemérve, fagyottan lemérve, megfőve lemérve? :)

10 hónapja
#1750
devia 58
reply to Bojtika's post #1749
Ez nagy falat, vaj'(ly) hány kalória? :)

10 hónapja
#1749
Bojtika
Hozom:

http://helyesiras.mta.hu/

Szoktam néha csak úgy böngészgetni. :D

10 hónapja
#1748
Bojtika
A mérvadó az Akadémia elfogadott helyesírása.

Az idén útjára engedett új helyesírásra nem vagyok vevő, azt nem néztem e tekintetben.

Fogalmam sincs, szabály-e vagy kivétel, rojtos lenne az agyam, ha ezeket megtanulnám. De a könyv remek, elmentem, köszönöm! :D

10 hónapja
#1747
feketeinci 12
reply to Bojtika's post #1742
Igyekszem, igyekszem...de nem sikerült bebiflázni minden kivételt....úgy tűnik :)

http://mnyelv.ektf.hu/hagyomany_es_ujitas.pdf

109.oldal, 1. bekezdés (a 10-es pont)....ez éppen csak egy kivétel, ami erősíti a szabályt :)

10 hónapja
#1746
Bojtika
Helló, nem ettem még ilyesmit.

Viccet félretéve, szia, ez attól is függ, mennyit csináltál belőle, és hány kg vagy, meg még néhány tényezőtől. Úgyhogy vaktában csak tippelni tudok. A fejenállás valószínűleg nem éget sok kalóriát, szerintem elhanyagolható.
A rúdon lógás lehet többféle is, a lábfelhúzás is, de egy "közepes tornázás"-sal nem tévedsz nagyot.

10 hónapja
#1745
SamsonTamas
Helo, a fejenállás és a rúdon lógva lábfelhúzás hány kalória?

10 hónapja
#1744
Gonoszka1
reply to Lousha's post #1743
Én is! Időnként 1-1 hozzászólás megérdemelné!

10 hónapja
#1743
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1742
En meg tovabbra is hianyolom a like gombot :)

10 hónapja
#1742
Bojtika
Bocsássatok meg nekem, nem elítélőleg, csak tájékoztatásképpen mondom.
Még a Lifenetwork tévéadónak is írtam emiatt, mert ezt a gyakori hibát ők is elkövették. (Javították is, még aznap!)

Helyesen: Nyavalya, nyavalyog, nyavalyás, stb.
Ly-nal írandó mindenképpen.

10 hónapja
#1741
Bojtika
Valóban megtisztelő a gondolat, de én sem vagyok dietetikus.

10 hónapja
#1740
feketeinci 12
reply to 7BU2v4dL's post #1739
Szia!
Jó sokat számoltál:)
Nekem még nem jutott eszembe más oldal szerint is kiszámolni, ennek egy oka van, hogy ez működik :)
Én 57 vagyok, 164cm,ülő életmóddal, ma reggel 74,7-et mértem....nyavaja?....a csuda tudja...van az is.
105-ről jöttem, 1 év alatt ide, ezért nem néztem meg máshol.
Én 1448 kcal-al élek most, és mivel eddig nem tornáztam, az utolsó 10kg-hoz keresem a nekem tetsző mozgást, és új recepteket próbálgatok a keret betartásához.

Szerintem egyikünk sem dietetikus, csak olvasunk, látunk és megbeszéljük. (A gondolat nagyon hízelgő, de a dietetikus csak addig figyel Rád, amíg megfizeted. Nem elérhető a tanácsa, csak ha fizetsz.....ez pedig teljesen ingyenes. Igaz nincs a nevünk előtt hogy "dr", de átadjuk a saját tapasztalatainkat.)
Nagyon egyénfüggő hogy kinek mi válik be. Te sem tudsz mást tenni, mint hogy kipróbálod melyik keret az, ahol lassan de biztosan megindul.

Nagyon sok buktatója van a keret (bármelyik) betartásának, kezdve az elfogyasztott gyömölcs érettségétől (minél érettebb, annál cukorgazdagabb) vagy a készételekben az elpárolgás mérése például. (de van még jó sok dolog ami buktató lehet)

A Te fogyásod is Tőled fog majd függeni, de senki nem tudja előre megjósolni hogy alakul majd. Idővel megfigyeled mik azok a kaják, amik után működik az anyagcseréd, mennyit ehetsz ezekből, hányszor kell enned és mikor, mit kell tenned egy-egy stagnáláskor, rájössz majd a mozgásra is, ami jól esik, és holnap is megcsinálod.
Mi csak ötletelünk hogy ha valaki megakad, vajon mi lehet az oka. A tanácsok átgondolása, megfogadása nem rajtunk múlik:)

10 hónapja
#1739
7BU2v4dL
Sziasztok! Zűrzavar keletkezett a fejemben a sok számolás végett. 59 éves vagyok 166 cm magas és 79 kg nő, ülő életmódot folytatok, irodában dolgozok, sok nyavajám van.
A program kiszámolta BMR értékemet 1442 kcal-ra, célom a 70 kg 0,17 kg heti fogyással van tervezve 2016.08.13-ig. Azt olvastam a fórumban, hogy úgy kell a tartós fogyást megtervezni, hogy a BMR értékehez 100 kcal kel hozzáadni, így addig tologattam a dátumut, míg 1542 kcal nap kerethez eljutottam. Majd olvasni kezdtem ShapeShifter blogját és kiszámoltam az útmutatása szerint a következőket: 8,7*79+829=1516,3 kcal ez az alapanyagcsere igényem, ha nem csinálok semmit csak fekszem. Utána jött az egyéni kcal számítás. 1516/24=63,2/ óra kcal. Részletesen lebontva: 8 óra alvás 505,6 kcal, 0,5 óra könnyű mozgó tevékenység 0.5*63.2*1.7=53,72 kcal, 15.5*63.2*1.4= 1371 kcal napi tevékenység, összesen: 1930.32 kcal ezt lecsökkentem -15% tartós fogyás végett. 1641 kcal a napi kalória szükségletem. A program pedig 1730 alapjárat kalóriát számol, a blog szerint 1641 kcal, a fórumus cikkekben pedig 1542 kcal jött ki, akkor melyik a jó, szerintem én minden esetben jól számoltam. Továbbá még érdekelne az, hogy a kaloriabazis.hu tanácsadói dietetikusok, ezt onnan gondolom, hogy sok mindenről hallottam, mert már jártam dietetikusnál és ismerős volt sok minden. Üdv. mindenkinek! Várom a választ, és nagyon köszönöm

10 hónapja
#1738
7BU2v4dL
reply to Bojtika's post #1735
köszi!
Szeretném még kérdezni, hogy többször látom a sor végen : D ez mit jelent?

10 hónapja
#1737
7BU2v4dL
reply to Gonoszka1's post #1734
Köszi! Úgy jártam el, ahogy leírtad.

10 hónapja
#1736
teper
Szerintem ez úgy igaz, ha egymaga eszi meg, de aznap. A helytelenül számolt/saccolt kalóriaértéket legfeljebb az egészre lehet alkalmazni, viszont ha szétosztod több napra, akkor már borul az egész. Igazából a matekolást nem lehet megúszni. Ha nem akarja magát átverni, feltétlenül érdemes számolgatni.

10 hónapja
#1735
Bojtika
Viszont ha azt a kölest mind egymagad etted meg, akkor végül is 250 g kölest ettél meg, és nem kell annyit matekozni :D

10 hónapja
#1734
Gonoszka1
reply to 7BU2v4dL's post #1732
Szia! És a főzés közben még elpárolgás is van, tehát ha 300 gramm vizet adtál a 100 gramm köleshez, akkor az elkészült kölesedet is mérjed le, és a hiányzó szám az elpárolgás, amit a receptbe negatív előjellel kell felvinni!

10 hónapja
#1733
Lousha 369
reply to 7BU2v4dL's post #1732
Jól gondolod. A száraz súly kalóriájával számolsz, de a főtt, vízzel növelt súllyal.
Természetesen ez akkor helyes, ha szépen lemérted a szárazat és a főttet is, nem csak megtippelted a 300 grammot.

10 hónapja
#1732
7BU2v4dL
Üdv. Mindenkinek!
Bizonytalan vagyok, mert nem tudom, hogy mi a helyes a főtt köles kalóriaszámolás esetében. Mit ettem rovatba rögzítem, hogy 250 g kölest, az esetben 928 kcalt számol, gondolom, hogy itt főzés előtti száraz állapotban van megadva a kalóriája. Ha pedig új receptként rögzítem, és következő képen: köles 100g+300g víz, akkor pedig 371/400*250g=232 kcal, szerintem az utóbbi a jó én úgy gondolom, de viszont rá kell kérdeznem, mert az biztos.

10 hónapja
#1731
Lousha 369
reply to vadmagyar's post #1727
Pedig a kaloriaszamolashoz a pontos merleg elengedhetetlen :)
Mindenesetre sok sikert, bele fogsz razodni :)

10 hónapja
#1730
vadmagyar
És köszönöm a többieknek is a segítséget!

10 hónapja
#1729
vadmagyar
reply to Klaadiaa's post #1728
Jogos....jó ötlet,köszönöm!

10 hónapja
#1728
Klaadiaa
reply to vadmagyar's post #1721
Én a sült csirkecombbal csinálom, hogy mérem nyersen, mérem sülve, mérem a saját adagom és végül mérem a megmaradt csontot amit kivonok az adagomból.

10 hónapja
#1727
vadmagyar
reply to Lousha's post #1725
Uhhh.....na majd egyszer nekifutok,de be kell szereznem egy konyhai mérleget hozzá....mint ahogy fürdőszobamérleget is:D
Be vagyok oltva tükör és mérlegek ellen...:D

10 hónapja
#1726
Lousha 369
reply to Lousha's post #1725
Ja igen, a csont. Ennel a konkret receptnel ez is bonyolitja a dolgot, mert a csontot nem eszed meg. Teljesen pontosan akkor tudod a kaloriat, ha lemered az osszes maradek csontot. A csirke farhat nyers alapanyag tudtommal eleve csak a husra vonatkozik, tehat ha mondjuk hasznaltal fel kilo farhatat, de aztan maradt 300 gramm csont, akkor a receptben 200 gramm a farhat mint alapanyag, es a kesz eteled sulyabol is vond le a 300 grammot.

10 hónapja
#1725
Lousha 369
reply to vadmagyar's post #1721
Na erre voltam kivancsi. Ha pontosan akarsz kaloriat szamolni, ez altalaban nem lesz eleg. Minel pontosabban csinalod, annal jobbak lesznek az eredmenyek. Amig csak korulbelulre csinalod, atverheted magad.
Ha ezt kettore megeszed, akkor eppen elfelezheted az alapanyagokat ugye, de pontosan ugyanakkora akkor sem lesz a ket adag, egyiknel tobbet irsz be, mint amit tenyleg megeszel, egynel kevesebbet.
Ezert van az Uj recept felvetele gomb a Mit ettel? felett, hogy felvihesd a sajat receptjeidet, igy tudod, pontosan hany kaloria van abban, amit megeszel.
Kb. igy:
http://kaloriabazis.hu/recept/lecso_kalifornia/204637_0_1
Mindent, ami bemegy a fazekba, pontosan lemersz, a vegen a kesz etelt is pontosan lemered. Az osszes osszetevo sulya (ezt latod a recept aljan, mire mindent beirsz) meg a vegeredmeny sulya kozti kulonbseg az elparolgas vagy viz. Egy porkoltnel elparolgas, hiszen kevesebb lett. Ezt negativ elojellel vidd fel. Fott tesztanal pl viz, amit beszivott, azt nyilvan pozitiv elojellel visszuk fel.

Ha egy nap megeszed az egeszet, amit fozol, akkor eleg csak az alapanyagokat beirogatni, de ha tobb adag, akkor jo tudni, mennyi is kerul a tanyerodra.

Ami a zsirt illeti, egy evokanal ugy 111 kaloria, szoval meg amit kevesnek gondolsz, az sem olyan keves. Es akkor meg ott a koret, ami egy porkolt mellett jobbara teszta, nem keves kaloriaval.

10 hónapja
#1723
vadmagyar
reply to feketeinci's post #1722
Nagyon kevés durum pennét eszek mellé a szafttal és töménytelen csont marad....gyakorlatilag csont az egész,egy farhátról kb 5dkg hús jön le...:D

10 hónapja
#1722
feketeinci 12
reply to vadmagyar's post #1721
A szaftot is megeszed...mondjuk a körettel?
Mennyi csont maradt szopogatás után?

10 hónapja
#1721
vadmagyar
reply to Lousha's post #1720
Linket nem tudok,autodidakta szakács vagyok:D
Még anyámtól tanultam anno mikor gyerek voltam...
De szívesen leírom,nem bonyolult:
4 db egész csirke farhát (cca 1kg)
1 fej vöröshagyma
1 kanál zsír a kisütött hájból
1 kávéskanál egész köménymag
1 paradicsom
1 paprika
2 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt paprika

bors

Most jut eszembe....egyszer lemérem a csontokat .....
Ja,és ez nekem 2 ebéd....

10 hónapja
#1720
Lousha 369
reply to vadmagyar's post #1719
Adsz egy linket a receptedhez itt a bazison?

10 hónapja
#1719
vadmagyar
reply to Lousha's post #1718
Na itt kezdődnek a gondok....zsírt csak annyit használok a főzésénél,ami a hagyma dinszteléséhez föltétlen szükséges,ráadásul azt is a farhátról szedegetem le,kisütöm és abból használok....a maradék kisütött zsír megy a hűtőbe zöldségleves alá vagy egyéb kajákhoz.
Magán a farháton pedig gyakorlatilag nem sok minden ehető van..:D Ezért csodálkoztam,hogy megettem egy becsületes adagot (130 kiló fölött vagyok...) és kidobott nekem több,mint 800kcal-t...:D

10 hónapja
#1718
Lousha 369
reply to vadmagyar's post #1717
Ha sok olajjal-zsirral fozod, akkor sok kaloria.

Azt ne felejtsd el, hogy csak azt kell számolni, amit meg is eszel, a csont a kutyae, ergo a kaloriatartalma nem számít. Tehát ilyen esetben kb. Addigra tudod a pontos kalóriát, mire megeszed az egészet, mert addig sem a kiindulo alapanyag, sem a kész étel pontos súlyát nem tudod.
Ne felejtsd el viszont az elparolgas is belevenni a receptbe, amikor felviszed, negatív elojellel!

10 hónapja
#1717
vadmagyar
Szeretettekl üdvözlök mindenkit!
Nemrégen regeltem be az oldalra,új fiú vagyok,így még kissé butuska is:D
Namármost a kérdésem az lenne,hogy ha csirke farhátból főzök pörköltet,akkor az valóban olyan sok kalóriát tartalmaz?
Tegnap főztem és mikor beírtam a táblázatba,nem akartam hinni a szememnek:d
Nem mondjátok,hogy ne főzzek ilyet,inkább lefutom reggelente...imádom a csontszopogatós kajákat:D

10 hónapja
#1716
Lousha 369
reply to Lili81's post #1715
Ugy van, ahogy mondod. Ha az utolso morzsaig megeszed egy nap, amit fozol, akkor tok mindegy az elparolgas/vizfelvetel.
Azert szoktunk vele szamolni, mert ha egy adagot veszel ki a kesz kajabol, nem fogod tudni, mennyi kaloria van benne e nelkul. De pl. Bojtika is ugy csinalja, ahogy te.
Azert erdemes megtanulni, hogy kell szamolni, hogy ha egyszer megis nagy adagot fozol, akkor tudd, hogy 100 gramm hany kaloria, de altalanossagban neked igy nincs ra szukseged.

10 hónapja
#1715
Lili81
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.... Ha teljesen külön főzök magamra, és nem recepteket viszek fel, hanem pl az alkotókat (mai lecsós húsnál sorban felvittem, hány g zsír, pulykamell, paradicsom, paprika, stb), akkor nem kell tödrődnöm elpárolgással, hiszen amit megfőztem, az annyi kalória, mint amennyit mértem, és miután egy adag, és megeszem, nem számít, hogy mennyi lett a készétel súlya, uye? Ez csak akkor lenne érdekes, ha az egész család azt enné, ami én, és hogy tudjam, hogy én mennyit ettem? A másik, ha pl főzök rizst, ma 32 g rizst főztem meg sima vízben, ezt felvezettem az összetevők közés nyers rizsként, hiszen a víz nem számít, de azért lemértem megfőzve is, a leöblített rizsem volt 130 g, felvittem így is, meg úgy is próbaképp, és hát volt különbség a kettő közt, de a 32 gr rizs hiába lett 130 főzve, az akkor is 32 g nyers rizs kalóriájának felel meg, ha sima vízben főzöm meg, nem? Bocsi, hogy kérdezek, csak van bennem egy kis káosz e téren, mert el lehet csúszni a kalóriákkal könnyen, de ha adagokat főzök magamra, akkor jó így soronként felvinni a nyers cuccokat, és az annyi amennyi, nem? Köszi előre is!

10 hónapja
#1714
Lousha 369
reply to 7BU2v4dL's post #1713
Mindig kell vizfelvetellel vagy elparolgassal szamolni, ha fozol. Teszta, rizs pl. vagy haromszorosara no a viztol, vagyis ami mondjuk szarazon 300 kaloria volt, az fozve 100, hiszen mire megfo, a 2/3-a viz, amiben nincs kaloria. Elparolgasnal (pl. sult hus) meg ertelemszeruen no a kaloria.
Ha nem merted le a kesz vegeredmenyt, utolag mar nem nagyon tudsz javitani, legkozelebbre mar emlekezni fogsz :)

10 hónapja
#1713
7BU2v4dL
Üdv. Ilike vagyok! Kérdésem a következő lenne: Tésztát készítettem ebédre és vacsorára magamnak, az új receptekbe felrögzítettem az alkotó elemeket, de víz nélkül, azaz csak a 250 g tésztát, és azokat amit még felhasználtam hozzá ( vaj, petrezselyem zöld, fokhagyma ). Megkaptam a kcal értéket, adagként is felvittem 250 g, viszont ekkor merült fel bennem a kérdés, hogy mennyit eszek belőle ebédre és vacsorára, azt a súlyt írjam be amikor már kifőztem, vagy előtte amit rögzítettem a kalória kiszámolásánál. Köszi Ilike

10 hónapja
#1712
sinnesro 8
reply to feketeinci's post #1711
:-)
Majdnem mindig biztosítóknak-bankoknak dolgoztam, igaz, IT oldalon. Kb. 30 évet. A többit máshol.:-))

10 hónapja
#1711
feketeinci 12
reply to sinnesro's post #1710
15 évet húztam le biztosítóknál :)

10 hónapja
#1710
sinnesro 8
reply to feketeinci's post #1709
Inci, szerintem semmi baj nem volt azzal, amiket írtál.
Én sokkal de sokkal kritikusabb stílushoz vagyok szokva, fórumokon, fb-n. Baráti társaságban is, kifejezetten genyók szoktunk lenni. Nekem ez a nagy családi mindenkit szeretünk fíling a szokatlan (és bevallom, sokszor túlzásnak is érzem, mintha halálos betegek között lennénk, ahol még hangosan szólni sem illik:-)))
Na de szerencsére nem vagyunk egyformák.

10 hónapja
#1709
feketeinci 12
reply to Lousha's post #1704
Az a mondat, hogy "nem túl jó dolog százszor elmondani ugyanazt" nem is tőlem származik :)
Te mondtad amikor Tessekelek először kérdezgetett anno.

Nem a cérnámmal volt bajom, az 1690-es hsz-t éreztem kötekedőnek egy olyan Bázislakótól, aki olvasta az alapokat.

És ezt továbbra sem tartom udvarias dolognak. De nem is ezért vagyunk itt, ez igaz.

10 hónapja
#1708
Lousha 369
reply to sinnesro's post #1707
El tudom képzelni :)

10 hónapja
#1707
sinnesro 8
reply to Lousha's post #1706
:-)

Persze mi is csak egymás közt vagyunk ilyenek, kifelé muszáj kedvesnek lenni. Biztosító, itt sem mindenki Einstein.

10 hónapja
#1706
Lousha 369
reply to sinnesro's post #1705
Hogy növesztettem türelmet, az az azért túlzás :) Önuralmat növesztettem, muszájból :)
Voltam kisboltos, titkárnő, telemarketinges, promóciós hostess, gyerekpásztor, most meg öntudatos idiótáknak árulok elektronikai cikket. Egyik munkakörben sem kifejezetten ajánlott nyíltan megvallani az ügyfélnek, hogy ő egy überbarom...
Ehhez persze nem árt pár olyan együttérző barát/pár/anyuka/kisnyúl, akinek nap végén kinyithatod a reggel óta tömködött káromkodás-dobozkádat... :) Ha ez megvan, másnap is vissza tudod tenni a "nagyon őszinte" munkaköri mosolyt a képedre.

10 hónapja
#1705
sinnesro 8
nem rossz ötlet a zsír helyett tolerancia! :-))
De hogy te türelmet is növesztettél helyette, az irigylésreméltó. Én nem bírnám. IT-n dolgozom, ha valaki kétszer kérdez meg valamit, elküldik a búsba (én is:-)).

10 hónapja
#1704
Lousha 369
Szerintem meg mindenki novesszen egy kis tolarenciat a zsirja helyere.

Eloszor is ez a forum egy halom ***, ez van. Nagyjabol hasznalhatatlan annak, aki nem mindennapos latogato. Teljesen ertelmetlen, hogy vannak topikok, mert sehol nincs arrol szo, amirol kene, van kb. 15 topik, ami eleve ugyanarrol szolna mar elmeletileg is, nincs moderator, nincs keresomotor, teljesen gaz. Nincs privat uzenet, profilkep, egyeb hasznos funkciok. Ingyenes forummotor is lenne epp eleg, ami ennel jobban mukodne, de ez van, ez ilyen, moderator nelkul meg sokkal jobb sehogy nem lenne.
E miatt sajnos meg az olyan kezdok es alkalmi forumhasznalok is ossze-vissza fognak itt koborolni, akik esetleg fektetnek nemi energiat az onallo problemamegoldasba. A szokasos "en csak egy percet szanok erre, majd valaki megoldja helyettem" hozzaallasuak meg meg inkabb. Ez akkor is igy lesz, ha naponta letolunk egyet az olvasas helyett kerdezesert, ertetlenkedesert, mert mindig lesz uj versenyzo, aki a fenti okok miatt nem is fogja latni a korabbi inteseket. Ez van, ezt kell szeretni.

Ami az azon mergelodest illeti, hogy valaki hatszor kerdez egyszeri erto olvasas helyett, az egy szvsz felesleges energiapazarlas. (En is csinalom, csak magamban :) Kb. minden masodik itteni valaszom elott is szentsegelek egy sort csendben, hogy miert is nem lehet ket-harom hozzaszolast visszaolvasni kerdes elott? De megtanultam mar, hogy ennek hangot adni falra hanyt borso, a borso meg finom, nem pazaroljuk.) Ez nem egy egyedi dolog. Altalanos jelenseg, mindenki azonnal akar valaszt es megoldast, es szeretne, ha mas fektetne ebbe energiat, nem o. Hogy mast ne mondjak, az ennel sokkal szervezettebb e-cigi forumokon is nonstop az megy, hogy "Ha kezdo vagyok, mit vegyek, ami legjobb?". Ekkor eliranyitod oket az 5544 es 5543 ottani megfelelojehez, mire az a valasz, hogy "Jo, de akkor mit vegyek?". Magyarul: "nem, nem olvastam el/epp atfutottam, de inkabb mondd meg a tutit, gyorsan". Egesz nap, percenkent tizszer.
Szemely szerint azert van ehhez egy pottyet tobb turelmem (altalaban), mert Angliaban elek, egy kisvarosban, ahol a rohadt kenyelmes eletszinvonalnak hala az atlag IQ minusz ketto, de a "nekem ez jar" es a "marpedig en azt az egy agysejtemet gondolkodasra nem fogom pazarolni" mentalitas az eget verdesi. Szoval en eloben is egesz nap azzal szorakozom, hogy
- De ez a *** nem mukodik!
- Nem, mert ezt meg azt karositottad, nem ugy hasznalod, ahogy kene, bar elmondtuk, hogy kell, es meg egy videohoz is adtunk linket, ha elfelejtened.
- De ez nem mukodik, es nekem senki semmit nem mondott, ki kell cserelni!
- Nem kell, csak ezt meglazitani, azt meghuzni, tessek figyelni, hogy legkozelebb ne legyen vele gond.
- De ez nem mukodik...
Mellesleg Kinder tojas bonyolultsagu dolgokrol beszelunk, egy atlagos hateves (csimpanz) is rajonne magatol, mit hogy kell, ha leulne vele tiz percre. Szoval ehhez kepest mar annyira nem hat meg, hogy valaki harmadszor kerdezi meg, amit mar ketszer elmondtunk neki, foleg ha legalabb kulturalt formaban teszi.
Ilyen ez a vilag, na. Akarjuk az eredmenyt, most, de belefektetni nem akarunk, kifogas mindig van. Nincs idom, nincs kedvem olvasni, ha ket mondatnal tobbet kell, ha elolvasom is, nem ertem, mert nem figyelek oda, nem jegyzem meg, meg arra sem emlekszem, hogy errol szo volt korabban.
A masik, amit nem csinalunk: nem gondolunk bele, hogy masnak sincs tobb ideje, kedve, turelme. Pl. egy fogyokuras forumon nem nehez kitalalni, hogy nagyjabol egymillioszor elhangzott mar minden temaba vago kerdes. Ergo igen, idegesito lesz ujra meg ujra valaszolni rajuk annak, aki rendszeresen itt log, mert o szazezredszer fut bele. Tehat lehetne esetleg szoritani egy kis idot es turelmet ra, hogy megprobaljuk megvalaszolni a sajat kerdesunket onalloan, mielott kerdezunk. Kozhely, de igaz, hogy ami fontos nekunk, arra lehet talalni idot. Nem baj, ha segitseget kerunk, ezert van mondjuk egy forum, de nem azt kene varni, hogy valaki megoldjon helyettunk mindent. En pl. forditott helyzetben sokkal jobban ertekelnem azt a valaszt, hogy olvasd el ezt meg ezt itt es itt, ahol minden ossze van foglalva, es melysegeben megerthetem a dolgokat, mint hogy kapjak egy rovid valaszt pont arra, amit kerdeztem, hiszen kezdokent igen konnyen lehet, hogy azt sem tudom, mit is kene kerdeznem.

Es akkor persze ott a masik oldal, ahol meg megint nem lepunk a masik cipojebe egy pillanatra, es nem gondolunk bele folyamatos forumlakokent, hogy milyen lehet friss/alkalmi latogatonak lenni. Ha mi az egesz napunkat itt toltjuk es mondhatni tudunk mar mindent, amit tudni kell/lehet, akkor mas is tudja/ertse, olvassa el, ertse meg rogton. Ha idegesito ugyanaz a kerdes aznap tizedszer, akkor inkabb hagyunk egy letolassal egy kezdo/meg botladozo szajaban keseru szajizt, mint hogy benyeljuk a mergunket (szazadszor) es megvalaszoljuk ugyanazt meg egyszer, hogy "megmentsunk meg egy lelket", segitsunk valakinek elerni, amit mi elertunk, a helyett, hogy legyintsen az egeszre es azt mondja, hagyom a fenebe ezt a szamolast, bonyolult is, segiteni se akarnak, maradok inkabb dagadt, tortat enni legalabb segitseg nelkul is tudok...

Ami a konkret esetet illeti, szvsz Tessekelek nem kerdezett ot percenkent, nem nyaggatott mindenkit a nyugjevel, nem volt alpari vagy zavaro a stilusa, segitseget kert, normalisan megfogalmazta, mi a baja. Nekem ez mar nagy pozitivum. Amit kerdezett, abbol nekem az jott le, hogy igen, elolvasta, amit javasoltunk, de nem, nem tiszta meg a kep.
Hogy e mellett lehetett volna jelentosen onallobb is, hiszen mar korabban is rendelkezesere allt kb. minden info, amire szuksege lehet, azt alairom. (Azt meg meg sem emlitem, hogy nem a megfelelo topikban kerdezett, mert ld. fent.)
Feketeincinek meg feltehetoen rossz napja volt, mert egyebkent siman megvalaszolta mar ugyanezeket a kerdeseket hetvenharom masik felhasznalonak morgolodas nelkul. Nem tetszik a stilus, nem is hiszem, hogy fontos volt ez a megjegyzes, foleg hogy Tessekelek mar addigra megkapta a valaszat, de tokeletesen megertem. Van olyan, hogy elszakad a cerna annal is, aki egyebkent nem ilyen.10 hónapja
#1703
Bojtika
reply to Tessekelek's post #1701
Te sem vagy éppen jó diák, ami azt illeti.

Itt egy összetartó közösségbe botlottál. Ha nem tetszik, akkor keress magántanácsadó szolgálatot, ahol még jobban tolerálják a nyűgösséged. Valószínűleg nem lesz ingyenes, és valószínűleg ott sem fog minden tetszeni. Ez a világ sajnos már csak ilyen. :D

Inci nemcsak Téged tart pontosan számon, hanem többeket, vigasztalódj. Éppen amiatt, hogy elkerülhessük azokat a köröket, amelyek valóban feleslegesek. Mert segíteni szívesen segítünk akkor is, ha csak vissza kellene olvasni, hiszen valóban nem ér rá mindenki hosszasan böngészni.

10 hónapja
#1702
sinnesro 8
reply to Tessekelek's post #1701
Éppen ő lenne jó, a jó tanár ismeri a nebulókat:-)
Itt viszont felnőttek vannak:-)

10 hónapja
#1701
Tessekelek
reply to feketeinci's post #1699
Kedves Feketeinci!

Ismerem a kereső gombot.
Minden fórumon kérdező témáit ennyire számon tartod?
Megtisztelő és érdekes...

Nem kommentelem tovább a leírásaidat, mert semmi értelme.
Nem lennél jó tanár, bocs.

10 hónapja
#1700
sinnesro 8
(huhh, nem véletlenül nem lettem tanár:-))

10 hónapja
#1699
feketeinci 12
reply to Tessekelek's post #1697
Kedves Tessekelek!
Nem állt szándékomban cinikusnak lenni, sajnálom ha ezt így élted meg.
Figyelek a társaimra, ha tudok segítek, Rólad is tudom hogy július 5.-én kezdtél el velünk számolni, amikor kitűzted célul, hogy 80-ról 70kg-ra szeretnél lefogyni.
Torok, vagy mandulagyulladásod volt éppen, nem túl szerencsés betegen elkezdeni diétázni, de mindenki maga dönti el......(egészségesen is javasolt plusz vitaminok szedése)
Már akkor is ajánlotta neked Lousha a két hozzászólást a Kötetlen beszélgetések topikból, akkor azt mondtad ki is nyomtattad és holnap el fogod olvasni.
Kérdéseidre válaszoltunk is, megbeszéltük hogy a gyümölcsben nem (csak) a kukac miatt van fehérje, hogy szerencsés előre tervezni az étrendet, hogy ne érjen meglepetés a vacsoránál.
A makrókat is megmagyarázták elejétől a végéig.
Szerintem mindenkinek segítünk aki kérdez, de ehhez a válaszokat is el kell olvasni, a tanácsokat pedig meg kell fogadni az eredmény reményében.

Vannak kérdéseid, amikre konkrét választ nem kaptál, de a többi kapott válaszban ott van a megoldás....például mit tegyen egy kezdő ha hét végén nincs internete és nem tud számolni? Tervezz előre, ha tudod hogy elutazol be is tudod írni mit és mennyit akarsz enni, így nem ér meglepetés.
Mennyi a kalóriaértéke ennek vagy annak a mozgásnak? (tömegközlekedés) Senki nem tud pontos adatot a mozgások elfogyasztott kalóriájáról, mert az erősen egyénfüggő, a Bázison pedig túlzott értékek vannak fenn, ezért kell csak a 60-70%-át beírni. (én sosem írom be)
Itt van iránymutatás, sőt minden szám csak iránymutatás, mert ez nem egy mateklecke, emberek vagyunk akik mindenre másképp reagálunk.
Ha pedig keresni akarsz bármilyen szóra a fórumokban a Ctr+f billentyű sokat segít.

10 hónapja
#1698
Bojtika
Tessekelek, én Incit is megértem.

Ugyanis itt páran igyekszünk tanácsokat adni, szabadidőnkben és csakis a segítés öröméért.
Sajnos azon nem tudunk utólag változtatni, hogy az oldalon senki nem tartja a minimális topikfegyelmet sem, ahhoz már az elején moderátorok kellettek volna. De túl nagy volt a demokrácia, eleinte a tagok szabadon nyithattak topikokat is.
A kezdők kérdezhetnének következetesen mondjuk a Kalóriaszámolás nevű topikban, de most Te az Ez hány kalóriában kérdezed a beállításokat. Nem baj ahhoz képest, hogy ennél furább helyen is találkoztam már általános beállítási kérdéssel, de akkor ne kérj számon olyasmit, amit nem tudsz magad sem betartani, de mi sem tudunk változtatni. Ugyanis egyikünk sem a rendszergazda vagy a programozó. Sőt még az Admin sincs közöttünk napi rendszerességgel.

Jóformán nem állunk másból, mint a szükséges beállítások ismételgetéséből, hiába van az elején a piros betűs figyelmeztetés, sokan figyelmen kívül hagyják, mert ---mert nem is értem, azt hiszik, rájuk ez nem vonatkozik valami okból.
Ugyanazt ismételgetjük ezerféle változatban, de ne haragudj, azt már tényleg nem bírjuk számon tartani, hogy kinek mikor volt éppen rossz napja, és nem figyelt. Másold ki magadnak egy word fájlba és olvasgassad, én is azt szoktam csinálni.

Inci még nálam is nyugodtabb természet, de nála is szakad a cérna, ha ráadásul ugyanaz az ember kérdezi újra ugyanazt. Még ha Nálad ez a megértési folyamat része is, mert így érted meg.

10 hónapja
#1697
Tessekelek
reply to feketeinci's post #1696
Kedves Feketeinci!

Meg kell mondjam, hogy rosszul esik ez a kissé (?) cinikus és ítélkező hangvétel.
Ugyanis elolvastam az ajánlott részeket. Ki is nyomtattam és másoknak is ajánlottam.

De számomra könnyebb akkor kérdezni, amikor kezd beérni a dolog, mert nem elméleti mind inkább gyakorlati vagyok...s ha 2 szer kérdezem meg és van egy jó "tanár" aki kész válaszolni, akkor megköszönöm neki!

Amikor nekikezdtem ennek a kalóriabázis-nak akkor már hetek óta tele voltam munkával (plusz egy nehéz, beteg időszakon mentem át) talán megbocsátható, hogy a figyelmem nem erre összpontosult és nem 100%osan adtam át magam az új rendszernek a sokszor ajánlott és oly sokszor idézett (amúgy hasznos) 5543-5544 számú hozzászólások mentén.

Meglehet, hogy talán könnyebb lenne, ha nem a Fórum topikok-ban kellene órák hosszat keresgélni és olvasgatni, míg az ember megérti a lényeget, hanem például egy összefoglaló vezérfonal mindenki számára rendelkezésre állna valahol a főoldalon, amikor nekikezd ennek a "túrának"

Köszönöm Lousha türelmét, és kedvességét, hogy vette a fáradtságot, és ismét válaszolt. Ez az ő döntése volt. Nem kötelező válaszolni a kérdésekre senkinek...

Még egyszer írom, hogy nem volt hiábavaló. Mert bár akkor 4 hete nem pont ezt kérdeztem, most kipihenten, szabi után kicsit jobban oda tudtam figyelni 1-2 részletre és hálás vagyok Lousha-nak.

Minden jót!

10 hónapja
#1696
feketeinci 12
reply to Lousha's post #1695
Kb 4 hete, hogy elmagyaráztad Tessekeleknek hogy mit olvasson el és miért, és nem túl jó dolog százszor elmondani ugyanazt.
Akkor 1400-at evett az 1500 feletti BMR-el.

Nem gond, van türelem....de ha kérdezel, és válaszolnak is, úgy gondolom hogy nem túl udvarias 4 hét múlva megint megkérdezni ugyanazt (amiből látszik hogy esze ágában sem volt elolvasni).

10 hónapja
#1695
Lousha 369
reply to Tessekelek's post #1694
Egyreszt. Masreszt egy ido utan megall a fogyas, es kesobb eleg jo esellyel fogsz meg kevesebb eves mellet is hizni, zsirt halmozni.

Ha elolvasod a Kotetlen csevegesben az 5543 es 5544 szamu hozzaszolasokat, vilagossa valik minden :)

10 hónapja
#1694
Tessekelek
reply to Lousha's post #1693
Nagyon is :) ! jobban értem már...még egy kérdéske: és ha a BMR alatt eszek? Akkor fogy az izomzat m. valahogy tul kell élnem ;-) ?

10 hónapja
#1693
Lousha 369
reply to Tessekelek's post #1692
Nincs mit, remélem, hasznos volt.

10 hónapja
#1692
Tessekelek
reply to Lousha's post #1691
Köszönöm a választ Lousha.

10 hónapja
#1691
Lousha 369
reply to Tessekelek's post #1690
Ahogy latod a celod beallitasanal, neked kell kivalasztanod, milyen az eletmodod, es ehhez merten ad egy kozelito alapjarati erteket. A BMR-nel nem szamit, az a szervezeted fenntartasahoz szukseges energia, tehat akkor ennyi, ha fekszel mozdulatlanul es csak lelegzel. Az alapjarat meg az, amit naponta elhasznalsz a normal eletviteleddel. Ha pont ennyit eszel, akkor tartod a jelenlegi sulyodat. Ha tobbet, akkor hizol. Ha a BMR es az alapjarat kozott eszel, akkor fogysz.

10 hónapja
#1690
Tessekelek
Sziasztok!

Az "alapjárat kcal égetés"-t (1844 kcal) milyen életmódra határozták meg?
Akkor is ennyit égetünk, ha egész nap fekszik vki betegen otthon és csak a szükséges mozgást végzi?
Akkor is, ha autóval jár dolgozni és csak a mh-en járkál és lépcsőzik?
Akkor is, ha tömegközlekedést használ vki és rázkódik a buszon ül v. éppen áll?
Ülő életmód mellett is rohangálhatok az irodák közt...egyik nap többször, másik nap kevesebbszer. Annyi fajta életmód van...mindig 1844 kcal az alapjárat égetésem?

Hogy kell értelmezni ezt az értéket? Mit kell az alatt érteni, hogy "alapjárat"?
Kíváncsian várom válaszotokat.


10 hónapja
#1689
Bojtika
Szervusz Bucsigyné!
Úgy érted, azt szeretnéd megtudni, hány kalória?

Nekem sajnos nincs itthon dióm, de hátha valaki más fog tudni segíteni.

10 hónapja
#1688
bucsigyne
egy kávéskanálnyi vágott dió

10 hónapja
#1687
Bojtika
A férjemmel egy időben hozattuk az ebédet, csak úgy a falu konyhájáról.
Elég hamar meguntuk.
Ha feljavítottam, ott álltam, hogy ezzel az erővel én is főzhettem volna.

Inkább főzök én, és ha nem kívánok főtt ételt, akkor nem főzök. :D
De ha főzök, akkor biztosan a szám íze szerint való.

10 hónapja
#1686
stunde67 5
reply to devia's post #1685
Köszi, majd megpróbálom... egy idő után uncsivá válik minden rendelt kaja...
elég finnyás vagyok, az egészségf....2 hét alatt meguntam és nem ízlett, ez az update rendelésem 3. lesz... jól lakok vele... így nem eszem össze-vissza mindenfélét... nem értem miért nem adják meg a kalóriát... hihetetlen.... további jó fogyást nektek!

10 hónapja
#1685
devia 58
reply to stunde67's post #1683
Rendelj Cityfood-tól, ott mindhárom makrót megadják, és olcsóbb is, és nagyon finom. (E-food, Interfood, Vitál konyha -Katus Attila)

10 hónapja
#1684
Bojtika
Hát nem. Titkos adat.

10 hónapja
#1683
stunde67 5
sziasztok! újra itt vagyok :) kérdésem hogy Norbi update 1 kajákat rendelek ebédre... hogyan vagy honnan tudom a kalóriatartalmát? általában csak 1 főfogást rendelek 450g és 2x-re eszem meg.... Ch és GI adják meg ... pl.:Tejszínes, medvehagymás rakott színes zöldségek halválogatással összeforgatva kemencében sütve (harcsa, hekk) Ch: 24 g GI: 20
Ettől nem lettem okosabb :)

10 hónapja
#1682
Gonoszka1
reply to devia's post #1681
Sütésnél sok víz (szaft) nem szokott maradni, és ha igen, abból nagyon finom mártást lehet készíteni egy kis habarással. A levesnél, pörköltféléknél, pedig a lé is beleszámít, hiszen azzal együtt esszük.

10 hónapja
#1681
devia 58
reply to Gonoszka1's post #1680
de a megmaradt vizet is vele mérni, nem csak a husit:)

10 hónapja
#1680
Gonoszka1
reply to julius7's post #1679
Ha te készítetted, akkor receptként fel kellene vinni a főoldalon az új recept felvitelébe. Beírod a libaszárnyat nyersen, a fűszereket, ha még tettél hozzá valamit akkor azt is! Ha vizet is tettél hozzá akkor azt is, majd a végén lemérni, és a nyersanyagok, és a végsúly közötti különbséget negatív előjellel elpárolgásként fel kellene vinni. Így kapsz korrekt kalóriatartalmat. Ha nem otthon etted, azaz nem Te készítetted, akkor valami hasonlót válasszál ki a lehetőségek közül!

10 hónapja
#1679
julius7
Én ma libaszárnytőt ettem azt hogy kell be írni,mert nem tudom mennyi kalória .Néha jó egy kis bűnözés...!

10 hónapja
#1678
Bojtika
reply to devia's post #1677
Kedves vagy! :D

Engem az is segít, hogy látom, mások sem "nyűgetlenek".

10 hónapja
#1677
devia 58
reply to Bojtika's post #1676
Elszomorítottak az utolsó soraid:( .... és csodállak, hogy mindig POZITÍV vagy, nyűgös kis bajainkra mindig adsz választ, segítséget.
Köszönjük Bojtika!

10 hónapja
#1676
Bojtika
Én tegnap húgommal és a két gyerekével egy gyros-osnál ettünk.
Szeretem a gyrost, bár régen nem ettem már. Nem is éreztem, hogy éhes lennék, de gondoltam, csipegetek belőle, aztán legfeljebb becsomagoltatom és itthon majd elfogy.
Jó ízű volt, sok zöldségfélével és salátával, öntettel, hasábkrumplival. Tálban kértük, jó nagy halom étel volt, a tetején négy kis lepénykével.
Azon kaptam magam, hogy egyre beljebb kotorászok a villámmal a halomban, végül csak a krumpliból hagytam.
Egy adagot csomagoltattunk a fiamnak is, aki itthon maradt, mert munkában volt szombaton is.
Ő kiszedte és a hűtőbe tette a zöldségeket, a többit ette csak meg. Ez volt a köret a reggeli sajtos rántottám mellé.

Nem lehetett kevés kalória az az adag, amit megettem, de már maga a sok hús is jól esett, és ennyi nyers zöldséget is nagyon régen ettem már. Hát ha zsíros volt is, majd ledolgozom inkább.
Nem úgy étkezem, ahogyan ésszerű lenne, kevés volt a hús, sok volt a tészta mostanában. Próbálok jobban figyelni, de még utazásra való készpénzem sem volt, hogy tudtam volna a lidliből hozni sovány túrót.
Fagyasztott zöldségkeveréket is ma fogok tudni venni, várom a zenélős kocsit. :D

10 hónapja
#1675
Gonoszka1
reply to feketeinci's post #1673
Szia Inci! Igen, az ember hajlamos a túlzabálásra, főleg ha inycsiklandó, a fogára való az étel. És az ember nem is gondolná, hogy egy-egy ételben milyen sok kalória van. Szerintem a levesed nem lett sok kalória, hanem inkább az öt darab palacsinta dobta meg, mert gondolom, hogy olajjal készítetted. Bár szerintem, még az sem akkora nagy gond kalóriailag (persze nem tudom a napi többi étkezésedet), hanem inkább a napi zsírt dobta meg. De néha kell egy kis kényeztetés, hiszen nekünk is kijár! És a másik tanulság, hogy mindig legyen pót elemed a mérlegedhez, mert annak hiánya ilyesmikhez vezethet!

10 hónapja
#1674
Bojtika
És most ébren kuruttyolsz? :D

10 hónapja
#1673
feketeinci 12
Sziasztok
Elmesélem hogy jártam tegnap. Sajnos nem tudom mennyi lett a kalória, de nálam ez egy tipikus nyári történet, így már nem csodálkozom hogy ugrott fel rám az a sok kiló.
A baj a fejtett babbal kezdődött. Megérett, és gondoltam egy kis nyári fejtett bableves nem árthat.
Le is szedtem kb 600g-ot (ha láttátok volna azt a csodás rózsaszínű babot...gyönyörű!), mire kifejtettem lett belőle nettó 280 g, mellé került még a frissen kihúzott répa, a lecsavart karaláb, a földből kiásott krumpli mindegyikből 2-300 g között), persze a fokhagyma a zellerlevél és a petrezselyem is, és az íze meg a fehérje miatt 320g füstölt comb. Feltettem a közepes edényemben, de át kellett öntenem a nagyba, mert így főzelék lett volna.
Ha már bableves, csipetke is dukált bele, de itt sajnos a mérlegem megunta, és lemerült, így nem tudom a végeredményt, csak elképzelésem van róla :)
Már második hete kerülgetek a hűtőben egy dobozka ribizlit, hogy ne vesszen kárba, egy kis xillittel gyorsan főztem belőle lekvárt, paszírozás után egy kb 2 decis pohárral lett.....valami csodás, savanykás....hmmmmm.
Ehhez persze sütnöm kellett 9 db palacsintát, de a józan ész csak 5-öt engedett megenni, a többit majd holnap.
Egy percig sem bántam meg, csak elgondolkodtam, hogy eddig eszembe sem jutott megmérni, vagy kiszámolni....és bizony a józan ész sem állított le az első tányér leves és az 5. palacsinta után....atyám....mit zabálhattam én ezelőtt!!!!

10 hónapja
#1672
Lousha 369
reply to devia's post #1671
A muszáj nagy úr :)

Nem, ez egy több napra való adag volt, van még bőven :)

10 hónapja
#1671
devia 58
reply to Lousha's post #1670
nemtán' tegnap éjszaka meg is etted?

Ha mégis egészségedre!

Nagyon jók az összetevők, biztos lopok belőle:)

Kreativitás mindenkor ! Nekem a sütőm szilveszterre romlott el (kijött ugyan szerviz, de nem volt alkatrész, csak ünnep után), és a malachusit mikróban főztem-sütöttem, de nem volt akadálya annak, hogy "jólmegegyem" :)

10 hónapja
#1670
Lousha 369
reply to devia's post #1669
Elugorhatsz érte, Anglia a szomszédban van :)

Ez volt a legdühítőbb, hosszú ideje az egyik legpofásabb kreálmányom készült benne... A legtöbb rakott cuccnál manapság nem nagyon figyelek a dizájnra, csak jó kalóriaszegény legyen, maradjon finom, legyen rostos, készüljön el gyorsan stb., szóval jobbára összekutyulok mindent a szósszal, beleborítom valamibe, és jó lesz az. Tényleg finomak, de rondák :) Egy ilyennél nem lett volna gond a fiaskó, átborítom két kisebbe, csókolom. Persze, hogy pont most csináltam valami szépet!
Csináltam csirke húsgombócokat, és megágyaztam nekik rétegezett zöldségekből, alul papírvékony krumpliszeletek, rajta párolt káposzta, felül borsós kukorica, azokon még kis rózsákban karfiol meg paradicsomszeletek, és ezek közé benyomkodva a pici gombócok. Az egész meglocsolva sajtos-tojásos joghurttal, amiben fokhagymától kaporig minden földi jó volt. Csudicsini kompozíció. Püff neki...

Végül favágó módszerrel megsütöttem úgy, hogy nyitva volt a sütő ajtaja, kilógott a tepsi, és forgattam, hogy ne csak az egyik fele süljön. De így persze a konyha felforrt, a kaja meg nem sült át úgy, ahogy kéne, a krumpli kissé "roppanós" maradt... És hogy a fene vinné el, nem csak szép, de baromi finom is lett a dolog, amit erősen rombolt, hogy nem lett tökéletes a méret-baki miatt.

Na de ez legyen a legnagyobb bajom, nyilván. Majd ültetek bele virágot :D

10 hónapja
#1669
devia 58
reply to Lousha's post #1668
Csomagold be, nekem befér:)

Egyébként mi került bele?

10 hónapja
#1668
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1667
Nem, nem tűnt olyan nagynak... :)

10 hónapja
#1667
Bojtika
reply to Lousha's post #1666
Jesszum Pepi, hát még üresen sem próbáltad bele?

10 hónapja
#1666
Lousha 369
reply to Bojtika's post #1665
Hogy majd vehetek másikat, az nem sokban vigasztalt, amikor ott álltam a csurig rakott túl naggyal a sütő előtt... :) Gyönyörűen megkomponált rakott cucc, minden pöpec, szép nagy adag, elég lesz egy hétig, hoppácska, hát ez ide nem megy be...

10 hónapja
#1665
Bojtika
reply to Lousha's post #1664
Tepsi-vásárlás: kicsit nehéz, de kisebbet venni lehet, aztán majd a rácsra teszem. :D

10 hónapja
#1664
Lousha 369
reply to devia's post #1663
Egyetértek, a legalább napi előre tervezés hasznos, könnyebb így elkerülni a túlevést.

Egy másik, ide egyáltalán nem kapcsolódó tanács, ami rajtam kívül valószínű mindenkinek egyértelmű lett volna: akármilyen szép és csillogó és vonzóan nagy és még olcsó is az a tepsi, először mérjük le a sütőnket, és csak utána vegyük meg :D

10 hónapja
#1663
devia 58
reply to Lousha's post #1662
Igen, mindig papír toll, - ma még a mosogatószert is lemértem :) -., aztán ülök géphez..., most már jó, hogy nem léptet ki mindig a bázis.
Ráadásul tetszik nagyon ez a számolgatás, tervezgetés.
Reggel általában felviszem amit biztosan meg fogok enni, aztán amit még szeretnék, és ha sok, csökkentem a dekákat:), mint egy patikus...

10 hónapja
#1662
Lousha 369
reply to devia's post #1661
Sajnos ez így van, az alapból fent lévő ételek nagyjából semmire nem jók. Ebben az esetben pl. ugyanaz a sült csirkecomb és -mell kalóriája, ami nyilván nem így van. Meg nyilván az elpárolgást sem kéne elfelejteni, ami a csirke esetében elég jelentős. Még zacskóban sütve is valahol 170-180 kalória körül lesz.

A jó hír az, hogy ha egy ideig csinálod a számolgatást, egyre könnyebb, rutinszerűbb. Mindig ott van kéznél mondjuk a füzetkéd, mérleged, 1-2 perccel vesz többet igénybe a főzés, mint korábban. Felvinni a receptet megint csak pár perc, és ha nagyobb adagokat főzöl, akkor napokig azzal sem kell vesződni.

10 hónapja
#1661
devia 58
Minden nap eszem sült csirkecombot, és eddig a bázisból vettem a kalóriaértéket, 149 kcal.
Ma mértem: 960 g nyers csirke felsőcombot vettem, leszedtem a bőrét, az 10 dkg. Megsütöttem. Épp csak 1 dkg kókuszzsírt tettem a lábasba, 560 g lett belőle.

Kalória messze sokkal több, mint amit eddig figyelembe vettem. Úgyhogy tényleg mérni, számolni kell !

10 hónapja
#1660
Bojtika
Akkor a magvak is megnyomják...

Látod, semmi sem tökéletes...

10 hónapja
#1659
devia 58
reply to Bojtika's post #1658
Igen? Sajnos az én kis mérlegem 30 éves, és nem digitális, lehet, hogy 9 deka csak a pogácsa súlya.
De akkor is nagyon magasak az értékek. Finom nagyon, tele van magvakkal, friss, meleg.

10 hónapja
#1658
Bojtika
reply to devia's post #1657
Nekem 439,16 Kcal jött ki.

És tényleg 10 deka egy darab?

10 hónapja
#1657
devia 58
Aldiban lehet mostanság kapni "Fitti" szénhidrátszegény pogácsát, mellesleg nagyon finom, helyben sütik.
Párszor vettem, belőttem kb, hogy mennyi a kalóriája, meg a makrók. Hát nagyon meglepődtem az értékeken, amit megküldtek, felét saccoltam.

Egy "Fitti" ch szegény pogi kb. 100 g.

Aldi által megküldött érték:

Kcal: 432
F: 6,8 - Ch: 44,8 - Zsír: 24,4

10 hónapja
#1656
devia 58
reply to Bojtika's post #1655
felhívom majd őket, azt' kiderül:)

10 hónapja
#1655
Bojtika
reply to devia's post #1654
Azért annyira mégsem... :D
És nem akarunk marhaságokat mondani. :D

10 hónapja
#1654
devia 58
reply to Bojtika's post #1650
hát hogy olyan okosak vagytok:)

11 hónapja
#1653
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #1652
A speciálisnál biztos, hogy figyelnek, mert az kifejezetten betegeknek készül, ezért cukot, tojás, és gluténmentes. A többi szreintem csak sacperkábé alapon számolják.

11 hónapja
#1652
Bojtika
reply to Gonoszka1's post #1651
Ezzel nekem az a bajom, hogy ezek a vállalkozások nem valószínű, hogy ételmintákat küldenek tudományos vizsgálatra, ahol megállapítják a kalória- és a tápanyagértékeket.

Más módon csak számolással lehet megtudni, de azt sem tudom elképzelni, hogy az elkészítéssel megbízott konyha személyzetéből külön méricskélne és számolna valaki. Valószínűleg egy régebbi tápanyagtáblázat alapján összecsapnak valamit értékeket, már ha feltüntetik egyáltalán.

11 hónapja
#1651
Gonoszka1
reply to devia's post #1649
Biztos, hogy vannak pontatlanságok, amit egyébként észre is lehet venni. A speciális ételeket számolják szerintem a legpontosabban, illetve a direkt fogyós ételekét szerintem.

11 hónapja
#1650
Bojtika
reply to devia's post #1649
Mit gondolsz, mi ezt honnan tudnánk? :D

Bocs... :D

11 hónapja
#1649
devia 58
Mit gondoltok a Cityfood ételeinek kalóriaértékét pontosan számolják? (E-Food, Interfood, Vitálfood)

11 hónapja
#1648
EmokeBlanka 6
reply to Lousha's post #1647
köszi! :)

11 hónapja
#1647
Lousha 369
reply to EmokeBlanka's post #1646
Lemersz mindent nyersen, beirod, recept aljan lesz egy osszsuly, nevezzuk x-nek. Lemered a kesz kajat, ez lesz x+z vagy x-y. Ha tobb lett, akkor beszivott vizet, ilyenkor a kulonbseget felviszed mint plusz hozzavalot: viz, z gramm, igy a recepted aljan mar az a suly szerepel, amit lemertel a kesz etelre. Ettol kevesebb lesz a 100 grammra vonatkozo kaloria, hiszen a viz kaloriamentes. Ha kevesebb lett az eteled, akkor vizet veszitett, elparolgott, ergo felviszed a kulonbseget megint mint hozzavalo: elparolgas, -y. Ez noveli a 100 gramm kaloriajat.
Fontos, hogy elparolgas eseten figyelj ra, hogy MINUSZ y grammot vigyel fel, ellenorizd a vegen, hogy az a suly szerepel-e a recepted vegen, amit mertel.

11 hónapja
#1646
EmokeBlanka 6
Sziasztok! Én ezt a receptfelviteles dolgot még mindig nem értem. Pl. bármilyen zöldséget főzök (ma épp a zöldbabbal vacakoltam), lemérem nyersen, lemérem megfőve is, utóbbi esetében nagyobb a gr. Akkor most mi lett? Tudom, hogy a többlet a felszívódott víz, de ez hogyan befolyásolja a kalóriaértéket? Illetve, amennyiben egy ételem alapanyaga a főtt zöldség, akkor a nyers súlyát vagy a már megfőtt súlyát viszem fel a receptnél? Mai konkrét eset: megfőztem a babot, egy részét pépesítettem, rádobtam egy kis tejfölt, fűszereket és kész a főzelék. Csak épp azt nem tudom, hogy ezt hogy kellene felvinni? Én simán a nyers zöldbab és tejfől értékét írtam be. Ez jó?

11 hónapja
#1645
Bojtika
Lehet, hogy az előző inkább virsli.

Találtam másikat:
http://www.lebensmittel-tabelle.de/Gruppe_12.html

Itt a Pferdesalami-t vettem alapul, az biztosan szárazkolbász jellegű. Ebben 242 Kcal, 24,3 g zsír, 18,6 g fehérje van.

11 hónapja
#1644
Bojtika
Megnéztem német oldalakon.
Az egyik szerint:

http://www.fatsecret.de/Kalorien-Ern%C3%A4hrung/Allgemein/pferdewurst

183 Kcal, 31,2 fehérje, 0 szénhidrát, és 5,6 g zsír.

11 hónapja
#1643
willisee
reply to kat52's post #1639
abszolút lehetetlen, tippem szerint 400-500 kcal körül lehet az értéke vhol (a sok szalonna miatt). válassz ki egy hasonló hagyományos kolbászt és vidd fel azt.

11 hónapja
#1642
Gonoszka1
reply to Kitty1027's post #1640
Szívesen!

11 hónapja
#1641
Bojtika
reply to kat52's post #1639
Szia! Ezeket az adatokat visszaszorozva, nekem 181 Kcal jön ki.
Egyébként nem tudom.

11 hónapja
#1640
Kitty1027 45
reply to Gonoszka1's post #1638
Igen. :) köszönöm szépen. :)

11 hónapja
#1639
kat52
Sziasztok!Létezik szerintetek,hogy 100 gr lókolbász "csak"173 kcal,fehérje:20,szénhidrát:1,zsír:10 gr?Ezeket az adatokat itt feltette valaki,de ez nekem nagyon kevésnek tűnik!Kerestem a google-ban,de sehol nem találok róla infót.

11 hónapja
#1638
Gonoszka1
reply to Kitty1027's post #1637
Szia! A főoldalon az új recept felvitelébe beviszed a nyersanyagokat (vizet is), majd a végén leméred, és a nyersanygok és az elkészült étel súlykülönbözetét felviszed negatív előjellel elpárolgásként. A tészta, rizs, stb estében a megfőtt tészta súlyából kivonod a száraz tészta súlyát, és a különbözet a víz. Remélem érthetően írtam le.

11 hónapja
#1637
Kitty1027 45
Sziasztok!
Ha főzök egy ételt annak hogyan szàmolhatom ki a tàpértékét (fehérje,szénhidràt,zsír) és a kalòriàjàt?
Van egy gondolatom rà csak nem tudom, hogy jól gondolom-e.
Köszönöm.

11 hónapja
#1636
Bojtika
reply to Imre8511's post #1629
A kókusz- vagy bármilyen más olaj vagy zsírféle kalóriatartalma azonos.
Kivétel a vaj, ami némi fehérjét és vizet is tartalmaz.

Javaslom a tojást és a felhasznált zsiradékot is lemérni, mert a tojások, méretüktől függően, eltérő súlyúak. (Természetesen héja nélkül mérve.)
Mindenki más mennyiségű zsiradékon süti a tojást, ezért azt is jobb magunknak lemérni.

11 hónapja
#1635
lorantferenc
reply to Gonoszka1's post #1634
Kedves Gonoszka1! Köszönöm az informàciot. Igyekszem, mert tetszik és nagyon hasznosnak talàlom.

11 hónapja
#1634
Gonoszka1
reply to lorantferenc's post #1631
Kedves Ferenc! Ha nincs a jó adatokkal felrakva az étel, akkor nyugodtan vigyed fel, a korrektorok aztán majd javítják, a többszörösen felvitt ételeket pedig törlik. Én elhiszem amit írtál, az eszembe se jutott, hogy nem írsz igazat. És sejtem azt is, hogy mikor jön föl ez a szöveg. De bátran rakjad fel a receptjeidet, ételeidet, ha azok hibásan vannak a bázison. Javítani úgy tudod, hogy a mit ettél mába amikor feljön az étel, akkor nem kattintasz rá, hanema sor végén a kék-fehér i-re kattintasz. Akkor megnyílik az étel. Itt van amikor megnyílik egy olyan lehetőség, hogy hibás adat. Ha hibás, akkor erre rákattintasz. Ez nem mindig van ez a lehetőség. De ha rosszak az adatok, és ezt jelzed a fórumon, akkor valamelyikünk javítja.

11 hónapja
#1633
teper
reply to lorantferenc's post #1631
Szia! Aggodalomra semmi okod, ez csak egy generál szöveg, olyankor, amikor bekattintod az „Ajánlás a közös adatbázisba” opciót. Csak egy figyelmeztetés, miszerint felesleges szaporítani ugyanazokat a kajákat, pláne ha azok esetleg rosszul vannak beírva. Sajátrészedre bármikor bármit elmenthetsz, és amikor a sor végén található nagyítóra kattansz az első helyeken az általad preferált (pl. kedvenceid) ételeket hozza. Azért ha valamiből nagyobb mennyiség készül és marad másnapra is vagy nem csak te fogyasztod el a kreált kajádat, akkor érdemes kiszámolnod a párolgást is.

11 hónapja
#1632
Lousha 369
reply to lorantferenc's post #1631
Mindenesetre ha az adott termék már valóban szerepel az adatbázisban, akkor újra elmentés helyett ha megnyitod a terméket a sor végén megjelenő I-re kattintva, akkor legalul hozzá tudsz szólni, jelezheted, hogy nem helyes az adat, beírhatod a helyeset, meg hogy mi a forrás (pl. kezemben a csomagolás, onnan olvasom), és akkor rövid időn belül javítja valaki. Így nincs feleslegesen ugyanaz a termék 66-szor a rendszerben. Ha meg neked azonnal kell, mert a mai étkezésedhez felvinnéd, akkor legfeljebb ne ajánld a közös adatbázisba, csak mentsd el magadnak.

11 hónapja
#1631
lorantferenc
Kedves Gonoszka1! Köszönöm, hogy válaszra méltattál. Ilyet ki sem tudok találni, esküszöm, hogy olvastam ezt a figyelmeztetést. Beírtam a terméken lévő adatokat és a mentés klikkelésénél jött elő egy nagyon hosszú szöveg, mely figyelmeztetett, hogy ez a tétel már van a listán. Ígérem legközelebb ha látok ilyet, vagy hasonló üzeneteket képlopóval kimentem és elküldöm.
Mikor visszaléptem akkor már tudtam menteni. Nagyon sajnálom, hogy látszatra hihetetlen történettel álltam elő. Nagyon hasznosnak találom a fórumon lévő bejegyzéseket, nagyon sokat tanulok ezekből. De ha leírod, hogy kell javítani megköszönöm.

11 hónapja
#1630
Gonoszka1
reply to Imre8511's post #1629
Szia! Le kellene mindent mérni, és új receptként felvinni a főoldalon lévő új receptek-be. Sajnos a kész ételekként felvitt ételek sokszor nem jó értékeket tatalmaznak.

11 hónapja
#1629
Imre8511 2
Sziasztok!Az lenne a kérdésem,hogy ha tojást sütnék kókuszzsírral,az mennyi Kcal lenne?És nagyjából milyen tápértékkel rendelkezne?Azért kérdezem mert a táblázat szerint sima olajjal 100g-ban 23g a zsír.Ugyanez kókuszzsírral mennyire emelkedik?

11 hónapja
#1628
Gonoszka1
reply to lorantferenc's post #1627
Kedves Ferenc! Nem tudom, hogy milyen jelzést kaptál, mert én még sosem kaptam, és mástól sem hallottam. Ha olyan ételt veszel aminek eltérő a kalória és tápanyagértéke, akkor nyugodtan vigyed fel. Sokszor van olyan (nem eggyel találkoztam), hogy okézva van, és mégis közben a gyártó változtat valmennyit a terméken, és más lesz a kalóriája, a tápanyagjai. Ilyenkor ezeket javítani kell. Ha nem tudod, akkor jelzed, és valamelyikünk (akik ezt meg tudják tenni) javítják. Sok sikert!

11 hónapja
#1627
lorantferenc
Kedves Gonoszka1. Kb másfél hónapja csinálom a kalóriabázis szerinti étkezést. Sokszor előfordult hogy a táblázatban lévő értékek és a vásárolt terméken lévő adatok eltérőek. Van amikor jelentős. most egy ilyennél saját jelöléssel beírtam az új adatokat, és akkor kaptam egy jelzést ha már van a táblázatban és beírom az megtévesztő , és ezért kizárhatnak. Kérdem ilyenkor mi a teendőm, mert én eddig sikeresnek találtam ezt a módszert. Köszönöm előre is a választ és a segítséget.

11 hónapja
#1626
Gonoszka1
reply to devia's post #1624
Sajnos a Nosaltyn nem pontos a számolás! Az élelmiszerek kalóriatartalma is pontatlan, és elpárolgást nem tartalmaz! Én a receptjeimen mindig feltüntetem az elpárolgással számolt kalóriatartalmat. Ha főzől, akkor a legjobb, ha saját magadnak felviszed a receptet, mert úgy lesz pontos!

11 hónapja
#1625
toccy
reply to Gonoszka1's post #1623
Gonoszka1 Köszönöm a választ! Hát akkor nem fogunk sűrűn ilyet enni. :(

11 hónapja
#1624
devia 58
Nézegettem kalóriaszámítgatásokat, pld. a Nosalty, nem látom az elpárolgást, vajon azok az adatok menyire megbízhatóak? (talán át kellene konvertálni ide egy rceptet, de valaki próbálta már?)

11 hónapja
#1623
Gonoszka1
reply to toccy's post #1622
Szia! Mindig az elkészült étel súlya számít! A nyers tésztából a receptben negatív előjellel be kell írni az elpárolgást ami a nyers tészta és az elkészült kenyér súlyának a különbsége.

11 hónapja
#1622
toccy
Szép Napot Mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy ha sütök, most éppen svéd ropogós kenyeret. Akkor a nyers tészta kalóriája és súlya alapján , vagy a megsütött kenyér súlya alapján kell kiszámolnom a végleges kalóriát? Mert a nyers tészta súlya nehezebb, így kevesebb a kalória, de ha megsül akkor ugye veszít a súlyából.

11 hónapja
#1621
Bojtika
A sütőzacskóban sült hús is párolog egy kicsit,és csak "magában" sül, némi fűszerrel, mégis annyi zsiradék és víz marad vissza a zacskóban, hogy én abból szoktam a mártást készíteni.
Ha serpenyőben sütök mondjuk csirkecombokat, és nyersen éppen hogy elférnek benne, a sütés végére lazán vannak a serpenyőben, remekül tudom forgatni. Valahol beillesztettem egy linket, az élelmiszerek víztartalmáról. Meglepő.

11 hónapja
#1620
Edebaba 6
Ezekre nem is figyeltem eddig. De majd kíváncsi leszek hogyan alakul másképp egy-egy általam készített étel kalóriája.

11 hónapja
#1619
Bojtika
úgy van! :D

Én meglepődtem, amikor a frissen sült kenyeremet lemértem! No meg azon is, milyen gyorsan csökken még a tömege, miközben frissen-forrón párolog...
A húsokból is sok minden kisül.

11 hónapja
#1618
Edebaba 6
mindenkinek köszönöm!!!! gondolom az elpárolgás is ezen az elven működik csak visszafelé :)

11 hónapja
#1617
Gonoszka1
reply to Edebaba's post #1612
Szia! Úgy kell felvinni, hogy leméred a nyers tésztát, majd a végén a megfőtt tésztát. A megfőtt tészta súlyából kivonod a nyers tészta súlyát, és a különbözetet vízként viszed fel. Ennyi az egész! Érdemes minden főzésnél mérni, mert nem mindig szív fel egyformán vizet, és gondolom, hogy nem egy adagnyit főzöl, ha 25 dkg-ot főzöl meg.

11 hónapja
#1616
feketeinci 12
reply to Edebaba's post #1612
Már van fenn főtt tészta, de soha nem használom a kalóriáját, mert ez attól függ mennyi vizet szívott magába.
Lehet úgy főzni a tésztát, hogy csak rövid ideig főzöd, és kevés vizet szív fel, de lehet sokáig is főzni, akkor sok vizet szív fel, és a víztartalmától függ a kalóriája.
A legjobb, ha a nyers hozzávalót veszed alapul. Ha ez a 250 g tészta 2 evésre, vagy 2 személyre szól mérd le a főtt tésztát, oszd ketté. Ha felezed, akkor a 250 g nyers tészta kalóriájának fele van a tányéron.
Ha más az elosztási arány, mert te mondjuk csak 100 g nyerset akarsz enni, a párod pedig 150 g-ot, akkor az elkészült tésztát oszd el úgy, hogy 2/5-öd rész a súlyából a tiéd, 3/5-öd rész a párodé. (A főtt tészta súlyát elosztod 5-el, és megszorzod 2-vel és 3-al) De így is a nyers tészta kalóriájával fogsz számolni, csak így tudod hogy te mennyit ettél.
Megoldás lehet az is, hogy külön edényben főzöd ki, így nem kell osztogatni.

Ugyanígy van ez azoknál az ételeknél is, amik beszívják a vizet...pl. a rizs, bulgur, lencse, köles stb.

11 hónapja
#1615
Edebaba 6
reply to Lousha's post #1613
ahhha. teljesen logikus. erre nem gondoltam. de hát sose voltam egy matek zseni. nagyon szépen köszönöm a gyors választ. :) :) :)

11 hónapja
#1613
Lousha 369
reply to Edebaba's post #1612
Így csak akkor pontos, ha megiszod a 2 liter vizet is.
Lemered a nyers tésztát, 150 gramm. Lemered a fottet, 300 gramm. A recepted 150 gramm tészta és 150 gramm víz, mert ennyivel lett több a tesztad, ami a felszivott vízből adódik.

11 hónapja
#1612
Edebaba 6
Sziasztok! A főtt tésztát hogyan tudom új receptként felvenni?
pl: 250 gr tésztát megfőzök 2 liter vízben, és ezeket írom be hozzávalóként akkor valós értéket kapok? Vagy van valami kiszámolási trükk?

12 hónapja
#1611
mono35
reply to Bojtika's post #1610
Rendben nagyon szépen köszönöm a válaszodat....akkor ezentúl majd én írom be pontosan amiket és ahogy ettem. :D

12 hónapja
#1610
Bojtika
Nem lehet tudni, hogy a melegszendvicset milyen kenyérből készítették. Ételt és kalóriatartalmakat bárki felvihet. Bár ellenőrzik őket, azért ezt nem lehet győzni néhány embernek. És előfordulhat, hogy tévesen szerepel valami.

Én a kókuszreszelékeket néztem a múltkor, és ahány, annyi féle. Ráadásul egyik sem stimmel, ha visszaszámolom a tápanyagait. Pedig az még csak egy nyersanyag.
A kész ételeket inkább felviszem receptként, és esetleg később törlöm, mert én sem főzöm ugyanúgy még egyszer.

12 hónapja
#1609
mono35
reply to Bojtika's post #1608
Találtam egy olyat a bázison, hogy melegszendvics, és annak a szénhidrát tartama 10 dkg sima kenyérre ~26g. Most akkor azt tévesen vitték fel?

12 hónapja
#1608
Bojtika
Hát.. ez nem jött be! A hőmérséklet semmin nem változtat. :D

12 hónapja
#1607
mono35
reply to Gonoszka1's post #1606
Szia. Köszönöm szépen a segítséged. :)Azt hittem, hogy ha melegszendvicsben eszem a kenyeret vagy pirítósként akkor kevesebb kalóriát és tápanyagot tartalmaz, azért kérdeztem, de akkor mégsem :( Kár!

12 hónapja
#1606
Gonoszka1
reply to mono35's post #1605
Szia! Hány deka a kenyér? Beírod a kenyér súlyát, beírod az 1 dkg vajat, és kész. Gondolom egyedül etted meg, így ilyenkor az elpárolgást nem baj ha nem számolod!

12 hónapja
#1605
mono35
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy 10 dkg összenyomós melegszendvicsben (2 szelet fehér kenyér és 1 dkg vaj) hány kalória van és mennyik a tápanyag arányok benne. Több féle formátumban láttam és nem tudom, hogy melyik a helyes. Ha valaki tudja és segítene nagyon megköszönném :D

12 hónapja
#1604
Bojtika
Egyszerűbb, ha ezt a grillezős napot kilengősnek veszed. Mert némelyik pác olajos, a bolti pácolt grillhúsban meg még más is lehet, más a súlya...

12 hónapja
#1603
feketeinci 12
reply to kromy's post #1602
Szia! Ha beírod hogy tarja, több formában is előjön.....nem tudom miért nem találod.
Ott van grillezve, nyersen....mérd le ahogy akarod, és ha megetted vond le belőle a csontot. A pác nagyrészt fűszer, nem gondolom hogy túl sok vizet zavarna.

12 hónapja
#1602
kromy
Sziasztok! Ma grillezni fogunk a kertben. Próbálnám megnézni, hogy a tarjában mennyi kalória van,de nem találom. Valakinek javaslat, hogy ezt hogy számoljam ki? Köszönöm. jah! Pácolva van.

12 hónapja
#1601
Gonoszka1
reply to Helena88's post #1600
Én kevésnek tartom a 300 grammra a 325 kalóriát! De ki tudja, mert az sem mindegy, hogy miből készült!

12 hónapja
#1600
Helena88
Tudja valaki, hogy a "Fitness pizza" adatok valósak-e? Valóban 300gr-ban csak 325kcal lenne?
A Pizza Fortétól rendeltem fitness tésztával fitness pizzát (32cm) és azt szerettem volna felvinni,de nem vagyok biztos az adatokban.

12 hónapja
#1599
Veronika1982
ha nem én hibáztam akkor az itt fent lévő 159cal sült csirkecomb jó?

12 hónapja
#1598
Gonoszka1
reply to Veronika1982's post #1597
Szia! Sajnos a csirkéből sütésnél nagyon sok víz elpárolog. Így valószínűleg jól vitted fel a receptedet!

12 hónapja
#1597
Veronika1982
Sziasztok!
Kellene egykis segítség , valamelyik nap receptet vittem fel csirkecombfilét sütöttem 676g+10g kókuszzsír -344 elpárolgás és így a comb filé cal értéke 100gra 256 lett amit nagyon sokaltam ez most valóban ennyi ? mert hogy a nézem a sima csirkecombot az jóval kevesbb olyan 150-160cal körülmozog azt hiszem.Most nem igazán tudom hogy én vétettem a receptl vagy eddig éltem tévdésben és a 150-160cal a rossz?

1 évé
#1596
Bojtika
Hűűűű...!

Köszönöm, majd megnézem részletesen is! (Hogy miket ki nem találnak már...)

1 évé
#1595
sinnesro 8
reply to Bojtika's post #1594
Instant gabonakávét lehet kapni.
http://www.dobozban.hu/media/catalog/product/b/i/biopont-gabonakave-instant-bio-100g.png

1 évé
#1594
Bojtika
reply to sinnesro's post #1593
Finom is. :D Mostanában hogy készül? Mert a régit elég hosszasan kellett készíteni, egy adagért nem is érte meg. És még régebben tettek hozzá valamilyen nagy tablettára préselt adalékot is, annak a nevét nem tudom már.

Én évek óta nem javíttattam meg a kávéfőzőmet. Eleinte nem akartam beadni a derekamat, nem akartam instant kávét inni. Ezért, ahogy Németországban tanultam, leforráztam a kávét. Találtam olyan (olcsó) kávéfajtákat, amik így készítve is nagyon aromás kávét adtak. Hátránya volt, hogy le kellett szűrni utána. Idővel átnyergeltem az olcsó instantra. Éppen tegnap vettem egy 200 grammos üveggel 900 Ft-ért, most majd megfigyelem, meddig tart ki. (Csak én iszom.) Ha bármikor kávét szeretnék inni, nem szöszölök... :D

1 évé
#1593
sinnesro 8
Én szeretem a gabonakávét, szerintem finom. De igazit is iszom.

1 évé
#1592
Bojtika
Az árpát én sörben fogyasztom...

Sörfőzdében jártam nemrég, a pörkölt árpa íze hasonlít a kávéra valóban. Régen a "macis kávé" cikóriából, árpából készített pótkávé volt. A gyerekek tejeskávéja készült abból, de bölcs nagyanyám egy kóstolás után inkább normál kávéból csinált tejeskávét nekünk, nagy ritkán.
Miért akarod a kávét csökkenteni?
Ha az ízéért iszod, akkor inkább csökkentett koffeintartalmút igyál. Az még instant változatban is kapható.
Nem rossz az árpagyöngy sem megfőzve, köretként vagy ételbe belefőzve, de hosszasabb főzést igényel.

Én is szeretem a kávét, de amióta megszoktam a hosszú kávét (ezt is édesítés nélkül iszom), azóta a az ébredés utáni elkortyolgatás sokszor egész napra elegendő kávé-élvezetet ad. Mégis megvan úgy 2 deci, olcsó instant kávéból.
Lidliben is kapható, egy ezres körül van a 200 grammos, elég jó az illata is, és nekem nagyon sokáig elég.

1 évé
#1591
EmokeBlanka 6
Már nem ostorozza, csendesen próbál helyrezökkeni (nem könnyű), csak ne lennének azok a mézes mázas kekszek, csokoládék, cheescake-ek :) De rajta van az ügyön, isti biz, meg szerinte kicsit túlhajszolta magát, s a fagyi visszanyalt. A lenti ötletekből a változtassunk jelige nagyon megtetszett, az étkezésnél és az edzésnél is bevetem, előbbit már nagyon untam és egysikúra sikeredett, utóbbi meg túlzottan kimeritő volt, többnyire reggel, meló előtt volt/van...
(Egyébként a KFC, meki nálam elvi kérdés miatt nem jön be.)

Önsanyargató énem féretéve: Az árpáról mit illik tudni? :) Van olyan pörkölt instant árpa por, kávé dózis csökkentése végett szereztem be, csak épp nem tudom, hogy "szeressek bele vagy sem" :)

1 évé
#1590
Bojtika
Tudom, hogy nem ez a neve, de ha a fogalomkört nézed, akkor az... (kézben tartható, hústartalmú kenyérféleség).

Lehet, hogy egy KFC-t megnéznék, de még nem botlottam bele egybe sem. A reklámjaikban jópofa dolgok vannak.
Ha ugyan le nem győzne a fukarságom. :D

Igazából EmőkeBlanka nem részletezte, ő mit ért gagyi alatt. (Merthogy még ostorozza is magát utána. Ami az én számomra a lehető leggagyibb, az a színes tortadekor-cukor vagy mi. Az az apró.)

1 évé
#1589
sinnesro 8
reply to Bojtika's post #1588
A mekiben nem szendvicset adnak:-) Sok mindent adnak, és bizony nagyon ritkán én is eszem ott, bár inkább KFC-ben. Gagyinak sem nevezném. És nem azért, mert telik rá, vagy illik, hanem mert szeretem:-)
Ja, én meg sört nem iszom:-)

1 évé
#1588
Bojtika
reply to EmokeBlanka's post #1581
Nagyanyám azt mondaná erre: na ez se tudja, mit csináljon jódolgában.

Aranybogarantyú, azért veszed meg a szart, mert telik rá?
Én annyira megszoktam a beosztást, hogy soha életemben nem kóstoltam meg még egy MacDonalds-kaját. Illett volna pedig, de sajnáltam rá a pénzt akkor is, ha más nem fontos dologra kiadtam aznap annyit.
Mert belém rögződött, hogy egy szendvicsért nem adunk ennyit. Egyáltalán, szendvicset, azaz sima felvágottas kenyeret egy salátával benne, nem veszünk.
A gyerekemnek soha nem vettem csipszet, mert 6 deka krumpliért nem fizetem ki egy kiló krumpli árát. Nem tehetem meg, mert egy kilóból jut étel a többinek is. De hat dekából nem készülhet főzelék.

Ez csak egy példa, nem tudom, mi lehet Nálad az a gagyi.

Én már hónapok óta nem méregetek, mert sokszor el is felejtem, amióta a fiamnak is főzök megint. Vagy lusta vagyok matekozni. Feljött 3-4 kiló, azaz a 4. kilónál már lépnem kellett. Most se számolok, de jobban figyelek, és megint többet edzek, mert azt is elhanyagoltam.
Itt falun persze nincs is inger a gagyira, a kis csokis pult mellett is szépen el lehet sétálni a boltban. Mekit még a városban sem látok, ez valahogy ilyen hely. A két cukrászdában pedig van sör is. :D Mivel a sör íze üti az édeset, nem sütizek. :D

1 évé
#1587
EmokeBlanka 6
Nagyon aranyosak vagytok, köszönöm Nektek, tényleg, jól esett olvasni! :) Tudom ám, hogy vannak hullámvölgyek, most ez egy ilyen időszak, ami nem is biztos, hogy csak és kizárólag az életmódváltásra szűkíthető. Néha nem árt holisztikusabban is megközelíteni adott kérdéskört, meg nem árt, ha hallgat az ember a testére, lelkére, nem kell mindig maximumon nyomni (nem csak az edzést, kajálást, hanem összességében a ríöl lájf-ot), meg nem kell túlzott rögeszmével kezelni dolgokat. Ezeken még dolgoznom kell, és ott lesz majd az a „hullámhegy” is valahol! :) A tanácsokat is köszönöm, jól jönnek! :)

1 évé
#1586
jancsoreka 23
reply to Czug01's post #1583
Teljesen egyetértek abban, hogy a Bázis segít beállítani a megfelelő "érzetet".

1 évé
#1585
jancsoreka 23
reply to EmokeBlanka's post #1581
Dehogy vagy gyenge, ezt felejtsd el! :) Meg vagyok róla győződve, hogy a "vannak napok" is beleférnek egy életmód-rendszerbe, csak türelem kell hozzá. Különben meg, a ritka bezabálós napok képesek felpörgetni az anyagcserét. Ne kenődj el, hullámvölgyek mindig akadnak, de az adjon erőt, hogy utána már csak hullámhegy jöhet! :)

1 évé
#1584
Czug01
reply to feketeinci's post #1582
Nem vagyok benne biztos, hogy jó a kérdés... Engem sose zavart. Az viszont annál inkább, hogy mozogni nem tudtam/nem tudok. Ha egyszer képes leszek felásni a kb. 250 négyszögöles kertet anélkül, hogy az különösebben megviselne, talán már nem fog zavarni semmi. :)
Egyelőre a guggolást (székről való felállást) tanulom...

1 évé
#1583
Czug01
reply to EmokeBlanka's post #1581
Mindenki kénytelen néha megtapasztalni a mélypontokat, és a kudarc érzését. A gyengeség ellen jót tesz valami változás: javasolnám, hogy ütemezzen be egy kisebb változást a napirendjébe, ha lehetséges: étkezések időpontja (a mennyiségre ilyenkor fokozottan ügyelni kell!), sport/edzés időpontja/módja/intenzitása. A változás elvonja a figyelmét és minden jól folytatódhat tovább.
A kitartás nem mindig könnyű, viszont megoldható néhány furfanggal: pl. a boltban, vagy a piacon kikerülni a csábító dolgokat (pontosan kiszámított pénzt vinni).
Egyébként ha az ember mozgékony tud maradni, nem csökkenti a mozgás mennyiségét és nem ereszti el magát az evésben, szerintem normális esetben gond nélkül tarthatja a súlyát/kondícióját.
Én személy szerint a legritkább esetben mérem vagy számolgatom az elfogyasztott ételt. Azt hiszem a KalóriaBázis mindenekelőtt arra jó, hogy segítségével az ember megtanulja "érzet"-re az ételmennyiséget, és az arányokat, ésszel követni a tápanyagértéket. Az "érzet"-tel kapcsolatban ismerek egy történetet, amikor egy öreg szerzetes azt mondta a noviciusnak, hogy "annyit egyél, hogy amikor jóllaktál, még két karaj zsíroskenyeret jóízűen meg tudjál enni!" Nekem ez vált be, én be szoktam állítani gondolatban a desszert mennyiségét (palacsinta-egységekben), ami még lecsúszna.
Persze, nem akarok itt destruktív lenni, hiszen az egész oldal pont a számolásra irányul, és valószínű, hogy kockázatos volna, ha valaki ezt szokta meg, éppen ebben lazítson, ami a rendet meghatározza számára.
Tehát: Kitartás!

1 évé
#1582
feketeinci 12
reply to EmokeBlanka's post #1581
Lehet hogy nem is zavar a túlsúlyod?
Ha zavarna, eltökéltebb lennél.
Nem gondolom hogy gyenge vagy....csak nem akarsz változtatni, mert így is jó.
Ezt csak Te tudhatod......így is jó?

1 évé
#1581
EmokeBlanka 6
reply to Bojtika's post #1579
Köszi, nektek is!
Cukrot rég nem használok, gagyi édességet annál inkább. :( Megint bekattantam, és megint kibuktam, belefáradtam. S az a leggázabb, hogy önmagamnak hazudok, bemagyarázom, hogy néha ennyi és ilyen gagyi kaja is belefér. Tudom, hogy nem, de akkor is. Aztán meg kiakadok, hogy mennyire nincs kitartásom. Meg azon filózom, hogy ennyire tudatosan - értsd állandó méregetés, csináld magad, pakoljad és társai - hosszú távon nem birom. Arra jöttem rá, hogy gyenge vagyok. Holott, változatlanul előre tervezek, lelkes vagyok, aztán vannak napok, hogy valamiért bekattanok s annyi a tudatosságnak. Pedig az edzéseket lelkiismeretesen végzem (annak ellenére, hogy különösebb változást nem észlelek), sőt, élvezem, keresem a kihivásokat. Ez is ritka, hogy ilyen sokáig kitartottam mellettük, csak a kaja rész kavar be. Bocsi, hogy ide irtam, meghogy kiirtam. Áááá, megvisel ez az életmód dolog.

1 évé
#1580
teper
Azért 20gr aszalt gagyi bogyóval jobban jársz. Ahhoz, hogy ehető legyen és megszívja magát nedvességgel, max. 30 percet kell áztatni.

1 évé
#1579
Bojtika
A mazsola nem rossz, elég sok ásványi anyag van benne. Egy kevés mehet, ha a keretbe belefér. Mégis jobb, mint a cukor. :D (Én is szeretem ám.)

1 évé
#1578
Gonoszka1
reply to EmokeBlanka's post #1577
Szívesen!

1 évé
#1577
EmokeBlanka 6
reply to Gonoszka1's post #1576
Köszi szépen! :)

1 évé
#1576
Gonoszka1
reply to EmokeBlanka's post #1575
Igen, ha egyedül megeszed aznap, akkor nem kell méricskélni a dolgokat, csak szárazon főzés előtt. A mazsola finom étek, bátran használjad!

1 évé
#1575
EmokeBlanka 6
Újból itt :)

Amennyiben a tésztát/bulgurt/kuszkuszt/kölest és barátait száraz formában lemérem és a tasakon szereplő adatok függvényében irom be a főzés előtti mennyiséget, igy nem vacakolok azzal, hogy mennyi vizet vett fel vagy mennyire főtt meg/el, akkor reális értéket kapok? Természetesen a megfőzött adagot meg is eszem aznap.

A mazsoláról mit kell tudni? :) Azaz ha pl. edzés utáni teljes értékű kajának a kuszkusz túróval és egy kis mazsolával, az okés?(Egyébként, mindez fahéjjal fűszerezve, tök frankó:D) Persze közvetlen edzés után van fehérjeturmix (esetleg egy pohár zöldturmix is), s rá 30-60 percre lenne a fenti recept. (Tudom, tudom, a csirke-rizs kombó a királycsászár ilyen esetben, viszont más alternatívák is érdekelnek...)

1 évé
#1574
sinnesro 8
reply to Bojtika's post #1572
Több évtizedes diétás bölcsességgel egyetértek veled! Nem annyira a mit a lényeg, hanem a mennyit!

1 évé
#1573
EmokeBlanka 6
Köszönöm a válaszokat! :)

1 évé
#1572
Bojtika
Valamilyen lisztet mégis muszáj enni.
A korpás vagy teljes kiőrlésű lisztekben is benne van az a liszt, sőt sokszor muszáj is keverni finomliszttel, hogy ehető legyen az adott darab.

Én nagyon szeretem a pitát, elvileg lehet házilag is sütni. Ha nem napi eledel, akkor edd nyugodtan. Na bumm-alapon, némi gyorsabb szénhidrát is belefér. :D
Nem kell megvonni és hiányolni dolgokat, ha mértékkel, ritkábban fogyasztod, akkor jobban érzed magad. És végül is minden normális ételt le lehet dolgozni megfelelő ezdésekkel... :D

1 évé
#1571
feketeinci 12
reply to EmokeBlanka's post #1570
Szia!
Ha vizet veszít, akkor változik a kalóriaértéke. Logikusan elpárolgás történik, így több kalória lesz kevesebb súlyban. De ha nyersen lemérted azt a darabot amit meg fogsz enni, és utána grillezted, a kalória benne maradt, akkor számolhatod a nyers súlyt.

Nem tudom milyen szénhidrát a pita, de 2 tükörtojással a tetején komplett vacsora :)

1 évé
#1570
EmokeBlanka 6
Sziasztok!

Zöldség grillezése során, ha nem teszek semmi olajat/zsirt, csak simán rádobom a grillezőre, akkor, ha a nyers zöldséget irom be, az helyes? Vagy ilyen esetben is változik a kalória értéke?

A pita "jó" szénhidrát? :)

Köszi!

1 évé
#1569
mezessuti
reply to eralia's post #1562
Eddig úgy tudtam a víznek nincs energia tartalma. 50g Kaukázusi kefir egészen biztos hogy nem 224 kcal.Melyik általános liszt az amiből 100g 678kcal? Tovább nem is néztem az adatokat.Lehet hogy nagyon finom, de az értékek nagyon pontatlanok!

1 évé
#1568
csillanyu
Nagyon köszönöm :)

1 évé
#1566
Gonoszka1
reply to csillanyu's post #1564
Szia! A sovány húsokban van a legtöbb fehérje. De a tojásfehérje, a sovány sajtok, túró, tejtermékek, hüvelyesek stb. A növények közül a gomba is jó fehérje téren.

1 évé
#1565
feketeinci 12
reply to csillanyu's post #1564
Én a csirke különböző formáival teljesítem a napi fehérjét leginkább.
Vasárnap és csütörtökön veszek 1-1 grillcsirkét (akkor van itt az árus), a reggelimbe is van általában 50-60g grillcsirkemell felvágott helyett.
Főzelékkel, bármilyen édes vagy sós körettel elég változatos.
Mellette pedig mikor milyen husihoz van kedvem....de leginkább húsból viszem be.

1 évé
#1564
csillanyu
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, melyek a fehérjedús ételek?
Köszönöm

1 évé
#1563
devia 58
reply to feketeinci's post #1561
Köszönöm szépen.

1 évé
#1562
eralia
Kedves Mindenki!
Már régóta sütök kenyeret, természetesen kenyérsütővel, és ma végre sikerült egyolyan receptet kikisérleteznem, ami nagyon finom lett, és szénhidrát tartalmát tekintve nekünk való. Azonban nem lehet a közös adatbázisba felvinni, ezért itt osztom meg veletek a receptet.

Szénhidrátszegény kenyér


4.25 dl Víz (általános) 29 kcal
50 g Kaukázusi kefír 224 kcal
30 g Vaj 170 kcal
50 g Liszt (általános) 339 kcal
100 g Búza rétesliszt 175 kcal
50 g Graham liszt 163 kcal
50 g Rozsliszt (teljes kiőrlésű) 176 kcal
50 g Teljes örlésű bio tönkölyliszt 66 kcal
1 evőkanál (23 g) Szójaliszt (zsírtalan) 48 kcal
1 evőkanál (17 g) mandulaliszt 230 kcal
3 evőkanál (69 g) szezámliszt 206 kcal
3 evőkanál (75 g) lenliszt 97 kcal
25 g Zabpehely 108 kcal
20 g Tökmag héjnélküli 125 kcal
20 g Kalifa hántolt napraforgómag 53 kcal
10 g Lenmag 56 kcal
10 g Szezámmag 28 kcal
1 teáskanál (7 g) Kristálycukor 10 kcal
20 g só
10 g Élesztő 10 kcal

Összesen: 1,091 g 2,303 kcal

100 gramm tápértéke:
kcal: 211.07
fehérje: 10.05
szénhidrát: 22.81
zsír: 7.97

A vizet, kefírt, sót, cukrot, majd a liszteket, a magokat, végül az élesztőt a kenyérsütőbe pakolod, 3-as programmal sütöd.

Remélem, ízleni fog nektek is.
üdvözlettel: Erália

1 évé
#1561
feketeinci 12
reply to devia's post #1560
csomagolásról írom:
energia tartalma 100g-ban 28 Kcal
zsír 0,3g
szénhidrát 5g
rost 92g
fehérje 1g

1 évé
#1560
devia 58
Tudja valaki, hogy az UTIFŰ MAGHÉJ kalória értékét hogyan kell értelmezni? 0 - 378 kalóriáig mindenféle értéket találtam.

1 évé
#1559
Gonoszka1
reply to szasszi's post #1558
Szia! Az az egész konzerv tartalmára vonatkozik, így az olajra is.

1 évé
#1558
szasszi 2
Sziasztok!
Ha olajos makrélát eszek (konzerv) akkor annak a kalóriaértéke csak a halra, vagy úgy egybe az egészre értendő? :) Azért kérdezem, mert az olajat nem szoktam megenni csak a halat és azért eléggé megdobja gondolom az olaj. Így 300 kalóriát ad meg rá kb. (azért csak kb mert a dobozon nincs rajta neten meg több verziót is láttam, egyébként Nautica konzerv a Lidlből)

1 évé
#1557
Gonoszka1
reply to furedianiko's post #1556
Szívesen!

1 évé
#1556
furedianiko 12
reply to Gonoszka1's post #1555
köszönöm szépen a segitséget (Y) :D

1 évé
#1555
Gonoszka1
reply to furedianiko's post #1554
Szia! A csomagoláson megadott adatokat 100 grammra felviszed az új ételekbe, és a rendszer kiszámolja, hogy hány kalóriát ettél meg belőle, ha beírod a súlyt. Egyébként a 100 grammra megadott kalóriát kell osztani százzal, és megszorozni az általad megevett súly grammjával.

1 évé
#1554
furedianiko 12
sziasztok ,segitsen nekem valaki ,én úgy szoktam kiszámolni ha egy új pl nápolyit eszem ,hogy a csomagoláson lévő adatokat igy számolom ki ....a 10 vagy a 100 az osztom a súlyal,és az összeget szorzom a kalóriával ,,,jól számolom ??

1 évé
#1553
Bojtika
reply to Hope08's post #1550
Én is szoktam így mérni a receptet magamnak. De akkor, ha megosztom a receptet, akkor a megjegyzésben fel kell tüntetni, hogy már víz és az elpárolgás bele van számítva.

Sütiknél is érdekes, még a kenyérsütésnél is. Le kell mérni a kisült cuccot is, mikor már nem párolog annyira. Meglepő, hogy milyen sok az elpárolgás!

1 évé
#1552
Hope08
Hú köszönöm:) nem is annyira bonyolult.

1 évé
#1551
Gonoszka1
reply to Hope08's post #1550
A levest így is készítheted. És igen, ha az elpárolgást is beírtad, akkor leméred az adagodat, és azt viszed fel a mit ettél mába.

1 évé
#1550
Hope08
Tehát nyersen kimérem a kajákat, amiből alkotok. Főzéskor nézem a vizet ami hozzámegy, és a végén lemérem az egészet (edényt kivonom), és ez lesz az összes? De pl egy levesnél minek nézni a vizet, ha tudom a nyerseket, meg a végén az össztömeget? fölösleges az elpárolgás mert levonom és annyi volt a víz, nem? No és, ha kész a kaja, lemérve, az egész mennyi, akkor utána amit abból magamnak szedek, ezt kell mérni mint épp aktuális adag. Jól értelmezem?

1 évé
#1549
Bojtika
reply to asipos0228's post #1544
Én barna vagyok, és nem tudom, mi az a Multipla. :D
Adagot nem érdemes számolni, mert sosem pont annyit szedünk.

A matekpéldához: ha 265 g rizshez 500 ml vizet öntött a delikvens, és a vége 850 g főtt rizs lett, akkor 850-765= 85 g só is került bele, ami rengeteg.

De a rizs kalóriája nem változott, azaz ha csak az az egy valaki ette meg, aki megfőzte, és mindet aznap ette meg, akkor rizsből csak azt a 265 grammot ette!
Akkor számít a főzés, ha nagyobb adag készül, és másnapra is marad.

Ha nagyon fontos, hogy az adott mennyiségű főtt rizsből mennyit ettél meg ebédre és mennyit vacsorára, akkor mérd ketté, vagy írd két részbe.

Majd akkor lesz érdekes, ha egy tepsi rakottast készítesz családi vacsorára, és megeszel belőle egy kis adagot. :D

1 évé
#1548
Gonoszka1
reply to Hope08's post #1547
Nem, ha nem teszed be a közösbe. Ha olyan ételt is teszel a receptbe ami nincs okézva, akkor a rendszer nem is engedi a közösbe.

1 évé
#1547
Hope08
és azt utána mindenki látja, ha beviszek 1 receptet?

1 évé
#1546
feketeinci 12
reply to Hope08's post #1545
Szia!
A Főoldalon a Mit ettél mellett van ilyen lehetőség...Új recept felvitele.
Rá fogsz jönni menet közben a működésére, beírod a hozzávalót, és kiválasztod szép sorban mindet. Ha a hozzávalók között nincs a bázisban valami, akkor azt előtte fel kell majd vinned, és kezdeni elölről.
Leméred amit beleteszel, ezt össze is fogja adni neked a gép a hozzávalók alatt, és leméred az "eredményt", az elkészült kaját.
Ha eltérés van a hozzávalók súlya és a kész súly között az biztos a víz lesz, amit a végén pozitív vagy negatív előjellel szintén vigyél fel, különben nem lesz pontos a kalória adat!
Ha meglévő receptből választasz, figyelj oda erre a bizonyos vízre, ha nem vitték fel, akkor a kalória nem stimmelhet!
Adja majd magát az oldal, ha mégis van valami baki és már elmentetted, semmi baj, vissza tudsz menni, és módosíthatod. Én az egységeket a végén mindig elrontom :)

1 évé
#1545
Hope08
Sziasztok! Új vagyok. Saját recept felvitele hogy működik? Vagy ilyenkor keressünk hasonló már meglévő receptet?

1 évé
#1544
asipos0228
vééégre! Nagyon köszönöm az info-t!!!!!

időközben ezt találtam (a gugli a barátom)
kategória: Rizs, tészta, hüvelyes
Alapegység: 1 adag = 50.00 g
Kalória: 357 kcal / 100 g 179 kcal / adag
Fehérje: 7,1 g / 100 g 3,6 g / adag
Szénhidrát: 79,9 g / 100 g 40,0 g / adag
Zsír: 0,7 g / 100 g 0,4 g / adag


Úgyhogy a tegnapi kajám adatai javítva 19, 212, 3. - 946 kalóriáért :)


Bázisba felvittem sos rizs long néven.
Összehasonlítva a kiadott értékeket a 850g párolt rizzsel nagyjából megegyezőt kaptam, tehát a bázis jó, csak értelmezési gondjaim voltak. Mentségemre szolgáljon, hogy szőke vagyok és tetszik a Multipla.

1 évé
#1543
Gonoszka1
reply to asipos0228's post #1542
Azok a nyers rizsek, ahol a kalóriatartalom 350 körül van. Ahol ennél lényegesen kevesebb a kalória azok a főtt rizsek.

1 évé
#1542
asipos0228
Mert olyan, hogy rizs (nyersen), olyan nincs a kalóriabázisban. És adatok sincsenek a nálam lévő rizs zacskóján. Tehát a szárazanyag tartalmát nem tudom.
A bázisban pedig fött - illetve párolt rizs van. És ugyanaz a rizsmennyiség fél kilóval nehezebb párolva. Ez a problémám.

Asszem lemegyek vmi nagyobb áruházba és végignézem az összes rizst, hogy hátha valamelyikre ráírták az adatait. Ha ott sincs semelyiken, akkor túllépek a problémán :)

Recepteket írtam már be, kedvenceket használom.
Köszönöm a segítséget!

1 évé
#1541
Gonoszka1
reply to asipos0228's post #1540
Miért nem viszed fel magadnak receptként? Beírod a szárazanyagokat, az elkészült ételt leméred, és a különbséget vízként. És utána annyit ír be belőle amennyit megeszik. És a tésztát is, és akkor nincsen az, hogy vajon mennyi, és pontos-e. És amikor főzöl leközelebb, akkor a receptedet szerkesztheted, hogy pontos legyen amit beírtok. Nem kell ezen ennyit agyalni, és keresgélni, hogy melyik lehet a legjobb a bázisban lévők közül. Így mindig pontos, és korrekt amit beírsz.

1 évé
#1540
asipos0228
ez egy óccsó párolószerkentyű, ami rizsfőzőt is tartalmaz.
Egy bögre rizshez, fél liter víz, és só/vegeta/15g kukorica/mexikói zöldség izlés szerint+ 40 perc oszt jónapot. Olaj nélkül persze.
Mindig ugyanolyan állagú a rizs -nincs többé lutri, mert azt utáltam.

Csak most ki akartam matekolni, és akkor kezdtem gondolkodni amikor konstatáltam a súlykülönbség okozta iszonyat szénhidrátot. És ugye a téttát meg szárazon mérjük...és ebből alakult ki a dilemma, hogy "és a rizst?" :)

Feketeinci: a matekpélda így szól:
Attila a főzetlen 265g rizshez hozzáönt 500ml vizet. Az elkészült rizs 850g lett. Ezt a nap folyamán magába tömi, majd leül a kalóriabázis elé, hogy beírja a napi fogyasztását.

Hány gramm "párolt rizst" kell beírnia a kalóriabázisba? 265g vagy 850g?
További adatok: víz szénhidráttartalma 0, tehát a súlynövekedés ennyivel növelné az étel szh tartalmát.
Bónusz kérdés 5 pontért: Ha Attila a vizes rízs szeretné és több vizet töltene bele, akkor 950g lenne és ugyanúgy megenné a nap folyamán. Változtatna -e ez a kész étel szénhidráttartalmán? És a kalóriabázis szerint?....

:)

Bocs, hogy ilyenekkel fárasztalak Benneteket!

1 évé
#1539
Bojtika
Igen, tényleg rizse válogatja. A B rizs általában kétszeres vizet szív be, az A rizs meg háromszorost.
Én csak sós vízben főzöm, de van, aki zsiradékon megforgatja. Sőt van, aki esküszik rá, hogy szárazon kell hevíteni x szín eléréséig, majd apránként felöntögetni annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje... (No és mekkora is az az edény?)

1 évé
#1538
feketeinci 12
reply to asipos0228's post #1532
Nem annyira bonyolult ez!
Ha megmondod mennyi víz van a főzött rizsedben, én megmondom mennyi kalória vagy szénhidrát van benne :)
A rizst is lehet több, vagy kevesebb vízzel készíteni, sőt rizse válogatja mennyit szív be.
Van aki éppen annyit önt rá, amennyit felszív, ami általában a rizs térfogatának kétszerese. A Basmati rizsek többet is felvesznek (szerintem finomabbak is, csak drágábbak).
Az angolok például a rizst úgy főzik, mint a tésztát - bő forró vízbe beledobják, a végén pedig leszűrik.

1 évé
#1537
asipos0228
umpf.
Gonoszka1: ehh. Nyers, de logikus. Köszönöm. A problema oka az volt, hogy a zacskón nicsen semmi. (kalóriaérték,szénhidrát, semmi)
Bojtika: oké. De itt arról volt szó, hogy 265g viszonyult a 850g-hoz.És beírtam a párolt rízshez, hogy 265, majd ugyanezt a 850-hez és volt hülyén nézés. :)

1 évé
#1536
Bojtika
Bocs, de a lényeg az, hogy ha egymagadra főzöl csak, és az egészet megeszed aznap, akkor nem kell szöszölni. Nyers súly és kész.
Ha több napra és/vagy több személyre főzöl, akkor muszáj a vizet és az elpárolgást is számolni.

1 évé
#1535
Gonoszka1
reply to asipos0228's post #1534
Ha nyersen eszed, akkor számoljad nyersen. De gondolom megfőzöd, és a víz kalóriacsökkentő tényező. Így a receptbe a nyers súly, és a főzött súly közötti különbség a víz, amit a receptbe vízként kell felvinni.

1 évé
#1534
asipos0228
Köszi Bojtika!

Első olvasatra jól összekavartál :)
Mert ha ugyanaz a rizsnél, mint a tésztánál, akkor nyersen kell mérnem.
A második bekezdésben meg azt írod, hogy a főtt súly a mérvadó.
áááááááááá

Akkor kijavítom és buktam kb 220 szénhidrátot.1 évé
#1533
Bojtika
Szia! Ugyanez a rizsnél is, sőt minden főtt ételnél. Csak, ha bonyolultabb egy köretnél, akkor majd belép az életedbe az elpárolgás mérése is. Majd szólj és segítünk.

A párolt, "vizes" adagot vedd figyelembe.
Kivéve, ha csak egy napra valót főzöl meg, akkor a végeredmény szempontjából mindegy, hányszorra eszed meg.

1 évé
#1532
asipos0228
Sziasztok,

ugyanez a téma párolt rizsnél is igaz? 265g nyers rizs megpárolva kb 850g. - ha megeszem a felét, akkor melyik "lemértet" írjam be? A nyers adag felét, 133 g-ot, vagy a pároltan mért 410g-ot?
Csak mert a szénhidrátnál nagyon nem mindegy.

Előre is köszönöm a választ!

Üdv,
Sipi


1 évé
#1531
bobita2
reply to feketeinci's post #1530
Köszönöm, így már világos! :)

1 évé
#1530
feketeinci 12
reply to bobita2's post #1529
Szia!
Én szeretem a tésztát nyersen is...bár nem úgy szoktam enni:)

A különbség ott van, hogy ha megfő az a tészta, beszívja a vizet magába, így "csökken" a kalóriaértéke, mert a víznek nincs kalóriája. Ezért van a főtt tésztában kevesebb!

Ha nyersen méred le az adott tésztafajtát, mielőtt megfőznéd, pontosabb adatot kapsz, mert a vízfelvétele függ attól is, hogy meddig főzöd.
Persze így a pontos adatot csak akkor tudod, ha egy személyre készíted, és meg is eszed mindet. Ha 2 adagot főzöl magadnak, akkor a kalóriája már megoszlik a kettő között, így már nem olyan pontos az az adat.

Az ételek elkészítésekor a víz MINDIG befolyásolja a kalóriaértéket. Ha felveszi a vizet csökkenti, ha kifő vagy kisül belőle, növeli.
Így gondolom világos :)

1 évé
#1529
bobita2
Sziasztok!

Lehet, hogy már kérdezte valaki, de a "kulcsszavak" alapján nem találtam ehhez hasonlót.
Szóval amit nem értek, hogy ez vagy az a tészta mondjuk 350 kalória (100 g), de néhol megtalálom, hogy xy tészta (főtt), ami már csak 152 kalória. Most akkor melyik verziót vegyem figyelembe? Eszik bárki nyersen tésztát? Amúgy teljes kiörlésű Barilla spagettiről van szó, ami kb. 350 kalória, ehhez képest találtam teljes kiörlésű főtt tésztát... Ha jól emlékszem, akkor rizsnél is találtam hasonló megoldást. Megköszönném, ha tudnátok segíteni! Remélem, csak kicsit voltam bonyolult. :)

1 évé
#1528
csera70
reply to feketeinci's post #1526
Köszönöm én is a választ!

1 évé
#1527
livike29
reply to feketeinci's post #1522
Köszönöm :)

1 évé
#1526
feketeinci 12
reply to csera70's post #1523
Sajnos nem tudom mire gondolsz a sárgás lapossal. A mi szakácsunk a pácolt kacsa nyesedékéből készítette rengetegféle zöldséggel, a bambusztól a répáig, paprika is volt benne természetesen, az elmaradhatatlan szója, és a keményítő teszi kocsonyássá. A kalóriáját a mi gulyáslevesünkhöz tenném, ami csipetkével van. Tuti van benne fehérje, mert van benne hús (kéne lennie) és zsír is van benne.
Nem árulják el a receptjeiket az igazi szakácsok, így csak azt tudom amit ellestem tőle.
Vásárolni is az Orczy térnél (a régi piacbejáróval szemben), abban a kék ablakos házban vásároltunk, bejárat egy udvarról volt, a bolt pedig az emeleten, nem látszik hogy ott bolt van, hosszú folyosókon kellett menni az épületben. Ott tuti eredeti dolgokat árulnak, de Pesten több helyen is van ilyen kínais bolt.
Nagy élmény volt számomra, amikor a szakácsunk a brassóit utánozta, a csirkét természetesen apróra vágva fokhagymás fűszeres bundában sütötte a krumpli mellé...isteni volt.
Sok olyan ételt ettem, ami soha nincs étlapon, sőt a kolóniájukba is meghívtak, ahol a szokásaikat láthattuk, és persze az ő kajájukat ettük.
Kínában még nem voltam, de ez a néhány év mutatott róla egy kicsit, ez is életem egy olyan élménye volt, mint amikor "nagy kalandjaimon" pár évet külföldön töltöttem.
Legalább van mit mesélnem :)

1 évé
#1525
csera70
reply to Gonoszka1's post #1524
Szia Gonoszka! Igen, ezt tettem, csak kíváncsi voltam, mint "szakértő", helyben hagyja-e :)!

1 évé
#1524
Gonoszka1
reply to csera70's post #1523
Szia! Édes-savanyú leves van a bázisba kettő is. Szerintem Feketeinci sem fogja tudni pontosan megmondani a kalóriatartalmát a levesnek. A kettő közül válaszd ki az egyiket.

1 évé
#1523
csera70
reply to feketeinci's post #1522
Szia! Bocsi, hogy én is kérdezek :)!
Én az Édes-savanyú levesre vagyok kíváncsi, mármint hogy mivel "kocsonyásítják" a levét? Mi az a sárgás lapos valami, tojás? És kb. hány kcal, Ch, fehérje (gondolom 0), és zsír lehet benne?
Köszi

Ui: Ez is finom :D

1 évé
#1522
feketeinci 12
reply to livike29's post #1520
Szia!
Éttermi kínait nem tudsz saccolni.
Mindenbe keményítő van, ha sütik akkor abba forgatják (palacsintatészta sűrűségű keményítőbe) ha főzik akkor meg a szószba teszik...ki tudja mennyit.
Sütéskor úszik az olajban, mert úgy készül...és fel is szívja ez a keményítős palacsintatészta az olajat. (volt Kínai éttermünk pár évig)
Ha kisadag volt a köret hozzá...én hasra ütve azt mondanám 6-700 kalória.
Ha kevesebb, csak nyerhetsz :)
Otthon nem tudod ugyanúgy elkészíteni mert sokkal magasabb hőfokon főznek (speciális gáztűzhely kell hozzá) és vannak fogásaik, amit mi utánozni sem tudunk.
A hozzávalók sem a mi hétköznapi konyhánkra jellemző.....de azért nagyon finom :)

Az adagokban nagyon kevés hús van, mert apróra vágják a csirkemellet, és a tészta fújja fel.
Egyél vaslapost, abban nincs keményítő csak nagyon kevés....de az nem büfé kaja...az étterem.

Ezt találtam erről:
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/meglepo-kaloriabombak-2163261
meg ezt
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/ovatosan_a_kinai_etelekkel/20120531155635

1 évé
#1521
Gonoszka1
reply to livike29's post #1520
Szia! Akkor próbálj egy hasonló ételt az adatbázisból felvinni. Én sajnos nem tudom, hogy mi volt az étel amit ettél (nem is szoktam kinaiba járni). Így marad a saccolás.

1 évé
#1520
livike29
reply to Gonoszka1's post #1505
Szia,
Az a baj, hogy nem tudom... Kínai étteremben sajnos nem közlik, hogy milyen értékekkel rendelkezik egy-egy étel.
Ebben kértem volna segítséget.
KösziAsztali verzió    Mobil verzió
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket .
Az oldalt mindenki csak saját felelősségére használhatja! Minden, ami a kaloriabazis.hu oldalon megjelenik, csak javaslatnak minősül. E javaslatok nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát vagy bármilyen előírt kezelést.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez a funkció regisztrációhoz kötött!
Ehhez a funkcióhoz prémium előfizetés szükséges