Belépés
Belépve maradok
Hirdetés:
5 napja
#5331
FrauBubus 231
reply to FrauBubus's post #5198
Hátha valaki olvasgat visszafelé, meg hátha valakinek jól jön a tapasztalatom.
Kb. 3 hónapja írtam itt, hogy stagnál a súlyom: 160 cm / 68,4 - 68,9 kg között voltam akkor. Örömmel konstatáltam, hogy valami megindult, az elmúlt 2-3 hétben ugyanis 66,4 - 67,00 kg közötti értékeket mértem. Amin változtattam: igyekszem heti 1-2 alkalommal lejutni "kardiózni" is: 30 perc izzasztó szobabiciklizés és 30 perc közepesen tempós séta futógépen amit egy alkalommal megcsinálok. Valamint e mellett maradt a heti 2-3 súlyzós konditermi edzés, némely gyakorlatból nagyobb súllyal mint korábban. És most hogy jobb az idő (meg pörgés van a melóban) többet mászkálok is napközben. Kaján minimálisan változtattam, próbálom mellőzni este a gyümölcsöt (merthogy a fruktóz kb. rögtön zsírként raktározódik el, ha nincs azonnal felhasználva - így olvastam legalábbis) és felvágottakból inkább a csirkemellsonka, sonka. És van, hogy nem eszem le, vagy nem teljesen a felvitt sportokból összeszedett leehető kalóriákat. Tehát beindul ez, csak van hogy hónapokig stagnál...muszáj kitartani és nem feladni. Sok sikert mindenkinek! :-)

5 napja
#5330
Polcsi 64
reply to Sielu's post #5327
Szia Sielu,
2 éve diagnosztizáltak nálam is IR-t, sajnos az nagyon is gátja a fogyásnak, hiszen a sejtekbe nem jut be az inzulin, kering a vérben, majd zsírrá raktároz minden felesleget, azt is, ami nem jut be a sejtekbe, kvázi éhezik a szervezet, miközben raktároz...
Ezért nehez mellette fogyni. De nem lehetetlen!! Nagyobb odafigyelést igenyel, és türelmet. A súlyzós edzés és az intervall jellegű kardio segít leggyorsabban a sejtek inzulinfelvevő képességét visszaállítani (meg néha gyógyszer)
Ahogy kezdenek a sejtek visszaérzekenyedni, azaz újra fel tudják venni az inzulint, ugy helyreáll minden. (Nálam másfél év kellett, mostanra már majdnem teljesen "gyógyult" vagyok). Már lassan, de fogyni is tudok.
Tarts ki, be fog indulni, meg kell, hogy szikja a szervezeted a 160 gr kiegyensúlyozottan adagol (gyors/lassú) ch-t.

1 hete
#5329
Katka77 53
A lányom (16 éves, 13 évesen 68kg volt és kb. egy év alatt fogyott 19 kg-t váltással, tornával) ma azt mondta nekem, hogy ne görcsöljek rá a kilókra, arra, hogy mit mutat a mérleg, hanem a kalória számolásnál koncentráljak inkább az egészségre, hogy mit eszem, a közérzetre, centikre. Ma rábeszélt a piláteszre, 15 perc után most úgy mozgok, mint egy rokkant, fáj minden, de büszke vagyok magamra. :-)

1 hete
#5328
Yvettee
reply to Sielu's post #5327
Szia!
Milyen magas vagy? Jol allitottad be a kaloriaigenyedet, BMR felett eszel kicsivel?
Altalanossagban:
a fogyas eleg ciklikus folyamat. fogyunk, utana stagnalunk valamennyit. Ne aggodj rajta , majd beindul ujra. Esetleg tarthatsz 1 nap kilengest, amikor tobbet eszel a szokasosnal, az neha beinditja.
Ja es minel kevesebb a megmaradt zsir, annal nehezebb a fogyas sajnos, a szervezet egyre jobban ragaszkodik a meg megmaradt tartalekahoz..
Olvass vissza ebben a topikban, rengeted hasznos info van, ami segithet neked :)

1 hete
#5327
Sielu 83
Hali!
Pár hónapja kezdtem el kalóriabázisozni, 78-ról sikerült eddig 71-re lefogynom. heti fél kilóra állítottam az oldalt, az elején egy kicsit gyorsabban mentek le a kilók, de összességében átlagban tényleg annyit fogytam vele.

Viszont mostanság nem mennek le, sőt, van hogy fél-egy kilóval többet is mutat a mérleg. Pedig 1500 kalóriákat eszem. Időnként mozgok, de inkább a ritkább, nagyobb hangvételű edzések mennek (hetente-kéthetente 50km biciklizés, közte 1-2x valami rövid kardio).

Mivel PCO-ra derült közben fény, 160 gr szénhidrátdiétát kezdtem el tartani, a mellett 1500-nál kevesebb kalóriát nem tudok bevinni, mert akkor nincs meg a napi CH.

Szóval, az egy dolog, hogy stagnál időnként a fogyás, de az idegesít, hogy most is tegnapról mára 1 kg-al még többet is mutatott! Lementem 70,4-re, majd 71,5 lett... Pedig már úgy várom, hogy 70 alá menjek... 62-t tűztem ki célnak, de már a 67-el is elégedett lennék (az volt a gimis súlyom).

Remélem, hogy ismét el fogok indulni lefelé, de már 2,5 hete nem moccanok igazán, csak le-föl liftezett fél kiló...

Gondoljátok, hogy a PCO-nak köze van ehhez? Tudom, hogy a kezelés másik pillére a rendszeres testmozgás, de jelenleg apránként vagyok képes megváltoztatni az életmódom, most a diétát próbálom megszokni, majd utána megpróbálom beépíteni a több sportot.

1 hete
#5326
Katka77 53
reply to Csabi76's post #5325
"Egyeseknek borzasztóan tud fájni ha valaki csinál valamit és sikerül neki!"
Ezt már most tapasztalom. Az a fajta vagyok, aki ha elkezd fogyni, először felsőtestről (oldal, mell és has), és mire megindul a csípő, fenék, comb tájéka is, addigra már szinte kilátszanak a bordáim :) Ezért a közel 6kg mínusz is már most látszik, és látom, hogy egyesek megváltoztak. Láttam már "barátnő" eltorzult arcát is, mikor megkérdezte, hogy mennyit fogytam, és hozzá tettem, hogy ezzel a tempóval kb. szeptemberben 65 kg leszek.

1 hete
#5325
Csabi76
reply to Katka77's post #5320
Ja, kis országunkban annyira tudunk örülni egymás sikerének! Emlékszem, amikor először lehetett látni rajtam hogy fogyok, mindenki: "De ügyes vagy, hogy csinálod?" Amikor már 90 kg voltam: "Megörültél? Hova fogysz már?" Perpillanat nincs ember aki szerint ne lennék "túl sovány", a világ harmadik legelhízottabb nemzete! Itt azaz etalon ha van rajtad egy bödön zsír! ;-)
Most meg titkon azt várják mikor hízok vissza! :) Egyeseknek borzasztóan tud fájni ha valaki csinál valamit és sikerül neki! :) Ha eléred a célod akkor se várd hogy nem találnak hibát benne. Magadért csinálod, de adjon erőt ha elgyengülsz hogy megmutasd, erősebb vagy mint hiszik, mint ők!

1 hete
#5324
Csabi76
reply to Polcsi's post #5322
Szívesen! Kitartás és meglesz az eredménye! :)
Azt mondják, eleinte attól is fejlődik az ember ha csak mások után elpakolja a súlyokat!
Viccen kívül, minél kezdőbb valaki annál nagyobb a fejlődési potenciál, ez sok tényezős dolog.

1 hete
#5323
Csabi76
reply to ErrOrka's post #5319
1kg izom építéséhez 14-16 ezer kalóriára van szükség. Ha valakinek az izomtömege messze elmarad attól, amit a genetikai programja alapján optimális lenne és több a testzsírja, elkezd edzeni és jól kajálni, gyorsan és könnyen fog izmot építeni(relatíve). Ehhez az kell hogy meglegyen a szükséges mennyiségű és minőségű fehérje. A szükséges energiát a testzsír elégetésével fogja a szervezet fedezni, a ritka és értékes szénhidrátot (mivel lecsökkentettük a bevitelt) nem testzsír formájában fogja tárolni(mint azelőtt), hanem a glikogén raktárakban, ugyanis ebből képes fedezni az energiát az intenzív edzésekhez. A szénhidrátot fogja értékes vésztartaléknak kezelni és amikor csak lehetséges zsírból fogja fedezni az energia szükségletét, amiből amúgy is több van annál, mint a genetikai program alapján optimálisnak érezne. Ehhez az kell hogy következetesen erre kondicionáljuk.
Ez történik az elején. Amikor "vészesen lecsökken" a zsír tartalék (a szervezet szempontjából) akkor változnak a dolgok.

1 hete
#5322
Polcsi 64
reply to Csabi76's post #5316
Köszönöm, hogy ügyeztek velem!:)
Az van, hogy a heti 2 súlyzós edzéstől nem hiszem, hogy pannat fel rám izom:) az edzőm anno azt mondat, hogy heti 3-4 rendszeres, modszeres edzestől tud magár pakolni egy nő 1 év alatt 3-5 kilónizmot..1 év alatt.
Nem ez a célom:)
Elengedtem ezt a gépi üzemmódot, tényleg köszi, aranyat érő mondatok!
Csinálom, kaloriát, makrokat, mozgast tartom, a ruháim kényelmesebbek, és jobban vagyok. Majd jön utánam a mérleg.
Mellesleg nagyon vizesedős voltam mindig is..:-/

1 hete
#5321
ErrOrka 118
reply to Katka77's post #5320
Ha javasolhatom, kovácsolj előnyt a jelenlegi hátrányodból és egy Soto makikomi + karfeszítés kombóval lepd meg. Onnantól csókolommal fognak köszönni :D

1 hete
#5320
Katka77 53
Eljött ez a nap is, mikor rászántam magam, hogy még többet teszek magamért. Bekapcsoltam a tv-t és youtube-on kikerestem egy 10 perces nem ugrálós tornát. Zúztam egyet a talajon. Na, jó... ezért ez egy kicsit enyhe túlzás, mert kb. a 7. percben a hason fekvős kar és lábemelősnél úgy éreztem magam, mint egy partra vetett bálna. :D -80 kcal. Nem túl sok. Lehet délután még hempergek egyet. :) Nem stagnálhatok, fogynom kell! Új célom is van. Aranyos kollégáim nemrég kitettek egy fényképet rólam a melóhelyen, ami egy buliban készült és nagyon előnytelen kép. Nagyobb a hasam mint a mellem (most már nem)... tokám is van, mert lefelé nézek. Eddig nem is tudtam, hogy van tokám. Sokkolt a dolog. Mellesleg szándékosan elmeséltem nekik, hogy számolom a kalóriákat. Nem is vártam nagyon mást, mint gúnyos megjegyzéseket, mint pl. "5,5 kg? Annyit én 5 nap alatt lefogyok, ha akarok!" meg az olyasmik, hogy "Hosszútávon úgysem fogod ezt bírni!" Vagy mikor kanalaztam a zabpehely kásámat beszóltak: "Már megint eszel? Így nem fogsz lefogyni!" De ez kell! Szeptemberben ott lesz az új fénykép a falon a régi mellett, 100-as szöggel fogom beleverni! :)

1 hete
#5319
ErrOrka 118
reply to Csabi76's post #5318
persze, hoyg nem érted, mert semmi köze a valósághoz. Arról van szó, hogy hiányzik 1-1,5 kg-nyi fogyás Polcsinál, amire Yvette azt mondta,hogy lehet izmot épített. Erre matekoltam, hogy a hiányzó 1-1,5 kg fogyás zsírból, az 3 kg tiszta izom súlya lenne. A valóságban 1 kg izom mellé feljön a duplája kb zsírban. Tehát 1kg izom építése 3 kg tömegnövekedéssel jár(22000 kcal). De ezek ökölszámok, nem precíziós számítások.

1 hete
#5318
Csabi76
reply to ErrOrka's post #5317
Nem értem a matekod. Elmondom hogy 1 kg izom felépítéséhez 10-en nagyon sok ezer kalória kell pluszba, olvastam valahol nem emlékszem pontosan mennyi.

1 hete
#5317
ErrOrka 118
reply to Yvettee's post #5314
nem nem, 21300 - 9000= 12300 "hiányzik" / 4000 = 3 kg izom :)

1 hete
#5316
Csabi76
Van olyan hogy a kalória megvonás miatti stressz hatására vizet tart vissza a szervezet, főleg csajoknál jellemző, jöhet egy kis izom is ha valaki sose sportolt és most elkezdi. (Bár mindenhol azt sulykolják nincs zsírégetés és izomépítés egyszerre de ha valaki most kezdte és nem túl nagy a kalória deficiti simán lehet.)
Azért az ember nem gép hogy 21 000 kcal mínusz akkor három kilóval kevesebbnek kell lenni és punktum.
Ne csak a mérleget nézzétek! Látsz-e változást a tükörbe, könnyebben jön-e rád a ruhád, erősebb vagy-e a szokásos gyakorlatokban,? Ezek legalább olyan fontos barométerek mint a mérleg, sőt ha valaki az utolsó kilókkal küzd ezek fontosabbak.

1 hete
#5315
Polcsi 64
reply to Katka77's post #5313
Katka, lájkolnám a bejegyzésed, de nincs ilyen funkció;)
Gratula Neked!
Igen, türelem és kitartás, most ebből nekem dupla.

1 hete
#5314
Yvettee
reply to ErrOrka's post #5309
1 kg hianyzo fogyast keresunk :)
Szerintem ennek egy resze lehet felepult izom, plusz valamennyi viz bennuk, mert azt irta, hogy elkezdett mozogni

1 hete
#5313
Katka77 53
reply to Polcsi's post #5311
Meg fog az indulni! A fórumon többször is lehet olvasni, hogy "Türelem!" -és ez nagy igazság. Én is ezzel bíztatom magam! Ezt úgy írom, hogy nekem is ez az második nekifutásom 4 év alatt, és az elején nagyon türelmetlen voltam, és gyorsan akartam mindent, és első időben BMR alatt is ettem, és jött is a belebukás, másodszor pedig a stagnálás, és igaz, hogy még "csak" 5,6 kg mínusz a másfél hónap alatt, de -8 cm a derékbőségből, és ha így megy tovább szeptemberben meg lesz a -20kg. Fél év alatt 20 kg azért az nem semmi, főleg, hogy másfél hónap már eltelt :) Ja, és pajzsmirigy alulműködésem is van, azt hittem, hogy még a levegő is hizlal :D

1 hete
#5311
Polcsi 64
reply to feketeinci's post #5307
Köszönöm Mindenkinek!
a ruháim kényelmesebbek, úgyhogy valami csak csinálódik, csak csiga lassan.
És akkor elengedem ezt a kb 7000 kcal a minusz 1 kiló tervet. Az anyagcserém gyanítom, hogy viszonylag szét van cseszve, plusz inzulirezisztens vagyok, lehet, hogy tenyleg csak lassabban indul az ezerkétszázadik újrakezdésem...:-/
Konklúzió: folytatom!:)
Az ételeket magam számolom, vagy viszem fel, illetve a mozgást is pulzusmérő órával mérem. Ritkán van készétel, azt viszont innen írom be, ha pld etteremben, menzán eszem.
Köszönöm mindenkinek megegyszer!:)

1 hete
#5310
Katka77 53
Megnéztem, hogy nekem átlagban a 45 napot számítva kb. 9000 kcal jön ki 1 kg fogyásra úgy, hogy egy hétig stagnált a fogyásom, és nem tornázom (még mindig), de most ha befejezem az írást, felmegyek az emeletre a lépcsőzőgépért :D .
Szóval Polcsinak valóban több mint 2 kg-t kellett volna fogynia, ha mindent jól csinált.

1 hete
#5309
ErrOrka 118
reply to Yvettee's post #5308
1 hónap alatt 3-6 kiló izom? hmm csúcsgének asszem :D

1 hete
#5308
Yvettee
reply to Polcsi's post #5306
Plusz Meg az is lehet , hogy a mozgas miatt izmot epitesz.

1 hete
#5307
feketeinci
reply to Polcsi's post #5306
Több válasz is lehet.
Pl.: nem úgy működsz, mint az átlag, neked nem elég 7-9000 kalória 1kg leadásához.
Vagy nem jól van beállítva a kereted.
Vagy a Bázisról veszed az ételeket, amiket megeszel, és azoknak nem jó a kalóriája.
Vagy a Bázisról veszed a letornázott kalóriát (amit esetleg le is eszel), és az sem jó.
És végül egy lehetőség : elromlott a mérleged.

De ha az van, hogy egyszer már lefogytál valamennyit....utána megint visszajött...és most újra kezded....akkor elárulom, hogy minél többször fogunk neki újra, annál nehezebben indul meg.
Nem tanulunk a saját kárunkon, hogy NEM SZABAD ELENGEDNI A KILÓKAT!
(Én is küzdök)

1 hete
#5306
Polcsi 64
Sziasztok, kérdeznék:)
Egy hónapja álltam neki ismét figyelni, számolni, mozogni. Az egy hónapom mérlege minusz 21300 kcal. A mérleg pedig 1 kiló minuszt mutat össz- vissz. Ráálltam több nap, volt, hogy csak minusz 80 dekát.
Ilyenkor mi van?:)

2 hete
#5305
otika66 62
reply to feketeinci's post #5304
Pont azért írtam ide, hogy beleszóljanak, hogy csináljam, szóval köszi :)

2 hete
#5304
feketeinci
reply to otika66's post #5303
A BMR az a szám, amit mindenképpen le kell enni, mert szüksége van rá a szervezetnek a zavartalan működéshez.
Ennyi üzemanyag kell ahhoz, hogy nyugalmi állapotban zavartalanul működjön a veséd, a szíved, a tüdőd, az agyad...és még sorolhatnám.
Kevesebbet eszel, erre nem figyeltél a beállításkor, vagy eddig erről nem tudtál...az is lehet, hogy nem érdekel.

Az egészséges fogyás úgy működik, hogy a BMR és az alapjárat közé tesszük (1878-2254) a napi keretet amit minden nap meg is eszünk, ha torna is van, akkor azt is le lehet enni (figyelembe véve, hogy a bázis adatai erre vonatkozóan túlzóak).
Távol álljon tőlem hogy beleszóljak mit csinálj, csak elmondom hogy többségünk hogy csinálja.
A BMR alatti evés okozhat stagnálást.

2 hete
#5303
otika66 62
reply to feketeinci's post #5302
Nem én állítottam be. Beírtam mennyi vagyok,miz szeretnék elérni, és ezt.osztotta a gép :)

2 hete
#5302
feketeinci
reply to otika66's post #5301
Ha fiatalabb vagy, rosszabb a helyzet, akkor ennyit ír:
"Szervezeted alapvető működése által napi 1878.51 kcalt égetsz el. Ezt az energiát akkor is elégeted ha egész nap csak fekszel (ez a BMR, angolul Basal Metabolic Rate, azaz alapanyagcsere értéked).
Alapjárat kcal égetésed napi 2254 kcal."

Ezek alapján nem értem miért állítottál be 1750-et, vagy 1575-öt, a többiről már nem is beszélek.
A makróknak meg van a jelentőségük, nem fontos betartani...csak ajánlatos :)

2 hete
#5301
otika66 62
reply to feketeinci's post #5299
Azt még le akartam írni, hogy a fehérjét mindig teljesítem (húsimádó vagyok), a szénhidrát kb. felét-harmadát szoktam elfogyasztani, a zsírt pedig kb.negyedével-ötödével majdnem mindig túllépem

2 hete
#5300
otika66 62
reply to feketeinci's post #5299
Köszi a választ. Amúgy 77-ben születtem, de az már foglalt volt :)

2 hete
#5299
feketeinci
reply to otika66's post #5298
Ha feltételezem hogy 66-ban születtél, akkor a cél beállításánál az alapadataid szerint ezt írja ki a gép:
"Szervezeted alapvető működése által napi 1803.98 kcalt égetsz el. Ezt az energiát akkor is elégeted ha egész nap csak fekszel (ez a BMR, angolul Basal Metabolic Rate, azaz alapanyagcsere értéked).
Alapjárat kcal égetésed napi 2165 kcal."

A beállításod nem jó, valószínű időre fogyás, vagy BMR alatti keret van beállítva, spórolós üzemmódban vagy.
Az hogy nem kívántál több kaját, az ugye az agyadban dőlt el, a tudatban...a tudatalattid pedig csinálta a dolgát, észrevette hogy keveset adsz a testednek, tehát visszatart mindent amit csak tud.
Olvasol, ez nagyon jó, nézz utána a BMR jelentőségének más oldalakon is, érdemes lenne fix keretre váltani, hogy a gép ne állítgassa naponta a keretedet.

Ennek a megértésére nagyon jó videó van, ha van időd nézd meg, és értelmezd amit a BMR alatti kajálásról mond a szakember. Lehet hogy igaza van :)
https://www.youtube.com/watch?v=HCc1z2QeHIQ&t=2835s

Nyugi, többen vagyunk így, hogy leadjuk a kilókat, majd lazább lesz az élet és visszaszedjük, mindig úgy érzem, hogy egyre nehezebb. Egyszer szeretnék elérni oda, hogy VALÓBAN nem szedek fel kilót, hogy ne kelljen leadni :)

2 hete
#5298
otika66 62
Sziasztok,
olvasgatom vissza a kérdéseket és válaszokat, próbálom betartani az itt leírtakat, de kicsit már elegem van :( 169 cm ülőmódot folytató férfi vagyok, jelenleg betonbiztos 90 kg, ami azt jelenti, hogy meg sem mozdulok innen. Lement már tavaly rólam 14 kg, 104ről 4-5 hónap alatt, akkor nem is számoltam tovább, nem sportoltam, csak tartottam a súlyom. Most 3 hete elkezdtem ismét számolni a kalóriákat, először 1750 kalória volt a napi keretem, mellette elkezdtem kerékpározni és futni is. Éhezés mentesen tudtam a kalóriát a megadott érték alatt tartani, nem kívántam több kaját (1200-1500-at ettem). A súly meg sem mozdult, sőt inkább jött föl 1-2 kiló, igaz a mérőszámok meg 2-3 centivel csökkentek. Most 1545re ált át a napi keretem, annyit meg is eszek, de a súly még mindig nem mozdul.
Kicsit elvesztettem a kedvem emiatt, bár próbálok még kitartani :)
A történethez hozzátartozik, hogy 15 évvel ezelőtt már volt egy nagy fogyásom 125ről 75-re, azt tartottam sokáig, aztán 10 év alatt szépen lassan vissza 104re. Na, most onnan kezdem előről az egészet, de úgy emlékszem a 15 évvel ezelőtti sokkal gördülékenyebb volt.
Üdv mindenkinek, máris jobb, hogy kipanaszkodtam kicsit magam :)

3 hete
#5297
vajkzsuzsa 213
reply to feketeinci's post #5293
Most nem böjtöltem, és iszom az utifü rostot. Amellett elég sok rostot eszem, salátát, zöldségeket. A mályva két naponta van. Igaz, még csak egy hete emeltem a kalóriát, nem lehetek türelmetlen. / de vagyok.... /. :)

3 hete
#5296
Katka77 53
Sziasztok.
Nekem az elején szépen csökkent a kilók száma, majd mikor a célt nem időre állítottam be, hanem BMR-re (itt olvastam róla a fórumon), először vissza is ment a súlyom 60 dekát, és egy hétig stagnált. Most úgy látom, hogy szépen megindult, nem csak a 60 deka ment le, hanem még +20 deka. Azt is tapasztalom, hogy érdemes mérni a centiket is, mert bár egy hétig stagnált a kilók száma, viszont a derékbőségem meg csökkent. A párom is többször mondta, hogy ne keseredjek el (szigorú diéta mellett testépített sokáig), mert biztosan lesz még ilyen, hogy stagnál, lehet hosszabb ideig is, és ilyenkor legyek még elszántabb. Végre már mások is észrevették, hogy fogytam. Nagyon jó érzés.
Köszönöm szépen mindenkinek a jó tanácsokat, még ha nem is konkrétan nekem szólnak!

3 hete
#5295
vajkzsuzsa 213
Köszönöm, aranyosak vagytok. Én sem akarok már többet 5-6 kg-nál. De ez ugy látszik nagyon ragaszkodó.

3 hete
#5294
310583 552
reply to vajkzsuzsa's post #5291
6 honapot - oktoberttol marcius vegeig 75.5-77.5 kozott ingadozott a sulyom. aztan elindult, most 73.5. Nem stresszeltem ra, elfogadtam mint tenyt, hogy az utolso 5-7 kilot amit le akarok fogyni vagy sikerul, vagy nem. Turelem, kitartas es semi stress! biztos majd elindul ujra.

3 hete
#5293
feketeinci
reply to vajkzsuzsa's post #5291
Egy hete emelted a keretedet, vizesedsz, és a mályvateát fogyasztod (megjegyzem ebben semmi rost nincs) arra hogy az anyagcserédet karban tartsd.
Sokáig ettél BMR alatt, így még a hízás is bejöhetett volna amikor megemelted a keretet, szerintem ebben az esetben a stagnálás már eredmény!

Arról sem tudunk semmit, hogy még mindig tartasz böjtöt? Mert akkor az egy hétre vetített kalóriabeviteled lehet hogy még mindig kevés, nem tudott beindulni az anyagcsere.
Ennek beindulásához több idő kell.....türelem.

3 hete
#5292
Vikkmakk 10
Szia!Abban szeretném a segítséget kérni,hogy szeptemberben kezdtem,decemberig pontosan ment le a havi 2kg!Akkor természetesen átállítottam az új súlyomra,ezzel csökkent a bevihető kalóriamennyiség is!Mindent ugyanúgy csinàlok,emellett mint előtte is heti 4-5x futok 6-11km-t és a súlyom egy dkg-ot sem megy lejebb!Mi lehet az oka?Segítséget előre is köszönöm!

3 hete
#5291
vajkzsuzsa 213
Van még rajtam kivül valaki, aki 50 napon felül stagnált??? Kezd elegem lenni.

3 hete
#5290
feketeinci
reply to feketeinci's post #5289
Még valami eszembe jutott, amit tapasztaltam.
Volt olyan időszakom, amikor tejbezabival rendeztem le a vacsorát, amibe tettem kakaót, gyümölcsöt apróra vágva, és ez is nagyszerűen bevált, bár a fehérjével ilyenkor variálni kellett egy kicsit, de nem vészes. A kalória csökkentését úgy oldottam meg, hogy a tejet vízzel kevertem.

A recept fent van a neten, egyik társunk blogja, Bofi írja, a címe Zabirodalom.

3 hete
#5289
feketeinci
reply to Luna1110's post #5288
Amikor belevágtam, és Bázislakó lettem (évekkel ezelőtt) én a Bio-Króm-Diával igyekeztem a hiányzó krómot pótolni, mert azt figyeltem meg, hogy azt nem tudom megfelelő mennyiségben bevinni.
Az is segített, az édesség utáni vágy pedig minden nap kielégítésre került 2 gyümölcsös Danone joghurttal minden este, vacsora után.....persze beszámolva a keretbe.

Ezekből baj nem lehet, hátha nálad is bejön :)

3 hete
#5288
Luna1110
reply to feketeinci's post #5287
Igazad van. Nem fogok venni ilyen szert, hiszen ahogy írtad neked sem a nassolás ellen adták, az csak egy pozitív mellékhatás.
Nem tudom mi van velem, hogy mostanában irtó éhes vagyok. Mondjuk tudom, hogy hétköznap mindig BMR alatt ettem, viszont hétvégén rendesen bepótoltam a hiányt. Ezen kellene változtatnom.

3 hete
#5287
feketeinci
Megmondom mit kaptam, de óva intelek attól, hogy saját kútfőből neki kezdj......
Staphisagria azaz csípős sarkantyúfű a neve, de nálam a pánik volt a fő probléma.
Az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben szeded....ezért kell hozzá orvos, először a C30-ast kaptam, most más a dózis, és a reakciómtól függően ezt változtatni fogjuk, ez nálam még csak egy megindult folyamat, még nem végleges.
Ugyanakkor meglepett, hogy az egyik hatása az édesség utáni vágy csökkenése.

Meggyőződésem, hogy az egyszerű nassolás utáni vágynak is van valami "szere" vagy valamekkora dózisa, ami segít leküzdeni.


3 hete
#5286
Divexa
reply to feketeinci's post #5284
No igen. Még egy teljesen kiegyensúlyozott ember is küzd alkalmanként pszichés nehézségekkel. Csak hogy a napi szinten jelenlevőt említsem: stressz Szóval nem könnyű, de ha az ember megtalálja a neki való feloldást, az már fél siker. Azért jó, ha minél többen megosztjuk egymással a lehetőségeket, ami között lehet mazsolázni.

Lsd. én esetemben a BMR most szíven ütött. Na de tegnap jól beállítottam az új paramétereket, el is fogyasztottam amit kell, és reggel 10 dkg-val megint könnyebb voltam. Tegnap nassoltam is,(munkahelyi szülinap) ettem pár szem pici linzert, amennyi jól esett. Alkalmanként, vagy ha belefér a napiba, nyugodtan lehet, nem fogom büntetni magam.

Köszi még1X mindenkinek a segítséget, hozzászólásokat, támogatást! :)

3 hete
#5285
Luna1110
reply to feketeinci's post #5284
Én is a nassolási vággyal küzdök, tökmag, diétás túrós süti (amit már hetente sütök).És pszichikailag nem tudok ellenállni nekik. Lehet tudni, hogy konkrétan mit ajánlott az orvos neked? Vagy a készítményt az egyéb betegséged kezelésére adta?

3 hete
#5284
feketeinci
reply to Divexa's post #5283
A BMR az alap, és nem szabad időre fogyni, sajnos ez az oldal elején nem jön le a kezdőknek.
Az anyagcsere szinten tartása egy újabb művelet, amit meg kell tanulni, és ez ráadásul egyénfüggő. (nekem bejött a rost pótlása utifűmaghéjjal, mert a fehérjékben elég kevés a rost)

Nekem sikerült 15 hónap alatt megválni 35kg-tól, és a cigit is letettem. Ez már 3 éve volt, majd persze elkezdtek visszakúszni. Hogy ennek mi volt az oka, nem tudnám megmondani, de persze a tényekkel nem tudok vitatkozni....elkezdődött a nassolás....a "megveszek egy darab kolbászért kenyérrel" időszak, és éreztem a pszichés problémát.....nem tudok parancsolni magamnak. Igaz csak teljes kiőrlésű kenyér abból is csak ennyicske, vagy egy kis keksz, de megpusztulok ha nem ehetek.
Szóval 15kg-ot visszaszedegettem 1 év alatt, ami azért sok! Tudtam hogy ez a nassolástól van, de nem tudtam lemondani róla. Őrület az az érzés, amikor saját magamnak nem tudok irányt mutatni :(
Ideges voltam, rossz kedvű....és ez csak a kajával volt orvosolható.
Csúnyán produkáltam pánikrohamokat (többször volt nálam a mentő is), ezért nem is mertem erőltetni a nasi elhagyását, ezért elmentem orvoshoz a pánik megszüntetésére.

Kihagyom a TB orvosok kudarcait és döbbenetes melléfogásait amivel a betegtől meg akarnak szabadulni, és bár egyik társunk nincs jó véleménnyel a homeós pszichiáterekről, én most már bátran állítom.....többet tudnak mint a TB finanszírozott társaik. Igaz ezt fizetni kell, de szerintem bőven megéri. (nem mellesleg a gyógyszerek árában ez meg is térül)

Nem biztatlak hogy te is ezt az utat járd, mert mindenki másképp éli ezeket a dolgokat meg, csak tudatni szeretném, hogy ilyen is van, mert erről az évek alatt ezen az oldalon még senkitől sem olvastam!

A doktornő 2 beszélgetés alatt felmérte a problémámhoz tartozó érzéseimet, az étkezési szokásaimat, és adott gyógyszerként egy növényi kivonatot, amit nekem eszembe nem jutott volna használni (már csak ezért sem, mert a növényt pl. a Wikipédia mérgezőként írja le).
A jelenlegi eredmény -3kg, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, nincsenek rohamaim, visszatértem a régi étrendemhez (amiben még a teljes kiőrlésű kenyér sem szerepel mint alternatíva, csak az abonett fér bele). Nem vagyok feszült, ennek eredményeképp jobb a keringésem....először furcsa volt hogy a végtagjaim is melegek, mert ott is javult a keringés. Ura vagyok a nassolási vágynak....van sikerélmény :)

Mindezt azért osztom meg, mert tudom hogy sokan szednek fel plusz kilókat pszichés problémák miatt, és ráadásul nem nyújt megoldást az ideggyógyásztól, vagy neurológustól kapott gyógyszer sem. A (összefoglaló néven) depresszió is mindig egyénfüggő, és meglepő módon nagyon egyszerűen ki lehet lépni belőle....utána pedig jöhet a fizika, ha számoljuk a kalóriát, oda tudunk figyelni a súlyunkra.


3 hete
#5283
Divexa
reply to feketeinci's post #5282
1523.....hmmmm eddig ezt nem is néztem, nem gondoltam hogy fontos lenne. Csak beállítottam 0.5kg heti fogyást, és arra 1200-t adott. Megint okosodtam, köszi. Akkor emelek. Azért lenyűgöző az emberi test. Rögtön jelzi ha valami nem OK, csak én nem tudtam pontosan értelmezni. Még 1X köszi!!!!!!

3 hete
#5282
feketeinci
reply to Divexa's post #5281
BMR a minimum amit enni kell. Mennyi a BMR-ed?

3 hete
#5281
Divexa
Sziasztok! Tapasztalt fogyizók, létezik hogy meg kellene emelnem az ajánlott 1200 kcal-t 1400-1500-re? 1200-nél sem éhezem, viszont.... nos "leáll" az anyagcserém. Ha többet viszek be, másnap reggel, már semmi gond. Így is megy lefelé a súly, csak nagyon lassan. Vagy valami egyéb élelmiszert kellene bevonnom az étkezésbe? Teljes kiőrlésű kenyeret eszem, stb. Ez a 31. napom, és 84-ről 79-re sikerült lemennem, ami nem sok, de bizony érzem. Boldog is vagyok, csak az elmaradt randevúk a nagy fehérrel ha betartom az 1200-t, az aggaszt. Vagy majd átlendül? Keveset iszom? Mondjuk tényleg keveset iszom. Segítség.......

4 hete
#5280
jancsoreka
reply to teper's post #5272
Hali! :)
Anyu csak glutamint iszik (meg L-Carnitine-t szed a szív- és érrendszeri hatása miatt... mindent beletömök...), én vagyok a BCAA-val kevert. :D Hát, nem tudom, hogy sejtszinten mit adnak elő, de hogy folyton pisilek tőle, az biztos. :D Sajnos nem bírom rávenni ennyi mozgásra - két éve volt egy elég csúf clostridium fertőzése, az izmai teljesen leépültek. Valamit reményeim szerint sikerült visszanyernie., bár még mindig etióp éhezőket verne kenterbe. Bezzeg én :D

4 hete
#5279
renci31 5
reply to feketeinci's post #5278
Köszönöm:-)Ez magnyugtató:-)
Körülnéztem pár oldalon,de nem találtam választ.
És igen logikus:-))))A magoknál nekem is egyértelmű volt:-)

4 hete
#5278
feketeinci
reply to renci31's post #5277
Szia

A banán héj nélkül értendő.
A csirkecomb csont nélkül értendő, mint ahogy pl az oldalas is, mert amit nem eszel meg, annak nem számolod a kalóriáit.
A szakemberek, akik a kalóriákat és a makrókat 1-1 ételben megállapították, feltételezték hogy ezeket az ember nem eszi meg. A dióhéjat sem, és más magmaghéjat sem. Már logikus?

4 hete
#5277
renci31 5
Sziasztok:-)
Először is lenne egy kérdésem,remélem tud valaki segíteni!
A banán kcal tartalma hélyastul vagy nélküle értendő?
Pár napja írtam hogy megállt a fogyásom 1,5 hétre.Emeltem a folyadékbevitelt min1,5 literre és már beindult:-)

4 hete
#5276
vajkzsuzsa 213
reply to ErrOrka's post #5275
Emeltük 1600 kalóriára a cal-t. A ch 200 lett, fehérje 80, zsir 50. Most ezt próbálom. Vannak böjtök is egy héten egyszer. Most nem merek mérlegelni. De ez az 50 nap már próbára teszi a türelmemet. Köszi.

4 hete
#5275
ErrOrka 118
reply to vajkzsuzsa's post #5274
Már leírtuk a praktikát, keveset ettél. Ha BMR +100 kcal-t eszel, akkor majd megindul a fogyás, mert most éhezel.

4 hete
#5274
vajkzsuzsa 213
reply to Ducicsaj's post #5273
Én közel 200 napos vagyok. De most kb 50 napja stagnálok. Sajnos bármilyen praktikát vetünk be, nem reagál....

4 hete
#5273
Ducicsaj 10
reply to renci31's post #5267
Szia,örülök,az bőven elég már és hatása is lesz. Nekem még amióta csinálom 1-1,5 hétnél tovább nem állt a súlyom,olykor volt viszont az amit előttem itt írtak:menzesz előtt vagy annyi vagyok mint előtte(amit tudok hogy fogyás),vagy több is akár 1-1,5 kg.Víz távozásába a szervezetből segit a kardió edzés,ez tapasztalat és igen igyekezz minimum 1,7-2 l vizet inni.

4 hete
#5272
teper
reply to jancsoreka's post #5271
Szia :)
A 72 meg nem veszes, de jol teszed ha odafigyelsz. Azert par dolgot erdemes helyre tenni: a glutamin, mint hogy foleg ebbol allunk ossze, szerintem abban a korban fontosabb mint a bcaa, ami szinten fontos, de mar egyiket sem ugy hasznositja a szervezet mint mondjuk 30 evvel ezelott. Erdemes tudni mindkettorol, hogy izomrost hidratalok, vagyis sejtszinten vizVisszatarto hatatasuak, de ettol meg kivalasztas szinten lehet mas az erzett eredmeny.
Fontos, hogy napi szinten legyen hozza 2-3 ora seta, mozgas, lehetoleg mozgassak at a vertikalis, horizontalis lehetosegeiket is, es ezt naponta akar tobbszor is.
Ezekbol por formatum is letezik.


4 hete
#5271
jancsoreka
reply to vajkzsuzsa's post #5270
Nem tudom, hogy jó hatás-e és hogy keresel-e ilyet, de van pár étrendkiegészítő, aminek elég komoly vízhajtó hatása van (eddig a családban mindenkinél). Nem gondolnám, hogy árt. BCAA (branched-chain amino acids, eszenciális aminosavak: leucin, valin, izoleucin) és glutamin (fél-esszenciális aminosav). Én azért iszom mindkettőt elsődlegesen, mert IF-ezek és nem szeretném, hogy izmot veszítsek. Anyukám (72) azért issza a glutamint, mert van némi "agyfényesítő" hatása is (és mert jó az íze és ő sem szereti annyira a vizet). Én másfél literbe szoktam beletenni, ő fél literbe (talán 3 dl a dobozon ajánlott vízmennyiség, de akkor szerintem ihatatlan). Esetleg próbáld ki. (nem reklám, de attól még Scitec termékek)

4 hete
#5270
vajkzsuzsa 213
reply to feketeinci's post #5266
Hát remélem nem jojo, arra ráolvastam, és az egészen más. Estére bedagadt a bokám, dupla vastag ma is. Néha szokott, nem tudom mi váltja ki, de az orvos sem. Semmi nem indokolja a vizesedést, de ma is olyan. Nem jön le a gyürüm, feszül az alsó lábszáram. Tehát ott a két kiló. Azért ez megnyugtató. Legalábbis a fogyókura szempontjából. Lehet, hogy a böjtöt nem találod jónak, de ma spontán voltam WC-n, ami ritkán fordul elő, böjt után mindig. Mályva teát iszom, az segit. Meg a huslevesek. Köszi a választ.

4 hete
#5269
Katka77 53
Hali!
Nemrég én is megijedtem, nem hogy stagnált, de 1,5 kg-val több is lettem, de aztán rájöttem és utána olvastam, hogy menstruáció előtt és alatt sok nőnél előfordul a vízvisszatartás, és van aki olyankor akár 3 kg -val is nehezebb, így most már olyankor nem is mérem magam. :-)

4 hete
#5268
renci31 5
reply to feketeinci's post #5262
Nem haragszok:-)Igen tudom én tehetek az egyhangúságról!Ezen is fogok változtatni,főleg hogy jön a nyár,változatosabban lehet variálni.
Az anyagcserém jó volt.....de amióta az 1600-at eszem azóta ritkábban járok,meg úgy érzem mintha telítve lennének a beleim,tervben van egy hunyadi vizes tisztítás is amint lesz egy szabad de-öm:-)És most fogok utánanézni az anyagcserének is:-)
Egyébként neked mennyi idő után volt hogy stagnált a súlyod,és meddig tartott?És mit csináltál akkor?
Előre is köszi hogy foglakozol velem:-)))))Olyan jó hogy meg tudom osztani valakivel a tapasztalataimt.....

4 hete
#5267
renci31 5
reply to Ducicsaj's post #5264
Szia:-)Köszönöm a tanácsot,ma már sikerült levinnem 1400-ra.Ez 200-al kevesebb,de így jött ma ki,és jól is vagyok lakva:-)Még egy kérdés ha nem bánod......Neked mennyi volt az a max idő amíg állt a súlyod? jah és a folyadékbevitelnél is 1.5l-nél járok.Fokozatosan emelem azt is.

4 hete
#5266
feketeinci
reply to vajkzsuzsa's post #5265
Te érzed mire van szükséged.
Én biztos nem böjtölnék, nem passzolna a minimum keretemhez :)

A tartalékolástól teljesen normális, hogy egyre több lesz a súly....sajnos szerintem elérted a jojó szintet :(

Onnan is van kiút, számolás, kitartás és idő kérdése.

4 hete
#5265
vajkzsuzsa 213
reply to vajkzsuzsa's post #5250
Emeltem 1600 kalóriára.l Most két hétig megfigyeljük. Ma böjt / ebéd utántól nem eszem másnap reggeliig / . Erre nem elég a stagnálás, ma még 2 kg-val több is voltam valamitől. Tudom, hogy hizás nem lehet, mert tartom a számokat, de mégis bánt.

1 hónapja
#5264
Ducicsaj 10
reply to renci31's post #5251
Szia,szerintem nem,az a 100 minusz igazán semmiség,1200-1000 alatt tartalékol,gondolom a bmr annál azért magasabb,probálj be iktatni több mozgást,aztán ha újra lendül akkor megint követheted a bmr szerint számolt kalóriát.,saját tapasztalat,de mindenkinél más és más.U.I.: itt a szép idő,sétálj többet és igazuk van a lányoknak:türelem ez átmeneti állapot

1 hónapja
#5263
vajkzsuzsa 213
reply to feketeinci's post #5261
Aranyos vagy. Valóban elég lassu az anyagcserém. Vettem utifüvet, két napig ittam, de nekem az ellenkezője történt. Olyan volt, mintha betondugó lett volna bennem. Viszont mályva teát napi szinten iszok, az jó nekem. Laktózos is vagyok, arra is oda kell figyelnem. Örülök, hogy Te is ennyi idős vagy. Ugy éreztem, hogy utolsó pillanatban láttam neki. Már igy is kötényem lett, és a belső karom is lóg, pedig a fehérjére is figyelek.

1 hónapja
#5262
feketeinci
reply to renci31's post #5254
Remélem nem haragszol meg (nem bántásból mondom) de az egyhangúságról csak te tehetsz. Annyi minden van még a búzán, a tojáson és a tejen kívül!
Például búzát én sem nagyon fogyasztok - ott van helyette a zab.
A tejet valamiért nem szeretem, a joghurtot ki nem állhatom.
A tojás néha becsúszik a rakott krumpliba, vagy a rántott husi panírjába, de mindig kínban vagyok, hogy nem romlott-e meg még a hűtőben....mert olyan ritkán használom.

Meg kéne találnod az ételeidet, mert az egyhangúság mindig stagnáláshoz vezet.
Bár az anyagcserét még nem dumáltuk, lehet ott van a kutya elásva.

Vannak még ötletek, sőt az Információ fülön vannak is tanácsok erre, vagy a Hírekben, vagy a GYIK-ban, nem emlékszem....de egyszer úgyis el kell olvasni :)

1 hónapja
#5261
feketeinci
reply to vajkzsuzsa's post #5256
Bűnözz!!!!! :))

Meg az anyagcserén is gondolkodhatunk. Van mindennap randi a porcelánnal?
Sokat segít egy kanálnyi utifűmaghéj, főleg így tavasszal, amikor még elég kevés a rost. De rostból sosem elég!
Valami oka van...találjuk meg :)

Nem mellesleg a többieknek igaza van, elkerülte a figyelmemet a különbség közöttünk súlyban és magasságban, annyira megörültem hogy egykorúak vagyunk.
Valóban keveset eszel...és már sok ideje!

Most állj át a BMR-re! Az eszközök oldalon látod....ahova a súlyodat és a többi adatodat írtad be.

1 hónapja
#5260
Yvettee
reply to ErrOrka's post #5259
Ja, lehet ez jobb itt, am igy is ugyanarra a diagnozisra jutottunk :)

1 hónapja
#5259
ErrOrka 118
reply to Yvettee's post #5258
Az itteni kalkulátort használtam.

1 hónapja
#5258
Yvettee
reply to vajkzsuzsa's post #5256
Mennyi a BMR-ed? Mert az adataid alapjan szerintem sokkal tobb, mint 1500.. Akkor pedig ha sokaig joval alatta eszel, tudod elkezd a szevezeted tartalekolni

Update:
Talaltam egy net-es kalkulatort gyorsan, azszerint a te BMR-ed 1768, szoval legalabb 1868 - at kellene enned, aminek te joval alatta eszel. Olvass vissza ebben a topikban, rengeteget beszeltunk mar rola, de egyszeruen tobbet kell enned

1 hónapja
#5257
ErrOrka 118
reply to vajkzsuzsa's post #5250
KEdves Zsuzsa, szerintem éhezel. Kb 1700 kcal körül kellene enned, hogy ne éhezzen a tested. BMR 1576 kcal, efölött kell enned +100 kcal-lal.

1 hónapja
#5256
vajkzsuzsa 213
reply to feketeinci's post #5252
Hi-hi !! Pont van a mélyhűtőben egy csülök ! De nem eszem egyhanguan. Sőt. Nem változtattam sokat az eredeti kajáimon, csak keretek közé szoritottam. Elhagytam pár dogot. Pl. tejföl helyett joghurt, vagy sürités tk. liszt vizben oldva stb. Különben magyaros jellegü, hagyományos kaja. Eddig müködött is. 20 kg minusz. Most meg áll, mint Katiba a gyerek.

1 hónapja
#5255
renci31 5
De ez megnyugtat hogy átmeneti a stagnálás.(remélem:-)

1 hónapja
#5254
renci31 5
Feketenici!
De sajnos elég egyhangúan eszek....kényszerből.De valahol nem bánom mert 1.5 éve 97kg voltam,és akkor derült ki hogy ételintoleranciám van a búzára,tojásra,a tejre meg allergiám.
Fogytam is a diagnózis után,de mivel édesszájú vagyok megtaláltam a forrásokat:)3 hete 88.5-ről indultam és most 87 vagyok.Nagyon sokmindent számolok saját recept alapján.Van amikor idő hiány miatt kénytelen vagyok az oldalról nézni.

1 hónapja
#5253
feketeinci
reply to renci31's post #5251
Ahhoz, hogy tartaléküzemmódba kapcsoljon, több kell mint 100 kalória.
Próbáld ki! Lehet, hogy van valami gond a számolással, ha pl. az oldalról veszed az ételek kalóriáját. (mint tudjuk több mint 90%-a rossz)

Ha nem viszed fel a saját receptet, bizony nem annyi kalóriád van, mint gondolod.
De ez csak ötlet, találgatok.....lehet felviszed, és ez nem nyert.

1 hónapja
#5252
feketeinci
reply to vajkzsuzsa's post #5250
Esetleg nem egyhangú az étrended?
Nagyon szigorú vagy, vagy van néha csaló nap?

Valami mást is kellene enned mint eddig szerintem, csak fel ne add!
Nekem is megállt néha azokon a súlyokon, amin régebben több időt töltöttem. Le fog menni.

Nálam voltak és vannak csalónapok, volt hogy 1 hétig szabadságoltam magam...feljött 5 kg, de 1 hét alatt le is ment....utána minden ment tovább.
Valamivel meg kéne lepni a szervezetedet, amivel látszólag megterheled. Én tuti vennék egy füstölt csülköt :)

1 hónapja
#5251
renci31 5
Ducicsaj köszönöm:-)És ha csökkentek 100kcalt,nem fog tartaléküzemmódba kapcsolni a szervezetem?A te tapasztalatod?Olvastam a hozzászólásaidat,és én is szeretnék gratulálni:-)

1 hónapja
#5250
vajkzsuzsa 213
59 éves vagyok, nő. 182 cm. magas110 kg. 180 napja vagyok fenn a bázison. Közel 20 kiló ment le, és most 50 napja stagnál. Elkeseritő. Nem vagyok telhetetlen, de azért még 5-10 kg jó lenne ha lemenne. Tartom a makrókat / 80, 160, 50 / nem csalok. Néha böjtölök. 1500 kalórián vagyok. Ötletek?

1 hónapja
#5249
Ducicsaj 10
reply to renci31's post #5246
Szia,egy 100 kalória val viheted lejjebb,az tudjuk hogy szinte semmi,ugyanakkor csodákra képes,a víz viszont kell,fontos merz az mellett hogy tisztít jól lakottságérzést is biztosít,így éhes nem vagy és"agyilag"se kívánod az ételt,ezért pozitív maradsz ami segit és előny m i mindenbe.

1 hónapja
#5248
Ducicsaj 10
reply to feketeinci's post #5241
Sziasztok,nagyon igaz ám,nekem a csaló nap nagyon be jött

1 hónapja
#5247
renci31 5
Esetleg nincs köztetek agykontrollos,aki alkalmazta is?

1 hónapja
#5246
renci31 5
Sziasztok!
Kezdő vagyok.3 hete regisztráltam,természetesen rengeteget olvastam a fórumon hogy mennyi kcal-alt,meg hogy leegyem a BMR-t is,ami nekem a kezdő súlyomhoz 1600.Ezt le is eszem szinte minden nap.Volt 2 nap amikor kicsit többet,és volt olyan nap amikor kicsit kevesebbre sikerült.Az első másfél hétben fogytam 1.5 kg-ot...azóta megállt,sőt 30dkg-mal 3 napja többet mutat a mérleg.Kicsit elkeseredtem.....39 éves vagyok164cm és 87kg.
legyek türelesebb?Cukrot finomított pékárút egyáétalán nem fogyasztok.....tejallergiám van....Kicsit nehezebb így változatosan enni.Most voltan teljes kivizsgáláson,nincs cukor,pajzsmirigy problémám sem.Sportolással kicsit hadilábon állok:-)de tervben van vmi rendszeresség.Van futópadom és ha energiám kedvem van gyorsgyalogolni szoktam.
Esetleg vmi tapasztalat?Gondolkodtam azon is hogy lejjeb viszem a BMR-it de itt azt olvasgatom hogy ne tegyem...????
Előre is köszönöm a tapasztalatokat,tanácsokat...!!!!!
ui:Nagyon kevés folyadékot fogyasztottam,volt olyan nap amikor épphogy megvolt az 1 liter víz.Most tegnap óta erre is jobban odafigyelek..Esetleg ez is lehettett akadály?...

1 hónapja
#5245
feketeinci
reply to bihon's post #5244
Szia!
Az unokák mellett nincs időd olvasni az oldalt.
Nem tudom mennyi a BMR-ed, bár alacsony vagy (azt írod) nő és 57 éves, ebből nem derül ki.
Én idősebb vagyok nálad 2 évvel, 164 magas és jelenleg 80kg körül tengek, a BMR-em így kb 1400. Nem nézem meg pontosan, mert ennyi körül eszem, és működik.

Nagyon kevés az amit eszel. A kezdeti fogyás az a víz volt, és a salakanyag, ez általában így szokott lenni. A BMR pedig az a szám, amit minden körülmények között le kell enni!
Pár napja hoztam egy linket valamelyik topikban, hogy például mennyit fogyaszt a szív, az agy a napi bevitelből...és ha ezt nem eszed le, vajon miből tartod fenn a testműködést? Zsírból? Ez tévhit!

A szervezeted észrevette, hogy kevesebbet eszel, és tudja hogy most neki tartalékolni kell, vészüzemmódon van, nem engedi el azt amit beviszel, és ez nem válik javadra.

Ha gondolod segítünk ha megírod az adataidat, de neked kell beállítani a célt az ezközök menüben, méghozzá úgy, hogy a napi kereted mindenképpen a BMR felett legyen!

1 hónapja
#5244
bihon 81
Sziasztok! 57 éves vagyok, 6 hete kezdtem bele a kalóriaszámításba. Ekkor kezdtem a heti két úszást, kétszer 1 óra Callanetics tornát. Négy unokám van, három kicsi, akikre napi szinten vigyázok, elég sokat ugrálok és a házimunka is jelentős (családi ház). 1200 kalóriát állítottam be, majd három hét után levittem 1100-ra, a múlt héten 1000-re. Összesen 5,70 dekát fogytam, jelenleg 105,1 kg vagyok, bár a grafikon szerint (és a napi értékelések alapján is) már 102 kg körül kellene mozognom. Alacsony a termetem, de úgy negyven éves koromig nem volt gondom a súlyommal. A három gyermekem után is (akiket sokáig szoptattam), mindössze 50-51 kg voltam. Aztán jött a "negatív" életmódváltás, súlyos depresszió, és hipp-hopp felszaladtak a kilók, amivel aztán nem foglalkoztam.
Soha nem haladom meg a megadott százalékokat, igyekszem a kalóriaszám közelében maradni még akkor is, ha aznap úsztam, tornáztam és még "engedne" enni. Szeretném, ha legalább heti 80 dkg-1 kg lemenne, de 20-40 dekától nem sikerül többet fogynom, kivéve az első hetet, amikor mindjár 3 kg-ot veszítettem. Talán türelmetlen vagyok? Ha tudtok segíteni, biztatni, nagyon megköszönöm.

1 hónapja
#5243
vizipipa 6
köszönöm a válaszokat!

1 hónapja
#5242
Csabi76
reply to feketeinci's post #5241
"Az érv az volt, hogy a szíve és a mája, a szervei mindenkinek valamennyire arányos nagyságú, és csak a hájban van a különbség kövér, és nem kövér emberek között, a hájat meg minek etetni?"

Ez igaz, van is olyan kalkulátor amelyik figyelembe veszi a testzsír százalékot. A BMR-ben van 100-150 kcal különbség attól függően 10 vagy 20% testzsírt adok meg. Az nem nagy különbség de jelentős túlsúlynál jelentős lehet. Megjegyzem 120 kg val 5 km séta akkor is több kalória mint 70-nel, akármi a zsír-izom arány.

1 hónapja
#5241
feketeinci
reply to vizipipa's post #5239
Ja! És a legfontosabbat elfelejtettem!
Az érv az volt, hogy a szíve és a mája, a szervei mindenkinek valamennyire arányos nagyságú, és csak a hájban van a különbség kövér, és nem kövér emberek között, a hájat meg minek etetni?
Valljuk be, ebben is van valami!

Most éppen stagnálsz, gondolom azért írtál. erre vannak módszerek, amivel lehet próbálkozni, valahol az oldalon is vannak erre ajánlatok...talán az Információ fülön olvastam a GYIK-ban vagy a Hírekben....nem emlékszem.

De szoktak erre a kérdésre tanácsok is érkezni....pl. tegyél be egy csalónapot, a lelassult anyagcserét tartsd karban egy kanálnyi utifűmaghéjjal, végezz más mozgást mint eddig....lehet kipróbálni őket :)
Azért így mondom, mert mindenkinek más jön be. Ki kell próbálnod ahhoz, hogy megtapasztald magadon, nálad melyik működik?

1 hónapja
#5240
feketeinci
reply to vizipipa's post #5239
A kötetlen csevegés topikba linkeltem valamelyik nap ezt:
http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/mi-az-anyagcsere.html

De most be is másolom ide a lényeget, mert kevesen nyitják meg a linkeket:

"Az előzőekből is kitűnik, hogy az alapanyagcsere (Basal Metabolic Rate, BMR) a teljes energiaszükséglet kb. 60-70%-a. Nem is gondolnánk, hogy mindebből az öt legnagyobb energiafelhasználással működő szervünk - a máj, az agy, a szív, az izomzat, és a vese - mekkora részt követel. Hihetetlen, hogy például az agyunk, ami a teljes testtömegünk mindössze 2%-a, az alapanyagcseréből 20%-ot felhasznál a működéséhez. De ugyanígy meghökkentő adat, hogy a szívünk, ami mindössze kb. 30 dkg, azaz a testünk fél százaléka, 9%-ot igényel az alapanyagcseréből.

Fontos megemlítenünk, hogy például az agynak, és a szívnek nincs tartalék tápanyaga, ezért az agy folyamatos glükóz-ellátásra, a szív pedig zsírsav ellátásra is "szorul". A vázizomzat mozgáskor viszonylag rövid idő alatt felhasználja a glükogén-tartalékait. A máj viszont nagyobb glükogén raktárral rendelkezik, illetve tartalékol zsírsavat és trigliceridet is."

Aki BMR alatt eszik....vajon előre eldönti melyik szervének nem ad elég energiát, vagy a testére bízza a választást?

Egyébként volt már a Bázison egy több héten át tartó beszélgetés erről, mert volt aki a CÉL súlyának megfelelő BMR-t ette le, nem a JELENLEGI súlyának megfelelőt. Szvsz jelenleg fontos az hogy mennyit eszem, majd ha elérem a célt, akkor majd azt a BMR-t fogom enni.

1 hónapja
#5239
vizipipa 6
Sziasztok!
Kicsit több mint két hónapja 120 kg-ról indultam, és 1800 kcal-os étrenddel sikerlült nagyjából 2 hónap alatt 113 kg-ra fogynom (a centikből kiindulva szerencsére főleg zsírból), de olyan 2 hete stagnál a súlyom. A BMR-em 2350. lehet hogy az a probléma hogy jóval alatta eszem és érdemes lenne megpróbálni mondjuk 2200 körül tartanom a kcal bevitelt? És ha ezt megpróbálom akkor a lelassult anyagcsere miatt nem fog visszajönni a leadott tömeg egy része? Mivel rendelkezem némi izomtömeggel, ezért nagyjából 100 kg körül van az elsődlegesen kitűzött célom.
Válaszotok köszön!


2 hónapja
#5237
310583 552
reply to martineczgycsv's post #5236
Ugyes, cask igy tovabb!

2 hónapja
#5236
martineczgycsv 9
reply to Bosorka's post #5232
Köszönöm a bíztatásokat, ez most nagyon jól esett!!
Növeltem a bevitt kalóriákat kb 1500 körülre, visszamentem, és ment is le újra :) ma már 76,3-at mértem..de most nagyon figyelek arra is, hogy ne legyek éhes!

2 hónapja
#5235
feketeinci
reply to Kendermagocska's post #5234
Normális esetben a BMR + 100 a megfelelő szám a fogyáshoz.
A tiédet nem nevezhetjük normálisnak....a gerinctörés nem vicc.

Ha jól emlékszem az Információ fülön is vannak erre tanácsok...sajna nem emlékszem melyik rovatban, már rég olvastam.

Még nem jártam ebben a cipőben, de biztos van megoldás, mindenre van, ne keseredj el.
Csak Te tudod ezt kitapasztalni. Ha nem megy a BMR+100-al, én pár napig levinném a keretet...vagy max 2 hétig. Én szélsőségesen alacsony kerettel kezdtem anno, és úgy ettem 3 hétig, és akkor találtam az oldalra....azért beindult a dolog, bár először felugrott 2 kg.
Utána már csak akkor stagnáltam újra, amikor dög unalmas étrendre álltam rá.
Vagy van aki a csalónapra esküszik, mert az kimozdítja a monotonságot, nálam ez jön magától, nem kell beiktatni.

Próbáld ki magadon, hogy érzed, melyik működne? Mire vagy képes? Mert a rendkívül alacsony keret azért emberpróbáló (nekem legalábbis).

Biztosan jól írod hogy mit ettél? Nem az oldalról választod a receptjeidet? Tuti mérsz mindent? Mert az "elpárolgás" dolog is tehet ilyet ha nem számolunk vele, vagy a kanál-merőkanál, darab mint mértékegység.

2 hónapja
#5234
Kendermagocska
Sziasztok! 2 hónapja írogatom az étkezésemet. Eleinte 1200-1300 kalóriát ettem, de nem fogytam egy grammot sem. Ez alatt az idő alatt feküdtem, mert eltört a gerincem. 81 kg voltam végig. Azt írta itt egy kedves hozzászóló, hogy túl kevés, emeljen a kalóriát, és majd elindul a fogyás. Azóta ismét elkezdtem mozogni, kb két hete felvittem 1700-1800-ra. Most már 84 kg vagyok. Sírni tudnék:( Újabb ötlet????

2 hónapja
#5233
Yvettee
reply to bankiber's post #5230
Ugyanaz tortent nalam is. A szoptatas alatt feljott jo nehany kilo, pedig a terhesseg alatt szinte semmi.

2 hónapja
#5232
Bosorka 172
Nálam is 3 gyerek van, a legkisebb még esténként szopik.
Mindegyiknél máshogy tudtam lefogyni (ha tudtam).
A legnagyobb 11 hónapos korában már -3kg volt rajtam a terhesség előtti súlyomnál, pajzsmirigy túlműködésem lett valószínűleg emiatt.
A középsőnél 8 kg maradt rajtam szülés után, így indultam neki a 3. terhességnek, amivel 17 kilót híztam. A középső után lett pm alulműködésem, erre a mai napig gyógyszert szedek.
A 25 kiló hízásból már csak 4 kiló van rajtam, az szerintem marad is, mert sokkal izmosabb vagyok mint azelőtt, 1 éve járok súlyzós edzésre.
Kajára nagyon odafigyelek, most már tudok, mert a fiam fél-1 éves koráig ha nem zabáltam, akkor vészesen fogyott a tej.
Aztán mindig próbálkoztam és egyszer csak nem volt ilyen probléma.
Addig is sokat sétáltunk, főleg hurcival és itthon tornáztam.

Sajnos van aki szoptatás alatt stagnál, de sokan még híznak is. :(
Ja, és én 2200-vel is tudtam fogyni, amíg napi legalább 6x szopott a fiam. Most 1800-at eszem, edzésnapokon 2000-et.
Remélem sikerül elérned a céljaidat és a fájdalmak is csökkennek!

2 hónapja
#5231
seprose
Saját tapasztalatom is hasonló mint bankiber-é, (aszem már le is írtam egyszer...) diétáztam, mint az őrült, a gyerek csak szopott, iszonyat dundus volt (mmm... de rég volt ... :D ) és egy deka se ment le, szoptatás után pedig szépen beindult. ne aggódj, majd utána beindul, kitartás!

2 hónapja
#5230
bankiber
Az én tapasztalatom szerint (3 gyereket szoptattam) a szoptatás idején egyetlen grammot nem sikerült fogynom, pedig egészségesen főztem és mozogtam is. A szoptatás elhagyását követően azonban sokkal kevesebb nehézséget okozott a fogyás. Szerintem mindenkinek másképp működik a hormonháztartása, ráadásul a szoptatás óriási mennyiségű víz visszatartásával jár! Ne aggódj, le fogsz tudni fogyni, csak esetleg a szoptatást követően. A sporttal kapcsolatban annyit mondanék, hogy szerintem neked inkább gyógytornára lenne szükséged, de arra nagyon! Az ilyen fájdalmakon lehet enyhíteni, még ha nincs is pontosan kivizsgálva, de legálabb a romlást elkerülendő, nagyon javaslom, hogy fordulj gyógytornászhoz. Nekem a 3 kicsi mellett semmi lehetőségem nem volt valahova elmenni, a szétnyílt hasizmomat SKYPEON keresztül gyógyította meg a gyógytornász. Az te is biztos találsz megfelelőt!

2 hónapja
#5229
martineczgycsv 9
reply to 310583's post #5228
Húú..köszönöm a válaszokat! Háát..az a helyzet, hogy én mikor elején még több kalóriát ettem, egy grammot se fogytam- pedig normál limit szerint étkeztem :( Sőt, stagnálás mellett volt, hogy híztam, pedig alapvetően is cukordiétán vagyok, gyógyszerrel, és egészségesen főzök... :( Nem értem én sem miért,ehet a pajzsmirigy az oka, nem tudom .
Igen, nagyon szeretnék sportolni (lakásunk icipici, itt nincs hely, várom a jó időt). Sétálgatok sokat, - ha bírom, és hordozom a Kicsit is ,- de sajnos más nem megy, mert nagyon erős fájdalmaim vannak (lumbágó, isiász, és valószínűleg porckorong sérv)..nem nagyon tudok emelni sem, hajolni sem, mert attól napokra lerobbanok (volt, hogy még járni se tudtam rendesen! S okszor nehéz így a Kicsivel is,hogy ne veszélyesen emeljem de muszáj!) Sajnos egy erősebb takarítás után is elviselhetetlenek lesznek a fájdalmak, a fogyás kicsit javított, de így is rengeteget szenvedek :( Májusban vizsgálnak meg...
Nagyon köszönöm a válaszokat!

2 hónapja
#5228
310583 552
reply to martineczgycsv's post #5226
Nagyon keves a kaloria amit beviszel szoptatas mellett. Meg amit Errorka javasol, az is keves: "Tehát a tejelválasztás tényleges energiaigénye naponta mintegy 500-550 kalória. Egy átlagos súlyú és magasságú nem várandós hölgy napi energiaszükséglete mintegy 2000 kalória. Ezért javasolják a szoptató nőknek a napi ötszáz többletkalória fogyasztását. Ez fedezi a tejtermeléshez szükséges energia kétharmadát, a többi a terhesség során felhalmozódott zsírraktárakból származik. A szervezet az ötszáz kalória kilencven százalékát arra fordítja, hogy a tej a csecsemőhöz jusson – ezt hívják tejleadó reflexnek -, és csupán a fennmaradó tíz százalékot használja fel az anya a tejképzés folyamatához.". Itt olvashatod az egesz cikket:http://tesco.hu/baba/csecsemo/mennyi-kaloriat-eget-a-szoptatas/. Tehat neked minimum BMR + 600-at kellene egyel, vagyis kb 2150-2200 kaloriat naponta. Ez melle kell a mozgas. Ahogyan Eorrka is javasolta, kezdjed a setaval. Majd vegezhetsz otthoni gyakorlatokat, egyedul, vagy a babaval - sajat testsulyos es "Sulyzos" gyakorlatokat, ahol a baba a suly. Kezded lassan 3 ismetlesssel, majd noveled. egy nap egy izomcsoportra, masnap masra, harmadiknap seta, stb, egy piheno - tornamentes-nap hetente kotelezo. nezd meg pl. ezeket:
http://www.szuloklapja.hu/szepseg/419/testmozgas-szules-utan-%E2%80%93-gyermekagy-alatt-is-vegezheto-gyakorlatok--.html
http://tornanya.blogspot.ro/2014/07/far-es-karizom-gyakorlatok-babaval.html
http://www.tuttifitti.hu/p/aktivan-babaval.html
De a napi kaloria mennyiseget mindenkepp emeld meg-meg akkor is, ha eleinte feljon par kilo, majd utana be kell induljon a fogyas.

2 hónapja
#5227
ErrOrka 118
reply to martineczgycsv's post #5226
Első blikkre éheztél, a szoptatás miatt rá kellene számolni +200 kcalt. Esetedben BMR +300 kcal a keret.
Mozgásban ne legyen gond a bébi, jön a jobb idő, menjetek sétálni és növeld fokozatosan a tempót. Vannak youtubeon gerinckímélő tornák, azokat is csinálhatod, esetleg saját súlyos testedzés, de figyelj oda, hogy nehogy bekússzon/másszon az utadba :)

2 hónapja
#5226
martineczgycsv 9
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni- lehet valamit nagyon elrontottam :(
Jelenleg SZOPTATOK, júliusban (8hónapja) szültem, előtte jól karban tartott inzulin rezisztenciám, majd terhességi cukrom volt, inzulint szülés után leállították, illetve jódos méhöblítést végeztek (belázasodtam). Szülés után 79-80 kg voltam, majd váratlanul 2 hónap alatt feljött 6 kg!! Doki gyanakodott átmeneti pajzsmirigygondra (jódos öbl. miatt), de az értékeim már normálisak voltak. 85-86 kg-al metformin kezelést állítottak be, nagy nehezen lekínlódtam magam 82kg-ra és elkezdtem a kalóriabázist, heti 0,6-1 kg fogyást állítottam be magamnak, ez kb 1200-1300 kcal közötti napi kerettel járt..azt véltem, az még beletartozhat az egészséges fogyásba, néha megengedtem +100-200kcal-t a szoptatás miatt.Elindult a fogyás, lementem 77,2- 76,9 kg körülig. Most 54. napja csinálom, pár hete stagnálok, fogyás minimális volt, és néha elkezdtem éhezni, vagy kalóriadús ételekre vágyni. Ritkán egyébként iktattam be csalónapot. Visszament a súly, ma 78-at mértem. Lehetséges, hogy átkapcsoltam éhezésbe? Nem tudom, most mit tegyek... Most láttam először a BMR+100 szabályt..ma már átállítottam a célomat heti 0,4 kg-ra, jobb ötletem nem volt (ez napi 1462 kcal-t jelent, a BMR-em most a kalkulátor szerint 1580 körül van..:S) Ráadásul azért vált fontossá a fogyás szoptatás mellett, mert komoly derék- gerinc gondjaim vannak, - viszont pont ez (és a Kisbaba) gátol a testmozgásban... jó lenne mihamarább- még egészséges szinten visszafogyni 68-65 kg-ra (170cm vagyok). Ne haragudjatok, sajnos ezt az egész bonyolult dolgot nem sikerült egyszerűbben leírnom, nem tudom, hogy védjem ki az éhezést, illetve elég jó-e a most beállított cél, vagy alacsony :( Nagyon hálás lennék minden válaszért, javaslatért :(

2 hónapja
#5225
tortenelemtanitas 3

Sziasztok!
Kérdésem volna felétek a hosszútávú fogyásotokkal kapcsolatban.
Én 8 hónapja kezdtem diétázni, az Atkins-diétát alkalmazva és (181 cm mellett) 75 kg-ról sikerült 62-3 kg-ra fogynom. Tavaly tavasszal, illetve nyáron nagyon jól is éreztem magam, nem éheztem, nem voltak semmilyen panaszaim. Szénhidrátot nem az Atkins előírása szerint fogyasztottam, vagyis nem növeltem, egészen mostanáig is napi 20-30 g szénhidrátbevitel a max., és az is csak zöldségből.
Ennek ellenére a decemberi időszaktól kezdve elkezdtem hízni, ami azt jelenti, hogy 65 kg-ra mentem fel, amely nem sok, ugyanakkor a haskörfogatom 5-6 cm-el növekedett, és mintha az egész testem zsírosodna, lagymatagabb lett, az 1-2 kg-os hízás ellenére.
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mit lehet ilyen esetben tenni. Félek, hogy a folyamatos szénhidrátmegvonás és sok zsírbevitel az oka ennek. Félek, hogy egészségtelen, terheli a vesémet, májamat, illetőleg, hogy a szénhidráthiány okozza a már-már depresszióba hajló közérzetemet. Azonban attól is félek, hogy mivel már régóta fogyókúrázom és már 8 hónapja nem vittem be szinte semmilyen szénhidrátot -- cukrot, lisztet, gyümölcsöt egyáltalán, ami volt is, az rost formájában zöldségből vagy len/szezámmagból -- így ha átállok másik étrendre akkor hízni fogok méginkább. Félek, hogy a kalóriaszámlálás sem lenne megfelelő, mivel eddig sem a kalóriákkal volt a probléma, hanem a szénhidrátokkal. Vélemények?

3 hónapja
#5224
mano9030
Köszönöm a válaszod!Megpróbálok akkor még valamit enni.

3 hónapja
#5223
Yvettee
reply to mano9030's post #5222
Szia,
az adataidbol szamitve BMR=1465.78 (ha 30 eves nonek vettelek ulo eletmoddal). Eszerint 1565 kcal + sport 60%-at is le kellene enni.
Ebbol ugy tunik lelassult az anyagcsered, a szervezeted elkezdett raktarozni, mert tul keveset eszel.

3 hónapja
#5222
mano9030
Sziasztok!Január 10.-dikén kezdtem a fogyókúrát.72,6 kg voltam a 165 cm-hez.Szépen mentek is le a kg-ok de most valahogy nem nagyon akaródzik.4 kg fogytam napi 1300-1400 kalóriát ettem,ami zöldségből,csirkéből és tojas fehérjéből állt szinte.Ithol vagyok a kisfiammal így csakbithol tornázom de azt mindennap,ami olyan fél óra.Vizet 2-2,5 l iszom.Valamit változtassak?Köszönöm előre is!

3 hónapja
#5221
310583 552
reply to FrauBubus's post #5220
ugyes vagy, cask kitartas! Probalj meg mozgas format/intenzitast valtoztatni, az is segithet. Es igen, minden egyes kaloria szamot

3 hónapja
#5220
FrauBubus 231
Azt hiszem, mégiscsak fogok tudni húzni a reggelin egy olyan 40-50 kalóriát, és még az éhség sem kopogtat hamarabb mint az eddigi reggelijeimmel. Két reggel teszteltem a "hamis zabkásámat", 240-250 kalóriából kijön, és egész jól teljesít. Talán nem sok ez a pár kalória mínusz, de ez is valami. És pár napja mintha mozdulna lejjebb a mérleg, próbálok nagyon figyelni az ivásra is.

3 hónapja
#5219
Amicisz 21

3 hónapja
#5218
fdomi81
reply to 310583's post #5217
Köszi a választ.Akkor nekem kb 1400 kcalt kéne alapjáraton ennem.Remélem belejövök :) Köszi

3 hónapja
#5217
310583 552
reply to fdomi81's post #5215
Ezenfelul az edzos napokon az edzessel elhasznalt kaloriat is edd le. Ha oraval mered azt, ha a listabol valasztod, akkor ird be 65-70 %-at a sportnak, es azt edd le ( Azert mert allitolag tul vannak becsulve a sporttal elfogyasztott kaloriak). Az, hogy 1 hetig nem mozdul a merleg, nem ok panikra. A Bazis matematikai alapon kiszamol egy heti fogyast, de a szervezeted nem tanult matematikat. Van amikor egy het alatt az "eloirtnak"duplajat adja le, maskor felet vagy semmit, maskor felfele mozdul - a grafikon nem egy szep egyenes vonal less hanem mint egy furesz - fel-le, osszevissza. Nem kell ezen stresszelni.Fo a kitartas es hogy kozben jol erezd magad a borodben. Olvasd el aKotetlen cseveges topikban a 6932-6933-as hozzaszolasokat, sok okos dolog van ott leirva. Hasznalj sajat receptet,vizzel, elparolgassal, mindemnt merjel grammar, ne kanal, darab, adag, stb.Ha kerdesed van kerdezz batran, valaki mindig valaszol

3 hónapja
#5216
310583 552
reply to fdomi81's post #5215
Az hogy ki mennyit kell egyen relative es szemely-fuggo: fugg a magassagodtol, sulyodtol, napi aktivotas, kor, meg ezen felul sok mas tenyezotol. Azt tudom mondani, hogy a minimum az a BMR+100 kaloria/nap. Ennel kevesebbet nem erdemes enni, mert kesobb megboszulja magat, ehezik a szervezeted, lelassul az anyagcsered jon a stagnalas,nem tudod hosszu tavon tartan. Az a lenyeg, hogy egy olyan kaloria keretet allits be, amit hosszu tavon tartan tudsz, alltalaban a BMR +100 az tarthato. A szenhidrat mennyisegehez nem tudok hozzaszolni ( a betegseged miatt) de az is szukseges, cask meg kell valogatni, hogy mibol eszed meg : ne feher liszt, Cukor,pekaru legyen, hanem zabpehely - korpa, teljes kiorlesu gabonak, barna rizs,rozs-graham-teljes kiorlesu kenyer, feltetlenul zoldsegek, edesiteni stevia vagy nyirfacukor, keves gyumolcs

3 hónapja
#5215
fdomi81
Sziasztok!Tanácsot szeretnék kérni:jan.2-vel kezdtem a fogyit.napi 1200 kcal és 120 gr ch.Voltam dietetikusnál,ő ezt mondta.Viszont az endokrinológusom 1300 kcal és 160 gr ch,amit (ch) nem merek megenni,mert attól hizok.Inzulinrezisztenciám van,napi 1000 mg Merckformint szedek.Heti 3*50-60 percet edzek,ami 95% kardió.idáig 1,7 kg ment le,utóbbi 1 hétben semmi.Mi a véleményetek,mennyit kéne ennem?1200/120 ez az edzős napokon is ennyi (250-400 kcalt égetek ekkor),vizet kb 2-2,5 litert iszok naponta.

3 hónapja
#5214
310583 552
reply to FrauBubus's post #5213
a vallalati kajaval szerintem nem az adag a baj, hanem az alapanyagok, amiket hasznalnak. Itthon tudod, mennyi olajat-zsirt-feherlisztet hasznalsz, ott nem tudod ellenorizni, mit raktak bele. Igy voltam en is a nyaron szabi alatt, vendeglos kajan, joforman halat ettem , salatakat es megsem fogytam, sot...tobb kilot hoztam haza mint amit elvittem. Itthon alltalaban keves zsiradekot ( sokszor el sem erem a megengedett zsirt), sok pulyka-csirke mellet, majat, halat,marhahust hasznalok - levesekbe is - szenhidratbol a jokat, de ott nem tudom mibol mennyi az annyi

3 hónapja
#5213
FrauBubus 231
reply to 310583's post #5212
Köszi a tippeket!
A víz ivás így télen nehezebben megy, de igyekszem az asztalomra tenni, hogy lássam és akkor kicsit jobban megy. Talán napi 1,5-2 liter összejön, persze az kb a minimum, tudom... :(
A sportban most emelek majd a gyakorlatokban ismétlésszámot - van is ismét izomláz.
A vállalati kaja nálunk adagban nem sok, akik nem fogyiznak meg a férfiak keveslik is sokszor (és néha tényleg gyerek adag kb.) de amolyan klasszikus és magyarosabb ételek szoktak lenni és egyféle van, nincs választás - viszont legtöbbször van benne hús, ami nélkül én nem igazán tudok meglenni. Lehet majd ezt mégis kiváltom heti kétszer könnyebb kajára, viszont ezt az influenzás időszakot nem akarom sanyargatással megfejelni, nehogy emiatt fogékonyabb legyek a fertőzésre, majd ha lement a szezonja.
Most levittem nagyon picit a keretet, meglátjuk azzal hogy bírom. Igazából ez a stagnálás annyiból jó, hogy látom, mit ehetek meg hogyan és mégsem hízom, csak hát az "álomsúly" így nehezen lesz meg, bár nem tudom mit görcsölök azon a mínusz 2-3 kilón, ez inkább már pszichológia... :-D

3 hónapja
#5212
310583 552
reply to FrauBubus's post #5211
Hat biza, ha a BMR-d 1456, akkor az 1700 kal az sulytarto keret. De ha ennel kevesebbel ehes vagy, akkor hiaba eszel kevesebbet, az onsanyargatas nem jo es jarhato ut. Amit meg megprobalhatsz: 1. Valtoztass a makrokon, a feherje esetleg zsir javara es CH karara, de azert a min.130 ch-t hagyd meg, ellenkezo esetben fellephet faradekonysag, idegesseg.2. Valtoztass sportot, amit eddig csinaltal mar lehet megszokta a szervezeted es kissebb erofeszitest es kevesebb kaloriat igenyel. 3. Probald az 1700 kaloriat mas felosztasban- iktass be egy uzsonnat, a vacsorat meg csokkentsed annyival ( en peldaul delben eszem a foetelt, este meg levest ( amibe alltalaban van hus es zoldseg, vagyis protein es ch is viszont joval kevesebb kaloria mint a foetel. Sot nekem a reggeli az ami az 1480 kaloriabol alltalaban 400-600 kaloria, mindig proteindus es jo Ch). 4.Nezd at az etrendedet, van-e olyasmi, meg amit ki tudnal valtani egeszsegesebb etelre? Mondjuk a vallalati kaja nem a legjobb valasztas.Pl nekem mindig bejon egy 330 g csokkentett zsirtartalmu ivojoghurtba 30-40 g zabpehely, nemi gyumolcs, esetleg pici mez a gyumolcstol fuggoen, chia mag, ilyesmik, az egy nagy tallal lesz es sokaig nem vagyok ehes utana. Iszol-e eleg vizet?. Hat hirtelen ezek az otleteim vannak

3 hónapja
#5211
FrauBubus 231
Köszönöm 310583 és Yvettee válaszait. Centivel is mérem magam természetesen (ez alap ;-) ), ott is stagnál részben, de a tükörben szigorúan és objektíven szemlélve magam van némi változás alakban, a zsír kárára jött itt-ott némi izom. Heti kétszer jutok el edzőterembe, ott súlyos-gépes edzések olyan 50-60 perc és igyekszem a napi 4-5 km-t lesétálni (lehet ez se sok?! - mondjuk a régi önmagamhoz képest jóval több.) Az ebédeim fixek, céges kaja - lehet ezt kéne ismét a heti 5 hétköznapból kettőn lecserélni mondjuk nagyon light-osra?! A diéta kezdetén csináltam ezt, működött, csak macerásabb. A benti ebédek általában kb. 600-700 kcal, egy főétel. A reggelin nem igazán tudok húzni, az olyan 280 - 350 kcal, így vacsira marad cirka 600-700 kcal, ami lehet hogy sok...csak azt tapasztaltam, ha nem vacsorázom "rendesen" (nyilván diétás dolgokból, ésszel), tehát azt húznám meg 400-500 kcal-ra, akkor jobban rám jön az ehetnék, nassolhatnék...vagy ami még rosszabb, hogy éjjel szó szerint korgó gyomorra ébredek - az rémes. Próbáltam 1600 Kcal körüli keretet, hát éhes voltam...csak a kajára tudtam gondolni...vagy csak át kellene állni erre is? Valakinek valami jó tanács? :-)

3 hónapja
#5210
310583 552
reply to pejponi's post #5208
hat foleg mert meg cask 16 eves vagy, nem szabad olyan keveset enni! Kesobb ez megboszulhatja magat egeszsegugyi gondjaid lehetnek, ha fejlodo korban megvonod a szervezetedtol amire szuksege van! Mindenkepp a tornaval csinalj kaloria deficitet, ne a kajaval.A hetvegi feherje-beviteled gondolom nem rantott husokbol, zsiros etelekbol all!.A sulyod es a mereteid is azt mutatjak, hogy izmosodnod kell, nem fogyni. A kilo-veszteseg, ami centiben is latszik, nem biztos, hogy zsir veszteseg, sot biztos hogy izombol is vesztettel, olyan keves kaja mellett. Ahogy Yvettee is irta, ( meg en is ezelott) vannak saljat testsulyos gyakorlatok, amit tudsz csinalni minden segedeszkoz nelkul, barhol, azokat valtogassad es noveljed az intenzitast meg a sorozatok szamat. Es meg egyszer: NE AZ ETELT HUZD MEG. Amugy ha maskepp nem megoldhato a feherje bevitel, probald meg a feherje porokat

3 hónapja
#5209
Yvettee
reply to pejponi's post #5208
Ebben az esetben viszont meg lenyegesebb, hogy izmot is epitsel, de legalabb megorizd ami van. Ezt akar heti 1-3 sajat testsulyos edzessel is meg tudod csinalni (fekvotamasz, felhuzodzkodas, felules, guggolasok, kitoresek stb).
Majd jonnek a tobbiek es hatha leirjak neked, hogy hol tudsz jo edzeseket talalni a neten, vagy keress vissza valamelyik topikban mar lattam tobbszor is.
Ha a dvd-k anyagat mar regebb ota csinalod, akkor azokat is ki kellene valtani valamivel, mert 6-8 het utan a test hozzaszokik es mar nem sokat er sajnos. Szoval heti 5-6 edzes, erosites es kardio jellegu is.
Ja es ne add fel, a fogyas egy lassu folyamat, foleg ha mar csak 5-10 kg felesleg van rajtad. A test nagyon ragaszkodik a vegso tartalekaihoz. Ez honapokba (evekbe) telik. En is ebben az utolso fazisban vagyok es kb heti 0.15 kg megy le. De megy! Szoval legy turelmes es kitarto, akkor elered a celod es akik regebben csufoltak inkabb irigyek lesznek rad

3 hónapja
#5208
pejponi
Az a baj velem,hogy könnyen feladom.. Ha nem látom az azonnali eredményeket kikészülök. Régebben annyira bele voltam betegedve,hogy hánytattam magam,amint úgy éreztem,hogy tele vagyok. Erről már szerencsére leszoktam,de akkor jöttek az anorexiás hajlamok,mikor nem ettem egy almán kívűl semmit,és 37 kiló voltam 13 évesen. Aztán doki,és most már igyekszek ésszerűen fogyni. Általánosban mindig csúfoltak a súlyom miatt,disznó voltam stb. Soha nem vettem magamra, de azért így tudatalatt eléggé fájhatott, mert a doki szerint ez váltotta ki belőlem a bulimiat és anorexiát. Egyébként a testzsírszázalékom 32,a cél pedig 51-55kg.

3 hónapja
#5207
Yvettee
reply to pejponi's post #5206
Igen, ez ertheto a szuleid reszerol es hogy akkor inkabb maradsz.
Az hogy mikor indul be ujra nagyon fugg attol, hogy mennyi ideig ettel keveset. Altalaban nehany het, azonban az elejen felmehet 1-4 kg, amig atall a szervezeted es akkortol ujra megindul a fogyas.
Kulonben mennyit akarsz fogyni? Tudod a testzsir szazalekodat esetleg?
Ugyanis az eddig megadott adataid alapjan mar viszonylag vekony holgynek latszol, nekem is ugy nez ki, hogy inkabb az erositesre, izomformalasra kellene tenned a hangsuly, ahogyan 310583 is irta.

3 hónapja
#5206
pejponi
Én igen,de anyaék hallani sem akarnak róla.. Mivel a tandíj egy kisebb vagyon,és igazán jó a nevelés,a tanárok pedig egyszerűen fantasztikusak,csak az igazgatónk nem a legjobb. Még 2 év van itt, 16 éves vagyok. Szerettem volna hazajönni ide a maradék két évemre,de anya azt mondta,hogy ennyi beleölt munka es pénz után muszáj elvégeznem,merthogy egy igen jó egyetemet néztek ki nekem stb.. Nem ez a gond, mert nem erőltetik rám,én is szeretném a későbbiekben ott folytatni, de ha államiban tanulnák valószínűleg esélyem sem lenne. Szóval ez marad.
Ha itthon vagyok általáb úgy néz ki a "szentháromság", hogy 56%fehérje,19%szénhidrát és 25% zsír.. Most átállítottam 1500-ra a napi bevitelemet. Mennyi időbe telhet míg ismét beindul?

3 hónapja
#5205
Yvettee
reply to pejponi's post #5204
Ez sajnos eleg rosszul hangzik.. Nem gondoltam, hogy ilyen helyek meg leteznek.
Hanyadikos vagy? Mennyi idot kell meg ott toltened?
Akkor azt javaslom, hogy hetvegen probalj sok minosegi feherjet, zoldseget enni, valamit egy jo multivitamint beszerezni amit naponta szedsz, esetleg halolajat is.
Iskolavaltasra gondoltal esetleg?

3 hónapja
#5204
pejponi
Igen,eléggé átcsap az étkeztetés hízókúrába.. Csak sajnos az a baj az otthonról hozott kajával, hogy nem engedik meg. Vasárnap hozhatsz beköltözéskor,de másnap ellenőrzés,és a kekszet is kidobatják nem hogy a romlandó főtt ételeket. Egyébként azért, mert vannak elvetemült fiúk,akik szerdán is a rántotthúst eszik amit anyuka csinált vasárnap(hűtő nincs..). A diétás kenyeret is mindig a táskában hordom,észre ne vegyék. Boltba sem engednek ki, merthogy ott van étkeztetés.. Amúgy nagyon finnyás vagyok,azért is eszek ilyen keveset,mert az itt felsoroltak felét nem tudom megenni,mert rosszul leszek,aztán vagy magától,vagy erőltetve jön ki. Tornázni szoktam,általában Béres Alexandra és Rubint Réka videóira(tabról). Gimi előtt néptáncoltam 7 évig,de onnan nem engednek el az órákra.. Szóval a futás és séta kilőve,úgyszint a bicikli. Max szombaton ha itthon vagyok. Centikben is mérem, persze. Csak eddig a kilókkal jöttek le a centik is:)
Derék:78-65
Csípő:90-84
Comb:55-51
Vádli:38-34
Felkar:28-27

3 hónapja
#5203
310583 552
reply to pejponi's post #5201
Ugyanazt mondhatom: tul keveset eszel, nincs meg a BMR+100 napi kaloria sot te meg fejlodesben is vagy! Ezenkivul szerintem ebben az etrendben tul keves a protein es lehet tul sok a szenhidrat ( macaroni, kasa, griz)- de lehet hogy osszesegeben nem sok cask nem JO szenhidrat. Probald meg feltornaszni a napi kaloriat es Mellette sportolni, heti 5-6 napon. ( egy nap hetente kotelezo piheno-nap). Probalj meg tobb protein ( hust) es zoldseget enni, akar ugy, hogy otthonrol viszel zacskoban lesutott hust, amit hidegen szendvicsnek akar reggelire, akar vacsorara zoldseggel eszel. Ezenkivul a 165 cm-hez a 61 kg. nem tul sok, a helyedben inkabb a centikre mennek mint a kilokra, vagyis alak-formalasra, nem fogyasra. Azt pedig tornaval tudod elerni nem fogyokuraval. Fejlodesben levo szervezetnek nem tanacsos drasztikus fogyokura, szerintem ebbol az etrendbol a kello vitaminokat sem kapod meg. Probalj valamilyen mozgast beiktatni, sajat testsulyos vagy sulyzos gyakorlatokat, pilateszt, barmit, a neten sok mindent talalsz. ezeket valtva csinaljad, ne mindennap ugyanazt, kulombozo izomcsoportokra ( pl egyik nap egy izomcsoportra, masnap masikra, majd ismetled)- de ha valamit talalsz amit szeretsz es tudsz csinalni, akkor majd erdeklodj ( a testmozgas topikban) nalam hozzaertobbek adnak tanacsot ezen a teren. De hangsulyozom megegyszer, ne kiloban, hanem centiben akarj fogyni, mozgassal. A ketto azert nem ugyanaz, mert az izom sulyosabb mint a zsir,viszont terfogata kissebb, tehat ha izmosodsz akkor marad a kilo, de fogy a centi, javul az alakod.

3 hónapja
#5202
Yvettee
reply to pejponi's post #5201
Szia Pejponi,
igen, nagyon keveset eszel, ennyivel nem tud beindulni a fogyasod, hanem raktarozo modra lassit - ebbol lesz kesobb a jojo, amikor ujra tobbet kezdesz enni.
Mindenkeppen a BMR+100 kaloriat le kell enned, ahhoz hogy ne ehezzen a szervezeted es be tudjon indulni a fogyas. Mivel mar egy ideje ennel joval kevesebbet eszel, ezert az elso par hetben feljohet 1-4 kg, ami kesobb a fogyas megindulasaval lemegy.
Amit enned kell a gimiben az eleg ijesztoen hangzik, hizokuranak nez ki sajnos.
En is koleszos voltam regen, szoval amit en csinalnek az a kovetkezo:
- reggeli szendvicsekhez szerezz be zoldesegeket magadnak: paprika, paradicsom, retek, uborka stb
- mivel nem tudod leenni a szukseges kaloriamennyiseget es a kenyert valamilyen teljes kiorlesure cserelnem a jelenlegi alacsony kalorias helyett
Amugy nem ertem, hogy egy kollegiumban hogy adhatnak ilyen kajat fejlodo szervezetu diakoknak! Az ebed meg ugy-ahogy elmenne de sajnos a vacsora...
Majd jonnek a tobbiek is es elmondjak a velemenyuket, vard meg oket :)

3 hónapja
#5201
pejponi
Sziasztok!
Kb 1 hónapja egy dekával se mutat többet vagy kevesebbet a mérleg. Két hónapja kezdtem el a kalóriabázis használatát, azelőtt is használtam már 12 éves korom óta,csak hát nem voltam türelmes gyerek. Most harmadikos gimnazista vagyok,koliban. A rekord súlyom iskolai mérésen 65,8 volt 165 centihez. Egy hónap alatt ezt letornáztam 61,6-ra, és most megakadtam. Sajnos nem én főzök magamra, mivel egyházi gimi,ezért ugye elég alaposan van ránk figyelve, és azt kell enni amit épp főznek. Az általában így néz ki:
Hétfő:
Reggeli:kenyér,vaj,sajt
Ebéd:hal és borsó
Vacsora:pelmennyi(ukrajnában élek :D)
Kedd:
Reggeli:kenyér,vaj,szalámi
Ebéd:tarkatorta,húsleves
Vacsi:sültkrumpli
Szerda:
Reggeli:kenyér,vaj,pástétom
Ebéd:rizibizi,fasírt,gulyás leves
Vacsi:ludaskása
Csütörtök:
Reggeli:kenyér,vaj,sonka
Ebéd:húsgombóc leves,grizes makaróni
Vacsi:káposztás makaróni
Péntek:
Reggeli:kenyér,vaj,sajt.
Utána már megyünk haza.
Annyival segítem ki, hogy diétás kenyererlt eszek,szeletje 14 kcal,uzsira meg általában egy narancs.
A napi bevitelt először 1500-ra állítottam,de sehogysem tudtam leenni az egészet,így 1000 lett. Sokszor eszek,mert napi 4-5 étkezés megvan,csak kis adagokban, hogy tartsam. Bár néha 700 alig jön össze. Mit gondoltok? Többet kéne enni?

3 hónapja
#5200
Yvettee
reply to FrauBubus's post #5198
Szia FrauBubus,
nekem ugy tunik a mostani beviteled kb sulytartasra jo. Ebben a helyzetben viszonylag kicsi a skala - 100-300 kcal naponta amivel tudsz jatszani. Tudom, mert en is hasonlo helyzetben vagyok - 160 cm / 64 kg-rol indultam 2 honapja - elotte 2 eve 10-et fogytam, ami utanna megallt.
Ami nekem most segit az valoban a BMR+100 kcal evese es heti 4-5 nap sport (szobabicikli es sajat testsulyos erosito edzesek), aminek a 60-70%at szinten leeszem. Igy most 2 ev utan mozdul a merleg, DE csak 0.2 kg/het a minusz! Nagyon lassu!
Esetleg probalj meg tobb olyan etelt enni, aminek nagyobb a tomege es kisebb a kaloriatartalma - pl cukkini, brokkoli, karfiol, salat, padlizsan, parasicsom, paprika, krumpli (a teszta es kenyer helyett) stb google segit :)
A masik dolog: a mozgas nagyon fontos ebben a szakaszban es ha mozogsz tobbet ehetsz :)
Sok sikert! Ha meg van kerdesed nyugodtan irj!

3 hónapja
#5199
310583 552
reply to FrauBubus's post #5198
Szerintem biztosan el lehet erni, kitartassal es turelemmel. Ha nem centiztel, meg az is megtortenhet, hogy az izmaid nottek a zsir karara, azert nem mozdul a merleg de centiben kevesebb vagy. En 2015 okt.25.-en kezdtem el szamolni, most 75-75.5 kozott vagyok, a legkissebb sulyom 74.8 kg.volt. Az osszel kezdtem el pilateszre jarni, kissebb-nagyobb kihagyasokkal heti 2 szer, ezenkivul valamivel tobbet mozgok mint azelott, de nem tulzottan.Julius kozepen 76.5 kg. voltam, oktober elejen annyi mint most, kozben utazasok, unnepek - ingazott le - fel a sulyom 75-77 kozott. Julius vegen vettem egy farmert, ami most esik le rolam.Es "stagnal" a sulyom Tehat ne cask a merleget, nezzed, a ruhaidra is figyelj.

3 hónapja
#5198
FrauBubus 231
Tipp, tanács? :-)
Olyan 1-2 hónapja stagnál a súlyom (160 cm / 82 kg-ról indultam olyan 3-4 éve, bő 3 éve figyelek tudatosan a kajálásra, 1 éve kalóriabázisozok, csak nullázódtak a napjaim utazásokkor...), még 2-3 kiló van, amit szeretnék leadni mondjuk 8-12 hónapon belül, akkor érném el a saját magam számára hőn áhított célt, ami még mindig nem a magasságomhoz képesti teljesen ideális súly, de meg is szeretném tartani a súlyt hosszú távon, így nem hajszolnám bele magam olyan kalóriakeretbe, amit aztán csak szenvedve tudok betartani.
Per pillanat 160 cm / 68,4 - 68,9 kg között mozog a súlyom (karácsony előtt voltam 67,5 is...) Az "álomsúly" 65 kg lenne, de a fenének se akar mozdulni lejjebb a mérleg. Most 1700 kcal a napi keretem, ez most pont annyi, hogy nem vagyok farkaséhes, bár néha nap nehéz betartanom. Tudom, több mint a BMR plusz 100/150, a BMR 1456 jelenleg. Csak kalóriacsökkentéssel jöhet össze a fogyás? Ritkán, de mozgok : otthoni torna alkalomszerűen vagy edzőterem heti 1-2 alkalommal, igyekszem naponta minél többet sétálni, gyalogolni is (magamhoz képest mindenképp többet megyek mint anno). Tudom, lehetne több a sport, csak ugye a kényelem... Mit gondoltok, hogy érhetném el azt a mínusz 2-3 kg-ot? Köszi a válaszokat, tippeket előre is.

4 hónapja
#5197
310583 552
reply to feketeinci's post #5192
Karacsonyi csaladi ebed...fozok jo sok finomsagot, sutok is...ki tud ellenallni , no meg koccintani is kell es nem csak... De a 14 honap alatt elert -20 kg-mal nem is stresszelek ra, kb 1 het mig minden kaja-suti felfogy, ez plusz 1.5-2 kg, majd utana 2 het alatt visszamegy es folytatom tovabb. Az elvem: ugy fogyjak, hogy jol erezzem kozben magma a boromben,.Es igy, hogy ilyen alkalmakkor felreteszem a keretet ( mert azert nagyjabol szamolok es irok, is cask nem a kereten belul) elvezettel csinalom, eletem resze let a kaja-naplo vezetes meg mericskeles. Amugy mar azt hiszem meg max 5 kg-ot akarok leadni jovo evben ( 160 cm, 63 eves,ulo munkas no - jelenleg 75 kg.Igaz centizni nem szoktam, de nyar ota pilateszre jarok es erzem-latom a hatasat annak is tehat szerintem 69-70 kg-nal megallnek igy mar nemi izomzattal a haj helyett)

4 hónapja
#5196
Bojtika
reply to elenabibi's post #5195
Mivel a boltban veszem, nem tudom a nemét.

(Egyébként csirkeszárnnyal még jobb! Az apró csontok megadják az ízét, és ha lefő a hús róla, hát na bumm...)

4 hónapja
#5195
elenabibi 234
reply to Bojtika's post #5194
Én kakas vagy tyúk kíséretélben szoktam olyan székelykáposztát csinálni :)

4 hónapja
#5194
Bojtika
reply to elenabibi's post #5190
Akkor jó!

Én nem követek étkezési szokásokat (másokat sem, én a "csakazértse" figura vagyok...), és viszolygok a darált húsba való nyúlkálástól, azaz nincs töltött káposzta, se bejgli. Lesz valami káposztás csirke, mert amolyan székelykáposztásan nagyon szeretem, de lehet, mind nekem kell majd megenni, mert a fiam nemigen kedveli. Vendég nem jön, a rokonság vagy messze van, vagy kihalt. Azaz nincs különösebb kísértés.
Van viszont pár fölös kiló rajtam, amit le kell gyalulni. Amióta tanulok, azóta nem számoltam, és ennek már 3 éve. Most már látszik is, és kellemetlen is.

4 hónapja
#5193
elenabibi 234
reply to feketeinci's post #5192
Én is eszek mindent amit főzők a családnak, csak keveset:) , de mindent megkóstolok :)

4 hónapja
#5192
feketeinci
reply to elenabibi's post #5191
Még korai aggódni.
Sőt.....nem tudom hogy fogod viselni, de itt vannak az ünnepek.....terülj-terülj asztalkámmal, és sok-sok csábítással.

Mindenki úgy eszik ahogy akar, én a magam részéről enni fogok töltött káposztát is, és bejglit is, és élvezni fogom :)

4 hónapja
#5191
elenabibi 234
reply to feketeinci's post #5189
Így van ! Azért állítottam át :) Most az e heti 0 az annyira nem gyors :))))))))))))))))))))))

4 hónapja
#5190
elenabibi 234
reply to Bojtika's post #5188
Az elején fogytam csak heti 1 kg-ot , de én 110 -ről kezdtem:) Most már a heti 0.5 kg volt a heti fogyás !

4 hónapja
#5189
feketeinci
reply to Bojtika's post #5188
Csak gondolom hogy azért állította át, mert változott a súlya 16kg-al, és ezzel változik a BMR is.
Néha át kell állítani, de tényleg nem kellene túl gyors ütemet diktálni.
Életmód váltás? Az akkor maradandó, ha lassan történik, ha van idő megszokni és megszeretni :)

4 hónapja
#5188
Bojtika
Miért állítottad át?????? Azt nem kell...

De heti 1 kg-t sem kell fogyni, túl gyors ütem!

4 hónapja
#5187
elenabibi 234
100 napnál tartok ma -16 kg , de pár napja mióta átállítottam a cél beállítást stagnálok !!!!!! De legalább nem megy felfelé:) Remélem beindul majd megint és olyan könnyedén megy majd mint idáig :)

4 hónapja
#5186
Bojtika
reply to Polcsi's post #5184
Ezt jó olvasni. Nagyon örülök, annak külön, hogy végre akad szakember, aki nem azt vágja rá azonnal, hogy 1200 Kcal!

No és... Micsirkász? :D

4 hónapja
#5185
310583 552
reply to Polcsi's post #5184
Orulok hogy verge rendezodni latszik az egeszsegugyi problemad, hisz ez mindennel-meg a fogyasnal is-fontosabb!. Es persze ebbol adodoan mar jo iranyba mozdul a fogyasod is. Gratulalok, tovabbi sok sikert, Boldog unnepeket kivanok

4 hónapja
#5184
Polcsi 64
Sziasztok, valami végre mozdul!:))
Múlt hét elején voltam az új endokrinologusnál, aki mindent átnézett, az a helyzet, hogy nem volt jól beállítva a gyogyszerem a CH mennyiséghez/ gyakorisághoz, így teljesen megzavarodott az elmült honapokban a testem. Kevesebb gyógyszer már elegendő, és állítottunk a diétán is, csak 5 óránként eszem, magasabb zsír, kevesebb CH mellett (csak lassú ch-k jöhetnek most). Az eredmény, hogy megszűntek a furcsa rosszul létek (ez volt a reggeli felesleges gyógyszer mellékhatása) és kisimultabb az idegrendszerem, hogy kevesebbszer és picit zsírosabban ehetek. (A zsírosabb alatt pld, avokádót, tojást, csirkecombot értek, nem császárszalonnát:)
8 napja eszem így, a mozgás maradt, gyógyszr csak a fele és gyengébb verzió, a kalóriát 1500-ra állította a doktornő 2 hónapra, január végén újra kontroll.
1,5 kilóval ma kevesebb voltam!!!:))) annnnnyira örülök!!!

5 hónapja
#5183
Bojtika
reply to Polcsi's post #5182
Örülök!

Majd meglátjuk, mi lehet itt a gond. De fontos mindenképpen, hogy felemeld a fejed... :D

5 hónapja
#5182
Polcsi 64
reply to Bojtika's post #5181
Igen, köszönöm:) ma megyek az endokrinológzshoz, estére tisztul a kép.

5 hónapja
#5181
Bojtika
reply to Polcsi's post #5179
Hatott a lelkedre az erősen ajánlott irodalom? "Egyben" vagy már?

5 hónapja
#5180
Polcsi 64
reply to teper's post #5177
Köszi Teper!:)

5 hónapja
#5179
Polcsi 64
reply to Bojtika's post #5178
Szia Bojtika, mármint mivel kapcsolatban?:)

5 hónapja
#5178
Bojtika
Polcsi véleményére lennék kíváncsi... Hova lett?

5 hónapja
#5177
teper
reply to Polcsi's post #5165
Kár, hogy nem lett jó :(

Esetedben eltudnék képzelni olyan megoldást, hogy jobban rámész az edzésekre, komolyabban veszed a súlyzós/sajáttestsúlyos edzéseket (maximum 60-70 percben), és ezeket heti legalább két alkalomra emeled. Ezeket követően mehetne 20-30 perces zsírégetős, aerob edzés. Szerintem ebből a 60 perc tök felesleges, mert ha jó az izomerősítős edzésed, akkor a glikogénszinted úgyis alacsony lesz, ezért gyakorlatilag az aerob edzés első percétől zsírt lehet égetni. Illetve mellé, heti 1-2 alkalommal (nem ugyanazon a napon!) további, reggel éhgyomros, vagy a nap bármely szakaszában, amikor előtte már legalább 3 órával már nem kajáltál, 20-30 perces szintén zsírégetős dolog. Egyébként az ellipszist, főleg túlsúlynál nagyon jónak tartom!

Kajaoldalon valami olyasmit lehetne mellétenni, sőt mindezek elé, hogy az izomerősítős/zsírégetős napokon menne az 1800Kcal/nap, 160-170gr CH, zsír 25%, a többi, értelemszerűen fehérje. Lusta voltam kiszámolni, itt vannak grammok és százalékok is! (Bár csak a grammra való számolást továbbra sem szeretem, mert nem mindegy, hogy 100kg-ra vagy 50kg-ra vetítem ezt ki…)

A csak aerob és pihenőnapokon pedig 1500Kcal/nap, 140CH, zsír 25%, és már tudod, hogy a többi fehérje lenne.

Viszont csak akkor működhetnek, ha ezeket továbbra is pontosan eszed le, vagyis méricskélsz.

De kérlek, vedd továbbra is számításba, hogy nem vagyok szakember, nem értek hozzá, ezek csak ötletek voltak, illetve majd a szakemberek elmondják a tutit.

5 hónapja
#5176
Bojtika
Elcsúsztunk a témától, de nem mi először és nem is itt először.

A kezdet kezdetén kellett volna keményen rendet tartani, ma már lehetetlenné vált bármit is visszakeresni. Adminunk nem akarta moderátorokkal nyesetni a demokráciát, azt hiszem. De talán nem is gondolt arra, hogy ekkorára növi ki magát az oldal :D

Ami a stagnálást illeti: mindenkinél jelentkezik, és idegesítő nagyon, pedig szerintem ilyenkor a test kicsit alakítgatja magát belül. Valamit csak kell tennie a sok feleslegessé vált nyirok- és vérérrel, legalábbis a legvékonyabbak szintjén.
Gondolom én. Nem tudom, konkrét orvosi vagy sebészi tapasztalat van-e erről.

5 hónapja
#5175
310583 552
reply to Bojtika's post #5174
Igy van, minden kornak megvan a megfelelo meseje... az unokaim 8 - 6 evesek ( 3 van) de meg most is szivesen hallgatjak Anna -Petit, mind a 11 kotetet, pedig mar kinootek belole es kivulrol tudjak. Nem ertek egyet par eves gyereknek pl Andersent, , boszorkanyos, sarkanyos, meg mas iljeszto- figuras meset olvasni, inkabb pozitiv meseket, amit ok a valodi eletben is tapasztalhatnak, ezert imadtuk az Anna-Peti-gergo meseket. Most mar vannak persze mas mesek is amit szeretnek, de most sem annyira ahol gonosz dolgok tortennek, most megy a Titoktunder, dani-ba, Tokmagok. En cask a Hetfeju tundert olvastam el (meg, de el fogom a tobbit is,) a gyerekeknek viszont ezt akkor fogom elolvasni vagy odaadni hogy elolvassak, mikor fel tudjak fogni a mely ertelmet, nem cask a felszint. Kulomben Szabo Magda a kedvenceim koze tartozik. Amugy meg jo messze elszalltunk a topik temajatol

5 hónapja
#5174
Bojtika
Ez esetben mégis örülök, ne haragudj a bizalmatlanságért.

A link (és a "javallatom" az egész kis kötetet takarja, nem csak azt az egy mesét.) Nekem meggyőződésem, hogy az igazságot megkaptuk Szabó Magdától a Tündér Lalában, amit kár volt megfilmesíteni. Minden ember tündér, de vannak nagy tündéreink is, mint amilyen Lázár Ervin és maga Szabó Magda is.
A múlt héten lázas beteg voltam, muszáj voltam elolvasni a micsirkász cserkesz-t, hogy elvigye a lázrózsákat, és tűnődtem, miképpen lehetne lefordítani, de a német gyerekeknek talán akad majd német tündérük...
Bizony, sokan nem értik, nem minden mesét lehet a gyerek nyakába zúdítani, arra is meg kell érni...

5 hónapja
#5173
310583 552
reply to Bojtika's post #5172
Bocs, ha kozbe kotyogtam (olvastam) a ti beszelgetesetekbe, de komolyan irtam NEM gunybol ( amugy szerintem ez a forum arra valo, hogy mindenki velemenyt irjon vagy tapasztalatot, nem pedig gunyolodasra vagy masok kinevetesere...stb) Es igen, komolyan tetszett, es komolyan tanulsagos mese es elgondolkodtam hogy mennyit is kell meg az unokaim nojjenek, hogy mar megertsek ennek a mesenek a lenyeget, mindenkepp elmentem a linket. Megegyszer koszi, de komolyan

5 hónapja
#5172
Bojtika
reply to 310583's post #5171
Mintha gúnyból írtad volna.

Nem számít, mert ez Polcsihoz intézett kérésem, nem szól másoknak. Viszont itt nem tudok privát üzenetet írni.
Viszont senkinek nem lesz attól baja, ha elolvassa. Sőt, esetleg nemesedik is tőle valamicskét. :D

5 hónapja
#5171
310583 552
reply to Bojtika's post #5170
huuu, szuper! Koszi, Bojtika, tanulsagos, erdemes elgondolkodni rajta es erot meriteni belole

5 hónapja
#5170
Bojtika
reply to Polcsi's post #5169
Ne keresd, itt van. Nekem megvan papíron ugyanez.

http://mek.oszk.hu/02700/02732/02732.pdf


5 hónapja
#5169
Polcsi 64
reply to Bojtika's post #5168
Bojtika..:) ölelés!!
Nagyon köszönöm, maradok, és ha nem vagyok uncsi még, írok azért néha:)
Ma leültem magammal, és végig gondoktam sok mindent, hogy min fogok változtatni a kiegyensúlyozottabb mindennapokért, munkában, magánéletben. Azt már tudom a dokiktól, hogy a folyamatos emelkedett adrenalinhoz (fizikai, és érzelmi stressz alatt) emekedett vércukor kell, az tüzeli az adrenalin termelést. Az emelkedett vércukrot meg a jó sok inzulin próbálja kordában tartani...valahogy erre nem emlékeztem az elmúlt hetekben...kezd tisztulni a kép.
Nyilván fizikai szinten is meg fogok mindent tenni, amit kell, de a másik oldal sem elhanyagolható.
És igen, biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, mikor itt a sikeremet, javulásomat, örömömet osztom meg Veletek!:)
Ui: nincs meg, de neten megkeresem a Hétfejű tündért..:)

5 hónapja
#5168
Bojtika
reply to Polcsi's post #5165
Polcsi! Az első dolog lehetne az, hogy jó, hogy itt vagy. Azaz ülj le és örülj. :D

Gyakorlatból beszélek.

Valaminek mindig lehet örülni. És akkor a depi elő se mer jönni, még csak az hiányozna! Erős vagy, és sok segítséged van. :D
Maradj itt, ne csapongj. Minden szempontból most az alap dolgokra van szükséged. Mint amikor egy gépet Reset-elünk. A gyári alapbeállításokkal újraindtjuk. Variálni azután is lehet majd, apránként.

Most ha hazaérsz munka után, az én előírásomra ezen a héten "fogyaszd el" Lázár Ervin: A hétfejű tündér című kötetét. Ha nincs meg, beszkennelem.

5 hónapja
#5166
310583 552
reply to Polcsi's post #5165
Sajnalom, hogy egeszsegugyi gondjaid ( is) vannak, ez bizony nagyon tudja befojasolni a fogyast is! De muszaly osszeszedd magad es pozitivan, optimistan elj, mert ez mindenfele bajra" gyogyszer", tudod a mondast: "Minden a fejben dol el"....hat tudd meg, hogy van benne nemi igazsag! ha optimista vagy es pozitivan gondolkodsz, az mar fel javulas, ugy testi mint lelki problemakra. Tehat fel a fejjel, hitesd el magaddal, hogy te egy szuper szemely vagy es mindent el tudsz erni amit celnak kituzol, es minden rendben lessz. Sok sikert es kitartast!

5 hónapja
#5165
Polcsi 64
reply to Bojtika's post #5163
Sziasztok, szia Bojtika!
Megvannak a labor eredmények, nagyon elkeseredtem, mert jelentős romlás van sajnos az inzulinrezisztenciámban...:( rosszabbak az értékeim, mint tavaly ilyenkor, fél évemár majdnem normális volt, és most zutty. 2 hét múlva endokrinologus, és dietetikus, most új helyen.
Ez abszolút magyarazat a nem fogyásomra, a kíváncsiság kedvéért lehúztam egy riportot,az etkezési naplóból itt, és 6 hét alatt 29 568 kalóriadeficitem volt.. a valóságban minusz 20 deka összssen.
Foglalkozom a "lelki opdallal" is, mert minden összefügg. Párkapcsolati váláson, válságon vagyok túl (vagyok túl..?!) és nagyon feszített tempóban élek, dolgozom- mondjuk más is.
Többféle diétát probálgattam az elmúlt hónapokban, igyekeztem kövrtni amit hol egyik, hol másik szakember mond. Nem jött ez most be sajna..:( Most a legfontosabb, hogy minél előbb megzabolázzuk a rettenet magas inzulingörbémet és ha az javul, a testem is vele mozdul majd.
Most bevallom megrogytam ettől eléggé, bocsánat, ha depisebb a hozzászólásom.

5 hónapja
#5164
shinita 1
reply to Bojtika's post #5162
A lélekkel pont nem foglalkozom kb. semmit, sajna, nem az a korszakom van, bár valamilyen szinten biztos van, de nem is tudtam, hogy itt is megjelenik (azt kivéve, ami nagyon szorosan kapcsolódik az evéshez, fogyáshoz). Sosem volt magevős időszakom, nem tudom, mire gondolsz. Mindig ettem magvakat, de mást is, s a napjaim több, mint 99%-ában túlnyomóan állati fehérjére alapozok... A többit sem értem, de nem baj, tudom, hogy nem szoktál velem egyetérteni. Én azért írogatom a legjobb tudásom szerint a dolgokat. Bár kicsit érdekel, mi elhanyagolható szerintem? Annyi mindent írtam, nem tudok visszaolvasni. Nem emlékszem, hogy ellentmondtam volna alapdolgoknak, rám amúgyis is inkább az a jellemző, hogy kevés dolgot állítok általánosan, hisz a sokféle embertípus miatt kevés kőbe vésett szabály van. Az elosztás? De az nem lehet, hisz köztudott, hogy az összbevitel számít fogyásnál. Az egyénnél persze más kismillió dolog számít és igen illogikus dolgok is léteznek.
No mindegy. Illetve nekem jó, ha beszólnak, mert akkor nagyobb eséllyel lépek le, amire nagy szükségem lenne, tudom, hogy fórumfüggő vagyok és hogy ez nagyon egészségtelen. Úgyis ismétlem magam, bizonyára s ritkán vagyok egyszerű (bár az élet sem az, de ez nem mentség).

Néha csacsogós? Iszonyatosan verbális vagyok, ez egyik nagy hibám, tudom, szerintem gyerekkori hiányokra vezethető vissza, ahogy a túl sok gondolat örvénylése is.

5 hónapja
#5163
Bojtika
reply to Polcsi's post #5158
Milyenek lettek az értékek?

Töröm közben a fejem. Még az is lehet, hogy ez a súly most éppen jó a testednek. Nem voltál valamelyik életszakaszodban hosszabb időn át ennyi kiló körül?

Vagy esetleg az edzés sok - kevés - unalmas- - - -

A kardio jellege engem is érdekelne.

5 hónapja
#5162
Bojtika
(Az 5147. posztra válaszul)

Shinita, a kicsit filozofikus, néha kicsit csacsogós és picit blogos hangulatot varázsoló hozzászólásaid (nekem a magevős időszakod az emlékezetes igazán) általában ha picit nehezen is, de követhetők. Azért még engem is váratlanul ért ez a fordulat, miszerint amit évek óta magyarázunk a kezdőknek és amit ha megfogadnak, rendszerint sikerrel jár, szerinted elhanyagolható... :D :D :D

Persze már régen elvesztettem a fonalat, szerintem egyre inkább a léleképítéssel foglalkozol, kevésbé a testi fogyással. Ami nem baj. Csak a tanácsot kereső kezdő nem tudja ezt esetleg.

5 hónapja
#5161
Polcsi 64
reply to teper's post #5160
Köszönöm és oké:)

5 hónapja
#5160
teper
reply to Polcsi's post #5158
Kerlek ne ertekelj tul. Sajnos az van, hogy minel jobban beleasom magam, annal kevesebbet tudok az egeszrol. Tippre azt mondanam, hogy igen, meg mindig keves a kaloriadeficited, de javaslom, hogy feltetlenul vard meg az eredmenyeket. Amit tudok biztosan, az, hogy jo lenne egy testzsirmeres, mondjuk holnap, illetve az edzeseid egyelore szerintem rendben vannak :)

5 hónapja
#5159
Polcsi 64
reply to shinita's post #5156
Köszi Shinita! Nekem is van sokszor olyan gyanúm, hogy megszokta ezt már a testem, ami van, amit es amennyit eszem...:-/

5 hónapja
#5158
Polcsi 64
reply to teper's post #5157
Köszönöm Teper, hogy "foglalkozol a dolgommal", tényleg köszi, mert segitesz, sokat!:)
Sorban: mist 1650 kcal van beállitva (ezt dobja ki a gép a 91 kilomhoz, 37 evemhez, 167 centimhez) jelenleg 136 g fehérje, 136 g CH, 61 g zsír a makróm.
A heti 5 edzés így oszlik meg: 2 reggel 1-1 óra súlyzós edzésem van személyi edzővel (ő sem érti miért nem fogyok, tavaly egy ideig könnyebben ment, lassan másfél éve edzek vele) Eyg héten egyszer a sulyzós edzés után van 1 ora kardiom, ez általában futopadon emelkedőn tempós séta, vagy ellipszis tréner. E mellett kétszer csak kardiozok, vagy kocogok reggel kint, vagy teremben reggel 1-1 óra fent említett kardio valamelyik gépen. Most így néz ki a heti 5 óra mozgás.
Egyáltalán nem biztos, hogy jók a makrók, van, aki korábban azt mondta több zsír, van, aki azt, h kevesebb, ugyanez a CH-ra is értem, sok, kevés, már nem tudom. Azt tudom, hogy a klasszikus 160 grammos IR diéta mellett híztam. 140 gr CH körül kezdtem év elején lassan , de fogyogatni. Tűpontosan számoltam, grammoztam, vittem 4 dobozta magammal napközben, ha az kellett. Mosatanában nem nagyon eszem meg a 130 g CH-t sem, mert "már megijedtem tőle". Ami lehet, hogy full nagy hülyeség, nem tudom.
Holnap reggel megyek a féléves labor kontrollra, az inzulinrezisztenciám és pajzsmirigy alulműködést nézik. Elviekben a pajzsmirigy már sokat javult, az IR-em hogy áll, nem tudom, de holnap lehull a lepel.
Köszönöm előre is Teper a segitségedet! ( és Mindenkiét:)

5 hónapja
#5157
teper
reply to Polcsi's post #5155
Ezt nekem irtad...
1800 fole semmi esetre sem mennek, illetve egy rakas kerdest generaltal, talalom sorrendben: mit ertesz heti 5 oras sporton? Azt vajon probalod-e leenni? Nincs esetleg tulertekelve ez a sport? Milyen kardio? Azt mikor? Milyen makro beallitasokkal? Vannak-e pl. celruhaid, es azok mit mutatnak? Mersz-e testzsirt? Biztosan jol matekoltad ki az osszkaloriabeallitasodat?
Nagyon sok kutatas volt arra nezve, hogy napkozben ki mikor viszi be a napi kaloriamennyiseget, aminek az eredmenye, osszessegeben az lett, hogy a kaloria, az kaloria. Vagyis majdnem mindegy. Bar szerintem ezen belul meg lehet bonyolitani a dolgot, es erdemes is, a napkozben bevitt tapanyagok particionalasaval.

5 hónapja
#5156
shinita 1
reply to Polcsi's post #5155
Nem, az összbevitel számít, az elosztás nem. Ezt már kutatták eleget s az emberek tapasztalatai is erre utalnak. A hozzáértőktől is mindig ezt olvasom, a testépítők is ezt mondják, akik értenek hozzá.
Azt nem állítom biztosra, hogy nincsenek érdekesen működő emberek, hisz annyi furaság van... Van, aki csak kávéval tud elaludni, van, akit a cukor laktat, egyesek rosszul alszanak s csak attól jobban híznak, biztos az anyagcseréjükbe kavar be valamit. Apropó anyagcsere. Az nem lassul kevés étkezésnél, legalábbis normális esetben nem. Koplaláskor lassul, napi egy rendes evésnél még nem, akárki akármit is hisz erről.
Én mindig délután eszem, így vagyok összerakva, ez nekem csak segít a fogyásban, főleg, ha az evési ablakom kicsiny.
A kizárólag késő este evők is jól szoktak fogyni deficitben...

Ezzel együtt fura az ilyen hosszú stagnálás... Én továbbra is arra gondolnék, hogy nincs megfelelő deficit és többet mozognék, ha lehet. Vagy egy kis időre megdobnám a kalóriákat, hátha segít.

5 hónapja
#5155
Polcsi 64
reply to teper's post #5152
Sziasztok,
Lehetséges, hogy azért nem mozdul a súlyom, mert nem jól osztom el napközben a bevitt kaloriákat..?
Konkrétan: délután és este marad a nagyja. Igaz, hogy kaloriakereten belül eszem, es ugye sport is van, heti 4 óra, viszont a héten a naplómból erre lettem figyelmes. Hogy van, hogy az ebédem du 3-4-re kitolódik, utána 8 körül vacsi.
Mert ma reggel ismét mérlegre álltam, és immár 6 hete semmi pozitívum.:-/

5 hónapja
#5154
PalBea1973
Sziasztok, gondoltam megosztom az én tapasztalatomat is. Előre mondom, hogy nem reklámozni akarom a terméket, de 5 év sikertelen fogyása után végre beindult a fogyásom! 5 éve rendszeresen kerékpározok, futópadon futok, súlyzos edzést is csinálok, az ételekre nagyon odafigyelek, süti, édesség szinte nulla, vagy minimális hétvégén. Már elfogadtam a tényt, hogy hiába küzdök és fogyás helyett csak jönnek fel a kilók, amikor is elkezdtem augusztus végén szedni a gyógygombát a magas vérnyomásomra, ami szintén az elmúlt öt évben csak emelkedett (sport ellenére is!). Tavaly ősszel a TSH szintem magasabb volt mint 6, idén októberre visszament a normális 3-as értékre, és a pajzsmirigyben lévő göb sem növekedett... és beindult a fogyás! Pedig csak egy hónapja szedtem akkor még a gyógygombát. Az elmúlt 6 hétben 3 kilót fogytam. Nincs nálam boldogabb ember, mind amikor ráállok a mérlegre, és látom, hogy újabb dekákkal lettem könnyebb! És nem sportolok többet mint az elmúlt 5 évben, és nem eszek még kevesebbet vagy más ételeket. Nálam bevált, hátha segít Nektek is! :-)

6 hónapja
#5153
Polcsi 64
Köszönöm Mindannyiótok hozzászólasát, megfogadom a tanácsokat!:)

6 hónapja
#5152
teper
reply to Polcsi's post #5143
Sajat "sanyaru" tapasztalatom, hogy ha celsuly elott legfeljebb 5kg-al elengeded a "gyeplot" es a minden mindegyre jatszol, az megbosszulja magat, vagyis nem jo irany. Alapvetoen nincs csalonap, hacsak nem vagy 20% testzsir alatt, es meg lejjebb keszulsz. Ha igen, az legfeljebb 3 hetente.

Nagy kerdes, hogy milyen aranyok vannak beallitva.

Probalj meg szorakozni a makroiddal, ezeket par hetente variald at, ugy, hogy napi szintu sport (mozgas) mellett a BMR-nel legfeljebb 150kcal-al tobbet kajalsz.

Ha napi 5 kajatol ehes maradsz, akkor szorakozzal a kaja particionalassal, kozben figyelsz az osszetevokre. Rost, tiszta viz! Lehet eleg napi 1, 2 vagy 3, lehet, hogy 16 orat birsz, aztan kajalsz, de okosan. Annyira nem vagyunk egyformak, hogy neked kell rajonnod, mi hasznal, mi nem. Kiserletezz, es ha nem jonne be, akkor 3-4 hetente valtoztassal valamit, es figyeld magad.

6 hónapja
#5151
drisztina 2
reply to Polcsi's post #5143
Valóban úgy van, ahogy Bojtika mondta, ha csak a BMR-ed eszed, idővel stagnálni fog a fogyás. Az adataid alapján (37év/91kg/167cm/feltéve, hogy nő vagy) a BMR-ed 1661 kcal, ezért sikerült fogynod (BMR+100kcal=1761kcal) 1700-1800kcal körül. Szerintem, ne emelj még 150-200kcal, mert az már sok lehet.
Nem vagyok érintett az IR-ben (a családomban van ugyan cukorbeteg, de a két betegség nem ugyanaz), szerintem érdemes a 160 gramm szénhidrát diétát (a korábbi sikertelenség ellenére) tovább követned.
Ha napi 5x-i étkezéssel éhesnek érezted magad, nem lehet, hogy az elfogyasztott ételek, esetleg a szénhidrát elosztás nem volt megfelelő? Persze írtad, hogy dietetikus segítségét is igénybe vetted, de hiába ír neked egy mintaétrendet, ha az neked nem jön be (egy macskának sem lehet azt mondani, hogy mától legyen vega)

Én, - az aktuális napi keretemet (BMR+100kcal) figyelembe véve – megpróbálnám rendszeresen úgy beállítani a makróimat, hogy a 160g szénhidrátom meg legyen.
Esetedben: 160g*4,1=656kcal; azaz a szénhidrátot (656/1761=0,3725) kb.~37%-ra raknám. A fehérje és a zsír arányát meg attól függően lőném be, hogy mit szeretnék elérni, vagy mit tudok betartani. (van, aki testépítésbe kezd, van, akinek nem fontos mindez; van, akinek nem jelent gondot magasabb fehérjét bevinni, van, akinek jobban csúszik a zsírosabb étel) De biztos adott a dietetikusod is valami infót a számodra megfelelő tápanyag elosztására. A szigorú diétáját meg felejtsd el :)))

Persze mindez csak addig ilyen "egyszerű", míg rendben van a pajzsmirigy alulműködésed. Kemény munka lesz, de ne add fel

6 hónapja
#5150
shinita 1
reply to Polcsi's post #5148
Mindenképpen tarts ki, az egészségedről van szó, akkor is megéri, ha eleinte zökkenőkkel jár vagy nem találod a megfelelő utat, keretet, makrókat... Sajna csak tippelhetünk, ez egy bonyolult téma :(

6 hónapja
#5149
Polcsi 64
reply to Bojtika's post #5146
Bojtika, a parametereim: 37 éves, ma 91 kiló, 167 cm, izmosabb, vastagabb alkattal.

6 hónapja
#5148
Polcsi 64
reply to Bojtika's post #5146
Köszönöm Bojtika, Shinita!:)
Visszanéztem az étkezési naplómat, és 1700-1800 kcal körül fogyogattam, heti 5 edzéssel, sok kardioval.
Lehet, hogy mostanra sikerült kicsinálnom az anyagcserémet, és baromi lassú..?! Elképzelhető. Folytatom akkor így, 150-200 kcal-lal megemelve. Anno a dietetikus mondta az alapanyagcsere evést, ezért próbálkoztam most ezzel.
Kitartok, folytatom, mert fontos ez az egész..!
Köszönöm mégegyszer, jövök még!

6 hónapja
#5147
shinita 1
reply to Bojtika's post #5146
Nekem is felétűnt, de mivel úgysem lehet tudni, mennyi az alapanyagcsere, ez nem tűnt fontosnak. Azt még soha senki nem magyarázta el nekem, hogy a test hogyan tud a semmiből energiát meríteni, ha koplal. Koplalással mindenki (az esetleges fényevő gurukat kivéve :)) lefogy, minden kísérlet s éheztetős börtön, éhezés ezt mutatja s nem is lehet másképp. Azt tudom elképzelni, hogy van egy kis sáv, ahol egyesek szervezete már vészhelyzetet érzékel s képes olyan durván lecsökkenteni az anyagcsere sebességét (beleadva apait-anyait, rosszabbul működnek bizonyos egységei, de fő a túlélés), hogy megszűnik a deficit. Kell lennie ilyesminek, hisz egyesek tapasztalják magukon ezt a fura dolgot. Sokan persze nem, hatalmas deficitben hihetetlenül gyorsan fogynak.
Remélem, nem ismételtem magam, ki tudja már, hova mit írtam.

1650 kcal azért nagyon kevés embernek koplalás, láttam már extrém elhízottakat 1500 kcallal, nem tudom, hogyan csinálták, de heti 2 kilót fogytak tartósan. A múltkori sikersztoris az oldalon is iszonyú keveset evett nagy testsúlyhoz és gyorsan, tartósan fogyott. Én azon csodálkoztam. 1650 az egész szép mennyiség, inkább sok lesz az. De a legjobb, ha az ember a régi tapasztalataiból indul ki, mennyivel hízott s fogyott a múltban.

Az is fura nekem, hogy egy inaktív ember nem fogyhat heti 10 dekát sem, mert akkor alámegy az alapanyagcserének s az rossz lesz. De mivel nem vagyok hozzáértő, ezzel nem kezdek semmit, akkor sem, ha sok ember tapasztalata ennek ellentmond. De igazából minek nem mond ellent pár ember tapasztalata a sok milliárból...?

Na megyek most már, egész délután itt lógok.

6 hónapja
#5146
Bojtika
reply to Polcsi's post #5143
Nem írtad a paramétereidet.
Viszont, ami eleve feltűnt: azt írod, hogy az alapanyagcsere értékét eszed. Pedig többet kellene, úgy napi 150-200 kcal-al többet, és a sportolással elégetett kalóriákat is úgy 60-70%-ban "vissza kell enni".

Túlságosan is kalóriadeficitben vagy, a tested éhezik, azért ragaszkodik minden grammhoz.

Át kell állítanod a napi keretet.

6 hónapja
#5145
shinita 1
reply to Polcsi's post #5143
Hűha. Ilyenkor az ember első gondolata, hogy nem eszel elég nagy deficitben, ami nem elképzelhetetlen, de azért elég szokatlanul lassú anyagcsere kell hozzá, a mozgás eleve hajlamos segíteni valamit ezen, úgy tudom.
Olyanról már hallottam, hogy nehezen indult be a fogyás, vagy valami (étrend valamelyik eleme, kevés pihenés, stressz) bekavart... Vagy amit már írtam, szokatlanul kicsi a kalóriaigényed, de az nem normális.

A pajzsmirigyhez a világon semmit nem értek, de ha ez már rendben van, akkor fogynod kellene.

A dietetikusod rosszindulatú bunkó szerintem. Oké, van, aki kamuzik, de ezt így feltételezni... Nincs elég tapasztalata a bámulatosan meglepő emberi testről. Mennyi kalóriát ettél a 160 grammos diétában? Mennyit ettél, amikor annak idején, hasonló súlyból rendesen fogytál?

Sajnálom, hogy nem sokat tudok segíteni, elvileg a kalóriadeficitnek hatnia kell, sőt, gyakorlatilag is.

6 hónapja
#5144
shinita 1
reply to jancsoreka's post #5142
Ez ismerős, bár én nem szoktam hízni és fogyás szempontjából tökmindegy, mit és mikor eszem, csak deficit legyen. Amihez NAGYON nem mindegy, mit és mikor eszem :D

Nos, sok ember gyúrja ki magát időszakos böjtben és a többiek értelmesebbje is azt mondja, az összbevitel számít, nem kell sokszor enni. Úgyhogy nem igaz, hogy a testépítők általánosan fújnának az időszakos böjtre (ami nekem, megjegyzem, természetes dolog, időszakos böjtölőnek születtem, ezen belül olyannak, akinek délelőtt nem jó enni, már gyerekkoromban elhagytam a reggelit, mert csak éhes és enervált és defókuszált lettem tőle), de a tipikus, klasszikus testépítő étrend persze sok kis evést tartalmaz (vagy sok kisebbet-nagyobbat, ha a kalóriaigény nagy).
De mindegy is, ki mit mond, ha nekünk jóformán minden szabállyal szembe kell mennünk, hogy jól érezzük magunkat s fogyjunk, tegyünk úgy :)
Nekem nem volt kínlódás az 5 étkezés, igazából 2 volt, meg 3 alibi-étkezés, 11-kor volt a reggelim... S persze időszakosan böjtöltem 5 étkezés mellett is. Úgyhogy automatikusan a saját stílusomat alkalmaztam.
Később már 5-6 órás evési ablakom volt, de ez nem jelentette azt, hogy fogyok is, az azért nem ilyen egyszerű mindenkinek az utolsó kilóknál.
De most már azt hiszem, megtaláltam a megoldást. Beletelt pár évbe, míg meg is tudtam valósítani azt, ami logikusnak látszott, de jobb későn, mint még később, pláne soha.

Remélem, nem kiabálom el, de most nagyon biztatónak látom a jövőt.
Plusz muszáj lefogynom, nyárra szoknyát varrat a kórus és nem akarom átszabatni, mert pár hónap alatt -20 cm jelenik meg, ami pedig rendes fogyásnál meg fog, szinte minden feleslegem a hasamon ül. Azonkívül tömegelni akarok, de előbb szálkásítani kell. S 5-6 éve kezdtem? Fejezzem már be. De éhség esetén ennem kell, különben lerobbanok.
S én sajnos nem a fél hűtőt eszem fel, ami teljesen jó lenne, mert szénhidrátszegény zöldségeket tartunk benne, ha épp nem most jöttünk a boltból, de akkor is csak vaj és sajt van ott pluszban, az se sok, viszont fogyáshoz remek ételeim.
Hanem a kettes számú nagy tárolószekrény kb. kétszázadát vagy akár századát, ami rengeteg kalória.
Jó kis élelmiszerkészletünk van, sok hónapra elég lenne, csak ugye pár dolgot minimum 1-2 hetente venni kell, pl. zöldség.

6 hónapja
#5143
Polcsi 64
Sziasztok! Segítseget szeretnek kérni, mert tanácstalan vagyok..:-/
5 hete vagtam bele (ismét) a fogyásba, mert nyár végén 2 hónapig elengedtem a gyeplőt. Másfél honap alatt híztam 6 kilót gyorsan. Kevesebbet mozogtam és hülyén ettem.
91 kilóról indultam most 5 hete. Az alapanyagcserét lőttem be, azaz1650 kcal/ nap. Az elmúlt 5 hétben a napi átlagom 1680kcal/ nap lett, azaz tetemes kalódia deficitet jelez az összesítő.
A meglepi most jön: 30 dekát fogytam összesen. Többször megmértem magam, higy hátha víz, ciklus ez-az, de nem. A ruháimon minimálisan érzem, de ott sem látványos. Totál elkeseredtem, mert nem tudom mit csinálok rosszul. Hetente 4 alkalommal edzek, 2 súlyzós edzés edzővel, plusz 2 kardio jellegű egyéb(kocogok, ellipszis tréner stb)
A történetemhez tartozik, hkgy 2 éve stagnálok, illetve 5 kiló fel-le, de 85 kg alá nem megyek sajnos. Pajzsmirigy alulműködéssel kezeltek, mostanra normálisak az értékeim végre. Megállpítottak inzulin rezisztenciát, 8 hónapig ettem a szigorú 160 grammos CH számolós diéta szerinte endokrinológus és dietetikus kontrollal, szép lassan 4 kilót híztam tőle. Abbahagytam, mert nem tett jót, enervált voltam állandóan és éhes a 3 óránkénti evéstől, nem beszélve arról, hogy híztam folyamatosan a heti - akkor még- 5 edzés mellett. A dietetikus azzal nyugtázta, hogy biztos nem tartom be, vagy kamuzok a sportról. Ez nagyon drága hazugság lett volna, mivel a magán endokrinologus, meg az edzés nem két forint, ráadásul nagyon szeretnék végre egeszseges, szép testben élni. 2 éve ez a szélmalomhadc megy, 85 kilóra sikerül levergődni magam, ott honapokig stagnálok, majd elengedem mert belefaradok, újra 90, 91 leszek.
Napi 3-4 liter vizet iszom általában, csak ásványvíz formájában.
Nagyon el vagyok keseredve. Nem tudom mit tegyek, min változtassak, hova forduljak. Most azt mondtam, jöjjön a jó öreg kaloriamegvonás, nagyon bíztam ebben, és 5 hét alatt semmi eredménye nincs. Ez szinte lehetetlen kategoria már.
Elnézest, hogy ilyen hosszú lett. Bármilyen segítségnek, javaslatnak örülnék, előre is köszönöm!

6 hónapja
#5142
jancsoreka
Épp mostanában tértem át egy újabb étkezési módszerre a stagnálás miatt. Az elmúlt években sem volt piskóta a fogyásom lassúsága, de jelenleg kb. 7-8 hónap alatt sem sikerült megszabadulnom cirka 3-5 kilótól. Az utolsók, ez rendben van. Megnéztem én mindent, testépítős oldalakat, hatszor számoltam ki a makro-tápanyagok arányát, mindig más módszrrel (kb. ugyanaz jot ki), ezerrel betartottam, jártam sportolni - és semmi... Az 5. hónap körül változtattam a mozgáson, igyekeztem hiit helyett zsírégető tartományban mozogni a klasszikus konditermi edzések mellett. Semmi. Ami maradt: ha este ettem, pár napon belül még akkor is hízást mutatott a mérleg, ha minimális kalóriabevitelem volt az inkriminált napon. És még maradt az is, hogy bármit ettem, bárhogyan kombinálva, estére megérkezett a farkaséhség. Nem kívánósság. Semmi édesség. Semmi csoki. Még csak nem is kívántam. Viszont a fél hűtőt fel tudtam volna falni. Ha kibírtam a kínokat és nem ettem, akkor nem híztam. Ha nem bírtam ki, és valamit magamhoz vettem (akár egy sima fehérjeturmixot is!) - híztam. Centiben és kilóban. Oké, nem az a baj, hogy van rajtam az elképzelésemhez képest 3-5 kiló - hanem az elv. Teljesen véletlenül aztán találtam a jútyúbon egy csajt, aki olyan szót mondott, hogy nem értettem és fogalmam sem volt, hogy lehet lefordítani. Intermittent Fasting. Kizárólag egymásnak nagyon ellentmondó véleményeket lehet ezzel kapcsolatban találni. A testépítők úgy köpködnek rá, mint az ördögre magára. Namost, én nem vagyok testépítő és nem is akarok az lenni. Az étkezéseimet még évekkel ezelőtt nagy kínlódások árán átállítottam napi 5-re. Hát akkor most visszatérek az eredeti, "délig semmi, utána egyél" felfogáshoz (egyszerűen sosem voltam éhes ebéd előtt, nem tehetek róla. A reggelitől máig rosszul vagyok). És a hiit-hez. Újabb kísérlet. :) Eleddig jók a tapsztalatok.
A fentiekből én azt szűröm le, hogy a fogyás/formálódás rettentően egyéni dolog, az általános naagy szabályok egyáltalán nem biztos, hogy egyénre lebontva igazak. Én pl. éppen az ellenkezőjét csinálom, és ez jött be... És hagyján, hogy fogyok, de még jobban is érzem magam, mintha naponta ötször ennék... Szóval, szerintem tényleg az a lényeg, hogy az ember jól érezze magát a bőrében. Ezzel ellentétes gyakorlatot még akkor sem érdemes bevezetni, ha általános igazságként azt erőltetik... :) Amiben jól érzed magad, attól fogod jól érezni magad.

6 hónapja
#5141
Blacklily 4
reply to Bojtika's post #5140
Azt hiszem, hogy a folyadékon is van még mit javítanom. Levest nem szoktam enni, de bizony sokszor délután döbbenek rá, hogy még mindig csak 1 liternél tartok. :-( Gyanítom, hogy épphogy megvan a napi 2 liter, de igyekszem ezen is javítani.

A napi 5 étkezés azért jó, mert kb. tavaly nyár óta észleltem, hogy túlságosan hamar éhezem meg étkezések után. Hiába eszem normálisan, a szervezetem mintha nem "értené," hogy kapott enni. Farkaséhség, szédülés, izzadó tenyér, stb. tört rám és gyanítottam, hogy ez nem normális. Elkezdtem kutakodni, utána járni a jeleknek. Irány a háziorvos, majd jött a vércukor vizsgálat (terheléses, magánlaboratóriumban mert az inzulint csak ott mérik) és így derült ki, hogy elég szépen elindultam az inzulinrezisztencia útján és a sejtek már nem tudják felvenni megfelelően felvenni a véráramba juttatott cukrot. A hasnyálmirigy meg csak nyomatja az inzulint, de nem tudja a cukrot a sejtekbe juttatni. Én meg csak ettem és ettem, nem értve, hogy miért vagyok állandóan éhes. Ezek után irány a diabetológus, aki igen nagy tekintélyű és jó szándékú ember, de csak annyit tudott javasolni, hogy "mozogjon, diétázzon és fogyjon le." Azt, hogy ezt konkrétan hogyan tudnám minél jobban megvalósítani nem mondta. Ja, csak annyit mondott, hogy "egyen napi 1200 kcal-t." Hmmm.... Ezzel nem sokra mentem, amíg meg nem találtam segítséggel ezt az oldalt és a közösséget. Így már tudom figyelni, hogy mennyit eszem és a napi 1400 kcal napi ötszöri étkezésre elosztva remélem, hogy működni fog. Mióta így eszem, nem éhezem, nincs szédülés, izzadás, hipózás, jól vagyok. A folyadékra pedig fokozottan ügyelni fogok. Köszönöm a tanácsot.

6 hónapja
#5140
Bojtika
reply to Blacklily's post #5139
Örülök, hogy megtaláltad a hibát.

Pótkérdésem: ugye elég folyadékot iszol? Megvan a napi 2 liter? (levessel, stb. együtt)

A napi 5 étkezést én nem tartom fontos szabálynak, kinek hogy jön ki az időbeosztása és kinek milyen a "berendezése". Életemben soha nem ettem időre, állítólag újszülöttként sem. :D

6 hónapja
#5139
Blacklily 4
Sziasztok! Augusztus 21-n kezdtem az életmódváltásomat 64.2 kg-ról. (158 cm, 48 év.) Mostanáig csak 61 kg-ra sikerült lefogynom és ez is már közel 10 napja stagnál. Próbáltam kiszűrni, hogy mi lehet az oka. (A naplót pontosan és lelkiismeretesen vezetem.) A munkám mellett eddig csak átlagban heti kétszer jutottam el edzőterembe, de akkor futópadon tempós gyaloglás (futás egészségügyi okokból orvos által nem javasolt), ellipszis tréner és evezőpad is szerepelt a repertoárban, valamint heti egyszer személyi edzővel kombinált edzés súlyzókkal. Mindezek után csodálkozva észleltem a fogyás makacs stagnálását, de hála a fórumnak, azt hiszem megtaláltam az okát: én is a BMR alatt ettem sokszor! Az oldal által javasolt 1400 kcal-t bizony gyakran nem ettem meg, mert egyszerűen nem voltam éhes, nem bírtam többet enni 1250-1350 kcal-nál. Sőt, többször előfordult, hogy csak 1100 kcal jött össze a nap végére, pedig elosztottam napi 5 étkezésre precízen. Azt hittem, hogy ez így rendben is van, hiszen nem vagyok éhes. Örültem a 3 kg fogyásnak, de rá kellett döbbennem, hogy a napi keret nem tréfa, azt valóban le kell ennem, még akkor is, ha nem vagyok éhes. Remélem, hogy még időben vagyok és nem estem át az "éhezéses" üzemmódba! Nektek hála, észbe kaptam és holnaptól újult erővel igyekszem betartani és leenni a napi keretet. (Közben persze arra is gondoltam, hogy 48 évesen már nem megy olyan könnyen a fogyás, mint akár csak 5-10 évvel ezelőtt és a kilók is könnyebben másznak fel.) Mindenesetre nem adom fel, de bármilyen segítő ötletet köszönettel fogadok. Amúgy a cél első körben 58 kg elérése most év végéig, majd utána, attól függően, hogy hogy érzem magam, még -4 kg, vagyis a végső cél 54 kg, lehetőleg jövő év április végére. Az 8 hónap, cél: - 10 kg.

6 hónapja
#5138
310583 552
reply to vasistvan's post #5136
en sem szoktam celzatosan csalo napot tartan, de van amikor ugy hozza a helyzet. Azt vettem eszre, hogy masnap-harmadnap tobbet mutat a merleg, majd rohamosan csokken egy jot.De ha stagnalok sem parazok ra, elkonyvelem hogy ez van es kesz. Fogytam kb 19 kg-ot kerek egy ev alatt, amibol az utolso 4 honapban nagy joindulattal 1 kg-ot mondhatok. Ez volt a nyar, ez van.Nem sietek sehova. Meg majd valamikorra meglessz az az 5-10 kilo amit meg tervezek ( max ennyit)

6 hónapja
#5137
310583 552
reply to kanada20's post #5135
Nagyon szep eredmeny amit elertel, buszke lehets magadra, es a ferjed is-rad is meg sajat magara is. Kulomben ennek az eletmod valtasnak egyik legnagyobb nyertesei a gyerekek, mert ha megszokjak mar most az egeszseges etkezest, es azt tanuljak nap mint nap, hogy oda kell figyelni mit es mennyit eszunk, akkor majd nem kell kinlodjanak leadni a felesleget, mert nem fognak elhizni. Es a gyerekeknek a legjobb tanitasi modszer a szulei peldaja

6 hónapja
#5136
vasistvan
reply to kanada20's post #5135
Gratula neked, ügyes vagy. A családi hatások is nagyszerűek. Stagnálás: van néha így, akár hetekre is. Nekem speciel a csaló nap - mégha nem is ílyen célzattal ettem/ittam többet - soha nem segített, csak pluszt hozott.

6 hónapja
#5135
kanada20 2
reply to 310583's post #5131
Az elejéhez képest sokkal jobban meg kell dolgozni minden kilóért. Néha elcsüggedek azért, de aztán arra gondolok honnan indultam és mennyit fogytam, mennyivel jobban érzem magam a bőrömben. Csaló napom van, 2.5 és 3 liter között sikerül a vízbevitel, csak vizet iszom. Meg egy kávét reggel. Centiben nem nértem. Csodás, hogy már a normál tartományban a súlyom. A futást pedig annyira élvezem, nem is gondoltam volna soha. Néha vagyok csak türelmetlen, de ez is normális szerintem. Amúgy élvezem a folyamatot, lelkileg is sok változáson mentem át január vége óta. Plusz az egész család nyert az életmód változtatásommal, sokkal több zöldség és saláta kerül az asztalra és szívesen eszegetik a lányaim azt amit én is. Jóval kevesebb étel is van itthon. Egy jó másfél hónapja a férjem is rászánta magát, adagcsökkentéssel kezdte, meg próbál mozogni. 108 kg-ról 97-re fogyott eddig. És nem kell piszkálnom. Magától állt neki. Én az alapelveket meséltem el neki. Párszor mondta hogy éheztetem, mondtam hogy én ugyan nem. Ez a saját szuverén döntése :) Erre nem tudott mit mondani. Nekem ez azért jelent sokat mert több mint fél évig tudomást sem vett az egész diétámról, a futásról, hogy jobban nézek ki. Az ő arca és kezd fiatalodni :)

6 hónapja
#5134
kanada20 2
reply to ErrOrka's post #5133
Meg tornázom és súlyzózni is szoktam. Most próbáltam többet és intenzívebben mozogni és végre megtört a jég, fogytam 2 kilót. A futásban is próbaltam fokozni az iramot.

6 hónapja
#5133
ErrOrka 118
reply to kanada20's post #5130
Szia!

9 hónapja csak futsz és gyorsgyalogolsz? Ha igen, akkor változtass! Növeld a terjedelmet, vagy az intenzitást, esetleg teljesen más mozgásformát alkalmazz! Végezz anaerob edzéseket! Elvileg ezek segíthetnek átlendülni a holtponton.

6 hónapja
#5132
GaborB74
Érdekes, hogy míg a tavaszi időszakban jobban rászántam magam a fogyásra (igaz, hogy állítólag az elején könnyebben megy a fogyás), addig az elmúlt időszakban még szinten sem tartottam a kilókat.
Nos, ez van. Ezt kell szeretni,

6 hónapja
#5131
310583 552
reply to kanada20's post #5130
Szerintem cask kitartas kerdese, elobb utobb cask megy majd az meg lefele.Gyanitom mar a vege fele jarsz, es akkor persze az utolso kilok mar nehezen mennek le.Iszol eleg vizet? Eszel eleg rostot? Amit meg a regiek javasoltak : beiktatni egy csalo napot, amivel adsz egy sokkot a szervezetednek. Amugy pedig ne keseredj el, most mar nem olyan sok a sulyfelesleged, mar nem tartozol az elhizott kategoriaba, es a 25 kilo az nagyon szep eredmeny ilyen roved ido alatt. Szerintem az a lenyege az egesznek, hogy ne stresszelj ra, ugy csinald, hogy kozben jol erezd magad a borodben! Meg a masik dolog: mertel-e centiben? mert ha sportolsz, azzal lehet izmot novesztettel, ami sulyosabb a zsirnal, de kissebb terfogatu, teheat lehet, hogy kiloban nem fogysz, de formasodsz es centiben fogysz.

6 hónapja
#5130
kanada20 2
Sziasztok!
25 kg fogyás után eljött egy holtpont. 65 kg vagyok és már hetek óta stagnál a folyamat. 36 éves vagyok, 161 cm. Január 30-án kezdtem. Most a napi keretem 1515 kcal és ezt le is eszem. BMR 1415. Ha futós napom van akkor a futás idejének nagyjából több mint felét hozzá szoktam adni a kerethez és azt is leeszem. Itt sok segítséget kaptam főleg az elején.
Próbáltam hogy kevesebbet eszem reggelire, de akkor meg a keret nem fog stimmelni. Lehet többet kellene mozognom. Heti 3x futok, 40-60 perc között, gyorsgyaloglással kombinálva. Amíg szép idő volt napi 2x még a gyerekekkel is sétáltam, illetve kb futottam a kismotorok után :) Tornázni és súlyzózni is szoktam. Tudom, hogy most lassabb a fogyás a kisebb testsúly miatt. De 4 hete itt szobrozom a 65 kg-nál és most kezdek picit elkeseredni.

7 hónapja
#5129
Lousha 844
reply to vasistvan's post #5128
Alapvetoen nem az a lenyeg, hogy mennyit szeretnel fogyni, hanem hogy a szervezetnek 10-15 kilo fogyas egy jelentos valtozas. Megijed tole :)

7 hónapja
#5128
vasistvan
reply to Lousha's post #5124
Szia Lousha ! Kösz a reagálást. Hát elveszítettem, de bőven van még mit. nadrág 2 számmal kisebb kell. Egyelőre mondent csinálok változatlanul. Csaló nap: nyáron volt kettő (pl. lányom esküvője) de a kaját ott is betartottam csak a Panyolai pálesz szaladt el :-) Ivás: figyelek rá, küzdök vele, lehetne több. Kaját a Vitálkonyháról rendelek, a számaikat ezen rendszerbe felviszik, onnét veszem ki. Általában 450-550kcal-os az ebéd. Főzelék sajna teljesen elmaradt. Rostok: salátákat erőltetem persze az is lehetne több. Üdv

7 hónapja
#5126
shinita 1
reply to krisztina19790621's post #5123
Nem tudom, mennyire van szükséged, de sokan nem tudják, mennyi elég a testüknek. "De nem vagyok éhes, ez nekem elég", mondják 900 vagy 500 kalória mellett is, eszem megáll. Az 1300 persze jóval több, de ha neked mégis koplalás (nekem az), akkor egyél többet. Tökmindegy, éhes vagy-e, az nem megbízható.
A kalóriatöbblet hizlal, persze vannak ételek, amik az adott egyént akadályozzák, főleg a kalóriadeficit elérésében. Nálam a szénhidrátbombák pont ilyenek, de kis mennyiségben beleférnek. Egyéni, hogy ki hogyan, mivel tud könnyebben fogyni.

7 hónapja
#5125
feketeinci
reply to krisztina19790621's post #5123
Nekem úgy tűnik hogy a BMR-ed alatt eszel, bár nem írtad hogy az mennyi is lehet.

Azért olvastad el a 2 hozzászólást, hogy jól csináld!
Szerintem keveset eszel, aminek következménye lesz, és annak nem fogsz örülni.
Ha a BMR-ed 1500, akkor ne 1300-at egyél!
Egész életedben éhezni akarsz? Kicsinálod a tested!
Arról nem is beszélek, hogy amikor belefáradsz az éhezésbe, nagyon gyorsan visszaszeded amit nagy keservesen leadtál.

Az oldal nem viszi le a keretedet 960-ra, akkor nem jól van beállítva valami.
Olvasd még azokat a hozzászólásokat....le kell enni a BMR-t!!!!

7 hónapja
#5124
Lousha 844
reply to vasistvan's post #5111
Hát az szép haladás kérem :)
Ha megállt, annak egyszerűen annyi is lehet az oka, hogy egy elég nagy darabot elveszítettél már magadból, és időnként erre behúzza a kéziféket a szervezet, mert a belénk kódolt terv nem arról szól, hogy veszítsünk a raktárakból, hanem folyamatosan növeljük őket. Nekem ez úgy 10 kiló után be is jött, semmit nem változtattam, de hirtelen a heti fél kilóból nulla lett majdnem egy hónapra. Majd egyszer csak megint megindult.
Tehát éppenséggel azt is megpróbálhatod, hogy nem csinálsz semmit, csak türelmesen tartod tovább a diétát. Kivéve, ha az "utóbbi időben" már legalább négy hete tart, akkor azért érdemes valamit variálni.

Én elsőre megemelném a keretem egy százassal, százötvennel, és megnézném, úgy mi történik. Ezt persze tartani is kéne minimum egy hónapig, hogy látsszon is a hatás, mert elsőre simán lehet, hogy egy-két kiló pluszt eredményez, de pár hét múlva meg megindítja a fogyást. Szerintem nem fontos a sportokat számolgatni és úgy leenni, inkább ha van rendszeres sport, akkor óvatosan, kicsit meg kell emelni a keretet.

Aztán megnézném, félig tele vagy félig üres-e a poharam. Azaz: fogyasztasz-e elég folyadékot, lehetőleg vizet? Ivás nélkül igen nehezen megy a fogyás, meg hát az egészségnek sem jó. Ez a nem olyan jó anyagcserét is megmozgatja. Főleg, ha a rostokra is vetsz egy pillantást. Az útifűmag meg szilva jó, de ugye nem ennyi az összes rostbeviteled? Mindenbe lehet csempészni, ha pl. bármilyen főtt kajába szórsz egy marék zabkorpát, ígérem, hogy senkinek sem fog feltűnni, viszont ennyivel is több rostot vittél be. Erősen ajánlott továbbá a főzelékek állandóan palettán tartása. Istenien lehet velük fogyni, eltelítenek, kevés bennük a kalória - nyilván azért az adagot figyelni kell -, és agyig töltenek rosttal, aztán pedig... nos, alaposan kiürítenek :) Egy főzelékkúra mindenféle keretvariálás és egyéb turpisság nélkül is kilendíthet a stagnálásból. Természetesen lehetőleg nem menzai, zsíros-rántásos verzióban kell őket elképzelni, hanem pl. zabbal, önmagával, tk liszttel sűrítve.


7 hónapja
#5123
krisztina19790621
reply to feketeinci's post #5060
szia :) Megtaláltam a két hozzászólást. Elolvastam!!!! Hát eddig burgonyát és rizst nem is ettem, mert azt mondták többen is, hogy ezek hizlalnak. Na itt meg pont azt olvastam, hogy lassú felszívódású Ch. Szóval akkor valamennyit ezt is fogok enni. Túrót, sajtot eszem. És már most csak teljes kiőrlésű gabonát. Remélem hosszabb távon sikeres leszek! Beállítottam az új keretet, adataimat, az új súlyommal. 1500-at állapított meg. De az 1300 nekem tökéletesen elég. :)

7 hónapja
#5122
krisztina19790621
reply to feketeinci's post #5060
Köszönöm válaszodat! :) Nem találom a két hozzászólást,amit írtál. :( Tartom a súlyomat azóta is. Most kezdett beindulni lassan lefelé, úgy veszem észre. Aztán rájöttem, hogy igen, nagyon keveset ettem. Most már azért betartom. Az oldal levitte a keretemet 960 kalóriára, de azért alá kiírta pirossal, hogy ez már veszélyes. Tartom az 1300-at és így a jó. Most viszont beállítok egy újat! És kezdem elölről az egész számolást. Valamelyik este nagyon rosszul voltam, én marha nem ettem. De amúgy ha nem vagyok éhes, akkor nem tudok mit tenni, nem tudom mit egyek. :( De azért igyekszem mindent jól csinálni. Köszi mindent! :) Bizony hogy nem adjuk fel!!!! :D hajrá.....

7 hónapja
#5121
310583 552
reply to Giside's post #5119
elsore talan az, hogy tul keveset eszel!. Kezd azzal, hogy elolvasod a Kotetlen cseveges topikban a 6932-6933-as hozzaszolasokat. Masodsorban, ne azt allitsd be hogy mennyit akarsz lefogyni egy het alatt, vagy mikorra akarod elerni a celodat, hanem arra figyelj, hogy a napi kereted BMR+100-150 legyen,es azt edd is le, a makrok pedig fogyokurasra allitva, Ha sportolsz (es kellene hetente 3-6-szor) azokon a napokon a sportnak 60-70%-at ird be es edd le a plusz kaloriakat.Ha a "kotelezo olvasmany"-t elolvastad es meg van konkret kerdesed, rajta, valaki mindig valaszol! Sok sikert!

7 hónapja
#5120
310583 552
reply to vasistvan's post #5113
Ahol meg elcsuszhatnak a dolgok: nem mersz mindent pontosan, nem hasznalsz sajat receptet hanem amit talalsz a bazison. Ha ez rad mind nem ervenyes, probalj bedobni egy csalo napot, esetleg jatszadozz egy kicsit a makrokkal ( pl a fogyokuras beallitassal 20-50-30%)

7 hónapja
#5119
Giside
Sziasztok! Egy hete csinalom a kaloriabazist, azelott 2 hettel kezdtem elhagyni a cukrot es a lisztet.
Egyaltalan nem fogytam ebben az egy hetben amiota a kaloribazist vezetem, holott a beallitott ertekeim alapjan 1 kilot le kellett volna adnom. Mi lehet a baj?

7 hónapja
#5118
Bojtika
A saját főzés nem igazán főzés, inkább csak fel kell forralni a zabot. (Két keverés, és kész...)

A danone drága is és kevés is, ráadásul elég egyhangú lehet.

Vitamint szedsz? Olyanra gondolok, amiben vannak ásványi anyagok is. Érdemes váltogatni is akár, de nekem jól bevált a Mega Daily One a Scitec-től.

És nézesd meg magad egy orvossal, a fáradtság-érzés is egy tünet. (Az edzés bírásától függetlenül,)


7 hónapja
#5117
vasistvan
reply to Bojtika's post #5115
Szia. Makrók: 135 feh, 240 CH, 55 zsír. Ezen sok bokszolásom volt itt az egyik diatetikussal anno. Ezt a Danone zabkását eszem tízóraira, mert a saját főzés nem vált be. Még kicsit azt érzem mostanában hogy fáradt vagyok, de aztán mégis jól bírom a terhelést. Soha nem éhezem - érzésre.

7 hónapja
#5116
vasistvan
reply to Bojtika's post #5115
Szia. Makrók: 135 feh, 240 CH, 55 zsír. Ezen sok bokszolásom volt itt az egyik diatetikussal anno. Ezt a Danone zabkását eszem tízóraira, mert a saját főzés nem vált be. Még kicsit azt érzem mostanában hogy fáradt vagyok, de aztán mégis jól bírom a terhelést. Soha nem éhezem - érzésre.

7 hónapja
#5115
Bojtika
reply to vasistvan's post #5111
Lehet, hogy a monotonitás belejátszik. Vagy az, hogy nem eszed le a sporttal elégetett kalóriákat, és így éhezés állhat fenn.
No meg, ha csak egy évvel is, de idősebb lettél.
Én esetleg emelném a fehérje arányát, és valamit változtatnék a sporton, mert ha a napi mozgás rutinná válik, akkor már nem is kihívás. :D (Visszajutottunk a monotonitáshoz.)

Nálad a zabpehely, a zabkorpa nem vált be, vagy nem ízlik?

7 hónapja
#5113
vasistvan
reply to 310583's post #5112
A BMR most annyi, előtte 1900 volt

7 hónapja
#5112
310583 552
reply to vasistvan's post #5111
a BMR 110kg-oson volt 1850 vagy 93kg-son. A 17 kg minusz utan csinaltal uj beallitast?

7 hónapja
#5111
vasistvan
Sziasztok ! Rég nem írtam már ide, Loushával szoktam értekezni, most megint tanács kéne. Tavaly októbertől 110 kg ról indulva (férfi, 54, irodai munka) idén augusztusra lementem 93ra. BMR 1850, eszem 2000kcalt, a napló tanúsága szerint napi 580kcal mínusszal fél év átlagában. 5x étkezés, makrók betartva, kerékpározás vagy gyors gyaloglás sporttal.A sportot soha nem eszem le. Sajna az utóbi időben stagnálok, sőt feljött 2 kg most pár nap alatt. Anyagcserével mintha lennének gondjaim, pedig szedek útimagfűhéjat illetve szilvával is rásegítek .-) Mi lehet az ok? monotonitás, vagy keveset eszem? Köszi

7 hónapja
#5110
fec82
reply to bmati's post #5109
Köszönöm a válaszod :) Akkor igyekszem ezeket betartani és a doki már meg volt :)

7 hónapja
#5109
bmati 234
reply to fec82's post #5108
Szia!
Az úgy igen csekély, ettől jóval többet kellene enned. 2300 kcal felett kellene enned (2700-2800 kcal-ig belefér) és még ezzel is fogyni fogsz.
Jelenleg azért nem fogysz, mert eddig éheztetted magad és a szervezeted behúzta a féket. Ha megemeled a kereted, akkor a következő 2-3 hétben még 1-4 kg visszamászhat, de utána meg fog indulni újra a fogyásod.
A napi min. 5 liter folyadék legyen meg, aminek a fele nem ártana, ha ásványvízből lenne (az ásványi sók pótlása miatt), emellett sok zöldség, ha ez sincs meg, akkor táplálékkiegészítő.
A magas gyomorsavra próbáld ki a napi 5 étkezést (kerüld a csípős és nagyon zsíros ételeket). Ha még így is magas, akkor irány az orvos.

8 hónapja
#5108
fec82
Sziasztok. Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy elképzelhető, hogy keveset eszek és ezért nem fogyok? 192 centi magas vagyok, 99 kiló és 34 éves, 1600 kalóriát eszek egy nap (reggeli/ebéd/vacsora). Foglalkozásom szobafestő. 12 kilót adtam le eddig, de most már jó ideje stagnálok és egyre többször magas a gyomorsavam.

8 hónapja
#5107
Bojtika
reply to bmati's post #5105
Nézőpont kérdése.

Nem normális dolog ilyen keveset enni.

Hogy a koplalás alatt a testsúly nem változott, az viszont a szervezetnek teljesen normális reakciója.

8 hónapja
#5106
ferenczi76 2
reply to bmati's post #5105
Köszönöm a válaszodat!

8 hónapja
#5105
bmati 234
reply to ferenczi76's post #5104
Szia!
Nem normális. Emeld meg a keretedet a BMR értéked fölé 100-150 kcal-val és edd is le, ha fogyni akarsz. A makrotápanyagokat pedig úgy edd le, hogy 1,5 g/ttkg legyen a fehérje, 0,7 g/ttkg a zsír, a többi CH. A napi folyadékbeviteled tartsd a testsúlyod 20-ada felett literben.
Heti 3 teljes testes erősítő edzés nem ártana, nem egymást követő napokon, alkalmanként 20-45 percet intenzíven, a köztes napokon pedig séta, kerékpár, ellipszis tréner, stb. közepesen alacsony intenzitással, alkalmanként 30-60 percet. Heti min. 1 pihenőnapod legyen.
Mivel eddig éheztetted magad, így eltart majd 2-3 hétig, mire újra fogyni kezdesz és addig 1-4 kg is visszamászhat.
Sok sikert! :)

8 hónapja
#5104
ferenczi76 2
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni ! Több ,mint 10 kilótól szeretnék megszabadulni,szép fokozatosan ! Kb 1 hete tartok 1000 kalóriás étrendet ( fehérje:50g; szénhidrát:125g;zsír:33g ),de eddig meg sem mozdult a súlyom.Ez normális így?! Válaszokat előre is köszönöm!

8 hónapja
#5103
Niki33 70
Igen, igaz:( Igen, imádom:P :)

8 hónapja
#5102
Bojtika
reply to Niki33's post #5101
Ha szereted... :D Csak zsíros ne legyen lehetőleg.

Nem merted... de nem is fogytál, ha jól sejtem, ugye? :D Koplalással nem lehet fogyni.

8 hónapja
#5101
Niki33 70
Basszus....egész nap kajáltam, és 1130-nál tartok! Plussz edzés 248 kcal kb. Tehát. Ha holnap túrós sztrapacskát akarok enni ebédre, bezabálhatok, ha belefér a keretbe... ? eddig én ezt nem mertem.... :(

8 hónapja
#5100
Bojtika
NAGYON.

Mi az, hogy rajtahagysz?

Annyit kell enned naponta. Persze senkinek nem sikerül mindennap egyformán és egész pontosan, de erre kell törekedni.

8 hónapja
#5099
Niki33 70
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha mondjuk nekem 1600 kcal körül van kalóriakeretem, akkor ezt mennyire vegyem komolyan? Mármint...le ehetem, vagy mindig hagyjak azért rajta 2-300 kcal-t?

8 hónapja
#5098
Renike1984
szia arvadri! Az 1200 biztos túl kevés. Tarts ki. van akinél nagyon lassan indul be a fogyás. Én is sokszor feladtam volna mert nem láttam az eredményt. Én is 2,5 hónap alatt fogytam 4,5 kg. Más ezt 10 nap alatt. Mindenkinek más a szervezete. Kitartás.

8 hónapja
#5097
Niki33 70
De jó ötlet!!! Na ezt ma meg is csinálom! :P

8 hónapja
#5096
drisztina 2
reply to Niki33's post #5094
Édesség helyett én is a túrókrémet ajánlom, bár én félzsíros túrót (50g) szoktam, natúr joghurttal (20g) és fél csomag (3g) vaníliás cukorral (igen vaníliás cukorral) keverve. Kevésnek tűnhet, de segíthet, ha rád tőr a vágy :) Lehet gyümölcsöt is (alma, barack, szilva) módjával, vagy (pénztárcától függően) 60% feletti étcsoki, szigorúan csak egy-két kockát :), és persze a kereted terhére :) A zöldségek között is vannak olyanok (pl.a sárgarépa), amit sütőben megsütve édesebb lesz, mint nyersen

8 hónapja
#5095
Csabi76
reply to Niki33's post #5094
Az édesítőt hanyagoljátok. Ha édességet kívánok zsírszegény túrót keverek xillittel és kakaóporral, esetleg csokis ízű tejsavovval. A túrót lehet lazítani natúr joghurttal vagy simmá vizzel. Természetesen a keretbe beszámolva.

8 hónapja
#5094
Niki33 70
Pont tegnap nézte a párom a napi étkezésemet itt, és teljesen el volt hűlve, hogy milyen sokat ettem, és alig volt zsíros, meg szénhidrátos :P Csak az édességekkel van még kicsit a bajom...hogy mit egyek, ha nagyon megkívánom...

8 hónapja
#5093
drisztina 2
reply to Niki33's post #5092
Ha ügyesen étkezel, még sok is lehet :)

8 hónapja
#5092
Niki33 70
reply to drisztina's post #5091
Szia dkrisztina! Át állítottam. Nagyon hasznos tanácsokat adtok, köszönöm! Az ember mindig tanul valamit! A sportot nem nagyon szoktam teljesen figyelembe venni, mert amellett bicajjal járok a melóba, ha azt is beírnám....a gép szerint reggeltől estig ehetnék... :) Nagyon jó hogy leírtad az adagokat most, mert pont ezen vacilláltam, hogy vajon mekkora adagokat ehetek...ami azért nem sok. :) Ugyhogy ezt is köszönöm! :)

8 hónapja
#5091
drisztina 2
reply to Niki33's post #5088
Az általad megadott adatok alapján (168cm/74kg/34év/átlagos aktivitás/65kg cél súly) én a helyedben heti 0,5kg helyett heti 0,4kg-ra állítanám. ugye nem nagy a különbség? viszont így megfelelne annak, az általános vélekedésnek, (amit ezen az oldalon sokan tartanak/tanácsolnak), hogy BMR + 100 kcal-val együnk. Ez nálad BMR (1514,58kcal) + 100 kcal= 1615 kcal. Ami fontos még szerintem, ezen logika szerint 4-5 kg fogyás után esetleg újra beállítani a célt, hogy ne torzuljon nagyon a célod és a gép által ajánlott kcal kereted.
A makrókat fogyókúrásra állítanám, és mivel én az étkezéseimet megpróbálom előre tervezni (mi van a hűtőben, amint másnap tudok vinni, vagy milyen étkezést kell vinnem adott nap) a napi sporto(ka)t is bekalkulálnám előre (már persze, ha tuti megcsinálom), a megfelelő étkezés elosztása miatt. Az étkezéseim elosztást kb.az alábbiak szerint szoktam tervezni (maradjunk nálad): napi kalória kereted sport nélkül = 1615 kcal, ennek kb.20% reggeli (323kcal), kb.35% ebéd (565kcal), kb.30% vacsora (485kcal) és kb.10+5% tetszés szerint elosztva a tízórai és uzsonna között. Persze ez nem kőbe vésett szabály, lehet rajta módosítani attól függően pl.mikor sportolsz, milyen ritmusban élsz. A sporttal kalkulálva természetesen a kcal adatok emelkedhetnek.
A sport kalkulálására ezen az oldalon legtöbbször a kalóriabázis adatainak (mivel nem pontosak, ha jól emlékszem) 70%-át ajánlják figyelembe venni, azaz leenni. De ha van valamilyen megbízható órád (én például telefonon a runkeepert használom, megbízható vagy sem?, azt veszem figyelembe) akkor annak az adatait vedd figyelembe.
Az induláshoz szükséges további lényeges dolgot Csabi76 már leírta, ne görcsölj rá, hiszen életed végéig kell azon "szabályok között" élned ,amiket ma, holnap kialakítasz magadnak.

8 hónapja
#5090
Niki33 70
reply to Csabi76's post #5089
Köszönöm! :)

8 hónapja
#5089
Csabi76
Szia.
Szerintem a BMR és az elégetett kalória között nagy különbség is lehet fizikai aktivitástól függően. Például nekem 1750 a BMR-em és 2600 kalóriával még simán fogytam ülőmunka és heti 6 szor egy-másfél óra sport mellett.
Sajnos elég tág fogalom, hogy "minden egyes nap sportolok" , nem tudok neked pontos kalória értéket mondani, ez sok mindentől függ és mindannyian máshogy működünk.
Mennyire intenzív a sport, ezen kívül mennyire vagy aktív nap közben? Házimunka, munkahely, stb. Első ránézésre kevésnek tűnik az 1700 de ami a lényeg, neked kell kitapasztalni.
Azt javaslom csinálj egy kalkulációt hogy mennyi kalóriát használsz, itt elég sok mindent megtudsz adni a beállításoknál, de néz meg több kalkulátort:
http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kalkulator/kaloria-kalkulator/kaloria-kalkulator.php

Nézd meg több kalkulátorral, válasz ki egy reálisnak látszó értéket, pár száz kalóriával egyél kevesebbet és figyelj, hogy mi történik. Nem csak a testsúlyt hanem azt is figyeld mit látsz a tükörben, hogy változol. Senkit nem érdekel hány kiló vagy, mindenki azt nézi hogy milyen az alakod! :)
Még egy dolog a kalkulátorokhoz, ha egy 120 kilós színizom testépítő pali "fogyni" akar annak is 500 kalória mínusszal fog számolni, meg egy 50 kilós nőnek is! Szóval ezt nem kell annyira véresen komolyan venni szerintem.
Nem lehet megspórolni azt, hogy kitapasztaljuk hogy működünk. Következetesen tarts egy kalóriát hetekig és figyeld mi történik, annak megfelelően módosíts. Le vagy fel. Ha egészségesen kajálsz és sportolsz rendszeresen az sokkal-sokkal fontosabb lépés előre minthogy 200 kalória ide vagy oda. A többit ki tudod tapasztalni. Egy kis súly többlet van rajtad de nem annyi, hogy drasztikus dolgokba kelljen gondolkozni, kísérletez, lényeg a következetesség és hogy ez életmód-életszemlélet legyen.

Az aktuális testsúlyt nagyon sok minden tudja befolyásolni, vízháztartás, belek telítettsége, glikogén raktárak telítettsége. Egy héten egyszer nézem a testsúlyom, mindig reggel kis és nagy dolog után, de sokszor csak 2-3 hetente. Sokkal nagyobb a hangsúly azon mit látok a tükörbe, könnyebben tudom-e bekapcsolni a nadrágszíjamat? Mi a szubjektív benyomásom, dagadtnak érezem-e magam, erősebb vagyok-e az edzésen? Stb.
Amikor valakin nincs 20-30 kg plusz nem annyira mérvadó a mérleg szerintem. Van, hogy a szervezetet sokkolja a kalória megvonás és vizet tart vissza, vagy megeszek 1 kg zöldséget amiben alig van kalória, a mérleg 1kg-al többet fog mutatni. Akkor 1 kg-ot híztam? A lényeg, hogy egészségesen kajálj, sportolj ez legyen a lényed része és ki tudod tapasztalni mennyit kell enned.

Ha valaki BMI-e az ideális tartományba esik miközben chipsen, colán és energia italokon él (sokan vannak ilyenek) nem biztos, hogy egészségesebb mint, akin van 5-10 kg elvileg de tisztán kajál és sportol. Szerintem.
A lényeg a szemlélet váltás! ;-)

Sok sikert és kitartást!

8 hónapja
#5088
Niki33 70
reply to Csabi76's post #5087
Csak abban szeretném a segítségedet kérni, hogy amiket beállítottam magamnak, le tudnád csekkolni, hogy szerinted jók e? 168 cm vagyok, és 74 kg... :( 34 éves... Az átlagos aktivitást állítottam be. Így a BMR 1514.68, Alapjárat kcal pedig 2083. Valaki itt azt írta, hogy a kettő között max 100-200 lehet? Testsúly célnak a 65 kg-ot adtam meg, 0,5 kg fogyással hetente. Így lett a napi keretem 1533. De mivel minden egyes nap sportolok, a szerdát kivéve... ezért 1700 szokott lenni. Nagyon kezdő vagyok...9 napja csinálom. Nem mocorog még...izé...76-ról indultam, most vagyok 74, de gondolom ez azért nem számít, mert ez még csak víz. Igaz? Meg hát...tegnap előtt már 73,5 voltam, tegnap 74,5, ma 75, és gondolom butaság ezt minden nap mérni...szóval kicsit megzavarodtam....és kérnék egy kis segítséget.. :) A másik...Ha valamelyik adatom nem jó szerinted, tudsz abban segíteni, hogyan és mit állítsak, mennyire, hogy az stimmeljen? Szép estét!

8 hónapja
#5087
Csabi76
Szia Niki!
Természetesen segítek ha tudok. Miben szeretnéd, hogy segítsek?

Szép estét!

8 hónapja
#5086
Niki33 70
reply to Csabi76's post #5085
Szia Csabi! Tudnál nekem is segíteni egy kicsit, ha nem pofátlan kérés ez a részemről?
Szép napot!

8 hónapja
#5085
Csabi76
reply to arvadri's post #5084
Szívesen!

Megnéztem a kalkulátort a paramétereiddel, a BMR-d 1381 Kcal és 1200-öt esszel. Ez nagyon kevés! Ülőéletmód mellett alapjáraton 1657 kcalt használsz. Nem tudom mennyire vagy aktív de biztos, hogy keveset esszel!
A BMR azt jelenti, ennyi energiát használ a szervezeted csak az alapvető működéshez(dobogjon a szíved, működjenek a belső szervek, stb) Tartósan ennél kevesebbet enni egészségtelen, a szervezeted éhezik, izmot vesztesz, legyengülsz. Ezért a szervezet éhező üzemmódba kapcsol lelassítja az anyagcserét és bontja az izmokat a zsír mellett, mivel nem tud másból energiát szerezni, ráadásul az izmok energia igényesek, így célszerű megszabadulni tőlük, hiszen felesleges energia pazarlás a fenntartásuk. Már pedig egy nőnek is a vázizomzat adja meg az alakját, ettől lesz formás egy vádli, fennék stb.

Minél kevesebb zsírja van valakinek, annál nehezebb leadni úgy, hogy leginkább csak a zsír menjen. Ez a szervezet vésztartaléka és ragaszkodik hozzá amennyire lehet.
A válaszom: Igen, ha felemeled a kalória kereted néhány kiló visszajön de utána beindul a fogyás.
Egy dolgot meg kell értened, amit csinálsz egészségtelen és a szervezeted kifogja kényszeríteni a változást, függetlenül attól mit mutat most vagy három hét múlva a mérleg! Vagy nagyon legyengülsz!
Ha nem tudsz sokat enni egyél sokszor keveset. Javaslom zabpelyhet mint magas kalória tartalmú összetett szénhidrát forrást. Ha gondot okoz elérni a kalória keretet jó alternatíva az olajos magvak. Mindenképp elkel érned valahogy és többet kell enned. Ha fokozatosan kitágítod a gyomrod menni fog, csak óvatosan fokozatosan napról napra.
Ha van valami, amit nagyon szeretsz de most tiltó listás, édesség, sütit, jégkrémet vagy ilyesmi, nyugodtan tarts egy csaló napot és egyél belőle amennyi jól esik. Ha valóban hónapok óta ennyire alul esszel ez segíthet hogy beinduljanak a dolgok de tényleg. Természetesen csak alkalmi dologról van szó egyébkén egészségesen kell kajálni de néha egy csaló nap helyre tudja billenteni a hormon rendszert, anyagcserét. Ilyenkor a mérleg nyelve felfelé lendül de a rákövetkező héten beindul a fogyás. Olvastam már olyant is hogy ilyenkor két hetet ki kell hagyni.

Szerintem keres egy sportot ami nem kardió jellegű pl. súlyzózás vagy saját testsúllyal guggolás hasprés, fekvőtámasz, ilyesmi. Mértékletesen állj neki az edzettségednek megfelelően. Ebből heti 3-4X1 óra vagy ahogy bírod. Állítsd be mennyi kalóriát használsz el BMR+ napi tevékenység+edzés. Mivel nem vagy túlsúlyos csak néhány kilót szeretnél faragni, nagyon óvatosan kell ráközelíteni, napi pár száz kalória mínusz.
Szerintem egyél testsúly kilogrammonként 2g fehérjét, a zsírok legyenek "jó zsírok" olajos magvak, olívaolaj, halolaj. A zsírok legyenek az összkalória bevitel 25%-a, a maradék szénhidrát. Szénhidrát források: zabpehely, teljes kiőrlésű vagy rozskenyér, krumpli olyasmi amiben nincs cukor vagy fehér liszt, Fehérje források: sovány húsok, szárnyasok, hal, zsírszegény túró.
Mivel nagyon keveset eszel fontos, hogy az minőségi táplálék legyen! Ásványi anyag és vitamin utánpótlás is kiemelten fontos, az a baj ha sok zöldséget esszel akkor hamar tele lesz a hasad és nem tudod elérni a kalória kereted. Ha gondolod keres valami multi vitamint, vagy különböző vitamin készítményeket, legalább ameddig nem tudsz annyit enni amennyit kell.
Ennél okosabbat nem tudok.

Sok sikert! :)

8 hónapja
#5084
arvadri
reply to Csabi76's post #5080
Kedves Csabi!

Köszi az észrevételeket.
Még egyben kérném a véleményed: Több hónapos számolgatás után jöttem rá, hogy túl kevés kalóriát viszek be és elvileg ez az oka annak, hogy egyáltalán nem indul meg a fogyás..
Szerinted tényleg lehetséges az, hogy miután nem indul be az 1200 kalóriás étrende mellett a fogyásom, ha 1400-1500 kalórát eszem, akkor megindulhat? Én attól félek, hogy még hízni fogok...!
Sajna már annyira rászoktam kisebb adagokra meg arra, hogy eléggé odafigyelek az evésre, hogy sokszor még az 1200 kalórát se érem el.
Most átállítottam a keretemet 1400-re (70g fehérje, 170g Ch, 45 g zsír). Szerinted így működhet?
Valamint vannak tippjeid, hogy mivel tudnám leenni a keretem. Eddig az 1200 is nehezen ment és eléggé odavagyok, hogy jön majd össze az 1400 úgy, hogy a makróimat se lépjem túl.

A tippeket, javaslatokat várom másoktól is! :-)

8 hónapja
#5083
Csabi76
reply to zsupika74's post #5081
Szia. Egymásik hozzá szólásra írtam a választ de szívesen segítek Neked is ha tudok.
Nem vagyok híve az egy oldalú dolgoknak mint az atkins diéta, szerintem nem egészséges. Amit csinálsz azért nem az mert kevés zsírt eszel. Valószínűleg a sok zöldség pufaszt. Szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, ez nem vicc. Változtas és az összetett szénhidrátok legyen része az étrendednek. Meglátod jobb lesz a közérzeted. Javaslom próbálj kialakítani egy kiegyensúlyozott diétás étrendet mi előtt betegségre gyanakszol. De ez csak az én tippem.
Sok sikkert.

8 hónapja
#5082
Csabi76
reply to tomi87's post #5075
Szia. Le lehet fogyni szemét kaján de amit akarsz az nagyobb falat, hid el tapasztalatból mondom.
Az a baj a "szemét kajával" hogy a gyors felszívodású szénhidrátot keveri a zsiradékkal, ennél nincs hatékonyabb módja a testzsír növelésének. Ha szálkás akarsz lenni elkerülhetetlen a tisztán kajálás ha tudod, hogy ez mit jelent. A sörre azt mondom, ha tényleg nem több mint heti egyszeri alkalommal 1-2, akkor nagy gázzal elmegy ha közben nem tömöd magad szeméttel. Az alkoholal sok más gond is van azontúl hogy sok benne a kalória, csökkenteni a tesztoszteron szintet, akadájozza a fehérje beépülést, kihajtja vizet stb. Olvas után hogy tud mit csinálsz.
Azt javaslom löd be mennyi a szinten tartó kalóriád, menj alá egy kicsivel, ne több mint 500. Tisztán kajálj. Ha gondolod hintáztasd meg. Tehát ha 2500 kcal -t kell enned, akkor edzés napon egyél 2800, pihen napon 2200, az átlagban 2500. Ugyanugy a makrókat is, az edzés utáni étkezés a nap fő étkezése, amennyire lehet Tartsd alacsonyan a zsírt sok összetett Ch és fehérje, a szükséges zsírt vidd be a pihenő napon ekkor Tartsd alacsonyan s ch-t. Amennyire lehet válaszd szét a zsírt és a szénhidrátot. A lényeg hogy heti átlagban a kalóriának és a makrók arányának stimmelni kell.
Onnan kezdve csak hónapok de inkább fél évek kérdése. :)
Ha leáll a fogyás tarts egy csalónapot de ne ész nélkül.
Sok sikert!:)

8 hónapja
#5081
zsupika74
reply to Csabi76's post #5080
Szia! Köszi! Na pont itt a bökkenő, hogy zsírt nem eszem. Halat eszem, sertést nem szeretem és csirkemell amit szintén. Nyilván panírozott nem játszik. Konkrétan nem lemondok már dolgokról hanem elképesztő egyoldalú is a napi délben grill hal nyers zöldség este pedig grill csirkemell zöldség nélkül. Ennek ellenére vagyok így. Hasam puffadt és úgy érzem vizesedek... Tehát pont ezért estem kétségbe, hogy ez nem hormonális vagy egyéb összetettebb gond.

8 hónapja
#5080
Csabi76
reply to arvadri's post #5069
Szia. Javaslom kerüld a zsíros húsokat, azzal nagyon nehéz bevinni a szükséges fehérjét úgy hogy a zsír ne száljon el. Ha disznó hús akkor comb vagy karaj de inkább szárnyas, marha vagy hal és nem zsíradékban sütve, illetve természetesen a nyers súlyt kell alapú venni. Lehet sütőben sütni zsírpapiron vagy grillen. Sajnos a fogyókúra lemondásokkal jár.Kiváló fehérje forrás a zsírszegény túró.
Ha kevesebb zsírt viszel be marad hely az összetett szénhidrátoknak, ez növeli a jólakotság érzését és jobb lesz a közérzeted. Ha éhes vagy egyél hozzá sok zöldséget, ha nem akor is.
Sok sikert!;-)

8 hónapja
#5079
zsupika74
Sziasztok! Nekem nem stagnál a fogyásom, hanem alacsony szénhidrát diétára váltottam 3 hete de igaz hogy egy dekát ne hízok de nem is fogyok. Teljesen kétségbe vagyok esve. Ne kövezzetek meg de 3,9 kg -ot szeretnék leadni és erre képtelen vagyok lassan egy hónapja. Természetesen nem egy hónapon belül akartam ezt leadni, hanem akár 2, de el sem indult semmi. Atkins diétához hasonló amire váltottam, de zöldséget - jégsaláta, paradicsom és paprika - azt eszem. Mi lehet a gond??? 42 éves vagyok egyébként. köszönöm ha segítetek néhány tanáccsal

8 hónapja
#5078
Lousha 844
reply to tomi87's post #5073
A receptnél elpárolgással is számoltunk?

Ha szálkás izomzatot akarsz, a mellé nem fog beférni az 1-1 sör, csoki, kóla. Ahhoz vasfegyelem kell. Fogyni lehet kis kilengésekkel is.

A probléma főleg ott van, hogy ezt az egészet úgy éled meg, hogy "korlátok közé vagy szorítva". Hogy ez egy kúra. Aminek majd vége lesz, és akkor végre lehet megint "normálisan". A dolog akkor működik igazán jól, ha tanulási folyamatnak éled meg a számolást, nem nyűgnek. Én szilárdan hiszek abban, hogy az vagy, amit megeszel. Amikor azt látod pl. egy zacskó chipsen, hogy négymillió kalória, zéró hasznos tápanyag, akkor az, hogy "de finom", nem kéne, hogy kellő érv legyen.
Az egészséges és, amíg a fogyás tart, diétás táplálkozás nem kell, hogy azt jelentse, hogy nem élvezetes enni, hogy egyhangú, unalmas, amit eszel. Kreativitás kell és belefektetett energia, hogy megtaláljuk, ami finom, jól esik, elég, és egészséges is.
Eredményeket egyébként lehet elérni minden szinten és módon, a körülbelülre becsülgetés is segíthet, a kicsit kevesebb sör és chips is segíthet, de amit igazán szeretnél, a "tökéletes" eredmény, tartós változás - na az nem megy úgy, hogy ímmel-ámmal csináljuk.
Például ha jól állítod össze az étrendedet, akkor semmi szükség fehérjeporra. Én éppen most dobtam ki egyet, ami jó ideje a kamrában porosodott, mert már régóta azzal küzdök, hogy lefelé nyomjam a fehérjefogyasztásomat, nem felfelé, mert kissé túlszaladt az, hogy étkezésből mennyi jut be.

Amikor más főztjét eszed, akkor bizony csak tippelni tudsz, ilyenkor az a legjobb, ha hasonló recepteket részletesen megnézel, és azt használod, ami a leghihetőbben hangzik. Pl. ha elpárolgás nincs benne, akkor máris felejtős.

8 hónapja
#5077
tomi87
reply to drisztina's post #5076
Akkor mit tehetek olyankor, ha mondjuk kész kaját eszek valahol, és se a pontos összetevőket, se a tömeget nem tudom grammra pontosan megmérni?

Ha ez a heti egy bulis nap ilyen sok kárt csinál (pedig reméltem, hogy nem), akkor megpróbálok a bulis napokon jobban odafigyelni.

Köszi a segítséget :)

8 hónapja
#5076
drisztina 2
reply to tomi87's post #5075
Ok, a fiatalsággal nincs is baj :)

Akkor marad a "ránézésre megbecsülés" és a "hétközbeni eredmény hétvégi elbulizása", mint probléma.

8 hónapja
#5075
tomi87
reply to drisztina's post #5074
Eddig fogyókúrásra volt állítva, de azért állítottam át sportolóira, mert elkezdtem rendszeresen edzeni. Főleg saját testsúlyos edzéseket végzek, kondizok és futni járok. Úgy gondoltam, hogy a fogyókúrás étrendnek nem kielégítő a fehérjetartalom ajánlása ilyen életmód mellett. Szeretnék szálkás izomzatot magamra építeni úgy, hogy a hasamon lévő zsírtól megszabaduljak. Alapvetően nem vagyok kövér, csak a hasam nagy, viszont szeretnék izmosodni is, és esztétikus, sportos testalkatot szerezni.

Átlagos aktivitású munkát végzek, de emellett szándékosan nem számolom bele az ide-oda mászkálásokat a kalóriaégetésembe, nehogy felülbecsüljem a napi mozgásomat. Csak azokat a mozgásokat szoktam beírni, amelyek a napi rutinomtól eltérnek.

Odafigyelek a makrókra is, és úgy próbálom alakítani, hogy a fehérjét éppen túllépjem kicsivel (ezért szedek tejsavófehérjét), a szénhidrátot/zsírt pedig véletlenül se lépjem túl, akkor sem, ha esetleg valamit pontatlanul vittem fel.

Többnyire az adatbázisból használok recepteket, ha nem olyan kaját eszek, amit nem én főztem, a többi esetben felviszem a receptet. Próbálom ránézésre megbecsülni, hogy melyik tápanyagadatok lehetnek a legreálisabbak, ha esetleg többféle recept van az adatbázisban.

Magas kalóriatartalmú, de kis tömegű ételeknél néha még táramérleget is használok (pl szőlő vagy tejkaramella), ami miatt az ismerőseim már hülyének is néznek, de arra akartam ezzel célozni, hogy igyekszem a lehető legpontosabban mérni és rögzíteni az étkezéseim.

Sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy drágább élelmiszereket vásároljak rendszeresen, ezért szoktam ilyen kiegészítőket is használni, mint pl a fehérjepor.

Mivel fiatal vagyok, ezért természetes, hogy néha eljárok bulizni, és lecsúszik 1-1 sör, de azokat is rögzíteni szoktam (ami miatt a barátaim szintén hülyének néznek) :D

8 hónapja
#5074
drisztina 2
reply to tomi87's post #5073
Szerintem nem fog működni. Egyrészt bármit is érsz el hétközben, azt hétvégén tönkre teszed. Másrészt nem világos, hogy akkor most mit is akarsz. Sportolói étrendminta? Ha a makróidnál van ez beállítva, szerintem az nem fogyókúrás (ha tévedek, majd mások kijavítanak), sokkal inkább „testépítős”, azaz ha valaki sportol/testépít más makróval kell egyen,mint egy fogyókúrázó.


Szerintem ellenőrizd le újra a beállításaidat:
Valóban 2000kcal-100kcal= BMR-ed?
A fehérje/szénhidrát/zsír arányok (makrók) fogyókúrásra van állítva?
Majd gondolt át az alábbiakat:
Ellenőrződ a rögzített ételek tápanyagadatait? Azok megegyeznek az általad elfogyasztottal?
Minden esetben saját recepteket használsz?

8 hónapja
#5073
tomi87
reply to Lousha's post #5071
Köszönöm! :) Azért kérdeztem, mert néha, hétvégenként el szoktam menni a haverokkal erre-arra bulizni, és van, amikor iszogatunk, chipset, csokit, édességet eszek. Volt már rá példa 1-2 alkalommal, hogy a napi kalóriakeretet is túllépem, de nem ez a jellemző. Mégse lehet úgy élni, hogy az ember állandóan korlátok közé van szorítva :D

Na de viccet félretéve, a mai folyamán például teleettem magam rizzsel, csirkés curry-vel (melynek a receptjét pontosan felvittem magamnak az adatbázisba), és még 3 doboz sört is megittam, és így is kicsivel a napi keret alatt vagyok. Szedek fehérjeport is, hogy meglegyen a sportolói étrendmintám.

Szóval, ilyen helyzetekben, ha néha becsúszik egy kis sör vagy csoki, de mellette az elméleti értékek mégis jók, akkor is működni fog a módszer? :)

8 hónapja
#5071
Lousha 844
reply to tomi87's post #5070
A minőségre főleg az egészséged miatt kéne figyelni. Másodsorban azért, mert sokkal könnyebb a keretben maradni minőségi élelmiszerekkel. A "szemét" jellegű kaja jobbára állati kalóriadús is, minimum a ch keretet könnyű vele túltolni, de a kalóriát sem nehéz. Harmadsorban azért, mert nem most fontos az eredmény, hanem hosszú távon. Feltehetően nem egy szem fotózáshoz akarsz lefogyni, hanem szeretnél kisebb is maradni. Ha pedig csak kampányszerű a diéta, akkor nem lesz tartós az eredmény. Akkor lesz az, ha megtanulsz jól enni minden szempontból.
És mindezek után azért azt is figyelembe kell venni, hogy a fogyás üteme is sokkal jobb lesz, ha nem haszontalan cukrok teszik ki a keretedet, hanem (fehérje és zsír mellett) olyan ch-k, amikkel tud is valamit kezdeni a szervezet a zsírgyártáson kívül.

8 hónapja
#5070
tomi87
Sziasztok! Én három hete csinálom a programot, napi rendszerességgel. Fura, hogy telezabálom magam néha, és éppen elérem a 2000 kcal-t. A fehérje/szénhidrát/zsír arány is megfelelő elvileg. Egyelőre nem vettem még észre semmit, se nem fogytam, se nem híztam, a tükör szerint sem. Gyakorlatilag már 2 kg-t kellett volna.

Tuti működik ez a módszer akkor is, ha pl a szénhidrátkeretnél az egészet csak gyors felszívódású cukrokkal csinálom (pl kóla/csoki), kevésszer sokat evéssel, vagy pedig oda kéne arra is figyelnem, hogy milyen felszívódású kaját eszek és hány adagban?

A méréseim elvileg pontosak. Köszi a segítséget előre is!

8 hónapja
#5069
arvadri
reply to Lousha's post #5068
Kedves Lousha!
Köszi a segítséget.
Igen, persze össze tudom, hozni a 1400 kalóriát ;-) Nekem sajna még gondot jelent, hogy miből! A vagy a CH vagy a zsír keretemet igen könnyű átlépnem. Főleg a zsírt! Tegnap a szülinapi ebéden pl malacsültből ettem egy kisebb adagot és totál kicsapta a napi keretet... Nem is gondoltam volna! Ez van a mandulávat vagy dióval is :-(
Valami ötlet, hogy miket kéne ennem? Még nagyon tapasztalatlan vagyok és mindig gondban vagyok azzal hogy mit főzek!

8 hónapja
#5068
Lousha 844
Ehhez persze kell, hogy le is edd a kereted, ne csak beállítsd! Azt a kifogást neked sem hiszi el senki, amit előtted már sok-sok kezdő mondott, hogy "nem tudok ennyit enni". Ha nem tudnál, nem lennél itt. Elhatározás kérdése minden. Ha a főétkezések kicsik, tervezz előre, oldd meg, hogy meglegyen minden nap a kereted. Pl. mára minden érkezésből 1200 jött össze, akkor 200-ért rágj el egy kevés diót, mandulát. Kapsz vele egy kis plusz fehérjét, sok hasznos, minőségi zsírt, és még finom is. Pár szemből megvan 200 kalória.

8 hónapja
#5067
Lousha 844
reply to arvadri's post #5066
Az átállítás után először felfelé fog megindulni a mérleg nyelve egy rövid ideig. Aztán pár hét múlva lefelé. Ha nem, akkor nagyon fontos, hogy ismét FELFELÉ térj el a kerettől, ne lefelé. Az 1400 még mindig nagyon a BMR-ed határán van, tapasztalatból mondom, hogy ez sok esetben nem elég. Viszont akár csak plusz 50 kalória rárakásával volt, hogy megindult.

8 hónapja
#5066
arvadri
reply to feketeinci's post #5064
Kedves Feketeinci!

Köszi az észrevételeket! Szerinted tényleg lehetséges az, hogy miután nem indul be az 1200 kalóriás étrende mellett a fogyásom, ha 1400-1500 kalórát eszem, akkor megindulhat? Én attól félek, hogy még hízni fogok...!
Sajna már annyira rászoktam kisebb adagokra meg arra, hogy eléggé odafigyelek az evésre, hogy sokszor még az 1200 kalórát se érem el.
Most átállítottam a keretemet 1400-re (70g fehérje, 170g Ch, 45 g zsír). Szerinted így működhet?

Várom másoktól is tanácsokat, hogy lehetne egyáltalán beindítani a fogyást!

8 hónapja
#5065
Bojtika
reply to krisztina19790621's post #5059
Tegyük hozzá: a napi 3 x 10 perc ellipszis trénerezés, ha egyebet nem csinálsz mellette, a maga csekélységével szépen beépült a napi aktivitásodba.

Tényleg nem tudnál valamit mást is edzeni otthon? Annyi videó van, akár 10 percesek is!
Minél változatosabb, annál jobb, annál jobban formába hoz.

8 hónapja
#5064
feketeinci
reply to arvadri's post #5063
Szia!
Ez valóban kevés. A BMR-ed 1381, az alapjáratod 1657 kalória, ha ülő életmódod van, tehát 1400 felett kellene enned.
Nem tudom mit jelent az, hogy a gép 1240-et dobott ki...gondolom ez már az utolsó számítás lehetett, ahol beállítottad hogy mennyi idő alatt akarsz lefogyni 55-re.

Nem fogyunk időre, ez nem jó beállítás.
Szerintem a napi keret lenne a legszerencsésebb, ahol beállítanád kb 1500 kalóriára a makróidat, és akkor jön a mozgás....
Fontos lenne, hogy mozogj is, ne csak kalóriát számolj, mert az utolsó kilók ott bújnak el, én már csak tudom :(

Szóval ez úgy kezdődik, hogy elolvassuk az alapokat, amik a Kötetlen csevegés topikban vannak, 6932 és 6933, de ugyanezt ajánlottam az 5060-as hozzászólásomban itt is (nem neked), talán érdemes lenne a főoldalon az 1200 kalória ajánlása helyett ezeket a hozzászólásokat ajánlani.

8 hónapja
#5063
arvadri
Sziasztok!

Olvasgatom itt a kommenteket és látom, hogy van már néhány tapasztalt és tájékozott felhasználó, akiknek kérem én is a segítségét!
Nekem nincs sok feleslegem, "csak" 6-7 kg. A gondom az, hogy hónapok óta számolom a kalóriákat és egy nagy nulla a fogyásom. Abszolút nem akar beindulni semmi. A gép napi 1240 kalóriát dobott ki, amit simán tudok tartani vagy kicsit alatta maradni, de most ahogy itt olvasgatok, jövök rá, hogy ez a mennyiség esetleg kevés és azért nem indul be a fogyás... Ilyen van?
Légyszi segítsetek beállítani nekem a dolgokat!
Paraméterek:nő, 36 év, 163 cm, 62 kg (nem nehéz csontozat), ideálisan 55 kg lennék, semmi betegség.
Azt nagyon nehezen viselném viszont, ha elkezdenék hízni.
Lehet valmi oka annak, ha nem indul be egyáltalán fogyásom. Nem stagnál, hanem egyáltalán nem indul be!
Légyszi, segítsetek!
Előre is köszi!

8 hónapja
#5062
feketeinci
reply to Levendulla's post #5061
Légy kitartó. Nekem is feljött az elején 2 kg ugyanezért, de szépen megindult. Természetesen akkor már lefelé.

8 hónapja
#5061
Levendulla
Sziasztok..
2 hónapja fogyózom persze én is jóval BMR alatt ettem..de fogytam 5 kg kicsivel több mint 1 hónap alatt.
Olvasgattam itt fórumon hogy Bmr legalább meg +100 hát...elkezdtem 2 hete annyit enni persze makrok betartásával.Ennek az lett az eredménye hogy nem hogy megállt a fogyás hanem híztam is fél kilót 1 hét alatt. :(
Akkor most már nem tudom mit csináljak.
Adjatok tanácsot légyszi!
Köszi

8 hónapja
#5060
feketeinci
reply to krisztina19790621's post #5059
Szia!
Nem segít ha kétségbeesel, ezt azonnal fejezd be :)

Valamit elrontottál, ennek szépen nyugodtan gondolj utána.
Megetted minden nap a BMR+100-at? (kb ennyit kell enni a deficithez)
Elolvastad a Kötetlen csevegés topikban a 6932 és 6933-as hozzászólásokat?

5 hónapja csinálsz valamit...mindig mást....és lement a kb 20 hét alatt 24 kg. Mégis mit szeretnél? Egy hónap alatt lefogyni 50kg-ot? Rossz hírem van, nem fog menni.

Szóval most szépen, nyugodtan, számolva a kalóriákat olvasd el az a 2 hozzászólást, edd le amit le kell enned, és mozogj mást is, mint amit eddig mozogtál.
Ha most visszajön, nem tudsz mit tenni, mint kordában tartod amennyire lehet.
Ez valószínűleg egy olyan időszakod miatt van, amikor nem etted le a BMR-t ebben a 20 hétben....vagy az egész alatt nem etted le?
Csak Te tudod, gondolj utána.

Ja! Az almaecet sem varázsszer. Valaki kitalálta, gondolom angol tudósok megállapították.....de ne hidd el, nincs tuti módszer. Ha lenne, nem lenne túlsúlyos ember.

Még 1 gondolat...fontos hogy ne add fel! Nekem is visszajött néhány, most figyelek, gondolkodom, kísérletezek...pedig nem kezdtem el mértéktelenül és számolatlanul enni. Meg fogom találni az okát....talán már tudom is...és a problémát megoldva folytatom. Nem adjuk fel!

8 hónapja
#5059
krisztina19790621
Sziasztok. Másfél hónapja számolok,de 3 hete nem megy lefelé!!! Csak fölfelé!! Ellipszis trénerezek napi 3x 10 percet. De. szénhidrátot és gyümit eszek, du fehérje, zöldség. 2,5 lfolyadékot,vizet iszok egy nap. Márc. 7.én kezdtem a 90 napossal. 14 ment le vele. Mostanáig 24 kg. Azonban ebből már 4-5 kiló visszajött és nem megy le. 3x iszom az almaecetet, 2 dl víz egy evők. Szóval miért nem megy lefelé?? Nagyon kétségbe vagyok esve. Segítsetek,hogy beinduljon. Még 15 kg.ot kell leadnom. Köszi nektek!!

9 hónapja
#5058
310583 552
reply to rohonyizsuzsa's post #5057
igen, igy mar elfogadhato, de amint bmati is irta, keves az informacio ahhoz hogy velemenyt mondjunk. Olvasd el a hozzaszolasokat amit lousha ajanlott, gondolkozz el rajtuk: eleg kaloriat eszel-e, jok-e a makroid beallitasa es betartod-e azokat, felviszed-e a sajat receptjeidet es jol viszed-e fel, stb. Ha ezeket elolvastad - tisztaztad es meg van kerdesed, jelentkezz, valaki majd mindig valaszol

9 hónapja
#5057
rohonyizsuzsa 12
reply to 310583's post #5056
bocsánat rosszul írtam a kezdeti dátumot,az 6.hó 23 így mindjárt más

9 hónapja
#5056
310583 552
reply to rohonyizsuzsa's post #5051
2 het alatt lement 4 kg- az sok, hacsak nem vagy joval 100 folott. Ebbol azt gondolom tul keveset eszel es ezert allt le a fogyas Sot ha egy hete nem fogysz, akkor 1 het alatt fogytal 4 kg-t, ami nagyon sok

9 hónapja
#5055
bmati 234
reply to rohonyizsuzsa's post #5051
Így látatlanban azt mondanám, hogy túl keveset eszel és iszol (ami Neked soknak tűnik, az nem biztos, hogy sok is). A gyümölcsök pedig nem feltétlenül előnyösek diéta alatt.
Konkrétabb adatokkal konkrétabb dolgokat tudok mondani. Ha leírod a magasságod, súlyod, életkorod, napi aktivitásodat, napi keretedet, makrotápanyag-arányaid, folyadékbeviteledet, akkor már lesz némi kiindulópont, hogy hol lehet a hiba. Ezen kívül a mozgás mennyisége, milyensége, gyakorisága sem mindegy.

9 hónapja
#5054
bmati 234
reply to Katalin63's post #5045
A Ch és a zsír elhagyása szerintem nagyon nagy butaság lenne. A túl alacsony Ch bevitel éppen olyan rossz, mint a túl magas; túl alacsony zsírbevitel mellett pedig néhány kellemetlen dolog fog még jelentkezni, azon kívül, hogy nagyon egészségtelen az alacsony zsírbevitel (a magas is).
CH-t kezdd el 2-2,5 g/ttkg-mal. Ha a következő 4 hétben zsírosodnál, akkor lehet lejjebb venni 1,5-2 g/ttkg közé. 1,5 g/ttkg alá viszont nem nagyon mennék. Ezek lehetőleg lassú felszívódású ételekből álljanak (a zöldségek nagyja ilyen), kivéve edzés után, akkor mehet a gyors. Ezzel kellesz majd játszani, de ne össze-vissza variálj, hanem min. 4 hetet várj az eredményekre. Ha jó, akkor maradj annál.
Zsírból pedig 0,5-1 g/ttkg (optimális lenne a 0,7 g/ttkg). Ennek kb. 2/3 telítetlen zsír legyen (ott is próbálj meg minél több többszörösen telítetlent bevinni), az 1/3-ada pedig telített zsír.
A fehérje 1,2 g/ttkg nagyon a minimum, edzések mellett 1,5-1,8 g/ttkg, nagyon kemény edzéseknél fel lehet menni 2 g/ttkg-ig (ezt majd később).
A napi bevitel BMR+150 kcal legyen (és azt edd is le, tehát lépd túl a keretet egy kevés kalóriával /20-50kcal-val/). Ehhez még hozzájön a sport, aminél az eltöltött idő kb. 70%-át írd be és azt is le kellene enned. Figyelj arra, hogy ne írj be olyan mozgást, amit minden nap végzel (és ugyanannyi ideig végzed), mert az napi tevékenység!
Sok sikert! :)

9 hónapja
#5053
Lousha 844
reply to Lousha's post #5052
Plusz a menuben is olvasd el, jol hasznalod-e az oldalt, jol viszed-e fel a recepteket stb.

9 hónapja
#5052
Lousha 844
reply to rohonyizsuzsa's post #5051
Olvasd el a 6932 és 6933 hozzászólásokat a Kötetlen csevegés topikban, es az alapjan gondold at, mindent jol csinalsz-e. Sok sikert!

9 hónapja
#5051
rohonyizsuzsa 12
6.23.n kezdtem a kalória számlálást és eddig 4 kg fogyást értem el,de egy hete megállt, a mérleg nem mozdul,inkább egy kicsivel többet mutat,miért? Lesz folytatás? Minden nap betartom a maximum kalória fogyasztást,inkább kicsit kevesebb,vegyesen étkezem,gyümölcs,zöldség sovány húsok,sok folyadék,kenyér féle semmi,édesség minimális,.hol a hiba?

9 hónapja
#5050
feketeinci
reply to Xtras5's post #5049
Szia!
Ugye ezt nem azért ajánlod, mert ebben kevesebb a kalória vagy a ch?
Minden főtt rizs ch tartalma hasonló értékű, ez sem kevesebb a többinél.

9 hónapja
#5049
Xtras5
reply to shinita's post #5043
Szia. A tescoban van Uncle Bens rizs mely 100g-ban 32g ch-t tartalmaz csak. Ha délben kicsit megakarom nyomni a jóllaktam érzést akkor ebből megeszek 150g-ot...igaz fehér a rizs, de nem számít. Minden másból csak alacsony glikémiás indexűt fogyasztok, ebből nem. Nincs jelentősége egy jó diétánál.

9 hónapja
#5048
feketeinci
reply to Katalin63's post #5045
Mennyi a kereted ezek mellett a problémák mellett?
Teljesen precíz a számolásod, vagy a bázisról választod be a recepteket?

9 hónapja
#5047
Katalin63
Kösz hogy írtál. Tisztában is vagyok vele, hogy ez nekünk sokkal nehezebben megy, mert a dokim is azt mondta, hogy kőkeményen kell, hogy le menjenek a kilók.Én viszont tornázom keményen és diétázom is annak érdekében hogy a súlyom csökkenjen.Most voltam vérvételen, nekem állandóan nézik mivel nincs egyik pajzsmirigyem se,a mellék se.De jól be van állítva. Fogyni mégse fogyok.

9 hónapja
#5046
Lalalila
reply to Katalin63's post #5045
Nálam ugyanez volt 1 évig, bár nem tudtam, hogy pajzsmirigy miatt, most diagnosztizálnak. Tornáztam, rendesen ettem, és semmit nem mozdult a mérleg. Eléggé elkeserítő érzés.
Viszont kisebb ruhák jönnek rám a torna miatt, mert valahogy összement a testem :), meg legalább nem híztam tovább, én ezt is sikernek könyveltem el mostanra. Ne add fel. Azt olvastam mindenhol, ha be van állítva a gyógyszer, utána meg kell indulnia a fogyásnak. Csak nekünk ez sokkal hosszabb folyamat lesz, mint egy egészséges embernek.

9 hónapja
#5045
Katalin63
Én nagyon elvagyok keseredve mert stagnál nálam a fogyás padig reggel tornázok és este is. Most nem tudom hogy a pajzsmirigy miatt ilyen nehezen megy le? Vettem én is ezt a pajzsmirigy+slim tablettát remélem jó lesz. Mert nagyon rosszul esik az embernek, hogy mindent megtesz annak érdekében hogy menjen le és semmi. A dokim mondta hogy ez egy türelem játék, de a türelemnek is van határa.Próbálom a szénhidrátot és a zsírt is elhagyni de az is nagyon nehéz. Valaki tud valamilyen tanácsot adni?

9 hónapja
#5044
Soci 25
reply to feketeinci's post #5033
Másfél kilót fogytam azóta :)) Köszönöm a hasznos tanácsot!

9 hónapja
#5043
shinita 1
reply to feketeinci's post #5042
Bölcs dolgokat írsz, látom, te is láttál már egysmást. A 800 kcallal jóllakottak, azokat ismerem én is. Hogy hányszor írtam embereknek, hogy tökmindegy, hogy nem éhesek, a testük attól még éhezik így... Van, aki SOHA nem éhes, ha napokig nem eszik, akkor sem. Enni azért még kell.

Azt is milliószor írtam le életemben, hogy a kalóriatöbblet hizlal. Nem a rizs, nem a zsír, nem a tojás, nem a meggyes süti... Bármivel le lehet fogyni, max. nem érdemes vagy egészségtelen. De nem kell aszkétának állni.
A rizsről el tudom képzelni, hogy sokakat egész jól laktat s megfelelő fogyásra. Jó térfogatot ad, ez sokaknak számít, négyszeres vizet is beszív. Én éhes maradok tőle s lenyom a sok gyors szénhidrát, a páromnak pedig 30 deka kell naponta, ha rizses ételeket eszik, de attól még van, akinek jó. Én magam is eszem, jó kis kiegészítés bizonyos ételekhez.
Nem értem, miért kellene párolt zöldségeket enni. Akinek sovány fehérjeforrásai vannak, annak még a zöldség és a fehérje mellé is kell egy kupac kalória, de más esetben is lehet nyersen enni a zöldséget, úgy általában eleve értékesebb. Hatalmas zöldségimádó vagyok, de a párolt zöldséget nem eszem meg én sem. Nem is hallottam soha, hogy kellene :)

Sok fogyózó túlságosan önsanyargatóan él, akár a saját, akár mások ötletei miatt. Pedig egy kevéske ez-az, amit a bigott fogyózók messziről elkerülnek, de nincs vele baj, csak nem "fogyókúrás" (bármit is jelent ez), sokat jelenthet, ha a gasztronómiai élvezetekről van szó, márpedig azok sokunknak igen fontosak.

Viszont mozgás nélkül nagyobb fegyelem kell a kalóriák terén, ez van. Jó étrenddel azért lehet jókat, jóllakottságig enni, azt hiszem.

9 hónapja
#5042
feketeinci
reply to mano8204's post #5041
Nem tudom ki mondta, de nem is fontos. persze hogy hizlal, minden hizlal amit megeszünk....ha többet eszünk mint amennyit kell.
Nemrégen láttam egy dokumentumfilmet a világ legöregebb embereiről...vagy olvastam a neten? Már nem emlékszem, de egyikük egész életében rizst evett...kínai volt, mit evett volna. Nem volt kövér.
Ehetsz bulgurt is, az is van annyira finom, azt is szeretem, a kalória abban is ugyanannyi, csak jobb a rosttartalma. Az is hizlal, ha sokat eszel belőle :) Egy kajáláshoz én 60g-ot készítek magamnak, akár rizs, akár bulgur. Beledobom az edénykémbe, bulgurhoz 2-szeres, rizshez 2,5-szeres vízmennyiség (a basmatit szeretem), só, felforralom, elzárom alatta a tüzet, és megvárom amíg beszívja és kész. Ha eszek mellé mondjuk 100 g zacskóban sült csirkét, meg 200g körüli uborkát, kb 500 kalóriánál tartok, és ez bizony egy bőséges ebéd vagy vacsora lehet. Fel tudom dobni ezt zöldségekkel is, ha kevesebb a rizs vagy a bulgur, és teszek bele borsót vagy kukoricát...vagy ami eszembe jut és van is otthon.

Nekem a legnagyobb meglepetés ezen az oldalon a töltött káposzta kalóriája volt. Éppen a nagy változtatás első napjaiban kaptam egy ismerőstől egy kis lábaskával, és mivel mindent ehetünk, csak tudni kell mennyi is volt az, megnéztem. Azóta a töltöttkáposzta és a székelykáposzta a diétás közé tartozik a szótáramban. Persze meg kellett tanulni kenyér nélkül enni, de ez is meg van.

Szóval amondó vagyok, ne sanyargasd magad, mert annak semmi értelme, nem kell kínlódni.
Olvasd el kérlek az ajánlott hozzászólásokat, gondolkodj el a BMR fontosságán, és ne hagyd magad rábeszélni arra, hogy kevesebbet egyél mint a BMR!

A rizs pedig nem hizlal, a krumpli sem hizlal (a lányom szerint igen), csak van bennük kalória....de mindenben van. Nem tudom a betegséged mennyire köt ágyhoz, de ha tudsz magadnak főzögetni, nagyon sok új dolgot kipróbálhatnál.
Például én kipróbáltam az édes köreteket a sült húshoz. Bejött.
Emlékszem a nagyimra, aki piszkeszószt főzött a húshoz, meg ettek savanyú helyett befőttet is nálunk. Mostanában valahogy nem, pedig az is finom tud lenni.....egy kis köles és egy kis gyümölcs a hús mellé....mondjuk őszibarack?

Mi dől el agyban? Az agyamra megy ez a mondás....amikor éppen lehülyéznek, akkor minden agyban dől el. Itt is nagyon sokan el tudják hitetni magukkal, hogy 800 kalóriával tökéletesen élnek, nem is tudnak többet enni. De ez teljesen felesleges, és ráadásul káros kínlódás! Ha szükség van a szerveinknek arra hogy megegyük a BMR-t, akkor miért éheztetjük magunkat? Melyik szervünket nem etetjük? Miért neveljük arra a szervezetünket hogy tartalékoljon? Nem tudjuk megenni a BMR-t mert nincs rá pénzünk?
Ezt azért nem gondolnám. Akkor mi az oka? Ha fogyni akar valaki, akkor ne szoktassa már a saját szervezetét a tartalékolásra, és még el is hiteti magával hogy nem éhes, és marha jól csinálja, mert keveset eszik!

Nem győzködlek, mert te fogod eldönteni mit csinálsz majd.
Mint ahogy Te döntöd el azt is hogy mit eszel. Én mindent, csak odafigyelek, és azt javaslom tedd Te is ugyanezt, olvass, és örülj az eredményednek.

9 hónapja
#5041
mano8204
reply to feketeinci's post #5040
többre számitottam, azt mondták agyba dől el megeszem e a párolt dolgokat ez nem igaz tavaly 6honapig fogyoztam bele esett a tél sokszor ettem párolt dolgokat és sajnos kihánytam a végén ma meg már meg se eszem inkább levest eszek. a rizsre is azt mondtak hizlal

9 hónapja
#5040
feketeinci
reply to mano8204's post #5039
Úgy tűnik nem jöttek be a tanácsok, amiket eddig kaptál és megfogadtál.
Attól hogy nem mozogsz, még a szerveid működnek....a BMR-re szükséged van akkor is.
800-1000 kalória nem elég erre.
Mitől is vagy elégedetlen?
11 hét alatt 12 kg-ot adtál le. 100 fölött ez teljesen tökéletes eredmény.

A párolt dolgok meg...tényleg nem túl ízletesek. Én grillezett, zacskóban sült csirkéket eszem leginkább, vagy pörköltet, paprikást, főzelékeket, és mindenféle köretet, a krumpli és a rizs sem ördögtől való.
Edd le nyugodtan a BMR-edet, és bele fog férni ízesebb kaja is. Most pedig lehet vissza fog jönni valamennyi.....micsoda butaság ilyen keveset enni.....ne csináld!

Olvastad már a 6932 és 6933 hozzászólásokat a kötetlen csevegés topikban?
Ok, tudom a te helyzetedben a sport nem annyira érdekel, de a BMR leevésének fontossága tuti érdekes lehet.

9 hónapja
#5039
mano8204
Sziasztok én május 24en kezdtem 124kg val most 112kg vagyok es elégedetlen . napi 800 -100 kaloriát eszek meg mivel mozgoni nem birok lebénultam most ujra leállt a fogyás .Azt mondtak ha leáll a fogyas egyek kevesebbet más azt mondja egyek többet most melyik a jó? már 3szor lefogytam 30-20 kg at többen ajánlátották egyet párolt dolgokat no igen csakhogy a korábbi fogyokuraim során megundorodtam a párolt dolgoktol még a csirkét se birom megenni .Kitartas mindenkinek remélem pár nap és beindul ujra a fogyasom

9 hónapja
#5038
bmati 234
reply to dave99's post #5037
Mivel sok kalóriát kell bevinned, így a napi 5-6 étkezés alap legyen. Jó fehérjeforrás még a húsokon kívül a tojás (a sárgájával óvatosan, mert rendesen meg tudja dobni a zsírt), ezen kívül a tengeri halak (én jelenleg tőkehalfilézek), alacsony zsírtartalmú tejtermékek (sajtok, túró, stb.). Ott vannak még a növényi fehérjeforrások is: borsó, bab, gomba, lencse, szója, stb. Ha szilárd kajából be tudod vinni legalább a felét, akkor egy részét pótolhatod táplálékkiegészítőből (edzés utánra amúgy sem ártana egy tejsavófehérjét beszerezni). Ha csak étkezést akarsz kiváltani, akkor jobban jársz egy kevert (designer) fehérjével, mert olcsóbban kijössz.
Mivel még az átmozgató edzéseknél tartasz, így maradj a 160 g-os fehérjéhez közelebb. Majd, amikor jön a bontott edzés, ami keményebb lesz, akkor lehet emelni, de remélhetőleg addigra a súlyod is csökkenni fog valamennyit, így az 1,8-2 g/ttkg fehérjebevitel is kevesebb lesz, mint a mostani maxod, azt pedig már könnyebb lesz bevinni.
A CH-ról annyit, hogy az esetedben közel 3 g/ttkg szénhidrát, ami inkább a súlytartáshoz kell (bár ez erősen testalkat- és napi aktivitás függő). Általában 1,5-2 g/ttkg CH-ra való visszavétel sokat szokott segíteni. A zsírbevitel pedig nem árt, ha megvan a 0,7 g/ttkg, mert segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, emellett mivel egy részét vissza kell alakítania szénhidráttá, így azzal is elmegy némi energia, ami segíti a kalóriaégetést is, ott van még az emésztés segítése is. Mindezek mellett az esszenciális zsírsavak segítik a zsírégetést és az egészséget is.
Gyümölcsökhöz annyit, hogy viszonylag alacsony fruktóztartalommal bírjon, ne egyél belőle sokat és minél inkább alacsony GI legyen. Ebből kivétel az edzés utáni étkezés, aminél alap legyen a közepes vagy magas GI, de ott sem túl sokat kellene enni (esetedben max. 65 g CH, de inkább 40-50 g), és ott is kerülni kellene a magas fruktóztartalmú gyümölcsöket. Edzés utánra jó visszatöltő a banán.
Étkezésekről annyit, hogy edzés előtt 2 órával fogyassz lassú felszívódású CH-t némi fehérjével, edzés után gyors felszívódású CH sok fehérjével, lefekvés előtt pedig lassú felszívódású fehérje. Reggeliben legyen fehérje, de ott a lassú felszívódású CH domináljon.

9 hónapja
#5037
dave99
reply to bmati's post #5035
Köszönöm!
A folyadékbevitelem 4 liter meg szokott lenni mindig (csak vízből), halolaj kapszulát 2 hete vettem, azóta szedem is. Gyümölcsöt nem igazán szoktam enni, nem is tudom mik a "jó" gyümölcsök igazából. Szerzek be multivitamint. Az edzéseim csak átmozgatóak, a fórumon azzal kapcsolatban tájékozódtam mielőtt elkezdtem.
A válaszodat olvasva, és az utóbbi két hetemet végignézve lehet meg is van a baj. Ahhoz képest amit írtál nagyon alacsony a zsírbevitelem, a szénhidrát meg inkább 300g körül szokott lenni, ez lehet így sok. Ilyen hatalmas mennyiségű fehérjét mivel lehetne bevinni, a napi 0,5-1kg csirkemell/hal az egyetlen járható út?

9 hónapja
#5035
bmati 234
reply to dave99's post #5034
Szia!
Alacsony volt eddig a kereted, még most is az. Az adataid alapján 2700 kcal alá nem mennék. Ehhez még hozzájön a sport (a sporttal töltött idő kb. 70%-át írd be és azt se ártana pluszban leenni).
A súlyzós edzések megakasztják a kilókat, ha most kezdted. Némi türelem kellesz, 2-3 hét és megindul a fogyás. Remélem, hogy az első 8 hétben csak átmozgató edzéseket végzel...
A rostbeviteled tartsd 20-30 gramm között. A folyadékbeviteledről nem írtál, ezt tartsd napi 5 liter felett (lehetőleg vízből fedezd). Ekkora folyadékbevitelnél figyelj oda a vitamin- és ásványi anyagbevitelre. Mérsékelten fogyaszthatsz gyümölcsöt. Fogyassz sok zöldséget, illetve tengeri halat (utóbbit a fehérje és az omega 3 bevitel miatt). Ha nem megy a halazás, akkor be kellene szerezni táplálékkiegészítő formájában halolaj kapszulát. Ha kevés zöldséget fogyasztasz, akkor egy ásványi anyag kiegészítő sem ártana. A multivitamin pedig alap legyen, mivel mérsékelt gyümölcsbevitel mellett nem sok vitamint tudsz bevinni.
A CH bevitelt ne próbáld meg nagyon leszorítani, 200 gramm alá nem mennék a helyedben, de egyelőre 260 grammal próbálkoznék. Fehérje min. 160 gramm legyen meg (felmehetsz 260 grammig). A zsírbevitel pedig 90-130 gramm között.
Sok sikert! :)

9 hónapja
#5034
dave99
Sziasztok!

28 éves férfi vagyok, 178cm és 131 kiló jelenleg. Nagyjából 4 hónapja számolok, ebből az első kettőben ledobtam 12 kilót, 2000kcal napi kerettel. Megállt a fogyás, olvasgattam a fórumon, aminek a hatására felemeltem a keretet, úgy hogy heti 1 kg fogyást állítottam célnak, fogyókúrás makrókkal, így 2550kcal-t ajánl az oldal, amit igyekszek leenni, makrókat betartva, de így is teljes stagnálás van, mérleg nyelve nem modul 1,5 hónapja semerre. Ráadásul 3 hete elkezdtem heti 3 alkalommal súlyzós edzéseket végezni, plusz 1-2 alkalom aerób edzés (szobabicikli, gyaloglás), de eddig ez se hozott változást.

Szeretném tudni, hogy ez a keret még mindig alacsony, vagy mit csinálhatok rosszul szerintetek?

9 hónapja
#5033
feketeinci
reply to Soci's post #5032
Majd azért meséld el, hogy ez segített-e, vagy nem változott a stagnálásod.

9 hónapja
#5032
Soci 25
reply to feketeinci's post #5031
Köszönöm az infót, állítottam a makrókon.

9 hónapja
#5031
feketeinci
reply to Soci's post #5030
Mi lenne, ha a makró arányokon változtatnál?
Például így:
https://peakshop.hu/girl/kaloriaszamitas-makro-modra/

Ez csak egy kicsit más mint a tiéd.....de ki tudja?
http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2015/07/egeszseges-fogyas-jol-beallitott.html

9 hónapja
#5030
Soci 25
Az utolsó 3-5 kilóval küzdök, gyakorlatilag lassan egy éve ingadozik 2 kiló föl-le, de nem tudok 63 alá menni. Ugyan tavaly óta 10-el csökkent a testzsír%-om, és már a normál tartományban van a mérés szerint, de még nagyon sok a "puha" rajtam.
A napi keretet tartom, makrókat is, bár a zsír néha kicsit túl fut (max. 10-zel). Fehérje 30, ch 40, zsír 30 %-ra van állítva.
Hetente 2x kettlebel, 2x futás padon, 1x mindig más, bicaj, vagy bármilyen csoportos női torna.

Lenne valakinek tanácsa, ötlete, hogy mit változtassak?

9 hónapja
#5029
ElvisHP 8
Én amúgy gondoltam már rá, hogy lemérem a cicák kajáját is, mert ők is túlehetik magukat:). Bár az enyémek egyelőre rendesek, na meg annyit kergetik egymást, hogy szerintem lemozogják.

9 hónapja
#5028
310583 552
reply to Katalin63's post #5026
Meg cask 1 hete kezdted merni! Szerintem azelott joval BMR alatt ettel, ha most beallitottad a keretet BMR +100 -15 -re, valoszinu tobbet eszel mint azelott! Arra figyelj meg oda, hogy a pontos meres mellett a felvitt etelek "informacioi" is jok legyenek! Vagyis: ha csomagolt akarmit eszel, ellenorizd le, hogy a csomagon ugyanaz az informacio ( kal, szh, F, Zs) szerepel-e mint amit te a meglevo listabol kivalasztottal annak az etelnek; Ami te fozol, azt felviszed-e sajat receptnek, vizzel, elparolgassal? Ezenkivul iszol-e eleget, jol van-e beallitva a kereted, tartassz-e 1 pihenonapot a tornaban minden heten?. Amugy ha eddig BMR alatt ettel es most felvitted a kereted, meg hizas is bekovetkezhet az elejen, mig a szervezet leall az "ekezo uzemmodban" mukodni, majd beindul a fogyas. Ne stresszelj rajta, mert az cask art, legy turelmes. Ja, es meg valami: a makroid fogyokurasra vannak-e allitva, es sikerul-e betartani , meg amit eszel azok a "jo" kajak-e ( marmint nem Cukor, feher liszt, finomitott olaj, stb)?A merest pedig hamar meg fogod szokni, mar automatikusan minden amire szemet vetettel hogy befald a merlegen landol ( volt eset nalam, hogy meg a cicaknak kimeritett tap is a merlegen landolt, tiszta megszokasbol). A sajat recept hasznalata nagyon fontos, mert legtobb recept ami szerepel itt az nem jo ( nincs benne viz vagy elparolgas) meg a te mittudomenmilyen eteled nem ugyanaz mint az enyem- mas mennyisegu hus,zoldseg viz, miegymas van benne

9 hónapja
#5027
ErrOrka 118
reply to Katalin63's post #5026
Szedjen magnéziumot és kálciumot! Ha a fogyókúrából és a megnövekedett vízfogyasztásból eredő tápanyaghiány van, akkor megoldja, és nem lesznek görcsök. Vércukor-szint rendben van?

9 hónapja
#5026
Katalin63
Jó olvasni a hozzászólásokat mert az ember mindig tanul valamit belőle. Én ezeket a méricskéléseket nem nagyon szeretem, bár csinálom. A mozgás nagyon jó nem is tudom hogy eddig miért nem csináltam. Bár ma reggel nem tornáztam mert hihetetlenül fáj a vádlim mind a két lábamnál, már napok óta. Éjszaka húzza a görcs a lábamat de olyan helyeken ahol eddig soha. De a mérleg még mindig nem mozdult meg. Bármilyen segitséget szivesen fogadok.

9 hónapja
#5025
bmati 234
reply to hamika21's post #5024
Szia!
Ha tényleg stagnál (min. 3 hete nem mozdul) a súlyod többször is, akkor valamit rosszul csinálsz (valószínűleg a kajálásokkal lesz gond). "A kaja be van tartva" ez így elég sok mindent jelenthet. Megvan a napi kalória, a makrotápanyagok rendben vannak, a mikrotápanyagbevitel, a rostbevitel és a folyadékbevitel is?
Mozogj intenzívebben, erősíts, heti 4 edzés elég, csak csináld kellően intenzíven, azaz max. 1 óra alatt tudd le. Használj nagy súlyokat, kellően nehéz gyakorlatokat (saját testsúlyos gyakorlatoknál ugyanez), amiből egy sorozatban 12-15 ismétlésnél többet már nem tudsz megcsinálni és azokkal edzz, illetve mindenhová erősíts.

9 hónapja
#5024
hamika21
Hali, milyen gyakran jöhet ez a stagnálás? nekem volt most vagy 3 hétig utána megint megindult kb 2 hétig és most 4 napja már megint semmi ugyan úgy edzek heti 4x2 órát + a kaja is rendesen be van tartva.

10 hónapja
#5023
feketeinci
reply to Csabi76's post #5020
Ami nálunk van, az nagyon gáz.
Először még csak-csak jót mérhetett...talán....esetleg......de másodszor a magasságomat sem találta el!!! 10 centivel azért nem lehet mellélőni !!!!

10 hónapja
#5022
bmati 234
reply to Csabi76's post #5020
Ha kézzel is meg kell fogni és úgy mér, akkor viszonylag pontos lehet, de ott is sok mindentől függhet a mérés eredménye. A bőrredő mérés szerintem még mindig pontosabb.

10 hónapja
#5021
bmati 234
reply to Karisz's post #5019
Persze, hogy lement annyi. Ledobtad a vizet és az izmok tápanyagait. Várj pár napot és közel annyi leszel, mint voltál, amikor visszatöltenek.
Este pedig sosem mérünk, mindig reggel, WC-zés után, de még evés előtt.
Bőrredő mérővel (kaliperrel) tudsz, de ha nincs otthon, akkor tolómérő, esetleg körző (hegy nélkül), csak akkor legyen egy vonalzód vagy mérőszalagod is. A 7 pontos mérés 2 emberes, a 3 pontosat egyedül is el tudod végezni, viszont ez kevésbé pontos.
3 pontos mérés:
http://shop.builder.hu/prg_fat3.htm4
A 7 pontos mérést pedig levették a nőknek és ha jól emlékszem, akkor valamennyire különbözik a férfiakétól. :/
Egyébként a testzsírszázalék értéke adja az egyik legjobb viszonyítási pontot, hogy jó irányba haladsz-e a fogyással/tömegeléssel.

10 hónapja
#5020
Csabi76
A kérdéshez kapcsolódva, a gyógyszertárakban lévő testzsírszázalék mérő mennyire hiteles szerintetek?

10 hónapja
#5019
Karisz
reply to bmati's post #5013
Csak egy napot csináltam a "léböjtöt" (tegnap) és ma már folytattam az eredeti normàlis keretemet. Tegnap reggelhez képest -2 kg ma este... Szóval legalább valami történt :) Köszi a tippet, már korábban meg fogadtam, kb 2-3 hetente szoktam kilengős napot tartani (+5-600 kcal) az anyagcsere felpörgetésre, mindig müködött eddig, de most a hétvégén az sem segített, sőt talán még ronthatott is a helyzeten (nem tudom nem mérem magam minden nap). Amúgy a centik szépen elindultak megint lefele, szóval remélem most vége a stagnálásnak... (Fél év alatt 8 kg ment le folyamatosan és csak most volt ilyen hosszú súlyállàs. Derék -10cm, csípő -5 cm, comb -3 cm, kar-vádli -1,5).
A kajálásra iszonyúan figyelek és rengeteg hasznos tanácsot betartok, amit itt évek óta javasoltok egymásnak (nagyon figyelem a beszélgetéseiteket, sokat lehet tanulni :) )
Segíts kérlek, hogyan tudok itthon bőrredőt mérni? Ehhez kell valami spec.eszköz?

10 hónapja
#5018
Lousha 844
reply to uvegteszta's post #5017
Ha jól emlékszem Katalin63 korábbi leírásaira, akkor igen kevéssé valószínű, mivel emlékeim szerint nagyon-nagyon keveset eszik, saccra jóval BMR alatt, és főleg kardió jellegű tornát végez. (Ha rosszul emlékszem, bocs.) Egyik sem teszi valószínűvé az izomépülést. Inkább a túl kevés kalória miatti stagnálásról lehet szó. Ha megszokássá válik a mérés és jól lesz beállítva a keret, majd elindul.

10 hónapja
#5017
uvegteszta
reply to Katalin63's post #5014
Egyszerű a válasz. Betartott diéta mellett azért csak a körfogatodban látod a változást, mert sokat tornázol. Ha zsírégetés mellett épül az izomzatod, akkor a súlyod növekedhet, ugyanis az izomszövet nehezebb a zsírszövetnél.

10 hónapja
#5016
bmati 234
reply to Katalin63's post #5014
Mivel még nem mértél, így ne csodálkozz, hogy stagnálsz vagy nem úgy fogysz. Egyébként pedig 3-4 hét stagnálás után lehet elkezdeni nézegetni, hogy mi lehet a gond (általában a kajálás).

10 hónapja
#5015
310583 552
reply to Katalin63's post #5014
Nem kell turelmetlenkedni, a szervezetunk nem gep, amit beprogramozunk napi (heti) x fogyasra es azt az utemet tokeletesen betartja! En a -17 kg. ( szuk 9 honap alatt) ugy ertem el, hogy neha egy telses honapig lifteztem 1 kg-n belol, ( most pl a 77- 78 kozott), sot neha meg nagyobb kozokben is, aztan beindult es ment le egymas utan 2-3 kg, igy tovabb. A lenyeg, hogy ne stresszeljetek rajta, erezzetek jol magatokat a ( mar kissebb!)borotokben, es legyetek turelmesek.

10 hónapja
#5014
Katalin63
Nekem is ez a gondom hogy második hete a mérleg meg se mozdul. Nem tudom hogy a pajzsmirigy okoz -e gondot? De úgy látom másnak is van ilyen gondja.
Igaz én még ma kezdtem el méricskélni a dolgokat de mindig kis adagot ettem és salátákat főleg meg halat mivel azt nagyon szeretem. Reggel is tornázok és este is.
Mégse mozdul meg a mérleg. És az a szörnyű hogy a centibe meg látom hogy megy lefele. Ez érdekes nem ?

10 hónapja
#5013
bmati 234
Szia!
Nincs sok értelme. A mérlegre pedig nincs mit adni. Végezz el egy 3 vagy 7 pontos bőrredő mérést, többre mész vele, mint ezekkel a mérlegekkel.
Átmeneti stagnálás lehet, de az 3-4 hét alatt lemegy. Csinálj egy csalónapot, amikor rendesen feltöltöd a CH raktáradat és utána állj vissza a napi ritmusodba. Elvileg ennek ki kellene billentenie.
Továbbra is azt tudom mondani, hogy a kajálással lesz a gond (nem megfelelő mennyiség, elosztás, makrotápanyag-eloszlás, folyadékbevitel, rostbevitel, mikrotápanyag-bevitel, stb.).
Szükség esetén dobok egy e-mail címet és írsz. :)

10 hónapja
#5012
Karisz
Kedves Bázisolók! Mivel már több mint 3 hete stagnálok, csinálnék egy 2-3 napos léböjtkúrát. Nincs szilárd étel, nincs kávé sem. Csak ásványvíz és 5-6 étkezésre centrifugált gyümölcslé zöldséglé és este fehérje. Mi a véleményetek ezekről a tisztító kúrákról? Hátha beindítja megint a fogyást mert már nincs jobb ötletem.
Márciusban Beurer testzsírmérős személyi mérleggel mértem magam, most 3 hónap múltán így alakultak az eredmények (ami azért szerintem egész jó visszaigazolás hogy jól csinálom az átmeneti stagnálás ellenére):
03.01. Suly84,7 zsir34,9 viz48,4
Izom32,4
06.07. Suly81,9 zsir33,0 viz49,8
Izom32,9

10 hónapja
#5011
bmati 234
reply to Karisz's post #5009
Persze, lehet inni, nem kell feltétlenül edzés után fogyasztani, hanem külön étkezésként is lehet kezelni.
A leírással ebben az esetben ne foglalkozz, a legtöbb fehérjére ráírják, hogy tejjel fogyasztható, viszont akkor lelassul a felszívódású és lerontja a biológiai értékét (kevésbé fog hasznosulni). Tejjel esetleg a lassú felszívódásúakat érdemes keverni, de én ezt sem ajánlom a fent említett BÉ miatt.

10 hónapja
#5009
Karisz
reply to bmati's post #5007
Húú, nagyon köszönöm hogy ilyen alaposan összefoglaltad!
Máris elkezdtem beikttni a változtatásokat. Jó az a honlap, tényleg remek tornavideók vannak, nem terhelnek annyira túl.
Nem is tudtam hogy nem szabad tejjel keverni ( mert a leírásában így ajánlják). És az olyan napokon ahol nem sportolok pluszban, de a fehérjeketetemet nem töltöttem ki, lehet inni egyszerüen azért hogy a fehérjekeret meglegyen? ( persze kalóriakereten belül maradva).
Amugy még mindig nem mozdul a súlyom semerre. Még sosem stagnált ilyen sokat (3 hét). De mostmár remélem csak elindul...

10 hónapja
#5008
Bojtika
Bmati, javaslom, hogy ez is kerüljön a "kötelező olvasmány" kategóriába, mert remekül összefoglaltad, és bár személyre szólónak szántad, tökéletesen tartalmaz egy csomó általános tudnivalót!

10 hónapja
#5007
bmati 234
reply to Karisz's post #5003
A saját testsúlyos edzésekből is vannak eltérő intenzitásúak. Itt az intenzitás nem mindegy. Pl.: hiába guggolsz 40-50-et egy sorozatban, azzal már csak állóképességet növelsz; ha erőre akarsz menni, akkor nehezítsd, olyan gyakorlatot válassz, amiből 5-15 megy maximum egy sorozatban (pl.: felemás guggolás vagy egylábas guggolás labdával/labda nélkül, stb.).
A zsírégető zónás edzés az aerob edzés egy fajtája, mint ahogy a kardió edzés és az egészségmegőrző edzések is, csak más a pulzustartománya. Az aerob edzések olyan edzések, ahol a pulzusod a max. pulzusod 80%-a alatt marad. A tartományok pedig így néznek ki: 50-60% egészségmegőrző zóna, 60-70% zsírégető zóna, 70-80% kardió zóna. Ami 80% felett van, az az anaerob zóna, ekkor már kapkodod a levegőt.
Az intervallum edzés ezeket a pulzuszónákat variálja. Két variáció van: vagy állandó intenzitású edzést végzel a zsírégető zónában vagy közepes intenzitású intervallum edzést a kardió és az egészségmegőrző zóna között (a magas intenzitású intervallum kezdőknél szóba sem jöhet). Én az állandóra szavaznék, mert erősítő edzések mellett könnyen lehet, hogy az intervallumtól másnapra izomlázad lesz és nem tudsz majd rendesen erősíteni, de ha időhiányban szenvedsz, akkor marad az intervallum, de csak óvatosan.
Az erősítő edzések az anaerob zónában vannak, azaz a gyakorlatok közben/után kapkodnod kell a levegőt, akkor megy fel kellően magasra a pulzusod. A pihenőidőben (ami 1-5 perc) le fog esni, de ne engedd nagyon leesni (egészségmegőrző zóna alá).
Ha már mindenképpen videóra akarsz tornázni, akkor itt nézz szét:
https://www.fitnessblender.com/videos?time_min=&time_max=&cal_min=&cal_max=
Pipáld be az erősítő edzéseket (strength training), illetve a teljes testes edzéseket (total body) és keress 20-45 perces videókat. Az első 8 hétben csinálgasd ezeket (válassz ki 3-at és ugyanazt a 3-at csináld 8 hétig, majd keress másik 3-at, amit a következő 8 hétben csinálsz, aztán lehet osztottan edzeni). Az edzések között min. 1 pihenőnapod legyen. Ha izomlázad lenne és edzés után 2-3 nappal is érezd, akkor csinálj egy rövidebb átmozgató edzést (toning) és azon a héten hagyd ki azt a videót, ami arra a napra esett volna.
Multivitamin alap legyen, viszont nem árt, ha komplex ásványi anyagot szedsz, mert jobban jársz, mintha így "darabokban" szeded össze.
A fehérjét nem rontjuk le tejjel, azt csak vízzel szabad keverni! A tejsavófehérjének az a lényege, hogy nagyon gyorsan felszívódik (kb. fél óra), de ha tejjel kevered, akkor elnyújtja és lerontja a felszívódását.
A magas zsírtartalmú ételekkel óvatosan, a zsírod maradjon 0,7 g/ttkg körül (1g/ttkg-ig fel lehet menni). Lehetőleg telítetlen zsírokat próbálj meg fogyasztani.

10 hónapja
#5006
Karisz
Igen pont ez a furcsa a dologban hogy eddig nem csináltam "rendesen". És most hogy szigorúbban veszem, pont most stagnál?! Befolyásoló betegségem sincs, hormont nem szedek. Csak meglepődtem és gondoltam megkérdezem Tőletek hogy hátha valamit nagyon elnéztem... Lehet hogy az erősítő edzésektől hirtelen "bedurrantak" az izmaim, ami nehezebb mint a zsir ugye... Es gondoltam ez jo, mert igy az erösebb izomzat több zsirt tud égetni ugye... Nade türelmetlen vagyok hogy még nem látom az eredményt?
310583 sok sikert és kitartást kívánok Neked is!! Lefog menni! Néha amúgy is jót tesz ha "felpörgeted" az anyagcserét egy kicsit!

10 hónapja
#5005
310583 552
reply to Karisz's post #5004
Ha semi betegseg - pl paizsmirigy- nincs a hata mogott, es "rendesen" csinalod, szerintem cask turelem kerdese. Sajnos nekem a -17 kg-bol( 8 honap ota) epp most maszott vissza 2, negy napi kiruccanas es nem szamolas utan. remelem hamar le is megy!

10 hónapja
#5004
Karisz
reply to 310583's post #5002
Igen, 2013-óta bázisolok, csak saját receptekkel és mindent automatikusan mérek (5 szem áfonyát vagy diot is); sőt a családom már meg is mosolyog, szerintük nem ettől fogok fogyni... De hát működik! Imádom a bázist, az életem része, els tudom képzelni nélküle!
Csak lelombozott hogy mikor elhatározom hogy na akkor a korábbi 100-200 kcal-ás napi kerettúllépés helyett mostantól betartom szigoruan, ésa mozgást is komolyabban veszem, akkor ahelyett hogy lenne eredménye, megáll a fogyás...

10 hónapja
#5003
Karisz
reply to bmati's post #5001
Ajjajj, fogalomzavar... Elnézést, igazad van, nem aerobic, hanem egyszerűen saját testsúlyos tornagyakorlatokat csinálok, (a neten fellelhető videókra, pl Péntek Enikő, Tatarek Rezső). A zsírégető zónás aerob edzésen pontosan mit értessz? Intervallum edzést? Miért nem előny hogy megdupláztam a mozgást? Azt hittem ettől majd jobban beindul a fogyás...
Halat heti min.2x eszek, imádom! Szedek multivitamint minden nap és pluszban krómot, magnéziumot és CLA-t (BTUSA). A mozgások után szintén BioTech-es Iso whey Zero Protein port ertek a "fehérjeshake" alatt (28%-os tehéntejjel). Arra mindig figyelek hogy a mozgások csak 70%át vigyem be, sőt, igazából a sport mellé majdnem minden nap sétálok 1-1,5 órát, de azért nem írom be mert lehet hogy már ez napi aktivitás, hiszen fél éve így teszek.
Azért ma reggel már 1,5-kgval kevesebbet mutatott a mérleg, aminek örülök de inkább a cemtiket szoktam jobban figyelni, az meg egy honapja nem mozdult, ezért is sokalltam be.
Köszönöm a gyors választ, és a hasznos tanácsokat. :)
Akkor a kardio helyett mit is csináljak?

10 hónapja
#5002
310583 552
reply to Karisz's post #5000
Biztos betartod a keretet es a makrokat?Mindent lemersz amit eszel? Sajat receptjeidet hasznalod, vizzel,elparolgassal? Mert ezeken azert nagyot lehet csuszni!

10 hónapja
#5001
bmati 234
reply to Karisz's post #5000
Szia!
Benne van az is, hogy nagy melegben másképpen viselkedik a szervezet. Továbbá az aerobic nem erősítő torna, hanem kardió torna, szóval itt egy kicsit elcsúsztál. Két hete duplájára emelted a mozgást, ami nem feltétlenül előny. A kardió hanyagolni kellene, helyette zsírégető zónás aerob edzést végezni 30-60 percben. Erősítésnek pedig vagy saját testsúlyos erősítések (megfelelően nehéz gyakorlatokkal) vagy súlyzós edzés (szintén megfelelően nehéz súllyal). Gyümölccsel óvatosan, alacsony CH ide vagy oda, mert lehet, hogy alacsony a szénhidrátértéke, de attól még lehet magas fruktóz tartalma, amit szintén hátráltató tényező. A napi 4 liter folyadék abszolút nem sok, ebben a nagy melegben (pláne ha edzel), nyugodtan feltornázhatod 5-6 literre is, csak gondoskodj a megfelelő ásványi anyag bevitelről.
A mikrotápanyag bevitelről nem írtál semmit sem. Itt nem ártana egy jó multivitamin és egy jó (komplex) ásványi anyag kiegészítő. Ha nincs rá keret, akkor hagyd el az L-karnitint, mert az kevésbé fontos a fent említett dolgok mellett. Ha jobban el vagy eresztve és nem fogyasztasz sok tengeri halat, akkor egy omega 3 kiegészítő sem lenne hátrány. A fehérjeshake alatt pedig remélem tejsavó fehérjét értesz és nem shake-et, mert nagyon nem ugyanaz a kettő. Az utóbbinak nem feltétlenül túl magas a fehérjearánya és mellette sok CH és zsír is van, utóbbira pedig edzés után semmi szükség. Edzés után viszont alap legyen a fehérje mellett a gyors felszívódású CH!
Lenne még olyan kérdésem is, hogy nincs-e túlbecsülve a napi aktivitásod? A mozgással töltött idő kb. 70%-át írod be?
A türelem pedig tényleg nem hátrány, ha emeltél a sportadagokon, plusz ez a "jó" idő eléggé be tud tenni; ha 4 hétig stagnálsz, akkor viszont elkezdhetsz gyanakodni, hogy bibi van a kajálásoddal.

10 hónapja
#5000
Karisz
Sziasztok! Én már régóta bázisolok, kisebb-nagyobb sikerekkel (2 évvel ezelőtt 18kg-adtam le az első szülèsem utàn). Most a második baba után megakadtam, egy kérdéssel fordulok hozzátok, mert valami nem stimmel. Lassú ütemű fogyásom ( nem abszolut szigoruan, de azért nagyjából betartva a kereteket-fél év alatt 8kg) elkezdett stagnálni. Két hete újra átnéztem a beállításokat, de minden rendben volt, a keretem a BMR felett van, a fogyás tervezett üteme 0,6 kg/hét, 166cm-hez most 81 vagyok. Két hete a korábbi heti 3x40 perc kardio edzesemet igy változtattam: heti 6 nap mozgás: 3 erösitö teljes test torna(aerobic) 30 perc felváltva 3 nap kardiozással ( szobabicikli). Sport előtt L-karnitin, utána fehérjeshake. 4L-vizet minden nap megiszok, és az étkezésnél is nagyon betartom a keretet és a fogyókúrás fehérje-szh-zsír arànyokat, továbbá minden javasolt diétás utasítást (semmi pékáru, semmi nass, -csak alacsony szh gyümölcs-, sok rost, zöldség). Nem értem hogy ha mégjobban betartok mindent és többet is sportolok miért stagnál a súlyom, sőt még 1 kg fel is jött, és a centik sem mennek egy hónapja lefele. Szerintetek mi lehet a baj? Vagy csak nagyon türelmetlen lettem? :)

10 hónapja
#4999
bmati 234
reply to Yunie's post #4996
Szia!
Nagyon keveset eszel. Nem írtad, hogy hány éves vagy, én 17-nek vettelek most és akkor Neked min. 1800 kcal-t kellene enni naponta sport nélkül. A sportos napokon ettől többet.
Eddig éheztetted magad, ezért ha megemeled a kereted, akkor 2-3 hétig el fog tartani, mire újra fogyni fogsz és addig 1-4 kg is felkúszik majd.
79 kg nem rossz ehhez a magassághoz, 1-2 kg-ot még fogyhatsz, de annál többet szerintem felesleges, inkább állj át súlytartóra és formásodj. A trx jó választás, már ha jó az edző és nem túl hosszú egy edzés. A napi 1 óra biciklit ne írd be sportnak, mert napi tevékenység. Heti 3 erősítő edzést kellene végezni. Ha nincs ennyi trx edzésed, akkor egészítsd ki saját testsúlyos vagy súlyzós gyakorlatokkal. Az edzéseket ne egymást követő napokon végezd.
Arra figyelj még az étkezések mellett, hogy napi 20-30 gramm rostot vigyél be és igyál sok folyadékot (min. 4 litert naponta).
A továbbiakat megtalálod a kötetlen csevegés 6932-es és 6933-as hozzászólásában.
Sok sikert! :)

10 hónapja
#4998
Lousha 844
reply to 310583's post #4997
Kotetlen cseveges, 6932 es 6933.

10 hónapja
#4997
310583 552
reply to Yunie's post #4996
ha November ota vagy basis-lako, akkor kicsit tobbet kellett volna olvass az oldalon-forumon!! Az 1000-1200 napi kal tul keves, normalis hogy beallt a stagnalas, a szervezeted atallt ehezo uzemmodba!Most nem tudom pontosan, de valahol a 6700 koruli hozzaszolasban jo alaposan le van irva egy rakas fontos tudnivalo, keress vissza, vagy valaki majd megirja pontosan hanyas. A fogyas is November ota tul gyors ( nem egeszseges) es stagnalas utan johet a visszahizas ( jo-jo efektus) Mindig a BMR+100-150 napi kaloriat kellene bevinni az egeszseges es tartos fogyashoz, es figyelni a makrokat is.

10 hónapja
#4996
Yunie
Sziasztok !
Tavaly november óta fogyókúrázom..akkor 106kgról indultam..
Elején gyors lementem 95-re majd 90-re sőt 85re is.. aztán megállt pár hétre majd le 82re. Ekkor kicsit többet ettem tavaszi szünetben és visszamentem 85re... viszont azóta májusig lementem 79-re.
És úgymájus óta 1 pici se ment le.
napi 1000 kalóriát fogyasztok néha 1200-1300 de nem szokott több lenni...viszont nem tudom mit csináljak már.
:D nem tudom mit csináljak mert most már lassan odajutok hogy nem fogok enni vagy nem is tudom mit csináljak..de kezd a lelkivilágom kissé összetörni.
Bár édesanyám és egész család már kezd bolondnak tartani mondván hogy 183 cm magassághoz 79 tökéletes.. viszont én 70 szeretnék lenni...
Mozgást a héten kezdtem el trx-re járok a többi nap pedig 1 óra bicikli

10 hónapja
#4995
ElvisHP 8
reply to 310583's post #4994
Igen, a BMR-em csak 1500 (alapjárat kcal: 2078). Az eszemmel tudom, hogy ahogy korábban fogytam, az volt egészségtelen, csak az ember türelmetlen, na...:).

10 hónapja
#4994
310583 552
reply to ElvisHP's post #4993
az1800 BMR felett 100-150 kal-val van-e? Ha nem, akkor nem jo a beallotas.
Ha igen, akkor turelem es kitartas. En 8 honap alatt fogytam 16 kg-ot, de volt olan hogy egy egesz honap alatt 0.5 kg ment le!. Meg olyan is, hogy kerek 2 kg-ot tancolt fel a merleg, az egesz grafokonom egy szep cikcakkos vonal. Tehat:TURELEM

10 hónapja
#4993
ElvisHP 8
10 napja állok a 67,6-on:(. Illetve persze közben egyszer felment 68-ra, aztán vissza, de nem nagyon mozdul. Mivel 6 nappal ezelőttig 1900 kcal volt a napi keretem (heti -0,16 kg), és utána állítottam 1800-ra (heti -0,25), végülis ANNYIRA nem fura. 26 napja csinálom, az elején gyorsan lement 69-ről 68 alá, csakhát aztán a fene se gondolta volna, hogy utána rögtön így megáll...:)

10 hónapja
#4992
Bojtika
reply to Bettymami's post #4991
Igen.

10 hónapja
#4991
Bettymami
Köszönöm a válaszokat!
Akkor beleestem én is a túl keveset evők kategóriába... Tehát a mostani BMR 1688, akkor most 1800 körül kellene ennem. És tuti biztos, hogy néhány hét után úgy is be fog indulni a fogyás?

10 hónapja
#4990
Baraniko
reply to bmati's post #4988
Köszönöm a gyors választ! Így teszek, megyek az orvoshoz.
A vízfogyasztást ettől függetlenül is növeljem az általad említett 4,5 literre?

10 hónapja
#4989
bmati 234
reply to Bettymami's post #4985
Itt van a baj. Neked nem edzős napokon min. 1900-1950 kcal-t kellene enned, az edzős napokon ettől többet.
Ha most átállsz a nagyobb keretre, akkor 2-3 hétig 1-4 kg visszamászhat, de utána meg fog indulni a fogyás.

10 hónapja
#4988
bmati 234
reply to Baraniko's post #4987
Szia!
A víz visszatartása általában az izmokban történik. Napi 2 liter víz édeskevés, Neked 4,5 liter felett kellene fogyasztani naponta. Amennyiben a bokád és a lábfejed dagad, az annak a jele, hogy ízületi problémáid vannak. Akkor szokott a szervezeted ilyen részeket vízzel körbevenni, amikor sérülés van (pl.: kezdeti ízületi gyulladás). Ez lehet szimplán napi túlerőltetéstől, nem kell ahhoz nagyon edzeni, elég ha kis intenzitással végzed ugyanazokat a mozdulatokat, így észre sem veszed, de pár hét alatt túl tudod erőltetni. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert később már komolyan fájhat és a gyógyulás hetekig/hónapokig is eltart.
Egy szó, mint száz, irány az orvos!

10 hónapja
#4987
Baraniko
Sziasztok!
5 héttel ezelőtt kezdtem el az oldal segítségével a régóta halogatott életmódváltásomat. Igyekeztem minél többet Tőletek itt a fórumon a korábbi hozzászólásokból elolvasni és megtudni, a kezdeti hibákat így sikerült is korrigálni, most mégis tanácstalan vagyok. Az első 6 nap alatt 2,3 kg-tól sikerült könnyebbé válnom, ami csupán annak volt köszönhető, hogy a rendszer által felkínált 1200 kcal környékén étkeztem. Hamarosan stagnálás és emésztési problémák léptek fel. Ekkor kezdtem el olvasni a fórumot, majd rögtön láttam a hibát és korrigáltam a BMR+100 kcal értékre a napi bevitelt. Természetesen nálam is a hízás következett, szükséges volt 2 hét, hogy a szervezetem elfogadja az új feltételeket. 116,2 kg-ról indulva 113,2 kg-nál tartok, de a fogyás nem egy egyenes mentén halad, inkább egy fűrészhez hasonlít. A fogyás ütemével meg is tudok békélni, hiszen a rajtam lévő 40-50 kg-ot kisfiam születése után 10 év alatt sikerült magamra "építeni". Közel 2 hete a szervezetem elkezdett vizet visszatartani, de annyira durván, hogy a bokám és a lábfejem bedagadása miatt időnként lábbelit nem tudok felvenni. Rosszabb a helyzet azokon a napokon, mikor az eddigi napi 1,5 litert megpróbálom feljebb vinni akár 2 liter fölé. Itt is a fokozatosság elvét igyekszem betartani, de ez a vizesedés most elbizonytalanított. Az elmúlt pár hétben kivizsgálásra kórházba kellett befeküdnöm, ott számos vizsgálatot elvégeztek más okból kifolyólag, de az orvosnak is feltűnt a bokaduzzanat mértéke. A vérből végzett laborvizsgálatok mindent rendben találtak, EKG úgy szintén. Az elmúlt napokban próbálkoztam vízhajtó teával is, reggelre valamennyire csökkent a panaszom, nem feszült ilyen szörnyen a duzzanattól a bőröm sem, azonban már a délelőtt folyamán ismét a triplájára duzzadt minden.
Ezeket a panaszokat más is tapasztalta az életmódváltás során? Várjak, hogy netán a fogyással ezek a panaszok is enyhülnek vagy ijedjek meg és azonnal menjek a háziorvoshoz? Előre is köszönök minden hasznos tanácsot!

10 hónapja
#4986
310583 552
reply to Bettymami's post #4985
10kg-nal kb 100 kkal-val csokken a BMR, tehat szerintem meg most is tul keveset eszel, ha 1800 volt a kezdeti BMR-d. Ez lehet egyik oka a stagnalasnak, mert ilyen esetben ( mikor joval BMR alatt eszel) beindul egy gyors fogyas, majd a szervezet atall "ehezo uzemmod"-ba es kezd raktarozni, jon a stagnalas, majd lehet hizas is. Amugy meg az egeszsegednek is art. Szerintem at kellene allitsd BMR + 100-ra, persze vissza fog maszni par kilo, mig a szervezet ujbol atall, aztan meg beindul a fogyas. Akkor sem less egy szep csokkeno egyenes vonal a grafikonod, lesznek sulyemelkedesek, ujra csokkenes, de ez nem hizas, fugg a kajatol, mennyi vizet tart vissza a szervezet, mennyit iszol, meg mit tudom meg mitol. En peldaul 8 honap alatt fogytam 16 kg.ot, volt honap amikor cask egy fel kg-ot, volt amikor 2.5 kg-ot. Nem kell stresszelni rajta, turelem es kitartas

10 hónapja
#4985
Bettymami
reply to bmati's post #4984
Köszönöm a válaszod :)
De igen, igazad van. Most, hogy újra (jobban) átnéztem a beállításokat, valóban a BMR alatt eszem... Akkor, amikor nekiálltam, beírtam az adataim, a BMR 1803 volt, és abból indultam ki, hogy annál kevesebbet kell bevinnem... Végül napi 1200-at állítottam be, mert ennyiket olvastam diétában is.... Tul.képp egész jól hozzászoktam, javarészt sikerül is tartanom 1300-ig és alatta.

10 hónapja
#4984
bmati 234
reply to Bettymami's post #4983
Szia!
A fogyásod számomra túl gyorsnak tűnik. Biztos, hogy nem eszel a BMR-ed alatt vagy közelében?
2-3 havonta vagy 8-10 kg-onként érdemes újra beállítani az értékeket Ilyenkor a kezdeti súlyodhoz a jelenlegi súlyodat add meg és addig állítgasd a heti fogyásodat, amíg a BMR-ed felett 100-150 kcal-val nem lesz a napi kereted. A BMR lassabban csökken, mint a napi kereted, ezért előbb-utóbb utoléri a BMR-t, amiből gond lehet, ezért is kell folyamatosan újraírni a beállításokat.

10 hónapja
#4983
Bettymami
Sziasztok!
Februárban kezdtem neki ennek a számlálásnak...
3 hónap alatt le is ment 10kg, akkor majd 1 hónapig csak egy helyben toporogtam...
Aztán 2 héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy beindult megint, ebben a 2 hétben eltűnt megint 2kg, viszont napok óta megint csak állok... A kérdésem az lenne, hogy arra gondoltam, talán kellene valamit átállítanom, és a mostani súlyom szerint új beállításokat csinálni?!? Mert logikusan gondolva ugye nem annyi vagyok, tehát változtak az értékek...Ha igen, ezt milyen közönként, illetve kg-valtozasonkent célszerű megcsinálni?
Köszi előre is!

10 hónapja
#4982
SzVAgnes
reply to bmati's post #4979
Olyan hihetetlen,hogy ennyi kalóriát meg lehet enni egy nap :)
Ma ráálltam a mérlegre, feljött 1,5 kg...de kitartok

11 hónapja
#4980
bmati 234
reply to lendreka's post #4972
Szia!
Keveset eszel! Éhez üzemmódban van a szervezeted. Min. 1900 kalóriát meg kellene enned (amikor sportolsz, akkor a sporttal töltött idő kb. 70%-át is be kellene írni és le is kellene enni). Mozgáshoz heti 3 erősítő edzést beiktatni, ami teljes testes legyen és ne egymást követő napokon végezd, alkalmanként 20-45 percet. A folyadékbeviteledet 5 liter felett tartsd naponta.
Olvasd el Te is a Kötetlen csevegés topic 6932-es és 6933-as hozzászólását.

11 hónapja
#4979
bmati 234
reply to SzVAgnes's post #4971
Biztos, hogy az volt a baj.
Ha eddig alatta ettél, akkor 1-4 kg is visszamászhat a következő 2-3 hétben, de utána meg fog indulni a fogyás.
Étkezésekre és edzésre a kötetlen csevegés topicban a 6932 és 6933 hozzászólásokat kellene elolvasni.

11 hónapja
#4978
310583 552
reply to SzVAgnes's post #4975
ja, es ami meg fontos: lehetoleg vidd fel es hasznald a sajat receptjeidet, mert amik fel vannak irva 90% nem helyesek es konnyen becsaphatod magad: vagy joval tobbet vagy joval kevesebbet eszel valojaban mint amit kiszamol a basis a rossz recepttel

11 hónapja
#4977
310583 552
reply to SzVAgnes's post #4975
csirkemell, pulykamell, - ill mindketobol maj, teljes kiorlesu pektermekek, vagy rozskenyer, zoldsegek barmilyen, fove, sulve, nyersen, tojas ( vigyazat a zsirral), napi kb 1 adag gyumolcs, sovany tejtermekek, ZABPEHELY -szuper jol laktat es rengeteg fele keppen lehet elfogyasztani- buzacsira, chia mag, quinoa, hajdina, csicseriborso, paszuly, lencse, olajos magvak ( dio, mogyoro, napraforgomag, kaju, stb - vigyazata zsirral). Szoval ezek a jo kajak, de neha belefer a keretbe egy kis "hambol kirugas" is, egy muzliszelet, egy kocka csoki ha nagyon kivanod - de egy ido utan mar nem igen fogod kivanni az edesseget, cask ritkan. Ha pedig neha megesik hogy valamilyen alkalommal "bedisznolkodsz" -pl torta, nemi alcohol, es jol tulleped a keretet, nem kell bepanikolni, sem "potolni", masnaptol folytatod normalisan es semi tragedia. ( volt olyan nap hogy pont duplajat ettem a keretemnek) - cask ne legyen gyakori vagy rendszeres.Hat ezek jutnak eszembe.

11 hónapja
#4976
ErrOrka 118
reply to lendreka's post #4972
A kötetlen beszélgetés/ kötetlen csevegés topicban a 6932 és 6933 hozzászólásokat olvasd el. Nagyjából képbe kerülsz.

11 hónapja
#4975
SzVAgnes
reply to bmati's post #4970
Étkezésekre mit tudnátok javasolni?

11 hónapja
#4973
ErrOrka 118
reply to lendreka's post #4972
Állítsd kb alapjárat -300ra, vagy BMR +100-ra. Perpill éhezik a szervezeted.

11 hónapja
#4972
lendreka
Szia!
35 napja csinálom, 2217 az alapjáratom, 1288 ra állítottam be.
114-ről kezdtem és sajnos semmit nem fogytam!
40 éves vagyok, ülőmunkát végzek.
Mi lehet a baj?

11 hónapja
#4971
SzVAgnes
reply to bmati's post #4970
Köszönöm a segítséget! Eddig 1080 kcal volt beállítva, akkor ez lehetett a gond? :( Annyira amatőr vagyok ebben sajnos még

11 hónapja
#4970
bmati 234
reply to SzVAgnes's post #4969
A folyadékbevitelt 4 literre kellene feltornázni, mert a 2 liter nagyon kevés; 2-3 naponta 2-3 dl-lel többet iszol és előbb-utóbb eléred a célt.
A kalóriakeret pedig 1750 kcal legyen. Ezt a heti fogyás állítgatásával add meg, ne fix keretként! A keretet edd is le, azaz inkább néhány kcal-val lépd túl (max. 50-nel), mint hogy alatta maradj.

11 hónapja
#4969
SzVAgnes
reply to bmati's post #4968
Szia!
Mozogni egyenlőre nagyon keveset mozgok.
29 éves vagyok, 2 l vizet meg szoktam inni egy nap

11 hónapja
#4968
bmati 234
reply to SzVAgnes's post #4961
Szia!
Lehet pár oka:
- túlságosan keveset eszel
- most/nem régen kezdtél el mozogni
- kevés rost/folyadék/zsír, ami belassította az anyagcserét
Nem írtad, hogy hány éves vagy. Most én 35-nek írtalak, ekkor min. 1700 kcal-t kellene enned napi szinten (plusz a sporttal töltött idő kb. 70%-át beírni és azt is leenni pluszban).

11 hónapja
#4967
bmati 234
reply to hammond's post #4960
Persze. :)

11 hónapja
#4966
ElvisHP 8
reply to SzVAgnes's post #4961
Én ezekről nem tudok olyan sokat, de az egyik alapvető szabály, hogy minimum a BMR-ed felett kell enni 100-150 kcallal, nem tudom, hogy ezt tartod-e?

11 hónapja
#4965
SzVAgnes
Akkor a napi keretnél valamit elállíthattam, mert az jóval kevesebb, mint a BMR érték :(

11 hónapja
#4964
ElvisHP 8
reply to SzVAgnes's post #4961
Én ezekről nem tudok olyan sokat, de az egyik alapvető szabály, hogy minimum a BMR-ed felett kell enni 100-150 kcallal, nem tudom, hogy ezt tartod-e?

11 hónapja
#4963
ElvisHP 8
reply to SzVAgnes's post #4961
Én ezekről nem tudok olyan sokat, de az egyik alapvető szabály, hogy minimum a BMR-ed felett kell enni 100-150 kcallal, nem tudom, hogy ezt tartod-e?

11 hónapja
#4962
ElvisHP 8
reply to SzVAgnes's post #4961
Én ezekről nem tudok olyan sokat, de az egyik alapvető szabály, hogy minimum a BMR-ed felett kell enni 100-150 kcallal, nem tudom, hogy ezt tartod-e?

11 hónapja
#4961
SzVAgnes
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni Tőletek! Paraméterek: 171 cm magas vagyok és 81 kg. Elkezdtem egy hónapja itt az oldalon rögzítgetni az evéseket, odafigyelek, hogy mindig értéken belül maradjak, eredményem viszont nincs :( Ma mérekeztem, 82,5 kg-ot mutatott a mérleg.
Mit csinálok rosszul?
Segítségeteket előre is köszönöm!

11 hónapja
#4960
hammond
bmati!

irhatnék neked én is?

11 hónapja
#4959
Kovacsmelinda
reply to bmati's post #4958
Köszi, felírtam!:-D

11 hónapja
#4958
bmati 234
reply to Kovacsmelinda's post #4953
Szia!
Mindenképpen a BMR felett 100-150 kcal-val értéket javasolnám, nem hiába írom ezt szinte mindenkinek. Egyébként a szakértő sem beszél feltétlenül mellé, de az olyan alacsony bevitel csak a versenyfelkészülésekre való (és gondolom Te nem arra készülsz). :)
Makróknál teljesen egyedi a dolog, de azt szoktam mondani, hogy zsírból 0,5-1 g/ttkg (általában ez 30% körül alakul), fehérje mozgásfajtától függően 1,2-2 g/ttkg (1,2, ha nem edzel, 1,5, ha könnyű fizikai munkát végzel vagy közepes intenzitással edzel, 1,8 ha nehéz fizikai munkát végzel vagy könnyű fizikai munka mellett edzel, 2, ha keményen edzel vagy nehéz fizikai munka mellett edzel). A maradék pedig mehet CH-ba, de ott is legyen meg min. 1,5 g/ttkg. Általában a fogyókúrás beállítás jó kiindulópont.
A kalóriák miatt ne aggódj. Én jelenleg 2600-3100 kcal között mozgok és fogyok (könnyű fizikai munka+edzések). A CH 3-4 g/ttkg, a zsír 0,8-1 g/ttkg, a fehérje 1,5-2 g/ttkg között mozog.

11 hónapja
#4957
bmati 234
reply to zitusek's post #4946
Szia!
Szerintem 165 cm-hez 61-63 kg lenne az ideális (testalkattól függően). Mivel gondolom az alakoddal nem vagy megelégedve, ezért ne a súlyodat nézd elsődlegesen, hanem a testzsírszázalékodat mérd (lehetőleg 7 pontos bőrredő méréssel).
Heti 3 teljes testes erősítést kellene végezned, alkalmanként 20-45 percet. A futást végezheted kiegészítésképpen, de csak egészségmegőrző vagy zsírégető pulzuszónában alkalmanként 30-60 percet külön napokon vagy közvetlenül erősítés után (én a külön napra hajlanék).
A felugrás miatt ne aggódj, az izmok ilyenkor vizet tartanak vissza, illetve másnap visszatöltöd a CH raktárakat és amiatt megugrik a súlyod, akár 1-2 kg-mal is (függően a CH, fehérje és folyadékbeviteltől). Ha a gyógyszered jól van beállítva, akkor nem fog nagyon hátráltatni a fogyás során.
Még annyit, hogy ne stresszelj rá ennyire, mert az rontani fogja a fogyást (stresszhormonok szabadulnak fel, amik csökkentik a zsírégetést/izomépítést és úgy általában a hozzáállásnak is ártanak).

11 hónapja
#4956
Kovacsmelinda
reply to Lousha's post #4954
:-D Természetesen szabad, ez egy fórum. :-D Én is így éreztem, ezért írtam ide! ;-)

11 hónapja
#4955
ElvisHP 8
reply to zitusek's post #4952
Beírtam az adataidat, és a BMR-ed 1361, szóval az itt olvasottak alapján minimum 1461 kcalt kéne enned naponta, de ezt majd a nálam tájékozottabbak kifejtik:).
Viszont szerintem semmi értelme heti egynél gyakrabban mérlegre állni,Nekem az volt a kedvencem, amikor 68,2-ről hirtelen leugrott 67-re, ez volt két napig, majd vissza 68,5-re, aztán 67,5 lett. Mivel z az érték a heti mérlegelésre esett, így beírtam.
Persze én sem tudom megállni, hogy ne álljak minden nap a mérlegre, de igyekszem mindig tudatosítani magamban, hogy a pillanatnyi érték nem jelent semmit. Sőt, mivel nálam a heti fogyás terv kb 0,2kg, talán igazából kéthetente lenne igazán érdemes mérlegre állni.

11 hónapja
#4954
Lousha 844
reply to Kovacsmelinda's post #4953
Ha szabad belepofadzani, en szemely szerint elobb hallgatok bmatira, mint arra a holgyre, mert bmatinak lehet, hogy nem ez a szakmaja, ellenben baromi sok energiat fektetett bele, hogy megtanulja ezeket a dolgokat a sajat hasznara, ergo elegge motivalt volt, hogy jol elmelyedjen a temaban. Plusz a tapasztalat is azt mutatja, hogy amit javasol, azzal jobbara van eredmeny. Kb. az a kivetel, ha az embernek van valami egeszsegugyi problemaja, ami hatraltatja a folyamatot, vagy ha becsapja magat a szamolasokkal. Az emlitett holgyet ellenben szemely szerint annyira tartom szakertonek, amennyire egy kormot szuksegesnek a... tudod hova :)
Kb. mindenkinek extrem alacsony kaloriat javasol a jelenlegi sulyahoz kepest, minimalis ch-t, ami szvsz baromi egeszsegtelen, hacsak pl. cukorbetegseg miatt nem szukseges, extrem magam feherjebevitelt, illetve olyan edzesterveket, amiket kello motivacio nelkul egy atlagos haziasszony ketto percig sem fog tartani, ergo netto idopocsekolas, viszont garantaltan kudarcelmenyhez vezet.

11 hónapja
#4953
Kovacsmelinda
Kedves bmati!
Lehetséges tőled személyes tanácsot kérni? Egy ideje stagnál a súlyom. Írtam itt egy szakértőnek, de egy darabig nem válaszolt, én meg közben sok fórum bejegyzést elolvastam. Ezek alapján átállítottam a számokat: kalória bmr+100, makrókat fogyókúrára, illetve a sportnak a 70%-át rögzítem. Közben a szakértő válaszolt: kalóriára azt írta max 1200-1400 (most 1660), illetve a makrókra is mást adott meg. Kezdem elveszteni a fonalat :-(. Egyelőre maradtam a ti tanácsaitoknál, nézem ahogy megy felfelé a súlyom ;-), de ti azt mondjátok, ez normális, úgyhogy nem esem kétségbe. Még :-D . Szóval lehetséges, hogy kapcsolt felhasználóként esetleg megnéznéd, hogy mit kéne másképp csinálnom?
Válaszodat előre is köszönöm!

11 hónapja
#4952
zitusek 12
jaj de jó, ezek szerint ez normális dolog, és működni fog nálam is a dolog. Tulajdonképpen már reggeli mérésnél is megnyugodtam , mert lejjebb ment a súlyom. Nagyon köszönöm a segítséget és támogatást. Azért ez az 1300 kcal os evés nem nyújt túl nagy lehetőségeket az embernek...én csokizom is csak nem annyit amennyit szeretnék, csak ami belefér...
Nekem is a következő gondolatom már a súlytartás, és h ez mostantól már örökké így lesz? Pár hónappal ezelőtt szinte bármit ehettem mégsem híztam semmit , nem tudom mi történt azóta.

11 hónapja
#4951
ElvisHP 8
reply to feketeinci's post #4950
Ja, oké, értem:). Én mondjuk kifejezetten nem szeretem megnyitni az oldalt, amikor nem érzem eléggé az elhatározást, mert olyankor mindig azt fogad, hogy túlléptem, túlléptem... akkor is, ha csak súlytartásra van beállítva. És meggyőződésem, hogy máskor is ennyit eszem, és nem hízom 68kg fölé, viszont ha folyamatosan látom, hogy ez sok, tuti amiatt fogok hízni:).
Igaz, most, amikor végre nekiálltam a fogyónak, az elején most is voltak túllépések, de próbáltam mozgással ellensúlyozni, így szinte mindig max csak a súlytartásig jutottam.

11 hónapja
#4950
feketeinci
reply to ElvisHP's post #4948
Az is előfordulhatna, de szerintem nem annyira bonyolult a dolog, a hiányzó infó az, hogy novemberben letettem a cigit is. Attól még a kalóriákra figyeltem, de január közepétől jöttek a falási rohamok, és az édesség utáni vágy.
Ezen volt nagyon nehéz uralkodni, ráadásul az egyetlen (szerintem) stresszoldómat is letettem.
Ha nem lenne a Bázis, már rég feladtam volna. Egyszer a lehetőség miatt, hogy tudom figyelni könnyedén hogy mi történik velem, de van itt pár ember is, akik segítettek ebben a helyzetben (lehet nem is tudnak róla).

11 hónapja
#4949
310583 552
reply to zitusek's post #4946
sak semi stress, a szervezetunk nem robot, hogy be van programozva egy heti sulyvesztes es azt az utemet koveti. Nekem meg 1 kg -ot is ugrott fel a merleg nyelve a dieta betartasaval, sot mikor bedisznolkodtam mert a sors ugy hozta akkor 1.5 kg-ot is, de aztan par nap mulva esik egyet. Volt honap amikor 2.5 kg is ment le 1 honap alatt, volt amikor cask 0.5 kg. A lenyeg, hogy egeszsegesebben eszel, odafigyelsz es lassan haladsz a celod fele.Nem kell surgetni es foleg stresszelni rajta

11 hónapja
#4948
ElvisHP 8
reply to feketeinci's post #4947
Jól értem, hogy január óta nem mozdul a súlyod, pedig a kalóriabeállítás alapján kéne? Hogy lehet ez?:O Ilyenkor nem lehet, hogy valami egészségügyi ok áll a háttérben?

11 hónapja
#4947
feketeinci
reply to zitusek's post #4946
Szia!
Persze hogy előfordul :(
Ráadásul én már lassan 2 éve gyógyulok itt, és mégis előfordul.
Már leadtam 35kg-ot, aztán tartottam a súlyomat ez év januárig szépen.....aztán visszamászott 5 kg.
Itt brékelek nap-mint nap....nem mondom hogy néha nem mozdul lefelé, de nincs túl sok sikerélményem.
Azt sem mondom, hogy feleslegesen lógok itt, mert ha nem így lenne, már tuti rengeteget felszedtem volna, így legalább figyelem mi történik, és van esélyem hogy rájöjjek mi is történik velem.

Fél kiló lehet éppen víz is, amit esetleg visszatart a szervezet egy izomláz miatt.

Nekem régebben is visszajött valamennyi, tehát nem volt lineális a csökkenés. A grafikonom inkább egy fűrészhez hasonlít.
Amíg figyelünk nincs gond szerintem.

11 hónapja
#4946
zitusek 12
Sziasztok,

új vagyok és két hete kezdtem. 38 éves nő vagyok 165 cm és 60,5 kg. Célom az 58, sokaknak ez nevetséges lehet, de sok bajom van, ami miatt azt gondolom, nekem talán nem megy úgy, mint annak, aki nem küzd ilyen betegségekkel: Pajzsmirigy alulműködésem van, ami gyógyszerrel normálisra be lett állítva, meg inzulin rezisztenciám, amire szedek mercformint.
Kezdetben a mennyekben jártam h szigorúan tartva a diétát szinte napról napra araszolt le a súlyom, erre most hétvégén, amikor nem tudtam mérlegre állni, de egymás után két nap is elmentem futni, és tartottam a diétát, majdnem fél kiló visszaugrott ! Ilyenkor teljesen kiborulok, hogy van ez? Nektek is előfordul ilyen, h nem csaltok a kajával és sportoltok mégis visszafelé halad a súly? Engem tök kiborít.
Légyszi írjatok valami bátorítót :(

11 hónapja
#4945
bmati 234
reply to kapor2's post #4941
Szia!
Egyetértek teper-rel. Annyit mondanék még, hogy a futást nem feltétlenül kellene abbahagyni, csak az intenzitáson és a távokon kellesz csökkenteni. Az tény, hogy jobban járnál az erőedzésekkel, amiből heti 3 ajánlott lenne nem egymást követő napokon, a köztes napokon pedig lehet futni (regenerációs jelleggel). Heti 1 pihenőnap viszont kötelező.
A 170 cm-hez pedig 66-68 kg körül kellene lenned. Ha elkezdesz erősíteni, akkor úgyis ledobod a zsírt, az alakot pedig úgyis az izom adja, ezért is célszerű erre rámenni, továbbá hatékonyabb lesz a zsírégetés is.
A testzsírszázalék mérést pedig erősen ajánlott végezni, hogy tudd jó irányba haladsz-e (lehetőleg a 7 pontos bőrredő mérést, mert az a legpontosabb).

11 hónapja
#4944
teper
reply to kapor2's post #4943
A testzsír miben számít? Mindenben. Szerintem ez az érték lenne az alapja minden elkezdett diétának, ez lenne a lényeg. Amennyiben ez csökken vagy nem változó tömeggel, de csökkenő méretek mellett legalább szinten tartod az jó. Ha esetleg növekszik, az nagyon nem jó. Ebből tudhatod, hogy jó-e az irány amit éppen követsz. Ebből tudod kimókolni, hogy helyes irányba tartasz vagy sem, és ha jó időben tudomásod van erről, akkor tudsz a folyamaton változtatni. Vagyis eléggé fontosnak gondolom.

UpDate: a véleményem erről a kérdésről azóta nem változott, tehát #4601, #4278 ugyanitt.

11 hónapja
#4943
kapor2 7
reply to teper's post #4942
Teljesen jol kajalok, nem egeszsegtelenul adtam le az elmult 20kgot sem. Ezt a reszet mar nagyon vágom. :D a testzsir szazalek miben szamit?

11 hónapja
#4942
teper
reply to kapor2's post #4941
Kérlek használd a centit, szerintem az elég fontos lenne. A másik fontos dolog lenne a testzsír százalékod, mert ezt már önmagában beszédesnek tartom.
A heti 3x futás az tök jó, és azt sem állítom, hogy keveset mozognál, de valahogy meg kellene tartani, sőt rápakolni a meglévő izomzatra, ez tök jó lenne. Ha napi szinten rádobnál még 200Kcal-t, és a heti 3x futás helyett izomépítésbe kezdenél, ez legyen bármilyen jellegű, és itt csak a képzelet szab határt mozgásba, szerintem hasznos lenne.
A matek az egy dolog, de egyébként jól tudod, hogy a heti 7000Kcal az elméletileg eredményes lehet, de csak akkor ha jól és jót kajáltál. Ha minden klappolna, akkor meg csak türelem, és türelem... megítélésem szerint testzsírszázalék mérés lenne a fontos, és rögtön tudnád, hogy merre tovább.

11 hónapja
#4941
kapor2 7
reply to teper's post #4940
Köszönöm a válaszod :) centit nem szoktam mérni, viszont nem hiszem, hogy az valtozna, mivel csak futni jarok hetente 3x az meg nem sok izmot csinal. A cél testsuly 57 kg lenne. Lehet, hogy keves a mozgas? Viszont minden heten 7000kcal minuszba vagyok. És ugy tudom ennyi kell heti egy kilo minusz leadasahoz.

11 hónapja
#4940
teper
reply to kapor2's post #4939
Szia! Először is szeretnék gratulálni a mínusz 20kg-hoz, mert az nem kis dolog!
A látszólagos sikertelenségnek 1000 és 1 oka lehet, de egyáltalán nem szükséges a diétára rágörcsölni, mert a nagy görcsölés közben még az is elképzelhető, hogy simán csak kompozíciót váltasz, és semmi okod a parázásra. Hétről-hétre mit mondanak a célruháid, mit mond a centi, és mit mond a testzsír százalékod? Az igazi jó kérdés az lenne, hogy vajon Te mindent elkövettél-e a siker érdekében? Egyébként ha hölgy vagy (ezt feltételezem), akkor ehhez a magassághoz egyáltalán nem is biztos, hogy kevesebbnek kellene lenned. Ez nagyrészt attól függene, hogy mennyire vagy sportos alkat, mennyit mozogsz naponta, és főleg, hogy az milyen jellegű mozgás.?

Elolvasásra feltétlenül ajánlanám ezt:
http://shop.builder.hu/t/k/amit-a-zsiregetesrol-tudnod-kell
https://hu.scribd.com/doc/226992065/Amit-a-Zsiregetesrol-Tudnod-Kell-pdf-1 -ha nem akarnál regizni.

Szerintem nagyon olvasmányos és tömör összefoglaló, de így is érint minden olyan fontos kérdést, területet, ami lényeges lehet, amit elképzelhetően kifelejtettél, esetleg figyelmen kívül hagytál.

11 hónapja
#4939
kapor2 7
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Már fogytam 20kgot (ez alatt egyszer sem volt stagnálás), majd egy évig nem diétáztam és most 1hónapja ujra dietazom, viszont a súlyom nem akar mozdulni. 65,4 kg vagyok már 3. hete (170cm). Ha tudtok adjatok kérlek tippeket amivel ujra beindithatnam a fogyast. Előre is köszönöm! :)

11 hónapja
#4938
dslang80
reply to Fanna31's post #4936
Szia, a fogyás az nem lineáris. nézd meg hogy mennyit fogysz átlagban 1 hónap alatt. Ha túl keveset eszel a szervezeted az izmaidat fogja elégetni (túlélo mód) és raktározza a lerakódott zsírt. Eleinte gyorsabb a fogyás hiszen foleg vizet veszítesz. A kalória beviteled 300-500 kalóriával legyen kevesebb mint ami a szintentartásodhoz szukséges. Ha az anyagcseréd drasztikusan lelassult akkor túl keveset eszel. Ami még fontos hogy rengeteg vizet igyál (semmi mást), sok-sok zoldséget egyél, fehér húst, esetleg édes krumpli vagy barna rízs. Heti 3x próbálj meg súlyzós edzést vagy HIIT cardiót végezni. Emellett ajánlhatom az étkezési szokásodat az ún idoszakos bojtolés (intermittent fasting) "szabályaira" alapozni. Nagyon roviden annyi, hogy egy nap 16 órán át nem eszel, 8 órán belul pedig beviszed a kalória szukségleted. Angolul rengeteg video van fenn róla a neten, elmeséli hogyan is mukodik. Próbáld ki és menni fog lefele a mérleg :-)

11 hónapja
#4937
bmati 234
reply to Fanna31's post #4936
Szia!
Ha megállt a fogyásod, akkor valószínűleg alacsony a kereted vagy túl alacsony súlyra akarsz fogyni a magasságodhoz képest.
Ezen kívül valószínűleg túl kevés rostot és folyadékot fogyasztasz. Napi 20-30 gramm rostot kellene bevinni és minimum a testsúlyod 20-adát literben meginni.
A mozgással hogy állsz? Az is elég jelentősen tudja befolyásolni a dolgokat.

11 hónapja
#4936
Fanna31
Sziasztok 31 éves vagyok eddig fogytam 7 kilót aminek nagyon örülök :-) csak az lenne a problémám hogy kb 1,5 -2 hete semmi változás nincs pontosan betartom a szabályokat /sőt van amikor jóval kevesebbet eszem/és pontosan le mérem az ételt amit elfogyasztok! Sajnos amióta eszt az étrendet követem sajnos nem olyan az anyagcserém mint kellene Szeretnék segítséget kérni tőletek!!

1 évé
#4935
Lousha 844
reply to 310583's post #4933
Részemről sosem éreztem, hogy az égvilágon bármi íze lenne :) Persze érzem, hogy valami van a vízben, de íze az nincs, főleg ha gyorsan megiszod, nem várogatsz, hogy elkezdje felszívni a vizet.

1 évé
#4934
310583 552
reply to Lousha's post #4928
Bocsi, teaskanalra gondoltam ( en azzal kavarom a kavemat)

1 évé
#4933
310583 552
reply to feketeinci's post #4931
koszi, hat en valahogyan lenyeltem teaskanalnyit 1 pohar vizzel, majd utannakuldtem meg egy pohar vizet, nem valami jo izu, de lenyomom . Viszont Lousha azt irta keves 1 teaskanal, 1 evokanalra fel kellene emeljem, remelem sikerul

1 évé
#4932
79Erika
köszi a válaszokat, akkor kitartok. Remélem hamarosan beindul a fogyás

1 évé
#4931
feketeinci
reply to 310583's post #4924
Én nem tudom vízzel lenyelni.
A tejbezabimba teszem a zabpehely s a zabkorpa közé :)
Hogy ezt reggelire, ebédre vagy vacsorára eszem meg, az változó, nem is eszem minden nap, de ma például 5 órakor ilyen elővacsora féle lett belőle, mert éhes voltam de uzsihoz már késő volt.

Ha nem tejbezabi, akkor reszelt almára szórom, ami közé esetleg keverek egy kis sajtot, vagy cottage cheese-reszelt alma keverékébe teszem. Ezt gyorsan megeszem, és nem zavar az utifűmaghéj benne, ezek általában uzsonnák.

Van olyan nap amikor nem eszek belőle, akkor sincs semmi gond, de következő nap már tuti kívánom, és ki nem hagynám :)

1 évé
#4930
bmati 234
reply to zita85's post #4925
Szia!
Azért lassabb a fogyás mértéke, mert a korral csökken az anyagcseréd, általában 30, 50, 70 év a nyerőszámok. Továbbá azért lehet még lassabb, mert kevesebbet iszol, kevesebb az izomtömeged, nem méred pontosan a kalóriákat, nem méred pontosan a kalóriaégetést mozgás alatt, nem ugyanazok a makrotápanyag-arányok, nem úgy viszed be a mikrotápanyagokat, stb.
Stagnálás oka általában az alacsony kalóriabevitel. A BMR-ed felett 100-150 kcal-val kellene enni, a sportos napokon pedig a sporttal töltött idő kb. 70%-át beírni és ezt is leenni pluszban. Az alacsony folyadékbevitel is lehet gond, a súlyod 20-adát meg kellene inni literben minden nap. A rostbevitelt 20-30 gramm között kellene tartanod.
Heti 1 pihenőnap kötelező edzés terén!
A zsírégetőnek csak nagyon kis mértékben járul hozzá a dolgokhoz, csak versenyszinten érdemes vele foglalkozni, egyébként felesleges pénzkidobás. Helyette inkább egy normális multivitamin- és ásványi anyag kiegészítőt érdemes beszerezni.
Túlsúllyal (10 kg feletti túlsúllyal) nem ajánlom a futást, helyette inkább biciklizz vagy ússz aerob edzésként. A súlyzós edzések és a torna, amennyiben erősítő edzésként és nem kardió edzésként végzed, akkor jó lesz.
Sok sikert! :)

1 évé
#4929
bmati 234
reply to 79Erika's post #4921
Szia!
Max. 2-3 hét, addig 1-4 kg is visszamászhat. Utána fog megindulni a fogyás. A stagnálás/hízás hossza attól is függ, hogy előtte mennyi idővel és mennyi kalóriával voltál a mostani alatt.

1 évé
#4928
Lousha 844
reply to 310583's post #4927
Sokan eszik úgy, hogy minden étkezés előtt egy teáskanál egy pohár vízzel. Az sem rossz módszer, kivéve, ha az étkezésekkel együtt gyógyszert is kell enni valakinek. De egy kávéskanál tényleg nem túl sok, az aligha fog sok mindent csinálni :) Hogy reggel vagy délután eszed, az nem változtat sok mindenen, ahogy neked jobban beválik, illetve jobban beleillik a rutinodba. Én magammal viszem munkába egy 2 decis üvegben még szárazon, és munka vége előtt felvizezem, megiszom.

1 évé
#4927
310583 552
reply to Lousha's post #4926
koszi, a gyogyszer/vitamin kozelebe biztos nem er - soha eletemben nem tudtam semminemu tablettat lenyelni - 2 napja kezdtem a csomagolas utasitasa szerint reggeli elott fel oraval 1 kaveskanallal, szinten 2 pohar vizzel, de akkor ezek szerint ez keves, fel kell emeljem 1 evokanalra es delutanra attegyem. A csomagolas szerint kezdtem, de job szeretem ha valaki tapasztalata utan intezem, az szerintem tobbet er

1 évé
#4926
Lousha 844
reply to 310583's post #4924
Amíg Inci nem talál ide, addig elmondom, én mit csinálok vele, több forrás sosem árthat :)
Napi egy evőkanállal eszem, késő délután, tehát lefekvéstől még távol, vacsora előtt mondjuk egy másfél órával. Elkeverem úgy 2 deci vízben, épp csak megkeverem, hogy ne legyenek benne csomók, és gyorsan lehajtom, mielőtt megkocsonyásodna. (Azért egyszer érdemes csak ott hagyni a pohárban, hogy lásd, mit is csinál majd odabenn :) ) Utána megtöltöm még egyszer ugyanazt a poharat, azt is utána küldöm. Mellette meg iszom a szokásos sok folyadékot nap közben. Így (nyilván nem önmagában ettől, de ezzel segítve) az emésztésem svájci órát megszégyenítő, nincs puffadás, ilyen-olyan ételek nehezen emésztése stb. Nagyon szeretem.
Arra érdemes azonban figyelni, hogy gyógyszer/vitamin bevételének közelében ne edd, valamint mindig jó adag folyadékkal vedd be, és általában is igyál mellette sokat, valamint közvetlenül lefekvés előtt se egyél belőle. Egy ek-nál többet nem érdemes enni naponta, és gondokat is okozhat több. Közvetlenül étkezés előtt van, akinek beválik, van, akinek hasmenést okoz.

1 évé
#4925
zita85
Sziasztok!

Én 3 évvel ezelőtt fedeztem fel az oldalt. Akkor belevágtam a nagy fogyásba. 10 kg-ot fogytam kevesebb, mint fél év alatt. Szigorú diétával és futással. Szó szerint olvadtak le rólam a kilók. Csak az első hónapban - gondolom víz volt - , de 3,8 kg-tól szabadultam meg. Mennyei érzés volt. 10 kg mínusz elérése után várandós lettem a 2. gyermekünkkel. Alig maradt rajtam a szülés után 2-3 kg. A kislányomat 13 hónapos koráig szoptattam. Ahogy egyik napról a másikra abbahagytam, elkezdett nőni a súlyom. 1-2 hónap leforgása alatt ismét ott tartottam, ahol 3 évvel ezelőtt, mikor eljött a pont, hogy azt mondjam: ELÉG! Ismét elkezdtem a diétát, mellette heti 3x futok, "pihenőnapokon" itthon súlyzós edzést tartok és tornázok. De a leglazább napon is megvan a 30-40 perc intenzív gyaloglás. Emelett fitnesz boltban vettem zsírégetőt és azt is szedem. A súlyom pedig stagnál. 3. hete. Nem értem miért. Az alakom változik. Ez kezd látszani. Ma megmértem a derékbőségemet is. Kár, hogy nem a legelején. A ruhákba kényelmesebben beleférek. Feszesebb vagyok, érzem, látom. De mégsem indul be a fogyás. Én a korábbi sikeres diétánál is a napi mérést alkalmaztam, és most is. De valahogy akkor könnyebben ment. Mi lehet a probléma? Köszi, ha valaki tud segíteni. :)

1 évé
#4924
310583 552
reply to feketeinci's post #4923
en is most vettem par napja utifumaghejat . Te hogy hasznalod?

1 évé
#4923
feketeinci
reply to 79Erika's post #4921
Ez nagyon egyénfüggő.
Szerintem attól is függ, hogy hány kilónak kellene még lemenni.
Emlékszem majdnem 2 éve én 3 hétig tartottam magamban a lelket, naponta elmondva az imát 100x....hogy nem eszünk, nem vagyunk éhesek, kövérek vagyunk....és nagyon BMR alatt ettem ezzel.
3 heti kemény BMR alatt evés után találtam rá a Bázisra, 1 hét alatt visszajött 2 kg, utána elkezdett leolvadni rólam a zsír.
De akkor közelebb voltam a 100-hoz, mint a 90-hez.

Szerintem érdemes lenne odafigyelni a GI-re, a rostokra, az anyagcsere gyorsaságára.
A mindennapos porcelán randi kötelező, remélem ez meg van.
Nekem sokat segít az utifűmaghéj, mert nagyon sok zöldségbe lenne a megfelelő rost mennyisége, és ez sok CH-t jelent. Én ezzel bűvészkedem.

1 évé
#4922
Lousha 844
reply to 79Erika's post #4921
Pár hét, de attól is függ, meddig éhezett előtte a szervezeted, mennyire viseli meg az ilyesmi stb. Annyi vigasztalhat, hogy ennek a nagy része nem valós hízás, inkább feltelő belek, megkötött víz stb., ezért is tűnik el olyan könnyen és gyorsan, amikor végre lefelé indulnak a kilók.

1 évé
#4921
79Erika
Sziasztok!

2 hete használom az oldalt, a hozzászólásokat olvasgatva, rájöttem hogy valószínűleg az volt eddig a problémám hogy túl keveset ettem. Most elkezdtem BMR felett enni és ahogy írtátok is elkezdtek visszajönni a kg-k. Szerintetek meddig tart ez az állapot? Mikortól indul be a fogyás? Mik a tapasztalatok?
Köszi

1 évé
#4920
310583 552
reply to Etelka73's post #4915
Ahogyan feketeinci is mondja, cask semmi panik, ne ugy toltsd el azt a built, hogy lelkiismeret furdalasod van, mert eszel! Nalunk a csaladban karacsony utan szilveszter, aztan majus kozepeig szulinap szulinapra, es hidd el, minden lelkiismeret urdalas nelkul megeszem a szelet tortat es megiszom a pohar akarmit, persze a napi keretem eltorpul a bevitt kaloria mellett, de masnaptol folytatom szepen tovabb ( es nem kisporolom amit a bulin tul-ettem!) - es haladok szepen lefele. Tehat jo bulizast!

1 évé
#4919
Etelka73 6
reply to feketeinci's post #4917
Kedves feketeinci !
Ez igazán megnyugtató!Azt hiszem tökéletesen igazad van!
:-)


1 évé
#4918
ninni
Köszönöm szépen a válaszokat, öröm volt olvasni, hogy ennyi időt rászántatok a problémám megoldására. Oda fogok figyelni mindenre, amit leírtatok :) Nagyon hálás vagyok nektek.

1 évé
#4917
feketeinci
reply to Etelka73's post #4915
Nálam is van Karácsony, és van Húsvét is. Ettem bejglit, meg sonkát is.s
Tudod....nem attól hízunk meg, amit Karácsony és Szilveszter között eszünk, hanem attól, amit szilveszter és Karácsony között :)

No de komolyan. Semmi nem történik, ha egy napig nem tartod be a keretet. Akkor sem, ha két napig nem tartod be. Én az elmúlt nyáron egy egész hétig ettem-ittam a szabim alatt, volt ott minden.......felszedtem 5 kg-ot. Hazajöttem, keret betartása, egy hét alatt lement.
Nem épül be az amit ilyen rövid idő alatt eszünk, ezért nem szabad az emberi kapcsolatokat bolygatni. Szerintem ne adjál okot arra hogy azt gondolják kihúzod magad bármiből is.
Különben is egy vagy két vacsora.....lesz még ennél nagyobb kísértés is :)
Egyél nyugodtan, nem most fogsz elhízni.

1 évé
#4916
feketeinci
reply to ninni's post #4913
Szia!
Javaslom, hogy olvasd el a Kötetlen csevegés topikban a 6932 és 6933-as bejegyzéseket.
Ha egyszerre nem megy, olvasd el többször is, mert nagyon hosszú.
Szerintem a következő hibákat követted el:

1. Nem vitted fel pontosan mit ettél, így nem tudhatod a kalóriákat sem. Nagyon dícséretes hogy életmódváltásra törekszel, de azzal hogy leszűkítetted a fogyasztható élelmiszerek körét, még nem változtattál életmódot.

2. Ha jól sejtem időre fogytál, mert a kezdő súlyod nem volt túl magas, így heti kb fél kg-os beállítást sejtek az elért eredményből, vagy még többet is talán, hiszen stagnálásról beszélsz. Április közepe van, 8-9 kg 3 hónap alatt? 62kg-ból az nagyon sok.

3. Fogyókúrának tekinted, amit sport nélkül fogsz véghez vinni, egyrészt mert műteni fognak, másrészt mert vizsgázol. Igazán nem tudom miért nem sportolsz, mindkét indok jó rá, de még fiatal vagy, el kéne dönteni. Ha a műtét miatt nem, akkor világos, majd kezdesz valami gyógytornát, amit ugyan eddig is művelhettél volna, de nem tetted, mert vizsgázol. Egész életedben lesz dolgod, ne keresd a kifogásokat! Egy kis mozgást légyszi építs be a napjaidba! Legalább egy kis Fegyencedzést, amit simán tudnál csinálni!

4. Olvasd egy kicsit többet az oldalt, január óta már sokszor leírtuk ezeket a tanácsokat, sokat lehet tanulni ezekből is.

Ha elolvastad az ajánlott hozzászólásokat, és beállítottad a keretedet BMR fölé számold a leevett kalóriákat. Fel fog jönni valószínűleg még valamennyi, mert valószínű jönni fog a jojó, a mumus. Most kell az igazi kitartás!
Lousha társunk egy évet szánt arra, hogy az utolsó kilókat leadja, de megcsinálta.
Számolni és mozogni, megtanulni az oldal használatát.

Ha kérdésed lesz, kérdezz bátran, de ne egyél BMR alatt!

1 évé
#4915
Etelka73 6
Sziasztok!

Jövő hétvégén ballagások! Na igen! akkor most hogyan egyek vendégségben?Mert vacsora lesz.És nem szeretném ha emiatt mindenki engem cseszegetne hogy miért nem eszek és egyek már!Tanács,javaslat,valami segítség.Hogy tudok azon a napon úgy enni hogy ne rontsak el semmit???
Köszi előre is a segítséget!

1 évé
#4914
310583 552
reply to ninni's post #4913
Hat bizony a 800-1000 kaloria NAGYON keves. Ha olvasgattad volna egy kicsit az oldalt, a forumot, tudnad, hogy hosszutavon a napi BMR+100 kaloria az amivel hosszu tavon eredmenyt ersz el.A BMR az a kaloria mennyiseg, amire szukseged van hogy “mukodjel” vagyis ennyi kell a szervezetednek minden mozgas es torna nelkul, ( sziv, agy, tudo, vese, stb mukodesehez). Ha ennel kevesebbet eszel, ehezteted a szervezeted es vedekezesbol lelassitja az anyagcseret majd kezd raktarozni ( zsirt rak le- vagyis hizol). Tehat nem csoda ha beallt a stagnalas, sot lassan a hizas is.Ezenkivul a masik gyakori hiba a felvitt receptek hasznalata a sajat receptek helyett – amit te magad viszel fel, pontosan lemerve mindent, vizzel, elparolgassal. A receptek legnagyobb resze ami fel van teve az hibas, nincs viz, vagy elparolgas, meg a te darab husod, zoldseged nem pont annyi g mint aze aki azt a receptet felvitte. A kovetkezo tevedes a darab, kanal, szelet, stb hasznalata mint mertekegyseg a g helyett, tehat nem mersz le pontosan mindent. Gondolkozz, ezek kozul melyik hibakat kovetted el. A BMR alatti eves az egesz biztos nem tarthato hosszu tavon es nagyon artalmas az egeszsegedre. Tehat legelso sorban azt tanacsolom, emeld meg a kereted BMR+100- ra. Ettol a szervezeted besokkol, valoszinu feljon par kilo, de par het mulva elindul a fogyas – es nem artassz az egeszsegednek. Majd ha elerted a kivant sulyt, akkor az Alapjarat kcal-s keretet kell leenni sulytartashoz. Sok sikert

1 évé
#4913
ninni
Sziasztok :)
Januárban kezdem el fogyókúrázni (január közepe felé). Akkor 62kg voltam. Most jelenleg 54-55kg körül mozgok, de már egy hónapja stagnál a fogyásom. A célom egyébként 52kg lenne. Nem mintha számítana az a 2kg, viszont az önbizalmamon nagyon sokat dobna, na meg az elégedettségemen is.
Húsvét előtt sikeresen leadtam a súlyomat, akkor voltam a legkevesebb (53.5), azóta viszont folyamatosan feljön és lemegy 1-2kg.
Talán korábban elrontottam a táplálkozásomat, mert naponta maximum 800-1000kcalt ettem. Életmódváltással értem el a célomat, a kenyeret és a tésztát kizártam az étrendemből, na meg a zsíros húsokat (egyébként is ritkán ettem, nem igazán szeretem őket). Próbálok minél több zöldséget, tojást és túrót enni. Ennek ellenére a mérlegem meg sem moccan.
Talán abban lehet a probléma, hogy sok tejterméket fogyasztok? Gyakran eszek natúr joghurtot (általában reggelire egy kis dobozzal, amit édesítővel vagy pár szem meggyel ízesítek), és naponta akár 0.5-1l tejet is képes vagyok elfogyasztani.
Sajnos alábbhagyott a motivációm, mióta ez a stagnálás beállt. Sportolni nem tudok, mivel műtét vár a térdemre és a vizsgák miatt el vagyok havazva. Viszont kaptam egy ismerősömtől egy havi bérletet spinning edzésre, amit május 6-tól fogok elkezdeni. Az ortopéd orvos szerint nem fog problémát okozni.
Kérlek benneteket, hogy lássatok el valamilyen tanáccsal mert nem szeretném, ha az eddigi eredményem kárba vesznének, na meg alábbhagyna a lelkesedésem, mielőtt elérném a kívánt célt.

1 évé
#4912
Felicia74
reply to Lousha's post #4911
Köszi! Mindent értek... :))

1 évé
#4911
Lousha 844
reply to Felicia74's post #4910
Ha elolvastad, amit ajanlottam, akkor ez mar nem kerdes. Ha 1450 mondjuk a BMR, akkor a keret 1550 kene legyen. Ha meg nem vilagos, miert, olvasd el az ajanlott hozzaszolasokat ujra.

Sok sikert!

1 évé
#4910
Felicia74
reply to Lousha's post #4909
Nem. A BMR több, mint 1400... Lehet, hogy itt a hiba?

1 évé
#4909
Lousha 844
reply to Felicia74's post #4908
Az az 1200 tobb legalabb 100 kaloriaval, mint a BMR-ed?

1 évé
#4908
Felicia74
reply to Lousha's post #4907
Elolvastam, köszönöm! Igen, ott lehet a baj, hogy keveset eszem, és többet mozgok. Néha be kell iktatnom egy-egy pihenőnapot,.... és akkor betartom az 1200 kalóriát. Ha pedig edzéses nap van, akkor többet eszem egy kicsit..

1 évé
#4907
Lousha 844
reply to Felicia74's post #4905
Az 1000 kaloria barkinek tul keves, de a sulyodtol es egyebektol fuggoen veszelyesen keves is lehet. Sporttal meg heti minimum egy pihenonap gyakorlatilag kotelezo. Bovebben Kotetlen cseveges topik, 6932 es 6933.

1 évé
#4906
Csabi76
reply to kanada20's post #4895
Gratulálok az 5 km-hez és az életmódváltáshoz! :) Mert ez a helyes kifejezés a fogyókúra helyet! :)
A futást én is szeretem és sokkal jobban élvezem mint súlyokkal erőlködni négy fal között. A futáshoz nekem valahogy társul egy fajta szabadság érzés. Ilyen szép tavasszal, kint a természetbe! Tökéletes! :)

Hát igen, amikor az embert berakják egy skatulyába és mindenáron visszaakarják tuszkolni oda ha kitörne. Mindenki szembesül a környezete részéről presszióval, ha leakarja vetkőzni a régi rossz szokásokat, reflexeket. Családtagok, kollégák, rokonok, barátok. Amikor meg úgy fordulna a dolog, akkor meg a kövérség miatt szólnák meg. Ilyen dolog ez.
Tudni kell mit akarunk, szerintem kell egy konkrét cél és tudni kell hogy juthatunk oda. Akkor az ember könnyebben tudja tartani az elért eredményt. Abban a pillanatban, hogy hátradőlne és azt gondolná: "Meg csináltam!" Egyenes út lenne a visszahízáshoz. Ezért mondják, hogy nem fogyókúra, hanem életmódváltás. Sajnos a harmadik legkövérebb nemzet vagyunk és szerintem a társadalom részéről bizonyos mértékig elfogadott túlsúlyosnak lenni. Úgy értem, ha egy 170 magas férfi 90kg azt szinte normálisnak, átlagosnak tekintik.

Külön konyhán vagyok én is.:) Általában csirkemellből főzők egy nagy adag pörköltet és azt eszem 4-5napig. Rámerem a zabpehelyre, mikroba megmelegítem, eszek hozzá egy nagy adag savanyúkáposztát. Nem okoz gondot, hogy majdnem mindennap ugyanazt eszem, alkati kérdés is szerintem, meg azért szoktam enni mást is. Erős paprikával, mustárral szoktam a z élvezeti értéket növelni. :)

1 évé
#4905
Felicia74
Sziasztok! Múlt héten már egyszer írtam ide, hogy milyen mozgást iktathatnék még be. Kaptam is választ, köszönöm!:)
Viszont valami nem stimmel.. és egyelőre nem tudok rájönni, hogy mi. Tavaly májusban kezdtem az életmódváltást. 42 éves vagyok. Egészséges étkezés, torna. Ment is le szépen 17 kiló. Aztán ahogy az lenni szokott, megállt. Másik mozgást választottam, sőt.. több féle mozgást váltogatok. Kb. egy hete beállítottam itt a kalóriabázisban, hogy gyorsabb ütemben szeretnék fogyni, nem havi egy kilót.. hanem mondjuk havi kettőt...
Kiszámolta, hogy napi 1200 kalóriát kell elfogyasztanom. Tartom is szépen. Sőt.. néha még az 1000 kalóriát is alig érem el, pedig 4-szer, 5-ször eszem. Minden este lenyomom a 45 perces tornámat, és azt utóbbi egy hétben napi 3 km gyorsgyaloglást is beiktattam. Annyit látok, hogyha beírom az oldalamra, hogy ezt a két mozgást megcsináltam, kiírja, hogy még ehetek ezer valamennyi kalóriát. Dehát én már nem akarok enni, mert nem nem vagyok éhes... Ennek ellenére... nemhogy lemennek a kilóim, hanem 1,5 kilóval több vagyok, mint egy hete.. :(( Mi lehet a baj? Sok a mozgás, kevés a kaja, vagy mi? Volt már nektek ilyen?

1 évé
#4904
ditte66
reply to bmati's post #4903
Köszönöm bmati átfogok majd térni az erősítésekre, most ezt bírom és jól esik. Alapozásnak a biciklizéssel gondoltam jó lesz. Köszönöm a tanácsokat!

1 évé
#4903
bmati 234
reply to ditte66's post #4898
Ha szereted a step aerobicot és bírod is, akkor maradhat, egyébként az erősítésekre kellene rámenni még 60 alatt, hogy minél nagyobb izomtömeggel rendelkezz, mert utána már nagyon nehéz izmot növelni, illetve fenntartani. A nagyobb izomtömeg pedig segít számos öregkori probléma mérséklésében, késleltetésében, emellett a zsírégetés is hatékonyabb lesz.

1 évé
#4902
bmati 234
reply to Sorin's post #4901
Szia!
Többet egyél. :)
A BMR-ed 1671 kcal, így 1800 kcal alatt semmiképpen nem ennék a pihenőnapokon. Az edzéses napokon az edzéssel töltött idő kb. 70%-át írd be (ha 30 percet edzel, akkor 20 percet). Ezt még pluszban le kellene enni.
Mivel növésben vagy és a súlytartó kereted 2300 kcal ülő életmód esetén, ezért azt mondnám, hogy 2000-2100 kcal között egyél, plusz a sport.
Mivel eddig éheztetted magad, ezért 2-3 hétig még növekedhet is a súlyod (1-4 kg-ot), de utána meg fog indulni a fogyás.
A folyadékbeviteledet tartsd 3,6 liter felett naponta.
A mozgáshoz annyit, hogy jó a torna heti 3x, nem egymást követő napokon. Teljes testre erősíts!
Sok sikert! :)

1 évé
#4901
Sorin 1
Sziasztok!
15 éves lány vagyok, 166 cm és 82 kg. (az ismerőseim szerint kevesebbnek nézek ki)
86 kg-ról indultam az év elején, de kb 3 hete nem tudok 82 kg alá menni.
Naponta 1200-1500 kcal-t viszek be és 30 percet tornázok.
Szerintetek mi lehet a baj? Tornázzak többet?

1 évé
#4900
ditte66
reply to feketeinci's post #4899
Szia feketeinci!

Igen beállítom és köszönöm a segítséget, remélem a folyadék fogyasztás és a kezdeti mozgás az megfelelő!
Mindkettőtöknek köszönöm!

1 évé
#4899
feketeinci
reply to ditte66's post #4898
Úgy van, ahogy bmati mondja :)

Bmati - én csak azért válaszoltam, mert nem akartam hogy sokat várjon valakire, aki úgyis ki fogja faggatni hogy jól van-e beállítva a kerete.

Így már látjuk, hogy megint ott van a probléma, hogy nem jó a beállítás, nem eszed le a BMR-t, a stagnálás teljesen "normális", nem szabad időre fogyni, mert ez mégis csak egy gép, ami nem figyeli hogy BMR alatt vagy felett van a napi keret.

Állítsd be újra úgy ahogy bmati tanácsolta :)

1 évé
#4898
ditte66
reply to bmati's post #4897
Kedves bmati! Köszönöm a segítő válaszod! Minden segítséget nagyon köszönök, mindenkinek! :)
"A BMR-ed felett kellene enni" , rendben így teszek. A testsúlynak azért ezt állítottam be , mert másfél évvel ezelőtt ennyi voltam 55-56 kg. (volt egy nagy hasi műtétem már negyedjére és utána, 1 hónapos hormonkúra ami oda vert mindennek és másodjára lettem lyme kóros ) :( Szóval a kettő együtt nem a legjobb dolgokat hozta magával, de előtte mindig viszonylag fitt és 55-56 kg volt a súlyom. Én alapból sokat iszom 2-3 litert, azt hiszem ez rendben lesz.heti hármat tornázom 30 perc step aerobik és ahogy jött a jó idő egyre többet biciklizem is, heti kétszer 13 km. Most ennyit csinálok, remélem nem nagyon bután. Őszintén örülök, hogy rátok találtam, mert sokat segít.

1 évé
#4897
bmati 234
reply to ditte66's post #4896
Szia!
Igaz nem nekem szól, de ez így nem lesz jó.
A BMR-ed felett kellene enni 100-150 kcal-val, ami azt jelenti, hogy a heti fogyásodat úgy állítgasd, amíg a napi kereted 1425-1475 kcal között nem lesz.
Az optimális testsúllyal nem szabad foglalkozni, eléggé elavult számításon alapul, ezért cél testsúlynak felesleges ilyen alacsony testsúlyt megadni, érdemesebb lenne 59-61 kg-ot megadni és ott megmaradni súlytartó értéken, mellette pedig mozogni. Így marad az izomtömeg, ami amúgy is egyre jobban kellesz és a kor előrehaladtál egyre nehezebb lesz építeni is, szóval addig növeld, amíg tudod és mellette sokkal jobban fogsz kinézni.
Ha eddig ilyen alacsony kereten voltál, akkor 3-4 hétig is eltarthat, mire újra fogyni fogsz a megemelt kerettel, addig 1-3 kg is visszamászhat, de utána újra meg fog indulni a fogyás.
A folyadékbeviteledről nem írtál, de ajánlott lenne min. 3 litert fogyasztani naponta.
Mozgáshoz annyit, hogy hetente 3-szor, nem egymást követő napokon érdemes lenne otthon végezhető erősítő tornát végezni, ami a teljes testedet megmozgatja, ebből alkalmanként 20-45 percet. A köztes napokon pedig el lehet menni sétálni min. 30 percre regenerálódásként, de heti 1 pihenőnap erősen ajánlott.
A mérleg mellett érdemes még mérni a mell, csípő, derék, comb, felkar körméreteket is (havonta 1-2 alkalommal), súlyt pedig hetente 1-szer elég mérni ( felkelés után fél-1 órával, wc-zés után, de még evés előtt).
Még egy utolsó megjegyzés. Ne görcsölj rá a számokra, mert csak annál rosszabb lesz. Ekkor elkezdesz stresszelni, ami miatt olyan hormont kezd el termelni a szervezeted, ami lelassítja a fogyást és hosszú távon akár meg is betegíthet.
Sok sikert! :)

1 évé
#4896
ditte66
reply to feketeinci's post #4894
Szia feketeinci!
Köszi a válasz, igen nő nemű vagyok! Kapcsolt felhasználónak, hogy tudok valakit ( és kit kell, érdemes) felvennem? 17 napja kezdtem a számlálást és igyekszem írni a napi bevételt. Cél beállítása 3 lépésben
1. Optimális testsúly kiszámítása

Magasság163
Optimális testsúlyod 56 kg.
Jelenlegi testsúly:63
Életmód :átlagos aktivitás
BMI :23.71
BMR :1325.32
Alapjárat kcal :1822
Napi kereted :1100
Cél test súly: 55-56
Fogyási terved szerint 2016.07.10 napig, heti 0.66 kg-os ütemben, 55 kg testsúlyt szeretnél elérni. Ennek megvalósításához napi 1100 kalória bevitelt javaslunk (ez a Napi kereted, mely a főoldalon fog megjelenni és minden felvitt étkezés illetve testmozgás után változik és mutatja a még aznap elfogyasztható kalóriamennyiséget).

Ez a beállításom! :) Köszi, ha válaszolsz! Ma fél kilóval kevesebbet mutat a mérleg és -2 cm a derékból, az már jó?


1 évé
#4895
kanada20 2
reply to Csabi76's post #4890
Köszönöm, igyekezni fogok :)
Hát igen, én is a futás mellett döntöttem és nem bántam meg. Lassan egyre többet bírok és legalább teljesen egyedül lehetek. Én ma futottam először 5 km-t.
Szerintem kemény munka nemcsak a fogyás hanem a szinten tartás is. Köszönöm, hogy ezt leirtad és gratula a kitartásohoz is!!!
Én ezt nem fogyókúrának tartom. Kell a mozgás minden értelemben és azt akarom, hogy ez így is maradjon. Hiába mondta a férjem, hogy neki ez így tetszik. Kinevetett amikor elkezdtem futni. Amikor 7 kilónál tartottam akkor annyit mondott, hogy na kezd látszani egy kicsit. De nem érdekelt. Elszántam magam, tudom mit szeretnék elérni. Azert a stresszevés nem múlt el nyomtalanul, ha nagyon kikészülök még mindig elképzelhetetlen vágyat érzek arra, hogy mindent magamba tömjek. De akkor arra gondolok, hogy az a csaj aki reggel még a gáton futott napkelte előtt az nem csinál ilyet.
Nagyon úgy fest, hogy külön kell majd magamnak főzni, ez a pár nap naplózás ezt világosan mutatja. Hiába vagyok a kereten belül ha a zsírbevitel pár grammal minden nap kilóg. A szénhidrát bőven belül van, a fehérje most már csak pár grammal kevesebb. Meg van pár dolog amit ki kell iktatni az étrendből, virsli és májkrém pl. Majd kitapasztalom hogy mit lehet és mit nem.


1 évé
#4894
feketeinci
Szia!
Valakit fel kell venned kapcsolt felhasználónak.
De nem csak az étkezésen múlik, esetleg lehet rossz beállítás, vagy pontatlan kalóriafelvitel, vagy BMR alatti fogyasztás.
Én 2 kg plusszal kezdtem anno.....

Nézzük meg először a napi keretedet, hogy jól van-e beállítva.....mennyi kalóriát eszel, hány kiló vagy, és milyen magas? A nevedből sejtem hogy lány vagy és mondtad már a korodat.

1 évé
#4893
ditte66
Sziasztok! Nagyon kezdő vagyok és 50 éves :). Szeretném kérdezni, hogy, hogy tudom megmutatni az eddigi étkezési naplóm, ahhoz, hogy választ kapjak arra, hogy két kiló leadása után miért stagnál a fogyásom.Miközben a napi kiértékelésnél "dicséretet"kapok! Köszönöm előre is a lehetőséget.

1 évé
#4892
310583 552
reply to kanada20's post #4891
koszi, neked is sok sikert es kitartast

1 évé
#4891
kanada20 2
reply to 310583's post #4889
Az igen! Minden elismerésem, hogy ennyire elszánt vagy és gratulálok a fogyáshoz. Az én anyám 5 éve a lakásából se tette ki a lábát.
Köszönöm, hogy leírtad nekem ezeket. A BMR-t is meg a fogyásokat is.
Most nagyjából megvan az a bevitel amit írtál, stagnálok továbbra is.
A mozgás a lelkemnek is jót tett, minden másnap futok és amikor nincs futás nagyon várom a következő napot. Nemsokára lesz biciklim is. A legjobb az egészben az érzés, hogy erős vagyok :)
Kitartás a további fogyáshoz! Csak így tovább! Klassz vagy!

1 évé
#4890
Csabi76
reply to kanada20's post #4885

Persze a gyümölcs azért jobb választás mint a csoki!:) A csoki nekem is a gyengém, nagy ritkán megengedem magamnak de inkább csak alkalmanként mint rendszeresen.
Ha kevés a fehérjéd és szereted a csokit, jó altaernatíva lehet a csokis ízű tejsavó por, amennyiben megengedheted magadnak. Egyszere elég húzós de sokáig elég és ebben a formában olcsóbb a fehérje, mint hús formájában. Van gyors és lassú felszívódású. Intenzív sport esetén szokták a gyorsat.
De ha csak desszert helyet akarod úgyis jó. Szoktam én is néha. Zsírszegény túróval vagy natúr joghurttal keverve, esetleg egy kis édesítővel spékelve. Természetesen a kalória keretben bele kell számolni. Az édesítő alapból nem túl szerencsés mert az édesíz önmagában kiválltja az inzulin reakciót. Az inzulin pedig gátolja a zsír égetést, ráadásul éhes leszel mert leesik a vércukorszint. Az eritirol állitólag nem váltja ki, egyszer próbáltam.
Szóval ha nem is mindennap de kompromisszumokkal, néha lehet ilyen áthidaló megoldásokat találni. Nem egy csúcs cukrász dolog de ha kivan éhezve az ember az ilyesmire...:)

Durván két év alatt fogytam le. Csináltam minden amivel elvileg nem lehet/szabad fogyni. Mégis sikerült mert nagyon motívált voltam. Kb. 90 kiló környékén kezdtem sportolni. Az utolsó másfél évben van ez a 78 +-2kg. A múlt héten 77,2- őt mutatott a mérleg. Egy héten egyszer mérlegelek, valaki szerint ez is túl sok. Felesleges gyakrabban, elég sokminden bele tudjátszani, hogy mennyi az ember testtömege(vannak trükkös dolgok), miközben a testzsír nem tud olyan túl gyorsan változni. Szóval a lényeg, hogy az ember következetessen maradjon a helyes úton és ne kezdjen kopplalni, vagy ne szedje élő a jégkrémet, minden mindegy alapon.:)

Amióta az eszem tudom duci voltam, a családban a konszenzus a normál testsúlyról a +20kg. Gondolhatod a reakciókat!:D
Amikor 80 kiló alá értem már más célom volt, szerettem volna kockás hasat, ami sose volt nekem.
Közben egyre inkább ment a sport, egyre többet olvastam, mit hogyan. Rájöttem, ész nélküli "fogyókúrával" az nem lesz soha. Élő került a súlyzós szett, amit huszon évesen használtam. Tudom, akkor milyen erős voltam mert ugyanaz a súly. Szóval pár hónap, félév múlva voltam ugyan olyan erős és inkább erősebb mint fénykoromba, csak akkor 90-95 kilosan most meg 78. Az állóképességről nem is beszélve. Bármikor képes lennék lefutni 20 km-t különösebb rákészülés nélkül.

A következetességet, fegyelmezetséget, akaraterőt igenis lehet fejleszteni, ez kitud alakulni menetközben. Nekem ez a tapasztalatom. Sose voltam egy olyan ember, nem tudtam volna elképzelni magamról régen, hogy heteken hónapokon keresztül tartok egy étrendet, edzés tervet. Sosem gondoltam magamra úgy hogy képes lennék ilyesmire. Voltak botlásaim, visszaeséseim de egyre jobban ment, ez tanulható és meglehet csinálni. Persze akarni kell. Most minden gondnélkül eszem a zabpelyhet miközben tolják mellettem a sütiket.;)
A másik pszichés állomás az volt, hogy felfogjam és ne úgy tekintsek magamra mint egy kövér emberre. Ezt is tanulni kellett, hogy ne legyen bűntudatom ha vétkezem, hogy egy kicsit több belefér mostmar és igenis kell enni.
Röviden ennyi, sokkal többet tudnák mesélni!
Szóval mindent bele! :)

1 évé
#4889
310583 552
reply to kanada20's post #4886
Most visszaneztem az adataidat, pont a lanyommal vagy egyforma- kor, ulo munka, magassag, indulasi suly 2 kg.nalad tobb, hogy biztassalak: o most - okt.9-tol - 23 kg.fogyott, heti 3x 1 ora zumba, mindenhetkoznap bicaj ( munkaba) es betartva a "szabalyokat",

1 évé
#4888
310583 552
reply to kanada20's post #4886
meg az a datum amit a rendszer kiad, nem 100%, attol lehet gyorsabb inkabb mint lassubb, foleg fiatal vagy, maskepp reagal a szervezet, meg sportolsz is. A sporttal erdemes mereteket is rogziteni, mert ha no az izom es fogy a zsir, akkor a sulyod lehet nem csokken, de a meretek igen ( derek, csipo, comb, felkar, mell) Amugy az izomnoveles segit a fogyasban ( a zsirbol fogyasban), mert az izom tobb energiat fogyaszt. A regiek meg ajanljak a testzsir szazalek merest is

1 évé
#4887
310583 552
reply to kanada20's post #4886
a vegcel? hat meg en sem tudom! 92-rol indultam, beallitottam 85-ot. Mikor azt elertem, most atallitottam 75-re. Igy van sikerelmenyem, hogy elertem a celt.Most mar 81.8-nal tartok. (sajna nincs torna, a korom meg a lustasag, nemi seta, esetlen mozdulatok, ennyi, most probalok valamit bevinni)Arra figyelj, hogy mikor beindul a fogyas, akkor kb 2 kg-onkent erdemes uj kaloria keretet adni, mert a kilokkal fogy a BMR is

1 évé
#4886
kanada20 2
reply to 310583's post #4884
Köszi a biztatást!
Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül :)
Egy darabig nézegettem a reggelimet és az ebédemet ma, hogy ezt most tényleg meg kell enni?!
Te is még fogyásban vagy, igaz? Mi a végcél? A keret emelésével elég távoli a végpont nekem, de igazából a mozgás miatt jó az egész.

1 évé
#4885
kanada20 2
reply to Csabi76's post #4883
Köszönöm, hogy ezt így leirtad. Gratulálok a fogyáshoz. Nekem először el kellett hinnem, hogy képes vagyok rá.
Nekem a csoki helyettesíti pl egy alma vagy egy narancs. Banánt nem szeretem, abba elég sok a kalória. Nagyon szerettem a csokis dolgokat. De akkor majd figyelek a mennyiségre. Egyelőre fehérjéből kellene többet bevinnem mert nincs meg a minimum amit a program számol.
Kenyér: nekem a legjobb a teljes kiőrlésű rozslisztes kenyér, saját sütés. Most elvagyok ezekkel a száraz Wasa kenyerekkel, de néha szoktam ezt a rozskenyeret sütni.
Zabpehely: szoktam zabkekszet is csinálni a zabkásán kívül, a saját magam által készített jobb mindenből mint a gyári dolgok.
Én akkor is híztam ha levegőt vettem. A két szülés és ami utána jött az meg végképp sok volt a szervezetemnek. De most már szerencsére itt vagyok :)
Átírtam a kalkulátort, így sokkal hosszabb idő lett mire elérem azt amit szeretnék.
Mennyi idő alatt fogytál le? Hogy bírtad lelkileg?

1 évé
#4884
310583 552
reply to kanada20's post #4882
Csak igy tovabb, hidd el fog mukodni- sajat tapasztalatom: szamolas elott nagyon keveset ettem es cask hiztam. Mikor nekifogtam szamolni, eleinte alig tudtam megenni a keretet, rendesen tomtem magamba ( mint a libat falun) es azt hittem mindjart mindent viszontlatok!.Aztan lassan megszoktam, most mar meg tudom enni es nem egeszen 6 honap alatt ( okt.25.-tol) -10.2 kg.az eredmeny.
A sportot ha nem eszed mind le (60-70%-at annak amit csinalsz) az nem olyan nagy baj, ha eleinte nem megy, lehet kicsivel kevesebb, de a BMR+100+valamennyi a sportbol FELTETLENUL legyen meg. Sok sikert

1 évé
#4883
Csabi76
reply to kanada20's post #4880
Szia.
Általános tévhit, hogy a gyümölcs jó a diétában. Magam részéről kihagyom az étrendemből, kivéve amikor nem tudok ellenállni a kertünkben érő almának, szilvának és miegymásnak. Amikor nincs sezonja hónapok telnek el gyömölcs nélkül. Az a gond velük, hogy a gyümölcs cukorral gyakorlatilag nem tud mást csinálni a szervezet, mint zsírrá alakítani. Olvasd el ezt:
https://www.fitbuilder.hu/cikk/Gyumolcsok-a-dietaban-barat-vagy-ellenseg.html

Szénhidrátra szükség van. Ajánlom a zabpehely natúr formáját(cukor mentes) nagyon egészséges, olcsó, finom, sokféle módon felhasználható. A legfontosabb szénhidrát forrásom.
A másik a rozskenyér. Nem emlékszem mikor ettem fehér kenyeret de nem hiányzik egyáltalán.

Több mint 30 kilós fogyáson vagyok túl(évekkel ezelőtt). Szóval tudom miről beszélek.
Nagyon az elején BMR alatt ettem, akoriban nem számoltam.
Úgy határoztam meg a kalória keretem, hogy a kalkulátor ülőéletmodra adott értékeket vettem alapul. Ehhez hozzá adtam a heti edzések, becsült össz kalória értékét. Ennek az átlagát vettem, 2800-3000 kalória a szintentartom elvileg és ennél párszáz kcal-ál kevesebbet eszem. 2400-2600. Pihenőnapon meg az ülőéletmod értéket 2100. Láss csodát, működik. Szép lassan fogyok. Először azt hittem ha ennyit elkezdek enni hízni fogok de tényleg működik pedig hizékony vagyok. A BMR alatti szintről több hét alatt emeltem erre a szintre, több lépésben. Közben volt, hogy felfelé csúszott a testsúly de tovább csináltam és amikor fogyásba fordult, akkor emeltem megint. Egy lépcső 50g szénhidrátot jelentett.
Muszály ezt csinálni az egészséges fogyás érdekében.

1 évé
#4882
kanada20 2
reply to 310583's post #4870
Megcsináltam amit írtál és köszönöm :)
Irdatlan soknak tűnik ami mára kijött keret: 1830 kcal. Ma futás és torna is van.

1 évé
#4881
kanada20 2
reply to feketeinci's post #4873
Nekem azért nem szúrt szemet az 1200, mert a telefonon az SHealth is ennyit dobott ki. Belátom, nem voltam elég alapos :)
Remélem aztán megindul ismét a fogyás idővel.

1 évé
#4880
kanada20 2
reply to 310583's post #4869
Gyakorlatilag lecseréltem mindent: xilit, teljes kiőrlésű liszt. Csoki meg minden más szemétkaja helyett egy kocka étcsokival megbolodított zabkása. Sok gyümölcs, zöldség. Rizst meg krumplit csak épp az íz miatt nagyon picit, helyette saláta/zöldségköret. A kenyeret volt nehéz lecserélni, de ahogy elhagytam a fehér kenyeret egy idő után nem kívántam már, ezt is értettem szénhidráton :) Mivel magam főzök néha észbontó illatok vannak, de ellenállok.

1 évé
#4879
Lousha 844
reply to arminacska's post #4878
Azért próbáld meg felvinni, később nagyon hasznos lesz látni, hogyan alakultak a folyamatok. Jelenleg pedig csak legyél türelmes, ha leeszed a kereted és hellyel-közzel az arányokat is tartod, be fog indulni a folyamat. Jelenleg 30 napnál tartasz, és ennek az eleje még nem volt az igazi. Tudom, hogy nehéz kivárni az eredményeket, de jönnek majd.

1 évé
#4878
arminacska
Mióta rakoncátlankodik a rendszer, a számítógép mellett van egy papír, amin én is vezetem hogy hány kcal-nál tartott a rendszer, ha összeomlana, meg a makrókat is :D Pepecselős, de legalább látom :D

1 évé
#4877
bmati 234
reply to arminacska's post #4871
Nem tudom, hogy mióta van ez, de ha 3-4 héten még belül vagy, akkor nem aggódnék a helyedben. Ha eddig rossz kereten voltál, akkor ennyi ideig eltart és bizony, olyankor visszamászik néhány kg, ami nem mind zsír lesz, de utána megindul a fogyás. A centik akkor is többet mutatnak, ha előző nap edzettél és visszatöltötted a CH raktárakat és több folyadékot ittál, szóval nem feltétlenül mérvadóak.
A keret pedig azért van, hogy le kell enni, inkább kicsit felette kell lenni, mint alatta. :)

1 évé
#4876
bmati 234
reply to kanada20's post #4868
A fogyási ütemet Te kalkulálod, azt át lehet írni. Ha a BMR 1500 körüli, akkor számolj rá 100-150 kcal-t és addig játsz a heti fogyás mértékével, amíg azt a számot nem kapod és azt egy kicsit túl is kellene lépni. A többi még áll a lentebbi hozzászólásban. :)

1 évé
#4875
Lousha 844
reply to arminacska's post #4874
Idegesítő ez a folytonos probléma az oldallal, de fejben azért igen nehéz követni, hogy mi mennyi volt, és főleg nem látod a makrókat. Könnyű hibázni. Én javaslom, hogy tarts ki, és valahogy szenvedd be a napi fogyasztásodat a rendszerbe, különben azt is nehéz lesz látnod folyamatában, mi működött, mi nem.

1 évé
#4874
arminacska
Lousha, azért ettem állítólag kevesebbet, mert minden egyes nap órákat kínlódok azzal, hogy felvigyem az ételeket, amiket eszek, de hiába, ha errort kapok én is, folyton. A kcal értékeket ilyenkor a csomagoláson nézem, és úgy eszem le a keretemet, utólag meg már nem módosítok benne másnap, örülök, ha végre az aznapit be írja többszöri próbálkozás után....

1 évé
#4873
feketeinci
reply to kanada20's post #4868
Az utolsó sorod nagyon ellentmondásos, valamit nem jól értelmezel.
Ha 1500 a BMR, akkor 1500 FELETT kell enned az egészséges fogyáshoz, de nem szabad elérned a szintentartó kalóriaszámot.
Az 1200 az oldalon csak egy példa...sajnos ott maradt valamiért, és 3 éve magyarázzuk a kezdőknek, hogy az nem rájuk vonatkozik....azt senkinek nem ajánljuk, csak ha éppen beleillik a BMR-ébe. (ami nem valószínű, mert ahhoz már elég idősnek, alacsonynak és soványnak kell lenni hogy ennyi legyen)

Szóval a BMR-t leenni kötelező, az kell a szerveid működésének fenntartásához.
Arra készülj fel hogy ha most hirtelen megemeled a napi keretet, és a sportot is leeszed ahogy tanácsolták, meg fog ugrani a súlyod, kitartás.

A megnövelt keretbe bele fog férni a CH is, amit kívánsz....tudtad hogy az agy működtetéséhez rengeteg CH kell?


1 évé
#4872
Lousha 844
reply to arminacska's post #4871
Ellenőrizné, ha nem kapna minden másodpercben error üzeneteket, és nem fogyna el a türelme a harmadik után...
A helyzet az, hogy nem eszed le a keretedet. Amikor "megdicsértelek", akkor úgy 3 napig folyamatosan meg is volt a keret, meg jó arányokkal is. Azóta megint jóval alatta eszel, 1200-1400 az 1600 helyett. Márpedig a szervezeted addig nem nagyon fogja elhinni, hogy van elegendő táplálék, amíg hol megkapja, ami kell neki, hol nem.
Kell ehhez az egészhez egy kis kitartás, és konzisztencia. Lapozz vissza az elmúlt napjaidra, látni fogod, hogy miről beszélek. Próbáld meg leenni a kereted minden nap, és adj egy kis időt a testednek reagálni. Ha reggelre fél kilóval feljebb megy a mérleg, az nem jelenti, hogy valamit rosszul csinálsz, természetes okokból, mindentől függetlenül is tud ingadozni a súly. Minimum egy hónapig tartsd, amit elkezdtél szigorúan, különben nem fogod látni a valós eredményt.

1 évé
#4871
arminacska
A súlyom még mindig stagnál, és a centi is többet mutat, pedig Lousha is ellenőrzi mit eszek, és mennyit, emellé rendszeresen mozgok is, leeszem a keretemet. Miért nem fogyok? Hanem hízok?

1 évé
#4870
310583 552
reply to kanada20's post #4868
A valaszom eleje eltunt, ujra irom: A cel beallitasanal allits Napi keret megadasa-t, ott BMR+100-at - ha BMR-t 1500-at ad, akkor 1600-ra, plussz a sportoknak vidd fel 60%-at es sportos napokon azt is edd le. A makrokat allitsd fogyokurasra

1 évé
#4869
310583 552
reply to kanada20's post #4868
szenhidrat pedig nem cask Cukor, suti, csoki, hanem probald majdnem leenni amit a keret ad JO szenhidratokbol. Pl zabpehely, zoldsegek, stb, ezek egeszsegesek, meg meg protein is tartalmaznak. keruld a feher lisztes , cukros dolgokat, van zabliszt, teljes kiorlesu liszt, nyirfacukor, stevia, stb

1 évé
#4868
kanada20 2
Köszönöm mindenkinek!
Valahogy éreztem, hogy nem jól csinálom.
36 éves vagyok. 2 apróság után szaladgálok egész nap :)
Heti egy pihenő megvan.
Kicsit fáradt voltam, csak ennyit éreztem. Meg a húst kívántam nagyon, a szénhidrátot szinte egyáltalán nem. Csak annyira féltem, hogy túleszem magam.
A kalkulátor 1500 körüli BMR-t írt, de a fogyáshoz 1200 kalóriát.

1 évé
#4867
bmati 234
reply to kanada20's post #4862
Szia!
Ha 20 éves vagy, akkor min. 1750 kcal-t kellene enned a sport nélküli napokon. A sportos napokon pedig a sporttal töltött idő kb. 70%-át kellene beírnod és azt is leenni pluszban. Azért állt meg a fogyásod, mert éhezteted a szervezetedet, hiába nem érzed magad éhesnek. Ennyire alacsony keret a menstruációnál is gondokat okoz(hat).
Heti 1 pihenőnapod mindenképpen legyen, továbbá a folyadékbeviteled tartsd 3,5 liter felett naponta.
Ha megemeled a keretedet, akkor a következő 2-3 hétben 1-4 kg is felmászhat, de utána meg fog indulni a fogyás (ülő munka mellett ez kb. 0,45-0,5 kg/hét lesz).
Mivel a szervezeted most sokkolva van, nem árt, ha beszerzel egy jó multivitamin- és ásványi anyag étrendkiegészítőt.
Sok sikert! :)

1 évé
#4866
310583 552
reply to Csabi76's post #4865
Szerintem pedig minden sport nelkul is keves, az 1000-1200 kozt meg a minimalis 1200 sincs meg, nemhogy 161 cm 80 kg -no - a BMR+100 -tol messze alacsonyabb

1 évé
#4865
Csabi76
reply to kanada20's post #4862
Szia.
Nem néztem meg a kalkulátorral de ha ezzel a súllyal ennyit sportolsz, szerintem kevés a kalória.

1 évé
#4863
kanada20 2
reply to kanada20's post #4862
Hozzáteszem, hogy sokkal később jött is meg, mint kellett volna és eddig elég pontos volt a vérzésem.

1 évé
#4862
kanada20 2
Sziasztok!
Elég jól haladtam a fogyással, de most valamiért megállt a dolog. Pedig az étrend ugyanaz és a mozgás pedig több lett. 1000-1200 kcal között eszem. 90,5 kg-ról indultam január végén. 80-ig minden oké volt. Jött egy menstruáció, de mozogtam tovább ugyanúgy, enni nem ettem többet. Azóta ingadozik a súlyom a 81 és 84 között. Igen, tudom nem kellene minden nap mérni. Minden nap egy órát tornázom és minden másnap futok 30-35 percet. Lehet kevés a mozgásom? Vagy a bevitt kalória kevés? Viszont a tükörben azt látom, hogy formásodtam, kisebb lett a hasam. Csinálok tovább mindent mert nagyon jólesik a mozgás de picit tanácstalan vagyok. Még sosem tudtam ennyit fogyni. 161 cm vagyok.

1 évé
#4861
79Erika
reply to Lousha's post #4860
köszi

1 évé
#4860
Lousha 844
reply to 79Erika's post #4859
Akkor addig vedd lejjebb a heti fogyás mértékét, amíg a kívánt keret nem jön ki. Vedd le 0.45-ről 0.4-re, ha az sem elég, 0.35-re és így tovább. Ne foglalkozz vele, ha a végére így csak akár 0.1 kg jön ki egy hétre, az úgyis csak egy becslés, ritkán van köze a valósághoz.

1 évé
#4859
79Erika
reply to bmati's post #4856
Szia

ha nem fixre veszem hanem a fogyás mértéke heti 0,45 kg akkor 1639 kcal jön ki naponta. Biztos rrosszul csinálok valamit, de a 1914 kcal így sehogy sem jön ki.

1 évé
#4858
sehere
reply to bmati's post #4857
Köszönöm szépen! Akkor tartom ezt a kalóriát, mert igazából decemberben még 67 kg voltam,most is ez a cél, (65 kg. alá nem szeretnék fogyni) és ha jól érterm akkor az 1560kcal-val ezt el tudom érni?! Azt elfelejtettem írni, hogy rendszeresen sportolok...és akkor "azt" továbbra is leeszem. Még egyszer köszi a tanácsot!

1 évé
#4857
bmati 234
reply to sehere's post #4855
Szia!
Ha fogyni akarsz egy kicsit, akkor maradhat az 1560 kcal, súlytartáshoz viszont 1949 kcal-t kellene fogyasztani (én azt mondanám, hogy még 3-4 kg-ot dobj le). Ha ez megvan, akkor vagy átállsz azonnal a súlytartó keretedre (ekkor 1-2 kg felmászik vissza) vagy fokozatosan emeled meg a keretedet (hetente 100-150 kcal-val).
A fehér kenyeret váltsd ki más kenyérrel (lehetőleg ne barnával, mert semmivel sem jobb, mint a fehér), pl.: teljes kiőrlésűvel vagy rozskenyérrel, korpás kenyérrel, stb. A folyadékbevitelt 3,5 liter fölé kellene tornázni.
Ülő munka mellett viszont bűn nem mozogni, szóval heti 3 teljes testes erősítő edzést nyugodtan bepakolhatsz, nem egymást követő napokon és alkalmanként 20-45 percre. Ezt súlytartás alatt is érdemes végezni (nem csak fogyásnál), mert a testkompozíciódat lehet változtatni közel változatlan súly mellett, továbbá számos egészségügyi jótékony hatása van. A mozgást is le kellesz majd enni, csak a sporttal töltött idő kb. 70%-át írd csak be és azt edd le.
A súly mellett pedig körméreteket is mérj (minimum mell, derék, csípő, comb, felkar).
Sok sikert! :)

1 évé
#4856
bmati 234
reply to 79Erika's post #4854
Szia!
A fix kalóriakeretet hanyagold, a heti fogyást állítsd 0,45 kg-ra ülő munka mellett. Néhány kalória eltéréssel annyinak kellene kijönnie.
Vitaminhoz annyit, hogy ez így önmagában kevés. A- és B-komplex is ugyanúgy kell a szervezetednek, mint a C vagy a D vitamin. Emellett ásványi anyagokat is érdemes bevinni (kalcium, magnézium, cink, vas, szelén, foszfor, króm, stb.). Vitamint a Scitec Mega Daily One Plus-t szoktam ajánlani (120 szemes 3740 ft, 60 szemes 2080 ft és napi 1 szem elég). Ásványi anyagból pedig a Biotech USA Multi Mineral Complexet (100 db-os 2090 ft, napi 2 elég belőle). Ezzel a két termékkel elég jól le lehet fedni mikrotápanyag-bevitelt. Az omega 3 maradhat, de ha heti kétszer eszel tengeri halat, akkor felesleges.

1 évé
#4855
sehere
Kedves bmati! tavaly februárban kezdtem e Te tanácsaidat követve fogyózni. Kb. fél év alatt meg is szabadultam a kitűzött 6-7 kilótól! A kalóriámat átlagos aktivitású munka mellett 1560-ra állítottad be. Ez működött is .Azonban idén februárban munkát váltottam, és most már kifejezetten ülő munkát végzek. Szeretném megkérdezni, hogy ezt a kalóriát tarthatom - e , ha nem akarok hízni vagy inkább változtassak rajta. Mostanában hiztam 1,5 kilót, de ez lehet hogy azért van, mert kicsit lazára vettem a diétát...... nem írtam és sajnos átmenetileg vissza álltam a fehér kenyér fogyasztására. A folyadák fogyasztásom az maradt 2-3 liter/nap. Segítségedet előre is köszönöm!
(43 éves, 168 cm. jelenleg 69 kg nő vagyok...67 kg a cél, amit tartani is szeretnék)

1 évé
#4854
79Erika
Szia

köszi az infót. A 1914 kcal-t úgy tudtam beállítani hogy fix kcal-t választottam és beírtam. A tápanyagokat beállítottam g-ra amit megadtál. Gondolom ha újra beíndul a fogyás a későbbiekben majd ezen változtatni kell.
Vitamint szedek: D, E, Omega3, C.
Mozgás hétfő, szerda, péntek 1óra.
Remélem jól értelmeztem a segítséged. Így már könnyebb lesz tartani a napi kcal keretet, mert a 962 kcalt nem tudtam tartani.

Mégegyszer köszi a segítséget

1 évé
#4853
bmati 234
reply to 79Erika's post #4852
Szia!
Heti fogyás mértéke: 0,45 kg/hét
Napi kalóriakeret (sport nélkül): 1914 kcal.
A sporttal töltött idő kb. 70%-át kellene beírni és azt is pluszban leenni:
Nem sportos napokon a makrotápanyagok eloszlása:
Fehérje: 180 g ---> 720 kcal
Szénhidrát: 100 g ---> 400 kcal
Zsír: 794 kcal ---> 88 g
Sportos napokon a zsíron növelj.
A folyadékbeviteled tartsd 4,5 liter felett naponta, mellette multivitamin és ásványi anyag kiegészítő ajánlott lenne. A rostbevitelt próbáld meg maximalizálni az alacsony CH figyelembe vételével. A szénhidrátbevitelt próbáld meg alacsony GI és GL értékekkel rendelkező dolgokkal megoldani (rosszabb esetben az egyik vagy mindkettő lehet közepes, de egyik se legyen magas értékű, illetve a mennyiségekre figyelni kell).
Szerintem a 100 g-os CH bevitel kevés egy ekkora súlyú embernél, 140 g-os vagy 160 g-os Ch korlátozás jobban működne, aztán ahogy csökken a súly, lehet csökkenteni a CH bevitelt is. Ehhez viszont lehetséges, hogy újra be kell állítani a gyógyszert vagy az inzulinadagot. Nem vagyok orvos, úgyhogy ez ügyben (a CH bevitel babrálása) mindenképpen kérd ki legalább 1-2 kifejezetten cukorbetegséggel foglalkozó orvos/dietetikus véleményét, hogy érdemes-e váltani! (háziorvosra nem feltétlenül szabad hallgatni ilyen esetekben, mert nem az ő szakterülete).
A heti 3 alkalommal végzett sportot úgy oldd meg, hogy átmozgassa (és lehetőleg erősítse) az egész testedet, továbbá ne egymást követő napokon végezd és egy edzés max. 45-50 perc alatt meglegyen.
Sok sikert! :)

1 évé
#4852
79Erika
reply to bmati's post #4851
köszi várom

1 évé
#4851
bmati 234
reply to 79Erika's post #4850
Szia!
Az előző elszállt, mindjárt megírom.

1 évé
#4850
79Erika
reply to bmati's post #4849
Szia

előre is köszi a segítséget. Jelenleg 100 kg vagyok és 170 cm. Heti fogyás 1,07, napi kcal amit a program számolt 962 kcal

1 évé
#4849
bmati 234
reply to 79Erika's post #4848
Szia!
Nem szoktam felhasználókat felvenni, mert általában 1-2 alkalomról lenne szó a segítségadásnál, amit itt fórumon is el tudok intézni.
Ha megadod még a súlyod, a magasságod, akkor ezekkel az adatokkal egy heti fogyási mértéket, egy napi kalóriakeretet és a makrotápanyag-elosztást ki tudok számolni. Annyit viszont így előre megmondok, hogy Neked az egyéni arányokra kellesz majd rábökni a napi tápanyagjavaslatnál (azaz a makrotápanyagok elosztásánál).

1 évé
#4848
79Erika
Szia Bmati!

egy hete találtam az oldalra és a fórumot olvasgatva próbálom beállítani az arányokat, illetve az elfogyasztható kcal-t. A hozzászólásaidat olvasva úgy látom eléggé benne vagy a témában, próbáltam úgy beállítani ahogy írtad de sehogy sem sikerül. Elég alacsony a napi kcal keretem, nem is nagyon tudom tartani sajnos.
Ha felveszlek mint kapcsolt felhasználó akkor tudnál segíteni?
Amit rólam tudni kell hogy 36 éves ülőmunkát végző nő vagyok, elég jelentős inzulinrezisztenciám van, amire az orvos 100 g ch diétát javasolt.
Eddig fél év alatt mozgás nélkül 15 kg-t fogytam, a múlt héten kezdtem el mozogni heti 3*1 órát.
Segítségedet előre is köszi

1 évé
#4847
Stefania321
reply to Bojtika's post #4844
A keretet a prg. számolta ki, csak a végcél hónapját rosszul állítottam be. Mikor ezt észrevettem, akkor emeltem kicsit.
Átszámolom és jelentkezek.

1 évé
#4846
Stefania321
reply to bmati's post #4845
Köszönöm a választ, változatok a beállított értéken.

1 évé
#4845
bmati 234
reply to Stefania321's post #4842
Szia!
Ez nagyon kevés, esetedben még az 1500 kcal is az lenne. Nézd meg a BMR számodat és ahhoz adj hozzá 100-150 kcal-t, ekkor kapsz egy értéket. Ezután úgy állítgasd a heti fogyás mértékét, hogy ez jöjjön ki és ezt edd is le (kicsivel fölé is kellene menni). A napi mozgást, ha mindennap ugyanazt csinálod kb. ugyanannyi ideig, akkor ne írd hozzá.
A súlyod alapján pedig napi 3,5 liter folyadékot minimum fogyassz.
Ha ezeket betartod, akkor 3 héten belül elindul a fogyásod, de addig még akár 1-3 kg is felcsúszhat, mert éheztetted a testedet.

1 évé
#4844
Bojtika
És ez a "keret" mi alapján jött ki?

A szervezeted éhezik, nem csoda, hogy veszettül ragaszkodik minden morzsához.

A keretet inkább az élettan határozza meg. A BMR felett kell enni és rendesen mozogni, bár kezdetnek a gyaloglás is megteszi.

1 évé
#4843
Stefania321
reply to Bojtika's post #4840
163/70, elején kb. 10 napig 1100 kcalt tartottam, aztán emeltem 1250-re, minden nap van mozgás, nem kimondottan erőltető sport, de kerékpár és séta van.

1 évé
#4842
Stefania321
reply to Bojtika's post #4840
163/70, elején kb. 10 napig 1100 kcalt tartottam, aztán emeltem 1250-re, minden nap van mozgás, nem kimondottan erőltető sport, de kerékpár és séta van.

1 évé
#4840
Bojtika
Igen, jól beállított keret mellett is előfordulhat.

De könnyen lehet, hogy nem jól állítottad be a keretet.Mik a paramétereid?:

1 évé
#4839
Stefania321
20 napja számolgatok, betartom a keretet, de a súlyom nem mozdul! Ez normális?

1 évé
#4838
Lousha 844
reply to arminacska's post #4837
Annyi baj legyen, a hús az hús :)

1 évé
#4837
arminacska
Lousha, rendben, mindenképpen! :) HA pedig valamit nem értek majd, akkor szólok mindenképp.
Igen, sajnos nem a legjobb a szárny ilyen szempontból, de örülök, mert hús, és ingyen volt. Hentes ismerősöm hozta, mert ezt nem adhatták el, mert 3. osztályú vagy milyen, tudod, néhol törött, néhol kicsit nem legszebb.

1 évé
#4836
Lousha 844
reply to betik's post #4833
Ha ez válik be és neked működik, hajrá.

1 évé
#4835
Lousha 844
Mondjuk a szárnynál maga a számolás kicsit bonyolult lesz, a sok csont miatt. Javaslom, hogy amikor először készítesz belőle valamit, nagyon pontosan mérj mindent, majd a végén nézd meg, hogy mondjuk 100 gramm kiindulósúlyú szárnyból mennyi csont jött ki, és írd fel magadnak. Akkor legközelebb könnyebb lesz számolnod, mert kb. tudni fogod, hogy mennyi tiszta hússal indulsz.
Plusz alapanyagként számolj mondjuk csirkecombbal, mert a nyers szárnya szerintem csak olyan adat van, ami a bőrt is beleszámolja, azaz sokkal zsírosabb.

1 évé
#4834
Lousha 844
reply to arminacska's post #4832
Amíg elszántság és kreativitás van, addig nagy baj nem lehet :)

1 évé
#4833
betik 10
Úgy vettem észre magamon,hogy ha nem hagyom stresszeltetni magam ezzel a hülye adathajhászással, ami mellesleg a fél napom tönkreteszi, hanem csak spontán annyit eszem és abból amit kívánok, és rádobok egy kis tempós gyaloglást akkor jobban járok fizikailag is és lelkileg is.Prémium szakértők? Ne má' Az "egyszerű" szakértő már nem elég divatos vagy sznob? Pfff...

1 évé
#4832
arminacska
Köszönöm! :) Örülök, hogy te is így látod, ez nagyon sokat lendít a további sikereimben :)
Jövőhéttől iskolapadba kerülök, akkor nem tudom hogyan lesz, de akkora baj csak nem lehet, kaptam vagy hat kilónyi csirkeszárnyat, leszedem róla a bőrt, és akkor máris van színtiszta husim megint, ami fehérjeforrásnak számít. :)

1 évé
#4831
Lousha 844
reply to arminacska's post #4830
Igen, nézegetem szinte minden nap, most tényleg szépen haladsz. Ki van töltve a keret, és jól állnak a makrók is. A fehérje szépen túlteljesítve, kiváló! Csak így tovább. Ha ezt fenn tudod tartani, akkor kitartással meglesz az eredmény.

Az olyan helyzetekben valóban nincs mit tenni, amikor "ez van otthon", meg "ezt hozta valaki ajándékba". De a keretet ezzel együtt is tartod, szóval nagy baj nincs. Nem kell mindennek 100% ideálisnak lennie :)

1 évé
#4830
arminacska
Kedves Lousha!
Ha megkérlek, átnézed az utóbbi napjaim? Azt hiszem, sikerült elérnem hogy nagyjából jó legyen.
A bűnözések azért jönnek szóba, mert itthonról semmit sem tudok vinni, és az egyik osztálytársam szokott megkínálni mindig uzsonnával, őt pedig nem kérhetem meg, hogy valami kevéssé zsírosat vegyen.
De szerintem alakul. :)

1 évé
#4829
Lousha 844
reply to Papikote's post #4828
Nem azt kerdojeleztem meg, hogy le akarsz fogyni, hanem hogy akarod-e ugy megprobalni, ahogy javasoltam. Nem is az a problemam, hogy nekem faraszto lennel, nekem az egesz forumozas idotoltes, kellemes erzes, ha ugy erzem, segithetek masnak, illetve magam is mindig gyujtok uj tapasztalatot. A gond az, hogy ertelmetlenne valik az idotoltes, ha en ismetelgetem, szerintem mit kene tenni, a masik fel meg rabolint, majd mas megoldason gondolkodik. Ahogy mondtam, nekem ez sem baj, abszolut lehet massal probalkozni, csak akkor az en reszvetelem ertelmetlen. Itt van mindjart a Sikeresen lefogytam topikban egy nagyon boldog felhasznalo, aki az egyebkent nagyon hasznos utifumaghejjal tomi magat abszolut szuksegtelen es akar veszelyes mennyisegben, amiert raadasul jo sok penzt kifizet, pedig siman kapszula nelkul is megvehetne negyedannyiert, es kozben eletveszelyes tempoban vesziti a kilokat minimal kaloriaval. Ez is egy modszer. Csak en szemely szerint nagyon-nagyon nem ertek egyet vele, ezert erdemi tanacsot abban, hogy ezen belul mit hogy csinaljon, nem tudnek adni. A szakertoi forumon az egyik holgy a sokadik felhasznalonak javasol extrem alacsony szenhidratot 40 vagy a feletti feherje mellett. Ezzel sem ertek egyet, masok meg ezt a tanacsot kovetik, mar csak azert is, mert ott elvileg iskola, szakertelem is van az elmondottak mogott (remelthetoleg), es termeszetesen szivuk joga. En viszont arrol tudok tanacsot adni, amit en igaznak erzek es egeszsegesnek, mukodonek.

Az en velemenyem szerint azzal, ha kevesebb kaloriaval szeretnel lefogyni, a jelenlegi sulyod mellett 900-1200 kaloriaval, azzal bizony csodadietat keresel. Az en ismereteim alapjan egeszseges keretek kozott ez nem megy. Ha ehezteted a szervezeted, akkor elobb utobb veszitesz sulyt, ahogy neonlicht is mondta, csak nem a zsirbol, hanem a jelentosen fontosabb szoveteidbol. A zsir ebben az esetben nagy aranyban mar csak akkor megy le, ha nagyjabol minden mas mar eltunt. Amikor csak par kilo plusz van es gyorsan kell tole megszabadulni, akkor "meg lehet uszni" egy ilyen kurat, bar akkor sem ugy tortenik a fogyas, ahogy szeretnenk, de sokkal kevesbe feltuno es drasztikus az eredmeny. 10 kilo felett mar gyakorlatilag lehetetlen a dolog, de legalabb veszelyes.
A keret emelese meg eppenseggel lehetne fokozatos, csak ahogy korabban emlitettem, itt felmerul annak a kockazata, hogy nagyobb aranyu es hosszabban tarto visszahizast fog okozni eleinte, ami sem nem motivalo, sem nem celravezeto. Ezert mondtam, hogy szerintem jobb lenne hirtelen es konzisztensen megemelni a keretet, mint lassankent haladni fele. Itt lehetne meg azon toprengeni, hogy vajon most 100 kaloriaval tobb vagy kevesebb a valos BMR-ed, es ahhoz kepest varialni, de olyan oriasi jelentosege nincs a dolognak, mert ha megindulna vegre a folyamat, a BMR is tud feljebb menni kis mertekben, tehat elobb-utobb beallna biztosan a koruli ertekre, amit a gep szamol neked. En ezt magamon jelenleg tapasztalom is, amikor extran relax nap van, es egesz nap ki sem kelek az agybol, a Fitbit szerint epp csak 100 kaloriaval hasznalok tobbet, mint a kiszamolt BMR-em. (Az kb. le is fedi azt a minimalis mozgast, amivel az ebed belapatolasa, furdoszobalatogatas stb. jar.)

Ez az egesz maximum akkor borul, ha valaki beteg, mert vannak olyan koros allapotok, amikor nem tudja ugy feldolgozni a taplalekot a szervezet, ahogy kene, es jelentosen tobbet/kevesebbet kell enni, vagy egesz mas aranyokkal, mint egy egeszseges embernek. Pl. a pajzsmirigy, hormonalis rendellenessegek stb. tudnak ilyen csinalni. Ezert javasoltam a legelejen egy mindenre kiterjedo orvosi vizsgalatot.

1 évé
#4828
Papikote
reply to Lousha's post #4827
Január 17 óta kezdtem el, és már rég itthagytam volna ezt az egészet, ha nem akarnám, meg ha máshoz akarnék fordulni. Nem csodálom, hogy fárasztó vagyok számodra.Soha életemben nem tartottam csodadiétát, mert soha nem hittem benne, kivéve ezt a 90 naposat, amit elkezdtem januárban, de ezt te is láthatod, hogy amióta megismertelek, föladtam. (Kivéve a reggeli gyümölcsöt)

1 évé
#4827
Lousha 844
reply to Papikote's post #4825
Amikor türelemre intettelek, akkor hónapokról beszéltem, nem napokról. Mégis - bár továbbra sem éred el azt a keretet, amit szerintem kéne, sőt mintha egyre távolabb lennél tőle - gyakorlatilag minden nap arról szólnak a kérdéseid, hogy na de mikor, na de meddig még. Én nem tudom a biológiát megváltoztatni neked. Pontosan az a baj véleményem szerint, hogy évek óta minimális kalóriát biztosítasz csak a szervezetednek, azaz masszívan rászoktattad, hogy ebből próbáljon megélni. Ezt pedig nem fogja feladni egy hét alatt, mert megtanítottad, hogy az éhezés hosszú távra szól. Védekezésként életben maradásra csak a lehető legkevesebbet használja el, és minden lehetséges maradékból zsírt képez. Az a sok zsírszövet aztán még kevesebb kalóriát igényel arányaiban, így egyre lejjebb és lejjebb megy a BMR lassanként. Ezt a folyamatot visszafordítani időigényes és elszántságot igényel(ne). Láthatod magad is, hogy a nagyon keveset evés nem segít, hiszen évek óta nem megy lejjebb a súlyod, mert annyira keveset meg nem tudsz enni, hogy az alá menj, amennyiből jelenleg gazdálkodni képes a szervezeted, mert akkor meg éhen halnál. Innen máshogy véleményem szerint nincs kiút, mint ezúttal arra megtanítani magadat, hogy enni kell, és nem pár falatokat. Hogy a vacsora nem pár kanál túró meg joghurt. Amikor "megérti" a tested, hogy most meg ez szól hosszú távra, nem néha van egy kicsit több, hanem folyamatos az elégséges ellátás, majd akkor kezdi el feladni lassanként a raktárait. De ennek még a kezdeténél sem jársz, mert most is csak amolyan "alibiből" eszel többet, épp csak valamicskével, mint eddig, jelentős változás nem történt.

Én ennyit tudok segíteni, és ebben a folyamatban szívesen segítek továbbra is. Kiskapukeresésben, csodadiétában, a szervezet "átverésében" nem tudok és nem is akarok. Ettől még másnak lehet más a véleménye, bátran kérd ki más tanácsát is, ha akarod, próbálj meg más módszert, hátha neked beválik valami más. Én azt értettem meg az utóbbi években, és abban hiszek, hogy az ember testét nem lehet becsapni, hosszú távon nem lehet attól a működéstől eltéríteni, amire "tervezve" van. De elmondtam a legelején, és igyekszem minél többet hangsúlyozni, hogy én nem vagyok semmiféle táplálkozással kapcsolatos szakember, csak amolyan lelkes szakbarbár, aki a maga hasznára gyűjtöget információkat, és aki kíváncsi rá, azzal szívesen megosztja. Aki meg hallgatni akar